FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 16 mei 2021

Random Pics van de Dag #311

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Uitblinker Martens verovert Champions League met FC Barcelona

Lieke Martens heeft zondag met de voetbalsters van FC Barcelona de Champions League gewonnen. De Oranje-international was met haar ploeg in de finale in het Zweedse Göteborg veel te sterk voor Chelsea. Het werd 4-0.

De 28-jarige Martens was een van de uitblinkers aan de kant van Barcelona. Ze was bij meerdere doelpunten betrokken en trof al na een halve minuut in de wedstrijd de lat. Uit die actie kwam ook nog de 1-0. De goal kwam op naam van Chelsea-speelster Melanie Leupolz. Een eigen doelpunt dus. Na een klein kwartier verdubbelde Alèxia Putellas de marge uit een penalty.

Barcelona bleef ook daarna op doelpunten jagen en breidde de voorsprong na iets meer dan twintig minuten verder uit. Na voorbereidend werk van Martens kwam de bal via Putellas bij Bonmatí, die simpel binnentikte. Nog voor rust breidde de Catalaanse ploeg de marge uit naar 4-0.

In de tweede helft leken beide ploegen vrede te hebben met de stand. Barcelona creëerde nauwelijks kansen meer en Chelsea durfde wat meer aan te vallen dan voor rust, maar was niet bij machte om veel gevaar te stichten. De eerste Champions League-titel voor Barcelona is een feit. Twee jaar geleden stond de ploeg ook in de finale, maar toen was recordkampioen Olympique Lyon (zeven eindzeges) met 4-1 te sterk. Ditmaal is het wel feest voor Barcelona.

FC Barcelona haakt af in titelstrijd, Atlético blijft koploper

FC Barcelona is definitief afgehaakt in de strijd om de Spaanse landstitel. De ploeg van trainer Ronald Koeman verloor zondag op de voorlaatste speeldag in La Liga thuis met 1-2 van Celta de Vigo. Atlético Madrid won met 2-1 van Osasuna en houdt twee punten voorsprong op stadgenoot Real.

Barcelona, dat het moest doen zonder de geschorste Frenkie de Jong, kwam tegen Celta nog wel op voorsprong. Lionel Messi kopte op een voorzet van Sergio Busquets tegendraads in zette de ploeg op 1-0. Net als vorige week tegen Levante werd die voorsprong weer snel uit handen gegeven. Santi Mina verschalkte doelman Marc-André ter Stegen met een bekeken schuiver. In de tweede helft ging het bergafwaarts. Nadat Clément Lenglet met twee keer geel uit het veld was gestuurd, kreeg het tiental van Barcelona vlak voor tijd ook nog een tweede doelpunt van Mina om de oren.

Atlético moest thuis tegen middenmoter Osasuna winnen om in de lead te blijven. De zege in het Wanda Metropolitano, waar veel fans zich op de parkeerplaats hadden verzameld om de ploeg aan te moedigen. Nadat Atlético twee doelpunten afgekeurd had zien worden, kwam Osasuna een kwartier voor tijd via een kopbal van Ante Budimir verrassend op voorsprong. De gelijkmaker van Renan Lodi bracht de hoop weer terug bij de thuisploeg, waarna Suárez zich twee minuten voor tijd tot matchwinner kroonde. 

Voor Real Madrid is de late zege van Atlético een lelijke streep door de rekening. De ploeg van Zinedine Zidane won door een goal van Nacho met 0-1 in Bilbao en zou bij puntenverlies van de stadgenoot vanwege een beter onderling resultaat de beste uitgangspositie hebben gehad.

Atlético staat nu op 83 punten en is volgende week landskampioen als ze Real Valladolid verslaan. Real Madrid staat op 81 punten en speelt volgende week thuis tegen Villarreal. Barcelona is met 76 punten definitief afgehaakt. Ze moeten nog oppassen niet ingehaald te worden door Sevilla, dat op 74 punten staat. 

MotoE-zege Granado na fel duel in laatste bocht

De tweede race van het seizoen in de MotoE heeft weer een mooi staaltje racen opgeleverd. Op het circuit van Le Mans in Frankrijk werd de zege pas in de allerlaatste bocht van de race vergeven.

Het begon al niet echt lekker: Andrea Mantovani én Miquel Pons, de nummers zeven en twee op de grid, gingen op weg naar de grid al het grind in. Eric Granado vertrok vanaf poleposition en had zo alleen Matteo Ferrari naast zich, met Xavi Cardelus, Alessandro Zaccone en Dominique Ägerter op rij twee.

Zaccone en Ägerter kenden een topstart en gingen voorbij Granado naar de eerste posities, ook Cardelus en Hikari Okubo kwamen langszij. De Japanner ging geweldig en reed in rap tempo door naar de tweede plek en, na een aanval op Ägerter, zelfs de leidende positie in de race.

Vroeg in de tweede ronde ging het al fout: Okubo werd gepasseerd door Ägerter en sneed vervolgens naar binnen, waar het jonge toptalent Fermin Aldeguer hem omver kegelde. Zaccone nam snel de leiding over van Ägerter, Lukas Tulovic schoof daarachter gestaag door naar plek drie, met kampioen Jordi Torres in zijn wiel.

Granado herstelde zich weer en ging langs Ägerter naar plek twee, Mattia Casadei kwam ook sterk naar voren en reed zich naar de derde plek. Granado opende in de laatste bocht de aanval op Zaccone en na een kort, maar prachtig gevecht pakte hij zelfs de overwinning, voor Zaccone en Casadei.

Timber kijkt terug op topseizoen: "Europese wedstrijden waren mooi"

De beker, de landstitel en opgenomen worden in de voorlopige voorselectie voor het EK. Jurriën Timber kijkt terug op een topseizoen bij Ajax. "Misschien dat ik in de vakantie ga beseffen: zo, dat was wel een mooi seizoen", zegt hij na afloop van het duel met Vitesse, zo lezen we op de site van AT5.

Hoewel er na het behalen van de landstitel niets meer op het spel stond, bleef Ajax toch gewoon winnen. Zo ook vanmiddag tegen Vitesse. "Je wil gewoon winnen. Als je de laatste wedstrijden verliest, dan ga je gewoon met een slecht gevoel de vakantie in. Die wil je ook gewoon winnen, dat is de instelling van de groep."

Timber hoorde van trainer Ten Hag dat hij in de voorselectie van Oranje zit voor het EK. "Dat was wel een trots moment." Of hij stond te gillen aan de telefoon kan hij kort zijn: "Ik ben nogal rustig daarin, maar m'n familie wel."


Van der Breggen wint in Baskenland voor Van Vleuten

In het Baskenland heeft Anna van der Breggen de Gran Premio Ciudad de Eibar op haar naam geschreven. In Eibar won de wereldkampioene voor de Europees kampioene Annemiek van Vleuten.

De Gran Premio Ciudad de Eibar werd beslist op de slotklim naar Arrate toe. Het peloton kwam daar bijna compact aan en op de slotklim van zes kilometer probeerde Annemiek van Vleuten iedereen te lossen. In eerste instantie konden Elisa Longo Borghini en wereldkampioene Anna van der Breggen volgen.

Halverwege de klim na een nieuwe aanval van Van Vleuten moest de Italiaanse passen, maar Van der Breggen kon mee bij de Europese kampioene, waarna de wereldkampioene zelf in de aanval ging. Op die aanval moest Van Vleuten lossen en kwam Van der Breggen solo aan in Eibar.

'Ramadan-pauze' afgelopen, gevechten in Afghanistan met Taliban weer hervat

In Afghanistan zijn de gevechten tussen de militante islamitische Taliban en de regering na een driedaags staakt-het-vuren hervat. Volgens een bericht van het 215e legerkorps hebben de regeringstroepen hun offensieven en terrorismebestrijdingsoperaties in de provincie Helmand in het zuiden van het land hervat. Dienovereenkomstig werden operaties gestart in het westen van de provinciehoofdstad Laschkar Gah en in de districten Nawa en Nahr-e Saraj.

Een plaatselijke functionaris bevestigde de gevechten bij Laschkar Gah. "De gevechten zijn vanmorgen begonnen en gaan nog steeds door", zei Attaullah Afghan, hoofd van de Provinciale Raad van Helmand, tegen persbureau AFP. Dienovereenkomstig vielen Taliban-strijders veiligheidsposten in de buurt van Laschkar Gah en andere districten aan. Ondertussen vertelde een woordvoerder van de Taliban aan AFP dat de aanvallen afkomstig waren van het Afghaanse leger.

IS zet zich in voor de aanval
Ondanks het driedaagse staakt-het-vuren van donderdag tot en met zaterdag kwamen echter minstens 23 mensen om het leven. Volgens lokale functionarissen en het televisiestation ToloNews zijn volgens de politie verschillende mensen omgekomen bij mijnexplosies in de provincies Kunduz en Kandahar. Sinds donderdag zijn ook zeker 40 andere mensen gewond geraakt.

Minstens twaalf werden ook gedood bij een aanslag op een moskee, die werd gemeld door de terroristische militie Islamitische Staat (IS). IS-strijders hadden een explosief in een moskee geplaatst, volgens een verklaring die IS zaterdagavond via de gebruikelijke kanalen op sociale media verspreidde. Volgens de verklaring van IS zou de imam daar hebben opgeroepen tot strijd tegen jihadisten.

De IS heeft onlangs gebieden, strijders en leiders in Afghanistan verloren; Naast de Afghaanse regering vechten ook de Taliban tegen de extremisten. Volgens een VN-rapport uit 2020 kan ISIS echter nog steeds aanslagen plegen in verschillende delen van het land. Recent heeft ISIS een aantal aanslagen opgeëist.

Is het offensief net begonnen?
Het driedaagse staakt-het-vuren zou de Afghanen in staat moeten stellen om het islamitische suikerfeest ongestoord te vieren. Voor deze 'Ramadan-pauze' werd er in Afghanistan al stevig gevochten. Na de start van de officiële terugtrekking van Amerikaanse en NAVO-troepen op 1 mei, lanceerden de Taliban offensieven in verschillende provincies. Zowel Afghanistan als de Taliban verklaarden dat ze de vijand zware verliezen hebben toegebracht. Waarnemers vrezen dat deze aanvallen slechts het begin zijn van het jaarlijkse offensief van de Taliban. Dit zou verder kunnen toenemen nadat de terugtrekking van de Amerikaanse en NAVO-troepen is voltooid.

Volgens officiële cijfers waren er begin mei nog ongeveer 10.000 Amerikaanse en NAVO-soldaten in het land. Deze dienen uiterlijk op 11 september uit Afghanistan te zijn vertrokken. Het Amerikaanse leger maakte vorige week bekend dat naar schatting zes tot twaalf procent van het hele terugtrekkingsproces was voltooid.

Pidcock te sterk voor Van der Poel in Nove Mesto

Tom Pidcock heeft de wereldbekerwedstrijd mountainbike in het Tsjechische Nove Mesto gewonnen. De jonge Brit demonstreerde zijn klasse en reed iedereen uit het wiel. Uiteindelijk won hij met meer dan één minuut voorsprong op Mathieu van der Poel.

Net zoals in de shorttrackrace van afgelopen vrijdag was het glibberig op het parcours in Nove Mesto. Mathieu van der Poel toonde direct zijn klasse op het parcours in Tsjechië. De Nederlander kreeg echter Tom Pidcock met zich mee. De twee multitalenten reden iedereen los uit wiel, waarna Pidcock na een versnelling ook weg reed van de Nederlander.

De jonge Engelsman reed soeverein naar zijn eerste overwinning in het mountainbike. Hij won met een minuut voorsprong op Van der Poel, die hiermee zijn laatste wereldbeker van het seizoen reed. De volgende race voor de Nederlander in het mountainbike is de Olympische Spelen, waarin hij het opnieuw moet opnemen tegen Pidcock.

Bij de vrouwen ging de winst naar Loana Lecomte. De 21-jarige Française reed net als vorige week in Albstadt de gehele race alleen op kop en liet de rest ver achter zich. Anne Tauber en Anne Terpstra kwamen niet verder dan een negende en tiende plaats.

Internationaal witwasnetwerk opgerold op Mallorca, 60 arrestaties

De politie op Mallorca heeft een internationaal witwasnetwerk opgerold, dat onder meer bedragen naar Cuba heeft gestuurd. De politie deelde mee dat bij de actie 55 mensen werden gearresteerd op Mallorca en vijf andere medeplichtigen in Madrid. Er werden 400.000 euro aan contant geld en grote hoeveelheden drugs in beslag genomen.

De bende had de opbrengst van de cocaïnesmokkel omgezet naar 'legaal' geld door bedragen over te maken naar Cuba, de Dominicaanse Republiek en de Verenigde Staten door middel van betaalde stromannen, zei de politie zondag. De bedragen waren zo klein dat ze tijdens de standaardcontroles niet werden opgemerkt. De ontvangers van het geld kochten vervolgens ter plaatse onroerend goed en luxe auto's, die beschikbaar waren voor de bende.

Op Mallorca richtte de bende ook nep-bouwbedrijven op die samenwerkten met twee Mallorcaanse bedrijven. Ze rekenden 200.000 euro voor niet uitgevoerde werkzaamheden, zo vertelden Spaanse rechercheurs.

Op Mallorca floreert de drugshandel, vooral in de Son Banya-kazernekolonie, bekend als het drugsdorp, niet ver van de luchthaven. Het eiland wordt ook regelmatig gebruikt als 'overslaghaven' door internationale drugsbendes.

Overige uitslagen eredivisie

Er stond voor deze clubs nog weinig op het spel, maar FC Twente en PEC Zwolle sluiten de competitie af met winstpartij. FC Groningen mag zich nog richten op de play-offs voor een Europees ticket en ADO Den Haag sluit het trieste seizoen af met een nederlaag en die zien we volgend jaar terug in de Keuken Kampioen Divisie.

FC Twente

3 - 2

ADO Den Haag

 40' Rots
 45+1' Narsingh(pen)
 84' Dumic
   30' Goossens
 38' Goossens
 
 Gele kaart: Menig,Bosch, (FC Twente), Vejinovic, (ADO Den Haag)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 0
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Ebuehi
Dumic
Oosterwolde
Smal
Brama
Zerrouki
Bosch (v.Leeuwen/81)
Narsingh (Ilic/71)
Rots
Menig
  Fraisl
Seedorf
Zuiverloon
Pinas (Esajas/61)
Kemper
Goossens (Severina/88)
De Boer (Vejinovic/61)
El Khayati (Pascu/81)
Besuijen (Adekanye/46)
Kramer
Mokhtar

PEC Zwolle

1 - 0

FC Groningen

 80' Itakura (eigen doelpunt)    
 
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 0
Arbiter: Martens
 
Opstelling:   Opstelling:
Mous
Doue (Bajselmani/78)
v.d.Belt
Nakayama
Paal
Strieder (Reijnders/64)
Pherai
Clement
Misidjan (v.Polen/64)
Tedic (Ghoochannejhad/78)
Manuel (v.Duinen/64)
  Padt
Miguel
Itakura
D.v.Kaam
Leal (Meijer/84)
El Messaoudi (Lundqvist/57)
Suslov (Dallinga/76)
Matusiwa
El Hankouri (Schreck/57)
Larsen (Abraham/76)
Joosten

Pro-Palestina-demonstranten houden protestmars in Amsterdam

Op de Dam zijn duizenden mensen bijeen gekomen om hun solidariteit met de Palestijnen te tonen, nadat het conflict tussen Israël en Palestina afgelopen week escaleerde. Vanaf de Dam lopen zij naar het Amstelstation. De demonstratie is om 14.00 uur van start gegaan. Zo meldt AT5.

Ook op andere plaatsen in ons land vinden pro-Palestina demonstraties plaats.

Feyenoord-gekkies komen met vuurwerk Kuip binnen (inclusief uitslag Feyenoord-RKC)

De Eredivisie-wedstrijd tussen Feyenoord en RKC Waalwijk (3-0) is zondag kort stilgelegd nadat gekkies van de thuisclub het stadion waren binnengedrongen. De zogenaamde fans begaven zich op de tribune en staken vuurwerk af.

Bij de wedstrijd was, net als bij veruit de meeste wedstrijden van dit Eredivisie-seizoen, geen publiek welkom wegens de coronapandemie. Onduidelijk is wat de intentie was van de supporters, die opmerkelijk genoeg applaus kregen van de Feyenoord-spelers. Door doelpunten van Nicolai Jørgensen, Jens Toornstra en Steven Berghuis stond de 3-0-eindstand tijdens de onderbreking al op het scorebord.

Feyenoord

3 - 0

RKC Waalwijk

 37' Jörgensen
 43' Toornstra
 49' Berghuis
   
 
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 0
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Geertruida (Malacia/ 22)
Botteghin
Spajic
Haps
Toornstra (Teixeira/68)
El Bouchataoui
Kökçü
Berghuis (Conteh/79)
Jörgensen (Bozenik/70)
Sinisterra (Diemers/68)
  Lamprou
Bakari
Meulensteen
Adewoye
Quasten (H.Mulder/ 77)
Anita
v.d.Venne
Tahiri (Augustijns/ 46)
Ngonge (Stokkers/46)
Sow (Daneels/ 46)
Oosting (Lutonda/68)

Thierry op het Malieveld, Vrijheidskaravaan demonstratie tegen de coronamaatregelen

Thierry Baudet twittert al enkele dagen dat iedereen vanmiddag naar het Malieveld moet komen om tegen de coronamaatregelen te demonstreren. Om 15.00 uur wordt iedereen verwacht, voor muziek en sprekers is gezorgd.

DJMO is voor ons ter plaatse om middels een livestream verslag te doen van deze demonstratie.

Update 16.45 uur: De Vrijheidskaravaan is nog steeds op het Malieveld aanwezig, maar de bijeenkomst loopt op zijn eind. De sfeer lijkt gemoedelijk. Er waren zo'n 1000 mensen aanwezig, aanzienlijk minder dan bij andere anti-coronademonstraties op het Malieveld. Zouden veel 'andersdenkenden' toch partij kiezen voor Haga?

De livestream wordt geplaatst zodra deze beschikbaar is.

Baudet arriveert op het Malieveld (Foto: DJMO)
Baudet arriveert op het Malieveld (Foto: DJMO)

Uitslagen Vitesse - Ajax & FC Utrecht - PSV

Ajax heeft zondag tijdens de laatste speelronde van de Eredivisie afgerekend met Vitesse. Met de zege verzekerden de Amsterdammers zich van de officieuze status 'beste kampioen van deze eeuw'.

De Amsterdammers sluiten het seizoen af met 88 punten, een totaal dat van de kampioenen in deze eeuw alleen het PSV van 2015 bereikte. De formatie van Erik ten Hag overlegt echter een beter doelsaldo: plus 79 om plus 61. Het PSV van 2004/05 (87 punten) maakt de topdrie van 'beste kampioenen in de 21ste eeuw' vol.

Ajax won in Arnhem met 1-3. Het doelpunt van Haller bracht was het honderdste doelpunt van de Amsterdammers dit seizoen. 

Vitesse

1 - 3

AFC Ajax

 44' Openda    12' Haller
 43' Antony
 76' Martínez
 
 Gele kaart: Hajek, (Vitesse), Antony, Neres, (AFC Ajax)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 0
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Dasa
Doekhi
Bazoer (Touré/62)
Hajek
Wittek (Manhoef/90 1)
Tronstad
Hernández (Darfalou/62)
Huisman (Bruns/62)
Openda
Gong (Broja/ 62)
  Stekelenburg
J.Timber
Schuurs
Martínez
Rensch (Klaiber/77)
Gravenberch
Ekkelenkamp
Kudus (Labyad/ 84)
Antony (Neres/58)
Haller (Brobbey/ 77)
Tadic (Idrissi/85)

PSV is het Eredivisie-seizoen als tweede geëindigd. De ploeg van coach Roger Schmidt speelde zondag ondanks een doelpunt van Marco van Ginkel weliswaar met 1-1 gelijk bij FC Utrecht, maar werd niet meer ingehaald door concurrent AZ.

FC Utrecht

1 - 1

PSV

 37' v.d. Streek    49' v. Ginkel
 
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 0
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Oelschlägel
Ter Avest
St.Jago
Janssen (Bergström/62)
Warmerdam (v.d.Maarel/62)
v.Overeem
v.d.Streek (Dalmau/62)
Emanuelson (Hoogma/81)
Boussaid
Kerk (Sylla/68)
Gustafson
  Mvogo
Teze
Obispo (Sambo/78)
Viergever
Max
Götze
Sangaré
v.Ginkel
Vertessen (Piroe/56)
Zahavi
Gakpo

Dubbelslag Bernal in Giro

Egan Bernal heeft de negende etappe in de Giro d'Italia op zijn naam geschreven.  In de rit over 158 kilometer van Castel di Sangro naar Campo Felice, kwam hij alleen over de meet en pakte bovendien de leiding in het algemeen klassement.

Er ontstond een kopgroep van zeventien man in de aanloop naar de tweede gecategoriseerde klim van de dag, de Forca Caruso, met daarin de Nederlanders Mollema en Bouwman. Op de top van de klim was de voorsprong op het peloton ruim drie minuten. Het was Bouchard die voor Mollema als eerste boven kwam.

De volgende beklimming was de Ovindoli (tweede categorie), een klim van 12,4 kilometer met een gemiddelde stijging van 5,6 procent. Inmiddels was het Ineos die in het peloton het tempo omhoog schroefde. Ook in de kopgroep ging het tempo omhoog waardoor die brak. Mollema wist op eigen tempo bij Bennett, Storer, Guerreiro en Bouchard aan te sluiten. En later sloten ook Fabbro, Carr en Edet weer aan.

Het was Carr die op 25 kilometer van de streep wegreed en even later sloot Bouchard aan. Bouchard was als eerste boven. Het verschil met de achtereenvolgende groep met daarin Mollema en Bouwman was echter niet groot. Net voor de slotklim naar Campo Felice liet Bouchard Carr achter zich. Zo'n drie kilometer voor de meet was het Bouwman die demarreerde op jacht naar Bouchard. Het peloton zat inmiddels nog naar een minuut achter Bouchard en kwam rap dichterbij.

De Nederlander wist niet lang daarna bij Bouchard aan te sluiten, maar op een halve kilometer van de streep werden ze bijgehaald door een ontketende Bernal die net was weggereden uit het peloton dat net achter het duo zat. Hij kwam als eerste over de meet en pakte genoeg tijd om ook de roze trui te pakken.

Bernal heeft in het algemeen klassement vijftien tellen op Remco Evenepoel en 21 seconden op de nummer drie Vlasov.

Matej Mohoric kwam overigens in een afdaling zwaar ten val en ging over de kop. Hij werd per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis en liep een hersenschudding op.

Uitslagen Eredivisie - promotie/degradatie play-off

Willem II speelt ook volgend seizoen in de Eredivisie. FC Emmen moet zich via de play-offs om promotie/degradatie gaan proberen te handhaven.

FC Emmen begon de dag in de wetenschap dat het moest winnen en vervolgens moest hopen op puntverlies van Willem II. De ploeg uit Drenthe deed wat het moest doen, het won met 0-4 van het reeds gedegradeerde VVV-Venlo. Willem II won echter ook, met 2-1 van Fortuna Sittard. De Tilburgers speelden zich zo veilig.

Willem II

2 - 1

Fortuna Sittard

 45' Pavlidis
 67' Holmén
   48' Flemming
 
 Gele kaart: Llonch, Pavlidis, (Willem II), Flemming, (Fortuna Sittard)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 0
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Muric
Owusu
v.Beek
Holmén
Köhn
Saddiki (Heerkens/85)
Trésor (Köhlert/71)
Llonch (Selahi/71)
Nunnely (Peters/90 3)
Wriedt
Pavlidis (Spieringhs/85)
  v.Osch
Essers (Hansson/66)
Angha
Janssen (v.Beijnen/ 89)
Cox
Tekie (Verlinden/71)
Flemming
Rienstra
Semedo
Polter
Seuntjens (Moutoussamy/89)

VVV-Venlo

0 - 4

FC Emmen

     36' Adzic
 53' Pena (pen)
 64' De Leeuw
 81' Gladon
 
 Gele kaart: Pachonik, Post, (VVV-Venlo), Bijl, Bernadou, (FC Emmen)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 0
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
D.v.Crooy
Pachonik
Swinkels (Machach/61)
Da Graca
Guwara
Dekker
Essanoussi (Janssen/46)
Post
V.v.Crooy (John/72)
Arias
Roemer (Hupperts/72)
  Verrips
Bijl
Araujo
Bakker
Cavlan
K.Frei (Laursen/76)
Ben Moussa (De Vos/84)
Pena
Bernadou (Veendorp/ 76)
Adzic (Gladon/70)
De Leeuw

Uitslagen Eredivisie - Wie mag er naar de play-offs om Europees voetbal?

In de strijd om de achtste plaats en dus het laatste ticket voor de play-offs voor Europees voetbal heeft Sparta zich gehandhaafd. De Rotterdammers wonnen met 1-2 bij Heerenveen.

Sparta kwam in de zevende minuut op voorsprong. Het was de Duitser Lennart Thy die zich vrij wist te lopen en de bal in de kruising schoot. Nog geen tien minuten later verdubbelde Sparta de voorsprong. Een schot van afstand van Wouter Burger zorgde voor de 0-2.

Pas halverwege de tweede helft begonnen de Friezen beter te spelen. De Jong bracht spanning in het spel terug door met een knal de 1-2 te maken. Heerenveen drong in het vervolg feller aan. Via Van Bergen wiens schuiver net naast ging was het dicht bij de 2-2, maar Sparta hield stand.

sc Heerenveen

1 - 2

Sparta Rotterdam

 67' De Jong    7' Thy
 16' Burger
 
 Gele kaart: Akujobi, (sc Heerenveen), Smeets, (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 0
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Akujobi
v.Hecke
Bochniewicz (Dresevic/80)
Woudenberg (Kaib/88)
v.Bergen (v.d.Heide/88)
De Jong
J.Veerman
Nygren (Hajal/88)
H.Veerman
Halilovic (Kongolo/62)
  Okoye
Abels
Vriends
Heylen (D.Duarte/61)
Meijers (Fortes/ 26)
Harroui
Burger (v.Mullem/74)
Smeets
Mijnans (Kharchouch/61)
Thy
Engels (Emegha/61)

Door de winst van Sparta slaagde Heracles Almelo er niet in om een ticket voor de play-off te pakken. bovendien verloren ze in Alkmaar met 5-0 van AZ.

AZ kwam tegen Heracles in de 41e minuut op voorsprong. Een inzet van Stengs werd nog gekeerd, waarna Boadu in de rebound wel raak schoot. In de 51e minuut kwamen de Alkmaarders op 2-0. Na een een-tweetje met Owen Wijndal prikte Jesper Karlsson de tweede Alkmaarse treffer binnen.

Zeven minuten later was het diezelfde Karlsson die de 3-0 maakte. Vervolgens waren het Boadu en Wijndal, die in de rebound alsnog scoorde na een gemiste strafschop, die de eindstand op 5-0 brachten.

AZ

5 - 0

Heracles Almelo

 41' Boadu
 50' Karlsson
 57' Karlsson
 74' Boadu
 88' Wijndal
   
 
 Gele kaart: Leeuwin, Bizot, (AZ), Fadiga, Knoester, (Heracles Almelo)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 0
Arbiter: Kamphuis
Bijzonderheden: 87. Wijndal mist strafschop voor AZ
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Svensson (Sugawara/70)
Clasie (Leeuwin/70)
Martins Indi (Reijnders/70)
Wijndal
Midtsjö (Berkhout/83)
Gudmundsson (De Wit/63)
T.Koopmeiners
Stengs
Boadu
Karlsson
  Blaswich
Fadiga (Breukers/67)
Les
Knoester
Quagliata (Hardeveld/81)
Schoofs
Kiomourtzoglou (Agca/76)
De la Torre
Azzaoui (Burgzorg/66)
Bakis
Sierra (Amissi/66)

COVID-19: 4494 nieuwe besmettingen en 13 doden, totaal 1.598.164 en 17.449

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 4494 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.598.164 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 137 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1466 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 26 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 686 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 13 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.449 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Miller wint chaotische Grand Prix van Frankrijk in MotoGP

De Grand Prix van Frankrijk in de MotoGP is een behoorlijk chaotisch verhaal geworden. Op het circuit van Le Mans gooide een korte plensbui de boel flink door de war, wat een interessant kijkspel opleverde.

Met de dreiging van regen stond Fabio Quartararo op poleposition, naast Yamaha-teamgenoot Maverick Viñales en Ducati-fabrieksrijder Jack Miller. Op de tweede rij stond Franco Morbidelli op de Petronas Yamaha, naast Johann Zarco's Pramac Ducati en de Repsol Honda van Marc Marquez.

Miller kende de beste start van het veld en ging voorbij de Yamaha's, die gevolgd werden door Nakagami en Marquez. Morbidelli kwam niet lekker weg en ging na een paar bochten onderuit, ogenschijnlijk met wederom een pijnlijke knie tot gevolg. De Suzuki's gingen ook geweldig: Alex Rins reed van vijftien naar vier, Joan Mir van veertien naar negen.

Viñales ging vooraan langs Miller, achter Quartararo werd tussen Nakagami, Rins en Marquez, terwijl de regen begon te vallen en de wedstrijdleiding aangaf dat er van motor gewisseld mocht worden. Viñales was ineens het tempo kwijt en werd door Quartararo, Miller, Rins én Marquez voorbij gereden, waarna hij dat tempo ook totaal niet kon volgen.

De regen begon flink toe te nemen en na vier ronden kwam de kop van het veld dan ook binnen, gevolgd door alle anderen. Marquez nam er de leiding over, voor Quartararo en Miller, terwijl Rins kort na het verlaten van de pitstraat uiteraard weer onderuit ging en uiteraard weer een topklassering uit handen gaf - Mir lag een paar bochten eerder al in het grind, Suzuki was klaar.

Voor het fabrieksteam van Ducati kwam er ook slecht nieuws: Miller én Francesco Bagnaia hadden in de pitstraat te hard gereden en moesten een dubbele long lap penalty nemen. Niet veel later ging Marquez vanaf de leiding ook weer eens ouderwets onderuit, waardoor Quartararo ruimschoots de leiding had - Miller volgde op forse afstand, maar moest wel zijn twee long laps nemen.

Meer dan tien seconden achter Miller reed Nakagami op de derde plek, met Johann Zarco, Alex Marquez en broers Aleix en Pol Espargaro een stukje achter zich. Quartararo kampte na tien ronden met twee problemen: Miller kwam er als een dolle aan én hij was bij zijn motorwissel gestopt bij de plek van teamgenoot Viñales, waardoor hij een long lap penalty moest nemen.

Kort na de helft van de chaotische race werd Nakagami gepasseerd door Zarco, waarna de Japanner op moest gaan letten voor LCR-teamgenoot Alex Marquez. Aleix Espargaro reed achter hem op een fraaie zesde plek, tot zijn Aprilia ineens de geest gaf. Marquez reed ondertussen bijna in de top-10, maar dat kwam er niet van: hij gleed nog eens onderuit en gaf er dit keer toch echt de brui aan.

Met zes ronden te gaan had Zarco de aansluiting gevonden bij Quartararo en op zijn Ducati ging de Fransman zijn landgenoot voorbij. Iets verder naar achteren was Bagnaia toch weer lekker bezig: hij ging voorbij Nakagami en Petrucci naar de vijfde plek en opende de aanval op de vierde stek van Alex Marquez, die hij vier ronden voor het einde ook in handen nam.

Op inmiddels grotendeels aan puin gereden regenbanden - het was al lang droog - reed Miller naar een indrukwekkende zege, zijn tweede op rij. Zarco pakte in zijn thuisrace een fraaie tweede plek, Quartararo completeerde het voor tweederde Franse podium en Bagnaia werd vierde, voor Danilo Petrucci, Alex Marquez en Nakagami.

Italië: 'De eerste COVID-19-vaccinatie vermindert het risico op infectie drastisch

De grootste bescherming tegen COVID-19 wordt pas behaald na de tweede vaccinatie. Maar een studie laat nu zien hoe belangrijk de eerste injectie is: het vermindert het risico om Sars-CoV-2 op te lopen met 80 procent. Een fatale afloop van een besmetting lijkt hierdoor praktisch onmogelijk.

Volgens een studie uit Italië daalt het aantal besmettingen onder mensen die tegen het coronavirus zijn gevaccineerd binnen vijf weken na de eerste dosis enorm. In deze groep traden significant minder infecties op 35 dagen na de eerste vaccinatie met een vaccin van Pfizer / Biontech, Moderna of Astrazeneca, ontdekte het National Institute of Health. Het aantal ziekenhuisopnames daalt nog sterker, evenals het aantal sterfgevallen. Dit geldt voor alle leeftijdsgroepen, zowel voor mannen als voor vrouwen.

"35 dagen na de eerste dosis zijn er 80 procent minder infecties, 90 procent minder ziekenhuisverblijven en 95 procent minder sterfgevallen", aldus de Italiaanse gezondheidsautoriteit. "Deze gegevens bevestigen de doeltreffendheid van de vaccinatiecampagne en de noodzaak om snel een hoge dekking voor de hele bevolking te bereiken om een einde te maken aan de noodsituatie", zei Silvio Brusaferro, voorzitter van het Instituut.

De wetenschappers onderzochten in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid de gegevens van 13,7 miljoen gevaccineerde mensen in Italië. 95 procent van degenen die Biontech / Pfizer en Moderna kregen, had de vaccinatiecyclus tijdens het onderzoek voltooid. Geen van degenen die Astrazeneca kregen, had al een tweede dosis gekregen. Italië heeft tot dusver de aanbevelingen van de fabrikant gevolgd en dienovereenkomstig een tweede dosis Biontech / Pfizer toegediend drie weken na de eerste, een tweede dosis Moderna na vier weken en een tweede dosis Astrazeneca na twaalf weken.

Het is de eerste dergelijke studie van een EU-land over de werkelijke impact van zijn vaccinatiecampagne. Het onderzoek naar de gegevens begon met de start van de Italiaanse vaccinatiecampagne op 27 december 2020 en duurde tot 3 mei 2021.

El Salvador: politieagent (51) verdacht van 13 moorden

Nadat hun inmiddels ex-collega was gearresteerd op verdenking van een dubbele moord, doorzochten onderzoekers zijn eigendommen. Daar vonden ze meer lijken. De politie gaat er nu vanuit dat deze politieman betrokken is bij een tiental andere moorden.

Na zijn arrestatie voor de moord op een vrouw en haar dochter werden tien lichamen gevonden op de grond van een ex-politieagent in El Salvador. De lichamen werden ontdekt op verschillende locaties op het terrein in Chalchuapa, ongeveer 90 kilometer ten westen van de hoofdstad San Salvador, zo maakte het kantoor van de procureur-generaal bekend. De gearresteerde ex-politieagent zou betrokken zijn geweest bij in totaal 13 moorden, waaronder drie kinderen en meerdere vrouwen.

De ex-politieagent Hugo Ernesto Chávez, die naar verluidt lid is van een criminele organisatie, is afgelopen zaterdag gearresteerd voor de moord op een vrouw en haar dochter in Chalchuapa. Volgens het parket wordt de criminele organisatie beschuldigd van in totaal 13 moorden en zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen negen andere verdachten. Het gaat om het doden van zeven vrouwen, een zevenjarig meisje, een negenjarig jongetje en een peuter van twee jaar.

Gabriela Sagastume van het parket wees erop dat de betrokkenen kunnen worden beschuldigd van verzwarende omstandigheden omdat de moorden van de vrouwen plaatsvonden in verband met eerder "seksueel geweld". De autoriteiten van het Midden-Amerikaanse land classificeerden de ex-politieagent als hoofdverdachte met een "psychopathische stoornis".

Volgens minister van Justitie Gustavo Villatoro "jaagde" de ex-politieman op zijn slachtoffers op sociale netwerken. De arrestanten hebben banden met mensensmokkelaars. In El Salvador zijn vorig jaar 1.322 mensen vermoord, het equivalent van 20 doden per 100.000 inwoners. Ten opzichte van 2019 was dit echter al een forse daling.

Janet Jackson 'casht' honderdduizenden op veiling van door haar gedragen kleding

Drie dagen lang worden kleding en sieraden die eigendom zijn van de zus van Michael Jackson, Janet Jackson, geveild in Beverly Hills. Onder hen is een jas die de zangeres in 1990 op het podium droeg. Een fan betaalt hiervoor meer dan $81.000.

Onder de titel "Iconic Treasures" organiseert het Californische veilinghuis "Julien's Auctions" momenteel een veiling van kostuums, kleding, voorwerpen, accessoires en sieraden van de Amerikaanse zangeres Janet Jackson. Het popicoon en zusje van Michael Jackson (1958-2009) viert deze zondag haar 55e verjaardag en maakt blijkbaar van de gelegenheid gebruik om haar kledingkast op te ruimen. De veiling in Beverly Hills staat gepland voor drie dagen en loopt sinds vrijdag.

Bijzonder spectaculair: een zwart, cropped jasje in militaire stijl dat Jackson droeg tijdens haar legendarische "Rhythm Nation" -tour in 1990 kostte 81.250 dollar (ongeveer 67.000 euro). Dit betekent dat de jas ongeveer twintig keer hoger is geveild dan verwacht: het veilinghuis schatte de jas op tussen de 4.000 en 6.000 dollar (ongeveer 3.300 tot 4.900 euro). Een prototype van de jas werd geveild voor $21.875, met een geschatte prijs van $1.000 tot $1.500.

Een oorbel met een hanger in de vorm van een sleutel is weggegaan voor $43.750, eerder geschat op $4.000 tot $6.000. Janet Jackson droeg dit tijdens haar "Rhythm Nation"-tour in 1990. Volgens "Julien's Auctions" gaat een deel van de veilingopbrengst naar de non-profitorganisatie Compassion International, die campagne voert tegen kinderarmoede en voor humanitaire hulp.

Het nutteloze feitje van de dag: Russen op 1 bij ons

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Ruim een week geleden schreven we hier over de aanvoer van goederen naar ons land, maar wist je dat het grootste deel van die aanvoer uit Rusland komt? Zo'n 14% van de goederen komt van de Russen, net iets meer dan de 12% van de aanvoer die uit Duitsland komt. Wat halen we dan uit het land van Putin? "Ongeveer 35 procent van de uit Rusland aangevoerde goederen bestaat uit ruwe aardolie, 22 procent uit aardolieproducten en 19 procent uit kolen", zo legt het CBS uit.

Het nutteloze feitje van de dag: Russen op 1 bij ons (WikiCommons/kees torn)
Het nutteloze feitje van de dag: Russen op 1 bij ons (WikiCommons/kees torn)

FAA draagt Boeing op oudere 737-vliegtuigen te inspecteren

In opdracht van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA moet de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing alle oudere vliegtuigen van het type 737 aan een inspectie onderwerpen. Volgens een brief van de FAA betreft het bevel alle Boeing 737's van de generaties 300, 400 en 500. Achtergrond is de crash van een Boeing-machine in Indonesië, waarbij in januari 62 mensen om het leven kwamen.

Indonesische onderzoekers hadden na de crash bewijs gevonden van een technisch defect in het verongelukte toestel. Volgens een tussentijds rapport van de onderzoekers vertoonde de automatische stuwkrachtregeling van het vliegtuig een "afwijking". Wat de uiteindelijke oorzaak van de crash was, hebben de onderzoekers nog niet kunnen achterhalen.

"Boeing werkt eraan om ervoor te zorgen dat onze vliegtuigen veilig zijn en aan alle eisen voldoen", aldus het bedrijf. "We staan voortdurend in contact met onze klanten en de FAA en werken constant aan het verbeteren van de veiligheid en prestaties van onze hele vloot."

Het Boeing 737-500-vliegtuig van Sriwijaya Air stortte op 9 januari enkele minuten na het opstijgen in Jakarta neer. Alle 62 passagiers kwamen om.

Meisje (17) dobbert 22 dagen op zee zonder eten, 56 passagiers omgekomen

Onder het Spaanse eiland Ferro zijn op 26 april drie passagiers van een boot gered die ruim drie weken zonder eten of drinken op zee ronddobberden. 56 andere passagiers die tegelijkertijd waren opgestapt om de tocht te maken zijn overleden aan de gevolgen van uitdroging. Het gaat voor zover bekend om de ergste ramp met een migrantenboot uit de geschiedenis van de Canarische Eilanden. "Het was een massa-graf, midden in de zee.” Meer hierover in het AD.

Leden van de Spaanse luchtmacht troffen tientallen passagiers aan op de boot, waarvan er nog maar drie in leven waren. Ze waren er fysiek slecht aan toe en vertoonden uitdrogingsverschijnselen. De 17-jarige Aicha uit het West-Afrikaanse land Ivoorkust is één van de drie overlevenden en heeft aan de BBC haar ongelooflijke verhaal verteld over hoe ze werd gered nadat ze drie weken op zee had rondgedreven. 

Aicha verliet haar geboorteplaats in november en reisde naar Mauritanië, waar ze op de boot stapte. Alleen haar oudere zus wist van haar plannen om de gevaarlijke reis te maken.

"Na twee dagen op de boot was het eten en drinken op, op de vierde dag was ook de brandstof op. Er waren mensen aan boord die erg verzwakt waren en schreeuwden om eten en drinken. We hebben een schoen gebruikt om ze wat zeewater te laten drinken. Tegen het einde raakte we zelf zo verzwakt dat we geen kracht meer hadden om nog een lichaam in het water te gooien.” Op het moment dat ze de helikopter zag, moest Aicha naar eigen zeggen huilen. Het meisje heeft 10 dagen in het ziekenhuis gelegen en is drie weken na de reddingsactie weer volledig hersteld en nu ondergebracht in een pleeggezin.

Bendsneyder 5e in Grand Prix van Frankrijk Moto2

De Grand Prix van Frankrijk in de Moto2 heeft een uitmuntend resultaat opgeleverd voor Bo Bendsneyder. De Nederlander, deze week nog geopereerd aan arm pump, zette zijn beste Moto2-resultaat ooit neer op het circuit van Le Mans.

Raul Fernandez vertrok van poleposition, met Marco Bezzecchi en Joe Roberts naast zich. Aron Canet en Augusto Fernandez namen de tweede rij, aangevuld met niemand minder dan Bo Bendsneyder.

Bezzecchi pakte bij de start de leiding, voor Raul Fernandez, Roberts, Canet, Augusto Fernandez, Hector Garzo en Bendsneyder. Niet lang na de start stuiterde Canet door het grind en een rondje later ging ook Augusto Fernandez onderuit.

Bendsneyder reed zo op de vijfde plek, even achter hem ging het ook fout: Sam Lowes, Lorenzo Baldassarri en Xavi Vierge gingen het grind in. Vooraan reden Bezzecchi, Roberts en Raul Fernandez erg dicht op elkaar...en daarbij ging Roberts onderuit.

Inmiddels had Bendsneyder al de derde plek te pakken, Remy Gardner en Tony Arbolino reden achter hem aan. Fernandez kon niet echt wegkomen van Bezzecchi, die op zijn beurt halverwege de race Bendsneyder nog altijd vlak achter zich had zitten.

Met tien ronden te gaan zag Bendsneyder dan toch Gardner langszij komen, Arbolino volgde niet veel later. De gaten werden vervolgens langzaam wat groter: Fernandez op kop, Gardner op twee seconden, Bezzecchi daar weer twee seconden achter en dan Arbolino en Bendsneyder, met Marcel Schrötter ver achter zich.

In die volgorde passeerden ze de finish ook en daarmee pakte Bendsneyder met de vijfde plek zijn beste klassering ooit in de Moto2. Fernandez pakte zo de winst, voor Gardner, Bezzecchi en Arbolino.

Garcia wint Moto3-race Le Mans in lastige omstandigheden

Op het circuit van Le Mans hebben de heren in de Moto3 een deels natte, deels droge Grand Prix van Frankrijk afgewerkt. Dat werd een vooral in het begin erg chaotische race, het tweede deel kende iets minder chaos en was vooral een kwestie van overeind blijven.

Het regende tijdens de warmups, maar ten tijde van de race scheen de zon, heowel de baan nog wel nat was - men vertrok dus op regenbanden. De poleposition was voor Andrea Migno, die Riccardo Rossi en Jaume Masia naast zich had. John McPhee, Gabriel Rodrigo en Niccolo Antonelli vertrokken vanaf rij twee, debutant en kampioenschapsleider Pedro Acosta vertrok vanaf de 21e stek op de grid.

Bij de verraderlijke start pakte Antonelli de leiding, voor Filip Salac, Rossi, Masia en Sergio Garcia. Acosta ging ook als een dolle en pakte tien plekken in één rondje, terwijl leider Antonelli aan het einde van de eerste ronde het grind in dook.

Vanaf plek acht viel Tatsuki Suzuki kort daarop ook weg, landgenoot Ayumu Sasaki steeg van de vijftiende naar de zesde plek. De valpartijen volgden elkaar rap op, Jeremy Alcoba ging onderuit en vanaf de voorste regionen lag ook Masia in het grind. Zelfs Acosta ging er bij liggen, maar hij hield 'm aan de praat en kon rap weer verder.

Gabriel Rodrigo was voorin de volgende die onderuit ging, Garcia en Salac reden strak door en sloegen een gat naar Rossi en Sasaki. Een paar ronden later ging Darryn Binder vanaf plek zes onderuit, terwijl Rossi, Sasaki en McPhee ver vóór Xavi Artigas en ruim achter leiders Garcia en Salac reden.

Met vijf ronden te gaan waren het nog altijd Garcia en Salac die ruim voorop reden, achtervolgd door Rossi, McPhee, Sasaki, Augusto Fernandez en Xavi Artigas. Van een echt gevecht kwam het niet meer: Garcia pakte na Valencia 2019 zijn tweede Moto3-zege, Salac én Rossi pakten hun eerste podiumplek en Acosta werd nog uitstekend achtste.

Giro: Etappe 9 - Heuvel op, heuvel af en onverhard naar de finish

De achtste etappe in de Giro d'Italia was niet geweldig, maar ook niet dramatisch. Victor Lafay boekte zijn eerste zege ooit, prima gedaan. Vandaag volgen meer heuvels, al te zwaar lijkt het niet te zijn.

Rellende_Rotscholier heeft de etappe weer uitgebreid besproken, dat is hier te vinden op het FOK!forum. Het is vandaag geen seconde vlak, het gaat altijd óf omhoog óf omlaag, een stuk of zeven noemenswaardige klimmetjes liggen er te wachten.

Het meest bijzondere stuk volgt in de laatste twee kilometer, wanneer het fors omhoog gaat...over gravel. Apart, we zullen zien wat het ons en de renners gaat brengen. De start volgt even na het middaguur, de finish ligt tussen grofweg half vijf en kwart over vijf.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

FOK! Wat een weer: hier en daar een bui

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vandaag is het wisselend bewolkt en trekken er geregeld buien van zuidwest naar noordoost over het land met daarbij vooral in de middag plaatselijk onweer, hagel en windstoten tot 60 km/uur. In de middag neemt in het noordwesten de buienkans af. Tussen de buien door is er ruimte voor de zon. In de avond doven de buien grotendeels uit. Met middagtemperaturen tussen 11°C op de Wadden en 15°C in het zuidoosten blijft het vrij koel voor de tijd van het jaar. De zuidwestenwind is matig, langs de kust mogelijk af en toe vrij krachtig.

In de nacht naar maandag is het overwegend bewolkt en komen er van het zuidwesten uit opnieuw buien. De minima liggen rond 8°C. De wind is zuid tot zuidwest, overwegend matig, aan de zuidwestkust (vrij) krachtig.

Maandag overdag is het half tot zwaar bewolkt en zijn er opnieuw buien, lokaal met hagel en onweer. In de middag neemt de buiigheid van het westen uit sterk af en komen er enkele opklaringen. De maxima liggen rond 14°C. De wind draait van zuid tot zuidwest naar west tot noordwest en is overwegend matig. In het noorden komt de wind enige tijd uit uiteenlopende richtingen. (Bron: KNMI)

Wat een plaatje, ondanks de bewolking (Foto: DJMO)
Op weg tussen Alkmaar en Enkhuizen, een mooi bloemveld en de kerk van Spanbroek. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Quartararo pakt MotoGP-pole voor thuisrace na zinderende kwalificatie

MotoGP-coureur Fabio Quartararo heeft op het circuit van Le Mans de poleposition gepakt voor de Grand Prix van Frankrijk. De Franse Yamaha-coureur deed dat in een zeer spannende kwalificatiesessie.

Tijdens de eerste sessie was het circuit nog nat, maar het werd alsmaar droger, vooral in de beslissende tweede sessie. Een spervuur van steeds sneller wordende tijden kwam langs en uiteindelijk was het Quartararo die de snelste was.

Zijn teamgenoot Maverick Viñales was op 0,081 seconden goed voor de tweede plek, voor de Australische Ducati-rijder Jack Miller (+0,104). De tweede rij wordt gevormd door Franco Morbidelli (Yamaha), Johann Zarco (Ducati) en Marc Marquez (Honda).

Takaaki Nakagami zette zijn LCR Honda knap op de zevende plek, voor Marquez's Repsol Honda-teamgenoot Pol Espargaro en Valentino Rossi, die er ook eindelijk eens degelijk bij zat. Miguel Oliveira (KTM), Lorenzo Savadori (Aprilia) en Luca Marini (Ducati) vullen de vierde startrij.

Moto2
In de Moto2 was er een uitstekende dag voor Bo Bendsneyder: de Nederlander mag vanaf de zesde plek vertrekken, startrij twee dus. De poleposition was voor Raul Fernandez, die Marco Bezzecchi en Joe Roberts te snel af was. Aron Canet en Augusto Fernandez staan naast Bendsneyder op rij twee.

Moto3
In een wat vreemde kwalificatiesessie was Andrea Migno de snelste en/of slimste: op het moment dat het vroeg in Q2 begon te regenen kwam iedereen voor regenbanden naar binnen, behalve de Italiaan. Hij reed door op zijn slicks en daar was het nog net droog genoeg voor: hij pakte pole met maar liefst 2,001 seconden voorsprong op Riccardo Rossi en 2,204 seconden op Jaume Masia.

MotoE
In de elektrische raceklasse is de pole voor de Braziliaan Eric Granado, die een dikke tiende sneller was dan Miguel Pons. Matteo Ferrari was de enige andere die binnen een seconde bleef, Jasper Iwema kwalificeerde zich als veertiende.

De racezondag wordt om 11.00 uur geopend door de Moto3, om 12.20 uur gevolgd door de Moto2. Om 14.00 uur is het dan de beurt aan de MotoGP en vervolgens komt de MotoE om 15.30 uur in actie.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.