FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 11 april 2021

Random Pics van de Dag #281

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Hockeysters Hdm pakken punt en staan voor het eerst in de play-offs

Veertien punten was het gat voorafgaand aan het duel tussen hockeyclubs Pinoké en hdm, de twee ploegen die dit seizoen een gooi deden naar de vierde playoff-plaats. Hoewel de thuisploeg al eerder de hoop opgegeven had, ging het zondagmiddag gelijk op (1-1) in het Amsterdamse bos. Een uitslag waar hdm maar wat blij mee was: dat ene puntje was nog nodig voor het grijpen van het playoff-ticket.

Het eindsignaal had al geklonken toen Pinoké aan mocht leggen voor een strafcorner. Overleven was het motto voor hdm, dat met een punt voldoende had voor een plek in de play-offs. Zenuwslopend waren de laatste dertig tellen. Uit de eerste uitspeelcorner – een een-tweetje tussen Kiki van Wijk en Kari Stam – volgde een tweede strafcorner. Ook toen koos Pinoké voor hetzelfde recept. Keepster Julia Remmerswaal moest ingrijpen, maar hdm overleefde het Amsterdamse slotoffensief. Met de strafcornermaskers nog op vielen de speelsters elkaar in de armen. Voor het eerst in de geschiedenis staat hdm in de play-offs.

Pinoké en hdm waren dit seizoen de twee ploegen die uit zouden maken wie het vierde playoff-ticket zou grijpen. Ploegen die nog nooit eerder deelnamen aan het seizoenstoetje. Hoewel het gat tussen de nummer vier en vijf veertien punten telde, ging het duel gelijk op. Maria Steensma zette de thuisploeg in het eerste kwart op voorsprong, toen ze van dichtbij binnen kon tikken.

Pien van Nes – bezig aan haar vijftiende seizoen voor de ploeg – sleepte vlak voor rust haar elfde doelpunt van het seizoen in de touwen. De gelijkmaker en een verlossing voor de ploeg uit Den Haag, dat in de eerste twee kwarten het betere van het spel had, maar in de tweede helft tegenover een sterker Pinoké stond.

‘Voelt onwerkelijk’
Toch kon dat sterkere Pinoké geen potten breken. Zelfs niet toen het nog twee strafcorners kreeg na het laatste fluitsignaal. Een zenuwslopend moment voor hdm-coach Ivar Knotschke. "Het was alle hens aan dek. We wilden onze playoff-kandidatuur extra kracht bij zetten door goed resultaat te halen bij Pinoké. Het was niet onze beste wedstrijd, maar dat is achteraf makkelijk praten."

De succescoach schrijft met dat ene punt tegen Pinoké historie. "Het voelt onwerkelijk. Met nog een maand te gaan hebben we de play-offs binnen’, klonk hij trots. ‘We hebben het gedaan", waren de woorden van de coach, die zuchtte van opluchting. Doelend op de laatste secondes van de wedstrijd, maar ook op de aanloop van het duel.

Hij probeerde de druk van het duel af te halen, maar gaf toe dat dat moeilijker was dan verwacht. "Ik kreeg de afgelopen week mailtjes van de club hoe we het ticket konden vieren. Die heb ik direct weer verwijderd. Ik heb zaterdag echt afleiding moeten zoeken, om niet alleen maar met dit moment bezig te zijn."

‘Laten zien dat we wat te zoeken hebben in de play-offs’
De komende maand kan de ploeg zich voorbereiden op de allereerste play-offs. Een maand waarin ze tegenstanders Den Bosch, Amsterdam en SCHC allemaal nog eens tegenkomen. "We gaan laten zien dat we wat te zoeken hebben in de play-offs. We gaan het meemaken. We hebben playoff-ervaring uit de zaal. Het mentale stuk is vergelijkbaar."

Wat is nou het succes van de dames van hdm dit seizoen? "We doen het samen. Van nummer zeventien tot nummer een. Het geloof kwam door onze goede start. Dat geloof in ons eigen kunnen groeide gedurende het seizoen. Hebben we boven onze stand geleefd? Nee. Dat zullen we zeker laten zien binnen de lijnen."

Het ticket werd zondag nog uitgebreid gevierd. De ploeg verkaste direct naar de eigen club, waar er – coronaproof – stilgestaan werd bij dit stukje Haagse historie. En Knotschke? Die controleert vanavond nog zijn (verwijderde) e-mails.

Twee Nederlandse titels bij EK roeien, in totaal negen medailles voor Nederlandse roeiploeg

De Nederlandse vrouwen vier-zonder en de vrouwen dubbelvier hebben zondag hun titels geprolongeerd bij de EK roeien in Varese. De Nederlandse ploeg eindigde het toernooi in Italië met negen medailles (twee keer goud, vier keer zilver en drie keer brons).

De Nederlandse vier-zonder-stuurvrouw werd voor de derde keer op rij Europees kampioen. Vorig jaar wonnen Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester met overmacht de Europese titel. Toen was het verschil vijf seconden met de nummer twee, nu was het verschil veel kleiner. Op de finish had Nederland nog maar 0,45 seconde over op de aanstormende Ierse boot.

Ook de dubbelvier (Laila Youssifou, Inge Janssen, Olivia van Rooijen en Nicole Beukers) prolongeerde hun titel. De Nederlandse boot leidde de hele race, al kwam Groot-Brittannië in de slotfase nog sterk opzetten. Het verschil was aan de finish een kleine halve seconde.

De mannen dubbelvier, het vlaggenschip van de Nederlandse roeivloot, slaagde er niet in voor de derde keer op rij de Europese titel te veroveren. Het kwartet, bestaande uit Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers, begon als favoriet aan de finale, maar had geen antwoord op het sterk roeiende Italië.

Ook Marieke Keijser en Ilse Paulis slaagden er niet in hun derde EK-goud te pakken in de lichte dubbeltwee. De kampioenen van 2018 en 2020, die ook al WK-brons en -zilver wonnen, werden nu derde achter de Italianen en de Britten.

Melvin Twellaar en Stef Broenink raakten hun Europese titel in de dubbeltwee kwijt. Het duo ging lang aan de leiding en leek opnieuw op weg naar de titel, maar in de eindsprint was het op aan de Nederlandse kant en ging Frankrijk er nog ruim voorbij.

De finales werden afgesloten met de vrouwen- en mannenacht. De vrouwenacht roeide in Varese naar het zilver, de medaille die ook in 2016 en 2017 werd veroverd. De Europese titel ging voor het vijfde jaar op rij naar het ijzersterke Roemenië.

De mannenacht slaagde er ook niet in de Europese titel te pakken. Net als in 2019 en 2020 won Nederland het brons.

Hoewel het resultaat een stuk minder was dan op het vorige EK -waar Nederland maar liefst zeven gouden medailles behaalde - werd de Nederlandse roeiploeg nog altijd derde in de medaillestand achter Groot-Brittannië en Italië.

Uitslag RKC - Ajax

Ajax is weer een stapje dichter bij de 35ste landstitel. In de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk wonnen de Amsterdammers met 0-1 dankzij een prachtig doelpunt van Sebastian Haller.

In de beginfase van de wedstrijd speelde Ajax het beste spel van de dag. De Amsterdammers kregen na tien minuten via Dusan Tadic de kans om de score te openen, maar in oog in oog met Kostas Lamprou stiftte de aanvoerder van Ajax de bal niet hoog genoeg. Niet veel later stond dan toch de 0-1 op het scorebord. Uit een voorzet van Tadic werkte Haller de bal prachtig binnen. Het was voor de Franse spits zijn achtste competitiedoelpunt van het seizoen.

Na de 0-1 viel Ajax ver terug en creëerde weinig tot geen kansen tegen de Waalwijkers. RKC bleef goed overeind en mocht hopen op een resultaat tegen de Amserdammers en uit een vrije trap was de ploeg van Fred Grim nog dicht bij de gelijkmaker. Op een vrije trap van Cyril Ngonge was Kjell Scherpen kansloos, maar gelukkig voor de Ajax-doelman ging de bal op de lat.

Op het einde van de wedstrijd kreeg Ajax nog kansen om de score te verdubbelen, alleen waren de Ajacieden in de tweede helft niet meer scherp genoeg. Daardoor bleef het 0-1 in het voordeel van Ajax en zijn de Amsterdammers nog maar twee overwinningen verwijderd van de 35ste landstitel.

RKC Waalwijk

0 - 1

AFC Ajax

     14' Haller
 
 Gele kaart: , Álvarez,Martínez, (AFC Ajax)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 0
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
Bakari
Meulensteen
Touba
Quasten
Tahiri (Damascan/83)
Azhil
v.d.Venne (Augustijns/74)
Daneels (Ngonge/61)
Oosting (Sow/61)
John (Stokkers/82)
  Scherpen
Rensch (Klaiber/62)
J.Timber
Martínez
Tagliafico
Álvarez
Klaassen (Kudus/53)
Gravenberch
Antony (Neres/62)
Haller
Tadic

COVID-19: Geen versoepelingen vanaf 21 april

Het demissionaire kabinet gaat komende dinsdag tijdens de persconferentie geen versoepelingen aankondigen van de coronamaatregelen per 21 april. Dat laat een woordvoerder van het kabinet weten na het Catshuisoverleg van vanmiddag.

Afgelopen week werd gesproken over het mogelijk schrappen van de avondklok en het openen van terrassen en winkels vanaf 21 april. Maar het kabinet vindt dat toch nog te vroeg gezien de piek in het aantal besmettingen nog niet is geweest en het aantal ziekenhuisopnames nog erg hoog is.

Als de besmettingscijfers het toelaten wordt er gekeken of het openen van terrassen en het schrappen van de avondklok vanaf 28 april kunnen worden ingevoerd. Mogelijk wordt er dan ook gekeken naar versoepelingen voor winkels en in het onderwijs.

Uitslag FC Groningen - sc Heerenveen

SC Heerenveen heeft zondagmiddag de Derby van het Noorden gewonnen. De ploeg van trainer Johnny Jansen besliste het duel met FC Groningen in de tweede helft: 0-2. Aan de kant van de thuisploeg maakte Arjen Robben zijn langverwachte rentree. De buitenspeler kwam een kwartier voor tijd binnen de lijnen, maar kon een nederlaag niet voorkomen.

Groningen en Heerenveen maakten er een aantrekkelijke wedstrijd van en beide ploegen creëerden genoeg kansen. In de eerste helft lieten namens Groningen Jørgen Strand Larsen en Alessio da Cruz de beste mogelijkheden liggen, terwijl aan de kant van de Friezen Joey Veerman de beste mogelijkheid had.

In de tweede helft was het vooral Heerenveen dat de beste kansen kreeg. Henk Veerman was tot tweemaal toe gevaarlijk, maar zijn inzet werd steeds gekeerd door Sergio Padt. Uiteindelijk wist Veerman toch Padt te kloppen, al deed hij dat wel vanaf de strafschopstip. In eerste instantie gaf de scheidsrechter een vrije trap, maar na ingrijpen van de VAR werd het een penalty voor Heerenveen.

Met Robben vanaf de 78e minuut als invaller binnen het elftal ging Groningen op jacht naar de gelijkmaker, maar het was Heerenveen dat nog scoorde. In de 86e minuut tikte Halilovic een voorzet van Joey Veerman binnen.

FC Groningen

0 - 2

sc Heerenveen

     71' H.Veerman (pen)
 86' Halilovic
 
 Gele kaart: Te Wierik, (FC Groningen),
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 0
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Te Wierik
Dammers (Abraham/84)
Itakura
Gudmundsson
Suslov (Joosten/46)
El Messaoudi (Lundqvist/78)
D.v.Kaam
El Hankouri
Larsen
Da Cruz (Robben/78)
  Mulder
Floranus
v.Hecke
Dresevic
Kaib (Woudenberg/46)
v.Bergen
Schöne (Kongolo/87)
De Jong (Hajal/62)
Halilovic
J.Veerman
H.Veerman

Opnieuw groei voor het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer

Ook in 2020 is het aantal DAW-projecten opnieuw gegroeid. Het totaal aantal projecten staat nu op bijna 500. In het DAW werken boeren en tuinders aan schoon en voldoende water en een betere bodem. Zij nemen vrijwillig maatregelen op hun eigen bedrijf of doen mee in een project om meer kennis op te doen. Het jaarverslag laat zien welke stappen afgelopen jaar gezet zijn, welke initiatieven gestart zijn en licht de kansen en uitdagingen van projecten toe.

“Met het DAW laten we zien aan overheden en de samenleving dat we met elkaar aan één gezamenlijk doel kunnen werken”, stelt Tineke de Vries. Zij volgt Claude van Dongen op als bestuurder Bodem en Water bij LTO Nederland. “Goede water- en bodemmaatregelen bedenk je niet in één keer, die moet je uitproberen in de praktijk. Daarom zijn alle DAW-projecten zo belangrijk. Projecten waarin boeren en tuinders maatregelen kunnen uitvoeren die op hun bedrijf en in hun gebied passen en waarin ze kennis daarover kunnen uitwisselen.”

Leren van succesvolle projecten, landelijke uitrol BodemUP
“In 2020 hebben weer veel boeren en tuinders maatregelen genomen die naast goed zijn voor water en bodem ook bijdragen aan een gezonde bedrijfsvoering”, licht Tineke de Vries toe. “Het delen van succesvolle maatregelen en projecten kan anderen overtuigen om in actie te komen. Zo krijgt het succesvolle project BodemUP in Brabant nu een landelijke uitrol.” In het project heeft de deelnemer intensief contact met een adviseur op zijn eigen erf. Dit maatwerk kost tijd maar betaalt zich uit.

Inzet agrariërs belangrijke factor van het succes
“We waarderen de inzet van boeren en tuinders enorm”, zegt Sander Mager. Als bestuurder bij de Unie van Waterschappen is hij voorzitter van het Bestuurlijk Overleg Open Teelten en Veehouderij (BOOT), die het DAW bestuurlijk begeleidt. “Ook gezien de vele andere vraagstukken waar de sector mee te maken heeft, zoals stikstof, biodiversiteit en droogte, dwingt het respect af welke inspanningen er al geleverd zijn. Met elkaar zijn we aan zet om de water- en bodemkwaliteit te verbeteren. Het is belangrijk om elkaar te blijven stimuleren om maatregelen te nemen en successen te delen. We hebben iedereen nodig om de impact van het DAW nog verder te vergroten.”

Het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer
Het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer, kortweg DAW, is een initiatief van LTO Nederland, op uitnodiging van de Rijksoverheid. Zij werken hierin samen met de Unie van Waterschappen met als doel een bijdrage te leveren aan de wateropgaven in agrarische gebieden en het realiseren van een economisch sterke en duurzame landbouw. Om de knelpunten op het gebied van water op te lossen vindt er vanuit het DAW intensieve samenwerking plaats tussen de agrarische sector en de andere waterbeheerders, zoals de waterschappen, natuurorganisaties, provincies en drinkwaterbedrijven.

Uitslag VVV - PSV

PSV heeft in een plichtmatig duel met 0-2 gewonnen bij VVV-Venlo. De doelpunten van PSV kwamen op naam van van Cody Gakpo en Donyell Malen.

Gakpo zette de Eindhovenaren na iets minder dan een kwartier op voorsprong. De aanvaller werd bediend door Malen waarna hij met een bekeken schot raak schoot. In het vervolg van de eerste helft was er maar weinig te genieten van het spel van VVV en PSV.

Ook in de tweede helft wist PSV, met nog ongeveer een kwartier spelen, te scoren. Malen maakte het doelpunt na aangeven van Denzel Dumfries. Malen kreeg na een vlotte aanval, één van de weinigen deze middag, nog de kans op 0-3, alleen mistte hij ditmaal.

VVV stelde daar weinig tegenover en moet over twee weken ook nog Georgios Giakoumakis missen. De Griekse topscoorder in de eredivisie kreeg zijn vijfde gele kaart en mist daardoor het duel tegen Sparta.

VVV-Venlo

0 - 2

PSV

     13' Gakpo
 59' Malen
 
 Gele kaart: Giakoumakis, (VVV-Venlo),
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 0
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Kirschbaum
Pachonik
Dekker
Da Graca
Kum (Gelmi/46)
Guwara
Post (Janssen/84)
Machach (John/60)
Schmitz (Roemer/73)
V.v.Crooy
Giakoumakis
  Mvogo
Dumfries
Teze
Viergever
Max (Obispo/84)
Götze
Rosario (Sangaré/73)
Boscagli
Gakpo (v.Ginkel/73)
Malen (Madueke/89)
Zahavi (Vertessen/89)

De Kleijn sprint naar zege in openingsetappe Ronde van Turkije bij rentree Jakobsen

Arvid de Kleijn heeft in de Ronde van Turkije de eerste etappe gewonnen. De 27-jarige Nederlander was na het bekijken van de finishfoto net wat sneller dan de Noor Noor Kristoffer Halvorsen.

De Ronde van Turkije zou zondag normaal beginnen met een etappe van 167 kilometer, maar door de hevige sneeuwval kon die rit niet doorgaan. Zaterdag had de organisatie op het allerlaatste moment beslist om een korte rit in en rond Konya te houden, waar maandag ook wordt gestart en gefinisht.

Op het vlakke parcours over 70 kilometer konden we gaan opmaken voor de eerste massasprint. In die massasprint leek Kristoffer Halvorsen er met de winst ervandoor te gaan, alleen de Noor werd op de meet nog net gepasseerd door Arvid de Kleijn. Het was even wachten op de uitslag, maar de finishfoto maakte duidelijk dat De Kleijn de winst pakte in de openingsrit in de Ronde van Turkije, en hij is ook meteen de eerste leider.

Fabio Jakobsen maakte zijn rentree in het peloton. De renner van Deceuninck-Quick-Step, die na een val in Polen acht maanden aan de kant stond, mengde zich zoals verwacht niet in de massasprint.

COVID-19: 8288 nieuwe besmettingen en 17 doden, totaal 1.350.665 en 16.771

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 8288 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.350.665 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 218 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1729 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 45 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 788 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 17 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 16.771 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Uitslag FC Utrecht - Feyenoord

Feyenoord heeft de uitwedstrijd in Utrecht tegen de plaatselijke FC gewonnen. De Rotterdammers zegevierden met 1-2.

De thuisploeg begon sterk aan de wedstrijd en kreeg kansen via Streek en Kerk. De 1-0 voor de Utrechters kwam nadat Fer in zijn eigen doel schoot. Aan de andere kant was het Gustafson die ook een eigen doepunt maakte nadat hij de bal langs zijn eigen keeper kopte.

Feyenoord kreeg wat meer vat op de wedstrijd en in de 59e minuut schoot Berghuis zijn ploeg na goed werk van Sinisterra naar de 1-2. Utrecht probeerde het in het vervolg wel, met kansen voor Van de Streek, Kerk, Dalmau en Elia, maar gescoord werd er niet meer.

Vlak voor tijd raakte Feyenoord-keeper Bijlow geblesseerd nadat hij redding bracht op een schot van Kerk. Hij kon niet meer verder en moest worden vervangen door Marsman.

FC Utrecht

1 - 2

Feyenoord

 13' Fer e.d.    27' Gustafson e.d.
 57' Berghuis
 
 Gele kaart: , Botteghin, (Feyenoord)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 0
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Oelschlägel
Ter Avest (Elia/76)
v.d.Maarel
Janssen
Warmerdam (Troupée/ 46)
Maher
Gustafson (Sylla/65)
v.Overeem (Dalmau/65)
Kerk
v.d.Streek
Boussaid
  Bijlow (Marsman/90 3)
Geertruida
Spajic
Botteghin (Sinisterra/46)
Senesi
Malacia
Toornstra
Fer (Teixeira/58)
Diemers
Berghuis
Linssen

Vandoorne revancheert zich met dominante Formule E-zege

In de straten van Rome heeft Stoffel Vandoorne in de Formule E revanche genomen. De Belg vloog er zaterdag tijdens de eerste race uit, maar zondag was hij dominant en pakte de Mercedes-coureur de overwinning.

De poleposition was voor Virgin-coureur Nick Cassidy, die Norman Nato van Venturi naast zich had staan. Op rij twee stonden Pascal Wehrlein (Porsche) en Stoffel Vandoorne (Mercedes), voor Maximilian Günther (Andretti) en Alexander Sims (Mahindra), met de Nederlanders Nyck de Vries (Mercedes) en Robin Frijns (Virgin) op de achttiende en negentiende posities.

De start vond weer achter de safety car plaats, maar ging niet best voor Cassidy: na een paar bochten gleed hij weg en leverde hij negen plekken in, Nato pakte de leiding. Dat duurde ook niet lang, want Wehrlein was lekker bezig en nam de positie van Nato over. De Fransman kreeg ook Vandoorne achter zich aan en ook de Belg zette zijn auto er voorbij.

Cassidy begon het tempo wel weer wat te vinden, tot een paar minuten later: met wat 'hulp' van Oliver Rowland ging hij rechtdoor, de stootkussens in. Nato viel alsmaar verder terug, waardoor Sims op kon schuiven naar de derde plek. Achterin lagen twee titelfavorieten met elkaar in de clinch: Buemi en Di Grassi raakten elkaar, waarbij de Braziliaan fiks de muur in ging - einde race voor hem en een neutralisatie voor de rest.

Bij de herstart ging Sims gelijk voorbij Wehrlein voor plek twee, achter Vandoorne. Tijdens de hele reeks Attack Modes, een klein kwartier voor het einde, werkte Nato zich weer wat naar voren en nadat hij Wehrlein pakte reed hij zowaar weer op de derde plek. Vandoorne had de touwtjes ondertussen stevig in handen, Sims reed op een prima tweede plek.

Met een minuut of zeven te gaan brak bij René Rast in het middenveld na een tikje tegen de muur een deel van de ophanging af, waardoor hij de controle verloor over zijn bolide en de volgende muur in spinde: safety car en Vandoorne was zijn voorsprong kwijt. De wedstrijd werd met één ronde te gaan toch nog even hervat, waardoor er nog een volle bak sprint om de winst verwacht kon worden.

Vandoorne wist het nog precies vol te houden, Sims werd tweede en Nato kwam met 0,0 procent energie als derde over de finish, voor Wehrlein en Edoardo Mortara. In het middenveld schoven Rowland, Sam Bird en De Vries nog de muur in, Frijns pakte uiteindelijk - na een tijdstraf van vijf seconden - een dertiende plek.

Daar bleef het allemaal niet bij: Frijns viel terug naar plek achttien - hij kreeg dertig seconden straf, omdat hij niet al zijn Attack Modes had gebruikt. Nato zat zelfs nog meer in de penarie: hij had inderdaad teveel stroom verbruikt en kreeg geen tijdstraf, maar een volledige diskwalificatie aan zijn broek, waardoor Wehrlein ineens de derde plek in de schoot geworpen kreeg.

Het nutteloze feitje van de dag: Nederlandse bevingen

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Aardbevingen komen in Nederland vooral in het nieuws als ze verwoestend zijn in het buitenland of in Groningen plaatsvinden, maar wist je dat er afgelopen jaar 90 aardbevingen plaatsvonden in ons land? Van die 90 waren er 76 geïnduceerde bevingen, dat zijn bevingen die door menselijk handelen veroorzaakt zijn, en 14 natuurlijke aardbevingen.

Vrouw (26) valt agent aan en gooit met ademanalyseapparaat

Zaterdagavond 10 april 2021 zijn agenten na een klacht ter plaatse gaan kijken bij een woning in verband met een persoon die overlast veroorzaakte. Nadat de vrouw aangehouden is, sloeg zij een agent in het gezicht en vernielde het ademanalyseapparaat in het politiecellencomplex.

Rond 20.20 uur kwam er een overlastmelding binnen van  een woning aan de Generaal Smutslaan in Tilburg. Voor de woning stond een 26-jarige vrouw uit Tilburg die overlast veroorzaakte en onbekend was bij de bewoner die daarop de politie had gebeld. Agenten zijn ter plaatse gegaan en zien inderdaad een vrouw, die hevig geëmotioneerd in het trappenhuis zit. Samen met een agent gaat de vrouw rustig naar buiten, uit het niets geeft ze een van de agenten echter een klap in zijn gezicht. De vrouw wordt direct aangehouden en meegenomen naar het politiecellencomplex.

Eenmaal daar aangekomen blijft de vrouw hevig geëmotioneerd en verbaal agressief. De vrouw wordt onderworpen aan een ademanalyse omdat het vermoeden bestaat dat zij onder invloed is van alcohol. Uit de fouillering van de verdachte kwamen tevens diverse gripzakjes met vermoedelijk verdovende middelen. Ook tijdens de uitleg van de ademanalyse blijft de vrouw verbaal zeer agressief tegen de agenten. Plots pakt ze het apparaat uit het niets op en laat het apparaat op de grond vallen. De verdachte is daarna naar een cel gebracht.

Streets of Rage 4 krijgt DLC, 3 nieuwe personages

De briljante brawler Streets of Rage 4 krijgt binnenkort een portie betaalde DLC die bestaat uit onder andere drie nieuwe vechters om uit te kiezen. Daarnaast krijgt de game een nieuwe Mania+ moeilijkheidsgraad, een nieuwe survival-modus, een uitgebreid trainingsysteem en allerlei nieuwe customization-opties.

Van de nieuwe personages wordt in onderstaande trailer de eerste vast prijsgegeven: Estelle, de lenige politiechick die spelers kennen als een hardnekkige boss wordt beschikbaar als speelbaar personage. De andere twee vechters worden "geteaset" aan de hand van een silhouette, maar het is vrij duidelijk dat dat gaat om Max en waarschijnlijk Shiva. Veel fans van Streets of Rage 4 inclusief ondergetekende hadden al gehoopt dat de 'new gen'-versies van Shiva en Max speelbaar zouden worden. Tot op heden kon alleen de old-school versies van deze heren gekozen worden terwijl hun moderne varianten uitsluitend als eindbaas te zien waren.

Streets of Rage 4 is een officieel vervolg op de oude Sega-vechtgames van begin jaren 90. De game verscheen een jaar geleden en is inmiddels al tweeënhalf miljoen keer verkocht. Ook op FOK! waren we lyrisch over de fantastische terugkeer van één van de beste beat 'em up franchises aller tijden.

Golfer Matsuyama na prachtige derde ronde aan de leiding Masters

Hideki Matsuyama is na de derde dag de nieuwe leider in de The Masters. De 29-jarige Japanse golfer kende een uitstekende derde dag en liep een ronde van 65 slagen op de banen van Augusta, zeven onder par. Met nog achttien holes te spelen heeft Matsuyama vier slagen voorsprong p een kwartet met de Amerikanen Xander Schauffele en Will Zalatoris, de Australiër Marc Leishman en de Engelsman Justin Rose. Rose stond stond de eerste twee dagen aan de leiding.

Matsuyama, die de eerste twee dagen op de banen van Augusta al goed in vorm was, liet op de derde dag zijn klasse zien. De Japanse golfer sloeg in de derde ronde geen enkele bogey en met vijf birdies en één eagle. Dat was goed voor een rondje van 65 slagen en was daarmee veruit de beste van de dag.

Mocht Matsuyama The Masters winnen dan is hij de eerste Jappanner die dat lukt. Zijn beste uitslag op de banen van Augusta is de vijfde plaats uit 2011.

Huisartsen zien angst bij 60-plussers voor vaccin AstraZeneca

Huisartsen zien dat veel mensen van zestig jaar of ouder afzien van het nemen van een coronavaccin van AstraZeneca. Omdat het vaccin niet is goedgekeurd voor mensen onder de zestig, zijn ze bang dat het bij hen ook bijwerkingen kan opleveren. Huisartsen vertelden dat zaterdagavond in het tv-programma Nieuwsuur.

Op een priklocatie van huisartsen in Zwolle vertelde huisarts Marco Blanker dat slechts 58 procent van de 60-plussers is komen opdagen voor een AstraZeneca-prik. Huisarts Bart Meijman, met een praktijk in Amsterdam Nieuw-West, sprak zelfs van een opkomst van slechts 40 procent in die doelgroep. Meer hierover op Skipr.

Zie ook: Vaccinatie met AstraZeneca alleen bij mensen van 60 jaar en ouder

Man (21) sterft na val uit raam bij lockdownfeestje, wilde ontkomen aan politiecontrole

Het Belgische parket is een onderzoek gestart naar een tragisch ongeval afgelopen nacht, waarbij een 21-jarige man uit Deurne om het leven is gekomen. De twintiger probeerde te ontkomen aan een politiecontrole tijdens een lockdownfeestje. Zo meldt de Gelderlander.

De  Antwerpse politie kwam om vier uur ‘s-morgens ter plaatse in een hotel na verschillende klachten over van geluidsoverlast in een kamer op de bovenste verdieping, zegt het parket. Het hotelpersoneel had de gasten al tevergeefs aangesproken op de overlast.

Bij aankomst van de politie probeerden de acht aanwezigen zich te verstoppen. Een 21-jarige man kroop daarvoor uit het raam en is naar beneden gevallen. De aanwezige politie-inspecteurs probeerden het slachtoffer te reanimeren totdat de ambulance was gearriveerd, maar alle reanimatiepogingen mochten niet meer baten.

De andere hotelgasten, het hotelpersoneel en de betrokken politiemensen waren zwaar aangeslagen door het ongeval en zullen bijstand van slachtofferhulp krijgen. Het parket gaat een onderzoeksrechter vorderen om de precieze omstandigheden van het overlijden te onderzoeken.

De burgemeester van Antwerpen, Bart de Wever, reageerde geschokt op het nieuws: “Ik ben geschokt door het overlijden van een jonge Antwerpenaar vannacht. Ik wil mijn medeleven betuigen aan zijn familie en naasten. Het gerechtelijk onderzoek naar deze verschrikkelijke gebeurtenis loopt.”

De Wever merkt dat al sinds de start van de controles op lockdownfeestjes, mensen zich proberen te onttrekken aan de politie. “De veiligheidsdiensten hebben echter ons algemeen belang voor ogen en zijn er om ons te helpen waar nodig”, zegt hij. “Politiemedewerkers in heel België hebben het voorbije jaar bewezen in uitzonderlijke omstandigheden professioneel en integer hun moeilijke opdracht uit te voeren. Maar het overlijden van zo’n jong iemand confronteert ons pijnlijk met de gevolgen van lange lockdownperiodes op het mentaal welzijn, in het bijzonder van jongeren. Ik hoop dat we hierover in alle sereniteit het maatschappelijk debat zullen voeren.”

35.000 doses Janssen-vaccin extra beschikbaar gesteld voor ziekenhuispersoneel

Het kabinet maakt versneld extra vaccins vrij voor het ziekenhuispersoneel. Het gaat om 35.000 doses van het COVID-19-vaccin van Janssen. Het moet voorkomen dat in de derde coronagolf nog meer personeel uitvalt.

Het besluit kwam zaterdagavond na overleg tussen ministers Hugo de Jonge en Tamara van Ark van Volksgezondheid, Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg en Ad Melkert van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen.

De vaccins zijn bestemd voor medewerkers die in direct contact komen met patiënten in het ziekenhuis en daardoor een groter risico lopen om besmet te worden met COVID-19.

Politie beëindigt schuurfeest in Naaldwijk, tientallen mensen aangehouden

De politie heeft vannacht een schuurfeest beëindigd aan de Opstalweg in Naaldwijk.

Volgens een voorlichter van de politie heeft de politie om even na middernacht de eigenaar van de schuur verzocht deze te openen en het feest, dat in strijd met de Corona maatregelen gaande was, te beëindigen.

Toen dat werd geweigerd, zijn vervolgens meerdere politie-eenheden ter plaatse gekomen en werd de toegangsdeur van de schuur geforceerd.

Volgens de politie reageerden een aantal aanwezigen hier agressief op en is daarop 'gepast opgetreden' door de politiemensen ter plaatse. Enkele tientallen aanwezigen zijn aangehouden en geboeid afgevoerd. Beelden van de aanhoudingen zijn te zien op Regio15.

Weber (Europees Parlement) stelt strengere sancties tegen Rusland voor

De voorzitter van de Duitse christen-democraten in het Europees Parlement, Weber, heeft tijdens de besprekingen strengere sancties tegen Rusland voorgesteld.

De CSU-politicus vertelde de kranten van de Funke-mediagroep dat de Russische leiders hun gevaarlijke provocaties blijven voortzetten. Bij escalatie is een uitgebreide bevriezing van oligarch-bankrekeningen of het buitensluiten van Rusland van het betalingssysteem Swift denkbaar. Het gaspijpleidingproject Nord Stream 2 in de Oostzee zou dan ook niet langer haalbaar zijn.

Weber noemde de inzet van Russische troepen in de buurt van Oost-Oekraïne een test voor het Westen. Het antwoord hierop moet duidelijk en krachtig zijn. Hetzelfde geldt voor het kennelijk opzettelijk in gevaar brengen van de gezondheid van de Kremlin-criticus Navalny. Weber benadrukte dat de Russische president Poetin de prijs voor zijn daden moet kennen.

China geeft toe dat zijn eigen COVID-19 vaccins niet erg effectief zijn

Voor het eerst gaf China publiekelijk toe dat zijn eigen vaccins relatief slecht effectief waren. Staatsmedia citeerden het hoofd van het Centrum voor ziektebestrijding en -preventie, Gao, die zei dat de autoriteiten moesten nadenken over hoe het probleem van de lage werkzaamheid van de Chinese bestaande vaccins kon worden opgelost.

Volgens informatie van persbureau AFP wordt overwogen om verschillende preparaten door elkaar te mengen. Op een conferentie in Chengdu benadrukte Gao dat de voordelen van mRNA-vaccins niet mogen worden genegeerd, ook al heb je als land zelf al verschillende soorten vaccins beshikbaar.

Tot nu toe hebben vier preparaten in China een voorwaardelijke handelsvergunning gekregen. Geen van hen gebruikt mRNA-technologie. Over de effectiviteit van de Chinese preparaten kan geen sluitende uitspraak worden gedaan, aangezien niet alle onderzoeksgegevens zijn gepubliceerd voor derden.

Brazilië bouwt een nog groter Christusbeeld dan in Rio

Een nieuw monumentaal Christusbeeld, dat momenteel wordt gebouwd in het zuiden van Brazilië, zou nog groter moeten worden dan de beroemde "Christus de Verlosser" in Rio de Janeiro.

Volgens de bouwers zou het uiteindelijk 43 meter hoog moeten zijn. Dat is vijf meter meer dan zijn tegenhanger in Rio. Het nieuwe beeld draagt de titel "Christus de beschermer" en is sinds 2019 in aanbouw in Encantado, Rio Grande do Sul. Die week werden het hoofd en de uitgestrekte armen vastgemaakt. Hun overspanning is 36 meter. Dat is acht meter meer dan het Christusbeeld in Rio, dat in oktober 90 jaar oud wordt.

Donald Trump: Coronavaccin zou ‘Trumpcine’ moeten heten

De Amerikaanse oud-president Donald Trump is van mening  dat er een coronavaccin naar hem vernoemd zou moeten zijn. Dat heeft hij meegedeeld tijdens een speech voor de Republikeinse partijtop, die te gast waren in zijn resort Mar-a-Lago. Trump herhaalde daar nog maar eens zijn onbewezen claims over fraude bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november vorig jaar en haalde nog eens flink uit naar de machtigste Republikein in de Senaat, Mitch McConnell, aldus The Washington Post. Meer hierover in het AD.

Incident in kernreactor Iran kort na ingebruikname nieuwe uraniumcentrifuges

In de kerncentrale van Natanz in Iran was vanochtend een ‘incident’. Volgens het Iraanse atoomagentschap zijn er problemen met de elektriciteit in de reactor. De storing ontstond enkele uren nadat nieuwe geavanceerde centrifuges voor de verrijking van uranium in gebruik waren genomen. Zo meldt het AD.

Volgens een woordvoerder wordt de oorzaak van het incident nog onderzocht en zijn er geen gewonden gevallen en is er geen verontreiniging van de omgeving ontstaan. 

Zie ook: Iran neemt nieuwe uraniumcentrifuges in gebruik

Koeman en Barcelona lijden gevoelig verlies tegen Real Madrid in titelstrijd

Trainer Ronald Koeman heeft zaterdag met FC Barcelona een gevoelige nederlaag geleden in de strijd om de Spaanse landstitel. Rivaal Real Madrid was in de 246e editie van El Clásico met 2-1 te sterk.

In La Liga moet Barcelona nu Real én Atlético Madrid nu voor zich moet dulden in La Liga. Het verschil met beide Madrileense clubs is een punt. Atlético, dat als koploper een voorsprong in de afgelopen weken steeds verder zag slinken, moet dit weekend nog voetballen.

Na een half uur stond Real al 2-0 voor. Karim Benzema scoorde met een fraai hakje achter zijn standbeen langs en Toni Kroos trof doel met een vrije trap, die van richting werd veranderd door Sergiño Dest. Barcelona kreeg nog enkele kansen. Vooral via Lionel Messi gevaarlijk. De vedette raakte onder meer de paal met een indraaiende corner. 

Een kwartier na de rust kwam er alsnog de aansluitingstreffer. Opgekomen verdediger Óscar Mingueza raakte de bal verkeerd, maar scoorde toch. In het resterende half uur kregen beide ploegen nog goede kansen. Real was in de tegenaanval gevaarlijk via onder anderen Vinícius en Kroos, maar zij deden te weinig met de ruimte die ze kregen. Aan de andere kant was Barcelona verbolgen dat er geen penalty werd gegeven toen Martin Braithwaite naar de grond ging na contact met Ferland Mendy.

In de allerlaatste seconden was Barcelona-invaller Ilaix Moriba met een volley tegen de lat nog heel dicht bij de gelijkmaker. Real stond op dat moment al een paar minuten met tien man: middenvelder Casemiro moest inrukken nadat hij zijn tweede gele kaart had gekregen.

Ondanks de nederlaag hebben Koeman en Barcelona, die eerder dit seizoen al met 1-3 van Real verloren, nog alle kans op het kampioenschap. Er zijn nog acht speelrondes te gaan in Spanje.

PKC en KZ dwingen derde duel af in strijd om finaleplaats Korfbal League

De korfballers van PKC en KZ hebben een derde en beslissende wedstrijd afgedwongen in de strijd om een finaleplaats in de Korfbal League.

Zowel KZ als PKC verloren hun eerste wedstrijd in de halve finales. Aangezien het om een best-of-three gaat moet een ploeg twee keer winnen en komen er beslissingswedstrijden. 

KZ uit Koog aan de Zaan was in de tweede wedstrijd tegen Fortuna met 16-14 te sterk voor de landskampioen van 2019. De titelhouder uit Delft (vorig jaar werd er vanwege de coronabeperkingen geen korfbalfinale gespeeld) had het eerste duel met 18-15 gewonnen. PKC won met 15-20 bij TOP uit Sassenheim. Het eerste duel had de ploeg uit Papendrecht thuis nipt verloren, met 21-22.

In eigen huis wist PKC in de eerste helft een gaatje te slaan van twee punten; bij rust stond het 7-9. In de tweede helft wist TOP terug te komen tot 10-10, maar het lukte PKC toch om een overwinning uit het vuur te slepen in het spannende duel. Topscorer en belangrijkste man bij PKC was Jelmer Jonker; hij tekende voor zeven treffers.

Dinsdag worden de beslissende duels gespeeld. De winnaars van die wedstrijden staan zaterdag in de korfbalfinale. De finale wordt als vanouds gespeeld in Ahoy. 

Uitslag PEC Zwolle - FC Twente

PEC Zwolle heeft zaterdagavond zijn tweede zege in vijf duels geboekt. In het thuisduel tegen FC Twente won PEC met 1-0 dankzij een doelpunt van Virgil Misidjan. Voor FC Twente was het alweer de zevende wedstrijd op rij dat ze niet wisten te winnen.

PEC Zwolle

1 - 0

FC Twente

 35' Misidjan    
 
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 0
Arbiter: Martens
 
Opstelling:   Opstelling:
Mous
v.Polen (Clement/55)
Kersten
Lam
Paal
Drost (Reijnders/71)
Nakayama
Huiberts (v.d.Belt/79)
Misidjan (v.Duinen/71)
Tedic
Pherai
  Drommel
Ebuehi
Dumic (Oosterwolde/88)
Pierie
Smal
Zerrouki
Bosch (L.Ilic/65)
Roemeratoe (Rots/88)
v.Leeuwen (Narsingh/65)
Danilo
Menig

FOK! Wat een weer: regen, vanuit het westen droog

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Het is bewolkt en op veel plaatsen valt er nog regen of motregen. In de Limburgse heuvels is er kans op natte sneeuw. Van het westen uit wordt het op steeds meer plaatsen droog en klaart het iets op. De middagtemperatuur is ongeveer 6°C. De noord- tot noordwestelijke wind is matig, aan de kust en boven het IJsselmeer eerst nog krachtig tot hard.

Komende nacht zijn er opklaringen en is het aanvankelijk vrijwel overal droog. Plaatselijk kan een mistbank ontstaan. In de loop van de nacht neemt de bewolking toe en drijven er in het westen enkele winterse buien vanaf zee binnen, mogelijk met onweer. De minimumtemperatuur ligt rond het vriespunt, aan zee rond 4°C. De wind wordt westelijk en neemt af naar zwak tot matig.

Maandag overdag is er af en toe zon en breiden de buien boven het westen zich landinwaarts uit. Soms hebben de buien een winters karakter en ook neemt de kans op een klap onweer toe. De middagtemperatuur komt uit rond 8°C, tijdens buien kan de temperatuur plaatselijk dalen naar enkele graden boven nul. De wind wordt west tot noordwest en is overwegend matig, aan zee en op het IJsselmeer af en toe vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Station Winterswijk waar er soms bewolking was, soms zon was en waar het droog was vandaag. (Foto: _UserName_)
Station Winterswijk waar er soms bewolking was, soms zon was en waar het droog was vandaag. (Foto: _UserName_)

 

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.