FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 5 april 2021

Duizenden zorgverleners hebben nog steeds geen coronabonus ontvangen

Het had een extraatje moeten zijn, maar duizenden zorgmedewerkers die dachten dat ze de zorgbonus zouden krijgen, grepen ernaast. De overheid stelde slechts een paar eisen op, maar die zijn zo ruim dat werkgevers zelf moesten invullen wie recht had op de bonus en wie niet. En dat leidt tot willekeur, onbegrip en scheve gezichten, meldt RTL Nieuws.

De hele Tweede Kamer was vorig jaar voor het plan van de zorgbonus, als gebaar naar de zorgmedewerkers die de eerste coronaperiode in de frontlinie hadden gestaan.

Eisen
Er kwamen vanuit het ministerie drie eisen: je moet in de zorg hebben gewerkt tussen 1 maart en 1 september, je moet hebben bijgedragen aan de strijd tegen Covid-19 en je mag niet meer verdienen dan twee keer modaal (73.000 euro bruto). Meer hierover op Skipr.

Al 15 Nederlanders op ‘vaccin-vakantie’ naar Servië

Al zo'n vijftien Nederlanders zijn naar Servië gereisd om daar tegen corona gevaccineerd te worden. Dat meldt een reisorganisatie die Nederlanders helpt bij zo’n reis. ,,Ze vinden dat het prikken in Nederland te traag gaat.” Meer hierover in het AD.

Wie het wachten op een coronaprik zat is, boekt een vaccinatiereis naar Servië. Het Balkanland heeft zoveel vaccins (over) dat iedereen die vorige week maar wilde een gratis prik kon halen. Inwoners van buurlanden maakten er massaal gebruik van. Volgens de overheid van Servië hebben vorig weekend zo'n 22.000 buitenlanders een COVID-19 vaccinatie gehaald in Servië, nadat het land had laten weten dat men gratis gevaccineerd kon worden met het AstraZeneca-vaccin. Officieel na aanmelding via een website, maar ook wie geen afspraak had, kwam aan de beurt. Nu worden er zelfs vanuit Nederland reizen georganiseerd door reisorganisatie 'Party in Belgrado'. "Het begon bij toeval, een maand geleden, toen een stel dat via ons een appartement huurde vroeg of we een Servisch mobiel nummer voor ze hadden. Dat is nodig voor de registratie van een vaccinatieaanvraag.” Al snel daarna kreeg de reisorganisatie zo’n vijftien aanvragen voor hulp, allemaal van 60-plussers. "Ik vermoed uit het netwerk van dat eerste stel. Die willen een prik halen in Belgrado, omdat ze vinden dat het vaccineren in Nederland te traag gaat.”

Servië heeft in tegenstelling tot zijn buurlanden goede contacten met China en Rusland en regelde daar miljoenen doses vaccins. Het land deed echter aankopen bij Pfizer en AstraZeneca. Daardoor heeft Servië meer dan voldoende COVID-19 vaccins tot zijn beschikking en behoort tot de vaccinatiekoplopers: inmiddels heeft het land  op een bevolking van 6,8 miljoen al zo'n 2,3 miljoen prikken gezet. In Europa scoren alleen het Verenigd Koninkrijk en Malta hogere percentages.

Sinds halverwege maart liep het aantal vaccinaties terug, en bleef Servië met de prikken zitten. Eind maart zou van een partij AstraZeneca de houdbaarheidsdatum verlopen. In plaats van ze weg te gooien, besloot premier Ana Brnabic inwoners van buurlanden op te roepen. 

Grote aanval op gevangenis Nigeria: ruim 1800 gedetineerden bevrijd

In Nigeria zijn vandaag meer dan 1800 gevangenen bevrijd uit een gevangenis in Owerri, in het zuidoosten van het Afrikaanse land. Dat gebeurde na een aanval door een groep gewapende mannen, meldt de Nigeriaanse gevangenisdienst. Meer hierover in het AD.

Door het gebruik van explosieven konden de nog onbekende gewapende aanvallers 1844 gedetineerden laten ontsnappen. "Getuigen zeiden dat ze een groot aantal gewapende mannen op pick-uptrucks zagen, ze vielen onmiddellijk het gevangenispersoneel aan voordat ze de hoofdingang opbliezen”, aldus een verklaring. De aanval begon om circa 2 uur 's nachts bij de gevangenis in de staat Imo en duurde tot 4 uur. Tegelijkertijd met de aanval op deze gevangenis werden ook een aantal andere overheidsgebouwen aangevallen, waaronder een politiebureau. 

Poetin ondertekent wet waardoor hij tot 2036 kan blijven regeren

De Russische president Poetin heeft een wet ondertekend waardoor hij tot 2036 aan de macht kan blijven.

Dit is vandaag op een overheidswebsite gepost. De Staatsdoema heeft het amendement eind maart aangenomen. Volgens de oude grondwet had Poetin het Kremlin in 2024 moeten verlaten. Door zijn eerdere ambtstermijn sinds 2000 op te zeggen, kan hij zich nu kandidaat stellen voor de volgende twee presidentsverkiezingen - en zou hij theoretisch tot 2036 kunnen blijven regeren.

Random Pics van de Dag #276

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Vrachtschip uit Delfzijl in problemen bij Noorwegen. Acht mensen van boord geëvacueerd

Een vrachtschip van Amasus Shipping uit Delfzijl is in problemen geraakt bij Noorwegen. De lading aan boord is gaan schuiven en het schip helt over. Een reddingshelikopter heeft al zeker acht mensen van boord gehaald. Dat melden nautische sites en ook een Noorse reddingsdienst twittert erover.

Vier mensen blijven aan boord om het schip, de Eemslift Hendrika, te stabiliseren. Meer hierover in het DvhN.

FOK!-user stuurt kabouters op pad

Vanwege corona verveelde Liesje1979 zich en besloot kabouters op pad te gaan sturen. Ze maakt de kabouters van gips, beschildert ze, lakt ze, geeft ze een reisdoel mee en zet ze ergens buiten neer in de hoop dat mensen ze vinden en mee willen doen door de kabouter verder te verplaatsen. Een beetje een FOK!stok idee dus, of zoals de trackables van geocaching. Soms gaat het goed, soms verdwijnen kabouters spoorloos.

Aan de kabouter hangt een QR-code en daarmee komen de vinders op de website Reizende Kabouters terecht. Daar kunnen ze een log achterlaten met een foto van de kabouter op zijn nieuwe lokatie.

Mocht je het leuk vinden om zelf een kabouter op pad te laten sturen, kijk dan even in het topic. Je kunt op de website zien wat ongeveer de bedoeling is. De reisdoelen moeten uiteraard wel een beetje realistisch zijn en de site moet uiteraard geheel kindvriendelijk blijven.

Een van de op reis gestuurde kabouters...  (Foto: Liesje1979)
Een van de op reis gestuurde kabouters... (Foto: Liesje1979)

Veerdam Schiermonnikoog loopt onder door hoog water, bussen rijden door het water

Door de stevige noordwestenwind is het water zo hoog opgestuwd dat de veerdam bij Schiermonnikoog maandagmiddag helemaal onder is gelopen. De bussen konden nog net op en neer rijden. Zo meldt het DvhN.

'Team Rosberg' wint eerste X-Prix in Saoedische woestijn

Afgelopen weekeinde werd in de Saoedische woestijn geracet in een nieuwe klasse: de Extreme E, een rallyklasse met elektrische raceauto's, vooral bedoeld om aandacht te krijgen voor klimaatverandering en natuurlijk om lekker racen te zien.

Er zal dit jaar op vijf plekken een zogenaamde X-Prix verreden worden, te beginnen met de Desert X-Prix in Saoedi-Arabië. Men reed in de buurt van het historische Al-'Ula, waar we onder anderen dit ware pareltje van een oeroude necropolis vinden.

De teams bestaan uit één man en één vrouw per auto, die beiden een ronde rijden over het vrij forse parcours - in Saoedi-Arabië was het ruim acht kilometer lang. De kwalificaties zorgden al voor wat ophef, want Claudia Hürtgen maakte een zware crash mee, waar ze gelukkig wel goed uit kwam.

De top-3 van de kwalificatie ging naar de halve finale, waar de Zweedse alleskunner Johan Kristoffersson de leiding nam. De Australische rallykampioene Molly Taylor hield die leiding simpel vast, inhalen was door de enorme stofwolken nauwelijks te doen. Achter het duo van Rosberg X Racing finishten Sebastien Loeb en Cristina Gutierrez als tweede namens het Team X44 van Lewis Hamilton, voor Carlos Sainz en Laia Sanz.

In de 'Crazy Race' streden de nummers vier, vijf en zes uit de kwalificaties om nog één plek in de finale en die ging naar Andretti United. Rallycrosser Timmy Hansen nam snel de leiding, Catie Munnings consolideerde dat zonder problemen.

In de finale was Kristoffersson weer als beste weg en 'teameigenaar' Nico Rosberg zag hoe Taylor de eerste overwinning binnen wist te hengelen. Hansen en Munnings finishten als tweede, voor Hamilton's coureurs Loeb en Gutierrez.

De volgende race is de Ocean X-Prix, die zal rond het Senegalese Dakar verreden worden. Later in het jaar hebben we ook nog de Arctic X-Prix in Groenland, de Amazon X-Prix in Brazilië en de Glacier X-Prix in het prachtige Argentijnse Tierra del Fuego.

Roglic wint openingstijdrit Ronde van het Baskenland

Primo¸ Roglič heeft de lastige openingstijdrit in de Ronde van het Baskenland op zijn naam geschreven. In de tijdrit over 13,9 kilometer was de Sloveen van Jumbo-Visma twee seconden sneller dan Brandon McNulty. Ploeggenoten van Roglič Jonas Vingegaard en Tobias Foss legde beslag op plaats drie en vier, voor Tadej Pogačar.

De Ronde van het Baskenland kan altijd rekenen op een prachtig deelnemersveld. Ook dit jaar staat de wereldtop van de ronderenners aan de start in de Baskische koers rittenkoers. De wedstrijd begon met een tijdrit over 13,9 kilometer met in het begin en op het eind een lastige beklimming.

Jumbo-Visma had besloten dat hun betere tijdrijders vroeg van start gingen in de openingstijdrit en dat was achteraf een goede keuze. Primo¸ Roglič zette al vroeg de toptijd neer en kon daarna plaatsnemen in de hotseat. Tot halverwege de tijdrit kwamen alleen ploeggenoten Jonas Vingegaard en Tobias Foss in de buurt van de tijd van de Sloveen.

Roglič moest lang wachten en even leek het erop dat zijn tijd werd geklopt door Brandon McNulty. De pas 23-jarige Amerikaan klokte de snelste tussentijd en was vijf seconden sneller dan de Sloveen. Aan de meet kwam de renner van UAE Emirates toch iets te kort op de renner van Jumbo-Visma.

Tadej Pogačar vormde nog als enige een bedreiging voor Roglič. De Tour de France-winnaar was aan het tussenpunt ook sneller dan Roglič, maar in het tweede gedeelte moest de Sloveen veel tijd toegeven op zijn landgenoot. 

Ide Schelling was verrassend de beste Nederlander. De 23-jarige renner van Bora-hansgrohe reed een uitstekende tijdrit en zou uiteindelijk achtste worden en bleef daarmee zijn ploeggenoot Wilco Kelderman net voor. Bauke Mollema viel tegen en gaf 1.25 toe op Roglic.

Door de winst is Roglič ook automatisch de eerste leider in de Baskische rittenkoers Itzulia, die hij in 2018 al een keer wist te winnen.

Bossche hockeyvrouwen eenvoudig naar nieuwe Europese hoofdprijs

Overtuigend, maar zonder wervelend te spelen, heeft Den Bosch de eerste editie van de EHL voor vrouwenteam gewonnen. De Brabanders pakten hun zeventiende hoofdprijs in het Europese clubhockey dankzij een 5-0 zege op het Spaanse Club de Campo.

Wie vooraf keek naar de clubhistorie in Europa, zag dat Den Bosch veertien bekers meer had gepakt dan Club de Campo. De Madrileense ploeg won in 2019 het Europese B-toernooi en mocht in 2007 de Europacup II in de kast zetten. Een magere oogst vergeleken met Den Bosch, dat de afgelopen twintig jaar zestien keer het beste vrouwenteam van ons continent waren.

Dat grote verschil was echter niet terug te zien op het veld. Althans, niet in het eerste kwartier. Want daarin hield Club de Campo vrij gemakkelijk stand. Den Bosch was wel gevaarlijker, maar verder dan twee speldenprikjes van Lidewij Welten en Marloes Keetels kwam de ploeg van Raoul Ehren niet.

Timide, zonder overdreven veel initiatief
De eerste kans van het tweede kwart leverde wel meteen succes op. Welten hakte de bal met haar backhand in de verre hoek en bracht Den Bosch daarmee na achttien minuten op 1-0. Of dit bevrijdend werkte? Nog niet echt. Want nog steeds leek er een soort sluier over het spel van de Brabantsen te hangen. Den Bosch oogde wat timide, nam niet overdreven veel initiatief en leek vooral te wachten op fouten van Campo.

Aan de andere kant: Den Bosch kwam ook nooit echt in de problemen en werd amper uitgedaagd. Campo had aardig wat balbezit, maar kwam binnen de 23-meter van Den Bosch zelden tot daden. Op het moment dat Frederique Matla haar ploeg vlak voor rust uit een corner op 2-0 pushte – ze had ‘m zelf sneaky versierd op kop cirkel – had de formatie uit Madrid nog geen bal op het doel van Josine Koning geslagen.

Verzet gebroken
Vlak na de eerste echte kans voor Campo – Alicia Magaz miste oog in oog met Koning – gooide Den Bosch de wedstrijd in het slot. Met nog twintig minuten op de klok kreeg Matla alle ruimte om uit te halen. Haar – houdbare – backhandschot vloog via de handschoen van Maria Ruiz Castillo tegen het net: 3-0.

Het verzet van Campo was gebroken. De Spaanse ploeg vergaloppeerde zich in de eigen defensie en Den Bosch sloeg meteen toe. Marloes Keetels vond Welten die de bal op een presenteerblaadje aan Maartje Krekelaar gaf, waardoor de 4-0 een feit was. Het slotakkoord was voor Matla, die zes minuten voor tijd uit een corner de 5-0 binnen pushte.

Het meest unieke aan die slotfase waren de keeperswissels. In dezelfde minuut gunde zowel Den Bosch – waar Liselot van Bergen haar opwachting maakte – als Campo z’n tweede keeper speeltijd. Voor de score maakte dat echter niet meer uit.

Bloemendaal in winters Wagener naar vierde EHL-zege

Bloemendaal heeft voor de vierde keer de Euro Hockey League gewonnen. De Mussen waren in het winterse en waaierige Wagener met maar liefst 5-2 te sterk voor het Atletic Terrassa. Bij rust stond de ploeg van Rick Mathijssen al met 3-1 voor.

Bloemendaal had natuurlijk een loodzware zaterdag achter de rug, waarin het overuren maakte tegen het Belgische Royal Léopold. Maar van die extra inspanningen was twee dagen later helemaal niets meer te zien. Slechts 147 seconden had de regerend Hoofdklasse-kampioen nodig om de score te openen. Een spijkerhard schot van Yannick van der Drift liet Terrassa-keeper Marc Calzada kansloos.

Bliksemstart
De Catalanen waren amper van die eerste dreun bekomen, of de volgende punch werd uitgedeeld. Ditmaal was het Thierry Brinkman die raak prikte. De international, weer opgesteld in de voorste linie, toonde zijn spitsenbloed bij de tweede paal en zorgde na vijf minuten voor de 2-0. Een bliksemstart dus voor Bloemendaal.

Omdat ook Terrassa z’n eerste strafcorner omzette in een doelpunt, stond het na tien minuten 2-1. Dat had de ploeg van coach Javier Gasol te danken aan cornerspecialist Pau Cunill, die met twee goals ook al een hoofdrol speelde in de gewonnen halve finale tegen Uhlenhorst Mülheim.

Heuse sneeuwjachten zorgden ervoor dat er aan de kant even overlegd werd. Was het verantwoord om door te gaan? Al snel bleek dat inderdaad het geval. Spontaan ging de zon ook weer schijnen in het steenkoude Wagener Stadion. Toeval of niet, Terrassa kwam ook wat beter in de wedstrijd. De beste kansen bleven echter voor Bloemendaal, dat kort achter elkaar twee corners kreeg. De tweede werd uit de rebound benut door Florian Fuchs, die daarmee de stand naar 3-1 tilde.

Van sneeuwjacht naar kaartenregen
De sneeuwstorm had ondertussen plaatsgemaakt voor een kaartenregen. Binnen elf minuten gingen vier spelers – drie bij Terrassa, één bij Bloemendaal – naar de kant. De finale werd meer en meer een vechtwedstrijd, waarin met name Terrassa alle wapens aangreep om zich terug te knokken in de strijd. Maar op het moment dat de Spaanse ploeg kon aanhaken, gaven ze niet thuis. Vlak na rust kreeg Terrassa namelijk twee corners, maar beide pogingen werden gekraakt door de defensie van Bloemendaal.

Terrassa sneed zichzelf vervolgens lelijk in de vingers door tegen twee gele kaarten op te lopen, waardoor zij tien minuten met tien man op het veld stonden. Brinkman profiteerde van het numerieke overtal en maakte in het derde kwart de 4-1. Case closed. Dit mocht Bloemendaal never nooit meer weggeven.

Glansrol Brinkman
En dat gebeurde ook niet. Sterker: tien minuten voor tijd maakte Tim Swaen er vanaf de strafbalstip zelfs 5-1 van. Ook bij deze goal was een hoofdrol weggelegd voor Brinkman. Hij was namelijk degene die in de cirkel op zijn stick werd geslagen. Met twee goals en deze ‘assist’ was de kleine aanvaller absoluut de man of the match van deze ongelijke eindstrijd.

In de slotfase maakte Terrassa de score nog wat draaglijker door de 5-2 te maken. Bloemendaal-verdediger Daan Dullemeijer raakte bij deze treffer gewond aan zijn hoofd en moest daardoor, vlak voordat zijn teamgenoten juichend bijeen kwamen, de strijd staken.

COVID-19: 5365 nieuwe besmettingen en 8 doden, totaal 1.307.466 en 16.629

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 5365 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.307.466 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 205 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1628 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 58 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 746 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 8 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 16.629 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Afrojack, Glennis Grace en Wulf zijn pauze-act in Songfestivalfinale Rotterdam

Afrojack, Glennis Grace, Wulf en een jong klassiek orkest verzorgen gezamenlijk de pauze-act tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival in Rotterdam. Dat doen ze als onderdeel van de speciaal voor de gelegenheid gemaakte act Music Binds Us, classics meet dance! De stijlen worden aan elkaar verbonden en vormen in een film (geregiseerd door Tim Oliehoek). Dat heeft de songfestivalorganisatie vandaag bekendgemaakt. Meer hierover in de Gelderlander.

Martin Bosma (PVV) wil Kamervoorzitter worden

PVV-Kamerlid Martin Bosma heeft zich kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer. Dat maakte hij bekend op Twitter. Het is de tweede keer dat Bosma zich in de strijd werpt. Zo meldt de Gelderlander.

Reclamefolders voor partydrug 3-MMC niet verboden: ‘Het is een legaal product’

De gemeente Berkelland kan het verspreiden van folders en reclame voor de verslavende partydrug 3-MMC niet verbieden. Dat zegt burgemeester Joost van Oostrum. „Het is een legaal product.” Zo meldt de Gelderlander.

De opmerkelijke reclamefolder viel in februari dit jaar bij inwoners van Berkelland en Hof van Twente in de brievenbus. "Volstrekt onaanvaardbaar”, vond de Berkellandse burgemeester Joost van Oostrum toen in de Gelderlander. "Te gek voor woorden”, zei hij destijds. "Op tv mag op bepaalde tijdstippen geen reclame worden gemaakt voor producten die ongezond zijn. En dit mag wel?”

De burgemeester heeft navraag gedaan bij een aantal juristen, hierna heeft hij aan zijn gemeenteraad moeten meedelen dat hij niets aan dit soort reclamefolders voor 3-MMC kan doen: "3-MMC is een legaal product dus mogen er ook folders over verspreid worden. Ik kan er niets tegen doen. Het wachten is op een landelijk verbod.”

De voorganger van 3-MMC, 4-MCC is inmiddels verboden. Een wetsvoorstel om ook 3-MMC als verboden middel geregistreerd te krijgen, heeft door de COVID-19-problematiek vertraging opgelopen. Van Oostrum heeft eind vorig jaar samen met nog 6 burgemeesters een brandbrief gestuurd naar minister Ferd Grapperhaus en staatssecretaris Paul Blokhuis. Zij willen dat er haast wordt gemaakt met het wetsvoorstel.

Als het aan de burgemeester ligt, gaat de wetgever nog en komt er een verbod op alle synthetische drugs. "Want als er een truc wordt uitgehaald en 3-MMC straks wordt opgevolgd door bijvoorbeeld 2-MMC, loopt de wetgever weer achter de feiten aan. In Nederland moet gewoon een totaalverbod op synthetische drugs komen, want het is troep. Dit spul wil je gewoon niet op de markt hebben.”

3-MMC (ook wel ‘Poes’ of ‘3m’ genoemd) wordt meestal verkocht als kristalachtig wit poeder. De drug is sinds 2012 op de drugsmarkt. De effecten van 3-MMC kunnen wat lijken op die van MDMA en cocaïne. Met het verschil dat 3-MCC goedkoop en legaal verkrijgbaar is via Nederlandse webshops.

Het nutteloze feitje van de dag: wereldrecord eierenblazen

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Het is Pasen en dus tijd voor nog een (f)eitje. Er bestaan vreemde wereldrecords en dit is er zeker eentje van. Wist je dat Ashrita Furman in 2017 het record 'de meeste eieren in bekers in één minuut ondersteboven blazen' ruimschoots wist te verbreken? Het record stond op 49 en hij verbetterde het naar 67 eieren:

Sneeuw, hagel en harde windstoten: KNMI geeft vanavond code geel af in het hele land

Vanaf het einde van de middag is er in het noorden en westen vooral tijdens buien kans op zware windstoten van 80-100 km/uur uit een noordwestelijke richting. Komende nacht neemt de wind weer wat af.

Bovendien neemt vanavond de kans op lokale gladheid ten gevolge van hagel- en sneeuwbuien van het noorden uit toe.

Wereldkampioen Price mist Premier League Darts door corona; Wade is zijn vervanger

Wereldkampioen darts Gerwyn Price is positief getest op corona en moet de Premier League, die vanavond begint, laten schieten. James Wade is zijn vervanger, aangezien hij (na de huidige deelnemers) het hoogst op de wereldranglijst staat. Wade was al aanwezig in Milton Keynes als stand-in en moet nu dus invallen. Hij neemt het eerste speelronde ronde op tegen Gary Anderson.

Voor Michael van Gerwen betekent het afhaken van Price een grote concurrent minder. De Brabander zag in de 36-jarige Welshman een van zijn grootste uitdagers tijdens deze editie van de Premier League. Wereldkampioen Price heeft bepaald geen goed huwelijk met het normaal gesproken rondreizende circus. Bij zijn drie eerdere deelnames reikte hij nog nooit tot de laatste vier.

Price werd net als alle andere deelnemers zondag getest in Milton Keynes. Hij bleek als enige positief en is meteen in quarantaine gegaan. De eerste negen speelronden worden vanaf maandag verdeeld over twee losse weken (5 tot en met 9 april en 19 tot en met 22 april) in Milton Keynes. Na de negende speelronde op 22 april zijn de laatste twee darters van het klassement uitgeschakeld.

Wade behoorde aanvankelijk dus niet tot het keurkorps van tien darters. "Opnieuw ben ik er om onverklaarbare redenen niet bij”, aldus Wade eerder bij Sky Sports. "Ik ben wel vaker onterecht niet toegelaten, maar deze keer had ik toch zeker een uitnodiging verdiend. Het lijkt wel of mijn prestaties er niet toe doen.”

Wade werd door de PDC naar alle waarschijnlijk onder meer afgerekend voor zijn snelle uitschakeling (derde ronde) bij het laatste WK. De 37-jarige Brit won vervolgens recent wel de UK Open en staat nu vierde op de wereldranglijst. Michael van Gerwen is de enige Nederlandse deelnemer aan de Premier League. Hij neemt het vanavond op tegen de Belg Dimitri van den Bergh.

2021 Premier League
Night One - Monday April 5
Nathan Aspinall v Glen Durrant
Rob Cross v Jose de Sousa
Peter Wright v Jonny Clayton
James Wade v Gary Anderson
Michael van Gerwen v Dimitri Van den Bergh

Night Two - Tuesday April 6
Gary Anderson v Jose de Sousa
Jonny Clayton v Glen Durrant
Dimitri Van den Bergh v Nathan Aspinall
Michael van Gerwen v Peter Wright
James Wade v Rob Cross

Night Three - Wednesday April 7
Rob Cross v Michael van Gerwen
Glen Durrant v Dimitri Van den Bergh
Peter Wright v Gary Anderson
Nathan Aspinall v James Wade
Jose de Sousa v Jonny Clayton

Night Four - Thursday April 8
Dimitri Van den Bergh v Peter Wright
Jonny Clayton v Rob Cross
Jose de Sousa v Nathan Aspinall
James Wade v Michael van Gerwen
Gary Anderson v Glen Durrant

Night Five - Friday April 9
Gary Anderson v Jonny Clayton
Peter Wright v Rob Cross
Michael van Gerwen v Nathan Aspinall
James Wade v Glen Durrant
Dimitri Van den Bergh v Jose de Sousa

PS3-bezitters kunnen hun games niet downloaden

Eerder dit jaar kondigde Sony officieel aan in juli de support op te schorten voor het PlayStation 3-gedeelte van de playstation store. Wellicht heeft Sony iets te voorbarig wat machines uitgezet want gamers klagen steen en been dat PS3-content nu al niet meer te downloaden is.

Gamers kunnen wel games kopen via de PS3-store op de console, maar downloaden geeft een error. Sony heeft vooralsnog geen verklaring gegeven en ook de refund-pagina is down. Twee foutmeldingen lijken continu terug te komen: 80029509 en 80029721. Sommige mensen geven aan dat na het aanpassen van de tweefactorauthenticatie het wel weer werkt, maar dat lijkt lang niet bij iedereen zo te zijn.

Een mogelijke verklaring is dat mensen met het vervallen van PS3-titels in het verschiet nog even snel zoveel mogelijk oude games willen spelen. Het sluiten van de store voor PlayStation 3, maar ook PSP en PS Vita heeft gevolgen voor meer dan 2000 digital-only games, 120 exclusives gaan voor altijd verloren.

2 tegen 1: 14-jarige jongen beroofd van jas, telefoon en sleutels

Een veertienjarige jongen heeft aangifte gedaan van een straatroof gepleegd op zondagavond 4 april omstreeks 20.00 uur op de Citerstraat in Purmerend. Hij liep daar toen hij werd bedreigd door twee jongens. Het slachtoffer werd gedwongen zijn North Face jas, telefoon en sleutels af te geven. Aan het slachtoffer is slachtofferhulp aangeboden.

De verdachten voldoen aan het volgende signalement: beide jongens waren gekleed in donkere jassen met capuchons en voorzien van een blauw wegwerpmondkapje. Beiden hebben een donkere huidskleur, alleen de lengtes verschilden; de ene was 1.75 en de andere 1.80 à 1.85 meter lang. Na de beroving renden de verdachten weg richting het Leeghwaterpark.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Vrouw (23) zorgt voor ravage na binnenrijden woning

Een 23-jarige vrouw uit Hoorn is zondagavond met haar auto een woning op het Gerard den Brabanderhof in Hoorn binnengereden. De bewoners zaten op dat moment op de bank in de woonkamer, hun kinderen lagen boven te slapen. Er is niemand gewond geraakt bij de aanrijding, doch de betrokkenen zijn behoorlijk geschrokken.

De bestuurster is aangehouden voor gevaarlijk rijgedrag, diverse getuigen hadden haar hard zien rijden. Ook is er een indicatie dat zij middelen heeft gebruikt die de rijvaardigheid beïnvloeden. Daarom is een bloedtest afgenomen om te onderzoeken of dit daadwerkelijk het geval is. Haar rijbewijs is ingevorderd. De afdeling verkeersongevallen analyse van de politie Noord-Holland stelt een nader onderzoek in naar de aanrijding. De bewoners hebben de nacht elders moeten doorbrengen.

Bekeuringen, in beslagname en invordering na illegale straatrace Amsterdam

Rond vier uur zondagmiddag heeft de politie een illegale straatrace gestopt in het Westelijke Havengebied in Amsterdam. De straten rondom de plek waar werd geracet zijn afgezet zodat meer dan 200 voertuigen gecontroleerd konden worden. Dit waren voertuigen die ofwel meededen aan de straatrace of van waaruit naar de straatraces werd gekeken. Agenten hebben diverse bekeuringen uitgedeeld, een rijbewijs ingevorderd en een kart is in beslag genomen.

Rond vier uur zagen agenten vanuit een surveillerende politiehelikopter dat er een straatrace gehouden werd op de Siciliëweg. Meer dan 200 voertuigen waren op die locatie aanwezig. Ter plaatse zijn de toegangswegen afgezet zodat alle voertuigen gecontroleerd konden worden. Daarbij zijn vele bekeuringen uitgeschreven voor onder meer parkeren in de berm, niet kunnen tonen van de juiste papieren en gevaarlijk rijgedrag.

Op basis van de beelden van de politiehelikopter wordt bekeken of er nog meer strafbare feiten gepleegd zijn. Hiervoor zullen alsnog bekeuringen uitgeschreven worden.

FOK! Wat een weer: winterse buien... :(

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Een regenzone boven de noordelijke helft trekt geleidelijk zuidwaarts. Gedurende de ochtend trekt deze zone snel zuidwaarts en klaart het van het noorden uit op en is al een enkele (winterse) bui mogelijk. In de middag en avond volgen van het noordwesten meer winterse buien, lokaal is ook een klap onweer mogelijk. De maxima liggen rond 7°C, maar in intensieve buien daalt de temperatuur naar iets boven nul. Plaatselijk is kortdurende gladheid dan niet uitgesloten.

De wind draait overal naar noordwest en wordt vrij krachtig, in de kustgebieden krachtig en aan zee krachtig tot hard. Bij buien is er vooral in de kustgebieden kans op zware windstoten tot ongeveer 80 km/uur. In de avond trekt de wind in het noord(west)elijk kustgebied tijdelijk mogelijk aan tot stormkracht, 9 Bft, met zware windstoten van 90-100 km/uur.

Komende nacht is het wisselend bewolkt en zijn er enkele winterse buien. Vooral landinwaarts wordt het plaatselijk wit en is er kans op lokale gladheid. De minima liggen aan de kust rond 4°C, landinwaarts rond het vriespunt. De wind is west tot noordwest en neemt af, landinwaarts wordt de wind overwegend matig, aan de kust krachtig tot hard.

Dinsdag overdag is het wisselend bewolkt met talrijke winterse buien. Tussen de buien door loopt de temperatuur op naar maximaal 7°C, maar in intensieve buien daalt deze tot iets boven nul. De noordwestenwind is matig tot vrij krachtig, aan de kust krachtig. (Bron: KNMI)

 

Scherpschutter zag ze vliegen...
Scherpschutter zag ze vliegen... 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Vlezigste Pasen in zeven jaar

Supermarkten hadden dit jaar met Pasen een recordaantal vleesaanbiedingen in de folder. Dit blijkt uit de monitor van Wakker Dier. Deze Pasen overtreft 2019 – de recordhouder - met zeven procent. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Pasen draait blijkbaar niet langer om (chocolade)eieren verstoppen, maar vooral om gourmetten en veel vlees.”

Vleesvervangers profiteren niet mee van de stuntlust van de supers. Ten opzichte van vorig jaar Pasen waren er 34 procent minder vega-aanbiedingen. Hilhorst: “De Week Zonder Vlees is nog maar net voorbij en de supermarkten knallen er weer flink op los met het vlees. Hypocriet!”.

Keurmerkloos
Het merendeel van de paasaanbiedingen (60 procent) heeft geen dierenwelzijnskeurmerk. Dat is een slechtere score dan in normale weken. Door het jaar heen is de verhouding fifty-fifty. Hilhorst: “Met Pasen trekken supermarkten juist het dieronvriendelijkste vlees uit de kast. Soms letterlijk met een feestelijk sausje. Nou, er is niets feestelijks aan!”

Monitor
Wakker Dier houdt sinds 2015 alle folderaanbiedingen bij van de elf grootste supermarkten. Om de trend rondom Pasen te achterhalen, heeft Wakker Dier alle aanbiedingen in de week voor Pasen geteld.

Cambridge wint Boat Race bij mannen én vrouwen

Nadat het vorig jaar wegens de COVID-19-pandemie werd afgelast, was het dit jaar dan toch weer zover: The Boat Race, de roeiwedstrijd tussen teams van de universiteiten van Cambridge en Oxford.

De wedstrijd werd dit keer niet op de Thames in Londen gehouden, maar op de River Great Ouse nabij Ely, het thuiswater van Cambridge en een nagenoeg recht stuk water. De vrouwen van Cambridge waren ruim favoriet, maar Oxford pakte vroeg de leiding. Toch sloeg Cambridge terug en won de ploeg met bijna een lengte voorsprong.

De wedstrijd bij de mannen kende Oxford als favorieten, maar Cambridge pakte een vroege voorsprong. Stuurman Charlie Marcus stuurde zijn boot constant te dicht bij die van Oxford, wat tot vele waarschuwingen leidde, maar ze raakten elkaar niet en dus werd er niet gestraft. Cambridge hield de voorsprong vast en won met een kleine lengte, waardoor het nu met 85-80 voor staat in de eeuwige strijd.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.