FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 3 april 2021

MotoGP-debutant Martin al in tweede poging op poleposition

Op het Losail International Circuit in Doha wordt zondag de Grand Prix van Doha in de motorsport verreden. Dat gebeurt op hetzelfde circuit als waar een week eerder het seizoen werd afgetrapt met de Grand Prix van Qatar. Zaterdag waren de kwalificaties en dat leverde een mooie verrassing op.

MotoGP
De Ducati's waren lekker op dreef en in de slotfase waren dat dan vooral de machines van het Pramac-satellietteam. Debutant Jorge Martin stond bovenaan, werd van de eerste plek gestoten en pakte die positie 'gewoon' weer terug: de wereldkampioen Moto3 van 2018 pakte de poleposition voor pas zijn tweede race ooit in de koningsklasse van de motorsport, 0,157 seconden voor teamgenoot Johann Zarco.

De eerste rij werd op 0,161 seconden aangevuld door Yamaha-rijder Maverick Viñales, wiens teamgenoot Fabio Quartararo (+0,363) achter hem op rij twee staat, tussen de fabrieks-Ducati's van Jack Miller (+0,197) en Francesco Bagnaia (+0,548). Aleix Espargaro voert rij drie aan op zijn Aprilia, voor de Suzuki's van Alex Rins en wereldkampioen Joan Mir.

Moto2
Met een tweede plek in Q1 zat Bo Bendsneyder er nog lekker bij, maar met de snelle mannen in Q2 erbij ging het wat minder: de Nederlander noteerde de vijftiende tijd. De poleposition was opnieuw voor Sam Lowes, die dit keer 0,137 seconden rapper was dan Remy Gardner. Front row wordt gecompleteerd door Marco Bezzecchi, met Raul Fernandez, Jake Dixon en Ai Ogura op de tweede rij.

Moto3
Bij de jongelingen in de Moto3 was Jaume Masia het rapst in de kwalificatie. De Spanjaard bleef landgenoot Sergio Garcia met 0,099 seconden voor, hoewel Garcia wegens agressief rijden in de tweede vrije training zondag wel vanuit de pitstraat moet starten. Jeremy Alcoba neemt zijn tweede plek in, naast Gabriel Rodrigo en voor Tatsuki Suzuki, Andrea Migno en Darryn Binder.

De Moto3 trapt de racezondag om 16.00 uur af, om 17.20 uur gevolgd door de Moto2. Om 19.00 uur is het tot slot de beurt aan de MotoGP om de weken in Doha af te sluiten.

Uitslag Willem II - AZ

AZ heeft in de Eredivisie vanavond een overwinning geboekt op Willem II. Ondanks dat het bijna de gehele wedstrijd met een man minder speelde, was het duidelijk de betere ploeg en won uiteindelijk met 0-1.

AZ moest het al doen zonder Stengs en na vijf minuten verloor het aanvoerder Koopmeiners. Hij kreeg rood na wild inkomen. Desondanks was AZ de betere ploeg en Willem II werd nauwelijks gevaarlijk. In de tweede helft voerde  AZ de druk verder op en ging het actief op jacht naar een doelpunt.

Goals van Boadu en Gudmundsson werden nog afgekeurd maar uiteindelijk was het uit een rebound van Gudmundsson alsnog raak. Daarna ging Willem II alsnog over tot de aanval maar AZ hield stand.

Willem II

0 - 1

AZ

     72' A.Gudmundsson
 
 Gele kaart: Llonch, Saddiki, (Willem II), Midtsjö, (AZ)
 Rode kaart: , Koopmeiners (5) (AZ)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 0
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Muric
Owusu
v.Beek
Holmén
Köhn
Spieringhs (Selahi/76)
Pavlidis
Llonch (Saddiki/46)
Nunnely (Köhlert/ 76)
Wriedt
Trésor
  Bizot
Svensson
Letschert
Martins Indi
Wijndal
Midtsjö (Clasie/ 90)
De Wit
Koopmeiners
A.Gudmundsson (Aboukhlal/90)
Boadu (Duin/90)
Karlsson (Reijnders/82)

Uitslag VVV Venlo - FC Groningen

FC Groningen is er in geslaagd om na de uitwedstrijd tegen VVV-Venlo met een man minder toch de drie punten mee naar huis te nemen. Voor VVV is het alweer de zevende nederlaag op rij.

De Groningers begonnen sterk aan de wedstrijd, en zagen een schot van El Hankouri via de grond op de lat ploffen. Na twintig minuten moesten ze met een man minder verder nadat Matusiwa zijn tweede gele kaart van de wedstrijd kreeg. VVV werd pas laat in de wedstrijd echt dreigend.

In de 65e minuut leek het er even op dat VVV een strafschop zou krijgen nadat Giakoumakis onderuit wordt gehaald in het strafschopgebied. Maar de VAR oordeelde dat de bal gespeeld was. Drie minuten voor tijd scoorde El Hankouri namens Groningen de enige treffer van de avond door van ver raak te schieten. In blessuretijd leek VVV alsnog op gelijke hoogte te komen nadat Roemers de 1-1 binnen tikte, maar de goal werd vanwege buitenspel afgekeurd. 

VVV-Venlo

0 - 1

FC Groningen

     87' El Hankouri
 
 Rode kaart: , Matusiwa (20/2xg) (FC Groningen)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 00000
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Kirschbaum
Pachonik
Da Graca
Kum
Gelmi (Roemer/33)
Dekker (John/90)
Schäfer
Machach (Arias/59)
Janssen
Giakoumakis
V.v.Crooy
  Padt
Itakura
Dammers
Te Wierik
Gudmundsson
El Messaoudi
Da Cruz (Joosten/89)
Suslov (Dankerlui/79)
Matusiwa
El Hankouri
Larsen (v.Hintum/86)

Valverde de beste in GP Indurain en boekt eerste zege sinds 2019

Alejandro Valverde heeft eindelijk nog eens gewonnen. De inmiddels 40 jaar oude Spanjaard was de beste in de GP Indurian en kon voor het eerst sinds 2019 nog eens juichend over de streep komen.

Een paar dagen voor de Ronde van het Baskenland staat de GP Indurain altijd op de kalender. De organisiatie kon beschikken over een mooi deelnemersveld, met Alejandro Valverde als topfavoriet om voor de derde keer deze koers op zijn naam te schrijven.

In de finale van de wedstrijd had Valverde zijn ploeg aan het werk gezet om een sterke kopgroep van vier niet te ver weg te laten rijden. Luis Leon Sanchez, Ben Swift, Ben Hermans en Jefferson Cepeda waren de namen in de kopgroep en hadden een maximale voorsprong van vijftig seconden, maar in aanloop naar de laatste gecategoriseerde beklimming was de voorsprong gehalveerd, waarna Valverde op de beklimming zelf naar de kopgroep toereed. De 40-jarige Murciaan reed naar Luis Leon Sanchez, de laatste overgebleven vluchter van de dag.

Vanuit de achtergrond maakte Alexey Lutsenko nog de sprong naar de twee Spanjaarden. Lutsenko versnelde in aanloop naar de laatste twee kilometer en de Kazach begon met een kleine voorsprong, maar op een steil stuk versnelde Valverde opnieuw en liet eerst Luis Leon Sanchez en daarna kon ook Lutsenko niet meer volgen bij de 40-jarige oude Spanjaard, die vervolgens solo over de meet kwam. Voor Valverde is het zijn eerste overwinning sinds 2019 toen hij het Spaans kampioenschap won.

Bauke Mollema was de beste Nederlander. De renner van Trek-Segafredo zat in de achtervolgende groep en zou uiteindelijk als zevende over de finish passeren.

Nederlandse Gele Hesjes willen wereldwijde beweging voor wappies starten

Na het mislukken van Hyves 2.0 is er nieuw project van de Gele Hesjes. De actievoerders zijn bezig met opzetten van een wereldwijde beweging genaamd 'the great resist'. Dus wees niet bang, de redding is nabij:

Gestopte strafbal Visser in shoot-outs brengt Bloemendaal naar finale

De hockeyers van Bloemendaal hebben zich na een zwaar gevecht met Royál Leopold geplaatst voor de finale van de EHL. Shoot-outs brachten na een 1-1 gelijkspel de beslissing, met daarin een heldenrol voor Maurits Visser. Maandag wacht in de finale de winnaar van Uhlenhorst Mülheim– Atlètic Terrassa.

Wie dacht dat favoriet Bloemendaal zich eenvoudig zou kwalificeren voor de finale, had al snel in de gaten dat Royal Léopold een sterke tegenstander was. Eén uitgelopen strafcorner van Tim Swaen was het spaarzame hoogtepunt van het eerste kwart, waarin de ploegen weinig voor elkaar onder deden. Verdedigend hadden de beide teams hun zaakjes op orde. Een backhandschot van Gaspard Baumgarten van Royal Léopold en een voorlangs vliegende tip-in uit de draai van Yannick van der Drift waren de kleine kansjes die het eerste kwart werden gecreëerd.

Aan het begin van het tweede kwart had Royal Léopold via Nicolas Poncelet de 0-1 op de stick. Combinerend sneden de Belgen door het hart van de Bloemendaalse defensie, waarna Poncelet helemaal vrij stond en de grootste kans van de eerste helft kreeg. Het was aan de ingreep van keeper Maurits Visser te danken dat Bloemendaal niet op achterstand kwam. De Mussen kwamen goed weg.

Naarmate de minuten verder tikten in het tweede kwart, werd steeds duidelijker dat Bloemendaal – zonder Roel Bovendeert en Floris Wortelboer – niet zomaar even ging winnen. Het meeste balbezit was in die fase voor de ploeg van Rick Mathijssen, die er niet in slaagde grote kansen af te dwingen.

Ondertussen was Tom Boon, strafcornerspecialist van Royal Léopold en oud-speler van Bloemendaal, vroeg uitgevallen. Vooraf was er een rookgordijn opgetrokken of Boon wel zou kunnen spelen vanwege een hamstringblessure. Na een minuut of vijf ging hij naar de kant en trok hij direct een warme jas aan. Boon keerde niet meer terug binnen de lijnen, een domper voor de regerend landskampioen van België.

Na rust was het wachten op het moment dat het vuurwerk eindelijk werd afgestoken. Dat gebeurde binnen drie minuten. Het was de teruggekeerde routinier en Bloemendaal-verdediger Wouter Jolie die op de rand van de eigen cirkel in de fout ging en zich de bal liet afsnoepen door Tom DeGroote. Met een backhandassist bediende de Belg zijn ploeggenoot Gaspard Baumgarten, die zijn stick in de lucht hield en de bal in het doel kreeg (0-1).

Bloemendaal kende vervolgens een moeilijke fase. Toen Glenn Schuurman rond de eigen 23-meterlijn snel een vrije slag nam die aan Royal Léopold was gegeven, kende de scheidsrechter de Belgen een strafcorner toe. De protesten van de schreeuwende spelers van Bloemendaal galmden door het Wagener Stadion. De sleeppush van DeGroote spatte vervolgens uiteen op de handschoen van Maurits Visser.

Even brak er daarna een fase aan waarin Bloemendaal zich leek te herpakken. De koploper van de Hoofdklasse versierde kort achter elkaar twee strafcorners. De ene, een sleeppush van Tim Swaen, werd eruit gelopen. De ander eindigde in een backhandschot van stopper Thierry Brinkman, dat naast ging.

Toch kantelde het momentum weer naar Royal Léopold toe. Omdat een strafcorner van DeGroote opnieuw een prooi voor keeper Visser was, bleef het 0-1. Bloemendaal hield even later het hart vast toen in de cirkel Jolie de bal op zijn voeten leek te krijgen. De videoscheidsrechter durfde zich niet aan een oordeel te wagen, waardoor de Mussen ontsnapten aan de volgende strafcorner.

Vrij snel in het vierde kwart slaagde Bloemendaal erin een strafcorner te halen. Het bleek een belangrijk moment voor de Mussen. In eerste instantie pushte Tim Swaen op keeper Romain Henet. Vervolgens was het Jolie die de rebound verwoestend hard in het zijnet schoot (1-1). De blijdschap was groot bij Jolie, die in de armen viel van Jorrit Croon en zijn fout van voor rust hersteld.

Daarna was het Royal Léopold dat twee strafcorners miste. Toen Bloemendaal een strafcorner haalde, steeg er een keihard gejuich op uit de kelen van de Mussen, galmend door het lege Wagener Stadion. Met zijn handschoen voorkwam keeper Henet de 2-1 op de sleeppush van Swaen. Hoewel er nog zes minuten te spelen waren, bleek het de laatste grote kans. Net als bij de vrouwenwedstrijd Amsterdam-Den Bosch moesten shoot-outs de winnaar uitwijzen.

Shoot-out-serie
Daarin was de stand na door elk team vijf genomen shoot-outs 4-4, na missers van Tom DeGroote en Glenn Schuurman. Toen Jorrit Croon in de sudden-death de 5-4 scoorde, moest Nicolas Poncelet. Toen hij miste, staken de spelers van Bloemendaal juichend het hele veld verder. De videoscheidsrechter kende Royal Léopold echter een strafbal toe, door een overtreding van Visser op Poncelet. Toen Visser doe push van Plenneveaux tegenhield, had Bloemendaal pas echt reden om te juichen en was de finaleplaats veiliggesteld.

J. Verstappen over GP Bahrein: "Toch balen"

Jos Verstappen baalde ervan dat zijn zoon Max niet wist te winnen in Bahrein. Toch is de oud-coureur blij omdat Red Bull Racing eindelijk mee kan doen om de overwinning. Ook heeft vader Verstappen vertrouwen in de verdere ontwikkeling van de wagen.

"Toch balen. We hadden de auto om te winnen, dat heeft iedereen gezien. Alleen heeft Mercedes het in Bahrein strategisch heel goed aangepakt. Iedereen dacht dat Hamilton voor een driestop strategie zou gaan, wij ook. Als je op de tweede positie ligt, kun je het risico nemen om alsnog voor een lange derde stint te gaan. Want als je het niet doet, weet je zeker dat je tweede gaat worden. En mocht het toch niet lukken, dan wordt je alsnog tweede, omdat Bottas niet mee kan en Perez er niet ter verdediging achter zat", zo vertelt Jos bij Formule 1 Café op Ziggo Sport.

Ondanks het 'verlies' is Verstappen hoopvol gestemd over dit seizoen. "Het goede van dit jaar is dat we weten dat we de volgende race weer mee kunnen doen voor de overwinning. In die positie hebben we de afgelopen jaren eigenlijk nog niet gezeten", zo lezen we op Verstappen.nl.

Jos verwacht dat Mercedes en Red Bull Racing er een spannend duel van gaan maken. "Wij slapen ook niet. Wij zijn ook wakker en ik weet wat er nog allemaal qua ontwikkeling aankomt. Wij zijn er klaar voor. Het wordt een gigantisch spannend jaar. Dat weet ik zeker."

EHL: Den Bosch wint thriller van Amsterdam na shoot-outs

Met nog 1 minuut 14 op de klok was hockeyclub Den Bosch op sterven na dood, maar na een doelpunt van Frédérique Matla en de daaropvolgende zenuwslopende shoot-out-serie, ging de winst in de halve finale van de Euro Hockey League (EHL) alsnog naar de ploeg van Raoul Ehren. Tegenstander in de finale maandag is Club de Campo. Voor Amsterdam rest zondag de strijd om het brons tegen Der Club an der Alster.

Eindelijk stond er zaterdagmiddag weer wat op het spel voor Amsterdam en Den Bosch, de twee teams die in de Hoofdklasse zo weinig tegenstand krijgen en die smachten naar de play-offs. Nu speelden ze eindelijk weer een alles-of-niets-wedstrijd.

Interessant was vooral de vraag hoe Den Bosch zich deze keer zou wapenen tegen Amsterdam, de ploeg die de laatste jaren een formule heeft gevonden om Den Bosch te bestrijden, door de ruimtes klein te houden en aanvallers Lidewij Welten en Frédérique Matla geen centimeter ruimte te geven. Sinds september 2018 was het de Bosschenaren niet meer gelukt te winnen van Amsterdam. Vijf nederlagen en twee gelijke spelen stonden er sindsdien op de balans, een zeldzaam negatieve reeks voor de ploeg van coach Raoul Ehren.

Strafbal voor Den Bosch
De wedstrijd was zeven minuten bezig toen zich de eerste grote kans van de wedstrijd voordeed. Den Bosch – nog altijd zonder de geblesseerde Margot van Geffen – begon sterker en was in balbezit via Pleun van der Plas, die de bal op de voeten legde van Amsterdam-verdediger Hester van der Veld. De arbitrage floot voor een strafcorner, de eerste van deze klassieker tussen de twee sterkste clubs uit het vrouwenhockey.

Na de flats van Sanne Koolen vanaf kop cirkel ontstond er een scrimmage. Via Maartje Krekelaar ging de bal naar Lidewij Welten, die op doel schoot. Vlak voor de lijn kwam de bal op het lichaam van Amsterdam-verdediger Sabine Plönissen, die daarmee een doelpunt voorkwam. Terecht werd er een strafbal gegeven. Van den Assem meldde zich op de stip en had de 1-0 op haar stick. Maar het was keepster Anne Veenendaal die met haar stick redding bracht op de lage push van Van den Assem, die niet ver genoeg in de hoek was geplaatst.

Sterkere fase voor Amsterdam
Ook het begin van het tweede kwart was voor Den Bosch, dat twee strafcorners versierde. Halverwege Q2 kantelde het momentum naar Amsterdam, dat vier kansen creëerde. Na een uitgelopen strafcorner van Eva de Goede haalde Maria Verschoor steenhard uit met haar backhand, een schot dat naast vloog.

Even later was het Marijn Veen die tweemaal op doel mocht vuren: de ene keer raakte ze de klomp van Den Bosch-keepster Josine Koning, de andere keer schoot ze via een stick over. Omdat Amsterdam ook hun derde strafcorner miste, was na dertig minuten hockeyen de ruststand 0-0, terwijl dat ook 1-1 of 2-2 had kunnen zijn.

Goal van Marijn Veen
Het begin van het derde kwart was Amsterdam opnieuw sterker en kwam het eerste gevaar via Lauren Stam, die de bal de cirkel in flatste. Aanvaller Sosha Benninga draaide weg bij Van den Assem en passte naar de vrijstaande Veen. Haar derde kans om Amsterdam op voorsprong te zetten, benutte de international van Oranje wél. Met een prachtig liftballetje zette ze keepster Koning buitenspel: 1-0 voor Amsterdam. Veen vierde de goal uitbundig, met een sprong in de lucht.

De fase daarna in het derde kwart was het meeste balbezit voor Den Bosch, dat zich vastliep op de verdediging van Amsterdam. Aan het begin van het vierde kwart haalde Frédérique Matla een strafcorner. Daar kwam een schietkans uit voort voor Pien Sanders. Met een prachtige duik gooide Stam zich voor de bal, een fraaie actie waardoor het 0-0 bleef.

Gelijkmaker Matla met 1 minuut 14 op de klok
Toen Den Bosch even later veronderstelde dat de bal op een voet van Plönissen kwam, verloren ze de videoscheidsrechte, omdat het de stick van Plönissen was waarmee ze de bal raakte. Ondertussen tikte de tijd door.

Een minuut of zes voor tijd had Amsterdam de wedstrijd kunnen beslissen, toen het vlak achter elkaar twee strafcorners kreeg, die er allebei niet in gingen. Den Bosch bleef in leven. Frédérique Matla schoot op de paal terwijl Den Bosch dat de bal de plank had geraakt. Het was bloedstollend. Met nog 1 minuut 14 op de klok viel de bal voor de stick van Matla, die de voorzet vanaf links van Rosa Fernig raakte en binnentipte. Er brak vervolgens een volksfeest uit bij de Bosschenaren, die bijna waren uitgeschakeld.

Shootout-serie
De shootout-serie was vervolgens zenuwslopend. Na direct een misser van Eva de Goede (strafbal), scoorden Den Bosch en Amsterdam hun shoot-out vervolgens om en om, tot een score van 3-4 in het voordeel van Den Bosch. Toen Lauren Stam haar shoot-out miste, was de wedstrijd beslist. Sprintend staken de speelsters van Den Bosch het veld over om samen met Josine Koning het feest te vieren.

COVID-19: 7682 nieuwe besmettingen en 31 doden, totaal 1.295.324 en 16.606

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 7682 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.295.324 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 243 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1614 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 54 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 734 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 31 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 16.606 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

'Verwarde' Hagenaar overlijdt na aanhouding; Rijksrecherche doet onderzoek

Een 50-jarige Hagenaar is vannacht rond 01.00 uur in het ziekenhuis overleden. Hij was daar opgenomen nadat hij op woensdag 31 maart onwel was geworden toen de politie hem wilde meenemen vanaf het Rijswijkse Plein in Den Haag. De Rijksrecherche doet onderzoek naar wat er is gebeurd.

Woensdag rond het middaguur kwamen twee politiemensen af op een melding over een man die zich op het Rijswijkse Plein verkeersgevaarlijk zou gedragen. Daar aangekomen zagen zij een man die aan het signalement voldeed.

Zij besloten de man over te brengen naar de opvang voor verwarde personen. Omdat hij niet meewerkte, kregen ze assistentie van twee HTM-BOA’s. Toen de man na geboeid te zijn ter plekke onwel werd, zetten zij reanimatie in. Een gealarmeerde ambulance bracht de man naar het ziekenhuis. Daar overleed hij vannacht.

Rijksrecherche
Naar het overlijden van de Hagenaar wordt onderzoek gedaan door de Rijksrecherche. Dat is een onafhankelijke instantie die onder leiding van het Openbaar Ministerie het optreden van de politie onderzoekt. Dat gebeurt altijd wanneer bij politieoptreden iemand overlijdt of (zwaar)gewond raakt.

De familie is inmiddels geïnformeerd.

Bejaarde man (87) uit Lithoijen veroordeeld voor miljoenen illegale sigaretten

Een 87-jarige man uit Lithoijen is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld vanwege bezit van ruim 6,9 miljoen illegale sigaretten. Hij krijgt een taakstraf van 100 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden.

De douane trof de sigaretten - waarover geen accijns was betaald - in oktober 2018 aan in een loods van de verdachte. Ze waren verpakt in dozen en opgestapeld op pallets. De verdachte woont in een omgebouwd gedeelte van de loods en verhuurde zijn loods aan verschillende personen, meestal voor de opslag van caravans en boten. Volgens hem waren de bewuste pallets met dozen van huurders die hij verder niet kende en wist hij niet dat er illegale sigaretten in de dozen zaten.

De rechtbank oordeelt dat verdachte willens en wetens de aanmerkelijke kans aanvaardde dat in zijn loods illegale goederen werden gestald. Uit de bewijzen blijkt namelijk dat hij de identiteit van de huurders niet controleerde en dat hij contante betalingen aannam. Ook deed hij geen onderzoek toen de huurders - recht tegenover de ingang van zijn woning - pallets stalden met zodanig verpakte goederen dat hij niet kon zien waar het om ging. Daarbij was de verdachte de enige die over een sleutel van de loods beschikte. Hij liet de huurders pas binnen als zij daar om vroegen. Dit betekent juridisch gezien dat hij de sigaretten in bezit had.

1,3 miljoen euro accijns ontdoken
Over de sigaretten was geen accijns betaald, wat in totaal om zo’n 1,3 miljoen euro ging. Hierdoor benadeelde de verdachte de staatskas. Bovendien zorgde hij voor oneerlijke concurrentie met bonafide bedrijven die wel aan de accijnsverplichtingen voldoen. Ook frustreerde de verdachte het Europese beleid om via hoge prijzen het gebruik van sigaretten te ontmoedigen. Gelet op dit alles zou de rechtbank een onvoorwaardelijke straf op zijn plaats vinden. Het gaat echter om een verdachte van bijna 88 jaar, met een blanco strafblad. Bovendien hangt hem een fiscale claim boven het hoofd. De rechtbank volstaat daarom met het opleggen van een forse taakstraf, zoals ook de officier van justitie eiste. Daarnaast krijgt de verdachte een voorwaardelijke celstraf zodat hij niet opnieuw de fout ingaat.

Burgemeesters grote steden steunen oproep van Halsema om terrassen te openen

De burgemeesters van Rotterdam, Den Haag en Utrecht steunen de oproep van burgemeester Femke Halsema om de terrassen snel weer te openen. Zo meldt AT5.

Ook het Veiligheidsberaad, waarin voorzitters van de 25 veiligheidsregio's zitten, is voorstander van "stapje voor stapje versoepelingen, afhankelijk van de stand van zaken van de vaccinatie en de epidemiologische toestand", zegt een woordvoerder tegen De Telegraaf.

De burgemeesters van de drie andere grote steden hebben de laatste dagen, net als in Amsterdam, te kampen met drukke parken, waarbij bezoekers nauwelijks afstand hielden. Dinsdag werden er twee parken in Utrecht ontruimd, woensdag gebeurde dat in het Vondelpark. Ook in de andere Amsterdamse parken en op het Museumplein was het druk.

Halsema deed haar oproep gisteravond in het RTL-programma Beau. Ze gaf te kennen dat het handhaven van de coronaregels en de openbare ruimte problematisch worden. Dat komt volgens haar door het mooie weer en doordat er steeds minder geloof in de coronaregels is. 

Ze zegt dat de politie steeds vaker tegenover mensen komt te staan. "Terwijl we aan de kant van mensen willen staan." Ze zegt de gezondheidscrisis niet te willen relativeren. "Ik zeg niet dat je zomaar alles van het slot moet gooien, helemaal niet, maar je moet wel zorgen dat de regels en het leven een beetje op elkaar aansluiten."

Begin maart kondigden premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge aan dat de terrassen mogelijk open konden tijdens Pasen als de besmettingscijfers zouden dalen. De cijfers stegen echter en de terrassen mochten niet open.


Bestuurder (18) '25-kilometerauto' krijgt stopteken van politie… en scheurt er met 130 km p/u vandoor

De politie heeft gisteren na een korte achtervolging in Orvelte de 18-jarige bestuurder van een '25-kilometerauto' aan de kant van de weg gezet. Zo meldt DvhN.

De man overtrad de snelheid ter plaatse, kreeg een stopteken en ging er met 130 kilometer per uur vandoor. Het rijbewijs van de 18-jarige is in beslag genomen, net als zijn voertuig, meldt de politie.

'Koeien vonden het te koud buiten en gaan weer de warme stal in'

Bij een boer in Huizinge mochten de koeien vrijdag voor het eerst dit jaar weer naar buiten. Maar eenmaal uit de stal keerden de koeien gelijk weer om en liepen ze terug, de warme stal in. ‘Ze vonden het te koud’. Bekijk hieronder de video. Meer hierover bij DvhN.

Bert Bakker, eigenaar van Smeerling Antiek & Restauratie in Onstwedde, deelde de video op Twitter.

Bezopen snelheidsduivel scheurt met 212 km/u over A35; politie zet achtervolging in

De politie in Enschede heeft een bezopen automobilist aan de kant gezet na een achtervolging met loeiende sirenes. De man reed 212 kilometer per uur op een weg waar een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur is toegestaan. Zijn rijbewijs is ingevorderd. Zo meldt de Gelderlander.

De politie Team Verkeer Oost-Nederland deelde op Facebook het volgende verslag:

'Afgelopen avond vlak voor 22:00 uur werd de bestuurder van een personenauto op de A35 ter hoogte van Enschede gemeten met een snelheid van 212 km/h. Op dit traject geldt een maximum snelheid van 100 km/h. Hierop zijn wij direct achter het voertuig aangegaan en hebben wij de bestuurder een stopteken gegeven. Aangezien wij behoorlijk bij moesten trekken hebben wij de blauwe flitsers aangezet om de aandacht van de bestuurder te trekken. Wij zagen dat de bestuurder afremde en kregen de indruk dat hij het stopteken had gezien.

Op het moment dat wij dichterbij kwamen zagen wij dat de remlichten van de auto uit gingen. Wij zagen dat de bestuurder weer harder ging rijden en begon met inhalen. Vervolgens nam de bestuurder de afrit Enschede-Zuid en op de afrit haalde de bestuurder een andere auto rechts in via de vluchtstrook. Hierop hebben wij ook de sirene aangezet.

Wij zagen dat de bestuurder nog steeds geen gehoor gaf aan het stopteken en met verhoogde snelheid bleef doorrijden. Verderop negeerde de bestuurder ook nog eens het rode verkeerslicht. Wij zaten op dat moment vlak achter de bestuurder en had toen door dat vluchten geen zin meer had. De bestuurder stopte zijn voertuig en deed zijn alarmlichten aan en gaf zich over.

Bij controle bleek dat de bestuurder onder invloed was van alcohol. Hierop hebben wij de bestuurder aangehouden. Op het politiebureau blies de man 455 ug/l. Dat is ruim 2 maal de toegestane hoeveelheid (grens 220 ug/l)
Tegen de bestuurder zijn meerdere processen verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs is ingevorderd. Tevens zal er een melding worden gemaakt naar het CBR.'

Het nutteloze feitje van de dag: een zware brug

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Wie weleens langs Vianen over de A2 rijdt kent ongetwijfeld de boogbrug daar, maar wist je dat die brug bijna 5.000 ton weegt? Dat is ongeveer hetzelfde gewicht als 27 Boeings 747, zo laat Rijkswaterstaat weten. De brug wordt deze zomer verwijderd en daarom woog RWS afgelopen donderdag de overbodige brug. Wil je hier meer over lezen dan kan dat op de site van Rijkswaterstaat.

Het nutteloze feitje van de dag: een zware brug (WikiCommons/Henk Bezemer)
Het nutteloze feitje van de dag: een zware brug (WikiCommons/Henk Bezemer)

Nieuw kabinet onder leiding van Rutte lijkt lastig

De route naar een nieuw kabinet onder leiding van Mark Rutte lijkt voorlopig een onbegaanbare route te worden. Tijdens een extra Journaal zojuist op NPO1 bevestigde ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers dat zijn partij geen deel wil uitmaken van een nieuw kabinet onder leiding van Rutte.

Met deze stap is er een Kamermeerderheid die zegt geen toekomst te zien in een nieuw kabinet Rutte. Tijdens het debat over de ontstane situatie bij de formatie spraken alle partijen zich uit voor de motie van wantrouwen tegen Rutte behalve de VVD, D66, het CDA en de ChristenUnie. Deze route leek daardoor, na het spannende debat, vooralsnog de enige route voor een mogelijk Rutte IV. Met de verklaring van Segers is die mogelijkheid ook afgesneden.

Er wordt niet verwacht dat D66 voor deze Paasdagen met een verklaring zal komen. Ook de VVD lijkt rustig af te wachten wat er komt. Volgens politiek verslaggever Ron Fresen zal Rutte de conclusies van een nieuwe verkenner afwachten. Zo'n nieuw aan te stellen verkenner zal naar verwachting moeten onderzoeken of de vertrouwensbreuk tussen de premier en veel partijen hersteld kan worden.

Segers: "CU niet in nieuw kabinet met Rutte"

ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers heeft laten weten niet aan een nieuw kabinet deel te willen nemen met Mark Rutte als premier. De gebeurtenissen van afgelopen maken dat onmogelijk volgens de CU-fractievoorzitter.

"We willen een andere politieke cultuur, van eerlijkheid en van macht die zich door kritische Kamerleden laat controleren. Ook gezien de reacties van premier Rutte op de gebeurtenissen van de afgelopen anderhalve week – zowel voor, tijdens als na het debat – groeide bij ons als fractie de overtuiging dat Mark Rutte niet de drager van die nieuwe cultuur kan zijn", zo laat Segers in een verklaring weten.

In een lang verhaal blikt Segers terug op de bewogen afgelopen week. Daarin geeft de parlementariër ook aan waardering te hebben voor Rutte maar hem niet al aangewezen man te beschouwen voor de komende jaren. "Bij alle waardering die er óók is voor hem en na jaren waarin we heel vaak goed hebben samengewerkt, is er in deze affaire ook bij ons iets heel helder geworden. Het vertrouwen dat hij die andere cultuur kan vormgeven en dragen, is er bij de fractie niet." 

"Als ChristenUnie stonden we al niet vooraan bij de formatie. We zijn de tiende partij en er zijn vele grotere partijen met een grotere verantwoordelijkheid om daarin het voortouw te nemen. Maar vandaag willen we ook duidelijk maken dat wij als partij geen deel kunnen uitmaken van een vierde kabinet-Rutte. Dat zeggen we niet lichtvaardig, maar het is een overtuiging die deze week steeds sterker werd en nu tot dit verstrekkende besluit heeft geleid", zo vult de CU-voorman aan.

Met de bijbel in de hand beschouwt Segers de ontstane situatie. "Ik schreef het al, het is Stille Zaterdag. Een dag van inkeer en bezinning. Dat is wat we allemaal nu nodig hebben. Het vertrouwen tussen politici is geschonden, maar vooral het vertrouwen tussen kiezers en gekozenen is ernstig geschaad. Dat vraagt om reflectie, herstel en nieuwe keuzes. Vandaag proberen wij daar een bijdrage aan te leveren en ook de komende tijd zullen we ons daar met hart en ziel voor blijven inzetten. Want ons werk staat of valt met vertrouwen."

Om 'verspilling' tegen te gaan, wordt vaccinatie met AstraZeneca bij GGD helemaal gepauzeerd

Door het pauzeren met AstraZeneca (<60) bleven de komende dagen bij de GGD nog maar 700 afspraken staan. Met verspilling van vaccin tot gevolg. Om deze verspilling te voorkomen is in overleg met VWS en RIVM besloten om ook de afspraken van de groep boven de 60 af te zeggen.

Met de huidige afspraken zouden er 1 tot 5 vaccinaties per dag op de verschillende GGD locaties worden gegeven, terwijl er 10 tot 12 vaccinaties uit een flacon AstraZeneca kan worden gehaald. Dit zou leiden tot een onacceptabele verspilling volgens GGD-GHOR.

Brandstichting bij moskee in aanbouw, verwarde man aangehouden

Een getuige belde zaterdag 3 april rond 03.00 uur de politie over een brandstichting, op een afgesloten terrein, bij een moskee in aanbouw aan de Antwerpseweg in Gouda. De melder zag dat een onbekende man een brandend voorwerp richting het pand gooide en zag daarna vlammen ontstaan. Direct kwamen hulpdiensten in actie. De brand werd kort daarna geblust. Agenten hielden in de omgeving een 40-jarige man, zonder vast verblijfadres, aan. Zijn betrokkenheid bij de brandstichting wordt onderzocht. Direct startte de politie een uitgebreid onderzoek.

De melder gaf een signalement door van de verdachte - een blanke man in spijkerbroek, jas en met een tas – en zijn vluchtrichting. Op de kruising Wintersdijk met de Van Bergen IJzendoornpark hielden agenten een man aan die aan het signalement voldeed. Agenten roken een brandlucht rondom de man. Om sporen veilig te stellen plakten agenten direct de handen van de verdachte af. Rechercheurs zochten kort na de brand in de omgeving van het pand naar sporen. Diverse sporen zijn daar door rechercheurs veilig gesteld.

De brand woedde bij een open gedeelte onder de moskee in aanbouw, waar onder andere bouwmaterialen lagen. De brand veroorzaakte schade aan het pand. Er is aangifte gedaan van brandstichting.

De 40-jarige man zit vast en wordt gehoord. De politie onderzoekt de aanleiding van de brandstichting. De aangehouden verdachte is bij de politie en de hulpverleningsinstanties bekend vanwege verward gedrag. De politie vraagt mogelijke getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Verkeersruzie loopt uit de hand

Een verkeersruzie leidde vrijdagmiddag 2 april tot vernieling van een voertuig en een mishandeling. Twee slachtoffers hebben aangifte gedaan, twee verdachten zijn aangehouden.

Een bestuurder en bijrijder reden rond 15.00 uur op de A58, ter hoogte van de afslag Wouwse Plantage verminderen ze vaart om de afslag te nemen. Hier worden ze door een andere bestuurder afgesneden. Bovenaan de afslag stopt deze bestuurder en stapt samen met zijn bijrijder uit. Beide personen slaan vervolgens twee buitenspiegels en een ruit kapot. Een van hen geeft de inzittende enkele vuistslagen op zijn gezicht. Daarna gingen de twee mannen weg.

Uiteindelijk hebben ze elkaar getroffen op de nabij gelegen carpoolplaats en is de politie gewaarschuwd. De twee slachtoffers uit België hebben aangifte gedaan. De twee verdachten, een 49-jarige man en een 18-jarige man uit Steenbergen zijn aangehouden. Zij mochten na hun verhoor weer naar huis.

FOK! Wat een weer: bewolkt met hier en daar motregen

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vandaag is er een afwisseling van wolken en zon. Het blijft droog. De maximumtemperatuur varieert van 8°C in het Waddengebied tot lokaal 13°C in het oosten en zuidoosten. De wind komt uit een noordelijke richting en is matig, aan zee en op het IJsselmeer soms vrij krachtig.

Komende nacht neemt de bewolking toe en is er kans op wat lichte (mot)regen. De temperatuur varieert van 5°C vlak aan zee tot 2°C verder landinwaarts. De wind neemt af naar zwak tot matig en draait naar noordwest.

Zondag overdag is het eerst bewolkt. In de middag komt er vanuit het westen meer ruimte voor de zon. Het blijft droog. De wind draait naar west en neemt toe naar matig, in het noordelijk kustgebied naar vrij krachtig en de middagtemperatuur ligt tussen 8 en 12°C. (Bron: KNMI)

 Het is mooi wandelen tussen Hilversum en Baarn (Foto: DJMO)
Het is mooi wandelen tussen Hilversum en Baarn (Foto: DJMO)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Selectie EK judo bekend; zes judoka's strijden om drie olympische tickets

Nederland zal over twee weken met een selectie van zestien judoka's op de tatami verschijnen op de Europese kampioenschappen in Lissabon. Voor zes van hen wordt het de laatste kans om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Tokio.

Dat geldt voor Sanne van Dijke en Kim Polling (-70 kg), Guusje Steenhuis en Marhinde Verkerk (-78 kg), en Henk Grol en Roy Meyer (+100 kg). Voor de selectiecommissie van judobond JBN zijn de EK het laatste meetmoment, voordat bekend wordt welke judoka's naar Tokio gaan. Per gewichtsklasse mag er slechts één judoka naar Tokio. Vijf Nederlandse judoka's zijn al zeker van olympische deelname: Juul Franssen, Noël van 't End, Tornike Tsjakadoea, Frank de Wit en Michael Korrel.

Op de EK van vorig jaar november in Praag stelde Nederland wat teleur door slechts twee medailles te veroveren. Er was zilver voor Van Dijke en Franssen pakte brons. De EK in Portugal beginnen op vrijdag 16 april en duren drie dagen.

Selectie vrouwen: Naomi van Krevel (-52 kg), Sanne Verhagen (-57 kg), Juul Franssen (-63 kg), Sanne Vermeer (-63 kg), Sanne van Dijke (-70 kg), Kim Polling (-70 kg), Guusje Steenhuis (-78 kg) en Marhinde Verkerk (-78 kg).

Selectie mannen: Tornike Tsjakadoea (-60 kg), Frank de Wit (-81 kg), Noël van ’t End (-90 kg), Jesper Smink (-90 kg), Simeon Catharina (-100 kg), Michael Korrel (-100 kg), Henk Grol (+100 kg) en Roy Meyer (+100 kg).

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.