FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 27 maart 2021

Wetenschappers adviseren EU om kernenergie te classificeren als "groene investering"

Uit een wetenschappelijk rapport met betrekking tot kernenergie krijgt de Europese Unie (EU) het advies om kernenergie te classificeren als een "groene investering".

De analyses leverden geen wetenschappelijk onderbouwd bewijs dat kernenergie schadelijker is voor de mens of het milieu dan andere technologieën waarmee energie wordt opgewekt, aldus een ontwerp van de wetenschappelijke dienst van de Europese Commissie, dat is ingezien door persbureau Reuters. De opslag van kernafval diep onder de grond is "passend en veilig", aldus het document van het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek van het JRC. De auteurs verwijzen naar overeenkomstige projecten in Frankrijk en Finland.

Nog geen besluit van de Europese Commissie
De EU weigerde vooralsnog om al commentaar te geven op het advies. Het rapport wordt de komende week gepubliceerd. Volgens Reuters moeten twee commissies van deskundigen het beoordelen voordat de commissie een besluit kan nemen, hier hebben ze drie maanden de tijd voor. De EU werkt aan een classificatiesysteem waarbij economische activiteiten aangemerkt kunnen worden als duurzame investeringen.

Volgens Reuters was er enige tijd geleden een geschil tussen consultants over kernenergie. De ene kant wees op de zeer lage uitstoot van broeikasgassen, de andere op het probleem van de opslag van radioactief afval.

Over het algemeen stellen voorstanders van kernenergie dat kernenergie een kleine ecologische voetafdruk heeft en klimaatvriendelijk is. De Federale Milieuagentschap wijst er echter op dat kernenergie ook niet CO2-neutraal is. 

Voice-zangeres Hanin (18) mogelijk uitgezet, in asielcomplex Ter Apel wacht ze af

Zangeres Hanin Al Kadamani (18) dreigt het land uit te worden gezet. Ze verblijft op het asielcomplex in Ter Apel.

De Syrische was een van de grootste talenten van The Voice of Holland. Ze wilde graag een zangcarrière in Nederland opbouwen maar de aanvraag voor een verblijfsvergunning is afgewezen, vertelden Martijn Krabbé en de kersverse Voice-winnaar Dani van Velthoven vrijdag bij Beau. Hanin gaf nog een gastoptreden in de finaleshow. Meer hierover in het DvhN.

Piemeltaart-bakster haalt 15 stemmen bij Tweede Kamerverkiezingen

In februari kostten de erotisch getinte taarten van Jolisa Brouwer haar een potentieel succesvolle politieke loopbaan. Brouwer stond op de derde plaats van de kieslijst van de conservatieve moslimpartij Partij van de Eenheid. Haar piemeltaarten zorgden er echter voor dat haar positie onhoudbaar werd. Dat gebeurde niet zomaar, maar het werd een heuse soap waarvan hier eerder een uitgebreid verhaal verscheen.

Ondanks dat Brouwer zich terugtrok als kandidaat kon er nog wel op haar gestemd worden omdat de deadline voor het aanpassen van de kieslijst verstreken was. Nu alle voorkeurstemmen bekend zijn kunnen we zien dat er toch nog 15 piemeltaartfans op haar gestemd hebben.

Het heeft de Partij van de Eenheid overigens niet mogen helpen. Met 841 stemmen kwam de partij in de verste verte niet in de buurt van een parlementszetel.

Eerste MotoGP-pole Bagnaia, Bendsneyder naar P3 in Moto2

Op het Losail International Circuit in Qatar gaat deze week het wereldkampioenschap in de MotoGP, Moto2 en Moto3 van start. In de koningsklasse zorgde de kwalificatie zaterdag gelijk voor een nieuwe polesitter.

MotoGP
Francesco Bagnaia is overgestapt naar het fabrieksteam van Ducati en in de woestijn liet de Italiaan zien dat dat bepaald geen verkeerde keuze was: hij was met afstand de snelste en pakte de eerste poleposition uit zijn carrière. De twee fabriekscoureurs van Yamaha staan naast hem op de eerste rij: de van het satellietteam overgestapte Fabio Quartararo (+0,266) start op plek twee, naast zijn nieuwe teamgenoot Maverick Viñales (+0,316).

Oude rot Valentino Rossi, die met Quartararo van plek wisselde, liet zien er ook nog uitstekend bij te staan: hij gaf teamgenoot Franco Morbidelli het nakijken en pakte op 0,342 seconden de vierde startplek. Jack Miller (+0,443) parkeerde zijn fabrieks-Ducati op plek vijf, naast de Pramac-Ducati van Johann Zarco (+0,541). Morbidelli voert rij drie aan, naast de Aprilia van Aleix Espargaro en de Suzuki van Alex Rins, wiens teamgenoot Joan Mir - de regerend wereldkampioen - vanaf plek tien start.

Moto2
Bo Bendsneyder kende vorig jaar een ronduit slecht seizoen, hoewel hij er aan het begin en einde wel aardig bij zat. Dit keer begon hij in elk geval ijzersterk: de Nederlander reed met een sterke slotronde voor zijn nieuwe team Pertamina Mandalika SAG naar de derde tijd (+0,233), zijn beste kwalificatieresultaat ooit in de Moto2. De poleposition was voor de dominante Brit Sam Lowes, voor de nummer vier van de Moto3 van vorig jaar, de Spanjaard Raul Fernandez (+0,140).

De Moto2-carrière van Barry Baltus begon met een joekel van een domper: de pas 16-jarige Belg crashte in de derde vrije training en liep een dubbele polsbreuk op, dus hij ligt er geruime tijd uit.

Moto3
In de Moto3 begon Darryn Binder uitstekend aan het seizoen. De Zuid-Afrikaanse nummer acht van vorig jaar overtuigde het hele weekeinde al en pakte de poleposition, de tweede uit zijn carrière. Naast hem staat een van dé nieuwe toptalenten: Izan Guevara, de Junior Moto3-wereldkampioen van vorig jaar, debuteert met een tweede startplek (+0,203), voor de Brit John McPhee (+0,283).

De racedag wordt zondag in Qatar om 16.00 uur Nederlandse tijd geopend door de Moto3, om 17.20 uur gevolgd door de Moto2. Om 19.00 uur brullen de motoren in de MotoGP vervolgens om het eerste weekeinde af te sluiten.

Kleine zege Oranje op Letland

Het Nederlands elftal in de kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal van 2022 een kleine overwinning geboekt. Letland werd in Arena met 2-0 geklopt.

Bondschoach Frank de Boer besloot zijn opstelling ten opzichte van de met 4-2 verloren interland met Turkije op drie plaatsen gewijzigd. Klaassen, Dumfries en Luuk de Jong mochten starten en Malen, Tete en De Roon begonnen op de bank. Letland beperkte zich vooral tot verdedigen en Nederland had moeite om door die muur heen te breken. Met de kansen die wel kreeg zat het ook niet mee, zo kopten in de eerste helft Klaassen en Luuk De Jong op de lat.

Na een half uur kwam Nederland op voorsprong toen Berghuis met een fraai schot zijn eerste doelpunt voor Oranje maakte. In de tweede helft was het spelbeeld hetzelfde en kwam Nederland geen moment in de problemen totdat de Letten uit een counter op het doel van Krul af konden gaan. Een goede tackle van Wijndal voorkwam dit.

Even later werd de voorsprong verdubbeld toen Luuk de Jong uit een corner raak kopte. Ondanks dat het daarna nog diverse kansen kreeg werd er niet meer gescoord.

Nederland

2 - 0

Letland

 32' Berghuis
 69' L.de Jong
   
 
 Gele kaart: L.de Jong, Blind, (Nederland), J.Ikaunieks, Karklins, (Letland)
 
Stadion: Johan Cruijff Arena, Amsterdam
Toeschouwers: 5.000
Arbiter: Frappart (Fra)
 
Opstelling:   Opstelling:
Krul
Dumfries
De Ligt
Blind
Wijndal
Wijnaldum (v.d.Beek/79)
Klaassen (Gravenberch/79)
F.de Jong
Berghuis (Stengs/84)
L.de Jong (Babel/ 79)
Depay (Bergwijn/89)
  Ozols
Fjodorovs
Cernomordijs
Tarasovs
Jurkovskis
Kamess (Savalnieks/ 79)
Tobers
J.Ikaunieks (Krollis/88)
Zjuzins (Karklins/46)
Ciganiks (Solovjovs/85)
Uldrikis (Gutkovskis/46)

Verstappen: "We hebben een goede auto"

Het Formule 1-seizoen is met de pole position in Bahrein uitstekend begonnen voor Max Verstappen. Het hele weekend is de Nederlander al bovenaan het klassement te vinden en ook vanmiddag stond er geen maat op hem.

"We hadden natuurlijk al een mooie testweek, maar dat gaf nog geen garantie. De auto doet het de hele week al erg goed en het was erg fijn om er in te rijden. Vanwege de steeds veranderende wind is het niet makkelijk om de auto af te stellen, maar tijdens de kwalificatie verliep het perfect. Ik ben erg blij met de pole positie en mijn dank gaat uit naar het hele team, ook de mensen in de fabriek. Dit laat zien dat we hard gewerkt hebben tijdens de winter", aldus de Red Bull-coureur, zo lezen we op Verstappen.nl.

"Mijn eerste ronde in Q3 was niet geweldig, dus ik wist dat er nog meer in zat. Je weet natuurlijk nooit precies hoe veel, maar de balans was er waardoor ik meer kon pushen. Het asfalt was vrij warm waardoor je moet uitkijken dat je de achterbanden niet oververhit, maar gelukkig konden we presteren op het moment dat het moest", zo blikt Verstappen terug op de kwalificatie.

De Nederlander is tevreden over de balans in langere runs. "Die was goed. Over het algemeen doet de auto het erg goed in zowel korte als lange runs, dus ik kijk uit naar de race. We hebben een goede auto, dus nu is het zaak om een goede start en eerste ronde te hebben."

Verstappen rekent zich nog niet te rijk voor morgen. "Er zijn geen garanties. We moeten hard blijven werken, maar dit is een geweldige start."

'Shell en ExxonMobil strijken 1,5 miljard euro op voor afbouw gaswinning'

In ruil van de versnelde afbouw van de gaswinning hebben Shell en ExxonMobil minstens 1,5 miljard euro extra winst kunnen boeken.

Dat stelt Trouw -journalist Wendelmoet Boersema in haar zaterdag verschenen boek ‘Gronings goud’. Het akkoord dat  in 2018 werd gesloten door voormalig minister van Economische Zaken Eric Wiebes (VVD) over de versnelde afbouw van de gaswinning, pakte voordeliger uit voor de oliemaatschappijen uit dan Wiebes deed voorkomen. Meer hierover in DvhN.

Ons Oranje heeft een statement gemaakt, is dat genoeg?

Het Nederlands Elftal droeg vanavond bij aanvang van de wedstrijd Nederland-Letland een zwart T-shirt met de opdruk "Football supports CHANGE" om een statement te maken over de mensenrechtensituatie in Qatar dat volgend jaar het WK voetbal organiseert. Vinden jullie dit een duidelijk statement? 

De noren hadden een iets 'duidelijkere' tekst.

De Jonge: viruswappiegeluid van Forum is regelrecht gevaar

Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid haalt in een interview in het AD hard uit naar Forum voor Democratie vanwege diens standpunten over het coronabeleid. “Dat je zo’n viruswappie op Twitter tegenkomt is tot daaraantoe, maar nu hoor je die geluiden ook in de Tweede Kamer en daar maak ik me echt zorgen over”, aldus De Jonge in de krant. Zo meldt Skipr.

Voor De Jonge is het duidelijk dat veel meer mensen door coronamoeheid vatbaar zijn voor alternatieve theorieën. “Maar blijkbaar is er ook een groep die valt voor een partij die de ernst van het virus bagatelliseert, die alle maatregelen betwist en ook nog de enige echte weg uit deze crisis, vaccinatie, verdacht maakt”, aldus de minister over Forum. De partij van Thierry Baudet heeft bij de TK verkiezingen vorige week zes nieuwe zetels erbij gekregen.

Volgens De Jonge ondermijnt de visie van Forum de volksgezondheid. “Dat is een regelrecht gevaar”, zegt hij. “Maar met de groep die het virus niet ontkent maar wel twijfelt, wil ik in gesprek. Dat doe ik ook zo veel mogelijk, bijvoorbeeld via Insta live-sessies, of op straat, al wordt dat laatste door veiligheidsmaatregelen steeds lastiger. Mensen die het moeilijk hebben omdat de hele situatie zo lang duurt en daarom misschien vatbaar zijn voor twijfel, die wil je er wel graag bij houden. Omdat die groep in potentie dusdanig groot is dat je je daadwerkelijk zorgen moet maken over bijvoorbeeld de vaccinatiegraad die je als land kunt bereiken.”

Baudet heeft op Twitter boos gereageerd op de uitspraken van De Jonge in het AD. “Deze mannen zijn het contact met de werkelijkheid volledig verloren”, schrijft hij. “Ze zitten in een bubbel van gekte, een hysterie waar ze niet meer uit kunnen komen.”

5000 supporters in Johan Cruijff Arena voor wedstrijd Nederland - Letland

De Johan Cruijff Arena is, na maandenlang leeg te zijn geweest, vanavond deels gevuld met voetbalsupporters. Bij de wedstrijd Nederland - Letland mogen 5000 supporters aanwezig zijn. De wedstrijd is om 18.00 uur begonnen. Zo meldt AT5.

Het gaat om een proef van Fieldlab Evenementen. Volgens de KNVB gelden er strikte voorwaarden, die ook bij eerdere testevenementen golden. Supporters moeten vooraf een sneltest hebben gedaan en er wordt gebruik gemaakt van verschillende bubbels. 

"Per bubbel worden mogelijke scenario’s en gedragselementen voor het ontvangen van publiek op tribunes van grootschalige evenementen getest, zonder rekening te houden met 1,5 meter afstand", meldt de KNVB. "Te denken valt aan verschillende manieren van plaatsnemen, bijvoorbeeld op volgorde van binnenkomst, verschillende zitpatronen en scheiding van aankomsttijden."

Het is de derde voetbalwedstrijd waar een onderzoek plaatsvindt. Het zou helpen om straks op een "veilige en verantwoorde wijze" publiek te kunnen toelaten in stadions en bij andere evenementen. 

Sagan sprint naar eerste seizoenszege in Catalonië

Peter Sagan heeft zijn eerste seizoenzege binnen. De Slowaak van Bora-hansgrohe was in de zesde etappe van de Ronde van Catalonië de snelste in een pelotonsprint. Hij won voor Daryl Impey en Juan Sebastián Molano. In het algemeen klassement veranderde er niks en blijft Adam Yates aan de leiding.

Veel kansen krijgen de sprinters niet in de Volta Ciclista a Catalunya, maar vandaag stond de makkelijkste rit op papier op het programma, na de verschillende bergetappes eerder in de week. Toch kregen we vroeg in de wedstrijd een mooie kopgroep van vijf, met als bekendste naam Matej Mohoric.

Het peloton nam al snel de controle. Bora-hansgrohe in dienst van Peter Sagan had vooral de leiding in de ploeg, al kreeg de Duitse ploeg daarbij wel de hulp van DSM en ook UAE-Team Emirates reed mee op kop. Dankzij de samenwerking van de ploegen werden de vluchters op twintig kilometer van de meet alweer teruggehaald.

In de slotfase van de etappe lag nog een beklimming van de derde categorie. Daar waren verschillende aanvallen te zien, alleen was de beklimming niet zwaar genoeg om het verschil te maken en kregen we de eerste massasprint deze ronde. Daarin was Peter Sagan duidelijk de snelste van het pak en boekte zijn eerste seizoenszege.

F1: Uitslag kwalificatie Grand Prix van Bahrein

Max Verstappen heeft de poleposition geclaimd voor de Formule 1 Grand Prix van Bahrein. Tijdens het eerste weekend van het nieuwe seizoen reed de Nederlander een tijd van 1.28,997 waarmee hij vier tienden sneller was dan wereldkampioen Lewis Hamilton en Valtteri Bottas.

Het eerste deel van de kwalificatie bracht veel spanning met zich mee, welke teams zouden het goed doen en wie zouden de tegenvallers zijn? Duidelijk werd dat Mercedes de motor flink verder opengeschroefd had, want Hamilton dichtte het gat met Verstappen die weer de snelste bleek te zijn. Nikita Mazepin spinde tweemaal met zijn Haas en eindigde onderaan, met daarvoor teamgenoot Mick Schumacher.

De rest streed om de begeerde plaatsen in de top vijftien en het was in de laatste minuten flink stuivertje wisselen. Een aantal coureurs werd niet geholpen doordat Carlos Sainz met de Ferrari stil was gevallen en een gele vlag veroorzaakte. Hierdoor vielen Esteban Ocon, Nicholas Latifi en Sebastian Vettel buiten de boot.

In Q2 reden de meeste coureurs naar buiten op de mediumbanden omdat ze daar de race op willen starten. Voor onder meer Hamilton, Verstappen en Valtteri Bottas pakte dit goed uit, want zij slaagden in hun missie. Sergio Perez en Daniel Ricciardo zagen hun tijd afgenomen worden vanwege het overschreiden van de baanlimieten, zodat ze nog een keer in actie moesten komen. Perez deed dit wederom op de mediums, maar viel net buiten de boot, Ricciardo haalde het op de zachte banden wel.

De reden dat Perez het niet haalde was doordat het veld zeer dicht bij elkaar lag, want tussen nummer één Sainz en nummer tien Lance Stroll lag maar zes tiende van een seconde. Naast Perez vielen hierdoor ook Antonio Giovinazzi, Yuki Tsunoda, Kimi Räikkönen en George Russell buiten de boot.

Voor deel drie werd er de strijd tussen Verstappen en Hamilton voor poleposition voorspeld en deze strijd kwam er ook. Hamilton opende het bal met een 1.29,546 maar Verstappen dook hier met 23 duizendste van een seconde onder. Pierre Gasly claimde in de eerste run plek drie, voor Bottas.

De tweede run beloofde nog spannender te worden en Hamilton draaide met een 1.29,385 de duimschroeven bij iedereen verder aan, maar Verstappen was met een 1.28,997 veruit de snelste, waardoor Hamilton terugverwezen werd naar plek twee. Bottas pakte de derde plek, voor de verrassende Charles Leclerc, Gasly, Ricciardo, Lando Norris, Sainz, Fernando Alonso en Lance Stroll.

Uitslag

# Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 Max Verstappen Red Bull 1:30.499 1:30.318 1:28.997 15
2 Lewis Hamilton Mercedes 1:30.617 1:30.085 1:29.385 18
3 Valtteri Bottas Mercedes 1:31.200 1:30.186 1:29.586 17
4 Charles Leclerc Ferrari 1:30.691 1:30.010 1:29.678 15
5 Pierre Gasly AlphaTauri 1:30.848 1:30.513 1:29.809 15
6 Daniel Ricciardo McLaren 1:30.795 1:30.222 1:29.927 18
7 Lando Norris McLaren 1:30.902 1:30.099 1:29.974 18
8 Carlos Sainz Ferrari 1:31.653 1:30.009 1:30.215 17
9 Fernando Alonso Alpine 1:30.863 1:30.595 1:30.249 15
10 Lance Stroll Aston Martin 1:31.261 1:30.624 1:30.601 15
11 Sergio Perez Red Bull 1:31.165 1:30.659   11
12 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 1:30.998 1:30.708   12
13 Yuki Tsunoda AlphaTauri 1:30.607 1:31.203   9
14 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 1:31.547 1:31.238   12
15 George Russell Williams 1:31.316 1:33.430   11
16 Esteban Ocon Alpine 1:31.724     6
17 Nicholas Latifi Williams 1:31.936     8
18 Sebastian Vettel Aston Martin 1:32.056     6
19 Mick Schumacher Haas 1:32.449     6
20 Nikita Mazepin Haas 1:33.273     7

COVID-19: 8868 nieuwe besmettingen en 29 doden, totaal 1.245.007 en 16.450

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 8868 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.245.007 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 296 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1595 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 51 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 643 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 29 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 16.450 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Verstappen wederom de snelste in Bahrein

Max Verstappen heeft ook in de derde en laatste vrije training voor de Formule 1 Grand Prix van Bahrein de snelste tijd gereden. De Nederlander ging op het circuit Sakhir rond in een tijd van 1.30,577 waarmee hij ruim sneller was dan de Mercedes van Lewis Hamilton en de AlphaTauri van Pierre Gasly.

Het duurde in de derde training lang voordat er actie was, maar toen dat er eenmaal was bleek dat Valtteri Bottas zijn Mercedes maar lastig in het rechte spoor kon houden. De Fin ging tot driemaal toe buiten de baan in bocht vier en raakte zo drie keer een tijd kwijt. Door de wind waren ook de eerste bochten van het circuit lastig, want wederom Bottas en Charles Leclerc gingen er even buiten de baan. Dat gold voor meer coureurs, maar allen konden zonder schade verder.

De eerste serieuze tijden kwamen na een klein half uur op de klokken, waarbij de 1.32,6 van Verstappen indruk maakte omdat hij dit op de hardste banden deed, terwijl de rest op het zachtste rubber onderweg was. Met nog ruim twintig minuten op de klokken gingen de coureurs er serieus voor zitten en kwam Bottas met een 1.31,8 op de proppen, waarna Hamilton er al snel een halve seconde onder dook. Beide Mercedessen waren hiermee een fractie sneller dan de Red Bull van Sergio Perez, maar Gasly wist het duo wel te splitten. Daarna dook Verstappen met een 1.30,577 ruim onder de snelste tijden en kroonde zich hiermee tot favoriet voor de poleposition.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 Max Verstappen Red Bull 1:30.577 11
2 Lewis Hamilton Mercedes 1:31.316 14
3 Pierre Gasly AlphaTauri 1:31.583 13
4 Valtteri Bottas Mercedes 1:31.855 16
5 Sergio Perez Red Bull 1:31.908 11
6 Carlos Sainz Ferrari 1:32.108 16
7 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 1:32.224 15
8 Esteban Ocon Alpine 1:32.423 11
9 Lance Stroll Aston Martin 1:32.431 13
10 Daniel Ricciardo McLaren 1:32.477 12
11 Charles Leclerc Ferrari 1:32.482 17
12 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 1:32.500 11
13 Yuki Tsunoda AlphaTauri 1:32.709 15
14 Sebastian Vettel Aston Martin 1:32.755 15
15 Fernando Alonso Alpine 1:32.820 15
16 Lando Norris McLaren 1:32.860 10
17 George Russell Williams 1:33.323 14
18 Mick Schumacher Haas 1:33.422 14
19 Nikita Mazepin Haas 1:33.622 14
20 Nicholas Latifi Williams 1:33.959 16

Gommers: 'focus op binnen blijven was fout'

IC-arts en OMT-lid Diederik Gommers heeft kritiek op het gelopen kabinetsbeleid omtrent de aanpak van COVID-19. Ook al zat Gommers zelf in het medisch adviesteam, blijkbaar is het achteraf niet goed gegaan.

"De focus lag nu op het 'thuis blijven", en dat was een verkeerde keuze, aldus Gommers voor de microfoon van BNR-podcast 'Vraag het Gommers'.

"Misschien had ik harder moeten roepen, maar eigenlijk hadden we sporten en naar buiten gaan meer moeten stimuleren: dat had de eerste maatregel moeten zijn bij de versoepelingen en dat had het kabinet ook moeten uitstralen", gaat hij verder. Gommers is na een jaar leven met corona een stuk wijzer geworden.

"Wat we vooral geleerd hebben is dat we wat meer aan preventie moeten doen en ik vind het jammer dat het ministerie dat niet opgepakt heeft. Eigenlijk is het altijd goed om te bewegen, wat af te vallen, goed op je voeding te letten en goed te slapen."

Het kabinet had wel heel erg de focus op het vermijden van het virus, door binnen te blijven en de anderhalvemetermaatregel.

"Je moest vooral binnen blijven, maar je moet juist lopen, naar buiten en zorgen dat je voldoende stappen hebt gezet; iedereen doet dat op zijn eigen manier. Ik had liever gezien dat jongere én oudere mensen langer hadden doorgesport in de buitensituatie. Gelukkig wordt het nu weer wat mooier weer en wordt dat ook weer wat aantrekkelijker", zo adviseert Gommers.

Hardleerse automobilist raakt al zijn 13 in beslag genomen auto's kwijt

Een 40-jarige inwoner van Oss verdwijnt minstens achttien weken achter tralies. Bovendien raakt hij alle auto’s kwijt waarin hij achter het stuur werd betrapt op het rijden zonder rijbewijs. Zo meldt het AD.

De wannabe wegpiraat werd deze week al voor de 24ste keer betrapt op rijden zonder rijbewijs. (Daarvan was hij bij zijn aanhoudingen een groot gedeelte ook nog eens onder invloed van drugs.) Dus werd er voor de 24ste keer proces-verbaal opgemaakt wegens rijden zonder rijbewijs en zijn auto werd in beslag genomen. 

Gisteren deed de rechter uitspraak in de eerste zes zaken, de man kreeg drie weken celstraf voor elk van de overtredingen. Hij kan dus 18 weken gaan zitten. Ook zijn alle auto’s waarin de man reed verbeurd verklaard. Ze zullen worden verkocht aan een opkoper. De man moet zich op een later moment nog voor de overige 18 zaken verantwoorden bij de rechtbank.

Het nutteloze feitje van de dag: Sausage Party

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Een worstje draaien kunnen veel slagers, maar wist je dat de Ier Barry John Crowe dat heel snel kan? Crowe wist in 2017 het wereldrecord te verbeteren, hij maakte maar liefst 78 worstjes in één minuut.

Winnend F2-debuut voor Lawson, Verschoor uit de race getikt

Op het Sakhir Circuit in Bahrein is zaterdagochtend het nieuwe Formule 2-jaar begonnen. Dat gebeurde met de eerste van twee sprintraces op zaterdag, om 17.40 uur Nederlandse tijd volgt de tweede en zondag staat dan de hoofdrace op de planning.

De Formule 2 kent dit seizoen een, zacht gezegd, onzinnig format om de startgrid te bepalen. We beginnen met de eerste sprintrace op zaterdagochtend, met als startopstelling de omgekeerde top-10 van de kwalificatie van vrijdag. Race twee kent dan de omgekeerde top-10 van race één als volgorde en de kwalificatie bepaalt de startvolgorde voor de hoofdrace van zondag.

Jüri Vips werd vanwege technische overtredingen uit de kwalificatie-uitslag gehaald, waardoor poleposition op zaterdagochtend voor Theo Pourchaire was, met David Beckmann naast zich. Liam Lawson en Oscar Piastri stonden op rij twee, voor Jehan Daruvala en de Nederlander Richard Verschoor.

De start van Pourchaire en Beckmann was niet best, Lawson profiteerde gelijk en nam de leiding in handen. Beckmann en Pourchaire sloten aan, voor Daruvala, Piastri, Christian Lundgaard, Robert Shwartzman, Zhou Guanyu en de matig vertrokken Verschoor. Bent Viscaal kon bij de start nog geen potten breken en kwam door als zeventiende. Voor Verschoor ging het al snel fout: Dan Ticktum tikte 'm in de rondte en voor de Nederlander was de race voorbij.

Marcus Armstrong kwam al snel stil te staan, Ralph Boschung reed er tegenaan en dat alles zorgde zo voor een neutralisatie. Na de herstart behield Lawson de leiding, terwijl Beckmann gepasseerd werd door Pourchaire en een paar ronden later ook door Daruvala. Met tien ronden te gaan was het ineens ook klaar voor Pourchaire: zijn auto gaf de geest, Daruvala en Beckmann schoven door naar plek twee en drie.

In de slotfase van de race leek het langzamerhand toch leuk te gaan worden wat betreft de winst: Lawson's banden waren op, Daruvala kwam met rasse schreden dichterbij. Beckmann reed eenzaam op plek drie, Schwartzman werd op plek vier aangevallen door teamgenoot Piastri.

Lawson wist Daruvala zowaar van het lijf te houden en dus opende de Nieuw-Zeelander zijn Formule 2-carrière met een zege, voor Daruvala en Beckmann. Viscaal kwam uiteindelijk als twaalfde over de streep, een tijdstraf voor Guilherme Samaia leverde hem plek elf op, zeven tienden achter Vips en daarmee de pole voor zaterdagmiddag.

Rugbyers Wales winnen Six Nations door Schotse winst op Frankrijk

Het Six Nations Championship zou afgelopen week al afgesloten worden, maar vanwege COVID-19-problemen werd het duel tussen de rugbyers van Frankrijk en Schotland uitgesteld en vrijdagavond gespeeld.

Wales stond aan de leiding en Frankrijk had nog één kans om de titel van Wales af te pakken: ze moesten in Parijs met 21 punten verschil winnen van Schotland. Dat leek zowaar even de goede kant op te gaan, want kort na rust scoorde Damian Penaud de try die voor 18-10 zorgde.

Het was ijdele hoop, want Schotland knokte zich terug en in de laaste minuut zorgde Duhan van der Merwe er met de winnende try zelfs voor dat Schotland de winst pakte: de eerste in Parijs sinds 1999. Wales pakte zo het Six Nations-toernooi, de 21e eindzege voor het land.

Russisch 1-2-3'tje op WK kunstschaatsen, Belgische stunt

Op het wereldkampioenschap kunstschaatsen in Stockholm hebben de Russische vrouwen flink toegeslagen: de dames, uitkomend onder de vlag van de Russische kunstschaatsbond in plaats van het land, kaapten alle medailles weg.

De 16-jarige Anna Shcherbakova was eerder al de beste in de korte kür, voor de Japanse Rika Kihira en haar eigen landgenote Elizaveta Tuktamysheva, de wereldkampioene van 2015. In de vrije kür kon Kihira het niet bolwerken: ze zakte weg naar de zevende plek.

Alexandra Trusova legde een prachtige vrije kür op het ijs en scoorde zelfs beter dan leeftijdsgenote Shcherbakova, hoewel het verschil miniem was. Trusova steeg daarmee van de twaalfde naar de derde plek, achter de gouden Shcherbakova en de zilveren Tuktamysheva.

Loena Hendrickx doet het al enige jaren uitstekend in de mondiale subtop, maar de 21-jarige Belgische kende nu de wedstrijd van haar leven: ze stond tiende na de korte kür en steeg met een ijzersterke vrije kür naar de vijfde plek in het eindklassement.

Ook Nederland was vertegenwoordigd: de 16-jarige Lindsay van Zundert, die samen met Hendrickx traint bij de broer van de Belgische, stond op de 24e stek na de korte kür en steeg naar een uitstekende zestiende plek in de vrije kür.

Bij de paren ging het goud eerder ook al naar Rusland: Anastasia Mishina en Aleksandr Galliamov wipten in de vrije kür nipt over zowel Sui Wenjing/Han Cong (China) als landgenoten Aleksandra Boikova en Dmitrii Kozlovskii, de leiders na de korte kür. Daria Danilova en Michel Tsiba werden namens Nederland 22e.

Lachgas nog schadelijker dan gedacht

Een beenamputatie als gevolg van lachgasgebruik zou je niet snel verwachten, maar toch gebeurde dit afgelopen jaar in het OLVG, het stadsziekenhuis van Amsterdam. Vijf jongeren moesten de afgelopen tijd een heftige operatie ondergaan vanwege bloedstolsels door het gebruik van lachgas. Artsen trekken onder andere op de site van AT5 aan de bel vanwege de verstrekkende gevolgen.

Lachgas is een populaire drug onder jongeren en wordt vaak als vrij onschuldig weggezet. Onterecht en zorgelijk, vindt cardioloog Remko Kuipers. Hij kwam tot nieuwe inzichten over de gevolgen. ''Het kan niet alleen neurologische schade geven, maar ook zorgen voor bloedstolsels'', legt hij uit.

De bloedstolsels kunnen zorgen voor een hartinfarct, longembolie of zelfs een beenamputatie. Kuipers zag het allemaal onder gebruikers gebeuren in het OLVG. "Dat is toch wat als je dan 25 jaar bent en een been mist."

''Dit is een wake-up call''
Twintigers, die AT5 op de Dappermarkt spreekt, schrikken van de nieuwe inzichten. "Ik gebruik het wel eens, maar het is voor mij een wake-up call", zegt een 22-jarige vrouw. Een andere voorbijganger, die ook wel eens lachgas gebruikte, had ook nooit zo over de gevolgen nagedacht. "Terwijl ik Geneeskunde studeer, dus ik zou beter moeten weten."

Tot nu toe heeft het OLVG alleen onderzoek gedaan naar jongeren die veel gebruiken, maar denk niet dat je met een klein ballonnetje geen risico loopt. ''Sommige mensen zijn er veel gevoeliger voor door bijvoorbeeld hun genen. Je weet nooit hoe snel jij die bloedstolsels zal vormen."

Revalidatieartsen waarschuwden eerder ook al voor een toename aan dwarslaesies door overmatig lachgasgebruik. Een landelijk lachgasverbod laat nog op zich wachten. Uit een inventarisatie van de NOS blijkt vandaag dat ruim de helft van de Nederlandse gemeenten al een eigen lachgasverbod heeft ingevoerd.

Eerste trailer voor The Suicide Squad

Voor The Suicide Squad, het vervolg op Suicide Squad uit 2016, is de eerste trailer vrijgegeven. Hierin zien we een 'lichtere toon' zoals die er ook leek te zijn in de trailer voor de vorige film, maar gezien de reputatie van filmmaker James Gunn kunnen we hier wellicht meer op vertrouwen.

Gunn, die voor Disney de Guardian of the Galaxy-films maakte, was daar korte tijd ontslagen vanwege uitspraken die hij in het verleden op Twitter heeft gedaan. Hoewel hij sindsdien alweer opnieuw aangenomen is en een derde film in de Marvel-serie maakt, heeft hij in de tussentijd bij de buren van DC zitten spelen. Het resultaat: een nieuwe film over Task Force X en een spin-off serie, Peacemaker, die in januari op HBO Max verschijnt.

In de trailer wordt het team weer bijeen geraapt, nu met een aantal nieuwe leden, om een nieuwe missie uit te voeren. De trailer geeft ook een hint naar wie de Big Bad kan zijn, maar dat zullen we hier niet spoilen. De trailer is 18+, dus klik hieronder vooral even door als je 'm wil zien.

The Suicide Squad, met Margot Robbie, Idris Elba, John Cena, Joel Kinnaman, Jai Courtney, Peter Capaldi, David Dastmalchian, Daniela Melchior, Michael Rooker, Alice Braga, Pete Davidson, Joaquín Cosio, Juan Diego Botto, Storm Reid, Nathan Fillion, Steve Agee, Sean Gunn, Mayling Ng, Flula Borg, Jennifer Holland en Tinashe Kajese, Sylvester Stallone en Viola Davis, is, bij afwezigheid van lockdownmaatregelen, vanaf 5 augustus te zien in de Nederlandse bioscopen.

Politie zet fors in op aantrekken IT-personeel

De samenleving digitaliseert in rap tempo. Burgers zijn steeds vaker online en cybercriminaliteit neemt alsmaar toe. Om aansluiting te houden bij de sterk digitaliserende maatschappij, zet de politie alles op alles om zich de komende jaren te versterken met honderden nieuwe IT-deskundigen.

IT
Voor de doorontwikkeling van cyberbestrijding en de digitalisering van de politieorganisatie is het aantrekken van hoog opgeleid personeel met specifieke digitale kennis en vaardigheden noodzakelijk. In totaal gaat het om 460 fulltime extra medewerkers die de komende vier jaar nodig zijn om gezamenlijk de digitale transformatie bij de politie te realiseren. De politie vraagt hiervoor aan het kabinet een extra investering van driehonderd miljoen euro.

Maar alleen een flinke zak geld is niet genoeg. De politie moet zelf ook alles uit de kast halen om de alom gewilde IT’ers aan zich te binden. In Nederland is al jaren een enorm tekort aan hoogopgeleid IT-personeel. De concurrentie tussen bedrijven om deze knappe koppen aan te trekken is dan ook enorm. Riante salarissen en flinke bonussen zijn geen uitzonderingen in deze sector. Wat kan de politie daar tegenover zetten?

Hacken
Volgens Theo van der Plas, programmadirecteur digitalisering, springt de politie er op een aantal punten tussenuit. Ten eerste: het is betekenisvol werk. ‘Maatschappelijke betrokkenheid leeft in de volle breedte van de samenleving, en dus ook bij IT’ers’, legt Van der Plas uit. ‘Voor hen is geld niet de belangrijkste drijfveer bij het kiezen van een baan. Een groot aantal collega’s die vanuit de IT-branche bij ons is komen werken, doet dat vanuit de overtuiging dat ze iets bij willen dragen aan de maatschappij.’

Daarbij kan en mag de IT’er op vakinhoudelijk gebied veel meer bij de politie dan bij een regulier bedrijf. Denk aan: hacken of in grote hoeveelheden data in beslag nemen, handelingen die bij een doorsnee ICT-bedrijf ondenkbaar zijn. Bekende recente voorbeelden zijn de hacks op de versleutelde berichtendiensten Sky ECC en Encrochat. Daardoor kon de politie maanden lang (live) meekijken met de communicatie tussen criminelen, wat een schat aan informatie opleverde. Van der Plas: ‘Die bevoegdheden die echt alleen voor de politie zijn weggelegd, maken het werk spannend en uitdagend.’

Gezamenlijk optrekken
Desondanks is het volgens de programmadirecteur digitalisering overduidelijk dat het de aankomende jaren steeds uitdagender wordt om voldoende IT-personeel binnen te halen. ‘Het is daarom van groot belang dat we als veiligheidssector - politie, Defensie en AIVD e.a. - elkaar zo min mogelijk beconcurreren en juist meer gezamenlijk optrekken’, zegt hij. ‘Zo zijn we nu aan het kijken of we een loopbaanpad kunnen ontwikkelen, waardoor IT-personeel eenvoudiger van het ene naar het andere overheidsonderdeel kan switchen. Daardoor heb je niet direct meer mensen, maar hou je ze wel langer binnen, met een schat aan ervaring.’

Een ander voorbeeld is het event Operatie Volt, waarbij de politie in samenwerking met Defensie en technologieplatform Tweakers aanstaande zaterdag een inkijk geeft in cybersecurity en de bestrijding van cybercrime. Dat dit IT’ers aanspreekt blijkt wel uit de hoeveelheid aanmeldingen: binnen één dag waren ruim duizend tickets vergeven en de aantallen blijven nog steeds oplopen. Inmiddels hebben al ruim 3.500 geïnteresseerden zich aangemeld.

Beleving is het toverwoord van Operatie Volt. Tijdens het online evenement krijgen deelnemers aan de hand van verschillende presentaties en workshops een kijkje achter de schermen bij digitale opsporingsonderzoeken en inzicht in vernieuwende technieken en tactieken waarmee de politie succesvol is tegen cybercriminelen.

‘Wil je deze specifieke groep aantrekken, zul je meer moeten doen dan alleen een vacature plaatsen’, stelt Van der Plas. ‘Je moet, zeker als politie zijnde, laten zien wat je doet. Door ze mee te nemen in zo’n onderzoek, het politiewerk echt laten beleven...Ik denk dat dat enorm helpt om mensen enthousiast te maken om voor de politie te komen werken.’

Marieke Dijkstra volgt Raoul Ehren op als trainer bij HC Den Bosch

Marieke Dijksta is komend seizoen de nieuwe coach van de hockeydames van Den Bosch. De 42-jarige coach neemt het stokje over van Raoul Ehren, die na twaalf jaar afscheid neemt aan de Oosterplas.

Dijkstra komt over van de mannen van SCHC, waar ze een aflopend contract had. De naam van Dijsktra is enigszins opvallend, nadat een dag eerder bekend werd dat ze als assistent-trainer van Jisse Waasdorp het seizoen afmaakt bij de dames van Kampong.

Succescoach Ehren – die in zijn hele periode bij de Bosschenaren (ook als assistent-trainer) dertien keer landskampioen werd en elf EHCC-titels veroverde – maakte in februari kenbaar aan het einde van het seizoen afscheid te nemen bij de dames van Den Bosch. Ehren gaat zich volledig richten op de Belgische nationale ploeg.

Samen met de spelersgroep is gekeken naar een waardige opvolger voor Ehren. Vera Vorstenbosch, bestuurslid Tophockey Den Bosch, is ‘heel erg blij’ met de aanstelling van Dijkstra. "De naam van Marieke viel snel", zegt Vorstenbosch in een persbericht. "Marieke past bij ons, is tactisch erg goed en heeft een heldere visie en mening. Daarnaast gelooft ze in onze cultuur en opleiding."

Vorstenbosch heeft tijdens haar actieve hockeycarrière nog onder Dijkstra gespeeld. Het tweetal werd tijdens het WK Zaalhockey in 2015 in Leipzig wereldkampioen. Vorstenbosch: "Ik heb zelf ervaren en gezien hoe Marieke individuen en het team beter kan maken. Ik ben daarom erg blij dat ze bij ons aan de slag gaat."

Dijkstra kijkt uit naar haar nieuwe klus. "Het is een prachtige uitdaging bij een heel professionele club", schrijft zij in het persbericht. "Met speelsters die veel ambitie hebben en tot de besten van de wereld horen. Ik vind het mooi om verder te bouwen op wat Raoul de afgelopen jaren heeft neergezet."

Bij Stichtsche hebben ze de opvolger van Dijkstra al in huis gehaald. Gilles van Hesteren komt over van KHC Dragons. Na een vijfjarig avontuur in België zocht de 41-jarige oefenmeester een club dichter bij huis.

"Wij zijn zeer verheugd met de komst van Gilles", aldus Leonard Posthumus Meyjes, bestuurslid Tophockey bij SCHC. "De hockeyfilosofie van Gilles sluit goed aan bij de ambitie van de club en de wensen van de spelersgroep. Tevens zochten wij naar een duurzame, langetermijnoplossing met behoud van onze eigen identiteit. Daarbij denken wij dat we met zijn aanstelling, in samenwerking met de overige stafleden, de ingeslagen weg met Marieke een uitstekend vervolg te kunnen geven."

Het vertrek van Marieke niet geheel als verrassing, zo meldt SCHC in een persverklaring. "Marieke is uiterst professioneel en gepassioneerd en wil daarnaast graag, zoals ook tijdens haar tijd als speelster, het maximale uit haarzelf halen", zegt Posthumus Meyjes. "Als Den Bosch dan voorbij komt, kan je haar alleen maar motiveren om een dergelijke stap te zetten. Ik ben trots dat ze via ons deze weg bewandeld en kijk terug op een prettige, open samenwerking en wens haar alle goeds."

Dramatische aftocht Bertens in Miami, ook Rus kansloos onderuit

2021 is nog niet het jaar van Kiki Bertens. De nummer elf van de wereld verloor opnieuw in twee sets, van de Russin Liudmila Samsonova. Het werd 6-2 en 6-1. Ook Arantxa Rus slaagde er niet in om de volgende ronde in Miami te bereiken. Het werd 6-2 en 6-3.

Ook in Miami wist Bertens geen set te winnen. Samsonova had nog geen uur nodig om de Nederlandse uit te schakelen. De nummer elf van de wereld pakte slechts drie games. In dit kalenderjaar wist Bertens nog geen set te winnen en pakte ze in totaal tien games. Ze verloor van Jelana Ostapenko in Doha van Tereze Martinkova in Dubai en nu dus Samsonova.

Rus had de tweede ronde bereikt door de Tsjechische Marie Bouzkova te verslaan, de nummer 47 van de wereld. Tegen de als 23e geplaatste Griekse Maria Sakkari kwam de Nederlandse nummer 84 van de wereldranglijst er in de eerste set niet aan te pas. Twee keer leverde ze haar opslagbeurt in en verloor de set met 6-2.

In de tweede set speelde Rus beter, maar kwam ze met 2-1 een break achter en die kon ze niet meer herstellen, Op 5-3 kreeg Sakkari drie matchpoints en was het op de tweede raak. Sakkari treft in de volgende ronde Samsonova. 

FOK! Wat een weer: droog, vanuit het westen regen

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hallo!

Vanochtend is er vrij veel bewolking en komen er verspreid over het land komen enkele buien voor. Bij de buien is een kleine kans op hagel of een klap onweer. In de middag wordt het van het westen uit droog en klaart het steeds meer op, al neemt de hogere bewolking van het westen uit snel weer toe. De maximumtemperatuur ligt rond 8°C. De wind is west- tot zuidwestelijke en is matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard, 6 tot 7 Bft. In de loop van de middag neemt de wind af naar matig en draait dan naar zuidwest.

In de nacht van zaterdag op zondag is het half tot zwaar bewolkt en droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 7°C in het zuidwesten tot 3°C in het oosten. De zuidwestenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer neet de wind toe naar krachtig.

Zondag overdag wordt de bewolking in het noorden dikker en kan daar wat regen vallen. In de zuidelijke helft is de zon af en toe te zien en blijft het droog. In de loop van de middag wordt het ook in het noorden droog. Zondagavond klaart het van het zuidwesten uit op. De middagtemperatuur loopt uiteen van 9°C in het noorden tot 14°C in het zuidoosten. De zuidwestenwind neemt toe naar vrij krachtig, aan de kust wordt de wind krachtig tot hard. In de avond neemt de wind langzaam af. (Bron: KNMI)

 

Al met al was het geen slechte dag vandaag (Foto: _UserName_)
Al met al was het geen slechte dag vandaag (Foto: _UserName_)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Verstappen twee keer bovenaan in vrije trainingen Bahrein

Vrije trainingen zeggen weliswaar niet al te veel, Max Verstappen is in elk geval goed begonnen aan het eerste Grand Prix-weekeinde van het Formule 1-seizoen: de Red Bull-coureur noteerde op het Sakhir Circuit van Bahrein op vrijdag twee keer de snelste tijd.

In de eerste vrije training dook Verstappen zo'n drie tienden onder de tijd van Valtteri Bottas door en die tijd werd niet meer verbeterd. Niemand bleef verder zelfs binnen een halve seconde: Lando Norris zette zijn McLaren op plek drie neer, vlak voor wereldkampioen Lewis Hamilton, die een snelle tijd weggooide door een foutje te maken.

Uitslag eerste vrije training Grand Prix van Bahrein

Positie Coureur Team Ronden Tijd Achterstand
1 Max Verstappen Red Bull 12 1:31.394  
2 Valtteri Bottas Mercedes 17 1:31.692 +0.298s
3 Lando Norris McLaren 20 1:31.897 +0.503s
4 Lewis Hamilton Mercedes 15 1:31.921 +0.527s
5 Charles Leclerc Ferrari 14 1:31.993 +0.599s
6 Sergio Perez Red Bull 15 1:32.071 +0.677s
7 Pierre Gasly AlphaTauri 23 1:32.195 +0.801s
8 Carlos Sainz Jr. Ferrari 15 1:32.366 +0.972s
9 Daniel Ricciardo McLaren 20 1:32.434 +1.040s
10 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 16 1:32.786 +1.392s
11 Kimi Raikkonen Alfa Romeo 18 1:33.134 +1.740s
12 Sebastian Vettel Aston Martin 21 1:33.157 +1.763s
13 Lance Stroll Aston Martin 20 1:33.233 +1.839s
14 Yuki Tsunoda AlphaTauri 21 1:33.329 +1.935s
15 Esteban Ocon Alpine 20 1:33.528 +2.134s
16 Fernando Alonso Alpine 18 1:33.872 +2.478s
17 George Russell Williams 22 1:34.127 +2.733s
18 Nicholas Latifi Williams 22 1:34.340 +2.946s
19 Mick Schumacher Haas 16 1:34.501 +3.107s
20 Nikita Mazepin Haas 16 1:34.975 +3.581s

Ook in de tweede vrije training kon niemand tippen aan de tijd die Verstappen noteerde, alvorens men begon aan het uitproberen van de long runs. Norris bleef dit keer als enige binnen een tiende van de Nederlander, Hamilton bleef Ferrari-nieuweling Carlos Sainz net voor.

Uitslag tweede vrije training Grand Prix van Bahrein

Positie Coureur Team Ronden Tijd Achterstand
1 Max Verstappen Red Bull 23 1:30.847  
2 Lando Norris McLaren 25 1:30.942 +0.095s
3 Lewis Hamilton Mercedes 24 1:31.082 +0.235s
4 Carlos Sainz Ferrari 26 1:31.127 +0.280s
5 Valtteri Bottas Mercedes 23 1:31.218 +0.371s
6 Daniel Ricciardo McLaren 22 1:31.230 +0.383s
7 Yuki Tsunoda AlphaTauri 23 1:31.294 +0.447s
8 Lance Stroll Aston Martin 24 1:31.393 +0.546s
9 Pierre Gasly AlphaTauri 27 1:31.483 +0.636s
10 Sergio Perez Red Bull 23 1:31.503 +0.656s
11 Esteban Ocon Alpine 24 1:31.601 +0.754s
12 Charles Leclerc Ferrari 26 1:31.612 +0.765s
13 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 27 1:31.740 +0.893s
14 Sebastian Vettel Aston Martin 26 1:31.769 +0.922s
15 Fernando Alonso Alpine 24 1:31.770 +0.923s
16 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 15 1:31.862 +1.015s
17 George Russell Williams 28 1:32.331 +1.484s
18 Mick Schumacher Haas 24 1:33.297 +2.450s
19 Nicholas Latifi Williams 28 1:33.400 +2.553s
20 Nikita Mazepin Haas 19 1:33.449 +2.602s
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.