FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 2 maart 2021

Vitesse bereikt finale KNVB bekerfinale na winst tegen VVV

Vitesse heeft zich geplaatst voor het KNVB-bekertoernooi. In het eigen Gelredome werd VVV in een matig duel met 2-0 verslagen. Het wordt voor de Arnhemmers de vijfde bekerfinale uit de clubgeschiedenis. In 2017 won de club het bekertoernooi.

Beide ploegen begonnen matig aan het duel en creëerden ook weinig kansen. Vitesse had nog wel een aantal mogelijkheden met een afstandsschot van Maximilian Wittek. Na een goede actie van Riechedly Bazoer kreeg Armando Broja een kans, maar de spits miste de bal volledig. Ook Matus Bero wist tot twee keer toe de score niet te openen. VVV noteerde aan de andere kant geen enkel schot op doel in de eerste helft.

Direct na rust was het wel VVV dat de kans kreeg om op voorsprong te komen. Na een scherpe counter kreeg Georgios Giakoumakis de kans om VVV op voorsprong te zetten, alleen zijn inzet ging net naast.

Ondanks de kans van VVV was het spelbeeld hetzelfde als in de eerste helft. Vitesse was de betere ploeg, maar tot grote kansen kwamen de Arnhemmers niet. Toch kwam Vitesse een kwartier voor tijd op voorsprong. Uit een voorzet van Oussama Tannane kopte Broja de bal binnen. VVV wist vervolgens in aanvallend opzicht weinig meer voor elkaar te krijgen.

Het was Tannane die de wedstrijd in de laatste tien minuten besliste. De aanvallende middenvelder schoot met een prachtig afstandsschot de 2-0 binnen. Namens VVV schoot Torino Hunte aan de andere kant nog op de paal, maar verder kwam de ploeg uit Venlo niet, waardoor Vitesse op 18 april in de finale staat van het KNVB bekertoernooi. sc Heerenveen of Ajax zal dan de tegenstander zijn van Vitesse.

De Sims 4 krijgt Kits-collecties

Electronic Arts en Maxis introduceren Kits in De Sims 4, waarmee spelers kunnen kiezen uit nieuwe samengestelde inhoud in de vorm van minicollecties.

Met Kits kunnen spelers aanpassen hoe ze met hun sims spelen door Kits te mixen en matchen op de manier die bij hun stijl past. Kits bestaan uit items zoals outfits, decor- en verhaalopties, en zijn verkrijgbaar voor € 4,99 per stuk. Het is dus een extra manier om nieuwe content te krijgen, naast de al bestaande gamepacks, expansions en stuff packs.

De kits waarmee Electronic Arts begint:

  • Retro Outfit Kit: deze op de jaren 90 geïnspireerde modekit bevat items waarmee spelers hun sims in retro-looks kunnen uitrusten. Met nostalgische kleuren, patronen en trendy silhouetten kunnen spelers de mode van hun sim aanpassen met bijgewerkte alledaagse klassiekers en sportkleding.
  • Landelijke Keuken Kit: brengt charme en comfort in de keuken. Met een compleet nieuwe set vintage werkbladen, eilanden, kasten en mix-en-match decor en materialen kunnen spelers een landelijke keuken voor hun sim bouwen.
  • Alles Aan Kant Kit: in deze geheel nieuwe verhaalset veroveren je Sims het stof en maken ze in stijl schoon met nieuwe (hand)stofzuigers, terwijl ze nieuwe beloningen ontvangen en nieuwe ambities vervullen.

Taxi Chaos ligt 22 april in de winkels

Mindscape heeft aangekondigd dat Taxi Chaos 22 april in de winkels komt te liggen. Mochten die nog dicht zijn: de game is al digitaal verkrijgbaar.

In deze moderne versie van de klassieke taxigames verdienen spelers hoge bedragen door klanten met succes op te halen en af te zetten op de bestemming van hun keuze. Haast je door de straten van New Yellow City om de gekste klanten op te pikken en ze zo snel mogelijk op tijd af te zetten.

In Taxi Chaos draait alles om snelheid: alles is geoorloofd om de passagier zo snel mogelijk naar de plaats van bestemming te brengen. Als speler kun je extra geld verdienen met riskant rijgedrag, denk hierbij aan ‘near misses’, racen met je turbo en het maken van sprongen om zo de snelste routes door New Yellow City te ontdekken, maar pas op want als je een andere auto raakt ben je je opgebouwde combo meteen weer kwijt.

Test je rijvaardigheid en verbeter ze in drie verschillende spelmodi. Ga voor de klassieke ervaring in Arcade-modus, cruise in je eigen tempo in Free Roam of ga voor een echte uitdaging in Pro-modus.

Taxi Chaos is nu digitaal beschikbaar op PlayStation 4 en PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series S | X en Nintendo Switch. De game komt op 22 april fysiek uit in Europa voor PlayStation 4 voor respectievelijk € 29,99 en voor Nintendo Switch voor € 34,99.

Merlier wint Le Samyn na goed ploegwerk Van der Poel

Tim Merlier heeft de Belgische wielerkoers Le Samyn op zijn naam gebracht. De Belgische sprinter was de snelste van een uitgedund peloton. Hij had zijn zege mede te danken aan zijn ploeggenoot Mathieu van der Poel, die in finale goed knechtenwerk deed voor Merlier.

Op zestig kilometer van de streep ontstond er een interessante kopgroep met onder meer Sep Vanmarcke, Victor Campenaerts en Mark Cavendish. Mathieu van der Poel, de grote favoriet voor de zege, was niet mee met de groep van twintig, maar zette het op een kasseistrook, op veertig kilometer van de finish, zelf recht.

Campenaerts bleef een aanvallende koers rijden en zou op veertien kilometer opnieuw in de aanval gaan. De Belgische tijdritspecialist nam twintig seconden voorsprong, waarna Deceuninck-Quick Step het gat dichtreed naar de Belg.

Op de laatste kasseistrook van de dag trok Florian Sénéchal hard door. De Fransman van Deceuninck-Quick Step kreeg Van der Poel mee in zijn wiel en ook Vanmarcke en Danny van Poppel zouden de aansluiting vinden. De winnaar leek in de kopgroep te zitten, maar door goed afstopwerk van Van der Poel, die met een gebroken stuur zat, kon het peloton in de laatste kilometer alsnog terugkomen.

In de rommelige sprint die volgde was Tim Merlier duidelijk de snelste van het pak. De voormalig Belgisch kampioen moest van ver komen, maar won alsnog redelijk eenvoudig van de Noor Rasmus Tiller.

CDA in de min, GroenLinks in de plus en Volt komt binnen in nieuwste peiling

Het CDA lijkt het moeilijk te hebben in de nieuwste peiling van EénVandaag/Ipsos. De Christendemocraten staan in de min terwijl GroenLinks een duidelijke plus scoort. Ook in deze peiling debuteert Volt en daarmee lijkt die partij een goede kans te maken om in de Tweede Kamer te komen.

Met nog twee weken te gaan neemt de spanning toe in de verkiezingsstrijd. Wopke Hoekstra heeft de wind nog niet echt in de zeilen deze campagne, het CDA levert in deze peiling twee zetels in en komt op 18. Daarmee staat de regeringspartij ruim achter de de VVD, die op 38 zetels blijft staan en de PVV die er eentje inlevert en op 21 uitkomt.

Daar achter levert D66 een zetel in om op 14 uit te komen, vlak voor GroenLinks dat twee zetels stijgt en nu op 13 staat. De PvdA en de SP blijven stabiel op respectievelijk 12 en 10 zetels.

Partij voor de Dieren noteert een klein minnetje en zakt een zetel naar 6 en de ChristenUnie blijft op 5 virtuele zetels staan. Dat brengt de coalitie op 75 zetels, precies het aantal dat ze nu bezet in de Tweede Kamer.

Forum voor Democratie, SGP en Denk winnen alle drie een zetel waardoor de partij van Thierry Baudet op 4 zetels komt en de andere twee op 3 virtuele zetels. 50PLUS weet nog steeds krampachtig één zeteltje te behouden en de nieuwkomers JA21 en Volt staan beide op 1 zetel.

Random Pics van de Dag #247

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Gratis Friend Pass voor Little Hope-eigenaren nu beschikbaar

Vanaf vandaag krijgen alle bestaande eigenaren van The Dark Pictures Anthology: Little Hope toegang tot een gratis Friend's Pass, waarmee spelers een volledige playthrough van de game kunnen ervaren via Multiplayer Shared Story-modus met een vriend die de game niet bezit.

De aanbieding van de Friend's Pass is van toepassing op PlayStation 4, Xbox en pc. Beide spelers moeten op hetzelfde platform spelen. Door deze Friend's Pass krijgen spelers een nieuw perspectief met nieuwe en exclusieve scènes na hun eerste playthrough. Naast deze in-game content hebben spelers vanaf nu ook toegang tot de soundtrack van de game op alle grote streamingplatforms.

Little Hope is het tweede deel van The Dark Pictures Anthology, een serie stand-alone, filmische horrorspellen, ontworpen om regelmatig een nieuwe angstaanjagende ervaring te presenteren. Elke game bevat een gloednieuw verhaal, een setting en een cast van personages. De derde game, House of Ashes, komt later dit jaar uit en zal spelers onderdompelen in duisternis onder het Zagros-gebergte.

Gameplay van Apex Legends op Switch

Op 9 maart brengen EA en Respawn Entertainment de battle royale-game Apex Legends uit voor Nintendo Switch. De Switch-versie ondersteunt cross-platform play, de nieuwste seizoenscontent en volledige functionaliteit van andere versies van de game.

De nieuwe trailer geeft fans naast de gratis tijdelijke Legendary Pathfinder P.A.T.H. Skin, exclusief voor Switch-spelers, ook een voorproefje van alle andere Legends op het platform. Switch-spelers krijgen 30 gratis levels voor hun Season 8 Battle Pass en maken ze de eerste twee weken na de release kans op Double XP.

The Walking Soldier: Emiel wandelt met EOD'er Edwin Burema van de Explosieven Opruimingsdienst

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) identificeert explosieven en ruimt deze. Dit gebeurt ruim 2.500 keer per jaar. Het gaat om conventionele explosieven, vooral uit de Tweede wereldoorlog, en geïmproviseerde explosieven. Dit doet de EOD op het land en op en in het water. Zowel in Nederland als in de missiegebieden.

In deze video neemt 'Walking Soldier' Emiel je mee naar de Sergeant-majoor Scheickkazerne in Soesterberg, de thuisbasis van de Explosieven Opruimingsdienst.

Hij maakt een wandeling met EOD'er Edwin en vraagt hem het hemd van het lijf. Hij begon zijn carriere als Technisch Specialist in Havelte (leopard-2 tank monteur), waar hij tijdens zijn uitzending in Bosnie geïnspireerd raakte om dit bijzonder gevaarlijke werk te gaan doen. Hoe hij zijn vriendin ontmoette tijdens het werk is bovendien een erg interessant verhaal.


Antifa blijft ook na vertrek Trump slopen

Afgelopen weekend zijn er in het extreemlinkse bolwerk Portland weer zware rellen uitgebroken. In de Amerikaanse stad, waar inmiddels al meer dan negen maanden achtereen wordt gereld, werden winkels gesloopt en gevochten met de politie.

Antifa is boos, omdat de huidige Amerikaanse president Joe Biden in de staat Texas kampen opent waar illegale migrantenkinderen worden opgesloten, zogenaamd 'tijdelijke opvangcentra', zoals het Witte Huis zelf zegt. 

Een restauranteigenaar was furieus na weer een sloopronde van de linkse rakkers. "Zodra deze gasten door de stad trekken missen we niet alleen een dagomzet, maar onze werknemers krijgen ook minder inkomen", zo klaagt Jim Rice. "Dit duurt nou al negen maanden."

Sinds Biden aangegeven heeft het grensbeleid omtrent illegalen te versoepelen en in Amerika verblijvende illegalen een verblijfsvergunning te beloven, sluipen meer en meer illegalen door de zuidelijke grens de VS binnen. Door de coronacrisis is er minder ruimte beschikbaar in bestaande opvangcentra, waardoor vele alleenreizende kinderen worden afgezonderd in kampen.

Toch was de opening van deze 'opvang' reden voor 'degenen die zeggen tegen fascisme te willen strijden' om eens lekker het recht in eigen hand te nemen. Ongeveer 150 demonstranten konden hun woede verbaal niet uiten en liepen al slopend door de hoofdstraten van Portland terwijl anderen graffiti op de vernielde puien van kapitalistische bolwerken als Starbucks, Chipotle, Umpqua Bank, en Urban Pantry spoten.

Er werden wel twee arrestaties verricht. Of het slopen voor opluchting zorgde bij de antifa-kleuters is helaas niet bekend. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd....

Worst gemaakt van Kanye West = Einde der Tijden

Heb je altijd al een hapje willen nemen uit de zwarte doch paarsgepunte lans van Kanye West of uit de heerlijke billen van Jennifer Lawrence? Dan is er nu goed nieuws, want een Amerikaanse stat-up maakt het sinds kort mogelijk. Slecht nieuws is er ook: religieuze fanaten zien in de 'Kanye Worst' het begin van het Einde der Tijden.

Spil in dit 'WTF'-verhaal is het bedrijf BiteLabs, een internetbedrijfje dat al in 2014 het levenslicht zag. Zij gaan er prat op 'kunstmatige salami's van vlees dat is gekweekt in het laboratorium van vleselijke cellen van celebrities' te verkopen. Onder het illustere rijtje VIP's treffen wij onder anderen Kanye West, Jennifer Lawrence en Ellen DeGeneres aan. "We willen allemaal dichter bij onze idolen zijn, en nu kunnen we het eindelijk vleselijk ervaren", zo beweert de website.

Volgens het bedrijf is is hun labgekweekte vlees gezonder en ecologischer dan het standaard lapje vlees bij de lokale Appie Heijn. Dit komt volgens hen omdat ze microcellen van de sterren verzamelen door middel van een biopsie en deze opkweken tot een mooi lapje vlees. Het eindproduct bestaat uit 30 procent 'sterrenvlees' en voor 40 procent uit dierlijk vlees. Samen met wat vet en kruiden krijg je uiteindelijk een heerlijke salami.

Hoewel de start-up in het begin werd afgeserveerd als een smakeloze grap, beweert BiteLabs al vanaf het begin louter serieus te zijn. Zo zegt de directeur – een man die alleen bekendstaat als 'Kevin' – dat er zes man personeel fulltime bezig is met het maken van deze celebrityworsten. Bovendien is de worstenmaker '100% serieus bij het op gang brengen van een brede discussie over bio-ethiek, in het laboratorium gekweekt vlees en de cultuur van beroemdheden'.

"Van daaruit het vlees van beroemdheden werkelijkheid maken, hangt allemaal af van ons vermogen om een gebruikersbestand op te bouwen", voegt hij eraan toe. Desondanks lijkt het hele verhaal nog altijd slechts een mooie fantasie, omdat er nog steeds geen bewijs is opgedoken dat BiteLabs in de afgelopen zeven jaar daadwerkelijk een stuk vlees in elkaar heeft geknutseld.

Verder schermt het bedrijf met een citaat van Winston Churchill uit 1931. De oud-premier van het VK vond het toen al absurd om een complete kip te fokken puur om het vlees. Synthetisch vlees werd dan ook een grote toekomst toegedicht.

Nu, negentig jaar na het bewuste citaat van Churchill, beweert Israel 365 News dat de technologie van BiteLabs al ver voor 1931 bekend was. Deze religieuze nieuwssite, die moderne taferelen bekijkt door een oud-bijbelse lens, zegt namelijk dat de profeet Ezechiël al voorspelde dat kannibalisme een van de voortekenen van Apocalypse zal zijn. "Zeker, ouders zullen hun kinderen in uw midden eten, en kinderen zullen hun ouders eten", wordt de profeet geciteerd in Ezechiël 5:10.

Een Joodse rabbi heeft de site verklaard dat het eten van mensenvlees weliswaar koosjer is, maar het in wezen vervloekt is. Volgens de beste man moet nog nader worden bepaald of het eten van gekweekt mensenvlees wel of niet door de beugel kan. "Het eten van mensenvlees, in welke vorm dan ook, is volledig verboden door de Torah. Zelfs het eten van je eigen vlees is niet toegestaan", aldus Rabbi Moshe Avraham Halperin.

Mensenvlees van celebritiesEen screendump van een deel van het aanbod in kwestie

Langlaufster Johaug met enorme overmacht naar nieuwe wereldtitel

Langlaufster Therese Johaug heeft met grote overmacht een negende individuele wereldtitel toegevoegd aan haar uiterst indrukwekkende palmares. De Noorse was in het Duitse Oberstdorf met afstand de beste op de tien kilometer vrije stijl.

Op nagenoeg elke tijdsmeting breidde Johaug haar voorsprong weer verder uit, alleen na een kleine drie kilometer liet ze ergens een halve seconde liggen. Verder liet ze geen spaan heel van de concurrentie: met 54 seconden achterstand bleef alleen de Zweedse Frida Karlsson nog binnen een minuut.

Karlsson's landgenote Ebba Andersson gaf 1:06 minuten toe en pakte daarmee het brons. De Amerikaanse World Cup-leidster en Tour de Ski-winnaar Jessie Diggins kent een tamelijk dramatisch WK, maar wist de eer door zich totaal leeg te trekken nog enigszins te redden: vierde op 1:12 minuten.

DJ niet vervolgd discriminatie van Chinezen met coronalied

Een DJ die in zijn radio-uitzending in februari 2020 een coronalied liet horen met een, volgens klagers, voor Chinezen beledigende en kwetsende tekst, wordt definitief niet vervolgd. Dat heeft de beklagkamer van het gerechtshof Amsterdam vandaag beslist.

De officier van justitie had eerder besloten om de DJ niet strafrechtelijk te vervolgen. Klagers hadden daarover beklag gedaan bij het gerechtshof. Zij vinden dat de DJ zich schuldig heeft gemaakt aan groepsbelediging en aanzetten tot haat, discriminatie of geweld.

Niet kwetsend bedoeld
In het lied over het coronavirus werd onder meer gezongen: "Het komt allemaal door die stink-Chinezen", en werd gewaarschuwd voor het nuttigen van Chinees eten. Het lied werd gezongen door 'Rotterdamse Toon', op de wijze van een bekend carnavalsnummer.

'Rotterdamse Toon' is een fictieve luisteraar van het radioprogramma die daarin regelmatig op satirische wijze reageert op actualiteiten. Zijn teksten worden ingesproken en ingezongen door de DJ zelf.

Het gerechtshof vindt, net als de klagers en de officier van justitie, dat in elk geval de zin "Het komt allemaal door die stink-Chinezen" op zichzelf beledigend is. De DJ heeft echter aannemelijk gemaakt dat hij met het lied niet de bedoeling had om personen van Chinese komaf te kwetsen en anderen aan te zetten tot haat, discriminatie of geweld.

Integendeel: hij wilde juist de mening belachelijk maken van mensen, die denken dat Chinees eten een corona-besmetting zou kunnen veroorzaken. Om die reden zal volgens het gerechtshof niet bewezen kunnen worden dat de DJ met het coronalied opzet heeft gehad op aanzetten tot haat, discriminatie of geweld.

Vrijheid van meningsuiting
Vrijheid van meningsuiting is een belangrijk grondrecht, dat alleen mag worden ingeperkt als dat noodzakelijk is in een democratische samenleving. Zeker als het, zoals in deze zaak, gaat om artistieke uitlatingen in de vorm van satire, is er weinig ruimte voor zo'n inperking.

Hoewel de tekst van het lied niet bepaald smaakvol is, is het volgens het gerechtshof niet zo onnodig grievend dat de strafrechter tot een veroordeling voor groepsbelediging zou kunnen komen.

COVID-19: 4032 nieuwe besmettingen en 66 doden, totaal 1.096.433 en 15.649

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 4032 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.096.433 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 228 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1444 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 52 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 540 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 66 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 15.649 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

RIVM
RIVM

Journalisten klagen de Saoedische kroonprins aan voor moord Kashoggi

De journalistenorganisatie "Reporters Without Borders" heeft bij het Openbaar Ministerie in Berlijn een strafrechtelijke klacht ingediend tegen de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman wegens misdaden tegen de menselijkheid.

In de Saoedische monarchie werden journalisten voortdurend en systematisch vervolgd, kondigde de organisatie in Berlijn aan. Naast de zaak van Jamal Khashoggi, die in 2018 werd vermoord in het Saoedi-Arabische consulaat in Istanbul, heeft de strafrechtelijke klacht betrekking op 33 huidige mediamedewerkers en een mediamedewerker die tot voor kort gevangen zat in Saoedi-Arabië. Volgens "Reporters Without Borders" staat het Duitse Internationaal Strafwetboek de Duitse rechtbanken toe om actie te ondernemen tegen de meest ernstige misdrijven van internationaal belang, zelfs als ze in het buitenland zijn gepleegd en geen verband houden met Duitsland.

Ex-peruaans staatshoofd aangeklaagd voor tienduizenden gedwongen sterilisaties

In Peru staat de gevangengenomen ex-president Fujimori opnieuw voor de rechter.

Een rechter in het Zuid-Amerikaanse land opende een strafzaak tegen het voormalige staatshoofd en verschillende andere voormalige regeringsfunctionarissen wegens de gedwongen sterilisatie van tienduizenden vrouwen. In het geval van een schuldig vonnis kan de Peruaanse staat verplicht worden schadevergoeding te betalen.

De nu 82-jarige Fujimori startte eind jaren negentig een programma voor gezinsplanning dat ertoe leidde dat ongeveer 270.000 Peruaanse vrouwen werden gesteriliseerd. De meeste vrouwen behoorden tot inheemse volkeren. Fujimori zit een gevangenisstraf van 25 jaar uit voor misdaden tegen de menselijkheid tijdens zijn ambtsperiode als president van 1990 tot 2000.

Het nutteloze feitje van de dag: 'plucheplakker'

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Politici die lang blijven zitten worden nog weleens 'plucheplakkers' genoemd, maar wist je dat ze allemaal in het niets vallen bij het langst zittende Tweede Kamerlid van ons land? Lodewijk Duymaer van Twist zat namens de ARP (één van de voorlopers van het CDA) maar liefst 44 jaar in het parlement (van 1901 tot 1946).

Lodewijk Duymaer van Twist (WikiCommons/Herman Deutmann)
Lodewijk Duymaer van Twist (WikiCommons/Herman Deutmann)

De wereldwijde CO2-uitstoot neemt weer toe

Nadat de uitstoot van broeikasgassen vorig jaar aanzienlijk daalde als gevolg van de COVID-19-crisis, neemt de CO2-uitstoot nu weer toe.

Volgens het Internationaal Energieagentschap is de CO2-uitstoot in december met twee procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand in 2019. Over heel 2020 werd een daling van 5,8 procent geregistreerd. In China -  het land met de grootste CO2-emissie - werd vorig jaar 0,8 procent meer CO2 uitgestoten dan in 2019. In India zijn de emissies sinds september al weer boven het niveau van het jaar 2019 gestegen. Deze ontwikkeling moet als een waarschuwing worden gezien. IEA-baas Fatih Birol dringt erop aan dat er meer actie moet worden ondernomen om de energietransitie te bewerkstelligen.

Wereldwijd daalde de uitstoot in 2020 met bijna twee miljard ton CO2 als gevolg van de COVID-19-crisis. Dat komt ongeveer overeen met de jaaruitstoot van de gehele Europese Unie. De energiesector - verreweg de grootste CO2-producent - verminderde de uitstoot met 3,3 procent ten opzichte van 2019. In de transportsector was dat bijna 14 procent minder. Het aandeel van hernieuwbare energiebronnen in de elektriciteitsopwekking steeg van 27 procent in 2020 naar 29 procent. 

Politie lost waarschuwingsschot om vechtende honden uit elkaar te halen

Een agent heeft dinsdagochtend in Arnhem een waarschuwingsschot gelost omdat een hond een andere hond aanviel. Zo meldt de Gelderlander.

De politie kreeg vanmorgen een melding over een ontsnapte hond, deze was ontsnapt vanaf een bedrijfsterrein in Presikhaaf. Toen agenten na de melding een kijkje namen, zagen zij dat een andere hond door de ontsnapte hond werd aangevallen.

Het lukte niet om de honden uit elkaar te halen waarop een agent een waarschuwingsschot heeft gelost. Met het gewenste resultaat want de hond liet los. De aangevallen hond is voor verdere zorg naar een dierenarts gebracht. De ontsnapte hond is overgedragen aan de eigenaar. De politie maakt rapport op van het incident.

Amsterdamse en Bredase terrassen ontruimd, niet iedereen blij met de actie

Na krap een half uur open te zijn geweest worden de terrassen die vandaag open zijn gegaan in Breda ontruimd. Nadat vier handhavers met uitbater Johan de Vos in gesprek zijn gegaan, is het volle terras ontmanteld. De gasten hadden inmiddels het eerste drankje al geserveerd gekregen. Ook in Amsterdam sloten terrassen na ingrijpen van handhavers. Meer hierover in het AD.

Café Boerke Verschuren en café Moeke in Breda hebben vanmorgen hun deuren geopend en drank gaan schenken voor gasten op het terras. Eventuelen boetes nemen ze voor lief; voor Boerke Verschuren is op voorhand al een crowdfundingsactie opgestart om die te betalen. De teller staat inmiddels op 6.500 euro.

'Het gaat mij niet eens om de boete', laat Johan de Vos weten, van Boerke Verschuren en voorman van de terrassenactie. 'We moeten duidelijk maken dat we op een veilige manier terrassen kunnen draaien.'

Eerder vanmorgen was het terras van Boerke Verschuren besmeurd met ketchup. Hierbij zijn teksten achtergelaten: "Opengaan = bloed aan je handen". De Vos was verbaasd over de ketchup en de teksten, maar reageerde laconiek. 'Gelukkig is het zo opgeruimd, maar ik snap niet waarom iemand de moeite neemt om in het holst van de nacht het terras te besmeuren. Kom gewoon naar me toe, dan praten we erover.' Stiekem had hij er ook wel schik in. 'Als diegene had gezegd dat ‘ie met ketchup kwam, had ik gezorgd voor de tosti’s.'

Een duidelijke afzender staat niet vermeld, maar het terras hangt vol met camera’s. 'We zijn er hopelijk snel achter.'

In Amsterdam zetten de horecauitbaters van Café Del Mondo als protest tegen de coronamaatregelen vanmorgen hun terras uit. Ze hoopten op bijval van de andere Amsterdamse horeca ondernemers, maar die bleef uit. Del Mondo staakte na zo’n anderhalf uur de actie. Er is wel morele steun voor de terrassenactie in Amsterdam. 'Natuurlijk steun ik deze actie,' zegt horecaondernemer Roberto Barsoum met een groot aantal zaken op de Wallen. 'Alleen hebben wij geen terrassen.'

'Canelo' Alvarez verdedigt wereldtitel met speels gemak en krijgt grotere uitdaging

In het Hard Rock Stadium in Miami heeft bokser Canelo Alvarez afgelopen weekeinde met groot gemak zijn WBC- en WBA Super-wereldtitels in het supermiddengewicht (-76,2kg) verdedigd. De Mexicaan nam het op tegen Avni Yildirim, maar de Turk kon weinig weerstand bieden.

Canelo Alvarez (54-1, 36 KO's) - Avni Yildirim (21-2, 12 KO's)
Yildirim vocht voor het laatst in februari 2019 en verloor toen na een onfortuinlijke kopstoot op technische basis van Anthony Dirrell in de strijd om de WBC-wereldtitel. Inmiddels zou Mr Robot flink verbeterd zijn, maar tegen Canelo was daar weinig van te merken.

De Mexicaan vocht in december nog twaalf rondn tegen de sterke Callum Smith, maar tegen Yildirim was daar al weinig van te merken: Canelo domineerde en na drie ronden gooide de Turkse hoek de in dit geval spreekwoordelijke handdoek in de ring.

Na het gevecht kwam gelijk wat interessanter nieuws naar buiten: op 8 mei stapt Canelo in de ring tegen de Brit Billy Joe Saunders (30-0, 14 KO's), die zijn WBO-wereldtitel dan zal verdedigen en de titels van Canelo uiteraard over wil nemen.

McWilliams Arroyo (20-4, 15 KO's) - Abraham Rodriguez (27-2, 13 KO's)
Arroyo had tegen Julio Cesar Martinez moeten vechten, maar de WBC-wereldkampioen in het vlieggewicht (-50,8kg) raakte geblesseerd aan zijn hand en op de avond voor het gevecht werd de beduidend lager ingeschatte Rodriguez overgevlogen om de ring in te stappen.

Rodriguez vecht doorgaans een gewichtsklasse lager en was uiteraard nauwelijks op het gevecht voorbereid, maar hij wist zich - zo goed en zo kwaad als mogelijk - aardig staande te houden. Arroyo was wel een stuk beter en na vijf ronden maakten de coaches van Rodriguez er een einde aan, waardoor Arroyo de WBC-interimtitel pakte.

Zhang Zhilei (22-0, 17 KO's) - Jerry Forrest (26-4, 20 KO's)
De grote Zhang Big Bang Zhilei timmert flink aan de weg in het zwaargewicht, dit keer kreeg hij Forrest tegenover zich. De Chinees begon uiterst voortvarend en kreeg zijn opponent in de eerste ronden drie keer naar de grond, maar Forrest toonde flinke veerkracht.

De Amerikaan werkte zich beter in het gevecht en wist Zhang vooral in de laatste ronde in grote problemen te brengen. Beiden maakten het gevecht vol en na tien ronden gaven twee juryleden een gelijkspel op: een majority draw werd het ietwat magere eindresultaat van een prima gevecht.

Rebelse winkeliers in Klazienaveen sluiten deuren weer op last van de gemeente

Tientallen winkels in de binnenstad van Klazienaveen hebben vanmorgen hun deuren geopend, maar hebben deze weer moeten sluiten op last van de gemeente. Zojuist hebben de winkeliers een officiële waarschuwing gehad. Volgens Harrie van der Velde, voorzitter van winkeliersvereniging Klazienaveen Centrum, gaan de ondernemers daar gehoor aan geven. 'Het is geen burgerlijke ongehoorzaamheid, maar een kreet om aandacht.'  Meer hierover in het AD.

Rond 10.00 uur vanmorgen gaf de gemeente Emmen een officiële waarschuwing aan alle winkeliers en sommeerde hierbij om per 10.15 uur de winkels weer te sluiten voor publiek. 'We zijn gesommeerd en daar geven we gehoor aan', zegt Van der Velde, die een kledingzaak heeft. 'Het is geen burgerlijke ongehoorzaamheid. Het was een kreet om aandacht. We hoopten dat we vandaag de hele dag open konden blijven, maar dat is ons niet gegund.'

Hof geeft kippenboeren ongelijk in zaak over fipronilschandaal

Kippenboeren hebben vandaag bakzeil gehaald in een rechtszaak waarin ze de Staat aansprakelijk stelden voor de schade die zij hebben geleden in verband met de fipronilaffaire in 2017. De overheid heeft niet onrechtmatig gehandeld, concludeert het gerechtshof in Den Haag. Zo meldt het AD.

In de zomer van 2017 bleek dat voor de consumptie bestemde eieren de stof fipronil bevatten. Fipronil is een stof die matig toxisch is voor mensen. Daarom mag fipronil boven bepaalde concentraties niet in eieren voorkomen. Nadat eieren werden aangetroffen die fipronil boven de toegelaten concentratie (de MRL-norm) bevatten, zijn ongeveer 250 bedrijven van pluimveehouders door de overheid geblokkeerd, zijn miljoenen eieren vernietigd en tienduizenden kippen geruimd. De getroffen pluimveehouders hebben hierdoor grote schade geleden.

Fipronil is in eieren terechtgekomen doordat het bedrijf Chickfriend kippenstallen heeft gereinigd om bloedluis bij de kippen te bestrijden. Chickfriend heeft daarbij middelen gebruikt waarin fipronil voorkwam. Het is in Nederland echter niet toegestaan om fipronil te gebruiken voor de bestrijding van bloedluis.

De pluimveehouders zijn van mening dat de Staat, meer in het bijzonder de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), aansprakelijk is voor de schade die de pluimveehouders als gevolg van de fipronil-crisis hebben geleden. De pluimveehouders vinden dat de NVWA eerder actie richting Chickfriend had moeten ondernemen.

De rechtbank heeft alle vorderingen van de pluimveehouders afgewezen. De pluimveehouders zijn in hoger beroep gekomen bij het hof, maar het hof is het met de rechtbank eens en bekrachtigt het vonnis van de rechtbank. De NVWA bewaakt als toezichthouder onder meer de veiligheid van voedsel. Nadat bij de NVWA tips waren binnengekomen over het gebruik van fipronil door Chickfriend heeft de NVWA er aanvankelijk voor gekozen via de strafrechtelijke weg tegen Chickfriend op te treden. Die weg was langzamer dan de bestuursrechtelijke weg. Omdat overschrijding van de MRL-norm op zichzelf niet betekent dat er een acuut gevaar was voor de volksgezondheid mocht de NVWA daarvoor kiezen en hoefde zij niet meteen het bedrijf van Chickfriend stil te leggen. De NVWA is er niet om de economische belangen van pluimveehouders te dienen. De pluimveehouders zijn zelf primair verantwoordelijk voor de kwaliteit van de door hen geproduceerde eieren.

Kwart werkenden vindt dat werkgever coronaregels onvoldoende naleeft

Maar liefst 26 procent van alle werkenden vindt dat hun werkgever zich onvoldoende aan de huidige coronamaatregelen houdt. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.015 Nederlanders werkzaam in loondienst, uitgevoerd door Panelinzicht. Ook collega’s gaan niet vrijuit. Zo zeggen ruim vier op de tien ondervraagden dat zij zich beter aan de coronaregels houden dan hun collega’s.

Met 46 procent zijn mannen vaker overtuigd van hun superieure naleving van de coronaregels dan vrouwen (slechts 36 procent). Opvallend genoeg leeft dit gevoel het meest onder mannelijke respondenten tot dertig jaar (51 procent). “Het is geen geheim dat niet iedereen het altijd even nauw neemt met de voorschriften”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “We hebben tegenwoordig zoveel verschillende regels, dat de kans dat je onbewust in overtreding bent fors is toegenomen. Tijdens onze weekstart op maandag heb ik al meerdere verhalen gehoord over familiebezoeken, etentjes en verjaardagen. In bijna alle gevallen had de verteller niet door dat hij of zij de regels had overtreden.”

Coronaklagers
Onbewust of niet, een aanzienlijk gedeelte van de werkenden is geen voorstander van coulance bij onverantwoord gedrag. Zo vindt maar liefst een derde van de ondervraagden dat collega’s die besmet raken met het coronavirus omdat ze de coronaregels niet (goed) naleven, geen loon moeten krijgen voor de periode dat ze ziek zijn. Wederom zijn mannen (36 procent) hiervan grotere voorstanders dan vrouwen (27 procent). Het lijkt erop dat het geduld met collega’s überhaupt opraakt. Zo stelt 29 procent van alle ondervraagden dat hun collega’s te veel zeuren over de gevolgen van de coronacrisis. Opvallend genoeg hebben vooral jongeren (39 procent) genoeg van zogenaamde coronaklagers. Franke: “Het is ontzettend belangrijk dat medewerkers elkaar niet negatief versterken. De afgelopen weken probeer ik daarom zelf het goede voorbeeld te geven en me alleen te focussen op positieve dingen. Ook beginnen en eindigen we de dag verplicht met goed nieuws.”

Coronaverlof
Uit het onderzoek blijkt dat naast collega’s, ook werkgevers tegenwoordig minder geduld hebben met hun medewerkers. Ongeveer een kwart van alle ondervraagden zegt dat hun werkgever op dit moment minder meegaand en/of flexibel is dan tijdens de eerste lockdown. Erg opvallend is hierbij het verschil tussen praktisch geschoolden (30 procent) en hoogopgeleiden (21 procent). Overigens vindt een aanzienlijk gedeelte van de ondervraagden dit geheel terecht; zo stelt 36 procent van hen dat de gevolgen van de coronacrisis op het leven van de gemiddelde Nederlander worden overschat. Franke: “Iedereen gaat op zijn eigen manier om met een crisissituatie. Ik ga er juist harder van lopen, maar ik ken ook genoeg mensen die dichtslaan. Als een van mijn medewerkers er doorheen zit, vind ik het prima dat hij of zij een paar dagen adempauze neemt”. Uit het onderzoek blijkt dat 42 procent van de werkende Nederlanders voorstander is van speciaal coronaverlof.

Rapport naar daders mensenhandel toont belang preventie

Het klassieke beeld van een ‘loverboy’ die inspeelt op - en misbruik maakt van - de verliefdheid van zijn slachtoffer is deels achterhaald. Dit blijkt uit het rapport ‘Daders van binnenlandse seksuele uitbuiting’ van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) dat in opdracht van de politie is uitgevoerd.

Zo is de ronselperiode bij de helft van de onderzochte slachtoffers slechts minder dan een week. Dit benadrukt het belang van preventieve maatregelen om mensenhandel aan te pakken. Het onderzoek biedt belangrijke inzichten in de werkwijze van mensenhandelaren, de kwetsbaarheid van slachtoffers en klanten die betaalde seks afnemen.

Achtergrond mensenhandelaren
Voor het onderzoek zijn onder meer 25 opsporingsdossiers van mensenhandelaren onderzocht. Het rapport schetst het beeld van een kwetsbare groep daders met een laag inkomen en negatieve jeugdervaringen. Vanaf jonge leeftijd bevinden de mensenhandelaren zich al op het criminele pad – in 40 procent van de gevallen is de dader zelfs jonger dan 23 jaar. In tegenstelling tot het klassieke beeld van een ‘loverboy’ zet de dader bij 51 procent van de slachtoffers geen affectieve relatie in bij het ronselen en uitbuiten en worden andere dwangmiddelen ingezet.

Preventie
Het rapport laat zien dat er maar zeer kort de gelegenheid bestaat om te voorkomen dat er daadwerkelijk wordt overgegaan tot uitbuiting. In driekwart van de gevallen duurde de ronselperiode, de tijd tussen het eerste contact en uitbuiting, namelijk korter dan een maand, in de helft van de gevallen zelfs minder dan een week. Ook lijken daders zich bewust te richten op jonge en kwetsbare slachtoffers zoals minderjarigen die in een jeugdinstelling verblijven.

Paul van Musscher, portefeuillehouder mensenhandel binnen de politie: ‘De uitkomsten onderstrepen - net als de onlangs verschenen dadermonitor van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel – het belang van preventieve maatregelen, zowel richting de veelal jonge daders als richting de slachtoffers. Deze inzichten helpen ons als politie om samen met de zorg, gemeentes en beleidsbepalers te kijken hoe we kwetsbare jongeren hiertegen kunnen beschermen. De beste bestrijding van mensenhandel is immers het voorkomen ervan.’

Digitaal
Het rapport laat zien dat online contact vooral een belangrijke rol speelt als slachtoffer en dader onbekenden van elkaar zijn. In bijna 80 procent van die gevallen, met name bij minderjarige slachtoffers, wordt het eerste contact dan online gelegd, bijvoorbeeld via social media, dating-apps of sekssites. Ook blijkt dat bij 82 procent van de slachtoffers in het onderzoek klanten digitaal worden benaderd, voornamelijk via reguliere websites met sekscontactadvertenties. Het merendeel van de slachtoffers heeft geen rol in het aanmaken van deze advertenties. CKM-woordvoerder Shamir Ceuleers: ‘Dit laat zien dat online platformen niet alleen een belangrijke rol spelen in het groomingproces, maar ook in het aanbod richting klanten. Deze kennis is waardevol voor de opsporingsdiensten en benadrukt het belang van een verdere verkenning van de rol van technologie in de bescherming van slachtoffers van mensenhandel.’

Opsporing
Ook toont het rapport aan dat de mensenhandelaar na de uitbuitingsperiode nog met ruim een derde van de slachtoffers contact houdt. Dit illustreert de wijze waarop de dader de kwetsbaarheid van een slachtoffer weet uit te buiten en frustreert een effectieve opsporing. Dit is relevant omdat de aangiftebereidheid van slachtoffers – vaak van groot belang voor een veroordeling – al jaren laag is. Deze kennis verrijkt de pilot ‘aangiftebereidheid’ waarin het CKM, de politie en het Openbaar Ministerie gemeenschappelijk optrekken. Van Musscher: ‘We kunnen binnen deze pilot gelijk toetsen op welke wijze we het slachtoffer zo vroeg mogelijk kunnen beschermen, onder meer tegen beïnvloeding van de dader. Dit vergroot naar verwachting het veiligheidsgevoel en draagt uiteindelijk bij aan een succesvolle opsporing.'

Hey, het is oke! Nieuwe campagne om praten over psychische aandoeningen te stimuleren afgetrapt

Bijna één op de twee Nederlanders krijgt ooit te maken met een psychische aandoening. Erover praten is belangrijk. Het zorgt voor wederzijds begrip, wat bijdraagt aan vermindering van stigmatisering. En het kan een stap zijn naar de juiste hulp. Onderzoek laat zien dat mensen in de omgeving van iemand met een psychische aandoening wel de intentie hebben om het gesprek aan te gaan, maar vaak niet weten hoe. Daarom lanceert staatssecretaris Paul Blokhuis van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vandaag de vervolgcampagne Hey, het is oké.

Het doel van de campagne is mensen in de omgeving van iemand met een psychische aandoening te helpen het gesprek hierover aan te gaan. Tijdens de aftrap gaat Paul Blokhuis al wandelend in gesprek met Michiel Verheul. Michiel heeft een dwangstoornis en hield dit jaren geheim. Blokhuis: “Een psychische aandoening kan iedereen overkomen. Vaak heeft de omgeving onbewust vooroordelen over psychische aandoeningen. Die stigmatisering zorgt voor isolatie, disfunctioneren en terughoudendheid in het zoeken van hulp. Deze vervolgcampagne neemt vooroordelen over psychische aandoeningen weg en laat zien hoe je ook als omstander het gesprek kunt aangaan. Dat is nu in tijden van corona nóg belangrijker.”

Praten helpt
Onderzoek van Motivaction toont aan dat de drempel om het gesprek aan te gaan over psychische aandoeningen voor omstanders groot is. Zeven op de tien mensen hebben het idee dat vragen naar iemands psychische aandoening of klachten heel persoonlijk is. En vier op de tien mensen vinden psychische aandoeningen of klachten privé. Slechts een kwart verwacht dat een persoon met een psychische aandoening of klachten het fijn vindt om erover te praten. Het initiatief wordt daarmee vaak gelegd bij degene met een psychische aandoening of klachten. Terwijl praten juist een eerste stap kan zijn naar herstel en ervoor kan zorgen dat je klachten minder zwaar worden.

Wandelend in gesprek
Blokhuis en Verheul voeren het gesprek wandelend en laten hiermee meteen zien dat een wandeling een fijne manier is om te praten over psychische klachten. Je hebt meer ruimte, kunt eenvoudig stiltes laten vallen en ook emotie uiten kan makkelijker zijn. Bovendien is wandelen goed voor je mentale gezondheid.

Michiel had graag eerder de moed gevonden om met zijn omgeving over zijn dwanggedachtes te praten. Wat hij anderen wil meegeven: “Als je erover praat, durf dan ook eerlijk te zijn. Ik schaamde me zo voor mijn gedachtes, dat ik er bijvoorbeeld niet open over durfde te zijn tegen mijn therapeut. Die kon toen ook niet de juiste diagnose stellen. Ook merkte ik pas toen ik écht open was over mijn klachten, dat meer mensen in mijn omgeving zich kwetsbaar op gingen stellen. En dat ik niet de enige was die hier mee te maken heeft. Inmiddels is mijn motto: vertellen doet herstellen.”

Over de campagne
De campagne is bedoeld om het stigma op psychische aandoeningen weg te nemen en de drempel te verlagen om erover te praten. De campagne is te zien op tv en social media en te horen op de radio. Op de campagnewebsite heyhetisoke.nl staan ervaringsverhalen van anderen die het gesprek aangingen en concrete tips om het gesprek zelf aan te gaan. Ook vinden mensen er meer informatie over bekende en minder bekende vooroordelen, wat bijdraagt aan meer begrip. In een eerdere campagne (2018) lag de focus vooral op depressie. Daarna is de campagne verbreed met angst- en paniekstoornissen. De huidige campagne gaat over alle psychische aandoeningen.

Mensen die graag op een laagdrempelige manier met een hulpverlener of lotgenoot willen praten, kunnen terecht bij MIND Korrelatie. Voor meer informatie over destigmatisering kunnen mensen naar Samen Sterk zonder Stigma. Kijk voor meer informatie op heyhetisoke.nl

FOK! Wat een weer: Het lijkt wel lente

weerbanner (Foto: FOK.nl)

De dag begint in het noorden met mist en lage bewolking, elders is het zonnig. De mist en lage bewolking lossen van het zuiden uit op. In het Waddengebied kunnen mist en laaghangende bewolking hardnekkig aanwezig blijven. Het wordt zacht, de maximumtemperatuur loopt uiteen van 8°C op de Waddeneilanden tot lokaal 16°C in het zuiden van Limburg. Indien de mist en bewolking in het Waddengebied hardnekkig blijven zal de temperatuur daar rond 5°C blijven steken. De wind komt uit oost tot zuidoost en is zwak tot matig.

In de nacht naar woensdag is er weinig bewolking, wel kan er met name in de noordelijke helft van het land (dichte) mist ontstaan. De minimumtemperatuur loopt uiteen van -2°C in het noordoosten tot +3°C in het zuiden. Er staat een zwakke zuid- tot zuidoostenwind.

Woensdagochtend lost de mist op de meeste plaatsen geleidelijk op en is er veel ruimte voor de zon. Het Waddengebied en de noordwestelijke kust zullen waarschijnlijk de hele dag te maken blijven houden met mist en laaghangende bewolking. De temperatuurverschillen zijn groot, de maxima lopen uiteen van +4°C in het noordwestelijk en noordelijk kustgebied tot lokaal 17°C in Limburg. De meest zwakke wind draait geleidelijk naar een zuidwestelijke richting. In de loop van de middag en avond draait de wind van het noordwesten uit naar een noordwestelijke richting, laaghangende bewolking kan zich dan ook verder landinwaarts uitbreiden. In de avond wordt het in het zuidwesten bewolkt en gaat het af en toe regenen. (Bron: KNMI)

  

Wormerveer in de nevelige ochtend (Foto: ROB)
Wormerveer in de nevelige ochtend (Foto: Rob)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Vliegbasis Eindhoven omgevormd tot Air Mobility Command

Het luchttransport van de Koninklijke Luchtmacht is vandaag officieel gebundeld in het Air Mobility Command (AMC). Het centrum in Eindhoven is daarmee 1 van 4 commands waarmee de luchtmacht haar organisatie klaarstoomt voor de toekomst door slagkracht te bundelen.

Het AMC is het centrum van militair luchttransport voor de Nederlandse Defensie, maar ook van internationale partners. Hieronder vallen het European Air Transport Command, Multinational MRTT Unit, de vliegtuigenpool van de NAVO waarvan een deel op Eindhoven wordt beheerd, en het Movement Coordination Centre Europe (MCCE).

Vorige week zijn via het MCCE voor het eerst spullen naar Afrika gebracht. Hierbij gaat alle vracht van de partnerlanden eerst naar de thuisbasis van het centrum in Eindhoven. Daar wordt alles centraal opgeslagen en vervolgens naar Afrika gevlogen. De logistieke afhandeling hiervan wordt in het AMC geregeld.

5e generatie luchtmacht
“AMC gaat vanaf vandaag voorop in de transitie die de komende jaren door de hele luchtmacht plaats gaat vinden”, zei Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt.

Dat is de zogeheten 5e generatie luchtmacht. Hierbij staan zaken centraal als informatiedominant, wendbaar en op het operationele niveau sterk. Ook het aan te passen Defence Helicopter Command en het nog op te richten Air Combat Command maken hier deel vanuit. Het toekomstige Air Support Command ondersteunt deze commands. De luchtmachtstaf verandert naar een meer strategisch instrument.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.