FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 6 februari 2021

Skiër Kriechmayr zegeviert op super-G Garmisch

Alpineskiër Vincent Kriechmayr heeft de super-G in Garmisch-Partenkirchen op zijn naam geschreven. De Oostenrijker boekte daarmee zijn achtste overwinning en zijn zesde op het onderdeel dat een combinatie is van een reuzenslalom en een afdaling.

Marco Odermatt ging als eerste naar beneden en de run van de Zwitser zag er uitstekend uit. Matthias Mayer volgde als derde en de Oostenrijker deed er nog een schepje bovenop: hij was 0,32 seconden sneller. Zijn landgenoot Kriechmayr was de vijfde die naar beneden ging en was nog eens 0,17 seconden sneller dan Mayer.

Met 0,57 seconden kwam Nils Allegre nog in de buurt, maar de Fransman strandde op plek vier en hield die ook vast: Christof Innerhofer (+0,68) en Max Franz (+0,70) kwamen tekort.

Duitsers profiteren perfect van afwezigheid Riiber op noordse combinatie

De World Cup noordse combinatie is dit weekeinde neergestreken in Klingenthal in Duitsland, maar wel zonder de dominante man: World Cup-leider Jarl Magnus Riiber uit Noorwegen besloot het weekeinde over te slaan in voorbereiding op het WK van later dit jaar in Oberstdorf.

Na het schansspringen ging Ryota Yamamoto aan de leiding en vrij ruim ook: de Japanner, zeker niet de beste langlaufer, mocht 32 seconden voor de Duitser Terence Weber vertrekken. Laurent Mühletaler uit Frankrijk (+0:40) sprong naar plek drie, voor de onervaren Noor Simen Tiller (+0:42).

Met de Japanner Akito Watabe (+0:44) en de Duitser Fabian Riessle (+0:50) volgden misschien wel de twee favorieten, hoewel achter hen een interessante en snelle groep kon vormen: de Duitsers Johannes Rydzek, Eric Frenzel en Vinzenz Geiger, de Oostenrijkers Lukas Greiderer en Johannes Lamparter en de Fin Ilkka Herola vertrokken tussen 1:07 en 1:23 minuten van Yamamoto.

Op de langlaufski's sloten Watabe en Riessle snel aan bij de drie voor hen, waarna de jacht op Yamamoto werd geopend - achter dat vijftal ontstond een groep van negen man, waaronder alle genoemde namen. Die groep kwam voor de helft van de wedstrijd bij de mannen ervoor en in de derde van vijf ronden werd ook Yamamoto gepakt, met een grote kopgroep als resultaat.

Langzaam ging het tempo omhoog en haakten een paar mannen af, vooral onder leiding van de Duitsers Frenzel, Riessle, Rydzek en Geiger. Herola, Watabe, Weber en Mühletahler zaten er ook nog bij, zo nu en dan wel op het tandvlees. In de slotronde ging Geiger op de langste klim volop in de tegenaanval na een poging van Herola en de Duitser sloeg een gaatje.

Op Geiger stond verder geen maat en hij pakte zijn derde overwinning van de winter, Riessle en Frenzel klopten Herola in een wat chaotische sprint om de tweede en derde plek.

Snowboardster Dekker sneuvelt in achtste finales in Rusland

Snowboardster Michelle Dekker is zaterdag in de achtste finales van de World Cup op de parallelreuzenslalom in Bannoye uitgeschakeld. Jessica Keiser uit Zwitserland was een maatje te sterk voor de Nederlandse, die er vroegtijdig de brui aan leek te geven. Kiki Bedaire de Prairie haalde de knockoutfase niet.

Vrouwen
Het werd een Duits finale in de zuidelijke Oeral, te beginnen met Ramona Hofmeister. Zij rekende af met Tomoka Takeuchi uit Japan, de eerdergenoemde Keiser en landgenote Selina Jörg. Cheyenne Loch schopte het tot de finale door te winnen van de Russische Anastasia Kurochkina, de Zwitserse Julie Zogg en Sabine Schöffmann uit Oostenrijk.

In de finale was Hofmeister van een beter niveau dan Loch, die het niet bij kon benen en tweede werd. Schöffmann voorkwam een geheel Duits podium door in de kleine finale af te rekenen met Jörg.

Mannen
Na de halve finales was een thuisoverwinning al zeker: Dmitry Loginov en Igor Sluev stonden in de finale. Loginov won van landgenoot Andrey Sobolev, de Duitser Stefan Baumeister en de Italiaan Mirko Felicetti, terwijl Sluev afrekende met de Pool Michal Nowaczyk, de Italiaan Maurizio Bormolini en diens landgenoot Edwin Coratti.

Sluev ging in de Russische finale bijna onderuit, waardoor Loginov vrij rustig de zege op kon halen. De Italiaanse strijd om de derde plek werd gewonnen door Felicetti, die net iets sneller was dan Coratti.

Rugbyhistorie: Schotland wint na 38 jaar op Twickenham van Engeland

Feest in Schotland vanavond. De Schotten hebben voor het eerst sinds 38 jaar op Twickenham van Engeland gewonnen. In Londen werd het 6-11 voor Schotland. In 1983 wisten te Schotten voor het laatst op Twickenham te winnen. 

In de beginfase had Engeland de discipline niet op orde. Ze kregen diverse penalties tegen, waardoor ook de eerste drie punten voor Schotland op het bord verschenen. Duhan van der Merwe, een Zuid-Afrikaan in Schotse dienst, bracht Schotland op 0-8, maar de conversie ging er niet in. 

In het tweede deel van de eerste helft kantelde de wedstrijd een beetje en stonden de Schotten niet goed. Dit moesten ze bekopen met twee rake penalties. Engeland had na rust niet de aanvallende capaciteiten om het Schotland lastig te maken. Finn Russell schoot nog eens een penalty tussen de palen en bracht de eindstand op 6-11. 

Titelverdediger Engeland begon ook vorig jaar met een nederlaag aan de Six Nations. Deze zal alleen wel wat harder aankomen. Eerder op de dag won Frankrijk op bezoek in Italië met 10-50. Zondag is het nog Wales tegen Ierland. 

Uitslag sc Heerenveen - Vitesse

Vitesse heeft voor de derde wedstrijd op rij niet kunnen winnen. In Heerenveen ging de Arnhemmers met 1-0 onderuit dankzij een doelpunt van Joey Veerman.

De Friezen waren voor rust het dichtst bij de voorsprong. Joey Veerman mocht vanaf elf meter aanleggen na hands van Danilho Doekhi, maar de creatieve middenvelder van sc Heerenveen miste. Ondanks de misser zou de zege toch naar sc Heerenveen gaan. Vlak voor tijd maakte Henk Veerman met de kop uit een voorzet van Benjamin Nygren de enige treffer van de wedstrijd.

Voor Heerenveen betekent dat de ze naar de achtste plek stijgen, terwijl Vitesse nog wel op de derde plaats staat maar wel al elf verliespunten minder heeft dan koploper Ajax. Het verschil naar de nummer twee PSV is nu vier punten.

sc Heerenveen

1 - 0

Vitesse

 83' H.Veerman    
 
 Gele kaart: , Tronstad, (Vitesse)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 0
Arbiter: Nijhuis
Bijzonderheden: J.Veerman mist strafschop.(30)
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
v.Hecke
Dresevic
Bochniewicz
Kaib
Kongolo
S.de Jong (Nygren/78)
Halilovic
J.Veerman
v.Bergen (Floranus/88)
H.Veerman
  Pasveer
Dasa (Gong/73)
Doekhi
Bazoer
Rasmussen
Wittek
Tronstad
Vroegh
Bruns (Broja/62)
Openda (Ohio/ 82)
Darfalou (Hernández/74)

Pegelen, wie heeft de langste van FOK!? Doe mee!

Size matters!! Wat er ook gezegd wordt, de lengte is wel degelijk belangrijk, zeker tijdens een wedstrijdje pegelen! Daarom kun je nu op het forum meespelen en pronken met jouw trots!

Je zult je afvragen, wat is pegelen? Nou dat is dus een wedstrijdje, bedacht op ons weer, klimaat en natuurrampen-forum. De bedoeling is om een zo lang mogelijke ijspegel te maken. Je mag je pegel voeden met water zodat hij hij sneller groeit, je mag kleurstof toevoegen om een extra spectaculaire pegel te kweken, je mag hulpmiddelen gebruiken om de ijspegel aan te kweken. Dit alles natuurlijk wel buiten in de natuur. Je pegel opkweken in een diepvries, of langs een touwtje laten groeien mag dan weer niet. Want zoals liesje1979 in het topic zegt: "er is geen plezier te beleven aan valsspelen".

Wil jij de uitdaging aangaan en je eigen monster ijspegel kweken, ga dan snel naar het 'Wie maakt de langste ijspegel?'-topic en meld je aan.

De ijspegels van Dven uit een eerdere winter (Bron: FOK!/Dven)
De ijspegels van Dven uit een eerdere winter (Bron: FOK!/Dven)

De ijspegels van Dven uit een eerdere winter (Bron: FOK!/Dven)
De ijspegels van Dven uit een eerdere winter (Bron: FOK!/Dven)

Rijksoverheid: Alléén sneeuwballengevecht met eigen huishouden of één vriend

Urenlange sneeuwval, vrieskou en ijzel. Dit weekend krijgt Nederland te maken met bijzonder winters weer. Met name het midden en het oosten van het land worden naar verwachting bedekt met een ‘historisch’ dikke sneeuwlaag.

De Rijksoverheid heeft in verband met deze verwachte ‘historische dikke sneeuwlaag’ nieuwe richtlijnen opgesteld voor winterfanaten in coronatijd. Zo meldt het AD.

Op Rijksoverheid.nl staan de volgende richtlijnen voor een échte winter' in COVID-19 tijden vermeld:

Schaatsen, schaatsbanen, sneeuw en winterweer
Ook bij het genieten van een pak sneeuw of een mooie laag ijs, blijft de oproep om zo min mogelijk mensen te ontmoeten en uw reisbewegingen te beperken.

Onder de huidige regels mag u naar buiten met mensen van uw eigen huishouden. Of alleen met 1 persoon van buiten uw eigen huishouden. Dat betekent dat sneeuwballen gooien met het eigen huishouden mag. Schaatsen mag, met 1 vriend of vriendin, dus in een groepje van 2 mensen.

Mogen er toertochten op het ijs komen?
Sportwedstrijden en andere evenementen zijn verboden. Toertochten of andere schaatswedstrijden zijn dus niet toegestaan.

U kunt wel zelfstandig schaatsen, maar er mag geen tocht, wedstrijd of ander evenement georganiseerd worden.

Mag er buiten op schaatsbanen worden geschaatst?

  • Ja. Schaatsen is een buitensport en dat is nog toegestaan.
  • Schaatsen mag met je eigen huishouden of samen met maximaal één volwassene van buiten je eigen huishouden. Houdt onderling 1,5 meter afstand.
  • Kinderen tot en met 17 jaar mogen wel samen schaatsen of in de sneeuw spelen. Zij hoeven geen afstand te houden.
  • Sportkantines, kleedkamers en douches zijn dicht.
  • Publiek is niet toegestaan.
  • Blijf in de buurt, beperk uw reisbewegingen.

Schaatsverenigingen moeten ervoor zorgen dat het niet te druk is. Bij vragen overleggen ze met de lokale autoriteiten. Burgemeesters kunnen bij drukte maatregelen treffen.

Mag je met meerdere schaatsen of sleeën of anderszins winterpret beleven?

  • Schaatsen, sleeën, wandelen of op een andere manier genieten van het winterweer is toegestaan met je eigen huishouden of met maximaal één persoon van buiten je eigen huishouden.
  • Houd afstand van mensen van buiten je eigen huishouden, ook tijdens schaats en sneeuwpret.

Als het te druk wordt op bepaalde plaatsen, zoals op een parkeerplaats of rondom een koffie-afhaalpunt, ga dan weg. Als het echt te druk wordt, kan de burgemeester maatregelen nemen.

Mag er buiten koek en zopie zijn?

  • Afhaal bij horeca is mogelijk. Iedereen houd 1,5 meter afstand.
  • Het mag niet te druk worden bij de afhaalplek.
  • Ter plekke iets eten of drinken is daarom niet toegestaan.
  • Banken of tafels bij de afhaalplek zijn ook niet toegestaan.

Of je ergens een koek en zopie mag opzetten, hangt af van de lokale regels. Maar ook hiervoor geldt dat je in verband met het coronavirus alleen eten en drinken mag laten afhalen, en geen terras mag opbouwen.

Wat is het advies bij winterpret tijdens de komende dagen?
Ook in de kou kan het coronavirus overspringen.

  • Houd afstand.
  • Ga weg als het druk is en voorkom groepsvorming.
  • Zorg dat je voor het ingaan van de avondklok thuis bent.
  • Let op bij gladheid op de weg.

Uitslag PSV - FC Twente

PSV heeft thuis simpel gewonnen van FC Twente. In eigen huis wonnen de Eindhovenaren met 3-0 onder meer dankzij twee treffers van Donyell Malen.

FC Twente was in de eerste helft een aantal keer gevaarlijk met Luciano Narsingh en Queensy Menig, maar het was PSV dat op voorsprong kwam. Donyell Malen was na een half uur alert toen Twente-doelman Joël Drommel de voorzet van Eran Zahavi niet goed wegwerkte. Snel na de 1-0 verdubbelde Zahavi de score. De Israëlische spits werd na een goede aanval bediend door Denzel Dumfries.

Malen besliste de wedstrijd vroeg in de tweede helft definitief. De spits, die zijn honderdste duel voor PSV speelde, maakte met een fraaie actie en prima schot zijn tweede treffer van de avond. Malen was ook nog dicht bij zijn derde doelpunt van de avond, maar ditmaal kon hij Drommel niet passeren.

Even daarvoor moest FC Twente echter al met tien man verder nadat Luka Ilic een rode kaart kreeg. De verdediger maakte een koppende beweging naar Marco van Ginkel.

PSV

3 - 0

FC Twente

 30' Malen
 36' Zahavi
 53' Malen
   
 
 Rode kaart: , L.Ilic (75) (FC Twente)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 0
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Mvogo
Dumfries (Baumgartl/80)
Teze
Boscagli
Max
Mauro Júnior (v.Ginkel/75)
Sangaré (Gutiérrez/80)
Rosario
Ihattaren (Thomas/75)
Zahavi
Malen (Vertessen/86)
  Drommel
Ebuehi (Markelo/86)
Dumic
Pierie
Pleguezuelo (Bruns/86)
Bosch
L.Ilic
Zerrouki
Narsingh (Rots/ 66)
Danilo (Staring/79)
Menig (v.Leeuwen/66)

Kinderen zijn blij om weer naar school te gaan

De basisscholen mogen na het weekend weer open en daar zijn vele mensen blij mee. Meester Thijs Overgoor zal de Teams-bijeenkomsten uit de eerste lock-down niet missen, dus bij de tweede lockdown moest er wat verzonnen worden zodat de school gewoon open kon blijven.

In samenwerking met de GGD en de gemeente werd een plan opgesteld. Alhoewel zij in eerste instantie kritisch waren om de school open te houden, zagen zij in dat met een goed voorbereid plan de school gewoon veilig open kon blijven.

In de ochtend komt de onderbouw, in de middag de bovenbouw en in die tussentijden staat online les gepland. Het lijkt een inventieve oplossing voor een probleem waar vele leraren de komende week mee moeten gaan worstelen.

Overgoor juicht het toe dat de scholen weer opengaan: "Zoals het voor pubers belangrijk is om met leeftijdsgenoten om te gaan, is dat ook zo voor kinderen die jonger zijn."

Dat veel kinderen thuis weinig opvoeding meekrijgen en soms midden in de nacht, terwijl ze in bed horen te liggen, hun huiswerk e-mailen baart hem ook zorgen. "Kijk, er zijn duizend redenen waarom óók onze school dicht zou moeten. Maar ik vind: het belang van onderwijs voor deze kinderen weegt zwaarder dan die paar mogelijke besmettingen op school."

Mini-uitbraak
Juf Jolanda Rietel van basisschool De Vier Windstreken in Amsterdam-Noord is ook blij, vooral dat kinderen weer regelmaat meekrijgen. "We zien veel kinderen die geen rust hebben thuis. Een moeder die opeens luid bellend in beeld komt, een kind waarbij de hele familie over de vloer lijkt te zijn en het één groot kabaal is. Ik heb een meisje in mijn klas dat in het begin continu haar kleine babyzusje op schoot kreeg. Dan denk ik: jeetje kind, hoe kun je zo werken?"

Rietel probeert via de webcam om kinderen naar buiten te laten gaan, vooral gaan spelen en vriendjes ontmoeten, maar loopt soms tegen een muur op. "De kinderen met bange ouders, die komen nergens meer. Die zitten de hele dag maar binnen tussen vier muren. Dat is gewoon zielig."

Ze ziet wel het gevaar van mogelijke besmettingen, nadat rond Kerst een 'mini-uitbraak in haar klas voorkwam: "Ik vind het makkelijk gezegd dat het op scholen wel meevalt met de besmettingen. Ik heb zelf gezien hoe snel het kan gaan. De overheid vraagt nogal wat van je om nu weer voor de klas te gaan staan."

Leraren zijn nu pas aan het overleggen hoe het maandag aan te pakken, maar Rietel heeft nog een goed voorbeeld om toch door te zetten. "Van de week nog kwam een kind dat thuis veel problemen heeft hier verdrietig op school, die vliegt me om de nek. Ja, wat moet ik dan? Zeggen: nee, nee, afstand houden? Dat kan niet."

Lees meer verhalen van leraren in de bron.

COVID-19: 4130 nieuwe besmettingen en 61 doden, totaal 1.001.826 en 14.355

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 4130 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.001.826 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 166 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1436 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 22 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 547 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 61 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 14.355 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Vanaf heden worden ook dagelijks het aantal toegediende vaccins weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Uitslag PEC Zwolle - RKC

PEC Zwolle heeft voor de derde keer op rij gelijkgespeeld. In eigen huis kwam PEC niet verder dan 1-1 tegen RKC, dat nu al tien wedstrijden op rij niet kon winnen in de eredivisie.

RKC ging uitstekend van start in Zwolle. Na vier minuten kwam RKC al op 0-1 dankzij Ahmed Touba. In het vervolg van de eerste helft probeerde de thuisploeg het wel, maar echt dreigend werd het niet. RKC was nog dicht bij de 0-2, na een uitstekende aanval van de Waalwijkers, maar die aanval eindigde op de lat.

In de tweede helft zorgde Mustafa Saymak voor de gelijkmaker. De middenvelder werd bij rust ingebracht en knalde vanaf de rand van de zestien de 1-1 binnen. In de slotfase van de wedstrijd hield Kostas Lamprou de Waalwijkers nog op de been en voorkwam zo dat PEC er met drie punten vandoor ging.

PEC Zwolle

1 - 1

RKC Waalwijk

 72' Saymak    4' Touba
 
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 0
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Mous
v.Wermeskerken
Kersten (Saymak/46)
Lam
Nakayama
Clement
Huiberts (Pherai/65)
Strieder
Manuel
Buitink (Ghoochannejhad/65)
Misidjan
  Lamprou
Bakari
Meulensteen
Touba
Wouters
Anita
v.d.Venne (John/76)
Tahiri (Azhil/85)
Sow (Stokkers/62)
Oosting
Daneels

Frankrijk overklast Italië in openingswedstrijd Six Nations

Frankrijk heeft de openingswedstrijd van de Six Nations overtuigend gewonnen van Italië. Na tachtig minuten stond het in Rome 10-50. Na een half uur stond het al 3-24. 

Dylan Cretin scoorde namens Frankrijk de eerste try na zeven minuten en rond het half uur volgden Gael Fickou en Arthur Vincent. Mathieu Jalibert schoot vervolgens de conversie tussen de palen. Toen Frankrijk al was uitgelopen naar 3-45 redde Luca Sperandio namens Italië de eer. Hij greep de bal en drukte dertig meter verder af. Paolo Garbisi was goed voor de extra's. 

Teddy Thomas bracht de eindstand op 10-50. Voor Frankrijk de perfecte start voordat ze volgende week naar Dublin mogen voor een duel tegen Ierland. Italië mag volgende week op bezoek naar Engeland. 

De Engelsen nemen het straks op tegen Schotland, de strijd om de Calcutta Cup. Zondag is nog Wales tegen Ierland.   

Bliss

Owen Wilson speelt Greg, een man die nadat hij onlangs is gescheiden en ontslagen, de mysterieuze Isabel, gespeeld door Salma Hayek, ontmoet. Isabel is een vrouw die op straat leeft en ervan overtuigd is dat de vervuilde, mislukte wereld om hen heen niets anders is dan een computersimulatie. In eerste instantie twijfelt Greg hieraan maar hij ontdekt uiteindelijk dat er misschien wel enige waarheid schuilt in de wilde samenzweringstheorie van Isabel.

Ganna soleert naar ritwinst in vierde rit Bessèges

Filippo Ganna heeft zijn klasse al vroeg in het wielerseizoen laten zien. De wereldkampioen tijdrijden reed in de slotfase van de vierde etappe Ster van Bessèges weg uit de kopgroep en kwam vervolgens solo over de meet. In het algemeen klassement veranderde er weinig en heeft Tim Wellens met nog één etappe te gaan de leiderstrui.

Vanuit de start ontstond er al snel een kopgroep van vijf: Ludovic Robeet, Dries de Bondt, Anthony Perez, Alexis Brunel en Filippo Ganna. Het verschil bleef lang rond de twee minuten en het peloton leek alles onder controle te hebben, met drie ploegen die daar het kopwerk verdeelde.

Het verschil tussen de kopgroep en het peloton werd verkleint naar tien seconden, waarna drie (Anthony Turgis, Pierre Latour en Alberto Bettiol) renners de sprong naar voren te maken. Door de nieuwe samenstelling van de kopgroep kreeg de kopgroep nieuwe energie en was de organisatie in het peloton even weg.

Ganna, een van de vijf vroege vluchters, had nog energie over en reed weg bij de overige medevluchters en kwam vervolgens solo aan. Hij won met twintig seconden voorsprong op het peloton, waar Christophe Laporte de sprint van het peloton won voor Pascal Ackermann. Zondag is de laatste etappe in de Franse rittenkoers. Dan is de kans opnieuw groot dat Ganna weer wint, want dan staat namelijk een tijdrit op het programma.

Uitslag FC Emmen - AZ

In de Eredivisie heeft AZ een 0-1 overwinning geboekt op FC Emmen. In een wedstrijd die vanwege de verwachtte sneeuwval naar de middag was verplaatst waren de bezoekers veel beter maar het bleef bij slechts één doelpunt.

Vooral in het eerste half uur had AZ een groot overwicht. Verder dan een inzet van Gudmundsson op de paal kwam het echter niet. Daarna kwam Emmen wat meer in de wedstrijd. Cavlan was dicht bij een doelpunt maar zijn schot werd gekeerd door Bizot.

In de tweede helft voerde AZ de druk weer op. Stengs stelde Verrips op de proef, Sugawara schoot uit de rebound op de lat. Uiteindelijk was het Sugaware die onvermijdelijke 0-1 maakte. In de rest van de wedstrijd bleef AZ de betere ploeg maar gescoord werd er niet meer.

FC Emmen

0 - 1

AZ

     71' Sugawara
 
 Gele kaart: , Hatzidiakos, (AZ)
 
Stadion: De Oude Meerdijk, Emmen
Toeschouwers: 0
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Verrips
v.Rhijn (De Vos/86)
Araujo
Bakker
Cavlan (Rhyner/65)
Pena
Ben Moussa (Bernadou/86)
J.Vlak (Laursen/75)
K.Frei
Gladon
De Leeuw
  Bizot
Sugawara
Hatzidiakos
Martins Indi
Wijndal
Midtsjö
Gudmundsson (Reijnders/90 1)
T.Koopmeiners
Stengs
Boadu
Karlsson

Supermarktketen mag BLM-gezichtsmasker op werkvloer weigeren

De Amerikaanse supermarktketen Whole Foods, eigendom van Amazon, mag van werknemers eisen dat zij tijdens het werk geen Black Lives Matter-gezichtsmaskers dragen. Een federale rechter wees de claims van 27 werknemers af, nadat sommigen van hen naar huis waren gestuurd omdat ze tijdens het werk weigerden een neutraal gezichtsmasker te dragen, maar wel eentje droegen met bijvoorbeeld 'I can't breathe'.

De rechter, Allison Burroughs, ging niet mee met de aanklacht dat Whole Foods zich discrimerend had uitgelaten. De keten zou volgens de aanklagers selectief omgaan in het naleven van hun dress code, aangezien andere werknemers wel met slogans op hun gezichtsmasker zouden rondlopen.

In het geval dat werknemers het niet eens zijn met deze dress code, dan raadt de rechter hen aan om Whole Foods van gedachten te laten veranderen door met hen in gesprek te gaan in plaats van naar de rechter te stappen. Eventueel kunnen ze op zoek naar een werkgever die een BLM-masker op de werkvloer wel normaal vindt.

In een reactie zei een woordvoerder van de supermarktketen dat de dress code in de winkel nu eenmaal neutraal moet zijn. Daarnaast kan het miljardenbedrijf zich niet vinden in de discriminatie-claim en zegt het dat het al veel betekend heeft voor Black Lives Matter. In 2020 heeft Amazon rond de tien miljoen dollar gedoneerd aan diverse mensenrechtenorganisaties. Hoeveel de zeurende medewerkers hebben gedoneerd is niet bekend.

KNVB zet streep door alle zondagduels vanwege code rood

Alle Eredivisiewedstrijden van zondag 7 februari zijn afgelast vanwege het door het KNMI aangekondigde code rood voor zondag in heel Nederland. Het gaat om Ajax – FC Utrecht, FC Groningen – Feyenoord, Willem II – ADO Den Haag en VVV-Venlo – Sparta Rotterdam.

"Ondanks dat er zonder publiek wordt gespeeld, wordt er in het geval van extreem weer uiteraard ook altijd rekening gehouden met de spelers en anderen die wel naar het stadion moeten komen en de omstandigheden op de velden om te kunnen voetballen", meldt de KNVB.

"Drie Eredivisiewedstrijden die voor zaterdag op het programma stonden, werden eerder al verplaatst naar een vroeger tijdstip vanwege de verwachte hoeveelheid sneeuw en ijzel zaterdagavond. De afgelaste wedstrijden worden op korte termijn opnieuw ingepland."

Het nutteloze feitje van de dag: vrouwensymbool is een spiegel

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen allemaal de bekende seksesymbolen ♂ en ♀, maar wisten jullie dat het vrouwensymbool een spiegel voorstelt? De ♀ is het teken voor de godinnen Venus/Aphrodite, het symbool is een schematische afbeelding van een handspiegel wat dan weer staat voor schoonheid.

Het schilderij Venus met de spiegel van Paolo Cagliari (WikiCommons/Joslyn Art Museum)
Het schilderij Venus met de spiegel van Paolo Cagliari (WikiCommons/Joslyn Art Museum)

Final Fantasy XIV: Endwalker-uitbreiding en PS5-versie aangekondigd

Square Enix heeft tijdens een livestream-event de uitbreiding Final Fantasy XIV: Endwalker en een PlayStation 5-geoptimaliseerde versie van de MMORPG aangekondigd. Deze herfst verschijnt gaat de uitbreiding verschijnen voor PlayStation 4, playStation 5 en pc.

Endwalker bevat het einde  van het Hydaelyn- en Zodiark-verhaal, waarin Warriors of Light een nog grotere ramp dan ooit tevoren zullen meemaken terwijl ze reizen naar de verre uithoeken van Hydaelyn en zelfs naar de maan. Naast het tot een einde brengen van de langlopende verhaallijn die begon met A Realm Reborn, zal Endwalker een nieuw begin zijn voor de MMO, waarmee er een nieuw overkoepelend verhaal zal worden geïntroduceerd.

De PlayStation 5-versie bevat verbeterde fps, snellere laadtijden, ondersteuning voor 4K-resolutie en meer. Spelers die een Final Fantasy XIV Online-serviceaccount met daar een geregistreerde licentie voor de PlayStation 4-versie hebben, kunnen de PlayStation 5-upgradeversie zonder extra kosten downloaden en spelen aan het begin van de open bètaperiode, terwijl nieuwe spelers de game kunnen ervaren op de PlayStation 5 via de gratis demo. De volledige versie van de game komt na het sluiten van de open bèta beschikbaar op PlayStation 5.

De nieuwe uitbreiding biedt meerdere nieuwe jobs, een hogere level cap, enorme nieuwe gebieden, updates voor het vechtsysteem, nieuwe uitdagingen om te overwinnen, evenals crafter- en verzamelaarscontent. De Sage is de eerst aangekondigde job. Dit is een healer-class. De White Mage en Astrologian zullen pure healers zijn, de Scholar en Sage zullen zich meer concentreren op barriers en wapens.

Tijdens de showcase werden details over veel van de nieuwe inhoud en functies aangekondigd voor Endwalker:

  • Reis naar Thavnair, de keizerlijke hoofdstad van Garlemald, en zelfs de maan
  • Nieuwe job: Sage, en een nog aan te kondigen job. De hint: een t-shirt met de Dood. Komt er een Necromancer?
  • Level Cap van 80 naar 90
  • Uitgestrekte nieuwe gebieden, waaronder Garlemald, Thavnair en de stad Radz-at-Han.
  • Een nieuwe stam: de Arkasodara
  • Nieuwe bedreigingen, waaronder Anima.
  • Nieuwe dungeons
  • Nieuwe aanval met hoge moeilijkheidsgraad: Pandæmonium
  • Geheimen onthuld in een nieuwe Alliance Raid-serie
  • Nieuwe kleinschalige PvP-modus
  • Een extra bondgenoot van het “Trust” -systeem: Estinien Wyrmblood
  • Een nieuwe housing-gebied die we allemaal al zagen aankomen: Ishgard
  • Updates voor de Golden Saucer
  • en meer

Vandaag op het IFFR (6 februari)

Van 1 t/m 7 februari vind het International Film Festival Rotterdam plaats. Niet alleen in Rotterdam, zoals elk jaar, maar in verband met de lockdown volledig online. We kijken dagelijks even naar wat jij, na een lange thuiswerkdag, misschien zou kunnen gaan kijken als je geen zin hebt in wéér hetzelfde op je vaste streamingdienst.

Vandaag is de laatste dag met nieuwe toevoegingen aan het programma, met niet zo veel nieuwe titels als de vorige dagen, maar we plukken er toch nog even twee onderdelen uit:

Surprise Film

Geef met de Surprise Film de regie uit handen en tast in het duister totdat de film begint. Laat de controle los en het onverwachte toe met de verrassingsfilm, waarover traditiegetrouw de wildste geruchten gaan. Duik zonder verwachtingen het donker in en je weet of je het bij het rechte eind had.

Wordt de spanning je toch te veel? Hier een hint: An der schönen blauen Donau in 1:48'.

De film begint om precies 15.00, dus zorg dat je op tijd 'aanwezig' bent.

El perro que no calla - Ana Katz, 2020, Argentinië, 73 min

Dertiger Sebastian hopt lijdzaam van baan naar baan in dit tragikomische verhaal, dat per scène een sprong vooruit maakt in de tijd. Terwijl hoofdrolspeler Daniel Katz het ongemak mooi invoelbaar maakt, houdt deze zwart-witfilm een aangename balans vast tussen ingevoeld drama en licht absurdisme.

Vanaf vandaag om 19.30 tot dinsdag om 19.30 kun je deze film on demand bekijken, of je kunt precies om 19.30 de 'voorstelling' bijwonen, die wordt gevolgd door een live Q&A.

Je vindt het complete programma voor zaterdag op IFFR.com. Let erop dat je de films 72 uur on demand kunt bekijken en er dus ook voor kunt kiezen een film een dag (of twee) later te kijken.

Onderzoek naar overlijden vrouw, misdrijf niet uitgesloten

Vrijdagmiddag werden de hulpdiensten gebeld vanwege een gewonde vrouw in een woning aan de Mijnsherenlaan in Rotterdam. Zij overleed later in het ziekenhuis aan haar verwondingen. Omdat een misdrijf niet kan worden uitgesloten, is het andere, in de woning aanwezige, familielid aangehouden. De politie onderzoekt of er sprake is van een misdrijf.

Hoe de 48-jarige bewoonster gewond is geraakt is vooralsnog onbekend. De politie doet onderzoek en heeft uit voorzorg de in de woning aanwezige man, een gezinslid, aangehouden. Voor het onderzoek komt de politie graag in contact met mensen die informatie hebben, die relevant zou kunnen zijn. Getuigen kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Verdachte aangehouden in onderzoek naar de dood van Els Slurink

De politie heeft op vrijdag 5 februari een 44-jarige man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Els Slurink in 1997. De aangehouden man staat ingeschreven als inwoner van de plaats Geldrop. De verdachte zit in alle beperkingen wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat. Om die reden wordt op dit moment geen verdere informatie gedeeld over het onderzoek en deze verdachte. Het onderzoek gaat verder.

Els Slurink werd in de nacht van 20 op 21 maart 1997 om het leven gebracht in haar woning aan het Van Brakelplein in Groningen. Ze overleed als gevolg van een steekwond, recht in haar hart. De afgelopen 24 jaar hebben alle onderzoeksinspanningen nog altijd niet tot de oplossing van deze zaak geleid. Het bleef al die tijd onduidelijk wat er in de woning van Els Slurink is gebeurd en wat de aanleiding voor haar dood is geweest. Het onderzoek naar haar dood zal niet gesloten worden tot een dader aangewezen kan worden. Uiteindelijk wil de politie niets liever dan de vragen van de nabestaanden kunnen beantwoorden.

Hennepkwekerij op zolder vat vlam, bewoners aangehouden

Vannacht brak er in een woning op de Fuutlaan in Groot Ammers een brand uit. Een hennepkwekerij op zolder bleek vlam te hebben gevat. Daarom hield de politie even later de twee bewoners van het huis aan.

De brand ontstond op zolder en brak dus uit naar het dak. De brandweer bluste de brand waarbij veel rook zich ontwikkelde. Gelukkig raakte niemand gewond. Door de vele rook ontstond een verhoogd koolmonoxide gehalte in de woningen eromheen en werden de bewoners van de naastgelegen woningen wel naar buiten gehaald. Even later, toen de brand onder controle was, bleek een hennepkwekerij op zolder vlam te hebben gevat. De twee bewoners, een vrouw van 55 jaar en een man van 28 jaar, zijn daarom even later aangehouden door de politie.

FOK! Wat een weer: van de regen in de sneeuw

winterbanner

Vandaag is het bewolkt met soms wat regen, in het noordoosten is er vanochtend eerst kans op gladheid door winterse neerslag. In het westen komt plaatselijk nog mist voor. Overdag ligt de temperatuur in het noordoosten iets boven nul, in het zuiden wordt het nog 6°C.

In de avond gaat het in het zuiden regenen, deze gaat snel over in sneeuw, in het zuidoosten mogelijk in ijzel. De sneeuw breidt zich verder noordwaarts uit. De temperatuur daalt in de avond tot -2°C. De oostenwind wordt (vrij) krachtig waardoor de sneeuw kan gaan verstuiven. In de noordelijke kustgebieden neemt de wind toe naar stormachtig, 8 Bft, met mogelijk zware windstoten tot 80 km/uur.

In de nacht naar zondag blijft het op veel plaatsen sneeuwen, in het zuidoosten is er kleine kans op ijzel. Vanaf middernacht geldt, met uitzondering van Groningen, Friesland en de Waddeneilanden een code oranje voor driftsneeuw. Er kunnen sneeuwduinen ontstaan wat gevaarlijke situaties op de weg kan opleveren. De minimumtemperatuur komt uit op -3°C. De oostenwind waait stevig door met in de noordelijke helft windstoten van 70 km/uur en in het noordelijk kustgebied tot 90 km/uur.

Ook zondag overdag blijft het vrijwel de hele dag sneeuwen en in de noordelijke helft van het land hard waaien, code oranje voor driftsneeuw blijft de gehele dag van kracht. Tot met zondagavond valt in het midden en zuiden ongeveer 10 cm sneeuw, in het oosten van Brabant en Gelderland tot ongeveer 15 cm. In het noorden en in het zuiden van Limburg valt 2-5 cm. Het is daarbij koud met maxima rond -4°C. Door de sterke wind ligt de gevoelstemperatuur tussen -10 en -15 °C. (Bron: KNMI)

 

qltel moest noodgedwongen een traitlon doen. Zijn fiets stond even verderop. (Foto: qltel)
qltel moest noodgedwongen een triatlon doen. Zijn fiets stond even verderop. (Foto: qltel)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Eerste leveringen AstraZeneca voor doelgroep 60-64 jarigen en zorgmedewerkers langdurige zorg

Met de goedkeuring van het AstraZeneca vaccin is er een derde werkzaam en veilig vaccin beschikbaar in de strijd tegen het coronavirus. De vaccinatiestrategie van het kabinet is gericht op het voorkomen van ziekte en sterfte. De prioriteit bij het vaccineren ligt daarom, mede naar aanleiding van het advies van de Gezondheidsraad, bij mensen die het meest kwetsbaar zijn en de zorgmedewerkers die voor hen zorgen.

De Gezondheidsraad adviseert het kabinet om de eerst beschikbare doses van het Oxford-vaccin van farmaceut AstraZeneca te gebruiken bij de bevolkingsgroep 60 tot en met 64 jaar. Daarnaast heeft de Gezondheidsraad ook geadviseerd om specifieke medische risicogroepen te gaan vaccineren. Dat levert volgens de Gezondheidsraad de meeste gezondheidswinst op.

Tegelijkertijd is het van belang dat we het vaccineren van de medewerkers die zorg verlenen aan de meest kwetsbare personen kunnen voortzetten. Vaccineren van deze groep maakt dat zij de noodzakelijke zorg kunnen blijven bieden aan kwetsbare personen, ook tijdens een mogelijke derde golf. Het beschermen van de kwetsbare mensen en het voorkomen van overbelasting van de zorg zijn van meet af aan de doelen van de aanpak van de crisis geweest.

Nederland krijgt door tegenvallende leveringen in het eerste kwartaal van dit jaar naar verwachting slechts 1.4 miljoen AstraZeneca vaccins in plaats van de verwachte 4.5 miljoen. Op basis van deze beperkte leveringen, het advies van de Gezondheidsraad, de epidemiologische ontwikkelingen, en de uitvoering van de algehele strategie is ervoor gekozen om de eerste leveringen van AstraZeneca parallel in te zetten. Dit betekent dat vanaf medio februari achtereenvolgens zorgmedewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en de medewerkers Wmo-ondersteuning via de GGD priklocaties gevaccineerd zullen worden met het AstraZeneca vaccin. Daarnaast zal de groep 60-64 jarigen ook medio februari worden gevaccineerd via de huisartsen, die dan ook hun medewerkers betrokken bij de vaccinatie kunnen vaccineren.

In februari wordt ook gestart met het uitnodigen van een deel van de intramurale GGZ-cliënten en hun medewerkers, alsmede die van de GGZ-crisisdiensten. Zij worden via de instellingen gevaccineerd. De planning en de snelheid van vaccineren blijft afhankelijk van de daadwerkelijke leveringen van vaccins, maar alles is erop gericht om deze groepen in de februari, maart, met mogelijk een uitloop in april, te vaccineren. Een tweede prik zal, zoals ook de Gezondheidsraad adviseert, na 12 weken volgen.

Over het advies van de Gezondheidsraad met betrekking tot specifieke doelgroepen met medische indicatie wordt overleg gevoerd met de uitvoeringspartijen. Inzet is erop gericht om ook zo snel als mogelijk te starten met vaccineren van deze groepen.

Britten willen 'vaccinatiepaspoort' om vakantie in Griekenland mogelijk te maken

De Britse regering werkt aan 'COVID-19 vaccinatiepaspoorten' waarmee Britse toeristen binnen enkele maanden op zomervakantie naar het buitenland kunnen gaan, zo werd vandaag naar buiten gebracht.

Het ministerie van Transport, het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Volksgezondheid zouden allemaal opties aan het ontwikkelen zijn voor een soort COVID-19 vaccinatie certificaat.

Men is daar nu mee bezig, zodat het Verenigd Koninkrijk er klaar voor is als andere landen een vaccinatiebewijs eisen als voorwaarde voor het verlenen van quarantainevrije toegang.

Het bericht kwam na speculaties dat Griekenland overweegt om af te zien van quarantainevoorschriften voor Britten die kunnen bewijzen dat ze de COVID-19 vaccinatie hebben gehad.

Toerismebeambten vertelden aan The Times dat Britse toeristen waarschijnlijk al in mei naar Griekenland op vakantie kunnen gaan. Dit zou een enorme opsteker zijn voor de noodlijdende toeristenindustrie van Griekenland, dat elk jaar twee miljoen Britten verwelkomt.

De Britse overheden hadden eerder vaccinatiepaspoorten afgewezen, omdat het nog niet duidelijk was of de COVID-19-vaccins ook besmettingen konden voorkomen. Maar het enthousiasme voor het vaccinatiebewijs is weer aangewakkerd nadat recente studies hebben aangetoond dat COVID-19 vaccinaties de overdracht van het virus inperkt.

Grigoris Tasios, voorzitter van de Griekse Hoteliersfederatie, vertelde aan The Times: 'Nu het aantal COVID-19 vaccinaties in het VK ruimschoots hoger ligt dan alle andere in Europa en daarbuiten, zullen Britse reizigers al in mei tot de veiligste behoren om hierheen te reizen.'

Denemarken is ook van plan om eind februari met vaccinatiebewijzen te gaan werken om zakenreizen weer mogelijk te maken.

Eis van 30 maanden cel voor mishandelen buschauffeur na weigeren mondkapje

Het Openbaar Ministerie eist dertig maanden cel waarvan zes voorwaardelijk tegen een 38-jarige man uit Amsterdam. Hij wordt ervan verdacht afgelopen oktober een buschauffeur hardhandig te hebben mishandeld nadat de buschauffeur hem had aangesproken omdat hij geen mondkapje droeg. Zo meldt AT5.

De 67-jarige buschauffeur van lijn 21 sprak de 38-jarige passagier dinsdagmiddag 6 oktober in Geuzenveld aan omdat hij geen mondkapje droeg, terwijl dat sinds 1 juni 2020 verplicht is in het openbaar vervoer.

De passagier zou de buschauffeur vervolgens de keel hebben dichtgeknepen en zo hard hebben geslagen, geschopt en gebeten dat hij bewusteloos raakte. Ook zou de verdachte, toen de chauffeur al op de vloer lag, over zijn hoofd en lichaam hebben gelopen.

Poging doodslag
De man wordt verdacht van poging doodslag en poging (zware) mishandeling. De buschauffeur liep een hersenschudding, gekneusde ribben en een gehavend gezicht en gebit op. Hij moest met een ambulance worden overgebracht naar een ziekenhuis. Inmiddels gaat het met de chauffeur naar omstandigheden goed.

Een deskundige heeft vastgesteld dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is. De officier van justitie heeft dat meegenomen in de strafeis.

Baby overlijdt na doopceremonie in kerk Roemenië

De Roemeens-orthodoxe kerk staat onder druk om haar doopritueel aan te passen nadat afgelopen week een zes weken oude baby overleed na drie keer onder water te zijn gedompeld. Inmiddels hebben tienduizenden Roemenen een online petitie ondertekend om de kerk te bewegen tot verandering. Zo meldt de Gelderlander.

Het babietje kreeg zondag een hartstilstand nadat het volgens het orthodox doopceremonie drie keer was ondergedompeld in een kerk in Suceava, in het noordoosten van Roemenië. De baby werd door ambulancepersoneel in de kerk gereanimeerd en daarna met spoed naar het plaatselijke ziekenhuis overgebracht. Daar overleed het zes weken oude kindje een paar uur later. 

Bij de autopsie bleek dat de baby vloeistof in zijn longetjes had. Vasile Banescu, woordvoerder van het Roemeense patriarchaat, noemt het onvoorstelbaar dat het kind met onbedekte mond en neus onder water zou zijn gedompeld. 'Er is een techniek die altijd door een ervaren priester wordt gebruikt. Zo wordt de doop met de grootste zorg gevierd'. De politie is een onderzoek gestart naar doodslag door de priester.

World Cup-dubbel voor mogulskiër Kingsbury

Freestyleskiër Mikael Kingsbury heeft na het missen van de wedstrijden in Ruka en Idre Fjäll een succesvol begin gemaakt aan zijn seizoen. De grootheid op de moguls won in het Amerikaanse Deer Valley de wedstrijd op de moguls en de dual moguls.

Moguls mannen
In de finale kwam Kingsbury tot 88,10 punten, net voldoende om het te winnen van de Fransman Benjamin Cavet en diens 86,25 punten. Het podium werd gecompleteerd door de Australiër Matt Graham (84,44 punten).

Dual moguls mannen
Kingsbury en Graham ontmoetten elkaar vrijdagavond in de finale van de dual moguls en daarin bleek de Canadees - die op dezelfde locatie in 2019 de WK-dubbel pakte - net een maatje te groot. Cavet pakte een tweede podiumplek door het in de kleine finale te winnen van Kosuke Sugimoto uit Japan.

Moguls vrouwen
Zoals wel vaker het geval is ging de winst naar Frankrijk: Perrine Laffont was met 83,23 punten weer een klasse apart en liet Anri Kawamura achter zich. De Japanse scoorde 80,94 punten en pakte zo op haar 16e al haar vierde podiumplek, voor de 79,55 punten van landgenote Kisara Sumiyoshi.

Dual moguls vrouwen
Dit keer werd het een volledig Amerikaans feest, met een eerste overwinning en zelfs een eerste podiumplek voor de 16-jarige Kai Owens. De tiener klopte haar landgenote Hannah Soar, terwijl Tess Johnson in de kleine finale afrekende met Yulia Galysheva uit Kazachstan en zo voor een volledig thuispodium zorgde.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
special
Random Pics van de Dag #1244
©FOK.nl e.a.