FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 17 januari 2021

Ten Hag: 'Zege op wilskracht'

Ajax boekte vanmiddag in de klassieker een 1-0 zege op Feyenoord maar zo eenvoudig als het de laatste jaren vaak ging was het nu niet. "We hebben de overwinning op wilskracht eruit gesleept", aldus Ajax-trainer Erik Ten Hag.

"Het was een wedstrijd met twee gezichten", zo concludeerde de trainer. "Wij startten overtuigend en maakten een geweldige goal. Daarna werd Feyenoord beter. We hebben voor elke meter gestreden. Soms moet je zo winnen."

Ryan Gravenberch bleek uiteindelijk de matchwinner te zijn door het enige doelpunt van de wedstrijd te scoren. "Ik kreeg de bal van Sébastien Haller, nam aan en kon eigenlijk al schieten, maar toen kwam de kap, zocht ik een hoekje uit en schoot ik met links binnen." De middenvelder moest halverwege geblesseerd afhaken, zijn onderrug was de boosdoener. "Daar heb ik al jaren last van. Soms is het er weer. De laatste weken voelde ik het al en vandaag kon ik niet meer verder."

Het was sowieso een goed weekend voor de familie Gravenberch. Gisteren scoorde zijn oudere broer Danzell Gravenberch al namens Sparta tegen PSV. "Welke er mooier was? Ik denk toch wel die van mij", glunderde de jongste van de broers Gravenberch.

Skiër Foss-Solevaag overtuigend naar eerste World Cup-zege, einde seizoen Kilde

In het Oostenrijkse Flachau is de tweede World Cup-slalom van het weekeinde afgewerkt. Zaterdag werd de wedstrijd gehouden die van Wengen naar Kitzbühel verplaatst werd naar Flachau, zondag was het de wedstrijd die oorspronkelijk in Kitzbühel gepland stond.

Dat gebeurde allemaal in elk geval zonder Aleksander Aamodt Kilde. De Noor, die aan een slalom sowieso doorgaans al niet meedoet, heeft in Oostenrijk een zware knieblessure opgelopen tijdens een super-G-training en ligt er voor de rest van het seizoen uit, waardoor hij zijn World Cup-titel niet zal kunnen verdedigen. "Het hoort er soms bij in deze sport", zo relativeerde de uiteraard wel teleurgestelde Kilde.

In de eerste run van de zondagwedstrijd was Sebastian Foss-Solevaag de beste, maar de Noor had wel vijf man binnn vier tienden van hem staan: de Oostenrijkers Fabio Gstrein (+0,27), Manuel Feller (+0,29) en Marco Schwarz (+0,34) en de Zwitser Loïc Meillard (+0,35). Henrik Kristoffersen (+0,51) uit Noorwegen was ook nog gevaarlijk, net als World Cup-leider Alexis Pinturault (+0,68) uit Frankrijk.

Pinturault legde een prima tweede run op de sneeuw en ging voorbij Kristoffersen én Meillard, die een kleine twee tienden tekort kwam. Schwarz was dan weer 0,19 seconden sneller, Feller ging flink in de fout en was na zijn zege van zaterdag kansloos. Gstrein leverde drie posities in en zag zijn podiumkans in rook op gaan, waarna Foss-Solevaag ongenaakbaar was: hij won met 0,76 seconden voorsprong, de eerste World Cup-zege in de loopbaan van de 29-jarige Noor.

Rellen in Amsterdam zijn begin van revolutie aldus Gele Hesjes

De rellen van vanmiddag, waar politiepaarden werden bekogeld met stenen en vuurwerk en waar relschoppers 'kanker nazi's' in de richting van de ME riepen, zijn het begin van de revolutie, zo laten de Gele Hesjes weten. Het is maar dat u het weet......

Bassino zet dominantie op reuzenslalom voort, Jelinkova valt uit

Alpineskiester Marta Bassino blijft in fantastische vorm verkeren op de reuzenslalom. De Italiaanse won de World Cup-wedstrijd in Kranjska Gora in Slovenië, net als een dag eerder, waardoor ze alle reuzenslaloms die ze dit seizoen wist te finishen ook won.

De Amerikaanse Mikaela Shiffrin was in de eerste run weer eens de beste, de dit seizoen in supervorm verkerende Italiaanse Marta Bassino volgde op 0,30 seconden en Michelle Gisin uit Zwitserland zat op 0,44 seconden. Verder stonden ook de jonge Sloveens Meta Hrovat (+0,86) en de Française Tessa Worley (+0,96) nog binnen een seconde, Sofia Goggia uit Italië (+1,08) zat in de buurt.

Lara Gut-Behrami maakte in run twee flinke indruk en ging daarmee voorbij Goggia en Worley, maar Hrovat hield haar positie wel: de dochter van de burgemeester van Kranjska Gora werd zo in elk geval vierde. Gisin was 0,07 seconden sneller, Bassino nam met 0,66 seconden de leiding over en viel Shiffrin zo aan. De Amerikaanse kende bepaald geen beste run en viel vijf plekken terug, waardoor Bassino haar vierde zege van de winter pakte.

De Nederlandse Adriana Jelinkova plaatste zich met een geweldigde elfde plek een dag eerder voor de Olympische Spelen van Beijing, maar kwam zondag niet aan de finish van de eerste run, nadat ze al vroeg in de fout ging.

Random Pics van de Dag #209

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Uitslag Ajax - Feyenoord

Ajax heeft zondag een benauwde 1-0-zege geboekt in de Klassieker tegen Feyenoord. De Rotterdammers hadden de beste kansen in de Johan Cruijff ArenA, maar verzuimden de Amsterdammers pijn te doen.

Nicolás Tagliafico kreeg de eerste kans van de wedstrijd. De linksback kopte vanuit een corner. Bij de eerste uitgespeelde kans van Ajax was het wel raak. Ryan Gravenberch werd goed aangespeeld, kapte goed naar zijn linkerbeen waarmee hij vervolgens geplaatst raak schoot.

Na het openingsdoelpunt van Ajax kwam Feyenoord beter in de wedstrijd en kreeg met Ridgeciano Haps de eerste kans op de gelijkmaker. Na rust waren de Rotterdammers duidelijk beter dan Ajax en Steven Berghuis was tot tweemaal toe dicht bij de gelijkmaker. Nicolai Jørgensen leek de gelijkmaker te maken, maar de treffer werd echter afgekeurd vanwege buitenspel van Jens Toornstra.

In de laatste slotminuten was Feyenoord nog eens twee dicht bij de gelijkmaker. André Onana keerde knap een inzet van Leroy Fer en in de slotminuut kopte Luis Sinisterra op de lat.

Ajax neemt door de zege niet alleen afstand van Feyenoord (6 punten verschil), maar behoudt ook de voorsprong op achtervolgers Vitesse (3 punten) en PSV (4 punten).

AFC Ajax

1 - 0

Feyenoord

 22' Gravenberch    
 
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 0
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Mazraoui (Schuurs/66)
J.Timber
Blind
Tagliafico
Klaassen
Promes (Álvarez/73)
Gravenberch (Ekkelenkamp/46)
Antony (Labyad/65)
Haller (Brobbey/83)
Tadic
  Marsman
Geertruida
Spajic
Senesi
Malacia
Toornstra
Fer
Diemers (Pratto/84)
Berghuis
Jörgensen
Haps (Sinisterra/63)

Belg gaat door het lint omdat de Jonagolds op zijn in de Aldi

In een Aldi-filiaal in het Vlaamse Veurne is een man door het lint gegaan omdat er... geen Jonagold-appelen meer in de rekken bleken te liggen. In een filmpje, wat gemaakt is door een andere klant, ziet men hoe de man te keer gaat tegen het aanwezige personeel.

 

Breda: Willekeurige voorbijganger neergestoken, vermoedelijke dader aangehouden

Een ‘willekeurige voorbijganger’ is zondagmiddag neergestoken op de Ploegstraat in Breda. De politie viel een woning binnen tijdens de zoektocht naar de verdachte. Zo meldt BN de Stem.

Het slachtoffer werd rond 17.00 uur neergestoken. De politie geeft aan dat het slachtoffer een ‘willekeurige voorbijganger’ is die zomaar op de openbare weg werd neergestoken. 'Dat denken wij op dit moment, omdat hij verklaarde de steker niet te kennen', aldus een woordvoerder van de politie. Het slachtoffer is gewond maar niet in levensgevaar, hij is afgevoerd per ambulance naar het ziekenhuis. 

De politie is met veel agenten op de melding afgekomen. ‘Het stond in de straat zwart van de politie’, volgens een omstander.

In het binnengevallen huis, waar de dader zich mogelijk schuil zou houden, werd niemand aangetroffen. De man droeg een gebreide muts, een blauw mondkapje en heeft meerdere tatoeages in zijn gelaat. Burgernet meldt zojuist dat de vermoedelijke dader is aangehouden door politie Breda. 

Willem Engel geen kandidaat voor Tweede Kamer meer

Opperwappie Willem Engel is niet langer kandidaat voor de Tweede Kamer voor de Vrij en Sociaal Nederland. Met veel tamtam presenteerde VSN Engel als nummer drie op de kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart, maar hij is daar nu vanaf gehaald omdat zijn kandidatuur voor veel onrust binnen de partij zorgde. Ook andere kandidaten op de lijst zijn geschorst.

De plek van Engel op de kieslijst leidde al tot het aftreden van partijvoorzitter Anna Zeven. VSN-oprichter Bas Filippini laat weten dat er met de komst van de dansleraar een 'actiepartij in huis is gehaald'. Er is nu een interim bestuur aangesteld dat de rust in aanloop naar de verkiezingen weer terug moet brengen. De partij staat nog altijd op 0 zetels in de peilingen.

Brandweer heeft handen vol aan avontuurlijke kat bij schoorsteen

Een bijzondere gewaarwording deze zondagochtend in de Hengelose Coba Kellingstraat: daar zat een kat urenlang naast een schoorsteen. De brandweer probeerde het eigenwijze beestje tevergeefs met een hoogwerker naar beneden te halen. Zo meldt Tubantia.

Een medewerker van de de dierenambulance liet weten dat de kat de hele nacht op het dak naast de schoorsteen heeft gezeten.Het diertje werkte niet mee aan de eerste poging van brandweerlieden om het dier te redden met behulp van een hoogwerker.

De kat liep daarop over de nok van de daken drie schoorstenen verder, daar lukte het de brandweer uiteindelijk om de kat te vangen en het beestje weer veilig naar beneden te brengen.

SGP-burgemeester: ‘Met heulen openlijke antisemieten FvD ga je een lijn over’

Burgemeester Gert-Jan Kats van Veenendaal heroverweegt zijn lidmaatschap van de SGP. Hij deed die opmerkelijke uitspraak op sociale media naar aanleiding van het SGP-standpunt over een mogelijke samenwerking met Forum voor Democratie. Zo meldt de Gelderlander.

Fractievoorzitter Kees van der Staaij van de SGP liet gisteren tijdens een onlineverkiezingscongres weten dat hij een samenwerking met Forum voor Democratie niet uitsluit. Van der Staaij reageerde hiermee op uitlatingen van de nieuwe SGP-partijvoorzitter Dick van Meeuwen in de media, waarin hij juist een "duidelijk nee' tegen samenwerking met Forum voor Democratie uitsprak. 

De uitspraak door Van der Staaij was voor Kats de reden om een tweet te plaatsen waarin hij aankondigt zijn lidmaatschap te gaan heroverwegen. De burgemeester reageerde vanmorgen dat er niet meer is te melden dan hetgene hij zaterdagavond heeft getweet: 'Ik heroverweeg mijn lidmaatschap. Verder zijn de afwegingen verder voor mijzelf.'

Op social media verduidelijkte Kats zijn tweet met de volgende reactie waarom hij niet met Forum in zee wil gaan 'Met heulen met openlijke antisemieten ga je een lijn over, die je niet over moet willen gaan. Jammer dat (de) partij deze lijn niet trekt’, twitterde de burgemeester. In een andere tweet schrijft hij dat samenwerking FvD een ‘no-go’ is, 'net als Trumpliefde in de partij'. 

 

Uitslag FC Groningen - FC Twente

Het duel tussen de Het duel tussen de subtoppers FC Groningen en FC Twente is geëindigd in een 2-2 gelijkspel. Twente kwam in Groningen met 0-2 voor, maar de thuisploeg knokte zich knap terug.

Twente had de beste start tegen FC Groningen. In het eerste kwartier van de wedstrijd kwam FC Twente vanuit een corner op voorsprong. Dario Dumic kopte knap raak. Tien minuten later kwam de ploeg uit Enschede zelfs op 0-2. Thijs van Leeuwen, de vervanger van de lang geblesseerde Vaclav Cerny, schoot na een assist van Luka Ilic raak in de verre hoek.

Trainer Danny Buijs van FC Groningen voerde in de rust drie wissels door en dat had al snel het gewenste effect. Ramon Lundqvist, een van de invallers, zorgde met een goede assist voor de 1-2 die door Ahmed El Messaoudi werd ingeschoten. FC Groningen bleef goed doorzetten en kwam ook op 2-2 dankzij Jørgen Strand Larsen, die alweer zijn zevende van het seizoen scoorde uit een voorzet van Gabriel Gudmundsson.

In het vervolg van de wedstrijd kwamen beide ploegen niet meer tot scoren, waardoor in de stand het drie punten blijft tussen FC Groningen en FC Twente. FC Groningen blijft zesde staan, terwijl FC Twente op de zevende plaats in de eredivisie staat.

FC Groningen

2 - 2

FC Twente

 47' El Messaoudi
 66' Larsen
   12' Dumic
 22' v.Leeuwen
 
 Gele kaart: Schreck, (FC Groningen), v.Leeuwen,Abass, (FC Twente)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 0
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Dankerlui (Leal/86)
Itakura
v.Hintum
Gudmundsson
Suslov (D.v.Kaam/46)
Matusiwa (Schreck/46)
Da Cruz (Lundqvist/46)
El Messaoudi (Balk/86)
El Hankouri
Larsen
  Drommel
Ebuehi (Pleguezuelo/ 46)
Dumic
Pierie
Smal
L.Ilic
Zerrouki
Roemeratoe (Brama/80)
v.Leeuwen (Abass/ 60)
Danilo (Markelo/60)
Menig (Bosch/ 86)

Rodelmoeder Geisenberger pakt 50e World Cup-zege

In het Duitse Oberhof heeft de World Cup rodelen een mooi stukje historie opgeleverd: bij de vrouwen ging de winst naar Natalie Geisenberger, die daarmee haar jubileum vierde. Het was namelijk de 50e World Cup-overwinning voor de Duitse legende en de eerste sinds ze vorig jaar moeder werd.

Mannen
Bijna alle late starters hadden moeite met de verslechterende omstandigheden op de baan, behalve Felix Loch. De Duitse World Cup-leider was oppermachtig en dook 0,182 seconden onder de tijd van de Oostenrijker Jonas Müller door. Met Max Langenhan (+0,232) stond er ook een Duitser op plek drie, voor de Rus Roman Repilov (+0,257) en de derde Duitser, Johannes Ludwig (+0,263).

In run twee werd Ludwig met negen duizendsten gepasseerd door olympisch kampioen David Gleirscher, die ook wereldkampioen Repilov met 0,082 seconden voorbij ging. Langenhan kwam óók tekort: hij leverde 0,024 seconden in, wat hem twee plekken kostte. Müller liet zien hoe het moest en pakte met 0,196 seconden de leiding, waarna Loch de overwinning pakte met 0,247 seconden voorsprong.

Dubbels
De strijd om de winst was na één run uitermate spannend: thuisfavorieten Tobias Wendl/Tobias Arlt waren het snelst, maar de Letse broers Andris en Juris Sics zaten er slechts 0,011 seconden achter. Toni Eggert/Sascha Benecken uit Duitsland volgden op 0,072 seconden, welgeteld één duizendste voor Thomas Steu en Lorenz Koller, de Oostenrijks World Cup-leiders.

Steu en Koller verdedigden hun vierde plek in de tweede run ruimschoots en wonnen zelfs een plek: Eggert/Benecken kwamen 0,104 seconden tekort. De Oostenrijkers pakten zelfs nog een positie, want de gebroeders Sics waren 0,016 seconden te langzaam. Daar bleef het niet bij, want óók Wendl en Arlt haalden het niet: de Bayern Express kwam negen duizendsten van een seconde tekort en dus wonnen de Oostenrijkers.

Vrouwen
Duitsland boven in de eerste run: grand dame Natalie Geisenberger was de snelste, de Oostenrijkse Madeleine Egle volgde op 0,035 seconden. De gaten waren niet groot, want de Russin Tatyana Ivanova stond derde op 0,089 seconden, voor het Duitse duo Julia Taubitz (+0,093) en Anna Berreiter (+0,115), die in principe in de tweede run de strijd om de podiumplekken leken te gaan openen.

Berreiter liet een prima tweede run zien en ging met 0,127 seconden voorbij Taubitz, waarna Ivanova ook nét tekort kwam: 0,032 seconden en daarmee was Berreiter's podium zeker. Egle hield haar positie wél vast, maar veel scheelde het niet: acht duizendsten van een seconde. Op Geisenberger stond vervolgens geen maat en met 0,228 seconden pakte ze haar 50e World Cup-overwinning.

Man verstopt drugs bij 2-jarig kind

Agenten hebben zaterdag 16 januari een 32-jarige man uit Schiedam aangehouden. De man was in het bezit van een vals Belgisch rijbewijs en had drugs bij zich.

De verdachte werd rond 17.00 uur staande gehouden. De man reed op dat moment in een Belgische auto. Hij toonde de dienders een Belgisch rijbewijs dat bij controle vals bleek te zijn. In de auto zat ook een jongetje van twee jaar oud. Dat is samen met de verdachte overgebracht naar het politiebureau.

Hennep in tasje
Het jongetje had een tasje om. Omdat daar een sterke henneplucht vanaf kwam werd op het politiebureau besloten het tasje te onderzoeken. Er bleek 41 gram hennep in te zitten. Bij fouillering van de verdachte kwamen er nog twee valse identiteitsbewijzen uit zijn onderbroek tevoorschijn.

Kinderbescherming
Het jongetje, vermoedelijk het neefje van de verdachte, is na overleg met de Kinderbescherming onttrokken aan het ouderlijk gezag en ergens anders ondergebracht. De verdachte is ingesloten voor verder onderzoek.

Europese sprinttitel voor Krol, zilver voor Otterspeer

Alle Europese titels dit weekend in Thialf in Heerenveen zijn naar Nederland gegaan. Na De Jong, Roest en Leerdam heeft Thomas Krol de Europese titel sprint bij de mannen gepakt. Krol won de afsluitende 1.000 meter afgetekend in 1.08,02.

Het zilver op de kilometer was voor de Belg Mathias Vosté in 1.08,78. De Duitser Joel Dufter bleef met 1.08,92 Hein Otterspeer (1.09,08) voor en werd derde.

Otterspeer eindigde in het eindklassement achter Krol als tweede. Dufter verovert de bronzen plak.

Leerdam pakt Europese sprinttitel, Kok brons

Jutta Leerdam heeft in Thialf in Heerenveen de Europese titel sprint gepakt. Leerdam, de wereldkampioene op de kilometer, won de afsluitende 1.000 meter in 1.14,00.

Het was een Nederlands podium op de kilometer. Jorien ter Mors werd tweede in 1.14,46 en Femke Kok, die haar debuut maakte op een EK sprint, werd in 1.15,12 derde.

In het eindklassement ging het zilver naar de Russin Angelina Golikova terwijl Kok het brons opeist.

Uitslag VVV Venlo - sc Heerenveen

Bijna had VVV-Venlo ook zijn derde wedstrijd van 2021 gewonnen, maar een fraaie uithaal van sc Heerenveen-speler Benjamin Nygren gooide een minuut voor tijd roet in het eten. In Limburg werd het 1-1.

VVV was twaalf minuten eerder op voorsprong gekomen. Het doelpunt werd dit keer niet gemaakt door eredivisietopscorer Georgios Giakoumakis (hij staat op zestien goals), maar door Joshua John. Hij krulde de bal binnen.

Met het behaalde punt staat Heerenveen nog wel in het linkerrijtje, toch is er alle reden tot zorg. Al tien duels op rij werd er niet gewonnen, de slechtste serie sinds 2002. VVV heeft zes punten minder, maar heeft de middenmoot nog wel in zicht.

VVV-Venlo

1 - 1

sc Heerenveen

 78' John    89' Nygren
 
 Gele kaart: Post, Da Graca, (VVV-Venlo), J. Veerman, (sc Heerenveen)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 0
Arbiter: Blank
 
Opstelling:   Opstelling:
Kirschbaum
Dekker
Gelmi
Da Graca
Guwara
Post
Machach (Kum/83)
S.Janssen (Schäfer/88)
Roemer
Giakoumakis
John (Swinkels/83)
  Mulder
Floranus
Dresevic
Bochniewicz
Woudenberg
Halilovic
S.de Jong
J.Veerman (Batista Meier/84)
v.Bergen
H.Veerman
v.d.Heide (Nygren/60)

Verbij wint 500m, Krol doet goede zaken

De tweede 500 meter voor mannen van dit weekend bij het EK sprint in Heerenveen is gewonnen door Kai Verbij. Verbij, die gisteren op de eerste 500 meter ten val kwam en titelprolongatie op zijn buik kon schrijven, was met 34,58 het snelste.

De Pool Artur Nogal werd tweede in 34,94. Artjom Arefjev uit Rusland eindigde als derde in 34,96. Hein Otterspeer werd vijfde in 35,12 en Thomas Krol speelde op safe en eindigde met 35,30 als achtste.

Krol blijft aan de leiding in het algemeen klassement en heeft op de afsluitende kilometer drie tienden voorsprong op Otterspeer. De Duitser Joel Dufter bezet de derde plaats met zeven tienden achterstand op Krol.

Kijk terug: Ruim duizend demonstranten Museumplein, ME heeft ingegrepen

De politie Amsterdam gaat optreden tegen de demonstanten die zich ondanks een eerder afgekondigd demonsratieverbod verzameld hebben op het Museumplein. Een woordvoerder van de burgemeester laat dat zojuist weten. Inmiddels is er een noodbevel van kracht en moet iedereen het plein verlaten. Zo meldt AT5.

AT5 en NH nieuws zijn op het Museumplein aanwezig, de opgenomen beelden zijn  hieronder te bekijken. 

Update 16.20 uur: Waarschijnlijk is de gemeente Amsterdam tevreden over het bereikte resultaat, het Museumplein is leeg. NH nieuws en AT5 hebben hun LIVE-uitzendingen gestaakt.

Update 15.52 uur: De demonstranten worden door de ME steeds verder de wijk in gedreven. Een enkele keer is een harde knal van vermoedelijk vuurwerk te horen.

Update 15.43 uur: Een deel van de demonstranten is verdreven naar de Jan Willem Brouwerstraat, een zijstraat van de Van Barlestraat. De demonstranten roepen leuzen en houden elkaars hand vast. Een enkeling gaat in discussie met de ME.

Update 15.39 uur: De demonstranten zijn grotendeels van het plein af. Alleen aan de kant van het Concertgebouw zijn nog demonstranten aanwezig. De ME staat ervoor, maar het lijkt er op dat de demonstranten de plek niet verlaten.

Update 15.27 uur: De politie heeft opnieuw een waterkanon ingezet op het Museumplein ter hoogte van de Van Baerlestraat. Daar heeft het grootste deel van de demonstranten zich verzameld. Ook is in de verte vuurwerk te horen dat afgestoken wordt.

Update 15.13 uur: De demonstranten worden steeds verder richting het Concertgebouw gedreven. De ME en politie te paard voeren om en om charges uit om mensen van het plein te krijgen.

Update 15.10 uur: De politie heeft meerdere mensen opgepakt. In enkele gevallen gebeurde dat door agenten in burgerkleding.

Update 15.07: De ME voert charges met paarden uit. Het Museumplein wordt nu echt schoongeveegd. Intussen klinken er harde knallen van vuurwerk dat naar de politie gegooid wordt.

Update 15.05 uur: Demonstranten gooien met vuurwerk en straatklinkers naar de politie.

Update 15.00 uur: ME komt in beweging. De waterkanonnen worden ingezet en demonstranten worden teruggedreven.

Update 14.48 uur: De politie sluit de demonstranten steeds verder in. Maar mensen lijken nog niet te willen vertrekken.

Update 14.45 uur: Veel demonstranten lijken geen afstand te houden. De politie heeft meermaals omgeroepen dat mensen het Museumplein moeten verlaten.

Update 14.35 uur: Er zijn zojuist twee waterkanonnen van de politie op het Museumplein aangekomen. Steeds meer agenten en leden van de Mobiele Eenheid stellen zich op rond de demonstranten, die flink van zich laten horen

Vanochtend al liet de gemeente weten dat het protest tegen het kabinet op geen enkele plek in de stad doorgang kon vinden. Demonstranten werden opgeroepen om thuis te blijven. Maar daar lijkt een grote groep mensen geen gehoor aan te hebben gegeven.

Rond en op het Museumplein is een flinke politiemacht aanwezig. Veel demonstranten geven aan 'koffie te gaan drinken', om zo aan het protest deel te kunnen nemen.

Volgens de woordvoerder van de burgemeester gaat de politie nu 'gefaseerd en deëscalerend' optreden.

De demonstratie van vandaag tegen het huidige kabinet en de coronamaatregelen werd eerder deze week nog afgelast. Een door de gemeente geboden plek in het Westerpark zou volgens de organisator niet genoeg plaats bieden voor de demonstranten.

COVID-19: Basisscholen en kinderopvang dicht tot 8 februari

De basisscholen en kinderopvang blijven dicht tot 8 februari. Dat is zojuist bekendgemaakt door minister Slob van Onderwijs.

De basisscholen zijn al sinds half december op slot. Eerder deze week heeft het kabinet gekeken of het basisonderwijs en de kinderopvang eventueel eerder weer open konden maar dat gaat dus niet gebeuren.

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde tegen een vervroegde opening op 25 januari, omdat de huidige situatie het niet toelaat. Dat advies wordt overgenomen.

Golikova wint 500 meter, Leerdam derde

De tweede 500 meter voor vrouwen van dit weekend bij het EK sprint in Heerenveen is gewonnen door de Russin Angelina Golikova. Ze zegevierde in 37,41.

Femke Kok werd tweede in 37,48, Jutta Leerdam schaatste met 37,61 naar de derde tijd. De derde Nederlandse deelneemster Jorien Ter Mors werd negende met 38,07.

In het algemeen klassement heeft Golikova vijf tienden op de nummer twee Femke Kok op de afsluitende kilometer. Jutta Leerdam, de wereldkampioene op de 1.000 meter, moet zeven tienden goed maken op de Russin. Ter Mors staat vierde op ruim twee tellen.

COVID-19: 5622 nieuwe besmettingen en 43 doden, totaal 912.554 en 13.006

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 5622 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 912.554 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 179 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1708 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 38 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 676 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.ri

Er zijn sinds de vorige update 43 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 13.006 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Roest nu ook Europees kampioen allround

Patrick Roest is voor het eerst in zijn loopbaan Europees kampioen allround geworden. Zijn 13.03,09 op de afsluitende tien kilometer was genoeg voor de titel.

De revelatie van dit EK was Nils van der Poel. De Zweed, die na twee jaar dit seizoen zijn comeback maakte op de schaatsbaan, won de 10.000 meter in 12.42,80. Marwin Talsma werd tweede in 13.01,07 voor Roest.

In het eindklassement steeg Bosker naar de tweede plaats ten koste van de Noor Pedersen. Bosker werd vijfde in 13.16,25, Pedersen achtste in 13.23,63 en daarmee derde in de eindstand.

Uitslag RKC Waalwijk - Willem II

Willem II heeft voor de achtste keer op rij niet gewonnen in de Eredivisie. Voor rust maakte de formatie van coach Adrie Koster een dolende indruk, na rust was het een stuk beter. Meer dan een punt leverde dat niet op. Het werd 1-1.

Zo staat RKC, dat ook al zes duels op rij niet meer won in de Eredivisie, nog altijd vier punten boven Willem II. De Tilburgers deden op basis van het doelsaldo de zeventiende plek wel over aan ADO Den Haag.

RKC Waalwijk

1 - 1

Willem II

 45+2' Tahiri(pen)    60' Wriedt
 
 Gele kaart: Lutonda, (RKC Waalwijk), Llonch, Spieringhs, (Willem II)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 0
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
Bakari
Meulensteen
Touba
Quasten (Lutonda/63)
v.d.Venne (Augustijns/79)
Azhil
Tahiri
John (Efmorfidis/31)
Stokkers (Damascan/62)
Daneels (Sow/79)
  Brondeel
Owusu
Holmén
v.d.Heijden
Köhn (Selahi/71)
Heerkens
Saglam (Köhlert/46)
Llonch (Spieringhs/ 76)
Nunnely (Trésor/46)
Wriedt
Pavlidis

Riiber wint prachtige eindsprint op noordse combinatie

De World Cup op de noordse combinatie in Val di Fiemme is zondag afgesloten met een uitermate mooie wedstrijd. Op de Italiaanse sneeuw werd de strijd pas in de allerlaatste meters van het langlaufen beslist.

De Japanner Ryota Yamamoto won het schansspringen en pakte twee seconden voorsprong op de Fransman Laurent Muhlethaler, hoewel beiden in het langlaufen beduidend minder bedreven zijn. Dat geldt niet voor de dominante Noor Jarl Magnus Riiber, die op drie seconden mocht vertrekken, twee tellen voor de Japanner Akito Watabe.

Ook daarachter waren de verschillen erg klein: Espen Bjørnstad uit Noorwegen volgde op twaalf seconden, voor de verrassend sterk springende en altijd snel langlaufende Italiaan Alessandro Pittin (+0:14). Ook Vinzenz Geiger, Johannes Lamparter (beiden +0:16), Fabian Riessle (+0:26) en Ilkka Herola (+0:30) leken nog prima kans te hebben.

De verschillen werden in het langlaufen al snel grotendeels teniet gedaan: het tempo lag niet al te hoog en in no-time vormde zich een enorme kopgroep van zo'n twintig man. Die bleven lange tijd grotendeels samen, pas met zo'n twee kilometer te gaan werd het tempo serieus de hoogte in gegooid onder leiding van Riiber en Herola.

Het tempo ging in de laatste halve kilometer enorm de hoogte in en dat leverde een voor de noordse combinatie zeldzaam fraaie eindsprint op. Daarin was Riiber tóch de beste, Frenzel en Geiger duwden hun ski's één tiende van een seconde later over de finish en ook Jørgen Gråbak, Pittin en Herola finishten nog binnen een seconde.

Titelprolongatie De Jong op EK allround

Antoinette de Jong heeft de Europese titel allround met succes weten te prolongeren. Haar derde tijd op de afsluitende vijf kilometer was genoeg voor titelprolongatie.

Martina Sábliková won de 5.000 meter. De Tsjechische reed naar 6.53,22 en steeg naar de derde plek in het eindklassement. Irene Schouten, die opvallend genoeg niet aanviel in haar rit tegen De Jong, werd tweede in 6.55,38 en ook tweede in de eindranking. Joy Beune zakte weg uit de top drie door haar vijfde plek op de 5.000 meter met 7.06,79.

Boosheid om sneeuwballengevecht komt Oisterwijker duur te staan

Een 46 jarige man uit Oisterwijk is zaterdag 16 januari in de vroege avond aangehouden nadat hij een groepje ouders en kinderen had bedreigd die met een sneeuwballengevecht bezig waren.

Rond 20.00 uur waren enkele vaders met hun kinderen een sneeuwballengevecht aan het houden in de omgeving van de Pannenschuurlaan in Oisterwijk. Daarbij raakten zij op enig moment ook de ruiten van een omliggend appartement. De bewoner kwam naar buiten en vloog direct een van de vaders aan. Die duwde hem weg en zei hem te stoppen met zijn boosheid. De man liep terug naar zijn woning, maar verscheen kort daarna op het balkon met een pistool in zijn handen. Dat richtte hij op de groep, die geschrokken uiteenstoof. De gewaarschuwde politie deed direct een inval in de betreffende woning. Daar werd inderdaad het ‘pistool’ gevonden. Het bleek echter niet echt te zijn, maar een aansteker in de vorm van een pistool. De man werd desondanks aangehouden voor de bedreiging.

Boosheid om sneeuwballengevecht komt Oisterwijker duur te staan (foto: Politie)
Boosheid om sneeuwballengevecht komt Oisterwijker duur te staan (foto: Politie)

Roest ook de beste op de 1.500m op EK allround

Patrick Roest heeft op het Europees kampioenschap allround in Heerenveen de 1.500 meter voor mannen op zijn naam geschreven. Met een tijd van 1.45,53 bouwde hij zijn voorsprong in het algemeen klassement uit.

De jonge Noor Hallgeir Engebraten eindigde als tweede in 1.46,14. Een andere Noor, Sverre Lunde Pedersen, reed met 1.46,20 naar de derde plaats.

Op de afsluitende 10.000 meter heeft Roest, die nog nooit de Europese titel won, ruim twintig seconden op Pedersen. Marcel Bosker, die op de schaatsmijl vierde werd, staat derde op 28 tellen achterstand van Roest.

De Jong verstevigt leiding op EK.

Op dag twee van het Europees kampioenschap allround in Heerenveen heeft Antoinette de Jong de 1.500 meter voor vrouwen met overmacht gewonnen. De Jong reed naar 1.54,83.

De Russin Jevgenija Lalenkova werd tweede in 1.55,49. Joy Beune eindigde als derde in 1.55,89. Irene Schouten viel wat tegen. Haar 1.57,00 was goed voor de achtste tijd.

De Jong verstevigde haar leiding in het algemeen klassement. Ze heeft op de afsluitende 5.000 meter een kleine tien seconden voorsprong op Schouten. De Russin Goloebeva staat op twaalf tellen derde. Joy Beune bezet de vierde plek op veertien seconden van De Jong.

Bobsleeër Friedrich onklopbaar, Humphries debuteert in monobob met winst

In het Zwitserse St Moritz, het mekka van de glijsporten, zijn ook de bobsleeërs in actie gekomen, na de skeletonners op vrijdag. De mannen snelden in de tweemansbobs naar beneden, de vrouwen kwamen in actie in de bij de senioren nieuwe monobobs.

Mannen
De Duitsers stonden er het beste voor na de eerste run: Francesco Friedrich en remmer Alexander Schüller waren het snelst, Johannes Lochner volgde met Florian Bauer op 0,19 seconden. De Canadees Justin Kripps en zijn remmer Cam Stones zaten er 0,39 seconden achter en met Hans-Peter Hannighofer en Marcel Kornhardt volgde een derde Duitse slee op 0,45 seconden - de laatste slee die nog binnen een halve tel van Friedrich bleef.

De onervaren Hannighofer liet zien een serieus talent te zijn en verdedigde zijn vierde plek in de tweede run, Kripps dook er vijf honderdsten van een seconde onder. Lochner hield probleemloos stand en was 0,47 seconden sneller dan de Canadese slee, maar Friedrich was niet te pakken: de levende legende was 0,45 seconden sneller en pakte zijn 47e World Cup-overwinning, waardoor hij nu alleen het record in handen heeft.

Vrouwen
De Amerikaanse Kaillie Humphries heeft nog bijzonder weinig ervaring in de monobob, maar de veterane liet zien een natuurtalent in het sturen te zijn en noteerde in run één de snelste tijd. De Duitse Laura Nolte benaderde haar tot op 0,13 seconden en verder bleef eigenlijk alleen de Zwitserse Martina Fontanive (+0,24) in de buurt. Humphries' landgenote Elana Meyers Taylor, voor wie hetzelfde geldt, gaf 0,38 seconden toe en de Australische Breeana Walker deed op 0,53 seconden ook nog mee, één honderdste voor de Duitse Stephanie Schneider.

Schneider verdedigde haar positie in de tweede run, ging ruimschoots voorbij Walker én passeerde Meyers Taylor met 0,08 seconden. Fontanive maakte het spannend, maar was 0,06 seconden sneller dan Schneider, waarna Nolte nog eens negen honderdsten sneller was. Op Humphries stond echter geen maat en de Amerikaanse debuteerde met een overwinning, precies twee tienden voor Nolte.

'Huntelaar maakt na Klassieker keuze voor Schalke bekend'

Klaas Jan Huntelaar maakt volgens BILD zondagavond zijn vertrek naar Schalke 04 bekend. De 37-jarige spits wil zich na de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord uitspreken over zijn keuze.

Ajax en Schalke hebben volgens de Duitse krant een akkoord bereikt en ook Huntelaar lijkt de knoop dus te hebben doorgehakt. De 37-jarige spits maakt naar verwachting zondagavond, na afloop van de Klassieker tussen Ajax en Feyenoord, zijn keuze bekend.

Donderdagavond liet Huntelaar nog weten enorm te twijfelen. Hij vergeleek de keuze tussen Ajax en Schalke met die tussen twee kinderen. Volgens BILD heeft hij de keuze gemaakt voor de Duitse club, waarvan Huntelaar donderdag na afloop van Twente - Ajax zelf al zei dat ze hem waarschijnlijk harder nodig hebben dan in Amsterdam.

Kelderman loopt hersenschudding en breuk in wervel op bij aanrijding op trainingskamp

Wilco Kelderman is zaterdag in Italië op de laatste dag van het trainingskamp van zijn nieuwe ploeg Bora-hansgrohe betrokken geraakt bij een aanrijding. Volgens de eerste berichten zijn zeven renners aangereden en ligt Kelderman samen met zijn nieuwe ploeggenoten Rüdiger Selig en Andreas Schillinger in het ziekenhuis.

Kelderman heeft bij de aanrijding een hersenschudding opgelopen, net zoals zijn teamgenoot Selig. "Vandaag tijdens een training is een aantal van onze renners betrokken geraakt bij een aanrijding met een auto", meldt de ploeg via twitter. "Wilco Kelderman, Rudiger Selig en Andreas Schillinger zijn naar het ziekenhuis gebracht, allemaal bij bewustzijn. Wilco en Rudi hebben een hersenschudding, Andreas wacht nog op de uitslag van onderzoeken."

De vier andere renners hielden slechts lichte verwondingen over aan het ongeluk. Zij zijn teruggekeerd naar het rennershotel.

Update 10:28

BORA-hansgrohe heeft zondagochtend een update gegeven over de val van enkele renners tijdens een trainingskamp. De Duitse ploeg meldt dat Kelderman en Schillinger breuken hebben opgelopen in hun wervels. 

Geintje leidt tot waarschuwingsschot en twee aanhoudingen

Na een melding dat er personen onder bedreiging van een vuurwapen gegijzeld zouden worden in een pand in Oosterhout, rukte de politie in kogelvrije vesten uit. De melding bleek uiteindelijk vals, maar pas nadat de politie een waarschuwingsschot had moeten lossen en een grote hoeveelheid geld aantrof.

Zondag 17 januari 2021 rond 01.40 uur kreeg de politie een melding dat er in een pand aan de Everdenberg in Oosterhout twee personen gegijzeld zouden worden onder bedreiging van een vuurwapen. Direct gingen verschillende agenten, gekleed in kogelvrije vesten, ter plaatse. Eenmaal daar aangekomen arriveerden nagenoeg tegelijkertijd drie auto’s bij het pand. Uit voorzorg werden de inzittenden daarvan onder schot genomen en gesommeerd uit om uit hun voertuig te komen. Toen één persoon niet wilde meewerken werd er een waarschuwingsschot gelost. Nadat de situatie buiten onder controle was werd het betreffende pand betreden.

Daar trof de politie een aantal mannen aan die vertelden dat ze met de melding alleen maar een geintje hadden willen uithalen. Desondanks werd het pand door de politie doorzocht. Daarbij werd geen vuurwapen aangetroffen, maar wel lachgas en een grote hoeveelheid geld. Er werden twee verdachten aangehouden op verdenking van witwassen en voor het doen van een valse melding.

Politie onderzoekt steekincident in Sevenum

Bij een steekincident in een complex aan de Erik de Rodeweg in Sevenum heeft vannacht een 31-jarige man uit Polen snijwonden opgelopen. Het slachtoffer is voor de benodigde medische zorg met de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Er is nog geen verdachte aanhouden.

Rond 03.50 uur werd het incident gemeld bij de politie. In de omgeving werd onderzoek gedaan maar de verdachte kon (nog) niet worden aangehouden. De aanleiding van het incident is nog onderwerp van onderzoek.

FOK! Wat een weer: het is (nog) wit

winterbanner

Vanochtend is het bewolkt en valt er met name in het oosten nog af en toe regen, in het uiterste noordoosten mogelijk eerst nog sneeuw. Vooral in de oostelijke helft van het land kan het vanochtend nog glad zijn a.g.v. de sneeuwresten, bevriezing van natte weggedeeltes en lokaal ijzel. In de middag kan van het westen uit af en toe de zon doorbreken, maar ook dan is een regenbui mogelijk. De temperatuur loopt overal verder op, in een groot deel van het land naar ca. 7°C. In het uiterste noordoosten wordt het waarschijnlijk niet warmer dan ca. 2°C. In de oostelijke helft van het land is de wind aanvankelijk nog zuidelijk en zwak tot matig. In het westen is de wind inmiddels gedraaid naar west tot noordwest en is aan de kust matig tot vrij krachtig. In de loop van de dag draait de wind overal naar west tot noordwest, in het noordoosten gebeurt dat pas in de avond.

Komende nacht zijn er enkele opklaringen en blijft het op de meeste plaatsen droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 5°C vlak aan zee tot iets boven het vriespunt in het oosten van het land. De west- tot zuidwestenwind is zwak tot matig.

Maandag overdag is er in het algemeen veel bewolking met af en toe een bui. De maximumtemperatuur ligt rond 6°C. De zuidwestelijke wind is matig, aan de kust vrij krachtig tot krachtig. (Bron: KNMI)


Typisch, sneeuw in Winterswijk (Foto: _UserName_)
Typisch, sneeuw in Winterswijk (Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Duitsers kloppen Oostenrijk in fraaie teamsprint noordse combinatie

In het Italiaanse Val di Fiemme is in de noordse combinatie de eerste teamsprint van het World Cup-seizoen afgewerkt. Daarin komen teams van twee man in actie, waarbij iedereen één keer van de schans springt en vervolgens om en om vijf ronden aflegt op het langlaufparcours, tien ronden in totaal dus.

De Japanners Ryota Yamamoto en Hideaki Nagai wonnen het schansspringen, maar leken gezien hun mindere langlaufkwaliteiten kansloos voor het podium. Eric Frenzel en Fabian Riessle (Duitsland-1) volgden op negen seconden, twee tellen voor Johannes Lamparter/Lukas Greiderer (Oostenrijk-1).

Ook Espen Bjørnstad/Jørgen Gråbak (Noorwegen-1) en de gebroeders Yoshito en Akito Watabe (Japan-1) zaten er met zestien en negentien seconden nog prima bij, op 33 seconden volgde de snelle Johannes Rydzek met de jonge Julian Schmid (Duitsland-2) en ook de snelle Finnen Ilkka Herola en Eero Hirvonen (+0:38) deden zeker nog mee.

De vier duo's die als eerste vertrokken vormden al snel een groepje, gevolgd door een groep van vijf duo's op - na twee van de tien ronden - zo'n 25 seconden. In hun derde ronde lieten Lamparter en Frenzel de Noor Bjørnstad achter, terwijl Japan-2 inmiddels ruim afgehaakt was. De twee topduo's bleven vooraan strijden, zes teams vochten op dik veertig seconden om de derde plek.

Riessle en Greiderer sprintten om de overwinning en daarin bleek de Duitser de rapste, terwijl Hirvonen Finland op vijftig seconden naar plek drie hielp door Schmid en Gråbak te kloppen op de lijn.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.