FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 7 november 2020

Uitslag RKC Waalwijk - Sparta Rotterdam

Sparta heeft in de Eredivisie zijn eerste zege van het seizoen geboekt. Het won op bezoek bij RKC Waalwijk met 0-2.

Hoewel het geen hoogstaande wedstrijd was was de zege van Sparta wel verdiend. In de eerste helft zorgden de bezoekers voor het meeste gevaar maar leidde dit niet tot goals. Wel kwam het goed weg toen een duw van Auassar niet met een penalty bestraft werd.

Na rust werd er wel gescoord. Thy scoorde met kopbal na een voorzet van Mijnans. Diezelfde Mijnans had nog een grote kans op de 0-2 maar dat werd voorkomen door Wouters. In de blessuretijd viel die treffer alsnog dankzij Harroui.

RKC Waalwijk

0 - 2

Sparta Rotterdam

     59' Thy
 90+2' Harroui
 
 Gele kaart: , D.Duarte, Pinto, (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 0
Arbiter: Oostrom
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
Bakari (Quasten/ 86)
Meulensteen
Touba
Wouters
Azhil
Tahiri (v.d.Venne/72)
Anita
Ngonge (El Haddouti/72)
Damascan (Stokkers/ 62)
John (Daneels/62)
  Okoye
Abels
Vriends
Heylen
Pinto
Harroui
Auassar
Smeets (Beugelsdijk/81)
Mijnans (Burger/89)
D.Duarte
Thy (Emegha/87)

Van Gerwen/Noppert ook langs Spanje op World Cup of Darts

Het Nederlandse koppel Michael van Gerwen en Danny Noppert staat in de kwartfinale van de World Cup of Darts. De Spanjaarden Toni Alcinas en Jesus Noguera werden met 2-0 verslagen.

Van Gerwen gooide een sterke partij tegen de Spaanse kopman Alcinas. Met een 112-finish en een dertiendarter stond de nummer één van de wereld al snel 2-0 voor. Dubbel zestien bracht de Vlijmenaar op 3-0, waarna Alcinas in de vierde leg een kansje op dubbel zestien miste om op het scorebord te komen. Een dure misser, want Van Gerwen bezorgde daarna met een vijftiendarter het eerste punt voor Nederland.

Noppert had een decider nodig. Zijn tegenstander Noguera, die overigens goed speelde, kreeg zelfs zes pijlen om de partij te winnen en om een koppelpartij af te dwingen. Deze zes pijlen werden allemaal gemist, waarna Noppert zijn tweede matchdart wel benutte en het duel in het slot gooide.

Zondagmiddag speelt Nederland in de kwartfinales van de World Cup of Darts tegen het Duitse duo Gabriel Clemens en Max Hopp. Bij winst wacht Wales (Gerwyn Price en Jonny Clayton) of Australië (Simon Whitlock en Damon Heta) in de halve eindstrijd.

Avondsessie
Australië 2-0 Polen
Singles 1: Simon Whitlock (95.82) 4-3 (94.78) Krzysztof Ratajski
Singles 2: Damon Heta (99.99) 4-1 (70.44) Krzysztof Kciuk

Wales 2-1 Schotland
Singles 1: Gerwyn Price (104.60) 4-2 (93.62) John Henderson
Singles 2: Jonny Clayton (82.47) 2-4 (74.13) Robert Thornton
Koppels: Wales (101.90) 4-0 (89.42) Schotland

Duitsland 2-0 Griekenland
Singles 1: Gabriel Clemens (95.73) 4-1 (85.00) John Michael
Singles 2: Max Hopp (89.73) 4-0 (86.43) Veniamin Symeonidis

Nederland 2-0 Spanje
Singles 1: Michael van Gerwen (101.90) 4-0 (86.00) Toni Alcinas
Singles 2: Danny Noppert (92.01) 4-3 (85.78) Jesus Noguera

Invaller Messi helpt Barcelona en Koeman tegen Real Betis over het dode punt

Ronald Koeman heeft met Barcelona eindelijk weer eens een competitie-succesje geboekt. Na vier wedstrijden op rij zonder overwinning werd Real Betis zaterdagmiddag met 5-2 verslagen door de Catalanen. Voor die zege had de thuisploeg wél de kwaliteiten van invaller Lionel Messi nodig.

Een schokgolf ging door Catalonië. Koeman besloot om Messi niet in de basis te laten beginnen, maar vanaf de reservebank. "Dat is voetbal", zo legde assistent-trainer Alfred Schreuder (die de interviews voor de wedstrijd deed) tegenover de Spaanse televisie uit. "We spelen heel veel wedstrijden. Mister Koeman heeft eerder al uitgelegd dat spelers die niet topfris zijn beter op de bank kunnen beginnen. Een blessure? Nee, daar praten we niet over. Hij is niet fris, dat is het." Het Spaanse TV3 wist overigens te melden dat Messi met lichte enkelklachten kampt.

Barcelona kwam in de 22e minuut op voorsprong. Antoine Griezmann bereikte Ousmane Dembélé, die vanaf de rechterflank naar binnen kapte en de bal met links kiezelhard achter Betis-keeper Claudio Bravo schoot. Na iets meer dan een halfuur had Griezmann vervolgens zelf kunnen scoren, maar de Fransman faalde vanaf de penaltystip en zag hoe Bravo redding bracht.

Tot overmaat van ramp kreeg de misser van Griezmann een nóg donkerder randje, want de bezoekers op gelijke hoogte, nota bene door een co-productie van twee spelers met een verleden bij Barcelona. Antonio Sanabria kreeg een voorzet van Christian Tello wat gelukkig voor zijn voeten, Die schoot de bal overtuigend binnen: 1-1.

Na de rust mocht Messi alsnog meedoen en dat sorteerde al snel effect. Drie minuten na de hervatting gaf Jordi Alba de bal vanaf links laag voor, dankzij een geweldig overstapje van Messi waarmee hij alles en iedereen fopte, kon Griezmann de bal simpen in een leeg doel schuiven. Na iets minder dan een uur leek de Argentijn de wedstrijd zelf te beslissen. Aissa Mandi maakte hands op de doellijn, door ingrijpen van de VAR kreeg hij rood én een penalty tegen, waarna Messi benutte de strafschop: 3-1.

Betis maakte het ruim een kwartier voor tijd nog spannend door de aansluitingstreffer van Loren, maar verder kwamen de bezoekers niet. Barcelona trakteerde nog op een toetje. Na een heerlijk hakje van Sergi Roberto ramde Messi ook nog de 4-2 binnen. Het slotakkoord was voor jongeling Pedri, waardoor Barcelona met 5-2 won. De ploeg stijgt naar de achtste plek in La Liga. 

Bayern München wint Der Klassiker en grijpt macht in Bundesliga

Bayern München deelt de koppositie in de Bundesliga niet langer met Borussia Dortmund. De regerend landskampioen kwam zaterdag in Der Klassiker als sterkste uit de strijd. De ploeg uit München won op bezoek in Dortmund na een 1-0 achterstand met 2-3. Met twee punten voorsprong op RB Leipzig gaat Bayern München nu alleen aan kop in Duitsland.

Natuurlijk waren de ogen zaterdagavond gericht op zowel Erling Braut Haaland als Robert Lewandowski. Laatstgenoemde kreeg in de eerste minuut al een kans, maar de bal belandde in het zijnet. Aan de andere kant was Haaland twintig minuten later dicht bij het openingsdoelpunt, maar hij schoof de bal voorlangs.

Op slag van rust viel de eerste goal van de Duitse kraker. Nadat Joshua Kimmich met een blessure was uitgevallen, opende Marco Reus na een fraaie voetbeweging de score. Het was echter niet het enige doelpunt voor de thee. In de laatste minuut van de blessuretijd schoot David Alaba namens Bayern een vrije trap binnen.

Ook na rust werden de televisiekijkers vermaakt, al werd het niveau van de eerste helft niet altijd aangetikt. Wel vielen er veel meer doelpunten. Drie minuten na rust zette Lewandowski de bezoekers op voorsprong door de bal fraai binnen te knikken. Voor rust had de Pool ook al een keer gescoord, maar toen werd zijn doelpunt vanwege buitenspel afgekeurd.

In de laatste tien minuten van de wedstrijd wist de bal nog drie keer het net te vinden. Eerst zette Leroy Sané de 1-3 op het scorebord, vervolgens bracht Haaland na een knap balletje van Raphaël Guerreiro de spanning in de wedstrijd terug. Robert Lewandowski leek nog de 2-4 te maken, maar voor de tweede keer werd een doelpunt van de Pool afgekeurd.

Ziyech opnieuw van waarde bij Chelsea met twee assists

Hakim Ziyech heeft Chelsea vandaag in de Premier League opnieuw bij de hand genomen. De Marokkaanse aanvaller was goed voor twee assists bij de met 4-1 gewonnen wedstrijd tegen Sheffield United.

Chelsea kwam in de thuiswedstrijd nog wel achter, maar na de snelle 0-1 herstelde Chelsea zich snel en dat was mede te danken aan Ziyech. Eerst verstuurde de oud-Ajacied een schitterende pass op Mateo Kovacic, die op zijn beurt Tammy Abraham bediende: 1-1. Vervolgens gaf Ziyech de assist voor de 2-1, een hoge voorzet die Ben Chilwell bij de tweede paal alleen maar binnen hoefde te tikken.

In de tweede helft bleef Ziyech met heerlijke passjes strooien. Uit een vrije trap van de 35-voudig Marokkaans scoorde Thiago Silva met he hoofd. Later Chelsea liep nog uit naar 4-1 dankzij Timo Werner, die scoorde na een goede onderschepping van N'Golo Kanté.

Uitslag VVV-Venlo - Heracles Almelo

VVV-Venlo heeft het thuisduel tegen Heracles Almelo met 3-2 gewonnen. Voor de Limburgers was dit de tweede overwinning van het seizoen.

Van der Water bracht Heracles vlak voor rust op voorsprong. In de extra tijd van de eerste helft kreeg Heracles-middenvelder Szöke rood voor een elleboog.

Na rust maakte Arias via een intikker gelijk, even later was het Van Crooy met de 2-1. Giakoumakis, zelf in de eerste helft een strafschop gemist, maakte een overtreding in het strafschopgebied. Vloet benutte vanaf elf meter: 2-2. Twee minuten voor tijd maakte Giakoumakis zijn fouten goed en scoorde de winnende treffer.

VVV-Venlo

3 - 2

Heracles Almelo

 51' Arias
 67' v. Crooy
 88' Giakoumakis
   38' v.d. Water
 78' Vloet (pen)
 
 Gele kaart: Post, v. Crooy, (VVV-Venlo),
 Rode kaart: , Szöke (45+2) (Heracles Almelo)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: Geen
Arbiter: Martens
Bijzonderheden: Giakoumakis (VVV) mist strafschop
 
Opstelling:   Opstelling:
Kirschbaum
Pachonik
Swinkels (Kum/63)
Gelmi
Schäfer (Schmitz/63)
V. v.Crooy
Linthorst
Post
Hunte (Hupperts/75)
Giakoumakis
Arias
  Bucker
Breukers
Pröpper
Knoester
Hardeveld
Schoofs
Vloet (Rente/79)
Bijleveld
v.d. Water (Cijntje/46)
Szöke
De la Torre

Illegale feesten: 250 politieagenten in quarantaine, schietinstructeurs werken op straat

De politie heeft schoon genoeg van de vele illegale feesten. Er wordt onderzocht of er een mogelijkheid is om organisatoren en feestvierders behalve een boete ook op een andere manier te straffen, bijvoorbeeld door met studentenverenigingen in gesprek te gaan om feestende studenten een sanctie op te leggen, of eventuele kosten op organisatoren te verhalen. Meer hierover in het AD van vandaag.

Franse politie verhoort vier kinderen (10 jaar) na hun steun aan onthoofding Paty

De Franse politie heeft vier kinderen verhoord, allen slechts tien jaar oud. De scholieren spraken hun steun uit voor de onthoofding van Samuel Paty, en zeiden dat ze hun eigen leraar ook zouden onthoofden als die de profeet Mohammed zou beledigen. Dat meldt het Franse ministerie van binnenlandse zaken. Het AD bericht hier vandaag over.

Het verhoor van de vier kinderen en hun ouders vond afgelopen donderdag plaats. Afgelopen maandag deden de kinderen hun uitspraken, op de dag dat alle Franse scholen een minuut stilte hielden voor de onthoofde leraar Samuel Paty.

Meer PlayStation-exclusives voor Call of Duty: Black Ops Cold War

Het is de laatste paar delen niets nieuws: je krijgt extra voordelen als je de meest recente Call of Duty op het PlayStation-platform speelt. Het aankomende Call of Duty: Black Ops Cold War is hier geen uitzondering op, blijkt uit een nieuwe aankondiging uit het Sony kamp.

Eerder was al aangekondigd dat de nieuwe mode Zombie Onslaught exclusief is voor spelers op PlayStation 4 of PlayStation 5. Pas na een jaar wachten kunnen spelers op pc of op een Xbox-platform ook deze gamemode spelen. Het blijft hier niet bij, want PlayStation-spelers gaan ook voordelen krijgen in PvP-modes van de game.

Allereerst zullen alle platformen gebruik kunnen maken van een Battle Pass, die gepaard gaat met een betaalbare bundel. Voor zo'n €20 kan je 25 tiers in de Battle Pass skippen, zodat je sneller toegang krijgt tot bijvoorbeeld nieuwe wapens. Althans, als je op PlayStation speelt, op andere platformen is je geld minder waard, daar krijg je slechts 20 tier skips.

PlayStation-spelers krijgen verder een permanente +25% weapon experience bonus als ze in een party spelen. Met deze punten kan je je wapens upgraden met extra attachments en andere customizations. Bovendien komt er iedere maand een 2x XP-event. Uiteraard exclusief voor PlayStation. Spelers op andere platforms worden minder beloond voor hetzelfde aantal tijd dat zij in de game steken.

Als (hopelijk) laatste punt krijgen PlayStation-spelers toegang tot twee extra loadout slots. Hiermee zullen spelers in staat zijn meer veelzijdige loadouts aan te maken en daarmee flexibeler zijn in PvP-potjes dan spelers op andere platforms. Aangezien de game volledige crossplay tussen alle platforms ondersteunt, noemen fans de aankomende game al de eerste 'pay on PlayStation to win'-game. Alle bovengenoemde voordelen blijven exclusief voor PlayStation tot 1 november 2021.

Call of Duty: Black Ops Cold War komt 13 november naar PlayStation 4 en PlayStation 5. Een significant mindere versie van de game komt op diezelfde dag ook uit voor Xbox One, Xbox Series X|S en pc.

België en Engeland naar kwartfinales World Cup of Darts

België en Engeland hebben zich geplaatst voor de kwartfinales van de World Cup of Darts. Ook Canada en Oostenrijk staan in de volgende ronde.

België speelde tegen Letland en Kim Huybrechts won met 4-0 van Janis Mustafejevs. In tegenstelling tot de eerste ronde worden in de tweede ronde twee singlepartijen gespeeld en als het nodig is brengt de dubbel de beslissing. Dimitri van den Bergh won in een decider van Madars Razma met 4-3.

Michael Smith bleef namens Engeland tegen Litouwen foutloos tegen Darius Labanauskas. Het werd 4-0. Rob Cross gaf wel twee legs weg tegen Mindaugas Barauskas. Er waren nog twee andere wedstrijden. Oostenrijk won met 2-0 van Portugal en Canada versloeg Nieuw-Zeeland met 2-0.

Vanavond spelen Michael van Gerwen en Danny Noppert tegen het Spanje van Toni Alcinas & Jesus Noguera.

Canada 2-0 New Zealand
Singles One: Jeff Smith 4-1 Haupai Puha
Singles Two: Matt Campbell 4-2 Cody Harris

Austria 2-0 Portugal
Singles One: Mensur Suljovic 4-2 Jose De Sousa
Singles Two: Rowby-John Rodriguez 4-1 Jose Marques

Belgium 2-0 Latvia
Singles One: Kim Huybrechts 4-0 Janis Mustafejevs
Singles Two: Dimitri Van den Bergh 4-3 Madars Razma

England 2-0 Lithuania
Singles One: Michael Smith 4-0 Darius Labanauskas
Singles Two: Rob Cross 4-2 Mindaugas Barauskas

Uitslag ADO Den Haag - FC Twente

 FC Twente heeft zojuist zijn vijfde overwinning dit seizoen geboekt. ADO Den Haag werd uit met 2-4 verslagen.

Twente was duidelijk de betere in de wedstrijd. Het duurde even voordat ze echter op voorsprong kwam. In de 41e minuut was het Menig die de score opende toen hij de bal in de verre hoek schoof.

Danilo profiteerde na een uur spelen van een fout van Ewijk en maakte de 0-2. Tegen de verwachting in werd het 1-2 toen Ould-Chikh op de lat knalde,waarna Pleguezuelo in eigen doel kopte. Het werd zelfs 2-2 door Bourard. De Tukkers stelden daarna orde op zaken door Danilo en invaller Van Leeuwen. 

ADO Den Haag

2 - 4

FC Twente

 76' Pleguezuelo e.d.
 86' Bourard
   41' Menig
 59' Danilo
 88' Danilo
 90+4' v.Leeuwen
 
 Gele kaart: , Oosterwolde, (FC Twente)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 0
Arbiter: Dieperink
 
Opstelling:   Opstelling:
Koopmans
Ratiu (Ould-Chikh/69)
v.Ewijk
Del Fabro
Pinas
Kemper
Elmkies (Goossens/58)
Rigo
Philipp (Bourard/58)
Karelis (Catic/66)
Arweiler (Kramer/75)
  Drommel
Ebuehi
Pleguezuelo
Pierie
Oosterwolde (Smal/86)
Brama
Bosch(L.Ilic/86)
Roemeratoe
Cerný(Dervisoglu/86)
Danilo
Menig (v.Leeuwen/90 3)

'Joe Biden verslaat Donald Trump', Trump slaat weer in het rond

Joseph R. Biden wordt de nieuwe en 46e president van de Verenigde Staten van Amerika, zo zegt CNN. De nieuwszender heeft de strijd na meerdere dagen eindelijk gecalled, het vermoeden is dat andere media snel zullen volgen. Kamala Harris zal de eerste vrouwelijke vicepresident ooit worden.

Biden nam het op tegen zittend president Donald Trump en al enkele dagen heeft het er alle schijn van dat de Democraat de zege naar zich toe zou trekken. Trump verzet zich daar nog altijd hevig tegen, door te roepen dat er in staten die hij lijkt te verliezen op grote schaal fraude plaats heeft gevonden - opmerkelijk genoeg vertelt hij nog altijd niks over Ohio, waar exact hetzelfde gebeurde in zijn voordeel; een ruime voorsprong die omgedraaid werd, zoals vanwege de volgorde van het tellen der stemmen verwacht werd.

De situatie is ondertussen nog niet heel erg veranderd: in Georgia en Pennsylvania moeten nog een kleine vijftigduizend stemmen geteld worden en in beide staten heeft Biden inmiddels een steeds lichtjes toenemende voorsprong van respectievelijk 7.248 en 28.877 stemmen. In Nevada gaat Biden aan de leiding met 22.657 stemmen, er moeten er nog wel zo'n tweehonderdduizend geteld worden. North Carolina en Alaska staan ook nog open, maar gaan gewoon naar Trump, daar lijkt geen twijfel over te zijn, maar die zijn ook bij lange na niet genoeg voor Trump om te winnen.

Overigens heeft NBC inmiddels ook de beslissing genomen om een einde aan het wachten te maken; ook zij hebben de call gedaan om Pennsylvania aan Biden te geven, waarmee de strijd gestreden is. Dat laatste geldt overigens niet voor Trump: de verwachting is dat hij elk moment een persconferentie kan geven en gezien zijn tweet van nog geen uur geleden - "IK HEB DEZE VERKIEZINGEN GEWONNEN, MET ENORM VERSCHIL!" - lijkt de kans klein dat hij zijn nederlaag gewoon toe gaat geven.

Update 18.10 uur
Inmiddels hebben meer prominente nieuwsoutlets zoals de Associated Press (AP), FOX News, The New York Times en de NOS aangekondigd dat Biden de nieuwe president van de Verenigde Staten is. Daarmee is de algemene consensus dat Biden de verkiezingen gewonnen heeft.

Trump's team is ondertussen weer met een statement naar buiten gekomen, de inhoud laat zich wel raden. Voor de liefhebber van enige hilariteit is het hieronder te lezen. Ondertussen spreekt Trump's advocaat Rudy Giuliani en ook dat is allemaal redelijk voorspelbaar: fraude dit, rechtszaak dat, het is allemaal nep en oneerlijk en meer van zulks.

De 'virtuele' stand op het moment (Bron: 270towin.com)
De 'virtuele' stand op het moment (Bron: 270towin.com)

Bioware kondigt Mass Effect Legendary Edition en nieuw deel aan

Bioware heeft via een blogpost twee games aangekondigd. De eerste game betreft Mass Effect Legendary Edition, een bundel van de eerste drie games met alle DLC's en diverse verbeteringen aan de performance en look van de game.

Daarnaast kondigde Bioware aan dat er een team van veteranen aan het werk is aan een nieuw deel binnen het Mass Effect-universum. Deze titel gaat nog jaren op zich laten wachten, maar het is in ieder geval fijn voor fans om te weten dat de serie niet eindigt na het teleurstellende Mass Effect Andromeda.

Mass Effect Legendary Edition komt in het voorjaar van 2021 naar pc, PlayStation 4 / 5, Xbox One en Xbox Series X|S.

Nieuwe Mass Effect in ontwikkeling

Roglic houdt na late aanval Carapaz nét stand en volgt zichzelf op als Vuelta-winnaar

Primoz Roglic heeft zo goed als zeker de eindzege van de Ronde van Spanje binnen. De Sloveen van Jumbo-Visma moest op de slotklim van de Alto de la Covatilla tijdgeven op Richard Carapaz, maar hield in het algemeen klassement 24 seconden over op de Ecuadoriaan. De rit werd uit een vroege vlucht gewonnen door David Gaude, zijn tweede deze Vuelta.

De laatste bergrit in de Vuelta was behoorlijk zwaar. We begonnen de etappe met één klim van de eerste categorie, daarna drie van de derde categorie gevolgd door één van tweede categorie om af te sluiten met een klim van de buitencategorie, de elf kilometer lange slotklim, de Alto de la Covatilla.

Vroeg in de etappe reed er een grote kopgroep van maar liefst 34 renners weg. In de kopgroep zat geen enkele bedreiging voor het eindklassement, waardoor Jumbo-Visma de controle had in het peloton. De Nederlandse ploeg hield de voorsprong rond de vier minuten.

De ruime kopgroep viel langzaam uit elkaar op het slopende parcours, terwijl halverwege de rit Movistar de controle in het peloton overnam van Jumbo-Visma. De voorsprong liep snel terug en toen het verschil anderhalve minuut was sprong Marc Soler op de voorlaatste klim naar de kopgroep toe. Maar vlak voor de slotklim waren Gino Mäder samen met Mark Donovan en Ion Izagirre weggesprongen uit de kopgroep en begonnen met een halve minuut voorsprong aan de Alto de la Covatilla.

Op de slotklim kwam David Gaudu vanuit de achtergrond terug. De jonge Fransman van Groupama - FDJ kwam op vier kilometer van de streep aansluiten en liet zijn medevluchters ook direct ook achter en boekte zijn tweede ritzege deze Vuelta en steeg in het klassement ook nog naar de achtste plaats.

Voor de klassementsrijders was het lang wachten voordat de favorieten voor de eindzege iets deden. Pas op vier kilometer waren de eerste aanvallen op de leiderstrui van Primoz Roglic. Op de eerste aanvallen reageerde de Sloveen nog goed, maar bij de aanval van Richard Carapaz moest Roglic passen. De voorsprong van Carapaz liep snel op naar twintig seconden en even leek het erop dat Roglic, net zoals in de Tour de France, zijn leiderstrui moest afgeven op de voorlaatste dag, maar mede dankzij de hulp van zijn ploeggenoot Lennard Hofstede en Soler wist de Sloveen de schade beperkt te houden. Roglic behield de leiderstrui met 24 seconden op Carapaz.

Bijlow vervangt geblesseerde Cillessen bij Oranje

Justin Bijlow is na de afmelding van de geblesseerde doelman Jasper Cillessen door bondscoach Frank de Boer alsnog bij de Oranje-selectie gehaald.

Cillessen heeft zich wegens een blessure moeten afmelden voor de komende interlands van het Nederlands elftal. De keeper van Valencia wordt in de selectie van De Boer vervangen door de goalie van Feyenoord. Het is de eerste keer dat de 22-jarige Bijlow deel uitmaakt van de selectie.

Het Nederlands elftal speelt woensdag in de Johan Cruijff ArenA een oefenwedstrijd tegen Spanje. Daarna komt Oranje in actie in twee Nations Leagueduels. Op zondag 15 november is Bosnië-Herzegovina te gast in Amsterdam. Drie dagen later volgt een uitwedstrijd in Chorzów tegen Polen. 

Valencia-trainer Javi Gracia wilde zaterdag, een dag voor de competitiewedstrijd tegen Real Madrid, weinig kwijt over de blessure van Cillessen die vrijdag voortijdig de training had verlaten. "Hij heeft vandaag niet kunnen trainen, veel meer kan ik er niet over zeggen. Er volgen nog meer tests die de ernst van de blessure moeten aantonen”, aldus Gracia.

Manchester United kan wel winnen van Everton

Manchester United heeft de lastige uitwedstrijd tegen Everton gewonnen. De knappe zege op Goodison Park moet Ole Gunnar Solskjaer weer wat meer lucht geven in de Premier League. Het werd 1-3. 

Manchester United kwam in Liverpool nog wel op achterstand. Dat gebeurde via Bernard, de vervanger van de nog altijd geschorste Richarlison. De linksbuiten schoot binnen na doorkoppen van Dominic Calvert-Lewin en klopte David de Gea. Het was aanvallend een van de weinige goede momenten in de eerste helft van Everton. 

Vijf minuten later stond de gelijkamker op het bord. Bij een voorzet van Luke Shaw dook Bruno Fernandes op het juiste moment precies op de juiste plek op. De aanvallende middenvelder kopte de bal overtuigend voorbij Jordan Pickford, die in de 32ste minuut opnieuw geklopt werd. Wederom was Fernandes de doelpuntenmaker. 

Na rust probeerde United de wedstrijd te controleren en bij vlagen het tempo eruit te halen. Solskjaer had daarbij Van de Beek lange tijd weer niet nodig. De wedstrijd kabbelde voort. Bij een uitbraak liet Rashford een grote kans op de 1-3 liggen. De aanvaller werd vrij voor de keeper gezet en stuitte oog in oog met Pickford op de goalie. Die misser brak United niet meer op. De bezoekers bleven in de slotfase overeind en kwamen zelfs tot scoren. Edinson Cavani viel in en bepaalde de eindstand in de 95e minuut op 1-3, op aangeven van Fernandes. De Portugees vertolkte zo met twee goals en een assist de absolute hoofdrol bij de o zo belangrijke zege voor Solskjaer, die met United weer omhoog kan kijken.

Everton mag voorlopig vijfde blijven staan, maar zal na het weekend wat plaatsen inleveren. United klom naar de dertiende plaats met uitzicht om na de interlandbreak verder te klimmen.  

Tingly tweets and tiktok's #2

Happy Caturday !

Alvarado Europees kampioen veldrijden

Veldrijdster Ceylin del Carmen Alvarado is in eigen land Europees kampioen geworden. De Rotterdamse verwees Annemarie Worst in de sprint naar de tweede plaats.

De wedstrijd op het Autotron in Rosmalen monde uit in een tweestrijd tussen Alvarado en Worst. In de sprint was Alvarado nipt sneller dan haar landgenote. De 22-jarige werd begin februari ook al wereldkampioen.

Op de derde plaats eindigde Lucinda Brand. Denise Betsema maakte met een vierde plaats het Nederlandse succes compleet.

Eerder op de middag pakte Ryan Kamp in de categorie onder-23 de Europese titel.

Uitslag
1. Ceylin del Carmen Alvarado (NED)
2. Annemarie Worst (NED)
3. Lucinda Brand (NED)
4. Denise Betsema (NED)
5. Perrine Clauzel (FRA)
6. Eva Lechner (ITA)
7. Sanne Cant (BEL)
8. Yara Kastelijn (NED)
9. Alicia Franck (BEL)
10. Ellen van Loy (BEL)

22 leuke dingen die je nog steeds kunt doen tijdens de tweede lockdown

De lach is uit de wereld. We trekken de tweede lockdown slechter dan de eerste. Toen was het nieuw en moest het nog zomer worden, nu is het koud en donker en komen bananenbrood en video-overleg ons de neusgaten uit. Er staat een streep door sport, cultuur, horeca en sociaal contact. We werken, slapen, eten, ontspannen niet meer en slepen ons door de dagen. Daarom heeft het Dagblad van het Noorden 22 tips voor ons verzameld om deze tweede lockdown iets gemakkelijker door te komen.

Brildragers minder vaak in het ziekenhuis met ernstige COVID-19 klachten

Brildragers worden minder vaak in het ziekenhuis opgenomen vanwege ernstig verloop van Covid-19. Dat zou erop kunnen wijzen dat het dragen van een bril inderdaad beschermt tegen het SARS2-coronavirus. Zo valt te lezen in de Leeuwarder Courant.

Viroloog dr. Coretta Van Leer van het UMCG is niet verrast over deze bevinding. 'We weten ook van andere luchtwegvirussen dat je via de ogen geïnfecteerd kan raken’, zegt Van Leer. Brillenglazen vormen een extra barrière óm via de ogen besmet te raken met COVID-19.

COVID-19: 6689 nieuwe besmettingen en 73 doden, totaal 404.401 en 7960

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 6689 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 404.401 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 248 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1782 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 37 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 602 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 73 overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 7960 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Verdachte (17) aangehouden inzake mishandeling cameraploeg PowNed

De politie hield vandaag een 17-jarige jongen aan die wordt verdacht van mishandeling van een verslaggever van PowNed. Afgelopen donderdag 5 november werd een verslaggever van PowNed in Rotterdam mishandeld. De cameraman was met zijn collega aan het werk om verslag te doen van de gebeurtenissen op het Emmauscollege.

Nabij de school werd de verslaggever belaagd en mishandeld. Hij deed direct aangifte en moest zich onder doktersbehandeling laten stellen. De politie startte daarop een onderzoek en dat leidde naar een 17-jarige jongen uit Rotterdam. Zaterdag 7 november werd de verdachte aangehouden en gehoord.

Persveilig
De  Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie (OM) treden hard op in geval er journalisten mishandeld of belaagd worden. Bij overtreding handelen zij conform afspraken die zijn vastgelegd in het protocol PersVeilig. In het geval van agressie of geweld tegen journalisten verdubbelt het OM de strafeis.

Uitzendbaas slaat arbeidsmigrant in elkaar, vakbond FNV doet aangifte

Een manager van Reyhan, één van de grote uitzendbureaus in de Nederlandse vleessector, heeft een Roemeense arbeidsmigrant onlangs finaal in elkaar geslagen terwijl de Roemeen op een stoel zat. Dat blijkt uit een uitgelekte video. Vakbond FNV heeft aangifte gedaan. Slachterijgigant Vion heeft de samenwerking met Reyhan meteen stopgezet. Zo bericht het BD.

Aanvulling 15.00 uur: In 2018 besteedde het programma Keuringsdienst van waarde al uitgebreid aandacht aan de erbarmerlijke omstandigheden waar veel arbeidsmigranten in moeten leven. Lage lonen, onmogelijke roosters, onhaalbare targets en hutje mutje wonen in te krappe huurwoningen. Dit zijn omstandigheden waar de Nederlander zijn neus voor ophaalt. Daarom worden arbeidsmigranten uit het buitenland gehaald die wel bereid zijn om onder deze omstandigheden te werken. Maar hoe kon deze situatie ontstaan in het welvarende Nederland? Dit zijn de belangrijkste drie manieren waarmee de seizoenarbeider een verdienmodel kon worden. In deze aflevering komt het nu in opspraak geraakt zijnde uitzendburau Reyhan vanaf 15.20 aan het woord. Reyhan schijnt wel te weten hoe het moet, dat maakt de mishandeling nog schandelijker. Met dank aan user moonmovies, die mij attent maakte op deze uitzending.

Nog twee jongens (17 en 18) aangehouden voor bedreiging ondergedoken docent

In het onderzoek naar bedreigingen richting het Emmauscollege en een docent van de school heeft de politie vandaag nog twee verdachten aangehouden. Het gaat om een 17-jarige jongen uit Amsterdam en een 18-jarige man uit Den Haag. Zij worden verdacht van bedreiging en opruiing.

De 18-jarige vrouw die gisteren in het onderzoek is aangehouden, is inmiddels door de officier van justitie heengezonden. Zij is nog wel verdachte in de zaak en mag haar proces in vrijheid afwachten. De politie en het Openbaar Ministerie verdenken haar van opruiing.

 De bedreigingen, die online zijn geuit, werden gedaan vanwege een spotprent in een klaslokaal. Maandag eisten leerlingen dat de cartoon, die was opgehangen  omwille van de landelijke aandacht voor de moord op de Franse docent Samuel Paty, verwijderd zou worden.

Het gaat om een spotprent van tekenaar Joep Bertrams. Daarop is een onthoofde man te zien die een shirt draagt van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo zijn tong uitsteekt naar een jihadist met een bloederig mes. De spotprent is overigens al 5 jaar oud.

Zie ook: Vrouw (18) aangehouden in onderzoek bedreiging docent Rotterdam

Wiebes is leiderstrui kwijt in Madrid Challenge

Lorena Wiebes is haar leiderstrui na de tweede etappe van de Madrid Challenge alweer kwijt. Lisa Brennauer is de nieuwe leidster nadat ze vandaag de tijdrit won met start en finish in Boadilla del Monte.

De Duitse was een seconde sneller dan Elisa Longo-Borghini. Ellen van Dijk eindigde als derde op vier tellen. Wiebes werd elfde op een kleine halve minuut van Brennauer.

Morgen eindigt de driedaagse koers met een etappe over 190 kilometer. De ronde werd vorig jaar gewonnen door Brennauer.

Code rood in Brabantse natuurgebieden: ‘Het is te druk’

Brabanders trekken dit weekend massaal de natuur in. Omdat pretparken, musea en terrassen op slot zijn, is er grote drukte in verschillende Brabantse natuurgebieden. Maar het is er te druk. Visit Brabant waarschuwt met code rood: ‘Het is te druk, ga naar een andere locatie'. Zo meldt het AD vandaag.

Doorbraak in aanpak personen met een hoog veiligheidsrisico

Minister Grapperhaus en staatssecretaris Blokhuis hebben vandaag met zorgaanbieders, zorgverzekeraars en de Dienst Justitiële Inrichtingen een doorbraak bereikt in de aanpak hoe om te gaan met de zorg aan personen met een hoog veiligheidsrisico.

Het gaat erom meer inzicht te krijgen in de beschikbaarheid van beveiligde zorg voor deze mensen. De inzet is dat er landelijk sneller zicht is op waar de opnamecapaciteit voor beveiligde zorg beschikbaar is.

Het gaat landelijk om een groep van ongeveer 1.500 mensen met een psychische stoornis en/of verstandelijke beperking en/of verslaving, die een ernstig risico vormen voor zichzelf of hun omgeving.

De bewindslieden hebben met betrokken partijen een convenant getekend waarin is afgesproken een ‘dashboard’ in te richten dat gaat helpen ‘real time’ inzicht te krijgen in het aanbod van (beschikbare) beveiligde zorg, zodat mensen die toegang dienen te krijgen tot beveiligde zorg sneller opgenomen kunnen worden. Binnen een in te stellen landelijk coördinatiepunt kunnen knelpunten die aan de hand van het dashboard naar boven komen bespreekbaar gemaakt worden

Het dashboard is een hulpmiddel voor de reeds bestaande opname- en plaatsingspraktijk. Het convenant is ondertekend door Zorgverzekeraars Nederland, VGN, de Nederlandse ggz, JenV, VWS en DJI.

FOK! Wat een weer: droog en overdag zonnig

Vandaag is het zonnig en droog. Wel kan er in de middag af en toe sluierbewolking over drijven. De middagtemperaturen lopen uiteen van 11°C in het noorden tot 16°C in het zuidoosten. De wind is zuidoostelijk en zwak, soms matig.

In de nacht naar zondag is er weinig bewolking en in het noorden ontstaat mist. De zuidoostenwind is meest zwak en de minimumtemperatuur ligt rond 4°C.

Ook zondag is het zonnig. Tegen de avond drijft in het zuidwesten bewolking binnen die geleidelijk steeds dikker wordt. In de avond kan er daar op een enkele plaats wat lichte regen voorkomen. De wind komt uit het zuidoosten en is zwak tot matig. De middagtemperatuur loopt uiteen van 12°C in het noordelijk kustgebied tot 17°C in het zuiden. (Bron: KNMI)

 

Meer weer op FOK!

DJMO maakte deze foto tijdens 1 van haar wandelingen..
DJMO maakte deze foto tijdens 1 van haar wandelingen..

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Vuelta: Etappe 17 - De laatste bergen, een nachtkaars of spektakel?

De laatste serieuze etappe van de Vuelta a España wacht op ons en op de heren renners: 178 kilometer met een finish bergop, waar het klassement min of meer definitief gemaakt gaat worden, met zondag de slotrit naar Madrid op het programma.

Het gaat vandaag eerst een tijdje in dalende lijn, waarna de vrij lange, maar niet al te zware Puerto del Portillo de las Baltuecas beklommen wordt - in theorie kan hier alvast oorlog gemaakt worden. Vervolgens trekken we via drie klimmetjes van de derde categorie door naar veertig kilometer voor de finish, waar het weer serieus wordt.

De Alto de la Garganta is vrij lang, maar moet wel te doen zijn, daarna trekt men door naar de slotklim, de Alto de la Covatilla. Die is zo'n tien kilometer lang en vooral in de eerste helft met zo'n tien procent behoorlijk zwaar, als er oorlog gemaakt gaat worden móet het hier gebeuren.

Rellende_Rotscholier beschrijft alles hier nog weer eens in fraai detail, we lezen daar ook dat de start om 12.10 uur gepland staat. We kunnen zowaar de hele etappe live kijken op Eurosport en Sporza, de finish ligt weer tussen grofweg vijf uur en half zes.

De route van vandaag (Bron: La Vuelta)
De route van vandaag (Bron: La Vuelta)

Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)
Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)

Denemarken: Is de mutatie van COVID-19 bij nertsen gevaarlijk?

Ruim 200 mensen in Denemarken zijn besmet met een nieuwe (gemuteerde) variant van COVID-19. Denemarken voert daarom in Noord-Jutland een regionale lockdown in tot 3 december. Verder heeft Denemarken besloten om al zijn nertsen, 17 miljoen, te gaan ruimen nadat deze gemuteerde vorm van COVID-19, die zich bij mensen kan verspreiden, is aangetroffen op nertsenfokkerijen.

Jaarlijks worden meer dan 50 miljoen nertsen gefokt voor hun vacht, voornamelijk in China, Denemarken, Nederland en Polen. Er zijn al uitbraken gemeld op pelsdierfokkerijen in Nederland, Denemarken, Spanje, Zweden en de VS, en miljoenen dieren moesten hierdoor worden geruimd.

Van nertsen is bekend dat ze vatbaar zijn voor COVID-19, net als mensen kunnen ze een gevarieerd ziektebeeld vertonen, van helemaal geen tekenen van ziekte tot ernstige problemen, zoals longontsteking. 

Een nerts raakt besmet door mensen. Genetisch naspeurwerk heeft aangetoond dat in een klein aantal gevallen, in Nederland en nu ook Denemarken, de besmetting met COVID-19 ook de andere kant op lijkt te zijn gegaan, van nertsen op mensen.

Er is bezorgdheid dat als de mutatie van COVID-19 door het "heen en weer" besmetten tussen nertsen en mensen verder gaat, de toekomstige coronavaccins minder werkzaam zullen zijn in de toekomst. Sommige wetenschappers pleiten daarom voor een volledig verbod op het fokken van nertsen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt het te vroeg is om conclusies te trekken: 'We moeten afwachten wat de implicaties zijn, maar ik denk niet dat we conclusies moeten trekken over de vraag of deze specifieke mutatie de werkzaamheid van het vaccin zal beïnvloeden', volgens hoofdwetenschapper Soumya Swaminathan (WHO).'Het coronavirus muteert, zoals alle virussen, in de loop van de tijd, maar er is geen bewijs dat een van de mutaties een verhoogd gevaar voor mensen vormt'.

Dr. Marisa Peyre, een epidemioloog van het Franse onderzoeksinstituut Cirad, vindt de ontwikkeling zorgwekkend , maar geeft ook aan nog geen zicht te hebben op het volledige plaatje. 'Elke keer dat het virus zich tussen dieren verspreidt, verandert het, en als het teveel verandert van het huidige virus dat momenteel tussen de mensen circuleert, kan dat betekenen dat een vaccin of behandeling die binnenkort wordt geproduceerd, mogelijk niet zo goed werkt als zou moeten. doen' legde ze uit.

De Duitse arts Martin Krönke ziet het niet somber in voor de ontwikkeling van vaccins. Hij beantwoordt de vragen van WirtschaftsWoche over deze kwestie. Professor Martin Krönke is directeur van het Instituut voor Medische Microbiologie, Immunologie en Hygiëne van het Universitair Ziekenhuis van Keulen.

  • Hoe gevaarlijk is deze mutatie?
    Martin Krönke: 'Het is volkomen normaal dat virussen muteren. Het griepvirus is constant aan het muteren, daarom wordt het griepvaccin elk jaar hierop aangepast. We hebben ook al enkele virusvarianten gezien met het Sars-Cov-2 coronavirus'.
  • De nieuwe variant in Denemarken lijkt bijzonder gevaarlijk te zijn. Duizenden nertsen worden nu geruimd om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt.
    Martin Krönke:'Tot nu toe heeft dit virus zich verspreid naar iets meer dan 200 mensen. Het verloop van de ziekte gaf geen aanleiding tot bezorgdheid dat deze mutatie bij nertsen gevaarlijker is dan de vorige vormen van het virus.'
  • Maar wat betekent dat voor de ontwikkeling van vaccins? Welke effecten heeft de mutatie bij nertsen op de vorming van antilichamen tegen COVID-19?
    Martin Krönke:'Het beschermende effect van de antilichamen in het vaccin is om te voorkomen dat het virus zich vermenigvuldigt in de menselijke cel. Om dit te doen, moeten de antilichamen zich binden aan een specifiek viruseiwit, het zogenaamde spike-eiwit, om te voorkomen dat het virus de menselijke cellen binnendringt. De nertsmutatie tast nu blijkbaar de bindingsplaats van het spike-eiwit aan, waardoor sommige antilichamen hun neutraliserende functie zouden kunnen verliezen. Aan de andere kant creëert de vaccinatie tientallen verschillende antilichamen die zich binden aan verschillende plaatsen op het spike-eiwit. Velen van hen zouden nog steeds een neutraliserend effect moeten hebben, zelfs met de nertsmutatie.
  • Sommige vaccins staan op het punt door te breken. Moeten fabrikanten als Biontech , Curevac of Moderna hun tests nu opnieuw herzien?
    Martin Krönke: Nee, ik zie het niet somber in. De mutatie betekent niet dat de vaccinaties niet effectief zijn. In vergelijking met een infectie met Sars-Cov-2 kunnen veel hogere antilichaamspiegels worden bereikt met vaccinaties, die ook een breder werkingsspectrum hebben. En tot nu toe is nog niet aangetoond dat de nieuwe nertsenvariant al wijd verspreid is.


Kabinet, werkgevers en vakbonden: werk thuis, winkel alleen en mijd drukte

Kabinet, werkgevers en vakbonden doen opnieuw een gezamenlijke oproep om zoveel mogelijk thuis te werken. Belemmeringen hiervoor moeten sneller in beeld komen én worden aangepakt. Ook hebben ze afspraken gemaakt over het tegengaan van de drukte in de detailhandel.

De werkgeversorganisaties en de vakbonden hebben vrijdag samen met minister Koolmees van Sociale Zaken en minister Wiebes en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat een gesprek gehad over de vraag hoe de verspreiding van het Coronavirus kan worden tegengegaan met de minste economische en maatschappelijke schade. Daarbij lag de nadruk op twee onderwerpen.

Detailhandel
"Ten eerste de drukte in de detailhandel. Het is in ieders belang dat we de winkels zoveel mogelijk open kunnen houden. Twee weken geleden hebben de overheid en detailhandel heldere afspraken gemaakt om ervoor te zorgen dat er verantwoord kan worden gewinkeld en winkelpersoneel veilig kan werken. Naast een maximumaantal klanten per winkel, zijn hierin ook afspraken gemaakt over hygiënemaatregelen en het houden van voldoende afstand. Ondernemers hebben hier een cruciale rol, zij zijn verantwoordelijk voor de maatregelen in hun winkel. Het is belangrijk dat zij de eerste handhaving doen door bijvoorbeeld een strikt deurbeleid te hanteren en personeel en klanten aan te spreken zodat iedereen veilig kan winkelen.

Niettemin zijn er nog steeds grote verschillen tussen winkels in de naleving van deze afspraken. Minister Wiebes en staatssecretaris Keijzer (EZK) hebben daarom vanavond met CEO’s van grote ketens gesproken om te overleggen hoe dat beter kan. Zo hebben zij met grote winkelketens afgesproken dat die het voortouw nemen om toezicht in winkelgebieden te organiseren. Ook is besproken dat er naast de handhaving door winkelpersoneel afspraken komen over publieke handhaving. Hierover wordt het gesprek volgende week voortgezet".

Thuiswerken
"Ten tweede is het thuiswerken besproken. Niet iedereen kan thuis werken. Maar om het Coronavirus te bestrijden is het belangrijk dat werkenden die het wel kunnen, dat ook zoveel mogelijk doen. Kabinet en sociale partners roepen daarom iedereen op om hier zoveel mogelijk navolging aan te geven. Daarnaast gaan ze samen in kaart brengen waar er nog knelpunten zitten, zodat er effectiever kan worden ingegrepen. De vakbonden zullen bedrijven waar signalen over komen actief aandragen.

Het is van belang dat mensen veilig en gezond thuis kunnen werken. Maandag 16 november start SZW een campagne die extra aandacht vraagt voor mentale fitheid. De bestaande campagne fysieke belasting wordt meer op thuiswerken gericht. En samen met VNO-NCW en MKB-Nederland loopt de campagne ‘thuiswerken is topsport’. Verder richt SZW een digitaal platform op voor werkgevers (via slimwerkgeven.nl) en werkenden (via hoewerktnederland.nl) met alle informatie over thuiswerken, regels, goede voorbeelden en tips."

Verdachte aanranding en verkrachting Leidse studentes voor de rechter

Drie jonge studentes werden in het najaar van 2019 aangerand en verkracht in de binnenstad van Leiden. Het leidde tot veel onrust in de stad, met name in de studentenwereld. Totdat een 21-jarige man werd aangehouden. Volgens het Openbaar Ministerie is hij verantwoordelijk voor alle drie de zaken. Gisteren stond hij voor de rechter. 

De drie aanrandingen vonden plaats op 26 oktober, 6 november en 4 december 2019. Het eerste slachtoffer werd over haar kleren betast over het hele lichaam. De andere twee jonge vrouwen werden ook nog verkracht, de verdachte ging met zijn vingers bij en in hun vagina.

In alle gevallen ging het om studentes die 's nachts alleen op weg naar huis waren na een feestje. En alle drie werden ze in de donkere nacht compleet verrast door een man die hen van achteren benaderde. Dankzij camerabeelden kon uiteindelijk een verdachte worden opgespoord.

Weerloze slachtoffers
De verdachte heeft voor behoorlijke onrust gezorgd in Leiden. En zorgeloos avondje uit en daarna alleen naar huis, zoals altijd, kon niet meer. Maar waar men inmiddels in de Sleutelstad waarschijnlijk wel weer alleen 's nachts over straat durft, geldt dit niet voor de slachtoffers. Er is sprake van schuldgevoelens, paniekaanvallen, nachtmerries en herbelevingen. Piekeren en problemen met concentreren hebben directe uitwerking op hun studie. En ze zullen de herinnering hun leven lang bij zich moeten dragen.

Verdachte heeft zijn slachtoffers zorgvuldig uitgekozen. Uit gegevens blijkt dat hij urenlang door de stad liep of fietste. Tot hij een eenzame studente tegenkwam, die duidelijk onder invloed was. Die kon hij gemakkelijk een steegje in sleuren en op de grond krijgen. Verdachte is lang en sterk, zeggen de slachtoffers. Ze waren geen partij voor hem.

Meer dan alleen straf nodig
De verdachte is onderzocht door deskundigen. Die stellen geen duidelijke stoornis vast. Wel zien ze enige achterstand in de sociaal-emotionele en psychoseksuele ontwikkeling. Verdachte zocht toenadering vanuit eenzaamheid en mogelijke depressie. Maar de signalen van zijn slachtoffers, die niet of negatief op zijn aanraking reageerden, heeft hij niet opgepakt, of niet willen oppakken.

Volgens de deskundigen is verdachte licht verminderd toerekeningsvatbaar. En ook het Openbaar Ministerie is van mening dat hij met alleen straf niet is geholpen. De officier van justitie vroeg de rechtbank dan ook een straf op te leggen van 4 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, met een extra lange proeftijd van 5 jaar. Zo kan verdachte in zijn proeftijd in de gaten worden gehouden door de Reclassering. Zo wil het OM een contactverbod met de slachtoffers, een locatieverbod voor de binnenstad van Leiden en elektronische controle voor het eerste jaar van de proeftijd. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak. 


Politie pleit voor tijdelijk totaal vuurwerkverbod

De politie is voorstander van een totaalverbod op het afsteken van vuurwerk tijdens de komende jaarwisseling. Hiermee sluit ze aan bij een oproep van de regioburgemeesters en artsen die eerder al aandrongen op een tijdelijk algeheel vuurwerkverbod.

Rond de jaarwisseling vallen gemiddeld zo’n vijftienhonderd vuurwerkslachtoffers. Het is maar zeer de vraag of ziekenhuizen deze extra toeloop van honderden (zwaar)gewonden aan kunnen. Een totaalverbod op het afsteken van vuurwerk zou de druk op de toch al overbelaste zorg verlichten. ‘Als samenleving hebben we de verantwoordelijkheid te voorkomen dat mensen onnodig in het ziekenhuis terechtkomen’, licht Ruud Verkuijlen, programmamanager Geweld tegen Politie Ambtenaren (GTPA) het politiestandpunt toe.

Bovendien kan de politie met een tijdelijk totaalverbod gerichter handhaven. ‘Daarnaast willen wij als werkgever onze mensen, en ook boa’s en hulpverleners, de zekerheid kunnen geven dat zij behandeld kunnen worden, indien zij letsel oplopen tijdens Oud en Nieuw’, aldus Verkuijlen.

Illegaal vuurwerk
Vooruitlopend op een eventueel totaalverbod frustreert de politie de online handel in vuurwerk zoveel mogelijk, door de toepassing van innovatieve opsporingsmethoden. Zo werden begin oktober zeven personen aangehouden op verdenking van de verkoop van professioneel vuurwerk aan particuliere afnemers. In samenwerking met de Duitse politie is zeker vijftigduizend kilo professioneel en massa-explosief vuurwerk in beslag genomen. Ook werd tot nu toe bijna 25.000 kilo illegaal vuurwerk onderschept. Ter vergelijking: over heel vorig jaar was dat ruim 61.000 kilo. Door middel van steekproefsgewijze controle in de grensstreek worden particulieren ontmoedigd om in het buitenland vuurwerk te gaan kopen.

‘Bij een tijdelijk totaalverbod zijn alle ogen nog meer gericht op onze verscherpte aanpak van illegaal vuurwerk. Juist daarom concentreren wij kennis en inzicht over de aanpak van vuurwerkcriminaliteit en hebben we landelijke focus aangebracht door de oprichting van een speciale taskforce’, zegt Verkuijlen. ‘Alle lagen van de politie, van agenten tot en met de specialistische diensten, dragen bij aan de aanpak. Ook werken we nauw samen met boa’s bij de handhaving. We merken dat de lontjes van mensen korter worden door de coronamaatregelen Een eventuele aanscherping van het vuurwerkverbod zal het maatschappelijk ongenoegen mogelijk vergroten. We houden daarom rekening met alle scenario’s bij de voorbereidingen op Oud en Nieuw.’

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
special
Random Pics van de Dag #1244
©FOK.nl e.a.