FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 4 oktober 2020

Aston Villa droogt Liverpool met 7-2 af

Aston Villa 7. Liverpool 2. In Birmingham leverde Liverpool een totale wanprestatie en had de oogst voor Aston Villa zelfs nog groter kunnen zijn dan zeven doelpunten.

Thiago Alcántara en Sadio Mané waren bij het schutterende Liverpool afwezig vanwege corona, maar vooral Alisson Becker (blessure) bleek gemist. Binnen vier minuten had Adrián, zijn vervanger onder de lat, een enorme flater achter zijn naam staan. Hij speelde een bal zomaar in de voeten van Jack Grealish, waarop Ollie Watkins de score opende. 

Nog voor rust had Watkins een hattrick achter zijn naam. In de 23ste minuut krulde hij fraai raak in de bovenhoek nadat hij Joe Gomez had uitgekapt. Vlak voor rust kon hij voor de derde keer juichen toen die raak kopte na een slim genomen vrije trap. Daarmee was Watkins de eerste sinds Dimitar Berbatov in september 2010 die drie keer scoorde tegen Liverpool in de Premier League.

Na de tweede goal van Watkins had Mohamed Salah nog wat teruggedaan namens Liverpool. De marge was snel weer twee toen Virgil van Dijk een poging van John McGinn zo van richting veranderde dat Adrián wederom het nakijken had. Bij rust stond het 4-1.

De regerend kampioen ging in de tweede helft niet beter spelen. Na inleveren van Gomez schoot Ross Barkley via het been van Trent Alexander-Arnold de 5-1 binnen. Bij de 6-2, tussendoor had Salah wat teruggedaan, was het Fabinho die ervoor zorgde dat Adrián de bal uit het net kon halen door een poging van Grealish te toucheren. Grealish liet ook de 7-2 noteren. 

Het is de eerste keer in 57 jaar dat Liverpool zeven treffers moest incasseren in één wedstrijd. In de slotfase voorkwam de lat dat Watkins ook nog de achtste treffer van Aston Villa kon maken. Jürgen Klopp heeft door de interlandperiode de tijd om deze afgang te overdenken. Na vier speelrondes staat Liverpool al op elf tegentreffers in de Premier League. Vorig seizoen kreeg Liverpool in het hele seizoen 33 doelpunten tegen. 

Koolhof dubbelt zich naar kwartfinales Roland Garros, Rojer sneuvelt

Tennisser Wesley Koolhof staat in de kwartfinales van het dubbelspel op Roland Garros. De Nederlander, samen met de Kroaat Nikola Mektic als negende geplaatst, zorgde voor een kleine verrassing.

De als zesde geplaatste Fransen Pierre-Hugues Herbert en Nicolas Mahut kwamen er alleen in de tweede set aan te pas, maar het was net genoeg om de US Open-finalisten van vorige maand te verslaan: 6-2, 7-6 (3).

Jean-Julien Rojer en zijn Roemeense kompaan Horia Tecau, als twaalfde geplaatst, haalden het niet. Tegen de Kroaat Mate Pavic en de Braziliaan Bruno Soares leken ze de wedstrijd om te draaien, maar het als zevende geplaatste duo sloeg terug en won alsnog: 5-7, 6-1, 3-6.

Bij het vrouwendubbelspel viel een heuse stunt te noteren. De Chileense Alexa Guarachi en de Amerikaanse Desirae Krawczyk, als veertiende geplaatst, rekenden zowaar in twee sets af met de Taiwanese Hsieh Su-wei en de Tsjechische Barbora Strycova, de titelverdedigers en nummers één van de plaatsingslijst: 6-4, 7-5.

Bertens onderuit op Roland Garros, tiener vernedert Halep

Voor Kiki Bertens zit Roland Garros er na een week op. De als vijfde geplaatste Nederlandse was in de achtste finales niet opgewassen tegen de Italiaanse verrassing Martina Trevisan (WTA-159).

Bertens begon uiterst matig en leverde twee van haar eerste drie servicegames in, wat een 1-5 achterstand opleverde. Ze knokte zich met een dubbele rebreak wel terug, maar gaf de set op haar eigen service alsnog weg.

Ook set twee begon niet best, maar een 0-3 achterstand wist Bertens toch goed te maken. Op 3-3 liet ze drie breakkansen liggen, waarna ze zelf gebroken werd, terug kon breken en vervolgens op eigen service de wedstrijd uit handen gaf: 4-6, 4-6.

Het beslissende matchpoint - de derde op rij voor Trevisan - was overigens een zure voor Bertens: ze leek ook het derde matchpoint weg te werken met een perfect geplaatste backhand, maar de lob van Trevisan - die Bertens liet gaan - kwam precíes op de lijn terecht.

De nummer één van de plaatsingslijst, Simona Halep, kreeg een heuse vernedering om de oren. De Roemeense werd het volgende slachtoffer van dé speelster van het toernooi, de 19-jarige Poolse Iga Swiatek (WTA-53).

Toptalent Swiatek haalde vorig jaar de achtste finales al en doet het nu nog een beetje beter. Ze liet bijzonder weinig heel van Halep en na nog geen vijf kwartier stond ze met de grootste zege uit haar loopbaan op zak weer in de kleedkamer: 6-1, 6-2.

Update 22.15 uur
Elina Svitolina (3) plaatste zich wél voor de laatste acht. De Oekraïnse had aan een ruim uur genoeg om de Française Caroline Garcia (WTA-45) met 6-1, 6-3 naar huis te sturen.

Nadia Podoroska's droom leeft ook nog altijd. De 23-jarige Argentijnse qualifier, 131e op de wereldranglijst, leek er tegen de Tsjechische dubbelspecialiste Barbora Krejcikova (WTA-117) aan te gaan, maar draaide het helemaal om en haalde in haar tweede Grand Slam-toernooi ooit de kwartfinales: 2-6, 6-2, 6-3.

Thiem met pijn en moeite door, Sinner stunt op Roland Garros

Tennisser Rafael Nadal staat weer in de kwartfinales op Roland Garros. De veelvoudig eindwinnaar, als tweede geplaatst, had weinig moeite met de Amerikaan Sebastian Korda (ATP-213). De zoon van Petr Korda ging er in twee uur met 6-1, 6-1, 6-2 overtuigend af.

Dominic Thiem, als derde geplaatst, trof de jonge Franse jeugdolympisch kampioen Hugo Gaston (ATP-239), die hiervoor in een vijfsetter oud-winnaar Stan Wawrinka verschalkte. Thiem had het niet al te makkelijk, maar stevende na twee sets wel af op een niet al te ingewikkelde zege.

Gaston kwam ineens echter flink op dreef, terwijl Thiem het zwaar kreeg. In set drie hield de Oostenrijker op 5-5 zijn service met veel moeite vast, maar daarna brak Gaston er alsnog door en won hij de set, waarna hij aan één break genoeg had om ook de vierde set te pakken.

In de beslissende vijfde set wist Thiem op 4-3 door Gaston's service te breken, maar de jongeling kreeg vervolgens een niet benutte breakkans. Thiem's eerste matchpoint mepte Gaston met een fenomenale backhand weg, maar bij de tweede was het raak en won Thiem alsnog: 6-4, 6-4, 5-7, 3-6, 6-3.

De Duitser Alexander Zverev (6) had het net als Thiem moeilijk met een jongeling, maar de pas 19-jarige Italiaan Jannik Sinner (ATP-75) wist het zelfs af te maken. Alleen de derde set leverde Zverev hoop op, maar Sinner zette zijn stunttoernooi voort nadat hij de vierde set ook won: 6-3, 6-3, 4-6, 6-3.

Ook Diego Schwartzman plaatste zich voor de kwartfinales en de als twaalfde geplaatste Argentijn deed dat wél zonder noemenswaardige problemen. De Italiaan Lorenzo Sonego (ATP-46) werd met 6-1, 6-3, 6-4 vakkundig aan de kant geschoven.

Bayern dankzij vier goals van Lewandowski na bizarre slotfase langs Hertha

Een week na de 4-1 nederlaag bij Hoffenheim leek Bayern München zondagavond opnieuw punten te verspelen. Maar dankzij vier goals van Robert Lewandowski bleef de landskampioen na een bizarre slotfase het dappere Hertha BSC nog net de baas: 4-3.

Bij Hertha begon Deyovaisio Zeefuik in de basis. De oud-speler van Ajax en FC Groningen werd in de 68ste minuut vervangen door Krzysztof Piatek, die niet veel later de assist voor de 2-2 van Matheus Cunha gaf. De Braziliaan was eerder al de aangever bij de 2-1 van Jhon Cordoba.

Ook na de derde treffer van Lewandowski, die vijf minuten voor tijd de wedstrijd dacht te beslissen, gaf Hertha zich niet gewonnen. Invaller Jessic Ngancam, net in het veld, zorgde met zijn eerste actie in de 89e minuut voor de 3-3. In blessuretijd maakte Maximilian Mittelstädt echter een overtreding op Lewandowski in het strafschopgebied. De bal ging op de stip. De Pool voltrok zelf het vonnis: 4-3.

Er was eerder op de dag wedstrijd in de Bundesliga. VfL Wolfsburg speelde met 0-0 gelijk tegen FC Augsburg. 

Random Pics van de Dag #119

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Spurs vernedert Manchester United: grootste Premier League-nederlaag ooit

Manchester United is op het eigen Old Trafford keihard onderuit gegaan tegen Tottenham Hotspur. The Red Devils verloren maar liefst met 1-6 onderuit: een evenaring van de grootste Premier League-nederlaag ooit. In 2011 wist Manchester City met 1-6 op Old Trafford te winnen. 

Bij United zat Donny van de Beek in het begin op de bank en Steven Bergwijn ontbrak bij de Spurs omdat hij deze week al twee wedstrijden in de benen had. United begon goed. Al binnen twee minuten kregen The Red Devils een penalty na een overtreding op Anthony Martial. Bruno Fernandes benutte die strafschop en zette United op 1-0.

Lang kon de ploeg van Ole Gunnar Solskjaer daar niet van genieten. Ongelooflijk gepruts in de United-defensie, Harry Maguire probeerde tevergeefs de bal terug te koppen op David de Gea, werd afgestraft door Tanguy Ndombele in de vierde minuut. Drie minuten later profiteerde Heung-Min Son wederom van een slapende Maguire. De captain gaf een vrije trap weg en vergat vervolgens om de bal af te schermen, waardoor Harry Kane de bal snel aan Son meegaf. De Zuid-Koreaan liet de 1-2 noteren.

Nog voor het half uur kwam United met tien man te staan. Erik Lamela gaf Martial een tikje met de elleboog, waarna Martial een tik teruggaf. Enkel dat laatste tikje werd met rood bestraft. Kane maakt er twee minuten na de rode kaart van Martial 1-3 van, waarna Son nog voor rust ook de 1-4 door de benen van De Gea frommelde.

Toen Serge Aurier zes minuten na rust meteen de 1-5 maakte, kwam die grootste nederlaag met rasse schreden dichterbij. In de 79ste minuut, toen inmiddels ook Van de Beek was ingevallen, werd die een feit. Paul Pogba maakte een sliding in het strafschopgebied en werd bestraft met een strafschop tegen. Een strafschop die door Kane werd benut: 1-6.

Overige uitslagen Premier League 4 oktober 2020
Arsenal 2-1 Sheffield Utd
Wolverhampton 1-0 Fulham FC
Leicester City 0-3 West Ham
Southampton 2-0 West Bromwich

Willem (B)engel roept op om morgen te protesteren bij scholen

Op twitter  gaan er veel berichten rond over  de acties die Willem Engel van Viruswaarheid voor morgen heeft gepland. De bedoeling is om tijdens de maandelijkse test met  het luchtalarm op diverse plaatsen te gaan demonstreren. Hij roept ook om op dat moment bij scholen te protesteren tegen de mondkapjesplicht. Daarnaast merkt Willem Engel een afname in bezoekers op Facebook en Cafe Weltshmerz.

Saturday Night Live - President's Debate

Een parody van het pas gevoerde debat, meesterlijk gewonnen door de onnavolgbare God-Keizer Donald 'The Don' Trump (waren daar dan twijfels over?), op Saturday Night Live. Het voorheen heerlijke programma is door linkse deugers, sjw's, socialisten en communisten overgenomen maar heeft zeker zo nu en dan nog zijn charmes en tovert meer dan eens een brede glimlach op mijn oude, verweerde gelaat.

De rol van 'Sleepy Joe' Biden, voorheen meesterlijk vertolkt door Woody 'Cheers' Harrelson is overgenomen door een andere, zeer bekende acteur. Gaarne niet stiekem opzoeken maar eerst je gok wie het zou kunnen zijn.

Weer overval op snackbar

Een snackbar in Delft is op zaterdagavond rond 20.25 uur overvallen. Het onderzoeksteam is op zoek naar getuigen.

Agenten kregen rond 20.25 uur een melding van een overval in deze snackbar aan de Dasstraat. Het slachtoffer was in de snackbar aan het werk toen plotseling een man kwam binnenrennen. Deze man sloeg het plexiglas van de toonbank kapot en sprong er overheen. Het slachtoffer werd vervolgens bedreigd met een mes. Zonder buit is de verdachte weer vertrokken.

Het gaat om een man van ongeveer 20 jaar oud, licht getint, met een lengte van ongeveer 1.70-1.80 meter, licht snorretje, klein vlassig baardje, donkere ogen, donker haar, donkere kleding met een hoodie.

Oproep getuigen
De districtsrecherche Westland- Delft zoekt getuigen van deze overval. Hebt u iets gezien of gehoord in de directe omgeving van de snackbar aan de Dasstraat in Delft? Neem dan contact op via 0800-6070. Blijft u liever anoniem? Bel dan met 0800-7000. Op het tipformulier kunt u ook informatie delen.

Waarom bioplastics geen oplossing zijn voor de 'plastic soep'

Bedrijven zien de oplossing voor veel van hun problemen in biologisch afbreekbare plastics of plastics gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. Maar studies tonen aan: bioplastics zijn net zo schadelijk voor de gezondheid als normaal plastic en zullen ook na jaren niet vergaan.

Wat als alle plastic verpakkingen op de wereld zouden worden vervangen door een duurzaam materiaal? Een materiaal dat bestaat uit hernieuwbare grondstoffen, op natuurlijke wijze afbreekt, minder schadelijk is voor mens en milieu en toch even efficiënt is als de kunststoffen die we nu gebruiken?

Klinkt dat als een sprookje? Het is ook een sprookje.

Sinds  we foto's van plastic drijvende eilanden in de zeeen hebben gezien, dieren zijn aangetroffen met plastic in hun maag, regeringen beginnen met plastic rietjes en disposable plastic bekers en borden te verbieden, is het duidelijk dat het gebruik van plastic door de mens een wereldwijd probleem is voor het milieu - en blijkt een alternatief hard nodig.

Als gevolg van dit inzicht heeft de ontwikkeling van de zogenaamde bioplastics de afgelopen jaren een razendsnelle ontwikkeling doorgemaakt. In 2018 kwam ongeveer 2,1 miljoen ton bioplastics op de markt. Dat is slechts circa één procent van de totale kunststofproductie. Maar veel bedrijven baseren wel hun toekomstige strategieën op bioplastics.  Zo wil  bijvoorbeeld Adidas onderzoek doen naar plastic gemaakt van algen, Lego wil zijn blokken van suiker maken, en Ikea verkoopt bekers of voedselbewaarzakken gemaakt van overgebleven suikerriet. De industrie zelf voorspelt daardoor een verdere groei van het gebruik van bioplastics en de productie zou medio 2024 met 15 procent kunnen toenemen.

In een aantal wetenschappelijke studies wordt nu echter het nut van bioplastics in twijfel getrokken. Ze onderzoeken welke effecten - en gevolgen - bioplastics eigenlijk hebben. De resultaten: veel bioplastic producten kunnen hun mooie beloftes niet waarmaken. Voor het milieu en/of de gezondheid zijn ze geen goed alternatief.

In feite beginnen de problemen al met de beschrijving "bioplastics". Er is geen wettelijk voorschrift wanneer iets " bioplastics" genoemd mag worden, dus bedrijven kunnen deze beschrijving gewoon gebruiken om hun producten te promoten. In het algemeen zijn dit verschillende soorten kunststoffen: ten eerste biobased kunststoffen die gemaakt zijn van hernieuwbare grondstoffen, bijvoorbeeld uit maïszetmeel of cellulose. En ten tweede zogenaamde biologisch afbreekbare kunststoffen. Of een kunststof zichzelf in de natuur biologisch kan afbreken - althans in theorie - hangt niet af van het materiaal van het kunststof, maar van de chemische structuur ervan.

Wie inzicht wil krijgen welke effecten maïsplastic en soortgelijke producten op onze gezondheid of het milieu  hebben, moet op chemisch niveau naar plastics kijken. Dit is precies wat een onderzoeksgroep van de Goethe Universiteit Frankfurt en het Instituut voor Sociaal-Ecologisch Onderzoek recent heeft gedaan.

De wetenschappers onderzochten in totaal 43 producten gemaakt van bioplastics die al in de winkel verkrijgbaar zijn als gereed product of verpakking, waaronder drinkbekers, koffiecapsules, wegwerpflesjes, schaaltjes voor fruit of groenten, vuilniszakken, chocoladeverpakkingen en wijnkurken. Ze deden testen met bacteriën en onderzochten de producten onder een massaspectrometer om giftige ingrediënten op te sporen.

Het resultaat: ongeveer tweederde (67 procent) van de monsters bevat stoffen die giftig zijn voor cellen. 42 procent van de monsters kan oxidatieve celstress veroorzaken, en 23 procent had testosteronblokkers, die de hormonale balans in het menselijk lichaam kunnen beïnvloeden. In een eerdere studie met conventionele plastics gemaakt van fossiele brandstoffen kwamen de onderzoekers tot vergelijkbare waarden. 'Deze resultaten laten zien dat de biogebaseerde en biologisch afbreekbare materialen zeker niet minder zorgwekkend zijn', legt studieauteur Lisa Zimmermann uit.

Golfer Luiten sluit Schots Open positief af

Joost Luiten heeft het Schots Open afgesloten op de negentiende plek. De Nederlander steeg dankzij een goede slotrondje van 68 slagen, drie onder par,  op Renaissance Club in North Berwick twaalf plaatsen in het eindklassement.

Luiten had in de vier dagen 279 slagen nodig, vijf onder par. Hij verspeelde op zaterdag zijn kans op een hoge klassering door een omloop van 76 slagen. Luiten was na de openingsdag nog tweede en ging het weekend in als zesde. 

De eindzege in Schotland ging naar Aaron Rai. De 25-jarige Engelsman versloeg zijn landgenoot Tommy Fleetwood op de eerste hole van een play-off om de hoofdprijs van bijna één miljoen euro. Beiden waren op een totaal van 273 slagen geëindigd. Voor Rai was het zijn tweede zege op de Europese Tour.

Bergwijn en Ihattaren melden zich af bij Oranje; Stengs opgeroepen

Steven Bergwijn en Mohamed Ihattaren hebben zich afgemeld voor de komende wedstrijden van het Nederlands elftal. De aanvaller van Tottenham Hotspur en de middenvelder van PSV kampen met blessures. Bondscoach Frank de Boer heeft Calvin Stengs van AZ opgeroepen als vervanger.

Stengs haalde eerder wel de voorselectie, maar viel af voor de hoofdmacht en moest naar Jong Oranje. Hij mag zich alsnog maandag in Zeist alsnog melden bij het eerste elftal. De selectie komt maandag bijeen, waar de voorbereiding op de komende drie wedstrijden start.

Het Nederlands elftal speelt woensdag al in Amsterdam tegen Mexico. Daarna volgen confrontaties in en tegen Bosnië-Herzegovina (zondag) en Italië (woensdag) in het kader van de Nations League.

Van Barneveld ziet kansje om mogelijk nog aan WK mee te doen

De rentree van Raymond van Barneveld kan sneller plaatsvinden dan eerst gedacht, de voormalig wereldkampioen heeft zijn hoop daarbij gevestigd op een kwalificatietoernooi voor het WK darts dat mogelijk in aanloop naar het toernooi in Nederland gehouden zal worden. Van Barneveld zou via die route ook een tourkaart veilig kunnen stellen.

In gesprek met Jerry Hendriks bij Jerry's Darts News bespreekt Barney de route die hij bij zijn come back af zal moeten leggen. Normaal gesproken zou dat via de Q-school van de PDC lopen, wil de Nederlander een tourkaart bemachtigen. Maar door de uitzonderlijke coronaomstandigheden doet zich dus mogelijk een mooie kans voor Van Barneveld, die momenteel vijf dagen in de week traint, voor.

De complete uitzending:

Comeback interview met Raymond van Barneveld | "Ik was een vervelende man..." | Jerry's Darts News

Weer World Cup-podium mountainbikers Vader en Terpstra, Braziliaanse geschiedenis

In het Tsjechische Nove Mesto is het World Cup-seizoen voor de mountainbikers op de cross-country alweer afgesloten. Eerder in de week werden er een shorttrackwedstrijd en een reguliere wedstrijd gehouden, na de tweede shorttrack van vrijdag volgde zondag de tweede reguliere koers.

Vrouwen
In de eerste ronde reed Pauline Ferrand-Prévot al weg bij de rest, Anne Terpstra reed in haar eentje tussen de leidster en een groepje van drie jongelingen in: Loana Lecomte (Frankrijk), Laura Stigger (Oostenrijk) en Evie Richards (Groot-Brittannië), waarbij Lecomte in de tweede ronde weg begon te rijden van de andere twee.

De derde van vijf ronden was er een waar Terpstra op stoom begon te komen: ze maakte zeven seconden goed op Ferrand-Prévot, terwijl Lecomte nog altijd solo op de derde plek reed, 25 tellen voor Stigger en de Australische Rebecca McConnell. Terpstra kwam in de voorlaatste ronde nog weer dichter in de buurt, Lecomte bleef eenzaam op plek drie rijden.

In de vijfde en laatste ronde kwam Ferrand-Prévot's zege geen moment meer in gevaar en dus gaat de Française in topvorm naar het Oostenrijkse Leogang, waar komende week het WK gereden wordt. Terpstra eindigde een solide race als tweede, net als bij de eerste World Cup eerder in de week, Lecomte - eerder in de week goed voor haar allereerste zege - finishte als derde. Anne Tauber werd 29e, Sophie von Berswordt 49e.

Mannen
De Braziliaan Luiz Cocucci voerde het veld verrassend aan na de startronde, maar kort daarop liep zijn ketting eraf en dus was hij gezien. Tien man reden zich in de eerste twee volle ronden los van de rest, waaronder de Braziliaan Henrique Avancini, de Zwitserse wereldkampioen Nino Schurter en de Nederlands kampioen Milan Vader.

De vierde ronde zorgde voor een aanval van Schurter en Victor Koretzky, waarbij alleen Koretzky's teamgenoot Vader echt kon volgen - Avancini sloot kort daarop ook aan. Vader zag er alsmaar sterker uit en in de vijfde ronde nam hij regelmatig het initiatief, terwijl een paar man van achteren weer terug begonnen te keren.

Schurter en Avancini reden in de voorlaatste ronde voorop, maar met een kopgroep van acht man dook men de slotronde in. Op de laatste grote klim werd Koretzky gelost door een nieuwe aanval van Schurter, Vader moest alle zeilen bijzetten om in het wiel van de Zwitser en Avancini te blijven, wat na de pittige klim toch weer lukte.

Vader was de volgende die een aanval plaatste, dit keer kreeg Avancini het zwaar, maar ook de Braziliaan knokte zich terug en gelijk daarna sloten Koretzky én Stephane Tempier weer aan. Avancini zette in de sprint als eerste aan en reed iedereen op een hoop, de eerste Braziliaanse World Cup-zege ooit in de reguliere cross-country. Vader hield Schurter van zich af en werd keurig tweede.

Man (41) verdacht van neersteken meerdere vrouwen in Amsterdam--Noord

Vanochtend hebben er meerdere steekincidenten en berovingen plaatsgevonden in Amsterdam-Noord. Bij alle incidenten waren vrouwen het slachtoffer. De politie heeft na een flinke zoektocht een 41- jarige verdachte aangehouden op de Insulindeweg in Amsterdam-Oost.

Op de H. Cleyndertweg probeerde een man een vrouw te beroven onder dreiging van een mes. De vrouw weet te vluchten. Niet veel later vindt er een steekincident plaats op de Dijkwater waarbij een vrouw wordt beroofd van haar persoonlijke bezittingen. De vrouw is naar het ziekenhuis gebracht. Dan vindt er nog een straatroof plaats in het Baanakkerspark. Een vrouw wordt van haar fiets getrokken en onder dreiging van een mes beroofd. De verdachte weet ook hier weer te vluchten. Daarna vindt er een steekincident plaats op de Volendammerweg waarbij er weer een vrouw slachtoffer is. Ook zij wordt met verwondingen naar het ziekenhuis afgevoerd.

Bij alle incidenten was er een soortgelijk signalement van de verdachte. Op basis van dat signalement is de politie met man en macht gaan zoeken en is er net voor het middaguur een verdachte aangehouden op de Insulindeweg. De politie heeft het vermoeden dat deze verdachte verantwoordelijk is voor alle vier de incidenten, maar onderzoek zal dat verder moeten uitwijzen.

Uitslag PSV - Fortuna Sittard

PSV heeft in eigen huis met 2-0 gewonnen van Fortuna Sittard. Donyell Malen en Noni Madueke waren de doelpuntenmakers voor de thuisploeg. Door de zege staat PSV samen met Feyenoord en Heerenveen aan kop van de eredivisie.

PSV won de laatste twee seizoenen met 5-0 van Fortuna Sittard en ook zondag leek een grote score in de maak na het vroege openingsdoelpunt van Malen, na een assist van Eran Zahavi. Pas diep in de tweede helft wist PSV de 2-0 te maken via invaller Madueke.

PSV

2 - 0

Fortuna Sittard

 5' Malen
 85' Madueke
   
 
 Gele kaart: , Seuntjens, (Fortuna Sittard)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 0
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Mvogo
Dumfries
Teze
Boscagli
Viergever
Mauro Júnior (Hendrix/62)
Thomas (Piroe/90 4)
Rosario
Gakpo
Zahavi (Madueke/62)
Malen (Sadílek/ 90 1)
  Koselev
Rota (Ninaj/ 88)
Angha
R.Janssen
Cox (Dianessy/87)
Tekie
Smeets (Sambou/74)
Seuntjens
Flemming
Polter
Semedo (Hansson/71)

Klaassen voor vier jaar naar Ajax

Davy Klaassen keert terug bij Ajax. De Amsterdamse club heeft met Werder Bremen een akkoord bereikt over de transfersom van ruim 10 miljoen euro. Klaassen wordt maandag gekeurd door Ajax en daarna zal de middenvelder gepresenteerd worden. Klaassen tekent een contract voor vier jaar bij Ajax.

Na het vertrek van middenvelders Donny van de Beek, Carel Eiting en Razvan Marin had Ajax behoefte aan een extra middenvelder en al snel werd duidelijk dat Ajax graag Klaassen wilde toevoegen aan de selectie. Na dagen onderhandelen met Werder Bremen werd er vandaag een akkoord bereikt met de Duitse club voor een bedrag van ruim 10 miljoen euro.

Klaassen doorliep vanaf 2004 de jeugdopleiding bij Ajax. In 2017 stond hij met het eerste elftal van de Amsterdammers in de finale van de Europa League, waarna hij voor 27 miljoen naar Everton vertrok. Bij Everton werd het geen succes en één jaar later maakte hij de overstap naar de Bundesliga.

Bij Werder Bremen wist Klaassen wel een basisplek te veroveren, maar met de club ging het niet al te goed in de Bundeliga. Na een moeizaam jaar wist Werder Bremen zich ternauwernood te handhaven.

Tong's Eredivisiecolumn seizoen 2020-2021 # 8

Vrijdag een Eredivisiecolumn ingeleverd over de Europese loting van de Nederlandse clubs. En dan voornamelijk over die van Ajax in de CL. Dat Liverpool en Atalanta in hun broek schijten, juist Ajax te treffen. Na de wedstrijd van vandaag tegen FC Groningen en omdat het inmiddels een beetje mosterd na de maaltijd is, Monique was immers aan de wandel voor het goede doel, en kon daardoor m'n column niet eerder plaatsen, m'n inmiddels koude keutel ingetrokken en een relevantere column opgezocht.

Jongetje (8) loopt met messen in speeltuin Poeldijk

Een achtjarige jongen is zondag met twee messen op pad gegaan naar een speeltuin in Poeldijk. Het kind heeft de messen aldaar in een prullenbak gegooid. De wijkagent van Schipluiden heeft de messen uit de prullenbak gepakt en laat weten een goed gesprek met de ouders van het kind te hebben gehad en de jongen een reprimande te hebben gegeven.  

Lammers scoort op fraaie wijze eerste doelpunt voor Atalanta

Sam Lammers heeft zijn eerste doelpunt voor Atalanta Bergamo gescoord. De 23-jarige aanvaller maakte drie weken geleden een verrassende transfer van PSV naar de Italiaanse club.

Lammers kwam 25 minuten voor tijd in het veld, op dat moment stond Atalanta al met 4-2 voor. In de 81e minuut schoot hij na een fraaie schaarbeweging de bal in de verre hoek.

Overige uitslagen Serie A zondag
Atalanta Bergamo - Cagliari 5-2
Benevento - Bologna 1-0
Lazio - Internazionale 1-1
Parma - Hellas Verona 1-0
AC Milan - Spezia 18.00u
Juventus - Napoli 20.45u

Goed nieuws! Trump maandag weer naar Witte Huis

Goed nieuws vanuit het ziekenhuis waar de met het coronavirus besmette Amerikaanse president Donald Trump ligt. Het team van artsen van de president zegt dat het goed met hem gaat en dat hij morgen al kan worden ontslagen om zijn behandeling thuis voort te zetten.

Dr. Brian Garibaldi, een specialist in pulmonale intensive care, meldt dat Trump gisteren een tweede dosis van het experimentele medicijn Remdesivir heeft gekregen samen met een eerste dosis dexamethason en dat hij geen zichtbare bijwerkingen vertoont.

Hij zegt dat Trump 'up and well' is en het plan is om hem vandaag zoveel mogelijk uit bed te hebben.

Garibaldi en de arts van Trump, dr. Sean Conley, zeggen dat als het goed blijft gaan, Trump maandag naar zijn Witte Huis kan terugkeren om de vijfdaagse kuur met Remdesivir en andere passende therapie voort te zetten.

Het lijkt erop dat de 'thoughts and prayers' van alle Trump-fans door heel de Verenigde Staten geholpen heeft. 


Four more years (Bron: YouTube)

Uitslag Willem II - Feyenoord

Feyenoord is, in ieder geval voor even, de nieuwe koploper van de Eredivisie. Het profiteerde van de nederlaag van Ajax eerder vandaag door zelf met 1-4 te winnen van Willem II.

De thuisploeg kwam nog wel binnen een kwartier op voorsprong nadat Pavlidis scoorde uit een doorgekopte hoekschop. Feyenoord kwam echter snel weer terug door een doelpunt van Haps. Het kreeg voor rust nog een prima kans om op voorsprong te komen maar Linssen faalde oog in oog met keeper De Ruiter.

Na rust scoorde Linssen alsnog en door de achterstand moest Willem II nu wel de aanval zoeken. Feyenoord profiteerde echter optimaal van de ruimte die het daardoor kreeg. Berghuis maakte op aangeven van Teixeira 1-3 en vond na wederom een assist van Teixeira én een blooper van Ruiter het lege doel.

Willem II

1 - 4

Feyenoord

 13' Pavlidis    22' Haps
 48' Linssen
 56' Berghuis
 77' Berghuis
 
 Gele kaart: Peters, (Willem II), Spajic, (Feyenoord)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 0
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
Schippers (v.d.Bogert/68)
Holmén
Peters
Köhn
Saddiki (Köhlert/54)
Saglam
Llonch
Yeboah (Romeny/62)
Pavlidis
Trésor
  Bijlow
Nieuwkoop
Spajic
Senesi
Haps (Malacia/86)
Toornstra
Fer
Teixeira (Kökcü/78)
Berghuis
Linssen (Bozenik/81)
Diemers (Narsingh/81)

Roglic wint Luik-Bastenaken-Luik na vreemde sprint van Alaphilippe

Primoz Roglic heeft Luik-Bastenaken-Luik gewonnen na een ongelooflijke finish. Julian Alaphilippe leek La Doyenne te gaan winnen, maar eerst hinderde hij Marc Hirschi en Tadej Pogacar in volle sprint en juichte vervolgens te vroeg de armen in de lucht, waardoor Roglic er met de winst vandoor ging in Luik-Bastenaken-Luik. Alaphilippe werd later teruggezet naar de vijfde plek vanwege onregelmatig sprinten, waardoor Hirschi en Pogacar mee op het podium mochten.

Luik-Bastenaken-Luik kende een traditioneel verloop. In de beginfase reed er een kopgroep weg die een aantal minuten voorsprong van het peloton, maar de renners in de kopgroep zouden geen rol van betekenis spelen voor het verloop van de wedstrijd.

Voordat we aan de finale van Luik-Bastenaken-Luik waren er verschillende valpartijen. Een van de belangrijkste slachtoffers was Greg van Avermaet, die waarschijnlijk een schouderbreuk overhield aan de valpartij en de Vlaamse klassiekers moet missen. Ook Adam Yates moest opgegeven door een valpartij en Julian Alaphilippe was ook betrokken bij een valpartij. Na een fiets- en schoenwissel later kwam de wereldkampioen weer aansluiten in het grote pak.

Op La Redoute nam de ploeg van Alaphilippe de wedstrijd in handen. Op de klim, op 35 kilometer werd er een strak tempo gereden door Dries Devenyns en kon niemand wegrijden uit het uitgedunde peloton.

Het was wachten tot aan de Roche-aux-Faucons en daar nam Tom Dumoulin de leiding en reed volledig in dienst van Primoz Roglic. Tot op 500 meter van de top hield hij het vol, waarna Alaphilippe zijn versnelling plaatse. Even leek het erop dat niemand meekon met de kersverse wereldkampioen, waarna Marc Hirschi alsnog het gaatje naar Alaphilippe dicht reed. Roglic volgde en ook Tadej Pogacar kon net mee. Michal Kwiatkowski was in eerste instantie ook mee, maar bij een nieuwe versnelling van Hirschi en Alaphilippe moest de Pool afhaken.

Mathieu van der Poel kon op de beklimming van de Roche-aux-Faucons net niet mee de toppers, maar even mocht de Nederlands kampioen hopen op een scenario zoals in de Amstel Gold Race in 2019, nadat de achtervolgers op vijftien seconden kwam van het viertal, maar door de samenwerking kwamen ze niet dichter. Dat lukte wel Matej Mohoric, die in de afdaling met volle risico's was gereden en in de laatste kilometer kwam aansluiten.

Alaphilippe oogde nerveus in de laatste kilometers en bij het ingaan zorgde hij al bijna valpartij, maar dat herstelde die nog. In de sprint ging de wereldkampioen de sprint aan en voelde Hirschi opkomen, waarna hij naar links uitweek. Hij schakelde vakkundig daarmee Hirschi en Pogacar uit en leek op weg naar de overwinning. Juichend kwam Alaphilppe, maar hij had geen rekening meer gehouden met Roglic, die in de laatste meters de Fransman passeerde. Alaphilppe werd na afloop terecht naar laatste plek van de kopgroep gezet door het niet reglementair sprinten.

Van der Poel, die een dag ervoor nog een solo erop had zitten van vijftig kilometer in de BinckBankTour, sprintte in de achtergrond naar de zesde plaats. Dumoulin was ook mee in de groep van Van der Poel en werd twaalfde.

Ulissi pakt tweede etappe Giro, Vlasov stapt af

Diego Ulissi heeft de tweede etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De Italiaanse renner van UAE-Team Emirates was na een kleine 150 kilometer de beste in Agrigento.

Een groepje met onder meer de voor Vini Zabù rijdende Nederlander Etienne van Empel en de Belg Thomas de Gendt ging er vroeg vandoor en volgde het standaard riedeltje in een dergelijke etappe, waarbij de laatste vluchter met een kleine tien kilometer te gaan gepakt werd.

Halverwege het pittige slotklimmetje opende Valerio Conti, Ulissi's vaste luitenant, de aanval. Van Empel's ploeggenoot Luca Wackermann ging er overheen en kreeg Ulissi, de Deen Mikkel Honoré en niemand minder dan Giro-debutant Peter Sagan achter zich aan.

Wackermann kon het niet bijbenen en waar Sagan op papier de snelste sprinter leek, waren zijn benen leeg: Ulissi was niet te kloppen en pakte alweer zijn zevende winst in een Giro-etappe, voor Sagan en Honoré. Filippo Ganna behield de roze trui.

Er viel wel een grote naam weg wat betreft de strijd om de podiumplekken in het algemeen klassement: Aleksander Vlasov stapte gedurende de etappe af. De jonge Rus, misschien wel dé verrassing van 2020, is ziek en daarmee is Astana na de zaterdag gevallen Miguel Angel Lopez alweer een grote man kwijt.

Uitslag Sparta Rotterdam - AZ

In de Eredivisie hebben Sparta Rotterdam en AZ in een bizarre wedstrijd gelijk gespeeld. AZ leek op weg naar een monsterscore en stond bij rust al 0-4 voor. In de tweede helft ging echter alles mis voor de Alkmaarders en werd het uiteindelijk 4-4.

Voor Sparta leek een afstraffing in de maak toen het na 20 minuten al tegen een 0-3 achterstand aan keek. Aboukhlal scoorde tweemaal en De Wit eenmaal. Het was nogmaals De Wit die na een half uur voor de 0-4 zorgde. Vlak voor rust mistte Koopmeiners nog een penalty voor AZ, maar dit leek voor Sparta slechts een schrale troost.

Na rust kreeg Sparta een vrije trap op 5 meter van de goal na een foutieve uittrap van Bizot. De goal die hieruit volgde leek niet meer dan een eretreffer. Toen Abels met een ver schot de keeper verraste en voor de 2-4 zorgde werd het toch weer spannend. Nadat keeper Bizot ook nog eens een penalty veroorzaakte en met zijn tweede gele kaart kon vertrekken werd het helemaal spannend. Thy benutte de strafschop, dus 3-4, en in de blessuretijd maakte Mijnans de sensatie compleet, 4-4.

Sparta Rotterdam

4 - 4

AZ

 57' Harroui
 64' Abels
 88' Thy(pen)
 90' Mijnans
   9' Aboukhlal
 14' De Wit
 19' Aboukhlal
 33' De Wit
 
 Gele kaart: , Boadu, Aboukhlal, (AZ)
 Rode kaart: , Bizot (86/2xg) (AZ)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 0
Arbiter: Makkelie
Bijzonderheden: Koopmeiners mist pen.(40)
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Leer
Fortes (Abels/46)
Vriends
Heylen
Pinto
Harroui
Auassar (L.Duarte/81)
Smeets (Mijnans/46)
D.Duarte (Meijers/73)
Emegha (Gravenberch/67)
Thy
  Bizot
Svensson
Hatzidiakos (Leeuwin /78)
Letschert
Wijndal
Midtsjo
De Wit
Koopmeiners
Karlsson (Evjen/78)
Boadu (Druijf/84)
Aboukhlal (Verhulst/87)

Rotterdammer waant zich onzichtbaar op sociale media

Een 37-jarige Rotterdammer showde zaterdagavond live op sociale media zijn vuurwapen aan zijn volgers. Waar hij echter niet op had gerekend was dat de politie ook meekeek, direct doorpakte en de woning van de man binnenviel.

Op de livestream zagen agenten dat de man een vuurwapen in zijn handen had en dat doorlaadde. Op enig moment klonk er ook een schot. Voor de politie meer dan genoeg reden om direct in te grijpen. De agenten wisten het adres van de 37-jarige Rotterdammer te achterhalen en op grond van de Wet Wapens en Munitie werd de woning betreden en de man aangehouden. Bij de doorzoeking van de woning vonden agenten enkele hulzen. Het vuurwapen werd nog niet aangetroffen. De verdachte werd ingesloten voor nader verhoor. De politie stelt vandaag een nader onderzoek in.

World Superbikes-titel nog niet beslist na nat weekeinde, podium Van der Mark

Op het natte Franse circuit van Magny-Cours is het voorlaatste raceweekeinde van het door de COVID-19-pandemie overhoop gegooide World Superbikes-seizoen verreden. Er stonden weer drie races op het programma en vooraf was duidelijk dat de wereldtitel mogelijk al vergeven werd.

Race één
In de zeikende regen stond Eugene Laverty op de BMW voor het eerst in lange tijd weer op poleposition en met Tom Sykes stond er zowaar nóg een BMW naast, gevolgd door wereldkampioen Jonathan Rea op de Kawasaki en diens teamgenoot Alex Lowes met de verrassende Garrett Gerloff en Michael van der Mark op de Yamaha's op de tweede rij.

Het BMW-feestje vooraan duurde ongeveer een halve bocht: Sykes ging onderuit en nam Laverty mee, de vlag in München kon weer binnengehaald worden. Rea nam de leiding, Lowes schoof aan en Van der Mark en Gerloff volgden, hoewel de Nederlander zijn positie al snel verloor aan thuisrijder Loris Baz - nog een Yamaha.

BMW-bowling bij de start

Gerloff en Baz namen Lowes te grazen, Baz schoof vervolgens door naar plek twee en opende zelfs even de aanval op Rea, die het zwaar had. Gerloff reed sterk op de derde plek, maar na een dikke handvol ronden werd de Amerikaan hardhandig van zijn machine gegooid. Van der Mark reed ondertussen op plek vier, tot hij met zeven ronden te gaan onderuit schoof.

Baz bleef lang aanhaken bij Rea, maar moest de wereldkampioen uiteindelijk toch laten gaan. Rea won, Baz kwam met een schoolslagbeweging over de finish als tweede en Lowes werd derde, voor Chaz Davies, Scott Redding en Toprak Razgatlioglu, terwijl Leon Haslam een top-6 finish in de laatste ronde stevig in het grind zag eindigen.

Haslam wordt eraf gegooid in race één

Superpolerace
Met dezelfde startgrid en nog altijd in de regen ging de zondag van start, waarbij de BMW's nu wél overeind bleven. Rea greep wederom de leiding, teamgenoot Lowes volgde en Van der Mark zat al op plek drie, voor Gerloff, Sykes en Redding. Zo ging het ronde na ronde verder, waarbij Laverty ver naar achteren zakte en Sykes zelfs uitviel.

Rea en Lowes reden hun rondjes op de eerste twee plekken, Van der Mark kreeg in de slotronde bezoek van de prima naar voren gekomen Redding. De Brit kon hem behoorlijk bedreigen, maar de Nederlander hield stand en dus pakte Van der Mark een prima podiumplek én een startplek op de eerste rij voor de tweede reguliere race.

Race twee
Met de uitslag van de superpolerace als startopstelling werd het groen gezwaaid voor de race waarin Rea zijn wereldtitel kon verlengen: een podiumfinish was in elk geval genoeg, hij wilde het uiteraard doen met zijn 100e World Superbikes-zege. Rea en Lowes behielden hun eerste twee plekken, Van der Mark viel bij de start terug achter Redding en Michael Ruben Rinaldi.

Lowes begon al snel terug te vallen, Redding, Rinaldi en ook Baz kwamen er voorbij, gevolgd door Davies, en Redding stoomde zelfs voorbij Rea naar de leiding. Het werd ondertussen eindelijk wat droger op het Franse asfalt, waar Baz langzaam in de buurt van Rea begon te komen, nadat de Fransman weg was gereden bij Davies en Rinaldi.

Gerloff ging ook onderuit in race één

Baz reed met tien ronden te gaan langs Rea, die een gat van bijna twee seconden naar Davies had - een positie die hij, met Redding op kop, wel moest verdedigen om de titel te pakken. Van der Mark ging ondertussen voorbij Rinaldi naar plek vijf, maar het gat naar Davies was wel erg fors en dus leek er niet nog meer in te zitten voor de Nederlander.

Rea verloor ook zijn derde plek, want Davies zette zijn Ducati binnendoor langszij. De Noord-Ier bleef wel aanhaken, maar kon hem niet terugpakken en met Redding als winnaar gaat het circus over twee weken naar Estoril met - mathematisch gezien - Rea én Redding nog als kanshebbers op de titel. Baz finishte als tweede, voor Davies, Rea en Van der Mark.

Ruim honderd boetes bij verschillende illegale feesten

De politie heeft zaterdag op zondagnacht een illegaal feest gestopt in een bunker vlakbij de Westbroekerplas in Velserbroek. Bij de bunker hadden zich tientallen mensen verzameld. Van zoveel mogelijk aanwezigen werden de gegevens genoteerd. Deze personen zullen later een boete thuisgestuurd krijgen.

Later in de nacht heeft de politie ook een eind gemaakt aan een illegaal feest bij een viaduct aan de Haarlemmerstraatweg / A200 ter hoogte van Haarlemmerliede. Ook daar werden de gegevens van de aanwezigen genoteerd. Ruim twintig personen kunnen een boete thuis verwachten.

Weert
Na diverse geluidsoverlastmeldingen uit de omgeving van het industrieterrein in Weert bleek dat er in de nacht van zaterdag op zondag een illegaal feest aan de gang was in en rondom een loods aan de Vliesvenweg. De mobiele eenheid is zondagmorgen rond 8.45 uur ingezet op de feestlocatie met als doel het feest te beëindigen omdat de noodverordening met betrekking tot de coronamaatregelen werd overschreden. Er waren op dat moment ongeveer 150 feestvierders aanwezig. Twee personen zijn aangehouden.

De Mobiele Eenheid (ME) werd ingezet waarna de meeste feestvierders de feestlocatie verlieten. Om 11.30 uur werd de inzet afgerond. De laatste bezoekers verlieten op dat moment het terrein. Er zijn twee aanhoudingen verricht. Een persoon werd aangehouden in verband met baldadigheid en een andere feestvierder omdat hij een agent bespuugde. Er is geluidsapparatuur in beslag genomen en de waarnemend burgemeester van Weert heeft een bestuurlijke maatregel genomen om het pand te sluiten.

In de loop van de nacht kwamen diverse meldingen van geluidsoverlast binnen. Er was sprake van een groot aantal auto’s rondom het feestterrein. Behalve Nederlandse voertuigen waren er ook auto’s uit België en Duitsland. De loods van waaruit het feest georganiseerd werd is een kraakpand van waaruit al eerder, in augustus, een dergelijk feest georganiseerd werd. De politie had als doel het feest te beëindigen. Dat moet op een verantwoorde en veilige manier gebeuren en daarvoor zijn extra manschappen nodig. Na de inzet van de ME zijn de feestgangers vertrokken en is de rust wedergekeerd. Er zijn geen boetes uitgeschreven.

Deignan soleert naar zege in Luik-Bastenaken-Luik, Van Dijk derde

De vrouweneditie van Luik-Bastenaken-Luik is gewonnen door de Britse Lizzie Deignan. Na een solo van dertig kilometer kwam ze in Luik alleen aan. Op negen seconden werd de Australische Grace Brown tweede, Ellen van Dijk maakte het podium vol, maar de Nederlandse kwam wel pas ruim twee minuten na de winnares over de streep.

Op 50 km van de streep ontsnapte een groep van 9 rensters, onder wie Marianne Vos en Lizzie Deignan. De Nederlandse toppers als Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten zaten nog in het peloton op één minuut van de kopgroep. Het peloton zou nooit meer de kopgroep terugzien in koers.

Op La Redoute zag Deignan haar kans om weg te rijden uit de kopgroep. De Britse wist snel haar voorsprong uit te bouwen richting de Roche-aux-Faucons, de laatste klim van de dag en begon met één minuut voorsprong daaraan. Deignan leek op weg naar de zege, maar vanuit de achtervolgende groep demarreerde Grace Brown, De Australische maakte al snel veel tijd goed en op de top van de Roche-aux-Faucons was het verschil nog maar 25 seconden.

In een spannend slot wist Deignan alsnog Brown af te houden. Op ruim twee minuten werd Ellen van Dijk derde, vlak voor Vos en Amy Pieters. De zege voor Deignan betekende dat voor eerst een niet Nederlandse de vrouweneditie van Luik-Bastenaken-Luik won.

Uitslag FC Groningen - Ajax

Ajax heeft zondag de eerste nederlaag van het nog verse seizoen geleden. Uit bij FC Groningen werd met 1-0 verloren. Vorig seizoen verloren de Amsterdammers ook al in Groningen.

Ajax wist in de eerste helft nauwelijks te profiteren over het overwicht in de wedstrijd. Labyad en Álvarez kregen de beste kansen. Aan de andere kant kopte Larsen net over.

Vlak na rust hield Onana Larsen af van scoren maar bij de rebound van Balk was de Ajax-keeper kansloos. FC Groningen wist in het vervolg Ajax goed in bedwang te houden. Via Lundqvist was de thuisclub dicht bij de 2-0. In de slotfase werd het nog bijna gelijk maar zowel Tadic en Huntelaar raakten de lat.

FC Groningen

1 - 0

AFC Ajax

 49' Balk    
 
 Gele kaart: , Gravenberch, (AFC Ajax)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: Geen
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Dankerlui
Dammers
Itakura
v.Hintum
El Messaoudi
Matusiwa
Lundqvist (Poll/87)
D. v. Kaam (Postema/90+7)
Balk (El Hankouri/69)
Larsen (Joosten/70)
  Onana
Mazraoui (Huntelaar/77)
J. Timber
Blind (Martínez/76)
Tagliafico
Álvarez (Ekkelenkamp/69)
Promes
Gravenberch
Antony (Neres/55)
Labyad (Traoré/69)
Tadic

COVID-19: 4008 nieuwe besmettingen en 5 doden, totaal 135.892 en 6454

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 4008 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 135.892 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 25 in het ziekenhuis opgenomen. Tot nu toe zijn er 12.881 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Er zijn sinds de vorige update 5 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6454 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Marathonlegende Kipchoge verslagen in nat Londen

De marathon van Londen kon dit jaar uiteraard niet als massa-evenement plaatsvinden, maar met alleen de elitelopers - en de rest als virtuele lopers waar ze maar wilden - kon de wedstrijd in elk geval wel doorgang vinden.

Vrouwen
De vrouwen openden de dag in de vroege, halfdonkere en natte ochtend. Al vrij snel werd daar duidelijk dat het tussen twee Keniaanse dames ging: wereldkampioene Ruth Chepngetich en wereldrecordhoudster Brigid Kosgei - na dertig kilometer was Ashete Bekere (+1:10) de enige die nog binnen twee minuten liep.

In de volgende kilometers ging Kosgei er vandoor en dat bleek de winnende move: de Keniaanse haalde haar recordtempo zeker niet, maar won in een keurige 2:18.58 uur. De tweede plek ging niet naar Chepngetich, maar na een geweldige laatste paar kilometer - ze lag ruim twee minuten achter - ging de Amerikaanse Sara Hall in de laatste meters naar plek twee in 2:22.01 uur, vier tellen voor Chepngetich.

Mannen
Bij de mannen was Eliud Kipchoge de torenhoge favoriet: de wereldrecordhouder heeft als enige onder de twee uur gelopen - weliswaar niet onder officieel tellende omstandigheden - en stond aan de start met maar liefst tien opeenvolgende overwinningen in World Marathon Major-wedstrijden, zoals Londen.

De race begon vrij aardig, maar al snel zakte het tempo flink in en een forse groep werkte zich gestaag richting finish. Na 35 kilometer waren er nog negen man over, in de vijf kilometer daarna moesten er vier het tempo laten gaan...waaronder Kipchoge, een heuse sensatie. Net als Tamirat Tola en tweevoudig Rotterdam-winnaar Marius Kipserem ging de Keniaan eraf.

Na veertig kilometer haakten ook de Ethiopiërs Mule Wasihun en Mosinet Geremew af, waarna hun landgenoot Sisay Lemma de volgende was in de laatste halve kilometer. Shura Kitata (Ethiopië) en Vincent Kipchumba (Kenia) persten er een geweldige sprint uit en het was Kitata die zegevierde in 2:05.41 uur, nadat hij twee jaar geleden al tweede werd in zowel Londen als New York.

Nederlanders
De Nederlandse Bo Ummels lag geruime tijd op koers om de olympische limiet te lopen, maar zakte uiteindelijk behoorlijk in en finishte in 2:39.54 uur, ruim elf minuten boven de limiet. Frank Futselaar lag bij de mannen 25 kilometer lang op koers voor de limiet, maar stapte voor de dertig kilometer uit.

Terugblik op de #Hartstocht (Fotoverslag)

Vrijdagavond 19:00 uur: 'Hey Google, zet een wekker voor drie uur vannacht'. "Oké wekker gezet". Zaterdagochtend 02:00 uur: 'Hey Google, annuleer wekker'. "Oké wekker geannuleerd". 

Ik was veel te vroeg wakker, kennelijk last van adrenaline, want 60 kilometer is best een flinke tippel. Onder de douche gesprongen, koffie gedronken, spullen bij elkaar gezocht, wachten tot m'n gps de satellieten had gevonden en op pad. Na 2,5 uur was ik bij Zuidschermer (Foto 1). Ik had het tempo er lekker in zitten, en hoewel het stikdonker was kwam ik toch nog wat publiek tegen (Foto 2) en had ik een fraai uitzicht onderweg (Foto 3 en 4). Ik weet niet waarom, maar ik heb een hele tijd het Sinterklaasliedje 'Zie de maan schijnt door de bomen' lopen neuriën (Foto 5).

Na drie uur en drie kwartier passeerde ik het wandelknooppunt De Woude (Foto 6) en even later kreeg ik een appje van @Rob: "Potverdrie. Je bent te vroeg of te snel". Hij had me namelijk bij De Woude willen opwachten. Rond de 18 kilometer zag ik een auto aankomen in de verte, die stopte, keerde en een stukje verder parkeerde. Het was Rob met vers water en cola. Even 'gedwongen' rust dus. Na de pauze ging het weer verder richting Wormerveer (Foto 7) . Het begon inmiddels wat lichter te worden (Foto 8 en 9). 

Terwijl ik de Zaan overstak (Foto 10) was Rob aan het zoeken voor me waar ik onderweg koffie kon drinken, en hij kwam uit bij de Dekamarkt in Wormerveer. Hij had twee croissantjes ham kaas gescoord en kwam die ergens op een bedrijventerrein brengen, zodat ik weer gedwongen werd te rusten. Daarna liep ik door naar de Dekamarkt, waar hij me op koffie trakteerde. Hier had ik precies 25 kilomter afgetikt, dus de koffie was een welkome afleiding. Na de koffie namen we afscheid en ging ik verder richting Amsterdam. Dit stuk kende ik nog van de wandeling voor Pink Ribbon, dus ging het in volle vaart door. Onderweg werd ik nog aan het Westerborkpad herinnerd toen er een trein voorbij raasde. (Foto 11). Onderweg kwam ik ook nog een Zaanse Molen tegen. (Foto 12). 

Na een kilometer of 30 kwam ik een gedenkteken tegen voor 5 mensen die op deze plaat in de Tweede Wereldoorlog sneuvelden, allen waren afkomstig uit Alkmaar. (Foto 13) Na een korte rust ging het verder naar Amsterdam-Noord. (Foto 14). Hier zat Interpretatie me op te wachten met koffie. Nadat ik m'n benen had ingesmeerd met magnesiumolie, naar het toilet was geweest en de batterijen van m'n GPS had verwisseld ging de tocht verder naar het centrum van Amsterdam, ik had me voorgenomen om te lunchen bij de KFC op het Damrak. Ik had bewust een paar km extra ingepland, aangezien de route over het IJ voert, en ik daar de pont naar de Houthavens moest nemen (Foto 15). Hier had ik ook weer een gedwongen rustpuze van 15 minuten, omdat de pont net voor m'n neus vertrok. 

Eenmaal aan de overkant ging net de brug voor m'n neus open. (Foto 16). Eenmaal bij de KFC was het flink druk, en het stel voor me ging een discussie met het personeel aan over een zitplaats en ze konden het niet eens worden over wat ze nou wilden bestellen. Na een minuut of tien kon ik dan eindelijk m'n bestelling doorgeven die ik voor het Paleis op de Dam heb opgegeten. Snel verder richting Haarlem. Ergens in Amsterdam Nieuw-West begon het te regenen en haalde ik m'n poncho tevoorschijn. Het tempo begon inmiddels ook wel in zakken na 40-45 kilometer, en van 'als de brandweer gaan' was dan ook geen sprake meer (Foto 17). 

Na een kilometer of 45 begon ook m'n telefoon moeilijk te doen met opladen. Ik vermoedde zelf een kabelbreukje omdat hij dan weer wel, dan weer niet wilde opladen. De hele weg vanaf Amsterdam richting Haarlem heb ik met Rob lopen appen, wat me letterlijk op de been hield. Ik besloot m'n telefoon echter zo min mogelijk te gebruiken, om in geval nood iig nog te kunnen bellen. Inmiddels stroomde het van de regen toen ik Halfweg naderde (Foto 18). Op station Halfweg-Zwanenburg stond Stephan5 me op te wachten. (Foto 19). Voor ik vertrok had ik in een opwelling nog een sporthanddoek en een paar droge sokken in m'n rugzag gegooid. Omdat mijn voeten inmiddels aanvoelden alsof ik vijf uur lang in een sodabad had gezeten besloot ik dan ook om ze af te drogen en droge sokken aan te trekken. Hoe m'n voeten er op dat moment uitzagen? Zo dus.  Klikken voor eigen risico!! 

Inmiddels begon het weer wat op te drogen en gingen we verder, ik lopend, Stephan op de fiets. Toen we op de Batterijweg liepen hoorden we een auto aankomen. We gingen opzij om hem te laten passeren maar de chauffeur stopte naast me met de vraag of dit de USB kabel was die ik nodig had. Het bleek Rob te zijn die spontaan in de auto gesprongen was om me een nieuwe USB kabel te brengen. Toen dat niet het probleem bleek kreeg ik nog een extra powerbank mee, waardoor ik de laatste kilometers ook online kon blijven. De held!!

Ondertussen liep ik zowat op m'n tandvlees, maar het einde kwam in zicht. (Foto 21, 22 en 23). Om 19:45 uur arriveerden we dan eindelijk bij Het wachtlokaal in Haarlem. Ik had het gehaald, vraag niet hoe, maar ik was er. Terwijl Stephan zijn fiets naar de stalling bracht en ik hem buiten stond op te wachten (Foto 23) kreeg ik een berichtje van de vader van m'n jongste zoon. Ik antwoordde dat ik er net was toen er op het raam getikt werd. Ik keek om en zag hem en mijn zoontje lachend staan te wachten. Wat een onverwacht ontvangstcomité!! Ik kreeg tranen in m'n ogen, van vermoeidheid maar ook van blijdschap. 

Nadat we wat gedronken hebben zijn we naar huis vertrokken. Eenmaal thuis heb ik al m'n kleding, inclusief m'n jas in de wasmachine gegooid en een hete douche genomen. Ik was finaal naar de kl*te. Nu een dag later kijk ik terug op een, ondanks het weer, prachtige dag en prachtige mensen die me er doorheen gesleept hebben. Rob en Stephan die me er fysiek doorheen hebben gesleept, maar ook de mensen die me met berichtjes onderweg opvrolijkten waardoor ik afgeleid werd van de afstand en het vervelende weer. Ook de reacties en donaties van de FOK!kers onder het live bericht gisteren en reacties op het Forum hielpen daar aan bij. Bedankt iedereen

Terugblik op de Hartstocht (1)  (Foto: DJMO)

Terugblik op de Hartstocht (1) (Foto: DJMO)

Fenomenaal boksgevecht eindigt met loeiharde knockout

In het MGM Grand Conference Center in Las Vegas stond zaterdagavond niet een geweldig uitgebreid boksprogramma op de kaarten, maar één gevecht stak er wel ruim bovenuit: Jose Zepeda (32-2, 25 KO's) tegen Ivan Baranchyk (20-1, 13 KO's), met als inzet de WBC Silver-titel in het lichtweltergewicht (-63,5kg).

Baranchyk won de IBF-wereldtitel in 2018, maar verloor die in mei vorig jaar aan Josh Taylor. Zepeda vocht in februari vorig jaar om de WBC-wereldtitel tegen José Ramirez, maar leed een nederlaag, nadat hij in juli 2015 ook al de strijd om de WBO-wereldtitel in het lichtgewicht verloor van Terry Flanagan.

De twee zijn dus beiden op de weg terug richting een titelstrijd en dat lieten ze blijken ook. Vanaf het begin klapten de twee er goed op, wat er binnen twee minuten al voor zorgde dat Zepeda - nadat hij half naar de grond ging - een tot tien tellende scheidsrechter tegenover zich had. Dat was een minuutje later nog eens het geval, Baranchyk had de touwtjes stevig in handen.

Na een minuut in ronde twee werkte Zepeda Baranchyk met een linkerhoek naar de grond, maar de Wit-Rus sloeg nagenoeg direct terug met een derde knockdown. De twee gooiden ook in de derde ronde álles eruit en na een goede minuut was het Baranchyk die over de grond rolde: we zaten inmiddels aan vijf knockdowns en er waren pas drie ronden gevochten.

Een joekel van een linker op de kin van Baranchyk bracht het evenwicht aan het eind van de vierde ronde uit de Wit-Rus, maar terug in de wedstrijd: beiden stonden op drie knockdowns. In de vijfde ronde werd het er bepaald niet minder op en met een dikke halve minuut te gaan ramde Baranchyk zijn opponent hard in de hoek van de ring: weer moest de scheidsrechter tellen.

Zepeda kon nog altijd door, wachtte heel even af en amper tien tellen na zelf neergegaan te zijn haalde hij verschroeiend uit met links: nog voor hij het canvas raakte was het licht uit bij Baranchyk, die minutenlang behandeld werd alvorens hij - met wat hulp - grotendeels op eigen kracht kon gaan zitten en vervolgens richting ambulance kon wandelen.

Daarmee eindigde het gevecht dat weliswaar niet om een wereldtitel ging, maar met acht knockdowns in vijf ronden en een algehele topkwaliteit werd het door kenners, waaronder andere boksers, al heel snel uitgeroepen tot gevecht van het jaar en een van de beste gevechten die men ooit gezien had.

De hoogtepunten van Zepeda - Baranchyk/het hele gevecht tussen Zepeda en Baranchyk

Bierjacht in Utrecht na vroege sluiting horeca

De vroege sluiting van de horeca in Nederland lijkt weer eens een wassen neus te worden. Klanten die rond 22.00 uur de café's uitgegooid worden gaan daarna op jacht naar bierkratten om thuis lekker verder te feesten. Ongezien, ongecontroleerd en vooral gezellig.

De horeca-ondernemers in Utrecht zijn piswoest. Utrechtse supermarkten die na 22.00 uur nog open zijn halen bijkans recordomzetten door de bierverkoop en de lange rijen voor de deuren, terwijl de horeca de stoelen op de tafels zet.

Handhavers weten niet waar ze het zoeken moeten; zodra ze bij een supermarkt opduiken, verplaatst het spektakel zich naar een andere supermarkt in het centrum van de Domstad.

De chaos wordt zo groot dat zelfs een supermarkteigenaar zijn verantwoordelijkheid wil nemen. "Het is niet te handhaven op deze manier", verzucht hij. "Vanaf nu ga ik ook iedere avond om 22.00 uur dicht. We moeten dit samen doen hè, corona bestrijden. Mensen luisteren niet binnen en lezen niet wat op onze borden staat."

Buiten klinkt gejuich als er weer een kratje op een fiets geladen wordt.

Idrissi voor 12 miljoen euro van AZ naar Sevilla

Oussama Idrissi verruilt AZ voor Sevilla. De Alkmaarders bereikten gisteren een akkoord met de Spaanse Europa League-winnaar voor een bedrag van twaalf miljoen euro.

Idrissi maakte in 2018 de overstap van FC Groningen naar AZ. Bij AZ kende de Marokkaans international vorig seizoen seizoen een topseizoen waarin hij in 25 competitiewedstrijden dertien keer wist te scoren en gaf vier assists. In totaal speelde Idrissi 69 wedstrijden voor AZ waarin hij 24 keer wist te scoren.

Idrissi rondt momenteel zijn transfer af en treft bij Sevilla onder anderen Luuk de Jong en Nemanja Gudelj. AZ heeft met de Zweed Jesper Karlsson al een vervanger in huis voor Idrissi.

Fun met funda #215 - Majestueus wonen in Huize Hoevelaken

In Hoevelaken vond user koeboer dit juweeltje. Volgens de makelaar wordt Huize Hoevelaken in de volksmond steevast Het Kasteel genoemd. Dit rijksmonument, bevindt zich in een schitterend park met eeuwenoude bomen en kijkt uit over een imposante vijver. Voor een slordige 7,5 miljoen kun jij de eigenaar worden van dit schitterende object, met uiteraard een luxueus ingerichte zolderkamer. Voor belangstellenden kun je hier op Funda je ding gaan doen!

Huize Hoevelaken  (Foto: Funda)
Huize Hoevelaken (Foto: Funda)

Iets te linkdumpen? Leuk stukje geschreven? Geef het door in de submit

Vind jij de leukste video's of de grappigste plaatjes? Heb je een talent voor luchtigheid of vaak iets bijzonders te melden? kom bloggen!

Radio's zijn eerste concrete stap Duits-Nederlandse verbondenheid

Goede, beveiligde militaire communicatie- en dataverbindingen zijn steeds belangrijker. Zeker ook die met buitenlandse partners, aangezien Nederland voornamelijk optreedt in internationaal verband. Spiral 0 is de 1e concrete stap naar het veilig verbinden van alle mobiele systemen met buitenlandse partners (internationale operabiliteit). Staatssecretaris Barbara Visser informeerde de Kamer eergisteren over dit voorgenomen project.

Met Spiral 0 wordt de militaire radio- en communicatieapparatuur vervangen van 44 Pantserinfanteriebataljon en enkele ondersteunende eenheden. Het is de 1e concrete stap naar zogenoemd informatiegestuurd optreden. Spiral 0 wordt uitgevoerd in de periode 2020-2026 en kost tussen de €25 en € 100 miljoen. Vanaf 2023 stroomt de 1e apparatuur naar verwachting binnen.

Vervanging verouderde apparatuur
Het gaat in dit geval om de vervanging van de verouderde radioapparatuur van ongeveer 220 (gevechts)voertuigen en de bijbehorende draagbare radio’s. Dit vormt de basis voor interoperabiliteit zowel binnen de krijgsmacht als internationaal en is van groot belang voor de operationele effectiviteit van de eenheid.

Radio’s en software
Het pakket bestaat uit de aankoop en inbouw van de Combat Net Radio (CNR). Die verzorgt het zenden en ontvangen van spraak- en datasignalen van en naar personeel en voertuigen. De TEN Core (Tactical Edge Networking) zorgt voor de integratie van de radio’s. Met deze software kunnen applicaties zoals een Battlefield Management System hun data delen en verzenden via de CNR. Ook maakt de TEN Core de toekomstige aansluiting mogelijk van nieuwe, al dan niet buitenlandse, middelen en applicaties.

Naast de Nederlandse eenheid krijgt ook een vergelijkbare Duitse eenheid nieuwe apparatuur. Er wordt bij de radio’s zoveel mogelijk uitgegaan van bestaande en bewezen producten, waardoor de risico’s beheersbaar zijn. De CNR wordt samen met Duitsland aangekocht. De TEN Core wordt gezamenlijk met Duitsland ontwikkeld in het Design and Prototype Center te Amersfoort. De inbouw doet Nederland zelf. Er wordt nadrukkelijk gekeken naar de mogelijkheid tot samenwerken met Nederlandse kennisinstellingen en bedrijfsleven.

Informatiegestuurd optreden
De internationale veiligheidssituatie en de razendsnelle technologische ontwikkelingen vragen om meer informatiegestuurd optreden door de krijgsmacht. Dit draait om het snel verwerken, analyseren en toepassen van grote hoeveelheden (digitale) informatie. Spiral 0 is onderdeel van het wapensysteemgebonden-IT programma FOXTROT Hiermee werkt Nederland aan de randvoorwaarden voor een informatiegestuurde krijgsmacht. Daarbij kan ieder platform (militair, commandopost, sensor, wapensysteem) in operationele omstandigheden veilig worden verbonden, ook met internationale partners.

Het programma werkt met deelleveringen, zogenoemde spirals, aan stapsgewijze invoering ervan. Door de omvang en complexiteit kost dit veel tijd. 

FOK! Wat een weer: Zwaar bewolkt en af en toe regen

Het is aanvankelijk zwaar bewolkt met af en toe regen of motregen. In de middag klaart het van het zuiden uit op, maar langs de kust zijn dan enkele buien mogelijk. De maximumtemperatuur ligt rond 15°C. De zuid tot zuidoostenwind is matig, aan de kust en op het IJsselmeer matig tot vrij krachtig. De wind draait in de ochtend naar zuid tot zuidwest en neemt toe naar matig tot vrij krachtig, aan de westkust en op het IJsselmeer naar krachtig tot hard. In de avond neemt de wind iets af en draait dan naar zuid tot zuidoost.

Komende nacht trekt een gebied met regen oostwaarts. In het noordoosten en oosten blijft het waarschijnlijk nog droog. De minima liggen rond 10°C. De zuidelijke wind is matig, aan de kust neemt de wind toe naar krachtig tot hard.

Maandag overdag valt er eerst nog af en toe regen. Aan de kust komen buien voor, mogelijk met onweer. In de middag komen ook landinwaarts enkele buien tot ontwikkeling. De maxima liggen rond 14°C. De wind is zuidwestelijk, matig, aan de kust krachtig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Scherpschutter zag ze vliegen...
Scherpschutter zag ze vliegen...

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Giro: Etappe 2 - Gelijk een pittige finish

De openingsrit in de Giro d'Italia zit erop, een bloedsnelle tijdrit rond Palermo, waar van de klassementsrenners alleen Geraint Thomas en Simon Yates fatsoenlijk nagedacht hadden: mannen als Steven Kruijswijk, Vincenzo Nibali en Jakob Fuglsang vertrokken zo laat dat ze vanwege de zoals verwacht veranderende wind kansloos waren.

Vandaag volgt de eerste rit in lijn, waar in elk geval voor de toerist op Sicilië genoeg van historische waarde te zien is. Daar komen de renners natuurlijk niet voor, zij krijgen 149 kilometer voor de kiezen met een behoorlijk pittig einde - dat wordt niet gewoon sprinten. Rellende_Rotscholier heeft weer een vrij uitgebreide beschrijving voor de liefhebber, hier te vinden.

De etappe gaat kort voor één uur van start, Eurosport - de exclusieve zender voor de Giro - is er gewoon gelijk bij, de echte sportfans hebben de Eurosport Player en die kan zelfs om 12.35 uur al aan om zonder reclame te blijven kijken. Luik-Bastenaken-Luik is er overigens ook nog, vanaf half twaalf live op Sporza. De Giro-etappe finisht zo rond half vijf, plusminus een kwartier.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Drie maal 600 mensen in kerkdienst Staphorst

De Hervormde kerk in Staphorst is er klaar voor: vandaag zullen er drie kerkdiensten komen voor 600 bezoekers. Iets dat veel mensen tegen het borst stuit. Een mondkapje dragen hoeft ook niet, dan zou het gezang gemompel zijn. 

De diensten worden gehouden in de Herstelde Hervormde kerk. Wel wordt er afstand bewaard. "We hebben een erg grote kerk", aldus een woordvoerder van het geloofshuis. Tijdens de eerste coronagolf werd er ook gedacht om de diensten door te laten gaan maar daar is na veel verzet destijds vanaf gezien.

Gerrit Jan Kok, de burgemeester van Staphorst denkt dat het wel goed komt en grijpt niet in, hij laat Gods water over Gods akker lopen. Op social media is men niet te spreken over de diensten, zo blijkt uit dit twitterdraadje.

Trump tweet videoverklaring vanuit Walter Reed; ' Ik voel me nu veel beter'

Vanuit het Walter Reed National Military Medical Center heeft Donald Trump zojuist een korte videoverklaring over zijn huidige situatie getweet. Hij oogt vermoeid en klinkt wat kortademig, zoals je verwacht van een COVID-19 patient.

Hij bedankt de artsen en de verpleging voor hun zorg, hij voelde zich niet zo goed maar voelt zich nu beter, en wil zo gauw het kan zijn campagne hervatten en 'Make America great again'. Verder bedankt hij iedereen uitvoerig die hem beterschap heeft gewenst en vertelt hij hoe goed het met hem en Melania gaat. Om hierna af te sluiten met wederom een dankwoord naar iedereen die hem support.

Italiaanse maffia en het anti-maffiateam van de Nederlandse politie

Italiaanse maffiosi in Nederland, die hebben we hier toch niet? Het is een vraag die het anti-maffiateam van de Nederlandse politie regelmatig krijgt. Maar ook in ons land zijn ze actief. Het team helpt hier ondergedoken maffialeden op te sporen en op te pakken. ‘Het is een cliché, maar ze zijn vaak te vinden in pizzeria’s en ijssalons.’
Een interview met een aantal leden van het Nederlandse anti-maffiateam.

‘Het was niet normaal, zo lekker als hij kon koken.’ De collega’s van Alfredo M. kunnen het niet geloven. De 57-jarige chefkok waar ze mee samenwerkten in een populair Italiaans restaurant in Den Haag blijkt een wereldwijd gezocht Napolitaans maffialid. Jaren stond hij achter het fornuis van La Lanterna in het centrum van de hofstad. Een geliefde eetplek op steenworp afstand van het Binnenhof. Tot de politie het Camorra-lid in 2019 in de boeien slaat als hij op weg is naar zijn werk.

De chefkok wordt ervan verdacht een coördinerende rol te hebben gespeeld in de handel in honderden kilo’s drugs vanuit Nederland naar Italië. Hij werkte de afgelopen jaren niet alleen in La Lanterna, maar in verschillende Italiaanse restaurants in Den Haag. In één daarvan hing een zwart-witposter aan de muur van acteur Marlon Brando als de Godfather.

Voortvluchtigen
Alfredo M. kon worden opgepakt door een samenwerking tussen de anti-maffiadiensten van de Nederlandse en Italiaanse politie. In Italië bestaat deze dienst al lang, in Nederland houdt het anti-maffia team zich sinds twee jaar bezig met de opsporing van Italiaanse georganiseerde criminaliteit in ons land. Het team bestaat uit Nederlandse experts die vloeiend Italiaans spreken. Allemaal hebben ze iets met Italië door hun studie of werkverleden. Ze komen van verschillende teams van de politie, zoals de recherche, maar ook van de belastingdienst. En de Nederlandse verbindingsofficier in Rome maakt deel uit van het team.

We verzamelen informatie uit Italië over verdachten en voortvluchtigen die hier ondergedoken kunnen zitten’, vertelt Maaike, recherchekundige en coördinator van het team. ‘Maar we verhoren ook zelf Italiaanse kroongetuigen om aan informatie te komen. Wij koppelen de juiste Nederlandse rechercheurs aan deze zaken.’


Helden
Op de werkkamer van het anti-maffiateam hangt een poster van de beroemde onderzoeksrechters Falcone en Borsellino. ‘Zij werden begin jaren negentig in Italië vermoord door de Cosa Nostra, destijds de grootste maffiagroep’, vertelt Maaike. ‘Deze rechters zijn voor ons team het ultieme voorbeeld van anti-maffiastrijders.'

'Na hun dood keerden de Italianen zich massaal tegen de maffia. Eerst werden ze door veel mensen nog gezien als een soort Robin Hood-achtige organisatie. De maffia zorgde namelijk ook voor werk. Maar de Italianen werden zich door de moord op de twee onderzoekrechters bewust van de rotte kern in hun maatschappij.'

'Dankzij deze twee helden is de wetgeving veranderd en de bestrijding van de maffia op gang gekomen. Ze zijn onze mascottes. ’s Ochtends zeg ik nog wel eens: há, onze vrienden zijn er ook weer!’

Italiaanse toestanden
Voor de oprichting van dit speciale team was er bijna geen aandacht voor Italiaanse maffiosi in het Nederland. Maaike: ‘Dat komt omdat de maffia de kunst van de onopvallendheid heeft geperfectioneerd. Alfredo M. behoorde bijvoorbeeld tot de Camorra. Die maffiatak bestaat al sinds de 19e eeuw en is daardoor heel ervaren.’

Ze geeft als voorbeeld de genadeloze moord op advocaat Derk Wiersum vorig jaar. ‘De pers hier schreef over “Italiaanse toestanden in Nederland”. Dat zien ze in Italië heel anders. Dit zou de Italiaanse maffia nooit zo aanpakken, weten zij. De maffia staat misschien bekend als moordmachine, maar zal alleen grof geweld gebruiken als dit echt niet anders kan. Dat trekt namelijk veel te veel aandacht. Ze blijven liever onder de radar.’

Pizzabakkers
Zoals Alfredo M. zijn de afgelopen twee jaar meer voortvluchtige maffiosi opgepakt die een dubbelleven in Nederland leidden. Zo was er ook het Camorra-lid en de pizzeria-eigenaar Dario P. en pizzabakker Rocco G, lid van de ‘Ndrangheta. En ook de broer van Alfredo M. stond vrolijk achter het fornuis van een ander Haags restaurant.

Het is cliché maar waar: Italiaanse restaurants en ijssalons zijn populaire plekken die door de maffia als dekmantel voor hun criminele activiteiten worden gebruikt’, vertelt teamlid Lars. ‘Ze gebruiken dit soort locaties voor de handel in verdovende middelen. Niet alleen als ontmoetingsplek en bewaarplek van drugs, maar ook voor witwassen, verzekeringsfraude en het herbergen van voortvluchtigen.’

Bunkers en kelders
'Voortvluchtige maffiosi hoeven zich hier dus niet in bunkers en kelders te verschuilen, zoals in Italië' zegt Lars. ‘Hier in Nederland hebben ze een veel vrijer bestaan. Dat komt volgens hem onder meer omdat Nederlanders heel open staan voor de Italiaanse cultuur. Toen ‘Ndrangheta-kopstuk Rocco G. werd aangehouden was er geen buurman of buurvrouw die zei: wat erg, maffia bij ons in de buurt! Ze zeggen allemaal: “wat jammer, het was zo'n aardige man”.’ De maffiosi gaan op in de maatschappij en kunnen hun criminele zaken blijven doen en toch onder de radar blijven.'

Grote jongens
We hebben in Nederland minder Italiaanse criminelen rondlopen dan criminelen uit andere landen’, vertelt Maaike. ‘Maar de Italiaanse voortvluchtigen die we helpen opsporen zijn over het algemeen geen loopjongens. ‘Ze zitten vrij hoog in de hiërarchische structuur van de maffia. Ze spelen een belangrijke rol in de drugshandel en verbinden bijvoorbeeld de importeurs in Zuid-Amerika met de afzetmarkt in Europa. De meesten worden rechtstreeks vanuit Calabrië, Napels en Sicilië aangestuurd.’

Cocaïnehandel
‘Nederland is logistiek en economisch gezien een walhalla voor maffiosi’, legt Lars uit. ‘Cocaïnehandel is nog steeds hun core business. Ons land wordt met z’n open grenzen en de Rotterdamse haven niet voor niets de poort voor de Europese cocaïnehandel genoemd. Door onze beperkte wet- en regelgeving kunnen ze hier vrij gemakkelijk zaken doen.’

In Italië is de bestrijding van de maffia prioriteit nummer één, naast terrorisme gerelateerde activiteiten. ‘In drie of vier jaar pakken ze daar hele netwerken in één keer op. In Nederland zag je nog vaak dat iemand wordt aangehouden en twee weken later zit er alweer een vervanger op zijn plek. Die Italiaanse aanpak proberen we hier nu over te nemen, want dat werkt het best: de boel met wortel en tak uitroeien, zodat het niet meer terugkeert.’

Corona
Italië is hard getroffen door de coronacrisis. Een aantal grote maffiabazen die hier in de gevangenis zaten, werd tijdelijk voor hun gezondheid met enkelband op thuisverlof gestuurd. Maaike: ‘Deze oude capi zaten met een beveiligingsmannetje voor de deur thuis. Daar is veel kritiek op gekomen vanuit de Italiaanse maatschappij. Het is tegen het zere been van de slachtoffers van deze maffiosi. En het is niet goed voor het vertrouwen in de maffia-aanpak in Italië. Inmiddels zitten deze maffiosi weer netjes achter de tralies.’

Door deze crisis verwacht het anti-maffiateam het een stuk drukker te krijgen de komende tijd. ‘COVID-19 zorgt voor een ideaal klimaat voor de Italiaanse georganiseerde criminaliteit’, vertelt Maaike. ‘Italië kent ontzettend arme regio’s waar staatshulp nu maar traag op gang komt. En als de staat de bevolking niet kan helpen, springt de lokale maffiaclan maar wat graag in dat gat door voedingspakketten uit te delen of leningen te verstrekken. Voor burgers die hier gebruik van maken komt de rekening pas later.’

Grote maffiabestrijders vrezen dat de coronacrisis de maffia in Italië weer zo machtig zal maken als twintig jaar geleden. Wat betekent dit voor Nederland? ‘Ook hier zijn er ondernemingen die in nood komen door corona.'

'De vraag is wat zij doen als hen financiële steun uit deze schimmige hoek wordt aangeboden. Ondernemers kunnen daar nu gevoeliger voor zijn. We verwachten dat de Italiaanse maffia ook in Nederland haar macht gaat uitbreiden. Maar wij zitten er bovenop.’

Het anti-maffiateam geeft nog een paar tips voor film, serie en boeken over de Italiaanse maffia:

Film: Il Traditore/The Traitor (2020). Film over de eerste grote spijtoptant Tomasso Buscetta, lid van de Cosa Nostra. Dankzij Buscetta’s verklaringen zijn Cosa Nostra kopstuk Toto Riina (‘het beest’) en nog honderden andere maffiosi de cel ingedraaid. De film geeft een goed beeld van de strijd van de Italiaanse autoriteiten tegen de maffia en de belangrijke rol van het spijtoptantsysteem.

Boeken: ‘Maffiaparadijs’ van Stan de Jong en Koen Voskuil. Voor de beginnende maffiakenner een goed instapniveau: de geschiedenis van de maffiatakken afgewisseld met voorbeelden van in Nederland verblijvende maffiosi. Voor de volgende stap: ‘Bloedbroeders’ van Antonio Nicaso en Nicola Gratteri (de alom bekende Italiaanse crimefighter). Een uitgebreid en gedetailleerd beeld van de ‘Ndrangheta.

Serie: Gomorra (op Netflix) is gebaseerd op het gelijknamige boek van Roberto Saviano. De serie geeft een hard maar realistisch beeld van de Napolitaanse Camorra, zonder de romantische randjes.

Einde Roland Garros voor Rus na dubbelnederlaag

Voor tennisster Arantxa Rus zit Roland Garros er weer op. De Nederlandse sneuvelde in de tweede ronde van het damesdubbelspel samen met de Tsjechische Marie Bouzkova.

De twee namen het op tegen Hsieh Su-wei en Barbora Strycova en dat het Taiwanees-Tsjechische duo te sterk was mocht bepaald geen schande heten: zij zijn als eerste geplaatst. Hsieh en Strycova stuurden Rus en Bouzkova met 5-7, 1-6 terug naar huis.

Er zat wel een verrassing in het damestoernooi, want de Belgische Elise Mertens en de Wit-Russische Aryna Sabalenka - als derde geplaatst - liggen eruit. Ze begonnen goed, maar gaven het volledig weg tegen het Amerikaanse duo Asia Muhammad/Jessica Pegula: 3-6, 6-1, 6-4.

Bij de mannen viel het doek voor de nummers twee van de plaatsingslijst, Marcel Granollers en Horacio Zeballos. Het Spaans-Argentijnse duo werd in drie sets verslagen door de Britten Jamie Murray en Neal Skupski: 6-3, 4-6, 6-4.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
special
Random Pics van de Dag #1244
©FOK.nl e.a.