FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 15 augustus 2020

Politie in Utrecht bekogeld met vuurwerk en stenen

Op social media zijn oproepen gedaan om vanavond te komen rellen in de wijk Overvecht in Utrecht. Een groot aantal jongeren heeft aan deze oproep gehoor gegeven. De politie werd hierbij bekogeld met stenen en vuurwerk. De Mobiele Eenheid heeft inmiddels een charge uitgevoerd.

Vanwege de onrust is er een noodbevel afgekondigd voor een deel van de wijk Overvecht. Iedereen die na verzoek van de politie weigert om het gebied te verlaten kan worden aangehouden.

Wat zegt een positieve COVID-19 test?

Op Twitter kwam ik dit informatieve "draadje' tegen, waar duidelijk wordt uitgelegd hoe men de uitslag van de PCR test kan interpreteren.

Olympique Lyon plaatst zich verrassend voor halve finales CL na zege op Manchester City

Olympique Lyon heeft zaterdagavond de halve finales van de Champions League bereikt. De Franse club was met 3-1 te sterk voor Manchester City.

Lyon kwam in de eerste helft na ruim twintig minuten spelen op voorsprong via een doelpunt van Maxwel Cornet. Kevin de Bruyne zorgde in de tweede helft voor de gelijkmaker. De Engelse club kreeg vervolgens het overwicht in de wedstrijd, echter tien minuten later bracht invaller Moussa Dembélé Lyon weer op voorsprong. Vlak voor tijd scoorde diezelfde Dembélé de 3-1.

In de halve finale op woensdag 19 augustus moet Lyon het opnemen tegen Bayern München. Een dag eerder zijn Paris Saint-Germain en RB Leipzig elkaars tegenstander.

Horloge van 150.000 euro in nektasje

De Koninklijke Marechaussee heeft vrijdagmiddag tijdens het controleren van een auto op Schiphol een 38-jarige man uit Beverwijk aangehouden op verdenking van witwassen. De man was in het bezit van een exclusief horloge met een waarde van ongeveer 150.000 euro, contant geld en een koffer met duizenden euro’s aan merkkleding.

De man die als bijrijder in het voertuig zat, werd eruit gehaald tijdens een controle op de vertrekpassage op Schiphol. Bij het controleren van de identiteit van zowel de bestuurder als de bijrijder, bleek de Beverwijker gesignaleerd te staan voor een ontnemingsmaatregel, een maatregel die is bedoeld om goederen van verdachten af te pakken die zijn aangeschaft met crimineel geld, van ruim 200.000 euro.

Nektasje
Marechaussees zagen dat de man dure kleding droeg en een opvallend nektasje bij zich had. Hieruit kwam het horloge tevoorschijn. In zijn koffer werd vervolgens nog meer merkkleding gevonden en hij had ongeveer 4000 euro contant geld op zak.

De man kon geen goede verklaring geven over hoe hij aan de goederen en het geld kwam. Hij wordt dan ook verdacht van witwassen. De man zit vast en rechercheurs doen verder onderzoek.

Bekkenbreuk Evenepoel na zware val Ronde van Lombardije

Tijdens de Ronde van Lombardije vanmiddag is wielrenner Remco Evenepoel in een ravijn beland. De Belg reed tegen een muurtje op een viaduct en sloeg vervolgens over de kop het ravijn in.

Per brancard werd Evenepoel, die bij bewustzijn was, uit het ravijn gehaald. Vervolgens werd hij overgebracht naar een ziekenhuis.

Zijn ploeg Deceuninck-Quick-Step heeft inmiddels laten weten dat de Belg zijn bekken heeft gebroken en een gekneusde long heeft.

Knotsgekke F2-race op Barcelona levert verrassende winnaar op

De hoofdrace van de Formule 2 op het Circuito de Catalunya van zaterdagmiddag kan met recht knotsgek genoemd worden. Bandenslijtage, safety cars, volle bak knokken, alles zat erin en dat leverde een heerlijk spektakel op.

Kampioenschapsleider Callum Ilott vertrok vanaf poleposition, met Robert Shwartzman ernaast en Zhou Guanyu, Felipe Drugovich, Mick Schumacher, Yuki Tsunoda, Jack Aitken en Dan Ticktum achter zich. Shwartzman nam bij de start de leiding over van Ilott, Schumacher volgde op plek vier, voor Zhou, terwijl Marcus Armstrong achterin het veld in het grind kwam te staan: safety car.

Na een korte onderbreking kon de race dan écht beginnen, vijf ronden later nam Ilott de leiding weer terug van Shwartzman. De Rus en Zhou kwamen na negen ronden binnen voor een setje harde banden, Ilott volgde een ronde later. Schumacher was juist op de hardere banden gestart en reed dus de omgekeerde strategie, hoewel hij wel even een flink uitstapje door het grind maakte.

Kort na de helft van de race waren Schumacher's harde banden er toch echt zo'n beetje aan, waardoor Ilott met enorme stappen dichterbij kwam en al naderde tot op tien seconden - waarbij wel aangetekend moet worden dat Ilott langer op de harde banden moest rijden, gezien wat er nog te gaan was, dan wat Schumacher al achter de kiezen had op het moment dat ze hard achteruit gingen.

Schumacher stopt
Na 23 van de 37 ronden kwam Schumacher naar binnen, terwijl Ilott inmiddels al tot op drie seconden genaderd was. Schumacher kwam halverwege het veld de baan weer op met zachte banden, waarvan het maar de vraag was of het mogelijk zou zijn om daar de race mee uit te rijden. Drugovich was ondertussen ook lekker bezig en stak voorbij Shwartzman naar de virtuele tweede plek - Nikita Mazepin en Nobuharu Matsushita moesten nog stoppen.

Snel daarna kwam Giuliano Alesi na een tikje van Sean Gelael stil te staan, waardoor de safety car de baan betrad. Potentieel perfect voor Schumacher, maar Ilott kwam ook gelijk binnen voor een tweede stop en een nieuw setje zachte banden, ook Mazepin en Matsushita kwamen uiteraard gelijk naar binnen. Drugovich reed op harde banden en bleef buiten, waardoor hij de leiding nam, voor Tsunoda, Ilott, Matsushita, Mazepin, Swhartzman, Aitken en Schumacher.

Toch kwam ook Drugovich alsnog binnen, op de harde compound zou het vermoedelijk toch niet lukken. Tsunoda, die na zes ronden als een van de eersten stopte, bleef wél buiten, maar met een duidelijk bericht op de boordradio: "We gaan voor de winst." Met negen ronden te gaan konden we weer door en Matsushita verschalkte Ilott met een fraaie actie in de strijd om de tweede plek.

Zinderende slotfase
Ilott kwam even buiten de baan in duel met Mazepin, waar Shwartzman gelijk van profiteerde: derde. Tsunoda moest na een paar ronden toch echt buigen voor de druk van Matsushita, waarna Shwartzman ook gelijk voorbij Tsunoda ging. Roy Nissany zette zijn auto vervolgens in de muur en met hooguit vijf minuten te gaan kwam de safety car zo de baan weer op.

Het groen werd vervolgens gezwaaid voor één laatste ronde, met Matsushita en Shwartzman voorop en Tsunoda op de derde plek. Matsushita hield stand voor een fantastische zege, voor Shwartzman en Mazepin, met Zhou, Tsunoda en Ilott daar weer achter en Schumacher op de zevende plek in een werkelijk knotsgekke race.

Verstappen: "Dit is het maximale wat we kunnen doen"

Max Verstappen wist vanmiddag beslag te leggen op de derde startplek voor de Grand Prix van Spanje van morgen. De Nederlander is tevreden met zijn plek achter de Mercedessen.

"Dit is momenteel het maximale wat we kunnen doen. Het hele weekend zijn we al derde, dus ik ben best tevreden. Ik hoop dat we er in de race dichter bij kunnen zitten. De long runs zagen er gisteren niet slecht uit, maar morgen is weer een andere dag. We zullen het zien", aldus de Red Bull-coureur, zo lezen we op Verstappen.nl.

"Het gat is zeven tienden, maar als je ziet dat we er de afgelopen wedstrijden iedere keer meer dan een seconde achter stonden, denk ik niet dat het verkeerd ging. We weten dat Mercedes over één ronde gewoon enorm snel is", zo vult Verstappen aan.

De Nederlander durft nog niet te zeggen of hij morgen dichterbij kan komen. "Dat is nog lastig te zeggen, maar ik voelde me in ieder geval goed in de auto. Ik hoop dat ik wat druk op ze kan uitoefenen. Het is hier lastig inhalen, vooral met de auto’s waar we nu in rijden. Als je binnen drie seconden van een ander rijdt, merk je al dat je downforce verliest. Natuurlijk win je wat tijd op het rechte stuk, maar je verliest in de laatste sector veel grip. Als je dan probeert binnen anderhalve seconde te zitten, is het al een stuk moeilijker, dus we moeten het denk ik op strategie gaan doen. We gaan alles op alles zetten om het ze moeilijk te maken."

Fuglsang de beste in Ronde van Lombardije; Evenepoel komt zwaar ten val

Jakob Fuglsang heeft de 114de editie van de Ronde van Lombardije gewonnen. De Deen van Astana kwam solo aan in Como en won daarmee zijn tweede monument uit zijn carriere. George Bennett werd tweede, voor Aleksandr Vlasov. Uittredend winnaar Bauke Mollema kwam in de finale net wat tekort en moest genoegen nemen met een vierde plaats.

Op de Muro di Sormano, op meer dan vijftig kilometer van de streep, lieten de favorieten zich van voren zien. Remco Evenepoel, George Bennett, Bauke Mollema, Giulio Ciccone, Vicenzo Nibali, Jakob Fuglsang en Alexandr Vlasov kwamen als eersten boven. In de lastige en gevaarlijke afdaling van de Muro di Sormano ging Evenepoel in de fout. Het Belgische wondertalent en topfavoriet in deze Ronde van Lombardije raakte een muurtje en vloog vervolgens over het muurtje heen in het ravijn.

Evenepoel was bij bewustzijn toen hij door reddingswerkers met enige moeite uit het ravijn werd gehaald. Hij is per ambulance afgevoerd. Over zijn toestand is verder nog niets bekend.

De koers ging verder en op de beklimming van de Civiglio viel de volgende beslissing bij de favorieten. Fuglsang plaatste zijn eerste versnelling, die meteen werd beantwoord door Bennett. Later zou Vlasov, de ploeggenoot van Fuglsang, aanhaken. Mollema, Ciccone en Nibali, alle drie van Trek-Segafredo, moesten passen bij de versnelling van de Deen. Mollema en Ciccone bleven lange tijd op vijftien seconden hangen, maar zouden nooit meer vooraan geraken. Nibali was nog verder achterop geraakt.

Bennett moest het op de laatste klim, de San Fermo della Battaglia, opnemen tegen twee Astana's maar de Nieuw-Zeelander van Jumbo-Visma probeerde het wel. Vlasov moest passen bij de aanval, doch Fuglsang kon makkelijk mee en zou op de klim zelfs Bennett achterlaten en reed zo op weg naar zijn eerste winst in de Ronde van Lombardije en zijn tweede monument. Eerder schreef de Deen ook Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam.

Ronnie O'Sullivan neemt flinke voorsprong in openingssessie finale WK

Ronnie O'Sullivan heeft een eerste stap gezet in jacht op zijn zesde wereldtitel snooker. In de openingssessie van de finale tegen Kyren Wilson won hij zes van de acht frames. 

Het openingsframe was in twee breaks voor O'Sullivan, maar het frame daarna ging naar Wilson. O'Sullivan noteerde vervolgens 80 en 75 voor 3-1. Wilson kwam na de pauze met een 63-break terug voor 3-2. Een spannend zesde frame ging naar de vijfvoudig wereldampioen, waarna het met 106 5-2 werd. 

In het achtste frame kon Wilson het afmaken, maar hij miste de roze bal van afstand, waarna O'Sullivan roze en zwart wel weg wist te spelen. Vanavond vanaf 20.00 uur is de tweede sessie en zullen er negen frames worden gespeeld. Zondag valt de beslissing in de best of 35. Het is te hopen dat het zondagavond nog spannend is. 

Hamilton weer op pole, Verstappen 3e

Lewis Hamilton start zondag weer eens vanaf poleposition in de Formule 1. Het was allemaal niet erg spannend in Barcelona, waar de kwalificatie voor de Grand Prix van Spanje een 1-2'tje opleverde voor Mercedes.

We kunnen er wat de pole betreft kort over zijn: er stond geen enkele maat op Mercedes. Hamilton was in Q1 ruim sneller dan teamgenoot Valtteri Bottas, in Q2 was de Brit een dikke tiende sneller en in Q3 scheelde het nog iets minder, maar wel genoeg.

Achter Bottas was Max Verstappen de hele kwalificatie best of the rest, hij gaf uiteindelijk een kleine driekwart seconden toe en start zondag naast de van COVID-19 teruggekeerde Sergio Perez. Sebastian Vettel viel weer tegen en haalde Q3 op 0,002 seconden niet.

Uitslag kwalificatie Grand Prix van Spanje

Pos.  Rijder Team Q1 Q2 Q3
1.   L. Hamilton Mercedes 1:16.872 1:16.013 1:15.584
2.   V. Bottas Mercedes 1:17.243 1:16.152 1:15.643
3.   M. Verstappen Red Bull 1:17.213 1:16.518 1:16.252
4.   S. Pérez Racing Point 1:17.117 1:16.936 1:16.482
5.   L. Stroll Racing Point 1:17.316 1:16.666 1:16.589
6.   A. Albon Red Bull 1:17.419 1:17.163 1:17.029
7.   C. Sainz Jr. McLaren 1:17.438 1:16.876 1:17.044
8.   L. Norris McLaren 1:17.577 1:17.166 1:17.084
9.   C. Leclerc Ferrari 1:17.256 1:16.953 1:17.087
10.   P. Gasly AlphaTauri 1:17.356 1:16.800 1:17.136
11.   S. Vettel Ferrari 1:17.573 1:17.168  
12.   D. Kvyat AlphaTauri 1:17.676 1:17.192  
13.   D. Ricciardo Renault 1:17.667 1:17.198  
14.   K. Räikkönen Alfa Romeo 1:17.797 1:17.386  
15.   E. Ocon Renault 1:17.765 1:17.567  
16.   K. Magnussen Haas 1:17.908    
17.   R. Grosjean Haas 1:18.089    
18.   G. Russell Williams 1:18.099    
19.   N. Latifi Williams 1:18.532    
20.   A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:18.697    

Ritzege Kämna in Dauphiné, Roglic houdt stand

De vierde etappe van het Critérium du Dauphiné, een rit over 153,5 kilometer van Ugine naar Megève, is gewonnen door Lennard Kämna. De Duitser  kwam alleen over de meet. Ondanks een valpartij blijft Primoz Roglic met nog een etappe te gaan het algemeen klassement aanvoeren.

De etappe van vadaag kende drie beklimmingen van de eerste en eentje van de buitencategorie. Een groep van acht renners ging op avontuur en al voor de slotklim was het duidelijk dat zij gingen strijden om de dagwinst.

In de slotklim was het Kämna die reageerde op een aanval van Elissonde en De la Cruz. Hij ging erop en erover en kwam alleen over de meet. De groep favorieten, met daarin Roglic en Pinot, kwam drie minuten na de ritwinnaar binnen.

Steven Kruijswijk moest de strijd staken. De Nederlander kwam in de afdaling van de Col de Plan Bois ten val en liep daarbij een ontwrichte schouder op. Niet veel later viel ook Primoz Roglic. De Sloveense klassementsleider kon echter zijn weg weer vervolgen.

Edgar Davids wordt assistent-trainer bij Telstar

Telstar heeft een nieuwe assistent-trainer! Zijn naam is Edgar Davids. Hij zal trainer Andries Jonker ondersteunen bij De Witte Leeuwen. Via Instagram heeft Edgar Davids het nieuws bekendgemaakt.

De 74-voudig international en ex-middenvelder van onder meer Ajax, AC Milan, Juventus, Barcelona en Internazionale met ingang van komend seizoen werken bij de Slapende Reus uit de IJmond. Hij liep in januari 2017 al stage bij Telstar, in het kader van zijn trainerscursus. Begin dit jaar dook hij er wederom op, om een paar dagen 'een kijkje in de keuken' te nemen bij de club uit de Eerste Divisie.

Nu is hij dus definitief aan de slag bij De Witte Leeuwen, al heeft de club zelf officieel nog niets naar buiten gebracht. Jonker heeft al twee assistenten: Gertjan Tamerus en Anthony Correia, die hun werk bij Telstar combineren met het hoofdtrainerschap van respectievelijk Koninklijke HFV en VV Katwijk, allebei in de Tweede Divisie.

De onderstaande tweet komt van een Telstar-fanaccount. Hij maakt een foto van de Insta-story van Edgar Davids. 


Hamilton opnieuw de snelste op Barcelona

Lewis Hamilton heeft in de derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van Spanje de snelste tijd laten noteren. De Britse Formule 1-coureur kwam met de Mercedes tot een tijd van 1.17,222 waarmee hij iets sneller was dan teamgenoot Valtteri Bottas en Max Verstappen met de Red Bull.

In de eerste twee trainingen waren de Benzen al de snelsten en dit trokken ze door in de derde sessie. Hadden de zwarte bolides in de eerste snelle run nog last van glijden, in de tweede was daar niets van te merken. Verstappen had in zijn snelste run wat last van een foutje en verkeer zodat hij een halve seconde toegaf.

De sessie eindigde met een rode vlag omdat Esteban Ocon zijn Renault in de muur parkeerde tussen de derde en vierde bocht. De Fransman week uit voor Kevin Magnussen voor hem. De Haas-coureur ging vanwege een snellere Williams achter hem ook van zijn gas en deed dit niet op de meest handige manier, waarna Ocon Magnussen moest ontwijken en de muur in ging.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:17.222 12
2 V. Bottas Mercedes 1:17.373 13
3 M. Verstappen Red Bull 1:17.737 10
4 C. Sainz Jr. McLaren 1:18.046 18
5 S. Pérez Racing Point 1:18.096 16
6 C. Leclerc Ferrari 1:18.193 15
7 P. Gasly AlphaTauri 1:18.211 13
8 L. Stroll Racing Point 1:18.309 16
9 A. Albon Red Bull 1:18.371 13
10 D. Ricciardo Renault 1:18.384 12
11 E. Ocon Renault 1:18.602 18
12 S. Vettel Ferrari 1:18.707 15
13 R. Grosjean Haas 1:18.710 14
14 K. Räikkönen Alfa Romeo 1:18.721 11
15 L. Norris McLaren 1:18.803 23
16 D. Kvyat AlphaTauri 1:18.852 15
17 K. Magnussen Haas 1:18.940 15
18 A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:19.175 13
19 G. Russell Williams 1:19.297 16
20 N. Latifi Williams 1:19.764 16

Andrea Dovizioso verlaat Ducati in 2021

MotoGP-coureur Andrea Dovizioso vertrekt na 2020 bij Ducati. Dit heeft Ducati Corse sporting director Paolo Ciabatti zojuist naar buiten gebracht. Het betekent het einde van een succesvolle achtjarige samenwerking.

Het nieuws is verrassend maar komt niet totaal uit de lucht vallen. Al maanden zitten de onderhandelingen tussen het fabrieksteam en de 34-jarige rijder muurvast. Daarnaast is de verstandhouding met Ducati's teammanager Gigi Dall'Igna de laatste jaren enorm bekoeld. Volgens de geruchten vindt Dall'Igna de Italiaan niet aggressief genoeg en door de coronacrisis zou Dovizioso er volgend seizoen qua salaris hard op achteruitgaan. De coureur zou zich niet genoeg gewaarderd voelen, mede door de geëiste loonsverlaging, terwijl hij als enige racer Marc Márquez weerstand kon bieden in het kampioenschap. In 2017, 2018 en 2019 eindigde de Italiaan steeds als tweede in de eindstand.

Dovizioso zou nog niet met pensioen willen maar met veel zitjes in het paddock al bezet, is de keuze beperkt. Mogelijk kiest 'DesmoDovi' voor Aprilia - momenteel de enige beschikbare fabrieksmotor. Wie de plek van de de Italiaan inneemt is onbekend, maar kanshebbers zijn Pecco Bagnaia, Johann Zarco en ook duiken er zo nu en dan geruchten op over een terugkeer van voormalig wereldkampioen Jorge Lorenzo.

Verdachte van huiselijk geweld gooit strijkplank richting politiemensen

Agenten hielden vrijdag rond 16.30 uur in Werkendam een 46-jarige man in zijn woning aan op verdenking van huiselijk geweld. De man wordt ervan verdacht die dag zijn vriendin te hebben mishandeld in hun woning in Werkendam. De verdachte werkte niet mee aan zijn aanhouding, gooide voorwerpen in de richting van politiemensen en een agent raakte gewond.

Agenten vertellen de man in zijn woning dat hij is aangehouden op verdenking van huiselijk geweld. Op dat moment rent hij er vandoor richting de tuin. Politiemensen rennen achter hem aan en zien hem in de tuin verschillende voorwerpen in hun richting gooien. Een agent kan nog net wegspringen voor een trap en een strijkplank. Omdat de Werkendammer niet naar de agenten luistert en geweld tegen hen gebruikt, spuiten ze pepperspray in zijn richting.

Ondanks de pepperspray blijft hij agressief tegen de politiemensen en daarom roepen ze opnieuw dat hij moet meewerken. In plaats van hier gehoor aan te geven, komt hij agressief op hen af. Daarop besluiten agenten hun wapenstok te trekken. Ook tijdens het aanbrengen van de handboeien werkt de man allesbehalve mee en raakt zelfs een agent gewond aan de arm. Twee politiemensen hebben aangifte van poging zware mishandeling tegen de verdachte gedaan. De man zit vast en er is een zorgmelding opgemaakt.

Frijns pakt weer DTM-pole

Robin Frijns is het tweede DTM-weekeinde van het jaar uitstekend begonnen. De Nederlandse Audi-coureur zette zijn machine op de korte layout van de Lausitzring neer op poleposition, nadat hij in Spa ook al pole pakte voor de openingsrace van het seizoen.

Frijns noteerde zaterdagochtend de snelste tijd, voor Team Abt Sportsline-teamgenoot Nico Müller (+0,106). Loïc Duval zat daar eveneens met een Audi vlak achter, Sheldon van der Linde zette zijn BMW 0,003 seconden achter Duval op plek vier.

De eerste van twee races gaat om 13.30 uur van start en is live te zien op Ziggo Sport.

'Oudje' wint F3-race Barcelona

Het raceweekeinde op het Circuito de Catalunya in Barcelona is geopend met de eerste Formule 3-race van het weekeinde. Zaterdagochtend streden de heren onder de warme Spaanse zon, waar de winst naar een 26-jarig 'oudje' ging.

De race ging van start met Logan Sargeant op poleposition, voor Jake Hughes, Liam Lawson en Oscar Piastri, met Richard Verschoor op de tiende plek en Bent Viscaal op de 23e positie. De top-3 behield de posities bij de start, Clement Novalak vertrok lekker en schoof door naar de vierde stek, terwijl Viscaal al na een paar bochten in het grind stond.

Nadat de safety car de baan weer verlaten had kwam Piastri snel met een aanval op Novalak, een paar ronden later ging 'veteraan' Hughes buitenom Sargeant naar de leiding. Titelkandidaat Frederik Vesti, rijdend in het middenveld, kwam halverwege de race stil te staan met een kapotte auto en veroorzaakte zo een tweede safety car-situatie.

Piastri kende geen beste herstart - hij kwam even buiten de baan - en zag Novalak en David Beckmann langszij komen. Zo kabbelde de race verder voort, tot Lawson met drie ronden te gaan buitenom bij Sargeant naar de tweede plek ging. De winst van Hughes kwam niet meer in gevaar, Lawson en kampioenschapsleider Sargeant completeerden het podium. Verschoor finishte als negende en start zondagochtend dus vanaf de tweede plek.

Huisartsen zagen hartinfarcten aan voor corona-infectie

Huisartsen in het land hebben patiënten die leden aan hartfalen vaak in quarantaine gezet, omdat zij dachten dat de hartpatiënt last had van een besmetting met het coronavirus. De symptomen kunnen namelijk enigszins overeenkomen.

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws sprak met diverse hartpatiënten waarvan de diagnose onzorgvuldig gesteld werd, met soms een hartinfarct tot gevolg hebbende.

Robert Stuit belde halverwege april de huisarts met klachten over pijn in de borst en kortademigheid. De arts adviseerde twee weken quarantaine, een advies dat Stuit braaf volgde. De klachten bleven echter aanhouden en de 48-jarige Stuit belde meermaals met de huisarts.

In mei gaat het helemaal mis en Stuit en zijn vrouw bellen 112. De met spoed opgetrommelde ambulancebroeders moesten een defribillator gebruiken om Stuit weer bij te krijgen. In het ziekenhuis werd hij geopereerd aan zijn hart.

Zijn huisarts erkent dat er fouten zijn gemaakt: "Het klopt dat we alleen aan corona dachten. Daar hebben we inmiddels wel van geleerd."

Niet alleen de artsen zijn schuldig aan de verkeerde diagnoses, ook de patiënten zelf dachten vaak dat zij besmet waren met het coronavirus. Aan het begin van de coronacrisis bleven veel hartpatiënten dan ook thuis.

Bert van Rossum van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie: "We kennen meerdere voorbeelden van gemiste hartinfarcten en gemist chronisch hartfalen, omdat huisartsen en patiënten dachten dat het corona was."

Jan Piek, hoogleraar cardiologie van AmsterdamUMC, vindt dat huisartsen één ding nooit moeten vergeten: "In geval van twijfel moet de huisarts de patiënt altijd gewoon laten komen. Dan kun je de patiënt onderzoeken en eventueel een hartfilmpje maken."

Het Nederlands Huisartsen Genootschap heeft inmiddels ook een reactie gegeven, lees deze hier (pdf).

Politie zoekt getuigen van knokpartij in kroeg Kerkrade

De politie zoekt getuigen die meer informatie kunnen geven over een vechtpartij die in de nacht van vrijdag op zaterdag plaatsvond bij een café aan de Kasperenstraat in Kerkrade.

Rond 02.30 uur kregen de hulpdiensten melding van de vechtpartij, waarbij twee personen gewond raakten. Een van hen is ernstig hoofdletsel overgebracht naar het ziekenhuis. De politie onderzoekt de aanleiding van het conflict.

De politie is op zoek naar getuigen en eventueel (video)beelden van het incident. Beelden kunnen via het tipformulier met de politie gedeeld worden. Contact opnemen kan via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Mercedes domineert, Verstappen volgt in heet Barcelona

Op het circuit van Catalunya in Barcelona heeft Mercedes de eerste dag voor de Grand Prix van Spanje gedomineerd. In de twee vrijdagtrainingen waren Lewis Hamilton en Valtteri Bottas veruit het snelst.

In het bloedhete Barcelona, de baantemperatuur kwam boven de 50 graden uit, was Bottas in de eerste training de beste. Hamilton volgde op een paar honderdsten, Max Verstappen was best of the rest... op bijna een volle seconde, voor de Ferrari's van Charles Leclerc en Sebastian Vettel.

In de tweede training keerden de Mercedes-coureurs de rollen om: Hamilton was de snelste, Bottas gaf enkele tienden toe. Verstappen was wederom de beste van de rest van het veld, dit keer op bijna negen tienden van Hamilton en vlak voor Daniel Ricciardo, met Romain Grosjean op een keurige vijfde plek.

Om 12.00 uur wordt zaterdag de derde en laatste training op gang gevlagd.

Uitslag eerste vrije training Grand Prix van Spanje

Pos.  Rijder Team Tijd ronden
1.   V. Bottas Mercedes 1:16.785 33
2.   L. Hamilton Mercedes 1:16.824 29
3.   M. Verstappen Red Bull 1:17.724 26
4.   C. Leclerc Ferrari 1:17.970 27
5.   S. Vettel Ferrari 1:17.981 27
6.   R. Grosjean Haas 1:18.291 29
7.   S. Pérez Racing Point 1:18.471 31
8.   A. Albon Red Bull 1:18.606 27
9.   K. Magnussen Haas 1:18.620 28
10.   L. Stroll Racing Point 1:18.643 31
11.   C. Sainz Jr. McLaren 1:18.733 33
12.   E. Ocon Renault 1:18.736 31
13.   L. Norris McLaren 1:18.744 32
14.   P. Gasly AlphaTauri 1:18.888 26
15.   A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:18.917 24
16.   K. Räikkönen Alfa Romeo 1:18.981 24
17.   D. Kvyat AlphaTauri 1:19.145 21
18.   D. Ricciardo Renault 1:19.230 31
19.   N. Latifi Williams 1:20.334 30
20.   R. Nissany Williams 1:20.664 25

Uitslag tweede vrije training Grand Prix van Spanje

Pos.  Rijder Team Tijd ronden
1.   L. Hamilton Mercedes 01:16.883 37
2.   V. Bottas Mercedes 01:17.170 38
3.   M. Verstappen Red Bull 01:17.704 33
4.   D. Ricciardo Renault 01:17.868 34
5.   R. Grosjean Haas 01:18.133 29
6.   C. Leclerc Ferrari 01:18.147 35
7.   C. Sainz Jr. McLaren 01:18.214 33
8.   S. Pérez Racing Point 01:18.293 39
9.   E. Ocon Renault 01:18.303 40
10.   P. Gasly AlphaTauri 01:18.312 40
11.   L. Stroll Racing Point 01:18.357 39
12.   S. Vettel Ferrari 01:18.404 36
13.   A. Albon Red Bull 01:18.491 35
14.   L. Norris McLaren 01:18.506 38
15.   D. Kvyat AlphaTauri 01:18.642 39
16.   K. Magnussen Haas 01:18.761 36
17.   K. Räikkönen Alfa Romeo 01:18.900 42
18.   A. Giovinazzi Alfa Romeo 01:18.964 40
19.   N. Latifi Williams 01:19.155 32
20.   G. Russell Williams 01:19.391 38

Politie zoekt getuigen gewapende overval Delft

Een supermarkt op de Hof van Delftlaan in Delft is vrijdag overvallen door twee mogelijk nog jonge overvallers. Zij bedreigden het personeel met een mes en gingen er met sigaretten en een geldbedrag vandoor. De politie is op zoek naar getuigen.

Rond 17.30 uur kwam de melding binnen dat er een overval zou zijn geweest op een supermarkt. Op het moment dat agenten aankwamen bij de winkel waren de twee daders er al vandoor. Toen de overvallers de winkel binnenkwamen, sprong een van de twee direct over de toonbank heen. De ander bedreigde de medewerker met een mes. Zij deden een greep uit de kassa en haalden pakjes sigaretten uit de schappen. Vervolgens zijn de twee weggevlucht.

Het gaat vermoedelijk om twee nog jonge daders. Hun leeftijd wordt rond de 16 jaar geschat. Beiden hadden een licht getinte huidskleur en hadden allebei een zwart mondkapje op. De ene droeg een wit T-shirt en had een lange, donkere broek aan. De ander had een zwart petje op. Zij hadden een witte plastic tas bij zich.

De politie verzoekt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

O'Sullivan na thriller in finale WK snooker

Ronnie O’Sullivan heeft na een ware thriller de finale bereikt van het wereldkampioenschap snooker in Sheffield. De vijfvoudig wereldkampioen leek in de halve finale tegen Mark Selby afgeschreven bij een achterstand van 16-14 in frames. Maar The Rocket richtte zich op en won drie frames op rij en schakelde Selby uit met 17-16.

O'Sullivan begon de halve finale met een 5-3 voorsprong. Halverwege de partij was het echter 7-9 voor Selby. In de derde sessie had Selby uit kunnen lopen tot 9-14, maar het werd uiteindelijk 11-13. O'Sullivan opende de avond met een break van 112 voor 12-13, waarna Selby uitliep naar 12-15. Het werd 14-16. Ronnie ging all in en met een break van 138 en vervolgens een break van 71 moest het tot een decider komen. 

In het beslissende frame liep O'Sullivan uit tot 64-0, waarna hij een lange pot op rood miste. Selby kwam niet verder tot 34, waarna verdedigend spel volgde. Dit werd gewonnen door The Rocket, waarna hij de tafel leegpotte. Het wordt de zevende WK-finale voor O'Sullivan. Zijn laatste wereldtitel dateert uit 2013. 

In de finale speelt O'Sullivan tegen Kyren Wilson. Laatstgenoemde won in de andere halve finale met 17-16 van Antony McGill. Het werd een historisch laatste frame. McGill gaf 35 punten weg omdat hij acht snookers miste. Maar ook Wilson liep de spanning op en miste het één en ander. Hij wist wel met 103-83 het laatste frame naar zich toe te trekken. 

De finale tussen O'Sullivan en Wilson wordt zaterdag en zondag gespeeld. Het gaat over vier sessies en best of 35 frames.  

Acht jaar en tbs met dwangverpleging voor doodslag

De rechtbank heeft vrijdag een 30-jarige man uit Den Haag veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging, voor doodslag op een 80-jarige man in zijn woning aan de Gaslaan in Den Haag op 20 oktober 2018.

Geen zelfverdediging
Volgens de verdachte is hij, toen hij in de woning van het slachtoffer was, door het slachtoffer aangerand en daarna aangevallen. Hij heeft zich verdedigd door het slachtoffer te slaan en de keel dicht te drukken. Hierbij speelden ook zijn emoties een rol, want volgens de verdachte heeft het slachtoffer heeft hem in het verleden misbruikt.

De rechtbank vindt het verhaal van de verdachte niet aannemelijk. Het wordt niet ondersteund door forensisch bewijsmateriaal en bovendien zijn de verklaringen die de verdachte heeft afgelegd niet consistent. Hij heeft in zijn eerste verklaring helemaal niets over de beweerde aanranding gezegd. Het is niet duidelijk geworden waarom hij dat niet heeft gedaan en dat doet afbreuk aan de betrouwbaarheid van zijn verhaal.

Hogere straf
Gedragsdeskundigen hebben, omdat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is, oplegging van tbs met voorwaarden geadviseerd. Die maatregel kan volgens de wet slechts met een straf maximaal vijf jaar worden gecombineerd. Daarom heeft de officier van justitie in plaats van acht jaar, vijf jaar gevorderd. De rechtbank is het daar niet mee eens en legt acht jaar gevangenisstraf op, omdat vergelding en normbevestiging in dit geval voorgaan. De rechtbank is het wel met de officier van justitie en de deskundigen eens dat de verdachte behandeld moet worden. Daarom wordt aan de verdachte naast gevangenisstraf de maatregel terbeschikkingstelling met dwangverpleging opgelegd.

Wilders wil al het criminele tuig het land uit

"Maak de PVV de grootste partij in 2021 en ik zet al het criminele tuig ons land uit, inclusief hun familie. Allemaal." Wilders sprak deze woorden op Twitter zojuist uit. Gaat hem dat lukken denk je? 

Onderzoek naar zes aanrandingen in Woerden heropend

De rechtbank Midden-Nederland heropent het onderzoek in de strafzaak van zes aanrandingen in Woerden. Een 36-jarige man uit Nieuwerbrug aan den Rijn wordt ervan verdacht in 2017 en 2018 zes vrouwen te hebben aangerand. De rechtbank oordeelt nu dat er aanvullende informatie nodig is om tot een uitspraak te komen en vraagt het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) aanvullende informatie over het aangetroffen DNA-materiaal.

Na de inhoudelijke behandeling op 31 juli bleek dat er onduidelijkheid was over het DNA-onderzoek. In het onderzoek staat dat er een DNA-mengprofiel van minimaal vier personen is gevonden. Bij de berekening van de bewijskracht van dit spoor, is er echter van uit gegaan dat er een DNA-mengprofiel van drie personen is aangetroffen. Het is de rechtbank niet duidelijk waarom er een verschil is tussen het aantal personen waarvan DNA is aangetroffen en het aantal personen waarvan wordt uitgegaan bij de berekening van de bewijskracht van dit spoor. Het is belangrijk om te weten waarom deze aantallen verschillen. De rechtbank vraagt het NFI daarom om een aanvullend rapport waarin het verschil wordt toegelicht en welke eventuele gevolgen dit heeft voor de bewijskracht.

Eerder eiste het Openbaar Ministerie 6 maanden celstraf tegen de verdachte, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Daarnaast had het Openbaar Ministerie de rechtbank verzocht om de verdachte, die niet op zitting verscheen, weer in voorlopige hechtenis te laten plaatsen. Door afwezig te zijn bij de behandeling van zijn eigen zaak, hield de verdachte zich volgens het Openbaar Ministerie niet aan de gestelde voorwaarden. Bij de beoordeling van een dergelijk verzoek moet de rechtbank een afweging maken tussen het persoonlijke belang van verdachte en het maatschappelijk belang. Hoewel de rechtbank begrip heeft voor het standpunt van het Openbaar Ministerie, wijst de rechtbank het verzoek gelet op alle betrokken belangen af.

Fred van Leer presentator van Drag Race Holland

Stylist, tv-persoonlijkheid en theatermaker Fred van Leer is door Rupaul herself gevraagd als presentator van de Nederlandse versie van het immens populaire Drag Race. Over het antwoord hoefde Fred niet lang na te denken: “Hell yes!”. Vanaf vrijdag 18 september presenteert Fred acht weken lang Drag Race Holland bij Videoland waar tien van de meest glamoureuze Nederlandse drag queens met elkaar de strijd aangaan om te bepalen wie gekroond wordt tot de eerste Nederlandse Drag Race Superstar.

“Ik kan het nog steeds niet geloven dat ik Drag Race Holland mag presenteren met de zegen van RuPaul! Wat een droom! Dit programma is alles waar ik in geloof en voor sta! Het draait om charisma, uniciteit, lef en talent en ik verheug me nu al enorm op alle fantastische creaties die we van de queens gaan zien op de runway, de lip sync battles en alle uitdagingen die we voor ze bedacht hebben. Tegen de queens wil ik alvast zeggen: “You’d better work bitch! Good luck and don’t fuck it up!”, aldus Drag Race presentator Fred van Leer.

Drag Race Holland is een afvalrace waar tien drag queens acht weken lang tegen elkaar strijden. Door middel van de meest diverse uitdagingen en runway shows laten ze zien wat zij in huis hebben. Ze hebben maar één doel voor ogen; gekroond worden tot de eerste Nederlandse Drag Race Superstar. Iedere week nemen de twee queens die het minst hebben gepresenteerd het tegen elkaar op in een legendarische lip sync battle. Wie wint: “Shantay you stay!“, wie verliest: “Sashay away!”. Ze worden naast Fred van Leer beoordeeld door een jury die, net zoals de deelnemende drag queens, op een later moment bekend worden gemaakt.

Drag Race Holland is vanaf 18 september iedere vrijdag exclusief te zien bij Videoland.

Man neergestoken op pont, politie schiet verdachte neer

Een man is vannacht gewond geraakt bij een steekpartij op de pont die van Amsterdam Centraal Station naar de Buiksloterweg ging. Hij sprong daarna het water in.

Dat gebeurde rond 03:30 uur. Aan de noordzijde van het IJ is het slachtoffer uit het water gekomen. De verdachte bleef op de pont en werd door agenten opgewacht. Hij bekogelde hen met stenen en is in zijn benen geschoten. 

Het slachtoffer van de steekpartij was zwaargewond en is per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. Ook de verdachte moest naar het ziekenhuis.

De route van de pont tussen CS en de Buiksloterweg is urenlang niet gebruikt. Volgens een omstander gingen de ponten in plaats daarvan naar het IJplein. 'Daar is het nu een komen en gaan van ponten.' Rond 7.20 uur werd de normale dienstregeling gedeeltelijk weer hervat, al ligt de pont waar de steekpartij op plaatsvond nog wel stil.

De Rijksrecherche doet onderzoek naar het handelen van de agenten.

Bevestiging besmetting COVID-19 bij nertsenbedrijf

In Altforst (gemeente West Maas en Waal) waar eerder een verdenking van SARS-CoV-2 was, is de besmetting nu officieel vastgesteld. Het gaat om een bedrijf met ongeveer 12.000 moederdieren. De besmetting was aan het licht gekomen door middel van het early warning monitoringssysteem waarbij wekelijks kadavers worden getest op het virus.

Het bedrijf wordt zo spoedig mogelijk geruimd. In de monsters van het andere verdachte bedrijf dat donderdag gemeld is, is geen virus aangetoond. In totaal zijn nu 31 nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard. Alle besmette bedrijven worden geruimd.

Maatregelen
Ministers Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hebben samen met de sector pelsdierhouderij en deskundigen sinds 10 juli het hygiëneprotocol aangescherpt. Ook geldt er een landelijk vervoersverbod en wordt door de Faculteit Diergeneeskunde diepgaander onderzoek gedaan naar mogelijke besmettingsroutes.

Daarnaast heeft het OMT-Z – op verzoek van de ministers De Jonge en Schouten – op 17 juli advies gegeven over de situatie bij nertsenbedrijven. Het risico van nertsenbedrijven op de volksgezondheid was volgens het OMT-Z toen onveranderd. Bedrijven dienen zich wel strikt aan de aangescherpte maatregelen te houden om introductie van het virus te voorkomen. Dat betreft de plicht om bezoekers te registreren, de hygiënemaatregelen (zoals het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen) toe te passen en het testregime voor verzorgers met COVID-19 klachten op te volgen. Ook zal het beleid over het testen van medewerkers op nertsenbedrijven nader worden uitgewerkt in samenwerking met de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD).

Vervolgadvies OMT-Z
In het advies van 17 juli sprak het OMT-Z de verwachting uit dat door het afgenomen aantal contactmomenten tussen mensen en nertsen na afronding van de intensieve handelingen in juli, én door de recente aanscherpingen van het hygiëneprotocol en het preventief gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen op niet-besmette bedrijven, het risico op besmetting van bedrijven zal afnemen. Het duurt echter even om het effect na volledige implementatie van deze maatregelen te kunnen beoordelen. Het OMT-Z verwachtte dat naar grove schatting nog 6-12 bedrijven positief bevonden konden worden in de 3-4 weken na 17 juli. Met deze nieuwe bevestigde besmetting zijn dat er nu zes.

Wanneer er na half augustus nog nieuwe besmettingen zouden zijn, adviseerde het OMT-Z om nertsenbedrijven preventief te ruimen, mits de situatie met de verspreiding van het virus onder mensen vergelijkbaar is met half juli. Ook stelde het OMT-Z dat als de situatie met de verspreiding van het virus onder mensen in Nederland zou veranderen, dit opnieuw zal moeten worden afgewogen. Het kabinet neemt dit advies als uitgangspunt. Het kabinet is nu in afwachting van een OMT-Z vervolgadvies om nader in te gaan op de risicobeoordeling en geëigende effectieve maatregelen in het licht van de volksgezondheid.

Stoppersregeling
Het Rijk werkt aan een stoppersregeling waarmee nertsenbedrijven op korte termijn vrijwillig hun bedrijfsvoering kunnen beëindigen. In 2024 stoppen nertsenhouderijen conform het wettelijk verbod sowieso hun activiteiten.

FOK! Wat een weer: plaatselijk mist, later een bui

Het is wisselend bewolkt en plaatselijk komt nog mist voor, deze lost snel op. Daarna wisselen zon en stapelwolken elkaar af en vooral in de middag ontstaat er een enkele onweersbui. De kans daarop is het grootst in het noorden en oosten. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 23°C aan de westkust tot lokaal 28°C in het oosten en zuidoosten. De wind is meest zwak en komt in het noorden uit noordoost en elders uit westelijke, later uiteenlopende richtingen.

In de nacht naar zondag kan er lokaal nog een enkele (onweers)bui voorkomen. Verder zijn er ook opklaringen waar lokaal mist kan ontstaan. De minimumtemperatuur ligt rond 17°C. De wind is zwak, in het noordelijk kustgebied matig en komt uit het noordoosten.

Zondag overdag hebben we een afwisseling van zon en stapelwolken en vooral in de middag en avond komen er regen- en onweersbuien. Lokaal kan er in korte tijd veel neerslag vallen. In de avond zijn bij buien vooral in het westen zware windstoten mogelijk tot circa 80 km/uur. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 26°C in het Waddengebied tot 31°C in het oosten en zuidoosten. Er staat een zwakke wind uit oostelijke richtingen, in de avond komt de wind uit uiteenlopende richtingen. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Dreigende wolken afgelopen dinsdag boven Haps (Foto: Charged)
Dreigende wolken afgelopen dinsdag boven Haps (Foto: Charged) 

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

27 aanhoudingen na overtreden noodbevel Schilderswijk

In de nacht van vrijdag 14 op zaterdag 15 augustus heeft een aantal personen voor onrust gezorgd in de Schilderswijk in Den Haag. Ook voor deze nacht gaf burgemeester Jan van Zanen een noodbevel af voor het gebied Hoefkade/Vaillantlaan. De politie verrichtte 27 aanhoudingen en nam zes scooters in beslag. De aanhoudingen waren voor het overtreden van het noodbevel, openlijke geweldpleging, opruiing, belediging en bedreiging.

Ook deze avond liepen weer buurtpreventieteams, jongerenwerkers, buurtvaders en wijkagenten samen door de wijk om het gesprek aan te gaan met de jeugd op straat. In de loop van de avond verzamelde een groep van ongeveer vijftig jongeren zich op de Vaillantlaan. Agenten stuurden de groep weg, maar daar gaven de jongeren geen gehoor aan. De politie hield direct enkele personen aan.

Gedurende de nacht bleven kleine groepjes personen zich ophouden op diverse plekken bij de Vaillantlaan/Hoefkade en gooiden met stenen en zwaar vuurwerk naar de politie. Ook werd er brandgesticht bij een kiosk voor sport- en spelmaterialen aan het Jacob van Campenplein. De Mobiele Eenheid heeft de brandweer ondersteund bij het blussen van de brand.

Opbrengst nationale actiedag voor Beiroet brengt 11,5 miljoen euro op

Op 4 augustus jongstleden heeft een enorme explosie in de haven van Beiroet een groot deel van deze stad weggevaagd. Hierbij zijn veel doden gevallen, duizenden gewonden, tienduizenden gezinnen zijn dakloos geworden en een groot deel van de voedselvoorraad is vernietigd.

Gisteren werd de nationale actie  'Samen in aktie voor Beiroet' gehouden  om geld in te zamelen om de mensen in Beiroet te kunnen voorzien in hun eerste levensbehoeften.

Opnieuw onrustig in de Haagse Schilderswijk

Voor de derde avond op rij is het onrustig in Den Haag.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.