FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 16 juni 2020

NASCAR: Hamlin pakt 3e zege, rookie maakt grote indruk

De NASCAR Cup Series streek zondagavond neer op de oval van Homestead-Miami. Dat betekende jarenlang de beslissing in het kampioenschap, want daar werd de finale verreden, maar nu was dat niet het geval: die finale is verplaatst naar Phoenix. Het werd een bij vlagen best leuke race, waar het aan het einde nog weer spannend werd.

Met Denny Hamlin en Joey Logano op de eerste rij kon de race na enige vertraging - het regende en onweerde in de buurt - op gang gevlagd worden. Logano pakte de leiding en na vier leuke ronden werd het geel gezwaaid: onweer in de buurt. Na een forse onderbreking konden de motoren weer aangeslingerd worden...tot er bijna gelijk daarna weer onweer gemeld werd: motoren uit, rode vlag.

Meer dan drie uur na de oorspronkelijke start werd het groen dan eindelijk weer écht gezwaaid, met Logano en Hamlin voorop. De uiterst veelbelovende rookie Tyler Reddick kwam zich ook al vroeg voorin melden en schoof zelfs door naar plek twee, met Chase Elliott in zijn kielzog. Na ruim dertig ronden werd iedereen wéér naar binnen geroepen: caution, want het onweerde in de buurt.

Opnieuw stond iedereen een tijd uit z'n neus te eten in de pitstraat, totdat rood veranderde in geel, men de baan op kwam en pitstops maakte en het groen weer gezwaaid werd na inmiddels nog geen veertig ronden, met Elliott, Ryan Blaney, Denny Hamlin en Reddick voorin. Hamlin was in het restant van de eerste stage de beste en won deze, voor Blaney en de nog altijd zeer sterk rijdende Reddick.

De hoogtepunten van de race

Blaney pakte bij de herstart de leiding, alleen Hamlin en Reddick konden hem aanvankelijk enigszins volgen. Aanvankelijk had Blaney de touwtjes in handen, maar Hamlin ging er voorbij en reed bijzonder overtuigend naar nog een stagewinst, vóór Reddick en Elliott, die Blaney nog te grazen namen in de slotfase van de stage. Die posities bleven grotendeels gelijk bij de herstart, met nog altijd Hamlin voorop.

Dit keer kon Hamlin voorlopig geen gat slaan, met name Elliott en Blaney bleven in zijn kielzog. Richting de pitstops kon alleen Elliott nog volgen en bij de stops ging hij zelfs naar de leiding, tot Hamlin deze met dertig ronden te gaan weer terug kon pakken. Blaney en Reddick leken af te haken, maar met een dikke tien ronden te gaan kwamen ze beiden toch weer behoorlijk in de buurt van Elliott en leider Hamlin.

Met een handvol ronden op de teller haakte Reddick na een uiterst indrukwekkende race toch even af, hoewel hij de aansluiting bij Blaney weer terugpakte. Hamlin's zege kwam dan toch echt niet meer in gevaar, hij pakte voor de derde keer dit jaar de winst. Elliott hield Blaney nog van het lijf voor plek twee, Reddick bekroonde een echte toprace met een zeer indrukwekkende vierde plek.

Ajax breekt in bij Groninger voetbalclub

Voetbalclub Ajax heeft ingebroken in het clubhuis van GSAVV Forward. In plaats van iets weg te nemen brachten de Amsterdammers de Groningers de nodige presentjes. Een tegenbezoek in of bij de Johan Cruijff ArenA is inmiddels aangekondigd.

Alles heeft te maken met het nieuwe uitshirt dat Ajax het komend seizoen zal gaan dragen. Dit lijkt sterk op het jubileumkostuum dat de bestuursleden van Forward twee jaar geleden hadden laten maken. De Groningste studentenclub noemde het overnemen van het ontwerp plagiaat, maar was tegelijkertijd ook gevleid dat de Amsterdammers de print hadden uitgekozen.

In een reactie hierop brak Ajax in het clubhuis van Forward in en liet de nodige spullen achter. Zo kregen de Groningers een ingelijst shirt met op de achterzijde de naam Forward en het lustrumgetal 115. Naast wat andere shirts werden er ook wat biertjes, vijf ballen en een brief ondertekend door Edwin van der Sar afgeleverd op sportcomplex Zernike.

Oud-bestuurslid Marnix Feikens was positief verrast door het bezoek van Ajax. "Heel erg tof. Bizar dat ze het zo aanpakken. Als je als club zo reageert op een grapje, dan ben je met recht één van de grote clubs van Nederland, al staat Forward natuurlijk nog steeds op één. Levi Jolink, die twee jaar geleden ook in het Forward-bestuur zat is trouwens Feyenoord-supporter, maar na vandaag is-ie waarschijnlijk iets meer Ajacied geworden."

Bayern boekt minime zege op Werder en pakt achtste landstitel op rij

Bayern München heeft dinsdagavond de achtste landstitel op rij binnengehaald. Een knap doelpunt van Robert Lewandowski was voldoende om Werder Bremen opzij te zetten. Het werd 0-1. 

Bayern kende nog zo'n moeizame start van dit seizoen en stond in december zelfs even zevende. De ploeg had zelfs zeven punten achterstand op de koploper van destijds, Borussia Mönchengladbach. Onder Hansi Flick kwam de machine echter weer op gang en begon het te lopen. Ook dit seizoen is Bayern München de beste.

Bayern was in de eerste helft duidelijk de bovenliggende partij en Kingsley Coman kreeg de eerste mogelijkheden om de score te openen. Waar de Fransman faalde, sloeg Lewandowski kort voor rust wel toe. De topscorer van de Bundesliga controleerde een fraaie pass van Jérôme Boateng en maakte zijn 31ste competitiegoal van dit seizoen, een persoonlijk record.

Door de minimale achterstand mocht Werder, met Davy Klaassen tot zeven minuten voor tijd binnen de lijnen, blijven hopen op een punt. Neuer werd echter niet aan het werk gezet. Bayern bleef zonder overtuigend te spelen de bovenliggende partij en ging rustig en gecontroleerd op zoek naar een volgend doelpunt. Dat leek het te vinden toen Lewandowski de bal achter zijn standbeen binnen tikte, maar de vlag ging omhoog voor aangever Thomas Müller, die buitenspel bleek te staan.

Elf minuten voor tijd werd Alphonso Davies van het veld gestuurd. De linksback van Bayern blokkeerde een tegenstander en kreeg zijn tweede gele kaart, waardoor Bayern het een klein kwartier het met z'n tienen moest zien te rooien. Ook dat bleek echter geen probleem, om de laatste drie punten die nodig waren om het kampioenschap binnen te halen, te pakken. 

Het is alweer het dertigste kampioenschap uit de clubhistorie voor Bayern München. Werder heeft nu juist nog maar twee duels de tijd om bij de onderste twee ploegen op de ranglijst weg te komen en daarmee directe degradatie te voorkomen. Klaassen en Co. spelen nog tegen FSV Mainz 05 en 1. FC Köln.

Borussia Mönchengladbach met ruime cijfers langs VfL Wolfsburg

Borussia Mönchengladbach heeft dinsdag met duidelijke cijfers gewonnen van VfL Wolfsburg. Het werd 3-0. Wout Weghorst kwam in het shirt van Wolfsburg nauwelijks in het stuk voor.

Weghorst was in de laatste twee competitiewedstrijden goed voor drie doelpunten en hoopte deze reeks een mooi vervolg te kunnen geven in Mönchengladbach. De thuisploeg miste topscorers Marcus Thuram en Alassane Pléa door blessures, waardoor Jonas Hofmann het mocht proberen. Hij was met twee doelpunten goud waard voor Gladbach. Het was zijn derde en vierde treffer voor Gladbach dit seizoen.

Wolfsburg was in balbezit niet eens heel veel minder dan Gladbach, maar wist geen kansen te creëren. Gladbach sloeg bij de mogelijkheden die het kreeg direct toe. In de tweede helft kwam de zege van Gladbach niet in gevaar. De thuisploeg controleerde de wedstrijd en met de 3-0 van Lars Stindl, twintig minuten na rust, was het helemaal gedaan met de wedstrijd.

Gladbach klimt naar de vierde plaats in de Bundesliga en heeft nu twee punten meer dan het Bayer Leverkusen van Peter Bosz, dat woensdag bezoek krijgt van 1. FC Köln. Wolfsburg probeert zich te kwalificeren voor de groepsfase voor de Europa League en heeft nog twee wedstrijden om dat voor elkaar te krijgen. Zaterdag gaan Weghorst en co eerst op bezoek bij Schalke 04, waarna het seizoen een week later wordt afgesloten tegen aanstaand kampioen Bayern München. 

OM: Celstraf voor rijschoolhouder die leerlingen aanrandde

Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, gaat een 64-jarige man uit Helmond de cel in voor ontucht met vier minderjarige meisjes. Hij zou in zijn functie als rijschoolhouder, meerdere meisjes hebben aangerand. De officier van justitie: “Hij heeft op een volstrekt onbehoorlijke wijze misbruik gemaakt van zijn leerlingen.”

Eind 2016 deed de moeder van een 17-jarig meisje melding van de ervaringen van haar dochter tijdens de autorijlessen bij de Helmondse rijschoolhouder. Later kwamen daar nog meer meldingen en aangiftes bij. In de eerste zaak gaf de man zijn leerling een kus op haar voorhoofd. In de lessen daarna parkeerde de verdachte meestal na een minuut of tien de auto, vaak aan de rand van of in het bos in Helmond, en zei dan dat het meisje iets privé moest vertellen. Hij raakte haar op verschillende manieren aan. In gesprekken maakte de verdachte allerlei seksueel getinte opmerkingen. Ook bij alle andere gevallen zat hij volgens de officier aan de leerlingen: “Het varieerde van het betasten van de borsten en het voelen in het kruis, tot het aanraken of strelen van bijvoorbeeld oor en wang. Deze man is veel en veel te ver gegaan en met rijles geven had het niets te maken.”

Verklaringen
In hun uitgebreide verklaringen gingen de meisje in op het gedrag van de man, die zelf op zitting zei niets verkeerds te hebben gedaan. Hij zou de meisjes amper hebben aangeraakt en als dat al gebeurde, dan was dat op een onschuldige wijze. In eerdere verhoren bij de politie zweeg hij. De officier van justitie ziet geen enkele reden om aan de verklaringen van de meisjes te twijfelen: “Ik acht hun verklaringen consistent en ook gedetailleerd.” Ze rekent het de verdachte zwaar aan dat hij misbruik heeft gemaakt van de meisjes: “Hij dwong ze om de ontuchtige handelingen te dulden, onder meer door het grote leeftijdsverschil, het feit dat hij hun rijinstructeur was en de omstandigheden waaronder hij de feiten beging: hij raakte de meisjes onverwachts aan en altijd als ze alleen met hem waren, in de auto zaten of tijdens het besturen daarvan. Hij heeft op een volstrekt onbehoorlijke wijze misbruik gemaakt van zijn leerlingen.”

Strafeis
Het dossier is na insturen door de politie door omstandigheden onwenselijk lang ter beoordeling blijven liggen bij het Openbaar Miniserie. De officier van justitie heeft daar in haar strafeis rekening mee gehouden: “Maar dat wil niet zeggen dat hij weg kan komen met deze verwerpelijke delicten. Zijn houding tijdens het onderzoek en op zitting reken ik hem ook aan. Hij ziet zelf niet de ernst van de feiten in en op een bepaalde wijze vind ik dat respectloos richting de slachtoffers. Ik eis daarom een gevangenisstraf voor de duur van twaalf maanden, waarvan acht voorwaardelijk." Dat betekent dat de man, als het aan het Openbaar Ministerie ligt, vier maanden de cel in moet. Uitspraak in de zaak is over twee weken.

Wielrenner Terpstra zwaargewond na trainingsongeluk

Wielrenner Niki Terpstra is na een val tijdens een trainingsrit met ernstige verwondingen opgenomen in het ziekenhuis. De 36-jarige renner van Total Direct Energie kwam ten val op de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad en werd met een traumahelikopter naar het ziekenhuis vervoerd.

Terpstra zou een klaplong en hersenschudding opgelopen hebben. De winnaar van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix zou verder enkele ribben en een sleutelbeen hebben gebroken. Volgens zijn vrouw verkeert hij niet in levensgevaar.

Terpstra kent geen gelukkige periode bij Total Direct Energie. Vorig jaar tijdens de Ronde van Vlaanderen kwam de klassiekerspecialist hard ten val. Terpstra was dit seizoen normaal gesproken van start gegaan in de Tour de France, die eind augustus van start gaat. Ook de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix stonden op het programma van de Nederlander.

Supporterscollectief Nederland boos vanwege Eredivisie op zondag 20.00 uur

Supporterscollectief Nederland is boos op de voorgestelde wijzigingen voor het aankomende Eredivisie-seizoen. In het plan staat dat er zondagavond om 20.00 uur gevoetbald zal gaan worden, ook als er straks weer fans welkom zijn. "De grens wordt hiermee overschreden", meent voorzitter Matthijs Keuning.

Het idee om op zondagavond 20.00 uur te gaan voetballen bestaat al een tijdje. FOX Sports wil dit graag, omdat het op deze manier meerdere wedstrijden verspreid over het hele weekend kan uitzenden. Er kan dus meer reclame worden verkocht. In het afgelopen seizoen werden er al negen duels op zondagavond gespeeld; voor het nieuwe seizoen moet zondag 20.00 uur een vaste speeltijd worden.

Keuning was onaangenaam verrast door het voorstel. "Het is nog een plan en niet definitief, maar dat hierover gesproken wordt zegt ons al meer dan genoeg", zegt de voorzitter van Supporterscollectief Nederland tegen VI. "Vorig jaar is hier ook al discussie over geweest. Als compromis kwamen we toen op negen zondagavondwedstrijden, met het oog op de Europese duels van clubs. Maar toen hebben we ook al duidelijk gemaakt dat het voor de supporters vaak niet te doen is om op zondagavond naar het stadion te gaan. Ze moeten de volgende dag weer vroeg aan het werk en kinderen meenemen naar een zondagavondwedstrijd is al helemaal niet ideaal."

"De grens tussen geld en het voor supporters aantrekkelijk maken om naar het stadion te komen wordt nu steeds verder opgerekt en met dit plan zelfs overschreden", stelt Keuning. "Juist in deze tijd blijkt dat supporters ontzettend belangrijk zijn voor de club. We zien nu dat het in een leeg stadion toch vrij weinig meer aan is. Ook hebben de fans financieel gezien een belangrijke rol, door de clubs in deze moeilijke tijd te steunen, door af te zien van compensatie, door nu al seizoenkaarten te verlengen: iets wat de clubs miljoenen op de bank oplevert. Maar je ziet dat tv steeds belangrijker wordt en dat de stadionganger zich maar moet schikken. Daar zijn wij wel een beetje klaar mee. Zonder supporters heeft een club geen bestaansrecht. Het is dus heel apart dat hier nu over gesproken wordt."

De voorgestelde aanvangstijdstippen in de Eredivisie zonder publiek zijn: Vrijdag: 18.30 uur & 21.00 uur. Zaterdag: 18.30 & 21.00 uur. Zondag: 12.15, 14.30, 16.45 & 20.00 uur. Maandag: 20.00 uur. Aanvangstijdstippen Eredivisie met publiek: Vrijdag: 19.45 uur. Zaterdag: 2x 18.30 & 2x 21.00 uur. Zondag: 12.15, 14.30, 16.45 & 20.00 uur.

De profclubs komen donderdag in Zeist bij elkaar voor een algemene vergadering betaald voetbal. De plannen voor komend seizoen staan dan ook op de agenda. De clubs hopen woensdag al duidelijkheid te krijgen van de UEFA over wanneer bijvoorbeeld de Europese toernooien komend seizoen van start gaan.

Anderhalf miljoen euro compensatie voor gedupeerde voetbalclubs

De KNVB heeft voorgesteld om vijf voetbalclubs die door het voortijdig beëindigen van de competities gedupeerd zijn te compenseren met in totaal anderhalf miljoen euro. Komende donderdag wordt het voorstel besproken op de algemene ledenvergadering van de voetbalbond.

FC Utrecht, dat de finale van de KNVB-beker bereikte, wordt gecompenseerd met 600.000 euro. Door het afgelasten van de finale liep de club uit de Domstad Europees voetbal mis.

SC Cambuur en De Graafschap waren ten tijde van het beëindigen van de competitie de nummers één en twee in de Keuken Kampioen Divisie en maakten daardoor goede kans op promotie krijgen respectievelijk 425.000 euro en 375.000 euro. Vanwege bereiken van de nacompetitie door het periodekampioenschap krijgen FC Volendam en NAC Breda ieder 50.000 euro.

Politierechter verwijst zaak van meineed en mishandeling verdachte agent naar meervoudige strafkamer

De politierechter verwijst de zaak van een 36-jarige politieagent, die wordt verdacht van meineed en mishandeling tijdens het uitoefenen van zijn beroep, naar de meervoudige strafkamer van de rechtbank Gelderland.

De zaak is in eerste instantie aangebracht bij de politierechter en zou op 16 juni worden behandeld. Volgens de politierechter is de zaak echter minder geschikt voor behandeling door 1 rechter. Dit vanwege de complexiteit van het door de verdediging aangekondigde verweer en de mogelijke implicaties van de zaak, beide gezien tegen de achtergrond van de huidige maatschappelijke context. Daarom moet de meervoudige strafkamer – die bestaat uit 3 rechters – zich over deze zaak buigen.

De rechtbank heeft de procespartijen op voorhand ingelicht over het voornemen tot verwijzing. De politierechter heeft de zaak tijdens de zitting van 16 juni formeel verwezen. De inhoudelijke behandeling van deze zaak door de meervoudige strafkamer is op 17 juni 2020 om 14:00 uur.

Ongekende bbp-daling van 6% in 2020, onzekerheid groot

Contactbeperkende maatregelen om de pandemie tegen te gaan, hebben in Nederland geleid tot een uitzonderlijke terugval in economische activiteiten van zo’n 10 à 15%. Om de grote onzekerheid over het verloop van de pandemie en het hersteltempo van de economie recht te doen, bevat de zojuist gepubliceerde juniraming van het Centraal Planbureau (CPB) verschillende scenario’s. In de basisraming, die uitgaat van matig herstel, resulteert een bbp-daling in 2020 van 6%, gevolgd door een stijging van 3% volgend jaar. De werkloosheid verdubbelt. De overheidsfinanciën krijgen een forse tik, maar blijven uit de gevarenzone.

Pieter Hasekamp, directeur CPB: “De huidige onzekerheid stelt de overheid voor grote dilemma’s. Tijdens de herstelfase is beheerst afbouwen van het steunbeleid wenselijk, maar de mate waarin de overheid kan terugtreden is afhankelijk van het hersteltempo van de economie. Het herstel kan bespoedigd worden door internationale coördinatie in de aanpak van de crisis en door het waar mogelijk naar voren halen van investeringen, zoals in woningbouw en de energietransitie.”

Indien een tweede golf besmettingen tot hernieuwde contactbeperkingen leidt, zullen bedrijven aanvullende productieproblemen ondervinden en te maken krijgen met een verder afnemende vraag naar hun producten en diensten, terwijl hun buffers toch al aangetast zijn. In zo’n scenario krimpt het bbp ook in 2021, loopt de werkloosheid op tot 10% en neemt de staatsschuld toe tot ruim 75% bbp.

Het hersteltempo kan tegenvallen door grote economische problemen bij onze handelspartners. Naarmate het herstel internationaal achterblijft kunnen banken in binnen- en buitenland in de problemen komen, hetgeen via de kredietverlening een aanvullende rem op het herstel zet. In zo’n scenario van zwak herstel blijft bbp-groei in 2021 uit, loopt de werkloosheid op tot boven de 10% en stijgt de staatsschuld tot ruim 75% bbp.

Het is ook denkbaar dat het herstel sneller verloopt, als het opheffen van contactbeperkingen tot optimisme onder consumenten leidt. Door inhaal van bestedingen bij huishoudens en investeringen van bedrijven om op nieuwe mogelijkheden in te kunnen spelen, kan de stijging van de werkloosheid beperkt blijven. In zo’n scenario van sterk herstel kan het bbp in de loop van 2021 weer boven het niveau van eind 2019 uitkomen.

10 miljoen euro voor internationaal onderzoeksproject 5G-Blueprint

Het internationale onderzoeksproject ‘5G-Blueprint’, een publiek-private samenwerking van partijen uit Nederland, Vlaanderen, Zwitserland en Tsjechië ontvangt een subsidie van € 10 miljoen van de Europese Unie. Het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft samen met onder andere het Vlaams Departement voor Mobiliteit en Openbare Werken, North Sea Port en Port of Antwerp, bedrijfsleven en academische sector een consortium van 28 partijen opgericht. Gezamenlijk onderzoeken zij hoe met behulp van de techniek van tele-operation transport en logistiek – ook grensoverschrijdend – efficiënter kan.

Het 5G-Blueprint project start per 1 september 2020 en loopt 3 jaar. De subsidie wordt verleend vanuit het EU-programma ‘Horizon 2020 Onderzoek en Innovatie’.

De betrokken partijen gaan onderzoeken hoe real-time data uitwisseling van en naar voertuigen, tussen terminals en voertuigen en tussen voertuigen en centrales kan bijdragen aan meer efficiëntie in de supply chain, en het helpen ondervangen van chauffeurstekorten, door het op afstand sturen en ondersteunen van voer- en vaartuigen. Hiermee verbetert naar verwachting niet alleen de bereikbaarheid van de belangrijke logistieke corridor North Sea Port (Vlissingen - Terneuzen - Gent) - Antwerpen, maar neemt ook de werkgelegenheid toe en kan de concurrentiepositie worden versterkt. De inzet van nieuwe 5G telecommunicatietechnologie is daarbij een instrument.

Nieuwe standaard
Binnen het project worden digitale technieken en telecommunicatiemogelijkheden onderzocht en wordt gekeken naar onderwerpen als veiligheid, kosten en baten, verantwoordelijkheidsverdeling, samenwerking en standaardisatie. De inzichten en lessen van dit driejarige project worden waar mogelijk direct in deze regio toegepast. Maar ze zijn ook belangrijk als nieuwe standaard en werkwijze - als Blueprint - voor andere gebieden en sectoren.

Samenwerking
Het 5G-Blueprint project is een uitbreiding van de samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen. Binnen lopende programma’s rond intelligente verkeerslichten, Talking Traffic en Mobilidata, wordt al veel kennis en ervaring uitgewisseld. Ook het beheer en de doorontwikkeling van standaarden wordt gezamenlijk vormgegeven.

Deelnemende partijen zijn: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (inclusief Rijkswaterstaat), Martel Innovate, HZ University of Applied Sciences, Sentors, Economische Impuls Zeeland, Locatienet, Swarco Nederland, KPN, V-Tron, Hogeschool Arnhem Nijmegen, Sweco Nederland, Telenet, imec, Be-Mobile, Vlaams Departement voor Mobiliteit en Openbare Werken (inclusief Agentschap Wegen en Verkeer), Room40, Port of Antwerp, Nxtport, Eurofiber, Kloosterboer, More Work Less Carbon, RoboAuto, Seafar, Verbrugge International, Toyota Motor Europe, Transport Joosen, North Sea Port en Terberg Benschop.

NAVO houdt rekening met opleving COVID-19

Als COVID-19 weer opleeft, schieten NAVO-lidstaten en partners elkaar beter en sneller te hulp. Daarvoor ligt een operationeel plan op tafel. Dat heeft secretaris-generaal Jens Stoltenberg van het bondgenootschap vandaag gemeld.

Er komt een speciaal fonds om medische spullen en apparatuur snel te kunnen kopen, om ze vervolgens te verdelen onder NAVO-landen en hun partners. Ministers van Defensie Ank Bijleveld-Schouten en Stef Blok van Buitenlandse Zaken dragen 1 miljoen euro bij. Het gaat hier overigens om een lening.

De NAVO leverde eerder onder meer bijna 100 veldhospitalen, maar ook medische goederen en apparatuur om de coronacrisis te lijf te gaan. Maar volgens Stoltenberg moet de coördinatie beter en de reactie alerter, mocht het coronavirus weer een groeiend aantal zieken tot gevolg hebben. Wat de NAVO-topman betreft draait het erom dat dan hulp op tijd op de juiste plek is.

Morgen en overmorgen komen de Defensieministers online ‘bijeen’.

Suggesties voor gezonder werken in de nacht

‘Probeer je normale slaaptijden en je voedingspatroon zoveel mogelijk aan te houden.’ ‘Gebruik geen medicatie om tijdens de nachtdienst alert te blijven.’ ‘Faciliteer ruimten en mogelijkheden voor een powernap.’ Deze en veel meer tips staan in de nieuwe folder ‘Suggesties bij werken in de nacht voor werknemers en werkgevers’, samengesteld door het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu .

Mensen die ’s nachts werken, hebben een ander dag-nachtritme. Zij zijn actief als het volgens hun bioritme tijd is om te slapen. Hierdoor kunnen gezondheidsklachten ontstaan. Volgens een eerder verschenen advies van de Gezondheidsraad leidt nachtwerk bijvoorbeeld tot een groter risico op slaapproblemen. Na een langere periode ontstaat een grotere kans op diabetes mellitus (type 2), en hart- en vaatziekten.

Experts geraadpleegd
Er gaan veel suggesties en adviezen rond om nachtwerk goed en gezond te doen, maar ze zijn lang niet allemaal wetenschappelijk bewezen. Voor verreweg de meeste suggesties is meer onderzoek nodig om vast te stellen of ze echt gezondheidsproblemen voorkomen, dan wel minder ernstig maken. Het duurt lang om dat te kunnen bewijzen.

Ondertussen vindt er wel nachtwerk plaats. Het RIVM heeft verschillende suggesties gebundeld en voorgelegd aan experts. De suggesties waarvan de meeste experts een positief effect verwachten staan in deze folder.

Tot 12 jaar geëist wegens aanslag op de Telegraaf

Het OM in Amsterdam heeft vandaag tegen elf mannen celstraffen tot 12 jaar geëist. De hoogste straffen hoorden twee Amsterdammers (inmiddels 26 en 29 jaar oud) tegen zich eisen, resp. 12 en 9 jaar. Volgens het OM speelden zij een belangrijke rol in een criminele organisatie die zich bezighield met diefstal van snelle auto’s die geschikt zijn om ernstige misdrijven mee te plegen, waaronder de voorbereiding en uitvoering van de aanslag op het gebouw van De Telegraaf op 26 juni 2018. De aanslag heeft grote impact gehad op zowel de medewerkers van De Telegraaf als op de gehele samenleving.

De officieren van justitie benadrukten in hun requisitoir de ernst van de zaak. “Een aanval op wat wij met zijn allen ontzettend belangrijk vinden. Hier is echt een grens zwaar overschreden. Een aanval op de persvrijheid in de Nederlandse rechtsstaat. Onze vrije pers is een groot goed. Dat is de kern van onze democratie.” Onder leiding van het OM heeft de politie breed en diepgaand onderzoek verricht: technisch onderzoek gedaan, getuigen gehoord, camerabeelden bekeken en observaties verricht.

Twee onderzoeken
Het onderzoek bestond uit twee delen: het onderzoek naar de voorbereiding en de uitvoering van de aanslag zelf en het onderzoek naar de criminele organisatie die zich bezighoudt met het stelen en helen van snelle auto’s die geschikt zijn om ernstige misdrijven zoals brandstichting en moord mee te plegen. De auto’s werden geprepareerd om er misdrijven mee te plegen. Beide onderzoeken gezamenlijk hebben geleid tot de vervolging van de elf mannen, in leeftijd variërend van 22 tot 31 jaar, die deze week voor de rechter staan.

Een 26-jarige Amsterdammer zou op 26 juni 2018 met een witte VW Caddy hebben geprobeerd het Telegraafgebouw binnen te rijden. De bedoeling was met de auto - gevuld met vaten brandbare vloeistof - een ontploffing tot stand te brengen. De auto ramde het gebouw maar door de stevige constructie van de gevel bleef de auto steken kwam niet verder dan de pui van het pand.

Op beveiligingsbeelden is te zien dat de 26-jarige verdachte de auto in brand stak nadat die tegen de gevel tot stilstand was gekomen. Een enorme explosie en brand waren het gevolg. Deze verdachte rende vervolgens naar een gereedstaande Audi die als vluchtauto werd gebruikt. Een eveneens 26-jarige verdachte zou die vluchtauto, die later uitgebrand werd teruggevonden in Amsterdam-Noord, hebben bestuurd.

Geen gewone handel
De twee Amsterdammers tegen wie het OM de hoogste straffen eiste, hadden vóór en na de aanslag veelvuldig contact met de uitvoerders. “Dat het plegen van de aanslag op het gebouw van De Telegraaf ook daadwerkelijk het doel was dat deze verdachten voor ogen hadden, blijkt uit deze feiten en omstandigheden is samenhang met elkaar bezien.” De aard en inhoud van tapgesprekken in combinatie met de tijdstippen waarop de verdachten elkaar hebben ontmoet wijst erop dat er sprake is van opzet.

De 26-jarige Amsterdammer die het OM als leider van de criminele organisatie beschouwt, kwam in 2017 in beeld na informatie van het Team Criminele Inlichtingen van de politie. Hij zou zich samen met zijn 28-jarige medeverdachte bezighouden met het stelen van snelle auto’s. De 26-jarige dook ook op in liquidatieonderzoeken, waaronder het onderzoek naar de dood van een 17-jarige stagiair in Amsterdam, die in januari 2018 werd doodgeschoten. Daarop werd een onderzoek naar hem gestart.

Uit observaties, inkijkoperaties in garageboxen en telefoontaps kwamen andere personen in beeld waarmee de 26-jarige verdachte afsprak en communiceerde over het stelen van auto’s. Langzaam werd een organisatie van in totaal acht personen zichtbaar, van wie de 26-jarige Amsterdammer de spil vormde. Het gaat in ieder geval om tien auto’s en een motorscooter in een periode van anderhalf jaar. De organisatie richtte zich volgens het OM op het stelen en helen van snelle auto’s maar ook op het witwassen, het aanbrengen van valse kentekenplaten en het voorbereiden van ernstige misdrijven zoals brandstichting en moord.

De officieren van justitie benadrukten vandaag op zitting dat het hierbij ‘niet om gewone handel ging’. De auto’s die in beeld zijn gekomen waren bestemd om ernstige misdrijven mee te plegen, waaronder liquidaties. “Planmatig, professioneel en georganiseerd werden auto’s weggenomen, om gereed te worden gemaakt voor andere criminelen. Deze vorm van faciliterende misdaad moet krachtig worden bestreden, en van de op te leggen straffen behoort een signaal uit te gaan,” aldus de officieren van justitie in hun requisitoir. “Een organisatie die mede als doel heeft om liquidaties voor te bereiden is er één van het ergste soort. (-) En de impact is groot als er daadwerkelijk een liquidatie plaatsvindt. Vooral uit oogpunt van generale preventie moet duidelijk zijn dat er op deelname aan zulke criminele organisaties strenge straffen verbonden zijn.”

Aanslag
Het motief achter de aanslag op het gebouw van De Telegraaf blijft onduidelijk. “Uit dit dossier blijkt dat de verdachten niet bereid zijn om openheid van zaken te geven. Door de verdachten wordt volstaan met ofwel een beroep op zwijgrecht, ofwel met een meer of minder onderbouwde ontkenning van iedere betrokkenheid. (-) Wie met enige nuchterheid het totaal aan onderzoeksresultaten bekijkt, moet tot de conclusie komen dat alle aanwijzingen zich richten op de opdracht voor de aanslag vanuit de georganiseerde misdaad, maar dat dit niet onomstotelijk kan worden vastgesteld.”

Ook zonder inzicht te hebben gekregen in de beweegredenen, is het voldoende duidelijk dat de verdachten op zeer grove wijze een signaal hebben willen afgeven. “Dit afgegeven signaal kan niet anders worden geïnterpreteerd dan als bedoeld om te intimideren: de mond te snoeren.” Dat schokkende feit hebben de officieren in strafverzwarende zin meegewogen in hun strafeisen.

Afbeelding: Politie Eenheid Amsterdam
Afbeelding: Politie Eenheid Amsterdam

CTIVD publiceert toezichtsrapport over intrekking Nederlanderschap

Vandaag heeft de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) een toezichtsrapport gepubliceerd over het handelen van de AIVD in het kader van intrekking van het Nederlanderschap in het belang van de nationale veiligheid. Minister Ollongren heeft het rapport (NR68) naar de Tweede Kamer gestuurd.

Onderbouwing in alle gevallen voldoende
De CTIVD komt tot de conclusie dat alle ambtsberichten van de AIVD voldoende zijn onderbouwd, en ook proportioneel en noodzakelijk waren. Ze zijn daarmee rechtmatig uitgebracht, aldus de CTIVD.

De CTIVD concludeert in het rapport ook dat in de gevallen dat de AIVD heeft besloten geen ambtsbericht uit te brengen, de dienst redelijkerwijs tot deze beslissing heeft kunnen komen.

De CTIVD doet vier aanbevelingen, die worden overgenomen. De AIVD heeft drie ervan ook al geïmplementeerd. De vierde aanbeveling om te voorzien in concreter beleid over de onderbouwing van ambtsberichten wordt naar verwachting deze zomer opgevolgd.

Achtergrond
Sinds 11 maart 2017 kan de minister van Justitie en Veiligheid op basis van de Wet intrekking van het Nederlanderschap in het belang van de nationale veiligheid het Nederlanderschap intrekken.

Dat kan als iemand zestien jaar of ouder is, een dubbele nationaliteit heeft, zich buiten het Koninkrijk bevindt en gedragingen vertoont die laten zien dat hij zich heeft aangesloten bij een terroristische organisatie. Welke organisaties dat zijn staat in het Besluit Vaststelling lijst organisaties die een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid.

De informatie waarop dit besluit wordt gebaseerd is vaak afkomstig van een ambtsbericht van de AIVD. Daarom is tijdens de parlementaire behandeling van de wet indertijd specifiek aandacht besteed naar het toezicht van de CTIVD.

Versoepelde toegang desinfectiemiddelen voor professioneel gebruik

Door de uitbraak van COVID-19 is de vraag naar desinfectiemiddelen sterk toegenomen. Niet alleen in de zorg, maar ook door andere sectoren die voorheen nauwelijks desinfectiemiddelen gebruikten. Om tekorten te voorkomen, wijzigt staatssecretaris Van Veldhoven (I&W) regelgeving, zodat deze middelen nu ook toegankelijk worden voor een breder professioneel gebruik. Producenten kunnen onder bepaalde voorwaarden hun handdesinfectiemiddelen nu ook tijdelijk aanbieden aan werkgevers buiten de zorg.

Van Veldhoven: “Het RIVM is helder: handen wassen met water en zeep is het best, maar niet iedereen heeft daar op zijn of haar werk altijd direct de mogelijkheid toe. Denk aan beveiligers of mensen die in de bouw werken. Voor hen is het belangrijk dat zij ook toegang hebben tot professionele desinfectiemiddelen.”

Water en zeep
De vrijstelling gaat niet over de antibacteriële handgels die te koop zijn bij de drogist en de supermarkt. De vrijstelling geldt voor desinfectiemiddelen bedoeld voor professioneel gebruik. Dat wil zeggen: voor medewerkers op de werkvloer, en voor klanten en bezoekers in de bedrijfsomgeving van die medewerkers. Voor het overgrote deel van werkend Nederland geldt echter: wassen met water en zeep is voldoende. Bekijk ook de hygiënerichtlijnen van het RIVM.

Zorg
In maart werd al een ruimer aanbod aan toegelaten desinfectiemiddelen beschikbaar gesteld, bedoeld voor professioneel gebruik in de gezondheidszorg. Dat betekent dat sommige bedrijven die normaal gesproken geen desinfectiemiddel maken maar dat wel kunnen, dat vanaf toen ook mochten doen. Deze middelen waren tot vandaag voorbehouden aan de zorg. Nu daar voldoende voorraden zijn, volgt de vrijstelling voor professioneel gebruik voor medewerkers in de andere sectoren. Mocht er toch schaarste in de zorgsector ontstaan, dan kan dit vrijstellingsbesluit geheel of gedeeltelijk worden teruggedraaid.

Eric redt zwanenjong uit net en krijgt klappen van ouders: 'Rustig blijven'

Amsterdammer Eric Uytendaal heeft zondagavond een heldendaad verricht. Hij redde een jonge zwaan die verstrikt zat in een stuk gaas in het water, maar kreeg het daarbij aan de stok met vader en moeder zwaan. 'Dan moet je even rustig blijven staan.'

Het speelde zich allemaal af bij het Kattenburgerplein. Eric zat op het terras van een café toen hij 'al een minuut of tien' een aantal mensen aan de waterkant zag staan. 'Ik ging kijken en iedereen bleef maar een beetje staan, toen dacht ik: dan moeten we er maar in.'

Hij sprong het water in en wist het zwanenjong te bevrijden. 'Ik had hem los, toen schoot 'ie weg en pakte hij het volgende gat. Dus toen zat 'ie weer vast.' Ondertussen probeerde hij de aanval van moeder en vader zwaan te pareren.

Applaus
Onder applaus van toeschouwers ging moeder zwaan er met haar jongen vandoor. De vader bleef nog een tijd naar Eric blazen. 'Ik hield hem wel in de gaten, maar het is niet dat we een één op één blikwisseling hadden. Zo van: tot de volgende keer, of zo', aldus de redder.

Naast eeuwige roem hield Eric er ook nog een presentje aan over. 'Een dame had twintig euro achtergelaten voor een biertje. Dat had niet gehoeven, maar het werd wel gewaardeerd.'

OM eist werkstraf voor kinderen na fatale flatbrand Arnhem

De meervoudige kamer voor jeugdzaken van de rechtbank in Arnhem behandelde vandaag de strafzaak tegen twee jongens van 13 en 14 jaar. Zij stonden terecht naar aanleiding van de fatale brand op 1 januari van dit jaar in een flat aan het Gelderseplein in Arnhem, waarbij een vader en zijn zoontje om het leven kwamen.

De zitting was, zoals gebruikelijk bij minderjarigen, achter gesloten deuren. Om deze reden beperkt het Openbaar Ministerie (OM) zich tot het bekend maken van de juridische beoordeling van de zaak en de eisen die hieruit voortvloeien.

Het OM is van oordeel dat beide jongens verantwoordelijk zijn voor het afsteken van vuurwerk in de hal van het flatgebouw, waardoor uiteindelijk de brand is ontstaan. Dit is ten laste gelegd als opzettelijke brandstichting in vereniging met de dood tot gevolg (artikel 157 Wetboek van Strafrecht).

De officier van justitie heeft gezocht naar een evenwicht tussen de belangen van de slachtoffers en nabestaanden, van de maatschappij en van de verdachten. De brand heeft onvoorstelbaar veel leed aangericht bij de betrokkenen. De nabestaanden hebben dit leed op indrukwekkende wijze verwoord bij het spreekrecht tijdens de zitting. De brand heeft daarnaast ook een grote impact gehad op de omwonenden en de hulpverleners. Een straf is daarom op zijn plaats.

Bij de bepaling van de straf is meegewogen dat de zeer jonge verdachten - ten tijde van de brand 12 en 13 jaar oud - niet de bedoeling hebben gehad een brand te veroorzaken en zij dit, zeker gezien de enorme gevolgen, zeer waarschijnlijk lang met zich mee zullen dragen.

Alles afwegende vindt de officier van justitie voor beide jongens een werkstraf van 60 uur passend. De rechtbank doet op 29 juni in het openbaar uitspraak.

Stroomschokken toegediend tijdens ontvoering

Drie mannen uit Zuidlaren moeten zich zich donderdag 18 juni verantwoorden bij de rechtbank Assen op verdenking van het ontvoeren van een plaatsgenoot.

Een van de verdachten deed zich voor als politieagent en nam het slachtoffer mee naar een huis in het dorp waar het slachtoffer werd vastgebonden en stroomstoten kreeg.

Pinpas
Het slachtoffer moest zijn bankpasje en pincode af geven. Van het bedrag dat werd gepind is bier en wiet gekocht door de verdachten. Uiteindelijk wist het slachtoffer de woning waar hij werd vastgehouden te vluchten.

Volgens een geraadpleegde forensische arts hadden de stroomstoten fataal kunnen zijn. De verdenkingen tegen de verdachten zijn onder meer medeplegen wederrechtelijke vrijheidsberoving, medeplegen poging doodslag, subsidiair poging zwaar/eenvoudige mishandeling en afpersing/diefstal met geweld.

CDA zoekt leider met humor, kennis en kunde en die betrouwbaar is

Het mag algemeen bekend zijn dat FOK!kers niet graag van hun zolderkamer afkomen, toch biedt het CDA ons een unieke kans! De Christen Democraten zoeken namelijk een lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 en aangezien wij het hier allemaal politiek gezien beter weten is dit de kans. Volgens de profielschets wordt er gezocht naar iemand met kennis en kunde (FOK!kers hebben overal verstand van), humor (dit zit wel snor) en een duidelijke toekomstvisie, kat in het bakkie dus.

De profielschets begint uiteraard met het gebruikelijke CDA-gevoel. "Het CDA zoekt een lijsttrekker die zich thuis voelt bij een CDA als politieke beweging die tussen de mensen staat. Bij een CDA dat streeft naar een samenleving waarin gerechtigheid gestalte krijgt, de mens zijn vrijheid en verantwoordelijkheid kan beleven en waarin het welzijn van allen wordt gediend."

Daarna wordt er doorgeschakeld naar waar de lijsttrekker voor moet staan. "De lijsttrekker zet zich in voor een welvarend en sterke samenleving en is in staat een wenkend perspectief te bieden en verandering in gang te zetten vanuit het volgende gedeelde beeld." Hierna volgen aandachtsgebieden waarop de leider zich dit te richten. Daarbij worden de groeiende tweedeling in de maatschappij en de verdergaande individualisering bijvoorbeeld genoemd.

In de profielschets wordt ook aangegeven hoe de aanstaande leider te werk dient te gaan. "Niet op autoritaire of dwingende wijze maar open, verbindend, transparant, ondernemend, bruisend, luisterend, positief, met lef en ontdekkend met bereidheid om te leren en te luisteren vanuit de netwerksamenleving."

Onder het kopje verantwoordelijkheden en taken wordt een voorspelbaar rijtje opgesomd. De lijsttrekker moet het CDA een herkenbaar gezicht geven, iets waar het de partij nu aan ontbreekt. Ook moet hij of zij "inspirerend te werk" en "een hoopvol toekomstperspectief bieden".

De lijsttrekker dient te beschikken over een aantal belangrijke competenties zo valt in de profielschets te lezen. Het eerste punt is "moreel en bindend leiderschap", de opstellers van het stuk vatten dat samen onder de noemer 'practice what you preach’. Daarnaast verwachten ze een open attitude, benaderbaar en gastvrij zoals het CDA dat noemt. Kennis en kunde zijn uiteraard ook zeer belangrijk voor de aanstaand leider, daarbij wordt een goed geheugen, snel schakelen en grote parate feitenkennis verwacht.

Iets dat het CDA steeds vermeld is de eis van een toekomstvisie, iets waar bijvoorbeeld Mark Rutte weinig mee op heeft. Hierna volgt een lastig punt voor de zolderkamer FOK!kers, er wordt een heldere en extraverte communicatiestijl verwacht. Tenslotte eist de partij uitstekende onderhandelingsvaardigheden en incasseringsvermogen.

We zijn er natuurlijk nog niet want de lat ligt hoog voor de nieuwe CDA-leider. Ook worden er bepaalde persoonlijkheidskenmerken genoemd die zeer wenselijk zijn. De partijleiding verwacht dat de lijsttrekker stressbestendig is, humor en lef heeft. Daarnaast dient diegene ook charismatisch en mediageniek te zijn. Al heeft Jan-Peter Balkenende natuurlijk al aangetoond dat je prima zonder charisma kunt. Tenslotte moet je betrouwbaar zijn en zelfvertrouwen uitstralen.

Als laatste wordt er ook nog om enige kennis en ervaring gevraagd. "Ervaring in het werken in een complex politiek en bestuurlijk krachtenveld", zo valt er in de profielschets te lezen. "Ervaring in het aansturen van professionals", is zeer gewenst met het oog op het managen van de fractie. En tenslotte dien je natuurlijk politiek leiding te geven aan het CDA, of zoals de profielschets het noemt. "Leiding geven aan interne en externe politieke processen en besluitvorming."

De verwachting is dat Hugo de Jonge, Wopke Hoekstra en Mona Keijzer zich zullen kandideren voor het lijsttrekkerschap. We horen graag welke FOK!kers ook interesse hebben in deze betrekking.

Pokémon presenteert morgen nieuws

Morgen komt de eerste DLC uit voor Pokémon Sword en Pokémon Shield. Een uur voor de DLC uitkomt, zendt The Pokémon Company een 'Pokémon Presents' uit met daarin nieuws.

Het is niet duidelijk of de presentatie puur gaat over de DLC of dat er ook andere updates en aankondigingen plaatsvinden. De uitzending is morgen vanaf 15:00 uur Nederlandse tijd te volgen, dus lang hoeven we gelukkig niet te wachten.

COVID-19: 140 nieuwe besmettingen en 5 doden, totaal 49.087 en 6070

Tot en met 16 juni 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 49.087 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 140 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 11.834 (+4) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 5 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6070 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19 patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Aanhouding na bedreiging ambulancemedewerker

Een ambulancemedewerker alarmeerde maandag 15 juni rond 18:45 uur de politie toen zijn collega op het Morspad in Leiden bedreigd werd door een onbekende man. Kort daarna hielden agenten een 49-jarige man uit Leiden aan.

De medewerker stond bij de ambulance na een hulpverleningsinzet toen hij werd benaderd door de 49-jarige man. De man uitte dreigementen en stelde zich agressief op tegen de ambulancemedewerker. Ook liep hij met gebalde vuisten op de ambulancemedewerker af liep. Zijn collega belde onmiddellijk 112 toen hij dat zag. De agenten hielden de man aan voor bedreiging van hulpverleners.

COVID-19 testresultaten uit de GGD teststraten

Sinds 1 juni kan iedereen in Nederland met (milde) klachten zich laten testen op COVID-19 in de GGD-teststraten. Mensen kunnen zichzelf aanmelden voor een test of getest worden in het kader van bron-en contactonderzoek. Tussen 1 juni en 15 juni, 15.00 uur zijn ruim 113.800 testen afgenomen bij de GGD testlocaties.

Van ruim 103.400 van deze testen zijn de uitslagen bekend, 1,7% van de geteste personen was positief. Onder zorgmedewerkers is het percentage positief getest 1,2% van ruim 5.700 testen die sinds 1 juni in de teststraten zijn afgenomen. Er zijn regionale verschillen in het percentage positieve testen, zie figuur.

Bron- en contactonderzoek
Het percentage coronavirus-positieve testen is het hoogst bij mensen die bij klachten getest worden in het kader van bron- en contactonderzoek, namelijk 15,8% van ruim 1.700 testen. Dit zijn mensen die in contact zijn geweest met een bevestigde COVID-19 patiënt.

Kinderen
Bij kinderen tot 18 jaar die niet in het kader van bron- en contactonderzoek getest zijn was het percentage positieve testen voor het coronavirus bij 0,5% van de ruim 3.500 afgenomen testen bij kinderen geboren in of na 2014 (0 tot 5-6 jaar oud). Bij kinderen geboren tussen 2008 en 2013 (5-6 tot 11-12 jaar) was 0,5% van ruim 2.500 testen positief. Van de ruim 2.000 testen bij kinderen geboren tussen 2002 en 2008 (11-12 tot 17-18 jaar oud) was 1,8% positief. Deze resultaten komen overeen met het beeld uit andere gegevensbronnen, dat bij kinderen het risico op COVID-19 oploopt met de leeftijd.

Extra geld voor aanpak overwegen spoor

Om de veiligheid op het spoor te garanderen en om in de toekomst meer en snellere treinen te laten rijden, komt er 25 miljoen euro extra beschikbaar voor de aanpak van overwegen. Het grootste deel van dit budget (bijna 15 miljoen) gaat naar het opheffen of beveiligen van onbewaakte overwegen, zo schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (IenW) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Eind 2018 kondigde Van Veldhoven aan dat binnen vijf jaar – dus voor eind 2023 – alle 180 onbewaakte overwegen zijn opgeheven of beveiligd, met als uiteindelijk doel nul slachtoffers door ongevallen bij spoorovergangen. Inmiddels is het werk aan 49 van deze 180 overwegen (bijna 30%) afgerond. Met het extra budget kunnen op korte termijn nog eens 76 onbewaakte overwegen worden aangepakt. In de praktijk gebeurt dat onder andere door de aanleg van een alternatieve ontsluitingsweg. Het totale budget voor de aanpak van de 180 onbeveiligde overwegen komt met het extra geld op ruim 80 miljoen euro.

Naast de 15 miljoen euro voor de onbewaakte overwegen trekt Van Veldhoven ook 10 miljoen euro extra uit voor de aanpak van bewaakte overwegen. De afgelopen jaren zijn vanuit het Landelijk Verbeterprogramma Overwegen (LVO) 25 bewaakte overwegen beter beveiligd of verbeterd met specifieke maatregelen. De extra 10 miljoen, bovenop het al eerder beschikbaar gestelde budget van 220 miljoen euro, biedt ruimte voor nieuwe aanvragen van gemeentes.

Nederland behoort tot de top 3 van Europa als het gaat om spoorveiligheid. Om de veiligheid verder te verbeteren en om tragische ongevallen zoals onlangs in Hooghalen te voorkomen is continue inzet van alle betrokken partijen nodig. De staatssecretaris doet daarbij een beroep op provincies, gemeenten, landeigenaren en spoorbeheerder ProRail. Daarnaast gaat ProRail in kaart brengen welk budget nodig is om ook in de toekomst de overwegenaanpak voort te zetten.

Door de inzet vanuit het Rijk, ProRail en decentrale overheden zijn Nederlandse overwegen de afgelopen jaren veiliger geworden. Zo nam sinds 2000 het aantal slachtoffers van ongevallen op overwegen af met 70%. Verschillende kabinetten investeerden door de jaren heen zo'n 680 miljoen euro in overwegveiligheid.

Baudet over aardbevingen Groningen: "Je moet dat echt niet overdrijven"

Thierry Baudet vindt de aardbevingen in Groningen vervelend maar het is niet zo erg als genocide zo vertelde hij gisteravond het FVD Journaal. De voorman van Forum voor Democratie vindt dat de Groningers snel een schadevergoeding moeten krijgen en dat de gaskraan dan weer volle kracht open kan.

"Het is waar dat er aardbevingetjes zijn, maar je moet dat echt niet overdrijven", aldus Baudet zo lezen we op DVHN.nl. De politicus had ook een idee over de manier waarop de Groningers gecompenseerd kunnen worden. "Aandeeltje geven in de Gasunie, in de NAM. En doorboren."

Hiermee lijkt de voorman van FVD voorbij te gaan de psychische schade die aardbevingen door de gaswinningen ook aanricht. In 2018 stelde een uitgebreid onderzoek al dat de schade niet beperkt blijft tot scheuren aan huizen. "De aardbevingen door gaswinning tasten hun gezondheid en hun gevoel van veiligheid ernstig aan. Zo ernstig, dat er op termijn mensen aan kunnen overlijden", zo schreef Trouw destijds.

Maar Baudet lijkt zich vooral te bekommeren om de materiële schade. "Aardbevingen zijn verdomd vervelend, je moet een weekend ergens anders logeren. Maar het is geen genocide of zo, dus het is ook weer niet zo erg."

De rechtse politicus vindt het economisch gezien van de gekke om het gas in Groningse bodem te laten zitten. "Er zit meer dan 500 honderd miljard euro aan gas daar in de grond. De totale schade van alle aardbevingen bij elkaar zal oplopen tot maximaal enkele tientallen miljarden. Dus staat totaal niet in verhouding tot elkaar."

Forum voor Democratie werd tijdens de Provinciale Verkiezingen van 2019 in grote delen van Groningen de grootste partij, zeker in gebieden waar intensief naar gas geboord wordt. FVD werd uiteindelijke de derde partij in Groningen achter GroenLinks en de PvdA.

Waterballet verraadt hennepplantage

Water langs de gevel en water onder de roldeur door. Agenten hadden maandagavond rond 21.00 uur direct door dat er iets niet in de haak was. Dat bleek ook wel toen ze de loods aan de Penningweg in Zaandam binnen gingen.

Ook via de trap en door het plafond kwamen grote hoeveelheden water naar beneden. In twee ruimtes op de eerste verdieping werden in totaal ongeveer 500 hennepplanten aangetroffen. Ook was er sprake van diefstal van stroom en water. De kwekerij is ontruimd. De politie stelt een onderzoek in naar de verantwoordelijke voor de hennepkwekerij.

Volledige LEGO Super Mario productassortiment onthuld

The LEGO Group heeft vandaag het volledige productassortiment van LEGO Super Mario onthuld. Je kunt het assortiment uitbreiden met een nieuwe reeks uitbreidingssets, verzamelbare personagepakketten en power-up pakketten.

De samenwerking werd eerder dit jaar aangekondigd en in april werd de ‘Avonturen met Mario Starter Set’ onthuld naast twee uitbreidingssets. De startset is de sleutel tot het ontgrendelen van het hele spel, en is de enige set met het interactieve LEGO Mario-figuur. De interactieve LEGO Mario verzamelt munten in gamelevels die met LEGO-stenen zijn gemaakt. De startset heeft 7 actiestenen voor verschillende interacties met de LEGO Mario figuur, die LCD-schermen in zijn ogen, mond en buik heeft om onmiddellijke reacties op beweging, kleur en actiestenen weer te geven.

Alle sets bevatten hun eigen reeks unieke uitdagingen en personages waarmee spelers alleen of tegen vrienden kunnen spelen. Naast de in april aangekondigde uitbreidingssets: 'Piranha Plant-powerslide' en 'Eindbaasgevecht op Bowsers kasteel', bevat het assortiment uitbreidingssets ook: de Bewaakte vesting, Mario’s huis & Yoshi, Toads schattenjacht, Desert Pokey, Whomps lavafort en het Boomer Bill-spervuur.

Vandaag zijn ook tien verzamelbare vijand-personages aangekondigd die beschikbaar worden gesteld in ‘blind bag’ pakketten. Elk pakket bevat een bouwbaar personage en een actiesteen om mee te spelen - het kan een Paragoomba, Fuzzy, Spiny, Buzzy Beetle, Bullet Bill, Bob-omb, Eep Cheep, Blooper, Urchin of Peepa zijn.

De ondersteunende app houdt scores van de speler bij om continu bouwen-en herbouwen aan te moedigen. Ook bevat het zoom- en draaifuncties die het omgaan met de bouwinstructies gemakkelijker maken, plus suggesties voor andere creatieve manieren om te bouwen en te spelen.

Ook zijn de prijzen van alle pakketten bekendgemaakt:

Starter Set

  • 71360 - LEGO Super Mario Avonturen met Mario startset (59,99 EUR)

Uitbreidingssets

  • 71362 – LEGO Super Mario Uitbreidingsset: Bewaakte vesting. (49,99 EUR)
  • 71363 – LEGO Super Mario Uitbreidingsset: Desert Pokey. (19,99 EUR)
  • 71364 – LEGO Super Mario Uitbreidingsset: Whomps lavafort. (19,99 EUR)
  • 71365 – LEGO Super Mario Uitbreidingsset: Piranha Plant-powerslide. (29,99 EUR)
  • 71366 – LEGO Super Mario Uitbreidingsset: Boomer Bill-spervuur. (29,99 EUR)
  • 71367 – LEGO Super Mario Uitbreidingsset : Mario’s huis & Yoshi. (29,99 EUR)
  • 71368 – LEGO Super Mario Uitbreidingsset: Toads schattenjacht. (69,99 EUR)
  • 71369 – LEGO Super Mario Uitbreidingsset: Eindbaasgevecht op Bowsers kasteel. (99,99 EUR)
  • 71376 - LEGO Super Mario Uitbreidingsset: De val van Thwomp. (39,99 EUR - alleen beschikbaar bij geselecteerde retailers)
  • 71377 - LEGO Super Mario Uitbreidingsset: King Boo en de spooktuin. (49,99 EUR - alleen beschikbaar bij geselecteerde retailers)

Power-uppakketten

  • 71370 - LEGO Super Mario Vuur-Mario Power-uppakket (9,99 EUR)
  • 71371 - LEGO Super Mario Propeller-Mario Power-uppakket (9,99 EUR)
  • 71372 - LEGO Super Mario Kat-Mario Power-uppakket (9,99 EUR)
  • 71373 - LEGO Super Mario Bouw-Mario Power-uppakket (9,99 EUR)

Personagepakketten

  • 71361 – LEGO Super Mario Personagepakket (3,99 EUR)

LEGO Super Mario

10 dieren omgekomen na brandstichting Beekse Bergen, verdachte in beeld

Bij Safaripark Beekse Bergen kwamen in de nacht van woensdag 25 maart op donderdag 26 maart tien dieren om het leven na brandstichting. De politie startte een onderzoek en heeft inmiddels een verdachte in beeld.

De brand woedde die nacht in twee dierenverblijven. Hierbij kwamen twee koedoes en acht impala’s om. Ook de buitenverblijven van de cheeta’s en de nijlgaus brandden uit. De politie heeft in haar onderzoek een verdachte in beeld voor de brandstichting. Het gaat om een man met psychische problemen. Op dit moment is hij onder behandeling bij een psychiatrische instelling. De verdachte is nog niet aangehouden en heeft nog geen verklaring af kunnen leggen.

‘’Een triest incident voor de dieren en de Beekse Bergen. Het lijkt te gaan om een eenmalige actie van een verward persoon. Ik ben opgelucht dat de verdachte is opgespoord’’, aldus burgemeester Evert Weys.

Gratis touwtjespringen met Nintendo Switch

Springen is het doel in Jump Rope Challenge, dat in de Nintendo eShop en via de spelpagina tot eind september gratis beschikbaar is voor de Nintendo Switch.

Pak twee Joy-Con-controllers en doe alsof je de handvatten van een springtouw in je handen hebt. Op die manier kun je elke dag virtueel touwtjespringen. Je kunt zelfs met z’n tweetjes springen en de topscore proberen te verbreken, waarbij elke persoon een Joy-Con gebruikt. Mocht je niet in staat zijn om te springen, of de onderburen niet willen storen, kun je ook je knieën buigen of je armen bewegen. Op die manier kun je de game spelen zonder geluid te maken.

Jump Rope Challenge is door een kleine groep Nintendo-ontwikkelaars vanuit huis gemaakt om mensen een eenvoudige manier te bieden om dagelijks te bewegen. De game is tot eind september 2020 gratis te downloaden in de Nintendo eShop.

Jump Rope Challenge (Foto: Nintendo)

Dave Roelvink crasht met peperdure Lamborghini

Dave Roelvink is vannacht met de Lamborghini van vriend Mo Bicep op een verkeerspaal gecrasht nabij het Leidseplein in Amsterdam. Roelvink zegt er vrijwel zonder letsel vanaf gekomen te zijn. Het ongeluk gebeurde om even na middernacht op de Stadhouderskade bij de kruising met de Vondelstraat.

'Na het wegslippen van de auto ben ik vannacht de macht over het stuur verloren', schrijft Roelvink in een post op Instagram. Hoewel Roelvink er zonder al te veel schrammen vanaf kwam, is dat van de auto bepaald níet te zeggen. De hele voorkant van de wagen is kapot en de airbags zijn naar buiten gekomen.

'Alleen materiaal en ijzer'
In een video op Instagram zegt auto-eigenaar Mo Bicep boos te zijn dat het in de reacties op social media alleen maar gaat over de auto. 'Materiële schade dat is geen probleem, dat is alleen maar materiaal en ijzer. Gelukkig is er niets met hem (Dave Roelvink, red.) aan de hand.'

Dave Roelvink en gaspedalen van bolides zijn niet altijd een gelukkige combinatie. In 2018 werd hij op het Surinameplein door agenten klemgereden, nadat hij er eerder met zijn auto vandoor was gegaan. Roelvink bleek toen teveel gedronken te hebben.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Alles gebeurt met een reden ❤️🤲🏻 @mbnutrition_

Een bericht dat is gedeeld door @ mobicepp op15 Jun 2020 om 4:37 (PDT)

Onwillige arrestant vernielt ruit van politieauto

In de nacht van maandag op dinsdag heeft de politie een 21-jarige Goesenaar aangehouden wegens het bezit van een boksbeugel. Ook had de man een cilinder lachgas en soft- en harddrugs in zijn bezit.

Agenten surveilleerden tijdens hun nachtdienst en troffen, op een verder lege parkeerplaats aan de Marconistraat in Goes, een auto met daarin een slapende man. Hij werd wakker gemaakt en de agenten vroegen om zijn identiteitsbewijs en zagen toen dat de man een boksbeugel bij zich had. De man moest uit zijn auto komen en de agenten doorzochten de auto op basis van de Wet Wapens en Munitie.

In de auto werden geen wapens meer aangetroffen, maar wel een cilinder lachgas, wat pillen en hasj. Toen de man werd verteld dat hij was aangehouden werd hij ineens agressief. Hij wilde niet meewerken aan zijn aanhouding en de agenten moesten pepperspray gebruiken voordat zij hem in de boeien konden slaan. De man bedreigde de agenten en zag, nadat hij in de politieauto geplaatst was, ook nog kans een ruit van de dienstauto te vernielen.

De Goesenaar is ingesloten in een politiecellencomplex. Daar wordt hij vandaag verder gehoord. Alle aangetroffen goederen zijn in beslag genomen. De auto van de 21-jarige zal nog verder worden onderzocht door de politie

Politie schrijft 41 boetes uit na overlastmeldingen rond Grolsch Veste

De gemeente Enschede bekijkt samen met FC Twente naar mogelijkheden of het terrein fysiek kan worden afgesloten. Sinds een paar maanden is er sprake van overlast op het parkeerterrein bij de Grolsch Veste aan het Colosseum in Enschede en in de omgeving ervan. De overlast bestaat onder andere uit het houden van car-meetings, het met auto’s racen en driften en het achterlaten van afval.

Afgelopen weekend is er gecontroleerd door het Team Verkeer Twente en leden uit het basisteam Enschede Noord op overtreding van de wegenverkeerswet. Bij de politie waren meerdere klachten binnen gekomen van onder andere omwonenden, voorbijgangers en andere weggebruikers. Het was tijdens de controle duidelijk dat er een onveilige situatie ontstond op de momenten dat op het parkeerterrein en in de omgeving diverse voertuigen waaronder, auto’s, motoren en scooters capriolen uithaalden.

In totaal zijn vrijdag- en zaterdagavond 41 bekeuringen uitgedeeld. Een bestuurder van een motorfiets moest zijn rijbewijs inleveren. Hij reed 116 km/u alwaar 50 is toegestaan.

Overige boetes werden uitgeschreven voor het vasthouden van de mobiele telefoon tijdens het rijden, rijden zonder helm, negeren van het rode licht, rijden zonder rijbewijs op een bromfiets, in een niet verzekerd voertuig rijden, niet dragen van de gordel, voeren van valse kentekenplaten, over doorgetrokken streep rijden, niet op de juiste plaats op de weg of over een verdrijvingsvlak rijden, defect achterlicht, onjuiste constructiesnelheid van een bromfiets en te hoge snelheid.

De illegale gebruikers van het parkeerterrein laten, als zij daar in de avonduren aanwezig zijn, naast het in het wegdek ingebrand rubber van voertuigen die driften/spinnen en wheelies maken ook veel afval achter. Dit tot grote ergernis van de FC Twente en de gemeente. De politie heeft de gemeente geadviseerd over de inrichting van het terrein om deze in de toekomst ’s avonds af te sluiten. De gemeente zal samen met FC Twente de mogelijkheden bekijken.

Sweet Freedom

Gisteren ben ik voor het eerst sinds maanden weer eens op pad geweest voor het Westerborkpad. Ik was in Zwolle gebleven, maar om direct met 30 km te beginnen was me te gortig. Dus ik ben opnieuw begonnen met etappe 17. Voor de crisis kon iedereen gaan en staan naar believen: nu is dat wel anders. 

Ik begon met het Westerborkpad om te vieren dat Nederland dit jaar 75 geleden bevrijd werd. Inmiddels, door de 'intelligente lockdown' besef ik me nog meer wat vrijheid nou eigenlijk echt inhoudt. Voor mij betekent dat: doen wat ik wil, waar ik wil, wanneer ik wil. En dat kan nog gelukkig nog steeds: Ik koester die vrijheid. 

En gewoon omdat het kan: een plaatje van mij, voor jullie. 

Kabinet treft maatregelen om toename mensen met schulden op te vangen

Nederland bevindt zich in een uitzonderlijke situatie door de uitbraak van het coronavirus. Veel mensen zijn door deze crisis acuut in de financiële problemen gekomen. Dit kan zorgen voor een sterke toename van het beroep op schuldhulpverlening. Het kabinet treft maatregelen om de financiële gevolgen voor mensen zo veel mogelijk te beperken. Staatssecretaris Tamara van Ark (SZW), verantwoordelijk voor de Brede Schuldenaanpak van het kabinet, kijkt daarbij onder meer naar de mogelijkheid om meer mensen met problematische schulden tijdelijk uitstel van betaling te geven.

Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) hanteert sinds dit voorjaar een dergelijke noodstopprocedure. Van Ark wil kijken of ze deze noodstop ook bij andere overheidsorganisaties kan inzetten om meer mensen te helpen. Het biedt mensen met problematische schulden de mogelijkheid om vier maanden uitstel van betaling te vragen. Voorwaarde is dat degene zich vervolgens meldt bij de schuldhulpverlening van de gemeente. Besluit de gemeente dat schuldhulp nodig is en wordt deze opgestart, dan kan het uitstel met nog eens acht maanden worden verlengd. De adempauze voorkomt dat mensen, die wel willen maar niet kunnen betalen, dieper in de problemen komen door verhogingen of boetes.

Het kabinet gaat de komende weken om tafel met partijen die betrokken zijn bij de aanpak van schulden en armoede, om deze en andere maatregelen nader uit te werken. Er is daarbij bijzondere aandacht voor het bereiken van groepen die een hoger risico lopen op schulden tijdens de coronacrisis, zoals zelfstandig ondernemers, werknemers met flexibele contracten en jongeren. Hierbij worden ook de adviezen betrokken die de Tijdelijke Werkgroep Sociale Impact recent aan het kabinet heeft uitgebracht.

‘Trek tijdig aan de bel’
Staatssecretaris Van Ark roept mensen op om bij beginnende schulden in ieder geval niet af te wachten, maar hulp in te schakelen. Om juist nu geldzorgen te helpen voorkomen en bespreekbaar te maken, wil zij een vervolg geven aan een publiekscampagne over schulden: "Schulden kunnen snel oplopen als je geen actie onderneemt. Trek tijdig aan de bel, voorkom dat de problemen je boven het hoofd groeien en een oplossing uit het zicht raakt. Bel met de bank als je de hypotheek tijdelijk niet kunt betalen. Of neem contact op met de schuldhulpverlening in je gemeente voor advies en ondersteuning. Loop er in ieder geval niet in je eentje mee door. Aan schuldeisers vraag ik om coulant om te gaan met het innen van schulden als de situatie daar om vraagt. Ga het gesprek aan en probeer samen tot afspraken te komen."

Het kabinet heeft al met verhuurdersorganisaties en brancheverenigingen afgesproken dat zij gedurende de crisisperiode in principe geen huisuitzettingen doen. Voor onder meer gerechtsdeurwaarders en overheidsorganisaties geldt dat zij tijdelijk soepeler omgaan met het invorderen van schulden. Ook verlaagt het kabinet tijdelijk de maximale kredietvergoeding om consumenten beter te beschermen tegen hoge kosten van krediet.

Brede Schuldenaanpak
Naast deze coronamaatregelen werkt het kabinet met gemeenten, uitvoeringsorganisaties en maatschappelijke organisaties onverminderd door aan het uitvoeren van het Actieplan Brede Schuldenaanpak, een van de doelstellingen van het huidige regeerakkoord. Het gaat om een veertigtal acties op tal van fronten om de schuldenproblematiek terug te dringen, gericht op preventie, snelle en effectieve schuldhulp en een zorgvuldige, maatschappelijk verantwoorde incasso.

Staatssecretaris Tamara Van Ark: "De resultaten van de brede schuldenaanpak worden steeds zichtbaarder. Een groot aantal initiatieven en wetstrajecten die helpen bij het terugdringen van schulden loopt. Er is bovendien terecht veel meer aandacht en urgentie gekomen voor het oplossen van knelpunten in de schuldenaanpak. Ik zie het als een gedeelde verantwoordelijkheid van alle betrokken partijen dat mensen die het financieel moeilijk hebben niet nog verder in de problemen raken. Het belang van een effectieve en menselijke aanpak van schulden is in deze tijd groter dan ooit."

NS gaat aanmeldservice verder testen

De NS gaat door met het testen van een aanmeldservice. De afgelopen vijf weken onderzocht NS of zo’n service kan helpen om reizigers voor vertrek inzicht te geven in welke trein druk is en welke niet. Zo zou drukte vermeden kunnen worden: één van adviezen van de overheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Door beter te spreiden en pieken te voorkomen, kunnen meer reizigers op een verantwoorde manier gebruikmaken van de trein. Zo’n 5.000 reizigers namen deel aan de test. In totaal maakten zij bijna 150.000 treinreizen, die vooraf werden aangemeld. De resultaten van deze eerste test, die zich vooral richtte op gebruiksgemak en verfijning van de techniek, zijn overwegend positief.

Voor NS is het positieve resultaat aanleiding om de test voort te zetten. Zo wil NS onderzoeken of het mogelijk is om fietsen in de trein weer toe te staan, wanneer deze vooraf worden aangemeld. Ook wil NS kijken of de aanmeldservice kan bijdragen aan het verruimen van de reis- en collegetijden van studenten. Over deze en andere mogelijke toepassingen gaat NS in gesprek met reizigersorganisaties, overheid en andere vervoerders.

Piekdrukte voorkomen
Hoewel de aanmeldservice tijdens deze test nog slechts een beperkt aantal functionaliteiten kent, zijn gebruikers overwegend positief over het gebruiksgemak: 60% van de testers vindt de service makkelijk in gebruik, tegen 23% die het daarmee oneens is. Eveneens 60% van de testers noemt het waarschijnlijk dat ze de service aan zouden raden aan anderen. Bijna de helft (47%) van de deelnemers geeft bovendien aan bereid te zijn om op een ander tijdstip te reizen, wanneer dat een rustiger trein oplevert. In combinatie met andere geldende maatregelen om spreiding te bevorderen, zou dat in de praktijk voldoende kunnen zijn om piekdrukte te voorkomen. De voornaamste reden om niet op een ander moment te reizen is volgens deelnemers dat hun werktijden niet flexibel zijn.

Mannen (25 en 28) betalen transactie aan OM in witwasonderzoek

Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) is in een witwasonderzoek een transactie overeengekomen met twee verdachten. De politie trof bij hen op 15 mei jl. 471.000 euro in contanten aan in een verborgen ruimte in een auto.

De transactie houdt in dat de mannen uit Purmerend (25) en Den Haag (28) afstand doen van de 471.000 euro, de auto met verborgen ruimte, de bestelbus die ook een verborgen ruimte had en van gegevensdragers (waaronder PGP-telefoons). Ook betalen beiden een boete van 20.000 euro. Misdaad mag immers niet lonen.

De mannen zijn vanwege de overeengekomen transactie in vrijheid gesteld en worden niet langer vervolgd. Zij hebben vanaf hun aanhouding vastgezeten.

Verdachte situatie
Medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid van de politie zagen op vrijdag 15 mei jl. op de A10 bij Amsterdam een auto rijden, die volgens politiesystemen mogelijk betrokken was bij een verdachte situatie. Op het moment dat de agenten de auto ter controle een stopteken willen geven, verlaat deze de A10 richting IJburg. Daar rijdt de auto een parkeergarage binnen.

Bij aankomst van de agenten in de parkeergarage, zien zij dat de betrokken auto naast een bestelbus geparkeerd staat en dat er een tas vanuit de bestelbus in de personenauto wordt gezet.

Omdat de agenten vermoeden dat hier mogelijk illegale goederen worden verhandeld, besluiten ze beide auto’s te controleren.

Verborgen ruimte
Bij controle van de personenauto ontdekt de politie een verborgen ruimte met daarin de bewuste tas. In de tas zitten bundels bankbiljetten in coupures van 50 euro. Het totale geldbedrag bedraagt 471.000 euro.

De beide mannen zijn direct aangehouden als verdachten van witwassen. Het geld en de auto’s zijn in beslag genomen.

Hoge transactie
Strafzaken kunnen mede door zittings- en capaciteitsgebrek bij rechtbanken, vaak jarenlang duren. Een buitengerechtelijke afdoening zoals de hoge transactie, schikking of strafbeschikking levert capaciteitsvoordelen voor het OM en de rechtspraak op. Vervolgings- en zittingscapaciteit, en soms ook opsporingscapaciteit kunnen dan aan andere zaken worden besteed.

Een transactie vormt overigens een uitzondering op de regel dat strafzaken tegen verdachten van witwassen normaliter op zitting worden gebracht. In dit geval ging het om vrij jonge verdachten die nog niet bekend waren bij justitie en is gekozen voor een transactie.

Op de agenda: EU-begroting, brexit, antiracisme, Schengen

EP-leden zullen de recente antiracismeprotesten, de toekomstige EU-VK betrekkingen en de volgende EU-meerjarenbegroting bespreken tijdens de plenaire sessie deze week. 

Antiracismeprotesten
De plenaire sessie zal op woensdag beginnen met een debat rond de protesten tegen racisme en politiegeweld in de VS en de EU, die begonnen nadat George Floyd werd gedood door een politieagent in Minneapolis. Europarlementariërs zullen vervolgens op vrijdag over een resolutie stemmen.

Begroting en economisch herstel
De EU-meerjarenbegroting en economisch herstel in de nasleep van de Covid-19-crisis zal ook op woensdag besproken worden, vóór de top van 19 juni, wanneer voorzitter David Sassoli de EU-leiders zal toespreken.

EU-VK betrekkingen
EP-leden zullen op woensdag de toekomstige EU-VK relatie bespreken en op donderdag stemmen over het standpunt van het Parlement over de lopende gesprekken hierover. Op maandag zal voorzitter Sassoli samen met de voorzitters van de Europese Raad en de Commissie, Charles Michel en Ursula von der Leyen, een ontmoeting hebben met Brits premier Boris Johnson.

Openen van interne grenzen
Europarlementariërs zullen op woensdag manieren bespreken om de grenscontroles en reisbeperkingen in het Schengengebied op te heffen, en ze zullen wellicht in een resolutie op vrijdag een snelle heropening van de interne EU-grenzen en het hervatten van onze bewegingsvrijheid eisen.

De toekomst van Europa
Op donderdag zullen EP-leden waarschijnlijk vragen dat de Conferentie over de Toekomst van Europa zo snel mogelijk na de zomer plaatsvindt, en dat burgers hierin centraal moeten staan.

Desinformatie en fundamentele rechten
Op donderdagochtend zullen Europarlementsleden het hebben over de impact op de vrijheid van meningsuiting van desinformatiecampagnes tijdens de Covid-19-pandemie.

Telekinetisch vechten in Scarlet Nexus

Bandai Namco heeft een trailer van Scarlet Nexus uitgebracht, waarin we naast wat cutscenes ook gameplay zien.

Scarlet Nexus speelt zich af in de verre toekomst. Er wordt een psionisch hormoon ontdekt in het menselijk brein, waardoor mensen buitenzintuiglijke krachten kregen en de wereld veranderde zoals we die kenden. Toen de mensheid dit nieuwe tijdperk betrad, begonnen gestoorde mutanten, bekend als 'Others', uit de lucht neer te dalen met een honger naar menselijke hersenen. Ze zijn niet te doden met conventionele wapens, de psionische mensen zijn de enige kans om de aanval te bestrijden.

Scarlet Nexus heeft nog geen releasedatum, maar komt uit op PlayStation 5, Xbox Series X, PlayStation 4, Xbox One en pc.

FOK! Wat een weer: kans op een bui

In het midden en noorden is het meest bewolkt en valt zo nu en dan lichte regen. Elders zijn er opklaringen en is de zon te zien. In de loop van de ochtend en middag ontstaan er in het zuiden enkele onweersbuien met een kans op hagel. Omdat de buien zich langzaam verplaatsen kan lokaal veel regen vallen. De maxima liggen rond 23°C. De wind is overwegend zwak uit uiteenlopende richtingen.

In de nacht naar woensdag zijn er opklaringen en plaatselijk ontstaan mistbanken. De minima liggen rond 14°C. De wind is zwak uit uiteenlopende richtingen.

Woensdag overdag zijn er eerst perioden met zon, maar al snel ontwikkelen zich stapelwolken. In het zuiden ontwikkelen zich in de middag en avond enkele flinke onweersbuien, mogelijk met hagel en lokaal veel regen. De maxima liggen rond 23°C. De wind is zwak tot matig, in het noorden en midden uit noordoostelijke, in het zuiden uit uiteenlopende richtingen. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Avondzon in Arnhem (Foto: Charged)
Een fraaie avondlucht boven Arnhem. Onstabiliteit is zichtbaar. (Foto:Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Rechtspraak: moeite met vele open normen coronawet

Het is nog onduidelijk welke gevolgen het wetsvoorstel Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 heeft voor (de grondrechten van) burgers. De Raad voor de rechtspraak vraagt het kabinet daarom in een wetgevingsadvies (pdf, 813,1 KB) om meer helderheid op dit punt. Met het wetsvoorstel wil het kabinet voor de langere termijn een wettelijke basis bieden voor maatregelen ter bestrijding van het coronavirus.

De Raad begrijpt dat het wetsvoorstel onder zeer grote tijds- en maatschappelijke druk tot stand is gekomen en onderschrijft het belang ervan. Maar omdat dit wetsvoorstel en de (nog onbekende) daarop gebaseerde regelgeving, beperkingen van grondrechten kunnen opleveren, is zorgvuldigheid geboden. Het gaat daarbij om grondrechten zoals het recht op privacy, family life, de vrijheid van vereniging, vergadering en betoging en de godsdienstvrijheid. De Raad mist in de toelichting bij het wetsvoorstel een uitgebreide toets aan de Grondwet en internationale (mensenrechten)verdragen. Vooral omdat nu nog onduidelijk is hoe lang de mogelijke inbreuk op deze grondrechten gaat duren.

Flexibiliteit tegenover duidelijkheid
Het valt de Raad op dat veel normen in het wetsvoorstel ruim zijn geformuleerd. Begrijpelijk vanuit de beoogde flexibiliteit, maar vanuit het oogpunt van rechtszekerheid onwenselijk. Het moet voor burgers helder zijn wat de regels zijn waar ze zich aan moeten houden. Ook voor handhavers en rechters is het belangrijk dat bepalingen helder zijn, omdat anders het risico bestaat op ongelijke toepassing en daarmee rechtsongelijkheid.

Meer aandacht voor kwetsbare groepen
Ook vindt de Raad dat er in het wetsvoorstel meer aandacht moet zijn voor de bijzondere positie van kwetsbare groepen zoals slechtzienden en mensen met een licht verstandelijke beperking. Die groepen kunnen extra moeite hebben met het naleven van deze wet. Bij de verdere uitwerking van het wetsvoorstel vraagt de Raad die aandacht ook als het gaat om de positie van jongeren.

Zittingen en gerechtsgebouwen
In het wetsvoorstel wordt er voor zittingen geen uitzondering gemaakt als het gaat om het maximaal aantal personen dat in groepsverband (in de zittingszaal) bij elkaar mag komen. De Raad vraagt de minister om ook zittingen als uitzonderingscategorie toe te voegen.

Verder vraagt de Raad in zijn advies aandacht voor het bijzondere karakter van gerechtsgebouwen, waarin openbare rechtspraak plaatsvindt. De Raad vindt het wenselijk om meer aandacht te besteden aan de onafhankelijke positie van de Rechtspraak, de rol van de ministers voor Rechtsbescherming en van Justitie en Veiligheid en de Raad voor de rechtspraak waar het gaat om de (gedeeltelijke) sluiting van gerechtsgebouwen en de bevoegdheid om daar maatregelen te treffen ter bestrijding van het virus.

Topklimster Douady (16) overleden na val

De wereld van het sportklimmen, vanaf volgend jaar een olympische sport, is opgeschrokken door een tragedie. De Franse boulderspecialiste Luce Douady is bij een val om het leven gekomen, slechts 16 jaren jong.

Douady maakte in 2018 al indruk in het jeugdcircuit op Europees en mondiaal niveau, iets meer dan een jaar geleden maakte ze in het Amerikaanse Vail haar debuut in de World Cup boulderen bij de senioren. Dat ging in een ijzersterk veld op behoorlijk indrukwekkende wijze: Douady werd gelijk vijfde.

In augustus kwam daar op het WK bij de jeugd brons bij op het onderdeel lead, nog diezelfde dag gevolgd door de wereldtitel in het boulderen. In oktober pakte ze op het EK bij de senioren al lead-brons, gevolgd door een elfde plek in de World Cup-finale in Inzai in Japan.

Terwijl ook de klimwedstrijden wegens de COVID-19-pandemie voorlopig stil lagen, ging Douady er in de Franse bergen op uit. Volgens lokale media was ze op weg naar een nog onontdekte sector van een klif bij Grenoble, waarna ze op de aanlooproute uitgleed en naar beneden viel. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de precieze toedracht van haar noodlottige ongeval.

Au revoir, Luce...

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.