FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 4 april 2020

Tadzjiekse Super Cup ondanks stroeve start weer gewonnen door Istiklol

Hier ligt het voetbal al een tijdje stil, maar zaterdagmiddag zaten we natuurlijk aan de buis gekluisterd voor wat wel eens hét voetbalspektakel van april kon worden: de Tadzjiekse Super Cup, net als vorig jaar betwist door grootmacht FC Istiklol uit hoofdstad Dushanbe en FC Khujand uit de gelijknamige stad.

Istiklol won vorig jaar natuurlijk de competitie én de beker, net als het jaar ervoor, en kon zo in het eigen Pamirstadion proberen om voor de negende keer in elf Super Cups de titel te pakken - alleen in 2013 en 2017 lukte dat niet. Khujand stond verder alleen in 2016 en dus vorig jaar in de Super Cup, nadat ze voor de vierde keer in vijf jaar als tweede eindigden in de welbekende Ligai olii Tojikiston.

Helaas zat er niemand in het stadion en het spandoek met iets dat op 'coronavirus' lijkt geeft ongetwijfeld de reden daarvoor aan, Istiklol tegen Khujand mis je immers niet voor je lol. De hoofdstedelijke favorieten begonnen bepaald niet lekker en al na twee minuten wist Sanjar Rixsiboev de bezoekers op een 0-1 voorsprong te frommelen.

Een stunt leek er zo in te zitten, maar een kwartier voor tijd viel dan toch de gelijkmaker en wie anders dan Manuchekhr Dzhalilov was verantwoordelijk. De Tadzjiekse recordinternational speelde ooit nog bij Neftekhimik Nizhnekamsk in Rusland, dan weet je het wel. Na twee jaar in Indonesië gespeeld te hebben keerde Dzhalilov in januari terug in Dushanbe en dat betaalt zich gelijk uit. De jonge Muhammadjon Rahimov was twee minuten later met wat mazzel ook trefzeker en daarmee werd de eindstand in Istiklol's voordeel bepaald: 2-1.

De twee rivaliserende clubs troffen elkaar in maart overigens ook al in de Aziatische AFC Cup, waar Istikol met 2-0 won - uiteraard dankzij twee goals van Dzhalilov. De clubs zitten daar ook nog in de groep bij het Kirgizische Dordoi en het Turkmeense Altyn Asyr, maar wanneer we die krakers kunnen zien is nog niet bekend - de AFC Cup ligt wél stil.

De hoogtepunten van de wedstrijd

En dan vind je zomaar ineens een tijger in je achtertuin...

Google heeft een nieuwe functie toegevoegd die in heel wat gezinnen die nu gedwongen thuiszitten voor nog wel wat lol kan zorgen. Door middel van Augmentend Reality kun je huis en tuin omtoveren in een virtuele dierentuin. 

Het werkt heel simpel: op je smartphone even op Google naar een dier zoeken, zoals een pinguin, leeuw of tijger.  Vervolgens klik je op het weergeven in 3D vakje, scant de ruimte waarin je het beest wil laten opduiken en voor je het weet heb je binnen no-time je hele huis veranderd in een wildlife zoo. 

De functie is beschikbaar op  Android-telefoons (met Android 7.0 of hoger), met iPhones vanaf de 6S en met tablets en iPads.

Zomaar een tijger in je tuin ... (Foto: FOK!)
Zomaar een tijger in je tuin ... (Foto: FOK!)

Man overleden na steekincident Oosterwolde

Een man is zaterdagmiddag overleden als gevolg van een steekincident in het Friese Oosterwolde. Het slachtoffer werd met verwondingen aangetroffen bij een tankstation aan de Venekoterweg in Oosterwolde. Hoewel ambulancepersoneel zich over de man ontfermde, overleed hij onderweg naar het ziekenhuis. De politie is op zoek naar de dader.

Naast sporenonderzoek aan de Venekoterweg, doet de politie ook onderzoek in een woning aan de Gyenham in Oosterwolde. Het is aannemelijk dat in of bij deze woning een steekincident heeft plaatsgevonden, waarna het slachtoffer probeerde te ontkomen richting de Venekoterweg. Wat zich in de woning heeft voorgedaan is nog niet bekend. De recherche doet onderzoek en is op zoek naar degene die verantwoordelijk is geweest voor het incident. Daarbij denkt de recherche te weten wie hierbij betrokken was.

'Duitse voetbalcompetities in mei hervat'

Volgens het Duitse Kicker willen de clubs uit de Bundesliga en 2. Bundesliga de competitie in het eerste of tweede weekend van mei hervatten.

Voorwaarde voor het hervatten van de wedstrijden zonder publiek is dat de Duitse gezondheidsinstanties groen licht geven. Het plan is om de competitiewedstrijden zoveel mogelijk in het weekend te spelen. De dinsdagen en woensdagen kunnen dan gebruikt worden voor inhaal- en bekerwedstrijden.

Bomen Slangenburg ingesmeerd met zonnebrand

Het is een raar gezicht, de beukenbomen bij kasteel Slangenburg in Doetinchem hebben een witte stam: deze zijn ingesmeerd met zonnebrand omdat er schroeiplekken op zitten.

Door de lange en vooral warme zomer zijn ze ontstaan. Om te voorkomen dat het er meer worden of de bestaande groter worden, zijn de stammen van de bomen ingesmeerd met zonnebrand.

In Duitsland zijn goede ervaringen met deze aanpak. Eerst krijgen de bomen een gele laag, gevolgd door de zonnebrand. Volgens de boswachter kan de zonnebrand die wordt gebruikt een factor 60 hebben. Dit biedt bescherming tot 7 jaar.

De boswachter hoeft het hele werk niet alleen te doen: mensen van een zorgboerderij helpen mee. Volgens een zorgbegeleider "is juist structuur in hun leven erg belangrijk en helpt het hen bij hun mentale gemoedstoestand, wij zijn dan ook zeer blij met deze klus."

Starmer nieuwe partijleider van Labour

Keir Starmer is zaterdag gekozen tot nieuwe leider van de Britse Labour-partij. De 57-jarige jurist is daarmee de opvolger van Jeremy Corbyn.

Als gevolg van het grote verlies bij de Lagerhuisverkiezingen van 2019 maakte Corbyn in december bekend terug te treden als partijleider.

Naast Starmer waren ook Rebecca Long-Bailey en Lisa Nandy kandidaat, echter hun tegenstrever kreeg 56 procent van de stemmen.

Starmer is meer gematigd dan Corbyn en zijn belangrijkste opdracht is om de verdeeldheid binnen de partij te verminderen. De eerstvolgende verkiezingen zijn in 2024.

Kalypso begint met ontwikkeling nieuwe Commandos-game

Kalypso Media Group heeft aangekondigd dat hun nieuwe ontwikkelstudio Claymore Game Studios is begonnen met de ontwikkeling van een vonkelnieuwe Commandos-game. Op de website van Duitse uitgever zijn vacatures verschenen gericht op 3D/animatie-professionals die ervaring hebben met Unreal Engine.

Claymore Game Studios is vernoemd naar Operation Claymore, de eerste commando-missie die ooit werd uitgevoerd in 1941, toen Britse commando's de Lofoten binnendrongen om industriële doelwitten van de nazi's plat te leggen. Verdere details over de nieuwe Commandos zijn schaars; in een persverklaring van Simon Hellwig, topman bij Kalypso, geeft hij aan dat het team "de volledige toewijding zal geven om een geweldige ervaring te bieden voor PC en next-gen consoles die recht doet aan de franchise". 

Recent kwam er ook al een remaster uit van Commandos 2: Men of Courage. Die remaster werd niet al te best beoordeeld, te meer omdat de verbeteringen ten opzichte van het origineel tamelijk nihil bleken, er veel technische problemen waren en er censuur was toegepast op nazi-progaganda en symbolen in het spel.

Overigens is er nog meer moois onderweg voor fans van tactische stealth-games: Shadow Tactics-ontwikkelaar Mimimi werkt momenteel aan Desperados III, die deze zomer moet verschijnen.

Commandos 2 HD Remaster

Shishalounge gewoon open

In een tijd waar de term 'social distancing' het land heeft veroverd, lijken sommigen nog niet helemaal bekend met deze uit het Engels stammende term. 

Vrijdag bijvoorbeeld kwamen vele mensen samen om massaal te kijken en te luisteren naar een oproep tot gebed door moskeeën in Amsterdam en diezelfde avond ging in Den Haag een shisha lounge gewoon gezellig open voor de klanten, alsof het de normaalste zaak van de wereld was.

De politie telde in totaal dertig klanten die volgens de gemeente lekker een drankje aan het drinken waren tijdens het lurken aan een waterpijp. De tent is door de politie leeggehaald en de eigenaar kan een fikse boete tegemoet zien.

De bezoekers werden ook met een boete van 400 euro weggestuurd, één man werd aangehouden. Jongeren in Kampen die lekker aan het chillen waren in hun garagebox kregen deze week ook allemaal de fikse boete. Sterker nog, tot eind maart zijn er zelfs al 250 boetes uitgedeeld aan overtreders van de coronamaatregelen.

Misschien was het nog niet helemaal duidelijk voor iedereen, maar nogmaals:

tot 28 april zijn alle horecagelegenheden verplicht gesloten.

tot 28 april zèn alle hoâhrekageleigeheide veplich geslotûh.

28 Nisan'a kadar tüm catering işletmeleri kapalı.

حتى 28 أبريل ، يتم إغلاق جميع مؤسسات تقديم الطعام

oant 28 april binne alle horeka-ynstellingen ticht.

да 28 красавіка ўсе ўстановы грамадскага харчавання зачыненыя.

85-jarige op slag dood na aanrijding door vuilniswagen

Een 85-jarige vrouw overleed zaterdag vrijwel direct aan de verwondingen die zij opliep bij een ongeval met een vuilniswagen in Rotterdam. De 85-jarige voetgangster werd om 11.50 uur op de Putselaan door een vuilniswagen aangereden en was op slag dood.

De verkeersongevallendienst van de poliitie stelt een nader onderzoek in. De bestuurder van de vuilniswagen is opgevangen en overgebracht naar een politiebureau waar hij ook wordt verhoord.

Radio Sublime komt met special over Bill Withers

Radiozender Sublime zendt zondagavond een special uit over de overleden Amerikaanse soulzanger Bill Withers. Het programma wordt gepresenteerd door Jaap Brienen en is te beluisteren tussen 20.00 en 21.00 uur op de radiozender.

Vrijdag werd bekend dat een van de meest invloedrijke soulzangers aller tijden op 81-jarige leeftijd is overleden aan hartproblemen. Zijn klassiekers Ain’t no sunshine, Lovely day en Just the two of us worden nog altijd veel gedraaid, en Lean On Me wordt bijvoorbeeld nu door veel mensen gezien als een nummer dat troost brengt tijdens de coronacrisis. Vele artiesten en zorgmedewerkers maakten al eigen versies van het nummer. Het iconische nummer werd zelfs gedraaid bij de inauguraties van Barack Obama en Bill Clinton.

Lees ook: Bill Withers (81) overleden

Omdat Sublime de radiozender is die de beste soulmuziek draait die er ooit is gemaakt, wil Sublime-dj Jaap Brienen graag stilstaan bij zijn werk. Brienen ontmoette en interviewde Bill Withers een aantal jaar geleden, daar zal hij ook over vertellen in het radioprogramma zondag.

Jaap Brienen, dj en music director van Sublime: "Bill Withers was een uniek talent, schreef een aantal onaantastbare klassiekers. Maar hij was ook een unieke man, die een hekel had aan de kunstmatige wereld waarin hij als artiest terecht was gekomen. Zondag laat ik zijn mooiste liedjes horen, en vertel ik zijn verhaal.”

Het radioprogramma over Bill Withers, gepresenteerd door Jaap Brienen, is aanstaande zondag tussen 20.00 en 21.00 uur te horen op Sublime.

Drie Belgen opgepakt na overval Amsterdamse lachgaskoerier

In de nacht van vrijdag 3 op zaterdag 4 april 2020 hebben drie gewapende mannen in het Westelijk Havengebied in Amsterdam een lachgaskoerier overvallen. De drie gingen er daarna vandoor in een voertuig met Belgische kentekenplaten. Niet veel later zagen agenten een soortgelijk voertuig met drie inzittenden nabij de Belgische grens rijden en dit voertuig kon na een achtervolging door Belgische politie-eenheden in de buurt van Antwerpen worden klemgereden. De inzittenden zijn aangehouden. In het voertuig troffen agenten diverse goederen aan welke vermoedelijk zijn gebruikt bij de overval en goederen die waarschijnlijk eigendom zijn van de lachgaskoerier.

Rond 02:45 uur kwam de melding binnen dat op het Limmerick in Amsterdam-West een lachgaskoerier overvallen was. De koerier had een afspraak gemaakt om lachgascilinders te verkopen, maar werd uiteindelijk door drie mannen bestolen. Daarbij maakten zij gebruik van wapens. Toen de buit binnen was, vluchtten de mannen in een voertuig met Belgische kentekenplaten. Niet lang na de overval zagen agenten van de Landelijke Eenheid op de A16, nabij de Belgische grens, een soortgelijk voertuig rijden waarvan de drie inzittenden voldeden aan het opgegeven signalement.

Het voertuig reed België in en in de omgeving van Antwerpen pleegden Belgische agenten daarna een interventie. Het voertuig werd gestopt en de drie inzittenden zijn hierop aangehouden. In het voertuig troffen agenten onder andere lachgascilinders aan en goederen die vermoedelijk zijn gebruikt bij de overval. Deze goederen zijn in beslag genomen en zullen worden onderzocht.

De verdachten – van 17, 23 en 24 jaar oud en uit België – zitten momenteel vast en een team van de Districtsrecherche Amsterdam-West gaat onderzoeken wat de rol van de drie verdachten bij de overval is geweest.

COVID-19: 904 nieuwe besmettingen en 164 doden, totaal 16.627 en 1651

Tot en met 3 april 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 16.627  COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, een toename van 904 ten opzichte van gisteren. Tot nu toe zijn 6622(+336) van deze gemelde patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Sinds de vorige update zijn er 164 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 1651 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Stikstofruimte kan nog niet worden gekocht in Overijssel

Het opkopen van stikstofruimte van agrarische bedrijven om andere projecten mee te realiseren, ofwel het extern salderen, is op dit moment niet mogelijk in Overijssel. Provincie Overijssel is in overleg met andere provincies hoe de vergunningsregels om extern salderen mogelijk te maken eruit moeten zien.

Extern salderen is een praktische mogelijkheid die ruimte biedt voor initiatiefnemers uit alle sectoren. Bedrijven in bijvoorbeeld de bouw, industrie of landbouw mogen 70% gebruiken voor bijvoorbeeld uitbreiding van een bedrijf. Dat is goed voor de economie, maar door de afroming, dragen we ook bij aan vermindering van de stikstofdepositie in de natuur.

De regels zijn in december 2019 vastgesteld, maar het extern salderen vraagt nog om een verdere uitwerking. “Dat willen we zorgvuldig doen, in afstemming met andere provincies en de minister,” vertelt Gert Harm Ten Bolscher, gedeputeerde Landbouw en Natuur. “We willen niet dat agrarische bedrijven massaal worden opgekocht vanwege de stikstofruimte. In Overijssel zijn we trots op onze landbouwsector, die 10% deel uit maakt van onze economie. Het opkopen mag niet ten koste gaan van de leefbaarheid van het landelijk gebied. Daarom willen we de uitwerking van de regels afstemmen met onze partners in de bouw, industrie, landbouw en natuurorganisaties.”

Aandacht voor zorgen uit landbouwsector
Overijssel heeft aandacht voor de zorgen uit de landbouw. Zij verwachten dat er veel stikstofruimte verdwijnt uit de agrarische sector doordat kapitaalkrachtige ondernemingen de rechten opkopen. Ten Bolscher vindt dat iedereen vooruit moet kunnen met de regeling én dat het moet goed zijn voor het landelijk gebied. “Bouwprojecten moeten mogelijk blijven en jonge boeren moeten de mogelijkheid houden om een familiebedrijf over te nemen. Leefbaarheid, vitaliteit en toekomstperspectief van het landelijk gebied zijn voor ons van cruciaal belang. Om dat te realiseren hebben we elkaar nodig. Dat vraagt om goed overleg en afstemming met de verschillende partijen die hierbij betrokken zijn. We hopen dat we op korte termijn tot een goede oplossing kunnen komen. Duidelijkheid en zorgvuldigheid is in ieders belang.”

Spugende amokmaker onder invloed uit ambulance gezet, opgepakt door politie

De politie heeft vanmorgen in Oosterhout een zeer opstandige man aangehouden. Hij beledigde en spuugde de hele tijd om zich heen nadat hij onder invloed tegen een hek aan was gereden. Drie agenten hebben aangifte gedaan.

Om 06:16 uur kwam er een melding binnen vanaf de Damweg dat iemand tegen een hek aan was gereden. Omdat het niet duidelijk was hoe de inzittende(n) er aan toe waren werden meerdere politie-eenheden en een ambulance naar de auto gezonden. Ter plaatse bleek dat alleen de bestuurder in zijn auto zat. Op verzoek van de agenten stapte hij uit. Vanaf dat moment liep hij constant te schelden en te vloeken. Ook spuugde hij constant om zich heen. Hij maakte het zo bont dat hij uit de ambulance gezet werd.

Ondanks vele verzoeken om in verband met corona te stoppen met spugen bleef de man doorgaan. Hij werd aangehouden voor het rijden onder invloed van drank en drugs en moest naar het bureau. Nadat hij was bespoten met pepperspray om hem rustig te krijgen is hij met spuugkap op in een speciale bus vervoerd. Hij weigerde verder alle medewerking aan testen en is aan het bureau ingesloten.

Drie agenten hebben aangifte gedaan van poging tot zware mishandeling in verband met het spugen. De verdachte, een 33-jarige man uit Raamsdonksveer, bleek ook zonder geldig rijbewijs te rijden.

Coronacrisis herinnert aan kwetsbaarheid van vrijheid

Verhalen van veteranen. Wat minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten betreft zijn ze de moeite waard. “Die verhalen moeten we blijven vertellen, ook in deze moeilijke tijd”, vindt ze. “Onze vrijheid is kwetsbaar. Daar worden we door de coronacrisis weer aan herinnerd. Omdat we niet bij elkaar kunnen komen om te herdenken dat Nederland 75 jaar geleden is bevrijd.”

De minister noemt het absoluut verstandig dat de evenementen zijn afgelast, “maar”, zegt ze, “het voelt niet goed om helemaal niet stil te staan bij wat er toen is gebeurd.”

In een vrijheidsvlog vertelt ze daarom wat vrijheid voor haar persoonlijk betekent en wat haar opa deed. Dat niet alleen hij, maar nog vele duizenden andere dienstplichtigen en militairen deden wat hun land van hen vroeg.

Door deze crisis weer gaan beseffen
“En ook nu staan we paraat om te helpen, als ons land dat nodig heeft”, zegt Bijleveld in haar digitale boodschap. “Ik zie het in de ziekenhuizen. In de scholen. En in de verpleegtehuizen. Als het er op aan komt, zijn we er voor elkaar. Dat moet ook, want onze vrijheid is kwetsbaar. Dat zijn we door deze crisis weer gaan beseffen.”

Bijleveld geeft het stokje door aan voorzitter 4 en 5 mei Comité Gerdi Verbeet. Zij krijgt daarmee het verzoek de volgende vrijheidsvlog te maken. Doel is zoveel mogelijk verhalen te delen. 

Ook een bijzonder persoonlijk verhaal te vertellen om te delen? Maak een #vrijheidsvlog!

Auto vol met hennepafval, vijf arrestaties

Een oplettende wijkagent heeft vrijdagavond in Breda een hennepdrogerij ontdekt. In totaal werden er vijf verdachten aangehouden. De wijkagent surveilleerde vrijdag om 17.15 uur te voet in de omgeving van de Donken. Op dat moment zag hij dat er plastic zakken in een auto werden geladen bij een gebouw aan de Donk. Hij rook op grote afstand al een henneplucht. Daarna stapten er drie mannen in waarna de auto wegreed.

De wijkagent vertrouwde het niet en besloot deze auto te gaan volgen. Hij pakte zijn eigen auto en reed achter ze aan. Toen er ondersteuning voor hem was van een andere surveillance-eenheid kreeg de bestuurder een stopteken. In de auto trof de wijkagent meerdere zakken hennepafval aan. De drie inzittenden werden aangehouden, één uit Breda (28) en een 36-jarige man zonder bekende verblijfplaats in Nederland. De derde verdachte bleek een bewoner van de Donk te zijn.

Waar hennepafval is, is ook hennep en er werd direct een onderzoek in de betreffende woning aan de Donk ingesteld. En daar werd inderdaad een drogerij gevonden met bijna 250 gram hennep en nog meer afval. In die woning waren nog eens twee verdachte die werden aangehouden. Een 20-jarige man uit Breda en een 22 –jarige man zonder bekende verblijfplaats. Het vijftal wordt het vervaardigen van softdrugs ten laste gelegd en zijn aan het bureau ingesloten. Het rechercheteam zal een bestuurlijke rapportage maken voor de gemeente zodat die bestuurlijke stappen kan zetten zoals een mogelijke sluiting van de woning. 

Goed. Tijd voor muziek. 

Nieuw te streamen in april

Een maand geleden schreven we op deze plek dat je, omdat het nog winter was, nog wel even lekker binnen mocht blijven om je favoriete films en series te bingewatchen. De ironie haalde ons al snel in; het is lente, met dit weekend de eerste dag boven de 20 graden, maar we blijven allemaal binnen om onszelf en elkaar, maar vooral ons zorgsysteem, te beschermen tegen het coronavirus. Gelukkig is er nog steeds veel binnenshuis te doen. Laten we weer even kijken wat de streamingdiensten de komende weken nieuw te bieden hebben.

Netflix

 La Casa de Papel 4: Álvaro Morte

Gisteren is het vierde seizoen van La Casa de Papel toegevoegd, samen met de Ed Helms-comedy Coffee & Kareem. Woensdag werden deze titels vooraf gegaan door alle zes de seizoen van Community, die overigens ook nog steeds op Amazon Prime Video te vinden zijn. Je kunt vanaf nu dus kiezen waar je deze geweldige sitcom gaat kijken.

In totaal voegt Netflix deze maand bijna dertig series, of nieuwe seizoenen van bestaande series, toe, waaronder Terrace House: Tokyo 2019-2020 (7 april), The Last Kingdom 3 (26 april), de young adultserie Outer Banks (15 april), het Belgische rechtbankdrama De Twaalf (17 april) en het tweede seizoen van After Life (24 april).

Oudere titels die deze maand Netflix bereiken zijn onder andere de drie vervolgfilms op Jaws, de Molly Ringwald-tienerdrama's Sixteen Candles en The Breakfast Club, Meet Joe Black, The Mummy en The Mummy Returns (allen 10 april), Once Upon a Time in Hollywood (13 april), Ocean's 8 (17 april) en Late Night (27 april). Verder zijn op 1 april de Studio Ghibli-titels Howl's Moving Castle, Ponyo on the Cliff by the Sea, The Wind Rises, When Marnie Was There, Pom Poko, From Up on Poppy Hill en Whisper of the Heart toegevoegd.

Mis je nog iets? Voeg het toe in de reacties of in het Netflix-topic op het forum.

Amazon Prime Video

Amazon kwam gisteren met Tales from the Loop, "de eerste televisieserie in de geschiedenis die is gemaakt op basis van digitale schilderijen". De serie is gebaseerd op de veelgeprezen kunst van de Zweedse kunstenaar Simon Stålenhag en Tales from the Loop verkent de stad en de mensen die boven “The Loop” leven. The Loop is een machine die gebouwd is om de mysteries van het universum te ontrafelen en te verkennen, hierdoor worden er dingen mogelijk die voorheen echt sciencefiction waren. In deze fantastische mysterieuze stad worden aangrijpende menselijke verhalen verbeeld die universele emotionele ervaringen laten zien.

De sterren uit de serie zijn Rebecca Hall (Vicky Cristina Barcelona, The Town), Paul Schneider (Parks and Recreation), Daniel Zolghadri (Eighth Grade), Duncan Joiner (Waco) en Jonathan Pryce (The Two Popes, Game of Thrones).

Prime Video voegt deze maand ook de eerste vijftien seizoenen van Grey’s Anatomy, alle seizoenen van Private Practice, de eerste veertien seizoenen van Criminal Minds (allen 13 april), seizoenen 6-11 van Jiskefet (10 april), alle seizoenen van Pretty Little Liars (23 april, ook te zien op Netflix), de DC-serie Doom Patrol (24 april, de serie heeft een relatie met de serie Titans, die bij Netflix te zien is) en de film Blinded by the Light (26 april) toe.

Andere toevoegingen op Prime Video worden niet uitgebreid aangekondigd, maar FOK!kers die hun ontdekkingen op Prime Video willen bespreken doen dat in het daarvoor bestemde topic op het forum.

Ziggo Movies & Series / HBO

Het tiende seizoen van Curb Your Enthousiasm is, met enige vertraging, eindelijk beschikbaar voor Ziggo-klanten. Verder komt deze maand het vierde seizoen van Insecure (wekelijks vanaf 13 april) en de nieuwe serie I Know This Much Is True (vanaf 28 april), gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Wally Lamb.

Ziggo heeft deze maand ook een eerste eigen serie; Zuidas: "Een topsalaris, status, miljoenendeals en ongelimiteerd gin tonics drinken in exclusieve clubs op kosten van de zaak. De net afgestudeerde rechtenstudent Sabia zet alles op alles om een plek te bemachtigen en te behouden bij één van de beste advocatenkantoren", aldus Ziggo in een persbericht. De serie is bedacht door Aaron Rookus en castleden zijn onder andere Annet Malherbe, Mark Rietman en Robert De Hoog. De serie is vanaf 16 april in z'n geheel te zien.

Videoland

Cougar Town: Courteney Cox en Iam Gomez

Zowel Videoland als Ziggo Movies & Series voegen deze maand de zes seizoenen van Cougar Town toe. Bij beide partijen kun je deze serie gaan kijken vanaf maandag. Ook zijn bij Videoland seizoen 9 van Hawaii Five-0 (2 april), seizoen 10 van NCIS: Los Angeles (9 april) en het eerste seizoen van The L Word: Generation Q (13 april) te zien.

Toegevoegde films deze maand zijn onder andere Need for Speed, Bong Joon-Ho's SnowPiercer, Valkyrie, The Girl in the Spider's Web (allen nu te zien), Creed (9 april), While We're Young (12 april) en Pompeii (15 april).

FOK!kers die over Videoland-series en -films willen praten doen dat in het Videoland Unlimited-topic.

Disney+

Disney breidt het aanbod op Disney+ elke maand langzaam uit met de toevoeging van oude en nieuwe titels. Nieuw deze maand zijn onder andere de DisneyNature documentaires Dolphin Reef en Elephant (beide vanaf gisteren te zien) en de muziekspecial A Celebration of the Music from Coco, over de muziekproductie van de Pixarfilm Coco, met een optreden in de Hollywood Bowl in Los Angeles. Ook de Disney Channel-film Descendants 3 (19 april) is vanaf deze maand te zien.

Oudere titels die worden toegevoegd zijn onder andere de eerste en derde Night at the Museum-films (vanaf 10 april te zien; de tweede is nu al te zien), Edward Scissorhands, Eddie the Eagle (beide ook 10 april) en X-Men: Dark Phoenix (24 april).

Daarnaast lopen er nog series, zoals Star Wars: The Clone Wars, die deze maand nieuwe afleveringen krijgen.

Apple TV+

Apple voegt op 24 april de nieuwe serie Defending Jacob toe, een nieuwe dramaserie gebaseerd op de New York Times bestseller uit 2012 met in de hoofdrol Chris Evans en met sterren als Michelle Dockery, Jaeden Martell, Cherry Jones, Pablo Schreiber, Betty Gabriel, Sakina Jaffrey en J.K. Simmons.

Ook op 24 april: de documentaire die Spike Jonze maakte over de Beastie Boys. In Beastie Boys Story vertellen bandleden Mike Diamond en Adam Horovitz een intien, persoonlijk verhaal over hun band en 40 jaar vriendschap.

Mis je een streamingdienst in dit overzicht? Of heb je nog meer interessante toevoegingen gevonden? Laat het weten in een reactie!

Motorrijder vlucht voor agenten en knalt op auto: zwaargewond naar het ziekenhuis

Een 24-jarige Rotterdammer raakte vrijdagavond rond 20.00 uur zwaargewond bij een verkeersongeval op de kruising met de Putselaan met de Johannes Brandstraat in Rotterdam. Politieagenten zagen de man over de Laan op Zuid op een motorfiets rijden. Bij het zien van de politie reed de man direct hard weg in de richting van de Putselaan. Op de kruising met de Putselaan veranderde hij naar rechts en reed richting de kruising met de Johannes Brandstraat.

Op de kruising botste de 24-jarige motorrijder met hoge snelheid op een personenauto die kennelijk ook van richting wilde veranderen. Toen politieagenten bij de plek van het ongeval arriveerden, startten zij direct met het verlenen van eerste hulp. Meerdere hulpdiensten kwamen vervolgens ter plaatse. Zowel de motorijder als de bestuurder van de personenauto werden naar een ziekenhuis vervoerd. De motorijder droeg geen helm en de motor was niet voorzien van een kenteken.

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

Man krijgt biertje, steekt gevers neer als dank

Bij een steekincident zijn de afgelopen nacht twee jongens gewond geraakt. De dader ging er op zijn scooter vandoor. Om 02:45 uur kwam er een melding binnen bij het operationeel centrum dat er twee jongens neergestoken waren op de Baroniebaan in Tilburg. De hulpdiensten rukten uit en troffen een groepje jongens waarvan er twee gewond waren. Ambulancepersoneel ontfermde zich over de slachtoffers (18 en 19 jaar uit Tilburg) en brachten die naar het ziekenhuis.

De politie startte een onderzoek en probeerde het verhaal duidelijk te krijgen. De jongens (6 in totaal) liepen op de Baroniebaan in de richting van de Ringbaan-West nabij de kruising met de Bredaseweg. Ze hadden een krat bier bij zich. Op dat moment kwam er een jongen langs op een scooter die om een biertje vroeg. Hij kreeg dat. Volgens de getuigenverklaring pakte de man plotseling een mes en ging in gevecht met de jongens. Daarbij raakte de twee slachtoffers gewond. Hierna reed hij weg op zijn scooter.

De gevluchte verdachte zou rijden op een zwarte scooter. Het zou gaan om een ongeveer 20-jarige blanke man met kort licht stekelhaar. Hij was gekleed in zwarte kleding. Hij was weggereden in de richting van de Reeshof, de andere kant op dus. Er is direct een zoekactie begonnen naar de verdachte. Hij is vooralsnog niet meer aangetroffen. De tactische en forensische recherche hebben de plaats delict onderzocht naar sporen en aanwijzingen. Er wordt in de omgeving naar camerabeelden gekeken.

De politie is op naar tips en eventueel camerabeelden. Mensen kunnen contact opnemen via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem, WhatsApp of het tipformulier op de website. 

De politie in 020-Nieuw West? Is dit echt?

Ik kwam deze tweet dus tegen en hoop van ganser harte dat dit gewoon een opzet is om hun smoel op het net te krijgen en dat het geen 'echte' agenten zijn! Mijn ontzag voor de systeemknechten was al tot het nulpunt gedaald maar met dit soort gedrag ....

Maatregelen om een COVID-19 crisis in vluchtelingenkampen te voorkomen

De vluchtelingensituatie in Griekenland vraagt om een gezamenlijke EU-respons om een Covid-19 uitbraak te voorkomen, zeggen EP-leden van de commissie burgerlijke vrijheden.

Terwijl Europa worstelt met de uitdagingen van de coronavirus crisis, groeit de bezorgdheid over de leefomstandigheden van asielzoekers in kampen op de Griekse eilanden. De situatie aan de Grieks-Turkse grens escaleerde begin maart toen Turkije zijn grenzen voor asielzoekers opende door het vluchtelingenakkoord van 2016 te schenden.

In een virtuele vergadering besprak de commissie burgerlijke vrijheden (LIBE) met de Griekse regering de huidige situatie aan de grens en de noodzaak om te voorkomen dat de humanitaire crisis een volksgezondheidsprobleem wordt. De Commissie, Frontex en het EU-Agentschap voor Fundamentele Rechten (FRA) sloten zich aan bij de EP-leden in hun oproep voor solidariteit en eenheid van de EU om de toenemende crisis in te dammen.

Huidige maatregelen
Samen met de lidstaten en EU-agentschappen heeft de Europese Commissie een noodplan geactiveerd, volgen ze de situatie nauwkeurig op en hebben ze nieuwe maatregelen aangenomen.

Er werden twee snelle interventies aan de grenzen in gang gezet, er werden bijkomende grenswachters ingezet en Griekenland activeerde het mechanisme voor civiele bescherming waardoor EU-landen al meer dan 90.000 hulppakketten naar de Griekse kampen hebben gestuurd.

Alle migranten die in de hotspots toekomen ondergaan een verplichte gezondheidscontrole. Nieuwkomers worden apart gehouden totdat hun medische test afgerond is.

De Commissie voorziet €350 miljoen voor onverminderde steun aan Griekenland, waar de meerderheid van de migranten en vluchtelingen toekomen, waarvan €50 miljoen voor medische zorg.

Na een gezondheidscontrole, zullen 1600 niet-begeleide minderjarigen, die nu in de hotspots op de eilanden zitten, verhuisd worden naar andere EU-landen: Duitsland, Frankrijk, Portugal, Finland, Litouwen, Kroatië, Ierland en Luxemburg. Sommige van hen zullen volgende week al naar Luxemburg reizen.

Met de steun van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) en Frontex werd een vrijwillige regeling ingesteld om mensen aan te moedigen terug naar hun thuisland te gaan.

Meer steun nodig
Notis Mitarachi, de Griekse minister voor Migratie en Asiel, benadrukte dat er veel uitzonderlijke maatregelen van kracht zijn om een Covid-19 uitbraak in de kampen op de eilanden te voorkomen maar ook dat er nood is aan meer bijstand.

EP-leden eisen meer steun, accommodatie en medisch materieel, de mogelijkheid voor families om te verhuizen, verlenging van huidige asielaanvragen en de overweging om interviews online te doen.

De Commissie heeft een bijkomend budget van €350 miljoen voorgesteld om nieuwe kampen en appartementen te bouwen op het Griekse vasteland. Dit moet goedgekeurd worden door het Parlement.

Vicevoorzitter van de Commissie voor de bevordering van de Europese levenswijze, Margarítis Schinás, beklemtoonde het belang om vast te houden aan onze waarden en fundamentele mensenrechten en de EU-wetgeving te respecteren. Hij benadrukte tegelijkertijd dat de EU moet verder werken aan het nieuwe Europees pact inzake immigratie en asiel, dat tijdens het voorjaar zou worden voorgesteld.

Haarlemmer opgepakt na diefstal accu's, 2e verdachte voortvluchtig

Een 52-jarige Haarlemmer is aangehouden na de diefstal van accu's bij een bedrijf aan het Netwerk in Purmerend. Vrijdagavond rond 22.30 uur zag een getuige twee mannen over een hek klimmen. Deze getuige belde direct de politie. Bij aankomst van de agenten gingen de twee mannen er vandoor in een bestelbus. Dit voertuig kreeg een stopteken, maar ging er vandoor. Tijdens deze rit wist de bijrijder uit het voertuig te springen en er vandoor te gaan.

De bus kon korte tijd later aan de kant van de weg gezet worden. De bestuurder werd aangehouden. Ondanks een zoekactie in de omgeving werd de andere verdachte niet meer gevonden. De politie stelt een onderzoek in naar de identiteit van deze persoon. De aangehouden Haarlemmer is voor verhoor en onderzoek meegenomen naar het politiebureau.

Yunost Minsk pakt Wit-Russische ijshockeytitel

De ijshockeyers van Yunost Minsk hebben zich voor de negende keer laten kronen tot kampioen van Wit-Rusland. In de vijfde van maximaal zeven wedstrijden van de finaleserie werd Shakhtar Soligorsk voor de vierde keer verslagen en dus was de strijd beslist. Je moet toch íets te kijken hebben, in deze donkere sportdagen.

De finaleserie tussen Soligorsk, de kampioen van 2015, en de titelverdediger begon op 27 maart met een 5-1 zege voor de hoofdstedelingen. Een dag later sloeg Soligorsk terug met een verrassende 2-3 overwinning, maar op de 31e pakte Minsk in Soligorsk na overtime een tweede zege: 1-2. Ook de twee wedstrijd in Soligorsk ging naar Yunost, dit keer met 0-3.

Vrijdagavond werd de vijfde wedstrijd gespeeld, dit keer weer in het weinig gevulde stadion van Minsk - opvallend, want bij de eerste wedstrijden zat het nog goed vol, het coronavirus leek de Wit-Russen weinig te kunnen schelen.

Soligorsk maakte een 1-0 en 2-1 achterstand goed en overtime was nodig en na een kleine acht minuten schoot Vladislav Yeryomenko Yunost naar de titel op aangeven van de ook pas 20-jarige Ivan Drozdov, die zo zijn 14e assist in 14 play-offwedstrijden noteerde. Drozdov speelde bij moederclub Dinamo Minsk in de KHL, de Russische/Oost-Europese tegenhanger van de NHL, en lijkt bij Yunost genoeg indruk gemaakt te hebben om terug te mogen keren.

De hoogtepunten van wedstrijd vijf

Paralympisch kampioenen kort na elkaar overleden

Het is geen beste tijd voor de paralympische beweging: in amper een maand zijn tijd maar liefst drie paralympisch kampioenen van de vorige twee Paralympische Zomerspelen overleden.

Begin maart kwam vanuit Iran het zeer onverwachte nieuws dat een heuse paralympische legende was overleden. Powerlifter Siamand Rahman kreeg op 31-jarige leeftijd een hartstilstand en overleefde het niet. De 169kg zware Rahman won in Londen en in Rio het goud in de zwaarste categorie en deed dat in Rio in 2016 door maar liefst 310 kilogram omhoog te tillen, nog altijd het wereldrecord in het powerliften.

Het powerliften werd flink geraakt, want op 1 april kwam nog een bericht naar buiten, dit keer vanuit Nigeria. Ndidi Nwosu overleed op 40-jarige leeftijd, zo maakte men bekend. Nwosu won in Rio paralympisch goud in de klasse tot 73 kilogram door 140kg op te tillen, eveneens een wereldrecord. Souhad Ghazouani uit Frankrijk deed dat ook, maar was 0,8kg zwaarder en dus telde de poging van Nwosu als record.

Deze week overleed ook Dirceu Pinto, de meest succesvolle paralympische bocciaspeler ooit. De 39-jarige Braziliaan blonk uit in de sport, een soort jeu de boules voor mensen met een ernstige handicap, en won in 2016 voor eigen publiek paralympisch zilver. Zijn hoogtepunten lagen in Beijing (2008) en Londen (2012): in die jaren won hij het goud in zowel het individuele toernooi als het toernooi voor paren, beide keren met Eliseu dos Santos.

Rahman's wereldrecord

FOK! Wat een weer: de droogte is begonnen

Hallo daar!

Het droogteseizoen is inmiddels aangebroken en het weer lijkt zich daar de komende tijd ook goed aan te gaan houden. Neerslag van betekenis wordt er voorlopig niet (meer) verwacht. Het was de laatste weken al opgedroogd met veel zon en inmiddels hebben we een neerslagtekort van 4 mm. Benieuwd waar dit gaat eindigen.

Gisteren was het overigens niet helemaal droog. Gisterochtend vroeg vielen er een paar buitjes en op een heel enkele plek viel daar nog 3 mm uit. In de loop van de dag klaarde het breed op. En dat is de aanzet tot een reeks mooie dagen.

Dit weekend is er volop ruimte voor de zon en zien we de temperaturen flink stijgen. Vandaag liggen de maxima tussen de 12 graden op Terschelling tot 17 in Arcen en Wilheminadorp. Er kan in de loop van de dag wel een zeewindje opsteken en dan koelt het aan zee wat af.

Zondag en ook de dagen erna liggen de temperaturen rond of iets onder de 20 graden. Heel misschien valt er maandag een lokale bui, maar die kans is niet erg groot. 

Fijn weekend!  

Meer weer op FOK!

Zon en wolkje, (Foto: Charged)
De zon verstopt zich even achter een wolkje. (Foto:Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Dom: dreigen met corona terwijl de wijkagent naast je staat

Je hebt mensen, en je hebt domme mensen. Een man van 46 jaar oud uit Harderwijk behoort tot die laatste categorie. Hij was zo dom om personeel in winkelcentrum Tweelingstad te bedreigen. Hij zou ze wel even onderspugen en zodoende besmetten met het coronavirus. 

Niet heel slim om te doen wanneer er een wijkagent naast je staat: "Dan lig je met een judoworp gewoon op de grond, word je geboeid en krijg je een spuugmasker op", zo schrijft de wijkagent in kwestie op Instagram.

Hij is ingesloten voor verhoor. De verdachte kan volgens hem een flinke straf tegemoetzien, het Openbaar Ministerie zal beslissen over de hoogte van de straf. 

Foto niet zichtbaar? Kijk dan even op Instagram.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.