FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 29 juli 2019

Red Bull geeft Verstappen snelste pitstop in F1-historie

Het Formule 1-team van Red Bull heeft tijdens de Grand Prix van Duitsland zondag weer eens een bijzonder knappe prestatie geleverd: ze gaven Max Verstappen de snelste pitstop ooit.

Een van de vijf pitstops van de Nederlander ging wel érg snel: na 1,88 tellen was hij weer op weg met een vers setje banden. Dat was een nieuw F1-record, wat Red Bull overigens al in bezit had. Twee weken eerder kreeg Pierre Gasly in Silverstone een stop van 1,91 seconden van zijn team.

De recordpitstop (Bron: YouTube)

Koen van Herk wint finaleplaats Cosplay World Masters

Tijdens CampZone kon er een plaats bemachtigd worden voor de Cosplay World Masters dat in 2020 in Portugal wordt gehouden. De 27-jarige Koen van Herk uit Rotterdam vertegenwoordigt Nederland volgend jaar tijdens de internationale Cosplay World Masters. 

"Ik ben eerder bij andere cosplaywedstrijden tweede geworden, maar dat ik eerste zou worden tijdens CampZone en Nederland mag gaan vertegenwoordigen in Portugal tijdens Cosplay World Masters had ik nooit verwacht", aldus Koen van Herk. Hij won de voorronde met zijn Olgierd von Everec kostuum uit de populaire videogame The Witcher 3. In het dagelijks leven is Koen een video editor en cameraman en het koste hem bijna 4 maanden om het kostuum te maken. De finale in Portugal vindt in 2020 plaats, waardoor hij bijna een jaar voorbereidingstijd heeft om te bedenken met welke act hij zal deelnemen.

Voor de internationale wedstrijd in Portugal zijn er voorrondes in verschillende landen waar deelnemers zich kunnen kwalificeren. Ieder land mag een afgevaardigde sturen en dit jaar is het de eer aan Koen van Herk met zijn cosplay act. Vorig jaar won Melissa van den Berg, artiestenaam Mirai, tijdens de voorronde van CampZone 2019 met haar Ghost in the Shell kostuum. Met haar cosplay act behaalde ze afgelopen jaar de derde plaats in Portugal, waar in totaal 11 deelnemers het tegen elkaar opnamen.

CampZone is het grootste outdoor gaming event van Europa dat plaatsvindt tot en met 5 augustus in Veghel, en waar naast gaming cosplay een belangrijk onderdeel vormt.

Campzone Cosplay - Koen van Herk

Bondscoach Caldas maakt selectie bekend voor EK hockey

Bondscoach Max Caldas heeft Floris Wortelboer en Terrance Pieters laten afvallen bij de selectie voor het Europees Kampioenschap hockey dat van 16 tot en met 25 augustus 2019 in het Belgische Antwerpen wordt gespeeld. De verdediger van Bloemendaal en aanvaller van Kampong blijven tijdens de voorbereiding wel bij de selectie en zijn aangewezen als reserve.

Voor Wortelboer is dit het tweede titeltoernooi op rij dat hij mist. De verdediger was vorig jaar door Caldas wel geselecteerd voor het WK in India, maar in de voorbereiding raakte Wortelboer geblesseerd aan zijn schouder. Jorrit Croon was destijds zijn vervanger. Zijn ploeggenoot van Bloemendaal ontbreekt nu ook het keurkorps van Caldas vanwege een schouderblessure die hij opliep in de halve finale van de Pro League. Pieters was reserve tijdens het WK, maar speelde nog geen titeltoernooi van Oranje. Ten opzichte van de WK-selectie, die zilver won in Bhubaneswar, ontbreken ook ervaren spelers als Bob de Voogd, Valentin Verga en Robbert Kemperman. Zij waren ook al niet opgeroepen voor de trainingsgroep.

Tijdens de eerste editie van de Pro League hebben Diede van Puffelen en Jelle Galema wel hun kans gegrepen. Zij verdwenen de afgelopen jaren uit beeld bij Oranje, keerden sterk terug en hebben nu een plaats afgedwongen in de selectie voor het EK. Voor middenvelder Van Puffelen wordt het EK zijn eerste toernooi sinds de Champions Trophy van 2014 in India. Dat was ook voor Galema zijn laatste titeltoernooi. De aanvaller van Den Bosch speelde in dat jaar ook het WK in Den Haag en gaat nu een EK spelen. Hij werd eerder al door de bezoekers van hockey.nl gekozen tot beste Hoofdklasse-speler van het afgelopen seizoen.

Het EK in Antwerpen wordt het eerste titeltoernooi voor Jip Janssen. De verdediger en strafcornerschutter van Kampong debuteerde in 2017 tijdens de trainingsstage in Zuid-Afrika. Voor het WK viel hij nog af, maar tijdens de Pro League speelde Janssen veertien van de zestien wedstrijden.

Volledige selectie
Seve van Ass HGC
Sander Baart Braxgata
Billy Bakker Amsterdam
Lars Balk Kampong
Pirmin Blaak (GK) Oranje-Rood
Thierry Brinkman Bloemendaal
Jelle Galema Den Bosch
Jonas de Geus Kampong
Jeroen Hertzberger Rotterdam
Jip Janssen Kampong
Bjorn Kellerman Kampong
Joep de Mol Oranje-Rood
Mirco Pruyser Amsterdam
Diede van Puffelen Rotterdam
Glenn Schuurman Bloemendaal
Sam van der Ven HGC
Mink van der Weerden Oranje-Rood
Sander de Wijn Kampong

Narsingh en Bannis smaakmakers in ruime oefenzege Feyenoord op Jong FC Utrecht

Feyenoord heeft maandagmiddag een besloten oefenwedstrijd weten te winnen van Jong FC Utrecht. De Rotterdammers oefenden zondag al in De Kuip tegen Southampton en een dag later speelde een mix van reserves en talenten nog een duel met de Utrechtse beloften. Nieuwkomer Luciano Narsingh was met twee assists en een doelpunt een van de uitblinkers in de met 5-1 gewonnen wedstrijd, terwijl Naoufal Bannis twee goals voor zijn rekening nam.

Feyenoord had weinig tijd nodig om op voorsprong te komen, want binnen een kwartier was het al raak. Narsingh kon de bal nadat hij over rechts door was gebroken voorleggen en daarna was het voor Bannis een koud kunstje om het leer in het vijandelijke doel te prikken. Twee minuten later was het opnieuw raak en Narsingh nam wederom de rol van aangever op zich. De van Swansea City overgenomen aanvaller koos nu voor een hoge voorzet en Bannis maakte met het hoofd zijn tweede treffer van de middag.

De bezoekers kregen weinig tijd om zich te herstellen van deze dubbelslag, aangezien Tyrell Malacia met twintig minuten op de klok ook de 3-0 binnen mocht knallen. Emil Hansson stond vervolgens nog voor de rust aan de basis van de 4-0, toen hij op de achterlijn de bal veroverde en op de keeper schoot. Narsingh stond echter op de goede plek om de rebound binnen te werken, waardoor ook hij zijn doelpunt kreeg.

Jong FC Utrecht maakte de stand met een treffer op slag van rust nog iets draaglijker, maar slaagde er in de tweede helft niet meer in om dichterbij te komen. Vlak voor tijd werd het zelfs nog 5-1 toen Crysensio Summerville de inlopende Cheick Touré in staat stelde om voor het slotakkoord te zorgen. Feyenoord begint het Eredivisie-seizoen zondag met een thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam. Voor Jong FC Utrecht is TOP Oss vrijdagmiddag de eerste tegenstander.

Ajax sluit oefencampagne af met gelijkspel

Ajax heeft de oefencampagne afgesloten met een gelijkspel. Het elftal van trainer Erik ten Hag werd maandagmiddag op het terrein van FC Lisse in bedwang gehouden door Sivasspor: 1-1. Noussair Mazraoui en Nicolás Tagliafico, die deelnamen aan respectievelijk de Afrika Cup en Copa América, keerden terug in de basisopstelling van de regerend landskampioen. Klaas-Jan Huntelaar zorgde na rust voor het enige doelpunt van Ajax.

Mazraoui en Tagliafico deden slechts een helft mee bij Ajax. De vleugelverdedigers werden halverwege afgelost door Dani de Wit en Jurriën Timber, terwijl Carel Eiting naar de linksbackpositie verhuisde. Ook Jurgen Ekkelenkamp mocht zich bewijzen tegenover Ten Hag. Ajax was in de eerste helft dominant in balbezit, zonder dat daar grote kansen uit voortkwamen. Sivasspor nam enkele minuten voor het rustsignaal de leiding, doordat Hakan Yandas wist te scoren na een vlot lopende counter van de bezoekers uit Turkije.

Sivasspor, dat zaterdag met 1-1 gelijkspeelde tegen Vitesse, hield ook in de beginfase van de tweede helft relatief makkelijk stand. Dat veranderde in de slotfase van de vriendschappelijke ontmoeting. Huntelaar bleef een kwartier voor tijd kalm in kansrijke positie en tekende vervolgens voor alweer zijn zevende doelpunt in de voorbereiding. Kort daarvoor lieten Noa Lang en Zakaria Labyad goede mogelijkheden om de stand gelijk te trekken onbenut.

Ajax ging nadrukkelijk op zoek naar de winnende treffer, maar de nummer twaalf in de Süper Lig van afgelopen seizoen liet het niet zover komen. Voor de manschappen van Ten Hag kan de focus vanaf nu volledig op de start van het nieuwe seizoen in de Eredivisie en de voorronde van de Champions League. Ajax reist zaterdag af naar Arnhem en staat drie dagen later op Griekse bodem tegenover PAOK Saloniki.

Tennisser Ramos Viñolas wint eindelijk weer, De Minaur pakt 2e toernooizege

Tennisser Albert Ramos Viñolas heeft zijn tweede toernooizege op de ATP Tour te pakken. De Spanjaard won in het Zwitserse Gstaad in de finale op gravel vrij simpel van de Duitser Cedrik-Marcel Stebe: 6-3, 6-2. De Spanjaard had zijn vorige vier ATP-finales verloren.

In het Amerikaanse Atlanta werd het een finale tussen twee jongelingen. De 20-jarige Australiër won de eindstrijd van de één jaar oudere Amerikaan Taylor Fritz, nadat De Minaur in de tweede set de tiebreak naar zich toe wist te trekken: 6-3, 7-6 (2).

In Hamburg ging de titel tot slot naar de Georgiër Nikoloz Basilashvili, de derde uit zijn carrière. In een prima finale was hij te sterk voor de Rus Andrey Rublev, die hem tot en met de tweede set bij wist te houden en die eerder Dominic Thiem uitgeschakeld had. Basilashvili won met 7-5, 4-6, 6-3.

Tong's Tourcolumn #15

De Tour zit er weer op. Mooie Tour met een onbevredigend einde. Afgeknapte doping-condoom, uitrijden in spiraalvorm en een Colombiaan die belabberd Frans spreekt. Jody spint er garen bij. Met zijn Kom Zie, Kom Za. Een eenheidshit. Je zult er miljonair mee worden. Alsof Vincent Jansen ooit meer dan één seizoen heeft gevoetbald en gepresteerd. Ik doe het ze niet na. M'n hoogtepunt lag in de jeugd en in de hooiberg van Alem. Zag hem ooit optreden hier in Zaltbommel. Was braderie of zoiets. Zelfs zijn achtergrondkoortje playbackte. Lekker snollerig. Zonder Bollekes trui.

Disgaea 4 Complete+ introduceert hoofdpersonage Valavatorez

Disgaea 4 Complete+ is een nieuwe versie van Disgaea 4, een PS3- en Vita-game uit 2011. Deze versie is grafisch iets opgepoetst en bevat alle DLC die de game heeft gekregen. Verder worden ook een paar handige features van Disgaea 5 overgezet. De nieuwe onderstaande trailer toont Valavatorez, een voormalige baas van de letterlijke onderwereld die nu als Prinny instructeur werkt.

Disgaea 4 Complete+ komt op 29 oktober uit voor PS4 en Switch.

New Super Lucky’s Tale lanceert in november

New Super Lucky’s Tale komt op 8 november uit en is (voorlopig?) exclusief voor Nintendo Switch. Dat heeft ontwikkelaar Playful Studios vandaag aangekondigd. De game is een simpele platformer met een vos in de hoofdrol. Bekijk de nieuwe trailer hieronder.

De geschiedenis van de Lucky's Tale-serie is interessant. De serie begon met Lucky's Tale in 2016 als een VR-game die exclusief was voor Oculus Rift. Destijds was het een van de eerste VR-platformers. Een jaar later werd er besloten om Lucky ook een kans buiten VR te geven en de ontwikkelaar kwam met Super Lucky's Tale, een reguliere 3D platformer. Die game werd alleen niet heel positief ontvangen. Nu gaat Playful Corp. het een derde keer doen met New Super Lucky's Tale.

Hak er op los als Woody in bizarre Sekiro-mod

Sinds de release van Sekiro: Shadows Die Twice zijn er al talloze mods voorbijgekomen die de pittige actie-RPG van Souls-gameontwikkelaar From Software op enigerlei wijze beïnvloeden. De mod die ik vandaag tegenkwam is puur esthetisch en laat de schattig ogende Woody uit Toy Story er lustig op los hakken.

Ondanks dat de mod gebaseerd is andere bestaande mods moet gezegd worden dat de bewegingen van Woody er zeer vloeiend uitzien. Het is bijna angstaanjagend om het onschuldige popje uit één van Disney's favorieten zo gewetenloos met een zwaard te keer zien gaan. Bekijk de beelden hieronder waarin Woody het opneemt tegen Owl, een belangrijke tegenstander uit de main game (mogelijke spoilers voor mensen die de game nog moeten spelen).

De mod is gemaakt door modder huckleberrypie en kun je downloaden op Nexus mods. Houd er rekening mee dat de Sekiro Mod Engine een vereiste is om de mod te draaien.

Europese release Mega Drive Mini uitgesteld

De release van de Sega Mega Drive Mini is in Europa met twee weken uitgesteld. Dat maakte het Japanse gamebedrijf vandaag bekend in een verklaring. De met Sonic-games volgepropte mini-console komt nu uit op 4 oktober, veertien dagen na de originele releasedatum van 19 september.

Volgens de verklaring van Sega liggen er 'onoverkomelijke logistieke uitdagingen' aan de vertraging ten grondslag. "We zijn toegewijd aan een succesvolle launch voor consumenten in alle gebieden, en deze stap stelt ons in staat om de grote vraag aan pre-orders en verwachte retail orders in alle territoria in zowel Europa als het Midden-Oosten tegelijk aan te kunnen", zo luidt de verklaring. 

De mini-Mega Drive wordt geleverd met 42 Sega-klassiekers waaronder Ecco the Dolphin, Sonic the Hedgehog 2, Streets of Rage 2, Comix Zone en Eathworm Jim.


Mysterieuze cinematic trailer voor Remedy's Control

Remedy Entertainment heeft een nieuwe trailer gedropt voor Control, de op handen zijnde actie-avonturengame van de Max Payne- en Alan Wake-ontwikkelaar. De trailer toont in een ongemakkelijke sfeer een mysterieuze figuur die praat over zijn droom van 'The Hiss', een buitennatuurlijk verschijnsel dat een grote rol speelt in Control.

We hebben al aardig wat gameplay mogen aanschouwen voor Control, die op 27 augustus uitkomt voor PlayStation 4, pc en Xbox One. Over het verhaal is nog niet denderend veel uitgelegd en alhoewel deze nieuwe trailer ook niet echt veel loslaat is in ieder geval de toon vast gezet. De pc-versie van Control biedt ondersteuning voor ray tracing, een demonstratie daarvan kun je in het tweede filmpje zien.

OM eist gevangenisstraffen voor 'brutale wapendiefstal'

De inbraak bij de Dienst Justitiële Inrichtingen in Zutphen in juli 2018 was een goed geplande, doelbewuste, brutale inbraak, waarbij de focus lag op het stelen van vuurwapens. Dat zei de officier van justitie vandaag voor de rechtbank in Zutphen. Daar stonden twee mannen uit Ede (26 en 31 jaar) terecht voor de diefstal.

De officier eiste tegen de 31-jarige man een gevangenisstraf van 60 maanden. De 26-jarige man hoorde 54 maanden gevangenisstraf tegen zich eisen.

In de nacht van 29 juli op 30 juli 2018 zijn bij de dienst 23 vuurwapens met bijbehorende patroonhouders, ongeveer 675 scherpe patronen en 25 busjes pepperspray gestolen. Ook zijn er handboeien en portofoons ontvreemd. Een deel van buit is later teruggevonden in de tuin bij het huisje waar de 31-jarige verdachte verbleef, en dat op naam staat van de moeder van de verdachte.

De officier van justitie vindt dat er voldoende bewijs is om beide verdachten aan de diefstal te linken. Zo zijn er onder meer Whatsappgesprekken en telefoongegevens waaruit hun betrokkenheid blijkt, volgens de officier. Hij houdt beide verdachten dan ook verantwoordelijk voor (het medeplegen van) de diefstal met braak en (het medeplegen van) en het voorhanden hebben en/of verhandelen van één of meer pistolen met bijbehorende munitie.

De vuurwapens (type Walther) die zijn buitgemaakt waren nieuw, speciaal voor de overheid ontworpen. De officier noemde het onverteerbaar dat de verdachten doelbewust juist deze wapens hebben gestolen in het volle besef dat ze in het criminele circuit terecht zouden komen. Ze namen daarmee voor lief dat de wapens gebruikt zouden worden voor bedreigingen, overvallen of erger.

Tennisster Sevastova beëindigt droomtoernooi Kawa

Tennisster Anastasija Sevastova heeft het WTA-toernooi van Jurmala gewonnen. De Letse nummer elf van de wereld werd zo voor eigen publiek de eerste winnares van het toernooi aldaar.

In de finale stond Sevastova tegenover Katarzyna Kawa uit Polen, die zich ondanks haar 26 jaar pas voor het eerst in haar leven voor het hoofdschema van een WTA-toernooi plaatste.

Kawa, de mondiale nummer 194, won de eerste set zowaar en bood in set twee weer uitstekend partij. Sevastova sloeg op 5-5 echter toe met een break en deed dat in set drie op 2-2, wat de beslissing bleek: 3-6, 7-5, 6-4.

Politie zoekt getuigen dumpen vaten in Roosendaalse Vliet

Maandagmorgen zijn in de Roosendaalse Vliet zeker 140 vaten en jerrycans gevonden. De politie onderzoekt of sprake is van drugsafval. De politiemeldkamer kreeg rond 10:30 uur de eerste melding.

Bij onderzoek bleek dat over een lengte van ongeveer een kilometer zeker 140 exemplaren in het water waren gedumpt. De vaten en jerrycans zijn uit het water gehaald. Ze zijn goed gevuld en afgesloten. Er zijn geen aanwijzingen dat de vaten hebben gelekt.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook via WhatsApp kunnen er tips worden gegeven.

Politie zoekt getuigen dumpen vaten in Roosendaalse Vliet (Afbeelding: Politie)
Politie zoekt getuigen dumpen vaten in Roosendaalse Vliet (Afbeelding: Politie)

Kleinzoon heeft pech, oma mocht testament wijzigen

De rechtbank in Amsterdam heeft afgelopen week geoordeeld dat een bijna honderdjarige vrouw in 2016 wel degelijk wilsbekwaam was en in staat om haar testament te wijzigen. Een van haar kleinzoons en zijn moeder waren naar de rechtbank gestapt om het laatste testament van de vrouw nietig te laten verklaren. 

De reden daarvoor: de vrouw had de jongen uit haar testament geschrapt. In eerste instantie zouden al haar kleinkinderen een legaat van 10.000 euro ontvangen na haar dood, maar omdat deze kleinzoon al een schenking had gekregen van zijn oma toen ze nog leefde, was de vrouw van mening dat ze hem wel uit haar testament mocht schrappen. Dat gebeurde op 15 september 2016. Kort daarna, op 5 december, probeerde haar dochter haar wilsonbekwaam te laten verklaren en diende een verzoek in om haar onder haar bewind te laten stellen. Daartoe liet ze op 10 december een arts komen die een verklaring aflegde dat haar moeder niet in staat was om complexe taken zoals financiën beheren, organiseren en plannen zelfstandig te kunnen uitvoeren. 

Een stelling die niet onderstreept wordt door de rest van het verhaal. Op 18 december 2016 werd de vrouw honderd jaar, wat ze twee dagen later zou vieren. De Nieuwsbode, een lokale krant, wijdde een artikel aan de eeuwling, waarin gesteld werd dat de vrouw het allemaal goed zelf kon vertellen, dat er niets mis was met haar geheugen en dat ze de hulp van haar zoon, dochter en schoondochter niet echt nodig had. 

Ook volgens de notaris en een kandidaat-notaris die bij de testamentswijziging waren betrokken, was de vrouw ondanks haar hoge leeftijd wel degelijk wilsbekwaam. Juist vanwege haar leeftijd hebben zij uitgebreid met de vrouw gesproken en haar wilsbekwaamheid getoetst zo verklaarden zij tegenover de rechtbank. Het feit dat de vrouw drie maanden na de wijziging haar honderdste verjaardag zelf organiseerde, en daar zelfs nog een heldere toespraak hield waarover ook in de lokale media werd bericht, was mede reden voor de rechtbank om de eis van de kleinzoon af te wijzen. 

Het verzoek van de vrouw om haar moeder onder bewind te stellen is nooit behandeld, ze overleed voor de zitting. Behalve dat de kleinzoon zijn beoogde 10.000 euro misloopt, veroordeelt de rechtbank hem tot het betalen van de proceskosten. 

Fallout 76-update brengt NPC's, private servers en nieuwe locatie

Tijdens QuakeCon afgelopen weekend is er meer bekend geworden over de grote Fallout 76 fall-update, genaamd Wastelanders. In deze omvangrijke update worden dan ook 'Wastelanders' in het spel geplaatst, de befaamde NPC's van Bethesda die tot nog toe ontbraken in de online Fallout-game. Verder komt er ook een nieuwe map voor de BR-modus Nuclear Winter en zullen er spoedig mogelijkheden geïntroduceerd worden voor het hosten van private servers.

Het dialoogsysteem waarmee spelers geacht worden te communiceren met de langverwachte NPC's is volgens projectleider Jeff Gardiner meer á la Fallout 3 dan Fallout 4, met gewoon een lijst aan onderwerpen om aan te snijden in plaats van een aantal generieke, bij de hoofdpersoon passende tekstjes. De nieuwe 'settlers' zijn hoofdzakelijk onderverdeeld in twee factions met daarnaast de anarchistische 'Raiders'. Daarnaast zijn er nog 'sub-factions' waar niet zoveel details van los zijn gelaten behalve dat één van deze sub-factions schijnbaar bestaat uit Mothman-aanbidders...

De Wastelanders-update biedt verder nieuwe wapens zoals nieuwe Gauss Rifles, Plasma-wapens, kruisbogen met dynamietpijlen en meer. Onder nieuwe vijanden vinden we een klassieker uit de échte Fallout-games van vroeger: de Floater. Deze gemuteerde slang-achtige zagen we voor het laatst in Fallout 2. De Wastelander-update wordt verwacht in november van dit jaar.

Trailer Blair Witch toont gameplay

Tijdens E3 werd Blair Witch aangekondigd. Nee, niet nog een horrorfilm, maar een game in de wereld van de bekende horror. Vandaag heeft ontwikkelaar Bloober Team een nieuwe trailer uitgebracht die gameplay van de game toont.

Het enige wat ik hoop is dat de hont blijft leven in de game. Alsjeblieft, Bloober Team? Blair Witch wordt op 30 augustus uitgebracht voor pc en Xbox One.

Bedreigde Bengaalse tijger maakt indrukwekkende comeback

Het gaat verrassend goed met de Bengaalse tijger, een van de grootste nog bestaande katachtigen. Vijftien jaar geleden waren er in India nog maar zo'n 1400 over, uit nieuwe cijfers blijkt dat er inmiddels bijna 3000 zijn in het land.

Premier Narendra Modi maakte de cijfers bekend. De bedoeling was dat de populatie tegen 2022 verdubbeld zou zijn, maar dat is dus al vier jaar eerder gelukt - de vierjaarlijkse telling is van 2018. Vier jaar eerder werden er iets meer dan 2200 geteld en dus is een mooie stijgende lijn zichtbaar.

Al sinds 1970 probeert India de Bengaalse tijger te redden, het werd toen een misdaad om zo'n fraai dier te doden en er werden tijgerreservaten opgericht. Tijgers maken zo nu en dan ook dodelijke (mensen)slachtoffers, vaak doordat hun leefgebied door de mens drastisch wordt verkleind en ze dus in het nauw gedreven worden.

Ook in andere landen op het Indiase subcontinent leven Bengaalse tijgers: zo'n 450 in Bangladesh, grofweg tussen 150 en 250 in Nepal en rond de 100 in Bhutan.

Man duwt kind (8) voor trein op station Frankfurt

Drama op het centraal station van het Duitse Frankfurt. Daar heeft een man maandagochtend even voor tien uur een kind voor de trein geduwd. Het zou gaan om een 8-jarige jongen, die het volgens nog onbevestigde berichten niet heeft overleefd.

Volgens getuigen zou de man een kind en zijn moeder geduwd hebben. De moeder kon zichzelf redden, het jongetje werd door de uit Düsseldorf afkomstige ICE geraakt. De machinist zou schreeuwend uit de trein zijn gehaald en is opgevangen.

Ooggetuigen melden dat er op het moment van het drama veel kinderen aanwezig waren, die het hebben zien gebeuren. Er zijn dan ook veel kinderen - net als volwassenen - die door hulpdiensten opgevangen worden.

Een 40-jarige man, die naar verluidt nog een derde persoon het spoor op wilde duwen, zou zijn aangehouden, hoewel dat door de politie nog niet is bevestigd. Omstanders zouden hem achterna zijn gerend, waarna ze hem al snel te pakken hadden.

Update 13:25 uur
Een politiewoordvoerdster heeft laten weten dat een 40-jarige man van Eritrese komaf is opgepakt.

Tachtig woningen ontruimd na plofkraak, bewoners terug naar huis

De hulpdiensten hebben naar aanleiding van een plofkraak in Venlo de omgeving van een gebouw aan de Keulse Poort afgezet.  Rond 03:30 uur kregen de hulpdiensten melding van een luide knal bij een pinautomaat aan de Keulse Poort. Kort na de explosie zagen getuigen vermoedelijk een scooter met verdachten wegvluchten. Er zijn geen gewonden.

Nader onderzoek
De omgeving is uit voorzorg ruim afgezet omdat nog onduidelijk is of er mogelijk explosief materiaal bij de pinautomaat aanwezig is. Deze afzetting zal de komende uren blijven. De Explosieven OpruimingsDienst Defensie (EODD) is opgeroepen om nader onderzoek te doen naar of er eventueel explosief materiaal nog aanwezig is.

Ontruiming omgeving
Uit voorzorg zijn ongeveer tachtig woningen in de directe omgeving ontruimd door de hulpdiensten. Ook gasten van een nabij gelegen hotel worden opgevangen.

Het pand waarin de pinautomaat zich bevindt zal nader worden onderzocht door deskundigen als de situatie veilig is. Hulpdiensten zijn en blijven de komende uren aanwezig.

Update 13:20 uur
De Explosieven OpruimingsDienst Defensie (EODD) heeft het pand waarin de geldautomaat zich bevindt vervolgens uitvoering gecontroleerd op nog mogelijk aanwezige explosieven. Uit voorzorg werden hiervoor ongeveer 80 woningen ontruimd. De bewoners werden elders opgevangen, samen met gasten van een nabij gelegen hotel.

Uiteindelijk zijn er geen explosieven meer aangetroffen, waarna de bewoners en hotelgasten weer terug konden keren naar hun woningen en kamers. Het onderzoek is overgedragen aan het team Forensische Opsporing van de politie.

Tachtig woningen ontruimd na plofkraak, bewoners terug naar huis (Foto: Politie)
Tachtig woningen ontruimd na plofkraak, bewoners terug naar huis (Foto: Politie)

Astral Chain actie-trailer toont veelzijdigheid combat

Het meest opvallende aspect van de combat in Astral Chain is het oproepen van je 'Legion', de aan jou geketende compagnon die je kan helpen om combo-aanvallen uit te voeren, vijanden af te leiden of ze vast te houden. Uit de nieuwe actie-trailer van PlatinumGames lijkt er weer genoeg veelzijdigheid te vinden in hun nieuwe titel.

Veel elementen uit de combat van Astral Chain zijn herkenbaar voor fans van de Japanse actigameontwikkelaar. Zo doen de Sync Attacks met je Legion bijvoorbeeld een beetje denken aan de Witch Time uit Bayonetta en diens equivalent uit NieR: Automata. Verder legt de trailer uit wat de verschillen zijn tussen de in totaal vijf kiesbare Legions. Astral Chain komt op 30 augustus exclusief uit voor Nintendo Switch.

Vergroening gewasbeschermingsmiddelen zet door

De Europese ministers van Landbouw bespraken vorige week in de Landbouwraad in Brussel de ontwikkeling van duurzame gewasbeschermingsmiddelen. Op tafel lag een analyse van de ontwikkeling van laag-risicostoffen en basisstoffen in de laatste twee jaar. Er zijn nu zestien werkzame stoffen als laag-risicostof toegelaten, waarvan twaalf nieuw in de afgelopen twee jaar.

Het gaat om elf micro-organismen (bacteriën en virussen) en vijf plantenextracten. Als positief signaal naar het bedrijf dat de stof ontwikkelde, wordt een laag-risicostof goedgekeurd voor vijftien jaar, een gangbare stof voor de productie van gewasbeschermingsmiddelen voor tien jaar.

Op basis van de werkzame stof kunnen gewasbeschermingsmiddelen worden ontwikkeld en ingediend. In het totaal werden de laatste twee jaar in Europa 91 aanvragen voor gewasbeschermingsmiddelen op basis van laag risicostoffen gedaan. Daarvan zijn er inmiddels 75 toegelaten.

Basisstoffen
Het aantal zogenaamde basisstoffen steeg in dezelfde periode van elf naar twintig. Basisstoffen zijn stoffen die al van andere toepassing bekend zijn – bijvoorbeeld als voedingsmiddel -, maar die ook voor gewasbeschermingstoepassingen kunnen worden gebruikt (bijvoorbeeld melk voor desinfectie van snoeimessen, bier ter bestrijding van slakken). Ze mogen voor dat doel dan wel worden toegepast, maar niet als zodanig op de markt worden gebracht.

Nederland
In Nederland ziet het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) eenzelfde ontwikkeling. Bij het Ctgb zijn inmiddels 16 laag-risicomiddelen en 28 middelen op basis van een laag-risicostof toegelaten. Daarnaast zijn voor 2019 en verder al 20 aanvragen voor de Europese beoordeling van nieuwe stoffen op basis van micro-organismen en plantenextracten bekend, dat is ruim 70% van de in totaal aangemelde nieuwe stoffen.

De 20 basisstoffen hebben een Europese toelating en zijn daarmee ook in Nederland te gebruiken.

61-jarige van fiets gereden door wielrenners

Op vrijdag 26 juli 2019, omstreeks 15:30 uur, werd een 61-jarige vrouw van haar fiets gereden door twee racefietsers. De twee mannen zijn na het incident doorgereden. De politie is op zoek naar de racefietsers, maar ook naar getuigen van het incident.

Toen het slachtoffer over het fietspad langs de Burgemeester Waverijnweg in Maarssen uit de richting van Utrecht fietste, kwamen er twee racefietsers de nabijgelegen tunnel uit rijden. Eén van hen schoot langs haar de Maarssense wijk Antilopespoor in en riep nog iets naar de vrouw. Direct daarna voelde het slachtoffer dat ze door een tweede man tegen de achterkant van haar fiets gereden wordt. Hierdoor kwam de vrouw ten val en raakt daarbij gewond. De mannen reden na het incident door en bekommerden zich verder niet om het slachtoffer. De politie doet onderzoek.

Politie pakt strandrukker op in Almere

De politie heeft 27 juli een man uit Utrecht aangehouden voor openbare schennispleging. De man zou zich meerdere malen op het Zilverstrand in Almere in het openbaar hebben bevredigd.

Omstreeks 15:10 uur ontving de politie een melding dat een man zich op het Zilverstrand in Almere stond te bevredigen ten overstaande van de aanwezige badgasten. De meldster kon de dader aanwijzen, waarop hij kon worden aangehouden.

De man, een 33-jarige Utrechter, zou ook al een aantal dagen eerder zijn gezien terwijl hij zich bevredigde. De politie doet verder onderzoek.

Schansspringers trappen zomerseizoen af, Schlierenzauer wint bijna weer

Het is volle bak zomer in Europa, de hoogste tijd om te gaan schansspringen dus. Het seizoen in de Summer Grand Prix is weer begonnen, de zomerse tegenhanger van en opwarmer voor de World Cup, hoewel daar wel bij gezegd dient te worden dat lang niet alle toppers aan de start verschijnen.

Het seizoen begon inmiddels een goede week geleden in een volgepakt Wisla in Polen. Daar stond eerst een landenwedstrijd op het programma en het feest kon gelijk los voor de thuisfans: Piotr Zyla, Aleksandr Zniszczol, Kamil Stoch en Dawid Kubacki domineerden de wedstrijd en wonnen met forse voorsprong op Slovenië en Noorwegen.

De individuele wedstrijd in Wisla werd een prooi voor de inmiddels 19-jarige Sloveen Timi Zajc, op World Cup-winnaar Ryoyu Kobayashi na toch wel de revelatie van het afgelopen winterseizoen. Zajc liet Kubacki achter zich, terwijl het podium gecompleteerd werd door de Rus Evgeniy Klimov, de verrassende eindwinnaar van vorig jaar.

Afgelopen weekeinde werd gesprongen in het Duitse Hinterzarten en bij de landenwedstrijd - dit keer gemengd - kon het thuispubliek weer juichen. Juliane Seyfarth, Karl Geiger, opkomend talent Agnes Reisch en Richard Freitag sprongen naar de winst, terwijl Japan het prima duel om de tweede plek won van Slovenië.

In de individuele wedstrijd was de leiding na één ronde voor Gregor Schlierenzauer, met 53 stuks de man met de meeste World Cup-zeges ooit. Hij won echter al sinds december 2014 niet meer en zijn laatste Grand Prix-zege dateert ook alweer van september 2015. Dit keer mocht het ook niet zo zijn: Geiger sprong hem in de finaleronde voorbij en pakte met 0,4 punten de winst, voor Schlierenzauer en Geiger's landgenoot Freitag. De Sloveen Peter Prevc maakte indruk door in de finale van de vijftiende naar de vierde plek te springen.

Bij de vrouwen ging de individuele zege tot slot naar de Japanse Sara Takanashi. Ze vocht weer een mooi duel uit met haar Noorse rivale Maren Lundby en won met precies vier punten voorsprong. De jonge Sloveense Nika Kriznar maakte het podium compleet.

Op 9 en 10 augustus staan in het Franse Courchevel de volgende wedstrijden op het programma, waarvoor we graag verwijzen naar Eurosport.

Honkballer Van Mil (34) overlijdt aan 'gevolgen noodlottig ongeval'

Honkballer Loek van Mil is op 34-jarige leeftijd overleden. Dit meldt honk- en softbalbond KNBSB. De honkballer overleed na een noodlottig ongeluk, zo laat de bond maandag weten. Op verzoek van de familie geeft de KNBSB geen nadere toelichting over de precieze omstandigheden.

Van Mil kwam 48 keer uit voor Team Kingdom of the Netherlands en stond onder contract bij de Amerikaanse profploegen Minnesota Twins, Los Angeles Angels, Cleveland Indians en Cincinnati Reds. Tot een debuut in de MLB kwam het nooit voor de pitcher.

Afgelopen jaar stond Van Mil nog onder contract bij bij Neptunus en Brisbane Bandits. In december belandde Van Mil nog in het ziekenhuis na een hiking ongeluk in Australië. De 2,16 meter lange pitchter lag toen 24 uur buiten bewustzijn in de open lucht.

Afgelopen weekeinde kwam nog het bericht naar buiten dat Van Mil gestopt was met honkballen. Hij zou zich niet fit meer hebben gevoeld en het tijd hebben gevonden voor zijn maatschappelijke carrière.

'Fortnite gaat in nieuw seizoen terug in de tijd'

Donderdag 1 augustus begint het nieuwe seizoen in Fortnite Battle Royale. Het Twitter-account heeft de eerste teaser voor dit seizoen gepost en het lijkt erop dat we kunnen gaan genieten van een oude vorm van de game.

De eerste teaser bevat namelijk de bekende, oude locatie Dusty Divot. De drie warenhuizen zijn te zien, die aanwezig waren voor de locatie werd vernietigd door een meteoriet. Nadat het huidige seizoen ons naar de toekomst bracht, lijkt het er dus op dat we in het nieuwe seizoen een stap terug zetten.

Darter Cross houdt comeback Smith af en wint World Matchplay

Darter Rob Cross heeft de tweede majorzege uit zijn carrière binnen. De oud-wereldkampioen was in Blackpool in de finale te sterk voor Michael Smith: 18-13.

Smith bakte er aanvankelijk werkelijk waar niks van en binnen no-time kon Cross uitlopen naar een 9-0 voorsprong. Met een 84-finish won Smith dan eindelijk een leg, tot vreugde van het publiek, waarna hij zowaar een beetje in de wedstrijd begon te komen: 10-3.

Cross gooide zich naar 12-4, maar een 147-finish van Smith bracht hem weer wat hoop en na een paar sterke legs stond hij met 13-10 toch ineens weer behoorlijk dicht in de buurt. Cross herstelde zich een beetje, maar liet daarna weer kans na kans liggen en Smith kwam tot op 15-13.

Daarmee was het echter gedaan: Smith begon weer fouten te maken, Cross leek zich weer te herpakken en met drie legs op rij - waarin Smith telkens kansen liet liggen - trok hij de winst alsnog naar zich toe.

Michael Smith - Rob Cross (Bron: PDC)
Michael Smith - Rob Cross (Bron: PDC)

Celstraf voor man die werkstraf probeerde af te kopen

Een 23-jarige man uit Heerlen moet alsnog gaan zitten als vervanging voor een werkstraf die hem door de rechtbank werd opgelegd. De man werd in februari 2019 veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf en een werkstraf van 180 uur omdat hij een hennepplantage had en daarbij ook stroomdiefstal had gepleegd.

Toen hij uiteindelijk met zijn werkstraf startte, bood hij de werkmeester bij het project een som geld aan om zijn werkstraf niet te hoeven doen. Deze werkmeester rapporteerde dit aan de Reclassering, die daarop direct besloot de werkstraf te retourneren aan het Openbaar Ministerie. Door een beslissing van de officier van justitie werden de resterende 162 uur werkstraf vervolgens omgezet in 82 dagen vervangende hechtenis.

De rechtbank verklaarde het bezwaar van de man tegen de omzetting niet ontvankelijk, omdat hij niet op tijd bezwaar had gemaakt tegen de omzetting. Dat deed hij pas, zonder opgave van reden, nadat hij voor het uitzitten van de vervangende hechtenis was opgepakt.

Verdachte moord Miranda Zitman naar Pieter Baan Centrum

Bart B. wordt opgenomen in het Pieter Baan Centrum. Hij is de hoofdverdachte in de moordzaak van kapster Miranda Zitman, wier romp werd teruggevonden in een koffer aan de Zuider IJdijk in Amsterdam, zo schrijft AT5.

Vandaag was de eerste pro-formazitting in de zaak van de omgekomen Miranda Zitman. Daarin werd haar ex-vriend, verdachte Bart B., gehoord.

Zitman (52) had bijna 25 jaar een kapperszaak in de Jordaan. In januari werden delen van haar lichaam in een koffer langs de Zuider IJdijk gevonden. In haar woning in Soest, waar ze kort voor haar verdwijning woonde, werden ook menselijke resten gevonden.

Bart B. zou de buren hebben verteld dat Zitman naar het buitenland was verhuisd. 'Toen ik Miranda vond onderaan de trap, had ik meteen de politie moeten bellen', zei hij vandaag in de rechtszaal. 'Dat heb ik niet gedaan. Dat is het enige dat ik verkeerd heb gedaan.'

Tijdens de zitting werd duidelijk dat B. zal worden opgenomen in het Pieter Baan Centrum. In de psychiatrische kliniek zal hij geobserveerd worden. De volgende pro-formazitting is op 21 oktober.

Taxichauffeur zwaar mishandeld, politie zoekt getuigen

De politie zoekt getuigen van een zware mishandeling zondag op de Kleine Woerdlaan nabij de Dijkweg in Naaldwijk. Een taxichauffeur is daar rond 02:15 uur mishandeld door drie mannen.

De 43-jarige Haagse taxichauffeur had drie klanten in zijn auto zitten die hij kort daarvoor had opgepikt. Vermoedelijk kregen zij een conflict over de betaling, waarna het drietal de taxichauffeur mishandelde. Daarbij is hij meerdere malen tegen het hoofd geschopt. Het slachtoffer is (aanspreekbaar) naar het ziekenhuis overgebracht. Agenten zochten in de buurt naar de verdachten, maar troffen niemand meer aan. De recherche onderzoekt en heeft al een aantal getuigen gesproken.

Het gaat om drie kale mannen, elk rond de 1.90 meter lang, Een van hen droeg een rood shirt, de ander vermoedelijk een groen shirt, en de laatste man had geen bovenkleding aan volgens de politie. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Eerste Yo-Kai Watch komt naar Switch

Level-5 heeft een remaster aangekondigd van de eerste Yo-Kai Watch voor Nintendo Switch. De remaster biedt verbeterde, HD graphics en compatibiliteit enkele accessoires.

Yo-Kai Watch werd oorspronkelijk uitgebracht voor Nintendo 3DS en bleek een ware hit. Al snel vergeleken mensen het succes met Pokémon en de term 'Pokémon Slayer' werd in het level geroepen. Inmiddels is de game allang over zijn piek heen, maar Level-5 blijft de serie trouw.

In Japan wordt de game 10 oktober uitgebracht. Een release in het Westen laat vooralsnog op zich wachten.

Yo-Kai Watch Switch

Pereiro na afgeketste transfer naar Rusland terug in selectie van PSV

Gastón Pereiro is met PSV meegereisd naar Zwitserland voor de return van de tweede voorronde van de Champions League tegen FC Basel. Dat communiceren de Eindhovenaren via de officiële kanalen. Tijdens de met 3-2 gewonnen heenwedstrijd ontbrak de Uruguayaanse aanvallende middenvelder nog vanwege 'transferperikelen'.

Spartak Moskou en PSV zouden zelfs al akkoord zijn geweest over een transfersom van vijftien miljoen euro. De Russische topclub kon echter niet tot een akkoord komen met Pereiro, die in deze fase van zijn loopbaan naar verluidt niet in de Premjer Liga wilde spelen.

De Uruguayaan hoopt nog wel op andere aanbiedingen, terwijl PSV hem ook graag zal willen verkopen. Pereiro heeft een contract tot medio 2020 en is volgende zomer dus transfervrij.

Pereiro was ook tijdens de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen Ajax (2-0 nederlaag) niet van de partij, maar keert nu dus weer terug in de selectie. Daarentegen kan trainer Mark van Bommel geen beroep doen op Sam Lammers, die in het duel met de Amsterdammers geblesseerd raakte. Ook Ibrahim Afellay reist niet mee naar Basel, omdat hij in Eindhoven achterblijft om aan zijn fitheid te werken.

Volledige selectie: Zoet, Ruiter, Van de Meulenhof, Luckassen, Viergever, Dumfries, Rosario, Lozano, Gutierrez, Pereiro, Boscagli, Hendrix, Bruma, Bergwijn, Malen, Gakpo, Sainsbury, Sadilek, Teze en Ihattaren.

'Cruijff moet hogere rating in FIFA krijgen, want beste ooit'

Vraag honderd mensen wereldwijd wie de beste voetballer ooit is en het gros zal uiteraard Pelé noemen, hoewel velen ook voor Cristiano Ronaldo en Lionel Messi zullen gaan, want die hebben ze wél live zien spelen.

In Amsterdam is men van mening dat Johan Cruijff de beste ooit is, zo ook FIFA-speler Koen Weijland, die ooit Ajax vertegenwoordigde. In de nieuwste uitgave van het welbekende FIFA-spelletje kan gespeeld worden met huidige spelers én oude legendes, en daar wringt de Amsterdamse schoen: Cruijff's 'rating' zou niet hoog genoeg zijn.

EA Sports geeft de voetballers een waardering van 0 tot 100 en Cruijff is op 94 blijven hangen, net als Cristiano Ronaldo. Pelé (98) en Maradona (97), door velen gezien als de twee besten ooit, staan boven Cruijff en dat moet natuurlijk niet kunnen.

"Dit moet veranderen, Cruijff verdient beter en ik kom op voor zijn erfenis", aldus Weijland. Een hele meute (ex-)Ajacieden is het uiteraard met hem eens en roept op de petitie van de FIFA-speler te tekenen.

'AZ ziet in Eredivisie vervanger voor mogelijk vertrekkende Guus Til'

AZ moet rekening houden met een vertrek van Guus Til. Spartak Moskou is nadrukkelijk geïnteresseerd in de diensten van de 21-jarige middenvelder, terwijl hij zelf een lucratieve overstap ook wel ziet zitten. Volgens 1Limburg heeft AZ Mark Diemers op het 'schaduwlijstje' staan indien Til daadwerkelijk naar Rusland vertrekt.

Voorlopig is de transfer van Til nog niet in kannen en kruiken, maar er zijn weinig factoren die een overstap zouden kunnen belemmeren. De middenvelder wil zelf graag naar Spartak Moskou verkassen, terwijl de Russische topclub bereid is om aan de eisen van AZ te voldoen.

Het betekent hoogstwaarschijnlijk dat de Alkmaarders een bedrag tussen de tien en vijftien miljoen euro bijgeschreven krijgen. AZ gaat om die reden zijn 'schaduwlijstje' gebruiken en daar prijkt de naam van Diemers op.

Toch wil Diemers wel graag een stap hogerop maken en het lijkt aannemelijk dat hij een transfer naar AZ wel ziet zitten. Zowel technisch manager Sjoerd Ars als de zaakwaarnemer van Diemers laat voorlopig weten dat AZ zich nog niet officieel in Sittard gemeld heeft voor de middenvelder, die afgelopen seizoen voor Fortuna 8 keer scoorde en 8 assists leverde in 38 officiële wedstrijden.

Van der Heijden wil weg bij Feyenoord: "Ik ken mijn kwaliteiten"

Jan-Arie van der Heijden wil weg bij Feyenoord, zo meldt De Telegraaf zondagavond. De 31-jarige centrumverdediger heeft in deze fase van zijn loopbaan geen trek in een reserverol, die onder nieuwe trainer Jaap Stam dreigt. "Ik ken mijn eigen kwaliteiten en ik denk dat ik daarmee niet op de bank moet zitten. Ook niet bij Feyenoord", zegt de verdediger annex middenvelder.

Van der Heijden heeft in de voorbereiding gemerkt dat hij niet tot de basisspelers behoort onder Stam. "De trainer kiest voor andere spelers", aldus de centrale verdediger, die niet voor onrust wil zorgen. "Dat is zijn goed recht. Ik heb het ook goed naar mijn zin hier. Ik vind dit een prachtige club, ik ga goed om met iedereen in de selectie en ik vind Rotterdam een fijne stad. Maar ik voel dat Feyenoord geen vertrouwen uitstraalt naar mij voor de toekomst."

In de oefenwedstrijd tegen Southampton (1-3 verlies) begon Van der Heijden andermaal op de bank. Na het uitvallen van Sven van Beek kreeg de routinier in de veertigste minuut alsnog minuten. "Ik ben duidelijk geen eerste keus nu. Dat ben ik jarenlang wel geweest. Ik kies dan liever voor een nieuw avontuur. Dan moet je een keuze maken en samen tot een oplossing komen."

De linkspoot komt uit de jeugdopleiding van Ajax, maar werd na twee huurperiodes bij Willem II in 2011 verkocht aan Vitesse. In zijn periode bij Feyenoord won de voormalig jeugdinternational de landstitel, twee KNVB-bekers en tweemaal de Johan Cruijff Schaal.

MLB: Gregorius en Schoop helpen hun ploeg met homeruns aan zege

Didi Gregorius en Jonathan Schoop hebben via één homerun hun ploeg geholpen aan een zege. Gregorius won met zijn team New York Yankees van de Boston Red Sox, terwijl Schoop met zijn zijn Minnesota Twins won van de Chicago White Sox.

In de drie wedstrijden van vier game-serie tussen de Boston Red Sox en de New York Yankees hadden de Red Sox flink uitgehaald tegen de Yankees, maar in de vierde wedstrijd hadden de Yankees de overhand en dat was mede te danken aan Gregorius. De Nederlandse kortestop van de Yankees sloeg in de vierde inning de bal in de tribunes en dat was goed voor 2-run homerun. Uiteindelijk wonnen de Yankees met 9-6. Ook bij de Boston Red Sox kwam er met Xander Bogaerts één Nederlander in actie. De kortestop van de Boston Red Sox kende persoonlijk een goede avond met drie honkslagen uit vijf slagbeurten, maar kon geen punten binnenslaan, maar was zelf wel goed voor twee runs.

Ook Schoop was goed voor één homerun. De tweede honkman van de Minnesota Twins zorgde in de vijfde inning voor zijn zestiende homerun van het seizoen. Uiteindelijk wonnen de Twins ruim van de Chicago White Sox: 11-1

Uitslagen MLB zondag:

Philadelphia Phillies - Atlanta Braves 9-4
Toronto Blue Jays - Tampa Bay Rays 9-10
Cincinnati Reds - Colorado Rockies 3-2
New York Mets - Pittsburgh Pirates 8-7
Miami Marlins - Arizona Diamondbacks 5-1
Washington Nationals - Los Angeles Dodgers 11-4
Chicago White Sox - Minnesota Twins 1-11
Milwaukee Brewers - Chicago Cubs 4-11
Kansas City Royals - Cleveland Indians 9-6
St. Louis Cardinals - Houston Astros 2-6
Los Angeles Angels - Baltimore Orioles 5-4
Oakland Athletics - Texas Rangers 6-5
San Diego Padres - San Francisco Giants 6-7
Seatlle Mariniers - Detroit Tigers 3-2 (tien innings)
Boston Red Sox - New York Yankees 6-9

Man lichtgewond na beroving in eigen woning

Zondagavond laat is een bewoner in zijn woning aan het Tolseinde in Bergen op Zoom door twee jongemannen beroofd. Het incident gebeurde rond 22:45 uur. Het tweetal was in de woning omdat ze een telefoon van de bewoner wilde kopen. De man werd hierbij plotseling door de jongemannen met geweld op de grond gewerkt, waarna zij er met de telefoon vandoor gingen. Het slachtoffer raakte lichtgewond.

De politie is op zoek naar de daders. Het gaat om twee jongens van circa 17 jaar. De eerste dader heeft een donker getint uiterlijk, is circa 1.75 meter lang, had donker kort haar en een kinderlijk uiterlijk. Hij droeg een zwarte broek met ribbels op de knieën en slijtageplekken op de bovenbenen. 

Dader nummer twee is blank, eveneens circa 1.75 meter lang met een normaal postuur. Hij had blond haar en droeg een petje, mogelijk donkerblauw van kleur. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook via WhatsApp kunnen er tips worden gegeven. 

Schietpartij knoflookfestival; drie doden, schutter binnen minuut gedood

Op een groot voedselfestival in Californië, het Gilroy Garlic Festival, zijn zondag aan het einde van de middag (lokale tijd) zeker drie doden gevallen. Ook raakten minstens vijtien mensen gewond.

Volgens de politiechef van Gilroy heeft de schutter een gat in een hek geknipt, waarna hij aan de slag ging. Binnen een minuut hadden agenten hem te grazen genomen en gedood, maar helaas had hij al zeker drie bezoekers om het leven gebracht.

Mensen raakten aanvankelijk niet in paniek, omdat men dacht dat het om vuurwerk ging. Zanger Jack van Breen begon net aan het sluitstuk van zijn optreden toen het vuur geopend werd. Hij zei een man met een groen shirt te zien die op het gebied met allerlei voedseltentjes begon te schieten, vermoedelijk met een aanvalswapen.

Het knoflookfestival is beroemd in de VS en werd zondag afgesloten. Op het festival in Gilroy, de 'knoflookhoofdstad van de wereld', zijn onder meer zaken als knoflookijs te krijgen.

Inbreker op heterdaad betrapt en gearresteerd

Zondagmiddag is op de Koekoeksedijk in Zevenbergen een man aangehouden. Hij had in zeker twee woonboten ingebroken. Rond 13:00 uur werd een inbreker betrapt, die in een woonboot aan de Koekoeksedijk had ingebroken. De man werd door de zoon van de eigenaresse van de boot gearresteerd, welke de hulp inriep van een andere woonbootbezitter.

De inbreker verzette zich hierbij hevig, waardoor een van de mannen enigszins gewond raakte. De inbreker had de buit nog op zak. Hij werd hierna aan de politie overgedragen. De 39-jarige man uit Bergen op Zoom is voor verder onderzoek en verhoor naar een politiecellencomplex gebracht. Toen de tweede woonbooteigenaar poolshoogte bij zijn boot ging nemen, bleek daar ook te zijn ingebroken. Beide benadeelden deden aangifte van de inbraken.

Man bijt hond keert terug bij SBS6

Dit najaar schuift Man bijt hond weer aan bij Nederlandse tafels om de dag door te nemen. Het bekende tv-programma, dat een bijzonder kijkje geeft in ons alledaagse leven, wordt uitgezonden bij SBS6.

Man bijt hond brengt alledaags nieuws en laat zien wat Nederland bezighoudt. Door het kleine nieuws groot te maken en het grote nieuws klein te maken wordt Nederland met een knipoog in beeld gebracht.

Marco Louwerens, Directeur Televisie bij Talpa Network: “We willen met SBS6 midden in de maatschappij staan; het Nederland van nu laten zien. Daar is Man bijt hond bij uitstek een geschikt tv-programma voor.”

Dit najaar zien we de welbekende rubrieken, waaronder de ‘Babbelbox’ en ‘Hond aan tafel’ van Man bijt hond terug op televisie en online, onder begeleiding van de markante stem van Michael Abspoel.

Van oorsprong is Man bijt hond een Vlaams televisieprogramma. In 1999 ging de Nederlandse versie van start, waarna het 16 jaar lang te zien was. Een aantal personages uit het programma werden zelfs landelijk bekend.

Louwerens: “Op geheel eigen wijze brengt het programma de bijzondere, ontroerende en waarachtige verhalen die zich in ons land afspelen. Zeker ook buiten de Randstad, waar de media zich naar mijn mening nog te weinig op concentreren. Naast wat we natuurlijk al doen in Hart van Nederland kunnen wij die verhalen nu ook via Man bijt hond vertellen, hoe mooi is dat? Ik ben er dan ook enorm trots op dat SBS6 Man bijt hond weer op de buis brengt en ik hoop dat we daar veel kijkers een plezier mee zullen doen.”

Hitteplan niet langer actief

Het Hitteplan was actief in heel Nederland van 23 tot en met 28 juli. Nog nooit eerder was het zo heet in Nederland. In deze week met extreme hitte had het KNMI dan ook code oranje afgekondigd. Vanaf 29 juli is het in de meeste delen van het land weer afgekoeld. Het KNMI heeft de codes oranje en geel ingetrokken.

Het hitteplan treedt in werking als er een periode van aanhoudende hitte verwacht wordt. Aanhoudend warm weer vormt een gezondheidsrisico voor met name ouderen, mensen in zorghuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Het RIVM roept dan op tot extra zorg en aandacht voor deze risicogroepen.

Drive-by shooting gaat fout, passagier schiet eigen bestuurder dood

Het leven van een zware crimineel gaat niet over rozen. Zo haalde de 26-jarige Matthew Gibson het onlangs in zijn kop om iemand met een drive-by shooting te doden, maar uiteindelijk kreeg hij wat anders in zijn hoofd: een kogel, door zijn eigen passagier nota bene.

Op een vroege ochtend in Chicago reed Gibson vlak naast een witte SUV, waarna zijn passagier - de 27-jarige Lake Lee - het vuur opende met een pistool. Een olympisch schietkampioen lijkt Lee echter niet te zijn, want in plaats van het doelwit schoot hij Gibson zelf door het hoofd.

Opvallend genoeg wist de bestuurder nog een stukje weg te rijden, maar daar bleef het bij en hij werd al snel hersendood verklaard. Gibson werd door medisch personeel nog wel even in leven gehouden, zodat zijn organen eruit getrokken konden worden en er in elk geval nog íets nuttigs van hem terecht zou komen.

Lee zit inmiddels in de cel en wordt naar alle waarschijnlijkheid aangeklaagd voor moord. Een beetje jammer, want sinds april 2017 was hij na acht jaar celstraf weer op vrije voeten, met een proeftijd die tot eind volgend jaar zou lopen.

Gibson's dood was overigens de 271e moord van het jaar in het immer gezellige Chicago, waar het aantal in de dagen daarna al op is gelopen tot 277. Ruim 240 van die moorden werden met vuurwapens gepleegd.

17-jarige omgekomen bij eenzijdig ongeval

Bij een eenzijdig verkeersongeval op de Strijpenseweg in Etten-Leur is afgelopen nacht een dodelijk slachtoffer gevallen. Rond 01:30 uur kregen de hulpdiensten de melding dat er een ongeluk was gebeurd. Vermoedelijk is het voertuig uit de bocht gevlogen en op zijn kop in de berm terecht gekomen.

Twee inzittenden konden zelf uit de auto komen. De derde inzittende, een 17-jarige jongen uit Zevenbergen, is overleden aan zijn verwondingen. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeval. De bestuurder van het voertuig is aangehouden voor verhoor en verder onderzoek.

CDM adviseert over aanvullende mestmaatregelen bij droogte

Vooruitlopend op (eventueel) een opnieuw droge zomer in 2019 heeft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) de Commissie van Deskundigen Meststoffenwet (CDM) gevraagd of bij een nieuwe droogtesituatie – aanvullend op al genomen maatregelen – nog extra mestmaatregelen genomen kunnen worden. De CDM heeft drie potentiële maatregelen onderzocht: het verlengen van de periode waarin drijfmest mag worden uitgereden, het verlengen van de periode waarin grasland mag worden gescheurd en het verlengen van de termijn voor de inzaai van vanggewassen bij maïsteelt. De commissie concludeert dat er geen aanvullende mestmaatregelen nodig zijn.

Volgens de CDM is een belangrijk verschil met vorig jaar dat er dit jaar (tot half juli) landelijk gezien gunstige omstandigheden waren om drijfmest uit te rijden. Zo is er in een groot deel van het land geen sprake van een droogtesituatie zoals in 2018. Wel ziet de CDM een risico in de geringe hoeveelheid neerslag die na de droogte in 2018 is gevallen in het oosten en zuidoosten van het land. Het kan zijn dat daar onvoldoende regen valt waardoor de mais zich slecht ontwikkelt en het grasland verdort.

Verder constateert de CDM dat er nog veel stikstof in de bodem aanwezig is. Daardoor bevat de bodem voldoende mineralen voor gewasgroei; er is eerder sprake van een overschot dan een tekort. Het verlengen van de uitrijdperiode voor drijfmest heeft daarom geen meerwaarde, maar brengt wel extra risico op nitraatuitspoeling naar het grondwater.

Met het oog op het scheuren van grasland voor herinzaai en het inzaaien van vanggewassen adviseert de CDM boeren om niet te wachten, ook al is het droog. Het is van belang dat de zaden kunnen profiteren van de eerste regenval. Wanneer pas na de regen wordt ingezaaid leidt dit tot onnodige vertraging in de groei van het gewas en een beperking van de stikstofopname uit de bodem. Dit maakt het van belang om tijdig in te zaaien en zodoende adviseert het CDM om de toegestane periodes daarvoor niet te verlengen.

Eerder genomen maatregelen
In 2018 heeft het ministerie van LNV – vanwege de droogtesituatie – de periode waarin drijfmest mocht worden uitgereden en grasland gescheurd mocht worden verlengd. Deze maatregelen zijn gedeeltelijk onderdeel geworden van de mestregelgeving. Zo is het vanaf dit jaar toegestaan om op bouwland tot en met 15 september drijfmest uit te rijden, mits daarbij een groenbemester wordt ingezaaid. De uitrijdperiode van drijfmest op grasland is nog steeds tot en met 31 augustus. Ook is de toegestane periode voor het scheuren van grasland op zand- en lössgronden verlengd tot 1 september. Voor graslandvernieuwing in juni, juli en augustus geldt op deze gronden wel een meldplicht bij RVO.nl en een korting op de stikstofgebruiksnorm van 50 kg/ha.

Man in kritieke toestand na steekincident

De politie is een onderzoek gestart naar steekincident aan de Roda JC ring in Kerkrade waarbij een man ernstig gewond is geraakt in de nacht van zondag op maandag. Rond 00:40 uur kregen de hulpdiensten melding van een gewonde persoon.

Het slachtoffer werd in kritieke toestand met spoed per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De politie heeft de omgeving afgezet en is een onderzoek gestart. Het is nog onduidelijk wat de aanleiding is voor het steekincident.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen. Dat kan via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

FOK! Wat een weer: koel

Vandaag zijn er perioden met zon, in de ochtend komt er in het noordoosten meer bewolking voor en regent het af en toe licht. De maximumtemperaturen variëren van 22°C in de kustgebieden tot ongeveer 26°C in het oosten van het land. De zuidwestenwind draait geleidelijk naar west tot noordwest en is zwak tot matig, in de avond wordt de wind noordelijk en zwak.

Komende nacht klaart het overal breed op en blijft het droog. De minimumtemperatuur ligt rond 14°C. De wind draait naar het oosten en is zwak tot matig.

Morgen overdag zijn er naast wolkenvelden ook zonnige perioden. In de avond neemt van het zuidwesten uit de kans op een bui toe. Met een matige zuidenwind wordt er die dag weer warmere lucht aangevoerd waardoor de maximumtemperatuur uitkomt op 26°C in het zuidwesten en ongeveer 29°C in het oosten van het land. (Bron: KNMI)

 Mistige zonsopkomst (Foto: Klapmongeaul)
Mistige zonsopkomst (Foto: KlapMongeaul)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Nieuwe tv-campagne: skip de AH kip

Wakker Dier start vandaag een tv-campagne over het leed van de AH kip. Deze leeft namelijk een erbarmelijk bestaan in overvolle stallen, met zestien kippen per vierkante meter. Wakker Dier vindt dit onacceptabel en roept iedereen op om deze AH kip niet meer te kopen. “Totdat Albert Heijn betere welzijnseisen aan zijn AH kip stelt, kun je deze kip beter helemaal skippen,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Weinig ruimte in de stal leidt tot allerlei problemen voor de dieren. Zo zorgt de hoge bezetting voor stress, omdat de dieren elkaar in de weg zitten. Soms zelfs zo erg dat ze over elkaar heen lopen, waardoor ze elkaar bekrassen.

Poepvloer
Hoe meer dieren er op een vierkante meter staan, hoe groter ook de kans op voetzweren. Veel dieren zorgen namelijk ook voor veel poep op de vloer. Deze uitwerpselen drogen minder goed bij een hoger aantal kippen. Natte poep maakt de voetzolen van de kippen week, en de ammoniak brandt in de poten met voetzweren als gevolg. Op hete dagen zorgt de hoge dichtheid er daarnaast ook nog voor dat de stal moeilijker te koelen is, waardoor de kans op hittestress toeneemt.

Hoe het leven van een kip eruit ziet verschilt per supermarktketen. Bij Jumbo leven de ‘basiskippen’ bijvoorbeeld met dertien kippen op een vierkante meter. Maar er zijn dus ook supermarkten – waaronder Albert Heijn, Lidl en Plus – waar deze kippen met z’n zestienen per vierkante meter leven. Hilhorst: “Van marktleider Albert Heijn verwacht je zulke slechte welzijnseisen niet. Zelfs Aldi geeft zijn kippen meer ruimte.”

Welzijnseisen
Wakker Dier wil dat alle kip in de Nederlandse supermarkten minimaal voldoet aan de welzijnseisen van één Beter Leven-ster. Op die manier worden de grootste welzijnsproblemen bij de kippen weggenomen.

Smash Bros. DLC-personage Dragon Quest Hero wordt morgen gepresenteerd

Super Smash Bros. Ultimate krijgt binnenkort zijn tweede DLC-personage. Op 30 juli gaat Nintendo-ontwikkelaar Masahiro Sakurai een livestream presenteren waarin het releasedatum van Hero wordt aangekondigd. Hero is niet zomaar een Dragon Quest-held, je kunt namelijk spelen als vier verschillende helden. Het gaat om de protagonisten van Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age, Dragon Quest III: The Seeds of Salvation, Dragon Quest IV: Chapters of the Chosen en Dragon Quest VIII: Journey of the Cursed King.

Het blijft niet enkel bij Hero. Volgens Nintendo worden ook nieuwe details over de game onthuld. Naar verwachting wordt ook het releasedatum van patch 4.0 aangekondigd.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.