FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 2 februari 2019

Brennerpas gesloten door lawines, mensen moeten in auto overnachten

De Brennerpas, tussen Italië en Oostenrijk, is afgesloten in verband met lawines.

In het gebied is veel sneeuw gevallen en volgens de verwachtingen zal het nog minstens een dag doorsneeuwen. Er wordt in totaal 30 tot 35 centimeter sneeuw verwacht. 

Bij de lawines zijn geen gewonden gevallen. Wel zijn de gevolgen fors. Naast de afsluiting van de Brennerpas is ook het treinverkeer in het gebied grotendeels lam gelegd. Door de extreme omstandigheden kunnen ook vervangende bussen veelal niet rijden.

Update 23:25 uur:
De situatie op de Brennerpas is de afgelopen uren alleen maar penibeler geworden. Er staan duizenden auto's vast. De inzittenden daarvan zullen de nacht in de auto moeten gaan doorbrengen. Diverse snelwegen en kleinere wegen in het gebied zijn afgesloten waardoor een fors aantal mensen vast zit in hun voertuig. De lokale autoriteiten zijn wel een reddingsoperatie gestart, maar zullen niet iedereen uit hun auto's kunnen halen. Ook de weersituatie is nog niet verbeterd, er wordt nog veel meer sneeuw verwacht in het gebied. 

Duel der duizendsten tussen rodelaars Oostenrijk en Duitsland

De zaterdag tijdens de World Cup rodelen in het Duitse Altenberg heeft mooie strijd opgeleverd. Op dag één was het de beurt aan de dubbels en de mannen en dat werd twee keer een Duits-Oostenrijks duel.

Bij de mannen ging de winst voor het eerst dit seizoen naar kersvers - en veelvoudig - wereldkampioen Felix Loch. Spannend was het wel: hij stond na één run op de tweede plek, maar wist de Oostenrijker Reinhard Egger met een strakke tweede run met 0,004 seconden te kloppen. World Cup-leider Johannes Ludwig uit Duitsland eindigde op 0,111 seconden op de derde plek, voor olympisch kampioen David Gleirscher uit Oostenrijk.

De dubbels leverden voor de derde keer dit seizoen Oostenrijkse winst op. Thomas Steu en Lorenz Koller, de revelatie van het seizoen, waren in de eerste run de snelsten en hielden in de tweede run stand tegen thuisfavorieten en wereldkampioenen Toni Eggert en Sascha Benecken, die op 0,043 seconden eindigden. De Letse neven Andris en Juris Sics werden op 0,386 seconden derde, olympisch kampioenen Tobias Wendl en Tobias Arlt uit Duitsland crashten in bocht één van run één en werden slechts negentiende en voorlaatste.

Zwolse basketballers veel te sterk voor Donar in topper

De basketballers van het Zwolse Landstede hebben in de Dutch Basketball League een belangrijke zege geboekt. In het MartiniPlaza in Groningen was de ploeg veel te sterk voor Donar: 56-78.

Al in het eerste kwart sloegen de bezoekers een gat van twaalf punten, waar er in het tweede kwart nog eens elf bij zouden komen. Donar maakte er in het derde kwart wel elf goed, maar in de slotfase maakten de Zwollenaren het definitief af, onder meer dankzij 20 punten van zowel Sherron Dorsey-Walker als Kaza Kajami-Keane.

Aris Leeuwarden moest met het oog op de play-offs thuis in elk geval afrekenen met Basketball Academie Limburg en de laagvliegers uit Weert werden daar het slachtoffer van: 72-53, waardoor de Friezen nog prima in de strijd zijn voor de play-offtickets.

Koploper ZZ Leiden heeft de indrukwekkende reeks in de DBL voortgezet. Thuis werd tegen Feyenoord Rotterdam de veertiende zege op rij geboekt en de achttiende overwinning in negentien duels: 92-68, vooral door een 28-12 derde kwart.

New Heroes Den Bosch leed een pijnlijke nederlaag, hoewel het voor een plek bij de top-4 vermoedelijk weinig verschil zal maken. Apollo Amsterdam was in eigen huis met 85-79 te sterk voor de Bossche bezoekers, die in de slotfase net niet genoeg konden doen om veertien punten achterstand in te halen. Berend Weijs was met 27 punten de grote man bij Amsterdam.

Kobayashi wint ook in het skivliegen

Schansspringer Ryoyu Kobayashi blijkt ook uitstekend uit de voeten te kunnen in het skivliegen, waar van de veel grotere schansen gesprongen wordt. De Japanse World Cup-leider won in het Duitse Oberstdorf en boekte zijn tiende overwinning van het seizoen.

Kobayashi nam in de eerste ronde de leiding en die stond hij in de finaleronde niet af, hoewel het spannend was. Markus Eisenbichler kwam met een indrukwekkende tweede sprong dicht in de buurt, maar eindigde een half puntje achter Kobayashi, die nooit eerder echt indruk maakte op een vliegschans.

Stefan Kraft liet de beste sprong van de finaleronde zien en dat bracht de Oostenrijker van de vijfde naar de derde plek, doordat Piotr Zyla - tweede na één sprong - naar de vierde plek zakte, voor de Noor Robert Johansson en de Pool Kamil Stoch.

Zondag volgt de derde en laatste wedstrijd in Oberstdorf, waar de heren dan vanaf 16.00 uur van de schans gaan voor de eerste ronde.

De vrouwen kwamen in het Duitse Hinzenbach in actie en daar ging de zege naar Maren Lundby. De Noorse bleef het Duitse duo Juliane Seyfarth en Katharina Althaus ruim voor en won zo alweer voor de vierde keer op rij.

Boeing 747 van Schiphol naar hotel Corendon in Badhoevedorp

Het gaat een behoorlijke onderneming worden, het plaatsen van een Boeing 747 in de achtertuin van het Corendon Village Hotel in Badhoevedorp. In totaal gaat dit drie nachten in beslag nemen. Het vliegtuig moet als blikvanger van het hotel gaan dienen.

Het vliegtuig, dat 170 ton weegt, wordt in de nacht van dinsdag 5 februari op een zelfrijdende trailer van Schiphol naar de Sloterweg in Badhoevedorp gebracht. Daar blijft het gevaarte drie dagen staan, voordat het in de nacht van vrijdag op zaterdag over de A9 heen moet. Hiervoor moeten een stuk vangrail en enkele lantaarnpalen verwijderd worden. Het verkeer op de A9 komt zodoende een tijdje stil te liggen.

Spektakel
In de nacht van zaterdag op zondag steekt het toestel tot stot de Schipholweg over om op de eindbestemming terecht te komen. Corendon heeft zesduizend mensen uitgenodigd om in speciaal daarvoor bedoelde spottersvakken naar het spektakel te komen kijken.

Uitslag Willem II - FC Groningen

FC Groningen heeft zaterdagavond drie belangrijke punten gepakt in de strijd tegen degradatie.

Het team van Danny Buijs zegevierde met 1-2 over Willem II, dat elk van de laatste vijf officiële wedstrijden in winst om had gezet. Het was voor de noorderlingen de eerste Eredivisie-zege op Willem II sinds oktober 2015, na drie nederlagen en drie remises. Door de overwinning staat FC Groningen voorlopig op een twaalfde stek.

Willem II speelde aanvankelijk afwachtend voetbal, leunde achterover op eigen helft en wachtte tot het de bezoekers uit Groningen tot een fout kon dwingen. Het team van Adri Koster kroop vervolgens ietwat meer uit zijn schulp. Doelman Sergio Padt stompte een strakke inzet van Alexander Isak naar de zijkant, een schotje van Renato Tapia ging voorlangs en een voorzet van Damil Dankerlui kwam niet bij een van zijn twee vrijstaande ploeggenoten terecht maar ging juist over alles en iedereen heen.

Ofschoon FC Groningen in het eerste half uur vrij fantasieloos oogde, ging het team van Buijs toch met een dubbele voorsprong de rust in. Een heerlijke inzet van Django Warmerdam belandde tien minuten voor rust in de kruising en brak het duel open: 0-1. Twee minuten later moest Timon Wellenreuther het leer namelijk weer uit zijn doel halen. Thomas Meissner tastte mis bij een diepe bal waarna Kaj Sierhuis oog in oog met Wellenreuther koel bleef en de voordelige marge vergrootte: 0-2.

Een hard gelag voor Willem II, dat de controle over het duel had en tot de 0-1 geen kansen had weggegeven. In de rust bleef Meissner in de kleedkamer achter ten faveure van Vangelis Pavlidis, waardoor Dankerlui als rechtsback ging spelen. Willem II was na rust aanvankelijk nog te slordig in balbezit om tot kansen te komen, maar in de 54e minuut verscheen de 1-2 op het scorebord. Tim Handwerker schatte een pass van Daniel Crowley verkeerd in, waarna Marios Vrousai met een lage schuiver in de lange hoek trefzeker was.

Willem II zocht met veel zelfvertrouwen naar de gelijkmaker, mede door enkele weifelende optredens van Padt in het doelgebied. De 2-2 bleef echter uit, ook toen de Tilburgers de druk in de slotfase verder opvoerden. Een schot van Dankerlui ging naast, een kopbal van Tapia ging over en Padt haalde op heerlijke wijze een schot van Vrousai uit de kruising. Aan de andere kant van het veld liet Mimoun Mahi na om uit een counter de 1-3 te maken. De ploeg van Buijs wist uiteindelijk met hangen en wurgen drie punten veilig te stellen.

Willem II

1 - 2

FC Groningen

 55' Vrousai    35' Warmerdam
 37' Sierhuis
 
 Gele kaart: Tapia, (Willem II), Memisevic, Zeefuik, Padt, (FC Groningen)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 12.633
Arbiter: Martens
 
Opstelling:   Opstelling:
Wellenreuther
Lewis
Meissner (Pavlidis/46)
Peters
Heerkens
Tapia
Crowley
Llonch
Dankerlui
Isak
Vrousai
  Padt
Zeefuik
Te Wierik
Chabot (Reis/62)
Handwerker
Bel Hassani (El Hankouri/62)
Memisevic
Bruns
Warmerdam
Sierhuis (v.d.Looi/75)
Mahi

Uitslag Ajax - VVV-Venlo

Ajax heeft zich zaterdagavond hersteld van de nederlaag tegen Feyenoord van vorige week. De nummer twee van de Eredivisie had geen enkele moeite met VVV-Venlo en won met 6-0 in de Johan Cruijff ArenA. Daardoor komt Ajax op twee punten van PSV, dat zondag thuis aantreedt tegen Fortuna Sittard. De doelpunten werden gemaakt door Hakim Ziyech, Kasper Dolberg, Dusan Tadic, David Neres, Klaas-Jan Huntelaar en Donny van de Beek.

De jarige Erik ten Hag had weer de beschikking over linksback Nicolás Tagliafico, die de afgelopen twee wedstrijden moest laten schieten vanwege blessureleed. Hij verving Lisandro Magallán in de basisopstelling. De geblesseerde Noussair Mazraoui werd op de rechtsbackpositie afgelost door Rasmus Kristensen. Verder speelde Ajax met dezelfde namen als in de verloren Klassieker tegen Feyenoord. VVV had nog nooit gewonnen in Amsterdam en die statistiek bleef onveranderd, maar groots was het spel van de thuisploeg niet.

Bij rust leidde Ajax met 1-0. Na 34 minuten legde Ziyech aan voor een vrije trap vanaf circa 23 meter en hij krulde de bal op fraaie wijze achter Lars Unnerstall. Ajax had de overhand, zonder veel kansen te creëren. In de elfde minuut probeerde Dolberg de bal achter het standbeen langs in het doel te krijgen; na zestien minuten schoot Ziyech van afstand naast. Op slag van rust keerde Unnerstall een van richting veranderd schot van Donny van de Beek op verdienstelijke wijze. VVV kwam er af en toe dreigend uit in de counter, maar wist niet te profiteren van de ruimte die het soms kreeg van Ajax.

Na rust trok VVV zich terug als Ajax aan de bal was; de bezoekers namen nog geen risico in de zoektocht naar de gelijkmaker. Toch wist Ajax er opnieuw doorheen te prikken: na geblokte schoten van Daley Blind en Ziyech legde Van de Beek de bal panklaar voor Kasper Dolberg, die knap aannam en op fraaie wijze afrondde. Aan de overzijde werd André Onana na 56 minuten door Patrick Joosten voor het eerst aan het werk gezet, terwijl Unnerstall een schot van Ziyech keerde. Na een klein uur was het Tadic die er 3-0 van maakte in een rebound, na een door Unnerstall gepareerd schot van Kristensen.

Ajax had geen kind aan VVV en ging op zoek naar meer doelpunten. Toch bleef het aantal kansen op de 4-0 beperkt. Unnerstall moest zich strekken na een bekeken schot van Tadic. Negen minuten voor tijd werd Huntelaar binnen de lijnen gebracht en de spits opende de jacht op zijn honderdste doelpunt in de Eredivisie voor Ajax. Daarvoor zou hij tweemaal moeten scoren. Zes minuten voor tijd was het echter Neres die van dichtbij uit de draai voor het vierde doelpunt zorgde, waarna de Braziliaan de 5-0 van Huntelaar voorbereidde en de spits gretig oogde om zijn honderdste te maken. De 6-0 kwam desondanks op naam van Van de Beek, die vanbinnen het strafschopgebied prachtig raak krulde in de bovenhoek.

Frenkie de Jong (L) en Patrick Joosten (R). (PRO SHOTS/Marcel van Dorst)
Frenkie de Jong (L) en Patrick Joosten (R). (PRO SHOTS/Marcel van Dorst)

AFC Ajax

6 - 0

VVV-Venlo

 35' Ziyech
 52' Dolberg
 60' Tadic
 85' Neres
 86' Huntelaar
 90+1' v.d. Beek
   
 
 Gele kaart: , Mlapa, (VVV-Venlo)
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 52.868
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Kristensen
De Ligt
Blind
Tagliafico (Sinkgraven/64)
Schöne
v.d. Beek
De Jong
Ziyech
Dolberg (Huntelaar/82)
Tadic (Neres/73)
  Unnerstall
Rutten
Promes (v. Bruggen/66)
Röseler
R. Janssen
Post
Seuntjens
Susic (Korkmaz/90)
Joosten (v. Ooijen/73)
Mlapa
Grot

Schippers loopt EK-limiet op 60 meter, Visser wint 60m horden

Dafne Schippers heeft zich bij haar eerste wedstrijd van het jaar direct gekwalificeerd voor het EK indoor. In Karlsruhe liep de 26-jarige atlete tijdens de series van de 60 meter een tijd van 7,25 seconden en voldoet daarmee aan de limiet.

De tijd van Schippers was goed voor winst in de serie. Tijdens de finale liep ze met 7,19 seconden nog iets sneller en eindigde daarmee tweede achter Ewa Swoboda. De Poolse liep een tijd van 7,10 seconden. Jamile Samuel en Marije van Hunenstijn hadden zich ook geplaatst voor de finale en werden respectievelijk vierde (7,28) en zesde (7,36). Beide hebben nog niet aan de limiet voor het EK voldaan.

Schippers weet nog niet of ze naar het EK in Glasgow gaat. Haar grote doel dit jaar is het WK outdoor in Doha. Het EK vindt plaats van 1 t/m 3 maart.

Nadine Visser deed het in Karlsruhe nog wat beter. De Nederlandse liep de 60 meter horden en pakte daar de winst. Na haar tijd van 8,04 seconden in de series snelde ze in de finale naar de winst in 7,97 seconden.

Maureen Koster werd met 8:47,61 minuten vijfde op de drie kilometer, die in 8:43,36 werd gewonnen door de Britse Melissa Courtney. Met 1:47,96 was er een zesde plek voor Thijmen Kupers op de 800 meter, die in 1:46,52 een prooi werd voor de Zweed Andreas Kramer.

Bosz blijft nuchter na stunt: "Ik vond het vandaag niet onze beste wedstrijd"

Peter Bosz maakte zaterdagmiddag met Bayer Leverkusen grote indruk tegen Bayern München. Het elftal van de Nederlandse trainer kwam op eigen veld op achterstand tegen de Duitse recordkampioen, maar stelde in de tweede helft uiteindelijk orde op zaken (3-1). Bosz is na afloop vanzelfsprekend te spreken over de prestatie van Leverkusen, maar blijft kritisch op zijn ploeg.

Bosz erkent voor de camera van FOX Sports dat de wedstrijd in de BayArena zich afspeelde in een bijzonder hoog tempo. Dat kwam het spel van Leverkusen echter niet altijd ten goede. "Ik heb de waarden net weer gehoord: we hebben opnieuw meer dan 300 sprints afgelegd. Ik vond dat je dat bij vlagen ook wel kon zien: het gaat ten koste van je balbezit. Je wordt onnauwkeuriger in balbezit, het oogt vermoeider en het wordt slordiger. Dat was vandaag ook wel te zien, want ik vond het vandaag niet onze beste wedstrijd", aldus de ex-coach van onder meer Ajax.

Leverkusen begon uitstekend aan de wedstrijd, maar moest gaandeweg toezien hoe Bayern beter in de wedstrijd kwam en dankzij een treffer van Leon Goretzka uiteindelijk met een 0-1 voorsprong aan de thee kon. Extra smet op de eerste helft voor Leverkusen was het geblesseerd uitvallen van middenvelder Kai Havertz, op slag van rust. "Je weet dat het dan heel moeilijk wordt tegen zo'n goede ploeg, maar we hebben in de tweede helft vooral karakter getoond. We zijn er vanaf het begin voor gegaan en kregen direct in de eerste minuut al een grote kans. Het was wel weer leuk om naar te kijken", vervolgt Bosz. "We moesten aanvallender gaan spelen, maar dat willen we altijd al, dus eigenlijk veranderde er voor ons niet heel veel. Doordat Kai Havertz geblesseerd uitviel, gingen we iets anders spelen, met twee 'zessen'."

Bosz erkent dat Leverkusen op slag van rust goed weg was gekomen, toen een doelpunt van Robert Lewandowski werd afgekeurd. De Poolse spits van Bayern stond nipt buitenspel, waardoor de schade voor Leverkusen beperkt bleef. "Dat was natuurlijk een belangrijk moment. Als dat doelpunt was goedgekeurd, dan wordt het gewoon heel moeilijk. Aan de andere kant begrijp ik dat wij in de eerste minuut al een strafschop hadden moeten krijgen, vanwege een overduidelijke handsbal (van Matts Hummels, red.). Het spel golfde op en neer. Als je aanvallend voetbal wil spelen, gebeurt er tenminste wat in het strafschopgebied."

Door de overwinning is Leverkusen opgeklommen naar een zevende plaats op de ranglijst. Nadat Bosz bij zijn debuut met 0-1 had verloren van Borussia Mönchengladbach, volgden zeges op VfL Wolfsburg (0-3) en dus Bayern. Bosz is tevreden over de ontwikkeling van zijn ploeg, maar spreekt van nog 'voldoende leermomenten'. "We hebben vandaag tegen een ploeg gespeeld die je wellicht hoger kunt aanschrijven dan onze eigen ploeg. Het is weer een volgende stap in onze ontwikkeling om dan weer ons eigen spel te kunnen spelen. Je moet herkennen wanneer je in de hoogste versnelling vooruit besluit te spelen, of wanneer je even je rust pakt. We hebben ook een aantal keer druk gezet op momenten dat het eigenlijk niet kon: je wordt dan direct weggespeeld. Die momenten moeten we leren herkennen."

Man hangt zijn worst aan de deur

In de Amerikaanse stad Albuquerque is een man opgedoken die er een beetje vreemde gewoontes op nahoudt. De man hangt namelijk plastic zakjes met plakjes bologna-worst (gewoon een soort boterhamworst) en een paar sneetjes brood aan de deur bij een vrouw en haar buren.

De vrouw in kwestie dacht in eerste instantie dat het ging om een goede daad als steuntje in de rug, tot ze besloot een van de zakjes te openen. Toen ze aan de open zak rook kwam er namelijk een sterke urinelucht omhoog. Ondertussen ontvangt ze al sinds begin januari regelmatig de zakjes met twijfelachtige inhoud.

Ze is overigens niet de enige die de verrassingspakketjes ontvangt, ook bij enkele van haar buren hangt er regelmatig een zakje met onwelriekende inhoud aan de voordeur. Er zijn ook zorgen geuit dat er in het vervolg nog veel viezere zaken als poep in de zakjes zou kunnen zitten en roept de politie op snel in te grijpen.

Hoewel een bewakingscamera de dader duidelijk in beeld heeft meldt de politie dat ze er niet zo heel veel mee kunnen doen. De enige manier om de worsthanger in de kraag te vatten is hem op heterdaad te betrappen. Wel hebben ze toegezegd wat vaker in de buurt te gaan controleren.

Uitslag Vitesse - sc Heerenveen

In een bizarre slotfase heeft sc Heerenveen zaterdagavond een punt gepakt op bezoek bij Vitesse. De Arnhemmers leken op een 3-1 voorsprong te komen in de blessuretijd, maar een treffer van Martin Ödegaard werd afgekeurd na tussenkomst van de VAR en in plaats daarvan kreeg Heerenveen een penalty voor een overtreding die aan de aanval voorafging. Sam Lammers benutte de buitenkans en bepaalde de eindstand op 2-2.

Bij Heerenveen had Kik Pierie een basisplaats, wat betekende dat de verdediger van 18 jaar en 197 dagen zijn vijftigste Eredivisie-wedstrijd speelde. Hij loste Giorgios Samaras af als jongste speler van sc Heerenveen met vijftig optredens achter zijn naam (19 jaar en 259 dagen in 2004); in de gehele Eredivisie presteerden alleen Arnold Bruggink en Frans Bouwmeester dat op jongere leeftijd. De meest opvallende naam in de opstelling van Heerenveen was echter basisdebutant Jizz Hornkamp, terwijl aanwinst Dennis Johnsen op de bank begon.

Al in de tweede minuut waren de Friezen dicht bij het openingsdoelpunt: Mitchell van Bergen vergat van dichtbij af te drukken en doelman Eduardo haalde de bal van de lijn. Na een klein kwartier was het toch raak: Michel Vlap werd op de helft van Vitesse gevonden door Nemanja Mihajlovic, kreeg veel te veel ruimte van de thuisploeg en haalde van afstand doeltreffend uit: 0-1. Het was alweer zijn negende doelpunt van het seizoen. Heerenveen kon echter maar tien minuten genieten van de voorsprong. Nadat Oussama Darfalou opdook bij de eerste paal en op de lat schoot, was de rebound voor Mukhtar Ali: 1-1.

Vitesse werd daarmee de dertiende club die duizend thuisdoelpunten maakte in de Eredivisie. Het was het eerste echt gevaarlijke moment van de Arnhemmers, die zichtbaar beter speelden na de gelijkmaker. Achterin gaf de ploeg van Leonid Slutsky minder ruimte weg en aan de rechterkant zorgden Ödegaard en Vyacheslav Karavaev voor veel dreiging. Desondanks bleef het voor rust 1-1 en na de onderbreking kwam Vitesse goed weg: een voorzet van Van Bergen belandde via Ali op de paal. Na een klein uur wist de thuisploeg de comeback toch te completeren. Bryan Linssen volleerde een afgeslagen voorzet knap raak met rechts, nadat de bal via-via voor zijn voeten viel schuin voor het doel.

Elf minuten voor tijd was Vlap dicht bij de gelijkmaker, toen hij vanaf de rand van het strafschopgebied de verre hoek uitzocht, maar Eduardo keerde zijn geplaatste schot. Aan de overzijde voorkwam Warner Hahn dat Linssen het duel in het slot gooide. Een minuut voor tijd leek Ödegaard dat alsnog te doen, maar zijn treffer tegen zijn oude club werd afgekeurd vanwege een daaraan voorafgaande overtreding in het strafschopgebied van Vitesse. Daardoor kreeg Heerenveen een strafschop, die diep in de blessuretijd werd benut door Sam Lammers: 2-2. Zodoende blijft Heerenveen elfde staan en Vitesse vijfde.

Vitesse

2 - 2

sc Heerenveen

 24' Ali
 58' Linssen
   14' Vlap
 90+3' Lammers (pen)
 
 Gele kaart: Linssen, Büttner, Clark, (Vitesse),
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 15.342
Arbiter: v.d. Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Eduardo
Karavajev
v.d. Werff
Clarke-Salter
Büttner
Serero
Clark
Ali (Buitink/77)
ödegaard
Darfalou (Margaret/56)
Linssen
  Hahn
Hornkamp (Floranus/61)
Höegh
Pierie
Woudenberg
Rienstra (v. Amersfoort/82)
Vlap
Schaars
v. Bergen
Lammers
Mihajlovic (Johnsen/66)

Gele hesjes demonstreren in Maastricht

In Maastricht hebben vandaag honderden mensen met gele hesjes gedemonstreerd. De demonstranten willen onder meer een Nexit en eisen het vertrek van premier Rutte.

De demonstratie, waaraan ook Belgen, Duitsers en Fransen deelnamen, begon bij het stadion van MVV en trok vervolgens naar Plein 92 in Maastricht. De organisatie koos voor Maastricht als locatie omdat daar in 1992 het Verdrag van Maastricht werd ondertekend waarmee de huidige EU werd vormgegeven.

Een opvallende aanwezige was Jacqueline Borlez, de weduwe van de man die eerder dit jaar werd doodgereden door een Nederlandse trucker tijdens een demonstratie op de snelweg bij Visé. "Ik ga door in naam van mijn man", zei Borlez tegen 1Limburg

Het protest verliep niet geheel vreedzaam. De politie heeft een 63-jarige man aangehouden voor belediging van een agent en er viel een gewonde door vuurwerk. 

Hoge officier Venezolaanse luchtmacht schaart zich achter Guaidó

Het hoofd strategische planning van de Venezolaanse luchtmacht, tweesterrengeneraal Yánez heeft via een videoboodschap laten weten dat hij zich achter de zelfbenoemd interim-leider van Venezuela, Juan Guaidó, schaart. Ook roept hij anderen, burgers en militairen, op hetzelfde te doen.

In de video, die via sociale media is verspreid, zegt de generaal dat 90 procent van de Venezolaanse militairen inmiddels tegen Maduro is. De opperbevelhebber van de luchtmacht liet via Twitter blijken dat hij niet onder die 90 procent valt. Hij laat weten dat Yánez een verrader is en banden heeft met corruptie. Volgens hem heeft de overgelopen generaal geen troepen onder zijn bevel. 

Waar Yánez zich nu bevindt is onduidelijk, het Amerikaanse persbureau AP heeft hem gesproken op een Colombiaans telefoonnummer. In dat gesprek bevestigd hij zijn verklaring maar laat tevens weten verder niks te willen zeggen tot zijn bevelhebber, president Guaidó, hem daar toestemming voor geeft. 

Vandaag wordt er weer volop gedemonstreerd in het Zuid-Amerikaanse land. "Het protest is officieel nog niet begonnen, maar het is nu al ongelofelijk druk in de rijkere wijk Las Mercedes van de hoofdstad Caracas", zegt NOS-correspondent Marc Bessems. "Ik zie tegenover mij een parkeergarage waar honderden, duizenden mensen in staan. En op een hoek van de straat kan ik gewoon niet verder meer. Overal staan mensen om mij heen te demonstreren."

Higuaín en Hazard schitteren; Van Aanholt wint derby van Babel

Gonzalo Higuaín heeft zijn doelpuntenrekening voor Chelsea geopend. De spits had met twee goals een groot aandeel in de ruime zege op Huddersfield. Behalve Higuaín was ook Eden Hazard goed voor een dubbelslag. Chelsea heeft de vierde plaats in de Premier League voorlopig overgenomen van Arsenal, dat drie punten minder heeft, maar zondag nog wel tegen Manchester City speelt. Tegelijkertijd boekte Wolverhampton Wanderers een knappe overwinning op bezoek bij Everton (1-3) en won Crystal Palace de Londense derby van Fulham (2-0).

Chelsea - Huddersfield Town 5-0
Chelsea had na de oorwassing van afgelopen woensdag tegen Bournemouth (4-0) wat goed te maken. Higuaín behield in de punt van de aanval het vertrouwen van trainer Maurizio Sarri en hij wist na ruim een kwartier voetballen zijn eerste doelpunt voor the Blues te maken. Higuaín werd in het strafschopgebied van Huddersfield Town aan het werk gezet door N'Golo Kanté, waarna hij uit een nog vrij lastige hoek overtuigend raak vuurde: 1-0. Op slag van rust wist Chelsea zijn voordelige marge te verdubbelen: na een overtreding van Elias Kachunga op César Azpilicueta verzilverde Hazard een strafschop.

Terence Kongolo begon als gewoonlijk in de basis bij Huddersfield Town, maar de voormalig Feyenoorder kon niet voorkomen dat the Terries uiteindelijk tegen een ruime nederlaag aanliepen op Stamford Bridge. Hazard zorgde halverwege de tweede helft op aangeven van Ross Barkley voor de 3-0, waarna Higuaín het kwartet voor Chelsea completeerde met een zeer fraaie uithaal in de verre hoek. In de laatste twintig minuten haalde Chelsea de voet van het gaspedaal, maar in de absolute slotfase wist het elftal van Sarri toch nog een keer te scoren. Kachunga werkte de bal in eigen doel, nadat David Luiz uit een hoekschop op doel had gekopt.

Everton - Wolverhampton Wanderers 1-3
Everton beleefde voor eigen publiek een rampzalige start. Leighton Baines beging na zes minuten spelen een overtreding op Matt Doherty, waarna de strafschop die volgde op overtuigende wijze werd benut door Rúben Neves: 0-1. Het antwoord van Everton volgde na een klein halfuur: André Gomes combineerde met Cenk Tosun, waarna de huurling van Barcelona met een verwoestend schot voor de gelijkmaker zorgde. De teams leken vervolgens met een gelijke stand aan de thee te gaan, maar Raúl Jiménez wist Wolverhampton in de slotminuut van de eerste helft toch weer op voorsprong te koppen. Via Leander Dendoncker stelde het bezoek de zege halverwege de tweede helft uiteindelijk veilig. De Belgische middenvelder volleerde vanaf een meter of zeven fraai raak en maakte zo zijn eerste doelpunt in Engelse dienst. Door de overwinning verstevigt Wolverhampton zijn zevende plaats op de ranglijst; de voorsprong op Everton bedraagt nu vier punten.

Crystal Palace - Fulham 2-0
Een rake strafschop van Luka Milivojevic in de 25e minuut, na een handsbal van Cyrus Christie na een luchtduel met Christian Benteke, zorgde in de eerste helft voor het klassenverschil. Crystal Palace gaf de voordelige marge na rust niet meer uit handen, ook omdat het team van Roy Hodgson in aanvallend opzicht weinig kon klaarspelen. Timothy Fosu-Mensah maakte na ruim een uur spelen zijn opwachting, als vervanger van de geblesseerde Christie, terwijl Ryan Babel vlak na de 2-0 in de 87e minuut naar de kant werd gehaald. Sergio Rico hield invaller én debutant Michy Batshuayi weliswaar van het scoren af, maar Jeffrey Schlupp benutte de rebound. Patrick van Aanholt speelde bij Crystal Palace de gehele wedstrijd; Jaïro Riedewald zat negentig minuten op de bank.

Brighton & Hove Albion - Watford 0-0
Jürgen Locadia en Davy Pröpper hadden een basisplek bij de thuisploeg, terwijl Watford aantrad met Daryl Janmaat als rechtsback. De enige serieuze kans van de eerste helft was voor Locadia: kort voor de rust pareerde Ben Foster zijn inzet. Verder creëerden beide ploegen weinig en de 0-0 ruststand was dan ook niet verwonderlijk. Omdat Brighton-keeper Mathew Ryan geen moeite kende met een schot van Will Hughes, Janmaat na een uur over het doel kopte en spelers als Glenn Murray, Locadia en Shane Duffy het vizier aan de overzijde ook niet op scherp hadden, werd er ook na rust niet gescoord.

Burnley - Southampton 1-1
In grote delen van de eerste helft had Southampton de overhand op Turf Moor. De beste mogelijkheid was vroeg in de wedstrijd voor Danny Ings: in een één-op-één-situatie kwam hij niet voorbij doelman Tom Heaton. Het bleef daarom voor rust bij 0-0. Ook in het tweede bedrijf speelde Southampton sterk en daar beloonden the Saints zich al gauw voor. Nathan Redmond maakte de nodige meters op de helft van Burnley, verschafte zichzelf de ruimte voor een afstandsschot en opende de score: 0-1. De bezoekers daarna goed weg, toen Ashley Barnes de lat trof in de slotfase, maar diep in de blessuretijd benutte hij een strafschop nadat debutant Peter Crouch de bal tegen de arm van Jack Stephens kopte: 1-1

Geheel Nederlands podium op 1.000m

Bij de wereldbekerwedstrijden langebaanschaatsen in Hamar heeft Kai Verbij de 1.000 meter bij de mannen gewonnen. Verbij zegevierde in 1:08,471 minuten.

Het werd een geheel Nederlands podium: Thomas Krol werd tweede in 1:08,534, Kjeld Nuis eindigde als derde in 1:08,714. Nuis gaat in de strijd om de wereldbeker aan de leiding voor Pavel Kulizhnikov, die zaterdag vierde werd.

De Japanner Taro Kondo won de kilometer in de B-groep eerder op zaterdag in 1:09,696 minuten, waarmee hij Pim Schipper (1:09,898) net voor wist te blijven. In 1:10,391 eindigde Hein Otterspeer als vierde.

Bowe wint 1.000m, Van Beek pakt brons

Brittany Bowe heeft de 1.000 meter voor vrouwen gewonnen bij de wereldbekerwedstrijden langebaan in het Noorse Hamar. De leidster in de stand om de wereldbeker won in 1:14,791 minuten, een nieuw baanrecord.

De winnares van de 500 meter, Nao Kodaira, werd tweede in 1:15,254. Lotte van Beek eindigde als derde in 1:15,429, haar snelste tijd dit seizoen. De andere twee Nederlandse vrouwen, Joy Beune (10e in 1:16,735) en Letitia de Jong (14e in 1:17,145) konden geen rol van betekenis spelen.

Sanneke de Neeling won eerder op zaterdag de 1.000 meter in de B-groep. De Neeling kwam in 1:16,158 over de meet, terwijl Elisa Dul in 1:17,761 minuten zesde werd.

Bosz maakt grote indruk met stunt tegen Bayern München

Bayer Leverkusen heeft zaterdag voor een verrassing gezorgd tegen Bayern München. Wout Weghorst was ondertussen belangrijk voor VfL Wolfsburg. Na zeven opeenvolgende competitiezeges ging Bayern München zaterdagmiddag onderuit bij het Bayer Leverkusen van Peter Bosz. Koploper Borussia Dortmund kon profiteren, maar dat deed het slechts deels met een 1-1 gelijkspel tegen Eintracht Frankfurt.

Bayer Leverkusen - Bayern München 3-1
Bosz voerde één wijziging door in zijn opstelling ten opzichte van de 0-3 zege op VfL Wolfsburg van vorige week: de geblesseerde Sven Bender werd vervangen door Mitchell Weiser. Bij Bayern ontbraken Manuel Neuer en Thiago Alcántara door blessureleed; hun vervangers waren Sven Ulreich en Rafinha. Bovendien kreeg James Rodríguez de voorkeur boven de meer defensief georiënteerde Javi Martínez. De eerste kans van de wedstrijd was na twaalf minuten ook voor James, maar verder gebeurde er weinig in de eerste helft en lag het tempo laag. Beide ploegen leken dan ook de kleedkamers op te zoeken met een 0-0 stand, maar Leon Goretzka zorgde kort voor het fluitsignaal voor de 0-1.

De middenvelder werd niet gedekt en kon zodoende van dichtbij raak koppen na een voorzet van Thomas Müller. Het leek vlak voor rust zelfs 0-2 te worden, maar een treffer van Robert Lewandowski werd afgekeurd wegens buitenspel. Daardoor bleef Leverkusen in de wedstrijd en na de rust zette de thuisploeg de comeback in. Leon Bailey plaatste een vrije trap vanaf circa 25 meter knap buiten bereik van Ulreich, waarna Kevin Volland als eindstation fungeerde van een flitsende aanval: 2-1. Leverkusen maakte voetballend een goede indruk en hoefde niet veel gevaar van Bayern toe te staan. Vlak voor tijd maakte Lucas Alario een einde aan alle resterende twijfel.

Eintracht Frankfurt - Borussia Dortmund 1-1
Met Marco Reus, Luka Jovic, Paco Alcácer en Sébastien Haller stonden vier van de vijf topscorers van de Bundesliga op het veld. Het duel leek vooraf dan ook een garantie op doelpunten en halverwege de eerste helft was het Marco Reus die de score opende. De aanvaller combineerde samen met Raphaël Guerreiro richting het doel van Kevin Trapp en haalde zelf de trekker over op aangeven van zijn ploeggenoot: 0-1. Acht minuten voor rust kwam Eintracht echter langszij: kort nadat Ante Rebic op de lat kopte, werkte Jovic de bal van dichtbij binnen na een voorzet van Danny da Costa. Even daarvoor had Reus ook al de lat getroffen.

In de tweede helft opereerden beide ploegen voorzichtiger dan voor rust. Er kwamen wat kansen voor Dortmund, maar Trapp had weinig moeite met een schot van Alcácer en Axel Witsel vuurde over. Zeventien minuten voor tijd kreeg Haller zijn hoofd net niet tegen de bal aan bij een goede mogelijkheid. Een vrije tap van Alcácer belandde vlak voor tijd op het dak van het doel. Een beslissing leek aan beide kanten te kunnen gaan vallen, maar kwam er niet. Desondanks breidt Dortmund de voorsprong ten opzichte van Bayern uit tot zeven punten.

Hertha BSC - VfL Wolfsburg 0-1
In totaal verschenen er in het Olympiastadion drie Nederlanders aan de aftrap: Karim Rekik (Hertha), Paul Verhaegh en Weghorst (beiden Wolfsburg). Javairô Dilrosun en Derrick Luckassen ontbraken vanwege blessureleed nog bij Hertha, dat na ruim een kwartier ontsnapte aan een tegentreffer. Jérôme Roussillon nam het doel van de thuisploeg onder vuur na een hoekschop, maar doelman Rune Jarstein en de lat voorkwamen de 0-1. Kort erna trof ook Rekik de lat namens Hertha. In de tweede helft groeide Weghorst na 65 minuten uit tot matchwinner. De Nederlandse spits ontsnapte aan de aandacht van directe tegenstander Marvin Plattenhardt en zorgde vervolgens op aangeven van Roussillon beheerst voor het enige doelpunt van de middag. Het betekende voor Weghorst zijn zevende treffer in twintig Bundesliga-optredens dit seizoen.

1. FC Nürnberg - Werder Bremen 1-1
De eerste helft in het Max-Morlock-Stadion leverde niet één grote kans voor de doelen van Christian Mathenia en Jiri Pavlenka op. Het team van trainer Michael Köllner liet echter een betere indruk achter, met veel druk en meer aanvallend voetbal op de helft van Werder, dat met Davy Klaassen in de basis aantrad. In het eerste kwartier na rust neutraliseerden de teams elkaar op het middenveld, maar na ruim een uur spelen viel de 0-1. Ludwig Augustinsson bezorgde de bal met een omhaal bij de tweede paal, waar de in rust voor Milot Rashica ingevallen Johannes Eggestein raak schoot. Een andere invaller, Mikael Ishak, bepaalde drie minuten voor tijd de eindstand op aangeven van Matheus Pereira: 1-1.

TSG Hoffenheim - Fortuna Düsseldorf 1-1
Hoffenheim beleefde voor eigen publiek een uitstekende start. Dennis Geiger verdiende na een klein kwartier voetballen een strafschop, waarna het buitenkansje eenvoudig werd verzilverd door Andrej Kramaric: 1-0. Joshua Brenet begon voor het eerst sinds 23 december in de basis bij Hoffenheim en hij wist op slag van rust bijna te scoren. De ex-PSV'er werd bij de tweede paal bereikt door Nico Schulz, maar zijn kopbal werd uiteindelijk gekeerd door doelman Michael Rensing. De formatie van trainer Julian Nagelsmann leek de zaken zo prima op orde te hebben, maar Fortuna wist vrijwel direct na rust op gelijke hoogte te komen. Kevin Stöger had vanaf de rechterflank een scherpe voorzet in huis, waarna Rouwen Hennings de bal voorbij Oliver Baumann kopte. Hoffenheim zocht daarna met man en macht naar een nieuwe voorsprong, maar Fortuna verweerde zich kranig en hield uiteindelijk knap stand.

Wellens wint net zoals vorig jaar de Trofeo de Tramuntana

Tim Wellens heeft de derde wedstrijd van de Challenge Mallorca gewonnen. De Belg van Lotto Soudal was net zoals vorig jaar de beste in de Trofeo de Tramuntana. Hij was in de sprint te sterk voor de Duitser Emanuel Buchmann, die vrijdag de tweede wedstrijd van de Challenge Mallorca had gewonnen. Wereldkampioen Alejandro Valverde werd derde.

Vandaag stond de derde wedstrijd van de Challenge Mallorca op het programma. De renners moesten 140 kilometer afleggen met in totaal 3300 hoogtemeters. Ideaal voor de renners die goed bergop kunnen.

Zoals zo vaak ontstond er vanaf het begin een vroege vlucht die de eerste uren van de wedstrijd mochten gaan kleuren. Ook ditmaal reed er een kopgroep weg, maar ruim voor de streep werden ze alweer teruggehaald. Op veertig kilometer ontstond er een groep van 27 renners met daarbij alle favorieten voor de zege.

Op de Puig Major, de belangrijkste klim van de dag, trok Buchmann ten aanval. De Duitser van BORA-hansgrohe, die vrijdag al had gewonnen, kwam als eerste boven. Hij begon met een voorsprong van twintig seconden aan de afdaling op Wellens en Sergio Higuita. Wellens reed er in de afdaling naar toe, terwijl Higuita moest afhaken bij de Belg. In de laatste vijf kilometer liet Wellens ook Buchmann achter zich op de laatste beklimming van de dag. Voor Wellens was het zijn eerste overwinning van het jaar en volgt zichzelf op als winnaar van de Trofeo de Tramuntana. Valverde werd op meer dan één minuut derde en moet nog altijd wachten op zijn eerste zege in zijn wereldkampioenentrui.

Pieter Weening was met de zevende plaats de beste Nederlander van de dag. Bauke Mollema die de eerste twee dagen derde werd kwam in de derde wedstrijd niet aan de start.

Zondag staat de laatste wedstrijd van de Challenge Mallorca op het programma. Waar de eerste drie dagen voor de klimmers was krijgen de sprinters morgen de kans op Mallorca.

Kulizhnikov wint 500m, Verbij derde

Op de tweede dag van de wereldbekerwedstrijden in Hamar is de 500 meter voor mannen gewonnen door Pavel Kulizhnikov. De Rus reed een tijd van 34,652 seconden,

De Koreaan Jun-Ho Kim eindigde als tweede in 34,718. Dai Dai Ntab was met de derde plaats in 34,771 de beste Nederlander.

Kai Verbij eindigde met plek vier in 34,802 net naast het podium. Ronald Mulder werd zevende (34,950), Jan Smeekens twaalfde in 35.067. Michel Mulder stelde met de vijftiende plaats in 35.234 ietwat teleur.

De 500 meter in de B-groep werd eerder vandaag gewonnen door de Chinees Tingyu Gao in 35,028.

Skiester Shiffrin weer de beste op slalom, nu wél podium voor Swenn Larsson

Alpineskiester Mikaela Shiffrin heeft in het Sloveense Maribor de laatste World Cup-wedstrijd gewonnen voorafgaand aan de wereldkampioenschappen, die volgende week beginnen. De Amerikaanse was in Slovenië weer een klasse apart op de slalom.

Na één run had Shiffrin al een grote voorsprong: de Slowaakse Petra Vlhova volgde op exact een seconde, Anna Swenn Larsson uit Zweden gaf 1,09 seconden toe en de Zweedse Frida Hansdotter en Wendy Holdener uit Zwitserland stonden zelfs al op meer dan anderhalve seconde van het Amerikaanse slalomfenomeen.

In de tweede run schoof Holdener naar voren, langs Hansdotter. Swenn Larsson nam vervolgens de leiding over, waarna Vlhova verrassend zwak uit de bus kwam en terugviel naar uiteindelijk de vijfde plek: de eerste keer dit seizoen dat ze op de slalom buiten het podium valt.

Shiffrin ging als laatste naar beneden en verloor weliswaar wat tijd, maar ze hield met 0,77 seconden nog ruim voldoende over op Swenn Larsson voor de winst. De Zweedse mocht zo bijna vijf jaar na haar eerste podiumplek eindelijk weer juichen. Dat kon eerder dit seizoen ook al even, maar in Flachau werd ze achteraf gediskwalificeerd en raakte ze het podium kwijt. Holdener eindigde nu als derde.

Tottenham stijgt dankzij reddende engel Son naar tweede plek

Tottenham Hotspur is er zaterdagmiddag op het nippertje in geslaagd om een overwinning te boeken tegen Newcastle United. The Spurs leken op Wembley lange tijd genoegen te moeten nemen met een doelpuntloos gelijkspel, maar Heung-Min Son besliste in de slotfase anders. Zijn schot bleek Newcastle-goalie Martin Dubravka te machtig en de bezoekers wisten de 1-0 nederlaag daarna niet meer af te wenden. Tottenham stijgt door de zege over Manchester City heen naar de tweede plek, al komt de regerend landskampioen zondag nog wel in actie tegen Arsenal.

Mauricio Pochettino koos ervoor om Fernando Llorente in eerste instantie op de bank te houden en met spelers als Erik Lamela, de weer teruggekeerde Son en Lucas Moura in de aanval te beginnen. Laatstgenoemde kreeg na dik een kwartier spelen de eerste goede mogelijkheid van de wedstrijd, maar de Braziliaan knikte de bal helemaal vrijstaand naast het doel van Dubravka. Net als Manchester City eerder deze week al ervoer, ontdekte Tottenham in de eerste helft echter dat het niet eenvoudig is om een bres te slaan in de verdediging van the Magpies .

De compact verdedigende ploeg van trainer Rafael Benítez hoefde in het restant van de eerste helft enkel een kopbal op de lat van Lamela toe te staan en de bezoekers kwamen vlak na rust via hun eerste echte mogelijkheid van het duel zelfs bijna op voorsprong. Doordat een kopbal van José Salomón Rondón echter op de paal belandde kwam Tottenham met de schrik vrij en kon het weer op zoek gaan naar de openingstreffer. Met nog een halfuur te gaan bracht Pochettino Llorente toch in de ploeg en met de Spanjaard koud in het veld was het bijna 1-0 voor de thuisploeg.

Een knappe poging van Christian Eriksen werd echter van de lijn gehaald, waarna het ook aan de overkant bijna raak was. Hugo Lloris voorkwam met een fraaie zweefduik op zijn beurt dat Ayoze Pérez de bezoekers op voorsprong zette en de twee ploegen gingen met een gelijke stand de slotfase in. Op een moment dat de frustratie bij de thuisploeg zienderogen toe begon te nemen nam Son daarop het heft in handen: hij mocht met nog dik vijf minuten te gaan van buiten de zestien uithalen en zijn schot stuiterde na slecht ingrijpen van Dubravka in het doel. De slotfase van het duel maakte de Zuid-Koreaan vervolgens niet meer mee aangezien hij in de slotminuut werd vervangen door Eric Dier.

Kodaira supersnel in Hamar

Bij de wereldbekerwedstrijden langebaanschaatsen in Hamar heeft Nao Kodaira de 500 meter voor vrouwen gewonnen. De Japanse zegevierde in 37,254 seconden, een nieuw baanrecord.

Europees kampioene sprint Vanessa Herzog werd tweede met 37,378. Het brons ging naar Angelina Golikova met 37,916. Er deden maar twee Nederlandse vrouwen mee in de A-divisie. Letitia de Jong werd tiende in 38,308 en Janine Smit eindigde als elfde in een tijd van 38,487.

De B-groep werd in 38,758 seconden gewonnen door Sanneke de Neeling. Isabelle van Elst (39,061) eindigde als vijfde, voor Floor van den Brandt (39,181).

Veldrijdster Cant voor derde keer op een rij wereldkampioen

Sanne Cant is zaterdag wereldkampioen veldrijden geworden. De overige twee plaatsen op het podium waren voor Nederland. Lucinda Brand werd tweede. Het brons was voor Marianne Vos.

Met onder andere Brand, Vos, Denise Betsema en Annemarie Worst stond er een zeer sterke Nederlandse afvaardiging aan de start. Vanaf de start probeerde Nederland druk te zetten op Cant. Eerst via Betsema en later ook Worst. Van een definitieve afscheiding was er echter geen sprake en zo ontstond een kopgroep met naast de Nederlandse favorieten ook Cant en de Zwitserse Jolanda Neff.

Door regenval was het parcours glibberig geworden en dat was niet in het voordeel van Brand. De renster van Team Sunweb had waarschijnlijk de beste benen maar vanwege enkele valpartijen door gebrek aan technische vaardigheid liep ze verschillende keren achter de feiten aan.

In de voorlaatste ronde verhoogde Cant het tempo waardoor Betsema, Worst en Neff af moesten haken. Ook Brand raakte op achterstand doordat ze viel tijdens het wisselen van fiets. Met hulp van Vos probeerde Brand nog terug te komen bij de Belgische maar die bleek te sterk.

Uitslag
1. Sanne Cant (BEL)
2. Lucinda Brand (NED)
3. Marianne Vos (NED)
4. Denise Betsema (NED)
5. Annemarie Worst (NED)
6. Jolanda Neff (ZWI)
7. Kaitlin Keough (USA)
8. Nikki Brammeier (GBR)
9. Sophie de Boer (NED)
10. Ellen van Loy (BEL)

Cant is Nederland te snel af. (PRO SHOTS/Action Images)
Cant is Nederland te snel af. (PRO SHOTS/Action Images)

Demonstratie tegen Maduro in Amsterdam, opkomst is laag

Op de Dam in Amsterdam is momenteel een betoging gaande tegen de Venezolaanse dictator Maduro en voor zelfbenoemd interim-leider Guaidó.

De opkomst is laag, volgens onze redacteur ter plaatse gaat het om een handje vol mensen die vooral zingt en Spaanse teksten scandeert. Ook is er veel pers op de been. De hoeveelheid journalisten doet niet onder voor de hoeveelheid actievoerders.

Daarnaast is er veel vlagvertoon en zijn er enkele leuzen te zien. Hieronder staat een foto- en videverslag van het spektakel, dus scroll vooral even omlaag.

Protest op de Dam tegen Maduro (Foto: FOK!)
Demonstratie op de Dam tegen Maduro (Foto: FOK!)

Demonstratie op de Dam tegen Maduro (Foto: FOK!)
Demonstratie op de Dam tegen Maduro (Foto: FOK!)

Demonstratie op de Dam tegen Maduro (Foto: FOK!)
Demonstratie op de Dam tegen Maduro (Foto: FOK!)Demonstratie op de Dam tegen Maduro (Foto: FOK!)
Demonstratie op de Dam tegen Maduro (Foto: FOK!)Demonstratie op de Dam tegen Maduro (Foto: FOK!)
Demonstratie op de Dam tegen Maduro (Foto: FOK!)

De hele boel bij elkaar (Foto: FOK!)
De hele boel bij elkaar (Foto: FOK!)


'Kinderen worden te makkelijk in pleeggezin geplaatst'

Kinderen die door omstandigheden niet meer thuis kunnen wonen worden te makkelijk in een pleeggezin geplaatst, daarvoor waarschuwen experts. Dat blijkt uit onderzoek van tv-programma De Monitor

De deskundigen maken zich grote zorgen over de hoeveelheid pleegkinderen die voortijdig weer weg moeten uit hun pleeggezin, dat is momenteel ongeveer 45%. De kinderen moeten dan weer opnieuw wennen aan een ander huis, terwijl ze al zo kwetsbaar zijn. Het probleem zit in de jeugdwet 2015, die bepaalt dat opvang in een gezin de voorkeur heeft boven een instelling.

Lector residentiele jeugdzorg Peer van der Helm zegt er dit over: "Een echt gezin voelt prettiger, maar het kan vaak niet. Voor sommige kinderen is professioneel ouderschap nodig. Denk aan kinderen met een licht verstandelijke beperking, die verwaarloosd of mishandeld zijn én hechtingsproblematiek hebben. Die kun je niet zomaar in een pleeggezin plaatsen. Pleegouders gaan eraan ten onder. Bovendien verergert zo’n negatieve ervaring het probleemgedrag van een kind en creëer je een lopende band waarbij het kind uiteindelijk alsnog in een instelling of zelfs in de gesloten jeugdzorg terecht komt, omdat geen pleeggezin hem of haar meer wil hebben"

Veel betrokkenen denken dat de keuze voor een gezin daarnaast ook een financieel motief heeft. Een plaatsing in een pleeggezin kost ongeveer 40 euro per dag, terwijl plaatsing in een gezinshuis of instelling tussen de 148 en 250 euro per dag kost. Deskundigen zijn van mening dat goedkoop uiteindelijk duurkoop wordt. "Als pleegzorg niet de juiste plek is dan is de kans dus groot dat de plaatsing voortijdig beëindigd moet worden. Dit is schadelijk voor het kind en kan de problemen verergeren. Op langere termijn is het dan dus duurder, want het kind heeft uiteindelijk meer hulp nodig en een zwaardere zorgvorm.", zegt Onderzoeker Harmke Leloux.

Ook pleegouders zijn ontevreden over de huidige gang van zaken. 60% van hen vindt dat de zorg voor pleegkinderen steeds zwaarder wordt. En bijna de helft is ontevreden over de ondersteuning en begeleiding voor pleegouders.

Jeugdzorg laat weten druk bezig te zijn om het aantal mismatches terug te dringen, maar: "Soms blijkt achteraf dat het helaas niet heeft gewerkt in een pleeggezin. Maar dat heeft niet altijd te maken met de beslissing vooraf. Helaas is de praktijk niet zo maakbaar." Ook kaatst jeugdzorg de bal terug naar de gemeenten, die zouden te weinig betalen waardoor de kwaliteit onder druk komt te staan.

Brons voor Schulting op shorttrackmijl in Dresden

Bij de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Dresden heeft Suzanne Schulting brons gewonnen op de 1500 meter. Nadat ze zich met enkele ronden te gaan in derde plaats had genesteld, kon ze ten opzichte van Kim Boutin en Ji Yoo Kim in de slotfase geen vuist meer maken.

In de halve finale reed Schulting al attent van voren. Met gedecideerde inhaalmanoeuvres wist ze de concurrentie in te pakken. Ook Rianne de Vries plaatste haalde de A-finale, ze werd geholpen door de penalties van de Chinezen Zhong en Song. In de finale streed ze voornamelijk in de achterhoede. Ze werd uiteindelijk achtste en laatste.

Op de 1000 meter strandden Georgie Dalrymple en Lara van Ruijven in de halve finale. Dalrymple ging daarin voortvarend van start en leek goed op weg om voor een stunt te zorgen. De 1000 meter bleek echter net iets te lang. In de slotronden werd de jonge shorttrackster nog gepasseerd en ze eindigde als vijfde. Van Ruijven werd in de tweede halve finale derde, waarmee ze zich kwalificeerde voor de B-finale.

Tineke den Dulk mocht alsnog deelnemen aan de kwartfinale, nadat ze eerder vanochtend met succes door de herkansingen was gekomen. Ze werd echter bestraft met een penalty na een mislukte inhaalpoging op Dalrymple.

Mannen boeken geen succes
De heren hadden in Dresden niets in te brengen. Itzhak de Laat en Daan Breeuwsma kwamen op de 1500 meter in eerste instantie goed mee, maar tegen het geweld van Gun Woo Kim, Semen Elistratov en Charles Hamelin waren ze niet opgewassen.

Ook op de 1000 meter was er geen succes. Dennis Visser was de enige Nederlander die in de kwartfinale in actie kwam. In zijn kwartfinale met toppers als Charle Cournoyer, Shaolin Sandor Liu en Kyung Hwan Hong had hij niks in te brengen. Dylan Hoogerwerf (penalty) en Niels Kingma (uitgeschakeld in voorronde) waren op vrijdag al uitgeschakeld. Later vandaag rijden de heren en vrouwenploeg nog de halve finales op de ploegenachtervolging. 

Pidcock wereldkampioen veldrijden bij beloften

Veldrijder Tom Pidcock is in het Deense Bogense wereldkampioen geworden in de categorie onder 23 jaar. Achter de Brit wonnen Eli Iserbyt en Antoine Benoist het zilver en brons.

Vooraf werd er gehoopt op een strijd tussen Pidcock en tweevoudig wereldkampioen Iserbyt. De Belg nam in de openingsfase het initiatief. Door een fietswissel had Pidcock een achterstand van acht seconden opgelopen ten opzichte van Iserbyt.

Na vier ronden was Pidcock terug in het wiel bij Iserbyt en ging direct in de aanval. De Belg had geen antwoord op die versnelling. Na acht ronden kwam Pidcock als de nieuwe wereldkampioen over de finish. Op vijftien seconden werd Iserbyt tweede. De Fransman Benoist won het brons. Beste Nederlander was Ryan Kamp op plaats zeven.

Eerder op de dag werd een andere Brit wereldkampioen bij de junioren. Net als vorig seizoen was Ben Tulett opnieuw de winnaar. In de derde ronde reed hij weg bij de Belgische medevluchters Witse Meeussen en Ryan Cortjens. Met een vijfde plaats was Pim Ronhaar de beste Nederlander.

Om 15.00 uur is de wedstrijd voor de vrouwen. Met een sterke selectie aan de start is Nederland favoriet voor het goud. De wedstrijd is live te zien bij de NOS, Sporza en Eurosport.

Uitslag beloften
1. Thomas Pidcock (GBR)
2. Eli Iserbyt (BEL)
3. Antoine Benoist (FRA)
4. Tomas Kopecky (CZE)
5. Jakob Dorigoni (ITA)
6. Ben Turner (GBR)
7. Ryan Kamp (NED)
8. Loris Rouiller (ZWI)
9. Thomas Mein (GBR)
10. Niels Vandeputte (BEL)

Uitslag junioren
1. Ben Tulett (GBR)
2. Witse Meeussen (BEL)
3. Ryan Cortjens (BEL)
4. Thibau Nys (BEL)
5. Pim Ronhaar (NED)
6. Tom Lindner (DUI)
7. Carlos Canal Blanco (SPA)
8. Lennert Belmans (BEL)
9. Jakub Toupalik (CZE)
10. Theo Thomas (FRA)

Bertens plaatst zich op knappe wijze voor finale Sint-Petersburg

Kiki Bertens heeft zich op knappe wijze geplaatst voor de finale van het WTA-toernooi van Sint-Petersburg. De Nederlandse nummer acht van de wereld won met 7-6 (5), 6-2 van de Wit-Russische Aryna Sabalenka.

In de finale speelt Bertens nu tegen Donna Vekic uit Kroatië of de Russische Vera Zvonareva. De twee speelsters spelen later op de dag nog tegen elkaar.

In een spannende eerste set waarin beide speelsters aan elkaar gewaagd waren moest een tiebreak de beslissing brengen. Daarin kwam Sabalenka, de nummer tien van de wereld, op een 3-1 voorsprong. Bertens kwam sterk terug in de tiebreak en wist vijf punten op rij te winnen. De Wit-Russische wist nog twee setpunten weg te werken, maar op het derde setpunt was het raak voor de Nederlandse na een fantastisch punt.

In de tweede set liep Bertens snel uit naar een 4-0 voorsprong. Sabalenka kwam nog terug tot 4-2. Bertens wist daarna haar belangrijke servicegame te behouden en in de lange achtste game van de tweede set wist de 27-jarige Wateringse op haar vierde wedstrijdpunt toe te slaan.

Bertens plaatst zich op knappe wijze voor finale Sint-Petersburg (Pro Shots / Action Images)
Bertens plaatst zich op knappe wijze voor finale Sint-Petersburg (Pro Shots / Action Images)

CSGO: Sticker DickStacy "te expliciet"

De voorrondes voor de Intel Extreme Masters in Katowice, Polen zijn in volle gang. Het team Grayhound Gaming heeft zich gekwalificeerd en de spelers mogen daarom een sticker ontwerpen. De sticker van de Australische speler Oliver "DickStacy" Tierney is helaas in eerste instantie geweigerd.

DickStacy had een prachtig en sprekend ontwerp ingediend. Helaas vond de organisatie dit geen goed idee. Voor sommige preutse regio’s van de wereld was het te aanstootgevend. Samen met zijn moeder creëerde DickStacy een nieuwe versie en die kwam wonderwel door de keuring heen. Hieronder een indruk van deze kleurrijke persoonlijkheid.

NHL: Seguin geeft Wild klop in slotfase

De ijshockeyers van de Dallas Stars hebben in de NHL thuis in het American Airlines Center met 3-1 gewonnen van de Minnesota Wild. Vooral Tyler Seguin was voor de thuisploeg lekker bezig.

Andrew Cogliano zorgde na drie minuten in de tweede periode voor 1-0, maar een goede vijf minuten later tekende Brad Hunt in de powerplay voor de gelijkmaker. Daar bleef het tot acht minuten voor tijd bij, toen Seguin de Stars weer op voorsprong zette. Minnesota probeerde aan te vallen, maar met 24 seconden op de klok gooide Seguin het duel met zijn tweede treffer op slot.

Uitslagen NHL vrijdag
Buffalo Sabres - Chicago Blackhawks 3-7
Florida Panthers - Nashville Predators 1-4
New York Islanders - Tampa Bay Lightning 0-1 SO
Pittsburgh Penguins - Ottawa Senators 5-3
Washington Capitals - Calgary Flames 4-3
Carolina Hurricanes - Vegas Golden Knights 5-2
Detroit Red Wings - Toronto Maple Leafs 3-2 OT
Dallas Stars - Minnesota Wild 3-1

Stars - Wild (Bron: YouTube)

xs4allmoetblijven probeert om KPN heen te gaan

De soap rondom het merk XS4ALL is nog (lang) niet voorbij. Donderdag is bekend gemaakt dat de Canadese vermogensbeheerder Brookfield overweegt een meerderheidsbelang in KPN te nemen.

Vrijwel meteen na dat KPN aankondigde om de merken Telfort en XS4ALL op te nemen in het merk KPN, kwam het XS4ALL gedeelte van het concern in opstand. Het merk zou moeten blijven. Een petitie, ten tijde van schrijven bijna 51.000 keer getekend, werd meteen online gezet om druk uit te oefenen op KPN.

Zoals bijna altijd gebeurt, kwam het grote bedrijf in actie om de negatieve publiciteit te beperken en 'in gesprek' te gaan met de actiegroep xs4allmoetblijven. Wederom zoals vrij normaal is, kwam er weinig uit dit 'gesprek'. KPN houdt vast aan de koers en het merk XS4ALL zal verdwijnen. Alle hoop leek verloren voor de fans en klanten van de oudste (qua naam) nog actieve internetprovider van Nederland.

Afgelopen donderdag kwam het bericht dat Brookfield overweegt om KPN over te nemen door middel van een meerderheid van de aandelen te kopen. De actiegroep heeft hierdoor besloten om hun pijlen niet langer te richten op KPN, maar op de mogelijke nieuwe eigenaar van het concern.

In een open brief aan de CEO van Brookfield legt de actiegroep in het kort de geschiedenis van XS4ALL uit en waarom zij van mening zijn dat het merk moet blijven. De actiegroep hamert ook meermaals over de negatieve publiciteit die het opheffen van XS4ALL KPN heeft opgeleverd.

Het is momenteel onduidelijk of Brookfield überhaupt KPN over gaat nemen, onder welke voorwaarden en wat er met de merken Telfort en XS4ALL gaat gebeuren bij zo'n overname.

Cillessen lang uitgeschakeld en mist duels met Real Madrid

Jasper Cillessen is zes weken uitgeschakeld, zo meldt Barcelona via de officiële kanalen. De Catalaanse topclub geeft aan dat de Nederlander een spier in zijn rechterkuit heeft gescheurd. Door de blessure mist de Oranje-international beide wedstrijden tegen Real Madrid in de Copa del Rey, het toernooi waarin Cillessen doorgaans meedoet.

Ronald Koeman hoeft waarschijnlijk dus niet te vrezen voor een absentie van Cillessen als het Nederlands elftal in maart begint met de EK-kwalificatie. Op 21 maart staat het duel met Wit-Rusland op het programma, drie dagen later volgt de wedstrijd tegen Duitsland. Wel is de blessure van Cillessen een flinke tik voor Barcelona, dat Marc-André ter Stegen als eerste doelman heeft.

Cillessen wist afgelopen week nog te imponeren in het shirt van Barcelona door in de return in de Copa del Rey tegen Sevilla (6-1) onder meer een strafschop te keren. De wedstrijden tegen Real in het Spaanse bekertoernooi op 6 februari in het Camp Nou en op 27 februari in het Santiago Bernabéu moet de doelman aan zich voorbij laten gaan.

Na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen Sevilla waren zijn ploeggenoten en trainer Ernesto Valverde nog lovend over Cillessen. “"We hebben twee geweldige keepers en Jasper is iemand van wereldklasse”", aldus Valverde. “"We mogen onszelf gelukkig prijzen dat we over hem kunnen beschikken. De afgelopen tijd hebben we veel van ons succes te danken aan onze keepers.”"

Yoko Taro werkt aan raids voor Final Fantasy XIV

Een speciale aankondiging voor fans van Final Fantasy XIV en NieR. Tijdens het Final Fantasy XIV Fan Festival in Parijs werd bekendgemaakt dat niemand minder dan Yoko Taro werkt aan raids voor de nieuwe uitbreiding Shadowbringers.

Taro gaat hiervoor samenwerken met Yosuke Saito. Het duo was samen verantwoordelijk voor de creatie van NieR en dat belooft dus wat voor de nieuwe Alliance Raid Series. Deze heet 'YoRHa: Dark Apocalypse' en volgt de 'Return to Ivalice' raid series op.

Final Fantasy XIV: Shadowbringers lanceert op 2 juli.

Yorha Dark Apocolypse Final Fantasy XIV

NBA: Beasly overschaduwt Harden en helpt Nuggets langs Rockets

De basketballers van de Denver Nuggets hebben in de NBA thuis gewonnen van de Houston Rockets. James Harden schoot weliswaar voor de 25e keer op rij minstens 30 punten binnen, genoeg was het niet.

De Nuggets sloegen vooral in het tweede kwart toe, waarna de voorsprong in het derde kwart uitgebreid werd. De thuisploeg hield vervolgens stand en maakte het met 136-122 af.

Malik Beasly was goed voor 35 punten en zorgde daarmee voor een leuk feitje: het was de eerste keer sinds 11 december dat Harden níet de topscorer in een wedstrijd was. Met een late driepunter haalde hij nog wel de dertig punten om zijn reeks zo voort te kunnen zetten.

Uitslagen NBA vrijdag
Charlotte Hornets - Memphis Grizzlies 100-92
New York Knicks - Boston Celtics 99-113
Miami Heat - Oklahoma City Thunder 102-118
Utah Jazz - Atlanta Hawks 128-112
Denver Nuggets - Houston Rockets 136-122

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Final Fantasy XIV: Shadowbringers lanceert 2 juli

Square Enix heeft vandaag meer informatie gegeven over de derde uitbreiding voor Final Fantasy XIV. Shadowbringers voegt Gunbreakers toe als job, de Viera als speelbaar ras en meer.

De 'Gunbreaker' dient als tank en vecht met zijn, hoe kan het ook anders, gunblade. De Viera zijn konijnachtige wezens met lange oren. Ze kwamen eerder al voor in Final Fantasy XII. Een uitbreiding is niets zonder nieuwe gebieden om te verkennen. Shadowbringers introduceert daarom Il Mheg en Tak'tika Greatwood.

De uitbreiding lanceert op 2 juli en is vanaf 6 februari te pre-orderen via de Square Enix Store. Een speciale Collector's Edition is ook aangekondigd en bevat een standbeeld, art book en meerdere in-game goodies. De uitgebreide aankondigingstrailer kun je hieronder bekijken.

Satelliet filmt meteorietinslag Cuba

Met behulp van radarsatellieten is een meteorietinslag boven Cuba gefilmd. De meteoriet kwam vrijdag neer bij het dorpje Viñales.

De meteoriet werd op zijn verzengende laatste reis zelfs in Florida gezien en een satelliet, eigendom van de universiteit van Colorado, wist het exacte moment te registreren, waarop de meteoriet de atmosfeer instormt.

Snowboardcrossers Dierdorff en Samkova wereldkampioen

Snowboarders Mick Dierdorff en Eva Samkova hebben zich in het Amerikaanse Solitude, in de staat Utah, laten kronen tot wereldkampioenen op de snowboardcross, het eerste onderdeel van het WK.

Bij de mannen nam Dierdorff in de finale al vroeg de leiding en die stond hij geen moment meer af, waardoor de 27-jarige debutant voor eigen publiek de wereldtitel pakte. Achter hem was het wel spannend en het zilver ging er naar Hanno Douschan uit Oostenrijk. Emanuel Perathoner knokte met Lucas Eguibar om brons, maar de Spanjaard ging bij de laatste sprong onderuit en dus kon Perathoner namens Italië het podium betreden.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

De Tsjechische Samkova, olympisch kampioene in 2014, nam in de vrouwenfinale ook bij de start de koppositie en ook zij werd niet meer bijgehaald. De vanuit Frankrijk overgestapte Britse Charlotte Bankes won het zilver, voor olympisch kampioene Michela Moioli uit Italië. Haar landgenote Francesca Gallina moest in de finale al vroeg afhaken en werd vierde, zesvoudig wereldkampioene Lindsey Jacobellis haalde de finale voor eigen publiek niet en won de B-finale, goed voor plek vijf.

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

Olympisch hoogspringkampioen en elf andere Russen geschorst

Je verwacht het niet, maar er zijn weer Russische sporters geschorst. Het gaat om twaalf sporters uit de atletiek, die bij het hertesten van urinestalen - voornamelijk uit 2012 en 2013 - alsnog positief testten. Het internationaal sporttribunaal CAS heeft de twaalf na een slepende procedure een schorsing opgelegd.

Een van de voornaamste namen is hoogspringer Ivan Ukhov, die in Londen olympisch goud won. Hij heeft een schorsing van vier jaar gekregen, die vrijdag (1 februari) van start is gegaan. Zijn resultaten van 2012 tot en met 2015 zullen geschrapt worden, waardoor hij het olympisch goud in mag leveren.

Dat gaat dan eventueel naar de Amerikaan Erik Kynard, terwijl Derek Drouin (CAN), Robert Grabarz (GBR) en Mutaz Essa Barshim (QAT) van brons op kunnen schuiven naar zilver.

Ivan Ukhov (hoogspringen)
Olympisch goud in 2012 vervalt; vier jaar schorsing vanaf 1 februari 2019

Tatyana Firova (400m)
Olympisch zilver (4x400m) in 2008 en 2012, beiden vervallen, "gewone mensen mogen doping gebruiken, waarom wij dan niet?"; vier jaar schorsing vanaf 9 juni 2016

Svetlana Shkolina (hoogspringen)
Olympisch brons in 2012 en wereldtitel 2013 vervallen; vier jaar schorsing vanaf 1 februari 2019

Lyukman Adams (hinkstapspringen)
Negende op OS 2012, wereldtitel indoor 2014 vervalt; vier jaar schorsing vanaf 31 januari 2019

Anna Bulgakova (kogelslingeren)
Vijfde op WK 2013; vier jaar schorsing vanaf 29 maart 2017 (twee jaar bovenop de al staande schorsing)

Gulfiya Agafonova-Khanafeeva (kogelslingeren)
Geen finale op OS 2012, echte dopingparel; betrapt op NK 2002, betrapt in 2008, geschorst wegens manipuleren urinestalen in 2008, nu acht jaar schorsing vanaf 6 januari 2017

Tatyana Lysenko Beloborodova (kogelslingeren)
Olympisch goud in 2012, wereldtitel in 2013, beiden vervallen; acht jaar schorsing vanaf 2 juli 2016

Ivan Yushkov (kogelstoten)
Niks bijzonders; vier jaar schorsing vanaf 2 juli 2016

Mariya Bespalova (kogelslingeren)
Elfde op OS 2012; is al geschorst sinds 26 oktober 2015

Vera Ganeeva (discuswerpen)
Geen finale op OS 2012 en WK 2013; twee jaar schorsing vanaf 2 juli 2018, verlenging van twee jaar schorsing tot 1 juli 2018

Yekaterina Galitskaya (100m horden)
Niks bijzonders; vier jaar schorsing vanaf 1 februari 2019

Yuliya Kondakova (100m horden)
Achtste op WK 2013 en WK indoor 2014; vier jaar schorsing vanaf 1 februari 2019

Hockeydames lopen na 44 wedstrijden tegen een nederlaag aan

Australië heeft zaterdag een einde gemaakt aan een ongekend lange ongeslagen reeks van de Oranje Dames. Na 44 wedstrijden zonder nederlaag wonnen de Hockeyroos in het State Netball & Hockey Centre in het 45ste duel van Oranje in de FIH Pro League met 1-0. De enige treffer viel al in het eerste kwart. De ploeg van Alyson Annan werkte hard onder de brandende Australische zon, was ook de betere ploeg, maar ontbeerde met name scherpte voor het doel.

Het was 29 juli 2017 toen Nederland voor het laatst verloor. Destijds was het een oefeninterland tegen België in Schiedam in het kader van de Rabo Super Serie. Na afloop waren de speelster ook toen teleurgesteld, maar nu kwam de nederlaag een stuk harder aan in het Nederlandse kamp. De Oranje Dames zijn ook zo gewend geraakt aan winnen en zijn daar ook zo bedreven in. De Europese titel, de Hockey World League, de wereldtitel en de winst in de Champions Trophy werden achtereenvolgens door de oranje veelvraat verorberd zonder ook maar een keer te verliezen. Nederland leek onaantastbaar en boezemde angst in bij de tegenstanders. De laatste ploeg dichtbij een overwinning was Australië, dat in de halve finale van het WK in Londen vlak voor tijd op 1-1 kwam, maar uiteindelijk via shoot-outs verloor.

Twee dikke nederlagen in de Champions Trophy (3-0 en 5-1) zorgden er echter voor dat de schrik er vooraf bij de Australiërs goed in zat. Zelfs de meeste optimistische fan onder de 5500 toeschouwers had van tevoren direct zijn handtekening gezet onder een gelijkspel. Het werd zelfs een overwinning.

Die was over zestig minuten gezien misschien niet echt verdiend, maar aan de andere kant creëerde Nederland pas in de slotfase een paar goede kansen en was de ploeg het gehele duel voor het doel niet scherp. Neem negen minuten voor tijd de enorme kans voor debutante Kyra Fortuin, die na een slippertje van Maddy Fitzpatrick moederziel alleen met de bal aan de stick op de Australische goal kon afrennen. Alleen voor keepster Rachael Lynch zocht ze naar haar backhand, vond die ook, maar slaagde er niet in de goalie te passeren.

Wisselende samenstellingen
Het zijn momenten waarop menig Oranje-fan met weemoed zal terugdenken aan het WK waar Kitty van Male, Kelly Jonker of Lidewij Welten in een dergelijke positie koelbloedig scoorden. Van Male is echter gestopt, terwijl Annan ervoor heeft gekozen Jonker en Welten deze trip thuis te laten. De bondscoach vindt de belasting voor de speelsters met alle verre uitwedstrijden erg groot. Ze maakt zich zorgen over hun fysieke gesteldheid en kiest er daarom voor om in wisselende samenstellingen over de wereld te vliegen.

Dat betekent dat er elke wedstrijd veel jonkies in het team staan. Die doen een geweldige ervaring op en worden zeker beter, maar het doet de samenhang in de Nederlandse ploeg geen goed, zo bleek vorige week al tegen Nieuw-Zeeland. Daar werd nog met 1-0 gewonnen door de nu ontbrekende Krekelaar, maar zaterdag tegen het sterkere Australië werden de zwakke plekken nog meer bloot gelegd. De echte automatismen ontbraken in dit Oranje en de ervaren speelsters als Xan de Waard en Eva de Goede moesten erg veel herstelwerk verrichten om de gaten dicht te lopen. Aan het op het WK geroemde tikkie-takka-hockey kwamen ze daardoor in het verste verte niet toe.

Toch was de overwinning tegen Australië niet nodig. Ondanks dat het spel van Nederland niet geweldig was, creëerde de Oranje-ploeg voldoende kansen om minimaal een keer te scoren. Acht keer schoot Nederland op het doel, maar met name Rachael Lynch, die de tweede helft keepte, ranselde alle ballen uit het doel. Ze had onder andere een passend antwoord op inzetten van Xan de Waard, Kyra Fortuin en Marijn Veen.

Achterin op orde
Achterin had Nederland het best goed op orde. Australië werd wel eens gevaarlijk, kreeg net als Nederland twee strafcorners, maar werd doorgaans goed buiten de cirkel gehouden. Dat lukte niet in de negende minuut van de wedstrijd. Na een aanval op rechts redde Josine Konings nog knap, maar de rebound belandde voor de stick van Jane Claxton, die simpel binnentikte: 1-0. Die ene bevlieging werd Nederland uiteindelijk te machtig, waardoor Oranje na 45 wedstrijden weer een nederlaag moest slikken.

Van Gerwen eenvoudig naar kwartfinale van The Masters

Wereldkampioen Michael van Gerwen staat in de kwartfinales van The Masters, het eerste toernooi van 2019 met de zestien beste spelers van de PDC. De Brabander schoot uit de startblokken in de partij tegen Jonny Clayton, maar daarna leek er toch even zand in de motor te komen. De Engelsman kon weer terug in de wedstrijden komen, maar de zege (10-5) van Van Gerwen kwam niet echt in gevaar.

Van Gerwen begon ijzersterk aan zijn partij en pakte vier legs op rij, maar toen leek de scherpte er af. Clayton kwam uiteindelijk zelfs terug tot 6-4 en kon zelfs op 6-5 komen, maar sprong slordig met zijn kansen om. Van Gerwen herpakte zich en knalde daarna door richting de kwartfinale. De Brabander neemt het in de volgende ronde op tegen Mensur Suljovic.

Suljovic versloeg Simon Whitlock en deed dat met overweldigende cijfers: 10-1. Het duurde even voordat de Oostenrijker op gang kwam. De eerste leg mocht Whitlock nog houden, maar daarna was er geen houden aan. De nummer acht van de wereld pakte liefst negen legs op rij, waaronder een viertal breaks. The Wizard was niet bij machte om ook maar iets terug te doen. Whitlock kwam niet verder dan een gemiddelde van 87,50, terwijl Suljovic bijna twintig punten per drie pijlen meer wist te scoren: 106,12. 

Stephen Bunting heeft in een spannende wedstrijd tegen Darren Webster de overwinning naar zich toe getrokken. The Bullet versloeg The Demolition Man met 10-9. Het werd een zeer spannende wedstrijd. Het is al een klein wonder dat Bunting überhaupt mee mag doen aan The Masters. De Engelsman vervangt Gary Anderson, die het toernooi moet laten schieten in verband met een rugblessure. 

De twee gaven elkaar weinig toe, al was het geen wedstrijd van hoog niveau. Gemiddeld noteerde Bunting 86,58, waar Webster 86.67 voor Webster liet noteren. In een zeer spannende laatste leg trok de voormalig Lakeside-kampioen uiteindelijk aan het langste eind. Verder won Dave Chisnall met 10-8 van Daryl Gurney. Zaterdag gaat de eerste ronde verder met onder andere Rob Cross tegen Joe Cullen. 

Uitslagen Masters 2019 - eerste ronde vrijdagavond
Dave Chisnall 10-8 Daryl Gurney
Mensur Suljovic 10-1 Simon Whitlock
Stephen Bunting 10-9 Darren Webster
Michael van Gerwen 10-5 Jonny Clayton

Programma zaterdag vanaf 20.00 uur
Gerwyn Price v James Wade
Rob Cross v Joe Cullen
Michael Smith v Ian White
Peter Wright v Adrian Lewis

Kwartfinales zondagmiddag (14.00 uur)
Michael van Gerwen v Mensur Suljovic
Dave Chisnall v Stephen Bunting
Cross/Cullen v Price/Wade
Smith/White v Wright/Lewis

Zondagavond (20.00 uur)
Semi-Finals
Final

Het leed dat Slowchat heet #4

Iedere ochtend is er vast wel iets waar jij je aan ergert, of wil je gewoon even de laatste roddels met de wereld delen. Misschien heb je wel een grandioos idee om het klimaatprobleem op te lossen of heb je een geniale uitvinding gedaan. 

Wil je gewoon ergens over klagen, of dat nou over het weer is, of over die collega die jou steeds probeert te verleiden, of over de vis die je vanmorgen dood in je auquarium vond: schuif aan, neem een bak koffie en brand los! 

Het leed dat Slowchat heet  (Foto: Pxhere)
Het leed dat Slowchat heet (Foto: Pxhere)

Toppers laten geen steek vallen in Eredivisie vrouwen

In de Eredivisie voor vrouwen is de winterstop weer voorbij. De toppers lieten in de vijftiende speelronde geen steek vallen, waardoor de deelnemers aan de kampioensgroep vrijwel zeker bekend zijn.

Op de Herdgang in Eindhoven was het een IJslands feestje. Anna Björk Kristjánsdottir tekende in de eerste helft voor twee PSV-goals tegen PEC Zwolle, Jeslynn Kuijpers zorgde in de tweede helft voor 3-0 en een paar minuten voor tijd zette een tweede IJslandse international, Berglind Björg Thorvaldsdóttir, de 4-0 eindstand op het bord.

Ajax ging op bezoek bij Achilles'29 en had het niet al te makkelijk. Eshly Bakker zorgde al na vier minuten voor 0-1, maar daar bleef het lang bij. Na een dik uur verdubbelde Linda Bakker de score en daarmee was Achilles gebroken: een kwartier later hadden Marjolijn van den Bighelaar en Eshly Bakker de 0-4 eindstand verzorgd.

Ook ADO Den Haag was op dreef. Pia Rijsdijk tekende na negen minuten voor 1-0 tegen sc Heerenveen, Victoria Pelova en Romy Speelman waren nog voor rust ook trefzeker. Fenna Kalma deed na een uur wel wat terug namens de Friezinnen, maar Chasity Grant gooide de boel vijf minuten voor tijd definitief op slot: 4-1.

Excelsior Barendrecht hield thuis tot slot ruim vijf kwartier stand tegen VV Alkmaar, maar daarna was het voorbij. Mireille Eilander opende de score, Beau Rijks verdubbelde de marge en zorgde voor de 0-2 eindstand.

PSV staat met 40 punten uit vijftien duels soeverein op kop, Twente volgt met 33 punten, Ajax en ADO hebben er 28. VV Alkmaar is als eerste club uitgespeeld in het reguliere seizoen en staat met twintig punten vijfde. PEC Zwolle staat met 17 punten zesde en plaatst zich ten koste van Alkmaar voor de kampioensgroep als ADO volgende week in Zwolle verslagen wordt.

Agenten in vrije tijd grijpen winkeldief

Twee agenten in hun vrije tijd zijn vrijdagmiddag twee winkelmedewerkers van een sportwinkel in Breda te hulp geschoten. Rond 17:10 uur hoorden de twee agenten geschreeuw uit de winkel aan de Tolbrugstaat komen en zagen ze dat de winkelmedewerkers probeerden om de tas van een man af te pakken. Later bleek dat het vermoeden bestond dat die tas gestolen spullen moest bevatten, aangezien het winkelalarm was afgegaan. 

De man liep weg terwijl een van de winkelmedewerkers hem achtervolgde. Toen de agenten zagen dat de man een mes trok en daarmee de medewerker bedreigde belden ze hun collega's om assistentie. Ze achtervolgden de vermeende winkeldief en de medewerker en op het moment dat de verdachte de medewerker nogmaals bedreigde, grepen de agenten in. 

Het mes werd teruggevonden op aanwijzen van de winkelmedewerker die had gezien dat de verdachte het mes had weggegooid. De verdachte, een 60-jarige man uit Vught, werd door de opgeroepen agenten in de boeien geslagen en naar het bureau overgebracht voor verhoor. De bedreigde winkelmedewerker gaat aangifte doen. De politie stelt een onderzoek in naar de goederen in de tas die mogelijk van diefstal afkomstig zijn. 

Rugbyers Wales beginnen Six Nations met fraaie comeback tegen Frankrijk

De rugbyers van Wales zijn de 125e editie van de Six Nations vrijdag begonnen met een knappe uitzege op Frankrijk. De ploeg van de afzwaaiende coach Warren Gatland won na een fraaie comeback met 19-24.

De eerste helft was voor Frankrijk. Bij rust stond de thuisploeg met 16-0 voor, door onder meer een vroege tries van Louis Picamoles en Yoann Huget. In de tweede helft draaide Wales het duel volledig om. Door try's van Tomos Williams en George North en een rake penalty van Dan Biggar was het na een uur spelen opeens 16-17.

Frankrijk kwam door een penalty van Camille Lopez nog op 19-17, maar daarna besliste North het duel met zijn tweede try van de avond, na een grote fout van Sebastien Vahaamahina. North onderschepte de bal en kon doorlopen naar het einde van het veld. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de Six Nations dat een ploeg terugkomt van een achterstand van zestien punten bij rust.

Zaterdag zijn de twee andere duels van de eerste speelronde van de Six Nations: Schotland-Italië en Ierland-Engeland. Vorig jaar won Ierland het toernooi met een Grand Slam, door van alle tegenstanders te winnen. Het toernooi staat dit jaar ook in het teken van het WK rugby. Later dit najaar in Japan. 

Hockeyers na bizarre comeback langs Australië

Nederland leek zaterdag in de FIH Pro League een geweldige afstraffing te krijgen tegen Australië. De hockeyers stonden bij aanvang van het vierde kwart 5-2 achter tegen de Kookaburras in het State Netball & Hockey Centre in Melbourne, maar via een ongekende comeback behaalde Oranje in een spectaculaire slotfase toch nog een gelijkspel: 5-5. In de shoot-outs die volgden, vaste prik bij een gelijkspel in de Pro League, won Nederland (met 4-1) ook nog het bonuspunt.

Zo was deze Pro League-wedstrijd qua uitkomst een reprise van de halve finale op het WK in India. Toen was het na zestig minuten 2-2 en won Nederland ook de shoot-outs. Nu vervulde Sam van der Ven een hoofdrol door slechts een treffer tegen te krijgen, maar waren het ook de shoot-outsnemers Jeroen Hertzberger, Glenn Schuurman, Jonas de Geus en Billy Bakker die ijskoud allemaal scoorden en de eindstand op 4-1 bepaalden.

De vreugde in het Nederlandse kamp was net zo groot, als de verbazing en ontgoocheling bij de Australiërs. Met 5-2 voor staan, met nog vijftien minuten op de klok en dan toch als verliezer van het veld stappen. Dat is niet vaak vertoond in het internationale hockey, maar bizarre comebacks lijken bij de Pro League aan de orde van de dag.

Debuut Beins
Bij Oranje stonden, in vergelijking met het eerste Pro League-duel van vorige week tegen Nieuw-Zeeland, drie andere spelers in het veld: Teun Beins, die zijn debuut maakte, Diede van Puffelen en Bjorn Kellerman. Zij namen de plaats in van Justen Blok, Derck de Vilder en Roel Bovendeert.

In vergelijking met de halve finale op het WK speelde Australië met vijf andere spelers. Bij de thuisploeg ontbraken Dylan Wotherspoon, Matt Dawson, Flynn Ogilvie en doelman Tyler Lovell. De goalie is achtergebleven in Perth omdat zijn vrouw volgende week moet bevallen en de staf geen risico wilde nemen dat hij daar niet bij kon zijn.

Geweldige start
De wedstrijd tussen Australië en Nederland kende al een geweldige start. Vanaf het eerste fluitsignaal gaven beide teams vol gas, ondanks de temperaturen van dik dertig graden. Al in de eerste minuut leek Jeroen Hertzberger te scoren. Hij kreeg na een goede actie van Mirco Pruyser de bal via Thierry Brinkman bij de tweede paal, maar de spits kon net zijn stick niet goed tegen de hoge bal zetten.

Australië sloeg een paar minuten later in de eerste de beste aanval hard toe. De bal kwam halverwege de cirkel bij de geheel vrijstaande Tom Craig, die droog raak schoot: 1-0 voor Australië. De ruim 5000 Australische toeschouwers waren amper klaar met juichen, toen het plukje Nederlanders op de tribunes de handen in de lucht kon steken. Sander Baart ging goed door op links, legde de bal in de cirkel in de stick van Pruyser, die draaide naar zijn backhand en haalde doeltreffend uit: 1-1. Er waren toen vier minuten gespeeld.

De treffer gaf Nederland de opsteker, die Nederland nodig had en ervoor zorgde dat de ploeg van Caldas eigenlijk best lekker in de wedstrijd zat. Hertzberger kreeg een goede kans na een assist van Croon en Nederland mocht de eerste strafcorner van de wedstrijd nemen. Met Hertzberger en Jip Janssen op de kop van de cirkel, ging de bal naar Janssen. De verdediger van Kampong pushte, maar zag zijn inzet gered worden door doelman Andrew Charter. De rebound leek een prooi voor aangever Jonas de Geus. Die sloeg echter via een Australische stick over in plaats van in het doel.

Het missen van zo’n kans, kan je op internationaal niveau opbreken, zo bleek een paar minuten later toen Van der Ven in de Nederlandse cirkel een rebound weggaf en Tim Brand, de Australiër met Nederlandse roots, aan een gaatje genoeg had om wel te scoren: 2-1.

Balverlies
Met die stand eindigde het geweldige eerste kwart. Amper weer binnen de lijnen voor het tweede kwart, stond het ineens 3-1. Terrance Pieters leed te gemakkelijk balverlies. De bal belandde bij Blake Govers, de oud-speler van Bloemendaal en topschutter op het WK, die Eddy Ockenden in staat stelde het verschil naar twee treffers te liften: 3-1. Nederland leek even niet te weten wat het overkwam. Zeker niet toen Trent Mitton attent reageerde in de cirkel en Australië in een zetel voor de overwinning schoot: 4-1.

Knap
Het was knap van Oranje dat het niet in paniek raakte en bleef hockeyen. De beloning leek eerst via een corner te volgen, maar Jip Janssen zag zijn push op de paal spatten. Gerechtigheid volgde in de voorlaatste minuut van de eerste helft, al was daar wel een beetje geluk bij nodig. Bjorn Kellerman bediende Hertzberger, die raakte de bal half maar zag hem tot zijn verbazing via de grabbelende Charter over de lijn stuiteren: 4-2.

Die treffer had Nederland hard nodig om in de wedstrijd te blijven. Nederland ging op jacht naar een treffer, maar de eerste de beste bal op Nederlandse helft, lag er alweer in. Tim Brand draaide weg bij Mink van der Weerden en speelde Lachlan Sharp aan, die met speelsgemak de 5-2 maakte.

Die klap kwam bij Nederland hard aan en leek Nederland niet meer te boven te komen. Jeremy Hayward ramde tot opluchting van Van der Ven nog een corner steenhard op de paal en het was wachten op de genadeklap. Omdat die uitbleef, ging Nederland in de loop van het derde kwart beter hockeyen en keerde het geloof terug. De ploeg van Caldas kreeg een paar corners, maar Janssen en Van der Weerden ontbeerden het beetje geluk dat ook nodig is om te scoren. In het begin van het vierde kwart was het toch raak, via een lage corner van Janssen: 5-3.

Klamme handjes
Op de tribunes vreesden de enthousiaste Aussies nog niet voor de overwinning, maar tien minuten voor tijd kregen ze toch klamme handjes. Van der Weerden bediende Bakker, die met zijn forehand keihard raak sloeg: 5-4. En plots was het weer een wedstrijd en waren de rollen omgedraaid. Nu was Nederland de bovenliggende partij en ging op jacht naar de gelijkmaker. Die kwam er vier minuten voor tijd via de stick van Bjorn Kellerman: 5-5.

Met nog drie minuten op de klok golfde het spel nog steeds op en neer. Beide ploegen kregen kansen op de overwinning, maar moesten met een gelijkspel genoegen nemen. Het leverde beide ploegen een punt op, waarna ze via de shoot-outs streden voor een bonuspunt. Daarin waren Hertzberger, Glenn Schuurman, Jonas de Geus en Billy Bakker foutloos. Bij de Australiërs misten drie spelers, waardoor de shoot-out van Bakker een bekroning was op een memorabele Pro League-wedstrijd.

Twente wint en ziet concurrenten verliezen

FC Twente heeft in de Keuken Kampioen Divisie een lekker avondje achter de rug. De koploper won zelf in eigen huis van Helmond Sport en zag de naaste concurrenten verliezen.

Tom Boere benutte na tien minuten al een penalty voor Twente, twintig minuten later verdubbelde Nacho Monsalve de score. Aitor Antalapiedra en Monsalve zorgden na rust nog voor 4-0, waarna Diego Snepvangers nog voor de Helmondse eretreffer tekende: 4-1.

FC Den Bosch ging op bezoek bij RKC Waalwijk, maar dat liep niet goed af. Dylan Seys zette de Waalwijkers vroeg op 1-0, waarna hij Daan Rienstra kort voor rust in staat stelde voor 2-0 te zorgen. Stefano Beltrame scoorde namens Den Bosch nog wel, maar daarmee kon de nederlaag niet voorkomen worden.

Go Ahead Eagles kreeg thuis bezoek van FC Eindhoven, wat een kwartier voor tijd bij 0-0 met een man minder verder moest: Siebe van der Heyden kreeg zijn tweede gele kaart. Het had weinig zin voor Go Ahead, want Elisha Sam schoot Eindhoven tien minuten voor tijd alsnog naar de 0-1 winst.

Twente staat na 23 speelronden op 50 punten, Den Bosch heeft er 46, Go Ahead staat op 43. Sparta volgt op met 42 punten, nadat de ploeg in Volendam niet verder kwam dan 2-2, het vierde gelijkspel op rij voor de Rotterdammers.

Uitslagen Keuken Kampioen Divisie vrijdag
FC Twente - Helmond Sport 4-1
RKC Waalwijk - FC Den Bosch 2-1
Go Ahead Eagles - FC Eindhoven 0-1
FC Dordrecht - Jong Ajax 3-3
FC Volendam - Sparta Rotterdam 2-2
MVV Maastricht - Telstar 2-0
N.E.C. Nijmegen - Jong FC Utrecht 4-1
Roda JC - Almere City 1-2

Tennissers gelijk met Tsjechië in jacht op Davis Cup-finales

De Nederlandse tennissers staan na de eerste dag in het duel met Tsjechië in de Davis Cup op 1-1. In Ostrava spelen de twee landen tegen elkaar in de kwalificatie, waarbij de winnaar zich plaatst voor de Davis Cup-finales van november - sinds dit jaar is het format van het landentoernooi omgegooid, waardoor het gros van het toernooi in november in één week afgeraffeld wordt.

Tallon Griekspoor begon verrassend sterk tegen Jiry Vesely en won de eerste set, maar daarna nam de Tsjech het heft in handen. Hij won de volgende twee sets en pakte zo met 7-5, 4-6, 4-6 de wedstrijd - sinds dit jaar worden in de Davis Cup ook alleen nog maar korte best-of-3-wedstrijden gespeeld, in plaats van de met enige regelmaat epische best-of-5-duels.

Robin Haase, de Nederlandse kopman, betrad vervolgens de baan tegen Lukas Rosol en dat ging beter: Haase had weinig moeite met de Tsjech, won met 6-2, 6-4 en trok zo de stand gelijk. Zaterdag openen Matwé Middelkoop en Jean-Julien Rojer namens Nederland de dag, waarna Haase en eventueel Griekspoor nog eens in actie komen om de ontmoeting met de Tsjechen te beslissen.

Nederlandse koppelfinale op Dutch Open Darts

In Assen is dit weekend de Dutch Open, het grootste open darttoernooi van de wereld. Op vrijdag is het traditiegetrouw koppeldag. Na meer dan 500 wedstrijden zijn de finalisten van het koppeltoernooi voor de heren bekend. Het wordt een Nederlandse eindstrijd, waarin Martijn Kleermaker en Justin van Tergouw het zullen opnemen tegen Gino Vos en Berry van Peer.

Vos en Van Peer bereikten relatief eenvoudig de eindstrijd. In de kwartfinale waren ze met 3-0 te sterk voor Jeffrey Sparidaans en Alexander Merkx. In de halve finale wonnen ze overtuigend van Derk Telnekes en Josephus Schenk. Die wedstrijd eindigde in 4-1.

De halve finale van het duo Van Tergouw/Kleermaker was een zware bevalling. Er leek geen vuiltje aan de lucht tegen Mike Warburton en Tony Martin, nadat ze een 2-0 voorsprong pakten. Warburton en Martin kwamen echter terug en er was een beslissende leg nodig. De Nederlanders pakten die leg. De finale wordt zondag gespeeld. Zaterdag zullen 3.357 heren in actie komen in het enkelspel. De laatste 64 zondag terug voor de eindfase van het toernooi. De dag is live te volgen via deze stream.  

Uitslagen Herenkoppels Laatste 32
Mevissen/Philippi – Broer/Cordes 3-1
Slotboom/Greebe – Walton/Birkett 3-1
Kleermaker/Van Tergouw – Wester/Van den Boogaard 3-1
Ter Mors/Blom – Pattisson/Lee 3-2
Martin/Warburton – Plaisier/Schukkmann 3-2
Balfoort/Hofsink – Poole/Wellington 3-1
Van der Wal/Van Malsen – Daemen/Mesters 3-0
Van Zuidam/Sahin – Verdonck/Baetens 3-2
Van der Weit/Hofstra – Van Egdom/De Decker 3-2
Vos/Van Peer – Verhoeven/Van de Wiel 3-2
Van der Linden/Breedijk – Van Deuveren/Renes 3-2
Sparidaans/Merkx – Van Trijp/Herks 3-1
Schroder/Gebben – Fitton/Nijman 3-2
Telnekes/Schenk – Moonens/Raman 3-1
Van Dalsem/Meijering – Michels/Knops 3-0
Warren/Kenny – Van Peer/Enomata 3-0

Laatste 16
Mevissen/Philippi – Slotboom/Greebe 3-0
Kleermaker/Van Tergouw – ter Mors/Blom 3-1
Martin/Warburton – Balfoort/Hofsink 3-2
Van der Wal/Van Malsen – Van Zuidam/Sahin 3-1
Vos/Van Peer – Van der Weit/Hofstra 3-1
Sparidaans/Merkx – Van der Linden/Breedijk 3-0
Telnekes/Schenk – Schroder/Gebben 3-0
Warren/Kenny – Van Dalsem/Meijering 3-0

Kwartfinale
Kleermaker/Van Tergouw – Mevissen/Philippi 3-1
Martin/Warburton – Van der Wal/Van Malsen 3-2
Vos/Van Peer – Sparidaans/Merkx 3-0
Telnekes/Schenk – Warren/Kenny 3-0

Halve finale
Kleermaker/Van Tergouw – Martin/Warburton 4-3
Vos/Van Peer – Telnekes/Schenk 4-1

Finale (wordt zondag gespeeld)
Kleermaker/Van Tergouw – Vos/Van Peer

Dames

Bij de dames staat wereldkampioene Mikuru Suzuki in de finale. Zij en Yuriko Yamagochi kwamen op 2-0 achter in de halve finale tegen Trina Gulliver en Paula Jacklin, maar knokten zich helemaal terug. Ze wonnen met 4-2.

In de eindstrijd zullen ze Lorraine Winstanley en Corrine Hammond tegenkomen. Zij hadden in de halve finale weinig moeite met Suus Konings en Jana Kanovska. Eerder in het toernooi hadden de Engelsen het echter zwaarder met Aileen de Graaf en Sharon Prins. De Nederlanders misten namelijk 5 matchdarts. De finales bij de heren en dames zullen zondagmiddag op het podium gespeeld gaan worden. 

Uitslagen Dameskoppels laatste 16

Kanovska/Konings – Hlavova/van Vugt 3-1
Verhaegen/Smets – Byo/Larsen 3-1
Zijlstra/Herms – Steenbergen/IJpelaar 3-1
Winstanley/Hammond – De Graaf/Prins 3-2
Jacklin/Gulliver – Rietbergen/Zuidema 3-1
Ashton/O’Brien – Cusick/Veljkovic 3-0
Hedman/Clements – Geeraerts/Cuijpers 3-2
Suzuki/Yamaguchi – Geel/Veld 3-0

Kwartfinale
Kanovska/Konings – Verhaegen/Smets 3-1
Winstanley/Hammond – Zijlstra/Herms 3-0
Jacklin/Gulliver – Ashton/O’Brien 3-0
Suzuki/Yamaguchi – Hedman/Clements 3-1

Halve finale
Winstanley/Hammond – Kanovska/Konings 3-0
Suzuki/Yamaguchi – Jacklin/Gulliver 3-2

Finale (wordt zondag gespeeld)
Winstanley/Hammond – Suzuki/Yamaguchi

Vrouw komt om het leven na ernstig ongeval

Vrijdagmiddag omstreeks 17.00 uur vond er een ernstige aanrijding plaats op de Babberichseweg in Zevenaar. Daarbij is een 68-jarige vrouw uit Arnhem om het leven gekomen. Zij raakte bij de aanrijding ernstig gewond en overleed later die avond aan haar verwondingen. Een 75-jarige man uit Duiven die de auto bestuurde, kwam met de schrik vrij. In de andere auto zaten een 21-jarige inwoner van Aalten en een 22-jarige inwoner van Didam. Zij bleven ongedeerd.

De 21-jarige man uit Aalten is als verdachte aangehouden en zit nog vast. Zijn rijbewijs is ingevorderd. Beide bestuurders hebben ter plaatse een blaasproef gedaan. Er was geen alcohol in het spel. De politie heeft voor diverse mensen die daar prijs op stelden slachtofferhulp aangeboden. De weg is enige tijd afgesloten in verband met het onderzoek en het bergen van de voertuigen.

De oorzaak van de aanrijding wordt door de Verkeersongevallenanalyse onderzocht. Het lijkt er vooralsnog op dat een te hoge snelheid in combinatie met het raken van de berm de oorzaak is geweest van de aanrijding.

Inbreker misbruikt lijk in rouwcentrum, zes jaar cel

De 23-jarige Kasim Khuram is in Groot-Brittanië veroordeeld tot zes jaar cel. Hij brak in november vorig jaar in bij een rouwcentrum in Birmingham, onder invloed van drank en drugs, en opende meerdere doodskisten. Nadat hij het stoffelijk overschot van een vrouw seksueel had misbruikt, liet hij het lichaam op de vloer achter. De politie kon hem op heterdaad aanhouden omdat het inbraakalarm was afgegaan. 

Tijdens de rechtszitting heeft hij toegegeven een lichaam te hebben misbruikt. Terwijl de verklaringen van de nabestaanden in de zaal werden voorgelezen moest hij huilen. Volgens zijn advocaat heeft het 'monster' zoals de nabestaanden hem noemen, veel spijt van zijn daad. Volgens de rechter was het moeilijk om "een ernstigere inbreuk op de waardigheid van de doden te bedenken."

Minister wil gebruik zeer zware pijnstillers terugdringen

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) neemt verschillende maatregelen om het groeiende gebruik van zware pijnstillers zoals Oxycodon en Fentanyl zo veel mogelijk terug te dringen. Het aantal gebruikers van zeer sterke pijnstillers, zogenaamde opioïden, is de afgelopen tien jaar fors gestegen, zo meldt Rijksoverheid in een persbericht. 

De zware pijnstillers zijn effectief en onmisbaar in het bestrijden van pijn, maar aan het gebruik kleven risico’s, waaronder verslaving. De maatregelen moeten leiden tot het vergroten van de kennis en bewustzijn van de risico’s, duidelijke richtlijnen, meer onderzoek en snellere signalering van verkeerd of oneigenlijk gebruik van opioïden.

Waren er in 2008 nog 93.000 patiënten die de pijnstiller Oxycodon gebruikten, in 2018 is dat gestegen naar 485.000. Ook het gebruikersaantal van Fentanyl steeg in dezelfde periode van 65.000 naar 111.000.

Bruno Bruins: ‘Dat groeiend gebruik van zware pijnstillers baart me grote zorgen. Het gaat hier niet om aspirientjes, maar zeer zware en vaak verslavende middelen. In de VS is een maatschappelijk probleem ontstaan rondom mensen die, vaak ongewild, verslaafd zijn geraakt aan pijnstillers. Ik wil er met artsen, onderzoekers en beleidsmakers voor zorgen dat wij die kant hier beslist niet op gaan.’

Probleem
Opioïden zijn de zwaarste categorie pijnstillers. Zij hebben bij langdurig gebruik een hoog verslavingsrisico, dat geldt in het bijzonder voor Oxycodon. Volgens experts ligt de grens tussen gebruik en misbruik op de loer. Afbouw van het gebruik zonder passende begeleiding is niet eenvoudig. Langdurig gebruik kan in het ergste geval leiden tot vergiftiging. Het aantal (vermijdbare) ziekenhuisopnames neemt als gevolg hiervan toe.

Bruins: ‘Situaties waarin patiënten verslaafd raken aan Oxycodon soms jarenlang of onnodig op de spoedeisende hulp belanden als gevolg van vergiftiging door onverantwoord gebruik van Oxycodon, vind ik onacceptabel.’

Aanpak
Vanaf 1 maart gaat een groep artsen, apothekers en andere experts gezamenlijk aan de slag. Hun opdracht is om de acties en maatregelen rondom opioïden in kaart te brengen en te coördineren. Het gaat onder andere om het geven van voorlichting en het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. Dit moet er uiteindelijk toe leiden dat voorschrijvers en gebruikers zich bewust zijn welke alternatieve keuzemogelijkheden er op het terrein van pijnstillers zijn en welke risico’s hieraan verbonden zijn. Ook moet het gebruik, wanneer dat niet meer strikt noodzakelijk is, zo snel mogelijk op een verantwoorde manier worden gestopt.

Oorzaken
De belangrijkste maatschappelijke oorzaken die de deskundigen noemen voor de toename van het gebruik zijn vergrijzing, meer maatschappelijke en medische aandacht voor pijnbestrijding en meer media-aandacht voor pijnbestrijding met sterkwerkende opioïden. Verder zijn gedragsaspecten als het laagdrempelig voorschrijven, het terughoudend voorschrijven van alternatieven, onvoldoende kennis en bewustzijn van de potentiële risico’s voor patiënten en het te gemakkelijk gebruik maken van herhaalreceptuur factoren die eveneens de snelle groei verklaren.

Minister wil gebruik zeer zware pijnstillers terugdringen  (Foto: Pxhere)
Minister wil gebruik zeer zware pijnstillers terugdringen (Foto: Pxhere)

7 arrestaties in onderzoek drugssmokkel

De FIOD heeft vrijdag 7 aanhoudingen verricht in een internationaal onderzoek met Duitsland naar grensoverschrijdende drugssmokkel en witwassen. Het gaat om 6 mannen (27, 30, 32, 33 en 56 jaar) en 1 vrouw (20 jaar) uit Breda, Enschede en Almelo. Er werd bij deze actie nauw samengewerkt met de Duitse autoriteiten, politie Oost-Nederland en met een zoekteam van Defensie. De Douane was aanwezig met geld- en drugshonden. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

De FIOD heeft doorzoekingen gedaan in 6 woningen en 2 bedrijfspanden in de omgeving van Almelo en Enschede. Daarbij is beslag gelegd op: administratie, verdovende middelen, verpakkingsmateriaal zoals enveloppen en plastic zakjes. Tegelijk met de actie in Nederland werden in Duitsland diverse doorzoekingen en 5 aanhoudingen verricht. In Duitsland is 40 kilo amfetaminen in beslaggenomen.

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat een criminele organisatie zich in de grensstreek bij Almelo bezighoudt met de handel in harddrugs, softdrugs en synthetische drugs. De 2 hoofdverdachten, een 31-jarige Nederlander uit Enschede en zijn 27-jarige in Duitsland woonachtige broer, zijn vandaag in Duitsland aangehouden. Zij worden verdacht van de in- en verkoop evenals de uitvoer van verdovende middelen.

De twee broers maakten waarschijnlijk gebruik van een aantal personen in Nederland die de pakketten met verdovende middelen gereed maakten voor verzending (de inpakkers) en een aantal personen die als koerier de postpakketten vervoerden naar brievenbussen in Duitsland. De 7 in Nederland aangehouden verdachten zijn vermoedelijk inpakkers en koeriers. Een van hen hield zich waarschijnlijk (ook) bezig met het verdelen van de bestellingen.

Uit het Duitse strafrechtelijk onderzoek is naar voren gekomen dat er dagelijks waarschijnlijk tussen de 5 en 10 kilo verdovende middelen vanuit Nederland naar Duitsland wordt vervoerd. De werkelijke omvang en het in totaal verdiende geld is onderwerp van onderzoek.

Het vermoeden is dat de bestellingen door afnemers worden gedaan via het Darkweb waarna deze in Nederland worden verwerkt. De betalingen vinden waarschijnlijk grotendeels plaats in Bitcoins of andere crypto.

Witwassen
Met de handel in verdovende middelen wordt veel geld verdiend. Ook gaat er deze handel veel contant geld om of worden betalingen in Bitcoins omgezet in contanten. Uit dit onderzoek komt naar voren dat de 2 broers beiden over grote hoeveelheden gelden lijken te beschikken. Dit stelt hen in staat grote uitgaven te doen terwijl daar geen legale bron van inkomsten tegenover staat. Het vermoeden is dat er derden worden ingezet om deze gelden wit te wassen.

SamenwerkingJIT
In november 2018 hebben het Functioneel Parket en de Staatsanwaltschaft Münster een overeenkomst getekend voor een JIT (Joint Investigation Team), gecoördineerd door Eurojust. Hierin is onder ander afgesproken dat Duitsland zich in dit onderzoek met name zou richten op de handel in de verdovende middelen en de FIOD zich voornamelijk zou richten op het witwassen van de criminele gelden

Inzet defensie
Defensie ondersteunde in deze zaak met een gespecialiseerd zoekteam. Deze zoekteams kunnen moeilijke zoekopdrachten uitvoeren, bijvoorbeeld in zeer kleine ruimtes, of ruimtes met weinig of geen licht en ook in onveilige situaties. De zoekspecialisten gebruiken hun zintuigen om veranderingen in de omgeving te ontdekken en ook maken ze gebruik van geavanceerde middelen als een grondradar.

Met een grondradar kan een zoekteam tot enkele meters in de bodem te kijken, of door muren en objecten om bijvoorbeeld verborgen ruimtes te ontdekken. Politie en justitie doen vaak een beroep op de zoekteams van Defensie. Een militaire inzet gebeurt altijd onder gezag van de officier van Justitie.

Meer aandacht voor respijtzorg bij mantelzorg

Voormalig staatssecretaris Clémence Ross-van Dorp wordt aangesteld als landelijke aanjager respijtzorg. Zij gaat zich inzetten om deze vorm van tijdelijke vervangende zorg te verbeteren en breder beschikbaar en bekend te maken voor mantelzorgers.

Respijtzorg is vervangende zorg waarbij iemand anders de zorg tijdelijk overneemt van een mantelzorger. Op die manier krijgt de mantelzorger even vrije tijd en kan op adem komen. In de praktijk blijkt dat de beschikbare respijtzorg niet altijd goed aansluit bij de wensen van de mantelzorger of degene waar hij of zij voor zorgt. Ook zijn mantelzorgers onvoldoende bekend met de mogelijkheden van respijtzorg en ervaren zij soms drempels om de zorg uit handen te geven.

Om respijtzorg beter aan te laten sluiten bij de vraag en ook het aanbod te verbreden heeft minister De Jonge (VWS) mevrouw Clémence Ross-van Dorp, voormalig staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, aangesteld als landelijke aanjager respijtzorg.

Mevrouw Ross-van Dorp gaat het komende jaar aan de slag om samen met gemeenten, zorgverzekeraars en zorgaanbieders een laagdrempelig, goed en gevarieerd aanbod van respijtzorg (lokaal en regionaal) te ontwikkelen. Dat kan variëren van tijdelijk logeren buitenshuis tot extra ondersteuning in de thuissituatie en alle varianten daar tussenin, als het maar een adempauze geeft aan de mantelzorger.

De aanjager respijtzorg gaat samen met de gemeenten, zorgverzekeraars en zorgkantoren in kaart brengen wat respijtzorg is en hoe het geregeld is en welke behoefte er is bij mantelzorgers en hoe respijtzorg gefinancierd wordt. Op basis daarvan geeft zij adviezen over hoe respijtzorg beter kan en hoe de betrokken partijen in het land van elkaar kunnen leren en uitwisselen wat werkt en wat niet.

Fraude door arbeidsmigranten wordt strenger aangepakt

WW-fraude door arbeidsmigranten wordt strenger aangepakt zo meldt de Rijksoverheid in een persbericht. De maatregelen die minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vorig najaar aankondigde zijn vormgegeven en uitgewerkt. Daarnaast is UWV gestart met de onderzoeken naar de cultuur en werkwijze. Ook is de samenwerking tussen het ministerie van SZW en UWV geïntensiveerd ten aanzien van handhaving. Hierdoor is de aanpak van WW-fraude steviger verankerd. WW-fraudeurs kunnen in de toekomst rekenen op een blijvend actieve aanpak, ook als ze hun werkwijze veranderen.

Dit staat in de brief Stand van zaken uitkeringsfraude die minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Vorig najaar werd duidelijk dat Poolse arbeidsmigranten in toenemende mate met de WW fraudeerden. Met behulp van tussenpersonen verbleven ze met hun werkloosheidsuitkering in Polen in plaats van op zoek te gaan naar werk in Nederland. Minister Koolmees vindt WW-fraude onacceptabel, het tast het draagvlak onder de sociale zekerheid aan. Hij heeft met UWV afgesproken dat deze fraude intensiever wordt aangepakt.

Zo is inmiddels samen met gemeenten de adrescontrole verscherpt. UWV is bezig met het onderzoeken van adressen waar drie of meer uitkeringen op verstrekt worden, dit kan wijzen op een verblijf in het buitenland van de WW-er. De onderzoeken die hieruit volgen lopen nog. Tegen overtreders wordt meteen opgetreden.

UWV heeft risicoprofielen ontwikkeld om misbruik bij de aanvraag van de WW-uitkering op te sporen. Met behulp van data-analyse en experts heeft UWV haar bestand doorgelicht op verdachte patronen. Ook zijn er risicoprofielen ontwikkeld om te achterhalen of iemand ongeoorloofd in het buitenland verblijft of verwijtbaar werkloos is. De risico-profielen zijn inmiddels getest bij 500 uitkeringsgerechtigden en zullen na verdere verfijning standaard worden toegepast om fraude op een efficiënte manier op te sporen. Om verwijtbare werkloosheid (waarbij geen recht op WW is) verder aan te pakken, is een pilot met de uitzendsector gestart. Daarnaast is begonnen met het registreren van tussenpersonen.

Cultuur en werkwijze
Voor de fraudebestrijding is het belangrijk dat de medewerkers van UWV vermoedens van fraude melden en aangemoedigd worden dat te doen. UWV is gestart met een cultuuronderzoek dat in kaart brengt of alles hiervoor voldoende op groen staat. Dit onderzoek is voor de zomer afgerond. De interne accountantsdienst van UWV onderzoekt momenteel hoe fraudesignalen van binnen en buiten worden opgepakt en afgehandeld. Dit onderzoek verschijnt eveneens voor de zomer.

Risico’s afwegen, samenwerking en informatie
Ook komt er een breed extern onderzoek naar misbruikrisico’s. Dit is na de zomer afgerond. UWV gaat een afwegingskader ontwikkelen om beter te peilen waar de belangrijkste risico’s liggen. Zo kan UWV niet alleen zelf beter wegen waar handhaving nodig is, maar kan daar ook eerder en beter met het ministerie van SZW over in gesprek. Minister Koolmees bespreekt met UWV op welke manier de maatregelen verstevigd kunnen worden met extra middelen en capaciteit.

Het UWV, gemeenten, de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en de Inspectie SZW bundelen ten slotte hun informatie over fraude in signaleringsbrieven. Deze gaan vanaf juni jaarlijks naar de Tweede Kamer zodat Kamerleden goed zicht krijgen op de gesignaleerde fraude en de keuzes die in de handhaving gemaakt worden.

Tot 27 maanden cel geëist tegen verdachten inbraak Connie Witteman

De officier van Justitie heeft gisteren 12 tot 27 maanden celstraf geëist tegen de drie verdachten van de inbraak in de woning van Connie Witteman. Ze zouden voor zo'n drie miljoen euro aan spullen hebben gestolen.

Dat meldt het AD. Op 7 juli 2018 werd er ingebroken in de woning van Connie Witteman, in het verleden ook bekend als zangeres Vanessa en Connie Breukhoven. Zij woonde destijds in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam met haar toenmalig verloofde. Bij de inbraak zijn onder meer horloges, colliers, armbanden, parels en contant geld geroofd.

Verdachte Illias L. (23) werd een paar dagen na de inbraak opgepakt op luchthaven Zaventem. Ook de broers Tarik A. (23) en Yasin A. (28) werden vrij snel opgepakt. Gisteren beriepen de verdachten zich op hun zwijgrecht. Eerder ontkende het drietal dat zij de inbraak hebben gepleegd.

Van Baarle nieuwe leider in Herald Sun Tour na tweede plaats achter Schulz

Dylan van Baarle is de nieuwe leider in de Herald Sun Tour. De Nederlander van team Sky kwam in de naar Arthurs Seat als tweede boven en nam daarmee de leiding in het algemeen klassement over van Michael Woods. Nick Schultz won de etappe.

In de Herald Sun Tour stond vandaag de vierde etappe op het programma. De rit van Cape Schanck naar Arthurs Seat was 128 kilometer lang, waarbij in de laatste 66 kilometer vier plaatselijke rondes moesten worden verreden met daarbij de klim naar Arturs Seat, een klim van 3,5 kilometer lang aan een stijgingspercentage van 7,5%.

In het begin van de etappe waren er meerdere aanvalspogingen vanuit het peloton. EF Education First hield alles strak onder controle in dienst voor hun kopman Woods. Toch reed er na 26 kilometer een sterke kopgroep weg met daarbij drie renners van team Sky. Van Baarle was het best geplaatst met een achterstand 34 seconden op leider Woods. De Nederlander had de hulp van zijn ploeggenoten Luke Rowe en Christian Knees. Ook Schultz van Mitchelton-Scott was mee gesprongen. De voorsprong van de kopgroep liep op naar de drie minuten.

Met nog veertig kilometer was de voorsprong gezakt naar de twee minuten en haakte vooraan Rowe af, nadat de renner van Sky al veel werk had geleverd in de kopgroep. In het peloton had Woods ook nog maar één mannetje over om het kopwerk te doen. De voorsprong bleef steeds rond de twee minuten hangen en met nog twintig kilometer van de streep haakte ook Knees af in de kopgroep, waardoor Van Baarle er alleen voorstond in de kopgroep. De Nederlander kreeg nog wel af en toe hulp van Schulz.

In het peloton stond ook Woods er alleen voor. De Canadees, die de tweede etappe nog had gewonnen, moest op hulp rekenen van Trek-Segafredo. Het team van Richie Porte had ook nog maar weinig renners in het uitgedunde peloton. In de laatste plaatselijke ronde viel het dan ook helemaal stil in het peloton en liep Van Baarle samen met Schulz alleen verder uit. De Nederlander en de Australiër mochten dan ook samen uitmaken wie de dagzege ging pakken in Australië. Op Arthurs Seat bleek Schulz net iets sterker dan Van Baarle en pakte zijn eerste profzege in zijn carriere. 

Van Baarle moest genoegen nemen met een tweede plaats, maar is wel de nieuwe leider in het algemeen klassement. De 26-jarige Nederlander heeft een voorsprong van 24 seconden op Schulz met nog één etappe te gaan. Woods is gezakt naar de derde plaats met een achterstand van 1.52 op de Van Baarle, nadat hij in de etappe 2.14 verloor op de renner van team Sky.

Auto rijdt zonder te betalen Q-Park uit, maar krijgt tóch geen boete

Een man is op opmerkelijke wijze ontkomen aan een boete nadat zijn auto zonder te betalen een Q-Park parkeergarage bij de Amsterdamse Poort was uitgereden. De parkeergarage kon namelijk niet bewijzen dat hij daadwerkelijk achter het stuur had gezeten. In de parkeergarage reed de auto van de man vlak achter een andere auto aan de parkeergarage uit. Hiervoor staat een schadevergoeding van driehonderd euro. Q-Park sleepte de man daarop voor de rechter.

De eigenaar van de auto beweert echter dat hij niet in de auto zat, maar een vriendin van hem. Hij had de auto uitgeleend. Bovendien zou de vrouw de overtreding per ongeluk hebben begaan: ze had haast en reed in paniek te vroeg onder de slagboom door. Ze heeft daarna alsnog een parkeerkaartje aangeschaft.

De kantonrechter heeft de eigenaar gelijk gegeven in zijn verdediging. Dat het zijn auto was, is niet voldoende om hem te beboeten. Q-Park dient nu de proceskosten te betalen.

FOK! Wat een weer: bewolking

Het is bewolkt en op veel plaatsen is het nevelig. In Groningen en Drenthe kan het plaatselijk glad zijn door sneeuwresten of door bevriezing van natte weggedeelten. Een gebied met regen ligt boven het zuiden en breidt zich langzaam uit naar het westen en midden. De temperatuur varieert tussen +3°C in het zuidwesten en net boven het vriespunt in het oosten. De zwakke tot matige wind is overwegend noordoostelijk.

Overdag overheerst de bewolking en valt er met name in het westen, midden en zuiden van tijd tot tijd regen of natte sneeuw. Mogelijk blijft de sneeuw in het zuidwesten lokaal enige tijd liggen. De middagtemperatuur komt rond +3°C uit. De zwakke tot matige wind draait in de loop van de dag naar noordwest.

Vanavond is het nog bewolkt met hier en daar wat regen of natte sneeuw, in de nacht naar zondag komen er vanaf zee geleidelijk enkele opklaringen. In de kustgebieden drijven dan nog enkele winterse buien vanaf zee binnen. Landinwaarts wordt het nevelig met plaatselijk mist. Waar het opklaart kan gladheid ontstaan door bevriezing van natte weggedeelten. De minimumtemperatuur komt rond het vriespunt uit, in de kustgebieden rond +3°C. Er staat een zwakke tot matige noordwestenwind.

Zondag overdag is het landinwaarts eerst hier en daar grijs met nevel en mogelijk ook mist, die aan het einde van de ochtend oplost. Verder zijn er wolkenvelden en is de zon ook af en toe te zien, met vooral in de kustprovincies enkele lichte buien. De middagtemperatuur wordt ca. 5°C bij een matige noordwestenwind. Later op de dag draait de wind naar west tot zuidwest en neemt landinwaarts af naar zwak.

Schapen in de sneeuw (Foto: qltel)
Schapen in de sneeuw (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Magistrale manoeuvres in Moskou (32)

Hier was natuurlijk geen speld tussen te krijgen. Varinski zette alles in gedachten op een rijtje. Eén voor één schrapte hij de eventuele mogelijkheden die ten grondslag hadden kunnen liggen aan het incident bij Novi Transport. Eenmaal alles van alle kanten bekeken, begon hij weer te praten: "Vanwege dat Engels kunnen we zowel een politie-inval als de aanval van een andere bende uitsluiten." "Absoluut." "Laten we dan eens aannemen dat het inderdaad Hollanders zijn geweest die te maken hebben met die knaap waar Oljev het over had, of dat één van hen wellicht dezelfde was." "Ja?" "Nou, dan blijft de vraag: waarom hebben ze die hele scène ondernomen?" Zilkov bromde wat en haalde een kleine Moskvitch in.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.