FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 26 juni 2016

Alle Heroes of the Storm-helden tijdelijk gratis

Om te vieren dat de Heroes of the Storm-kampioenschappen voorbij zijn, heeft Blizzard alle personages gratis beschikbaar gesteld tot 28 juni. Daarnaast zijn de helden en hun respectievelijke skins die het winnende team Tempest hebben gebruikt nu te koop als de Summer Championship Bundle. Mocht je één van de helden in het pakket reeds hebben, dan krijg je korting.

Voor de geïnteresseerden: Tempest gebruikte Brightwing (met Monarch-skin), Tyrael (met Demonic-skin), Greymane (met Ringleader-skin), Tassadar (met Mecha-skin) en Falstad (met Buccaneer-skin). Uiteraard hebben we ook de finale hier voor degenen die het hebben gemist. De actie begint op 13:53.

FOK! sportfoto-onderschrift week 25

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was YoWilly met het volgende onderschrift: "De blaaskaak van Oekraïene."

De opgave van deze week:

Tessa van Schagen wordt geknuffeld door Adam, de mascotte van het EK atletiek in Amsterdam. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Martijn Buskermolen)
Tessa van Schagen wordt geknuffeld door Adam, de mascotte van het EK atletiek in Amsterdam. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Martijn Buskermolen)

EK: Uitslag Hongarije - België

België heeft zich met een overtuigende zege op Hongarije weten te plaatsen voor de kwartfinale van het EK. De Rode Duivels hadden geen kind aan Hongarije en boekte een eenvoudige 4-0 overwinning. Op 1 juli mag België het opnemen tegen Wales voor een plek in de halve finale. 

Een stormend begin van de Belgen leverde een aantal goede kansen op. In de tiende minuut was het de ex-Ajacied Toby Alderwereld die De Rode Duivels op een 1-0 voorsprong kopte. Het initiatief bleef bij de Belgen. Vijf minuten later kwam Kevin De de Bruyne oog in oog met de 41- jarige doelman Kiraly, maar kon de voorsprong niet verdubbelen. De Bruyne kreeg twintig minuten later een herkansing via een vrije trap, maar raakte de lat.

Hongarije had geen antwoord op de kansen die Belgie creëerde. Mertens kreeg twee minuten voor rust nog twee enorme kansen op een doelpunt, maar ook hij kon zijn stempel niet drukken.

Alleen al gekeken naar de ruststand zou de wedstrijd nog spannend moeten blijven, maar de Hongaren wisten geen seconde te overtuigen.

In de tweede helft pakte Hongarije het initiatief. In de 50e minuut kwam Szalai met een gevaarlijk schot nog dicht bij de gelijkmaker.

Vier minuten later was het weer Szalai die met een gevaarlijke kopbal bijna het net weet te vinden. De Hongaren beten van zich af en dat had België aan zichzelf te danken. De grootste kans viel voor de voeten van Péter Gulácsi die doelman Courtois tot veel opluchting naast zag gaan.

In de slotfase nam Hongarije meer risico, waardoor er steeds meer ruimte voor de Belgen vrijkwam. De beslissing kwam uiteindelijk door een doelpunt van Michy Batshuayi op aangeven van Eden Hazard. 

Hazard liet het niet zitten bij slechts een assist en maakte twee minuten later zelf ook nog een doelpunt. 0-3! Hongarije was haastig opzoek naar een eretreffer, maar moest toekijken hoe Carrasco de vierde treffer voor de Belgen op het bord toverde. 


Hongarije

0 - 4

België

     10' Alderwereld
 78' Michy Batshuayi
 80' Eden Hazard
 91' Yannick Ferreira Carrasco
 
 Gele kaart: Tamás Kádár, Ákos Elek, Ádám Szalai, (Hongarije), Thomas Vermaelen, Michy Batshuayi, Marouane Fellaini, (België)
 
Stadion:  Stadium Municipal
Toeschouwers: 30000
Arbiter: Milorad Mazic
Bijzonderheden: De gele kaart voor de Hongaar Elek was de duizendste in de EK-historie.
 
Opstelling:   Opstelling:
irály; Lang
Juhász
Guzmics
Kádár; Lovrencsics
Nagy
Kleinheisler
Gera
Dzsudzsák; Szalai
  Courtois; Meunier
Alderweireld
Vermaelen
Vertonghen; Nainggolan
De Bruyne
Witsel; Mertens
Lukaku
Hazard

Dani Alves verruilt Barcelona voor Juventus

Verdediger Dani Alves is definitief op weg naar Juventus. De Braziliaanse back is momenteel in Turijn om een medische keuring te ondergaan.

De verdediger (33) wordt al weken in verband gebracht met een overstap naar de Oude Dame. Hij komt transfervrij over van FC Barcelona. In Catalonië vulde Alves zijn prijzenkast met onder meer diverse landstitels, de Champions League en diverse andere bekers.

Bij Juventus gaat Alves spelen onder trainer Massimiliano Allegri, die diverse keren achter elkaar kampioen werd met Juve.

Buffon gaat door tot WK 2018

Het Italiaanse voetbal kan ook de komende twee jaar nog rekenen op Gianluigi Buffon. De keeper mag dan inmiddels 38 jaar oud zijn, maar versleten is hij allerminst. Sterker nog, de goalie wil over twee jaar tijdens het wereldkampioenschap in Rusland bij Italië op doel staan.

Buffon verlengde onlangs al zijn contract bij Juventus tot medio 2018 en wil ook bij de Azzurri actief blijven. De keeper is al sinds het seizoen 1995/1996 op het hoogste niveau actief en heeft in die tijd een karrenvracht aan prijzen gewonnen. Aan stoppen denkt hij nog niet. "Al beslis je dat op dit niveau niet zelf. Het gaat om de prestaties die je levert op het veld en de beslissingen die trainers en bondscoaches maken. Maar het is mijn idee om nog twee jaar door te gaan."

50 Cent gearresteerd na roepen 'motherfucker'

50 Cent was gewaarschuwd, maar hij kon het niet laten. De rapper vloekte tijdens een optreden op het Caraïbische eiland Saint Kitts en werd daarom gearresteerd, meldt TMZ.

50 Cent, die niet bekendstaat om zijn nette raps, trad zaterdag voor 40.000 mensen op tijdens het St. Kitts Music Festival en 'vergat' zijn microfoon weg te trekken toen de scheldwoorden voorbij kwamen. Op Saint Kitts is schelden verboden. Omdat 'Fiddy' ondanks waarschuwingen toch 'motherfucker' riep, werd hij gearresteerd.

Na zijn optreden werd 50 Cent opgewacht door agenten, die hem naar een politiebureau brachten. Hoewel schelden in het openbaar een kleine overtreding is, zit de rapper voorlopig vast op het eiland. Maandag moet hij voor een rechter verschijnen, waarna hij waarschijnlijk een boete moet betalen. 

Grofgebekte 50 Cent gearresteerd op Caraïben
Grofgebekte 50 Cent gearresteerd op Caraïben (Foto: BuzzE)

DIY: Kinderchocolade!

Wie kent ze niet, de Kinder Chocolade reepjes. Als ik ze voor mijn kinderen koop, krijgen zij er één en de rest is voor mezelf Met een paar simpele ingrediënten en een simpel trucje, maak je nu thuis in een handomdraai zelf een mega kinder chocolade reep! 

Wat heb je nodig? 

Voor de vulling:

  • 1 liter verse room
  • 400g geraspte witte chocolade
  • 30 g suiker
  • 10 g gelatineblaadjes
  • 1 theelepel vanille-extract
  • een siliconen cakevorm

Voor het glazuur:

  • 300 g geraspte pure chocolade
  • 300 ml verse room

Voor de onderkant van de reep:

  • 100 g pure chocolade

De how-to is in het frans, maar de uitleg is duidelijk zat. 


Een mega kinderchocoladereep

Verkeer na TT met moeite weg uit Assen

Het was zondag na afloop van de TT Assen aansluiten geblazen op de A28 richting het zuiden. Rond 18.30 uur was de uitstroom op zijn hoogtepunt en stond er zo'n 25 kilometer file op de A28. Rond 19.45 was het ergste voorbij en trok Rijkwaterstaat de aanbevolen omleidingsroute via Groningen, Drachten, Joure en Lelystad in (A28, A7, A6). Ook de binnenwegen kenden de nodige drukte.

Verkeer na TT met moeite weg uit Assen
Verkeer na TT met moeite weg uit Assen (Foto: ANP)

Hockeysters onderuit in finale Champions Trophy

De Nederlandse hockeysters zijn er niet in geslaagd om de Champions Trophy in de wacht te slepen. In Londen was Argentinië met 2-1 te sterk voor de ploeg van bondscoach Alyson Annan. 

Na drie minuten spelen is de eerste kans van de wedstrijd voor Ellen Hoog. Keepster Succi Belen sloeg haar forehandslag echter hoog uit de goal waardoor Oranje een strafcorner mocht nemen. Maartje Paumen kon vanwege een blessure aan haar teen – zaterdag opgelopen – de finale niet spelen, dus stelden Eva de Goede en Caia van Maasakker zich op kop cirkel op. De sleep van De Goede mislukte echter, en een volgende sleep van Van Maasakker werd door Succi knap uit de hoek gehaald.

Oranje was veel op de helft van Argentinië te vinden, maar de Argentijnen wisten direct uit één van hun eerste aanvallen effectief te zijn. Op een backhandvoorzet vanaf de achterlijn kwam Martina Cavallero goed voor de Nederlandse verdediging, en vond het net achter Joyce Sombroek: 0-1. Oranje leek even van de tegentreffer te moeten bijkomen. Op het eind van het tweede kwart werd het nog erger voor Nederland. Noël Barrionuevo sleepte raak uit een strafcorner, buiten het bereik van Sombroek en lijnstopper Van Maasakker: 0-2. Oranje had nog geluk dat het niet nog erger werd: Delfina Merino tipte met nog een paar seconden op de klok over de goal heen.

Een groene kaart voor Michelle van der Pols begin van het tweede kwart hielp niet, maar de hockeysters richtten zich toch op. Marloes Keetels kon, op aangeven van Carlien Dirkse van den Heuvel, uithalen vanaf kop cirkel, maar Succi zat er goed bij. Oranje zocht meer de aanval in het tweede kwart. Een actie van Ellen Hoog en Lidewij Welten leverde een strafcorner op. De gerichte sleeppush van De Goede werd echter weer goed gelezen door Succi, die haar goal schoon hield. Eind van de eerste helft kwam Marloes Keetels wederom in kansrijke positie, maar haar backhand miste kracht en vloog voorlangs. Oranje kreeg meer en meer controle, maar kreeg de bal er niet in. Welten was dichtbij maar stuitte op de keepster en een keiharde backhandslag van Kelly Jonker ging maar rakelings over de kruising.

Na rust haalde Ellen Hoog slim een strafcorner. De directe pushes bleken in de eerste helft een prooi voor Succi, dus dit keer probeerde Nederland een variant. Na een schijn van Van Maasakker pushte De Goede raak: 1-2. Niet veel later was Xan de Waard dichtbij, maar zij kwam net niet tot een tip. Jonker en Julia Gomes kregen beide groen voor duwen in de cirkel. De Oranje Dames speelden met meer overtuiging dan in het tweede kwart, maar Argentinië was niet ongevaarlijk. Echt grote kansen waren er van beide kanten niet meer te bespeuren.

De Nederlandse hockeysters speelden de bal snel rond in het begin van het vierde kwart, wat meteen gevaarlijk was. Tot grote kansen kon Oranje echter nauwelijks komen, en Argentinië wist niet van wijken. Zes minuten voor tijd had Maria Granatto de kans de wedstrijd te beslissen. Van dichtbij stond de Argentijnse aanvalster oog in oog met Sombroek, maar die redde koelbloedig. Oranje leek minder de korte passes te zoeken in het vierde kwart, en meer de individuele actie. Dat leverde, tegen de sterke Argentijnse verdediging, weinig op. Oranje vocht in de laatste minuten voor elke meter, maar het mocht niet baten.

Löw checkt zijn okselgeur tijdens achtste finale EK

Duitsland speelde zondagavond tegen Slowakije om een plekje in de kwartfinales van het EK voetbal. Leuk en aardig dat zijn ploeg met 3-0 won natuurlijk, maar Joachim Löw had toch een meer prangende vraag. De Duitse bondscoach haalde zijn hand eens even onder zijn oksels door en nam de geur eens goed in zich op.

Het is overigens niet voor het eerst dat Löw soms niet al te camerageniek in beeld is. Zo eet hij op dit EK graag uit zijn neus, haalde hij onlangs zijn hand nog even langs zijn achterwerk om dat geurtje ook even te controleren en werd hij gefilmd toen hij uitgebreid zijn zaakje goed stond te leggen. 

Tim Hofman gaat terug naar Walibi vanwege telefoonrel

Tim Hofman is nog niet klaar met Walibi, en is van plan binnenkort weer een bezoekje brengen aan het attractiepark. Dat liet de BNN-presentator weten aan attractieparksite Looopings. De reden hiervoor is dat Walibi weigert de telefoon van Kayleigh (15) te vergoeden.

De telefoon van Kayleigh is namelijk kapot gegaan door toedoen van een medewerker, toen haar tas uit een bagagerek viel. Als vergoeding kreeg ze, na lang te hebben gemaild, twee vrijkaartjes. Niet genoeg natuurlijk, vond het mooie meisje, want haar telefoon is tien keer zoveel meer waard. Ze schakelde de hulp in van Tim, die vervolgens samen met haar, verborgen camera's en veel flyers naar Walibi ging. Uiteindelijk krijgen ze een videoboodschap van Walibi, waarin ze laten zien dat Kayleigh een Walibi-trui, telefoonhoesje en.... een condoom krijgt?!

Belachelijk natuurlijk, en daarom gaan ze terug. ''Ik ga niet zeggen wat, maar er komt zeker een volgende stap. In een tweede filmpje en misschien wel een derde. We willen het gewoon oplossen'', aldus Tim Hofman. Over o.a het condoom zegt hij: ''Dat doe je niet bij een meisje van 15. Ze kunnen daar wel een cursus PR gebruiken. Of ze nu de hele telefoon vergoeden, of alleen het scherm laten maken: het is sowieso goedkoper dan de PR-schade die ze nu oplopen''. Een PR-dametje had nog gevraagd aan Tim of hij de beelden niet wilde uitzenden. ''Dat schiet bij ons in het verkeerde keelgat. Wel jammer, want volgens mij zijn het los hiervan echt sympathieke lui. Maar op deze manier pleegt Walibi echt PR-zelfmoord''.

Kayleigh zelf laat aan FOK! weten: ''Ik vind het belachelijk dat ik maar wat merchandise van Walibi moet accepteren in plaats van dat ik een schadevergoeding krijg. Ik ben blij dat we er nog achteraan gaan en ben heel benieuwd hoe dit allemaal afloopt''.

EK: Uitslag Duitsland - Slowakije

Duitsland heeft de kwartfinales van het EK voetbal in Frankrijk eenvoudig bereikt. In Lille was Slowakije deze keer een maatje te klein en werd met 3-0 verslagen. In mei wonnen de Slowaken het oefenduel met de Duitsers nog met 3-1.

In de eerste helft waren de intenties van de Duitsers direct duidelijk en dat betaalde zich in de achtste minuut al uit. Jérôme Boateng schoot de bal met een klein beetje geluk achter doelman Matúš Kozácik. Amper vijf minuten later kreeg Die Mannschaft een buitenkansje via een strafschop, maar Mesut Özil faalde oog in oog met de Slowaakse sluitpost.

Vlak voor rust dacht Slowakije op gelijke hoogte te komen, maar een magnifieke redding van Manuel Neuer wist dit te voorkomen. Hiermee maakte hij de kopbal van Juraj Kucka onschadelijk. Aan de andere kant was het vervolgens wel raak. Mario Gómez schoot raak na een prima rush van Julian Draxler.


Julian Draxler (Duitsland) tekent voor de derde treffer (PRO SHOTS / Action Images)

Na de thee liet Duitsland de teugels vieren, waardoor de combinaties van Slowakije beter uit de verf kwamen. Zo kreeg Kucka het voor elkaar om een schot op het Duitse doel af te vuren, maar Neuer wist deze poging te pareren. Na een uur spelen zetten de Duitsers een versnelling in en prompt viel de 3-0. Uit een corner van Toni Kroos kwam de bal uiteindelijk via het hoofd van Mats Hummels bij Draxler terecht, die raak schoot.

In het laatste gedeelte van de wedstrijd probeerde Duitsland de score nog wel verder op te hogen, maar slaagde daar niet meer in. Hierdoor bleef een afgang de Slowaken bespaard.

Duitsland

3 - 0

Slowakije

8' Boateng
43' Gómez
63' Draxler
   
 
Gele kaart: Kimmich, Hummels, Kimmich, Hummels (Duitsland), Skrtel, Kucka (Slowakije)
 
Stadion: Grand Stade Lille Métropole, Lille
Toeschouwers: 44.312
Arbiter: Marciniak (Pol)
Bijzonderheden: Özil mist strafschop (13)
 
Opstelling:   Opstelling:
Neuer
Kimmich
Boateng (Höwedes/71)
Hummels
Hector
Müller
Khedira (Schweinsteiger/76)
özil
Kroos
Draxler (Podolski/72)
Gómez
  Kozácik
Pekarík
Skrtel
Durica
Gyömbér (Saláta/84)
Hrosovský
Skriniar
Hamsík
Kucka
Duris (Sesták/ 64)
Weiss (Gregus/46)

Panama opent verdiept en verbreed kanaal

Het verbrede en verdiepte Panamakanaal is zondag in gebruik genomen. In aanwezigheid van staatshoofden, regeringsleiders en ministers opent Panama het kanaal tussen de Stille en de Atlantische Oceaan iets later met een officiële bijeenkomst. Namens Nederland is vice-premier Lodewijk Asscher aanwezig.

Vorig jaar werd 960 miljoen kubieke meter vracht door het kanaal vervoerd, een record. Door de verbreding kan nu jaarlijks met 1,7 miljard kubieke meter vracht tussen de twee oceanen worden gevaren. De enorme schepen in het oude kanaal konden maximaal 5000 scheepscontainers vervoeren, de nieuwe zogeheten Panamaxes kunnen 13.000 containers dragen.

Aan de verbreding en verdieping van het kanaal is sinds 2007 gewerkt. De kosten bedragen omgerekend meer dan 5 miljard euro. Het Nederlandse ingenieursbureau IV-Groep ontwierp de deuren van de nieuwe sluizen.

Een Chinees containerschip was het eerste vaartuig dat de vernieuwde versie van het kanaal bevoer. Het eerste ongeval was ook snel een feit. Negentien mensen raakten gewond door een aanvaring tussen een sleper en een privévaartuig nabij de havenstad Balboa.

Langere wachtrijen psychiatrische patiënten

De problemen rond de zorg voor mensen met ernstige psychische klachten worden almaar groter. De wachttijden voor behandeling lopen snel op, blijkt uit een peiling van de Landelijke Huisartsen Vereniging onder ruim 1400 leden. Bijna de helft van de ondervraagde artsen zegt dat patiënten langer dan acht weken moeten wachten op specialistische hulp. Maar ook bij de huisarts ontstaan nu wachtrijen, aldus de LHV zondag.

Van de ondervraagde artsen zegt 72 procent dat er afgelopen jaar meer mensen met psychische klachten bij hun praktijk hebben aangeklopt. De klachten waarmee die mensen kampen zijn weer complexer dan voorheen, zegt 74 procent. Eerder constateerde de Nederlandse Zorgautoriteit ook al een stijging van het aantal patiënten die door huisartsen worden behandeld.

"Dat is ook de bedoeling, op voorwaarde dat mensen met zware klachten op tijd geholpen kunnen worden buiten de huisartsenpraktijk. En daar kraakt en piept het systeem, zo blijkt opnieuw", aldus LHV-voorzitter Gert-Jan van Loenen.

Gevolgen
Huisartsen hebben de afgelopen jaren samen met praktijkondersteuners voor geestelijke gezondheidszorg (ggz) ervoor gezorgd dat mensen met psychische problemen zo goed mogelijk worden opgevangen in de huisartsenpraktijk. ,,We vinden het onverteerbaar dat zij daarin niet worden gesteund door voldoende en tijdig beschikbare plekken in de gespecialiseerde ggz. Ggz-problematiek vraagt bovendien rust, tijd en aandacht", aldus Van Loenen.

Het beeld uit de enquête komt overeen met signalen over wachttijden van GGZ Nederland en het Landelijk Platform GGz, de koepel van patiënten- en cliëntenorganisaties in de ggz. ,,De gevolgen voor patiënten kunnen dramatisch zijn: meer psychoses, suïcides, panieksituaties, dwangopname, sociaal isolement", zegt Marjan ter Avest, directeur van het Landelijk Platform GGz.

CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot wil de minister aan de tand voelen tijdens het mondelinge vragenuur. Haar partij wil dat er een pas op de plaats wordt gemaakt met de afbouw van het aantal bedden in GGZ-instellingen totdat er voldoende geestelijke gezondheidszorg in de wijk is.

Langere wachtrijen psychiatrische patiënten
Langere wachtrijen psychiatrische patiënten (Foto: ANP)

Parkpop en Down The Rabbit Hole druk bezocht

Het muziekfestival Down The Rabbit Hole in Beuningen bij Nijmegen heeft dit weekend 20.000 bezoekers getrokken en was daarmee uitverkocht. Er waren optredens van onder meer Kovacs, PJ Harvey, The National en een verrassingsconcert van Seasick Steve.

De organisatie moest nogal wat maatregelen nemen vanwege de wateroverlast. Zo zijn parkeerplaatsen verplaatst en moesten bezoekers met pendelbussen naar het festivalterrein. "Maar de mindset van het publiek was prima: een beetje modderig, een beetje afzien, maar we maken er een mooi feest van", aldus de organisatie. Het festival duurt nog tot zondagnacht.

Hoeveel mensen op Parkpop in het Haagse Zuiderpark zijn afgekomen was zondag aan het begin van de avond nog niet duidelijk. "Het veld staat helemaal vol en er staan veel mensen in de rij om nog binnen te komen. We hebben prachtweer met een strakblauwe lucht", zei een woordvoerder. Zondag staan onder meer Jett Rebel, K's Choice en Typhoon op het podium. Vorig jaar trok het grootste gratis popfestival van Nederland 225.000 bezoekers.

Parkpop en Down The Rabbit Hole druk bezocht
Parkpop en Down The Rabbit Hole druk bezocht (Foto: BuzzE)

Nationale titels voor Gilbert, Greipel en broertje van Sagan

In de meeste Europese landen werd vandaag het nationaal kampioenschap wielrennen gehouden. Diverse gevestigde namen wonnen in hun land en mogen komend jaar een kampioenstrui aan.

In België werd de wedstrijd gehouden in de Waalse Ardennen. Phlippe Gilbert klopte in een sprint bergop met grote voorsprong Tim Wellens. Greg van Avermaeth werd op ruime achterstand derde. In Frankrijk was het ook een heuvelachtig parcours. De klassementstoppers Romain Bardet en Thibaut Pinot deden een gooi naar de titel, maar die ging uiteindelijk naar de voor FDJ rijdende Arthur Vichot. Hij bleef Tony Gallopin (Lotto-Soudal) en Alexis Vuillermoz (AG2R) voor.

In Duitsland was het parcours vlak en draaide het uit op een sprint. Daarin klopte André Greipel (Lotto-Soudal) Max Walscheid (Giant-Alpecin) en Marcel Kittel (Etixx-QuickStep). Ook in Italië was er een sprint. Gianluca Brambilla probeerde in een ultieme poging de sprinters te slim af te zijn maar Giacomo Nizzolo zat in zijn wiel en won de sprint eenvoudig.

De kampioenschappen van Tsjechië en Slowakije werden zoals gebruikelijk gecombineerd en Tsjech en een Slowaak reden samen naar de finish. Ze waren zo al zeker van de titel voor hun land. Voor Slowakije was dit Roman Kreuziger, voor Tsjechië Sagan. Niet veelwinnaar Peter, maar zijn broer Juraj. Kreuziger won uiteindelijk de sprint, Peter Sagan werd op 41 seconden derde.

De nationale kampioenen:

Land Naam Ploeg
Nederland Dylan Groenewegen Lotto-Jumbo
België Philippe Gilbert BMC
Frankrijk Arthur Vichot FDJ
Italië Giacomo Nizzolo Trek-Segafredo
Spanje José Joaquin Rojas Movistar
Duitsland André Greipel Lotto-Soudal
Groot-Brittannië Adam Blythe Tinkoff
Tsjechië Roman Kreuziger Tinkoff
Slowakije Juraj Sagan Tinkoff
Polen Rafal Majka Tinkoff
Noorwegen Edvald Boasson Hagen Dimension Data
Denemarken Alexander Kamp Stölting Service Group
Ierland Nicolas Roche Sky
Oostenrijk Matthias Brändle IAM
Zwitserland Jonathan Fumeaux IAM
Luxemburg Bob Jungels Etixx-QuickStep
Eritrea Daniel Teklehaimanot Dimension Data
Rusland Pavel Kotsjetkov Katjoesja
Wit-Rusland Kanstantsin Sivtsov Dimension Data
Portugal José Mendes Bora-Argon 18
Colombia Edwin Ávila Illuminate
Australië Jack Bobridge Trek-Segafredo
Verenigde Staten Daniel Gregory  Axeon-Hagens Berman

Met de auto naar Marokko...

Maar ja, dan moet je natuurlijk wel van alles meenemen.

Vandaar dat de Franse politie op de A7 in de buurt van Portes-lès-Valences een Opel Zafira staande heeft gehouden die ietwat overladen was. 700 kilo om precies te zijn. De agenten konden hun ogen niet geloven. De auto haalde nog maar net 80 km/uur door het gewicht van de metershoog opgestapelde bagage. De chauffeur was zich van geen kwaad bewust.

De agenten vroegen de man om hen te volgen voor een weging en het voertuig inclusief de bagage woog 2,5 ton. De man was 's nachts vertrokken vanuit Parijs en had allerlei koopwaar bij: fietsen, elektrische toestellen en ontelbare kartonnen dozen.

Nadat hij 700 kilo bagage bij de politie had achtergelaten mocht hij zijn weg vervolgen. Het is niet bekend of hij intussen in Marokko is aangekomen.

Van Gerwen verslaat Wade in finale Shanghai Darts Masters

De darters van de PDC zijn in het kader van de World Series of Darts op snoepreis naar Shanghai. Zaterdag wisten de alle darters van de PDC hun lokale tegenstander te verslaan, waardoor de acht toppers vandaag strijden om de eerste winnaar te worden van de Shanghai Darts Masters. 

Michael van Gerwen trad aan tegen Raymond van Barneveld en won met 8-4. Tot 3-3 ging de partij gelijk op, maar toen kon Van Gerwen een beslissende break voorsprong nemen. Hij gaf de voorsprong niet meer uit handen. Van Gerwen treft in de halve finale Dave Chisnall, die met 8-6 te sterk was voor Adrian Lewis. 

De andere halve finale gaat tussen James Wade en Phil Taylor. Wade won met 8-7 van Gary Anderson en Taylor won met dezelfde cijfers van Peter Wright. Snakebite stond in zijn kwartfinale nog wel met 2-7 voor. 

Update 15.25 uur

De finale in Shanghai zal gaan tussen James Wade en Michael van Gerwen. Wade won met 8-6 van Phil Taylor en Van Gerwen versloeg Dave Chisnall met 8-5. 

Update 16.55 uur

Michael van Gerwen is de eerste winnaar geworden van de Shanghai Darts Masters. Hij versloeg in de finale James Wade met 8-3. Volgende week mogen de darters weer aan de bak op de Pro Tour. Players Championship 10 en 11 staan dan op het programma. De laatste toernooien die meetellen in de kwalificatie voor de World Matchplay. 

EK: Uitslag Frankrijk - Ierland

Frankrijk heeft de kwartfinales van het Europees kampioenschap voetbal weten te bereiken. In het Parc Olympique Lyonnais in Lyon werd Ierland met 2-1 verslagen. De Ieren kwamen nog wel met 0-1 voor. 

Het was een droomstart voor Ierland. Shane Long werd in het strafschopgebied neergelegd door Paul Pogba. Dit leverden de Ieren een strafschop op. Robby Brady schoot vanaf elf meter raak en bezorgde de Boys in Green de 0-1 voorsprong.

Nadat Frankrijk enigzins bekomen was van de schrik kreeg Les Blues ook de eerste kansen. Dimitri Payet schoot de vrije trap makkelijk in handen van West Ham United-doelman Darren Randolph en Shane Duffy voorkwam een treffer van Olivier Giroud.

Frankrijk verhoogde naar mate de eerste helft verhoogde wel de druk op Ierland, dit leverde nog een aantal kansen op maar geen treffer. Ierland kon met lange ballen ook een paar keer uitkomen, een tweede doelpunt zat er niet in. In de eerste helft kregen vier spelers een gele kaart. Voor Adil Rami, N'Golo Kanté en Jeff Hendrick was het de tweede kaart van het toernooi en liepen daardoor een schorsing op.

Bij Frankrijk bleef Kanté na de rust in de kleedkamer. Hij werd vervangen door Kingsley Coman. De Fransen begonnen enthousiast aan de tweede helft en na twee minuten was er al een behoorlijke kans voor Koscielny, die naast kopte. Tien minuten later was het wel raak. Antoine Griezmann stond vrij en kopte de voorzet van Bacary Sagna raak.

Frankrijk stelde direct orde op zaken door twee minuten later nogmaals te scoren. Giroud legde de bal panklaar voor Griezmann die alleen doelman Randolph voor zich zag staan en zette de 2-1 op het bord. Een paar minuten later werden de problemen voor Ierland nog groter nadat Duffy de doorgebroken Grizmann neerhaalde. Duffy moest met rood naar de kleedkamers en de resterende vrije trap ging over. 

In de slotfase was het alleen nog maar Frankrijk die serieuze kansen kreeg. Een nieuw doelpunt bleef uit en het bleef 2-1. Les Blues treft in de kwartfinale de winnaar van het duel tussen Engeland en IJsland. 

Olivier Giroud en Antoine Griezmann vieren feest. (PRO SHOTS/Action Images)
Olivier Giroud en Antoine Griezmann vieren feest na de gelijkmaker. (PRO SHOTS/Action Images)

Frankrijk

2 - 1

Ierland

 57' Griezmann
 61' Griezmann
   2' Brady (pen)
 
 Gele kaart: Kanté, Rami (Frankrijk), Coleman, Hendrick (Ierland)
 Rode kaart: Duffy (65) (Ierland)
 
Stadion: Parc Olympique LyonnaisLyon
Toeschouwers: 56000
Arbiter: Rizzoli (Ita)
 
Opstelling:   Opstelling:
Lloris
Sagna
Rami
Koscielny
Evra
Matuidi
Kanté (Coman/46, Sissoko/90+3)
Pogba
Griezmann
Giroud (Gignac/73)
Payet
  Randolph
Coleman
Duffy
Keogh
Ward
Brady
Hendrick
McCarthy (Hoolahan/ 71)
McClean (O'Shea/69)
Long
Murphy (Walters/65)

Drie miljoen Britten willen nieuw referendum

De petitie voor een nieuw EU-referendum, die op de website van het Britse parlement staat, krijgt steeds meer steun. Inmiddels hebben al bijna 3,2 miljoen mensen de online-oproep ondertekend. Op zaterdag stond de teller nog op 1,3 miljoen steunbetuigingen.

Doordat de petitie zo veel handtekeningen heeft gekregen, komt er mogelijk een debat over in het Britse Lagerhuis. Ook zal de regering met een reactie komen.

Een meerderheid van de Britten koos er donderdag voor de Europese Unie te verlaten. Dit leidde tot verbijstering en woede bij de tegenstanders van een brexit. Die komen vooral uit Londen, Schotland en Noord-Ierland.

Een andere onlinepetitie wil dat Londen de onafhankelijkheid uitroept en zich aansluit bij de EU. Die heeft in twee dagen tijd meer dan 167.000 handtekeningen gekregen.

Drie miljoen Britten willen nieuw referendum
Drie miljoen Britten willen nieuw referendum (Foto: BuzzT)

Megastunt in TT Assen na bizarre race

Jack Miller heeft de bizarre Grand Prix van Nederland in de MotoGP - ook wel de TT van Assen genoemd - op zijn naam geschreven. In een door hevige regen geteisterde race was Miller een van de weinigen die nauwelijks fouten maakte en gewoon netjes overeind bleef, resulterend in een van de meest verrassende zeges in vele jaren. 

Bij de start nam Scott Redding de leiding op het regenachtige circuit, maar al in de eerste bocht viel hij ver terug. Valentino Rossi profiteerde en nam de leiding over, voor Andrea Dovizioso en Aleix Espargaro. Yonny Hernandez kende vanaf plek zes een slechte start en viel vijf plaatsen terug, maar vervolgens maakte de Colombiaan een ongelooflijk goede indruk. Nog voor het einde van de eerste ronde pakte hij de derde plek, terwijl hij twee rondjes later zowel Dovizioso als Rossi compleet kansloos liet. Jorge Lorenzo kon weer eens niet met de natte omstandigheden omgaan: de wereldkampioen viel zelfs terug tot buiten de top-15.

Naast Hernandez waren er nog twee coureurs die fantastisch onderweg waren op de natte baan: Danilo Petrucci vertrok vanaf de negende plek, maar lag na acht ronden op de vierde stek, terwijl hij alsmaar dichter bij Rossi en Dovizioso kwam. Achter hem reed Andrea Iannone, die door een straf helemaal achteraan het veld moest beginnen en al snel naar voren op kwam zetten. Richting de helft van de race leek het een tijdje wat droger te worden, maar kwam de regen toch ineens weer met bakken uit de hemel. 

Terwijl Hernandez zijn voorsprong alsmaar uit bleef breiden sloeg het noodlot toch nog toe voor de Colombiaan: hij ging onderuit en stond in het grind, maar kon zijn race nog wel vervolgen. Hij kwam overigens op plek negentien de baan weer op, nog vóór regerend wereldkampioen Lorenzo, die er helemaal niks van bakte. 

Twaalf ronden voor het einde was ongeveer de gehele Noordzee op het circuit neergevallen, maar dat kwam Petrucci alleen maar ten goede. De Italiaan maakte gehakt van Rossi, waarna ook Dovizioso kansloos bleek. Redding liet zich ook weer van voren zien en leek Rossi en Dovizioso ook aan te vallen, maar op dat moment vond de wedstrijdleiding het wel even mooi geweest: rode vlag en een tijdelijk einde van de race.

Het heeft er op het moment alle schijn van dat we binnen afzienbare tijd weer gaan racen. Er staan dan nog twaalf ronden op het programma. Dovizioso start dan vermoedelijk van poleposition, voor Petrucci, Rossi, Redding, Marc Marquez en Dani Pedrosa. 

Update 14.49 uur

Om 14.55 uur gaat de pitstraat weer open. Vermoedelijk zal de race dan rond 15.00 uur hervat worden.

Er is inmiddels weer blauwe lucht gesignaleerd boven het circuit, dus de herstart lijkt niet in gevaar te komen (Foto: rene90)
Er is inmiddels weer blauwe lucht gesignaleerd boven het circuit, dus de herstart lijkt niet in gevaar te komen (Foto: rene90)

Update 15.30 uur

Bij de herstart nam Dovizioso gelijk de leiding, voor Rossi, Marquez, Petrucci en de ongelooflijk knap rijdende Jack Miller. Het feestje duurde niet lang voor Dovizioso, want Rossi ging hem snel voorbij. Nadat Pedrosa onderuit schoof was het ook voor Dovi helemaal voorbij: de Italiaan gleed hard onderuit. Voor Petrucci was de race op dat moment ook al voorbij, want zijn Ducati was ermee gekapt.

Men leek even op adem te kunnen komen, inclusief uw redacteur, maar daar dacht Rossi anders over: ook Il Dottore kon de omstandigheden niet aan en krap een ronde na Dovizioso ging ook Rossi van de baan. De nieuwe situatie was dat Marquez de leiding in handen had, terwijl Miller op een sensationele tweede plaats lag. De Australiër was zelfs sneller en viel Marquez aan, met succes. De Marc VDS-rijder, vorig jaar rechtstreeks overgestapt vanuit de Moto3, pakte zo voor het eerst in zijn leven de leiding in een MotoGP-race.

Achter Miller reden ook de nodige verrassende namen, want Pol Espargaro had de derde plek in handen, voor Redding, Iannone - die in het eerste deel van de race nog gecrashed was - en Alvaro Bautista. In de slotronden begon de baan rap op te drogen en dat was te zien: men zat stabieler op de motor en er werd nauwelijks meer gevallen. 

Miller reed zo naar een ongelooflijke zege, wat vermoedelijk niemand had verwacht. Ter illustratie: wedkantoren gaven ruim 250 keer de inzet voor een zege van de Australiër. Marquez was dolblij met een tweede plek, want de Spanjaard liep in het WK uit op de gevallen Rossi en de falende Lorenzo. Redding pakte een evengoed erg verrassend podium. De zege van Miller zorgde overigens ook nog voor een stukje historie: de rijder van Marc VDS zorgde voor de eerste zege van een niet-fabrieksteam sinds Toni Elias in 2006 de Grand Prix van Portugal won. 

Snowden kritisch over 'Big Brother' Rusland

Na zijn onthullingen over Amerikaanse en Britse afluisterpraktijken, mengt klokkenluider Edward Snowden zich nu in het privacydebat in Rusland. Het parlement van zijn tijdelijke thuisland heeft een nieuwe "Big Brother-wet" aangenomen die "alle Russen geld en vrijheid gaat kosten, zonder de veiligheid te vergroten", schreef hij op Twitter.

Wat ICT-expert Snowden betreft wordt de wet niet ondertekend. Daarmee doet hij een indirect beroep op president Vladimir Poetin, die de wet zou kunnen tegenhouden. Om terrorisme tegen te gaan wil Rusland onder meer telecombedrijven dwingen om gegevens langer op te slaan voor opsporingsdoeleinden.

Edward Snowden kreeg in 2014 tijdelijk asiel in Rusland, omdat hij in de VS wordt gezocht voor het openbaar maken van staatsgeheimen. Hij mag er drie jaar blijven. Eigenlijk had hij naar Zuid-Amerika gewild, maar daar kon hij niet komen doordat de Amerikaanse autoriteiten zijn paspoort introkken. Waar hij volgend jaar naartoe zal gaan, is nog onbekend.

Snowden kritisch over 'Big Brother' Rusland
Snowden kritisch over 'Big Brother' Rusland (Foto: ANP)

Baas beruchte 'Ndrangheta in Italië opgepakt

Een van de meestgezochte criminelen van Italië is na twee decennia opgepakt. Premier Matteo Renzi maakte de arrestatie van 'Ndrangheta-baas Ernesto Fazzalari zondag bekend. "Een mooie zondag!", begon Renzi zijn bericht op Facebook.

Fazzalari (46) werd door een speciaal geformeerde politie- en legermacht van zijn bed gelicht op het platteland van Calabrië. In die Zuid-Italiaanse regio ontstond de criminele organisatie waar hij de baas van was eind negentiende eeuw. Fazzalari werd gezocht voor moord, doodslag en een waslijst aan andere delicten. In 1999 werd hij bij verstek veroordeeld tot levenslange celstraf voor zijn rol in een bittere strijd tussen criminele bendes waarbij tientallen doden vielen.

Volgens premier Renzi was Fazzalari een van de gevaarlijkste criminelen van heel Europa. Slechts een man staat in Italië hoger op de lijst van meestgezochte misdadigers: de Siciliaanse maffiabaas Matteo Messina Denaro.

Baas beruchte 'Ndrangheta in Italië opgepakt
Baas beruchte 'Ndrangheta in Italië opgepakt (Foto: ANP)

Laatste spurt voor zetel in VN-Veiligheidsraad

Het kabinet begint een slotoffensief om een tijdelijke zetel in de VN-Veiligheidsraad binnen te slepen. Zowel minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) als minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) reist zondag naar New York voor het laatste lobbywerk.

Dinsdag stemmen de 193 leden van de Verenigde Naties over de vijf nieuwe leden van de Veiligheidsraad voor de jaren 2017-2018. Voor de regio waarin Nederland zit zijn twee stoelen beschikbaar. Zweden en Italië zijn de concurrenten. Een land zal dus een zeperd krijgen.

Een gegadigde moet twee derde van de VN-leden achter zich krijgen om in het machtigste orgaan van de VN te kunnen komen. De stemming is geheim, dus het blijft tot het laatste moment onzeker of de opzet van het kabinet slaagt. Nederland zat in 1999-2000 voor het laatst in de Veiligheidsraad.

Redelijk optimistisch
Op het ministerie van Buitenlandse Zaken is de stemming redelijk optimistisch. De campagne begon al in 2013. Ze houden op het departement lijstjes bij van welk land de steun zeker is, welk land onzeker en welk land de Nederlandse kandidatuur sowieso niet steunt.

Beide bewindslieden moeten deze laatste dagen praten als brugman. Ze moeten landen alsnog zien over te halen Nederland te steunen, anderen moeten hun steun weer herbevestigen. Ploumen moet haar contacten met ontwikkelingslanden gebruiken om daar stemmen binnen te halen.

Koning
Premier Mark Rutte kan niet komen lobbyen. Hij moet dinsdag en woensdag in Brussel zijn voor de EU- top. Maar hij heeft zich sinds 2013 veelvuldig bij de VN en andere internationale fora laten zien en gelobbyd voor de zetel. Ook de koning werd ingezet; hij sprak vorig jaar de Algemene Vergadering van de VN toe.

Een zetel in de Veiligheidsraad (VS, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië zijn permanente leden, de overige tien leden rouleren) is prestigieus en brengt invloed mee. Het orgaan richt zich op het bewaren van de internationale vrede en veiligheid. Het kan sancties opleggen, vredestroepen inzetten en beleid beïnvloeden.

Laatste spurt voor zetel in Veiligheidsraad
Laatste spurt voor zetel in Veiligheidsraad (Foto: ANP)

Jeugd soms dupe van misstanden vakantiewerk

Jongeren met een vakantiebaantje doen soms werk dat ze eigenlijk helemaal niet mogen doen. Daarvoor waarschuwde CNV zondag. De vakbond ontving hierover afgelopen weken ruim tweehonderd mails en telefoontjes van jongeren en bezorgde ouders.

"Vooral in de uitzendbranche, horeca, detailhandel en land en tuinbouw lijkt het nogal eens mis te gaan. Jongeren krijgen te weinig betaald, werken te lang of te laat of doen risicovolle werkzaamheden omdat de werkgever voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten", aldus Piet Fortuin, de voorzitter van CNV Vakmensen.

Aan bepaalde soorten werk zitten leeftijdsgrenzen verbonden, maar veel jongeren weten dit niet. Zo mag je pas kranten bezorgen vanaf je vijftiende en pas na 06.00 uur. Tot je achttiende mag je niet met giftige stoffen en op lawaaierige plekken werken. En pas vanaf je zestiende is het toegestaan om in de bouw aan de slag te gaan.

Geen informatie
CNV roept jongeren die het gevoel hebben dat ze het slachtoffer zijn van misstanden op om dit bij de bond te melden. Die kan werkgevers hierop aanspreken. Ook zal CNV de problemen doorspelen naar de Inspectie SZW, die hier nader onderzoek naar kan doen.

"Of je nu werkt voor een vakantie, een mobieltje of om te sparen: een vakantiejob moet leuk én veilig zijn", vindt Semih Eski, de voorzitter van de jongerenafdeling van CNV. "Wij hebben onderzocht dat 41,6 procent geen informatie krijgt over veilig en gezond werken. Een vakantiejob is voor veel jongeren het eerste stapje op de arbeidsmarkt. Dan kun je nog niet verwachten dat ze al weten wat wel en niet mag."

'Jeugd soms dupe van misstanden vakantiewerk'
'Jeugd soms dupe van misstanden vakantiewerk' (Foto: ANP)

'Bokskampioen Fury positief op steroïden'

Bokskampioen Tyson Fury zou betrapt zijn op het gebruik van verboden middelen. Volgens berichten in Engelse media zijn sporen van de anabole steroïde nandrolon gevonden in een in februari of maart vorig jaar afgenomen urinemonster. 

In september zou Fury door de Britse antidopingorganisatie UKAD op de hoogte gesteld zijn van de verdachte waarden in zijn urine. Men wilde eerst verder onderzoek doen, wat er nu toe lijkt te leiden dat Fury voor een commissie moet verschijnen. Als hij schuldig wordt bevonden aan het gebruik van verboden middelen zal hij zijn drie wereldtitels kwijtraken en een lange schorsing tegemoet zien.

Het urinemonster waar de nandrolon in werd gevonden werd afgenomen voor het gevecht van Fury tegen Wladimir Klitschko. Daarin onttroonde de Brit Dr Steelhammer nadat laatstgenoemde jarenlang onverslaanbaar was geweest in de superzwaargewichtcategorie. 

Levenslang voor moord bij Gay Parade

Een ultraorthodoxe jood is zondag tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld wegens de moord op een zestienjarig meisje afgelopen zomer tijdens een Gay Parade in Jeruzalem. De 39-jarige Yishai Schlissel kreeg ook nog 31 jaar voor poging tot moord op zes anderen. Daarnaast moet hij schadevergoeding betalen aan zijn slachtoffers of hun nabestaanden.

De strenggelovige man stak vorig jaar met een mes in op deelnemers aan de optocht. Hij noemde de parade een "provocatie van God". "Blind fanatisme heeft hem tot zijn daden gebracht", zei een van de rechters zondag. "Deze gevaarlijke man mag niet meer vrij op straat rondlopen in Jeruzalem."

De dader was drie weken voor de steekpartij vrijgelaten uit de gevangenis, waar hij tien jaar had gezeten voor een aanval op een soortgelijke parade in 2005. Hij verwondde toen drie deelnemers

Levenslang voor moord bij Gay Parade
Levenslang voor moord bij Gay Parade (Foto: ANP)

Regen zorgt voor voortijdig einde Moto2 Assen

Takaaki Nakagami heeft op het TT Circuit Assen de Grand Prix van Nederland in de Moto2 gewonnen. De Japanner kende vooral een bijzonder sterk middenstuk van de race en sloeg daarin de beslissende slag.

De beste start was voor polesitter Thomas Lühti, die gelijk een gaatje sloeg naar landgenoot Dominique Aegerter. De op plek vijf vertrokken Franco Morbidelli kwam na een paar ronden echter goed op gang en haalde eerste Aegerter en vervolgens Lühti in om zo de leiding te pakken. Beide Zwitsers leken het steeds moeilijker te krijgen, want ook Nakagami passeerde het duo vrij snel. 

Halverwege de race kende Morbidelli een paar moeilijke ronden, waardoor de Italiaan terugviel tot plek vier. Nakagami pakte juist de leiding over, terwijl wereldkampioen Johann Zarco na een zwaar begin goed op stoom kwam en plek drie in bezit nam. De Japanner had er ondertussen goed de sloffen in en sloeg een gat van zo'n drie seconden op Zarco, die inmiddels de tweede plaats bereikt had.

Zes ronden voor het einde begonnen er wat druppels te vallen, maar dat leek toch niet door te zetten. Sam Lowes leek er al een beetje door in paniek te raken: hij opende vol de aanval op Lorenzo Baldassarri, ging vervolgens bijna tegen het asfalt, maar wist de Italiaan even later toch nog te pakken om plek vier te veroveren. 

Ondertussen begon Zarco in de slotronden wel heel snel dichter bij Nakagami te komen. De Japanner voelde letterlijk nattigheid en gebaarde richting de wedstrijdleiding dat de race afgevlagd moest worden. Zijn gebeden werden verhoord en seconden later werden de rode vlaggen gezwaaid op het circuit in Assen, terwijl er plotseling toch een serieuze bak regen naar beneden viel.

Nakagami pakte zo zijn eerste WK-zege ooit, terwijl Zarco de tweede plaats veroverde. Morbidelli wist met de derde plek ook nog een nieuwe podiumplek op zijn conto bij te schrijven.

'United heeft Ibrahimovic bijna binnen'

Manchester United lijkt zich niet alleen te versterken met Zlatan Ibrahimovic. De Engelsen willen ook zakendoen met Borussia Dortmund. United heeft namelijk goede hoop dat het Henrikh Mkhitaryan kan contracteren. De Armeniër moet ongeveer 37 miljoen euro kosten. Volgens The Guardian zijn de onderhandelingen over zowel Ibrahimovic als Mkhitaryan bijna afgerond.

De Daily Telegraph schrijft bovendien dat The Mancunians ook serieus bezig zijn met een transfer van Paul Pogba. Hij kwam in 2009 in de jeugd van Manchester United terecht, maar van een echte doorbraak kwam het nooit. De gesprekken met zaakwaarnemer Mino Raiola zijn begonnen.

Om de 23-jarige Fransman vast te leggen, zal het nieuwe team van José Mourinho wel een recordbedrag op tafel moeten leggen. Juventus wil Pogba namelijk nog steeds niet kwijt.

Croon (17) de verrassing in hockeyselectie voor Rio

Bondscoach Max Caldas heeft zijn selectie voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro bekendgemaakt. In totaal bestaat de selectie uit zestien spelers en twee reserves. De opvallendste naam is die van de zeventienjarige Jorrit Croon. Het talent van HGC kreeg de voorkeur krijgt boven Constantijn Jonker, die aangewezen is als reserve. 

"Met deze groep hebben we de beste kans om goed te presteren in Rio", vertelde bondscoach Caldas. "Ik kijk niet naar de leeftijd van de spelers, als je goed bent, ben je goed. Jorrit is jong en leergierig en met hem hebben we een creatieve en balvaste speler in de groep."

Voor aanvoerder Robert van der Horst worden het zijn derde Olympische Spelen. "Ik ben vereerd dat ik mee mag, als hockeyer heb je geen hoger platform dan de Spelen. We hebben een mooie club en het is leuk dat Jorrit bij de selectie zit. Hij heeft een bijzondere ontwikkeling doorgemaakt."

Jonker zal naar Rio afreizen als reserve. De spits van Kampong zal samen met keeper Pirmin Blaak van Rotterdam, die eveneens aangewezen is als reserve, alleen bij het team aansluiten bij de trainingen. Beide heren zullen ook niet in het olympisch dorp slapen. Een hockeyselectie bestaat normaal gesproken uit achttien man, maar tijdens de Olympische Spelen bestaat de selectie slechts uit zestien man. De reserves zullen alleen in actie komen, mocht één van de zestien spelers geblesseerd raken. 

Roel Bovendeert, Jelle Galema, Bjorn Kellerman en Joep de Mol vielen als laatste spelers af en maken geen deel uit van de olympische groep. 

Selectie Nederland: Seve van Ass, Sander Baart, Billy Bakker, Jeroen Hertzberger, Jorrit Croon, Rogier Hoffman, Robbert Kemperman, Robert van der Horst, Milko Pruyser, Jaap Stockmann, Glenn Schuurman, Hidde Turkst, Valentin Verga, Bob de Voogd, Mink van der Weerden en Sander de Wijn.

Jorrit Croon (17) de verrassing in de selectie van Rio. (PRO SHOTS/Toin Damen)
Jorrit Croon (17) de verrassing in de selectie van Rio. (PRO SHOTS/Toin Damen)

John Kerry naar Brussel en Londen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry reist maandag naar Brussel en Londen om over de uitkomst van het Britse EU-referendum te praten. In Brussel voert hij besprekingen met de buitenlandcoördinator van de Europese Unie Federica Mogherini en in Londen met zijn Britse ambtgenoot Philip Hammond.

Volgens een hooggeplaatste zegsman bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wil Kerry het belang benadrukken dat andere landen het Britse voorbeeld niet volgen, om de EU niet verder te verzwakken. De Amerikaanse president Barack Obama had de Britse kiezers opgeroepen een brexit af te wijzen.

John Kerry naar Brussel en Londen
John Kerry naar Brussel en Londen (Foto: ANP)

Razendspannende finish in Moto3 Assen

De Grand Prix van Nederland in de Moto3 is gewonnen door de Italiaan Francesco Bagnaia. Hij pakte na een zinderende slotfase in de laatste meters van de race de leiding en dus de zege. De Nederlander Bo Bendsneyder startte vanaf plek zeven, kende een moeizame race, maar kon mede door de nodige valpartijen als negende over de finish rijden - zijn beste prestatie tot nu toe. 

Bo Bendsneyder kende vanaf plek zeven een lastige start en verloor in het gedrang gelijk twee plekken. Voorin pakte Romano Fenati de leiding, voor Brad Binder en Enea Bastianini. In ronde twee ontsnapte de Argentijn Gabriel Rodrigo aan een levensgevaarlijke situatie: hij schoof vanaf plek vier onderuit en zag Fabio Quartararo centimeters langs zijn hoofd rijden, hoewel de Fransman zelf ook onderuit ging.

De volgende crash volgde na acht ronden. Aaron Canet probeerde in de kopgroep een aanval te plaatsen op Bastianini, maar dat ging fout en de Spanjaard vloog door de lucht. Zijn motor scheerde rakelings langs het hoofd van Francesco Guevara, die uitviel maar toch een engeltje op zijn schouder had zitten. Ondertussen ging het voor Bendsneyder niet bepaald makkelijk. Hij kwam in het gedrang en zakte terug naar achterin het groepje: dankzij de valpartijen hield hij nog wel de aansluiting bij de top-10.

Zoals in de Moto3 te doen gebruikelijk werd de tweede helft van de race ook weer gekenmerkt door een wagonlading aan inhaalacties. Ook Binder viel aan, maar zeven ronden voor het einde maakte hij een fout in de Ramshoek en ging hij door het gras: weg was de kans op de zege. Vier ronden voor de finish ging het ook fout voor Bastianini: hij probeerde Nicolo Bulega in te halen, maar schoof daarbij onderuit. 

In de slotronden kwam Niccolo Antonelli plotseling naar voren zetten, maar hij kon het niet bekronen met een podium. Andrea Migno nam richting de laatste doorgang in de GT-bocht de leiding over, maar maakte bij het uitkomen een foutje en zag in de laatste meters van de race Francesco Bagnaia nog voorbij komen. De Italiaan reed zelf ook de hele race voorin mee en kon dat bekronen met de zege, voor Migno en de opnieuw verrassend sterke Fabio di Giannantonio. 

Na de race bleek dat toch niet helemaal de uitslag te zijn. Migno werd vanwege een illegale manoeuvre teruggezet naar plek drie, waardoor Di Giannantonio zelfs als tweede het podium mocht beklimmen. Bendsneyder eindigde de race als negende door in de slotronde nog de nodige plaatsen terug te pakken. 

Volleybalsters naar finale World Grand Prix

De Nederlandse volleybalsters hebben zich geplaatst voor de finale van de World Grand Prix. De ploeg van bondscoach Giovanni Guidetti won met 3-0 (26-24, 25-20 en 25-22) van Duitsland, waardoor de ploeg als vijfde in de groepsfase eindigde.

Duitsland kwam met een onervaren ploeg naar het toernooi, maar bood de Nederlandse ploeg in de eerste set goed verweer. De Oosterburen hadden alle acht duels tot nu toe verloren, maar daarvan was in het begin niets te merken. Een service van Celeste Plak die via de netband in viel bracht de eerste set naar Oranje. Daarna kon Nederland zich uitleven en was met name Lonneke Slöetjes met twintig punten goed op dreef.

Samen met China, Verenigde staten, Rusland, Brazilië en gastland Thailand zal Nederland deelnemen aan de World Grand Prix Final. Deze zal van 6 tot en met 10 juli in Bangkok worden gehouden.

EK Vandaag - Zondag 26 juni

Dag twee van de achtste finales van het EK voetbal in Frankrijk. Er staan weer drie wedstrijden op het programma, waarbij Frankrijk, Duitsland en België in actie komen. 

Speelschema

Tijd Thuis Uit Plaats
15.00 Frankrijk Ierland Lyon
18.00 Duitsland Slowakije Lille
21.00 Hongarije België Toulouse

Frankrijk - Ierland

Het thuisland en het land van misschien wel de beste supporters van dit EK trappen de dag af in Lyon. De Fransen overtuigden nog allerminst, maar wist toch zijn poule A te winnen na zeges op Roemenië en Albanië en een doelpuntloos gelijkspel tegen Zwitserland. Ierland speelde gelijk tegen Zweden, kreeg met 3-0 op de kloten van België, maar mocht door een 1-0 zege op het B-elftal van Italië alsnog door als één van de beste nummers drie. Frankrijk is wel de favoriet, op basis van hun kwaliteiten in de selectie. 

Op basis van het verleden geven de ploegen elkaar niet veel toe. De Fransen wonnen wel vaker (4 om 6 keer), maar er werd ook vijf keer gelijkgespeeld. De laatste keer was dat in de play-offs voor het WK van 2010, toen Thierry Henry voor een rel zorgde door met een handsbal te scoren. Door dat doelpunt mocht Frankrijk naar het WK in Zuid-Afrika. 

Duitsland - Slowakije

Titelfavoriet Duitsland hebben nog weinig laten zien op dit EK. Tegen Noord-Ierland wisten ze in hun laatste groepsduel wel genoeg kansen te creëren, maar gebrek aan een scorende spits deed hen nog bijna de das om. De 1-0 zege bleek na een eerdere overwinning op Oekraïne en gelijkspel tegen Polen wel genoeg voor de eerste plaats in de poule. Slowakije ging als één van de beste nummers drie door in de groep met Engeland en Wales en wist enkel te winnen van Rusland. 

Interessant is dat de twee ploegen elkaar een kleine maand geleden ook al troffen. In de voorbereiding op het EK gingen de Slowaken op bezoek bij Duitsland, dat via Mario Gomez op 1-0 kwam. Vervolgens namen de Slowaken het heft in handen en won met verrassend met 1-3 via Marek Hamsik, Michal Duris en Juraj Kucka. Het was pas de derde overwinning voor Slowakije op de Duitsers, dat zelf al zeven keer wist te winnen in het verleden. 

Hongarije - België

Zelden zal er een land zo blij zijn geweest met een tweede plek dan België. Door hun tweede plaats in poule E achter Italië kwamen ze namelijk in het 'makkelijkere' deel van het speelschema terecht. Dat voert uiteraard wel de druk om te presteren op voor de ploeg van Marc Wilmots, dat in de eerste duels nog duidelijk op zoek was naar de juiste vorm. De twee overwinningen tegen Ierland en Zweden poetsten dan wel de nederlaag tegen Italië weg en had tot gevolg dat ze nu tegen Hongarije mogen spelen. In de poule met Portugal en IJsland kwamen zij verrassend als overwinnaar uit de bus en zijn zeker geen te onderschatten tegenstander voor de Belgen. 

Gezien het verleden is België wel de favoriet. De landen troffen elkaar twaalf keer en daarvan won België acht duels, waarvan de laatste vier. Bij de laatste ontmoeting in 2009 (3-0) wisten Marouane Fellaini en Thomas Vermaelen, ook nu nog onderdeel van de ploeg, te scoren. 

Wedstrijd van toen

Nederland kende een jarenlang penaltytrauma dat op deze dag in 2004 werd doorbroken na een zege op Zweden na strafschoppen. Echter kijken we nu terug op Engeland in 1996, dat op 26 juni aantrad tegen Duitsland en na strafschoppen verloor. Een ronde eerder wonnen de Britten in eigen huis nog van Spanje van 11 meter en trof daardoor de Duitsers. Ze begonnen sterk en na drie minuten stond de 1-0 voorsprong op het bord via Alan Shearer.

Na een kwartier wisten de Duitsers bij hun eerste kans alweer gelijk te maken via Stefan Kuntz, wat de rest van de eerste 90 minuten geen goed deed. De wedstrijd leefde op in de verlenging, waar toen nog volgens het golden goal principe werd gespeeld. Engeland raakte via Darren Anderton de paal, maar uiteindelijk kwam het aan op strafschoppen op Wembley. Beide ploegen schoten hun eerste vijf ballen van de stip in het doel, waarna Gareth Soutgate voor het thuisland miste. Het was Andreas Möller die vervolgens Duitsland naar de finale schoot.

Na deze wedstrijd wist Engelang geen enkele penaltyreeks meer tot een goed einde te brengen. Het verloor achtereenvolgens van Argentinië (WK 1998), Portugal (EK 2004 en WK 2006) en op het laatste EK in 2012 van Italië.

Tilburger ontkomt ongedeerd aan kogelregen

Een inwoner van Tilburg heeft rond middernacht moeten rennen voor zijn leven toen een andere man een kogelregen op hem afvuurde. Volgens de Tilburgse politie is hij wonderwel niet geraakt.

Het doelwit van de schietpartij pleegde zaterdagavond rond 23.55 uur een paniektelefoontje naar de politie waarin hij meldde zojuist beschoten te zijn op de Diederikdreef in die stad. Hij hield zich schuil in een woning in de omgeving van de schietpartij.

De politie stuurde diverse eenheden, maar trof de dader niet meer aan. Wel werden hulzen en kogelinslagen gevonden op straat en in een geparkeerde auto. Een speciaal getrainde hond uit Rotterdam is ingezet om in de buurt eventueel nog niet gevonden hulzen te zoeken.

Tilburger ontkomt ongedeerd aan kogelregen
Tilburger ontkomt ongedeerd aan kogelregen (Foto: ANP)

NASCAR-coureurs crashen en gaan op de vuist

Op de Gateway Speedway stond zaterdagavond een race in de NASCAR Truck Series op het programma - de Drivin' for Linemen 200. Het liep niet helemaal goed en met name John Wes Townley en Spencer Gallagher konden het niet al te goed met elkaar vinden.

Gallagher gaf Townley vroeg in de race een duw, waardoor laatstgenoemde spinde en de nodige tijd verloor. Zeven ronde voor het einde nam hij wraak zoals je dat doet in 'Murica: hij offerde zichzelf op om ook Gallagher uit de race te rijden. 

De twee ontmoetten elkaar buiten hun auto en begonnen een robbertje te vechten. Het draaide uit op een heuse judopartij, waarbij Townley een mooie ippon scoorde door zijn concurrent op de rug te werpen. Men pakte er ook nog een stukje boksen bij, alvorens het duo uit elkaar gehaald werd.

Gallagher en Townley vechten om een plek in de olympische judoselectie (Bron: YouTube)

Anti-EU sentiment leeft volop in Nederland

Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat, bij een referendum over uittreding van Nederland (Nexit) uit de Europese Unie (EU), veel Nederlanders het wel gehad hebben met de EU en niet meer geloven in de grote voordelen die de EU voorspiegelt. Tevens maken de doemscenario’s die vaak door de pro-EU kampen worden voorspeld minder indruk omdat men zich tegenwoordig beter kan informeren dankzij internet en een breder scala aan media.

Tevens deed de Hond onderzoek naar de oorzaak van de verschillen in de peilingen en daadwerkelijke uitslagen. Hier bekende de peiler dat de peilbureaus wel eens te maken hebben met een teveel aan eenzijdigheid binnen de panels en dat het soms lastig is om tot een gedegen afspiegeling van de maatschappij te komen.

Binnen de peilingen van diverse peilers voert Eenvandaag met 54 procent de boventoon voor wel een referendum. I & O van de Volkskrant peilde in Maart dit jaar nog het laagste resultaat van 33 procent die een Nexit referendum wilden. Gemiddeld over de peilers stemt 41 procent voor een referendum en 49 procent tegen. Het anti-referenda sentiment is bij Ipsos met 59 procent het hoogst en bij TNS Nipo met 37 procent het laagst. Bij de laatste was de twijfel ook het hoogst. Maar liefst 25 procent van de Nipo’ers weet het niet of heeft geen voorkeur.

Er werd ook gekeken naar Nexit voorstanders. Bij Eenvandaag is het aantal dat voor een Nexit is het hoogst met 48 procent. Bij de Volkskrantpeiler vindt je met 22 procent het minste aantal Nexitstemmers. Er werd ook gekeken naar de aantallen Nexittegenstemmers. Daaruit blijkt dat bij de Volkskrantpeiler met 67 procent het grootste anti-Nexit sentiment leeft gevolgd door Ipsos met 66 procent. Minste tegenstand tegen een Nexit werd gepeild bij Eenvandaag met 45 procent.

Naar aanleiding van de uitkomsten van de Brexit werd tevens gekeken naar wat de verschillende opleidingsniveaus hadden te melden over wel of geen Nexit. Hieruit blijkt dat vooral laagopgeleiden het minst de voordelen van de EU ervaren, zij zijn met 69 procent voorstander van een Nexit. Er werd een opdeling gemaakt in midden+ en midden- opleidingen, hier zit een groot verschil. Maar liefst 52 procent van de midden- opgeleiden is voor een Nexit tegen 36 procent midden+ opgeleiden. Bij de hoogopgeleiden leeft het anti-EU sentiment bij 31 procent.

Rick Astley vindt het tijd voor verandering

Rick Astley is bekend van jaren tachtig klassiekers als Never Gonna Give You Up en Whenever You Need Somebody, maar ontpopt zich op zijn comebackalbum 50 tot protestzanger. "Ik heb ook gedachten en gevoelens", zegt de Brit in De Telegraaf.

Volgens Rick is het tijd voor verandering, maar veel vertrouwen in de politiek heeft hij niet. "Weet je dat ik nog nooit gestemd heb? Het is zinloos, naar mijn idee. Politici hebben het al lang niet meer voor het zeggen, het zijn de bedrijven die bepalen wat we met ons geld doen."

Dat vindt de 50-jarige zanger fout. "Maar de enige manier om er echt iets aan te doen is er echt iets aan doen. En dan bedoel ik niet met z'n allen met hooivorken de straat op gaan. Maar ik geloof heilig in de mensheid." Rick heeft tijdens concerten en voetbalwedstrijden gevoeld 'hoeveel energie wij geven'. "Ik ben ervan overtuigd dat dat voldoende is om een eind te maken aan hoe de wereld nu draait."

Wanneer die grote veranderingen plaats gaan vinden, weet Rick echter niet. "Het probleem is alleen dat er altijd wel weer een nieuw excuus is om dit uit te stellen. Een nieuwe Transformers-film, wijn drinken met je vrienden. 'De revolutie begint morgen!''

Rick Astley vindt het tijd voor verandering

Rick Astley vindt het tijd voor verandering (Foto: BuzzE)

TT Assen zeker tot en met 2026 op de kalender

De MotoGP strijkt nog zeker tot en met 2026 jaarlijks neer op het TT Circuit Assen. Dat werd zaterdag bekendgemaakt rondom de Grand Prix van Nederland, ook wel de Dutch TT geheten, die daar zondag verreden wordt. Assen wordt internationaal gezien als de 'Kathedraal van de Motorsport' en is dé klassieker op de MotoGP-kalender.

Het circuit gaat daarnaast zestien miljoen euro uitgeven aan allerhande verbeteringen aan het circuit en de faciliteiten daar omheen, waaronder de tribunes. Zo zouden nog meer mensen naar evenementen kunnen komen, terwijl het circuit zelf niet zal veranderen. "Assen staat al sinds het begin op de kalender en dit is dan al de 86e editie, geweldig!", aldus Carmelo Ezpeleta, de grote baas van MotoGP-organisator Dorna. 

"We verlengen contracten met circuits doorgaans voor vijf jaar, maar voor Assen maken we een uitzondering en gaan we in één klap voor tien jaar. Het was eigenlijk bijzonder makkelijk om de onderhandelingen weer af te ronden", zei een blije Ezpeleta. Ook de directeur van het circuit, Arjan Bos, was uiteraard blij met de vernieuwing van het contract. "Hopelijk komen er ook daarna nog weer veel jaren bij", liet hij optekenen.

Britse oppositieleider ontslaat criticaster

De Britse oppositieleider Jeremy Corbyn heeft de buitenlandwoordvoerder van de Labour-partij, Hilary Benn, vanwege kritiek op zijn beleid uit zijn schaduwkabinet gezet. Dat melden Britse media zondag.

Corbyn ontsloeg Benn nadat die het vertrouwen in hem in een telefoongesprek had opgezegd, vernamen de BBC en The Guardian van Benn zelf. Corbyn legde vorige week oproepen van hooggeplaatste Lagerhuisleden om het partijleiderschap op te geven naast zich neer. Zijn partijgenoten vonden dat hij zich veel te weinig had ingespannen om een Britse uittreding uit de Europese Unie te voorkomen.

Benn zei tegen The Guardian dat er onder Lagerhuisleden en in het schaduwkabinet weinig fiducie meer is dat Labour de volgende verkiezingen, "die misschien veel vroeger komen dan verwacht", kan winnen met Corbyn aan het roer.

Conservatieven
Volgens uitgelekte interne peilingen zou van de mensen die vorig jaar op Labour stemden nu een derde op een andere partij stemmen. Lagerhuisleden gingen ervan uit dat Corbyn vier jaar de tijd zou hebben om het tij voor de volgende verkiezingen te keren. Zij zijn nu bang dat het maar vier maanden zijn, als er zoals wordt verwacht vervroegde verkiezingen worden uitgeschreven.

Ook bij de Conservatieven heerst grote verwarring. Premier David Cameron heeft aangekondigd af te treden nu het brexit-referendum anders is uitgepakt dan hij verwachtte. Pro-Europese Lagerhuisleden van de Tory's zijn naarstig op zoek naar een kandidaat die kan voorkomen dat Boris Johnson, voormalig burgemeester van Londen en voorman van de campagne om uit de EU te stappen, partijleider en eventueel premier wordt.

Britse oppositieleider ontslaat criticaster
Britse oppositieleider ontslaat criticaster (Foto: ANP)

Gele gitaar van Prince brengt 123.000 euro op

De elektrische Yellow Cloud-gitaar van Prince heeft op een veiling in de Verenigde Staten 137.500 dollar opgebracht, ruim 123.000 euro. De eigenaar van het American football-team Indiana Colts, Jim Irsay, kocht het knalgele instrument, dat de popartiest volgens Heritage Auctions van midden jaren tachtig tot midden jaren negentig bespeelde.

Prince overleed in april op 57-jarige leeftijd aan een overdosis in zijn huis nabij Minneapolis.

Irsay bezit al een hele verzameling muziekinstrumenten, onder andere van Jerry Garcia van de Grateful Dead, John Lennon en Ringo Starr van The Beatles en van Bob Dylan.

Spaanse voetballers getest op doping

In geen enkele andere sport zou er een haan naar kraaien, maar in het voetbal ziet men het schijnbaar als iets bijzonders: tien Spaanse voetballers zijn tijdens het EK in Frankrijk zowaar getest op doping. 

De Spaanse voetbalbond liet weten dat officials van de UEFA zaterdagochtend plotseling op de deurmat stonden voor het afnemen van heuse bloed- en urinestalen. De namen van de tien spelers werden niet vrijgegeven. Waarom de rest van de selectie niet getest is is evenmin bekendgemaakt, maar lijkt toch wel een stukje interessanter.

Volgens de Spaanse voetbalbond werden de bloed- en urinestalen 'zonder incidenten' afgenomen, een hele prestatie van de heren voetballers. In 2014 liet bijvoorbeeld Lionel Messi nog weten het helemaal niet leuk te vinden dat men zowel bloed- als urinemonsters van hem wilde hebben.

Torbjörn uit Overwatch krijgt nerf op consoles

Blizzard heeft vanaf het begin aangegeven dat de balans van de heroes uit Overwatch op consoles en pc los van elkaar worden geëvalueerd. Nu heeft Blizzard de eerste nerf aangekondigd die wel wordt doorgevoerd op PlayStation 4 en Xbox One, maar niet op pc.

Het betreft Torbjörn. Op consoles is deze veel nadrukkelijker aanwezig en ook lastig om te counteren doordat sommige counters lastiger te bespelen zijn met een controller dan met muis en toetsenbord. Ook geven spelers aan dat de aim-assist op consoles het lastiger maakt om op zijn turret te mikken. Dit heeft Blizzard doen besluiten om zijn turret damage met 30% te verminderen. Dit maakte Jeff Kaplan bekend op Reddit.

De patch die deze nerf doorvoert (en tegelijkertijd waarschijnlijk ook de McCree en Widowmaker nerfs) komt rond het einde van juli uit.

Torbjorn Overwatch

Zeer grote brand in recyclingbedrijf Moerdijk

Bij een recyclingbedrijf op de Oostelijke Randweg in Moerdijk woedt zaterdagavond een zeer grote brand, meldt de veiligheidsregio op Twitter. Vanwege rook- en stankoverlast krijgen omwonenden een NL-alert. Ze krijgen het advies ramen en deuren te sluiten.

Het bedrijf recyclet kunststof en metaal van afgedankte auto's. De brand is ontstaan door kleine deeltjes van oude auto's die in een shredder zijn gaan broeien. Wat de exacte schade is, is nog niet bekend.

Slachtoffers West Virginia krijgen subsidie

Mensen die zijn getroffen door de ergste overstromingen in meer dan een eeuw tijd in de Amerikaanse staat West Virginia, kunnen rekenen op steun in de vorm van subsidie voor tijdelijke huisvesting en reparaties. Dat heeft president Barack Obama zaterdagmiddag (lokale tijd) besproken met de gouverneur van West Virginia, Earl Ray Tomblin.

De overstromingen hebben aan ten minste 24 mensen het leven gekost. Honderden anderen konden ternauwernood uit hun ondergelopen huizen worden gered. Zo'n 66.000 inwoners van de bergachtige staat zitten zonder stroom. "De schade is wijdverspreid en vernietigend", aldus de gouverneur, die voor het grootste deel van zijn staat de noodtoestand heeft uitgeroepen.

De overstromingen worden veroorzaakt door zware regenbuien die vooral donderdag voor enorme hoeveelheden water zorgden. West Virginia kreeg in een dag een kwart van de gemiddelde jaarlijkse regenval te verwerken. Rivieren traden op veel plaatsen buiten hun oevers, waardoor diverse dorpen en stadjes blank kwamen te staan. Op sommige plaatsen steeg het waterniveau binnen de kortste keren met liefst 3 meter.

Vrijdag nam de regenval sterk af en naar verwachting bereiken de rivieren weer snel hun normale waterniveau. De hulp- en reddingsoperatie duurt waarschijnlijk het hele weekeinde.

Het noodweer maakt deel uit van een front dat over het middenwesten van de Verenigde Staten trekt en daar tornado's veroorzaakt.

Slachtoffers West Virginia krijgen subsidie
Slachtoffers West Virginia krijgen subsidie (Foto: ANP)

Zwaargewonde bij schietpartij in Den Haag

Bij een schietpartij in de Rozenburgstraat in Den Haag is in de nacht van zaterdag op zondag een zwaargewonde gevallen, meldt de politie.

De dader ging er volgens ooggetuigen vandoor op een scooter. Of deze persoon alleen was of iemand bij zich had, is volgens de politie niet bekend. Het slachtoffer is inmiddels overgebracht naar het ziekenhuis en is buiten levensgevaar.

De straat is door de politie afgezet voor verder onderzoek.

 

KNMI geeft code geel voor zes provincies

Het KNMI heeft code geel afgegeven voor zondagmiddag. De waarschuwing geldt voor Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. Volgens het meteorologisch instituut is er vanaf 12.00 uur kans op onweersbuien, hagel en windstoten. De waarschuwing geldt vooralsnog tot 20.00 uur 's avonds.

Het zuiden van het land had eerder deze week al te maken met extreem weer. In de brede lijn Helmond-Venray-Venlo is voor vele miljoenen euro's schade aangericht door hagelbuien waarbij hagelstenen vielen ter grootte van tennisballen. Ook boeren en tuinders in het gebied meldden een enorme hagelschade, vooral in Someren, Asten en Deurne waar veel glastuinbouw zit. Kassen zijn grotendeels verwoest en de producten in de kassen zijn niet meer te verkopen.

In de nacht van woensdag op donderdag ontstond in de Randstad ook al schade van zeker 20 miljoen euro door overvloedige regenval.

KNMI geeft code geel voor zes provincies
KNMI geeft code geel voor zes provincies (Foto: ANP)

Noodweer teistert festivals in Duitsland

Bezoekers van het Hurricane Festival in Nedersaksen zagen ook de tweede avond van het evenement in het water vallen door de zware regenval. Geen enkel optreden kon doorgaan vanwege het noodweer.

Er stonden 38 artiesten op het programma, waaronder The Prodigy en The Offspring. De optredens werden verschillende keren verplaatst naar later op de dag, voordat geconcludeerd werd dat het niet door kon gaan.

Vrijdagavond werd het festival ook al onderbroken vanwege regen en onweer. Het noodweer heeft toen ook bezoekers van het Southside Festival in het zuidwesten van Duitsland, dat gelijktijdig plaatsvindt, overvallen. Vijfentwintig mensen liepen diverse verwondingen op en vijf belandden in het ziekenhuis. De organisatie van het Hurricane Festival laat op de website weten er alles aan te doen om zondag, de derde en laatste dag, door te kunnen laten gaan.

Op verschillende plaatsen in Duitsland leidde de zware regenval de afgelopen dagen tot overstromingen, zoals in Pfullingen bij Stuttgart en Stromberg in Rijnland-Palts. Bij Bacharach in Rijnland-Palts ontspoorde een lokale trein doordat aarde en puin op de rails waren gespoeld. De machinist en negen passagiers raakten daarbij lichtgewond.

Noodweer teistert festivals in Duitsland
Noodweer teistert festivals in Duitsland (Foto: ANP)

Dode bij ongeluk op A50 bij Sint-Oedenrode

Op de A50 bij Sint-Oedenrode is zaterdagavond een automobilist om het leven gekomen, meldt de politie op Twitter.

Twee auto's botsten op elkaar. Er is één iemand "onder hevig verzet" aangehouden. Of er verder gewonden zijn gevallen, is niet bekend. Als gevolg van het ongeluk werd de snelweg richting Eindhoven afgesloten. Inmiddels is de weg weer geopend, meldt Rijkswaterstaat op Twitter.

De politie doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk.

Vuurzee legt 150 woningen in Californië in as

Een enorme vuurzee in de heuvels van centraal Californië heeft 150 huizen in de as gelegd. Nog eens 75 andere woningen raakten zwaar beschadigd, maakten de lokale autoriteiten zaterdag bekend. Zij waarschuwden voor meer evacuaties, aangezien het vuur nog steeds niet onder controle is.

De vuurzee brak donderdag uit, 64 kilometer ten noordoosten van Bakersfield. Twee mensen werden gedood en drie brandweermannen raakten dusdanig gewond dat ze naar het ziekenhuis moesten. Duizenden inwoners moesten hun huizen verlaten. Meer dan 1100 brandweermannen zijn in touw om het vuur onder controle te krijgen.

Een woordvoerder van de brandweer sprak tegenover CNN over een "gevaarlijke brand". "Veel woongebieden zijn nog steeds in gevaar". Het vuur wordt aangewakkerd door het droge, warme weer.

Jerry Brown, de gouverneur van Californië, heeft voor het gebied rond Kern County de noodtoestand uitgeroepen.

FOK! Wat een weer: wisselend bewolkt

Vandaag is het wisselend bewolkt en regenbuien trekken van west naar oost. In het binnenland kunnen die buien in de middag vergezeld worden door wat onweer. Nog weer later op de avond wordt het vanuit het westen droog. De maximale temperatuur komt uit op 20 graden in het zuidoosten, en op 16 graden op de Wadden. De wind is matig en komt uit het zuidwesten, later op de dag draait hij naar het westen. 

Zon op 05:21
Zon onder 22:04
Zonkracht

6 / 3

Ik kreegn van Duco weer een paar prachtige foto's van zijn vakantie in Engeland, prachtige details! 

Details op de Farne Eilanden (Engeland) (Foto: Duco)
Details op de Farne Eilanden (Engeland) (Foto: Duco)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
221 Keizer Elagabalus adopteerde zijn neef Alexander Severus als zijn troonopvolger en schonk hem de titel Caesar
1321 Eerstesteenlegging van de Domtoren te Utrecht
1963 John F. Kennedy sprak tijdens een toespraak in West-Berlijn de beroemde woorden: "All free men, wherever they may live, are citizens of Berlin, and, therefore, as a free man, I take pride in the words 'Ich bin ein Berliner!'"
1974 Invoering van de Universal Product Code, in de vorm van de bekende barcodes.
1977 Laatste concert van Elvis Presley.
1979 Last but not least: jullie favoriete FOK!-weervrouw wordt op de wereld gezet! (toegevoegd door qltel)

 

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp
Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen. 

Atleet plaatst zich voor Spelen, breekt been en mist Spelen

Dikke pech voor hinkstapspringer Teddy Tamgho. De Fransman, wereldkampioen in 2013, sprong op het Frans kampioenschap in zijn laatste poging naar een afstand van 17,15 meter.

Dat was genoeg om voor het eerst dit jaar de olympische limiet te halen, maar de 27-jarige atleet kon er niet bepaald om springen van geluk, vrij letterlijk. Hij greep na de landing naar zijn knie en werd met een brancard afgevoerd. Niet veel later kwam het bericht van de Franse atletiekbond: Tamgho heeft zijn been gebroken en moet een half jaar toekijken. De Olympische Spelen in augustus gaan dus aan hem voorbij.

Buiten dat het breken van je been vermoedelijk geen pretje is, weet Tamgho hoe de situatie voelt. De Spelen van 2012 moest hij door een zware enkelblessure ook al missen. In 2013 werd hij met een van de beste sprongen ooit wereldkampioen, waarna hij door het missen van drie dopingtests heel 2014 over moest slaan. In mei van 2015 leek hij weer in topvorm te komen, maar scheurde Tamgho zijn achillespees af, waardoor hij ook het WK moest missen. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.