FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 29 maart 2016

Zweden en Tsjechië in evenwicht, minimale zege Schotland op Denemarken

Zweden is in eigen huis niet voorbij Tsjechië gekomen. Zlatan Ibrahimovic speelde negentig minuten, maar ook hij kon niet voorkomen dat het 1-1 werd in Solna.

Zweden en Tsjechië zien we deze zomer allebei terug op het EK in Frankrijk en in aanloop naar dat toernooi oefenden de twee ploegen in de Friends Arena in Solna. Met onder meer Zlatan Ibrahimovic aan de aftrap begon de thuisploeg goed aan de wedstrijd.

Al na veertien minuten werd de score geopend. Voormalig PSV- en FC Groningen-aanvaller Marcus Berg kreeg een uitstekende voorzet van Martin Olsson en met een volley passeerde hij doelman Vaclík. Echter kwam Tsjechië vervolgens beter in de wedstrijd en dat leidde nog voor rust tot de gelijkmaker.

Tomas Sivok had een prima assist in huis en daar wist aanvaller Matej Vydra wel raad mee. De spits van Reading zette zo de 1-1 op het scorebord, waarna beide coaches tijdens en na de rust veel wissels toepasten. Hierna werd er niet meer gescoord, zodat de ruststand tevens de einduitslag was.


Schotland heeft een minimale oefenzege geboekt op Denemarken. Op Hampden Park in Glasgow waren de Schotten met 1-0 te sterk.

Beide landen wisten zich in de kwalificatiereeks niet te plaatsen voor het EK van komende zomer in Frankrijk. Denemarken werd in de play-offs in de twee wedstrijden uitgeschakeld voor Zweden en Schotland eindigde in Groep D als vierde achter Duitsland, Polen en Ierland.

Bij Denemarken was er een basisplaats voor oud-Ajax-speler Christian Eriksen. De middenvelder werd negen minuten voor tijd vervangen door huidig-Ajacied Lasse Schöne.

Het enige doelpunt van de wedstrijd viel al na acht minuten. AFC Bournemouth-speler Matt Ritchie scoorde op aangeven van Scott Brown de 1-0 voor Schotland.

België ten onder tegen Portugal, Sigthórsson bezegelt comeback IJsland

Portugal heeft in eigen huis België verslagen. Bij rust stond de thuisploeg comfortabel voor, waarna veel wissels het spelbeeld bepaalden. Het werd 2-1. Voor België was de ontmoeting met Portugal de eerste wedstrijd sinds november 2015, toen met 3-1 van Italié werd gewonnen. Het daaropvolgende duel met Spanje werd geannuleerd wegens terreurdreiging, en ook de wedstrijd tegen Portugal stond op de tocht. Door nieuwe terreurdreiging moest vanuit Brussel worden uitgewekend naar het Portugese Leiria.

Met sterren als Thibaut Courtois, Romelu Lukaku en Axel Witsel begon België aan de wedstrijd. Ook oud-Eredivisiespelers Nacer Chadli, Thomas Vermaelen en Dries Mertens waren van de partij. Bij de Portugezen stond uiteraard Cristiano Ronaldo aan de aftrap, evenals Fenerbahçe-aanvaller Luis Nani.

Nani was degene die de score opende na twintig minuten spelen. André Gomes gaf een loepzuivere steekpass op de rappe vleugelspeler, die vervolgens Courtois met een geplaatst schot verschalkte. Nog voor rust deed ook Ronaldo van zich spreken. Eerst raakte de Real Madrid-aanvaller de paal met een schot, maar na een voorzet van João Mário kopte hij wel raak.

Na de pauze bleef een aantal Portugezen in de kleedkamer achter en na een uur spelen werd ook Ronaldo naar de kant gehaald. België was op dat moment beter in de wedstrijd gekomen en Lukaku zorgde in de 62ste minuut voor de aansluitingstreffer.

Dat Lukaku deze treffer maakte was op zich niet zo bijzonder, maar het feit dat zijn net ingevallen broertje Jordan de assist gaf maakte de goal uniek. Het was pas de tweede interland van de Anderlecht-speler en voor de familie Lukaku uiteraard een bijzonder moment. Het was echter niet genoeg voor een gelijkspel, want Portugal hield de poorten hierna gesloten.


IJsland heeft in een oefenduel van Griekenland gewonnen. In Piraeus was oud-Ajacied Kolbeinn Sigthórsson goed voor de winnende treffer. Het werd 2-3. De Grieken wisten zich niet te plaatsen voor het aankomende EK, maar dat geldt natuurlijk niet voor IJsland. Onder bondscoach Lars Lagerbäck bereikte de ploeg voor het eerst in de historie een eindronde, door onder meer Nederland in de kwalificatie achter zich te laten.

Echter was het Griekenland dat het best van start ging in Piraeus. Konstantinos Fortounis opende de score vanaf de stip en na een halfuur spelen verdubbelde hij de score met een prima schot. Op dat moment werd IJsland pas wakker en nog voor rust deden de eilandbewoners wat terug via Arnor Traustason.

Na de pauze werd IJsland sterker en sterker en dat leverde dan ook de gelijkmaker op. Swansea-spelmaker Gylfi Sigurdsson was eerst de aangever op de 2-2 van Sverrir Ingi Ingason na zeventig minuten en in de 81e minuut gaf hij een assist op de 2-3 van Kolbeinn Sigthórsson.

Frankrijk veel te sterk voor Rusland, Duitsland heeft geen kind aan Italië

De terugkeer in het Stade de France leverde Frankrijk een sterk staaltje voetbal op. Rusland had weinig in te brengen tegen het doelpuntrijke geweld van de Fransen. Frankrijk speelde voor het eerst in het Stade de France na de aanslagen van eind vorig jaar. Voorafgaand aan de wedstrijd was dat nog een onderwerp van gesprek. Na het eeste fluitsignaal richtte Frankrijk zich volledig op het voetbal. Het werd 4-2. 

Dat ging voortreffelijk. Bij rust stond er al een 2-0 voorsprong op het scorebord. Basisdebutant Ngolo Kanté vierde zijn verjaardag met een openingstreffer in de negende minuut. Vlak voor rust verdubbelde André-Pierre Gignac de score met een kopbal op aangeven van Antoine Griezmann.

Aleksandr Kokorin, die in negatieve zin betrokken was bij de tweede Franse goal, deed na de rust wat terug voor Rusland. Hij kopte de 2-1 achter Hugo Lloris en gaf de Russen weer wat hoop. De net als Kanté jarige Dimitri Payet deed snel weer iets terug met de derde Franse goal. Rusland gaf zich echter niet gewonnen en kwam via Yuri Zhirkov terug in de wedstrijd. Tot de 4-2 van Kingsley Coman bleef het spannend. De aanvaller van Bayern München scoorde zijn eerste interlandgoal door een knappe individuele actie af te ronden.

Frankrijk nam daarna geen gas terug, maar probeerde de score juist uit te breiden. Het land dat vanwege de status als gastheer geen kwalificatieduels speelde, bewees klaar te zijn voor het echte werk in de zomer.


Duitsland heeft dinsdagavond een gemakkelijke oefenzege geboekt op Italië. De regerend wereldkampioen was in München met 4-1 te sterk. Duitsland was er op gebrand om de 2-3 nederlaag tegen Engeland weg te poetsen. In die wedstrijd gaf het een 2-0 voorsprong weg. Na 24 minuten opende Toni Kroos de score. Een droge schuiver was Gianluigi Buffon te machtig.

Nog voor rust slaagden de Duitsers er in om de score te verdubbelen. Mario Götze, die in tegenstelling tot Engeland, in de basis begon scoorde met een knappe kopbal: 2-0. Ook na rust had de ploeg van bondscoach Joachim Löw het betere van het spel en zag dat na 59 minuten beloond worden. Na een goed lopende aanval scoorde 1. FC Köln-verdediger Jonas Hector zijn eerste doelpunt in het shirt van Die Mannschaft.

Een kwartier voor tijd werd de afstraffing voor Italië nog groter gemaakt. Na een overtreding van Buffon mocht Mesut Özil aanleggen vanaf elf meter en de sterspeler van Arsenal faalde niet: 4-0. Zeven minuten voor tijd werd er voor het laatst gescoord. Stephan El Shaarawy zorgde met een schot van afstand voor de eretreffer voor Italië.

Advies: tbs met dwangverpleging voor Van U.

Bart van U. moet tbs met dwangverpleging krijgen. Dat adviseren een psycholoog en een psychiater van het Pieter Baan Centrum aan de rechtbank Rotterdam. Ze hebben onderzoek gedaan naar zijn geestesgesteldheid ten tijde van het doden van zijn zus Loïs en oud-minister Els Borst.

Er is volgens de deskundigen sprake van chronische paranoïde psychose en schizofrenie. Ze achten hem sterk verminderd toerekeningsvatbaar.

Ze hebben het over een ernstige stoornis in zijn geestvermogens, die onbehandeld in ernst en omvang niet zal verminderen, "waarschijnlijk zelfs in tegendeel".

De deskundigen denken dat langdurige tbs met dwangverpleging nodig zal zijn, met intensieve behandeling in een stabiele omgeving, met een hoog beveiligingsniveau.

Van U. heeft bekend dat hij beide vrouwen gedood heeft. Dat gebeurde in beide gevallen met tientallen messteken.

Advies: tbs met dwangverpleging voor Van U.
Advies: tbs met dwangverpleging voor Van U. (Foto: ANP)

Adele kreeg baard door zwangerschap

Dat zwanger zijn niet altijd rozengeur en manenschijn is, mag bekend zijn. Naast de ochtendmisselijkheid zijn er nog andere ongemakken, zoals een hormoonspiegel die van slag is. Adele kan er over meepraten.

Ze onthulde tijdens een concert in Glasgow dat er zoveel testosteron door haar lijf gierde dat ze baardgroei begon te krijgen. Adele zou Adele niet zijn als ze het met een grap oplost. "Ik heb me gisteravond pas geschoren", zei ze tegen het publiek. "Het is echt waar. Ik zit niet te dollen. Ik heb gewoon een baard. En ik ben er trots op. Hij heet Larry!"

De baardgroei heeft Adele naar eigen zeggen niet alleen maar ongemak opgeleverd. Ze heeft het gevoel dat het haar nader tot haar man Simon Konecki heeft gebracht. "Mijn man heeft een goeie baard en soms knipt ie de baard bij in de zomer. Dat vind ik echt heel irritant, maar ik heb nu zelf een baard. Ik begrijp het nu als het warm wordt."

Niet alleen de kin van Adele is een vruchtbare voedingsbodem voor lichaamsbeharing. Ze verontschuldigde zich ook voor haar benen. "Als iemand een glimp opvangt van mijn harige benen, sorry, maar ik had een weekend vrij, dus ik vond het niet nodig mijn benen te scheren."

Adele kreeg baard door zwangerschap
Adele kreeg baard door zwangerschap (Foto: BuzzE)

Oranje is Engeland de baas op Wembley

Oranje had het bij vlagen moeilijk tegen de Engelsen, maar trok uiteindelijk toch aan het langste eind. Vincent Janssen bekroonde zijn basisplaats met een hoofdrol; 1-2.

Danny Blind haalde voor de oefeninterland tegen Engeland de bezem door de basiself. Ten opzichte van het duel met Frankrijk koos de keuzeheer voor zes wijzigingen in zijn opstelling. Door de afwezigheid van Wesley Sneijder droeg zoon Daley Blind de aanvoerdersband. Een andere opmerkelijke keuze van de bondscoach was de basisplaats van spits Vincent Janssen, die de voorkeur kreeg boven Klaas-Jan Huntelaar. Roy Hodgson gaf op zijn beurt ook een aantal basiskrachten rust, maar de Engelse bondscoach kon, in tegenstelling tot Blind, leunen op een overwinning tegen grootmacht Duitsland.

Kansen schaars
Van beide kanten was het spel in de openingsfase onzuiver. Engeland nam weliswaar het initiatief qua balbezit, maar Nederland werd voor de goal van Fraser Forster gevaarlijker. Via inzetten van onder meer Georginio Wijnaldum en Ibrahim Afellay werd de doelman aan het werd gezet, maar de lange sluitpost bracht keer op keer redding. Engeland combineerde echter beter met een sterk spelende Danny Rose. Quincy Promes moest continu achter de back aanlopen, maar de schoten van Jamie Vardy en Daniel Sturridge waren onzorgvuldig.

Met nog vijf minuten tot de rust kregen the Three Lions toch de verdiende voorsprong. Na goed combinatiespel kreeg Adam Lallana de bal op de rand van de zestien. De spelmaker draaide goed weg en zag Kyle Walker bij de tweede paal weglopen. De back trok alle spelers naar zich toe waardoor Jamie Vardy vrij kwam voor Jeroen Zoet. De spits bleef ijskoud en werkte de bal keurig in de bovenhoek; 1-0. Tot de rust bleef die stand ook op het scorebord.

Gelijkmaker Janssen
Een kleine vijf minuten in de tweede helft kreeg Oranje een dot van een kans op de gelijkmaker. John Stones gleed weg waarna Vincent Janssen een oog in oog met Fraser Forster de stand niet gelijk trok. De rebound kwam terecht bij invaller Luciano Narsingh die de bal tegen de arm van Danny Rose schoot. De scheidsrechter wees direct naar de stip, tot grote onvreugde van Wembley. Vincent Janssen pakte heel resoluut de bal om de penalty te gaan nemen en schoot de bal hard in de linker kruising; 1-1.

Vincent Janssen schiet vanaf elf meter raak. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Vincent Janssen schiet vanaf elf meter raak. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Nederland liep vervolgens achteruit omdat Engeland steeds meer druk op de goal van Zoet zette. Iets meer dan tien minuten voor het laatste fluitsignaal werd Janssen weggestuurd die Phil Jagielka met een flinke schouderduw gemakkelijk weg zette. Wembley schreeuwde om een vrije trap maar de arbiter liet doorspelen. Janssen hield het overzicht en zag invaller Luciano Narsingh vrij staan bij de tweede paal. De rappe vleugelaanvaller aarzelde geen moment en schoot de bal overtuigend binnen; 1-2. Engeland zette in de slotfase nog wel aan, maar Oranje gaf de voorsprong niet meer uit handen.

'U2 heeft tientallen nummers klaarliggen'

U2 heeft tientallen nummers klaarliggen voor hun volgende album. Dat heeft gitarist The Edge tegen Rolling Stone gezegd. Het zou gaan om meer dan vijftig nummers.

"Sommigen zijn nog niet gearrangeerd of door de band gespeeld, maar er zijn vijftig ideeën en over ongeveer twintig daarvan zijn we erg enthousiast", aldus The Edge. De nummers moeten op het album komen dat de opvolger is van de plaat Songs of Innocence uit 2014. Wanneer het nieuwe album daadwerkelijk uitkomt is nog niet duidelijk.

"Het is erg lastig om op dit moment te zeggen wanneer het af is. We zijn nog steeds aan het zoeken." Ondertussen is het niet uitgesloten dat de Ierse band weer gaat touren. "We hebben bij het touren echt een prachtige tijd gehad. We waren blij met de show. Er waren zoveel nieuwe momenten, live momenten. Het is erg lastig voor een band die al zoveel jaren tourt, om met iets fris en anders te komen dat zich kan meten met de tours die worden gezien als de klassiekers onder de live concerten."The Edge belooft echter dat de band de concertreeksen nog beter wil maken.

'U2 heeft tientallen nummers klaarliggen'
'U2 heeft tientallen nummers klaarliggen' (Foto: BuzzE)

Turkije wil Erdogan-satire niet meer zien

Turkije eist dat een Duits satirisch tv-programma waarin de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op de hak wordt genomen, niet meer te zien is. De Duitse ambassadeur Martin Erdmann werd dinsdag op het matje geroepen bij het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken en kreeg daar te horen dat Ankara het tv-programma veroordeelt, aldus diplomatieke kringen in de Turkse hoofdstad.


Erdowie, Erdowo, Erdogan (Video: YouTube)

Het gaat om een aflevering van 'extra 3' van de publieke omroep die op 17 maart werd uitgezonden. Daarin werd in een liedje met de titel 'Erdowie, Erdowo, Erdogan' de draak gestoken met de Turkse president. In het liedje ging het onder andere over het paleis dat Erdogan in Ankara heeft laten bouwen.

Turkije wil Erdogan-satire niet meer zien
Turkije wil Erdogan-satire niet meer zien (Foto: ANP)

Snapchat neemt app flink onder handen

Het vooral onder jongeren razend populaire Snapchat heeft zijn mobiele apps flink onder handen genomen. De dienst biedt in de nieuwe apps, zoals het het zelf noemt, Chat 2.0.

In de nieuwe Snapchat-app is het makkelijker geworden om op verschillende manieren met vrienden of bekenden te kletsen. Zo kun je net zo eenvoudig een sticker sturen als een videogesprek met hem of haar voeren. Als een contactpersoon even niet bereikbaar is, kan er ook een video- of audioboodschap worden achtergelaten die later kan worden bekeken of beluisterd. Verder is het nu mogelijk om meerdere foto's tegelijk te sturen en kan er real-time geschakeld worden tussen audio en video.

Andere vernieuwingen zijn vernieuwde gebruiksvoorwaarden en 'Auto-Advance Stories', wie klaar is met het terugkijken van een Story gaat voortaan automatisch verder met een volgend filmpje. Ideaal voor binge-snapchatten.

Snapchat neemt app flink onder handen
Snapchat neemt app flink onder handen (Foto: BuzzT)

Tot 4 jaar cel geëist in fraudezaak SNS

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag celstraffen oplopend tot vier jaar geëist tegen negen verdachten van onder meer fraude bij Property Finance, de vroegere vastgoedtak van SNS Reaal.

De fraudezaak bij Property Finance kwam in november 2012 naar buiten. Het ging toen al een tijd erg slecht met de vastgoedtak van SNS. Hoofdverdachte Buck G. was de interim-bestuurder die juist was aangesteld om te saneren bij het onderdeel. Maar door onderling betalingen naar elkaar te doen, zogenoemde kick-backs, werd SNS voor een bedrag van zeker 2,3 miljoen euro benadeeld. Het OM rekent het de verdachten aan dat door hun fraude het vertrouwen in de financiële sector "een enorme knauw heeft opgelopen".

Bank en verzekeraar SNS Reaal werd begin 2013 genationaliseerd als gevolg van de aanhoudende vastgoedverliezen. Property Finance is inmiddels afgesplitst onder de naam Propertize.

Tot 4 jaar cel geëist in fraudezaak SNS
Tot 4 jaar cel geëist in fraudezaak SNS (Foto: ANP)

SoundCloud wordt Spotify-concurrent

SoundCloud heeft in de Verenigde Staten een betaald abonnement geïntroduceerd. Voor een tientje per maand kunnen Amerikanen onbeperkt - en offline - luisteren naar het volledige aanbod van SoundCloud.

Dat aanbod is meteen een stuk groter dan dat van concurrerende on-demand-diensten als Spotify en Apple Music. SoundCloud beweert namelijk meer dan honderd miljoen nummers in de catalogus van SoundCloud Go, zoals de dienst heet, te hebben gestoken. Naast het aanbod van de grote labels, dat de concurrentie ook heeft, bevat SoundCloud een grote collectie muziek van muzikanten die niet aan een platenlabel verbonden zijn.

Vooralsnog is SoundCloud Go alleen in de VS te gebruiken, maar een snelle uitrol naar andere landen ligt in het verschiet.

SoundCloud wordt Spotify-concurrent
SoundCloud wordt Spotify-concurrent (Foto: BuzzT)

4 zussen zwanger

De familie Braem uit het Belgische Beveren krijgt een druk jaar. Vier zussen uit de familie zijn zwanger en de kindjes zouden ook ongeveer in dezelfde tijd moeten komen.  "We hebben een nauwe band maar dit was echt niet gepland", aldus de zussen.

An (33), Katrijn (30), Tine (25) en Lieselot (27) zijn respectievelijk 35, 32, 22 en 21 weken in blijde verwachting. Zelf weten ze niet of het al vaker gebeurd is. "We hebben al eens gespeurd op het internet maar voor zover we weten is het nooit eerder voorgekomen", vertellen ze. "Het gebeurt wel eens dat er verschillende juffen op dezelfde school op het zelfde moment zwanger zijn maar vier zussen uit één gezin is natuurlijk echt wel heel opmerkelijk."

Oma Marijke was wel even verrast toen ze viermaal werd verrast met het "blijde nieuws" van haar dochters. "Maar ik kijk er echt wel naar uit", lacht ze. "Ik heb zelf ook bewust voor een groot gezin gekozen. Naast mijn vier dochters heb ik nog twee zonen. Maar ik had wel verwacht dat de familie-uitbreiding wat meer gespreid zou verlopen. In één klap komt het aantal kleinkinderen van 9 op 13. Daar kan je al een kleine crèche mee vullen."

Oudste zus An beweert dat ze niet van elkaar wisten dat ze bezig waren om zwanger te raken. "Nu is het natuurlijk wel heel leuk. We wonen nogal ver van elkaar maar houden veel contact via sms en facebook. We kunnen tegen elkaar klagen over zwangerschapskwaaltjes en ondervinden nu uiteraard veel steun van elkaar."

Met de zussen gaat gelukkig alles goed. Katrijn sukkelt wat met een lage bloeddruk en moet uitkijken voor zwangerschapsvergiftiging, maar met de baby is gelukkig alles goed. En met de hormonen gaat ook alles goed, volgens zus Katrijn. "Onze mannen mogen niet klagen. Huilen doen we om beurt wel eens, maar we hebben allemaal al kinderen gebaard en weten dus wat we mogen verwachten."

Renault pleit voor afschaffing brandstof-restricties

Renault's managing director Cyril Abiteboul gaat zich nu ook bemoeien met het aantrekkelijker maken van de Formule 1. De Fransman zou graag zien dat de FIA de huidige brandstof-restricties schrapt. Momenteel mogen de wagens per race slechts 100 kilogram aan benzine verbruiken. Volgens Abiteboul is dat niet zoals het zou moeten zijn in de F1. "Deze restrictie neigt naar endurance-racen," stelt hij. "En dat is niet waar de F1 om draait."

"Ik ben er een groot voorstander van dat de F1 de F1 blijft," gaat Abiteboul verder. "Endurance-racen gaat over effectiviteit, duurzaamheid, de mogelijkheid om grote afstanden zonder problemen te overbruggen. F1 gaat over kortere afstanden, waarbij er constant aangevallen moet worden. Ook in het V8-tijdperk werd er wel eens brandstof gespaard zodat je je rondetijd kon optimaliseren over een race-afstand vanuit strategisch oogpunt. Brandstofregulatie is altijd onderdeel geweest van de sport, zonder enige vorm van restrictie. Dus ik zou de limiet van 100 kg afschaffen."


"Wanneer het afgeschaft is zal er ook minder negatief worden gesproken over de huidige technologie, die eigenlijk geweldig is. Alle fabrikanten, en Mercedes voorop, zouden complimenten moeten krijgen voor de technologie die geïntroduceerd is, waarbij brandstofverbruik met 30 á 40 procent is gereduceerd. Dat is geweldig, maar deze fraaie boodschap wordt teniet gedaan door de restricties waardoor men denkt dat alles draait om fuelmanagement."

Maar juist Mercedes is tegenstander van het afschaffen van de brandstof-restricties en zit daarin dus niet op één lijn met Renault. "Het is het perfecte voorbeeld dat laat zien dat de fabrikanten de sport niet controleren. Wij zullen altijd kleine meningsverschillen houden. Ik heb mijn mening gegeven, Toto Wolff van Mercedes de zijne. Het verschil is duidelijk, dus zullen we een stemming houden." 

  

Arie Boomsma ontmoet Morgan Freeman

Arie Boomsma heeft een ontmoeting gehad met Morgan Freeman. Hij mocht de Amerikaanse acteur in New York interviewen voor RTL Late Night, zo onthult de presentator dinsdag op Twitter.

Arie was onder de indruk van Morgan. "Dit was een bijzondere ontmoeting zeg", schrijft hij bij een foto waarop hij met hem poseert. "Ik bezocht Morgan Freeman in New York, we spraken over god, over ouder worden, de dood en zo nog wat dingen. Wijze woorden van een fijne man. En blij verrast dat hij het aandurfde om het echt persoonlijk te maken."

Vorige week liet Arie al doorschemeren dat hij in New York was en dat hij een beetje heimwee had. "Voor het eerst sinds de geboorte van mijn dochter een paar dagen weg van huis", zei de presentator toen. "Maar ik mag straks een bijzondere man interviewen. Dat maakt veel goed."Het gesprek tussen Arie en Morgan is vrijdag op televisie te zien.

Arie Boomsma ontmoet Morgan Freeman
Arie Boomsma ontmoet Morgan Freeman (Foto: BuzzE)

Zowel Oranje onder 17 als onder 19 naar EK

Wat het 'grote' Nederlands elftal lukte niet deden de nationale teams van onder 17 jaar en onder 19 jaar wel. Beide jeugdploegen wisten zich te plaatsen voor het Europees kampioenschap. 

Het Nederlands elftal onder 19 jaar speelde haar wedstrijden in Uden en Groesbeek. Vijf dagen geleden werd er gewonnen van Oekraïne (3-2) en drie dagen geleden werd er ook Noord-Ierland verslagen (1-0). Een gelijkspel tegen Polen was voldoende en beide ploegen kwamen deze wedstrijd niet tot scoren, waardoor Nederland de kwalificatiegroep als winnaar afsloot. Het EK heeft 12 tot en met 24 juli plaats in Duitsland. Op dat toernooi worden ook de tickets verdeeld voor het WK onder 20 een jaar later. 

Oranje onder 17 moest afreizen naar Duitsland voor het kwalificatietoernooi. In de eerste wedstrijd werd er met 0-0 gespeeld tegen Bulgarije. Twee dagen geleden werd er wel gewonnen van Slowakije met 2-0. De slotwedstrijd tegen Duitsland ging in Düsseldorf met 1-0 verloren, waardoor Nederland tweede werd in de groep. Het bleek echter wel voldoende om het eindtoernooi te halen. Aan het EK onder 17 jaar doen zestien landen mee. Aan het EK onder 19 jaar nemen maar acht landen deel. 

Het EK onder 17 zal van 5 tot en met 21 mei worden gespeeld in Azerbeidzjan. De titelverdediger is Frankrijk. 

Kamer: Geredde java-apen weg uit laboratorium

Vijf java-apen moeten uit een apenlaboratorium weer terug naar de Stichting AAP. Dat verlangt een meerderheid van de Tweede Kamer dinsdag op aandringen van de Partij voor de Dieren (PvdD).

De dieren waren in 2014 in de Rotterdamse haven op een schip uit Maleisië in beslag genomen. Ze werden anderhalf jaar lang door Stichting AAP verzorgd en onlangs naar het apenlaboratorium BPRC in Rijswijk gestuurd. Een Kamermeerderheid vindt dit onacceptabel.

Het ministerie van Economische Zaken was eigenaar van de dieren en zocht naar een permanente verblijfplaats. "Het apenlaboratorium is echt de allerlaatste plek waar je deze apen naar toe moet willen sturen", aldus PvdD-Kamerlid Frank Wassenberg.

Het ministerie benadrukt dat de apen niet naar een dierentuin kunnen omdat ze besmet zijn met het voor mensen dodelijke herpesvirus. Het is uitgesloten dat de apen ooit in hun leven voor een dierproef worden gebruikt, aldus een woordvoerder.

Kamer: Geredde java-apen weg uit laboratorium
Kamer: Geredde java-apen weg uit laboratorium (Foto: ANP)

NN moet compenseren in woekerpoliszaak

Nationale-Nederlanden (NN) heeft aan het kortste eind getrokken in een woekerpoliszaak die liep bij klachteninstituut Kifid. De verzekeraar moet de eerste kosten van een beleggingsverzekering vergoeden en over de brug komen met een hogere compensatie in verband met een meeverzekerd overlijdensrisico, oordeelde de geschillencommissie die de zaak behandelde.

Het gaat om een relatief kleine zaak, maar de uitspraak biedt volgens Kifid aanknopingspunten voor eventuele collectieve schadeclaims. De betreffende consument had van de verzekeraar geen heldere informatie gekregen over de kosten die in rekening werden gebracht.

De geschillencommissie bepaalde in 2013 al dat NN hiermee tekort was geschoten in zijn informatieplicht. Maar een eindoordeel liet op zich wachten omdat het Kifid in 2014 besloot alle lopende woekerpoliszaken aan te houden in afwachting van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie.

De naleving van de informatieplicht telt zwaar in zaken over woekerpolissen. De geschillencommissie heeft nog drie andere einduitspraken gedaan in de bulk van ruim 400 woekerpolisklachten, die bij het Kifid in behandeling zijn. Bij een daarvan, tegen ABN AMRO, is besloten dat het financiële concern de beheerskosten moet vergoeden, omdat daarover vooraf onvolledig en onduidelijk gecommuniceerd was. In twee andere zaken zijn de verzekeraars in het gelijk gesteld, omdat wel tijdig voldoende informatie was verstrekt. Dit betrof klachten tegen Aegon en tussenpersoon Vlieg Adviesgroep.

NN moet compenseren in woekerpoliszaak
NN moet compenseren in woekerpoliszaak (Foto: ANP)

'Weer nieuwe liefde voor Kaley Cuoco'

Het lijkt erop dat Kaley Cuoco weer een nieuwe liefde heeft. De actrice deelde de afgelopen tijd meerdere foto's van haar en een onbekende man via Instagram. Entertainment Tonight weet nu te vertellen dat het om de 25-jarige miljardairszoon Karl Cook gaat.

Op één van de foto's likt Karl het voorhoofd van de Big Bang Theory-ster terwijl zij een geweer richt. Eerder deelde Kaley al eens een foto van hen samen nadat Karl een paardrijwedstrijd gewonnen had.

Karl is de zoon van de zakenman Scott Cook, medeoprichter van softwarebedrijf Intuit. Vorige maand ontkende Kaley nog geruchten dat ze aan het daten was met Sam Hunt.

'Weer nieuwe liefde voor Kaley Cuoco'
'Weer nieuwe liefde voor Kaley Cuoco' (Foto: BuzzE)

Hamilton: "Snellere auto's veranderen niks"

Lewis Hamilton is sceptisch over de voorgestelde plannen om de Formule 1 te verbeteren. Volgens de drievoudig wereldkampioen hebben de bedenkers van de regels geen idee hoe de wagens werken. De plannen om de wagens vijf seconden per ronde sneller te maken door aanpassingen aan de aerodynamica zullen volgens Hamilton niet resulteren in betere races. "Er zal niks veranderen," sombert Hamilton. "We rijden dan alleen wat sneller."

"Er wordt een hoop gepraat over de regels en of de rijders zich meer moeten bemoeien met de regelgeving," zegt Hamilton die recent door Charlie Whiting, de technische man van de FIA, werd bekritiseerd doordat hij afwezig was bij driver-meetings. "Maar het is niet aan ons om met ideeën te komen. Persoonlijk denk ik echter dat we meer mechanische grip nodig hebben en minder aerodynamica. Dan zullen we dichter op elkaar kunnen racen en makkelijker kunnen inhalen. Ik weet niet alles maar wat ik wel weet is dat de voorgestelde veranderingen de races niet beter zullen maken."

Blok kan doorgaan met 'gluurverhoging'

Woonminister Stef Blok kan gewoon doorgaan met de inkomensafhankelijke huurverhoging voor mensen in een sociale woning, ook wel gluurverhoging genoemd. De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met een zogenoemde reparatiewet. Daarmee wordt duidelijker vermeld in de wet dat de Belastingdienst verplicht is om inkomensgegevens van huurders aan verhuurders te verstrekken.

De Raad van State oordeelde vorige maand dat de Belastingdienst die gegevens niet mag doorspelen aan verhuurders omdat de wet er niet duidelijk genoeg over was. Met deze reparatiewet komt Blok tegemoet aan dat bezwaar.

Blok heeft altijd gezegd de verhoging een "juist instrument"te vinden om mensen die iets meer verdienen ook iets meer te laten betalen. Hij hoopt dat een aantal huurders dan voor een andere woning kiest, waardoor huizen leeg komen voor de doelgroep.

Blok kan doorgaan met 'gluurverhoging'
Blok kan doorgaan met 'gluurverhoging' (Foto: ANP)

Experimentele therapie huidkanker vergoed

Een experimentele behandeling van huidkanker wordt vanaf 1 april voorwaardelijk vergoed uit het basispakket.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) kondigt dinsdag aan dat de zogenaamde dendritische celtherapie de komende vijf jaar wordt vergoed voor patiënten met een specifieke vorm van huidkanker, stadium IIIB en IIIC melanoom. Bij deze celtherapie krijgt een patiënt een vaccin toegediend dat het immuunsysteem stimuleert om kankercellen op te ruimen.

Experimentele therapie huidkanker vergoed
Experimentele therapie huidkanker vergoed (Foto: ANP)

Politie zoekt getuigen mishandeling Alkmaar

Afgelopen zondag werd in Alkmaar een 38-jarige man zwaar mishandeld. De man verliet rond tien over twaalf ’s nachts een eetgelegenheid aan de Bergerweg nadat hij was wezen stappen. Even later zag hij een bekende uit diezelfde eettent rennen, gevolgd door een vijftal personen die hem inhaalden en mishandelden.

Het slachtoffer probeerde tussenbeide te komen, maar werd toen zelf het mikpunt van de vijf. Hoewel hij zich verweerde, werd hij dusdanig hard gestompt en geslagen dat hij op de grond viel. Daarna werd hij zo hard tegen zijn hoofd getrapt dat hij met ernstig hoofdletsel naar de Intensive Care in het Medisch Centrum Alkmaar werd overgebracht.

De politie is op zoek naar het vijftal, dat na de mishandeling gevlucht is. Getuigen kunnen zich melden via het nummer 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. 

Topman Google krijgt 100,5 miljoen

Topman Sundar Pichai van Google heeft vorig jaar in totaal 100,5 miljoen dollar (bijna 90 miljoen euro) bijeen geharkt. Dat bleek dinsdag uit een melding van moederbedrijf Alphabet bij de Amerikaanse beurstoezichthouder.

Pichai kreeg 99,8 miljoen dollar in aandelen, die hij pas in 2017 te gelde mag maken. Dat kwam bovenop zijn basissalaris van 652.500 dollar. Bij zijn promotie kreeg hij al een beloningspakket in van 199 miljoen dollar in aandelen die nog voorwaardelijk zijn. Begin augustus werd bekend dat de internetreus opging in een nieuw conglomeraat aan bedrijven, Alphabet, onder leiding van Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin. Pichai, destijds nog verantwoordelijk voor besturingssysteem Android en internetbrowser Chrome, werd de voorman van Google.

Topman Google krijgt 100,5 miljoen
Topman Google krijgt 100,5 miljoen (Foto: BuzzT)

'Rellen in Zweden'

Als we de nieuwszender Russia Today en wat Zweedse internetmedia mogen geloven, heeft een plaats nabij de Zweedse hoofdstad Stockholm twee dagen van hevige rellen achter de rug. In Alby, een voorstad van Stockholm waar veel Syrische en Armeense immigranten wonen, sprong vrijwel letterlijk de vlam in de pan.

Veel bronnen zijn er niet te vinden van het evenement, vrijwel alle Engelstalige nieuwssites die melding van de rellen maken, gebruiken rt.com als bron. In Zweden zijn de bronnen ook schaars. Enkele sites die hier een artikel aan gewijd hebben zijn deze, maar ook deze.

Als het verhaal klopt, dan waren 'jongeren' in de wijk Alby zo sportief om een baksteen door het ruit van een geparkeerde politieauto te flikkeren. Toen de politie de daders probeerde op te sporen, zijn ze gestuit op een goed georganiseerde groep doerakken die autobanden op een brug hadden gedeponeerd en daar de hens in hadden gezet.

Het leek sowieso wel een beetje op een concert van Rammstein, want de Alby-jeugd goot ook benzine over diverse auto's om die vervolgens in de brand te steken (video). De brandweer die even later arriveerde, werd bekogeld met stenen en vuurwerk.

Op vrijdagavond zou zich zo ongeveer hetzelfde hebben afgespeeld. 

Over de afkomst c.q. nationaliteit van de relschoppers is niets bekend. In Zweden is registratie op etniciteit namelijk verboden. In 2013 waren er al heftige rellen in een andere voorstad van Stockholm, Husby. 

Recordinternational Melis stopt bij Oranje

Manon Melis stopt als international van het Nederlands vrouwenelftal. De voetbalster van van Seattle Reign FC (VS) heeft bondscoach Arjan van der Laan laten weten niet langer beschikbaar te zijn voor het Nederlands team.

De 29-jarige Melis maakte op 25 april 2004 haar debuut tegen België. Daarna kwam ze uit op de EK's van 2009 en 2013, in 2015 was ze met Nederland voor het eerst actief op een WK. Ze speelde haar laatste laatste wedstrijd op het olympisch kwalificatietoernooi tegen Zweden. Door het 1-1 gelijkspel mistte Nederland deelname aan de Spelen in Rio.

"Ik heb twaalf jaar met heel veel plezier in Oranje gespeeld", zegt Melis. "Ik ben trots dat ik onderdeel was van dit geweldige team en dat ik de ontwikkeling van ons elftal en het vrouwenvoetbal in het algemeen meegemaakt heb. Ik wil het team danken voor de mooie tijd en hen veel succes wensen met het EK 2017 in eigen land."

Melis kwam in totaal tot 136 interlands, waarin ze 59 scoorde.

Kamer ruziet over rol islam bij aanslagen

Moslimterroristen bewegen zich als vissen in het water van de moslimgemeenschappen. Ook protesteren moslims nauwelijks tegen de radicaalislamitische terreur. Op deze manier opende PVV-leider Geert Wilders dinsdag in de Tweede Kamer een debat over de aanslagen in Brussel. Andere oppositiepartijen dienden hem meteen van repliek.

Wilders wees erop dat een terrorist die betrokken was bij de aanslagen in Parijs, zich maandenlang vrijelijk kon bewegen in de Brusselse gemeente Molenbeek waar veel moslims wonen. "We hebben een monster geïmporteerd en dat is de islam", constateerde hij.

D66-leider Alexander Pechtold uitte meteen zijn ongenoegen: "Mensen zijn verantwoordelijk hoe ze omgaan met hun geloof."Volgens hem generaliseert Wilders en gooit hij iedereen op een hoop. Ook SP-kopstuk Emile Roemer verweet Wilders een hele bevolkingsgroep over een kam te scheren en te stellen dat ze niet deugen en minderwaardig zijn.

Kamer ruziet over rol islam bij aanslagen
Kamer ruziet over rol islam bij aanslagen (Foto: ANP)

WK Kwalificatie: Saudi-Arabië, Australië en Japan door naar finaleronde

In Azië zijn de laatste groepswedstrijden gespeeld in de tweede ronde van de kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal in Rusland. Veertig landen zijn teruggebracht tot twaalf. In dit bericht enkele opvallende zaken, de uitslagen en de standen in de acht groepen. 

Bert Van Marwijk is er met de Saudi-Arabië in geslaagd om groepswinnaar te worden van groep A. Het land speelde bij de Verenigde Arabische Emiraten met 1-1 gelijk en dat was genoeg voor de groepswinst. Beide landen hebben zich geplaatst voor de finaleronde in Azië. 

Harry Redknapp heeft Jordanië geen succes gebracht. Australië was met 5-1 veel te sterk en plaatste zich als groepswinnaar van groep B voor de volgende ronde in de WK-kwalificatie. Jordanië maakt geen kans meer op het WK. Het land miste in de vorige kwalificatiereeks op een haar na nog het WK. Nu is het voortijdig uitgeschakeld. 

China was in groep C met 2-0 te sterk voor het al geplaatste Qatar. China wist zich door deze zege als vierde en laatste nummers twee zich te plaatsen voor de volgende ronde. In groep E was Japan met 5-0 te sterk voor Syrië. Dit maakte echter niet uit, want beide landen gaan door naar de finaleronde in Azië. Ook Iran, Zuid-Korea, Thailand en Uzbekistan behoren tot de laatste twaalf. 

Deze twaalf landen worden verdeeld over twee groepen van zes landen. De twee beste landen van iedere groep plaatsen zich vervolgens voor het WK. De beste nummers drie spelen een play-off en de winnaar van die play-off moet nog een intercontinentale play-off spelen met de nummer vier van de CONCACAF-zone. Bovendien zijn deze landen ook zeker van de Asian Cup in 2019. 

Uitslagen WK Kwalificatie WK voetbal 2018 Azië - tweede ronde - speelronde 10

Groep Thuis Uit Uitslag
A VAE Saudi-Arabië 1-1
A Palestina Oost-Timor 7-0
B Tajikistan Kirgizië 0-1
B Australië Jordanië 5-1
C China Qatar 2-0
C Malediven Bhutan 4-2
D Iran Oman 2-0
D India Turkmenistan 1-2
E Afghanistan Singapore 2-1
E Japan Syrië 5-0
F Irak Vietnam 1-0
G Zuid-Korea Koeweit p-p**
G Libanon Myanmar 1-1
H Uzbekistan Bahrain 1-0
H Filipijnen Noord-Korea 3-2

Stand in groepen A en B 

# Land Gespeeld Punten Doelsaldo # Land Gespeeld Punten Doelsaldo
1 Saudi-Arabië 8 20 28-4 1 Australië 8 21 29-4
2 V.A.E. 8 17 25-4 2 Jordanië 8 16 21-7
3 Palestina 8 12 22-6 3 Kirgizië 8 14 10-8
4 Maleisië 8 4 3-30 4 Tajikistan 8 5 9-20
5 Oost-Timor 8 2 2-36 5 Bangladesh 8 1 2-32

Stand in groepen C en D 

# Land Gespeeld Punten Doelsaldo # Land Gespeeld Punten Doelsaldo
1 Qatar 8 21 29-4 1 Iran 8 20 26-3
2 China 8 17 27-1 2 Oman 8 14 11-7
3 Hong Kong 8 14 13-5 3 Turkmenistan 8 13 10-11
4 Malediven 8 6 8-20 4 Guam 8 7 3-16
5 Bhutan 8 0 5-52 5 India 8 3 5-18

Stand in groepen E en F 

# Land Gespeeld Punten Doelsaldo # Land Gespeeld Punten Doelsaldo
1 Japan 8 22 27-0 1 Thailand 6 14 14-6
2 Syrië 8 18 26-11 2 Irak 6 12 13-6
3 Singapore 8 10 9-9 3 Vietnam 6 7 7-8
4 Afghanistan 8 9 8-24 4 Taiwan 6 0 5-19
5 Cambodia 8 0 1-27 5 Indonesië * 0 0 0

*Vanwege politieke inmenging met de voetbalbond is Indonesië geschorst van alle FIFA-competities.

Stand in groepen G en H 

# Land Gespeeld Punten Doelsaldo # Land Gespeeld Punten Doelsaldo
1 Zuid-Korea 7 21 24-0 1 Uzbekistan 8 21 20-7
2 Libanon 8 11 12-6 2 Noord-Korea 8 16 14-8
3 Koeweit** 6 10 2-12 3 Philippijnen 8 10 8-12
4 Myanmar 8 8 9-21 4 Bahrain 8 9 10-10
5 Laos 7 1 3-29 5 Yemen 8 3 2-17

**Vanwege politieke inmenging met de voetbalbond is Koeweit geschorst van alle FIFA-competities.

Kristoff winnaar eerste rit De Panne, Westra derde

Alexander Kristoff heeft twee dagen nadat hij zich ziek moest afmelden voor Gent-Wevelgem de eerste rit in de Driedaagse De Panne gewonnen. De Noorse sprinter van Katusha was in een sprint van een kopgroen van drie sneller dan het Astana-duo Lieuwe Westra en Alexey Lutsenko, die vandaag niet bekend is geworden als de meest slimme renner van het peloton.

Het drietal was overgebleven uit een kopgroep van zestien dat door waaiers was ontstaan. Voor de Muur van Geraardsbergen, waar Westra duidelijk de beste benen had, wisten enkel Kristoff, Lutsenko en Luke Rowe te volgen. De Brit moest echter voor de bekende klim nog lossen door een lekke band, waarna duidelijk werd dat de drie overgebleven renners mochten strijden om de zege.

Westra had zich op de klim nog ingehouden om Lutsenko binnenboord te houden, want die zou hem nog wel eens kunnen helpen op weg naar een eindzege. Immers wordt de Driedaagse vaak in de tijdrit beslist en daarin kan Westra goed uit de voeten. Echter liet Lutsenko regelmatig een beurt lopen en snoepte hij zelfs in de eindsprint nog kostbare bonificatieseconden af van de Nederlander.

In die sprint waren de twee duidelijk minder dan Kristoff, die ondanks een zware dag alsnog de beste sprinterbenen had van de koplopers. In het klassement staat de Noor nu één seconde voor op Lutsenko en zes op Westra. Tony Martin, erkend tijdrijder, staat op de zesde plaats en moet al 44 seconden goedmaken op Kristoff.

FIFA legt FC Twente hoge boete op

FC Twente moet van de FIFA in totaal 170 duizend euro boete betalen vanwege de relatie met investeringsmaatschappij Doyen. De Tukkers zullen de geldsom moeten betalen omdat er bij de samenwerking met de geldschieter gebruik zou zijn gemaakt van ongeoorloofde constructies. De invloed van Doyen zou groter zijn dan aanvankelijk gemeld, waardoor er belangenverstrengeling is opgetreden, en de Wereldvoetbalbond zogenaamde ‘third party ownership’ verbiedt.

In een verklaring op de website van de FIFA staat te lezen dat ‘Twente een geldboete moet betalen van 185 duizend Zwitserse Franken (170 duizend euro), vanwege het overtreden van een artikel van de bond die dergelijke constructies verbiedt, namelijk het zogenaamde TPO (Third Party Ownership) artikel’.

Aanvankelijk werd er gerekend op een geldboete, met daarbovenop zelfs een transferverbod voor de Twentse club. Dat verbod heeft men niet opgelegd gekregen, waardoor men in de volgende transferperiode ‘gewoon’ weer zaken kan doen. Mede daarom heeft Twente de straf geaccepteerd.

Vrouwelijke Syriëganger opgepakt

De politie heeft deze maand een vrouwelijke Syriëganger van 23 jaar uit Rotterdam op Schiphol opgepakt. Zij wordt verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. De vrouw was door Turkije het land uitgezet, aldus het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag.

De raadkamer van de rechtbank beslist woensdag of de vrouw langer moeten blijven vastzitten. Het gaat om een vrouw van Marokkaanse afkomst.

Vrouwelijke Syriëganger opgepakt
Vrouwelijke Syriëganger opgepakt (Foto: ANP)

Letland bouwt hek aan Russische grens

Letland is begonnen aan de bouw van een hek langs de grens met Rusland. Het grenshek moet illegale immigranten weren, schrijft de krant Neatkariga Rita Avize.

Het prikkeldraadhek verrijst niet ver van de stad Ludza, in de buurt van de belangrijkste wegverbinding tussen Moskou en de Letse hoofdstad Riga. Het wordt 2,7 meter hoog en heeft een voorlopige lengte van 3 kilometer.

Later dit jaar wordt nog eens 21 kilometer grens van een hek voorzien. Uiteindelijk wil Letland 92 kilometer van de 276 kilometer lange grens met Rusland met hekwerk beveiligen.

Letland bouwt hek aan Russische grens
Letland bouwt hek aan Russische grens (Foto: ANP)

Campagnemanager Trump vast voor geweldpleging

De campagnemanager van Donald Trump is aangeklaagd wegens geweldpleging tegen een journaliste. Dat meldden Amerikaanse media dinsdag. De 41-jarige Corey Lewandowski meldde zich dinsdagochtend bij de politie in Jupiter (Florida), zo schrijft de Palm Beach Post. De politie had eerder op de dag een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd.

De zaak draait om een incident dat plaatshad op 8 maart. Michelle Fields van de conservatieve website Breitbart probeerde Trump terwijl die wegliep na een persconferentie, een vraag te stellen. Lewandowski greep haar hardhandig bij haar arm en trok haar weg bij Trump.

De Republikeinse presidentskandidaat blijft vooralsnog vierkant achter zijn campagnemanager staan. "Meneer Lewandowski is absoluut onschuldig", zei de omstreden miljardair in een verklaring. "Hij zal zijn onschuld bepleiten en kijkt uit naar zijn proces. Hij vertrouwt erop dat hij zal worden vrijgesproken."

Manager Trump vast voor geweldpleging
Manager Trump vast voor geweldpleging (Foto: ANP)

Ouders mishandelen pasgeborene psychisch met naamgeving

Een ouderpaar uit Capelle aan den IJssel vindt naamgeving iets wat ten dienste van de club dient te staan. De kersverse ouders, aan wie serieus nadenken over de naamgeving van je kind niet besteed is, leek het wel fun om hem Feye Noord te noemen, schrijft Metro.

In eerste instantie was Noord eigenlijk niet de eerste keuze van het stel. Ze wilden het jongetje de naam Noor mee geven om dat de D al als eerste letter in de achternaam Driessen zat. Overigens had paps nog wel genoeg hersencellen actief om te bedenken dat zijn zoon de meisjesnaam Noor wel eens niet zo zou kunnen waarderen na enige tijd. Papa Carlo vond de gezichtsuitdrukking van douaniers over enkele jaren bij overhandiging van het paspoort echter wel een goed argument voor de naamsgeving.

Toch heeft het stel nu al last met de naamsgeving. Veel mensen die lucht kregen van de naamsgeving laten weten dit achterlijk te vinden. Paps verweert zich echter dapper door te stellen dat al die negativiteit niet lief is. Mams die nog met zwangerschapsverlof is schijnt er zelfs heel verdrietig van te worden. Paps onderbouwde zijn keuze verder met het argument dat als je je club lief hebt en daar iets voor doet, je het gewoon goed moet doen.

De leukste sporttweets van week 12

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Dat is niet heel handig:

Wat lief:

Als ploegleider moet je naast de koers ook de paus in de gaten houden natuurlijk:

RTL Boulevard maakte een foutje....... We wisten dat Koen Everink een graag geziene gast in de tenniswereld was, maar we wisten niet dat Thiemo de Bakker ook met deze zaak te maken had:

Volgende race met dat ei op hun hoofd?:

Tja.... dat is ook een vorm van tactiek:

Ze hebben er zin in in Frankrijk:

Zelfs als drinkbus ziet Femke Heemskerk er prima uit:

Dit is echt prachtig. De man die de sociale media bijhoudt bij Sleaford Town FC was even offline, want hij moest invallen:

Fernando Alonso maakte een flinke klapper tijdens de eerste grand prix, de volgende dag zag hij zichzelf terug in de krant:

En de dagen erop gingen niet heel soepel voorbij:

Dat is goed geregeld, mooie mannen voor de dameswielrenners:

Gary Lineker zei ooit "voetbal is een simpel spelletje. 22 mannen rennen achter een bal aan en aan het einde wint Duitsland", maar dat spreekwoord moest hij herzien nadat Engeland een 0-2 achterstand omboog in een 3-2 overwinning:

Wij zijn fan van de snor van Abe van den Ban:

Hier gaat iets niet goed:

Vorige week begon officieel de lente, maar we houden toch nog even de vinger aan de pols:

Serena Williams kan echt alles:

Tenslotte staan we ook hier nog even stil bij het overlijden van Johan Cruijff. Liefhebbers kunnen hier terecht:

En we sluiten af met de onnavolgbare Cruijff:

'Fransman' werkt niet mee aan snelle uitlevering

De 'Franse' terreurverdachte (32) die zondag in Rotterdam werd opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het voorbereiden van een terroristische aanslag, werkt niet mee aan zijn snelle uitlevering naar Frankrijk. Volgens het Openbaar Ministerie betekent dit dat de rechtbank binnen negentig dagen moet beslissen of de vermeende terrorist wordt uitgeleverd.

Frankrijk had Nederland om zijn aanhouding gevraagd. De 'Fransman' was naar voren gekomen in een terrorisme-onderzoek. Volgens Franse media gaat het om Anis B.

Hij zou een kompaan zijn van de onlangs gearresteerde terreurverdachte Reda Kriket. Kriket (34) is de man die donderdag in de Parijse voorstad Boulogne-Billancourt is opgepakt. Na zijn arrestatie en een huiszoeking in zijn woning in Argenteuil, meldden de Franse autoriteiten dat hij al heel ver was met het voorbereiden van een aanslag.

Pixel C-tablet van Google kwart goedkoper

Googles tablet Pixel C is sinds dinsdag een kwart goedkoper in Nederland en België. De goedkoopste versie van 32 GB kost niet meer 499 euro, maar 375 euro. De duurdere versie van 64 GB komt na de korting uit op 450 euro.

Volgens Tweakers biedt Google zijn tablet goedkoper aan vanwege de release van de ontwikkelaarsversie van Android N. Officieel geldt de korting alleen voor ontwikkelaars, maar in de praktijk kan iedereen de korting krijgen.

Google bracht de Pixel C in december uit. Het apparaat heeft een afneembaar toetsenbord dat consumenten er los bij kunnen kopen. De tablet draait op Android 6.0.

Pixel C-tablet van Google kwart goedkoper
Pixel C-tablet van Google kwart goedkoper (Foto: BuzzT)

Franse kritiek op beloning topman Peugeot

De Franse overheid heeft kritiek geuit op de loonsverhoging voor de topman van autoconcern PSA Peugeot Citroën, Carlos Tavares. Hij zag zijn totale beloning vorig jaar bijna verdubbelen tot ruim 5,2 miljoen euro.

De minister van Financiën, Michel Sapin, liet dinsdag op de Franse radio weten de loonsverhoging "schadelijk" te vinden. De twee vertegenwoordigers van de Franse overheid in het bestuur van Peugeot stemden volgens Sapin daarom tegen de verhoging van het loon van Tavares.

De Franse overheid is aandeelhouder van het autobedrijf na een redding met staatssteun en vindt dat de salarissen van bestuurders bij bedrijven met overheidsdeelname fors verlaagd moeten worden. Peugeot heeft de afgelopen tijd veel banen geschrapt om weer winstgevend te kunnen worden. De vakbonden hebben eveneens kritiek op de hogere beloning van de topman.

Franse kritiek op beloning topman Peugeot
Franse kritiek op beloning topman Peugeot (Foto: ANP)

Kabinet moet op pad voor schone auto

Het kabinet moet zich ervoor gaan inzetten dat er in 2025 meer auto's worden verkocht die geen vervuilende stoffen uitstoten. Die wens heeft een meerderheid van de Tweede Kamer dinsdag uitgesproken.

Het is de bedoeling dat het kabinet zich ook in Europees verband laat gelden. PvdA, D66, GroenLinks, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, SP en de fracties Klein, Kuzu/Öztürk en Houwers willen er zo voor zorgen dat dit type schone auto's sneller standaard wordt.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) gaf eerder aan dat het volgens hem niet realistisch is te denken dat er in 2025 alleen auto's worden verkocht die geen vervuilende stoffen laten vrijkomen. Hij denkt dat in 2025 zo'n 15 procent van alle nieuw verkochte auto's volledig elektrisch kan zijn.

Kabinet moet op pad voor schone auto
Kabinet moet op pad voor schone auto (Foto: ANP)

50 tinten grijs drijft kringloopwinkel tot wanhoop

Het boek Vijftig Tinten Grijs van E.L. James is niet meer welkom in de kringloopwinkel in het Britse Swansea. Er worden er zoveel afgegeven dat de winkel niet meer weet wat ze ermee moeten doen. De boeken worden bijna niet verkocht en ze zijn niet te recyclen, de boeken zijn op een speciale manier gebonden, waardoor ze moeilijk verwerkt kunnen worden. De eigenaar van de winkel, Phil Broadhurst, heeft er genoeg van en pakt de boeken niet meer aan.

Er is in de winkel intussen een indrukwekkende stapel gebouwd van de pikante trilogie. Phil Broadhurst heeft zijn eigen theorie waarom mensen van de boeken af willen: "Nogal wat mensen schamen zich dat ze de boeken gelezen hebben en willen ze zo snel mogelijk kwijt. De boeken thuis in hun boekenkast laten staan is blijkbaar geen optie en dus worden ze massaal gedumpt in onze en andere kringloopwinkels. Stop hier alsjeblieft mee."

Taxichauffeur vast voor poging tot doodslag

De politie heeft maandag een Amsterdamse taxichauffeur aangehouden op verdenking van poging tot doodslag. De 26-jarige man is 28 januari op de Rozengracht in Amsterdam opzettelijk over de benen van een vrouw heen gereden.

Dat deed hij nadat hij ruzie had gekregen met de vrouw. Het slachtoffer vertelde destijds tegen de Amsterdamse stadszender AT5 dat de taxichauffeur de meter niet wilde aanzetten. De chauffeur zou de vrouw hebben geëist geld te pinnen, dat zij weigerde. Daarna ontstond een handgemeen waarbij de vrouw op de grond belandde, en de chauffeur over haar benen reed.

Na de aanrijding reed de taxichauffeur door. Er bleef wel een ruitenwisser van de taxi achter. De politie zegt dat ze man kon achterhalen "na intensief speurwerk". Hij meldde zich vrijwillig op het politiebureau nadat een signalement van hem was verspreid.

Taxichauffeur vast voor poging tot doodslag
Taxichauffeur vast voor poging tot doodslag (Foto: ANP)

Van der Graaf nog niet af van reclassering

De moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der Graaf, is nog niet van zijn verplichte bezoeken aan de reclassering af. Dat heeft de rechter in Den Haag in een kort geding bepaald.

Van der Graaf eiste dat hij niet meer elke drie maanden verplicht langs hoeft bij de reclassering. Vorige maand oordeelde de rechtbank in een ander kort geding nog dat hij niet langer verplicht psychologische behandelingen of begeleiding hoeft te ondergaan. Het Openbaar Ministerie is in beroep gegaan tegen deze uitspraak.

Eerder al vocht Van der Graaf met succes het dragen van een enkelband aan. Hij kwam in mei 2014 onder voorwaarden vrij. Hij had toen twee derde van zijn straf (twaalf jaar) van achttien jaar cel uitgezeten. Hij schoot politicus Pim Fortuyn op 6 mei 2002 op het Mediapark in Hilversum in koelen bloede dood.

Het uitgewerkte vonnis verschijnt uiterlijk volgende week, heeft de rechtbank laten weten.

Al bijna 8000 stemmen voor referendum

Zeker 7800 Nederlanders in den vreemde hebben reeds een stem uitgebracht over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Het gaat om de stemmen die zijn binnengekomen bij het Bureau Verkiezingen van de gemeente Den Haag.

Nederlanders die in het buitenland wonen en zich hebben geregistreerd voor het referendum kunnen bij een zogeheten briefstembureau hun stem uitbrengen. Een van de achttien stembureaus zit bij de gemeente Den Haag, de overige op ambassades over de hele wereld.

In totaal hadden 16.169 Nederlanders zich van tevoren geregistreerd. Zij kregen allemaal per post een stembiljet. Hoeveel stemmen er tot dusver bij de ambassades zijn binnengekomen, kon een medewerker van het Bureau Verkiezingen niet zeggen. De officiële telling van de stemmen vindt plaats op 6 april, de dag van het referendum.

Al bijna 8000 stemmen voor referendum
Al bijna 8000 stemmen voor referendum (Foto: ANP)

Van U.: 'Leven Loïs of het mijne'

Het was zijn leven of dat van zijn zus. Dat was de overtuiging van Bart van U. toen hij vorig jaar zijn zus Loïs doodde. Hij was bang dat hij door haar toedoen in de psychiatrie terecht zou komen, en daar zelfmoord zou plegen.

"De psychiatrie is machtig", zei hij dinsdag voor de rechtbank in Rotterdam. "Daar zijn ze zo goed dat ze van groen grijs kunnen maken en van paars roze en van twee negen en van vier zes. Ik wil niets met ze te maken hebben."

Van U. staat terecht voor het doden van zijn zus (43) in januari 2015 en oud-minister Els Borst (81) in februari 2014. Beiden werden met tientallen messteken om het leven gebracht. Hij was bang dat, als hij in de psychiatrie terecht zou komen, Loïs er heel makkelijk toe zou kunnen komen om hem te laten euthanaseren.

Inmiddels is hij hier niet meer zo bang voor, zegt Van U. "Als er nu iets met me gebeurt, staat het ook in de krant. Het kan nu niet onder stoelen of banken worden geschoven."

De nabestaanden van Loïs willen een schadevergoeding van ruim 10.000 euro van Van U., voor onder meer de kosten van de begrafenis.

Van U.: 'Leven Loïs of het mijne'
Van U.: 'Leven Loïs of het mijne' (Foto: ANP)

FBI meldde Nederland achtergrond van broers

De Amerikaanse opsporingsdienst FBI heeft een paar dagen vóór de aanslagen in Brussel aan de Nederlandse politie informatie verstrekt over de criminele en radicale achtergrond van de aanslagplegers Ibrahim El Bakraoui en zijn broer Khalid. Dat gebeurde op 16 maart. Een dag later is hierover direct contact geweest tussen Nederland en de Belgische politiediensten.

Dat schrijft justitieminister Ard van der Steur dinsdag aan de Tweede Kamer. De aanslagen gebeurden op 22 maart. De broers bliezen zichzelf op in respectievelijk de internationale luchthaven Zaventem en in een metrostel bij de halte Maalbeek.

De Amerikanen meldden de criminele achtergrond van Ibrahim en de radicale en terroristische achtergrond van Khalid.

FBI meldde Nederland achtergrond van broers
FBI meldde Nederland achtergrond van broers (Foto: ANP)

Vier jaar cel voor fataal speedbootongeluk

De 51-jarige schipper van een speedboot die in 2014 twee mensen overvoer op de Vinkeveense Plassen, is veroordeeld tot vier jaar cel. Volgens de rechtbank in Utrecht was er geen sprake van het moedwillig veroorzaken van het ongeluk. Wel heeft de schipper onaanvaardbare risico's genomen en was zijn vaargedrag "roekeloos".

De schipper scheurde met een gezelschap in zijn onverlichte speedboot veel harder dan de maximum toegestane snelheid over de plassen. Hij zag een bootje met daarin vier mannen over het hoofd en voer eroverheen. Twee mannen in het bootje werden geraakt door de schroef en kwamen om het leven. De schipper zou drie keer zoveel alcohol in zijn bloed hebben gehad dan is toegestaan. Ook heeft de verdachte bewust de slachtoffers achtergelaten, concludeert de rechtbank.

Het Openbaar Ministerie had tijdens de behandeling van zijn zaak acht jaar cel geëist tegen de man uit Oosterbeek en een vaarverbod van vijf jaar. De rechtbank legde een kortere straf op omdat er geen sprake was van opzet, maar van dood door schuld, een voor de wet minder zwaar te straffen misdrijf. Het vaarbewijs van de schipper is voor vijf jaar ingetrokken.

De bestuurder van de speedboot werd dinsdag niet gelijk in de rechtbank aangehouden. Wanneer hij zijn straf moet uitzitten is nog niet duidelijk. Hij heeft direct na het drama in voorarrest gezeten.

Vier jaar cel voor fataal speedbootongeluk
Vier jaar cel voor fataal speedbootongeluk (Foto: ANP)

Margriet van der Linden presenteert taalquiz

Margriet van der Linden krijgt een eigen programma bij de NTR. Ze gaat vijf weken lang de nieuwe taalquiz De Tafel van Taal presenteren, meldt de omroep dinsdag.

In het programma nemen teams van twee bekende Nederlanders het tegen elkaar op. Onder anderen Kim van Kooten, Rik van de Westelaken, Astrid Kersseboom en Toine van Peperstraten laten hun kennis van taal testen. Het team dat in de finale als eerste een rebus oplost, is de winnaar.

De Tafel van Taal is vanaf 25 april elke werkdag te zien.

Margriet van der Linden presenteert taalquiz
Margriet van der Linden presenteert taalquiz (Foto: BuzzE)

Vooraf niet de bedoeling Borst te doden

Bart van U. ging op 8 februari 2014 niet naar Bilthoven met de bedoeling om Els Borst te doden. Pas toen hij bij haar in de garage stond en ze het adres van oud-premier Wim Kok niet wilde geven, werd het hem duidelijk: oud-minister van Volksgezondheid Els Borst was degene die verantwoordelijk was voor het euthanasiebeleid.

Op zijn zevende had Van U. een goddelijke ingeving gekregen: hij moest degene doden die verantwoordelijk is voor het euthanasiebeleid. Toen het besef kwam, in een flits, in de garage van Borst, heeft hij haar doodgestoken. Dat deed hij met een mes, dat hij standaard op zak had. Waar hij het mes gelaten heeft, wil hij niet zeggen. Hij gaat ervan uit dat hij dat niet meer nodig zal hebben. "Het is klaar."

Het doden deed hij niet uit boosheid, zei Van U. "Ik ben wel vaker boos. Ik deed het omdat het moest."

Van U. is bij Borst gebleven "totdat de laatste zucht eruit kwam". Hij zei dat hij al eerder weg wilde, "maar God heeft me daar gehouden". Zijn fietssleutel was zoek. Die sleutel bleek onder het lichaam van Borst te liggen. Hij heeft haar daarom nog verplaatst.

Na het doden van Borst voelde Van U. "soort van opluchting". "Dit is wat ik had moeten doen." Toch heeft hij er tegenstrijdige gevoelens over. Hij heeft wel het idee dat hij aan zijn opdracht heeft voldaan, maar al toen hij wegfietste voelde hij dat het niet goed was. "Ik heb wel het juiste gedaan, maar het was verkeerd."

'Vooraf niet de bedoeling Borst te doden'
'Vooraf niet de bedoeling Borst te doden' (Foto: ANP)

Kaping Larnaca voorbij, gijzelaars ongedeerd

De kaping van een passagiersvliegtuig dinsdag op het vliegveld van Larnaca is voorbij. Op beelden van de Cypriotische televisie was te zien dat de kaper met opgeheven armen uit het toestel kwam en zich overgaf. Hij werd gearresteerd.

Niemand van de passagiers of de bemanningsleden raakte gewond. De kaper dwong dinsdag het toestel, dat met 55 passagiers en zeven bemanningsleden van het Egyptische Alexandrië onderweg was naar Caïro, naar Larnaca op Cyprus te vliegen.

Details over de kaper en waarom hij het vliegtuig gekaapt heeft zijn op dit moment nog niet beschikbaar.

Kaping Larnaca voorbij, gijzelaars ongedeerd
Kaping Larnaca voorbij, gijzelaars ongedeerd (Foto: ANP)

Duitse zanger Roger Cicero overleden

De Duitse jazzzanger Roger Cicero is overleden. Hij stierf donderdag onverwacht aan de gevolgen van een beroerte. Cicero is 45 jaar geworden.

Cicero is in Duitsland al jaren een bekend zanger. Hij brak in 2006 door met het album Männersachen en verkocht sindsdien duizenden platen in de Duitstalige landen. In Nederland is Cicero vooral bekend van zijn deelname aan het Eurovisiesongfestival in 2007. Met het nummer Frauen regier'n die Welt eindigde hij destijds in de finale op de 19e plaats van de 24 deelnemende landen.

Duitse zanger Roger Cicero overleden
Duitse zanger Roger Cicero overleden (Foto: BuzzE)

Staat mocht opnamen Beatles in beslag nemen

De Nederlandse staat heeft niet onrechtmatig gehandeld bij het in beslag nemen en overdragen van opnamen van de Beatles. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag in een hoger beroep besloten.

Het gaat om zogeheten Nagra-tapes, geluidsbanden die zijn gemaakt tijdens de opnamen van de Beatles-film Let it be. De banden werden tussen 1969 en 1973 gestolen en in 1993 door twee Nederlanders gekocht. Op verzoek van de Engelse justitie nam de staat in 2003 de tapes in beslag en deed ze enkele jaren later over aan Apple, de vennootschap van de Beatles. De twee Nederlanders stelden dat ze hierdoor een schade van 650.000 euro leden.

Volgens het hof is niet komen vast te staan dat de twee Nederlanders eigenaar zijn geworden van de tapes.

'Staat mocht opnamen Beatles in beslag nemen'
'Staat mocht opnamen Beatles in beslag nemen' (Foto: BuzzE)

WhatsApp krijgt quick reply-functie

WhatsApp biedt Androidgebruikers binnenkort de mogelijkheid om vanuit notificaties direct een berichtje terug te sturen. Volgens Androidworld wordt de quick-replymogelijkheid al aangeboden in de nieuwste testversie van WhatsApp.

WhatsApp loopt hiermee vooruit op de aankomende versie Android N, die tegen het einde van de zomer uitkomt en waarin de functie 'quick reply' wordt ingebouwd.

WhatsApp laat bètatesters momenteel experimenteren met de uitbreiding. Als zij bovenin hun Androidtoestel een melding krijgen van een nieuw bericht, hoeven ze het bericht niet eerst in de app te openen om te antwoorden.

WhatsApp krijgt quick reply-functie
WhatsApp krijgt quick reply-functie (Foto: BuzzT)

Wit-Rusland pakt maximaal uit op Songfestival

De Wit-Russische afgevaardigde naar het Songfestival wil dit jaar in Stockholm een opvallend optreden neerzetten. De langharige Ivan zoekt het daarbij niet in een spectaculair kostuum, maar verschijnt op zijn puurst op de bühne: spiernaakt. Bovendien wil hij zich laten vergezellen door wolven.

Tegen de Russische zender Lifenews zei de producent van Ivan wel dat nog toestemming van de organisatoren van het Eurovisiesongfestival nodig is om de wolven mee te nemen.

Ivan hoopt met zijn onthullende optreden op 14 mei de finale te halen, maar hij moet daarvoor nog wel een paar dagen eerder door de halve finales komen.

Nederland zendt dit jaar Douwe Bob uit, nadat vorig jaar Trijntje Oosterhuis teleurstellend was gestrand in de halve finales.

Wit-Rusland pakt maximaal uit op Songfestival
Wit-Rusland pakt maximaal uit op Songfestival (Foto: BuzzE)

Line-up Glastonbury onthuld

De organisatie van Glastonbury heeft alle namen die dit jaar op het festival spelen bekendgemaakt. Onder meer Foals, Beck, Disclosure, Jess Glynne en Ellie Goulding maken hun opwachting op het Britse muziekfestival. Ook 'oudjes' als ZZ Top, Earth Wind & Fire, Cyndi Lauper en Art Garfunkel zijn bevestigd.

Eerder werd al duidelijk dat Muse, Coldplay en Adele de hoofdacts vormen op het festival. Ook de komst van Jeff Lynne's ELO was al aangekondigd. Glastonbury is het grootste openluchtmuziekfestival ter wereld en vindt dit jaar van 22 tot en met 26 juni plaats. Alle 135.000 kaarten waren binnen een halfuur uitverkocht.

Line-up Glastonbury onthuld
Line-up Glastonbury onthuld (Foto: BuzzE)

Herstel Zaventem duurt nog maanden

Het duurt nog maanden voordat de Brusselse luchthaven Zaventem weer op volle kracht draait. Dat heeft de hoogste baas van Brussels Airport, Arnaud Feist, dinsdag verklaard in diverse Belgische media.

Dinsdag test de luchthaven de mogelijkheden om het vliegveld voor een deel weer te laten functioneren. Als die test goed uitpakt, zal Zaventem op zijn vroegst vanaf woensdag weer passagiers ontvangen, aldus Belgische media.

Het vliegveld en een metrowagon bij station Maalbeek in Brussel waren vorige week dinsdag doelwit van zelfmoordterroristen, waardoor zeker 35 mensen om het leven kwamen. Twee terroristen bliezen zichzelf op in de vertrekhal van de luchthaven.

'Herstel Zaventem duurt nog maanden'
'Herstel Zaventem duurt nog maanden' (Foto: ANP)

Rechter Frank Visser scoort ook bij SBS

Ook na zijn vertrek bij de NPO blijft rechter Frank Visser een kijkcijferhit. De eerste aflevering van Mr. Frank Visser Doet Uitspraak trok maandagavond 1,2 miljoen kijkers, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek (SKO).

Het SBS-programma trok daarmee iets minder kijkers dan de 1,3 miljoen van de laatste uitzending waarin Visser dienst deed als Rijdende Rechter in het gelijknamige programma bij de NCRV in november. Visser maakte in augustus na twintig jaar de overstap naar SBS6. Daar is hij nu naast presentator Viktor Brand te zien in een soortgelijk programma waarin hij allerlei hoogoplopende kwesties en conflicten oplost.

Visser behaalt net geen plek bij de vijf best bekeken programma's van de dag. Het NOS Journaal van 20.00 uur voert de kijkcijferlijst aan met bijna 2,2 miljoen kijkers, gevolgd door Droomhuis Gezocht (2 miljoen) en Radar (1,7 miljoen).

Rechter Frank Visser scoort ook bij SBS
Rechter Frank Visser scoort ook bij SBS (Foto: BuzzE)

Jet van Nieuwkerk: bekende achternaam helpt

Jet van Nieuwkerk (26) slaat als schrijfster over eten en gezondheid een heel andere weg in dan haar vader, talkshowhost Matthijs van Nieuwkerk. Toch denkt ze niet dat de extra aandacht vanwege haar bekende achternaam haar carrière in de weg zit.

"Ik heb het nooit als negatief ervaren", zegt Jet in een interview met Viva. "Ik maak nu een boek over een gezond leven, wat volledig uit mijn hart is geschreven. En waarvan ik het erg nodig vind dat het er komt. En als ik dan het geluk heb dat het extra aandacht krijgt door mijn achternaam, zie ik dat vooral als een voordeel."

Toch gelooft Jet niet dat ze haar carrière aan haar vader te danken heeft. "Ik zou mezelf te kort doen als ik zou denken dat het aan mijn achternaam ligt. Ik denk dat mensen vinden dat ik leuk kan schrijven en dat ze me een leuk persoon vinden. Ik doe natuurlijk ook wel echt iets heel anders dan mijn vader."

Jets boek, met de titel Het boek van Jet, ligt over tweeëneenhalve maand in de winkels. De belangrijkste boodschap die Jet haar lezers wil meegeven is dat ze niet te streng voor zichzelf moeten zijn. "Daarom schrijf ik bijvoorbeeld ook over wat te doen als je een kutdag hebt."

Jet van Nieuwkerk: bekende achternaam helpt
Jet van Nieuwkerk: bekende achternaam helpt (Foto: BuzzE)

Oorlogsmusea maken kans op Museumprijs

Het Nationaal Militair Museum in Soest, Nationaal Monument Kamp Vught en het Verzetsmuseum in Amsterdam maken dit jaar kans op de Museumprijs. Aan de meest prestigieuze publieksprijs in de Nederlandse museumwereld is een bedrag verbonden van 100.000 euro.

Mensen kunnen vanaf dinsdag via museumprijs.nl hun stem uitbrengen op hun favoriete museum. Dat kan tot en met 26 april. Op 3 mei wordt de winnaar bekend.

Elk jaar is er een andere categorie waar de musea aan moeten voldoen. Dit jaar gaat de Museumprijs naar een oorlogsmuseum, verzetsmuseum of herinneringscentrum dat er het beste in slaagt "het verhaal over de Eerste en/of de Tweede Wereldoorlog op een aansprekende wijze aan een breed publiek te presenteren."

Een vakjury selecteerde de drie kanshebbers. Volgens jurylid en militair historicus Christ Klep is oorlog voor de huidige generatie een "vreemd element" in hun bestaan. "De oorlogen in Syrië of Afghanistan zijn dichtbij op tv en tegelijk ver weg in ons hoofd. We vergeten nog wel eens dat onze welvaartsstaat en onze democratie in Europa voor een belangrijk deel wortels hebben in de oorlog."

Het Fries Museum in Leeuwarden won vorig jaar de prijs, die in 1990 is ingesteld en een initiatief is van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij.

Oorlogsmusea maken kans op Museumprijs
Oorlogsmusea maken kans op Museumprijs (Foto: ANP)

Nieuw chassis voor Gutierrez na crash met Alonso

Esteban Gutierrez zal de tweede race van het Formule 1-seizoen 2016 beginnen met een nieuw chassis. Het chassis van de auto van de Haas-coureur raakte beschadigd na een botsing met McLaren-coureur Fernando Alonso en werd terug naar Europa gestuurd voor reparaties.

Na de race in Melbourne zijn de F1-bolides en de apparatuur van de teams direct naar Bahrein voor de volgende race gevlogen. Daar zullen de Haas-monteurs een nieuw chassis voor Gutierrez op gaan bouwen, terwijl het oude chassis na reparatie in de fabriek als reserve zal worden ingezet.

Boybands lanceren gezamenlijke single

Leden van de boybands Backstreet Boys, *NSYNC, 98 Degrees en O-Town hebben maandag een gezamenlijke single gelanceerd. Het nummer In The End is het themanummer van de zombiefilm Dead 7, waarin de zangers ook een rol spelen.

In The End werd door Buzzfeed gedeeld en is gratis te downloaden. Op het nummer zijn Nick Carter, Howie Dorough en A.J. McLean van de Backstreet Boys te horen samen met Joey Fatone en Chris Kirkpatrick van *NSYNC, Jeff Timmons van 98 Degrees en Erik-Michael Estrada van O-Town.

Dead 7 is een initiatief van Nick Carter, die ook meeschreef aan het script. De film gaat op 1 april in première op televisie.

Obama: alles doen om aanslagen te voorkomen

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn veiligheidsadviseurs de opdracht gegeven om er alles aan te doen om aanvallen van IS tegen te gaan. Dat zei de president maandag tijdens een bijeenkomst van zijn veiligheidsteam na de aanslagen in Brussel van 22 maart, aldus het Witte Huis.

Obama werd geïnformeerd over de verdergaande pogingen van de VS om inlichtingen met bondgenoten te delen. Ook deelde de adviseurs hem mee dat er op het moment geen specifieke aanwijzingen zijn dat er een gelijkwaardige aanval tegen de VS wordt beraamd.

Obama: alles doen om aanslagen te voorkomen
Obama: alles doen om aanslagen te voorkomen (Foto: ANP)

Tom Hanks aangeklaagd voor aanrijding zoon

Tom Hanks is aangeklaagd voor een aanrijding veroorzaakt door zijn zoon Chet. De acteur en zijn vrouw Rita Wilson zijn volgens het slachtoffer verantwoordelijk, omdat Chet in hun auto reed.

Chet botste in februari vorig jaar met de wagen van zijn ouders achterop een andere auto. De bestuurder zegt nu dat Chet onder invloed van alcohol en drugs was. De politie was echter niet aanwezig, volgens de man omdat Chet hem had gesmeekt de politie niet te bellen.

De automobilist zegt een whiplash aan de botsing te hebben overgehouden. Wat hij precies eist van Tom Hanks is volgens TMZ niet duidelijk.

Tom Hanks aangeklaagd voor aanrijding zoon
Tom Hanks aangeklaagd voor aanrijding zoon (Foto: BuzzE)

Voormalig beveiliger klaagt Elton John aan

Een voormalig beveiliger van Elton John heeft de zanger aangeklaagd. De man beweert dat zijn ex-werkgever schuldig is aan seksuele intimidatie, meldt TMZ.

Elton zou in 2014 zijn hand in de broek van de man hebben gestopt en hebben geprobeerd zijn penis te grijpen. Ook stopte hij zijn vinger tussen de billen van zijn werknemer. Daarbij zou de zanger hem hebben gevraagd zijn 'ding naar buiten' te halen en 'hallo tegen oom Elton' te zeggen. Tijdens een andere gelegenheid zou Elton hem in zijn tepels hebben geknepen.

Het is niet duidelijk of de oud-beveiliger een schadevergoeding eist. Elton John heeft niet op het bericht gereageerd.

Voormalig beveiliger klaagt Elton John aan
Voormalig beveiliger klaagt Elton John aan (Foto: BuzzE)

Gruwelijke slachtmethoden Franse slagerijen aan de kaak gesteld

Wie dacht dat het halal slachten van dieren dier-onvriendelijk was, heeft nog nooit meegelopen in een Franse slachterij. In een video, die is gepubliceerd door een L214, een Franse dierenrechtenorganisatie, is te zien hoe een medewerker van een slagerij levende lammetjes aan hun pootjes ophangt. Ook toont de video hoe koeien een nekschot krijgen. 

De organisatie die de beelden met een verborgen camera maakte bij een slagerij in de Franse Pyreneeën,  heeft een aanklacht bij het openbaar ministerie ingediend wange mishandeling en wreedheden tegen dieren, zo meldt de Franse krant Le Monde. 

Toukiden 2 toont open-wereld in eerste gameplaybeelden

Koei Tecmo heeft de eerste gameplaybeelden van Toukiden 2 getoond in een nieuwe trailer. De monster hunting-game wil uit de schaduw van Monster Hunter kruipen aan de hand van een open-wereld.

Monster hunting-games bestaan meestal uit relatief kleine open gebieden, maar met Toukiden 2 word je gewoon in een grote wereld neergezet. Toukiden 2 komt op 30 juni uit voor PS4 en PS Vita in Japan. Een Westerse releasedatum is nog niet aangekondigd.

Sexy pose Overwatch verwijderd na klacht van speler

De shooter van Blizzard heeft wat stof doen opwaaien. Overwatch heeft bij de launch een aantal speelbare personages waaronder Tracer. Ieder personage heeft in-game zijn een paar animaties. Nu is er ophef ontstaan over een animatie van Tracer. In de specifieke pose van het personage is het achterwerk op een sexy manier te zien. Een onbekende dame heeft haar ongenoegen geuit bij Blizzard over de sexy pose.

De creative director van Blizzard, Jeff Kaplan, heeft aangegeven dat hij wil dat iedereen zich kan associëren met het spel en de pose zal aanpassen. De kritiek is niet mals op dit besluit en het regent dan ook ineens klachten over dat mensen zich beledigd voelen door bepaalde personages. Overwatch komt einde mei uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc. 

Overwatch Animation Tracer

Weer mogelijk wrakstuk MH370 aangespoeld

Een wrakstuk van mogelijk de verdwenen vlucht MH370 is aangespoeld in Zuid-Afrika. Dat heeft de minister van Verkeer in Maleisië dinsdag verklaard. Het wrakstuk werd maandag ontdekt.

Afgelopen week was ook al een wrakstuk in Zuid-Afrika gevonden dat van het omhulsel van een motor afkomstig kan zijn. Eerder waren al stukken aangespoeld in Mozambique en het eiland Réunion.

De Boeing 777 van Malaysia Airlines verdween op 8 maart 2014 met 239 mensen aan boord op een vlucht van Kuala Lumpur naar Peking.

Weer mogelijk wrakstuk MH370 aangespoeld
Weer mogelijk wrakstuk MH370 aangespoeld (Foto: ANP)

Boer Geert niet verdrietig om relatiebreuk

Boer Geert is allesbehalve verdrietig na het stranden van zijn relatie met Hetty, die hij leerde kennen in het tv-programma Boer zoekt Vrouw. "Dat klinkt misschien raar, maar ik heb helemaal geen verdriet", zegt hij dinsdag in De Telegraaf.

Volgens Geert zijn hij en Hetty samen tot het besluit gekomen om uit elkaar te gaan en hebben ze geen ruzie. "Het is ons uiteindelijk niet gelukt om de relatie te laten slagen, maar we hebben nog steeds een vriendschap en dat is ook waardevol."

Geert denkt dan ook niet dat hij eenzaam zal zijn. Naast Hetty heeft hij ook nog zijn zoon John en zijn twee kleinkinderen. "Dat biedt mij afleiding", aldus Geert. "Ik heb ook aardig wat vrienden en kennissen hier in de buurt, dus ik kan ook altijd even een biertje in het café gaan halen als ik me verveel. Dan zijn de dagen zo om hoor."

Boer Geert niet verdrietig om relatiebreuk
Boer Geert niet verdrietig om relatiebreuk (Foto: BuzzE)

Refresco koopt blikjesvuller DIS

De Rotterdamse sap- en frisdrankbottelaar Refresco Gerber neemt branchegenoot DIS uit Sittard over. De maker van onder meer Wicky-limonade betaalt 72 miljoen euro voor het Limburgse bedrijf, werd dinsdag bekendgemaakt.

DIS, met een jaaromzet van 90 miljoen euro, vult jaarlijks voor zo'n 300 miljoen liter aan blikjes voor grote internationale merken. Het gaat voornamelijk om frisdrank, maar DIS verwerkt ook bier. Bij de in 1964 opgerichte onderneming werken 198 mensen.

Refresco versterkt met de overname zijn positie wat betreft het vullen van blikken en flesjes voor A-labels. Dit marktsegment is momenteel erg belangrijk voor het bedrijf. De onderneming kondigde in dit verband onlangs de overname van een bottelfabriek van PepsiCo in Hamburg aan. Topman Hans Roelofs voorspelde eerder deze maand al dat er komende tijd meer van zulke deals zullen volgen.

Eigen middelen
Voor DIS betekent de overname dat het bedrijf zijn activiteiten verder kan uitbouwen in West-Europa. "We zijn erg verheugd dat we onze krachten bundelen met de Refresco Gerber Group", liet DIS-directeur Marco Geurten weten.

De overname van DIS wordt door Refresco gefinancierd uit bestaande kredietfaciliteiten en eigen middelen. De transactie, die nog moet worden goedgekeurd door toezichthouders, kan naar verwachting in het tweede kwartaal worden afgerond.

Refresco koopt blikjesvuller DIS
Refresco koopt blikjesvuller DIS (Foto: ANP)

Limiet hypotheekgarantie wordt niet verlaagd

De kostengrens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) blijft dit jaar staan op 245.000 euro. De eerder aangekondigde verlaging naar 225.000 euro per 1 juli gaat niet door, meldde het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) dinsdag.

Het besluit om af te zien van de verlaging van de limiet hangt samen met het herstel van de huizenmarkt. Daardoor zijn de huizenprijzen de afgelopen tijd aanzienlijk gestegen en zouden veel huizenkopers niet meer in aanmerking komen voor de garantie. De NHG maakt het voor huizenkopers gemakkelijker en goedkoper om een hypotheek af te sluiten, omdat het WEW de risico's bij wanbetaling afdekt.

De kostengrens van 245.000 euro houdt in dat huizen met een aankoopsom van maximaal 231.132 euro voor de garantie in aanmerking blijven komen. In februari kostte een koophuis in Nederland volgens het Kadaster gemiddeld 234.830 euro.

Limiet hypotheekgarantie wordt niet verlaagd
Limiet hypotheekgarantie wordt niet verlaagd (Foto: ANP)

Two Worlds 3 aangekondigd voor 2019

Reality Pump Studios heeft Two Worlds 3 aangekondigd. Daarmee wil de ontwikkelaar vooral aangeven dat de serie een toekomst heeft, want ze verwachten pas in 2019 de game af te hebben. Ondertussen krijgt Two Worlds 2 allerlei updates en DLC.

Two Worlds 2, net als Witcher 3 een open-wereld RPG van Poolse makelij, is in 2010 uitgekomen. Reality Pump Studios gaat dus proberen om een vijf jaar oude game nieuw leven in blazen. Allereerst is er de 'engine update', waarmee de personages, omgevingen en zelfs de GUI er veel beter uit gaan zien. Verder voegt de update in-game achievements, co-op multiplayer toe.

Naast de update krijgt de game ook twee uitbreidingen en acht nieuwe multiplayer maps. De eerste DLC-uitbreinding, Call of the Tenebrae, moet ergens in het tweede kwartaal van dit jaar uitkomen

Overdrachtsbelasting levert schatkist meer op

De overdrachtsbelasting heeft de Nederlandse schatkist afgelopen jaar krap 1,8 miljard euro opgeleverd, het meest sinds 2011. De hogere opbrengsten vallen volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) samen met de aantrekkende woningmarkt.

Ongeveer de helft van de opbrengsten komt voort uit woningverkopen. Vorig jaar werden volgens het statistiekbureau "aanzienlijk meer woningen verkocht dan een jaar eerder". Ook steeg de gemiddelde koopsom van een woning, wat de schatkist eveneens ten goede kwam.

Overdrachtsbelasting wordt geheven op onroerende zaken zoals woningen of bedrijfspanden. Halverwege 2011 is het tarief voor de aanschaf van een woning van 6 naar 2 procent verlaagd. Voor bedrijfspanden of gronden moet nog wel 6 procent overdrachtsbelasting worden afgedragen.

De totale opbrengst over afgelopen jaar valt overigens in het niet ten opzichte van de jaren voor de crisis. Zo was de overdrachtsbelasting in 2007 goed voor bijna 5 miljard euro. Circa 61 procent van dat bedrag werd via woningverkopen binnengehaald. In 2013 waren de opbrengsten, mede door de verlaging van het tarief voor woningen en het ineenstorten van de woningmarkt, afgenomen tot een vijfde van dat bedrag.

Overdrachtsbelasting levert schatkist meer op
Overdrachtsbelasting levert schatkist meer op (Foto: ANP)

Kaping Egyptisch vliegtuig

Vliegen met als bestemming of vertrekpunt Egypte? Het lijkt na het opblazen van het vliegtuig van de Russische charter Metrojet nog steeds geen goed idee. Een gekaapt Egyptisch passagiersvliegtuig is dinsdagochtend namelijk op Cyprus geland. Dat meldt RIK, de Cypriotische staatstelevisie.

Het toestel, met 81 mensen aan boord, was op weg van het Egyptische Alexandrië naar de Egyptische hoofdstad Caïro. De piloten namen onderweg contact op met de luchtverkeersleiding van het vliegveld van Larnaka met het verzoek daar te mogen landen vanwege een kaping. Volgens de Cypriotische staatsradio is er een gewapende man aan boord, hij zou een bomgordel dragen.

Het vliegtuig staat inmiddels in Larnaka aan de grond, politie en veiligheidsdiensten mogen niet in de buurt komen van het toestel. 

Update 12.18 uur

De kaper zou nu ineens de naam Seif Eldin Mustafa dragen. Onduidelijkheid alom.

Update 12.16 uur

Onder de passagiers die als laatst zijn vrijgelaten bevond zich volgens het Ministerie van Buitenlandse zaken ook de gegijzelde Nederlander. Hij is opgevangen door een ambassademedewerker en maakt het naar omstandigheden goed.

Update 12.03 uur

Volgens SkyNews zou de kaper helemaal niet gevraagd hebben om asiel, maar eist hij de vrijlating van politieke gevangenen in Egypte.

Update 11.32 uur

SkyNews meldt dat er nog minimaal 5 personen zijn vrijgelaten door de kaper. Sahama heeft zowel de Amerikaanse als de Egyptische nationaliteit. Hij blijkt in tegenstelling tot eerdere berichtgeving geen 27, maar 50 jaar oud te zijn. Volgens zijn familie is hij een labiele man.

Update 11.22 uur

Volgens verschillende bronnen zou het niet gaan om iemand die asiel wil aanvragen, maar om een totaalgek met liefdesverdriet. Sahama zou namelijk zijn ex-vrouw willen spreken die op Cyprus leeft. De ex-vrouw wordt op dit moment naar de luchthaven gebracht.

Update 10.56 uur

De kaper blijkt een professor in diergeneeskunde te zijn. Hij is werkzaam bij de Universiteit van Alexandrië, aldus Reuters India.

Update 10.31 uur

Volgens de NOS is één van de mensen die nu nog aan boord is van het toestel een Nederlander.

Update 10.06 uur

Volgens bronnen van SkyNews is de kaper ene Ibrahim Samaha met de Libische nationaliteit. Hij eist politiek asiel van de Cypriotische autoriteiten. Volgens de Egyptische overheid is Ibrahim een Egyptenaar. Het is tot op heden dus niet duidelijk welke nationaliteit de kaper heeft.

Update 09.40 uur

Volgens een lokale Cypriotische zender gaan er geruchten dat de kaper asiel wil aanvragen en heeft hij gevraagd om een tolk. 

Kijk hier live naar de berichtgeving van SkyNews over de kaping:

Update 09.24 uur

SkyNews meldt dat inmiddels alle Egyptische passagiers zijn vrijgelaten. Alleen de crew en 4 buitenlandse passagiers worden nog vastgehouden door de kaper.

Man snijdt keel 3-jarige door op straat

In Taipei is een peuter op bizarre wijze om het leven gebracht toen zij met haar moeder onderweg was naar het metrostation. Een voorbijganger begon vanuit het niets met een keukenmes op het weerloze kind in te hakken. De moeder probeerde nog tussenbeide te komen, maar werd weg geduwd door de man. 

Aan lokale media vertelde de moeder dat ze in eerste instantie dacht dat de man haar dochter probeerde te helpen om een helling op te fietsen. "Toen ik dichterbij kwam zag ik dat hij haar keel aan het doorsnijden was". De man werd overmeesterd door voorbijgangers, maar het meisje kon niet meer gered worden. Ze overleed terplaatse. 

Van Dijk: "Koeman prikkelt me en houdt me scherp"

Virgil van Dijk is bezig aan zijn eerste seizoen bij Southampton. Bij de Engelsen is hij uitgegroeid tot een van de vaste waardes en international bij Nederland. Zijn manager Ronald Koeman speelt daarbij een belangrijke rol. "Hij prikkelt me en houdt me scherp", vertelde Van Dijk tegen de NOS. "Hij weet natuurlijk hoe situaties goed opgelost kunnen worden. Dat helpt zeker."

Afgelopen vrijdag ging de verdediger met Oranje met 2-3 onderuit tegen Frankrijk. Voor zijn optreden tegen de Fransen verwacht hij geen complimenten van Koeman. "Als hij de eerste helft heeft gezien, weet hij dat ik veel beter kan. Daar zal hij misschien wel een beetje pissig over zijn. Ik weet wat ik kan en dat laat ik wekelijks zien in de Premier League. Dat het beter moet, is duidelijk, maar ik hoop dat ik nog steeds het vertrouwen krijg om te laten zien waarom ik er bij zit."

Vastigheden

Van Dijk vindt ook dat het Nederlands elftal nog moet groeien, want de 5-3-2-formatie pakte vrijdag in de eerste helft niet goed uit. "We moeten zorgen dat we er meer vastigheden in krijgen, dat we een compact huis worden. We hebben nog maar een paar trainingen gehad om de vastigheden erin te krijgen. We hebben genoeg kwaliteiten om goed te kunnen functioneren in dit systeem. Ook in een 4-3-3, trouwens."

Kamer debatteert over aanslagen Brussel

Precies een week na de aanslagen in Brussel debatteert de Tweede Kamer hierover met premier Mark Rutte en minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. De bewindslieden zullen zich dinsdagmiddag onder meer moeten verantwoorden voor de gang van zaken rond Ibrahim El Bakraoui, een van de aanslagplegers.

Vorige week meldde Van der Steur dat de terrorist vorig jaar juli door Turkije is uitgezet naar Schiphol, maar dat de melding van de Turken aan de Nederlandse ambassade in Ankara hierover niet op tijd is opgemerkt. Volgens de minister hebben de Turken niet de ,,gebruikelijke weg" gevolgd om een uitzetting te melden.

Kamerleden maken zich zorgen. CDA-leider Sybrand Buma noemde het hele proces eerder ,,buitengewoon amateuristisch". Minister Van der Steur moet voor het debat nog 166 vragen beantwoorden over de uitzetting. Het Kamerdebat zou oorspronkelijk donderdag plaatsvinden, maar werd uitgesteld omdat een brief van Van der Steur over El Bakaraoui op zich liet wachten.

Bij de twee aanslagen in Brussel, die zijn opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat (IS), vielen 35 doden onder wie drie Nederlanders.

Kamer debatteert over aanslagen Brussel
Kamer debatteert over aanslagen Brussel (Foto: ANP)

App vervangt schadeformulier bij ongelukken

Het Europees schadeformulier verdwijnt op termijn. Daarvoor in de plaats komt een app onder de naam MobielschadeMelden. Hiermee moet het voor weggebruikers makelijker worden een schadeformulier in te vullen.

Het digitale formulier moet er ook toe leiden dat meer mensen een schade gaan registreren. De politie maakt nu jaarlijks bij ruim 100.000 ongevallen een registratie op, terwijl er zo'n 250.000 ongevallen relevant zijn voor analyses over verkeers(on)veiligheid.

De app is een initiatief van het Verbond van Verzekeraars, de politie en verkeerskundig ict-bureau VIA. Zij constateerden dat automobilisten die schade rijden, geregeld moeite hebben alle gegevens van het schadeformulier goed in te vullen. Ze vinden het vaak te gebruiksonvriendelijk of niet niet goed leesbaar. De app moet die ongemakken wegnemen.

De app vult veel gegevens automatisch in als de gebruikers na het downloaden hun eigen gegevens in de app hebben gezet. Het maken van een tekening is op het digitale formulier niet meer nodig. Foto's volstaan. Ook fietsers en voetgangers kunnen schade melden en er kan melding worden gemaakt van gewonden (letselschade).

App vervangt schadeformulier bij ongelukken
App vervangt schadeformulier bij ongelukken (Foto: BuzzT)

Avicii stopt met touren

De Zweedse dj Avicii stopt ermee. Zijn huidige tour is zijn laatste, zo heeft hij dinsdag bekendgemaakt.

"Ik zal nooit helemaal stoppen met muziek en zal ook mijn fans niet in de steek laten, maar ik heb besloten dat ik dit jaar voor het laatst op tournee ga", schrijft Avicii op zijn website. De Zweed wil meer dan alleen plaatjes draaien. "Ik heb mezelf de afgelopen tijd beter leren kennen en kwam tot de conclusie dat ik meer met mijn leven wil doen."

Op de site bedankt Avicii alle mensen met wie hij gewerkt heeft maar vooral ook zijn fans. "Ik dank iedereen die ooit een ticket heeft gekocht of stiekem binnen wist te komen, een nummer van mij kocht of downloadde, commentaar gaf of op mij haatte. Jullie gedachten en ideeën hielpen mij. Ik heb alles aan jullie te danken."

Avicii scoorde in Nederland hits met onder meer Levels, Wake Me Up en Hey Brother. Hij sluit niet uit dat hij helemaal nooit meer op tournee gaat. "Een deel van mij zegt: zeg nooit nooit, het zou kunnen. Maar dat zal in ieder geval niet snel zijn."

Avicii stopt met touren
Avicii stopt met touren (Foto: BuzzE)

Mattie Valk vader geworden van tweeling

Qmusic-dj Mattie Valk is vader geworden van een tweeling. Zijn dochtertjes, die de namen Vesper en Bo hebben gekregen, kwamen vorige week dinsdag ter wereld, veel eerder dan verwacht.

"Na een zwangerschap van bijna 26 weken is onze tweeling geboren. Iedereen die er een beetje verstand van heeft, weet dat dit veel te vroeg is", zei Mattie dinsdagochtend op Qmusic. Ondanks de vroege geboorte, gaat het naar omstandigheden goed met de meisjes.

De dj weet nog niet zo goed of hij blij moet zijn of zich zorgen moet maken. "Het is nog ontzettend dubbel, want moet je blij zijn? Tegen iedereen die ons feliciteert zeg ik ook: feliciteer me maar met potlood, want ik weet het anders ook niet", legt hij uit. "Het is ook niet het gevoel van wauw ik ben vader, omdat je alleen maar denkt: jeetjemina waar zijn we in beland. Het moet allemaal nog zo indalen."

Mattie maakte begin januari in zijn ochtendshow met Wietze de Jager bekend dat de tweeling op komst was. Zijn vriendin Kirsten was eigenlijk op 2 juli uitgerekend.

Mattie Valk vader geworden van tweeling
Mattie Valk vader geworden van tweeling (Foto: BuzzE)

Moszkowicz: ik keer terug in de rechtszaal

Bram Moszkowicz keert terug in de rechtszaal, dat zegt hij in een interview met HP/De Tijd. "Ik heb net een handtekening onder een nieuw contract gezet. Ik kom weer terug in de rechtszaal. Huiver alom! Nee, ik zweer het je, en schrijf het maar op ook!"

Moszkowicz werd in 2012 door de tuchtraad geschrapt van het tableau. Hij mag zijn beroep van advocaat voor de rest van zijn leven niet meer uitoefenen. In het interview onthult Moszkowicz zijn vermoedens van opzet achter de beëindiging van zijn carrière als advocaat: "Ik heb vijanden gemaakt binnen de kasteelmuren, waar de heilige huisjes zijn gehuisvest."

Over zijn korte politieke avontuur bij VNL kan hij kort zijn: "Dat wordt nooit meer wat. Nul zetels." Hij staat wel open voor een terugkeer bij het televisieprogramma Boulevard. "Ik hoop dat ze dit bij Boulevard lezen. Als ze me weer zouden vragen, ga ik het zeker weer doen."

Moszkowicz: ik keer terug in de rechtszaal
Moszkowicz: ik keer terug in de rechtszaal (Foto: BuzzE)

Earson ER-159, compleet met discolichten

Earson is vooral bekend geworden van de bekende ER-151 bluetooth speaker. Inmiddels hebben ze wat andere versies uitgebracht, waaronder de ER160, maar ook de ER-159 met weer net wat andere eigenschappen. Zo is deze wat meer ingericht voor het campinggevoel, met lampen in de zijkant, een powerbankfunctie en naast Bluetooth, AUX-in en FM-radio, ook de mogelijkheid om van een microSD kaart gebruik te maken.

Met dank aan Tomtop voor het reviewexemplaar.

2015 geknipt jaar voor kappers

2015 is een goed jaar gebleken voor kappers en schoonheidsspecialisten. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stapten consumenten afgelopen jaar vaker binnen bij een haar- of schoonheidssalon. Ook mocht een knipbeurt of een schoonheidsbehandeling meer kosten dan een jaar eerder.

De totale omzet van de bedrijven steeg met 4,2 procent tot ruim 2,1 miljard euro. Voor het eerst in acht jaar viel ook het volume, de voor prijsontwikkeling gecorrigeerde omzet, hoger uit. Volgens het statistiekbureau was een eerste teken van herstel in de sector al in 2014 zichtbaar. Toen viel het bedrijfsresultaat op jaarbasis 8 procent hoger uit. Wel lag de omzet afgelopen jaar nog onder het niveau van 2007.

In 2015 werkten in Nederland circa 78.000 mensen bij een kapper of schoonheidsspecialist. Het leeuwendeel van hen (70 procent) werkte parttime. Mannen zijn in de branche veruit in de minderheid. Een op de tien werknemers was afgelopen jaar van het mannelijke geslacht.

2015 geknipt jaar voor kappers
2015 geknipt jaar voor kappers (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: onrustig

Het is nog steeds onrustig. Ook vandaag veel bewolking en van tijd tot tijd regen met lokaal mogelijk onweer. De maximumtemperatuur ligt rond de 10 graden. De wind komt uit het zuidwesten en is boven land matig tot vrij krachtig, aan zee en boven het IJsselmeer krachtig. 

Zon op 07:20
Zon onder 20:09

Twee prachtige foto's vandaag. De eerste is er een uit het archief van Charged. De tweede is van Rewimo en toont een 'modelspoorbaan' aan de Moezel.

Kerkje in de mist (Foto: Charged)
Kerkje in de mist (Foto: Charged)

Modelspoorbaan in de Moezel (Foto: Rewimo)
Modelspoorbaan aan de Moezel (Foto: Rewimo)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

 Wikiweetjes van vandaag
 1814 De Nederlandse Grondwet werd aangenomen. 
 1871 Koningin Victoria opende de Royal Albert Hall
 2010 Twee zelfmoordaanslagen in de metro van Moskou kosten aan 40 mensen het leven. 
 2010 De eerste trein met WiFi aan boord voor de passagiers vertrekt van station Bijlmer Arena. 
 1912 Bij een vliegende sneeuwstorm op Antarctica kwamen Robert Falcon Scott en vier metgezellen om het leven. 


Antarctica

Reggaezanger Jimmy Riley overleden

De Jamaicaanse reggaezanger Jimmy Riley is afgelopen woensdag op 61-jarige leeftijd in New York overleden. De muzikant was in de Amerikaanse metropool voor een behandeling tegen kanker. Het treurige nieuws werd vandaag door Billboard bekend gemaakt en kwam bij ons binnen via FOK!ker Grobbel op ons onvolprezen FOK!forum.

Martin James Norman Riley wordt op 22 mei 1954 geboren in Kingston, Jamaica. Halverwege de jaren zestig richt hij samen met Cornell Campbell, Buster Riley en Aaron "Dego" Davis de band The Sensations op. De band doet een succesvolle auditie bij Arthur 'Duke' Reid en brengt hitgevoelige singles uit als 'Everyday is Just a Holiday' en 'Those Guys'.

In 1967 verlaat Riley de band en gaat samen met Slim Smith en Lloyd Charmers verder onder de naam Uniques. Met deze band worden hits gescoord als 'Watch This Sound' en 'My Conversation'. Gedurende de jaren zeventig gaat Riley solo verder en heeft een aantal kleine hitjes. Ook werkt hij als producer voor onder meer Delroy Wilson en Pat kelly.

In de vroege jaren tachtig maakt Riley een comeback op Jamaica en neemt samen met Sly & Robbie het legendarische album Rhydim Driven op. Ook scoort de muzikant rond die tijd zijn allergrootste hit met de single 'Love & Devotion'. Riley had sindsdien nog diverse hits en speelde ook nog een blauwe maandag met The Wailers.

Aan het einde van de jaren tachtig verkast Jimmy Riley naar Miami, waar hij een reggae shop zou openen. In de jaren negentig keerde de muzikant wederom terug naar Jamaica waar Riley het platenlabel Love promotions zou beginnen. Ook trad de zanger nog regelmatig op allerlei festivals op.

Melissa Etheridge wilde Brad Pitts sperma

Melissa Etheridge heeft overwogen Brad Pitt te vragen als spermadonor voor haar kinderen. Dat onthulde de zangeres dinsdag aan het Australische programma Studio 10.

"Hij was zo'n goede vriend, en we hebben het overwogen", vertelde Melissa tijdens een interview, waarvan de website news.com.au een fragment heeft gedeeld. "Maar ik zag hoe graag hij zelf kinderen wilde, dus ik besloot dat ik dit niet wilde delen met iemand die echt heel graag kinderen wilde, omdat mijn kinderen niet nog een ouder nodig hadden."

Melissa en haar ex Julie Cypher kregen in 1997 en 1998 twee kinderen. In 2010 werd bekend dat muzikant David Crosby hun biologische vader is.

Melissa Etheridge wilde Brad Pitts sperma
Melissa Etheridge wilde Brad Pitts sperma (Foto: BuzzE)

FBI kraakt iPhone San Bernardino-schutter

Justitie in Amerika heeft de iPhone van de San Bernardino-schutter zonder hulp van technologiebedrijf Apple toch weten te kraken. Dat meldde persbureau Reuters maandag op basis van uitspraken van een politiewoordvoerder die betrokken is bij de zaak. Het departement wil de zaak tegen het technologiebedrijf mogelijk seponeren.

De FBI wilde Apple wettelijk verplichten de telefoon van schutter Rizwan Farook te ontgrendelen. Farook schoot in december veertien mensen dood in Californië. Justitie wil in het kader van het strafrechtelijk onderzoek de informatie uit zijn telefoon.

Apple heeft nog niet gereageerd. Het technologiebedrijf weigerde mee te werken, omdat het bedrijf bang is dat hackers gebruik gaan maken van de software waarmee de toestellen gekraakt kunnen worden.

FBI kraakt iPhone San Bernardino-schutter
FBI kraakt iPhone San Bernardino-schutter (Foto: BuzzT)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.