FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 26 januari 2016

Apple behaalt recordresultaten

Technologieconcern Apple heeft in het afgelopen kwartaal records behaald bij de winst, omzet en verkoop van iPhones. Apple wist daarmee naar eigen zeggen weerstand te bieden aan de moeizame economische omstandigheden in veel landen, zo werd dinsdag na het slot op Wall Street gemeld.

Er werd in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar een nettowinst geboekt van ruim 18,3 miljard dollar (16,9 miljard euro) op een omzet van meer dan 75,8 miljard dollar. Apple verkocht in de afgelopen periode wereldwijd bijna 75 miljoen iPhones, iets meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De verkoop van iPads daalde echter met een kwart tot ruim 16 miljoen.

Apple gaf aan voor het lopende kwartaal op een omzet van 50 miljard tot 53 miljard dollar te rekenen. Dat zou de eerste omzetdaling voor het Amerikaanse bedrijf zijn in meer dan tien jaar. Apple voelt onder meer de zwakkere vraag in China en andere opkomende landen en de concurrentie van rivaliserende producenten van smartphones. Verder heeft het bedrijf uit Californië last van de dure dollar. Ongeveer 66 procent van de omzet wordt in het buitenland behaald.

Het meest waardevolle bedrijf ter wereld zei verder dat de verkoop van Apple Watches eveneens een record bereikte. De verkoop van Mac-computers ging licht omlaag.

Apple behaalt recordresultaten
Apple behaalt recordresultaten (Foto: ANP)

AC Milan op weg naar finale Coppa Italia

AC Milan heeft zich dinsdagavond een goede uitgangspositie verschaft voor de return in de halve finale van de Coppa Italia. Op bezoek bij het Alessandria won de ploeg met 0-1.

Een oneerlijke strijd was het voorafgaand tussen de twee ploegen. Alessandria komt normaal gesproken uit in de Lega Pro, voorheen bekend als de Serie C, en staat daarin twee. AC Milan is de nummer zes in de Serie A. Toch waren de Milanezen gewaarschuwd want de derdeklasser schakelde eerder al Palermo en Genoa uit.

Milan-coach Siniša Mihajlović spaarde enkele spelers, maar er stonden veelal bekende namen in de basisopstelling. Mario Balotelli mocht in de basis beginnen en Nigel de Jong moest ook in de beker plaatsnemen op de bank.

Op slag van rust kreeg de Milan een strafschop. Balotelli ontfermde zich over de bal en maakte geen fout. De Italiaanse spits schoot de bal hard door het midden en liet doelman Gianmarco Vannucchi kansloos.

In de tweede helft had Milan vanzelfsprekend het overwicht maar gescoord werd er niet meer, waardoor er een eindstand van 0-1 op het scorebord stond. De return tussen beide ploegen is op 1 maart. De winnaar van het tweeluik plaatst zich voor de finale van de Coppa Italia, waarin Juventus of Internazionale wacht.

Blair: afscheiding Schotland na 'Brexit'

Als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie zou verlaten, komt er zeker een tweede referendum over een afscheiding van Schotland. Hiervoor waarschuwt de voormalige Britse premier Tony Blair.

In een interview met de Franse radiozender Europe 1 zei Blair dinsdag dat Schotland het Verenigd Koninkrijk zal verlaten als de Britse kiezers in een komend referendum zich uitspreken voor een 'Brexit', een uitreding van het VK uit de Europese Unie.

In de discussie over een Brexit "is dit een weinig opgemerkte dimensie", volgens Blair. "Als het Verenigd Koninkrijk ervoor kiest uit Europa te vertrekken, zal Schotland er voor kiezen het Verenigd Koninkrijk te verlaten. Dit is zeer ernstig", stelt Blair.

Blair: afscheiding Schotland na 'Brexit'
Blair: afscheiding Schotland na 'Brexit' (Foto: ANP)

Uitslag AFC Ajax - Heracles Almelo

De tweede wedstrijd van de twintigste speelronde in de Eredivisie ging tussen AFC Ajax en Heracles Almelo. De topper tussen de nummer één en vier van de Eredivisie kwamen niet tot scoren. Het bleef 0-0. 

AFC Ajax

0 - 0

Heracles Almelo

 
 Gele kaart: Droste (Heracles Almelo)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 44517
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Veltman (v.Rhijn/75)
v.d.Hoorn
Riedewald
Dijks
Bazoer
Gudelj
Sinkgraven (Schöne/75)
El Ghazi
Milik
Younes (Fischer/58)
  Castro
Droste
Te Wierik
Zomer
Fledderus
Bruns
Pelupessy
Bel Hassani (Gladon/87)
v.Ooijen (Navratil/58)
Weghorst
Darri (Gosens/76)

Vier Iraniërs 'per ongeluk' naar Moerdijk

Een Poolse vrachtwagenchauffeur heeft dinsdag in Moerdijk in zijn vrachtwagen vier onbekenden aangetroffen. De 43-jarige man belde de politie. Die stelde vast dat het om Iraniërs ging, in leeftijd variërend van 22 tot en met 36 jaar. Uit onderzoek bleek dat het viertal eigenlijk naar Groot-Brittannië wilde en niet naar Moerdijk. Zij waren in Frankrijk in de verkeerde vrachtwagen gestapt, aldus de politie dinsdagavond.

Vier Iraniërs 'per ongeluk' naar Moerdijk
Vier Iraniërs 'per ongeluk' naar Moerdijk (Foto: ANP)

Donald Trump bovenaan homoboekenlijst Amazon

Een onwaarschijnlijk nieuw succes voor de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump. Als personage in een fifty shades-achtig boek over de herenliefde staat de miljardair op de eerste plek van Amazons homo-erotische boekenlijst. Dat meldt The Guardian.

Komiek Elijah Daniel liet een paar dagen geleden op Twitter weten dat hij zich eens een avondje flink zou gaan bezatten en het boek in één keer op papier en op Amazon zou zetten. Het resultaat is Trump Temptation: The Billionaire and the Bellboy.

Naar verluidt nuttigde Daniel tijdens het schrijven van het boek ook een flinke portie cannabis. Een kort verhaal is eerlijkheidshalve een betere omschrijving want het boekwerkje beslaat slechts tien pagina's.

Esquire heeft een aantal quotes verzameld. Daaruit kunnen we concluderen dat ook de Amerikanen hun eigen vertaling hebben voor de paarsgepunte lans van Djeez: "I had to admit it, I wanted his geriatric 2006 Perez Hilton jello body, and I wanted it bad. But before long we had a new problem, my lustful thoughts had awoken the purple-headed yogurt slinger in my pants."

'Wonderful Life'-zanger 'Black' overleden

De Britse zanger Colin Vearncombe, beter bekend als 'Black', is na een auto-ongeluk in Ierland op 53-jarige leeftijd overleden. De singer-songwriter uit Liverpool had in 1987 een wereldhit met het nummer 'Wonderful Life'.

De zanger verkeerde na het ongeluk op 12 januari in kritieke toestand door ernstig hoofdletsel. Nadat hij twee weken in coma had gelegen in een ziekenhuis in Ierland, is hij dinsdag overleden.

Black bracht in totaal vijftien albums uit onder zijn eigen naam. Hij bracht ook poëzie uit en exposeerde schilderijen in Zuidwest-Ierland waar hij woonde.

"Colin kwam niet meer bij bewustzijn na een verkeersongeval van zestien dagen geleden. Hij stierf vredig, omringd door zijn familie die voor hem zong", staat te lezen in een verklaring op zijn officiële Facebookpagina. De familie wil voor Colin een besloten uitvaart, maar in de nabije toekomst nog wel een openbare herdenkingsdienst organiseren in Liverpool voor zijn fans.

'Wonderful Life'-zanger 'Black' overleden
'Wonderful Life'-zanger 'Black' overleden (Foto: BuzzE)

Heroïsche podiumplek skiër Hirscher, wéér slalomzege Kristoffersen

De World Cup-slalom in het Oostenrijkse Schladming kende dinsdag een zinderende ontknoping. Thuisfavoriet Marcel Hirscher maakte een gigantische sprong in de tweede run en zette het publiek in vuur en vlam met een podiumplek.

In de eerste run ging het nog fout voor Hirscher door een wel erg knullige oorzaak. De lenzen van zijn skibril waren niet goed vastgezet, waardoor zijn bril al vanaf de eerste seconden volledig besloeg. Wonder boven wonder haalde hij de finish wel, maar dat deed hij slechts met de 22e tijd op 2,59 seconden van de Duitser Felix Neureuther. Hij deklasseerde het veld, op de Italiaan Stefano Gross (+0,53) na. Henrik Kristoffersen stond derde, maar gaf al wel 1,10 seconden toe op de oppermachtige Duitser. 

Hirscher moest in run twee dus al vroeg naar beneden en dat deed hij fenomenaal. De ene na de andere skiër beet zich stuk op zijn tijd en plotseling was de top-10 al in zicht. Dat gold ook voor de Duitser Dominik Stehle, die na run één 21e was, maar samen met Hirscher als een warm mes door de boter naar boven schoof. De Rus Alexander Khoroshilov was pas de eerste die in de buurt van Hirscher kwam - en voorbij ging aan Stehle - terwijl hij na de eerste run nog vierde stond. Vervolgens ging Kristoffersen naar beneden en toen was het dan eindelijk gedaan met Hirscher: de Noor was 0,61 seconden sneller. Neureuther was tot slot op weg naar de zege, maar miste een poortje en bleef gedesillusioneerd zittend achter op de piste.

Voor Kristoffersen is het al zijn zesde slalomzege van dit seizoen, de eerste keer dat iemand dat lukt sinds de Italiaanse grootheid Alberto Tomba in 1994/95. Stehle maakte overigens al in 2007 zijn World Cup-debuut, maar de 29-jarige kwam nog nooit verder dan een veertiende plek, tot hij dinsdag in Schladming vierde werd. Hirscher neemt met zijn tweede plek de leiding in de World Cup over van de geblesseerde Aksel Lund Svindal, die dit seizoen niet meer in actie zal komen.

Overijssel heeft plan voor 2900 vluchtelingen

De provincie Overijssel heeft een plan klaar liggen voor de opvang van 2900 vluchtelingen voor een periode van een jaar of langer. Het gaat om vier opvangplekken, in Raalte (950 vluchtelingen), Hardenberg (750), Zwolle (600) en Enschede (600). Dat is de uitkomst van een bijeenkomst van de zogenoemde regionale regietafel.

Die regietafel werd eind november in opdracht van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken opgericht. Hij wilde namelijk dat de opvang van vluchtelingen per provincie beter gestroomlijnd zou worden. De opdracht was om voor 1 februari een plan te hebben voor het realiseren van 2500 opvangplaatsen die geschikt zijn voor een periode van minimaal een jaar of langer.

Overijssel heeft plan voor 2900 vluchtelingen
Overijssel heeft plan voor 2900 vluchtelingen (Foto: ANP)

10 miljoen voor investeringen Oost-Nederland

Bedrijven in Oost-Nederland kunnen rekenen op miljoenen euro's voor vernieuwende investeringen. Het ministerie van Economische Zaken, de Europese Unie en de provincies Gelderland en Overijssel trekken samen 10,5 miljoen euro uit voor duurzame innovaties.

Samen met de 16 miljoen die de bedrijven zelf bijdragen betekent dit een impuls van ruim 26 miljoen euro voor de regionale economie, aldus het ministerie van Economische Zaken dinsdag. Volgens minister Henk Kamp kunnen de bedrijven met deze investeringen beter concurreren. "Dat is natuurlijk ook goed voor de werkgelegenheid in Oost-Nederland."

Een consortium van metaalbedrijven uit Gelderland krijgt bijvoorbeeld 2 miljoen euro subsidie voor het opzetten van een ultramoderne metaalfabriek. Klanten kunnen hun via internet kleinere series producten bestellen, die sneller geleverd worden, tegen een lagere prijs.

10 miljoen voor investeringen Oost-Nederland
10 miljoen voor investeringen Oost-Nederland (Foto: ANP)

Leveranciers V&D uit op compensatie schade

Leveranciers van het failliete V&D die in de problemen zijn gekomen, hopen hun schade te kunnen verhalen op de oude eigenaar van de warenhuisketen. Brancheorganisatie van textielbedrijven Modint onderzoekt de mogelijkheid om Sun Capital aansprakelijk te stellen, bevestigde een woordvoerster dinsdag na berichtgeving van Het Financieele Dagblad.

Het steekt de leveranciers dat V&D's aandeelhouder afgelopen zomer nog nadrukkelijk stelde dat de keten voor tenminste vier jaar gered zou zijn. Sun Capital gaf toen allerlei garanties. Later trok de investeerder de stekker uit het winkelbedrijf.

Bij de 1800 bevoorraders van V&D staat nog voor tientallen miljoenen aan rekeningen open. Hoeveel leveranciers meegesleurd dreigen te worden in een faillissement, is volgens Modint lastig inschatten. Niet iedere ondernemer heeft evenveel vet op de botten. Daarbij is nog altijd niet duidelijk of V&D een doorstart gaat maken.

Leveranciers V&D uit op compensatie schade
Leveranciers V&D uit op compensatie schade (Foto: ANP)

Gitarist van Vampire Weekend verlaat band

Gitarist, toetsenist en achtergrondzanger Rostam Batmanglij stopt bij de New Yorkse rockgroep Vampire Weekend. Batmanglij was in 2006 een van de oprichters van de band die sindsdien drie albums heeft gemaakt.

Op Twitter geeft Rostam dinsdag tekst en uitleg over zijn vertrek. Hoewel hij geen bandlid meer is, blijft de muzikant en songschrijver beschikbaar voor samenwerkingsprojecten met de band en frontman Ezra Koenig.

Rostam Batmanglij kiest voor een solocarrière als songwriter en producer. ''Ik kan niet eens uitdrukken hoeveel plezier ik beleef aan het schrijven van nummers, voor mezelf en voor anderen. Dat is heilig voor mij. Er komt zoveel fantastische muziek jullie kant op, het is mij allemaal even dierbaar. Het is een spannende tijd en ik voel me gelukkig dat ik dit nu met jullie mag delen."

Vampire Weekend kwam in 2013 met het derde album Modern Vampires of the City. Sindsdien hebben de bandleden andere projecten gedaan buiten de band om, zo werkte frontman Ezra Koenig samen met Karen O en Major Lazer. Bassist Chris Baio kwam vorig jaar met een soloalbum.

In 2013 trad Vampire Weekend op tijdens het Vlaamse Rock Werchter, De Wereld Draait Buiten in Amsterdam en stond de band in de Heineken Music Hall.

Gitarist van Vampire Weekend verlaat band
Gitarist van Vampire Weekend verlaat band (Foto: BuzzE)

Italianen redden 1271 bootvluchtelingen

De Italiaanse kustwacht heeft dinsdag in de Middellandse Zee voor de kust van Libië de redding van 1271 bootvluchtelingen gecoördineerd. Het ging om Libische opvarenden van kleine rubber- en houten boten.

Bij de reddingsoperatie waren schepen van de Italiaanse marine en kustwacht betrokken, alsmede een vaartuig van de Sloveense marine, zo is in Rome meegedeeld. De samenwerking van de twee landen vindt plaats in het kader van de marineoperatie Eunavfor Med, speciaal door de Europese Unie in het leven geroepen om de smokkel van vluchtelingen op de Middellandse Zee tegen te gaan.

Het is onbekend waar de vluchtelingen zijn afgezet, maar het lijkt niet erg waarschijnlijk dat dit op Libische bodem is. Het Italiaanse eiland Lampedusa ligt vlakbij. Het is voor zover bekend de eerste oversteekpoging dit jaar.

Italianen redden 1271 bootvluchtelingen
Italianen redden 1271 bootvluchtelingen (Foto: ANP)

'Eerste groep asielzoekers wel echte vluchtelingen'

In Nederland werd vorig jaar ongeveer 70 procent van de (eerste) asielverzoeken gehonoreerd. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Europees commissaris Frans Timmermans verraste maandag met de mededeling dat inmiddels meer dan de helft van de vluchtelingen die naar Europa komen, niet op de vlucht is voor een oorlog. Ze verlaten hun thuisland om economische redenen en moeten volgens Timmermans snel worden teruggestuurd.

Volgens Timmermans gaat het om 60 procent van alle vluchtelingen die nu naar Europa komen. Hij baseerde zich op de laatste cijfers van het Europese grensbewakingsagentschap Frontex. Het gaat volgens de eurocommissaris vooral om mensen uit landen als Marokko en Tunesië, die via Turkije naar Europa willen reizen.

Eerder hadden Europese landen vooral last van migranten die vanuit Balkanlanden met de vluchtelingenstroom meereisten. Die stroom is inmiddels gestelpt, onder meer door terugsturen en ontmoedigingsinformatie in de betreffende landen. Timmermans hoopt nu snel hetzelfde te kunnen doen met de Noord-Afrikaanse migrantenstroom.

'Meeste asielzoekers echte vluchtelingen'
'Eerste groep asielzoekers wel echte vluchtelingen' (Foto: ANP)

Herstel hypotheekmarkt zet stevig door

De hypotheekmarkt liet afgelopen jaar stevig herstel zien. Het Hypotheken Data Netwerk (HDN) telde alles bij elkaar ruim 298.000 hypotheekaanvragen, zo'n 32 procent meer dan in 2014, blijkt uit dinsdag verschenen cijfers.

Vooral in het voorjaar was er een scherpe groei van het aantal aanvragen te zien. Na deze piek liep het aantal in de zomermaanden terug, waarna de aanvragen de gebruikelijke stijgende lijn vertoonden tot aan het eind van het jaar.

HDN verwacht dat het herstel van de hypotheekmarkt in 2016 doorzet, met ongeveer 10 procent groei in het aantal aanvragen. Waarschijnlijk zullen er dit jaar vooral meer oversluiters zijn. Dit komt doordat er in 2006, toen de hypotheekmarkt nog heel sterk groeide, veel hypotheken zijn afgesloten met een rentevastperiode van tien jaar die in 2016 aflopen.

HDN is een initiatief van diverse hypotheek-, krediet- en verzekeringsmaatschappijen en registreert ruwweg driekwart van alle hypotheekofferte-aanvragen in Nederland.

Herstel hypotheekmarkt zet stevig door
Herstel hypotheekmarkt zet stevig door (Foto: ANP)

8000 dollar aan microtransacties teruggestort door Microsoft

Het waren de donkere dagen voor kerst toen Lance Perkins uit het Canadese Ontario nietsvermoedend zijn creditcardsaldo controleerde en tot de ontdekking kwam dat er voor maar liefst 8000 dollar door zoonlief was afgeschreven. De transacties betroffen in-game aankopen in een van de populaire FIFA-games.

De zeventienjarige jongen had royaal gebruik gemaakt van papa's creditcard om zogenaamde microtransacties te kunnen bekostigen, een door velen verafschuwd fenomeen in de gamewereld. Toen Perkins zijn zoon confronteerde met het exorbitante bedrag van 8.206 dollar aan onzinaankopen, zei de jongen doodleuk dat hij dacht dat het ging om een eenmalige aankoop om te kunnen spelen.

Perkins wendde zich niet meteen tot Microsoft maar klopte eerst aan bij de creditcardmaatschappij. Helaas voor de Canadees kreeg hij daar nul op het rekest, al gaf het bedrijf hem nog wel een nuttige tip mee: als de vader zijn zoon zou aanklagen voor fraude, dan zouden ze er wellicht nog werk van kunnen maken.

Aanvankelijk wilde ook Microsoft niet meewerken. Toen eenmaal duidelijk werd dat de aankopen gedaan waren door een minderjarige, besloot de softwaregigant om de casus nader te belichten. Op 25 januari werd het gehele bedrag teruggestort op de rekening van Perkins, die ondertussen hoopt dat zijn situatie als waarschuwing kan dienen voor anderen. Ook hoopt hij dat er meer waarschuwingen in de spellen getoond kunnen worden om mensen op de hoogte te stellen van de peperdure in-game hebbedingetjes. "Ik was er kapot van, ècht kapot, toen ik zag wat voor bedrag er in rekening gebracht was. Er komt hier nóóit meer een Xbox- of wat voor gamesysteem dan ook - in huis". Perkins zegt ondertussen wel ontzettend dankbaar te zijn voor het gebaar van Microsoft.

Met microtransacties kun je kleine (virtuele) aankopen doen binnen een game voor relatief lage bedragen. Het gaat daarbij vaak om cosmetische toevoegingen, zoals een andere outfit voor je in-game personage. Microtransacties worden vooral gebruikt in gratis games, om zodoende toch inkomsten te genereren voor het werk van de ontwikkelaar. Tegenwoordig worden echter steeds vaker ook de grotere titels van grote ontwikkelaars in de industrie volgepropt met lokkertjes voor in-game aankopen, een trend die door veel gamers verafschuwd wordt.

Lance Perkins bladert nog eens door het boekwerk aan creditcardafschriften (Foto:...
Perkins bladert nog eens door het boekwerk aan creditcardafschriften (Foto: CBC News)

Rechter beloont werkweigeraars

Twee islamitische vrachtwagenchauffeurs hebben een leuke beloning meegekregen toen ze hun onderwerping aan Allah de voorrang gaven boven het verdienen van hun dagelijkse brood. Net zoals andere leuke dingen is bier namelijk haram en de heren vonden dat de werkgever hun niet kon verplichten om dit te vervoeren.

Een Amerikaanse rechter had waarschijnlijk zelf geen last van dit verbod, want deze ging helemaal mee in deze bezopen gedachtengang. Star Trucking Company uit Morton, Illinois is hiermee verplicht om aan de beide werkweigeraars het lieve sommetje van 240.000 dollar over te maken. Een plaatselijke versie van de Stichting Gelijke Behandeling (Equal Employment Opportunity Commission, EEOC) had een rechtzaak aangespannen voor de twee slachtoffers.

De advocaat van EEOC was verrukt over de uitslag. "We zijn er trots op dat we de rechten van werknemers verdedigen op het gebied van gelijke behandeling in de werkplaats, zonder dat ze daarvoor hun religieuze geloof of praktijken op moeten geven,"zo sprak woordvoerder David Lopez. "Dit is fundamenteel voor de Amerikaanse principes van religieuze vrijheid en tolerantie."

Star Company is een logistiek bedrijf dat veel voedsel, dranken en papier vervoert, waardoor het nog wel eens kan gebeuren dat je als chauffeur een lading drank achter in de trailer krijgt. Iets dat Mahad Abass Mohamed en Abdkiarim Hassan Bulshale wellicht van tevoren hadden kunnen bedenken. Maar het EEOC denkt daar heel anders over. In de optiek van de belangenvereniging had de werkgever best rekening kunnen houden met de relikneuterige gedachtegang van de beide Somaliërs. Een andere chauffeur, die geen last heeft van god's bekrompenheid, had die lading wel kunnen bezorgen. Blijkbaar was het onwil van de planner en daarmee een inbreuk op persoonlijke belevingswereld van Mahad en zijn collega met een moeilijke naam.

Het valt maar te bezien of de voorbeeldige collega's daadwerkelijk hun centen zullen krijgen, want het lijkt erop dat Star Company de deuren definitief gesloten heeft, na een overname van een concurrent.

Uitslag Willem II - FC Groningen

Vanavond begon er een midweekse speelronde in de Eredivisie. Tot en met donderdag wordt er een volledige ronde afgewerkt. Om 18.30 uur trapten Willem II en FC Groningen af voor het eerste duel. De Groningers slaagden er diep in blessuretijd pas in om een punt veilig te stellen, waar de Tilburgers op slag van rust op voorsprong waren gekomen. Hieronder vind je de karakteristieken.

Willem II

1 - 1

FC Groningen

44' Wuytens   90+4' Maduro
 
Gele kaart: Peters (Willem II), Maduro (FC Groningen)
 
Stadion: Koning Willem II stadion, Tilburg
Toeschouwers: n.n.b.
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
van der Struijk
Wuytens
Peters
Koppers
Ojo
Falkenburg
Haemhouts (Braber/71)
Hupperts
van der Velden
Andersen (De Sa/88)
  Padt
Hateboer
Reijnen
Lindgren
Burnet (Maduro/37)
Tibbling (Hoesen/77)
De Leeuw
Kappelhof
Linssen
Sörloth
Drost (Idrissi/86)

'Geen bewijs subsidiefraude Henk Krol'

Henk Krol wordt niet langer verdacht van subsidiefraude toen hij hoofdredacteur van de Gay Krant was. Dat laat het Kamerlid van 50PLUS dinsdag weten via een verklaring op Twitter van zijn raadsman Peter Schouten.

De Stichting Vrienden van de Gay Krant (SVGK) had aangifte tegen Krol gedaan. Volgens het bestuur van de stichting was hij als voormalig hoofdredacteur verantwoordelijk voor de warrige boekhouding, waarbij geld zonder bonnetjes intern heen en weer werd gestuurd. De SVGK vindt dat Krol en niet de stichting de 206.000 euro subsidie moet terugbetalen aan het ministerie van Onderwijs. De rechtbank in Den Bosch bepaalde in juni dat Krol niet aansprakelijk is. De SVGK tekende toen hoger beroep aan.

'Geen bewijs subsidiefraude Henk Krol'
'Geen bewijs subsidiefraude Henk Krol' (Foto: ANP)

'Khloé huurt huis voor Lamar Odom'

Khloé Kardashian heeft een huis gehuurd voor haar ex Lamar Odom. De woning in Los Angeles staat op een steenworp afstand van Khloé's huis waardoor ze hem goed in de gaten kan houden, meldt TMZ.

De basketballer werd in oktober bewusteloos gevonden in een bordeel na een overdosis drugs. Hoewel de twee al uit elkaar waren, probeert ze hem aan alle kanten te steunen en te helpen bij zijn herstel. Omdat hij zelf nog geen huurcontract voor het huis kan tekenen, heeft Khloé dat voor hem gedaan. Odom verblijft momenteel in een privékliniek om te werken aan zijn revalidatie.

'Khloé huurt huis voor Lamar Odom'
'Khloé huurt huis voor Lamar Odom' (Foto: BuzzE)

Kievitseieren rapen mag niet meer

Het einde dreigt voor een Friese traditie. Het is dit jaar niet toegestaan om kievitseieren te zoeken en te rapen. De provincie heeft dinsdag besloten geen ontheffing te geven voor het 'ljipaaisykjen' in maart en begin april.

Het gaat niet goed met de kieviten in Friesland. Hun aantal daalt elk jaar met ongeveer 3 procent en hun leefgebied wordt steeds kleiner. De provincie wil er met vogelwachten voor zorgen dat het in de toekomst beter gaat, zodat mensen over een paar jaar weer kievitseieren kunnen rapen.

Friesland had eerder wel toestemming gegeven voor de jacht op het eerste kievitsei. Maar de provincie werd teruggefloten door de Raad van State, de hoogste bestuursrechter. De Raad vond dat Friesland eerst moest laten uitzoeken of de kievit nog 'in een gunstige staat van instandhouding' zit. Dat is niet het geval, bleek vorige maand uit het onderzoek.

Kievitseieren rapen mag niet meer
Kievitseieren rapen mag niet meer (Foto: ANP)

Sponsordeal: geld krijgen door Chinezen op te stellen

De eerste divisie in het Portugese voetbal heeft een nieuwe hoofdsponsor en dat zal men weten ook. De Chinese LED-lampjesgigant Ledman heeft dinsdag bekendgemaakt een deal te hebben gesloten met de overkoepelende organisatie voor Portugese voetbalcompetities. Diens president, oud-topscheidsrechter Pedro Proença, was in Beijing aanwezig voor de onderhandelingen en dat leverde de grote deal op.

Een van de gevolgen is dat de competitie niet meer de Segunda Liga zal gaan heten, maar vanaf komend seizoen als Ledman Proliga door het leven zal gaan. Dat is echter niet de meest opvallende clausule uit het contract, want in China wil men het niveau van het nationale voetbal flink verhogen. "En hoe kun je dat beter doen dan door tien voetballers verplicht te stallen in de eerste divisie van een Europees land?" zal men gedacht hebben.

De beste tien clubs zullen voortaan verplicht worden om minstens één Chinees in de selectie te hebben. Een willekeurige speler voor weinig kopen en die vervolgens de bank warm laten houden zit er niet in, want de spelers krijgen gegarandeerd de nodige speeltijd. Ook zullen drie clubs de eer krijgen om een Chinees als assistent-coach aan te mogen, al dan niet moeten stellen. Het is nog niet bekend of de gelukkige clubs degenen zijn die in de top-3 eindigen of dat ze op een andere manier gekozen worden. 

Het is een flinke en tot nu toe veruit de grootste stap van China in het Portugese voetbal. Vooral miljardair Qi Chen bezit al de nodige kleine clubs en werkt samen met een aantal provinciale voetbalbonden. Na 26 van de 46 speelronden staat het in de eerste divisie overigens nog erg dicht bij elkaar. Leixões staat met 30 punten op de negentiende plek, terwijl Gil Vicente en Feirense met 43 punten de top-5 afsluiten. Ook is niet bekend of de exacte top-10 van de ranglijst het geluk heeft een Chinees op te moeten stellen of dat de in de competitie acterende B ploegen van Porto, Sporting CP, Braga, Benfica en Vitoria de Guimarães er tussenuit gehaald worden. Zij kunnen immers ook niet promoveren.

Update 19.10 uur
Het plan om tien clubs verplicht een Chinees op te laten stellen is inmiddels flink afgezwakt. Stevige kritiek van onder meer de Portugese spelersvakbond heeft ertoe geleid dat een en ander op een andere manier geregeld wordt. Clubs kunnen nu een financiele bonus tegemoetzien als zij een Chinees opstellen, maar de hoogte van de bonus is niet bekendgemaakt. Het plan om drie coaches tot assistent-coach van een aantal clubs te benoemen gaat vooralsnog wel door.  

Code geel voor het noorden

Zijn we eindelijk van de gele troep vanwege gladheid af, komt het KNMI met een waarschuwing voor windstoten rond de 80 kilometer per uur in het noorden van het land. De Wadden, Friesland en Noord-Holland mogen tot na middernacht uitkijken vanwege gevaarlijk weer. 

U bent gewaarschuwd, vermijd het om naar buiten te gaan als dat niet noodzakelijk is! 

Code geel voor het noorden (Foto: KNMI)
Code geel voor het noorden (Foto: KNMI)

Deens parlement stemt voor strengere asielwet

Het Deense parlement heeft dinsdag een pakket maatregelen aangenomen die het vluchtelingen moeilijker moeten maken asiel aan te vragen. De nieuwe wet voorziet er onder meer in dat asielzoekers hun kostbaarheden afstaan om zo voor hun verblijf te betalen. De maatregel ontlokte protesten van internationale mensenrechtenorganisaties.

De wet werd met een overweldigende meerderheid aangenomen, inclusief de belangrijke centrumlinkse oppositie van Sociaal-Democraten. Dankzij de populariteit van de Deense Volkspartij, die anti-immigratie is, verschuift het politieke landschap van Denemarken naar rechts.

Deens parlement stemt voor strengere asielwet
Deens parlement stemt voor strengere asielwet (Foto: ANP)

Homefront: The Revolution introduceert co-op modus voor vier spelers

Homefront: The Revolution krijgt een uitgebreide co-op modus. In 'Resistance mode' kun je met vier spelers online twaalf verhaalgedreven missies spelen. Volgens Deep Silver komen daar nog twintig missies in de loop van het jaar er gratis bij.

In deze modus kun je uiteraard je strijder customizen, nieuwe skills vrijspelen en je gear verbeteren. Daarnaast was er een opvallende quote in het persbericht. Volgens de ontwikkelaar bevat Homefront: The Revolution een 'epische 30+ uur singleplayer campaign'. Dat zou uitzonderlijk lang zijn voor een first-person shooter.

Supermarktketen Jumbo neemt La Place over

De curatoren van het failliete warenhuisbedrijf V&D verkopen restaurantketen La Place aan Jumbo Groep, het moederbedrijf van supermarktketen Jumbo. Dat is dinsdag bekendgemaakt.

Met de transactie, die geen betrekking heeft op de warenhuizen van V&D, is de werkgelegenheid voor het overgrote deel van de werknemers van het hoofdkantoor van La Place en de alleenstaande vestigingen gewaarborgd. Jumbo gaat de betreffende restaurants exploiteren onder het merk La Place.

Over de verkoop en doorstart van V&D zijn constructieve gesprekken gaande met twee serieuze gegadigden en andere betrokkenen. Meer konden de curatoren dinsdag nog niet melden.

Financiële details
Ze hebben wel de hoop dat de deal met Jumbo de kans vergroot op een succesvolle doorstart van de warenhuizen en de daarin gevestigde restaurants en verkooppunten van La Place.

Financiële details over de overname door Jumbo zijn niet naar buiten gebracht.

V&D en La Place werden op oudejaarsdag failliet verklaard. De winkels en restaurants zijn nog altijd open in afwachting van een doorstart. De circa 10.000 werknemers kunnen nog tot halverwege februari worden doorbetaald door uitkeringsinstantie UWV.

Supermarktketen Jumbo neemt La Place over
Supermarktketen Jumbo neemt La Place over (Foto: ANP)

'Demonstraties tegen azc's gaan te ver'

Demonstraties zoals in Heesch en Geldermansen tegen de komst van opvang voor vluchtelingen gaan te ver. Dit vindt bijna driekwart van de deelnemers aan een onderzoek van EenVandaag. Ruim de helft van de 34.000 deelnemers zegt zich vooral te schamen voor het gedrag van de demonstranten.

Bij de ongeregeldheden werd de politie met zwaar vuurwerk bestookt en werden raadsvergaderingen verstoord. Ruim een derde (35 procent) van de respondenten heeft wel begrip voor de felle acties. "Misschien is een heel botte manier wel dé manier waarop gemeentes en overheid eens naar de burgers luisteren", aldus een deelnemer.

Deelnemers die de manier van actievoeren afkeuren, zien de protesten als een bedreiging van onze normen en waarden en de manier waarop we met elkaar omgaan. Sommige mensen die tegen in hun ogen barbaarse vluchtelingen protesteren, gedragen zich zelf barbaars, aldus een ondervraagde.

'Demonstraties tegen azc's gaan te ver'
'Demonstraties tegen azc's gaan te ver' (Foto: ANP)

Uitslag tweedaagse Pirelli-bandentest op Paul Ricard

Dinsdag is de tweedaagse Pirelli-regenbandentest op het Franse circuit van Paul Ricard afgesloten. Aan deze test deden de Formule 1-teams van Ferrari, Red Bull en McLaren mee, allen met een 2015-wagen. Sebastian Vettel sloot op een opdrogende baan de testsessie af als snelste met een rondetijd van 1:06.750. Gezamenlijk legden de rijders in twee dagen 659 ronden af, wat gelijk staat aan 2.326 kilometer. 

Uitslag dag 1

Positie  

Coureur Team Tijd
1 D. Ricciardo Red Bull        1:08.713  
2 K. Raikkonen Ferrari 1:09.131
3 S. Vandoorne        McLaren 1:09.637

Uitslag dag 2

Positie  

Coureur Team Tijd
1 S. Vettel Ferrari 1:06.750  
2 D. Kvyat Red Bull        1:06.833
3 S. Vandoorne        McLaren 1:07.758

Serious Request bereikt miljoen minder mensen

Serious Request heeft vorig jaar een miljoen minder mensen bereikt. In totaal volgden 9,6 miljoen mensen de actie van NPO 3FM via radio, televisie en internet. Tijdens de editie in 2014 waren dat 10,6 miljoen mensen, liet de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) weten.

Mogelijke oorzaak van de daling is de bewuste keuze voor een meer sobere aanpak van Serious Request, zegt de NPO. "Hierbij stond de stille ramp meer dan ooit centraal. Hierdoor ontbraken spraakmakende activiteiten als Veiling TV, het sapjesalarm (waarbij de dj's van sapjes worden voorzien) en slaapgasten.''

Het Glazen Huis stond in december in Heerlen. De dj's Domien Verschuuren, Giel Beelen en Paul Rabbering maakten hier vlak voor kerst zes dagen lang 24 uur per dag radio en televisie zonder te eten. De opbrengst ging dit keer naar kinderen en jongeren in conflictgebieden als Syrië, Zuid-Sudan en de Centraal-Afrikaanse Republiek. De actie bracht ruim 7,5 miljoen euro op, fors minder dan tijdens eerdere edities.

Mede door de daling van het bereik slonk het marktaandeel van NPO 3FM in november en december vergeleken met een jaar eerder. 3FM kwam als landelijke radiozender op de vijfde plaats, met een marktaandeel van 8 procent. In 2014 was dat aandeel nog 10,3 procent.

De Top 2000, die werd uitgezonden van eerste kerstdag tot en met oudejaarsavond, haalde wel een groter bereik. Ongeveer 10 miljoen mensen volgden de 'lijst der lijsten' via radio, televisie en internet. In 2014 waren dat er 9,9 miljoen.

Door het succes van de Top 2000 was NPO Radio 2 het populairste radiostation van Nederland in de maanden november en december. Het marktaandeel bedroeg 13,4 procent. Ook een jaar eerder stemden de meeste mensen de twee laatste maanden van het jaar af op Radio 2.

Serious Request bereikt miljoen minder mensen
Serious Request bereikt miljoen minder mensen (Foto: BuzzE)

Pakistan verwijdert porno van internet

De Pakistaanse overheid wil ongeveer een half miljoen pornosites van internet verwijderen. Het hoogste gerecht in het land heeft twee weken geleden de autoriteiten daartoe opdracht gegeven. Dat heeft een woordvoerder van de Pakistaanse telecommunicatiedienst dinsdag meegedeeld.

De rechtbank vindt dat pornografie de Pakistaanse jeugd 'bederft'. Officieel is zowel de verkoop van pornografie als het bekijken van pornosites op internet in het conservatieve, islamitische Pakistan verboden. Desalniettemin waren vele sites tot nu toe vrij toegankelijk.

Afgelopen week gaven de autoriteiten na een ban van drie jaar YouTube weer vrij, zij het in een gecensureerde versie. Pakistan heeft een overeenkomst met Google gesloten waardoor onderwerpen van 'godslasterlijke aard' niet worden vertoond.

Pakistan verwijdert porno van internet
Pakistan verwijdert porno van internet (Foto: BuzzT)

Man opgepakt voor dubbele ontvoering Breda

Een arrestatieteam heeft dinsdagmiddag een vijftigjarige man uit Chaam opgepakt, omdat hij mogelijk is betrokken bij de ontvoering van Gino Heering (18) uit Sprundel en Rien de Koning (42) uit Schoondijke. De politie doorzoekt zijn woning en sluit meerdere arrestaties op korte termijn niet uit.

De ontvoering gebeurde op 29 december bij een garagebedrijf aan de Aardenhoek in Breda. Op beelden was te zien dat de twee mannen werden meegevoerd door mannen met bivakmutsen. De daders gebruikten volgens de politie een blauwe Volkswagenbus. Ze zagen eruit als politiemensen, met korte zwarte jacks, spijkerbroeken en stevige schoenen. Op een van de jacks stond een politielogo.

De twee slachtoffers slaagden er uiteindelijk in op nieuwjaarsdag te ontsnappen uit de loods waar ze volgens eigen zeggen werden vastgehouden en sloegen alarm bij de buren. Nadat de politie ze had verhoord, werden Heering en De Koning met hun families herenigd.

Man opgepakt voor dubbele ontvoering Breda
Man opgepakt voor dubbele ontvoering Breda (Foto: ANP)

VVD-jongeren willen parlementaire enquête Teeven-deal

De JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD, roept de VVD-fractie op om het initiatief te nemen voor een parlementaire enquête over de nasleep van de omstreden Teeven-deal en de informatievoorziening binnen het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De VVD ligt sinds de affaire zwaar onder vuur. Bewindslieden Ivo Opstelten en Fred Teeven stapten al op nadat was gebleken dat het bonnetje met het schikkingsbedrag voor crimineel Cees H. niet zoek was. Premier Mark Rutte heeft Teeven tot nu toe gesteund in de opvatting dat met die schikking niets mis was, maar de beschuldiging is dat bewust is geprobeerd het bedrag buiten belastingheffing te houden.

Maandag dook een mailtje op aan ICT'ers van het ministerie, die de backup van het bonnetje al hadden gevonden, dat zij moesten stoppen met het leesbaar maken van de gegevens. Dit terwijl minister Ard van der Steur beweerde dat er 'serieus' naar de informatie is gezocht.

"Er is te veel misgegaan, zowel binnen het ministerie als in de informatievoorziening naar buiten toe. Dit schaadt het vertrouwen van burgers in de politiek", zegt JOVD-voorzitter Matthijs van de Burgwal. "Om het vertrouwen in de politiek te redden is openheid nu van het grootste belang. Het is daarom hoog tijd voor een parlementaire enquête, zodat alle betrokken onder ede kunnen worden gehoord en er geleerd kan worden van de gemaakte fouten. Om de juiste lessen te kunnen trekken moet de onderste steen boven komen en een parlementaire enquête is daarvoor het juiste middel."

Zwaarste middel
Een parlementaire enquête is het zwaarste middel dat de Tweede Kamer kan inzetten om de regering te controleren. De enquêtecommissie kan getuigen oproepen die verplicht moeten verschijnen om onder ede te worden gehoord. De laatste enquête ging over de 'spaghettiboemel', de hogesnelheidstrein Fyra. Een van de voornaamste doelen is het verbeteren van beleid.

De zogeheten bonnetjesaffaire is sinds de mailtjes uitgelekten een potentieel explosieve kwestie voor de regering geworden. Het onjuist inlichten van de Tweede Kamer is al zo ongeveer een doodzonde, maar zaken welbewust in de doofpot stoppen zou zomaar tot de val van het kabinet kunnen leiden.

Enquêtes nemen doorgaans een tot twee jaar in beslag. De oproep van de VVD-jongeren is dan ook mogelijk vooral een advies om de regering te redden. Zowel de VVD als de PvdA hebben gezien de peilingen namelijk allerminst belang bij nieuwe verkiezingen: die worden vermoedelijk door de PVV gewonnen. Maar met het compromis van een enquête na een ongetwijfeld zwaar Tweede Kamerdebat zou het kabinet de rit verder kunnen uitzitten.

VVD-jongeren willen parlementaire enquête Teeven-deal
VVD-jongeren willen parlementaire enquête Teeven-deal (Foto: ANP)

Balotelli vernederd door Nederlandse balgoochelaar

Balgoochelaar Soufiane Touzani is wereldwijd bekend met zijn filmpjes waarop hij voetballers dolt. De ultieme actie daarbij is natuurlijk de panna, het balletje door de benen bij de tegenstander. De panna is voor voetballers de ultieme vernedering.

Deze keer daagde Touzani de Italiaanse topvoetballer Mario Balotelli uit voor een duel. Balotelli was er echter zeker van dat een panna hem niet zou overkomen. "Ik deel altijd panna's uit aan anderen. Mij kan je er geen geven, vertrouw me. 100% zeker dat het niet lukt. Misschien geef ik hem er wel één", aldus Super Mario. Ploeggenoot Nigel de Jong, probeert hem nog te waarschuwen: "Hij geeft iedereen een panna, Mario!"

Uiteraard viel Balotelli ook ten prooi aan Touzani:

Touzani laat zien hoe het moet (Bron: YouTube/Touzani 100% Skills - Tutorials - Fifa)

Concurrentie mobieltjes drukt LG in het rood

Het Zuid-Koreaanse technologieconcern LG heeft in de laatste maanden van vorig jaar opnieuw veel last gehad van felle concurrentie op de markt voor mobiele telefoons. Het bedrijf slaagde er niet in uit de rode cijfers te klimmen, blijkt uit de maandag gepubliceerde kwartaalcijfers.

LG boekte een nettoverlies van omgerekend 107 miljoen euro (140 miljard won). Het tekort is daarmee 50 miljoen euro kleiner dan een jaar eerder, maar analisten rekenden in doorsnee op een winst onder de streep. De omzet zakte met een kleine 5 procent tot omgerekend 10,7 miljard euro.

De mobiele divisie leed voor het tweede kwartaal op rij verlies. Het aantal verkochte mobieltjes nam afgelopen jaar maar mondjesmaat toe. Voor 2016 verwacht LG een nog scherpere concurrentie. Veel fabrikanten komen met nieuwe topsmartphones, terwijl de prijzen van goedkopere modellen onder druk staan.

Tegenover de teleurstellende prestaties van de smartphonedivisie stonden sterkere verkopen van consumentenelektronica en huishoudelijke apparaten. Maar ook daar stonden de prijzen door felle concurrentie onder druk, terwijl ook nadelige wisselkoerseffectendrukten de omzet tegenwerkten. Desondanks wist LG de marges op met name televisies en wasmachines in het duurdere segment op te voeren.

Concurrentie mobieltjes drukt LG in het rood
Concurrentie mobieltjes drukt LG in het rood (Foto: BuzzT)

Neuken? Eerst blazen bitte!

Wie in Londen wil neuken en dit vooral veilig wil doen, moet wel eerst even blazen. Een kroeg in de Engelse hoofdstad heeft namelijk een condoomautomaat geïnstalleerd met ingebouwd blaasapparaat.

Het condoomaatje is 'Johnny Be Good' gedoopt. Het eerste model staat in The Brass Monkey pub in Victoria, maar bij gebleken succes zal het initiatief landelijke navolging krijgen.

De condoomautomaat geeft alleen een condoom af als de koper nuchter is. Initiator Match.com wil hiermee voorkomen dat dronken Engelsen met elkaar de koffer induiken.

Volgens de datingssite wordt er namelijk te veel geneukt als men bezopen is, en krijgt men later spijt. Dat mensen nu maar zonder sok om de leuter gaan neuken, is waarschijnlijk niet in hun hoofden opgekomen.

Vluchtelingenwerk vraagt veel van politie

Vluchtelingenwerk vraagt veel van de politiecapaciteit, maar het leidt niet tot chaos. Waarnemend korpschef Ruud Bik: "Ja, het piept en het kraakt. Dit belangrijke maatschappelijke vraagstuk vergt veel van onze mensen. We kunnen de huidige inzet aan, maar dit leidt wel tot onvermijdelijke keuzes."

"Dan kan het voorkomen dat minder spoedeisende zaken niet direct worden opgepakt", legt Bik uit. "Deze keuzes worden gemaakt op lokaal niveau, in samenspraak met de burgemeester."

Dagelijks zet de politie 1500 tot 2000 mensen in voor zaken die met vluchtelingen te maken hebben. Dat is 3 à 4 procent van de politiecapaciteit. Het werk bestaat onder meer uit het identificeren van vluchtelingen, de inzet bij protesten rond informatiebijeenkomsten over vluchtelingen en het uitrukken naar incidenten in de opvang.

Vluchtelingenwerk vraagt veel van politie
Vluchtelingenwerk vraagt veel van politie (Foto: ANP)

Mariah Carey laat honden eerste klas vliegen

De honden van Mariah Carey zijn op luxe wijze naar hun nieuwe onderkomen gebracht. De viervoeters, twee Jack Russells met de namen Cha Cha en Jill E. Beans, vlogen op weg naar de nieuwe villa van de zangeres eerste klas van Aspen naar Los Angeles.

"Mariah's honden vliegen uitsluitend eerste klas", zegt een bron tegen Page Six. Dat heeft echter nogal wat voeten in de aarde, aldus de ingewijde. "De twee dieren haten elkaar dus moeten ze in aparte kennels en reizen ze met twee verschillende leden van haar personeel." De kosten bedragen 2000 euro per hond.

Mariah neemt samen met haar verloofde James Packer haar intrek in een villa met een woonoppervlakte van zo'n 1600 vierkante meter. Het huis heeft onder meer een eigen bioscoop, spa en sportzaal.

Mariah Carey laat honden eerste klas vliegen
Mariah Carey laat honden eerste klas vliegen (Foto: BuzzE)

'Geld voor korpschef Akerboom volgens regels'

Er is niks mis met de vergoeding voor Erik Akerboom, die 1 maart korpschef van de Nationale Politie wordt. Hij gaat in die functie minder verdienen dan nu bij Defensie en het verschil wordt volgens de bestaande mogelijkheden gecompenseerd met 75.000 euro in totaal.

Dat valt op te maken uit een brief van minister Stef Blok (Rijksdienst). "In dit geval dient de overstap een algemeen overheidsbelang. Dit in verband met het zo spoedig mogelijk vervullen van de nu vrijkomende functie door de beste kandidaat. Die kandidaat is gevonden, maar gaat bij de overstap naar de politie er in ieder geval 75.000 euro op achteruit." Besloten werd deze belemmering weg te nemen met de compensatie.

Mocht aan het eind van Akerbooms loopbaan bij de politie blijken dat hij door die baan nog meer is misgelopen, dan kan nog een verdere bijpassing volgen.

'Geld voor korpschef Akerboom volgens regels'
'Geld voor korpschef Akerboom volgens regels' (Foto: ANP)

Madonna geeft Ariana Grande billenkoek

Madonna heeft haar handen niet thuis kunnen laten toen ze met Ariana Grande het podium deelde. Tot Ariana's grote verrassing kreeg ze een pak op de broek van de 57-jarige zangeres.

Madonna greep haar kans toen ze Ariana op het podium haalde tijdens een concert in Miami. Op beelden is te zien hoe de dansers Ariana vastgrijpen en Madonna even ongestoord haar gang gaat. Vervelend vond Ariana het in ieder geval niet. Op haar Instagram-account bedankte ze Madonna uitvoerig voor de tikken.

Het is niet de eerste keer dat Madonna wat handtastelijk is op het podium. In september moest ook comediènne Amy Shumer eraan geloven toen ze kort het podium deelde met de zangeres. In het verleden zoende Madonna bovendien onder meer met Britney Spears, Christina Aguilera, Drake en Nicki Minaj op het toneel.

JSF-maker Lockheed Martin stoot IT-divisie af

Het Amerikaanse luchtvaart- en defensieconcern Lockheed Martin splitst zich op. De divisie die IT-diensten levert aan de Amerikaanse overheid wordt samengevoegd met branchegenoot Leidos. Bestuursvoorzitter Marillyn Hewson sprak dinsdag van een "belangrijke mijlpaal" voor de toekomstplannen die de onderneming afgelopen zomer ontvouwde.

De verkoop levert Lockheed Martin eenmalig 1,8 miljard dollar in contanten op. Dat geld wordt gebruikt om schulden af te lossen, dividend te betalen en mogelijk eigen aandelen in te kopen. Daarnaast krijgen de aandeelhouders van het bedrijf een belang van 50,5 procent in Leidos. De waarde daarvan wordt geschat op in totaal zo'n 3,2 miljard dollar.

Lockheed Martin, fabrikant van onder meer de straaljager JSF, liet in juli al weten een verkoop van de IT-activiteiten te overwegen. Het bedrijf wil zich toeleggen op de productie van vliegtuigen, helikopters en ander wapentuig.

JSF-maker Lockheed Martin stoot IT-divisie af
JSF-maker Lockheed Martin stoot IT-divisie af (Foto: ANP)

Rome bedekt naakte beelden bij bezoek Rohani

Uit respect voor de Iraanse cultuur en het geloof van de Iraanse president Hassan Rohani, heeft Rome verscheidene naakte beelden bedekt in de Capitolijnse Musea. Italiaanse media publiceerden dinsdag foto's van de beelden, die verborgen gingen achter speciale constructies.

Rohani ontmoette maandagavond de Italiaanse premier Matteo Renzi en bezocht het museum. Met het oog op zijn islamitisch geloof werd bij het avondeten ook geen wijn geschonken, meldde het Italiaanse persbureau ANSA.

De Iraanse president ging dinsdag ook langs bij paus Franciscus. Die riep Iran op alles te doen om verspreiding van terrorisme in de regio tegen te gaan en vrede te verspreiden. In een verklaring die het Vaticaan na de ontmoeting uitgaf, sprak de kerk over de "belangrijke rol"die Iran heeft bij het vinden van politieke oplossingen voor problemen in het Midden-Oosten.

Rome bedekt naakte beelden bij bezoek Rohani
Rome bedekt naakte beelden bij bezoek Rohani (Foto: ANP)

Beieren eist migrantenmaximum

MÜNCHEN (ANP/DPA) - De regering van de Duitse deelstaat Beieren eist dat er een maximum wordt gesteld aan het aantal vluchtelingen dat in Duitsland wordt toegelaten. Het kabinet dreigt met een rechtszaak als die grens er niet komt. Beieren wil maximaal 200.000 migranten per jaar toelaten.

De Beierse CSU-regering heeft dinsdag een brief met de eisen naar de landelijke regering van bondskanselier Angela Merkel gestuurd. In dat kabinet werkt CSU samen met zusterpartij CDU.

Uit de zuidelijke deelstaat klinkt al langer soms felle kritiek op de vluchtelingenpolitiek van Merkel. CSU-voorman en Beierse premier Horst Seehofer liet dinsdag weten dat de brief onderweg is en dat het erom gaat "recht en orde"aan de Duitse grenzen te herstellen.

Beieren eist migrantenmaximum
Beieren eist migrantenmaximum (Foto: ANP)

Detective Pikachu komt in actie

Dit jaar bestaat Pokémon twintig jaar, dus ligt het in de lijn der verwachting dat we dit jaar extra veel Pokémon voorbij zullen zien komen. De nieuwste titel komt echter toch als een kleine verrassing.

De nieuwste titel is namelijk Detective Pikachu: Birth of a New Duo en verschijnt in Japan in februari voor Nintendo 3DS. Je speelt als Detective Pikachu (die overigens heeft leren praten) en zal ongetwijfeld mysteries of andere zaken op gaan lossen. Dit is helaas nog niet helemaal duidelijk.

Of de game naar het Westen komt is uiteraard ook nog onzeker. Hoe dan ook, de eerste trailer en gameplay vind je hieronder.

Drie Oranje-hockeyers uitgeroepen tot beste van de wereld

Robert van der Horst, Lidewij Welten en Joyce Sombroek zijn dinsdag uitgeroepen tot Wereldspeler, -speelster en -keepster van het Jaar. Zij ontvangen alle drie de 2015 Hockey Stars Trophy van de FIH.

Sombroek is voor het tweede achtereenvolgende jaar verkozen tot beste keepster ter wereld. Voor Welten en Van der Horst is de prijs een primeur. In 2005 was Van der Horst al wel Wereldtalent van het Jaar. De 3 Oranje-internationals kregen, na hun FIH-nominatie, via een online verkiezing de meeste stemmen van landenteams, -coaches en hockeyfans.

Welten lost Ellen Hoog af als beste speelster van de wereld. Bij de heren moeten we iets verder terug in de tijd: Teun de Nooijer werd in 2006 als laatste Nederlander uitgeroepen tot Wereldspeler van het Jaar.

Jaap Stockmann, Xan de Waard en Maria Verschoor vielen buiten de prijzen. Stockmann was genomineerd in de categorie Wereldkeeper van het Jaar, De Waard en Verschoor streden om de titel Wereldtalent van het Jaar. Doelman van Kampong en het Ierse elftal David Harte is uitgeroepen tot Goalkeeper of the Year. De Britse Lily Owsly en de Duitser Christopher Rühr zijn Rising Star of the Year.

Welten verkozen tot beste hockeyster van de wereld (Pro Shots / Menno Ringnalda)
Welten verkozen tot beste hockeyster van de wereld (Pro Shots / Menno Ringnalda)

Pokémon-reclame op de Superbowl

Nog even en dan is het weer tijd voor de Superbowl. Het hoogtepunt voor de American Football-fan staat naast de sport zelf ook bekend om de vele reclamespots die er uitkomen rond die tijd. Nu is bekend dat Pokémon ook een spot zal hebben tijdens het evenement.

De reden is om de 20e verjaardag van de franchise te vieren. Het idee is om de passie weer te geven die fans al 20 jaar lang met Pokémon beleven. In de nacht van 7 op 8 februari zullen de Denver Broncos en de Carolina Panthers het tegen elkaar opnemen.

Teeven-soap: Henry Rollins - Liar

Ooit beweerde voormalig minister Opstelten dat Nieuwsuur een veel te hoog bedrag had genoemd als schikking tussen toenmalig officier van justitie Teeven en crimineel Cees H. En eiste de Tweede Kamer het bonnetje op.

Teeven zei dat met de deal niets mis was en premier Rutte steunde hem daarin.

Recent beweerde Opsteltens opvolger Van der Steur nog dat er serieus naar dat bonnetje is gezocht. Maar maandag lekte er een mailtje uit aan de ict'ers die de backup al hadden gevonden. Zij moesten stoppen met het beschikbaar maken van de data.

Hoe kunnen we hier nu het beste op reageren? Nou ja, we kunnen het onvermijdelijke debat afwachten. Maar we kunnen ondertussen ook even een liedje opzetten van Henry Rollins.

Kamer akkoord met bombarderen IS in Syrië

Nederland gaat meedoen aan luchtaanvallen op terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Syrië. De PvdA-fractie ging hier dinsdag mee akkoord, maakte PvdA-Kamerlid Michiel Servaes bekend. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer staat nu achter de uitbreiding van de Nederlandse inzet tegen IS.

"De PvdA ziet mogelijkheden om de strijd tegen IS verder te intensiveren." De PvdA pleit ook voor meer steun voor gematigde Syrische oppositiegroepen en humanitaire hulp. Mogelijk beslist de ministerraad komende vrijdag al over uitbreiding van de strijd tegen de terreurgroep.

De VVD wil al langer militair ingrijpen in Syrië. Daar klonk recentelijk al gemopper over het feit dat de coalitiegenoot niet tot een besluit kwam. Op dit moment bestrijden vier Nederlandse F-16's vanuit een militaire basis in Jordanië alleen IS in Irak.

Stroomversnelling
Het feit dat er een volkenrechtelijk mandaat is en dat er vooruitgang wordt geboekt bij het zoeken naar een politieke oplossing voor het conflict in Syrië waren volgens Servaes belangrijke redenen om in te stemmen met uitbreiding van de strijd naar Syrië.

Uitbreiding van de operatie raakte in een stroomversnelling door de bloedige aanslagen in Parijs in november. De Franse regering vroeg daarna de EU-lidstaten om steun bij de bestrijding van IS. Ook de Amerikanen verzochten het kabinet om de strijd tegen IS te "intensiveren".

Tot juni
Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken - PvdA) voelde lang niets voor interventie in Syrië, terwijl Jeanine Hennis (Defensie - VVD) het wel zag zitten. Maar na de verzoeken van Parijs en Washington begin december kondigde Koenders in de Kamer aan dat hiermee een "nieuw weegmoment" was gekomen.

Als het kabinet besluit luchtsteun te gaan geven in Syrië, kan dat vrij snel gaan. De inzet in Irak en Syrië vallen onder hetzelfde commandostructuur. Nadat de Britten hadden besloten om IS in Syrië aan te pakken, volgden de dag erna al de eerste Britse luchtaanvallen.

De Nederlandse missie duurt nog tot juni. Dan nemen Belgische gevechtsvliegtuigen de taak van de Nederlanders over.

Kamer akkoord met bombarderen IS in Syrië
Kamer akkoord met bombarderen IS in Syrië (Foto: ANP)

RvS: kleur van Piet geen zaak overheid

De overheid heeft zich niet te bemoeien met het uiterlijk van "het gevolg van Sinterklaas", dus ook niet met dat van (Zwarte) Piet. Dat zegt de Raad van State dinsdag.

Het belangrijkste adviesorgaan van het land boog zich over een voorstel van de PVV. Die wil gemeenten verbieden om mee te werken aan bijvoorbeeld sinterklaasoptochten met pieten die niet (allemaal) zwart zijn.

De overheid moet zich bij zulke evenementen buigen over orde en veiligheid en niet over de traditie zelf, oordeelt de raad. In de Pietenwet van de PVV gebeurt dat laatste wel. "In een democratische rechtsstaat past dat niet", zegt de Raad van State. "Afwijkende" sinterklaasvieringen vallen volgens de Raad van State onder de vrijheid van meningsuiting.

De PVV wil de sinterklaastraditie "bevriezen", vindt de raad. Het orgaan stelt dat "dat levende volkstradities, zoals het sinterklaasfeest, niet statisch zijn. Als de maatschappij verandert, veranderen zij mee."

De Pietenwet hoort daarom volgens de Raad in de prullenbak.

RvS: kleur van Piet geen zaak overheid
RvS: kleur van Piet geen zaak overheid (Foto: ANP)

'Sinterklaas' licht ING-klanten op

Sommige klanten van ING hebben een opmerkelijke oplichtingsmail gekregen. Ze ontvingen een officieel lijkend bericht van de bank. De mail was ondertekend door een 'medewerker', maar de zwierige handtekening, waarschijnlijk door de oplichters van internet geplukt, was die van iemand anders. Van Sinterklaas, namelijk, met de staf als letter t in de naam van de goedheiligman.

De waarschuwing is voor oplichtingsmails in heel behoorlijk Nederlands opgesteld. In de mail staat dat de bankrekening van de klant verloopt en dat hij op een link moet klikken om in te loggen bij internetbankieren. Wie dat doet, geeft de gegevens aan de criminelen, die snel geld kunnen wegsluizen.

De ING heeft een paar meldingen gekregen. "We adviseren klanten altijd om hier niet op in te gaan en geen actie te ondernemen. Wij vragen nooit om inlogcodes of bankrekeningnummers", laat een woordvoerster weten.

'Sinterklaas' licht ING-klanten op
'Sinterklaas' licht ING-klanten op (Foto: BuzzT)

'Beter politie dan leger met geweren'

Het is een goede zet van de nationale politie om meer agenten op te leiden die met een machinegeweer de straat op kunnen. Dat zegt Jelle van Buuren van Haagse Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme. "Bij de aanslagen in Parijs werd het leger ingezet, maar mensen associëren het leger altijd met oorlog. Dat geeft zeker geen veilig gevoel. Het is goed dat meer agenten in Nederland nu beter voorbereid zijn. Laten we hopen dat er hier nooit iets gebeurt als in Parijs of Brussel, maar we weten niet of mensen terroristische plannen aan het maken zijn."

Volgens Van Buuren kunnen agenten met machinegeweer op straat bij mensen wel een dubbel gevoel oproepen. "Het kan twee kanten opgaan. Uit eerder onderzoek is gebleken dat een station vol politie bij de ene helft van de mensen een geruststellend gevoel gaf, maar de andere helft raakte juist in paniek omdat ze dachten dat vast iets heel ergs aan de hand was. Dit kan ook zo gaan werken als mensen ineens agenten met een machinegeweer zien lopen. Het kan angstaanjagend zijn of zekerheid geven. Alles valt en staat hierbij met de juiste communicatie."

Van Buuren vindt dat aan burgers goed duidelijk gemaakt moet worden wanneer en waar en hoe agenten met machinegeweren in het straatbeeld te zien zijn. "Dit moet glashelder gemaakt worden. Hiermee kun je voorkomen dat mensen in paniek raken als agenten met geweren opduiken. Als het bijvoorbeeld alleen gebeurt als er ergens dreigende situaties zijn, weten mensen waar ze aan toe zijn. Er moet zeker geen ruimte ontstaan voor allerlei vragen."

Volgens de Nationale Politie kunnen de schutters bijvoorbeeld worden ingezet als er verhoogde dreiging is in winkelcentra, stations of andere publiek toegankelijke plaatsen. Van Buuren verwacht wel dat mensen na enige tijd gewend raken aan meer machinegeweren op straat. "We hebben in het begin bijvoorbeeld ook aan de politiehelikopters moeten wennen. Die herrie zorgde eerst ook voor ophef, maar nu weten we dit geen reden is tot paniek."

'Beter politie dan leger met geweren'
'Beter politie dan leger met geweren' (Foto: ANP)

Tweede trailer voor Resident Evil: Umbrella Corps

Capcom is nog altijd druk bezig met Resident Evil: Umbrella Corps, de omstreden Resident Evil-game die ze vorig jaar hebben aangekondigd. Vandaag is een tweede trailer vrijgegeven, waarin we meer zien van de singleplayer.

Hoewel er geen overkoppelend verhaal is, zijn er dus wel mogelijkheden om alleen de strijd aan te gaan tegen de zombies in 'The Experiment'. Bekijk de beelden hieronder en oordeel zelf.

Resident Evil: Umbrella Corps lanceert in mei als digitale download voor pc en PlayStation 4.

Degenkolb mist voorjaarsklassiekers

Wielrenner John Degenkolb moet alle voorjaarklassiekers missen. De Duitser van Giant-Alpecin werd afgelopen zondag samen met vijf teamgenoten aangereden door een Britse automobiliste die aan de verkeerde kant van de weg reed en raakte zwaar geblesseerd.

Vorig jaar won Degenkolb nog Milaan - San Remo en Parijs - Roubaix, maar ditmaal zal de Duitser zich moeten richten op zijn herstel. De Spaanse chirurg Pedro Cavadas meldde aan persbureau EFE dat de wielrenner bijna een wijsvinger moest missen en dat hij een open breuk aan een van zijn onderarmen heeft. Een operatie in Valencia aan zijn verwondingen duurde bijna drie uren.

Cavadas: "Het genezingsproces zal iets langer duren omdat Degenkolb niet alleen een normaal leven wil leiden, maar ook topsport op het allerhoogste niveau bedrijft."

Ondertussen is ook gebleken dat teamgenoot Ramon Sinkeldam zwaardere verwondingen opgelopen heeft dan eerst gedacht. De Nederlander leek er met alleen schaafwonden af te zijn gekomen, maar hij bleek ook een schouderblad te hebben gebroken.

Chad Haga ligt nog in het ziekenhuis waar hij inmiddels zijn verloofde aan zijn zij heeft. Om de tijd te doden plaatst de Amerikaan met enige regelmaat Twitterberichten.

Samsung start met beveiligings-updates

Samsung begint met het uitrollen van beveiligings-updates voor diverse toestellen, zoals de Galaxy S6 en S5 en de Note 5 en 4.

De Koreaanse fabrikant kondigde vorig jaar aan maandelijks updates te gaan uitvoeren om de beveiliging van smartphones en tablets te waarborgen. De update van januari 2016 zit er nu aan te komen, zo meldt Samsung op zijn website.

Het updatebeleid van smartphonemakers staat momenteel ter discussie. De Consumentenbond heeft een kort geding tegen Samsung aangespannen. Consumenten worden volgens de belangenbehartiger bij de aankoop van een Android-smartphone van Samsung onvoldoende geïnformeerd hoe lang zij softwareupdates zullen ontvangen. De Consumentenbond wil dat Samsung zijn smartphones langer van updates voorziet. Ook geeft Samsung onvoldoende informatie over veiligheidslekken van zijn toestellen, vindt de Consumentenbond.

Samsung start met beveiligings-updates
Samsung start met beveiligings-updates (Foto: BuzzT)

Nieuwe F1-bolide Ferrari door crashtests

Ferrari ligt nog altijd goed op schema om haar nieuwe Formule 1-bolide vlak voor de eerste wintertest in Barcelona te kunnen presenteren. Het nieuwe 667-chassis van de renstal uit Maranello is geslaagd voor de laatste van de verplichte crashtests van autosportfederatie FIA.

De Italianen willen het Mercedes dit jaar lastiger maken dan in 2015 toen ze drie races wonnen. Dit betekent dat op motorisch en aerodynamisch gebied de grenzen van de regels opgezocht gaan worden. Met name de neus zal zo kort mogelijk zijn om de aerodynamische voordelen hiervan zo goed mogelijk te kunnen benutten. Vorig jaar hanteerde Ferrari nog het concept van de lange neus en niet uitgesloten is dat dit hier en daar terug zal komen mocht een circuit zich hiervoor lenen.

eSports bijna 500 miljoen dollar waard in 2016

eSports groeit als kool en dat is naast de vele exposure die het de laatste jaren krijgt ook te zien in de bedragen die er in omgaan. Cijfers laten zien dat de marktwaarde van eSports nu op 460 miljoen dollar ligt. En als deze trend doorzet denken analisten dat in 2019 de miljard grens gehaald gaat worden.

Noord-Amerika loopt aan kop qua inkomsten. Daar wordt verwacht dat er 175 miljoen dollar binnen gaat komende jaar door merchandise, tickets van events, sponsors, advertenties en mediarechten. Qua kijkers scoort Azië het beste. Bij eSports wordt er nu ongeveer 3.5 dollar verdient per kijker. Als je dit vergelijkt met basketbal waar het 15 dollar is, valt er nog veel meer te verdienen.

esports
esports

Reclames leveren Frank Lammers goud geld op

Frank Lammers verdient een aardig zakcentje met zijn rol in de supermarktreclames van Jumbo. Voor het geld dat hij krijgt, zou hij twintig films moeten draaien, bekent de acteur in een interview met HP De Tijd.

"Je kan één keer cashen als acteur in Nederland", zegt Lammers over de commercial. "En als je dat kan, vind ik dat je dat moet doen, zeker als je een gezin hebt. Voor het bedrag dat ik daarvoor krijg, moet ik twintig films doen."

Toch zou Lammers ook zonder de brave huisvader te spelen in de reclame wel rondkomen. Zo onzeker is het bestaan als acteur niet, zegt hij. "Ik kan ook prima zonder die commercial."

Reclames leveren Frank Lammers goud geld op
Reclames leveren Frank Lammers goud geld op (Foto: BuzzE)

Van der Steur: snel duidelijkheid Teeven-bon

Justitieminister Ard van der Steur vindt dat er snel duidelijkheid moet komen over nieuwe onthullingen in de Teeven-deal. Nieuwsuur meldde maandag dat op het ministerie destijds opdracht is gegeven de zoektocht naar het bonnetje van de omstreden deal te staken.

De minister zei dinsdag in Amsterdam dat hij de zaak zeer serieus neemt en daarom meteen de commissie-Oosting heeft gevraagd de zaak tot op de bodem uit te zoeken. Deze commissie onderzocht de kwestie al eerder. "Het is duidelijk dat de suggestie lijkt alsof er opdracht zou zijn gegeven om de zoektocht stop te zetten. Het moet duidelijk worden of dat zo is. Dat wachten we af maar er moet wel zo snel mogelijk duidelijkheid komen."

Van der Steur ontkent dat hij de schuld in het debat over de kwestie heeft neergelegd bij de ICT'ers die het bonnetje niet konden vinden. "Er is nooit sprake van schuld van wie dan ook." Het ging toen volgens hem in het hele debat 'over de verantwoordelijkheid die de toenmalig minister genomen heeft voor het niet kunnen vinden van het bonnetje'.

Niet vooruitlopen
De minister heeft zijn voorgangers Ivo Opstelten en oud-staatssecretaris Fred Teeven inmiddels over de mogelijk nieuwe situatie ingelicht. Maar hij heeft nog niet met zijn ambtenaren over de kwestie gesproken. Het is volgens hem juist aan de commissie-Oosting om dit te doen. "Daar ga ik me zelf niet mee bemoeien."

Van der Steur wilde niet vooruitlopen op wat er moet gebeuren met degene die de opdracht heeft gegeven om de zoektocht te staken. "We kijken eerst naar de feiten. We wachten daarom de commissie af en daarna trekken we conclusies."

De minister is in Amsterdam voor een informele vergadering met zijn Europese collega's.

Van der Steur: snel duidelijkheid Teeven-bon
Van der Steur: snel duidelijkheid Teeven-bon (Foto: ANP)

Santana headliner op Bospop

Santana is dit jaar een van de headliners op Bospop. De Mexicaan is op de zondag van het tweedaagse festival in Weert geprogrammeerd, maakte de organisatie dinsdag bekend.

Naast Santana zijn er optredens van onder meer Flogging Molly, Selah Sue, Roxette en Nena aangekondigd. Eerder werd al bekend dat ook Kensington en Kovacs van de partij zijn. De kaartverkoop voor het festival begint zaterdag. Bospop vindt dit jaar plaats in het weekeinde van 9 en 10 juli.

Santana headliner op Bospop
Santana headliner op Bospop (Foto: BuzzE)

Unicef wil ruim 2,5 miljard voor hulp

Unicef heeft ruim 2,5 miljard euro nodig voor humanitaire hulp aan 43 miljoen kinderen in conflictgebieden en regio's waar natuurrampen zijn geweest. Dat verklaarde de kinderorganisatie van de VN bij zijn oproep aan de wereldgemeenschap om geld te geven.

Het benodigde bedrag is ongeveer twee keer zo groot als de som die Unicef drie jaar geleden nodig had. Er is veel meer geld nodig omdat er nu eenmaal veel meer mensen in nood zijn, aldus Unicef.

Het grootste deel van het geld, bijna 1 miljard euro, is bedoeld voor levensreddende hulp aan kinderen in Syrië en in vluchtelingenkampen in buurlanden. Volgens Unicef leeft op dit moment een op de negen kinderen in een gebied waar een gewapend conflict aan de gang is. De kans dat die kinderen voor hun vijfde aan een vermijdbare ziekte overlijden, is dubbel zo groot als voor kinderen in andere landen.

Unicef heeft ruim 2,5 miljard nodig voor hulp
Unicef heeft ruim 2,5 miljard nodig voor hulp (Foto: ANP)

Geile juf (26) schaart scholiere (16)

De politie van Destrehan, in de Amerikaanse staat Louisiana, heeft ene Kimberly Naquin in de boeien geslagen. De 26-jarige aardrijkskundelerares op Destrehan High School heeft namelijk vrolijk zitten scharen met een zestienjarige scholiere op de bewuste school.

Volgens het meisje vond het eerste vleselijke contact al plaats in september 2014. Bijna een jaar lang werden allerlei geile lichaamssappen met elkaar uitgewisseld. Niet alleen in het huis van Naquin, maar ook in het aardrijkskundelokaal.

De zaak kwam aan het licht toen familieleden van het meisje werden getipt over de verhouding. De brunette is donderdag gearresteerd op verdenking van kindermisbruik.

Het is inmiddels de vierde keer dat de bewuste middelbare school is verwikkeld in een seksschandaal. In oktober 2014 had een leerling van Destrehan High School al een triootje met twee bloedmooie juffen.

 

Lerares krijgt overuren niet betaald

Een lerares van het Visser 't Hooft Lyceum in Leiden krijgt haar dagelijkse overuren niet uitbetaald. De vrouw was elke dag tot in de kleine uurtjes bezig met nakijkwerk en administratie. Maar ze had daar geen opdracht voor gekregen van de school, dus die hoeft niet te betalen, besliste het gerechtshof in Den Haag dinsdag.

Denise Hupkens gaf wiskunde op de Leidse middelbare school. Ze vond dat ze werd uitgebuit, omdat ze haar werk niet kon doen in de uren waarvoor ze werd betaald. Daarom stapte Hupkens naar de rechter. De docente ving in 2014 bot bij de kantonrechter. Ze ging in beroep, maar nu heeft het gerechtshof haar klachten ook afgewezen.

De vrouw is inmiddels vertrokken bij de school. Haar contract is in 2013 ontbonden. Ze voert nu actie via IemandDoetIets.nl, in de hoop andere leraren achter zich te krijgen.

Lerares krijgt overuren niet betaald
Lerares krijgt overuren niet betaald (Foto: ANP)

Japanse minister beschuldigd van omkoping

De Japanse minister van Economische Zaken Akira Amari wordt ervan beschuldigd smeergeld te hebben aangenomen. Een regeringswoordvoerder zei dinsdag dat de bewindsman donderdag tekst en uitleg zal geven tijdens een persconferentie.

Amari, een vooraanstaand lid van het team van economisch adviseurs van premier Shinzo Abe, ligt onder vuur na mediaberichten dat hij en enkele van zijn ambtenaren geld zouden hebben aangenomen van een bouwbedrijf. In ruil daarvoor zou Akira het bedrijf helpen compensatie te krijgen in een geschil over het eigendom van een stuk land.

De minister zei vorige week dat hij niets illegaals heeft gedaan en dat Abe hem op het hart drukte zijn taken uit te voeren. Het is volgens politicologen echter onzeker of Akira in functie kan blijven. Diverse oppositiepartijen eisen zijn vertrek.

Japanse minister beschuldigd van omkoping
Japanse minister beschuldigd van omkoping (Foto: ANP)

Kandidaten nek aan nek bij verkiezingen Iowa

Met de caucus die maandag in Iowa wordt gehouden, beginnen de Amerikaanse voorverkiezingen voor het presidentschap. De belangrijkste kanshebbers op een rij.

Donald Trump

Na vele eerdere 'flirts' met een gooi naar het Witte Huis deed 'The Donald' afgelopen jaar wat weinigen echt verwachtten: hij stelde zich verkiesbaar voor de Republikeinse nominatie. Sindsdien heeft Donald Trump de verwachtingen van alle kenners overtroffen. Velen twijfelden of hij überhaupt in de race zou blijven tot de eerste voorverkiezing in Iowa, maar inmiddels maakt hij een goede kans de zogenoemde caucus in die staat te winnen.

Trump heeft in het verleden als zakenman en reality-ster een reputatie ontwikkeld als iemand die geen blad voor de mond neemt. Die tactiek heeft hij als kandidaat omarmd en het heeft hem geen windeieren gelegd. Mexicanen wegzetten als verkrachters, insinueren dat een kritische journaliste ongesteld is en oproepen tot een volledige immigratiestop voor moslims "tot duidelijk is wat er aan de hand is". Het zijn zaken die andere kandidaten fataal zouden zijn geworden, maar niet Trump.

Ted Cruz

Ted Cruz presenteert zich sinds zijn verkiezing in 2012 als oerconservatief en met deze tactiek valt hij in de smaak bij de Republikeinse achterban in Iowa. De senator uit Texas is uitgesproken gelovig, wat voor een Republikein van oudsher een vereiste is om de grote evangelische gemeenschap in Iowa aan zich te binden. Cruz en Trump liggen in de peilingen nek-aan-nek.

Maar voor een presidentsverkiezing heb je ook steun nodig van de partij en Cruz heeft de afgelopen jaren welhaast alles gedaan om zijn partijgenoten tegen zich in het harnas te jagen. Zo noemde hij de Senaatsleider van zijn eigen partij een leugenaar. Het resultaat is dat vrijwel elke invloedrijke Republikein een hekel aan de Texaanse senator lijkt te hebben.

Hillary Clinton

Het lijkt Hillary Clinton niet gegund. Acht jaar geleden kon ze haar favorietenstatus niet waarmaken en verloor ze van Barack Obama en dit jaar zit de socialistische kandidaat Bernie Sanders haar op de hielen. In Iowa lijkt het een nek-aan-nekrace te worden en in New Hampshire heeft Sanders zelfs een fikse voorsprong.

Clinton is sinds de opkomst van Sanders al op verschillende vlakken naar links opgeschoven, maar werpt zich nog steeds op als degene die het beleid van president Obama kan en zal voortzetten. In nationale peilingen heeft Clinton nog wel een flinke voorsprong op Sanders, maar die had ze in 2008 ook op Obama. Veel zal afhangen van Iowa en New Hampshire.

Bernie Sanders

Sanders is de grote verrassing, niet alleen aan Democratische zijde maar ook in bredere zin. In een land waar het woord socialist in de politiek vaak als scheldwoord wordt gebruikt, profileert de senator uit Vermont zich als uitgesproken links. Hij wil onder meer een nationale zorgverzekering voor elke Amerikaan, de grootste banken opsplitsen en studeren na de middelbare school gratis maken.

De onafhankelijke senator - hij stemt in de Senaat mee met de Democraten - leek zich vooral verkiesbaar te stellen om kwesties die hem aan het hart gaan onder de aandacht te brengen. Maar Sanders trekt al maanden volle zalen en in de peilingen in Iowa is hij Hillary Clinton tot op een haar na genaderd. In New Hampshire, de tweede staat waar gestemd wordt, heeft hij inmiddels in de peilingen een straatlengte voorsprong opgebouwd.

Kandidaten nek aan nek bij verkiezingen Iowa
Kandidaten nek aan nek bij verkiezingen Iowa (Foto: ANP)

Sony koopt chipmaker Altair

De Japanse elektronicagigant Sony legt omgerekend krap 200 miljoen euro neer voor de Israëlische chipproducent Altair. Het is er Sony alles aan gelegen om mee te groeien met het zogeheten internet of things en richt zich qua bedrijfsvoering steeds meer op sensoren, videogames en films en minder op consumentenelektronica.

Volgens Sony moeten steeds meer 'things' worden voorzien van mobiele chipsets. Altair is gespecialiseerd in het maken van chips waarmee onder meer beveiligingssystemen, auto's en thermostaten kunnen worden verbonden met het web.

Dat Sony is uitgekomen bij het Israëlische bedrijf is geen verrassing. Steeds meer bedrijven investeren in de innovaties van Israël, terwijl dat land zijn pijlen juist richt op de Japanse markt. Zo heeft automaker Honda onlangs geïnvesteerd in een Israëlische startup die applicaties voor auto's ontwikkelt. Ook Hitachi bracht onlangs op uitnodiging van het Israëlische ministerie van Economisch Zaken een bezoek aan het land.

Sony koopt chipmaker Altair
Sony koopt chipmaker Altair (Foto: BuzzT)

Eierstokken Eva Jinek rammelen niet

Eva Jinek geniet van haar rol als tante, maar staat zelf momenteel niet te springen om moeder te worden. Dat vertelt ze aan Viva.

"Ik heb geen partner, dus het is niet aan de orde", vertelt ze over het eventuele moederschap. "Ik ben 37 en ik weet dat ik het moederschap niet eindeloos voor me kan uitschuiven. Maar zelfs als we nu heel stil zijn, hoor je geen eierstok rammelen."

De talkshowpresentatrice sluit kinderen echter niet uit. "In alle relaties is het ter sprake gekomen, mijn partners wilden kinderen en ik ook. Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat ik zo dol zou zijn op de kinderen van mijn vrienden." Vooral door de zoon van haar broer is Eva gecharmeerd. "Als ik Matteo een paar dagen niet heb vastgehad, niet heb geroken, dan mis ik hem ontzettend."

Mocht ze een potentiële vader voor haar kinderen vinden, dan wil ze haar relatie anders aanpakken: "Hoe verschillend mijn partners ook waren, het kostte me geen moeite om me te bewegen in hun werelden. Maar als iemand vroeg: schatje, wat wil jíj nou eigenlijk, dan wist ik het niet. Ik heb me voorgenomen dat ik dat niet meer wil."

Eierstokken Eva Jinek rammelen niet
Eierstokken Eva Jinek rammelen niet (Foto: BuzzE)

'België kende terreurcel Parijs al in 2012'

De Belgische veiligheidsdiensten kenden al in 2012 de terreurcel die in november vorig jaar aanslagen pleegde in Parijs. In april 2012 werden gesprekken afgeluisterd in een appartement in de wijk Molenbeek, waarin werd gesproken over aanslagen op de westerse democratie en manieren om aan wapens en explosieven te komen, meldden de Belgische kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen dinsdag.

De gesprekken vonden plaats in het appartement van de Marokkaanse Belg die twee weken geleden in de buurt van Cassablanca werd opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen. Hij was de rechterhand van een ronselaar die zeker twee van de daders van de aanslagen in Parijs naar Syrië stuurde, onder wie het brein van de terreurdaden, Abdelhamid Abbaaoud. Ondanks de kennis van de veiligheidsdiensten kon een van de rekruten zelfs vijf keer heen en weer naar Syrië reizen, schrijven de kranten.

Door de aanslagen in een concertzaal, bij het voetbalstadion en op terrassen in Parijs kwamen op 13 november 130 mensen om het leven.

'België kende terreurcel Parijs al in 2012'
'België kende terreurcel Parijs al in 2012' (Foto: ANP)

Verlies voor Philips in laatste kwartaal

Philips heeft afgelopen kwartaal een nettoverlies van 39 miljoen in de boeken gezet, tegen een winst van 134 miljoen euro een jaar eerder. Het resultaat werd gedrukt door de eenmalige kosten als gevolg van het afkopen van pensioenrisico's en door hogere belastingen, meldde het technologieconcern dinsdag.

Philips zag wel de omzet met bijna 9 procent aandikken tot 7,1 miljard euro. Dat was voor een groot deel te danken aan gunstige wisselkoerseffecten. Op vergelijkbare basis kwam de omzetgroei uit op 4 procent. Het bedrijfsresultaat (ebita) voor eenmalige posten nam met 13 procent toe tot 842 miljoen euro.

De opbrengsten uit de verkoop van medische apparatuur namen met een kleine 15 procent toe tot 3,3 miljard euro. De verkopen bij de consumentendivisie namen met 8,8 procent toe tot 1,7 miljard euro. De verlichtingstak, die de komende maanden wordt verzelfstandigd, zag de omzet met 2,6 procent aandikken tot ruim 2 miljard euro.

De nettowinst over heel 2015 bedroeg 659 miljoen euro, ruim 60 procent meer dan in 2014. De jaaromzet steeg met 13 procent tot 21,4 miljard euro. Philips wil zijn dividend handhaven op 0,80 euro per aandeel. Voor 2016 voorziet het bedrijf een gematigde autonome omzetgroei.

Verlies voor Philips in laatste kwartaal
Verlies voor Philips in laatste kwartaal (Foto: ANP)

Hulpverleenster (22) overlijdt na steekpartij in Zweeds azc

Een 22-jarige vrouw die tijdens een vechtpartij in een asielzoekerscentrum in Mölndal, Zweden, werd neergestoken door een 15-jarige knul, is bezweken aan haar verwondingen. De minderjarige asielzoeker zit vast voor verhoor, hem zal moord of doodslag ten laste worden gelegd laat een woordvoerder van de politie weten. 

Het asielzoekerscentrum waar de steekpartij plaatsvond, is een particulier initiatief en voorheen waren er nooit problemen. Op dit moment wonen er zo'n tien minderjarige vluchtelingen. Zes of zeven van hen worden verhoord over de steekpartij, maar het onderzoek wordt bemoeilijkt omdat ze de Zweedse taal niet machtig zijn. 

Niet genoeg groene stroom in Nederland

Energiebedrijven in Nederland wekken lang niet genoeg groene stroom op om te voldoen aan de vraag uit eigen land. Tenzij consumenten specifiek om Nederlandse groene stroom vragen, krijgen ze vaak in het buitenland opgewekte groene stroom uit het stopcontact.

Dat blijkt uit cijfers van Certiq, de dochteronderneming van elektriciteitstransporteur Tennet die certificaten uitgeeft voor energie die is opgewekt uit zon, wind, water en biomassa. Voor groene stroom worden zogeheten Certificaten van Oorsprong (CvO's) afgegeven, die bewijzen waar het is opgewekt. Steeds meer mensen willen weten waar hun groene stroom vandaan komt.

Waterkrachtcentrales

Ruim de helft van de in Nederland gebruikte groene stroom komt uit waterkrachtcentrales in Noorwegen, Zweden en Frankrijk. Nederlandse groene stroom wordt vooral opgewekt in biomassacentrales en in windmolenparken. Die zijn samen goed voor een kwart van de Nederlandse vraag.

Volgens Certiq, dat als enige in Nederland CvO's mag uitgeven, werd in 2015 zo'n 12,5 procent meer gecertificeerde groene stroom verbruikt. Dat komt neer op in totaal 42,6 terrawattuur groene stroom.

Niet genoeg groene stroom in Nederland
Niet genoeg groene stroom in Nederland (Foto: ANP)

Positie Van Gaal zwaar onder druk bij United

Het lijkt erop dat Louis van Gaal niet lang meer de manager van Manchester United zal zijn. Volgens The Guardian had de Nederlander zijn positie afgelopen zaterdag na de 0-1 nederlaag tegen Southampton al ter beschikking gesteld, maar The Red Devils ontkennen dit. Wel staat er vandaag een gesprek met de clubleiding gepland.

Vice-voorzitter Ed Woodward wil dat Van Gaal aanblijft en heeft vertrouwen in hem uitgesproken. Een deel van de spelersgroep lijkt echter een andere mening toegedaan, zo meldden Britse media. Dit zouden ze in een gesprek al medegedeeld hebben aan Woodward.

Van Gaal leed tegen Southampton de zesde nederlaag van het seizoen in de Premier League en ook Europees werd er niet overwinterd in de Champions League. Bovendien riep het vertoonde spel veel boegeroep bij de fans op. Na de nederlaag van afgelopen zaterdag nam Van Gaal twee dagen vrij om in Nederland eerst de verjaardag van zijn dochter te vieren, maar mogelijk ook zijn mogelijk naderende ontslag met de familie te bespreken.

Het is nog niet bekend hoe laat Woodward en Van Gaal een gesprek zullen hebben.

Nick Carter aangeklaagd voor vechtpartij

Nick Carter is aangeklaagd voor de vechtpartij waar hij twee weken geleden bij betrokken was. De 35-jarige zanger van de Backstreet Boys wordt beschuldigd van het slaan van een uitsmijter. Ook heeft hij het slachtoffer bij de keel gegrepen, blijkt volgens TMZ uit de aanklacht.

Carter werd na het voorval op 13 januari samen met een vriend gearresteerd in Key West. Ze waren al een aantal keer gevraagd te vertrekken uit een bar. Eenmaal buiten sloeg de vlam in de pan. Al eerder bleek dat de twee dronken waren toen ze de uitsmijter aanvielen. Het leverde de zanger een nacht op in de cel.

Afgelopen weekeinde bood Carter zijn excuses aan op Twitter. "Ik ben niet perfect en dat spijt me", zei hij.

Bloedige aanslag in Syrische stad Homs

Door een dubbele aanslag in de Syrische stad Homs zijn dinsdag zeker 22 mensen om het leven gekomen. Meer dan honderd mensen raakten gewond, meldde de staatstelevisie.

Eerst ontplofte een autobom, waarop enkele minuten later een zelfmoordterrorist zijn bomgordel tot ontploffing bracht, rapporteert het staatspersbureau SANA.

Homs is de afgelopen maanden al verschillende keren doelwit geweest van terroristen.

Bloedige aanslag in Syrische stad Homs
Bloedige aanslag in Syrische stad Homs (Foto: ANP)

TV-makers polsen voetballer voor matchfixing

Zeker één voetballer uit de Nederlandse competitie is onlangs benaderd om het verloop van een wedstrijd te beïnvloeden. Volgens de KNVB komt die poging tot matchfixing van de productiemaatschappij CCCP, dat onder meer het onthullende tv-programma Rambam maakt. Een woordvoerder van de KNVB bevestigde dinsdag berichtgeving in De Telegraaf daarover.

"Begin december belde een speler ons met de mededeling dat hij was benaderd door matchfixers", zei een KNVB-woordvoerder. "Met die informatie zijn we naar het Openbaar Ministerie gegaan. Het OM heeft vervolgens gekeken waar dit vandaan kwam. Zo zijn we bij deze productiemaatschappij uitgekomen." De KNVB heeft CCCP om opheldering gevraagd.

De KNVB zet morele vraagtekens bij de werkwijze van de tv-makers. "Er zijn hierin twee varianten. Als je daadwerkelijk iemand op het spoor bent die zich schuldig maakt aan matchfixing en deze ontmaskert, draag je bij aan een oplossing. Maar als je willekeurig rondbelt, en daar lijkt het vooralsnog op, dan creëer je een probleem om daar vervolgens een uitzending van te maken." De bond onderzoekt samen met het OM of het stappen gaat ondernemen tegen CCCP. De productiemaatschappij was dinsdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Vooralsnog heeft één speler zich gemeld in Zeist. De KNVB sluit niet uit dat meer voetballers zijn gepolst door de tv-makers.

Tv-makers polsen voetballer voor matchfixing
TV-makers polsen voetballer voor matchfixing (Foto: BuzzE)

10-jarig ventje rijdt in dikke BMW

De politie van de in Marokko gelegen Spaanse enclave Ceuta heeft vrijdagavond een wel heel jonge bestuurder in de kraag gevat. Een snotneus van net tien jaar oud reed er namelijk rond in een dikke BMW X6.

Het kereltje zat echter niet alleen in de auto. Op de stoel naast hem zat namelijk zijn Italiaanse vader, die druk aan het bellen was.

Zijn 35-jarige, Marokkaanse moeder zat op de achterbank. Zij filmde de verrichtingen van zoonlief. De vader is opgepakt wegens medeplichtigheid aan roekeloos rijgedrag.

Eerste trailer Ninja Turtles-game PlatinumGames verschenen

Na maanden als hardnekkig gerucht te hebben rondgedwaald is het hoge woord er nu eindelijk uit: hack-and-slash-specialist PlatinumGames is bezig met een Teenage Mutant Ninja Turtles-game. De eerste trailer is nu ook verschenen.

Sinds vorig jaar begon het gerucht de ronde te doen dat de Japanse ontwikkelaar werkte aan een Turtles-game en in november en december dook de titel op bij diverse rating boards. Zo'n anderhalve week geleden zagen de eerste screenshots al het licht via Pure Xbox. De game heet Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutants in Manhattan. 

Volgens de beschrijving ondersteunt de game 4-speler (online) co-op gameplay. Originele Turtles-schrijver Tom Waltz is verantwoordelijk voor de verhaallijn. TMNT: Mutants in Manhattan wordt ontwikkeld voor Xbox One, PlayStation 4, Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

PlatinumGames is momenteel ook nog bezig met drie verschillende exclusives, namelijk Star Fox Zero voor Wii U, Nier: Automata voor PlayStation 4 en Scalebound voor Xbox One.

Miley Cyrus in tv-serie Woody Allen

Miley Cyrus heeft een hoofdrol gescoord in de aanstaande televisieserie die Woody Allen voor Amazon gaat maken. Dat meldt Deadline.

De populaire filmmaker gaf eerder in interviews aan dat hij wegens een gebrek aan ervaring met televisieseries nogal tegen de productie aanhikte, maar nu zit er dan eindelijk schot in de zaak. Naast Cyrus is ook de 83-jarige Elaine May gestrikt, die sinds haar laatste verschijning in Allens Small Time Crooks in 2000 niet meer op het witte doek is verschenen. Ook speelt de filmmaker zelf een hoofdrol.

Allen heeft het script inmiddels af. Het verhaal dat in zes afleveringen van ieder een half uur wordt verteld vindt plaats in de jaren 60; verdere details over de verhaallijn zijn nog niet bekendgemaakt.

Miley Cyrus in tv-serie Woody Allen
Miley Cyrus in tv-serie Woody Allen (Foto: BuzzE)

Nibud helpt met berekenen buffer

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) gaat mensen advies geven over hoeveel geld ze achter de hand moeten houden als buffer. Met een tool op de website van het Nibud kunnen mensen hun persoonlijke adviesbuffer berekenen.

Recent bleek uit onderzoek van het Nibud dat de meeste mensen te weinig geld opzijzetten voor onverwachte uitgaven. Volgens de Bufferberekenaar van het Nibud moet een alleenstaande zonder auto met een bijstandsinkomen al 3300 euro hebben om op terug te kunnen vallen. Ruim een derde van alle mensen met spaargeld heeft minder dan 2500 euro.

Het Nibud vindt het zorgelijk dat mensen een naheffing van de Belastingdienst, kapotte huisraad en onderhoud aan huis en auto vaak niet kunnen betalen. In het ideale geval zetten mensen volgens het instituut maandelijks 10 procent van hun netto inkomen opzij.

Nibud helpt met berekenen buffer
Nibud helpt met berekenen buffer (Foto: ANP)

Geen hond kijkt nog Zeesterren

Zeesterren heeft ook deze week weer kijkers ingeleverd. Naar het RTL-spelprogramma keken maandagavond 531.000 mensen, ruim de helft minder dan tijdens de start van de show eerder deze maand. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

De NPO1-programma's Radar en Spoorloos waren weer goed voor een miljoenenpubliek. Naar Radar keken 1,8 miljoen mensen gevolgd door Spoorloos met 2,1 miljoen kijkers. Op het NOS Journaal van 20.00 uur stemden dinsdag de meeste kijkers af: 2,3 miljoen.

Zeesterren zakt verder in
Zeesterren zakt verder in (Foto: BuzzE)

Meer agenten met machinepistool op straat

Als antwoord op de terreurdreiging leidt de Nationale Politie in korte tijd 150 specialistische schutters op. Samen met de driehonderd schutters die er al zijn, vormen ze een nieuwe, zelfstandige bewakingseenheid. Die wordt dinsdag bijvoorbeeld ingezet bij de top van Europese ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

De agenten van de nieuwe eenheid bewaken volgens teamchef Peter van Pelt niet alleen nog gebouwen, zoals rechtbanken of woningen van bedreigde personen. Ze gaan ook zwaarbewapend surveilleren in bijvoorbeeld winkelcentra of op stations.

Sinds 2008 heeft de politie gespecialiseerde schutters in dienst, die naast hun gewone dienstwapen ook beschikken over een machinepistool (MP5). Dat kan verder schieten en heeft meer kogels. Door hun zwaardere bewapening zijn de agenten beter in staat om zowel zichzelf als collega's, burgers en 'statische objecten' te beveiligen.

"De uitbreiding van het aantal schutters was al gepland", aldus Van Pelt dinsdag. "Door de terroristische aanslagen in Frankrijk is de situatie veranderd en wordt hun opleiding versneld."De agenten worden opgeleid in Ossendrecht en krijgen de beschikking over extra materiaal. Het gaat onder meer om scherfwerende helmen, zware kogelwerende vesten en beenplaten voor extra patroonhouders.

Vaker agenten met machinepistool op straat
Vaker agenten met machinepistool op straat (Foto: ANP)

Williams rekent hardhandig af met Sharapova

Serena Williams heeft in de kwartfinales van de Australian Open met overmacht afgerekend met Maria Sharapova. De onbetwiste nummer één van de wereld had weliswaar anderhalf uur nodig tegen de mondiale nummer vijf, vooral in de tweede set was het weinig spannend. Het was al de achttiende keer op rij dat Williams van de Russische won, die zelf slechts het eerste onderlinge duel in haar voordeel besliste.

Zoals dit toernooi al vaker verloor Williams ook nu haar eerste opslagbeurt. Die pakte ze echter vrij snel weer terug, waarna de wedstrijd vanaf 4-4 een tijd leek te gaan duren. Eerst moest Sharapova drie breakkansen wegwerken, met succes, daarna stond Williams hard te vechten om haar service te houden, maar ook dat lukte. Vervolgens duurde de laatste game nog langer, maar na een minuut of tien moest Sharapova haar opslag en dus de set toch van de hand doen. In set twee stond daarna geen maat meer op de Amerikaanse, die in no-time uitliep naar 5-0. Op eigen service kon ze het vervolgens afmaken: 6-4, 6-1. 

Williams staat in de halve finale tegenover Agnieszka Radwanska. De Poolse schakelde Carla Suarez-Navarro uit, die hooguit twee minuten in de wedstrijd zat. In haar eerste opslagbeurt had ze twee kansen om de game te winnen, waaronder met een simpele bal, maar het lukte niet en vanaf dat moment was het klaar. Radwanska stoomde simpel door naar de winst in de set en hoewel de tweede set een aantal lange games kende kwam de Poolse nooit serieus in de problemen. Na anderhalf uur was de klus geklaard: 6-1, 6-3. 

Federer naar 12e halve finale Australian Open

Roger Federer heeft voor de twaalfde keer in zijn carrière de halve finales van de Australian Open bereikt. Sinds zijn zege in 2004 lukte hem dat alleen vorig jaar niet, want toen verloor hij in de derde ronde. De Zwitser schakelde dinsdag de als zesde geplaatste Tsjech Tomas Berdych vakkundig uit.

De nummer drie van de plaatsingslijst werd in de eerste set stevig getest door Berdych, die een tiebreak af wist te dwingen. Daarin was Federer met 7-4 net een maatje te groot en dat leek het echte verzet van Berdych toch wat gebroken te hebben. In set twee leverde hij direct zijn eerste opslagbeurt in, terwijl hij dat later nog eens deed en hij Federer naar een relatief simpele setwinst weg zag lopen. In de derde set brak Berdych Federer al vroeg, maar de Zwitser pakte zijn opslagbeurt al gelijk weer terug. Na een lange game op 4-4 brak hij de Tsjech nog eens, waarna hij op eigen service aan twee matchpoints genoeg had: 7-6 (4), 6-2, 6-4. 

Federer staat in de halve finale tegenover de winnaar van het duel tussen Novak Djokovic en Kei Nishikori.

Federer schudt Berdych de hand na zijn zege in de kwartfinale (Foto: Getty)

'Iran moet executie minderjarigen stoppen'

Iran moet onmiddellijk stoppen met het executeren van minderjarigen. Meer dan 160 kinderen wachten op voltrekking van hun doodvonnis. Tussen 2005 en 2015 werden er 73 minderjarigen In Iran geëxecuteerd. Dat staat in een rapport van Amnesty International.

Iran ratificeerde twintig jaar geleden het Internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind. Door doodvonnissen tegen kinderen te voltrekken, schendt Iran het verbod op de doodstraf van minderjarigen, schrijft Amnesty. Iran voert daarmee de lijst van executies van minderjarige criminelen wereldwijd aan.

Het aantal executies van minderjarigen in Iran schommelt flink sinds 2005. In 2010 werd slechts één executie voltrokken. Daarna was er een stijging te zien, maar afgelopen jaar ging het aantal weer omlaag. In 2015 werden vier minderjarigen ter dood gebracht.

Schending van mensenrechten
Amnesty International schrijft dat opeenvolgende regeringen er niet in zijn geslaagd een halt toe te roepen aan deze ernstige schending van de mensenrechten. Iran tracht het probleem te nuanceren door te benadrukken dat de veroordeelde op het moment van de executie volwassen was, ouder dan achttien jaar.

In 2013 werd voor een aantal misdrijven de dood voor minderjarigen afgeschaft, maar lang niet voor alle, zo staat in het rapport. De jongeren die de laatste tien jaar ter dood zijn gebracht, hadden zich schuldig gemaakt aan moord, verkrachting, drugsgerelateerde misdrijven en "het vaag omschreven en breed toegepaste delict vijandschap tegen God".

'Iran moet executie minderjarigen stoppen'
'Iran moet executie minderjarigen stoppen' (Foto: ANP)

Wéér praten de Grieken over de pensioenen

Het Griekse parlement buigt zich dinsdag over het heetste hangijzer van de financiële malaise waarin het land verkeert: de pensioenen. Er ligt een fel omstreden plan voor de zoveelste noodzakelijke bezuiniging op het pensioenstelsel op tafel.

Premier Alexis Tsipras staat voor de schier onmogelijke taak het plan door het parlement te loodsen. Zijn uiterst kleine meerderheid van drie zetels in een volksvertegenwoordiging van driehonderd is een wankele basis. Het plan behelst namelijk een grote ingreep: een bezuiniging van 1,8 miljard euro.

Het definitieve besluit valt dinsdag nog niet, maar alle politieke partijen komen wel uitgebreid aan het woord. Die partijen zijn scherp verdeeld. De achterban is de afgelopen weken bij wijze van voorschot op het debat al veelvuldig de straat op gegaan om te protesteren. Van boeren tot ambtenaren, iedere werknemer stond wel een dag voor het parlement. Sinds de financiële crisis in 2010 begon, zijn de pensioenen namelijk al meerdere keren aangepakt.

Wéér praten de Grieken over de pensioenen
Wéér praten de Grieken over de pensioenen (Foto: ANP)

Rojer onderuit in kwartfinales Australian Open

Tennisser Jean-Julien Rojer is in de kwartfinale van het mannendubbelspel op de Australian Open gesneuveld. Rojer en zijn Roemeense partner Tecau moesten hun meerderen erkennen in de Fransen Adrian Mannarino en Lucas Pouille, ongeplaatst in Melbourne. Het Nederlands/Roemeense duo was de nummer één van de plaatsingslijst en werd vooraf dan ook gezien als een van de topfavorieten voor de titel.

Het duel begon met een servicebreak in de eerste en tweede game, maar vervolgens ging alles met de opslag mee in set één. Er was dan ook een tiebreak nodig en daarin bleken de Fransen nipt te sterk. In set twee leverden Rojer en Tecau direct twee keer de opslag in, maar ze wisten zich terug te knokken en een tiebreak af te dwingen, waarin ze duidelijk de sterksten waren. De beslissende derde set ging lange tijd volledig gelijk op, tot de nummers één bij 4-5 in de problemen kwamen op eigen service. Mannarino/Pouille kreeg een break- en dus een matchpoint en die was direct raak: 7-5 (5), 6-7 (2), 6-4. 

'Eenzame' planeet op enorme afstand van ster

Een miljoen keer een miljoen kilometer. Zo ver blijkt een planeet in een ander stelsel van zijn ster te staan, 7000 keer de afstand van de aarde tot de zon. Een groep wetenschappers heeft dat ontdekt.

Het is de grootste afstand tussen een ster en zijn planeet die ooit is gevonden. De planeet doet er ongeveer 900.000 jaar over om een rondje rond zijn ster te draaien. De aarde doet daar 365 dagen en 6 uur over. Het licht van de ster komt pas na veertig dagen aan op de planeet, terwijl het licht van de zon na acht minuten op de aarde komt.

De planeet was al eerder gezien. Maar dat hij om een ster heen draait, was onbekend. De afstand was zo groot, dat wetenschappers tot nu toe dachten dat hij een zogeheten weesplaneet was. Dat is een planeet die eenzaam, zonder ster en zonder andere planeten, door het heelal zwerft. Ze zijn weggeslingerd of nooit gebonden geweest.

De planeet, ontdekt in 2014, heeft de wetenschappelijke naam 2MASS J2126. De astronomen concluderen nu dat hij hoort bij een ster in de buurt, die TYC 9486-927-1 heet. "De planeet is niet zo eenzaam als we dachten, maar het is wel een langeafstandsrelatie", zegt onderzoeker Niall Deacon.

De wetenschappers weten nog niet hoe het stelsel is ontstaan. De ster en zijn planeet zijn tussen de 10 en 45 miljoen jaar oud. Voor ruimtebegrippen is dat heel jong. De planeet is elf tot vijftien keer zo zwaar als Jupiter, de grootste planeet in ons zonnestelsel. De wetenschappers beschrijven het hemellichaam in het belangrijke Britse wetenschapsblad Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

'Eenzame' planeet op enorme afstand van ster
'Eenzame' planeet op enorme afstand van ster (Foto: ANP)

Verwarde man na dreigementen opgepakt

In Den Bosch is maandagavond rond middernacht een verwarde man opgepakt. Hij uitte verschillende dreigementen, richtte vernielingen aan in zijn appartement en gooide inventaris naar buiten. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Volgens Omroep Brabant dreigde de man de gaskraan open te draaien, om zo zijn huis op te blazen. De politie wil dat niet bevestigen en houdt het bij "dreigementen waarbij de openbare orde zou worden verstoord". De aangehouden man wordt gecontroleerd door een crisisarts.

Het incident vond plaats aan de Ampèrestraat

Verwarde man na dreigementen opgepakt
Verwarde man na dreigementen opgepakt (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: terug naar de herfst

Hoewel de dag begint met hier en daar zon, trekt de lucht al snel dicht met obesitas wolken, waardoor de zon geen kans meer maakt. Later in de middag wordt de bewolking gevolgd door regenval. De wind draait naar het zuidwesten en is boven land matig tot krachtig. Aan de kust kan het zelfs stormachtig weer worden, er kunnen windstoten tot 80 kilomter per uur voorkomen aldus het KNMI.  De temperatuur ligt rond de 10 graden vandaag. 

Zon op: 08.29 uur
Zon onder: 17.16 uur

Ik had Nattekat beloofd om hem voorrang te geven als hij zijn drone weer eens had laten vliegen, wel bij deze. Volgens Nattekat niet de beste foto, maar ik vind hem evengoed mooi! 

Nattekat liet zijn drone los boven Woerden (Foto: Nattekat)
Nattekat liet zijn drone los boven Woerden (Foto: Nattekat)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

  Wikiweetjes van vandaag
 1808  De Rum Rebbelion, de enige geslaagde staatsgreep ooit in Australie, vond plaats. 
 1950 Anton van der Waals, landverrader, werd geëxecuteerd. 
 2005

Gerrit Komrij werd uitgeroepen tot dichter des vaderlands

 1910 De metrotunnels in Parijs lopen onder water, omdat de Seine buiten haar oevers trad. 


Gerrit Komrij ( Morgen heten we allemaal Ali) 

'Caracas gevaarlijkste stad ter wereld'

Caracas is de gevaarlijkste stad ter wereld. In de hoofdstad van Venezuela worden op iedere 100.000 inwoners bijna 120 moorden gepleegd. Daarmee heeft Caracas wereldwijd het hoogste moordcijfer, de oorlogsgebieden buiten beschouwing gelaten.

Dat stelt de Mexicaanse Burgerraad voor Openbare Veiligheid en Strafrecht op basis van een eigen onderzoek. Op de tweede plaats volgt San Pedro Sula in Honduras. Die stad werd de afgelopen vier jaar uitgeroepen tot gevaarlijkste stad ter wereld. San Salvador staat op plek drie. In de hoofdstad van El Salvador worden 108 moorden gepleegd op iedere 100.000 inwoners.

Volgens de Mexicaanse onafhankelijke organisatie ligt de meerderheid van de vijftig gevaarlijkste steden in Latijns-Amerika

'Caracas gevaarlijkste stad ter wereld'
'Caracas gevaarlijkste stad ter wereld' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.