FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 30 november 2015

Curaçao heeft regering voor tien maanden

Gouverneur Lucille George-Wout heeft maandagmiddag (lokale tijd) op Curaçao een nieuw kabinet beëdigd. De coalitie van vijf partijen staat onder leiding van minister-president Ben Whiteman.

Whiteman heeft aangegeven dat de regering tot aan de verkiezingen van oktober 2016 het land zo goed mogelijk zal besturen. Een belangrijk onderwerp voor de regering is het ontwikkelen van economische groei, die al jaren achterblijft op het eiland.

Curaçao heeft regering voor tien maanden
Curaçao heeft regering voor tien maanden (Foto: ANP)

Kylie: betere band met Caitlyn dan met Bruce

Kylie Jenner heeft een betere band met haar vader nu deze door het leven gaat als vrouw. "Ik vind haar leuker dan Bruce", zei de realityster over Caitlyn tegen Ellen DeGeneres.

De reden is dat Caitlyn helemaal zichzelf is. "Voor mijn gevoel was er altijd een groot geheim. En eerlijk gezegd wist ik het al heel lang en we hebben hem toen weleens betrapt in vrouwenkleding. Toen mijn zus en ik misschien 6 en 7 waren. Dus we weten al een tijdje dat er iets was, maar er werd nooit over gepraat."

En er is nog een reden waarom Kylie het met Caitlyn beter kan vinden dan met Bruce. "We praten veel over make-up en kleren. We hebben een betere band nu."

Het interview van Ellen met Kylie wordt maandagmiddag uitgezonden, maar E! News heeft vast wat fragmenten online gedeeld.

Kylie: betere band met Caitlyn dan met Bruce
Kylie: betere band met Caitlyn dan met Bruce (Foto: BuzzE)

Peter Jan Rens 'verbijsterd' door breuk

Peter Jan Rens is 'verbijsterd' nu Virginia van Eck hem heeft verlaten. Dat laat de voormalig presentator weten op Facebook.

"Verbijsterd en met pijn in mijn hart over alles wat er is gebeurd", aldus Peter Jan. Virginia liet maandag eveneens via Facebook weten dat het wat haar betreft na vier jaar 'genoeg is geweest'.

"Mijn zoon die alles moet zien en meemaken wat er gebeurt met zijn moeder - dat heeft mij tot genoeg bezinning gebracht om de stekker eruit te trekken", schreef Virginia, die liet weten het moeilijk te hebben met de vele media-aandacht waar haar relatie met Peter Jan geregeld op kon rekenen.

De voormalig presentator schrijft dat hij ervoor 'moet en zal zorgen dat Djelisa hier niet onder lijdt'. Peter Jan en Virginia verwelkomden hun dochter vorig jaar.

Peter Jan Rens 'verbijsterd' door breuk
Peter Jan Rens 'verbijsterd' door breuk (Foto: BuzzE)

Lewandowski in Guinness Book of Records met 5 goals in 9 minuten

Robert Lewandowski is om zijn unieke score van vijf doelpunten op rij opgenomen in het Guinness Book of Records. De aanvaller van Bayern München kreeg maandag de bijbehorende certificaten. "Deze dag zal me altijd bijblijven", aldus de Poolse international, die op 22 september historie schreef in de Bundesliga.

Lewandowksi kwam in de tweede helft van de wedstrijd tegen VfL Wolfsburg bij een achterstand van 0-1 het veld in. Binnen negen minuten boog de thuisclub de score om naar een voorsprong van 5-1 en de Pool nam alle treffers voor zijn rekening. Hij noteerde daarmee vier records, waaronder die van snelste hattrick ooit in de Duitse competitie (3 minuten en 22 seconden). "Ik weet niet of ooit nog een speler dit zal lukken. Alles moet meezitten: de vorm, het spel en het geluk. Iemand van boven heeft waarschijnlijk gewild dat ik die vijf doelpunten maakte", aldus de vereerde Lewandowski.


De 'magische' negen minuten van Lewandowski (Bron: YouTube)

Pechstein wil dopingtests via rechter ontwijken

De Duitse schaatsster Claudia Pechstein heeft maandag gedreigd het nationaal antidopingbureau NADA voor de rechter te slepen. De 43-jarige stayer is woedend omdat ze binnen vijftien uur twee keer bezoek kreeg van een dopingcontroleur. Ze beloofde bij elke volgende controle juridische stappen te zullen nemen. "Dan mogen de rechters bepalen of een Duitse sporter zich zo'n verachtelijke, mensonwaardige behandeling moet laten welgevallen", liet ze via Facebook weten.

Een vertegenwoordiger van NADA stond zaterdagochtend om 06.28 uur bij haar op de stoep om bloed af te nemen. Later op de dag, om 21.10 uur om precies te zijn, werd er opnieuw aangebeld bij huize Pechstein voor nog een dopingtest. "Ik word schijtziek van deze onzin. Daarom, aan alle NADA-functionarissen en en alle andere krankzinnige 'doping-speurneuzen': Jullie breken mij, noch mijn strijdlust", foeterde de meervoudig olympisch kampioene, die in haar lange carrière al meer dan 650 keer is gecontroleerd op het gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen.

NADA wuifde de verwijten weg. "Mevrouw Pechstein wordt precies zo gecontroleerd als de de andere atleten in dezelfde testpool en risicogroep", reageerde woordvoerster Eva Bunthoff. "Er zijn meer atleten die tweemaal op een dag worden gecontroleerd."

Pechsteins manager Ralf Grengel heeft echter geen goed woord over voor de gang van zaken. "Elke bloedafname is zo langzamerhand een marteling voor haar. Je zou de littekens op Claudia's aderen eens moeten zien. Het is al eens gebeurd dat een controleur besloot onverrichter zake weg te gaan omdat hij de vele prikken in haar bloedvaten onacceptabel vond."

De schaatsster, al jaren op voet van oorlog met de dopingautoriteiten, onderwerpt zich met 'alle plezier' aan de tests maar eist wel, ook internationaal, een gelijke behandeling. Een week voor de wereldbekerwedstrijden in Inzell was de maat goed vol. Pechstein schamperde maandag dat ze niet alleen doorgaat tot en met de Olympische Winterspelen van 2018 maar "totdat jullie, NADA/ISU/WADA-afgezanten, op jullie geheel eigen onmenselijke wijze mij voor de duizendste keer hebben gecontroleerd."

Pechstein dreigt NADA met juridische stappen
Pechstein dreigt NADA met juridische stappen (Foto: ANP)

Messi ook genomineerd voor mooiste goal van 2015

Lionel Messi maakt niet alleen kans om verkozen te worden tot beste voetballer van de wereld, hij is ook genomineerd voor het mooiste doelpunt van 2015. De Argentijnse dribbelkoning van FC Barcelona maakte op 31 mei een wonderschoon doelpunt tegen Athletic Bilbao dat in aanmerking komt voor de zogeheten Puskas Award. Vanaf de rechterzijlijn begint Messi aan een solo langs vijf man, waarna hij met zijn linkerbeen hard in de korte hoek raak schiet.

De twee andere goals die meedingen om de trofee zijn die van de Italiaan Alessandro Florenzi en de Braziliaan Wendell Lira. Florenzi scoorde op bijzondere wijze op 16 september voor zijn club AS Roma in het Champions League-duel met Barcelona. Hij mikte met een afstandsschot vanaf de middellijn precies in het doel. Wendell Lira trof op 11 maart via een spectaculaire omhaal (bicycle kick) doel voor zijn club Goianésia tegen Atlético-GO in het staatskampioenschap van Goiás.


De genomineerde goal van Messi (Bron: YouTube)

De genomineerde goal van Florenzi (Bron: YouTube)

De genomineerde goal van Wendell (Bron: YouTube)

Kuiper kan rekenen op stayer Bergsma

Bondscoach Geert Kuiper van de Nederlandse schaatsbond kan voor de ploegachtervolging voortaan een beroep doen op stayer Jorrit Bergsma. Na een aantal gesprekken, ook met de andere rijders, is alle kou uit de lucht. Kuiper sprak maandag in een persbericht van de KNSB van een mooi signaal. Hij hoopt dat de rust rondom het team hiermee terugkeert.

Over Bergsma, olympisch- en wereldkampioen op de 10.000 meter, was in combinatie met de ploegachtervolging sinds Sochi 2014 nogal wat te doen. De 29-jarige Fries trok zich tijdens de Winterspelen terug voor de (gouden) finale, omdat hij geen serieuze kans zou hebben gehad. Daarna kwam hij op de ploegachtervolging niet of nauwelijks meer in actie.

Komend weekeinde staat Bergsma tijdens de derde World Cup in Inzell vooralsnog als reserve op de lijst voor de ploegachtervolging. "Ik wil Jan Blokhuijsen, Douwe de Vries en Arjan Stroetinga de kans geven om zich te revancheren voor de eerste wereldbeker. Wat in Calgary gebeurde was domme pech", doelde Kuiper op de snelle valpartij bij Stroetinga.

Nederland won op de Spelen van Sochi olympisch goud met Blokhuijsen, Sven Kramer en Koen Verweij op het ijs. Een jaar later prolongeerde Oranje de wereldtitel in deze discipline dankzij Kramer, Verweij en De Vries. In Inzell zijn Kramer (trainingskamp in Collalbo) en Verweij (dit seizoen nog niet beschikbaar) afwezig.

Bij de vierde World Cup, in Heerenveen (11-13 december), verschijnen op de ploegachtervolging in elk geval Kramer en Bergsma samen aan de start. De derde rijder kiest Kuiper na de wedstrijd in Inzell.

Kuiper kan rekenen op stayer Bergsma
Kuiper kan rekenen op stayer Bergsma (Foto: ANP)

Bedrijven Henk Schiffmacher failliet

Tattookoning Henk Schiffmacher heeft zijn twee BV's failliet laten gaan. Dat vertelde hij maandag aan RTL Boulevard, nadat eerder AT5 aandacht besteedde aan het faillissement.

Schiffmacher had twee BV's, maar in verband met onder meer de ziekte van zijn vrouw Louise had hij er de laatste tijd weinig aandacht aan besteed. De fiscus legde hem toen boetes op, omdat er geen belastingaangifte voor de bedrijven was gedaan. Schiffmacher zou volgens AT5 een halve ton belastingschuld hebben gehad.

Henk en Louise hebben er toen voor gekozen om faillissement aan te vragen. Er zijn volgens het stel geen schuldeisers behalve de Belastingdienst. De tattooshop waar Schiffmacher werkt, valt buiten het faillissement. De zaak is eigendom van iemand anders, Schiffmacher werkt er alleen.

Bedrijven Henk Schiffmacher failliet
Bedrijven Henk Schiffmacher failliet (Foto: BuzzE)

FIFA nomineert Messi, Neymar en Ronaldo, geen Robben

Lionel Messi, Neymar en Cristiano Ronaldo zijn de kandidaten voor de Gouden Bal, de prijs voor de wereldvoetballer van het jaar. De wereldvoetbalbond FIFA en magazine France Football maakten maandag de drie namen bekend waaruit tijdens een gala in Zürich op 11 januari de winnaar komt.

Sinds 2010 is de Gouden Bal gekoppeld aan de FIFA-verkiezing van wereldvoetballer van het jaar. Ronaldo was de afgelopen twee jaar de winnaar, de Portugese aanvaller van Real Madrid veroverde de Gouden Bal ook al in 2008. De Argentijn Messi was al vier keer de beste, onafgebroken van 2009 tot en met 2012. Neymar, zijn Braziliaanse ploeggenoot bij FC Barcelona, won de trofee nog nooit.

Op 20 oktober gaf de FIFA een lijst met 23 genomineerden vrij. Daarop prijkte ook de naam van Nederlands international Arjen Robben. De winnaar van de Gouden Bal wordt gekozen door de bondscoaches en aanvoerders van alle nationale ploegen en een panel van sportjournalisten dat is samengesteld door France Football.

Voor de prijs van coach van het jaar komen Luis Enrique (FC Barcelona), Pep Guardiola (Bayern München) en Jorge Sampaoli (bondscoach Chili) in aanmerking. Bij de vrouwen gaat het voor de prijs van voetbalster van het jaar tussen de Amerikaanse Carli Lloyd, de Japanse Aya Miyama en de Duitse Celia Sasic. De beste coach bij de vrouwen komt uit het drietal bondscoaches Jill Ellis (Verenigde Staten), Mark Sampson (Groot-Brittannië) en Norio Sasaki (Japan).

FIFA nomineert Messi, Neymar en Ronaldo
FIFA nomineert Messi, Neymar en Ronaldo (Foto: ANP)

Barcelona wil straf voor oud-spelers Real

FC Barcelona pikt het niet dat twee voormalige spelers van Real Madrid de trap die Isco in de Clasico van een kleine anderhalve week geleden gaf aan Neymar rechtvaardigen. Manolo Sanchis en Poli Rincon lieten de afgelopen week op de Spaanse radio diverse keren horen dat de aanvaller van Barcelona de schop die Isco rood opleverde, verdiende.

Barcelona heeft een klacht ingediend bij een overheidscommissie die geweld in de sport wil bestrijden. Isco was 10 minuten na rust in het veld gekomen en was blijkbaar zo gefrustreerd over de afstraffing (0-4) dat hij Neymar een schop gaf. "FC Barcelona denkt dat deze opmerkingen geweld aansporen en vraagt daarom actie van de commissie", meldde de Catalaanse voetbalclub maandag op de website.

De Spaanse overheid doet een poging geweld op en rond het veld terug te dringen nadat vorig jaar bij supportersrellen een fan van Deportivo la Coruña overleed na gevechten rond het duel met Atlético Madrid.

Barcelona wil straf voor oud-spelers Real
Barcelona wil straf voor oud-spelers Real (Foto: ANP)

Kno-artsen UMC Utrecht opereren niet meer

Twee omstreden kno-artsen van het ziekenhuis UMC Utrecht voeren voorlopig geen operaties meer uit. Ze waren vorige week al met verlof gegaan en nu zijn ze ook 'vrijgesteld van patiëntenzorg', meldde het ziekenhuis maandag. De artsen geven wel colleges aan studenten en krijgen ook gewoon hun salaris.

Het gaat om het hoofd van de afdeling keel-, neus- en oorheelkunde en een chirurg. Volgens het UMC hebben ze door alle commotie niet de rust die ze nodig hebben voor complexe operaties.

Het programma Zembla had onlangs een bericht over misstanden op de afdeling. Anonieme bronnen klaagden over een angstcultuur op de afdeling. Bovendien zou de chirurg tot twee keer toe een slagader hebben doorgesneden. Beide patiënten overleden. In een van de dossiers stond dat de lijkschouwer een natuurlijke dood had geconstateerd, maar de lijkschouwer zegt dat het stoffelijk overschot helemaal niet is onderzocht.

De sterfgevallen hadden moeten worden gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg, maar dat gebeurde pas onlangs. De inspectie doet nu onderzoek naar het UMC. Volgens het UMC zijn er geen schikkingen betaald aan nabestaanden en lopen daar ook geen onderhandelingen over.

Kno-artsen UMC Utrecht opereren niet meer
Kno-artsen UMC Utrecht opereren niet meer (Foto: ANP)

Pirellikalender breekt met bloot

De wereldberoemde Pirellikalender moet het in de versie van 2016 stellen zonder naakte modellen. De kalender verscheen voor het eerst in 1964. Door de jaren heen verschenen talloze beroemde vrouwen naakt bij de maanden en op de omslag van de kalender.

Ook komend jaar zijn veel beroemde vrouwen geportretteerd door fotografe Annie Leibovitz, die in 2000 al eens de foto's leverde. Tot de dertien vrouwen die dit keer als model meewerkten, behoren de inmiddels 82-jarige Yoko Ono, de 68-jarige punkzangeres Patti Smith, tennisster Serena Williams, het Russische model Natalia Vodianova en de Amerikaanse actrice Amy Schumer.

Leibovitz verklaarde na het maken van de foto's dat de naakte versie die zij in 2000 maakte een stuk eenvoudiger was geweest dan de aangeklede versie van 2016.

Pirellikalender breekt met bloot
Pirellikalender breekt met bloot (Foto: ANP)

Van Rouwendaal en Weertman zien af van Rio

Sharon van Rouwendaal en Ferry Weertman zien af van deelname aan een prestigieus openwaterzwemevenement in Rio de Janeiro op 12 en 13 december. De twee Nederlandse toppers van het langeafstandzwemmen waren uitgenodigd voor 'The King and Queen of the Sea', een sterk bezette wedstrijd in de Braziliaanse stad, waar volgend jaar de Olympische Spelen plaatshebben.

Van Rouwendaal moet zich vanwege haar volle agenda en met het oog op haar belastbaarheid terugtrekken, meldde de zwembond KNZB maandag. Voor dit evenement is het verplicht samen deel te nemen en om die reden zal Weertman evenmin starten in Rio.

Van Rouwendaal veroverde deze zomer bij de WK zwemmen in Kazan drie zilveren medailles: in het open water op de 10 kilometer en samen met Weertman en Marcel Schouten in de teamwedstrijd, in het bad werd ze tweede op de 400 meter. Ze is genomineerd voor de verkiezing sportvrouw van het jaar.

Van Rouwendaal en Weertman zien af van Rio
Van Rouwendaal en Weertman zien af van Rio (Foto: ANP)

VS willen dat Nederland reiziger controleert

Nederlanders die naar de Verenigde Staten reizen, moeten bij hun vertrek op schiphol al scherp worden gecontroleerd. De Amerikanen zijn met Nederland en zes andere landen over deze maatregel in gesprek.

De VS hebben maandag de toegangsregels voor bezoekers zonder visum verscherpt. Het besluit daartoe vloeit rechtstreeks voort uit de aanslagen die op 13 november in Parijs werden gepleegd.

De controles aan de grenzen, inclusief lucht- en zeehavens, worden verscherpt. Mogelijk moeten ook vingerafdrukken worden afgestaan. Vliegmaatschappijen die de gegevens van hun passagiers tevoren niet grondig genoeg controleren, kunnen een boete oplopend tot omgerekend 47.300 euro verwachten.

Nederland behoort tot de 38 landen waarvan de inwoners zonder een visum naar de VS kunnen reizen. Alleen wie langer dan negentig dagen wil blijven of in Amerika wil gaan werken, moet over een visum beschikken. In totaal reizen elk jaar iets meer dan 19 miljoen mensen zonder visum naar de VS.

VS willen dat Nederland reiziger controleert
VS willen dat Nederland reiziger controleert (Foto: ANP)

De Vries kwam met opnameapparaat 'als koffer'

Astrid Holleeder nam misdaadverslaggever Peter R. de Vries in vertrouwen over haar plan om te getuigen over haar broer. De zus van de crimineel wilde door te verklaren ervoor zorgen dat Holleeder in de gevangenis bleef, zodat hij niet meer verder kon moorden. De journalist gaf haar raad: weet waar jullie aan beginnen en verzamel bewijs, zei hij onder meer.

De zus van 'De Neus' liet maandag weten dat het spannend was om iemand in vertrouwen te nemen. "Als íemand zijn mond voorbijpraat, al is het maar per ongeluk", schetste Astrid Holleeder haar angst maandag tijdens haar getuigenis in het hoger beroep van het grote liquidatieproces.

Van De Vries kreeg ze ook een opnameapparaat. "Zo groot als een koffer zowat. Dat werd hem niet. Het was wel lief bedoeld hoor", aldus Astrid Holleeder.

Afluisterapparatuur
Uiteindelijk kocht ze op eigen houtje afluisterapparatuur. Daar experimenteerde ze mee. Het probleem schuilde erin dat Holleeder altijd fluisterde. Astrid Holleeder stelde ook het Openbaar Ministerie op de hoogte, maar dat was bevreesd voor het idee, aldus de vrouw, die het toen maar zelf deed.

In een later stadium waarschuwde ze De Vries ook voor Holleeder, die zich bedreigend over de misdaadjournalist had uitgelaten. Astrid Holleeder speelde naar eigen zeggen vaker een waarschuwende of bemiddelende rol, voor mensen die in Holleeders vizier dreigden te komen.

Zo probeerde ze Danny K. en Dick V. te waarschuwen, nadat Holleeder zou hebben gezegd dat hij ze 'zou doen' (liquideren) als hij weer genoeg geld had verdiend. Bij Bram Moszkowicz bemiddelde ze toen Holleeder 'erg boos' op hem was. Ze wilde zo voorkomen dat Holleeder met de advocaat 'aan de haal ging'.

De Vries kwam met opnameapparaat 'als koffer'
De Vries kwam met opnameapparaat 'als koffer' (Foto: ANP)

K3 moet nog wennen aan fanatieke fans

De nieuwe meiden van K3 moeten nog een beetje wennen aan de enthousiaste reacties van hun jonge fans. Afgelopen weekeinde stonden Hanne, Marthe en Klaasje voor het eerst als K3 op het podium. "Het was wel wennen", gaf Klaasje toe in RTL Boulevard.

De blondine vond het heel bijzonder dat de jonge fans al 'meekrijsen', ook met de nieuwe nummers. "En dat ze meedansen bij het podium, dat is leuk om te zien", vindt Hanne. Voor de drie is het bijzonder naast hun voorgangers Josje, Kristel en Karen op het podium te staan. "Het zijn onze idolen, dat we nu naast hen zitten is wel leuk", zegt Marthe.

Voor Josje, Kristel en Karen, die met de huidige tournee afscheid nemen van K3, is het ook bijzonder met hun opvolgers op te treden. "Ik heb soms het idee dat ik naast mezelf zit", zegt Josje. Het afscheid valt de dames soms zwaar. "Ook in het publiek zien we traantjes", vertelt Josje. "Ook bij volwassenen", vult Karen aan. "Dat is wel moeilijk."

Fanatieke fans zijn nog wennen voor K3
Fanatieke fans zijn nog wennen voor K3 (Foto: BuzzE)

Vrijheidsbeeld was bedoeld als moslimvrouw

Het voor de Amerikanen zo belangrijke Vrijheidsbeeld in New York was oorspronkelijk bedoeld als moslimvrouw. Het beeld van de Franse beeldhouwer Frédéric Auguste Bartholdi zou namelijk aanvankelijk worden geplaatst bij het Suezkanaal in Egypte. Dat meldt het Smithsonian, het tijdschrift van het gelijknamige Amerikaanse instituut dat wetenschappelijke publicaties van allerlei aard verzorgt.

De toenmalige Egyptische heerser Ismail Pasha vond het project echter te duur en keurde het af. Bartholdi paste zijn ontwerp enigszins aan, waarna het in 1886 in delen werd verscheept naar de Verenigde Staten, als cadeau van het Franse aan het Amerikaanse volk. Het 93 meter hoge beeld staat sindsdien als Amerikaans symbool ter verwelkoming aan de gasten in de New York Bay.

In Egypte nam Ismail Pasha genoegen met een vuurtoren, die later bij Port Saïd naast de ingang van het Suezkanaal werd geplaatst.

Vrijheidsbeeld was bedoeld als moslimvrouw
Vrijheidsbeeld was bedoeld als moslimvrouw (Foto: ANP)

Mighty No. 9 laat vele kanten zien

Mighty No. 9 heeft negen spelmodi waarvan enkele zijn samengevat in onderstaande trailer. De platformer van bedenker Inafune wil vooral veel meer variatie brengen dan zijn eerdere Mega Man-spellen.

Versla de ene Mighty na de andere in Boss Rush, test je 2D-platformskills in de Challenge Mode, of waag je aan de ultieme beproeving in de Maniac Mode – waarin je al sterft bij een enkele treffer. Speel online met of tegen een vriend in co-op uitdagingen en races door de hoofdlevels.

Mighty No. 9 is vanaf 12 februari 2016 verkrijgbaar voor PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, Xbox 360, Xbox One, pc, Wii U en Nintendo 3DS.

Zware straf Panathinaikos na rellen

Panathinaikos moet zwaar boeten voor de rellen in het stadion bij de afgelaste stadsderby tegen Olympiakos Piraeus. De topclub uit Athene kreeg een aftrek van drie punten en dient de eerstvolgende vier thuiswedstrijden zonder publiek af te werken. Ook moet Panathinaikos een boete van 190.000 euro betalen. Olympiakos kreeg bovendien een reglementaire zege van 3-0 toebedeeld.

Het duel werd op 21 november afgelast nadat spelers van de bezoekende club bij het betreden van het veld met vuurwerk werden bekogeld. Olympiakos weigerde nadien aan de wedstrijd te beginnen. De annulering van de wedstrijd leidde op en rond het veld opnieuw tot ernstige ongeregeldheden, ook weer buiten het stadion waar het in de aanloop naar het beladen duel al urenlang onrustig was.

Het bestuur van Panathinaikos heeft beroep aangetekend tegen het vonnis van de Griekse tuchtcommissie.

Zware straf Panathinaikos na rellen
Zware straf Panathinaikos na rellen (Foto: ANP)

IAAF schorst Keniaanse officials

De ethische commissie van de internationale atletiekbond IAAF heeft maandag drie beleidsbepalende Keniaanse officials voorlopig geschorst. Dat zijn Isaiah Kiplagat, de voorzitter van de nationale federatie, zijn medebestuurslid David Okeyo en Joseph Kinyua, de chef de mission van de WK-ploeg 2015.

Ze mogen in elk geval de komende 180 dagen geen enkele functie uitoefenen in de atletiek, totdat is onderzocht of ze het proces van dopingbestrijding in Kenia hebben ondermijnd en de integriteit van de sport hebben aangetast. Het trio is beschuldigd van onacceptabele praktijken, waaronder ook financieel gesjoemel. Kiplagat zou vorig jaar als 'relatiegeschenk' twee auto's hebben gekregen van de atletiekbond van Qatar.

IAAF schorst Keniaanse officials
IAAF schorst Keniaanse officials (Foto: ANP)

Toch Russische fans naar Gent

Fans van de Russische landskampioen Zenit Sint-Petersburg zijn volgende week woensdag toch welkom bij de afsluitende groepswedstrijd in België tegen AA Gent. Dat liet de Belgische titelhouder maandag weten.

De burgemeester van Gent verbood afgelopen vrijdag nog de komst van Russische voetbalsupporters na een negatief advies van de Belgische politie. Het neerhalen door Turkije van een Russische straaljager zou te veel spanning veroorzaken tussen de aanhangers van Zenit en de vrije grote Turkse gemeenschap in Gent.

Nader overleg leidde tot afspraken over een verhoogde inzet van stewards en veiligheidsagenten, zowel aan Belgische als aan Russische kant. Daarop besloot het stadsbestuur van Gent alsnog akkoord te gaan met een bezoek van de Russische fans.

Toch Russische fans naar Gent
Toch Russische fans naar Gent (Foto: ANP)

Kramer laat wereldbeker in Inzell schieten

Meervoudig olympisch schaatskampioen Sven Kramer heeft besloten om de derde wereldbeker komend weekeinde in Inzell te laten schieten. De 29-jarige kopman van Team LottoNL-Jumbo geeft met ploeggenoot Wouter olde Heuvel de voorkeur aan een trainingsstage in Collalbo. Kramer deed vorig jaar ongeveer hetzelfde. Toen sloeg hij de derde wereldbeker in Berlijn in het eerste weekeinde van december over en bereidde hij zich eveneens in de Italiaanse Alpen voor op de belangrijke titeltoernooien.

Met Kramer en Olde Heuvel hebben ook Jorien ter Mors, Ronald Mulder, Stefan Groothuis, Lotte van Beek en Thijsje Oenema zich om uiteenlopende redenen voor de komende driedaagse op de Duitse ijsbaan afgemeld. Bob de Jong en Arjan Stroetinga nemen op de 5000 meter de startbewijzen over. Jan Blokhuijsen en Patrick Roest mogen zich op de 1500 meter in Inzell als vervangers bewijzen.

Kramer laat wereldbeker in Inzell schieten
Kramer laat wereldbeker in Inzell schieten (Foto: ANP)

Hongarije terug op DTM-kalender

De organisatie van het Duitse toerwagenkampioenschap DTM heeft de kalender voor komend jaar officieel bekend gemaakt. De enige wijziging ten opzichte van afgelopen seizoen is dat de Hungaroring na een jaar afwezigheid weer terugkeert op de kalender, ten faveure van de Motorsport Arena Oschersleben. 

Datum Circuit     Land
6-8 mei  Hockenheim l      Duitsland
20-22 mei     Spielberg Oostenrijk  
3-4 juni Lausitzring Duitsland
24-26 juni Norisring Duitsland
15-17 juli Zandvoort Nederland
19-21 augustus   Moskou Rusland
9-11 september Nurburgring Duitsland
23-25 september   Hungaroring Hongarije
14-16 oktober Hockenheim  ll Duitsland
     

Katja vindt gêne rond condooms niet nodig

Katja Schuurman vindt dat je zonder gêne condooms moet kunnen kopen. "Want waar schaam je je voor? Dat je seks hebt?", vraagt de presentatrice, die sinds kort het gezicht is van een merk condooms, in RTL Boulevard.

"Als het gaat over condooms is er in eerste instantie een soort van gêne, maar die moet er juist vanaf", vindt Schuurman. "In principe is seks volgens mij iets heel natuurlijks, iets ontzettend fijns."

Schuurman hoopt als gezicht van het condoommerk 'bij te dragen dat het niet meer iets is wat je niet eens op de toonbank durft de leggen'. Schamen voor het hebben van seks is volgens Schuurman al helemaal niet nodig. "Dat lijkt me eerder iets waar je hartstikke blij mee en tevreden over kan zijn."

Katja vindt gêne rond condooms niet nodig
Katja vindt gêne rond condooms niet nodig (Foto: BuzzE)

Supergirl krijgt een volledig seizoen

De DC-superheldenserie Supergirl mag een volledig seizoen aan afleveringen maken. Variety maakte vandaag bekend dat tv-zender CBS zeven extra afleveringen heeft besteld, bovenop de al eerder geplaatste order van dertien afleveringen.

Met twintig afleveringen is het eerste seizoen van de serie daarmee iets korter dan de 22 afleveringen die gebruikelijk worden gezien als een 'volledig seizoen' in de Amerikaanse televisiewereld, maar desalniettemin betekent het dat de zender vertrouwen heeft in de serie, die eind oktober sterk begon maar daarna wat kijkers begon te verliezen. Gemiddeld scoort het nichtje van Superman echter 11.24 miljoen kijkers per week, wat voldoende is om de serie in het uitzendschema te houden.

Supergirl, met Melissa Benoist in de hoofdrol, was één van de eerste nieuwe series voor het seizoen 2015-2016 dat groen licht kreeg, en beleefde afgelopen zomer haar première op Comic-Con International. Dit was echter nadat de pilot-aflevering, die relatief trouw aan de comics de oorsprong van Supergirl vertelde, in de lente al online was gelekt. De serie wordt mede geproduceerd door Greg Berlanti, die ook verantwoordelijk is voor de DC-series Arrow en The Flash, en wiens nieuwe serie Blindspot eerder al verlengd werd tot een geheel seizoen, plus een vroege toezegging voor een tweede seizoen.

De serie wordt op dit moment nog niet door een Nederlandse omroep uitgezonden.

Melissa Benoist als Supergirl
Melissa Benoist als Supergirl

Bob Saget bevestigt huwelijk Mary-Kate Olsen

Mary Kate Olsen is afgelopen weekeinde getrouwd met Olivier Sarkozy. Dat bevestigde Bob Saget, met wie Olsen in de jaren negentig in Full House speelde, maandag in Today.

"Ze zijn getrouwd, ik ben heel blij voor ze", zei Saget. "Ik hou veel van haar en hoop dat ze gelukkig is."

Volgens diverse Amerikaanse media trouwden de 29-jarige Mary-Kate en de 46-jarige Olivier in het grootste geheim in Manhattan. De twee zouden elkaar tijdens een bescheiden ceremonie in het bijzijn van vijftig gasten het jawoord hebben gegeven. "Ik was niet uitgenodigd, maar heb ze een mazzeltov-berichtje gestuurd", zei Saget maandag.

Bob Saget bevestigt huwelijk Mary-Kate Olsen
Bob Saget bevestigt huwelijk Mary-Kate Olsen (Foto: BuzzE)

Bouterse houdt vast aan zijn onschuld

Desi Bouterse ontkent dat hij op 8 december 1982 vijftien politieke tegenstanders heeft vermoord. Hij heeft dit gezegd in een 'getuigenisgesprek' dat hij had met columnist Sandew Hira. Dat schrijft Hira maandag in zijn wekelijkse column op de Surinaamse nieuwssite Starnieuws.

Bouterse, president van Suriname, geldt voor velen als de hoofdverdachte van de moorden in 1982. Hij was destijds legerleider en daarmee de hoogste man van Suriname dat toen door militairen geleid werd. Bouterse ontkende enkele jaren geleden ook al eens dat hij de tegenstanders van zijn regime heeft vermoord. De politieke verantwoordelijkheid lag wel bij hem, zei hij toen.

Bouterse verklaarde dat de militaire coup die hij in 1980 met vijftien andere militairen pleegde, geen gevolg was van een uit de hand gelopen vakbondsconflict, zoals tot nu toe vaak wordt gezegd, schrijft Hira. Bouterse en Hira, wiens broer een van de vijftien slachtoffers was, spraken de afgelopen dagen over de gewelddadige gebeurtenissen. De reden dat Bouterse meewerkt aan het initiatief van Hira is dat het niet politiek gekleurd is, maar gericht op waarheidsvinding, schrijft Hira.

Op 8 december biedt Hira een verslag van het gesprek aan aan de voorzitter van het parlement. De staatsomroep zal vanaf die dag het gesprek in een aantal afleveringen uitzenden.

Bouterse houdt vast aan zijn onschuld
Bouterse houdt vast aan zijn onschuld (Foto: ANP)

Rutte wil grotere rol bedrijven en burgers

Premier Mark Rutte heeft op de klimaattop in Parijs maandag gepleit voor een grotere rol voor het bedrijfsleven, consumenten, steden en maatschappelijke organisaties. "Klimaatbeleid kan alleen werken als het in de diepste wortels van onze samenleving en het gedrag van mensen doordringt."

In de Franse hoofdstad praten 195 landen over een verdrag om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden Celsius. Nederland volgt in de onderhandelingen de lijn van de EU die in 2030 in totaal 40 procent minder uitstoot van kooldioxide (CO2) wil, dat is de belangrijkste oorzaak van de stijgende temperatuur.

Naast de maatschappelijke betrokkenheid is volgens de premier belangrijk dat landen nationale doelen voor reductie van de CO2-uitstoot vaststellen. Hij wil een juridisch bindend akkoord dat ook rekening houdt met de grote diversiteit van landen. "Het is belangrijk dat elk land naar vermogen bijdraagt."

Hij refereerde ook nog even kort aan de aanslagen die Parijs onlangs troffen. De top toont aan dat de lichten van de stad schitteren als nooit tevoren, aldus de premier.

Rutte wil grotere rol bedrijven en burgers
Rutte wil grotere rol bedrijven en burgers (Foto: ANP)

PDC WK: Barney treft Van Duijvenbode, Van Gerwen loot qualifier

Maandag was de loting voor het wereldkampioenschap darts van de PDC. 72 darters strijden om de wereldtitel. De loting zorgde voor een een Nederlandse wedstrijd in de eerste ronde. Raymond van Barneveld, als zestiende geplaatst in Londen, treft qualifier Dirk van Duijvenbode. In totaal hebben elf Nederlanders zich geplaatst voor het WK. 

Nummer één van de wereld Michael van Gerwen opent het WK met de winnaar van het voorrondeduel Thanawat Gaweenuntawong/Rene Eidams. Van Gerwen is op stoom. Hij won de laatste maand het EK, de Grand Slam of Darts, de World Series of Darts Finals en de Player Championship Finals. 

Vincent van der Voort (15), Jelle Klaasen (19) en Benito van de Pas (24) treffen respectievelijk de Australiër Loz Reyer, de Engelsman Joe Cullen en het Duitse talent Max Hopp. Jan Dekker heeft het zwaarst geloot. Hij is gekoppeld aan tweevoudig wereldkampioen Adrian Lewis (5). Christian Kist komt in de eerste schifting uit tegen Justin Pipe (20). Jeffrey de Zwaan komt uit tegen Michael Smith (8) en Jermaine Wattimena tegen de Oostenrijker Mensur Suljovic (21).

Sven Groen winnaar van het West-Europees kwalificatietoernooi treft in de voorronde de Fin Kim Viljanen. Bij winst dan stuit hij op Kevin Painter.

Titelverdediger Gary Anderson, de huidige nummer twee van de wereld, begint het verdedigen van zijn titel tegen Andy Boulton of Per Laursen. Phil Taylor treft de winnaar van de partij tussen Keita Ono en Alex Tagarao. Peter Wright, die in 2014 de finale verloor van Van Gerwen, speelt in de eerste ronde tegen voormalig jeugdwereldkampioen Keegan Brown.

Het wereldkampioenschap darts begint op 17 december. De finale is op 3 januari 2016. De winnaar gaat naar huis met 300.000 pond, 50.000 pond meer dan vorig jaar. De totale prijzenpot is gevuld met 1,5 miljoen pond (2,1 miljoen euro). 

Loting wereldkampioenschap darts PDC 2015

Voorronde

Michael Rasztovits (Oos) v Rob Szabo (N-Z)
Keita Ono (Jap) v Alex Tagarao (Phi)
Warrick Scheffer (Z-A) v John Michael (Gri)
Qiang Sun (Chi) v Mick McGowan (Ier)
Aleksandr Oreshkin (Rus) v Paul Lim (Sin)
Kim Viljanen (Fin) v Sven Groen 
Andy Boulton (Eng) v Per Laursen (Den)
Thanawat Gaweenuntawong (Tha) v Rene Eidams (Dui)

Hoofdschema

Geplaatst Niet-geplaatst
Michael van Gerwen (1) Thanawat Gaweenuntawong/Rene Eidams
John Henderson (32/Sch) Darren Webster (Eng)
Raymond van Barneveld (16) Dirk van Duijvenbode
Stephen Bunting (17/Eng) Jyhan Artut (Dui)
Michael Smith (8/Eng) Jeffrey De Zwaan
Steve Beaton (25/Eng) Koha Kokiri (Aus)
Ian White (9/Eng) Dimitri Van den Bergh (Bel)
Benito van de Pas (24) Max Hopp (Dui)
Adrian Lewis (5/Eng) Jan Dekker
Andrew Gilding (28/Eng) Gerwyn Price (Wal)
Kim Huybrechts (12/Bel) David Pallett (Eng)
Mensur Suljovic (21/Oos) Jermaine Wattimena
Peter Wright (4/Sch) Keegan Brown (Eng)
Dean Winstanley (29/Eng) Ronny Huybrechts (Bel)
Dave Chisnall (13/Eng) Rowby-John Rodriguez (Oos)
Justin Pipe (20/Eng) Christian Kist
Gary Anderson (2/Sch) Andy Boulton/Per Laursen
Jamie Lewis (31/Wal) Daryl Gurney (N-I)
Vincent van der Voort (15) Loz Ryder (Aus)
Brendan Dolan (18/N-I) Kyle Anderson (Aus)
James Wade (7/Eng) Warrick Scheffer/John Michael
Wes Newton (26/Eng) Cristo Reyes (Spa)
Simon Whitlock (10/Aus) Ricky Evans (Eng)
Jamie Caven (23/Eng) Michael Rasztovits/Rob Szabo
Robert Thornton (6/Sch) Alan Norris (Eng)
Andy Hamilton (27/Eng) Joe Murnan (Eng)
Terry Jenkins (11/Eng) Darin Young (VS)
Mark Webster (22/Wal) Qiang Sun/Mick McGowan
Phil Taylor (3/Eng) Keita Ono/Alex Taragao
Kevin Painter (30/Eng) Kim Viljanen/Sven Groen
Mervyn King (14/Eng) Aleksandr Oreshkin/Paul Lim
Jelle Klaasen (19) Joe Cullen (Eng)

College Enschede wil FC Twente helpen

Het college van Enschede wil het noodlijdende FC Twente te hulp schieten. Het stadsbestuur heeft maandag de gemeenteraad gevraagd in te stemmen met een herfinanciering van de huidige lening aan de eredivisieclub. Het voorstel van B&W zal waarschijnlijk op 14 december in de raad in stemming worden gebracht.

De gemeente Enschede is één van de belangrijkste crediteuren van FC Twente. De huidige clubleiding heeft daarom medewerking van de gemeente gevraagd. Volgens het clubbestuur is dit noodzakelijk om FC Twente op korte termijn van de bedreigde categorie 1 naar de stabielere categorie 2 te brengen in de financiële rangschikking van de KNVB. "Alleen langs die weg kan de proflicentie van FC Twente worden veiliggesteld", liet de clubleiding maandag weten.

FC Twente en de het college willen het stadion onderbrengen in een nieuwe stichting, die volledig losstaat van de club. FC Twente doet daarmee afstand van haar aandelen in het stadion en de nieuwe stichting neemt de schuld op het stadion over. FC Twente gaat dan aan deze stichting jaarlijks huur betalen voor het gebruik van De Grolsch Veste.

Garantstelling

Voor deze constructie is van de gemeente een garantstelling van 32 miljoen nodig, die uitsluitend betrekking heeft op het stadion. Met de hiermee verkregen middelen kan FC Twente de bestaande gemeentelijke lening van 17 miljoen direct aflossen. De clubleiding meldde maandag tevens dat er overeenstemming is bereikt met de overige crediteuren. Het college stelt, mede door recente de ontwikkelingen bij FC Twente, duidelijke voorwaarden aan de garantstelling.

De KNVB is momenteel met een onderzoek bezig naar de omstreden relatie tussen FC Twente en investeringsmaatschappij Doyen. De clubleiding laat eveneens een onafhankelijk financieel onderzoek uitvoeren vanwege onder meer het opduiken van een afsprakendocument, dat bij het huidige bestuur onbekend is. "Opnieuw een uiterst onaangename verrassing uit het verleden. Met de garantstelling van de gemeente zet FC Twente een enorme stap richting een financieel gezonde toekomst", liet de clubleiding maandag weten.

College Enschede wil FC Twente helpen
College Enschede wil FC Twente helpen (Foto: ANP)

Nutella: geen Isis op het potje

De teleurstelling was groot toen de 5-jarige Isis Taylor haar naam geweigerd zag door de Nutella-machine die in de supermarkt stond. In Australië kunnen kinderen bij wijze van reclamestunt hun naam laten afdrukken op een pot hazelnootpasta. Helaas geldt dit niet voor alle kinderen.

Vooral in Engelstalige landen staat de Islamitische Staat, de harde kern van Allah die nogal aan het huishouden is in Syrië, Irak en delen van Libië en Egypte, bekend als Isis. Dat dit ook een hele normale meisjesnaam is en bovendien een ooit populaire Egyptische godin, hebben fabrikanten als Nike en Nutella maling aan. In hun fenomenale kortzichtigheid hebben deze bedrijven de naam Isis voor het gemak maar even volledig haram verklaard. Dit heeft tot gevolg dat Isis geen schoenen met haar naam erop kan bestellen en niet de mogelijkheid krijgt om hazelnootpasta te smikkelen uit haar 'eigen' potje.

Volgens Nutella kan Isis dus de pot op. Of, zoals het bedrijf het zelf stelt: "Bij dit soort campagnes houden we altijd een lijst aan met woorden die verkeerde interpretaties kunnen oproepen en waar wij als merk niet mee geassocieerd willen worden".

Een briefje naar Ferrero, het moederbedrijf van Nutella, mocht niet baten. Het bedrijf houdt voet bij stuk.

Hockeyers sluiten groepsfase af met zege

De Nederlandse hockeyers hebben de voorronde van de World League Final in Raipur afgesloten met een overwinning. Oranje versloeg India maandag met 3-1, na een tamme eerste helft zonder doelpunten en gaat als nummer één van poule B naar de kwartfinales. Dat betekent een duel met de minste tegenstander uit poule A, vermoedelijk Canada.

In de eerste twee kwarten gebeurde amper iets. Wel kreeg India een enorme kans. Ramandeep Singh mocht vrij in de cirkel uithalen, maar raakte de bal slecht. Keeper Jaap Stockmann kon redden. Bondscoach Max Caldas noteerde maar een paar doelpogingen, van Valentin Varga (backhand) en Constantijn Jonker.

Het vertoonde spel zal zowel Caldas als Roelant Oltmans, die bij de Indiase selectie Paul van Ass is opgevolgd, hebben geïnspireerd tot een hartig woordje in de rust. Na de hervatting kwam er meteen beleving. Het resulteerde snel in de 1-0 van Mink van der Weerden, uit de eerste strafcorner die Nederland kreeg. Zijn befaamde sleeppush ging hard en secuur in de linkerhoek tegen de plank.

Mirco Pruijser verdubbelde de marge even later. Hij rondde een gecontroleerde voorzet van Van der Weerden beheerst af. De Indiase defensie was op dat moment uitgehold doordat Rupinder Pal een tijdstraf van twee minuten uitzat. De gastheren kwamen met nog een klein kwartier op de klok terug door Chinglengsana Kangujam. Hij sloeg in de rebound van een strafcorner, die tegen de stick van uitloper Niek van der Schoot belandde, raak.

De hoop op een goed resultaat vervloog snel door toedoen van Roel Bovendeert. Hij ramde een assist van de ijverige Billy Bakker, uitgeroepen tot man-of-the-match, in het dak van het doel. India drong de slotfase nog wel aan maar zonder succes. Aanvoerder Robert van Horst, die zijn 250e interland speelde, regisseerde de Nederlandse verdediging uitstekend.

Nederland speelde eerder gelijk tegen Duitsland (0-0) en versloeg Argentinië (3-2).

Hockeyers sluiten groepsfase af met zege
Hockeyers sluiten groepsfase af met zege (Foto: ANP)

Pirelli heeft 12 uur om de 'cliff' terug te brengen

Pirelli motorsport-baas Paul Hembery heeft zijn zorgen geuit over het gelimiteerde aantal testuren dat de bandenfabrikant tijdens de komende test in Abu Dhabi heeft om de 'cliff' te herintroduceren. Pirelli heeft de testdag ingelast om de nieuwe constructie voor de 2016 banden te ontwikkelen. Ook wordt de test gebruikt om de nieuwe ultrazachte compound te testen.

Pirelli wil in 2016 het aantal pitstops per race verhogen, nadat het aantal in het afgelopen seizoen lager lag dan Pirelli graag had gezien. Alhoewel de focus tijdens de test ligt op het testen van de vier verschillende concepten van de ultrazachte compund, heeft Hembery ook andere plannen: "We hebben één kans voor het volgende seizoen en we weten niet of het gaat werken zoals we ervan verwachten, maar we gaan proberen om de 'cliff' terug te brengen. We hebben een aantal concepten dat we zullen testen, maar het is enorm moeilijk om dat goed te doen met slechts één testdag."

De nieuwe ultrazachte band is één van de grootste veranderingen voor 2016. Tijdens de test krijgen de teams vier verschillende concepten, zonder te weten wat ze precies testen. Het voornaamste doel dat Pirelli heeft is om een speciale kwalificatieband te krijgen in sommige races. "Het zal iets zijn waarmee teams, als ze ervoor gekozen hebben, een agressieve eerste stint kunnen rijden, dus ik ben erg benieuwd wat de test brengt," vertelde Hembery over de test. "We geloven dat we iets hebben na de test, ook al is het misschien te vroeg om er iets over te zeggen."

Peter Jackson hint naar Doctor Who-betrokkenheid

De kans dat regisseur Peter Jackson één of meerdere afleveringen van de tv-serie Doctor Who gaat regisseren lijkt flink toegenomen, nu Jackson een Doctor Who-getinte video op zijn Facebook heeft geplaatst.

In de video, waarin bekende figuren uit de serie voorkomen, lijkt de Lord of the Rings-regisseur te verwijzen naar eerdere berichtgeving over zijn wens om eens een aflevering van de serie te regisseren. Jackson zou enige tijd geleden al gezegd hebben een aflevering te willen aansturen "in ruil voor een Dalek". De hints in de video lijken te verwijzen naar een meer concreet contact tussen Jackson en Steven Moffat, showrunner van Doctor Who.

Home Invasion

This was an interesting weekend...

Posted by Peter Jackson on Sunday, 29 November 2015

Als Jackson inderdaad naar Cardiff, waar Doctor Who wordt geproduceerd, afreist om een regieklus te doen zal hij de meest bekende Doctor Who-regisseur in de geschiedenis van de BBC-serie zijn. De serie heeft in zijn 52-jarige bestaan rond de honderd regisseurs gekend, die bijna allemaal afkomstig zijn uit het televisiecircuit. Vorig seizoen werden nog twee afleveringen geregisseerd door Ben Wheatley, die kleine filmsuccessen had met Kill List en Sightseers.

Ontploffingen, overal ontploffingen in Just Cause 3 launchtrailer

Ontploffingen zijn het ding in Just Cause 3, naar het schijnt. Alles ontploft door alles en dat zullen we weten ook. Het thema van de launchtrailer is dan ook een reeks ontploffingen. Ondersteund door rap. 

De launchtrailer komt voort uit een competitie waarin deelnemers een trailer moesten maken die de sfeer en actie van Just Cause 3 overbracht. Het resultaat zie je hieronder. Roept u maar: cringeworthy of stiekem downloaden als mp3?

Just Cause 3 lanceert morgen, 1 december, voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Motordeal Red Bull niet afhankelijk van Lotus

Volgens Red Bull-teambaas Christan Horner is de overeenkomst met Renault voor volgend jaar kogelvrij, zelfs als de overname van Lotus mislukt en de fabrikant in zijn geheel uit de Formule 1 verdwijnt. In Abu Dhabi onthulde Horner dat Red Bull een motordeal met Renault had gesloten voor 2016. Renault zelf is ondertussen ook bezig met een overname van Lotus om weer met een eigen team aan de start van een Grand Prix te verschijnen.

De toekomst van Red Bull was lange tijd onzeker. Door teleurstellende resultaten zei het team het contract met Renault dat nog tot 2016 liep op, maar vervolgens kon er geen vervangende motorleverancier worden gevonden. Na mislukte onderhandelingen met onder andere Mercedes en Ferrari was de enige uitweg die Red Bull nog had een hereniging met Renault. 

Renault stelde enkele eisen aan een nieuwe overeenkomst. De sponsordeals met Infiniti en Total leveren Red Bull meer dan genoeg om de motoren te betalen. Vanaf 2017 worden de inkomsten van de twee Renault-gerelateerde sponsoren gekort, waardoor Red Bull zelf meer aan Renault moet betalen. Het extra inkomen voor Renault zal het bedrijf helpen om een meerderheidsbelang in Lotus te verkrijgen.

De overname van Lotus is bijna rond, maar onderhandelingen met Bernie Ecclestone over de extra historische inkomsten waar het team recht op claimt te hebben kunnen een mogelijke spelbreker worden. Vermoed wordt dat er een laatste bod bij Ecclestone ligt en dat de deal niet doorgaat als deze wordt verworpen door de Engelsman, met mogelijk zware gevolgen voor Lotus.

Toch maakt Horner zich geen zorgen over het lot van zijn team: "Er is duidelijk enorm veel gebeurd de afgelopen weken. Ik ben niet vrij om te zeggen wat er precies is gebeurd, maar ik ben er zeker van dat alles goed gaat komen. Wat wel duidelijk is, is dat de situatie waar we in zitten duidelijk is en dat we een overeenkomst voor volgend jaar hebben. Ik zou graag willen zeggen wat die overeenkomst is, maar helaas mag ik dat niet."

Ondanks het feit dat Renault de motoren gaat leveren, bestaat er een kans dat deze niet onder het merk Renault gaat vallen, maar onder Nissan F1, om het gat tussen het team en de fabrikant te vergroten. Gevraagd naar deze geruchten, antwoordde Horner: "Ik ga niks bevestigen of ontkennen. Het wordt bekend gemaakt binnen een week."

Motordeal Red Bull niet afhankelijk van Lotus (Foto: Red Bull)
Motordeal Red Bull niet afhankelijk van Lotus (Foto: Red Bull)

Virginia van Eck verlaat Peter Jan Rens

Virginia van Eck heeft na vier jaar een punt gezet achter haar relatie met Peter Jan Rens. Volgens haar is het 'genoeg geweest om alle problemen aan te horen en te vechten voor mijn eigen eerlijkheid', schrijft ze op Facebook.

Virginia schrijft dat zij en Peter Jan 'goede en slechte tijden hebben gehad'. De media-aandacht waar haar relatie met de voormalig presentator geregeld op kon rekenen, viel Virginia zwaar. 'Alle leugens' die in de media zijn verschenen hebben haar 'tot op het bot geraakt'. "Mijn zoon die alles moet zien en meemaken wat er gebeurt met zijn moeder - dat heeft mij tot genoeg bezinning gebracht om de stekker eruit te trekken."

Met Peter Jan kreeg Virginia vorig jaar een dochter, Djelisa. Voordat ze de ruim veertig jaar oudere 'Meneer Kaktus' leerde kennen, kreeg Virginia al een zoon. "Het leven wat ik nu tegemoet ga, zal in rust zijn met mijn kinderen", voorspelt Virginia.

Een eventuele verzoening met Peter Jan sluit ze niet helemaal uit. "We blijven vrienden en doen het beste voor Djelisa. Misschien komt het goed, de tijd zal het leren."

Virginia van Eck verlaat Peter Jan Rens
Virginia van Eck verlaat Peter Jan Rens (Foto: BuzzE)

Holland Casino begint kort geding tegen FNV

Holland Casino stapt naar de rechter om te voorkomen dat vakbond FNV komende maand acties op touw kan zetten. De vakbond dreigde daar vrijdag mee. FNV wilde het gokbedrijf zo dwingen in te stemmen met onder meer een loonsverhoging van 3 procent.

Holland Casino zegt niet akkoord te willen en kunnen gaan. Daarom heeft de onderneming een kort geding aangespannen dat woensdag dient.

In het ultimatum van FNV worden volgens Holland Casino eisen gesteld die 'buitenproportioneel' zijn. "FNV stelt nieuwe eisen aan een tussen-cao waar al overeenstemming over is bereikt. Het grootste verwijt dat de FNV richting Holland Casino maakt is dat de medewerkers niet mee profiteren van de betere resultaten. Dat is absoluut niet waar", heeft Holland Casino in een verklaring laten weten.

Holland Casino begint kort geding tegen FNV
Holland Casino begint kort geding tegen FNV (Foto: ANP)

Sint bestelt tien pakjes per seconde

Webwarenhuis Bol.com verwacht dat maandag de drukste dag zal zijn voor sinterklaascadeautjes. Ongeveer 300.000 pakjes zullen even na middernacht het pakhuis verlaten om bezorgd te worden bij mensen thuis of een afhaalpunt. Het komt er volgens een woordvoerster van Bol.com op neer dat op het drukste moment ongeveer tien bestellingen per seconde zullen worden gedaan. De piek ligt waarschijnlijk rond 21.30 uur, 'als de dinertafel is afgeruimd en de kinderen op bed liggen'.

Uit de cijfers van het bedrijf blijkt dat inwoners van Utrecht en Noord-Holland de meeste cadeautjes bestellen. Brabanders geven het meeste geld uit aan sinterklaascadeaus, inwoners van Groningen en Overijssel het minst. De gemiddelde uitgave per cadeau is 26 euro.

De populairste cadeaus voor kinderen zijn: het Playmobil Kinderziekenhuis, het Poepspel, de Xoomy Tekenmachine, het spel Tijdbom!, De Gorgels van Jochem Myjer, Kinderen voor Kinderen deel 36, dvd's van de Minions en Binnenstebuiten en de game Just Dance 2016.

Voor volwassenen bestelt de goedheiligman vooral 25 van Adèle en Evenwicht van Marco Borsato, Neem een geit van Claudia de Breij, Jamie's superfood voor elke dag en de dvd's van The Bridge en The Hobbit 3 extended edition.

Sint bestelt tien pakjes per seconde
Sint bestelt tien pakjes per seconde (Foto: ANP)

München nieuwe thuisbasis Transavia

Transavia gebruikt München vanaf komend voorjaar als uitvalsbasis voor vluchten naar achttien bestemmingen. De budgetvlieger uit de groep Air France-KLM stationeert vier vliegtuigen in de Beierse hoofdstad.

De toestellen worden onder meer ingezet voor vluchten naar zonbestemmingen als Palma de Mallorca, Faro, Palermo en Marrakech. Daarnaast komt belangrijke zakelijke bestemmingen als Kopenhagen en Brussel op het programma te staan. Het gaat in totaal om meer dan honderd vluchten per week.

De aankondiging van maandag komt niet als een verrassing. Eerder deze maand werd al duidelijk dat Transavia personeel aan het werven was voor een nieuw te openen basis in München. Daarmee gaat het bedrijf direct de concurrentie aan met Lufthansa en prijsvechter Germanwings.

Air France-KLM wil al geruime tijd dat Transavia ook buiten de twee thuismarkten gaat opereren. Met name in Frankrijk stuitten die plannen evenwel op verzet. Het personeel daar vreest dat de werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden in eigen land zullen lijden onder dergelijke buitenlandse avonturen.

120 nieuwe banen
De kwestie was de hoofdreden voor de piloten van Air France om in het najaar van 2014 twee weken lang te staken. Dat kostte de luchtvaartgroep, die financieel toch al in zwaar weer verkeerde, bijna een half miljard euro. De uitbreidingsplannen verdwenen in de kast, maar werden eerder dit jaar toch weer afgestoft.

De nieuwe vestiging in München wordt vanuit Nederland bestuurd en is goed voor zo'n 120 nieuwe banen op de Zuid-Duitse luchthaven. Doel is om in het eerste jaar een miljoen passagiers van en naar München te vervoeren.

München nieuwe thuisbasis Transavia
München nieuwe thuisbasis Transavia (Foto: ANP)

Winteropvang open voor Amsterdamse daklozen

Dak- en thuislozen in Amsterdam kunnen vanaf dinsdag weer terecht bij de winteropvang. Ook dit jaar biedt de gemeente ze gedurende de koude maanden onderdak, nu in een voormalige school in Amsterdam-West. In tegenstelling tot andere grote steden, waar de opvang ingaat als de (gevoels)temperatuur onder het vriespunt is, kunnen de Amsterdamse dak- en thuislozen vier maanden lang binnen slapen.

De gemeente besloot hiertoe vorige winter, om de dak- en thuislozen dezelfde hulp te kunnen bieden als uitgeprocedeerde asielzoekers. Die kunnen namelijk gebruik kunnen maken van de bed-, bad- en broodvoorziening.

In de winteropvang is plek voor maximaal 350 personen. Ze kunnen hier dagelijks vanaf 16.30 uur een bed, douche, warme maaltijd en ontbijt krijgen.

Winteropvang open voor Amsterdamse daklozen
Winteropvang open voor Amsterdamse daklozen (Foto: ANP)

Toch grote zaken in bedreigde rechtbanken

De zeven rechtbanken die met inkrimping werden bedreigd, blijven 'volwaardige rechtspraaklocaties'. Dat meldt de Raad voor de Rechtspraak maandag.

In plannen die eind augustus verschenen, stond dat in Almelo, Assen, Alkmaar, Dordrecht, Lelystad, Maastricht en Zutphen niet meer alle rechtszaken zouden worden afgehandeld. Daardoor zouden op die plekken geen dure voorzieningen als beveiliging, cellenblokken en grote zittingszalen moeten worden betaald.

De plannen stuitten op groot verzet in de betrokken plaatsen, maar ook bij rechters, advocaten, officieren van justitie en in de politiek.

Toch grote zaken in bedreigde rechtbanken
Toch grote zaken in bedreigde rechtbanken (Foto: ANP)

Anouk onzeker door meerdere miskramen

Anouk heeft meerdere miskramen achter de rug. Dat vertelt de zangeres, die graag een kindje wil met haar vriend Dominique Schemmekes, in een interview met Het Laatste Nieuws.

Anouk vertelt dat ze 'een beetje onzeker' is geworden 'na die miskramen'. "Tegelijk wil ik daar niet al te dramatisch over doen, hoor. Ik heb al vijf gezonde kinderen, het moet zó erg zijn voor vrouwen die zoiets aan het begin meemaken, dat besef ik nu pas. Maar net omdat het altijd goed is gegaan, en het gaat dan een paar keer na mekaar mis, sta je daar toch wel even bij stil."

De zangeres wil 'heel graag' een zesde. "Omdat het een kind met Dominique zou zijn. Want in principe had ik genoeg aan vijf." Anouks twintig jaar jongere vriend wil zelf ook een keer een zwangerschap 'meemaken, en voelen, en ervaren'. "Dus ik heb gezegd: nou ja, als dat er één is, dan wil ik nog wel een keer proberen."

Een zesde kind is voor de 40-jarige Anouk wel echt het laatste. "Dan wil ik meteen daarna al een knoop in die eileiders gooien. De boel afsluiten."

Anouk onzeker door meerdere miskramen
Anouk onzeker door meerdere miskramen (Foto: BuzzE)

Emotionele zus Holleeder vertelt over moorden

Een af en toe emotionele Astrid Holleeder heeft maandag in het liquidatieproces bij het gerechtshof verteld over de gesprekken met haar broer Willem Holleeder over criminele afrekeningen. Die verklaringen zijn van belang voor zowel het proces tegen Holleeder als het liquidatieproces met hoofdrolspelers als Dino Soerel, Fred Ros, Jesse R.

Astrid Holleeder, zelf advocaat, liet weten dat de verklaringen over haar broer voor haar als verraad voelen. Ik heb mijn broer gepakt op zijn meest zwakke momenten, zei ze, 'toen hij het meest van mij afhankelijk was', aldus de vrouw die door haar broer in vertrouwen werd genomen.

Reden dat ze de voor haar levensgevaarlijke stap heeft genomen om gesprekken met Holleeder op te nemen en te verklaren was de 'ongezonde bloeddorst' van haar broer. Volgens Astrid Holleeder was Willem alweer bezig met nieuwe mogelijke slachtoffers en moest dat stoppen.

Emotionele zus Holleeder vertelt over moorden
Emotionele zus Holleeder vertelt over moorden (Foto: ANP)

Asscher wil meer 50-plussers aan het werk

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) wil samen met werkgevers en werknemers concrete maatregelen afspreken waardoor meer langdurig werkloze ouderen aan de slag kunnen.

Hoewel de werkloosheid afneemt, vindt Asscher dat vijftigplussers hierbij achterblijven. Er is dus meer nodig, schrijft hij maandag aan de Tweede Kamer. Hij denkt daarbij onder meer aan netwerkbijeenkomsten, sollicitatietrainingen en scholingsbonnen.

Asscher vindt het verder cruciaal dat er anders gedacht gaat worden over ouderen op de arbeidsmarkt. Hij wil dat het normaal wordt om oudere werknemers aan te nemen. Veel werkgevers nemen nu liever jongere arbeidskrachten aan, omdat die goedkoper en minder vaak ziek zouden zijn.

Boegbeeld
De minister overlegt de komende tijd met werknemers en werkgevers over concrete maatregelen om werkloosheid onder ouderen te voorkomen en werkzoekenden van 50 vijftig jaar en ouder sneller aan het werk te krijgen.

De Tweede Kamer heeft Asscher gevraagd een boegbeeld aan te stellen om negatieve opvattingen over oudere werknemers te bestrijden. De minister is daar mee bezig en laat het de Kamer weten als hij de juiste kandidaat heeft gevonden die het gezicht wordt van "het nieuwe denken"over ouderen op de arbeidsmarkt.

Asscher wil meer 50-plussers aan het werk
Asscher wil meer 50-plussers aan het werk (Foto: ANP)

Artsen: boerkaverbod onwenselijk en onnodig

Het is een slecht idee om vrouwen te verbieden een boerka te dragen als ze in een zorginstelling komen. Het kabinet had dat vrijdag aangekondigd, maar het is onwenselijk en onnodig, zei de artsenfederatie KNMG maandag.

Volgens de organisatie lost het boerkaverbod niets op. Het wordt juist alleen maar moeilijker voor mensen om zorg te krijgen. Bovendien moeten vrouwen al hun gezicht laten zien om zich te identificeren, aldus het KNMG. En als een vrouw haar gezicht niet wil laten zien, kan een arts het beste beslissen wat er moet gebeuren.

Het kabinet verbiedt het dragen van kleren die het gezicht bedekken, zoals boerka's en nikabs. Het verbod geldt voor het onderwijs, zorginstellingen, overheidsgebouwen en in het openbaar vervoer. Op overtreding komt een boete van 405 euro te staan. De Raad van State was al tegen. Die vond het een inperking van de vrijheid van godsdienst.

De onderwaterwereld van Fallout 4

De wereld van Fallout 4 is dusdanig druk dat je bijna zou vergeten dat er ook een onderwaterwereld is. Gelukkig voor ons is er een gebruiker van Reddit, FiveStarFacial55, die voor ons per ongeluk de oceaan invalt.

Zijn tocht onder water heeft hij in verschillende screenshots vastgelegd. We zien een rijk gevulde en variërende omgeving met algen, een pijpleiding en zelfs een onderzeeër. Veel is er echter niet te doen, hij heeft welgeteld één stuk loot weten te vinden, maar uiteraard zijn er alweer genoeg geruchten ontwaakt. De populairste vooralsnog is dat Bethesda werkt aan onderwater DLC, omdat er eerder ook al een harpoen-geweer is gevonden in de gamedata.

Hoe dan ook, het is ongetwijfeld een stuk van de game die lang niet iedereen in-game gaat bewonderen. Een aantal van de screenshots kun je hieronder vinden, de rest in het bronartikel.

Fallout 4 onder water

Fallout 4 onder water 2

Fallout onder water 3

Poetin gaat Erdogan niet zien op klimaattop

De Russische president Vladimir Poetin is niet van plan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan te ontmoeten op de internationale klimaattop in Parijs maandag. Dat heeft een woordvoerder van het Kremlin gezegd. Een gesprek met de Amerikaanse president Barack Obama is wel "waarschijnlijk".

Turkije haalde vorige week een Russisch gevechtsvliegtuig neer aan de grens met Syrië. De relatie tussen de twee landen staat sindsdien op scherp.

Turkije heeft laten weten geen excuses aan te bieden aan Rusland voor het neerschieten van een Russisch gevechtsvliegtuig bij de Turks-Syrische grens. Dat maakte de Turkse premier Ahmet Davutoglu maandag duidelijk in Brussel tijdens een bezoek aan de NAVO.

"Geen land kan van ons excuses vragen voor het doen van onze plicht'', zei hij. "Dit is de Turks-Syrische grens, van geen ander land'', voegde de premier toe.

De spanningen tussen Turkije en Rusland zijn zeer hoog opgelopen nadat vorige week een Russisch toestel werd neergeschoten door de Turken. Zij claimen dat het Russische vliegtuig na tig waarschuwingen in het Turkse luchtruim bleef. Rusland ontkent dit en noemde het neerhalen van het toestel een provocatie en eist dan ook excuses.

De verdediging van het Turkse luchtruim is "een recht, een plicht'' zei Davutoglu. Hij hoopt dat Rusland de aangekondigde economische sancties zal heroverwegen.

Poetin gaat Erdogan niet zien op klimaattop
Poetin gaat Erdogan niet zien op klimaattop (Foto: ANP)

Wilders in Hitler-film Er Ist Wieder Da

PVV-leider Geert Wilders is aan het slot van de film Er Ist Wieder Da even te zien in een compilatie van toespraken van rechtse Europese politici. De Hitler-komedie Er Ist Wieder Da is een succes in de Nederlandse bioscopen. De film werd in het eerste weekeinde bezocht door 20.000 bezoekers, heeft distributeur Dutch FilmWorks bekendgemaakt.

Dat zijn er evenveel als tien jaar geleden bij Der Untergang, de dramafilm die vertelde over de laatste dagen van Hitler. Deze film was uiteindelijk met 300.000 bezoekers de best bezochte Duitstalige titel in de Nederlandse theaters in ruim twintig jaar tijd. Ook in Duitsland zelf is Er Ist Wieder Da een grote hit: daar werd de film bezocht door meer dan 2,3 miljoen bezoekers.

De verfilming van het gelijknamige boek van schrijver Timur Vermes vertelt over de terugkeer van Hitler in het Berlijn van het heden. Niemand weet waar hij vandaan komt, maar de media werpen zich gretig op de energieke en geestige talkshowgast. Er Ist Wieder Da draait in 63 Nederlandse bioscopen.

Zwarte Piet-hater te gast bij RTL Late Night

In RTL Late Night is maandagavond de Amerikaanse tv-maker Roger Ross Williams te gast. Williams heeft voor CNN een korte film gemaakt over onze 'racistische' Zwarte Piet. Presentator Humberto Tan vraagt op voorhand begrip voor de keuze om Williams aan het woord te laten, schrijft Mediacourant.

De Amerikaanse tv-maker wil Nederland in het hart raken met zijn documentaire. 'Als de wereld deze praktijken ziet, kan dat grote gevolgen hebben voor het toerisme en dus ook voor de economie', dreigde hij eerder. De korte film is maandag in première gegaan op de website van CNN.

Tan wil begrip tonen voor Williams. 'We kunnen wegkijken en hem bij voorbaat wegzetten als ‘zeurpiet’ of we kunnen proberen te luisteren naar zijn verhaal en argumenten. Ik kies vol overtuiging voor het tweede', zegt de presentator. 'Hoe onschuldig het feest ook bedoeld is, er zijn ongewenste effecten waar we niet enkel over kunnen zwijgen.'

Tan: 'Voor de duidelijkheid: ik ben enorm voor het Sinterklaasfeest maar met een aangepaste Piet! En ook voor de duidelijkheid: voor mij is niet iedere voorstander van de klassieke zwarte Piet een racist. Maar kijk niet weg! Ga in gesprek en sta open voor hoe anderen Zwarte Piet kunnen ervaren.'

Humberto Tan
Humberto Tan ontvangt maandagavond de Amerikaanse tv-maker Roger Ross Williams.

[eSports] Uitslag groep A Hearthstone Team Celestial Invitational

Vandaag is de Team Celestial Invitational begonnen, ook wel bekend als 'CSS'. Het is een Hearthstone-toernooi van het Chinese team Celestial, waaraan acht Chinese spelers meedoen en acht uitgenodigde spelers, voornamelijk bekende streamers uit het Westen.

Het format is een best-of-five conquest zonder bans, met de regel dat elke speler in de groepsfase elk van de negen klasses uit Hearthstone één keer moet gebruiken. Elke dag tot en met donderdag speelt een andere groep de groepsfase, waarna de finaleronden plaatsvinden op vrijdag. Vandaag speelde Groep A, waarvan je de uitslag onderaan dit bericht kunt vinden. Benieuwd naar de matches zelf? Lees hieronder dan nog even verder.

In Groep A speelden Firebat (Wereldkampioen 2014), Lifecoach (bekend van zijn tactische en lange spel) en twee Chinese spelers: CLZoro en Blue. Dat het een interessant toernooi zou worden, was al snel duidelijk. In de eerste match tussen Firebat en CLZoro bracht Firebat een deck dat je meestal niet ziet in toernooien: Mill Rogue. Een slimme keuze was het wel, want zijn tegenstander was kansloos. Dit momentum hield hij vast: 3-1.

Voor Lifecoach was het een interessante eerste match. Voor het eerst in de geschiedenis van Hearthstone gebruikte hij Priest in een toernooi. In zijn match tegen Blue legde het hem echter geen windeieren. Hij won van de Druid van Blue en pakte ook de match: 3-1. Na deze match speelden de beide uitgenodigde spelers tegen elkaar. Beide spelers brachten Mech Shaman met zich mee, vooral voor Lifecoach een verrassing aangezien hij nooit gaat voor een agressieve speelstijl. Dat Lifecoach dit niet gewend is werd snel duidelijk. In plaats van vol voor de damage te gaan, vocht hij (te)veel voor board control. Dit leidde naar een 2-0 voorsprong voor Firebat, maar Lifecoach vocht terug tot 2-2. In de laatste ronde was het echter Firebat die met de winst aan de haal ging door een topdeck en perfecte RNG: Crackle voor 5 damage.

De rest van de matches was redelijk recht toe, recht aan zonder echte verrassingen. Blue tegen CLZoro eindigde in een 3-1 overwinning voor Blue. Ook Firebat tegen Blue eindigde in 3-1, maar dit keer in het voordeel voor Firebat. Firebat wint hiermee alle drie zijn wedstrijden en is door naar de kwartfinales. Lifecoach verloor de laatste wedstrijd van CLZoro, maar gaat toch door naar de kwartfinales wegens een beter puntensaldo. 

Morgen speelt Groep B, met daarin Eloise, Fuoliver, Surrender en Jiesha.

Groep A Firebat Lifecoach Blue CLZoro Eindstand
Firebat* x  3-2 3-1 3-1 Eerste (9-4) 
Lifecoach* 2-3 x 3-1  1-3 Tweede (6-7)
Blue 1-3  1-3 x 3-1 Derde (5-7) 
CLZoro 1-3  3-1 1-3 x Vierde (5-7) 

*door naar de kwartfinale.

DWDD met vluchtelingenlied Kinderen voor Kinderen

Wie vanavond op NPO 1 kijkt naar De Wereld Draait Door krijgt een vluchtelingenlied te zien, van Johnny de Mol samen met Kinderen voor Kinderen. Het speciaal opgenomen nummer Waarom Moet Ik Gaan? beleeft zijn première in de VARA-talkshow, zo meldt de omroep.

De VARA heeft het kinderkoor een vluchtelingenlied laten opnemen en vroeg De Mol om zijn medewerking. 'Aanleiding was zijn indrukwekkende speech bij de uitreiking van de Televizier Ring', zegt de omroep. In die speecht bracht De Mol verdraagzaamheid onder de aandacht. 'Johnny voelt zich erg betrokken bij het lot van kinderen waar ook ter wereld.'

De Mol: 'Toen ik werd benaderd door Kinderen voor Kinderen hoefde ik niet lang na te denken. Voor kinderen is hetgeen er nu met hen en om hen heen gebeurt, in de wereld en in Nederland, onbegrijpelijk.'

Het nieuwe lied, dat gaat over vluchtelingenkinderen, staat op de 36e cd van Kinderen voor Kinderen, getiteld Raar Maar Waar. Dat album bivakkeert al weken in de top 3 van de Nederlandse albumhitlijst.

Johnny zingt met Kinderen voor Kinderen
Johnny zingt met Kinderen voor Kinderen (Foto: BuzzE)

'Abdeslam ontsnapt naar Syrië'

De Franse inlichtingendiensten gaan ervan uit dat Salah Abdeslam, de voortvluchtige verdachte van de aanslagen in Parijs, naar Syrië is ontkomen. Dat meldt zowel een bron dicht bij het onderzoek als een bron bij de terrorismebestrijding aan nieuwszender CNN.

Sinds de aanslagen, waarbij 130 mensen om het leven kwamen, zijn opsporingsdiensten op zoek naar de verdachte. Het leidde tot verschillende huiszoekingen in Frankrijk, België en Duitsland. Mede omdat Abdeslam voorvluchtig is, werd ook uitgegaan van een verhoogde terreurdreiging.

'Abdeslam ontsnapt naar Syrië'
'Abdeslam ontsnapt naar Syrië' (Foto: ANP)

Miljardairs komen met klimaatinitiatief

Microsoft-oprichter Bill Gates en andere steenrijke filantropen, als Mark Zuckerberg van Facebook, Jack Ma van Alibaba en Richard Branson van Virgin, gaan miljarden steken in onderzoek naar duurzame energie. Gates heeft dat maandag bekendgemaakt op de eerste dag van de klimaattop in Parijs.

Het initiatief heet de Breakthrough Energy Coalition en is bedoeld om bedrijven te helpen innovaties op het gebied van schone energie 'uit het lab en op de markt' te krijgen. Met de coalitie willen de investeerders zowel de opkomst van schone energie versnellen als winst maken, liet Gates op zijn eigen blog weten. Om hoeveel geld het precies gaat is niet duidelijk.

In totaal zijn er meer dan 25 extreemrijken bij het initiatief betrokken, uit tien verschillende landen. Gates is met een geschat vermogen van 84,6 miljard dollar (zo'n 80 miljard euro) momenteel de rijkste man op aarde. Hij zei eerder al dat hij komende vijf jaar ongeveer een miljard dollar wil vrijmaken voor onderzoek naar schone energie.

Miljardairs komen met klimaatinitiatief
Miljardairs komen met klimaatinitiatief (Foto: ANP)

TSN krijgt uitstel van betaling

TSN Thuiszorg hoeft voorlopig minder rekeningen te betalen. Het bedrijf heeft maandag uitstel van betaling gekregen, nadat het daar vrijdag om had gevraagd. TSN hoeft voorlopig alleen salarissen, hypotheken en belastingen te betalen.

Het uitstel geldt voor het TSN-onderdeel dat mensen helpt in het huishouden. Daar werken 12.000 mensen. De hulp gaat voorlopig gewoon door. De rechtbank in Almelo heeft twee curatoren benoemd. Die moeten kijken of TSN door kan gaan of dat het failliet moet gaan. TSN is het grootste thuiszorgbedrijf van het land. Het verkeert al langer in zwaar weer.

TSN krijgt uitstel van betaling
TSN krijgt uitstel van betaling (Foto: ANP)

VVD Utrecht: ouders, negeer Zwarte Piet-verbod

VVD Utrecht roept ouders op om van hun democratisch recht gebruik te maken en massaal als Zwarte Piet naar de Utrechtse scholen te gaan. Dit omdat de scholen Zwarte Piet geheel in de ban hebben gedaan om een minderheidsgroepering van zeurpieten tegemoet te komen. Zelfs het Sinterklaasjournaal mag niet meer worden gekeken op de scholen omdat die weigeren gehoor te geven aan het geweeklaag van de zeurpieten, schrijft het Algemeen Dagblad.

De VDD staat niet alleen in het standpunt dat buigen voor een paar klagers ondemocratisch en een slecht idee is. Zelfs Selma Bas, van de grootste Utrechtse partij D66, zegt moeite te hebben met het op deze wijze van hogerhand afdwingen door SBO van deze beslissing. Maar ook Gadzia Bouazani van de PvdA vindt dat het openbaar bestuur van de 40 basisscholen met deze wijze van Gario en diens klaagkornuiten pleasen erg weinig betrokkenheid met de ouders laat zien.

Update 13:25 uur
De VVD trekt de keutel snel terug in een berichtje op de Utrechtse VVD-site. Er moet wél met ouders gesproken worden over het deporteren van Zwarte Piet van de basisscholen maar er is géén oproep gedaan aan ouders om verkleed als Zwarte Piet naar de scholen op te stomen.

Ook de PvdA haast zich bij monde van slobbertrui Spekman met een oordeel, die betoogt dat hij het maar 'báh' vindt dat zeurpieten de VVD een kinderfeest voor politieke doeleinden misbruikt.

Ecclestone: "Lotus failliet als Renault-deal mislukt"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone is ervan overtuigd dat we het Lotus F1 Team volgend jaar niet op de grid terug zullen zien als de deal met autofabrikant Renault mislukt. Het plan is om de renstal uit Enstone weer om te toveren tot een fabrieksteam van het Franse merk, maar dan moet Renault-CEO Carlos Ghosn wel snel het groene licht geven.

Volgens mede-teameigenaar Gerard Lopez ligt er voor de motoren nog een contract met Mercedes voor 2016 en kan het team via een plan B zo doorgaan, maar wel met een sterk gereduceerde staf. Ecclestone gelooft hier geen barst van, zo liet hij aan Motorsport weten. "Ik ben ervan overtuigd dat ze de stekker eruit trekken. Ze runnen geen winstgevend bedrijf en hebben niet genoeg geld om door te kunnen gaan. Ze hebben moeite om de financiering rond te krijgen, dus ik zie niet in dat een Mercedes-contract hier verandering in zal gaan brengen."

Over het besluit van Renault over het al dan niet overnemen van Lotus is nog geen witte rook. "Er is geen nieuws. We wachten maandag (vandaag, red.) allemaal op meneer Ghosn."

Ook de motorendeal van Red Bull met Renault ligt volgens Ecclestone gecompliceerd. Het Formula One Management wildede motoren afnemen bij de Fransen, waarna ze doorverkocht zouden worden aan Red Bull Racing. Er lag een deal op tafel totdat Red Bull zelf een deal met Renault afsloot.

Omstreden bekeuring ziekenvervoer geschrapt

Het Openbaar Ministerie schrapt een omstreden bekeuring die was opgelegd aan de familie Groenendijk uit Papendrecht. De familie werd beboet toen ze onder politiebegeleiding hun doodzieke dochter Anouk (17) naar het ziekenhuis brachten.

Het bericht over de bekeuring van 76 euro deed dit weekend veel stof opwaaien. De rolstoelbus waarin de zwaargehandicapte Anouk werd vervoerd, reed te snel langs een flitspaal op de Maasboulevard in Rotterdam. Dat gebeurde echter onder begeleiding van een ambulance met zwaailicht en een politiebusje met zwaailicht en sirene. De bus, met spoed op weg naar het Erasmus MC, werd bestuurd door een goedgetrainde ambulancebroeder. Omdat Anouk een hartslag van 250 had, was er sprake van een levensbedreigende situatie.

De familie van Anouk tekende bezwaar aan tegen de boete, maar dat was aanvankelijk zonder succes. 'In uw situatie is ervoor gekozen om de belangen van de overige weggebruikers zwaarder te laten wegen. Voor de officier van justitie is er geen aanleiding om de beschikking te vernietigen of de sanctie te verlagen', schreef de officier van justitie. Volgens vader Dennis een onbegrijpelijke redenering, omdat de politie alle kruisingen had afgezet, zodat de rolstoelbus snel kon passeren.

Het OM komt nu toch tot een ander oordeel, zo werd maandagochtend bekend. Het OM noemt de bekeuring van 76 euro nu 'een onjuiste beslissing'. 'De officier van justitie zal de boete matigen tot nul euro.'

Oud-senator Gerrit Holdijk overleden

Oud-senator Gerrit Holdijk van de SGP is overleden. Dat heeft een woordvoerder van de partij maandag bevestigd. Holdijk overleed afgelopen nacht. Hij werd 71 jaar.

Holdijk kwam in 1986 voor het eerst in de Eerste Kamer. Een jaar later vertrok hij weer, maar in 1991 begon hij aan een nieuwe periode als senator, die tot 2015 zou duren. Hij was twintig jaar fractievoorzitter en de laatste vier jaar was hij het enige SGP-kamerlid in de Eerste Kamer. De nestor van de Eerste Kamer nam in juni afscheid en kreeg toen ook een koninklijke onderscheiding.

Holdijk, die te boek stond als een bedachtzame jurist, was behalve sentator ook 24 jaar lid van de Provinciale Staten van Gelderland. Hij was al enige tijd ernstig ziek. Hij leed aan alvleesklierkanker. De ziekte leek bedwongen, maar openbaarde zich daarna toch weer.

Tijdens de kabinetsperiode van Rutte-I werd Holdijk regelmatig de 'schaduwpremier van de SGP' genoemd. De coalitie van VVD en CDA, met gedoogsteun van de PVV, kwam in de Eerste Kamer één zetel tekort voor een meerderheid. De coalitie klopte daarom regelmatig bij Holdijk aan voor steun. De SGP typeert Holdijk als iemand die wars was van aandacht en grootspraak en iemand die veel voor de partij heeft betekend.

Oud-senator Gerrit Holdijk overleden
Oud-senator Gerrit Holdijk overleden (Foto: ANP)

NBA-legende Bryant kondigt vertrek aan in gedicht

Basketballer Kobe Bryant gaat aan het einde van het NBA-seizoen met pensioen. "Dit seizoen is alles wat ik nog kan geven", schreef de legende van de LA Lakers zondag volgens in een gedicht. Volgens Bryant weet zijn lichaam "wanneer het tijd is om afscheid te nemen".

Er werd al volop gespeculeerd over het vertrek van de 37-jarige basketballer, die de afgelopen tijd worstelde met verschillende blessures. Hij stelde in het gedicht "klaar te zijn" om te stoppen. Bryant is momenteel de best betaalde speler in de NBA.

Bryant publiceerde zijn gedicht 'Dear Basketball' (Beste Basketbal) op de website The Players' Tribune. De tekst verhaalt over zijn liefdesrelatie met de sport. "Een liefde zo diep dat ik alles gaf", aldus Bryant, die erkent basketbal niet veel langer "obsessief te kunnen liefhebben."

Het hele gedicht kun je hier lezen.

Kobe Bryant kondigt vertrek aan in gedicht
Kobe Bryant kondigt vertrek aan in gedicht (Foto: ANP)

Prins Ali wil transparante FIFA

Prins Ali bin Al-Hussein belooft volledige transparantie van wereldvoetbalbond FIFA als hij in februari wordt gekozen tot voorzitter. De Jordaanse prins, een van de vijf kandidaten voor de opvolging van Sepp Blatter, maakt alle documenten openbaar, inclusief de financiële.

Dat zei hij maandag in een interview met het Japanse persbureau Kyodo. "Alle boeken gaan in zijn geheel open. Salarissen, betalingen, alles. Ik denk dat de mensen er recht op hebben", aldus de prins, die bij de vorige verkiezing in mei de enige tegenkandidaat was van Blatter en toen verloor.

De al geplaagde FIFA raakte tijdens dat congres nog verder in opspraak en inmiddels lopen tegen diverse topbestuurders, onder wie Blatter, strafrechtelijke onderzoeken naar fraude en corruptie. Deze week krijgt het dagelijks bestuur een rapport met aanbevelingen voor hervormingen.

Prins Ali legt alles bloot van FIFA
Prins Ali legt alles bloot van FIFA (Foto: ANP)

Win schandalige prijzen van Er Ist Wieder Da

Wat als Hitler vandaag weer op zou duiken? De meest besproken film van het jaar is een bizarre komedie waarin het ondenkbare gebeurt.

De Führer is terug. Zeventig jaar na zijn vermeende dood wordt Adolf Hitler wakker naast zijn voormalige bunker, nu ergens in een Berlijnse woonwijk. De oorlog is voorbij, zijn partij is verdwenen en zijn geliefde Eva is er niet om hem gerust te stellen. De Duitse samenleving is zo multicultureel dat hij niets herkent. Maar verrassend genoeg begint Hitler een nieuwe carrière op TV en internet omdat hij als briljante komediant wordt gezien. Ook al is hij wel degelijk de echte en is er niets veranderd aan zijn ideeën. Er Ist Wieder Da (vertaald als 'Daar is hij weer') is gebaseerd op de bestseller van Timur Vermes die in meer dan 40 landen uitkwam en maanden op nummer 1 stond in de lijsten van o.a. Der Spiegel en The Times. 

In samenwerking met Dutch Filmworks mag FOK! 4 pakketten weggeven met daarin 2 vrijkaartjes om de film te gaan zien en het boek in de Nederlandse vertaling ('Daar is hij weer'). Om kans te maken, hoef je alleen maar het goede antwoord te geven op deze vraag:

Hoe heette de echtgenote van Adolf Hitler?

- Eva Weiss

- Eva Schwarz

- Eva Braun

- Eva Grunn

Geef je antwoord voor 4 december door via deze link. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd. 

Beste nieuws 2015: Gordon stopt met zingen

Goed nieuws op deze grijze maandag: Gordon stopt ermee. De zanger is klaar met zijn muzikale carrière. In de uitzending van Carlo's TV Café kondigde Gordon zondag twee afscheidsconcerten aan, die in november 2016 moeten plaatsvinden. 

Op Facebook herhaalde Gordon Heuckeroth (47) maandag nog eens wat hij zondag op tv zei. Hij kondigt twee afscheidsconcerten aan, op 28 en 29 november in het Concertgebouw in Amsterdam. 'En daarmee besluit ik mijn muzikale carrière', schrijft Gordon. 'Het is een mooie tijd geweest, een einde van een tijdperk. Ik heb zo vreselijk genoten van al het succes en ook het applaus.'

'Fenomenale carrière'
De zanger zegt dat hij zich altijd enorm gewaardeerd heeft gevoeld, 'maar nooit echt door de industrie'. Gordon: 'Hilversum heeft nooit een blijk van waardering laten horen aan mij in al die jaren dat ik bezig ben. Het uitbrengen van platen heeft tegenwoordig niet echt zin meer met de huidige houding tegenover Nederlandse artiesten van de radiosamenstellers. Ik kan ondanks dat terugkijken op een fenomenale carrière met zoveel hoogtepunten dat ik een tevreden mens mag zijn.'

Het stoppen van Gordon is in potentie het beste muzieknieuws sinds 27 december 2014, de dag waarop Kane werd opgedoekt. Maar we moeten een slag om de arm houden, want Gordon wil nog wel eens terugkomen op gemaakte besluiten. Het is zelfs niet de eerste keer dat hij aankondigt dat hij stopt met zingen. Desondanks maakte hij na de vorige aankondiging weer een comeback. Ook kondigde Gordon al eens aan dat hij langere tijd op wereldreis zou gaan; ook dat feest ging niet door.

Interesses
Gordon zegt zich nu volledig te willen richten op zijn tv-loopbaan en zijn koffietenten Blushing in Blaricum en Amsterdam. 'Met pijn in mijn hart zeg ik vaarwel aan misschien wel het allermooiste en leukste wat er was in mijn leven. Mijn interesses zijn veranderd en mijn tv-carrière staat op dit moment nummer 1. Ook mijn koffiesalons Blushing verdienen mijn volledige aandacht.'

De zangcarrière van Gordon begon in 1991, toen hij doorbrak met Kon ik maar even bij je zijn. Daarna volgden meer hits, waaronder Ik bel je zomaar even op. Gordon werkte samen met de zangformatie Re-Play, maakte deel uit van LA the Voices en van De Toppers. In 2009 deed hij als lid van De Toppers mee aan het Songfestival met het liedje Shine. Een poll op de website van De Telegraaf wees maandag uit dat 9 procent hoopt dat Gordon toch weer terugkomt. De overige 91 procent hoopt dat Gordon nu echt zijn woord houdt.

Gordon
Gordon stopt met zingen en kondigt afscheidsconcerten aan.

Thalys-tiener wil geld zien

De 17-jarige Tunesiër die zich in september verschanste in het toilet van een Thalys op Rotterdam Centraal, wil geld zien. De jongen, die ten onrechte voor terrorist werd aangezien, heeft een schadeclaim ingediend, zo meldt het AD.

De jongen, Mouaz, bracht op 18 september de veiligheidsdiensten in hoogste staat van paraatheid. Hij sprong zonder kaartje in de sneltrein naar Parijs en sloot zich op in de wc. Die handelswijze leek precies op wat een Marokkaan twee weken eerder deed, toen hij in het Franse Arras een aanslag wilde plegen in de Thalys.

De Tunesiër werd met veel vertoon aangehouden. Hij zat na zijn arrestatie drie dagen in de cel omdat de politie zijn identiteit niet kon achterhalen. Tijdens verhoren verklaarde hij in Parijs te wonen. Uit analyse van zijn vingerafdrukken bleek dat hij negen identiteiten heeft aangenomen in zeker vijf West-Europese landen. De jongen zou een zwervend bestaan leiden. Uiteindelijk kwam hij vrij toen bleek dat hij geen terroristische motieven had.

Bij de aanhouding liep de Tunesiër een bult op zijn hoofd op. De politie is 'disproportioneel gewelddadig' te werk gegaan, vindt zijn advocaat. De jongen, die momenteel in een gesloten jeugdinrichting in de Achterhoek verblijft, dient daarom een klacht in tegen de politie. Het joch dient ook een schadeclaim in. Voor elke dag die hij in voorarrest doorbracht, eist hij de standaardvergoeding van 105 euro.

Aanhouding Thalys-tiener
De aanhouding van de 17-jarige Tunesiër nadat hij zich in het toilet van de Thalys had verschanst.

Zware avondspits verwacht door regen

Automobilisten en andere weggebruikers moeten maandag rekening houden met een drukke avondspits. Volgens weerbureau weeronline.nl begint het maandagmiddag te regenen en blijft het ook in de avondspits flink door plenzen. Ook steekt een stevige zuidwestenwind op. In het westelijk kustgebied is kans op zware windstoten van rond 80 kilometer per uur.

December begint volgens weeronline.nl zacht. De maxima komen uit op 11 graden in het noorden en op 13 of 14 graden in het zuiden. Als het in De Bilt warmer wordt dan 13,5 graden is het in Nederland de warmste 1 december ooit. Normaal is het begin december overdag een graad of 7. Maar de zeer zachte lucht gaat wel samen met veel regen.

Vanaf woensdag wordt het wel minder nat en aanhoudend zacht.

Zware avondspits verwacht door regen
Zware avondspits verwacht door regen (Foto: ANP)

'Eigen bijdrage rechtsbijstand kan omlaag'

Mensen die een beroep moeten doen op rechtsbijstand, kunnen in de toekomst een kwart goedkoper uit zijn als het om hun eigen bijdrage daarvoor gaat.

Dat valt op te maken uit het advies van de commissie-Wolfsen, die de kosten van de rechtsbijstand onderzocht. De regie over het stelsel moet beter, aldus de commissie maandag, en dat kan het beste als de Raad voor de Rechtsbijstand en het Juridisch Loket dat samen aanpakken.

Verder is het nodig om meer 'maatwerk' te leveren, vooral voor burgers met meerdere problemen tegelijk en in echtscheidingsprocedures.

Het kabinet besloot tot onderzoek naar de kosten van de rechtbijstand, toen er politiek rumoer ontstond over de bezuinigingen daarop.

'Eigen bijdrage rechtsbijstand kan omlaag'
'Eigen bijdrage rechtsbijstand kan omlaag' (Foto: ANP)

Paus naar 'openluchtgevangenis' in CAR

Paus Franciscus brengt maandag in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) naar verwachting een bezoek aan een moslimenclave in hoofdstad Bangui. De kerkvorst moet daarvoor wel honderden meters niemandsland oversteken, waar christelijke milities actief zijn.

Het doel van het bezoek is verzoening tussen de moslimminderheid en de christenen dichterbij brengen. Franciscus gaat daarom maandag naar de kleine enclave PK5, waar veel moslims een veilig heenkomen hebben gezocht. Christelijke milities voorkomen ondertussen dat de moslims het gebied verlaten, of dat voorraden naar binnen worden gebracht.

De imam van de moskee die de paus wil bezoeken, omschreef de enclave onlangs als een openluchtgevangenis. "We hebben geen toegang tot het ziekenhuis, onderwijs of onze begraafplaatsen", zei imam Ahmadou Tidjane Moussa Naibi.

Paus naar 'openluchtgevangenis' in CAR
Paus naar 'openluchtgevangenis' in CAR (Foto: ANP)

Taylor Swift ontmoet fan die doof wordt

Taylor Swift heeft zaterdag in Sydney een jonge fan ontmoet die langzaam doof wordt. De 12-jarige Jorja Hope had dit te danken aan een sociale mediacampagne van haar tweelingzus Chloe.

"Ze was geweldig en heel mooi", zei Jorja na afloop van de ontmoeting tegen de lokale krant Maitland Mercury. Het was Jorja's grootste wens Taylor live te horen zingen voordat ze haar gehoor verliest. Chloe begon daarom een campagne op Facebook en Twitter om dit voor elkaar te krijgen.

Toen de radiozender Nova 96.9 lucht van de campagne kreeg, regelden ze de ontmoeting met de zangeres voorafgaand aan haar concert in Sydney.

Taylor Swift ontmoet fan die doof wordt
Taylor Swift ontmoet fan die doof wordt (Foto: BuzzE)

Geen treinen tussen Brussel en Parijs

Het treinverkeer tussen Brussel en Parijs is maandagochtend ernstig ontregeld door koperdieven. Hierdoor rijden er geen Eurostar-, TGV- of Thalystreinen op het traject. Bussen rijden wel, maar reizigers moeten rekening houden met een flinke vertraging. De problemen zijn waarschijnlijk pas in de loop van de middag verholpen.

Het uitvallen van het hogesnelheidsverkeer komt op een ongelegen moment; veel mensen willen - ook vanuit Nederland - met de trein naar Parijs voor de klimaatconferentie daar.

Geen treinen tussen Brussel en Parijs
Geen treinen tussen Brussel en Parijs (Foto: ANP)

Ruim 300 mensen vast na demonstraties Parijs

De politie heeft zondag in Parijs tijdens de demonstraties voor klimaatbescherming ruim driehonderd mensen opgepakt. De betogingen liepen deels uit de hand. Bovendien gold een demonstratieverbod vanwege de noodtoestand na de terreuraanslagen van 13 november.

Gedeeltelijk gemaskerde betogers gooiden op de Place de la Republique met flessen naar de politie. Die zette daarop traangas in. In Parijs geldt sinds de aanslagen van 13 november de noodtoestand. Daardoor zijn openbaren demonstraties niet toegestaan, dit tot grote ontevredenheid van de demonstranten.

Ondanks het verbod vormden duizenden mensen toch een menselijke keten. Dit deden ze aan de vooravond van de VN-klimaattop in de Franse hoofdstad.

Aanvankelijk meldden Franse media dat er sprake was van ongeveer honderd aanhoudingen. Maar de Franse politie zegt nu dat het er drie keer zo veel zijn. Van de 341 gearresteerden, zitten er nog 317 vast.

300 mensen vast na demonstraties Parijs
300 mensen vast na demonstraties Parijs (Foto: ANP)

Petitie Consumentenbond over OV-chipkaart

De Consumentenbond en reizigersorganisatie Rover starten een petitie. Ze willen dat de kosten voor de OV-chipkaart in Nederland omlaaggaan. De Nederlandse OV-chipkaart is vrijwel de duurste en klantonvriendelijkste van Europa, zo melden de organisaties na eigen onderzoek.

Nederlandse reizigers moeten na vijf jaar weer voor 7,50 euro een nieuwe kaart aanschaffen. Daarnaast is Nederland het enige Europese land waar reizigers moeten betalen voor vervanging van een defecte kaart, aldus de Consumentenbond en Rover. "Dat is de wereld op z'n kop. Het geld is van de reiziger zelf. Het is alsof je je portemonnee aan iemand in beheer geeft en er telkens voor moet betalen als je er iets uit wilt halen", zegt Bart Combée, directeur van de Consumentenbond.

Op de website van de Consumentenbond kunnen mensen de petitie ondertekenen.

Petitie Consumentenbond over OV-chipkaart
Petitie Consumentenbond over OV-chipkaart (Foto: ANP)

Arbeidsmarkt mbo'ers weer wat zonniger

De arbeidsmarkt voor mbo'ers ziet er weer wat zonniger uit. Het aantal mbo-vacatures is in de periode maart tot en met augustus met 6 procent gegroeid vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden. Daarnaast lopen leerlingen in het middelbaar beroepsonderwijs vaker stage, blijkt uit maandag verschenen cijfers van het UWV en de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

"Daarmee zet de ingezette groei door", stelt uitkeringsinstantie UWV. Vooral in de richtingen hout en meubel, mode, interieur en assisterende gezondheidszorg zoals doktersassistent groeide het aantal vacatures sterk.

De regio's Midden-Limburg, Achterhoek, Noordoost-Brabant en Zuidoost-Brabant kenden de grootste toename van het aantal voor mbo'ers geschikte vacatures.

Arbeidsmarkt mbo'ers weer wat zonniger
Arbeidsmarkt mbo'ers weer wat zonniger (Foto: ANP)

Schade door storm lijkt mee te vallen

De schade als gevolg van de harde windstoten zondag en in de nacht van zondag op maandag lijken vooralsnog voor weinig schade te hebben gezorgd. De brandweer heeft in twaalf uur tijd 229 meldingen over stormschade gekregen. Dat is nog niet de helft van het aantal meldingen dat de hulpdiensten twee weken geleden ontvingen bij de najaarsstorm die toen over Nederland raasde. Dat blijkt uit de gegevens van alarmeringen.nl. Daarnaast kwamen er 33 meldingen over wateroverlast.

De meeste meldingen over stormschade kwamen uit de regio's Rotterdam-Rijnmond (28), Hollands Midden (24) en Amsterdam-Amstelland (22). In de grote steden waren in Amsterdam (19), Den Haag (10) en Rotterdam (10) de meeste problemen door de harde wind.

Schade door storm lijkt mee te vallen
Schade door storm lijkt mee te vallen (Foto: ANP)

CBS: economie trekt verder aan

Het beeld van de Nederlandse economie is deze maand verder verbeterd. Bijna alle bepalende seinen staan op groen, zo stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag in zijn maandbericht over de stand van de economie.

Volgens het CBS staan bijna alle indicatoren voor de economie er momenteel beter voor dan het langjarig gemiddelde. Het beeld van de economie is daarbij nog iets positiever dan het in oktober al was. Zo nam het vertrouwen onder consumenten en producenten in november toe en wijzen ook de meest recente cijfers over de investeringen, consumptie en export op groei. De daling van de werkloosheid is daarentegen gestokt.

CBS: economie trekt verder aan
CBS: economie trekt verder aan (Foto: ANP)

Veel files rond Den Haag en Amsterdam

Het verkeer heeft maandagochtend te kampen met veel vertraging. Rond 9.00 uur stond er bij elkaar ruim 300 kilometer file, zo meldt de ANWB.

Vooral rond Den Haag en Amsterdam is het door ongelukken flink vastgelopen. Op de A4 rijdt het verkeer tussen Den Haag en Amsterdam in een lange file. Ook de andere kant op is het erg druk. Een vrachtwagen heeft een wiel verloren. Hierdoor is een lange file ontstaan. Door de drukte op de A4 is het ook op de alternatieve routes zoals de A13 en A44 flink vastgelopen.

Op de A2 is ook sprake van veel opstoppingen, met ruim 40 kilometer file aan beide kanten.

Veel files rond Den Haag en Amsterdam
Veel files rond Den Haag en Amsterdam (Foto: ANP)

Gemeente moet onzichtbare jongere opsporen

De 66.000 'onzichtbare jongeren' die niet naar school gaan en ook niet werken, moeten dat wel gaan doen. Het kabinet gaat met om te beginnen 35 gemeenten afspraken maken om de jongeren, die ook niet voor werkbegeleiding in beeld zijn bij uitkeringsinstantie UWV, op te sporen en aan de studie of het werk te zetten.

Dat schrijven de ministers van Sociale Zaken en van Onderwijs maandag aan de Tweede Kamer. De gemeenten moeten hun bestanden gaan vergelijken. Dat kan al wel bij jongeren tot 23 jaar, maar het gebeurt te weinig. Het kabinet wil ook dat er wordt gekeken naar de bestanden van jongeren tot 27 jaar.

Gemeenten moeten vervolgens met scholen, werkgevers en UWV zorgen dat de jongeren gaan meedraaien in de samenleving.

Gemeente moet onzichtbare jongere opsporen
Gemeente moet onzichtbare jongere opsporen (Foto: ANP)

Obama en Hollande bezoeken Bataclan

De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag kort na zijn aankomst in Parijs een bezoek gebracht aan concertzaal Bataclan, waar eerder tijdens een concert een bloedbad werd aangericht. Obama wilde daarmee stilstaan bij de terreuraanslagen in de stad.

De president kreeg bij de concertzaal gezelschap van zijn Franse ambtsgenoot François Hollande, die eerder ook al een bezoek bracht aan Bataclan. In de concertzaal schoten terroristen tijdens de aanslagen in Parijs tientallen mensen dood.

Obama is in Parijs voor de VN-klimaattop.

Obama en Hollande bezoeken Bataclan
Obama en Hollande bezoeken Bataclan (Foto: ANP)

Aantal mensen met bijstand stijgt niet meer

442.000 Nederlanders krijgen bijstand. Dat is evenveel als een halfjaar geleden. Voor het eerst sinds eind 2008 stijgt het aantal bijstandsgerechtigden niet, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag.

Eind 2008 kregen 304.000 mensen een bijstandsuitkering. Sindsdien zijn er 138.000 bijstandstrekkers bijgekomen. Dat is een stijging van 45 procent.

Het afgelopen halfjaar was er wel een verandering in de groep mensen die bijstand krijgt. Het aantal 45-plussers met bijstand steeg met 3000. Daar stond tegenover dat 3000 mensen onder de 45 het recht op het geld kwijtraakten. "Jongeren profiteren eerder van het stijgende aanbod van banen dan ouderen", aldus het CBS.

Instromers
In heel 2014 stopte de bijstand voor 123.000 mensen. Vier op de tien verloren de hulp omdat ze een baan kregen. De meesten verhuisden naar het buitenland, gingen samenwonen of begonnen een studie.

De bijstand begon vorig jaar juist voor 150.000 mensen. Iets meer dan een derde van die 'instromers' had een baan of een werkloosheidsuitkering voordat ze bijstand kregen. De meeste nieuwe bijstandstrekkers zijn 'gescheiden van hun partner, immigranten en ex-gevangenen'. Anderen kregen bijstand omdat hun partner de baan was kwijtgeraakt of geen werkloosheidsuitkering meer kreeg.

Het CBS deed ook onderzoek naar WW-uitkeringen. Een op de drie ontvangers van dat geld is 55 jaar of ouder. Dat was in 2010 een op de vier. Het aantal 55-plussers met een werkloosheidsuitkering is in de tussentijd meer dan verdubbeld, van 62.000 tot 135.000. Ouderen hebben veel gewerkt en dus veel WW-recht opgebouwd. Bovendien vinden ze minder vaak een nieuwe baan, aldus het CBS.

Aantal mensen met bijstand stijgt niet meer
Aantal mensen met bijstand stijgt niet meer (Foto: ANP)

'Mary-Kate Olsen in het geheim getrouwd'

Mary-Kate Olsen en Olivier Sarkozy zijn vrijdag in het geheim getrouwd. Dat hebben insiders bevestigd aan zowel Us Weekly als New York Post.

Er zouden ongeveer 50 gastig aanwezig zijn geweest bij de intieme ceremonie in een huis in New York. Onder de gasten waren de ouders van de bruid en bruidegom. Alle gasten moesten naar verluidt hun mobiele telefoon bij de deur inleveren.

De 29-jarige modeontwerpster, die als kind samen met haar tweelingzus Ashley wereldberoemd werd als Michelle in de sitcom Full House, en de 46-jarige halfbroer van de Franse oud-president Nicolas Sarkozy hebben sinds 2012 een relatie. Ze verloofden zich in 2014 en wonen samen in New York.

'Mary-Kate Olsen in het geheim getrouwd'
'Mary-Kate Olsen in het geheim getrouwd' (Foto: BuzzE)

'Wietteelt moet uit illegale circuit'

De teelt van cannabis moet uit het illegale circuit. Dat is de conclusie van een werkgroep met zeven burgemeesters en een wethouder, die namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten onderzoek deed naar de problemen door de wietteelt. Het rapport, dat de Volkskrant al heeft ingezien, wordt maandag aan het bestuur van de VNG overhandigd.

De teelt moet volgens de werkgroep worden gereguleerd zodat de overheid greep kan houden op de verkoop, gebruik en productie. "Er is een onhoudbare toestand ontstaan. Wij ervaren als lokale bestuurders grote maatschappelijke problemen", citeert de Volkskrant uit het rapport.

Hennepkwekerijen oprollen lost volgens de werkgroep de problemen niet op. "Door het gedogen biedt de overheid criminelen volop de ruimte om hun producten af te zetten. De cannabisindustrie is sterk verweven met georganiseerde criminaliteit die ook actief is in xtc en mensenhandel. We zien criminelen die trachten invloed te verwerven op het lokaal bestuur. We maken ons grote zorgen om de impact."

'Wietteelt moet uit illegale circuit'
'Wietteelt moet uit illegale circuit' (Foto: ANP)

Zwaar beveiligde klimaattop begint in Parijs

Ruim twee weken na de bloedige aanslagen in Parijs komen meer dan honderd wereldleiders naar de Franse hoofdstad. Ze vergaderen er twaalf dagen lang over het klimaat, de opwarming van de aarde en manieren om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

De klimaattop wordt gehouden in Le Bourget in het noordoosten van Parijs, op een paar kilometer van het Stade de France, een van de doelen van de terroristen. Ongeveer 2800 agenten beveiligen het terrein. Tegelijk controleren 8000 collega's de landsgrenzen, op vliegvelden en in havens. Demonstraties op straat zijn niet toegestaan.

Premier Mark Rutte houdt maandag een toespraak tijdens de opening van de klimaattop. Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) zullen er voor Nederland ook bij zijn.

Het is de 21e klimaattop. De vorige conferenties ontaardden vooral in getouwtrek tussen grote blokken als de Verenigde Staten, China, India, Europa en de ontwikkelingslanden. Zij wezen naar elkaar. Ook nu is er weinig hoop. Zo willen de VS en Canada niet dat de afspraken bindend zijn. Anders zouden ze kunnen worden gedwongen zich er aan te houden.

Zwaar beveiligde klimaattop begint in Parijs
Zwaar beveiligde klimaattop begint in Parijs (Foto: ANP)

Sinéad O'Connor doet zelfmoordpoging

Sinéad O' Connor is 'veilig en wel' gevonden door de politie in Dublin, nadat ze zondag via Facebook liet weten een overdosis te hebben genomen. De zangeres krijgt medische assistentie, meldt de Ierse nieuwssite Breakingnews.ie.

De politie liet verder weten geen commentaar te geven op individuele zaken. "Jullie zijn eindelijk van me af", had Sinéad op Facebook geschreven. In de lange post verklaarde ze verder 'gebroken' te zijn door de manier waarop ze door haar familie wordt behandeld. In berichten die ze eerder die dag plaatste ging ze in op een juridische strijd om het ouderlijk gezag over haar jongste kinderen, Shane van 11 en Yeshua van 8. Hun vaders zouden haar niet toestaan hen te zien.

Sinéad schreef de post direct aan haar familie. "Ze zouden er pas over een paar weken achter komen dat ik dood ben als ik ze nu niet zou informeren." In de post zei ze ergens in Ierland onder een andere naam in een hotel te hebben ingecheckt.

In 2011 dreigde de 48-jarige Nothing Compares 2 U-zangeres al eens met zelfmoord via Twitter. Ook toen kreeg ze bezoek van de politie.

Sinéad O'Connor veilig na zelfmoorddreiging
Sinéad O'Connor veilig na zelfmoorddreiging (Foto: BuzzE)

Nederlandse Youtubers starten eigen tv-zender

Een groep populaire Nederlandse YouTubers begint een tv-zender. #First gaat vanaf 7 december vijf dagen per week een uur live uitzenden vanuit studio DeSmet in Amsterdam.

#First is exclusief te zien op kanaal 13 van Ziggo, zo maakte producent NewBeTV maandag bekend. De twee belangrijkste programma's zijn 'FIRST Gaming' en het comedy- en entertainmentprogramma 'AAA!!!'. De uitzendingen worden elke dag vanaf 15.30 uur verzorgd.

Bij succes wil #First het uur per dag gaan uitbouwen.De uitzendingen worden bedacht en uitgevoerd door populaire YouTubers zoals Veras Fawaz (Fijne Vrienden), Joost Klein (Eenhoornjoost), Defano Holwijn, Thomas Smagge (Theaumes), Ronald en Timo (HetGamePortaal), Job van Grafhorst (DoeMaarGamen) en Darcy Lazar (De Theemutsen). Deze presentatoren zijn bij elkaar goed voor meer dan 1,5 miljoen abonnees op YouTube en andere onlinekanalen.

De meeste presentatoren doen tegelijkertijd redactie, productie en regie, zoals ze dat ook voor hun eigen onlinekanalen doen. "Waarbij RTL, SBS en NPO juist meer online en on-demand hun kijkers proberen te bereiken, laat #First een exact tegengestelde beweging zien", legt een woordvoerder van NewBeTV uit.

"Van online naar lineaire televisie, nergens later terug te zien. De YouTube-makers spelen hierbij in op de trend dat hun kijkers online elke dag op vaste tijdstippen met z'n allen klaarzitten voor de nieuwste upload van hun video's."Ook met het commercialblok gooit #First het over een andere boeg. Op de zender zullen geen spotjes te zien zijn die ook elders worden vertoond. Commercials moeten speciaal voor #First worden gemaakt, geheel in stijl en tone-of-voice van de zender. De eerste teaser van de zender is inmiddels op YouTube te vinden.

YouTube-makers starten eigen tv-zender
YouTube-makers starten eigen tv-zender (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: nog steeds onstuimig

Afgelopen avond en nacht heeft het flink gespookt in Nederland. Op het forum werd door Djeez flinke stormschade gemeld: "Het gaat hier flink tekeer in Assen! Bijna alle schuttingen in de tuin omgewaaid!". User J0kkebr0k wist te melden dat de autoalarmen in de straat (Nieuwerkerk aan den IJssel) afgingen en FredOw vertelde dat er een windstoot van 120 kilometer per uur werd gemeten in Enkhuizen. 

Ook vandaag blijft het bewolkt en is er een gerede kans dat er een flinke woei voorkomt. Vanuit het zuidwesten komt er nog meer regen ons land in en aan het eind van de dag steken de stormgoden hun hoofd weer om de deur: aan de kust krachtige tot stormachtige wind. De temperatuur ligt rond de 9 graden. 


Bij een stormachtig bericht hoort natuurlijk een (semi)stormachtige foto. Duco maakte deze foto tijdens zijn vakantie in Zuid-Afrika. Prachtig en haarscherp vastgelegd hoe de golven kapotslaan op de rotsen voor de kust. 

Stormachtige golven voor de kust (Foto: Duco)
Stormachtige golven voor de kust (Foto: Duco)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1609 bekeek Galileo Galilei voor het eerst de maan door een telescoop. 

* In 1982 onplofte op 10 Downing Street een bombrief, gericht aan Margaret Thatcher. 

* 30 november is een goede dag voor muziek: In 1979 bracht Pink Floyd het album Wall uit, het bestverkochte dubbelalbum aller tijden, en in 1982 bracht Michael Jackson zijn album Thriller uit, het bestverkochte album ooit. 

* In 1936 brandde in London het Crystal Palace volledig uit. 

EU en Turkije sluiten migratiepact

De Europese Unie en Turkije hebben een pact gesloten om de illegale migratie naar Europa een halt toe te roepen. Dat maakte EU-president Donald Tusk zondag na afloop van overleg bekend. Premier Mark Rutte noemde het akkoord "op papier een belangrijke stap om de migrantenstroom in te dammen".

In ruil voor "in eerste instantie" 3 miljard euro Europees geld, moet Turkije de opvang van Syrische vluchtelingen in kampen in Turkije verbeteren en de grens naar Europa veel beter bewaken. Zo moet worden voorkomen dat grote aantallen vluchtelingen de oversteek maken naar Europa, via Griekenland en de Balkanlanden.

"De stroom moet omlaag", zei Rutte. "Zoals het nu is, kan het niet doorgaan." Geld gaat er pas, gefaseerd, naar Turkije als er concrete projecten zijn ter verbetering van de opvang, benadrukte Rutte. "De Turken moeten leveren en dat gaan we monitoren."

Toetreding
Ook de gesprekken over toetreding van Turkije tot de EU worden versneld. Bovendien zullen Turken sneller visumvrij kunnen gaan reizen naar de EU, mits Turkije zich kan houden aan bijvoorbeeld de criteria die worden gesteld aan paspoorten. Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, zei duidelijk dat er niet wordt getornd aan de criteria, maar dat alleen het proces wordt versneld. Ook Tusk onderstreepte dit.

Op de vraag of Turkije het 29e lid van de EU gaat worden, zei Rutte, dat dit "helemaal afhangt van Turkije". Volgens hem kan het nog jaren duren.

Historisch
De Turkse premier Ahmet Davutoglu noemde het een "historische dag". "Dit is een nieuw hoofdstuk in de relaties tussen Turkije en de EU."

Hij zei dat het Europese geld niet naar Ankara gaat, maar naar Syrische vluchtelingen in Turkse kampen. Het gaat om een samen delen van de last, zei Davutoglu. De EU en Turkije hebben elkaar nodig om een oplossing te vinden. "Wij betalen de prijs voor het falende beleid van de Verenigde Naties om een oplossing te vinden voor het Syrische conflict", voegde hij toe.

Garanties wilde Davutoglu niet geven dat de stroom migranten naar Europa naar beneden gaat, maar hij verzekerde dat Turkije alle gemaakte afspraken zal nakomen.

EU en Turkije sluiten migratiepact
EU en Turkije sluiten migratiepact (Foto: ANP)

Politiemedewerker buiten functie om MH17

Een medewerker van de politie is buiten functie geplaatst omdat hij ervan verdacht wordt dienstgoederen via internet te hebben aangeboden. Het gaat onder andere om kledingstukken die door de medewerker gebruikt zijn bij het onderzoek naar vliegramp MH17. De man is aangehouden op verdenking van verduistering, meldt zondagavond de politie.

Naast de kledingstukken stond er in de advertentie ook een tissuezakje van Malaysia Airlines en een klein stukje onbekend materiaal. Onderzoek moet uitwijzen of deze goederen van het ramptoestel afkomstig zijn.

De politie is een intern onderzoek begonnen. Het Openbaar Ministerie is bezig met een strafrechtelijk onderzoek.

Politiemedewerker buiten functie om MH17
Politiemedewerker buiten functie om MH17 (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.