FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 5 mei 2015

'Pompstation fraudeert met loten'

Pompstationhouder Shamsun Nahar Islam heeft het lot niet mee zitten. Toen een klant zijn ticket van de California State Lottery liet controleren heeft hij het verkeerde bedrag ontvangen. De klant, die anoniem blijft, bleek als undercover agent te werken voor de loterij.

Op 25 maart liep de agent met een nep-lot het pompstation in Palmdale binnen om te controleren of hij het juiste bedrag zou ontvangen. Daar overhandigde hij zijn ticket aan de cassière om te kijken of hij wat gewonnen had. De caissière feliciteerde hem met zijn prijs en overhandigde 75 dollar. Pas toen de agent zijn weg had vervolgd kwam de kassajuffrouw erachter dat het lot van de man geen magerige 75 dollar, maar liefst 75.000 dollar waard was.

Manager Shamsun Nahar Islam zegt de dag erna de loterij te hebben gebeld om de fout van zijn cassière toe te geven. Hij zegt zelfs de bewakingsbeelden te hebben verspreid om de 'winnaar' te traceren. Volgens de loterij zelf duurde het maar liefst veertig dagen voordat er contact werd gezocht. De California State Lottery is naar aanleiding van dit voorval een onderzoek gestart. Ook zullen de camerabeelden niet worden gebruikt om een winnaar op te sporen die niet bestaat, het was immers hun eigen agent.

Hoewel het personeel op de hoogte was van het bedrag dat het lot waard was, heeft niemand het bedrag uit kas gehaald om er met de noorderzon vandoor te gaan.

Angstige momenten in kermisattractie Didam

Enkele bezoekers aan de kermis in het Gelderse plaatsje Didam hebben dinsdagavond angstige momenten doorstaan toen een kermisattractie vastliep. Ongeveer zeven jongeren zaten ruim een halfuur lang op tientallen meters hoogte in een gondel op z'n kop vast in een zogenoemde Booster.

Hulpdiensten en een traumaheli werden ijlings ingeroepen, maar uiteindelijk konden de jongeren tijdig in veiligheid worden gebracht, aldus de politie. Ze zijn opgevangen om van de schrik te bekomen.

Yolanthe toont haar zwangere buik

Yolanthe Sneijder-Cabau heeft de eerste foto's van haar zwangere buik op internet gezet. De kiekjes, die de presentatrice en actrice zelf met haar telefoon heeft gemaakt, staan op de site van Grazia.

Op de foto's is te zien hoe haar man Wesley Sneijder en zijn achtjarige zoontje Jessey de bolle buik zoenen. In haar column voor Grazia schrijft Yolanthe dat ze met het maken van de eerste echo heeft gewacht tot haar stiefzoontje bij haar en Wesley in Istanbul kwam logeren. Na het maken van de echo gingen de drie kleertjes voor de baby kopen.

Yolanthe is in oktober uitgerekend, dus het is nu nog te vroeg om de nieuwsgierige Jessey te kunnen vertellen of hij een broertje of zusje krijgt. Voor de voetbalvrouw maakt dit niets uit; het lijkt haar allebei even leuk.

Ook woensdag kans op zware windstoten

Het KNMI verwacht woensdag opnieuw zware windstoten en onweer. Na het onstuimige weer op Bevrijdingsdag zijn er woensdag aanvankelijk opklaringen en is het overwegend droog met af en toe zon, maar aan de kust blijft de wind vrij krachtig.

In de loop van de dag komen er weer buien voor, vooral landinwaarts. Die regen gaat mogelijk gepaard met onweer. Volgens het KNMI kan de wind mogelijk aanwakkeren tot stormachtig met tot in de avond kans op zware windstoten.

Oostenrijk wil onderzoek naar spionage NSA

De Oostenrijkse regering wil een onderzoek beginnen naar de berichten dat ze is afgeluisterd door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, met hulp van Duitsland.

Minister van binnenlandse zaken Johanna Mikl-Leitner zei dinsdag dat haar ministerie een klacht heeft ingediend tegen niet nader genoemde personen of instanties, op verdenking van 'geheime inlichtingenactiviteiten die nadelig zijn voor Oostenrijk'. Het indienen van de klacht is een eerste noodzakelijke stap voordat het OM een onderzoek kan instellen.

Het Duitse parlement kijkt al naar de aantijgingen over samenwerking tussen de Duitse inlichtingendienst en de NSA. Onder meer Europese bedrijven en politici zouden het doelwit zijn geweest van de spionage.

Oostenrijk wil onderzoek naar spionage NSA (Foto: Novum)
Oostenrijk wil onderzoek naar spionage NSA (Foto: Novum)

Martin Freeman in Captain America: Civil War

Een interessante cast-toevoeging voor de derde Captain America-film, genaamd Civil War. Zojuist is bekend geworden dat niemand minder dan Martin Freeman zich bij de cast heeft gevoegd. 

Welke rol hij op zich zal gaan nemen is nog niet bekend, maar zowel Watson als Sherlock zullen nu een rol spelen in het Marvel Cinematic Universe. Cumberbatch zal namelijk de rol van Doctor Strange gaan spelen. Kevin Feige, president van Marvel Studios verklaart zijn keuze voor Freeman als volgt, op de website van Marvel: "Van zijn rollen als Bilbo Baggins in The Hobbit, Doctor Watson in Sherlock tot Tim in The Office, Martin's carrière verplaatst zich telkens tussen komedie naar drama en dat heeft telkens weer indruk op ons gemaakt. We zijn zeer vereerd en enthousiast om zo'n groot acteur toe te kunnen voegen aan het MCU (Cinematic Universe)."

De film zal zich afspelen na de gebeurtenissen van The Avengers: Age of Ultron: wanneer alle superheldenactiviteit vastgelegd moet worden, ontstaat er een breuk in het team. Dit zal leiden tot het grootste gevecht tot nu toe, met aan de ene kant Tony Stark en aan de andere Captain America.

Captain America: Civil War draait vanaf 5 mei 2016 in de bioscopen.

Martin Freeman in SherlockMartin Freeman in Sherlock

Lampre met eerste Ethiopiër naar Giro

Tsgabu Grmay is zaterdag namens wielerploeg Lampre de eerste Ethiopiër die deelneemt aan de Ronde van Italië. De 23-jarige renner rijdt sinds dit seizoen voor de Italiaanse ploeg nadat hij de afgelopen drie jaar uitkwam voor de Zuid-Afrikaanse pro-continentale ploeg MTN-Qhubeka.

De Italiaan Diego Ulissi, vorig jaar winnaar van twee etappes, en de Pool Przemyslaw Niemiec gaan bij Lampre voor het klassement. De Italianen Roberto Ferrari en Sacha Modolo zijn mee voor succes in de sprint. Lampre selecteerde daarnaast de Italiaan Manuele Mori, de Sloveen Jan Polanc, de Argentijn Maximiliano Richeze en de debuterende Chinees Gang Xu.

Excuses Newcastle-aanvoerder na slechte serie

Aanvoerder Fabricio Coloccini van Newcastle United heeft dinsdag in een open brief op de website van zijn club excuses aangeboden aan de aanhang vanwege de dramatische prestaties van de laatste maanden. De ploeg van Tim Krul, Daryl Janmaat, Siem de Jong en Vurnon Anita verloor de laatste acht wedstrijden en won sinds half december slechts drie keer.

NUFC is met nog drie duels te gaan afgezakt naar de vijftiende plaats in de Engelse Premier League op twee punten boven de achttiende plaats die rechtstreekse degradatie betekent. "We zijn in deze situatie beland om allerlei redenen, maar we moeten nu alleen maar vooruit kijken. Na dit seizoen moeten we van de fouten leren en ze niet opnieuw maken."

"Dit seizoen doet ons net zo veel pijn als jullie", richt hij zich tot de fans. "Deze club verdient het niet om op deze positie te staan. Ik wil iedereen oproepen om alle meningsverschillen terzijde te schuiven en massaal achter de club te staan in de laatste drie wedstrijden. We hebben de steun nu meer dan ooit nodig."

Newcastle United-spelers Jonas Gutierrez, Fabricio Coloccini en Moussa Sissoko na de verloren wedstrijd tegen Leicester afgelopen weekend (PRO SHOTS/Action Images via Reuters)
Newcastle United-spelers Jonas Gutierrez, Fabricio Coloccini en Moussa Sissoko na de verloren wedstrijd tegen Leicester afgelopen weekend (PRO SHOTS/Action Images via Reuters)

Noel Gallagher fel voorstander homohuwelijk

Noel Gallagher vindt het onbegrijpelijk dat het homohuwelijk nog niet overal in de Verenigde Staten is gelegaliseerd. Dat zegt de voormalige Oasis-gitarist in een interview met muziekblad Rolling Stone.

Het Amerikaanse Hooggerechtshof is verdeeld over de kwestie. 'Waar zijn die oude mannen in de rechtszaal bang voor?', vraagt Gallagher zich af. 'Denken ze dat de wereld een en al verdorvenheid wordt omdat twee mensen van hetzelfde geslacht met elkaar kunnen trouwen?'

'In dit land hebben jullie religieus rechts en dat is fucking gestoord', vervolgt de 47-jarige Brit. 'Zij zouden het liefst weer artsen stenigen die abortussen uitvoeren. Als een man met een andere man wil trouwen, moet hij dat zelf weten.' Volgens Gallagher is het niet van deze tijd om tegen het homohuwelijk te zijn. 'In dit soort clubjes zitten alleen maar oude mannen. Zij maken deel uit van de oude wereld en binnenkort zijn ze er niet meer, dus fuck ze.'

Gallagher trekt de komende weken met zijn High Flying Birds door de VS. Recent kwam het nieuws naar buiten dat zijn voormalige band Oasis een comeback gaat maken. De vetes met zijn broer Liam zouden verleden tijd zijn.

Van Dijk hoopt op Oranje

Celtic-verdediger Virgil van Dijk zit nog altijd te wachten op zijn debuut voor Oranje en hoopt dan ook op een telefoontje van Guus Hiddink. De ex-speler van FC Groningen zat al wel twee keer bij de selectie van het Nederlands elftal, maar moet dus nog zijn eerste minuten maken voor zijn vaderland.

Van Dijk denkt ook te weten hoe hij zich in het team van Hiddink kan vechten. "Ik moet gewoon naar mezelf kijken en een constant niveau halen", zegt de mandekker tegenover het Algemeen Dagblad.

De kansen zullen volgens de defensieve kracht afhangen van de inzetbaarheid van de concurrentie. "Als iedereen zoals de laatste keer fit is, wordt het lastig, besef ik. Maar ik zou supertrots zijn als het eens zo ver mocht komen."

In de Schotland beleeft Van Dijk een prima seizoen bij zijn club Celtic. Afgelopen weekend behaalde de lange mandekker de landstitel en scoorde hij in de competitie vier keer. Mogelijk debuteert de verdediger in juni, wanneer Oranje het opneemt tegen de VS en Letland.

Virgil van Dijk hoopt op Oranje (PRO SHOTS/Action Images)
Virgil van Dijk hoopt op Oranje (PRO SHOTS/Action Images)

Clement wegkapitein IAM Cycling bij Giro

Wielrenner Stef Clement is een belangrijke troef van de Zwitserse wielerploeg IAM Cycling op de Ronde van Italië. "Hij is samen met Jérôme Pineau onze wegkapitein", vertelde ploegleider Rik Verbrugghe dinsdag tijdens zijn presentatie van de ploeg voor de Giro.

"Stef is goed in vorm, dat heeft hij tijdens de Ronde van Romandië laten zien", vervolgde Verbrugghe, die veel van de Zwitser Sebastien Reichenbach verwacht. "We eisen geen top tien, maar hij moet zo veel mogelijk ervaring op doen. Hij mag aan zichzelf gaan denken."

Sylvain Chavanel, Clément Chevrier, Heinrich Haussler, Roger Kluge, Matteo Pelucchi en Aleksejs Saramotins zijn de overige renners van IAM Cycling voor de Italiaanse ronde die zaterdag met een ploegentijdrit van start gaat.

Sterrenstelsel uit begin van heelal gevonden

Nederlandse en Amerikaanse wetenschappers hebben mogelijk het oudste sterrenstelsel ooit gevonden. Ze zagen licht dat meer dan 13 miljard jaar geleden is uitgezonden en nu pas de aarde bereikt. Ter illustratie: licht legt per seconde een afstand van bijna 300.000 kilometer af. De ontdekking is dinsdag bekendgemaakt.

Het stelsel heeft de naam EGS-zs8-1 gekregen. Omdat het toen nog jong was, ontstaan er heel veel nieuwe sterren. Het tempo ligt ongeveer tachtig keer zo hoog als bij onze Melkweg.

Ten tijde van EGS-zs8-1 was het heelal pas 650 miljoen jaar oud. Er zijn eerder ook een paar sterrenstelsels uit die begintijd gevonden. De onderzoekers noemen dat 'stukjes van de puzzel hoe de eerste sterrenstelsels zijn ontstaan'.

Zoer wint Grote Prijs van Mannheim

Springruiter Albert Zoer heeft dinsdag de Grote Prijs van Mannheim gewonnen. Met zijn schimmel Gigolo bleef Zoer in Duitsland foutloos in een tijd van 43,39 seconden. Daarmee bleef hij de Duitser Mario Stevens met Baloubet een kwartseconde voor. Leopold van Asten eindigde op Zidane als derde in 47,17 seconden.

"Het liep zoals het moest", zei Zoer na afloop. "Ik had de eerste ruiter van de barrage op het tv-scherm gezien en zag dat die al snel was, maar ik besloot mijn eigen rit te rijden. Dat lukte. Gigolo sprong ruig. Hij is snel van zichzelf."

Lauda: "Geen vijfde F1-motor dit seizoen"

Volgens Mercedes-directeur Niki Lauda zullen de Formule 1-teams het dit jaar moeten doen met vier motoren per coureur. Er waren plannen om dat op te schroeven naar vijf, maar de Oostenrijker weet aan APA te melden dat hiervoor geen unanieme steun is gekomen.

Lauda deed zijn uitspraak voor de bijeenkomst van de Formula 1 Strategy Group die op 14 mei plaats zal gaan vinden. De Oostenrijker denkt dat er een veto voor het plan van het straffeloos inzetten een extra krachtbron komt. "Er zal geen vijfde motor toegestaan worden. Je kunt de reglementen niet midden in een seizoen zomaar aanpassen."

Het is geen goed nieuws voor onder mee Red Bull-coureur Daniel Ricciardo en Toro Rosso-rijder Max Verstappen die dit jaar door problemen al enkele motoren kwijt zijn geraakt. Zij zullen hiedoor sneller tegen een gridstraf voor het inzetten van een extra krachtbron aanlopen.

Mike Huckabee kandidaat voor Witte Huis

Mike Huckabee wil namens de Republikeinse partij volgend jaar een gooi doen naar het Witte Huis. Hij maakte zijn kandidatuur voor de Republikeinse nominatie dinsdag bekend. Huckabee is de derde Republikein die zich deze week kandideert. Voormalig topvrouw van Hewlett-Packard Carly Fiorina en gepensioneerd neurochirurg Ben Carson gingen hem voor.

De 59-jarige Huckabee was in het verleden onder meer gouverneur van Arkansas en een dominee. Hij deed in 2008 ook al mee aan de Republikeinse voorverkiezingen, maar verloor toen uiteindelijk van John McCain.

Huckabee maakte zijn kandidatuur officieel bekend in zijn thuisstad Hope, in Arkansas. Dat is overigens ook de stad waar oud-president Bill Clinton is geboren. Maar weinigen twijfelden er de afgelopen tijd aan dat Huckabee zich in de strijd zou mengen. Een lokale krant noemde zijn kandidatuur 'het slechtst bewaarde geheim' in Arkansas.

Huckabee kan vooral op de steun van de religieuze conservatieven in de Republikeinse achterban rekenen. In 2008 waren het die mensen die Huckabee de overwinning in acht staten opleverden. Maar een favorietenrol wordt Huckabee niet toegedicht. Kandidaten als Marco Rubio en Jeb Bush worden kansrijker geacht.

Uiteraard heeft ook Huckabee een videoboodschap online gezet om zijn kandidatuur kracht bij te zetten:

En voor wie alle kandidaatstellingen niet meer kan bijhouden: USA Today heeft het speelveld overzichtelijk op een rij gezet in een tweet:

Walking Dead-acteur Seth Gilliam gearresteerd

Acteur Seth Gilliam, onder andere bekend van The Walking Dead, is zondagavond opgepakt. Hij reed te hard, zat onder invloed achter het stuur en had marihuana bij zich. Dat meldt The Citizen.

Gilliam, die in de zombieserie de rol van Gabriel Stokes speelt, vloog met 170 kilometer per uur in een gehuurde Chevrolet over het wegdek in Georgia. Toen agenten hem vroegen waarom hij zo hard ging, zei de 46-jarige acteur dat hij normaal gesproken in een Jeep rijdt.

Tijdens het gesprek viel het de agenten op dat Gilliam naar alcohol rook. In de auto lag een pakje sigaretten met een joint erin. Op het politiebureau werd vastgesteld dat hij inderdaad te veel drank op had. Seth verklaarde dat hij drie biertjes had gedronken en één shotje.

Gilliam was de afgelopen decennia te zien in meerdere series en films, waaronder The Wire, Oz en The Cosby Show. Hij is aangeklaagd voor de snelheidsovertreding, roekeloos rijgedrag, rijden onder invloed en het bezit van marihuana.

Vorige week kwam een andere acteur uit de serie in het nieuws. Chad L. Coleman ging toen door het lint in een metro.

Tweede arrestatie na steekpartij Rotterdam

De politie in Rotterdam heeft dinsdag een tweede verdachte aangehouden van de dodelijke steekpartij op de Corverstraat in de nacht van vrijdag op zaterdag. Het is een 26-jarige Rotterdammer. Zondag al werd een vijftienjarige Rotterdammer aangehouden voor dit misdrijf.

Het 27-jarige slachtoffer was een man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Hij overleed ter plekke aan zijn verwondingen. Reanimatie door de hulpdiensten mocht niet meer baten. Een getuige had gemeld dat er een gewonde man op straat lag. De politie heeft een team van twintig rechercheurs op de zaak gezet.

Arabist en PVV'er Hans Jansen overleden

De bekende arabist en Europarlementariër Hans Jansen is dinsdagochtend op 72-jarige leeftijd na een kort ziekbed overleden. Dat hebben zijn familie en zijn uitgever René van Praag bekendgemaakt.

Jansen, sinds juni 2014 lid van het Europees Parlement voor de PVV, werd afgelopen zondag getroffen door een herseninfarct. 'Na een dappere eigenwijze strijd met humor en tederheid is hij vandaag rond 11.00 uur overleden, omringd door zijn familie', meldt de familie in een door zijn uitgever verspreid persbericht.

De Europarlementariër schreef zeventien boeken over de islam die verschenen bij Nederlandse, Duitse en Amerikaanse uitgeverijen. Zo werkte hij mee aan een Nederlandse vertaling van de Koran. Verder schreef Jansen regelmatig columns over de islam voor de website GeenStijl.

PVV-partijleider Geert Wilders heeft via Twitter geschokt op het overlijden van Jansen gereageerd. De NOS bericht over een verklaring die Wilders en zijn partijgenoot Marcel de Graaff hebben afgegeven. Ze noemen Jansen een bijzonder mens. 'Hij inspireerde ons met zijn eruditie, zijn humor en zijn beminnelijkheid. Hij was een autoriteit op het gebied van islam, had een snelle geest en een scherpe pen. Met hem is een belangrijke steunpilaar van onze fracties heengegaan.'

Bouwschutting komt op winkelend publiek terecht in de Kalverstraat

Rond tien voor zeven deze avond is een bouwschutting omgevallen in de Kalverstraat in Amsterdam. De schutting kwam op winkelend publiek terecht.

De houten plaat stond tegen een gebouw waar verbouwd wordt, om zo de winkel af te dekken.

Zo'n acht ambulances, een traumahelikopter en verschillende brandweervoertuigen zijn ter plaatse.  Het gevaarte viel om door de harde wind.

Zeven mensen moesten naar het ziekenhuis, waarvan één persoon zwaargewond is.

De traumahelikopter landde op de Dam, wat veel bekijks trok.

'NS jat ¤1,25 uit gevonden portemonnee'

Dat de Nederlandse Spoorwegen tegenwoordig overal geld voor vraagt is inmiddels wel duidelijk. Na de gesloten poortjes, waardoor je verplicht minimaal 20 euro op je ov-chipkaart moet hebben om door te kunnen lopen, vraagt de afdeling gevonden voorwerpen ook nog eens vijftien euro om je portemonnee terug te krijgen.

De heer Van Velsen had de grote pech dat hij zijn beurs was verloren. Gelukkig voor hem is deze gevonden. Met de NS had hij vervolgens afgesproken dat hij hem per post terug zou krijgen, maar niet voordat er een 'vindersloon' van vijftien euro werd betaald.

Zo aardig als ze bij de spoorwegmaatschappij zijn hebben ze het bedrag verrekend met de €16,25 die in zijn portefeuille zat. Het restbedrag, €1,25, krijgt meneer niet terug omdat het "dusdanig klein of gelijk aan de kosten is".

Op de website van de NS staat inderdaad aangegeven dat het bedrag vijftien euro is. De €1,25 die ze zelf hebben gehouden, puur omdat het 'maar' €1,25 is, vinden wij een wat vreemde werkwijze. 

Bekijk een grote versie van de betreffende brief hier.

Brief aan heer van Velsen van NS over gevonden portemonnee
Brief aan heer van Velsen van NS over gevonden portemonnee

Bevrijdingsdag geteisterd door onstuimig weer

Nederland heeft dinsdag de bevrijding van de Duitse bezetting zeventig jaar geleden herdacht. Bevrijdingsfeesten werden op tal van plaatsen herhaaldelijk uitgesteld of zelfs afgelast wegens de slechte weersomstandigheden.

Een lezing van de Israëlische schrijver en filosoof David Grossman in de Sint Jacobskerk in Vlissingen markeerde het begin van de Nationale Viering van de Bevrijding. Onder de titel 'Ademen met beide longen' vertelde Grossman persoonlijk niet de vrijheid te kennen die Nederland op Bevrijdingsdag viert, een leven zonder oorlog. "Iemand die al zijn levensjaren leeft met oorlogen, met het gevoel van verlamming en beperking dat een leven in voortdurend geweld met zich meebrengt", zei de 61-jarige Grossman. ,,Israëliërs en Palestijnen zullen geen vrede bereiken als ze niet in staat zijn het conflict ook te bezien vanuit het gezichtspunt van hun vijand."

In Wageningen, waar de Duitse troepen zeventig jaar geleden de capitulatie tekenden, sprak minister Dijsselbloem (Financiën) in zijn herdenkingsrede namens de regering. ,,Verworven vrijheid laten we ons niet weer ontnemen", aldus de bewindsman. "We hebben in Nederland en in de westerse wereld een cultuur van vrijheid ontwikkeld waar we trots op moeten zijn. En die de moeite van het verdedigen waard is. Dat wisten onze bevrijders uit Canada, het Verenigd Koninkrijk en alle andere geallieerde landen. Wij blijven hen dank verschuldigd. Op de schouders van deze reuzen hebben wij onze samenlevingen verder gevormd."

Ook Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp sprak in Wageningen: "Soms moet je voor de veiligheid van je land meer doen dan een dijk ophogen. Opkomen voor vrijheid is keihard nodig. Niets doen is geen optie, je kunt niet wegkijken." Aan het jaarlijkse bevrijdingsdefilé namen ruim 1200 oud-strijders deel.

In Amsterdam werd afgezien van de bouw van een tijdelijke brug van veerponten en pontons over het IJ vanwege het slechte weer. In Roermond raakte een vrouw gewond door een vallend paneel van een marktkraam. Het KNMI had code geel afgegeven voor het hele land. Weerbureaus meldden lokaal wolkbreuken.

In plaatsen als Assen, Groningen en Almere werden bevrijdingfestivals telkens uitgesteld wegens het slechte weer. Bevrijdingsfeesten in Oldenzaal en Barendrecht werden helemaal afgelast. Soms moesten festivalgangers het doen met een behoorlijk drassig terrein.

Frozen blijft omzet Disney laten groeien

Walt Disney heeft zijn omzet en winst vorig kwartaal verder zien groeien. Het entertainmentconcern profiteerde onder meer van de aanhoudend sterke vraag naar spullen die te maken hebben met animatiefilmhit Frozen.

Disney meldde dinsdag een omzet van 12,5 miljard dollar (11,2 miljard euro) over het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar. Dat was 7 procent meer dan een jaar eerder. De nettowinst steeg met 10 procent naar 2,1 miljard dollar, terwijl de operationele winst met 4 procent toenam tot 3,5 miljard dollar.

Het resultaat groeide het sterkst bij de aan films verwante merchandise, waar de operationele winst bijna een derde hoger was dan een jaar eerder. Die groei hing vooral samen met de populariteit van Frozen en, in minder mate, The Avengers. De filmdivisie draaide minder dan een jaar eerder. Dit kwam vooral doordat een film als Big Hero 6 minder bezoekers naar de bioscopen trok dan Frozen vorig jaar.

Motorupdate Honda F1 in Spanje

Honda zal komend weekend voor de Grand Prix van Spanje een verbeterde versie van haar Formule 1-motor mee gaan nemen. Het moet ervoor gaan zorgen dat McLaren wat naar voren komt op de grid. Het is onduidelijk of de update gebruik maakt van de negen tokens die Honda heeft of dat het binnen de bestaande marges valt.

Honda-baas Yasuhisa Arai is blij dat na de stroeve seizoensstart er progressie kan worden geboekt. "De korte pauze voor de Grand Prix van Spanje is goed geweest voor Honda, omdat er rustig teruggekeken kon worden op de eerste vier races, geanalyseerd kon worden wat wel en wat niet goed ging en om ons voor te bereiden op de Europese races. We hopen in de Grand Prix van Spanje een stap voorwaarts te kunnen zetten. We hebben de rijeigenschappen en de betrouwbaarheid van de motor verbeterd."

Ook McLaren heeft in de tussentijd niet stilgezeten en een pakket updates voorbereid voor de wedstrijd in Barcelona. Arai is dan ook benieuwd hoe alle onderdelen op het circuit met elkaar zullen samenwerken.

Rusland presenteert nieuwe oorlogsmachine

Rusland wilde zijn spierballen weer eens laten zien en presenteerde daarom maandag zijn nieuwste tank, de Armata (T-14). Dit gebeurde tijdens een repetitie op het Rode Plein in Moskou voor de aankomende herdenking van de Tweede Wereldoorlog.

De nieuwe tank zou volgens militaire experts superieur moeten zijn aan westerse tanks. Ze claimen dit met name door de nieuwe technische snufjes die in de oorlogsmachine zitten verwerkt. Zo bestaat de bestuurderscabine uit een bepantserde capsule en zijn de wapens op afstand te bedienen en te herladen.

Het blijft echter niet alleen bij een tank, Rusland wil namelijk zijn wapenarsenaal de komende jaren flink gaan moderniseren. De Armata zal als platform dienen om meerdere militaire voertuigen op te baseren en zo de kosten te drukken. Daaronder vallen onder andere zwaar bepantserde transportvoertuigen en een onbemande houwitsers.

Tegen 2020 hoopt het leger 2300 voertuigen te ontvangen. Door de kwakkelende economie en lage olieprijzen wordt het misschien wel lastig om deze doelstelling te behalen.

Rusland presenteert T-14 Armata (Foto: Weinsteinalex, Wikipedia)
Rusland presenteert T-14 Armata (Foto: Weinsteinalex, Wikipedia)

Quick-Step met Boonen en Uran in Giro

Tom Boonen maakt komende zaterdag zijn debuut in de Ronde van Italië. De Belgische sprinter (34) is door zijn wielerploeg Etixx-Quick-Step opgenomen in de negenkoppige selectie voor de eerste grote ronde van dit seizoen. Kopman is de Colombiaan Rigoberto Uran, die vorig jaar tweede werd en in 2012 het jongerenklassement won.

De ploeg selecteerde daarnaast de Fransman Maxime Bouet, de Tsjech Petr Vakoc, de Italiaan Fabio Sabatini, de Spanjaard David de la Cruz Melgarejo en de Belgen Iljo Keisse, Gianni Meersman en Pieter Serry.

De Giro d'Italia begint zaterdag met een 18 kilometer lange ploegentijdrit en eindigt op zondag 31 mei met een vlakke rit van Turijn naar Milaan. Tussendoor volgen onder meer zeven aankomsten bergop en één tijdrit van 59 kilometer.

Dronken Chinees laat auto staan, steelt paard

Een Chinese man was zo verstandig zijn auto te laten staan, toen hij bij de paardenraces in de buurt van Peking te diep in het glaasje had gekeken. Helaas leek het hem wel een goed idee een paard te stelen om daarop naar huis te rijden, meldden Chinese media dinsdag.

Zondag was meneer Wang al met al drie uur op weg, toen hij naar zijn huis reed op zijn nieuwe aanwinst. Hij vertelde aan media dat hij zich de rit slechts vaag kan herinneren. Wel weet hij nog dat hij baalde dat niemand hem een mobiele telefoon wilde lenen, zodat hij even naar huis kon bellen.

Maandagochtend ontdekte Wang het paard in zijn tuin, maar hij had naar eigen zeggen geen idee meer waar hij het vandaan had. Vandaar dat hij opnieuw de straat op ging, om de eigenaar te vinden. Onduidelijk is nog of hij bestraft is.

Dronken Chinees laat auto staan, steelt paard
Dronken Chinees laat auto staan, steelt paard (Foto: ANP)

Nieuwe Indiana Jones 'gaat ooit gebeuren'

Volgens Kathleen Kennedy gaat een nieuwe Indiana Jones-film er ooit wel komen. Dat zei ze in een gesprek met Vanity Fair over de projecten van Lucasfilm, waarvan zij de president is.

De uitspraak kwam tijdens het bediscussiëren van de Lucasfilm-aankoop door Walt Disney Pictures. Kennedy legde uit dat Disney simpelweg de rechten op alle Lucasfilm-projecten heeft, en dus ook op Indiana Jones. Ze voegde eraan toe dat een nieuwe film over de held "op een dag gemaakt zal worden binnen dit bedrijf. Wanneer, dat weet ik niet. We zijn nog niet bezig met een script, maar we hebben er gesprekken over," aldus Kennedy tegen het tijdschrift.

Kathleen Kennedy is niet onbekend met de Indiana Jones-films; ze was executive producer voor alle vier de Indy-films tot nu toe. In de afgelopen maanden deden geruchten dat Chris Pratt, binnenkort te zien in Jurassic World, de titelrol wel eens zou kunnen gaan spelen, maar zolang het nog niet echt een project is binnen Lucasfilm zal dat wel bij geruchten blijven.

Cocaïne tussen bananen bij Aldi

Bij diverse winkels van de Duitse grootgrutter Aldi is tussen de bananen uit Colombia 386 kilo cocaïne gevonden. Volgens de politie heeft de vondst een waarde van zo'n 15 miljoen euro.

Het voorval vond maandag plaats bij veertien vestigingen rondom Berlijn. Tussen een van de belangrijkste exportproducten uit Zuid-Amerika ontdekten werknemers ook nog een aantal pakketjes wit poeder. Een politiewoordvoerder zegt dat de pakketjes en 'logistieke vergissing' zijn. Waar de coke wel voor was bestemd kon de woordvoerder in verband met nader onderzoek niet vertellen.

In januari 2014 was er al een soortgelijk incident bij een Berlijnse supermarkt. Toen ging het over 'slechts' 140 kilo cocaïne dat tussen de bananen zat verstopt. De huidige vangst is de grootste ooit voor de Duitse hoofdstad.

Cocaïne tussen bananen bij Aldi (Foto: Hans Braxmeier, Pixabay)
Cocaïne tussen bananen bij Aldi (Foto: Hans Braxmeier, Pixabay)

Thaise politie vindt meer kampen mensensmokkelaars

De Thaise politie heeft dinsdag in het zuiden van Thailand opnieuw twee kampen ontdekt waar slachtoffers van mensensmokkelaars werden vastgehouden. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Eén kamp was kortgeleden verlaten en bij het andere kamp werd een begraven lichaam aangetroffen. Enkele dagen geleden werd ook al een kamp van mensensmokkelaars ontdekt. Daar werden 26 lichamen gevonden.

"We blijven zoeken, omdat dit betekent dat de smokkelaars nog altijd op de loop zijn en mensen met zich mee nemen", aldus politiechef Amphon Buarubporn. De politie ontdekte acht hutten en schuilplaatsen. Ook werd een oplader van een telefoon gevonden en lag er kleding verspreid. Dat wijst erop dat de smokkelaars het kamp in alle haast hebben verlaten.

De politie heeft het offensief tegen de smokkelaars ingezet nadat activisten hadden gezegd dat er gevangenen door de smokkelaars verborgen worden gehouden in de bergen. Volgens de autoriteiten worden de kampen gebruikt door een internationaal opererend netwerk dat etnische Rohingya uit Myanmar en migranten uit Bangladesh naar Thailand smokkelt en ze vervolgens mishandelt en gevangenzet om losgeld te kunnen eisen van de families.

De Thaise premier Prayuth Chan-ohca heeft dinsdag de provinciale autoriteiten opdracht gegeven 'elke centimeter uit te kammen' op zoek naar andere kampen en mensen die door smokkelaars worden vastgehouden. Hij waarschuwde dat iedereen 'die probeert te profiteren van mensensmokkel wordt onderzocht en bestraft'.

De Thaise autoriteiten hebben al een onderzoek ingesteld naar mogelijke betrokkenheid van politieagenten en de lokale autoriteiten bij de smokkelnetwerken. De ontdekking van de kampen heeft Thailand verder in verlegenheid gebracht. Het land wordt al door de Verenigde Staten en de Europese Unie onder druk gezet om de mensensmokkel in het land aan te pakken.

'Britney Spears jatte mijn gekreun'

Britney Spears heeft hulp gekregen bij het sexy klinken op haar single Piece of Me. De man die samples van het gekreun aanleverde voor het nummer, claimt nu dat hij nooit is betaald voor zijn bijdrage en sleept Sony voor de rechter, aldus TMZ.

Kirk Rothrum van Bangin-beats.com beweert dat de platenmaatschappij uit zijn samplebak het verleidelijke gekreun van een vrouw haalde. Hij hoorde later zijn samples terug in de hit van Spears uit 2007. Volgens Rothrum gebruiken wel meer grote sterren zijn werk, maar betalen zij wel altijd.

Grieken zoeken ademruimte bij ECB

De Griekse vicepremier Yannis Dragasakis brengt dinsdag een bezoek aan de Europese Centrale Bank (ECB), in de hoop daar toezeggingen te krijgen die de geplaagde Griekse overheid meer financiële ademruimte geven. De kans daarop lijkt voorlopig echter klein.

De Grieken hopen volgens ingewijden dat de ECB hen in staat stelt om meer kortlopende leningen aan te gaan, als er bij de eurogroep van volgende week maandag vooruitgang in de onderhandelingen met de andere eurolanden kan worden gemeld. Met die korte leningen zou de Griekse overheid haar acute geldnood kunnen verzachten, in afwachting van een definitief akkoord over de verdere verstrekking van de eerder toegezegde noodleningen van de eurolanden en het IMF.

Ingewijden verwachten dat de ECB deze week wel zal instemmen met een verdere verruiming van de noodsteun voor Griekse banken, maar voorzien verder weinig coulance in Frankfurt. Hardliners zouden daar juist aandringen op strengere eisen voor de bankensteun.

Twee nieuwe seizoenen voor The Simpsons

The Simpsons is verlengd met twee seizoenen, meldt Los Angeles Times. De comedyserie van Fox, die nu al de langst lopende serie op prime-time-televisie is, krijgt een 27e en een 28e seizoen.

Aan het einde van seizoen 28 heeft de serie 625 afleveringen. Mocht The Simpsons daarna verder verlengd worden, dan kan ook het record voor het grootste aantal afleveringen worden gevestigd. Dat staat nu op naam van de westernserie Gunsmoke, waarvan tussen 1955 en 1975 maar liefst 635 afleveringen werden gemaakt.

The Simpsons ging in 1989 in première als onderdeel van het programma The Tracey Ullman Show. De serie heeft 31 Emmy Awards gewonnen.

The Simpsons (Foto: Novum)
The Simpsons (Foto: Novum)

Brussel stemt in met koffiefusie

De beoogde fusie tussen koffiemaker DE Master Blenders (voorheen Douwe Egberts) en de Amerikaanse levensmiddelengigant Mondelez kan onder voorwaarden doorgaan. Dinsdag kreeg de fusie groen licht uit Brussel.

De Europese Commissie had zorgen dat de samengang tussen de twee bedrijven niet goed zou zijn voor de concurrentie, met name in de koffiemarkt in delen in Europa. Brussel vreesde dat de fusie negatief zou uitpakken voor consumenten, wat zich zou vertalen in minder keuze en hogere prijzen.

Om die zorgen weg te nemen, is Mondelez bereid zijn Carte Noire-activiteiten af te stoten. DEMB zal zijn Merrild-activiteiten in Europa (koffiemerk) verkopen en maakt het in Oostenrijk voor anderen mogelijk om via een licentie koffiepads onder de merknaam Senseo te gaan maken.

Saudisch vliegveld dicht na beschietingen

Saudi-Arabië heeft alle vluchten van en naar een luchthaven in het zuiden van het land gestaakt. Het gebied rondom het vliegveld in Najran werd deze week bestookt door Houthi-rebellen uit Jemen.

De Houthi's zijn de afgelopen tijd meerdere keren slaags geraakt met Saudische veiligheidstroepen bij de grens. De granaten die insloegen bij Najran werden echter in Jemen afgevuurd, zeiden stamleiders in Jemen.

Saudi-Arabië voert al weken luchtaanvallen uit op de sjiitische Houthi's, die vorig jaar de strijd aangingen met de regering en grote delen van Jemen hebben veroverd. Saudi-Arabië wordt bijgestaan door een aantal soennitische bondgenoten in de regio. De Houthi's op hun beurt zijn gelieerd aan het sjiitische Iran. Het Saudische regime beticht Iran ervan de Houthi's te bewapenen, maar de rebellen en Iran ontkennen dit.

Ambtenaar fapt de helft van de werktijd

Baltimore stond er al niet zo lekker op de laatste tijd, dus daar kan nog prima wat bij. Een ambtenaar, werkzaam bij de riolering, stak bijzonder weinig tijd in het schoonmaken van putten, en bijzonder veel tijd in het kijken naar andere putjes.

De man nam een DVD volgestouwd met porno mee naar zijn werk en heeft hier zo'n 39 uur van genoten op zijn werkplaats. En dat alles in twee weken tijd. Sterker nog: op een specifieke dag heeft hij bijna 7 uur handwerk gestoken in zijn hobby. En dat op een werkdag van 8 uur.

Erg heimelijk deed de zelfbevlekker dit niet, het paalladen en de te bezichtigen afzuiginstallaties waren open en bloot op zijn scherm te zien in 'full screen'-modus.

Vreemd genoeg kwamen er klachten binnen en werd er stiekem een monitorprogramma op z'n werkstation gezet die het gedrag van de man in de gaten kon houden. Het duurde niet lang of er was voldoende bewijsmateriaal verzameld om de ambtenaar fatsoenlijk op straat te kunnen trappen.

Hypothetisch gezien is het mogelijk dat de man op jaarbasis zo'n 951 uur aan porno heeft besteed. Dit zou de maatschappij zo'n 25.000 euro hebben gekost.

Fapfapfap
Fapperdefap!

Ben Saunders slaat klaar-over in elkaar

Het is Ben Saunders weer eens gelukt negatief in het nieuws te komen. Een van 's lands bekendste tokkies heeft vanmiddag namelijk een verkeersregelaar in elkaar geslagen.

Het verhaal wil dat de verkeersregelaar de pa van de 'zanger' wilde tegenhouden. Ben kon dit vanuit zijn tattooshop in Hoorn niet langer aanzien, en liep op de klaar-over af. Hij sloeg de arme man direct tegen de grond.

Oom Agent was snel ter plaatse en heeft de tattooboy in de boeien geslagen. Ook een tweede man is gearresteerd.

Het Bevrijdingsfestival in Hoorn is hierna direct afgelast. De verkeersregelaar is zwaargewond afgevoerd naar het ziekendhuis.

SaudnersJe verwacht het niet van zo'n jongen... (foto: Novum)

Gratis pistool voor Advanced Warfare

Spelers van Call of Duty: Advanced Warfare kunnen vanaf vandaag aan de slag met een nieuw wapen, de M1 Irons. Het pistool komt voor in tien verschillende varianten en zijn te vinden in supply drops en advanced supply drops.

Het wapen is een bedankje van de ontwikkelaar. De M1 Irons komt vandaag beschikbaar op Xbox 360 en Xbox One. Op een later tijdstip volgen pc, PlayStation 3 en PlayStation 4.

Advanced Warfare M1 Irons

Geiten en zombies in GoatZ

Goat Simulator krijgt deze week nieuwe downloadbare content. Vanaf 7 mei kunnen we, in wat de makers beschrijven als de enige survival-game op steam die niet in Early Access is, als zombie aan de slag.

De game zal zeker niet onder doen voor andere titels in het genre. Zo zijn er minstens evenveel bugs als andere titels en is het geheel slecht geprogrammeerd, aldus de makers. Ze blijven in ieder geval trouw aan de kern van Goat Simluator en daar zullen fans ongetwijfeld blij mee zijn.

Vrouw claimt abortus op religieuze gronden

"Als een aanhanger van de beginselen van de Satanische Tempel", zo begint een brief die een vrouw uit Missouri binnenkort naar haar verzorgingsverzekeraar gaat opsturen. "Is het mijn oprechte geloof dat ik en alleen ik bepaal of mijn lichaam zwanger blijft of niet."

De 22-jarige monteur wil een abortus ondergaan, maar dat valt niet mee wanneer je op het randje van een grote staat woont. Daarvoor moet ze namelijk twee keer reis van een slordige 800 kilometer maken naar Saint Louis. De eerste sessie is bedoeld om de abortus uit haar hoofd te praten, daarna volgt er een bedenktijd van 72 uur, eventueel gevolgd door een tweede sessie die de procedure pas echt in werking zet.

Mary, niet haar echte naam, is hier des duivels over. Ze roept nu dat de 72 uur wachttijd tegen haar geloof is. Leden van de Satanische Tempel zijn vast met de pet rondgegaan om alle kosten te dekken: haar verblijf, maaltijden en de kosten van de hele procedure.

Thomas Berg van de universiteit van St. Thomas heeft zijn licht laten schijnen over het geval. "In theorie is het mogelijk dat religieuze gewetensbezwaren een argument zijn om een abortus te ondergaan", vertelt de hoogleraar. "Maar het is onwaarschijnlijk dat het juridisch houdbaar is."

'Nazistische' pa Le Pen woedend op gematigde dochter

Met een venijnige persoonlijke aanval op zijn dochter Marine heeft Jean-Marie Le Pen dinsdag zijn kansen om zich te handhaven binnen het Front National (FN), nog iets kleiner gemaakt dan ze al waren. De extreemrechtse Franse politicus (86) klaagde tegenover radiozender Europe 1 dat zijn dochter hem 'op een absoluut schandaligewijze behandelt'.

"Ik schaam mij dat ze mijn naam draagt", aldus Le Pen senior, die het zou toejuichen als zijn dochter zou trouwen, zodat ze een andere achternaam kan aannemen.

Het bestuur van de partij besloot maandag het lidmaatschap van de oprichter op te schorten. Hij was op het matje geroepen om zich te verantwoorden voor nazistische, antisemitische en racistische uitlatingen. Hoewel ook dochter Le Pen verklaart tegenstander van immigratie is en een nationalistische agenda heeft, probeert zij de partij te ontdoen van radicale elementen en acceptabel te maken voor een breder publiek.

Haar vader gooit echter telkens roet in het eten, bijvoorbeeld door de gaskamers van de nazi's af te doen als 'een detail' en het op te nemen voor maarschalk Pétain, die tijdens de oorlog als leider van Vichy-Frankrijk nauw met de nazi's samenwerkte.

Over de positie van 'pa Le Pen' wordt binnen drie maanden verder gesproken op een algemene ledenvergadering. Hij stelt zich strijdlustig op: "Ik zal met alle middelen vechten om de rechtvaardigheid te herstellen."

Een jaar geleden ontmoette Marine le Pen en Geert Wilders elkaar overigens. Ze willen op den duur een gezamelijke fractie in het Europees Parlement vormen.

Le Pen schaamt zich voor Le Pen
'Nazistische' pa Le Pen woedend op gematigde dochter (Foto: ANP)

Bevrijdingsvuur luidt Bevrijdingsdag in

Minister-president Mark Rutte heeft dinsdag officieel de viering van Bevrijdingsdag ingeluid met het ontsteken van het bevrijdingsvuur. Hij deed dat na de 5 meilezing van de Israëlische schrijver David Grossman in Vlissingen. Het vuur werd in de nacht van maandag op dinsdag door sporters opgehaald in Wageningen en overgebracht naar de Zeeuwse plaats.

Nederland viert dit jaar dat er zeventig jaar geleden een einde is gekomen aan de Tweede Wereldoorlog. Bevrijdingsdag is dit jaar weer een officiële vrije dag. Op veertien plekken in het land vinden bevrijdingsfestivals plaats, met in totaal meer dan 250 acts. Naar verwachting komen hier zo'n 900.000 bezoekers op af.

Vier zogeheten Ambassadeurs van de Vrijheid reizen per Defensie-helikopter langs de festivals om de boodschap van vrijheid over te brengen. Dit jaar zijn dat Jett Rebel, Caro Emerald, Dotan en MainStreet. De bevrijdingsfestivals vieren dit jaar hun 25e editie. Om vijf minuten voor 17.00 uur staan de bezoekers van de festivals vijf minuten lang stil bij het thema vrijheid.

Economische groei Nederland begint te vlotten

Het economisch herstel van Nederland wint eindelijk terrein. Dat blijkt uit nieuwe voorspellingen van de Europese rekenmeesters in Brussel die dinsdag bekend werden.

De groei komt dit jaar uit op 1,6 procent en volgend jaar op 1,7 procent, aldus de Europese Commissie in haar jongste prognose voor de Nederlandse economie. De commissie is zelfs iets optimistischer over 2015 dan in haar vorige verwachting, begin dit jaar. Toen werd nog uitgegaan van 1,4 procent. Voor volgend jaar is het cijfer hetzelfde gebleven. In 2014 groeide de Nederlandse economie met 0,9 procent.

De groei komt vooral doordat de binnenlandse consumptie verder stijgt. Ook profiteert de exportsector van de lage waarde van de euro, luidt de verwachting.

'Vakantiegeld nodig om rond te komen'

Het vakantiegeld gaat niet altijd op aan vakantie. Volgens het economisch bureau van ABN AMRO hebben 16 procent van de Nederlanders dit extraatje plus het geld dat ze jaarlijks terugkrijgen van de Belastingdienst, nodig om rond te komen.

Dit is voornamelijk het geval bij mensen die minder verdienen dan een modaal inkomen (minder dan 35.000 euro bruto per jaar), meldde de bank dinsdag. ABN deed onderzoek naar het gebruik van vakantiegeld.

Een overgrote meerderheid van de ruim 1200 ondervraagden besteedt het bedrag geheel of ten dele aan hun vakantie. Maar 15 procent zet het weg als spaargeld of heeft het nodig voor een grote aankoop of om schulden af te betalen.

De bank constateerde verder dat geld ontvangen uit belastingteruggave, ook vaak wordt aangewend om op reis te gaan. Uit het onderzoek blijkt ook dat 40 procent van de werkenden ook zonder vakantiegeld of belastingteruggave op vakantie kan. 30 procent heeft dit geld juist nodig om weg te kunnen.

'Vakantiegeld nodig om rond te komen'
'Vakantiegeld nodig om rond te komen' (foto: ANP)

Spaanse werkloosheid neemt flink af

De arbeidsmarkt in Spanje heeft vorige maand een opmerkelijk herstel laten zien. Het aantal werklozen daalde in het sterkste tempo sinds 1996, terwijl het aantal banen in 2001 voor het laatst sterker groeide.

Het aantal werklozen in de op drie na grootste economie van de eurozone nam in april met 118.923 af tot 4,3 miljoen, meldde het Spaanse ministerie van Arbeid dinsdag. Dankzij de groei van de werkgelegenheid waren vorige maand 3,5 procent meer Spanjaarden aan het werk dan een jaar eerder.

De Spaanse economie vertoont de afgelopen tijd een behoorlijk herstel, na jaren van krimp. Het land kampt echter nog altijd met een torenhoge werkloosheid, die na die van Griekenland veruit het hoogst is van alle eurolanden.

Top Gear weer in opspraak

Het programma Top Gear mag dan voorlopig van de buis zijn, toch is het opnieuw in opspraak. De Britse mediawaakhond Ofcom onderzoekt of een uitzending van vorig jaar beledigend was. Presentator Jeremy Clarkson gebruikte daarin het woord 'pikey'. Dat is een denigrerende term voor mensen die een rondtrekkend bestaan leiden, zoals zigeuners.

The Traveller Movement, een organisatie die onder anderen zigeuners en Roma vertegenwoordigt, had eerder al geklaagd bij de BBC. Die legde de klacht in maart naast zich neer, waarna The Traveller Movement naar Ofcom stapte.

Clarkson gebruikte het woord 'pikey' om zijn collega-presentator Richard Hammond te bespotten. Die had voor een uitzending van het BBC-programma een auto gekozen, die volgens Clarkson voornamelijk gebruikt wordt door 'pikeys': een Vauxhall Nova, de vroegere versie van de Opel Corsa voor de Britse markt.

Het immens populaire autoprogramma is niet op tv, omdat Clarkson tijdens de opnames voor een nieuw seizoen een producer sloeg. De populaire, maar eveneens beruchte presentator zag om die reden zijn contract niet verlengd worden. Dat betekende dat het programma voorlopig op een laag pitje staat. Hammond en de derde presentator James May lieten weten niet zonder Clarkson te willen werken aan de show. Er gaan geruchten over een nieuw presentatietrio, maar de BBC heeft daarover nog geen uitsluitsel gegeven.

Lufthansa boekt winst

Lufthansa heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst van 425 miljoen euro geboekt. Operationeel draaide de luchtvaartmaatschappij onder meer door stakingen nog met verlies, maar financiële constructies rond het belang in JetBlue krikten het resultaat op, meldde het Duitse bedrijf dinsdag.

De nettowinst van Lufthansa volgt op een min van 252 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2014. Operationeel werd het verlies met 76 miljoen euro verkleind, naar 133 miljoen euro. De omzet van het luchtvaartbedrijf steeg met 8 procent, tot 7 miljard euro.

Stakingen kostten het bedrijf vorig kwartaal 42 miljoen euro. Door de werkonderbrekingen ontving Lufthansa bovendien minder boekingen, waardoor ze dit kwartaal naar verwachting nog eens 58 miljoen euro kosten.

Contador: "Etappe over Mortirolo cruciaal"

Het zwaartepunt van de aankomende Giro d'Italia zit volgens Alberto Contador in de slotweek. De Spaanse favoriet stipt met name de zestiende rit aan, direct na de tweede rustdag met onder meer de beklimming van de gevreesde Mortirolo. "Dat is de sleuteletappe voor mij, als we de Aprica, Tonale, Mortirolo en opnieuw de Aprica beklimmen", zei hij dinsdag in Marca.

Tot die tijd hoopt de coureur van Tinkoff-Saxo zich rustig te houden. "Het zou mij het beste uitkomen als ik pas op de slotdag de roze trui pak. Dat lijkt me beter dan dat we de leiding twee weken lang moeten verdedigen."

Omdat Contador later dit jaar ook voor de zege in de Tour gaat, is zijn voorbereiding op de Giro minder zwaar geweest. Sinds zijn optreden in de Ronde van Catalonië in maart heeft hij veertig dagen geen wedstrijd gereden. Wel is de Spanjaard op hoogtestage geweest op Tenerife. "Daar hebben we de puntjes op de i gezet wat klimuren betreft. Ik ben klaar voor de uitdaging."

VW zet Scania en MAN samen in aparte holding

Automaker Volkswagen brengt zijn vrachtwagendochters MAN en Scania samen in een aparte onderneming. Dat maakte het Duitse bedrijf dinsdag bekend voorafgaand aan zijn aandeelhoudersvergadering.

De nieuwe houdstermaatschappij, waar naast de zware vrachtwagens ook de bussen van Volkswagen in worden ondergebracht, krijgt een eigen raad van commissarissen. De samenvoeging van de activiteiten moet onder meer leiden tot kostenbesparing en synergievoordelen.

De nieuwe holding is mogelijk een blauwdruk voor andere onderdelen van de Volkswagen Groep. Volgens het bedrijf moet een dichter netwerk van merken zorgen voor korte besluitvormingsprocessen en snellere uitvoering van plannen. De divisie vrachtwagens en bussen heeft daarbij als doelstelling marktleider Daimler van de troon te stoten, werd bekendgemaakt.

Messi: "Guardiola verdient applaus"

Lionel Messi kijkt uit naar het weerzien met Pep Guardiola. De Spaanse trainer is woensdag met Bayern München te gast in Camp Nou, waar Guardiola als speler en trainer grote successen vierde met FC Barcelona. "Het is briljant wat we allemaal met Guardiola hebben bereikt", zei Messi een dag voor de halve finale in de Champions League. "We hebben samen heel veel prijzen gewonnen en onder hem heb ik veel geleerd."

Messi hoopt dat zijn voormalige trainer een warm welkom krijgt in de Catalaanse voetbaltempel. "Pep verdient applaus van de fans, want hij heeft alles gewonnen in zijn periode hier. Maar zodra de wedstrijd is begonnen, moeten de supporters zoals gewoonlijk ons weer aanmoedigen. Guardiola kent ons erg goed en wij weten hoe hij zijn ploeg graag laat spelen. Wat dat betreft is niemand in het voordeel."

De Argentijnse superster ziet geen favoriet voor de kraker in de halve finale. "Het gaat tussen twee ploegen die beide in vorm zijn. Bayern mist een aantal belangrijke spelers, maar dat mag geen excuus zijn. De wedstrijd is te groot en belangrijk om smoesjes te verzinnen."

Barcelona aast op revanche voor 7-0

FC Barcelona krijgt in de halve finale van de Champions League tegen Bayern München de kans zich te revancheren voor de zwaarste Europese nederlaag ooit. In het seizoen 2012-2013 ging de Catalaanse trots in München met 4-0 onderuit en werd vervolgens in het eigen Camp Nou ook vernederd door Arjen Robben en zijn ploeggenoten (0-3). Nog nooit had Barcelona een tweeluik in de knock-outfase van een Europees bekertoernooi met meer dan vier doelpunten verschil verloren.

Barcelona en Bayern München stonden acht keer tegenover elkaar in Europa. De Spaanse club won slechts eenmaal, met Pep Guardiola als trainer op de bank in de kwartfinale in 2009 (4-0). De andere zeven duels leverden vijf keer een Duitse overwinning op en één keer een gelijkspel. De huidige koploper van de Spaanse competitie wil voor de achtste keer naar de finale van het belangrijkste Europese bekertoernooi, de Duitse kampioen jaagt op zijn elfde finaleplaats.

Niet alleen voor trainer Guardiola van Bayern is het een weerzien met zijn oude club, ook voor middenvelder Thiago Alcántara en reservekeeper José Manuel Reina. Mark van Bommel, Mark Hughes en Patrik Andersson speelden ook voor zowel Barcelona als Bayern.

Amnesty hekelt wreedheden in Syrië

Het Syrische leger en de rebellen die strijden tegen het regime van de Syrische president Bashar Assad hebben beide wreedheden begaan in de Noord-Syrische stad Aleppo. Sommige misdaden van de regeringstroepen komen zelfs neer op misdaden tegen de menselijkheid. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Amnesty International dinsdag gezegd.

In Aleppo, de grootste stad van Syrië, wordt al sinds 2012 zwaar gevochten. De stad is inmiddels verdeeld in een deel waar de regering aan de macht is en een deel waar de rebellen de scepter zwaaien. Grote delen van de stad liggen in puin en honderdduizenden zijn de stad reeds ontvlucht.

In een rapport hekelt Amnesty het gebruik van zogeheten bomvaten door de regeringstroepen. De campagne heeft geleid tot 'pure verschrikkingen en ondraaglijk lijden'. Veel burgers zijn 'gedwongen om een ondergronds bestaan te leiden om te ontsnappen aan de meedogenloze luchtaanvallen'. De aanvallen met bomvaten hebben volgens Amnesty in Aleppo alleen al meer dan drieduizend levens geëist.

"Wijdverbreide wreedheden, in het bijzonder de kwaadaardige en meedogenloze luchtaanvallen op woonwijken door regeringstroepen, hebben het leven voor de inwoners van Aleppo ondraaglijk gemaakt. Deze verwerpelijke en voortdurende aanvallen op woonwijken wijzen op een beleid waarbij burgers bewust en systematisch doelwit worden gemaakt van aanvallen die neerkomen op oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid", schrijft Amnesty in het rapport.

Ook de opstandelingen maken zich schuldig aan wreedheden in Aleppo door onnauwkeurige wapens zoals mortiergranaten en zelfgemaakte raketten te gebruiken voor aanvallen op regeringswijken. Zeker zeshonderd burgers zijn in 2014 bij deze aanvallen om het leven gekomen.

Amnesty heeft de Syrische regering en haar tegenstanders opgeroepen om een eind te maken aan doelbewuste aanvallen op burgers, detentie en marteling. Ook wil Amnesty dat er niet langer willekeurige arrestaties worden verricht.

Kerry brengt verrassingsbezoek aan Somalië

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry is dinsdag voor een niet publiekelijk aangekondigd bezoek in Somalië aangekomen. Hij is de eerste Amerikaanse minister van buitenlandse zaken ooit die het land in de Hoorn van Afrika bezoekt.

Het vliegtuig van Kerry landde rond het middaguur lokale tijd op de luchthaven van Mogadishu. De Amerikaanse bewindsman zal spreken met de president en de premier van Somalië, regionale leiders en burgergroepen. Het bezoek is bedoeld om solidariteit te betonen met de Somalische regering, die vecht tegen de islamitische terreurgroep Al-Shabab en probeert een eind te maken aan tientallen jaren van oorlog en anarchie.

Sky volledig in dienst van Porte naar Giro

Team Sky rijdt in de Giro d'Italia vrijwel volledig in dienst van de Australische kopman Richie Porte. De dertigjarige klimmer geldt als één van de topfavorieten voor winst in de Giro, die zaterdag van start gaat. De enige andere coureur die in Italië voor eigen kansen mag gaan, is de Italiaanse sprinter Elia Viviani.

In het hooggebergte mag Porte rekenen op steun van klimmers als Leopold König en Mikel Nieve. Ook de Wit-Russen Vasil Kiriyenka en Kanstantin Sioutsou en de jonge Colombiaan Sebastián Henao moeten lang met de besten mee kunnen gaan. De Oostenrijker Bernhard Eisel geldt als wegkapitein, terwijl de Italiaan Salvatore Puccio het negental completeert.

Porte was dit seizoen al de beste in Parijs-Nice, de Ronde van Catalonië en de Ronde van Trentino.

Man op straat doodgeschoten in Belfast

Een centrale figuur in een van de beruchtste moorden door het Ierse Republikeinse Leger is dinsdag dicht bij zijn woning in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast doodgeschoten. De verantwoordelijkheid voor de moord op Terence 'Jock' Davison is nog door niemand opgeëist.

Davison zou in 2005 als commandant van het IRA in Belfast opdracht hebben gegeven tot de moord op Robert McCartney, die hem in een pub had beledigd. De zussen van McCartney voerden jarenlang strijd om gerechtigheid te krijgen voor hun broer. Zij werden uitgenodigd op het Witte Huis in Washington en hun campagne leidde er mede toe dat het IRA later dat jaar geweld afzwoer. Davison werd wel voor de moord op McCartney aangeklaagd, maar in 2008 vrijgesproken.

Het stoffelijk overschot van Davison lag dinsdag voor zijn huis in de katholieke wijk Markets op straat, totdat de politie het met een wit laken afdekte en de plaats van het delict afzette.

De meeste IRA-leden leven een in 1997 gesloten wapenstilstand na. Maar verschillende splintergroepen gaan door met het plegen van aanslagen. Ook vallen er bij onderlinge conflicten nog regelmatig doden.

Toch een Quintana in de Giro

Met Nairo Quintana ontbreekt de winnaar van vorig jaar in de komende Giro d'Italia, maar toch staat zaterdag een Quintana aan de start in San Lorenzo al Mare. Dayer, het broertje van de Colombiaanse rasklimmer, debuteert in een grote wielerronde. De 22-jarige wielrenner rijdt net als zijn drie jaar oudere broer voor de Spaanse ploeg Movistar. Vorig jaar won de jongste Quintana een rit in de Ronde van Oostenrijk.

De twee kopstukken van Movistar, Nairo Quintana en Alejandro Valverde, richten zich volledig op de Tour de France en slaan daarom de Giro over. Het Spaanse team hoopt met Beñat Intxausti op een plek in de top tien van het algemeen klassement. De ploegleiding verwacht ook veel van sprinter Juan José Lobato, Ion Izagirre, Igor Antón en Jesús Herrada. De Italiaan Giovanni Visconti geldt in de Giro als de wegkapitein van Movistar, terwijl Andrey Amador als 'joker' een vrije rol krijgt. De jonkies Dayer Quintana en Rubén Fernández mogen als debutanten ervaring opdoen.

Politie weet niet wie verkeersslachtoffer is

De politie is op zoek naar de identiteit van een ernstig gewonde man in het ziekenhuis van Harderwijk. De man werd maandagavond laat aangereden en is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Wie hij is, is niet bekend.

Het ongeval gebeurde op de Leuvenumseweg in Harderwijk. Een 26-jarige vrouw uit Lelystad reed de man aan toen hij plotseling de weg overstak. De vrouw kon hem niet meer ontwijken.

De politie schat het slachtoffer tussen de twintig en veertig jaar oud. De getinte man is tussen de 1.80 en 1.90 meter lang en heeft een fors postuur. Hij droeg een blauwe Adidas-trainingsbroek, een grijskleurig T-shirt en beige sportschoenen.

Moslimorganisatie VS veroordeelt aanval Texas

De grootste Amerikaanse moslimorganisatie heeft de poging van twee mannen om een tentoonstelling van Mohammed-cartoons aan te vallen scherp veroordeeld. In een verklaring die maandag werd uitgegeven zegt de Raad voor Amerikaans-Islamitische Betrekkingen dat een gewelddadige reactie beledigender is voor het moslimgeloof dan welke tekening ook.

'Bekrompen uitingen' kunnen geen excuus zijn voor geweld, zegt de raad, die benadrukt dat de Amerikaanse moslimgemeenschap voor vrijheid van meningsuiting is en terrorisme veroordeelt.

De politie in Garland in de staat Texas schoot zondag twee mannen dood die het vuur hadden geopend op een bewaker bij een vergadercentrum waar een Amerikaanse anti-islamorganisatie een wedstrijd had georganiseerd voor de beste Mohammed-cartoon. Een van de sprekers op de bijeenkomst was PVV-leider Geert Wilders. Hij was kort voor het schietincident al vertrokken.

De familie van een van de doodgeschoten verdachten heeft in een verklaring laten weten dat zij moeite heeft 'te begrijpen hoe dit kon gebeuren'. In een verklaring die namens de familie van Elton Simpson werd uitgegeven door een advocatenkantoor zegt de familie geen enkel idee te hebben gehad van diens plannen. De familie is 'diepbedroefd en in een staat van shock' en bidt voor iedereen die door deze 'daad van zinloos geweld' is getroffen, in het bijzonder de beveiliger die gewond raakte.

Simpson was al sinds 2006 bij de FBI bekend. Agenten van de binnenlandse veiligheidsdienst vingen toen uitspraken van hem op waarin hij het over het bevechten van ongelovigen voor Allah. Ook had hij het over plannen om naar Zuid-Afrika te reizen en contact te maken met 'broeders' in Somalië. Een dag voordat hij in 2010 naar Zuid-Afrika zou vertrekken werd hij opgepakt. Maar ondanks meer dan vijftienhonderd uur aan opgenomen gesprekken werd hij alleen maar vervolgd voor 'liegen tegen een FBI-agent', wat hem op zeshonderd dollar boete en een proeftijd van drie jaar kwam te staan.

Sharon Soofi, de moeder van de andere verdachte Nadir Soofi, zei tegen de krant Dallas Morning News dat zij nooit heeft gedacht dat haar zoon naar geweld zou grijpen. Hij werd 'op een normale Amerikaanse manier' opgevoed en was 'erg politiek betrokken bij het Midden-Oosten'. Ze zei niet te weten of bij hem 'iets is geknapt'. "Zijn zoon ging voor hem boven alles, dacht ik. Het is moeilijk te begrijpen waarom hij dit zou doen en zijn 8-jarige zoon achter zou laten."

De Amerikaanse minister voor binnenlandse veiligheid Jeh Johnson liet maandag in een verklaring weten dat de autoriteiten de motieven van de twee mannen en de omstandigheden rond de aanval onderzoeken. "Hoewel alle feiten nog niet bekend zijn, dient de aanval van afgelopen avond als een herinnering dat vrije en beschermde meningsuiting, hoe beledigend ook voor sommigen, nooit geweld van wat voor soort ook rechtvaardigt", zei Johnson.

Tientallen migranten verdronken bij Libië

Tientallen migranten zijn waarschijnlijk verdronken toen ze zondag tussen Libië en Sicilië uit een rubberboot in zee vielen. Dat hebben overlevenden volgens de hulporganisatie Save the Children gezegd.

Het ongeluk gebeurde toen een vrachtschip dichterbij kwam om de vluchtelingen te redden. Het schip legde dinsdag in Catania op Sicilië aan om de vluchtelingen aan land te zetten

Gewonde door wind Bevrijdingsfestival Limburg

Een vrouw is dinsdagmiddag in Roermond gewond geraakt tijdens het Bevrijdingsfestival. Zij werd rond 13.00 uur op het Kloosterwandplein geraakt door een dakpaneel van een marktkraam, dat was gaan vliegen als gevolg van de harde wind.

Burgemeester Rianne Donders van Roermond liet vlak voor 13.30 uur weten dat het festival tijdelijk is stilgelegd vanwege het voorspelde slechte weer.

Aziatische beurzen in mineur

De aandelenbeurzen in het Verre Oosten stonden dinsdag in de min. Beleggers namen winst na de koersstijgingen van een dag eerder. De beursvolumes bleven laag aangezien de toonaangevende financiële markt in Japan nog tot en met woensdag gesloten is wegens nationale feestdagen. Ook in Zuid-Korea en Thailand bleven de beurzen dicht.

De All Ordinaries in Sydney zakte 0,1 procent, ondanks een renteverlaging door de Australische centrale bank. De Reserve Bank of Australia verlaagde de rente met 25 basispunten naar een historisch dieptepunt van 2 procent. Het was de tweede renteverlaging dit jaar.

In China daalde de Shanghai Composite ruim 2 procent en de Hang Seng-index in Hongkong verloor meer dan 1 procent. De Britse bank HSBC, die ook een notering heeft in Hongkong, leverde 0,3 procent in voorafgaand aan de publicatie van de eerstekwartaalcijfers.

AEX lager op Bevrijdingsdag

De effectenbeurs in Amsterdam is dinsdag met verlies begonnen. Ook de andere Europese beursgraadmeters openden overwegend lager. De handel op Beursplein 5 verloopt rustig, aangezien veel mensen vrij zijn vanwege de viering van Bevrijdingsdag.

De AEX-index in Amsterdam stond kort na opening van de markt 0,2 procent lager op 490,19 punten. De MidKap daalde 0,3 procent naar 755,33 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren tot 0,4 procent. In Londen, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, noteerde de FTSE-index 0,6 procent in de plus.

Grootste daler in de AEX was verzekeraar Aegon met een verlies van ruim 1 procent na een adviesverlaging door de Britse bank Barclays. Sterkste stijger was informatieleverancier Reed Elsevier met een winst van meer dan 1 procent.

Malta levert verdachte kindermisbruik uit

Een 42-jarige Nederlander die wordt verdacht van kindermisbruik en meerdere verkrachtingen, wordt binnenkort uitgeleverd door Malta. Martijn W. ging tegenover de rechter in de eilandstaat akkoord met de uitlevering, meldden Maltese media.

Volgens de krant Times of Malta vroeg de man de rechter wel of hij in de tussentijd naar huis mag, omdat hij "veel spullen moet inpakken'', maar kreeg hij nul op het rekest. Hij blijft in de cel totdat hij op het vliegtuig naar Nederland wordt gezet.

De verdachte woonde in Nederland in de Friese gemeente Weststellingwerf, maar vertrok daar met 'onbekende bestemming', blijkt uit een melding van de gemeente uit 2012. Volgens de berichten in Maltese media gaat de lijst met verdenkingen tegen de man terug tot 2005.

Aantal startende ondernemingen licht gedaald

Het aantal startende ondernemingen bedroeg in april 15.534. Dat is 1 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar, meldde de Kamer van Koophandel (KvK) dinsdag.

Daar stond een flinke stijging van meer dan 7 procent tegenover van het aantal bedrijven dat er vorige maand mee stopten. Het waren er in totaal 9250.

Zowel bij de starters als de stoppers vormen zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) de meerderheid. Het aantal zzp'ers dat vorige maand de gok waagden, kwam uit op 9774 (plus 0,1 procent). Bijna 5400 zzp'ers trokken de stekker eruit, 8 procent meer dan een jaar geleden.

Het aantal faillissementen in april becijferde de KvK op 471, een daling met 14 procent.

Hewitt laat Roland Garros schieten

Lleyton Hewitt doet over twee weken niet mee aan Roland Garros. De ervaren Australiër (34) is bezig met zijn afscheidstournee en richt zich volledig op het grasseizoen. Hewitt doet in de aanloop naar Wimbledon, waar hij nog één keer hoopt te schitteren, de toernooien van Rosmalen en Queen's aan.

Gezien zijn ranking is Hewitt nog niet zeker van een plek op Wimbledon. De huidige nummer 108 van de wereld rekent erop een wildcard te krijgen. Hij won het toernooi in 2002 en haalde in 2005 de halve finales. De Australian Open van 2016 moet zijn laatste toernooi worden.

De kwalificaties voor Roland Garros gaan op 19 mei van start. De eerste partij in het hoofdschema wordt op 24 mei afgewerkt, de finale is op 7 juni.

Maradona valt Blatter aan

Diego Maradona heeft de aanval geopend op Sepp Blatter. Volgens de Argentijnse voetbalicoon is de FIFA onder leiding van de Zwitserse voorzitter veranderd in een anarchie. "Eén man beslist alles", zei Maradona op een bijeenkomst in Jordanië, waar hij zijn steun uitsprak aan prins Ali bin Al-Hussein, één van de drie uitdagers van de zittende FIFA-preses. "Blatter weet helemaal niets, daarom is het tijd voor verandering. Zelfs zijn collega's zouden hem moeten adviseren te vertrekken."

De 54-jarige Argentijn, die zijn land in 1986 naar de wereldtitel leidde, hoopt dat prins Ali op 29 mei wordt gekozen als opvolger van Blatter. "Als ik niet zou denken dat hij een goede voorzitter kan zijn, had ik hier niet gezeten. Blatter heeft het voetbal veel schade toegebracht sinds hij aan de macht is. Het is voor hem tijd om een stap opzij te doen en ons, mensen vol kracht en energie, het voetbal te laten renoveren."

Volgens Maradona, die flink tekeerging, is Blatter bang. "Ik heb vier WK's gespeeld en jaagde altijd op de bal, Blatter jaagt op champagne. Dat irriteert mij enorm."

Moederbedrijf Media Markt dieper in het rood

Het Duitse winkelconcern Metro heeft zijn verlies vorig kwartaal zien oplopen door afschrijvingen. De verkopen bij het moederbedrijf van onder meer Media Markt, Saturn en Makro namen toe, zo werd dinsdag gemeld.

Metro boekte in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettoverlies van 397 miljoen euro, na een min van 271 miljoen euro een jaar eerder. De verkopen in winkels die langer dan een jaar open zijn namen met 2,5 procent toe. De totale omzet stabiliseerde nagenoeg op 14,3 miljard euro. Het operationele verlies (ebit) was met 40 miljoen euro ongeveer even hoog als een jaar eerder.

Het concern werkt aan een reorganisatie, die moet zorgen voor hogere verkopen bij Media Markt en Saturn en de groothandels van onderdeel Cash & Carry.

Duitse treinmachinisten staken vijf dagen

Duitse treinmachinisten zijn dinsdagochtend aan een staking van vijf dagen begonnen, de langste werkonderbreking in een steeds verbitterder conflict met spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn tot nog toe.

Vrachttreinmachinisten staken al sinds maandag. Machinisten van passagierstreinen sloten zich om 02.00 uur bij de actie aan. Volgens vakbond GDL zullen ze zondagochtend 09.00 uur pas weer aan het werk gaan.

Deutsche Bahn zegt dat maar een op de drie treinen uit de dienstregeling zal rijden.

GDL eist vijf procent loonsverhoging en kortere werktijden. Het belangrijkste twistpunt is echter de eis van de vakbond om namens al het spoorpersoneel te onderhandelen, ook de conducteurs die van oudsher door een andere, grotere bond worden vertegenwoordigd. Deutsche Bahn heeft 4,7 procent meer loon aangeboden, plus een eenmalig bedrag. Daarnaast heeft de spoorwegmaatschappij voorgesteld de zaak voor te leggen aan arbitrage.

Gewonden bij botsing in metro Mexico-Stad

Bij een botsing van twee metrotreinen in Mexico-Stad zijn maandag minstens twaalf mensen gewond geraakt, melden de autoriteiten. Volgens Mexicaanse media reed een trein in op een andere trein die stilstond in het station Oceania, op de lijn bij de internationale luchthaven.

Obama wil mariniersgeneraal als nieuwe stafchef VS

President Barack Obama draagt mariniersgeneraal Joseph Dunford voor als nieuwe voorzitter van de Gezamenlijke Chefs van Staven van de Amerikaanse strijdkrachten. Hij moet de opvolger worden van legergeneraal Martin Dempsey, die er binnenkort vier jaar op heeft zitten.

Dunford heeft in de jaren 2013-2014 zijn sporen verdiend als commandant van de coalitietroepen in Afghanistan. Hij is pas sinds oktober bevelhebber van het Amerikaanse marinierskorps. De snelle promotie van Dunford past in zijn carrièreverloop, waarin hij in drie jaar tijd van een generaal met één ster opklom tot de rang van een viersterrengeneraal.

Dunford (59) heeft ruime gevechtservaring, maar heeft zich vooral in zijn periode als coalitiecommandant in Afghanistan bedreven getoond in het onderhouden van internationale contacten. Zijn voordracht geeft aan dat zelfs nu de aandacht meer gericht wordt op Azië en cyberoorlogvoering, de regering vindt dat een sterke grondtroepencommandant nodig is om de conflicten in Irak, Afghanistan, Syrië, het Midden-Oosten en Afrika het hoofd te bieden.

Clinton laat zich ondervragen over Benghazi

Hillary Clinton is bereid zich later deze maand in het Congres te laten ondervragen over de aanslagen in Benghazi in Libië en haar e-mailpraktijken. Dat heeft haar advocaat maandag in een brief aan Congresleden laten weten.

Clinton, de gedoodverfde kandidaat van de Democraten voor de Amerikaanse presidentsnominatie, ligt al langer onder vuur voor de aanslagen door Libische extremisten die in september 2012 aan vier Amerikanen het leven kostten, onder wie de Amerikaanse ambassadeur in Libië. Haar advocaat, David Kendall, zei dat Clinton in de week van 18 mei of later beschikbaar is voor één sessie, geen twee, zoals de Republikeinse voorzitter van het speciale panel dat de aanslagen onderzoekt wil.

Clinton heeft al eerder uitleg over de aanslagen gegeven, in januari 2013, toen zij nog minister van buitenlandse zaken was. De Republikeinen zeggen dat zij meer vragen hebben, vooral in het licht van de onthulling dat als minister een privé-mailaccount gebruikte en zelf besliste welke mails zij voor zichzelf hield en welke zij overdroeg aan de staat. De Democraten willen dat de Republikeinen nu eindelijk een punt achter de zaak zetten en deze niet laten voortslepen tijdens de verkiezingscampagnes.

Bijna 3 miljoen kijkers voor dodenherdenking

Bijna drie miljoen mensen hebben maandagavond gekeken naar de nationale dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

Dat blijkt dinsdag uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek (SKO). Het Journaal van 20.00 uur trok ruim 2,2 miljoen kijkers, gevolgd door Memories met 1,3 miljoen liefhebbers. Die programma's staan daarmee op de tweede en derde plaats van de dagelijkse kijkerslijst.

Mysterieuze geluiden in stratosfeer waargenomen

Een onderzoek van een student voor ruimtevaartorganisatie NASA heeft een onverwacht resultaat geboekt. De infrasone microfoons van een ballonexperiment hebben op een hoogte van 36 kilometer namelijk mysterieuze geluiden opgenomen.

Het geluid werd ontdekt door Daniel Bowman, een student en ontwerper van de apparatuur aan de universiteit van North Carolina. Hij hoopt dat zijn ontdekking de weg weer open maakt voor nieuw akoestisch onderzoek in de stratosfeer. Bowman grapt nog over de opname "het klinkt een beetje als The X-Files". Zijn experiment was onderdeel van een door NASA opgezet programma om studenten te interesseren voor ruimteonderzoek.

De geluiden zijn geregistreerd met behulp van infrasone opnameapparatuur en is om het hoorbaar te maken flink versneld. De opname heeft een frequentiebereik tussen 0,01 en 25 Hz. Dit lage bereik is niet waar te nemen met het menselijk oor en wordt vaak alleen geregistreerd bij onder andere zware explosies, aardbevingen of vulkaanuitbarstingen.

Onderzoek
Het is zo'n vijftig jaar geleden dat er voor het laatst opnamen zijn gemaakt in de stratosfeer. Zulke opnamen werden tijdens de hoogtijdagen van de Koude Oorlog gebruikt om nucleaire explosies in de stratosfeer te kunnen ontdekken. Door nieuwe waarnemingstechnieken voor dergelijke explosies zijn zulke opnamen in onbruik geraakt. Het onderzoeken van atmosferische geluiden is daarom jarenlang stil komen te liggen.

Waar het geluid van deze opname vandaan komt blijft voorlopig nog gissen. Infrasoon geluid kan vele duizenden kilometers afleggen en ook metreologische oorzaken zouden het geluid kunnen veroorzaken.

Mysterieuze geluiden in stratosfeer waargenomen (Foto: Daniel Bowman)
Mysterieuze geluiden in stratosfeer waargenomen (Foto: Daniel Bowman)

Adidas verrast met goede kwartaalresultaten

Adidas verraste de markt dinsdag met resultaten over het eerste kwartaal die beter waren dan analisten hadden voorspeld. De Duitse sportartikelengigant boekte een omzet van 4,1 miljard euro, 17 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Niet eerder draaide het concern in de eerste drie maanden van een jaar zo'n hoge omzet.

De operationele winst steeg met 12 procent tot 345 miljoen euro. Analisten zaten met hun prognose gemiddeld op een operationele winst van 321 miljoen euro. Netto kwam er een winstresultaat uit de bus van 237 miljoen euro, een stijging met 13 procent.

Bevrijdingsfestivals uitgesteld wegens onweer

De Bevrijdingsfestivals in Drenthe (Assen) en Flevoland (Almere) beginnen dinsdag enkele uren later vanwege het verwachte slechte weer. Het festival in Assen begint nu om 13.30 uur. In Almere is de opening uitgesteld tot 17.00 uur, lieten de organisaties weten.

Beide festivals zouden aanvankelijk om 12.00 uur van start gaan. Maar het KNMI waarschuwt voor stevige buien met onweer, hagel en zware windstoten in beide provincies vanaf het middaguur. Het meteorologisch instituut heeft voor heel Nederland code geel voor gevaarlijk weer afgekondigd.

In Assen zijn naar verwachting de zwaarste buien na 13.30 uur voorbij. Tot dan blijft het festivalterrein bij de Baggelhuizenplas gesloten voor het publiek. De organisatie heeft het eerste deel van het programma geschrapt.

Het Bevrijdingsfestival in Almere op de Esplanade, naast open water, gaat vijf uur later van start dan gepland vanwege de verwachte windstoten. Het hele middagprogramma, met onder meer Partysquad en Handsome Poets, is komen te vervallen. De avondoptredens van Caro Emerald, Kensington en Trijntje Oosterhuis gaan wel door.

Bevrijdingsfestivals uitgesteld wegens onweer
Bevrijdingsfestivals uitgesteld wegens onweer (Foto: ANP)

Rugbyclub laat supporters afrekenen met polsband

Bij de Engelse rugbyclub Saracens wordt het voor supporters mogelijk om tijdens de wedstrijden een natje en een droogje af te rekenen via een contactloze betaalpolsband. Dat meldde digitaal beveiliger Gemalto dinsdag.

Gemalto gaat de polsbandjes later dit jaar leveren aan fans van de Noord-Londense club en geeft daarmee een vervolg aan een succesvolle proef afgelopen maand met een geselecteerd aantal supporters van de club. Door af te rekenen met een polsbandje, waar vooraf gemakkelijk online krediet op kan worden gestort omdat deze is gekoppeld aan een creditcard of betaalpas, moeten onder meer de wachtrijen bij de kassa's van het stadion worden verkort.

De nieuwe polsbanden bieden met een tik van de pols ook toegang tot het openbaar vervoer in Londen en zijn te gebruiken aan alle betaalterminals met het contactloze logo.

Geen pontenbrug door verwacht slecht weer

De pontenbrug over het IJ in Amsterdam voor de viering van Bevrijdingsdag wordt niet gebouwd. De organisatoren hebben dat besloten omdat er slecht weer wordt verwacht. De veiligheid van de lopers kan in gevaar komen. Dat heeft het Amsterdams 4 en 5 mei comité laten weten.

De pontenbrug, die bestaat uit twee veerboten van vervoersbedrijf GVB en drie pontons, zou worden gemaakt als een tijdelijk monument als herinnering aan de oorlogstijd in de hoofdstad en vanwege zeventig jaar bevrijding. De brug van aan elkaar gehaakte autoponten lag aan het eind van de Tweede Wereldoorlog tussen Amsterdam Centraal Station en Noord. De veren voeren toen niet omdat er een brandstoftekort was. Door ze aan elkaar te leggen, bleef de verbinding tussen de stad en het platteland in stand.

Vermogensbeheer stuwt winst UBS

UBS heeft in het eerste kwartaal bijna twee keer meer winst geboekt dan een jaar eerder. De vermogensbeheertak zag de instroom van middelen stevig groeien en boekte de hoogste winst ooit, maakte de Zwitserse bank dinsdag bekend.

UBS boekte vorig kwartaal een nettowinst van 2 miljard Zwitserse frank (1,9 miljard euro), tegen bijna 1,1 miljard frank in de eerste drie maanden van 2014. Alle vermogensbeheerdiensten samen zagen 19 miljard frank aan nieuwe middelen binnenstromen en boekten een winst van 1,1 miljard frank.

UBS maakt deel uit van een groep internationale banken die een forse Amerikaanse boete boven het hoofd hangt vanwege de manipulatie van valuta's. Eind vorig jaar werd de bank hiervoor al door onder meer Zwitserse en Britse toezichthouders beboet.

Bevrijdingsdag

Vandaag vieren we Bevrijdingsdag. De meeste mensen die nu stilstaan bij Bevrijdingsdag hebben de bezetting nooit meegemaakt. Maar het blijft bijzonder dat zo veel mensen het willen blijven vieren. Is het vanwege de gratis concerten en evenementen? Staat het vieren van de vrijheid nu dichterbij door globale dreigingen van terreur, een nieuwe golf van afschuwelijke Jodenhaat of een mogelijk Russisch gevaar? Bij mijn beleving spelen de verhalen van mijn opa’s en oma’s nog altijd een grote rol.

Duitse journalisten opgepakt in Qatar vanwege WK 2022

Het lijkt erop dat Qatar niet blij is met de kritiek op de toewijzing van het wereldkampioenschap voetbal van 2022. In het land zijn Duitse journalisten opgepakt die werkten aan de documentaire Der verkaufte Fussball om aan te tonen dat er veel mis is rond de toewijzing en organisatie van het evenement.

ARD-journalist Florian Bauer werd samen met zijn geluidsman, cameraman en chauffeur gearresteerd toen hij arbeiders die bij de bouw van de stadions betrokken zijn interviewde. Bauer is samen met zijn collega's urenlang ondervraagd, terwijl de apparatuur die zich bij zich hadden in beslag is genomen. Na ruim een halve dag werd het viertal vrijgelaten en werd de apparatuur zwaar beschadigd teruggegeven. Ook waren de gemaakte opnames gewist. Daarnaast mochten de journalisten het land dagenlang niet verlaten.

Bauer vroeg zich via Twitter af of de FIFA erop wilde reageren. Die organisatie hult zich vooralsnog in stilzwijgen.

In onderstaande video (in het Duits) zijn de belabberde leefomstandigheden van de arbeiders te bekijken. Ook is een interview met Bauer te zien.

Pimco-vlaggenschip niet meer de grootste

Het vlaggenschip van obligatiebelegger en vermogensbeheerder Pimco, het beleggingsfonds Pimco Total Return Fund, is niet langer het grootste obligatiebeleggingsfonds ter wereld. Dat bleek dinsdag.

Na twee jaar van uitstroom is het fonds in omvang ingehaald door het Vanguard Total Bond Market Index Fund. Het fonds van Pimco heeft nu nog ruim 110 miljard dollar onder beheer, terwijl Vanguard eind april ruim 117 miljard dollar in zijn obligatiepot had zitten.

Het Pimco-fonds zag in april 5,6 miljard dollar uitstromen, en in februari en maart bijna 16 miljard dollar. De uitstroom van vermogen nam een sterke vlucht na het vertrek van fondsbeheerder Bill Gross, de mede-oprichter van Pimco die vorig jaar werd ontslagen en aan de slag ging bij concurrent Janus Capital.

Het Pimco Total Return Fund beleefde in april 2013 nog een piek, met een vermogen van 293 miljard dollar. Pimco werd opgericht in 1971.

Families Texasschutters verbaasd en geschokt

De familie van Elton Simpson, een van de twee schutters die zondag een spotprentbijeenkomst in Texas aanvielen, heeft laten weten geschokt te zijn. In een verklaring aan een lokale krant is te lezen dat ze "geen idee hadden van de plannen van Elton. We snappen niet hoe dit heeft kunnen gebeuren''.

De familie noemt de schietpartij waarbij een agent gewond raakte 'zinloos geweld'. Simpson was al langer in beeld bij de veiligheidsdiensten.

De moeder van de andere schutter, Nadir Soofi, liet aan dezelfde krant weten dat ze nooit had gedacht dat haar zoon geweld zou gebruiken om zijn standpunten over de islam te verdedigen. "Hij heeft een normale opvoeding gehad. Wel was hij erg politiek betrokken bij het Midden-Oosten.''

Voetbalclub wil allochtonen weren

Voetbalclub Amstelwijck neemt een nogal draconische maatregel om een einde te maken aan een reeks incidenten. De club uit Dordrecht overweegt namelijk allochtonen te weren, nadat enkele spelers van de A2 vernielingen hebben aangericht bij een uitwedstrijd tegen Spijk.

"We hebben de afgelopen jaren nu al vier teams uit de competitie moeten nemen vanwege dit soort toestanden. We hebben jaren ons stinkende beste gedaan om ze wel bij ons te laten spelen, als één van de weinige clubs in Dordrecht, maar het houdt een keer op. De Marokkaanse leiders bij ons schamen zich, maar wij zijn dat stadium voorbij", aldus de voorzitter van de club.

Het laatste incident is het werk van vijf spelers van de A2. Na de met 10-0 verloren wedstrijd tegen Spijk zijn zij als ware sloopbedrijven tekeer gegaan in de kleedkamer. Kledingrekken werden vernield, een ruit sneuvelde en er werd een brandende vuilnisbak in een andere kleedkamer neergezet. Dit werd pas opgemerkt toen de vlammen naar buiten sloegen. De schade bedraagt ongeveer 5000 euro.

Amstelwijck heeft beloofd alle schade te vergoeden. De club vermoedt dat de schade niet op de daders verhaald kan worden, want: minderjarig, naar elkaar wijzen enz.

"We werken er hier met alle vrijwilligers keihard aan om de boel te verbeteren. De laatste tijd kregen we bij tegenstanders weer de naam dat het bij Amstelwijck weer gezellig is. En dan word je van je werk gebeld omdat ze de zaak hebben lopen vernielen. Dit kan gewoon niet."

Katusha met 'sensatie' Zakarin naar Giro

De Russische wielerploeg Katusha gaat met Ilnur Zakarin als kopman naar de Giro d'Italia. De 25-jarige Rus won afgelopen week zeer verrassend de Ronde van Romandië, tot onvreugde van vele wielerfans: Hij werd op zijn 19e al eens twee jaar geschorst vanwege het gebruik van verboden middelen.

Zakarin wordt in de Giro bijgestaan door zeven landgenoten en de Italiaan Luca Paolini, eerder dit jaar de glorieuze winnaar van Gent-Wevelgem. De andere Russen zijn Maxim Belkov, Sergei Chernetski, Pavel Kochetkov, Sergei Lagutin, Aleksandr Porsev, Yuri Trofimov en Anton Vorobyev. De Giro gaat zaterdag van start met een ploegentijdrit van ruim 17 kilometer tussen San Lorenzo al Mare en Sanremo.

Sancties dreigen voor geblesseerde Pacquiao

Voor bokser Manny Pacquiao krijgt zijn verloren 'Gevecht van de Eeuw' tegen Floyd Mayweather nog een vervelend staartje. De 36-jarige Filipijn moet geopereerd worden aan een scheur in zijn schoudergewricht, zo bleek uit een MRI-scan in het ziekenhuis. Aangezien Pacquiao voorafgaand aan het prestigieuze en lucratieve gevecht niet had gemeld dat hij geblesseerd was, dreigen bovendien juridische sancties.

De Filipijnse boksheld, die in acht verschillende gewichtsklassen wereldkampioen is geworden, werd zaterdag tijdens de confrontatie met Mayweather in Las Vegas zichtbaar gehinderd door een schouderblessure. Hij had een peesje gescheurd in een sparringpartijtje, maar meldde dat pas vlak voor het gevecht bij de medische commissie. "Ik kon veel combinaties niet maken vanwege de pijn", bekende Pacquiao, die op punten verloor van de Amerikaan die voor het laatst een gevecht verloor op de Olympische Spelen van 1996.

Prins Ali blijft in FIFA-race

De Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein blijft in de race voor het voorzitterschap van de FIFA. De 39-jarige voetbalbestuurder heeft in een verklaring afstand genomen van geruchten dat hij zich zou terugtrekken voor de verkiezing op 29 mei. Ali bin Al-Hussein wil net als Michael van Praag en Luis Figo graag Sepp Blatter opvolgen als voorzitter van de wereldvoetbalbond.

De Jordaanse prins had de geruchten over zijn mogelijke terugtrekking zelf op gang gebracht met een interview bij de BBC. Daarin sloot Ali bin Al-Hussein niet uit dat er één uitdager van de huidige FIFA-baas Blatter overblijft. "Het is belangrijk dat we de persoon ondersteunen die de beste kans heeft om de FIFA te veranderen. Op een gegeven moment zal daarover een discussie ontstaan."

Van Praag liet eerder al doorschemeren dat hij 'gewoon' doorgaat tot en met 29 mei, al lijkt de strijd tegen Blatter kansloos voor hem en de andere twee uitdagers.

Pendelbussen naar Dolfinarium wegens brand

Het Dolfinarium in Harderwijk moet bezoekers dinsdag met pendelbussen naar het zeezoogdierenpark brengen. Het Dolfinarium is niet via de normale route bereikbaar wegens een grote brand in restaurant 't Rookerijtje, tegenover het park.

De brand die dinsdagmorgen uitbrak verwoestte het restaurant. De brandweer verwacht nog uren nodig te hebben voor nabluswerkzaamheden. Daarom is de doorgaande weg afgesloten.

Bezoekers aan het Dolfinarium worden via een omleidingsroute naar de randen van Harderwijk geleid. Daar staan pendelbussen klaar die wel naar het park mogen rijden. Het Dolfinarium bestaat deze week vijftig jaar. De parkdirectie verwachtte juist dinsdag extra veel bezoekers voor het speciale feestprogramma.

Pendelbussen naar Dolfinarium wegens brand
Pendelbussen naar Dolfinarium wegens brand (Foto: ANP)

Tweede nederlaag gastland Tsjechië op WK ijshockey

Canada heeft maandagavond in Praag de derde groepszege op rij behaald bij het WK ijshockey. De olympisch kampioen was met 6-3 te sterk voor gastland Tsjechië. De 24-voudige wereldkampioen sloeg in de derde periode toe: 2-1, 1-1, 3-1. Superster Sidney Crosby zorgde met zijn derde WK-treffer namens Canada voor de eindstand. Voor Tsjechië was het in poule A de tweede nederlaag na de verliespartij in de openingswedstrijd tegen Zweden in shoot-outs.

Eerder op de avond wonnen de Amerikaanse ijshockeyers het prestigeduel met titelhouder Rusland. De Verenigde Staten zegevierden in Ostrava met 4-2 over de aartsrivaal. Door die zege gaan de Amerikanen na drie wedstrijden aan kop in poule B, met louter overwinningen.

FIFPro hekelt gebruik leugendetector tegen matchfixing

Na negen nederlagen op rij vindt het bestuur van Banik Most het mooi geweest. De clubleiding wil alle spelers uit de A-selectie onderwerpen aan een test met een leugendetector. Op die manier hoopt het bestuur van de Tsjechische eerstedivisieclub mogelijke praktijken van matchfixing te kunnen ontdekken.

De internationale spelersvakbond FIFPro heeft verontwaardigd gereageerd op de plannen van de wantrouwende clubleiding. "We zijn hier volkomen tegen. We raden alle spelers ten zeerste af om aan deze test mee te werken", liet de belangenorganisatie weten. "Het bestuur behandelt de spelers als mogelijke verdachten, hoewel er nog geen enkele vorm van bewijs is."

De FIFPro benadrukte ook nog eens dat de leugendetector niet onomstreden is. "Vele wetenschappers hebben het apparaat bekritiseerd. Zij zijn er niet van overtuigd dat het een betrouwbaar instrument is om te bepalen of iemand al dan niet de waarheid vertelt. Het bestuur van Banik Most kan beter onmiddellijk stoppen met het afschilderen van de eigen spelers als criminelen."

Amerikaanse ijshockeyers verrassen Rusland op WK

De Amerikaanse ijshockeyers hebben maandag op het WK verrassend het prestigeduel met titelhouder Rusland gewonnen. De jonge ploeg van de Verenigde Staten zegevierde in het Tsjechische Ostrava met 4-2 over de aartsrivaal. Door die zege gaan de Amerikanen na drie wedstrijden aan kop in poule B, met louter overwinningen.

Trevor Lewis zette de VS na ruim zes minuten op voorsprong, maar via Anton Belov kwam Rusland in het begin van de tweede periode langszij. Torey Krug zorgde ervoor dat de VS drie minuten later alweer voor stonden. Rusland speelde toen met twee man minder door twee tijdstraffen. Mark Arcobello zorgde in de derde periode voor 1-3, waarna de Russen via Sergei Plotnikov nog terugkwamen tot 2-3. Rusland haalde in de slotfase nog de doelman naar de kant voor een extra veldspeler, maar kon de nederlaag niet meer afwenden. Het slotakkoord was voor Brock Nelson: 2-4.

Clippers en Bulls nemen de leiding

Los Angeles Clippers en Chicago Bulls hebben de leiding genomen in hun tweede play-offserie in de NBA. De basketbalploeg uit Los Angeles boekte aan de hand van Blake Griffin een ruime overwinning bij Houston Rockets: 101-117. Griffin was goed voor een zogeheten 'triple-double': 26 punten, 14 rebounds en 13 assists.

Derrick Rose had met 25 punten een belangrijk aandeel in de zege van Chicago Bulls bij Cleveland Cavaliers: 92-99. Ondanks 30 punten van Kyrie Irving moesten de Cavaliers in de eigen Quicken Loans Arena een nederlaag slikken. LeBron James, de grote vedette van de thuisclub, greep net naast een 'triple-double'. Hij kwam tot 19 punten, 15 rebounds en 9 assists.

Ex-SP'er: Wilders moet dood

Niet alleen stormt het in een deel van Nederland, ook op twitter gaat het aardig tekeer. Aanleiding is een tweet van een voormalig lid van de SP.

Wilders was gisteren aanwezig bij een zoveelste Vrije Woord-bijeenkomst in Dallas, waarbij ook een wedstrijdje Mohammed tekenen georganiseerd was.

Vlak nadat de hoogblonde PVV-dictator het pand verlaten had, probeerden twee mannen een aanslag te plegen. Beiden zijn door de politie doodgeschoten.

Andreas stond in 2014 op nummer 16 van de kandidatenlijst van de SP in Den Haag. Zijn twitter-account heeft hij inmiddels verwijderd.

Supreme Victory voor Killer Instinct Community

Vorige week werd er op het officiële Killer Instinct-forum aangekondigd dat, inkomsten uit de digitale verkoop zou gaan naar financiering toernooien. Killer Instinct heeft blijkbaar een serieuze online community, want het doel was al binnen 72 uur behaald.

Het doel was om met de verkoop van de Shadow Jago Community Bundle 100.000 dollar op te halen. Dit bedrag zou het mogelijk maken om met Killer Instinct mee te kunnen doen in internationale toernooien. Nu het doel is bereikt, is het eerste tournooi ook aangekondigd, EVO dat in juli 2015 zal plaatsvinden. Iron Galaxy zal door het ruim behalen van het gestelde doel 50.000 dollar bijdragen bij aan de prijzenpot. Als bonus zal Schaduw Jago later dit jaar als een speelbaar personage beschikbaar zijn in Killer Instinct. Niet als skin, maar als uniek personage met zijn eigen, uitgebalanceerde, moveset.

Mocht jezelf nog een bijdrage willen leveren de Shadow Jago Community Bundle zal beschikbaar zijn tot veertien mei 2015.

Shadow Jago

Cartoonist bedreigd om onschuldige tekening

Om doodsbedreigingen te ontvangen hoef je helemaal geen vroegmiddeleeuwse narcistische krijgsheer met een geestesziekte af te beelden. Een strandscene is meer dan genoeg. Cartoonist Osama Hajjaj uit Jordanië overkwam het.

De cartoonist had een tekeningetje gepubliceerd die uitdrukt hoe vrouwen leven onder de sharia, de islamitische wet. Veel landgenoten van Osama hadden erg veel moeite met deze vinger op de zere plek en stuurden hem allerlei persoonlijke berichtjes via de sociale media die verre van flatteus waren.

Deze boodschappen werden nog overtroffen door de dappere aanhangers van DAESH (ze worden ook wel ISIS genoemd). Deze gezellige gasten lieten hem weten dat hij maar dood moet, als dit zijn mening is.

"Maar die lafaards zullen mij niet stoppen", laat Osama weten. "Ik geloof dat vrijheid van denken en expressie een fundamenteel mensenrecht is. Mensen opsluiten of bedreigen omdat ze gebruik maken van hun mensenrechten is een teken van barbarisme. Blasfemie is een misdaad in de ogen van mensen die zwak in hun overtuiging staan en er een dubieuze moraal op nahouden."



'Vrouwen mogen best in strakke shirts lopen'

Er gloort een klein beetje hoop aan de horizon. President Rohani van Iran heeft namelijk verkondigt dat vrouwen best strakke truitjes mogen dragen en dat allesbedekkende kleding ook niet alles is.

Het straatbeeld in Iran is al jaren een doorn in het oog van veel conservatieven: zodra het zomer wordt gaan de hoofddoekjes wat losser, zodat het haar zichtbaar is en trekken veel vrouwen sexy kleding aan. Relikneuterige hardliners zijn van mening dat de zedenpolitie dit soort toestanden keihard zou moeten aanpakken. In 2010 is nog voorgesteld om dames die zich hieraan schuldig maken te belonen met 74 zweepslagen.

Geestelijken vinden dat de uitvoerende macht in Iran de islam moet handhaven, doet zij dat niet, dan zal de islam haar verwerpen.

Rohani heeft daar echter heel andere ideeën over. "Je kan jongeren toch niet opsluiten, zeker niet in dit internettijdperk, om hun nationale en religieuze nationaliteit te vrijwaren. De instelling, dat vrijheid en islam tegenstrijdig zijn, is verkeerd. Vrijheid is geen Westers fenomeen", sprak de president.

De gematigde president had tevens kritiek geuit op de zedenpolitie. Iets dat hem wederom niet in dank werd afgenomen door de mullah's. "De politie moet er niet zijn voor de naleving van de islam, maar om voor de openbare orde te zorgen", had de man onder andere gezegd.

De zedenpolitie doet al decennia lang –tevergeefs- veel moeite om ervoor te zorgen dat alle vrouwen in een veredelde vuilniszak moeten lopen. Dat zou ook jammer zijn, want in Iran jeukt het van de mooie vrouwen.

NaveltruitjeDit gaan we dus niet verbieden. Niet.

Nieuwe beschuldigingen richting FIFA

Een oud-medewerkster van het succesvolle WK-campagneteam van Qatar heeft maandag in een uitzending van de Duitse omroep ARD opnieuw beschuldigingen geuit aan het adres van (oud-)bestuursleden van de wereldvoetbalbond FIFA.

Volgens Phaedra Almajid, die eerder al met aantijgingen over corruptie en omkoping bij de FIFA-top naar buiten kwam, zijn er flinke sommen aan smeergeld aangeboden aan tenminste drie toenmalige leden van het hoofdbestuur van de FIFA.

Het zou gaan om de Afrikaanse officials Issa Hayatou, Jacques Anouma und Amos Amadu. De Cypriotische zakenman Marios Lefkaritis zou volgens Almajid als FIFA-bestuurslid dubieuze transacties hebben uitgevoerd om het WK naar Rusland (2018) en Qatar (2022) te krijgen.

FIFA-voorzitter Sepp Blatter, die aast op een vijfde termijn als preses, weigerde het Duitse tv-station te woord te staan. Hij verwees naar het eigen onderzoek van de ethische commissie van de FIFA waarin geen schokkende zaken bij de toewijzing van beide WK's aan het licht kwamen. Getuige Almajid werd daarin als ongeloofwaardig neergezet.

Galatasaray blijft op titelkoers

In de Turkse competitie heeft Galatasaray maandag de titelrace voortgezet. De ploeg van basisspeler Wesley Sneijder won met 2-0 bij Akhisar Belediyespor. Beide treffers kwamen in de eerste helft op naam van Burak Yilmaz.

Door de overwinning kwam Galatasaray in punten weer op gelijke hoogte met koploper Besiktas, dat nog wel over een beter doelsaldo beschikt. Fenerbahçe, de club van de afzwaaiende aanvaller Dirk Kuijt (terug naar Feyenoord), heeft één punt minder dan beide concurrenten.

In de Turkse competitie staan nog vijf speelronden op het programma.

Ryan Gosling eet cornflakes

Acteur, maar vooral hunk, Ryan Gosling heeft op de website Vine een video gezet waarin hij zichzelf filmt terwijl hij een bord conflakes maakt en opeet. Volgens velen is dit zijn beste acteerprestatie tot nog toe.

Gosling heeft de video gemaakt ter nagedachtenis aan Ryan McHenry, die een succesvol Vine-kanaal had en daarop een video had gemaakt waarin hij deed alsof Gosling tijdens een interview een lepel met cornflakes kreeg en deze weg slaat. McHenry was afgelopen week overleden na een gevecht tegen kanker en was 27 jaar geworden.

Nederland viert vandaag zeventig jaar vrijheid

Bevrijdingsdag is dit jaar weer een officiële vrije dag en dat geeft veel Nederlanders de gelegenheid de vrijheid te vieren. Het is dit jaar zeventig jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog en daar wordt dinsdag onder meer bij stilgestaan op de veertien bevrijdingsfestivals in het hele land, waar naar verwachting zo'n 900.000 bezoekers op af komen.

In de ochtend vindt zoals ieder jaar de 5 meilezing plaats, dit keer door de Israëlische schrijver David Grossman in Vlissingen. Daarna ontsteekt premier Mark Rutte om 13.00 uur het bevrijdingsvuur; het officiële begin van Bevrijdingsdag.

Op de bevrijdingsfestivals in onder meer Haarlem, Leeuwarden, Utrecht, Amsterdam en Roermond, zijn in totaal 250 acts te zien. Onder hen de vier Ambassadeurs van de Vrijheid, die met een helikopter van Defensie het land doorgaan. Jett Rebel, Caro Emerald, Dotan en MainStreet nemen dit jaar deze taak op zich. Dat is er eentje meer dan voorgaande jaren, vanwege de 25e editie van de festivals.

Bevrijdingsdag wordt traditiegetrouw afgesloten met het 5 meiconcert op de Amsterdamse Amstel, in aanwezigheid van de koning en koningin.

Nederland viert zeventig jaar vrijheid
Nederland viert zeventig jaar vrijheid (Foto: ANP)

It-remake heeft zijn Pennywise gevonden

De remake van de tv-miniserie It in filmvorm zit er al een tijdje aan te komen, maar wat tot nu toe de ontwikkeling tegenhield was de moeilijke keuze wie Pennywise de clown moet spelen. Die acteur is nu echter gevonden. Zijn naam: Will Poulter.

Poulter werd bekend door zijn rol als de zoon in We're the Millers, met Jason Sudeikis en Jennifer Aniston. Hij was ook te zien in The Maze Runner en is begin volgend jaar te zien in Alejandro González Iñárritus The Revenant. Hij zal in It de rol vervullen van de door Tim Curry legendarisch gemaakte clown, de 'It' uit de titel.

Net als de miniserie, die bestond uit twee afleveringen van twee uur, zal It worden verfilmd in twee delen, waarvan het ene deel focust op hoe een groep kinderen wordt geteisterd door Pennywise de clown, en het andere deel op hoe deze kinderen als volwassenen opnieuw de strijd met It moeten aangaan. Het scenario wordt, gebaseerd op Stephen Kings populaire boek, mede geschreven door Cary Fukanaga (True Detective), die de films ook zal regisseren.

Volgens Variety kostte het vinden van de juiste Pennywise nogal wat moeite. Niet alleen is de rol uit de miniserie (1990) al bijzonder memorabel, Pennywise moet ook in deze twee films overtuigen als een gruwelijke dreiging voor de andere castleden. Na te hebben overwogen oudere acteurs, zoals Mark Rylance en Ben Mendelsohn, in de rol te casten, wist de 22-jarige Poulter Fukanaga te overtuigen met zijn auditie.

Het is nog niet bekend wanneer It in productie gaat, of wanneer deze verschijnt.

Will Poulter
Will Poulter

VN opnieuw om tafel met Syrische partijen

De Verenigde Naties (VN) gaan dinsdag opnieuw een poging doen om een einde te maken aan de burgeroorlog in Syrië. De VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, gaat om tafel met de Syrische regering, de rebellen in het land en met belangrijke landen in de regio, zoals Turkije en Iran. Extremistische groeperingen als Islamitische Staat (IS) en al-Nusra Front, die delen van Syrië in handen hebben, zijn niet uitgenodigd.

Twee keer eerder werd er onder leiding van de VN een poging gedaan tot een vredesakkoord te komen. In 2012 was er een raamovereenkomst die nooit werd uitgevoerd. Het overleg in 2014 eindigde helemaal zonder overeenkomst. De kans is klein dat de gesprekken van dinsdag, die vooral laagdrempelig zijn, iets opleveren, liet een verslaggever van de BBC weten.

'Recordaantal kiloknallers in de aanbieding'

Nog niet eerder hebben supermarkten zoveel gestunt met goedkoop vlees als in de eerste drie maanden van dit jaar. Het aantal 'kiloknallers' bij grootgrutters steeg in het eerste kwartaal met 18 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier in een dinsdag verschenen kwartaalrapport.

"Onbegrijpelijk, want in januari stemde een meerderheid van de Tweede Kamer nog voor een motie tegen het stunten met goedkoop vlees. Toch gaan de grootgrutters gewoon door met prijsoorlogen en actiestickers op plofkip, industrievarken en melkkoe", aldus Wakker Dier.

Volgens de organisatie gaat gestunt met vlees ten koste van de volksgezondheid, dierenwelzijn en een eerlijke prijs voor de boeren. Ondertussen geniet Nederland wel mooi van zijn goedkope stukje vlees. Wat vindt FOK!, duurder maar dan wel diervriendelijk en beter of goedkoop maar dan wel dieronvriendelijk en vol troep?

'Recordaantal kiloknallers in de aanbieding'
'Recordaantal kiloknallers in de aanbieding' (Foto: ANP)

Staking bij Haagse trams van de baan

De voor woensdag aangekondigde tramstaking in Den Haag gaat niet door. De vakbonden hebben maandagavond een akkoord bereikt met de directie van vervoersbedrijf HTM voor een betere cao. Met de staking wilden de vakbonden druk zetten op de HTM en dat lijkt gelukt.

Dit jaar en volgend jaar gaan de medewerkers er in totaal ruim 4 procent op vooruit. Dit jaar al krijgen ze een loonsverhoging van 1 procent. Daarnaast gaat de eindejaarsuitkering omhoog en krijgen ze twee extra vrije dagen per jaar. Ook wordt het personeel beloond als de HTM beter scoort dan het voorgaande jaar in de OV-Barometer.

Knelpunt in het cao-conflict was geld. "We moesten van ver komen'', laat Paula Verhoef van vakbond FNV-Bondgenoten weten. "Met dit akkoord investeren wij in onze mensen en in onze dienstverlening'', reageert HTM-directeur Jaap Bierman.

Aziatische vleesgerechten teruggeroepen

Wie onlangs Aziatische varkensvleesgerechten heeft gekocht van de fabrikant Mei Sum Food Products, wordt opgeroepen de producten terug te brengen naar de winkel van aankoop. De fabrikant kan de oorsprong van het in de producten gebruikte varkensvlees niet controleren.

Dit is het geval bij de visballetjes gevuld met varkensvlees, broodjes bapao in de smaken tja siu pao en choi yuk pao en het rijstgerecht lo mei kai. Het gaat om alle houdbaarheidscodes. Het aankoopbedrag wordt vergoed.

Kutkind uit Haarlem slaat ander kind

Rachel/Rachelle/Rachella, hoe deze tokkie ook mag heten slaat in het volgende filmpje een ander kind vol in het gezicht. Het meisje valt vervolgens op de grond en er is niemand die er wat aan doet. Er wordt zelfs "alles staat er kankergoed op" geroepen door een van de vriendjes van het "ik-kan-mijn-handen-niet-thuislaten-want-ik-ben-asociaal" wijf. Laten we hopen dat ze gauw gestraft wordt voor deze laffe actie. Haar ouders zouden zich moeten schamen. Enneh, veel succes met solliciteren Rachel (als je dat al van plan was.)

Ja, verticaal filmpje. Kan op dit moment geen betere vinden.

De politie is al bezig met een onderzoek.

Libische kustwacht stuurt vluchtelingen terug

Niet alleen Europese landen proberen bootvluchtelingen te redden op de Middellandse Zee. Ook de Libische kustwacht pikt vluchtelingen op. Voor de vluchtelingen heeft dat alleen niet de gewenste uitkomst, want ze worden teruggebracht naar de Libische kust.

Maandag werden ongeveer 500 mensen van vijf rubberbootjes gered, meldt nieuwszender al-Jazeera. Ze zijn teruggebracht naar de Libische kust, vanwaar ze waren vertrokken. In Libië worden de vluchtelingen, veelal afkomstig uit Nigeria, Mali en Senegal, opgevangen in detentiecentra.

En dat is een grote teleurstelling. Vaak hebben ze maanden gereisd en veel geld betaald voor de overtocht naar Europa. 'Ik wil niet in Libië zijn. Libië moet ons niet terugsturen. Laat me alsjeblieft naar Europa gaan', zei een Nigeriaanse vluchteling tegen een verslaggeefster van al-Jazeera.

Libische kustwacht stuurt vluchtelingen terug
Libische kustwacht stuurt vluchtelingen terug (Foto: ANP)

Vrouwelijke concurrentie voor Hillary Clinton

Het hing al in de lucht, maar het is nu officieel: ook de Republikeinse Partij heeft minstens één vrouwelijke kandidaat die president van de Verenigde Staten wil worden. Carly Fiorina, voormalig topvrouw bij Hewlett-Packard, maakte maandagavond haar kandidatuur bekend.

De 60-jarige Fiorina is de vijfde kandidaat die zich meldt voor de Republikeinse nominatie. Ted Cruz, Marco Rubio en Rand Paul maakten eerder hun kandidatuur bekend; zondag voegde Ben Carson zich toe aan het rijtje. En daar blijft het niet bij: Mike Huckabee maakt waarschijnlijk dinsdag zijn kandidatuur bekend.

Fiorina maakte haar al verwachte kandidatuur wereldkundig in een interview met tv-zender ABC. 'Ik denk dat ik de meest geschikte persoon ben voor deze baan. Ik weet hoe de economie werkelijk werkt. Ik begrijp hoe de wereld in elkaar zit en wie er deel van uitmaakt', verklaarde de zakenvrouw. Ze wil onder meer bureaucratie bestrijden. Fiorina heeft niet eerder een politieke functie bekleed, maar vervulde hoge bestuursfuncties in het bedrijfsleven. Tussen 1999 en 2005 was ze de allerhoogste baas van technologieconcern Hewlett-Packard.

Topvrouw?
In 2005 moest Fiorina gedwongen opstappen bij HP. Criticasters noemen haar 'de slechtste Amerikaanse Chief Executive Officer ooit'. Tijdens haar bewind verloren 30.000 medewerkers hun baan, terwijl ze zelf een vertrekpremie van 20 miljoen dollar meekreeg. Daar wordt ze nu fijntjes aan herinnerd door iemand die het domein carlyfiorina.org heeft weten te kapen. Op haar eigen site wordt dat negatieve beeld bijgesteld, door haar verdiensten voor HP op te sommen.

Het is niet de eerste poging die Fiorina doet om een politiek ambt binnen te slepen. In 2010 slaagde ze er niet in om senator van California te worden. In 2008 werkte ze als adviseur mee aan de mislukte presidentscampagne van John McCain. In het tv-interview met ABC uitte Fiorina maandag meteen de nodige kritiek op de Democratische kandidaat Hillary Clinton. 'Ze is duidelijk niet betrouwbaar. Over tal van belangrijke zaken is ze niet transparant geweest', aldus Fiorina. De Youtube-video waarin ze haar kandidatuur toelicht, begint met een shot waarin ze kijkt naar de video die Hillary Clinton eerder maakte. Oordeel zelf.

Stoffelijke resten van Nederlandse backpacker

De menselijke resten die eind april werden gevonden op een landtong in Nieuw-Zeeland zijn inderdaad van de vermiste Nederlandse backpacker Ken Boogers. Dat blijkt uit autopsie en DNA-onderzoek, schrijft de Nieuw-Zeelandse krant Nelson Mail.

De ouders van Boogers zijn ingelicht over het feit dat hun zoon is overleden. 'Het was een bevestiging van wat ze eigenlijk al wisten', zei politieagent Jonathan Davies. Het lichaam zal zo snel mogelijk naar Nederland komen.

De 26-jarige Boogers werd sinds maart vermist in het uiterste noorden van het Zuidereiland. Hij vertrok op een zaterdagmiddag voor een wandeling, maar hij keerde niet terug. Hij werkte en woonde al twee maanden in het toeristische gebied. Er werd een week naar de man gezocht, maar tevergeefs. Eind maart werd de zoektocht gestaakt.

Groen licht voor John Wick 2

Goed nieuws voor de mensen die ook zo hebben genoten bij de ultieme wraakfilm John Wick. Lionsgate heeft namelijk bekendgemaakt dat de film een vervolg krijgt, die wederom door David Leitsch en Chad Stahleski zal worden geregisseerd. Derek Kolstad, die eerder ook het script leverde voor de eerste film, zal het scenario voor John Wick 2 schrijven, waarin Keanu Reeves terug zal keren als de beruchte huurmoordenaar.

In John Wick zagen we Keanu Reeves opduiken als een voormalige huurmoordenaar die in de rouw is vanwege het overlijden van zijn vrouw. Nadat een bende Russisch tuig John Wick in elkaar beukt, zijn auto steelt en ook nog eens zijn hond op gruwelijke wijze vermoord is er nog maar één doel in het leven van de voormalige hitman en dat is bloedig wraak nemen op de criminelen.

De eerste John Wick-film, die voor een budget van 'slechts' een kleine 18 miljoen euro werd gemaakt, was wereldwijd een groot succes en zou in totaal bijna 70 miljoen euro opbrengen. Wanneer we de vervolgfilm in de bioscoop kunnen verwachten is nog niet bekend.

Bingham wereldkampioen snooker na zege op Murphy

Stuart Bingham is de nieuwe wereldkampioen snooker. De 38-jarige Engelsman versloeg in de finale van het wereldkampioenschap Shaun Murpy met 18-15. Eerder won hij tijdens dit toernooi van de oud-wereldkampioenen Graeme Dott en Ronnie O'Sullivan. In de halve finale was hij te sterk voor Judd Trump.

Met het ingaan van de laatste sessie had Bingham een 14-11 voorsprong. Het eerste frame in de avond ging naar Murphy, maar Bingham antwoordde direct met een break van 102. Murphy pakte het volgende frame door een break van 75 te maken, nadat hij 0-55 achter stond. Vervolgens gingen de twee volgende frames ook naar Murphy waardoor er een 15-15 stand op het bord stond tijdens de mid-session interval. 

Toen kwam frame 31, een frame dat in totaal 64 minuten duurde. Murphy stond voor in het frame, maar gaf in totaal 32 punten weg omdat het hem niet lukte om de gele bal te raken. Bingham profiteerde, wist uiteindelijk het tactisch spel te winnen en won het frame. Het volgende frame ging relatief eenvoudig naar Bingham en had nog één frame nodig om te winnen. 

Het slotakkoord was voor de als tiende geplaatste Bingham. Hij maakte het af met een break van 88 en is de nieuwe wereldkampioen snooker. Ball Run Bingham mag 300.000 Britse pond bijschrijven (407.000 euro) en zal naar plek twee klimmen op de wereldranglijst. Murphy moet het doen met 125.000 pond (170.000 euro). 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.