FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 11 januari 2015

Darter Mitchell verslaat Adams in finale Lakeside

Scott Mitchell is de opvolger van Stephen Bunting als wereldkampioen darts bij de BDO. In een vol Lakeside Country Club te Frimley Green versloeg de als derde geplaatste Mitchell Martin Adams met 7-6. 

Het ging tot 3-3 gelijk op. Op 4-3 kreeg Mitchell vier pijlen om op 5-4 te komen. Hij gooide het niet uit en Adams kwam terug tot 4-4. Wolfie kwam in de negende set op 2-0 en er leek een beslissing in de maak. De dubbels wilden echter bij de als vierde geplaatste Adams niet vallen. Mitchell vocht zich terug en pakte toch de negende set.

Mitchell kon zijn eigen begonnen set niet houden en de 58-jarige Adams kwam weer terug tot 5-5 in sets. Mitchell wist een set later wel weer een break te forceren en kwam 6-5 in sets voor. Op 2-1 in de twaalfde set stond hij op 101 en kreeg een eerste pijl voor de wedstrijd. Hij gooide het niet uit, Adams hield zijn leg en maakte met een 91-finish weer gelijk. Een beslissende set was nodig.

Adams begon de laatste zet, maar Mitchell gooide 158 uit om direct te breaken. Zijn hoogste finish van het toernooi. In de tweede leg stonden beide darters op 101, maar misten de dubbel. Mitchell kwam terug en via dubbel tien werd het 2-0. Adams hield zijn leg daarna en maakte 2-1. Mitchell begon leg vier met de maximale score. Adams beantwoorde na enkele beurten met ook een 180. Wolfie miste bullseye voor zijn 121 finish waarna Scott Mitchell de titel kon pakken via tops.

Scott Mitchell
Scott Mitchell de nieuwe wereldkampioen darts bij de BDO. (PRO SHOTS/Actionimages)

Het was voor Mitchell de zesde deelname aan Lakeside. Hij kwam eerder nog nooit voorbij de tweede ronde. De darter die in het dagelijkse leven boer is mag 100.000 Britse pond bijschrijven, zo'n 128.000 euro. Adams, die zijn vijfde WK-finale in 21 jaar speelde, moet genoegen nemen met 30.000 pond (38.500 euro). 

Barcelona wint in eigen huis van Atlético Madrid

FC Barcelona is er in de Primera División in geslaagd om de nederlaag van vorige week tegen Real Sociedad (1-0) weg te poetsen. Tegen Atlético Madrid werd het 3-1.

Real Madrid heeft nu nog een voorsprong van één punt. Al heeft de koploper nog een wedstrijd minder gespeeld, door de deelname aan het WK voor clubteams. Zo komt er een positief einde aan een zware week voor de clubleiding. Die leiding zag deze week immers technisch directeur Zubizarreta en zijn collega Carles Puyol vertrekken. Het omstreden ontslag van de bestuurder heeft er zelfs voor gezorgd dat president Bartomeu vervroegde verkiezingen heeft uitgeschreven.

Die strubbelingen vertaalde de ploeg van trainer Luis Enrique dus niet naar de prestaties op het veld. In een hoog tempo zette Barcelona het defensief ingestelde Atlético vroeg en hoog onder druk. Al na twaalf minuten resulteerde dat in de 1-0. Neymar maakte het uiteindelijk af, maar een fraaie controle van Lionel Messi ging daaraan vooraf. Hij legde af op Luis Suárez, die 'm vervolgens helemaal verkeerd aannam. Daardoor kwam de bal fortuinlijk voor de voeten van Neymar, die van dichtbij afrondde.

Atlético probeerde vervolgens zand in de motor van Barcelona te strooien door harder te spelen. Zo had Giménez er met rood afgekund na een bikkelharde doodschop op Neymar. Desondanks keerde de Braziliaan met bloed uit zijn enkel terug binnen de lijnen. De scheidsrechter liet het onbestraft.

Net als de handsbal van Messi voorafgaand aan de 2-0. Met zijn bovenarm controleerde de Argentijn de bal, waarna hij de indrukwekkende versnelling inzette. Een fraaie assist en een sterke afronding van Suárez later en Atlético keek tegen een 2-0 achterstand aan zonder zelf één kans gecreëerd te hebben.

Maar daar bleef het niet bij. De scheidsrechter compenseerde zijn fout vlak na rust door Atlético zonder aanleiding een penalty te geven. Arbiter Mallenco tuinde met open ogen in de schwalbe van de Madrileense aanvaller. Daarmee kwamen de bezoekers uit het niets terug in de wedstrijd.

Maar écht spannend werd het niet meer. Vooral doordat de wedstrijd continu stil lag vanwege opstootjes op het veld. Bovendien frommelde uitblinker Messi vlak voor tijd de beslissende 3-1 binnen. Daarmee neemt Barcelona verdiend afstand van Atlético Madrid, dat derde blijft.

Juventus beslist topper tegen Napoli na rust

Juventus heeft zich weer aan kop van de Serie A gevestigd door Napoli te verslaan. In de tweede helft werd de beslissing gebracht, het werd 1-3. Beide ploegen hadden in het begin van de wedstrijd moeite om op gang te komen. Voor Napoli was het de Nederlandse middenvelder Jonathan de Guzman die de eerste doelpoging op zich nam. Hij had echter geen succes in de afronding.

Juventus-middenvelder Paul Pogba had dat wél. Hij maakte na een half uur spelen de openingstreffer. Napoli-doelman Rafael kon zijn hand nog wel tegen de inzet van Pogba krijgen, maar slaagde er niet in om een doelpunt te voorkomen. Napoli had grote moeite om terug te keren in de wedstrijd. Na een uur spelen lukte het toch. De gelijkmaker hielp een handje. Miguel Angel Britos werkte de bal uit een corner van oud-PSV'er Dries Mertens tegen de touwen.

Lang kon Napoli niet van het doelpunt genieten. Een paar minuten later was het Juventus dat het heft weer in handen nam. Dit keer profiteerde Martin Caceres. Hij kreeg van rechts een voorzet van architect Andrea Pirlo en zette Juve met een schot weer op voorsprong.

Napoli leek daarna weer snel de score gelijk te trekken door een eigen doelpunt van Caceres. Er werd echter gefloten voor een overtreding op Gianluigi Buffon. Vlak voor het einde van de wedstrijd trof Arturo Vidal nog wel doel voor Juve. Hij bepaalde de eindstand op 1-3. Juve pakt daardoor opnieuw drie punten en pakt weer de leiding in de Serie A.

Aanval op Barreda geopend na val in Dakar Rally

Joan Barreda Bort zal morgen in de Dakar Rally zijn handen vol hebben om zijn leidende positie in het motorenklassement te verdedigen. De Spanjaard ging in de zevende etappe van Iquique naar Uyuni onderuit en zag zijn concurrenten Marc Coma en Paulo Gonçalves een stuk dichterbij komen.

De etappe van vandaag was het eerste deel van een marathonetappe, wat betekent dat de deelnemers voor morgen hun motorfiets zonder hulp van buitenaf moeten onderhouden. Voor Barreda kan dit een probleem opleveren omdat de Spanjaard onderuit stuiterde en het linker deel van het stuur afbrak. Morgen moet hij met de beschadigde machine een proef van 781 kilometer terug naar Iquique afleggen.

Gonçalves won vandaag de etappe met veertien tellen voorsprong op Coma. Matthias Walkner werd op een halve minuut achterstand derde. Barreda leverde uiteindelijk zes minuten in. Beste Nederlander was Hans Vogels die op ruim elf minuten als achttiende eindigde. Frans Verhoeven werd op bijna 21 minuten dertigste.

Barreda heeft in het klassement nog zes minuten voorsprong op Coma en elf minuten op Gonçalves. De andere coureurs lijken het podium niet meer te kunnen gaan halen. Vogels is de beste Nederlander op plaats twintig met 2.13 uur achterstand. Vijf plaatsen hierachter staat Verhoeven die 3.05 uur toe moet geven op Barreda.

Quads
Bij de quads is de dagzege naar Nelson Augusto Sanabria Galeana gegaan. De Paraguayaan had in Uyuni bijna zes minuten voorsprong op Rafal Sonik. Derde werd Ignacio Casale die bijna de gehele etappe de leiding had en op weg leek om in het klassement de Pool Sonik ruim van de troon te stoten. De Chileen moest in het slot echter zoveel tijd inleveren dat hij elf minuten achter de dagwinnaar eindigde.

Sonik heeft na vandaag 22 minuten voorsprong op Casale. De derde positie is voor Sergio Lafuente die 1.08 uur achterstand heeft.

FOK! sportfoto-onderschrift week 2

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was KingRadler met het volgende onderschrift: "Was ik maar marketing gaan studeren."

De opgave van deze week:

We ontdekten die opmerkelijke plaatje bij de foto's van de NFL-wedstrijd tussen de Dallas Cowboys en de Detroit Lions. Cowboys wide receiver Dez Bryant en Lions outside linebacker DeAndre Levy zorgen voor dit opmerkelijke moment. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
We ontdekten dit opmerkelijke plaatje bij de foto's van de NFL-wedstrijd tussen de Dallas Cowboys en de Detroit Lions. Cowboys wide receiver Dez Bryant (88) en Lions outside linebacker DeAndre Levy zorgen voor dit opmerkelijke moment. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

Biatleet Sednev betrapt op doping

De Oekraïense biatleet Serguei Sednev is betrapt op het gebruik van verboden middelen. Dat meldden Noorse media zondag, waarna de Oekraïense biatlonbond het nieuws al snel bevestigde. "De sporter was niet in staat om de positieve test uit te leggen of te ontkennen", aldus een statement van de nationale bond. 

Het positieve monster werd eind januari 2013 afgenomen bij de World Cup in het Italiaanse Antholz, waar hij met een achtste plek zijn beste resultaat in een paar jaar behaalde. Pas nadat vorige maand enkele stalen opnieuw getest werden kwam naar boven dat er sporen van verboden middelen in het monster zaten.

Het grootste succes van de nu 31-jarige Sednev kwam in 2011. Op het WK in Khanty-Mansiysk hielp hij het Oekraïense team als slotloper in de estafette van de vierde naar de derde plek en dus de bronzen medaille. Tussen 2007 en 2012 haalde hij in de World Cup zeven keer het podium, waarvan drie keer in estafettes. In 2010 haalde hij in Antholz zijn enige World Cup-zege, een seizoen later pakte hij met de 16e plek zijn beste eindklassering in de World Cup. 

Sednev deed dit seizoen alleen mee aan de allereerste wedstrijd, in het Zweedse Östersund. Na zijn 83e plaats daar kwam hij niet meer voor in het nationale team, waarna hij in december op zijn 31e verjaardag liet weten te stoppen met biatlon. "Als ik niet meer tot fatsoenlijke resultaten kan komen heb ik ook geen motivatie meer om nog langer door te gaan", gaf hij destijds aan.

De president van de wereldbiatlonbond IBU gaf zaterdag tegenover Noorse media al aan dat er in de komende dagen waarschijnlijk namen genoemd zouden worden van enkele betrapte biatleten. Naast Sednev gaat het daarbij naar alle waarschijnlijkheid om de Russinnen Ekaterina Iourieva en Irina Starykh en hun landgenoot Alexander Loginov. Van alle drie is al officieel bekendgemaakt dat ze positief getest hebben, de nieuwe gevallen zouden kunnen gaan om hertesten van andere stalen. Volgens diverse media zou er ook nog een vijfde atleet zijn waarvan de identiteit nog niet bekend is. De Noorse biatlonbond zegt dat het in elk geval geen Noor is.

Sednev tijdens het WK van 2011, op weg naar het brons in de estafette (Foto: Getty)

Sean Penn haalt zes miljoen op voor Haïti

Sean Penn heeft zaterdagavond zes miljoen dollar opgehaald tijdens zijn pre-Golden Globes benefietgala voor Haïti. De acteur organiseert jaarlijks dit vier uur durende gala in het luxe hotel Montage Beverly Hills en nodigt hiervoor al zijn rijke en bekende vrienden uit.

Penn richtte de J/P Haitian Relief Organization op na de aardbeving in Haïti vijf jaar geleden. De opbrengst van het gala gaat naar de nog steeds voortdurende opbouwwerkzaamheden daar.

"De hulp is nodig", vertelt Penn aan E! Online. "Als er in een gebied een grote ramp of conflict is gaat er een grote geldstroom heen van organisaties als die van ons. Deze stroom droogt vervolgens weer vrij snel op als je in een ontwikkelingsfase komt, dus deze avond is essentieel om dat werk voort te zetten."

Penns vriendin Charlize Theron was ook op het gala aanwezig, evenals Bill Clinton, Reese Witherspoon, Selma Hayek, Ben Stiller en Pamela Anderson. Chris Martin van Coldplay klom op het podium voor een optreden.

Actrice Anita Ekberg overleden

Actrice Anita Ekberg is op 83-jarige leeftijd in een ziekenhuis in de buurt van Rome overleden. Dat meldde de krant la Repubblica zondag. De uit Zweden afkomstige Ekberg, die in de buurt van de Italiaanse hoofdstad woonde, is vooral bekend door haar rol in de film La Dolce Vita van de Italiaanse regisseur Federico Fellini (1960). Vooral de scène waarin ze in het water van de Trevifontein danst, is beroemd geworden.

Ekberg had weinig positieve herinneringen aan de scène. Zij verloor het gevoel in haar benen door de winterse kou en de opnames duurden erg lang.

Ekberg gold door haar rijzige gestalte, blonde haren en figuur als sekssymbool, maar kreeg door haar koele uitstraling de bijnaam IJsberg. Zij werd in 1950 tot Miss Zweden gekozen en werd ontdekt door Amerikaanse modellenbureaus en filmmakers, die blonde sterren zochten. In 1953 maakte Ekberg haar filmdebuut in Take me to Town van de bekende Amerikaanse regisseur Douglas Sirk.

Na vijf jaar Hollywood vertrok Ekberg naar Italië, waar ze haar grootste successen zou boeken. In 1960 had ze succes met het door Fellini geregisseerde onderdeel van de film Boccaccio '70, waaraan vier regisseurs meewerkten. La Dolce Vita, waarin Marcello Mastroianni een societyverslaggever speelt - het woord papparazzo voor een opdringerige fotograaf is aan een naam van een fotograaf in de film ontleend - kreeg de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes en werd voor vier Oscars genomineerd. De film kreeg de Oscar voor beste kostuums.

Later was Ekberg te zien in nog twee films van Fellini: I Clowns (1970) en Intervista (1987). Zij heeft in totaal in ongeveer vijftig films gespeeld. In 2013 opende Ekberg de expositie over Fellini die het filmmuseum EYE in Amsterdam organiseerde.

Totti broedde al week op plan voor selfie

Francesco Totti vierde zijn gelijkmaker tegen Lazio (2-2) op een opzienbarende manier. De 38-jarige captain van AS Roma rende zondag na het doelpunt naar het publiek, waar een staflid van Roma klaarstond met zijn telefoon. De aanvaller nam voor de uitbundige menigte vervolgens een selfie.

Het was niet bepaald een spontane actie, zo gaf Totti toe. ,,Ik heb er de hele week al over nagedacht, bekende hij. "Hoewel het hip is, neem ik zelf zelden selfies omdat ik mijn privéleven ook privé wil houden. Maar dit was een speciaal moment, iets om voor langere tijd te onthouden."

Totti, bezig aan zijn 23e seizoen in het eerste elftal van Roma, had ook al het eerste doelpunt gemaakt. "Het was niet makkelijk vandaag, maar we zijn blijven strijden om mee te kunnen blijven doen om de titel."

Charlton Athletic zet Bob Peeters aan de kant

De Engelse voetbalclub Charlton Athletic heeft trainer Bob Peeters ontheven uit zijn functie. De Belg is ontslagen vanwege de tegenvallende resultaten van de laatste weken. De oud-speler van onder meer Vitesse en Roda JC was pas sinds de zomer aan de slag bij de tweededivisionist uit Londen.

Ook de contracten van assistenten Patrick Van Houdt en Guy Kiala zijn verscheurd bij Charlton, dat na 25 duels in de middenmoot staat met 31 punten. Bij de formatie staat onder anderen oud-AZ-speler Johann Berg Gudmundsson onder contract.

Witte Huis komt met conferentie over extremisme

De Amerikaanse regering wil volgende maand een top houden over het bestrijden van gewelddadig extremisme. Vertegenwoordigers van andere landen zullen aanwezig zijn, maar het Witte Huis zei niet om welke landen het gaat.

De top staat gepland voor 18 februari. Op de conferentie zal niet alleen over het bestrijden van extremisten worden gesproken, maar ook hoe voorkomen kan worden dat mensen radicaliseren.

PSV wint oefentoernooi op Gran Canaria

PSV heeft zondag de Maspalomas Cup gewonnen. De Eindhovenaren versloegen in hun tweede wedstrijd op het vriendschappelijke toernooi op Gran Canaria Sparta Praag met 5-2. Bij rust stond het nog 2-1 voor de Tsjechen. De ploeg van coach Phillip Cocu had zaterdag Celtic al verslagen met 1-0.

PSV kende in de eerste helft weinig geluk op de slechte grasmat. Georginio Wijnaldum schoot in kansrijke positie ruim over toen de bal opsprong van een polletje. Na ruim een half uur kwam Sparta op voorsprong via Borek Dockal. Twee minuten later stond het zelfs 2-0, door een treffer van David Lafata. Adam Maher bracht PSV vlak voor rust terug in de wedstrijd.

De koploper van de eredivisie stelde na rust orde op zaken. Memphis Depay tekende na ruim een uur voor de gelijkmaker, waarna twee keer Luuk de Jong en Wijnaldum de eindstand bepaalden.

Lyon met ruime zege naar koppositie

Olympique Lyon is na zondag de nieuwe koploper in de Franse Ligue 1. De ploeg van trainer Hubert Fournier was op eigen veld met 3-0 de baas over Toulouse. Daardoor passeerde Lyon op de ranglijst Olympique Marseille, dat vrijdag met 2-1 verloor van Montpellier.

Alexandre Lacazette was weer eens van grote waarde voor Lyon. De spits opende na een klein kwartier de score. De topscorer van de Ligue 1 zette daarna met zijn negentiende doelpunt van het seizoen zijn ploeg op 2-0. Vlak na rust besliste Nabil Fekir de wedstrijd met de derde treffer voor Lyon.

Lyon heeft na twintig wedstrijden 42 punten. Marseille vergaarde tot dusver een punt minder en staat tweede. Ricky van Wolfswinkel staat met zijn Saint-Etienne, dat zaterdag met 2-1 won van Stade de Reims, derde met 39 punten. Regerend kampioen Paris Saint-Germain, dat zaterdag met 4-2 verloor van SC Bastia, is vierde.

Alrahji wint achtste etappe, Ten Brinke levert in

Yazeed Alrahji heeft de achtste etappe in de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De debuterende Saudiër was in deel twee van de marathonetappe van Uyuni naar Iquique met zijn Toyota ruim een minuut sneller dan nummer twee Orlando Terranova. Bernhard ten Brinke verloor in de slotfase veel tijd.

De etappe zou oorspronkelijk over ruim 700 kilometer verreden worden, maar noodweer in Bolivia zorgde ervoor dat er 507 kilometers werden. Daarin werd regelmatig stuivertje gewisseld om de leiding, maar in de slotfase in de afdaling naar Iquique greep Alrahji zijn kans en de dagzege.

Achter Alrahji en Terranova werd klassementsleider Nasser Al-Attiyah op ruim twee minuten derde, op de voet gevolgd door Giniel de Villiers. Erik van Loon was met een twaalfde plaats op dertien minuten de beste Nederlander. Ten Brinke leek op weg naar een klassering in de top tien, maar problemen in de slotfase wierpen hem terug naar een 23e plaats op 28 minuten. Hij verloor door een verminderd motorvermogen zes minuten en kwam daarna vast te staan in de duinen omdat hij moest remmen voor de truck van Peter van den Bosch. Hierna was er nog een klein brandje in de Toyota vanwege een hydraulisch lek, waardoor Ten Brinke zonder stuurbekrachtiging de etappe uit moest rijden.

In het klassement staat Al-Attiyah nog altijd acht minuten voor op De Villiers. Alrahji staat op achttien minuten derde. Ten Brinke moet door de problemen van vandaag zijn aanval op de vierde plaats in het klassement voorlopig even staken, maar staat met 1.22 uur achterstand nog wel vijfde, drie minuten voor Van Loon die zesde is.

Morgen is er voor de coureurs een rustdag. Dinsdag staat de 450 kilometer lange etappe van Iquique naar Calama op het programma.

Totti helpt Roma aan punt in stadsderby

AS Roma heeft zondag een punt overgehouden aan de stadsderby tegen Lazio. De thuisploeg mocht Francesco Totti dankbaar zijn. De 38-jarige captain werkte in de tweede helft een achterstand van 0-2 weg door twee keer te scoren: 2-2.

Zijn eerste treffer, vlak na rust, was op aangeven van Kevin Strootman, die even daarvoor was ingevallen. De 2-2 maakte Totti na ruim een uur spelen. Hij vierde het doelpunt, een fraai schot in de verre hoek, door een selfie te maken met een telefoon uit het publiek.

Lazio, dat voor rust Stefano Mauri en Felipe Anderson zag scoren, was vlak voor tijd nog dicht bij de winnende treffer. Invaller Miroslav Klose stuitte echter op doelman Morgan De Sanctis. Bij de gasten viel verdediger Stefan de Vrij een kwartier voor tijd uit na een botsing.

Kampioene Vos: "Nog nooit zo langzaam gereden"

De gemiddelde snelheid tijdens de strijd om de nationale titel bij de vrouwen leidde zondag na afloop tot grote hilariteit bij de drie medaillewinnaressen. Het gemiddelde van 10,784 kilometer per uur zei alles over de zwaarte van het parcours bij de Nederlandse kampioenschappen veldrijden op het recreatiepark t Witven in Veldhoven. "Ik geloof niet dat we ooit zo langzaam hebben gereden", zei Marianne Vos, die voor de vijfde keer op rij de titel pakte. "Ik heb meer gelopen dan op mijn fiets gezeten. Je had soms het gevoel dat je tot je knieën in de modder zakte. Ik zal van dit NK zeker onthouden hoe zwaar het was en hoeveel ik heb gelopen."

Ondanks de zware krachtmeting in de modder glibberde Vos opnieuw onbedreigd naar de titel. Sophie de Boer en Sabrina Stultiens moesten op gepaste afstand genoegen nemen met respectievelijk de zilveren en bronzen plak. Vooral voor Stultiens was dit teleurstellend. "Gezien mijn vorm dit seizoen had ik toch wel meer van dit NK verwacht. Ik word nu al voor de derde keer derde bij een NK. Maar er zat helaas niet meer in vandaag."

Haar sterke optreden gaf Vos de bevestiging dat ze het ritme weer volledig heeft gevonden. Na een zwaar seizoen op de weg reed ze pas eind december in Namen haar eerste veldrit van het seizoen. "Ik zit er weer helemaal in en dat is wel prettig met het oog op het WK." Vos kan eind januari in Tabor voor de achtste keer wereldkampioen worden. "Die cijfers zijn wel bijzonder aan het worden, maar ik denk er maar niet te veel over na. Een titel is nooit een vanzelfsprekendheid."

Kramer viert zevende EK-goud ingetogen

Inwendig was hij natuurlijk dolblij met zijn zevende triomf bij de EK allround. Maar uiterlijk hield topschaatser Sven Kramer zich in Rusland bewust in. "We mogen niet vergeten wat hier is gebeurd", zo doelde hij op de vliegramp met MH17 boven Oekraïne en de Russische rol daarbij.

"Ook als je bekijkt wat in Parijs de afgelopen dagen is voorgevallen, vind ik het niet gepast om hier groot feest te vieren. Als mens ben je daar allemaal emotioneel bij betrokken. Dat doet je wat."

Sportief gezien, kon Kramer zich in Chelyabinsk naar eigen zeggen goed afsluiten voor de buitenwereld. "Ik heb me keihard kunnen focussen op dit EK, maar dat wil niet zeggen dat ik ben vergeten wat er allemaal is gebeurd."

De Vries verguld met EK-brons

Schaatsster Linda de Vries is bepaald geen liefhebber van de 5000 meter. Maar bij de EK allround in Rusland voelde de 26-jarige Drentse zich helemaal in haar element op deze afstand. Met de vierde tijd (7:09,52) hield ze de derde plaats vast in het klassement.

"Ik was echt serieus gespannen voor deze rit", zei De Vries bij de NOS. "Ik wilde niet te hard beginnen op dit zware ijs. Het ging al met al heel goed. Toen ik over de finish reed dacht ik meteen: het kan niet anders dan dat ik nu derde ben geworden. Hoger kon ik door de goede vorm van Sablikova toch niet meer komen. Achteraf gezien, is de 5000 meter de afstand die het lekkerste voor mij ging bij dit toernooi."

De Vries reed in Rusland een stabiel toernooi (vijfde op de 500 meter, vierde op de 1500 meter en derde op de 3000 meter). Met haar tweede EK-medaille, na zilver twee seizoenen geleden in Heerenveen, kwalificeerde zich tevens voor de WK allround in Calgary. "Ook dat doel heb ik dus gehaald."

Wawrinka wint toernooi van Chennai opnieuw

De Zwitserse tennisser Stanislas Wawrinka heeft zondag zijn vorig jaar behaalde titel in Chennai met succes verdedigd. In de finale was Wawrinka in twee sets te sterk voor de Sloveen Aljaz Bedene: 6-3 en 6-4.

Voor de nummer vier van de wereldranglijst was het de achtste toernooizege in zijn loopbaan. Bedene was de eerste qualifier ooit die het in Chennai tot de finale schopte. Wawrinka, vorig jaar winnaar van de Australian Open, won het toernooi in de Indiase stad ook al in 2011.

Wüst: "Elke titel is er één"

Schaatsster Ireen Wüst krijgt van winnen nooit genoeg. "Elke titel is er een", zo reageerde ze zondag opgetogen op haar vierde Europese allroundkampioenschap in Rusland. "Van mij mogen er nog wel een paar bij komen."

Wüst ging met een comfortabele voorsprong van ruim elf seconden de laatste rit tegen concurrente Martina Sablikova op de 5000 meter in. De Tsjechische won de race weliswaar met ruim verschil (7:00,70 tegen tegen 7:05,63), maar het derde EK-goud op rij voor Wüst kwam geen moment in gevaar.

"Ik heb lekker controlerend kunnen rijden", concludeerde de vijfvoudige wereldkampioen allround voldaan. "Sablikova reed aan het einde nog wel weg bij mij, maar ik wist dat ik voldoende marge had opgebouwd. Volgens mij kon zij ook niet harder dan ze nu reed. Haar tijd is onder deze omstandigheden gewoon heel goed."

Wüst bekende dat ze zondag (met een sterke 1500 meter) meer had genoten dan zaterdag (met een matige 3000 meter) van de EK. "Die ontspanning heb ik nodig. Dan gaan het altijd beter."

Schietpartij bij optreden Chris Brown

Vijf mensen zijn zondagochtend vroeg gewond geraakt bij een afgeladen nachtclub in San Jose waar op dat moment Chris Brown optrad.

Volgens Contra Costa Times werden er rond 01.30 uur schoten gehoord bij de club Fiesta op het moment dat Brown op het podium stond. Vier personen werden met schotwonden naar het ziekenhuis gebracht, een vijfde persoon met schotwonden kwam later zelf het ziekenhuis binnenlopen.

Hoe de gewonden eraan toe zijn is onbekend, wel zijn zij volgens de politie buiten levensgevaar. De R&B-zanger zelf raakte niet gewond. De politie zegt diverse mensen aangehouden te hebben maar doet verder geen mededelingen.

TMZ plaatste een filmpje van het gebeuren op zijn website. Op de beelden, gefilmd vanuit het publiek, is te zien hoe Brown zich rot schrikt op het podium als de schoten worden gelost.

Fijne feestdagen voor Amerikaanse winkeliers

Detailhandelaren in de Verenigde Staten hebben de beste feestdagenperiode in ruim tien jaar achter de rug. Dat meldde de Britse krant Financial Times zondag.

Verkopen in winkels die langer dan een jaar open zijn, namen in november en december samen met 5 procent toe ten opzichte van de laatste negen weken van 2013. Dat is de sterkste groei sinds brancheorganisatie Retail Metrics in 2000 met de metingen begon.

De detailhandel profiteert van het herstel op de arbeidsmarkt en de daling van de olieprijs. Daardoor zijn consumenten minder geld kwijt aan benzine.

Fijne feestdagen voor Amerikaanse winkeliers
Fijne feestdagen voor Amerikaanse winkeliers (Foto: ANP)

Nikolaev klopt De Rooy, spanning terug in Dakar

Eduard Nikolaev heeft de spanning in het vrachtwagenklassement in de Dakar Rally teruggebracht. De Rus won met zijn Kamaz het tweede deel van de marathonetappe, een ronde van 271 kilometer rond Iquique na gisteren in het eerste deel veel tijd te hebben verloren.

De verschillen waren vandaag groot. Achter Nikolaev werd Gerard de Rooy met de Iveco tweede, maar wel op ruim elf minuten. Achter De Rooy werd Andrey Karginov met zijn Kamaz derde, op vijftien minuten van Nikolaev. Ales Loprais op plaats vier gaf al twintig minuten toe.

Hans Stacey was de tweede Nederlander, op plaats zeven met vijftig minuten achter de dagwinnaar. Marcel van Vliet gaf op plaats acht nog eens twee minuten toe.

In het klassement leidt Airat Mardeev die vandaag een half uur inleverde. De Rus heeft nog vijf minuten over op Karginov en twaalf minuten op Nikolaev. Loprais is de eerste niet-Kamaz op plaats vier met 59 minuten achterstand. Hans Stacey staat op 2.05 uur zesde, voor Van Vliet die 2.49 uur op Mardeev toegeeft. De Rooy is dankzij zijn problemen eerder in de rally al uitgeschakeld voor een topklassering.

Morgen hebben de coureurs een rustdag. Dinsdag rijden ze van Iquique naar Calama over een getimede proef van 450 kilometer. De route zal niet gemakkelijk zijn, want naast zand in het begin krijgen de deelnemers te maken met smalle paden die bovendien zeer hobbelig zijn.

Wolfenstein: Enemy Territory toernooi in Nederland

Wolfenstein: Enemy Territory is bijna twaalf jaar oud, maar dat weerhoudt de echte spelers er niet van om door te gaan. Gedurende het jaar zijn er vele toernooien die online worden gespeeld en dit jaar komt er ook een LAN-toernooi. Deze zal gehouden worden in Enschede.

Acht teams hebben al aangegeven mee te doen, hiervan zijn twee Nederlandse teams. Zes teams hebben aangegeven interesse te hebben en zo is het deelnemersveld al bijna compleet. Deelname kost wel geld, 65 euro per speler als je met het zes tegen zes toernooi mee wilt doen of 35 euro als je met het drie tegen drie toernooi mee wilt doen. Als je met beiden mee wilt doen, dan kost het 90 euro per persoon.

Het geld zal onder andere gebruikt worden voor de huur van pc's, huur van de locatie en de catering. Daarnaast zal er een aardige prijzenpot zijn. Het zes tegen zes toernooi heeft een prijzenpot van 2000 euro, terwijl het drie tegen drie toernooi 750 euro te verdelen heeft. 

Het toernooi zal zestien teams hebben en zal van 17 april tot en met 19 april van dit jaar zijn. Onder andere het Nederlandse team Double Dutch Dragons zal aanwezig zijn. Zij zijn zowel bij de vijf tegen vijf als de drie tegen drie de huidige titelhouder. Ondanks dat dit team Nederlands is, bestaat het enkel uit Polen.

Mars in Frankrijk grootste demonstratie ooit

De mars voor de republiek die zondag in Parijs is gehouden is de grootste demonstratie uit de Franse geschiedenis. Dat heeft het Franse ministerie van binnenlandse zaken bekendgemaakt.

Hoeveel mensen precies meededen is onmogelijk in te schatten, gezien het enorme aantal en het feit dat ze over zo'n groot gebied waren verspreid. In de Franse media lopen de schattingen op tot drie miljoen deelnemers. Zelfs na de bevrijding van Parijs tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er niet zo veel mensen op de been.

Ook elders in Frankrijk en de rest van de wereld werd zondag gedemonstreerd.

Southampton op Old Trafford te sterk voor Manchester United

Southampton slaagde er zondagavond in om drie punten te pakken op bezoek bij Manchester United. De ploeg won met 0-1 door een doelpunt van Dusan Tadic.

Manchester United en Southampton begonnen met een verrassende opstelling aan het duel. Louis van Gaal kon weer beschikken over Daley Blind, Ángel di María en Luke Shaw, die allen meteen weer in de basis mochten verschijnen. Ook Southampton-trainer Ronald Koeman zorgde voor verrassingen. De oefenmeester liet tot verbazing Dusan Tadic buiten de basis en koos voor Eljero Elia.

Beide ploegen begonnen teleurstellend aan de wedstrijd. De eerste helft werd er geen enkele keer op doel geschoten en er werden weinig kansen gecreëerd. Southampton groef zich in en slaagde er niet in om de bal in bezit te houden. United greep de grip, maar kon het de verdediging van The Saints niet moeilijk maken. De ploeg was slordig en veel spelers speelde ondermaats.

Ondanks dat er genoeg spelers in aanmerking kwamen voor een wissel, begonnen beide ploegen ongewijzigd aan de tweede helft. En dat gold ook voor het spelbeeld. Southampton pakte United eerder op, maar het balbezit bleef voor de ploeg van Van Gaal.

Beide coaches moesten iets bedenken om kans te maken op drie punten. En dat gebeurde. Koeman haalde Elia naar de kant voor Tadic en bij United moest Robin van Persie plaats maken voor Ander Herrera. Elia liet af en toe acties zien die we van hem gewend zijn, maar het rendement was er nog niet.

De wissel leek voor Southampton goed uit te pakken dat in de 73ste minuut op voorsprong kwam door een doelpunt van Tadic. De spelmaker kreeg de bal in zijn voeten nadat Graziano Pellè een grote kans kreeg maar de bal op de paal schoot. Tadic bleef rustig en schoof de bal vanaf de rand van het strafschopgebied rustig in het doel.

Na het doelpunt ging United druk op zoek naar de gelijkmaker. Juan Mata kreeg twee grote kansen om zijn team naast Southampton te brengen. Maar de Spanjaard schoot naast nadat Fraser Forster een voorzet slecht wegwerkte. En ook op een strakke voorzet van Blind wist Mata vanaf vijf meter niet het doel te vinden.

En daarmee werden de grootste kansen voor United verprutst. Marouane Fellaini werd als stormram het veld ingebracht voor de slecht spelende Di María, maar dit leverde weinig kansen op. Southampton bleef compact spelen en slaagde erin de 0-1 voorsprong over de streep te trekken. Door de overwinning gaat het elftal van Koeman Manchester United voorbij en is het de nieuwe nummer drie in de Premier League.

Mathieu van der Poel soleert naar titel

Mathieu van der Poel heeft zondag bij de Nederlandse kampioenschappen veldrijden in Veldhoven voor het eerst in zijn loopbaan de titel bij de elite veroverd. Titelverdediger Lars van der Haar moest genoegen nemen met brons.

De 19-jarige Van der Poel had gezien zijn leeftijd bij de beloften mogen starten, maar hij koos ervoor om de strijd aan te gaan met de renners in de hoogste categorie. Hij reed al bij de start weg bij de rest en reed onbedreigd naar de titel. Zijn broer David van der Poel croste naar de tweede plaats.

Kameel doodt Texanen

Een agressieve kameel heeft zaterdagavond (lokale tijd) twee Texanen gedood. Volgens Amerikaanse media heeft de kameel dat ook niet kunnen navertellen: het dier is afgemaakt.

Amerikaanse agenten vonden zaterdag twee doden op de Camel Kisses Camel Farm in Wichita Falls in de Amerikaanse staat Texas. Het bleken de eigenaren van de boerderij te zijn. Waarschijnlijk was een van hen de bevroren waterbak van de kameel aan het ontdoen van ijs, toen het dier aanviel. De hulp van de tweede eigenaar, een 72-jarige vrouw, werd ook haar fataal. Beiden werden vertrapt door de kameel, die met bebloede borst en bek in de buurt stond toen de politie kwam.

"De grote kameel was erg agressief en het duurde een paar minuten voordat agenten hem op een andere plek wisten te krijgen", aldus sheriff David Duke. Het dier werd ter plaatse afgemaakt.

Kameel doodt Texanen
Kameel doodt Texanen (Foto: ANP)

Nintendo Wii U niet meer te koop in Brazilië

Nintendo trekt officieel de stekker uit de verkoop van Wii U en de bijbehorende games in Brazilië. Dat maakte het Japanse bedrijf gisteren bekend. Als reden geeft Nintendo aan dat de belastingen op elektronica in Brazilië te hoog zijn.

"Brazilië is een belangrijke markt voor Nintendo en we weten dat er veel fans zijn, maar problemen in het lokale bedrijfsklimaat heeft ons doen besluiten dat ons huidige distributiemodel onhoudbaar is," schrijft Nintendo in een officieel statement. "Deze problemen zijn onder anderen dat er hoge importtarieven zijn in onze sector en onze beslissing om geen lokale fabriek voor Nintendo op te zetten." Hoewel de verkoop van Wii U en de games daarvoor in Brazilië wordt stopgezet, blijft Nintendo zijn waar nog wel in de rest van Zuid-Amerika verkopen.

Consoles zijn ontzettend duur in Brazilië. Voor een PlayStation 4 betaal je in Brazilië 4000 reaal, wat neerkomt op ongeveer 1284 euro. Voor een Xbox One betaal je 'slechts' 2000 reaal, oftewel 642 euro, maar dit enorme verschil in prijs is waarschijnlijk te verklaren doordat Microsoft een fabriek in Manaus heeft staan. Voor een Nintendo Wii U betaalde je in Brazilië 1899 reaal, wat neerkomt op ongeveer 609 euro.

WiiUbrazil
Nintendo Wii U niet meer te koop in Brazilië

Weer zelfmoordaanslag kinderen in Nigeria

Voor de tweede achtereenvolgende dag hebben kinderen in het noordoosten van Nigeria een zelfmoordaanslag gepleegd. Op een markt in de stad Potiskum brachten twee meisjes explosieven om hun lichaam tot ontploffing. Vijf mensen, onder wie de meisjes, kwamen volgens een getuige om, zeker 26 mensen raakten gewond.

In Potiskum kwamen twee maanden geleden zeker 48 mensen, vooral studenten, om door een zelfmoordaanslag tijdens een bijeenkomst op een school. In dezelfde plaats bliezen twee mannen zich zaterdag op bij een politiebureau.

Eveneens zaterdag pleegde een meisje van mogelijk nog geen tien jaar oud een zelfmoordaanslag op een markt in de stad Maiduguri. Daardoor verloren zeker twintig mensen het leven. In het noorden en oosten van Nigeria is de terreurgroep Boko Haram actief, die van het gebied een kalifaat wil maken waar de sharia, de islamitische wetgeving, geldt.

BN'ers volgen mars in Parijs

De ogen van de wereld zijn zondagmiddag gericht op de mars van de republiek in Parijs, waaronder ook die van een aantal BN'ers.

Indrukwekkend, noemt actrice Halina Reijn het massale protest op Twitter. Maar ook: "Zo duaal allemaal. Maar goed. Al die mensen op de been (los van leiders) vind ik mooi." Hierbij retweet ze een foto van bondskanselier Angela Merkel die een knuffel krijgt van de Franse president François Hollande.

Ook presentator Jan de Hoop noemt de bijeenkomst mooi, maar plaatst er wel een kanttekening bij. "Wel bijzonder dat er een aantal regeringsleiders bij loopt dat het zelf niet zo nauw neemt met persvrijheid", twittert hij.

Eddie Murphy komt met reggaenummer

Oh Jah Jah is de nieuwe reggaesingle van Eddie Murphy. Vanaf 27 januari is het nummer verkrijgbaar op iTunes. In 2013 maakte de 53-jarige acteur al het reggaenummer Red Light met Snoop Dogg, zijn eerste muzikale bijdrage sinds twintig jaar.

Aan het blad Rolling Stone vertelt de komiek dat hij echter nooit gestopt is met het maken van muziek. "Maar ik wilde niet een van die acteurs zijn die ook een nummertje maakten, die probeerden om acteur en zanger te zijn. Het ziet er altijd raar uit als je in een video een acteur ziet zingen."

Ondanks de twee reggaetracks werkt Murphy niet aan een raggae-album. "Ik heb R&B dingen, ik heb rock. Ik heb een hiphopnummer, maar daar rap ik niet op maar Snoop wel. Ik heb twintig jaar aan samenwerkingen met andere musici op de plank liggen."

In 1985 had Murphy een hit met het nummer Party All The Time.

'Mars met Le Pen lijkt vergadering FN'

De mars in Beaucaire waarin Marine Le Pen zondag meeloopt, lijkt op een bijeenkomst van haar partij, het extreem rechtse Front National. De niet al te grote menigte zong verscheidene keren het Franse volkslied en scandeerde 'Marine! Marine', liet de correspondent van de krant Le Monde weten.

Marine Le Pen heeft de aanhangers van haar partij opgeroepen niet aan de mars voor de republiek in Parijs deel te nemen, maar in de provincie mee te lopen in de talrijke marsen die daar zijn georganiseerd. Zij heeft zelf gekozen voor de plaats Beaucaire in het zuiden van het land, waar haar partijgenoot Julien Sanchez bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen tot burgemeester werd gekozen.

Le Pen liet donderdag al weten dat haar partij niet aan de mars in Parijs zou deelnemen. Volgens haar hadden de andere partijen het Front buitengesloten bij een bijeenkomst over de tocht.

Mogelijk signaal zwarte dozen opgepikt in Javazee

De schepen die in de Javazee zoeken naar het neergestorte toestel van Air Asia hebben zondag mogelijk signalen van de zwarte dozen opgevangen. Een dag eerder werd het staartstuk van het wrak geborgen. De zwarte dozen, die zich normaal in dat deel van het vliegtuig bevinden, ontbraken echter.

De signalen van de twee vluchtrecorders - een met de vluchtdata en de ander met de gesprekken uit de cockpit - kwamen van een plek zo'n vier kilometer van de locatie van het staartstuk. "De twee liggen dicht bij elkaar, slechts twintig meter", zei minister Indroyono Soesilo van maritieme zaken. "Hopelijk gaat het om de stemrecorder uit de cockpit en de vluchtdatarecorder."

De autoriteiten sturen geen onbemande onderzeeër naar de plek waar de signalen vandaan kwamen omdat ze bang zijn dat de zwarte dozen beschadigd raken. Daarom worden er duikers ingezet. Eerder op de dag waren er berichten dat de zwarte dozen waren gevonden, maar een woordvoerder van de Indonesische marine benadrukte dat dit niet het geval is.

De bergingsteams speuren niet alleen naar de zwarte dozen, maar ook naar de rest van het wrak en de passagiers die omkwamen. Met behulp van sonar werd in de buurt van de plek waar de signalen werden opgevangen ook een groot object waargenomen. De hoop is dat het om de romp van de Airbus A320 gaat. Tot dusver zijn slechts 48 lichamen geborgen.

Kamp: fouten in berekening energiekosten

De makers van de Nationale Energieverkenning (NEV) hebben fouten gemaakt in hun berekeningen van de energiekosten die mensen in 2020 naar verwachting betalen. Dat heeft minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) dit weekend aan de Tweede Kamer geschreven in antwoord op vragen van de PVV. Hij betreurt de fouten.

In de NEV werd afgelopen najaar gemeld dat de totale energierekening voor een gemiddeld huishouden in 2020 met 66 euro zou zijn gedaald ten opzichte van 2014, maar dat moet 46 euro zijn. Bovendien stijgt de energierekening juist met 20 euro of nog meer als in 2020 de doelstelling wordt gehaald dat 14 procent hernieuwbare energie is. Want dat betekent dat er meer subsidiegelden zijn verstrekt, die doorberekend worden aan de gebruikers, aldus een woordvoerster van het ministerie zondag.

Kamp denkt dat 14 procent gehaald wordt. Het Planbureau voor de Leefomgeving en het Energieonderzoek Centrum Nederland, die de NEV jaarlijks opstellen, gaan echter uit van 12,4 procent.

Rutte: wereld staat schouder aan schouder

De mars van de republiek in Parijs maakte zondag veel indruk op Mark Rutte. De premier noemde de bijeenkomst 'zeer indrukwekkend'.

"De wereld staat schouder aan schouder met Frankrijk, maar ook voor de waarden die wij delen", aldus Rutte, die daarmee doelde op onder meer de rechtsstaat en de persvrijheid. Rutte wilde geen kritische noot plaatsen bij landen die meeliepen waar minder persvrijheid is. Zo was er op sociale media veel kritiek op de deelname van bijvoorbeeld Turkije.

"Ik wil de positieve kant benadrukken", aldus Rutte. "Zoveel leiders en landen hebben gezegd: wat hier gebeurt, overstijgt Frankrijk. We wonen nu allemaal in Frankrijk."

Mogelijk IS-lid opgepakt in Duitsland

De Duitse politie heeft een man opgepakt die verdacht wordt van lidmaatschap van terreurbeweging Islamitische Staat. Dat heeft de openbaar aanklager bekendgemaakt.

De 24-jarige Nils D. werd opgepakt in Dinslaken, in het westen van Duitsland. Hij zou in oktober 2013 naar Syrië zijn afgereisd en zich daar bij IS hebben gevoegd. In november 2014 keerde hij terug naar Duitsland.

Of de man plannen had om in Duitsland een aanval te plegen is onbekend. Volgens de aanklager heeft de arrestatie niks te maken met de aanslagen van afgelopen week in Parijs.

Storm tast duinen van Waddeneilanden aan

Door de hoge waterstanden en de harde wind is de kustlijn op de Waddeneilanden op veel plekken afgekalfd. Uit inspecties van Rijkswaterstaat bleek zondagochtend dat veel zand van de duinen nu op het strand en de kustlijn ligt. Volgens de dienst zijn spoedreparaties niet nodig en is de veiligheid op de Waddeneilanden niet in het geding.

De meeste duinafslag heeft plaatsgevonden op Oost-Vlieland, Noordwest-Terschelling en Noordwest-Ameland. De duinen langs de noordwestkust van Ameland zijn over een lengte van een paar honderd meter flink afgeslagen.

Rijkswaterstaat begon vorige week met versterking van de kust op Ameland. Baggerschepen storten de komende maanden twee miljoen kuub zand op de zeebodem op zo'n vijfhonderd tot duizend meter vanaf de kustlijn.

10 duurste auto's van 2014 #8

In deze 10-delige blog neem ik je mee naar de duurste auto's van afgelopen jaar. Kijkend naar voornamelijk tweezitters (enkele brute uitzonderingen nagelaten), daarnaast is gekozen om van elk merk maar één model mee te nemen in de lijst. Een stukje autoporno dat de komende 10 dagen rond de klok van 17.00 uur op je beeldscherm zal verschijnen. Veel plezier en schroom niet om een reactie achter te laten!

Vandaag behandelen we de nummer 8 van de lijst:

Vorige blogs; #10, #9

Samuel Goldwyn Jr. (88) overleden

Samuel Goldwyn Jr. is niet meer. De zoon van een van de pionieren van moderne cinema is vrijdag komen te overlijden. Dat meldt Yahoo!MovieNews.

Jr. was de zoon van de oprichter van Paramount Studios en MGM (Metro-Goldwyn-Mayor), nog steeds twee hoofdrolspelers op de wereldwijde filmmarkt. Zelf produceerde hij vooral films die in het genre indiefilm passen. Hits van hem zijn Mystic Pizza (met Julia Roberts in de hoofdrol) en Cotton Comes To Harlem.

De laatste film waar Goldwyn Jr. bij betrokken was, was The Secret Life of Walter Mitty (2014) met Ben Stiller in de hoofdrol.

Goldwyn Jr. is 88 jaar oud geworden.

Samuel Goldwyn Jr. samen met zijn zoon Tony
Samuel Goldwyn Jr. samen met zijn zoon Tony

Ministers: meer grenscontroles binnen EU

Bepaalde personen zouden meer gecontroleerd moeten worden, als ze grenzen binnen de EU passeren. Dat is een van de plannen die de Europese en Amerikaanse ministers die in Parijs beraadslaagden na de aanslagen in die stad zondagmiddag presenteerden.

Bij die controles zouden de afspraken over het vrije verkeer van goederen en personen wel gerespecteerd moeten worden, zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, na de bijeenkomst. Verder willen de ministers dat aan de buitengrenzen van de EU beter gecontroleerd wordt.

De ministers van tien Europese landen waaronder Nederland, stellen zich twee doelen, zo bleek zondag. Ten eerste moet het reizen van geradicaliseerde personen of terroristen worden beperkt, ten tweede moet worden voorkomen dat mensen radicaliseren, bijvoorbeeld via internet.

Om dat te bewerkstelligen willen de ministers meer informatie met elkaar delen over buitenlandse strijders, de geldstromen naar terreurgroepen en terroristen blokkeren en een Europees systeem opzetten waarmee vliegreizen van mensen worden geregistreerd. Dat systeem moet gekoppeld worden aan andere databases, waardoor het voor iedereen zichtbaar moet zijn als verdachte mensen zich verplaatsen met een vliegtuig.

Verder willen de ministers de illegale wapenhandel steviger aanpakken. Op internet willen de ministers "kwalijke invloeden" sterker bestrijden. "Maar tegelijk willen we het internet als een forum voor vrije meningsuiting beschermen", aldus Cazeneuve.

Ministers: meer grenscontroles binnen EU
Ministers: meer grenscontroles binnen EU (Foto: ANP)

Zevende Europese titel voor Kramer

Sven Kramer is in Chelyabinsk voor de zevende keer Europees kampioen allround geworden. De Friese favoriet won de afsluitende tien kilomter in een nieuw baanrecord van 13:07.27. Kramer moest op de laatste afstand zo'n elf seconden goed maken op Koen Verweij, de leider na drie afstanden. 

Het verschil met Verweij werd uiteindelijk zo'n veertien seconden. Hij noteerde 13:21.90 de vijfde tijd en werd tweede in het eindklassement. Bart Swings werd met 13:21.06 derde en eindigde in het algemene klassement vijfde. De Rus Denis Yuskov werd in zijn eigen land derde in het eindklassement na een vierde plaats op de tien kilometer. 

Wouter olde Heuvel eindigde in het eindklassement op de zesde plaats, na de zesde tijd op de 10.000 meter (13:24.95). Olde Heuvel had zijn kansen op een podiumplaats al verprutst met een slechte 1.500 meter.

Kramer is nu met zeven titels, plus één keer zilver, de succesvolste schaatser op het EK allround. Hij passeert Rintje Ritsma, die op zes keer goud, twee keer zilver en twee keer brons bleef steken.

Sven Kramer de beste schaatser ooit op het EK allround. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Uitslag 10.000 meter

# Naam Land Tijd
1 Sven Kramer Ned 13:07.27
2 Sverre Lunde Pedersen Noo 13:16.27
3 Bart Swings Bel 13:21.06
4 Denis Yuskov Rus 13:21.15
5 Koen Verweij Ned 13:21.90
6 Wouter olde Heuvel Ned 13:24.95
7 Danil Sinitsyn Rus 13:50.40
8 Haralds Silovs Let 14:02.15

Eindklassement 

# Naam Land Punten
1 Sven Kramer Ned 149.928
2 Koen Verweij Ned 150.107
3 Denis Yuskov Rus 150.696
4 Sverre Lunde Pedersen Noo 150.764
5 Bart Swings Bel 151.448
6 Wouter olde Heuvel Ned 151.762
7 Haralds Silovs Let 153.911
8 Danil Sinitsyn Rus 154.381

Duitse moslims houden wake in Berlijn

Bondskanselier Angela Merkel neemt dinsdag in Berlijn deel aan een wake voor verdraagzaamheid en openheid die de Centrale Raad voor Moslims in Duitsland organiseert. Behalve Merkels christendemocratische CDU/CSU hebben de sociaaldemocratische SPD en de Groenen hun aanhangers opgeroepen aan de bijeenkomst deel te nemen.

Met de wake wil de raad de terreurdaden in Parijs herdenken.

Duitse moslims houden wake in Berlijn
Duitse moslims houden wake in Berlijn (Foto: ANP)

'Voedingsbodem radicalisering wegnemen'

De Europese landen gaan meer doen om op internet de voedingsbodem voor radicalisering weg te nemen. Groot-Brittannië en België zullen binnenkort met voorstellen komen. Dat hebben Europese ministers van Justitie zondag in Parijs afgesproken.

"Het is heel belangrijk om een tegengeluid te laten horen", zei minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie in Parijs. "Dat geluid moet vanuit de samenleving komen", voegde de bewindsman toe.

Opstelten zei zich geërgerd te hebben aan juichberichten die op internet verschenen na de terreurdaden in Parijs van afgelopen week. ,,Iedereen heeft zich eraan gestoord". Daarom vindt hij het heel belangrijk dat er tegengeluid komt.

Hinder op de A12 door onderzoek politie

Verkeer op de A12 richting Arnhem heeft zondag last gehad van onderzoek van de politie in de berm. De politie is op zoek naar iets wat een automobilist heeft weggegooid en mogelijk te maken heeft met een strafbaar feit, aldus een politiewoordvoerder.

In de nacht van zaterdag op zondag zagen marechaussees dat er iets uit een auto werd gegooid. Een rijstrook op de A12 richting het westen werd zondag een paar uur afgesloten. Vanuit Duitsland stond op het drukste moment vijf kilometer file.

De politie kan niet zeggen waardoor het vermoeden over een strafbaar feit is ontstaan. De bestuurder van de auto is ook nog niet opgespoord.

Massale opkomst voor Charlie Hebdo-mars in Parijs

Tienduizenden mensen zijn zondag in Parijs samengekomen voor een mars voor de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. Tientallen wereldleiders lopen mee in de mars, die een reactie is op de aanslag op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo vorige week en de gijzeling in een supermarkt afgelopen week. Tussen woensdag en vrijdag kwamen zeventien mensen om het leven.

"Parijs is vandaag de hoofdstad van de wereld", zei de Franse president François Hollande voordat hij de wereldleiders welkom heette. Onder anderen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, de Palestijnse president Mahmoud Abbas en de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov zijn naar Parijs afgereisd.

Ook elders in de wereld zijn mensen de straat opgegaan voor het vrije woord en tegen haat en extremisme. Onder meer in Sydney, New York en Tokyo werd gedemonstreerd.

'Gijzelnemer Parijs achtere andere schietpartij'

De man die vrijdag in Parijs een bloedbad aanrichtte in een koosjere supermarkt in Parijs schoot twee dagen eerder ook op een hardloper. Dat heeft de openbaar aanklager zondag gezegd.

De jogger werd woensdag, op dezelfde dag dat twee andere mannen een bloedbad aanrichtten bij het satirische weekblad Charlie Hebdo, neergeschoten in Fontenay aux Roses, een voorstad van Parijs. De man raakte daarbij zwaargewond. Uit onderzoek naar de kogels blijkt dat die uit hetzelfde wapen kwamen dat twee dagen later werd gebruikt door Amédy Coulibaly bij de gijzeling in de supermarkt.

Coulibaly kwam om toen de politie vrijdag de supermarkt bestormde. Die bestorming volgde slechts enkele minuten op die van een drukkerij in Dammartin-en-Goële, waar de daders van de slachtpartij bij Charlie Hebdo zich hadden verschanst. Die twee broers kwamen ook om het leven.

Verweij: "Dit zit Kramer niet lekker"

Titelkandidaat Koen Verweij versloeg zondag bij de EK allround in Rusland titelfavoriet Sven Kramer in een onderling duel op de 1500 meter (1:46,28 tegen 1:47,41). "Dat zit hem niet lekker, denk ik, dat hij zo is weggereden door mij", liet Verweij bij de NOS weten.

"Ik heb een mooie race neergezet, mijn snelste van het seizoen op deze afstand. Alleen in de laatste ronde verloor ik wat ritme en kon ik mijn race niet meer helemaal doortrekken. Maar ik pak hier wel Sven Kramer en dik ook en dat voelt goed", aldus Verweij.

De klassementsleider verdedigt op de 10.000 meter een marge van 11,06 seconden op Kramer. "Ik heb dit seizoen niet getraind voor de 5 en 10 kilometer. Maar zaterdag ging de 5000 meter goed. Daar hoop ik nu weer op. Bij de NK allround was Sven bijna 20 seconden sneller dan ik op de 10.000 meter. Nou ja, ik ga het hem sowieso heel moeilijk maken."

Ook super-G Bad Kleinkirchheim afgelast

De skiesters hebben dit weekeinde weinig lol beleefd aan de World Cup-wedstrijden in Bad Kleinkirchheim. Zowel de afdaling als de super-G werd vanwege de harde wind en hoge temperaturen afgelast.

De wedstrijdleiding liet op zaterdag geen enkele deelnemer naar beneden gaan op de piste in het Oostenrijkse wintersportoord. Zondag mochten elf skiesters het proberen, maar de wind wakkerde zo stevig aan, dat de wedstrijd alsnog werd geannuleerd.

De Sloveense Tina Maze is na dit weekeinde dan ook nog steeds de leider in de stand van de algemene World Cup.

Wüst voor de vierde keer Europees kampioen, brons De Vries

Ireen Wüst is na 2008, 2013 en 2014 voor de vierde keer Europees kampioene allroundschaatsen geworden. De leidende positie van de 28-jarige Brabantse kwam op de afsluitende 5.000 meter in Chelyabinsk niet meer in gevaar.

Op de vijf kilometer mocht ze elf seconden verliezen van de nummer twee Martina Sábliková, maar dit kwam nooit in gevaar. Sábliková wist slechts vijf seconden goed te maken. De Tsjechische won de slotafstand wel in 7:00.70, een baanrecord. Wüst werd tweede in 7:05.63. 

Linda de Vries reed de vierde tijd (7:09.52) waarmee ze zich handhaafde op de derde plaats in het klassement. De 26-jarige Drentse verzekerde zich daarmee met Wüst van een ticket voor de WK allround in maart in Calgary.

Jorien Voorhuis werd vijfde op de vijf kilometer (7:14.00) en eindigde ook als vijfde in het eindklassement.

Ireen Wüst
Ireen Wüst zegeviert in het Russische Chelyabinsk. (PRO SHOTS/Eric Pasman)

Uitslag 5000 meter

# Naam Land Tijd
1 Martina Sábliková Tsj 7:00.70
2 Ireen Wüst Ned 7:05.63
3 Olga Graf Rus 7:09.10
4 Linda de Vries Ned 7:09.52
5 Jorien Voorhuis Ned 7:14.00
6 Natalya Voronina Rus 7:20.66
7 Ida Njåtun Noo 7:21.82
8 Yuliya Skokova Rus 7:58.60

Eindklassement 

# Naam Land Punten
1 Ireen Wüst Ned 161.734
2 Martina Sábliková Tsj 162.414
3 Linda de Vries Ned 163.695
4 Olga Graf Rus 164.531
5 Jorien Voorhuis Ned 165.003
6 Ida Njåtun Noo 165.093
7 Natalya Voronina Rus 167.535
8 Yuliya Skokova Rus 169.506

Tientallen Iraakse Koerden gedood door IS

Strijders van terreurbeweging Islamitische Staat hebben in Noord-Irak de aanval geopend op een stadje dat in handen is van de Koerdische peshmerga. De gevechten kostten aan zeker dertig Koerden het leven, zei een woordvoerder van het Iraakse leger zondag. Hoeveel IS-strijders sneuvelden is onbekend.

De strijd barstte zaterdag los, toen de IS-strijders aankwamen bij het stadje Gwer. Het stadje ligt vlakbij de noordelijke stad Mosul, die nog altijd in handen is van IS. De peshmerga heroverden Gwer in augustus op IS, met ruggesteun van de internationale coalitie die al maanden luchtaanvallen uitvoert op IS.

Gwer ligt ook dichtbij Irbil, de regionale Koerdische hoofdstad in Noord-Irak. Er is de Koerden dan ook veel aan gelegen om IS uit Gwer te houden.

Veel doden door giftig bier in Mozambique

Giftig bier dat op een begrafenis in Mozambique werd geserveerd heeft aan 52 mensen het leven gekost. Dat hebben de autoriteiten in het Afrikaanse land zondag bekendgemaakt. Nog eens 51 mensen zijn in ziekenhuizen opgenomen.

De begrafenis werd zaterdag gehouden in de provincie Tete, in het noordoosten van het land. De autoriteiten denken dat iemand krokodillengal heeft toegevoegd aan het traditionele bier genaamd pombe. Mensen die het bier in de ochtend dronken maken het goed, iedereen die ziek werd dronk het in de middag.

Monsters van het bier en het bloed van de mensen die ziek zijn geworden zijn naar de hoofdstad Maputo gestuurd om te worden getest.

Yuskov wint 1500 meter, Verweij blijft leider

De strijd om het goud bij het EK allround is nog niet beslist. Koen Verweij verdedigt in Chelyabinsk op de afsluitende tien kilometer een voorsprong van ruim elf seconden op Sven Kramer. Wereldkampioen Verweij wist op de 1500 meter een flink gast te slaan op Sven Kramer. 

Na een flitsende start finishte Verweij in 1:46.28. Dat was de tweede tijd en was ruim een seconde sneller dan Kramer. De zesvoudig Europees kampioen noteerde 1:47.08 en werd vijfde. De afstandszege was voor Denis Yuskov in 1:46.22, hij staat derde in het algemeen klassement.

Het brons op de schaatsmijl ging naar de Belg Bart Swings met een tijd van 1:47.08. Wouter olde Heuvel reed een zeer matige 1.500 meter. Met 1:49.30 werd hij negende en kan een medaille vergeten. Hij zakte in het klassement van de derde naar de zesde plaats.

Kramer rijdt op de 10000 meter tegen Sverre Lunde Pedersen in de voorlaatste rit. Verweij sluit het toernooi af met 25 ronden tegen Yuskov. 

Uitslag 1500 meter

# Naam Land Tijd
1 Denis Yuskov Rus 1:46.22
2 Koen Verweij Ned 1:46.28
3 Bart Swings Bel 1:47.08
4 Sverre Lunde Pedersen Noo 1:47.32
5 Sven Kramer Ned 1:47.41
6 Haralds Silovs Let 1:47.54
7 Jan Szymanski Pol 1:48.47
8 Danil Sinitsyn Rus 1:48.81
9 Wouter olde Heuvel Ned 1:49.30
10 Håvard Bøkko Noo 1:49.43

 Klassement na 1500 meter

# Naam Land Tijd  Verschil op 10 km
1 Koen Verweij Ned 110.012  
2 Sven Kramer Ned 110.565 +11.06
3 Denis Yuskov Rus 110.639 +12.54
4 Sverre Lunde Pedersen Noo 110.951 +18.78
5 Bart Swings Bel 111.395 +27.66
6 Wouter olde Heuvel Ned 111.515 +30.06
7 Haralds Silovs Let 111.804 +35.84
8 Jan Szymanski Pol 112.275 +45.26

Rutte: dit is geen strijd met de islam

Nederland is niet in oorlog met extremisten en voert ook geen strijd met de islam. Premier Mark Rutte zei dat zondag in het televisieprogramma Buitenhof. "We zijn in strijd met extremisten die hun geloof gebruiken als onderbouwing om aanslagen te plegen", aldus de premier.

Rutte zei dat hij een term als 'oorlog' hier nooit zal gebruiken. PVV-leider Geert Wilders had woensdag snel na het bloedbad bij het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs getwitterd dat we in oorlog zijn.

Rutte weigerde zich ook aan te sluiten bij een oproep eerder deze week van oud-VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali, die stelde dat er meer kritiek op de islam en de Koran nodig is. Rutte wilde alleen de 'feitelijke constatering' maken dat er binnen de islam minder ruimte is voor kritiek.

Jeff Goldblum (62) wordt vader

Jeff Goldblum en zijn vrouw Emilie Livingston verwachten een jongetje. In de uitzending van The Late Show With David Letterman onthulde de Jurassic Park-acteur dat Emilie drie maanden zwanger is van hun eerste kindje. "Ze vertelde dat ze zwanger was op de dag dat we gingen trouwen", aldus de 62-jarige Goldblum, die in november vorig jaar in het huwelijksbootje stapte.

Een mogelijke naam voor de kleine spruit heeft het koppel misschien al: Elliot Charlie. Presentator David kan zich daar wel in vinden. "Ik vind Charlie Goldblum leuk. Je zit altijd goed met Charlie Goldblum."

Rutte: Grexit zou werkelijk bizar zijn

Het zou 'bizar' zijn als Griekenland zou stoppen met alle hervormingen en bezuinigingen en uit de eurozone zou stappen. Premier Mark Rutte zei dat zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Rutte zei dat hij niet wilde speculeren over de vraag of een zogenoemde 'Grexit' schadelijk is voor de rest van de eurozone. "Omdat ik ervan uitga dat die zich niet gaat voordoen. De Grieken hebben zoveel gedaan om de afgelopen vier, vijf jaar hervormingen en bezuinigingen en al dat achterstallig onderhoud door te voeren, dat het werkelijk bizar zou zijn om daar nu mee te stoppen."

Volgens Rutte is de economie in Griekenland juist aan het aantrekken en daalt de werkloosheid.

Rosalina-amiibo haalt het slechte in verzamelaar naar boven

Amiibo, de verzamelbare poppejes gebaseerd op Nintendo-personages, zijn nog altijd immens populair. Ze verkopen goed en veel nieuwe amiibo zijn al ruim voor ze op de markt verschijnen uitverkocht. Eén fan gaat erg ver in het reserveren van amiibo, maar niet om de reden die je zou denken.

Mariotehplumber, zoals de fan en verzamelaar bekendstaat, is fanatiek als het op Nintendo aankomt en heeft een erg grote verzameling games en goodies. Er is echter één onderdeel van Nintendo waar hij een hekel aan heeft en dat is Rosalina. Rosalina is een Mario-personage en is geïntroduceerd in Super Mario Galaxy. Na deze game is zij verschenen in meerdere games en daar is Mariotehplumber niet blij mee.

Sterker nog, Mariotehplumber walgt van deze trend en van het feit dat er fans zijn van Rosalina. Om een statement te maken, als je het zo kunt noemen, heeft hij meer dan 100 Rosalina & Luma-amiibo gereserveerd, zodat andere fans er geen kunnen bemachtigen. Hij heeft namelijk ook een hekel aan de fans van Rosalina en gunt hun het plezier niet om de amiibo aan te schaffen.

Daar blijft het ook niet bij. Mariotehplumber is van plan een soortgelijke actie te ondernemen met de amiibo van Lucina, Palutena, Robin en Zerio Suit Samus. Allen zijn personages van Nintendo waar hij een hekel aan heeft. Om zijn amiibo-frustraties te ondersteunen is een budget van in totaal veertigduizend dollar uitgetrokken. 

Steam Trading nu met reCAPTCHA

Het gamersplatform Steam heeft in het verleden vaker last gehad van hacks en malware. In een poging daar iets tegen te doen vervangt Steam nu hun CAPTCHA-versie met de reCAPTCHA van Google.

CAPTCHA is een afkorting voor “Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart". Het is dat irritante veld dat je moet invullen met willekeurige tekens die vreemd worden afgedrukt. Met Google reCAPTCHA hoef je alleen een hokje aan te klikken.

CAPTCHA

Historische toernooizege voor Federer

Roger Federer heeft zondag geschiedenis geschreven door het toernooi van Brisbane te winnen. In de finale rekende de Zwitser af met de Canadees Milos Raonic. De 33-jarige tennisgrootheid had drie sets nodig tegen de 24-jarige Raonic, die goed partij bood: 6-4, 6-7 (2) en 6-4. Federer profiteerde vooral van zijn sterke opslag. Hij liet 21 aces noteren, terwijl Raonic, een erkende hardhitter, maar tot veertien aces kwam.

Opvallender was dat de Zwitser zijn duizendste zege boekte op de ATP-tour. De nummer twee van de wereld is de derde speler die de mijlpaal bereikt. De Amerikanen Jimmy Connors (1253) en Ivan Lendl (1071) gingen hem voor. Doordat hij het toernooi won pakte Federer wel een ander record: De Zwitser heeft nu voor het 15e jaar op rij een ATP-titel gewonnen, van 2001 tot en met 2015. Daarmee verbreekt hij Lendl's record, die tussen 1980 en 1993 in 14 opeenvolgende seizoenen een titel pakte.

Roger Federer boekte de 1.000e overwinning uit zijn loopbaan (Pro Shots/Action Images)
Roger Federer boekte de 1.000e overwinning uit zijn loopbaan (Pro Shots/Action Images)

Wüst blij met strakke tijd

Schaatsster Ireen Wüst wilde zondag na haar machtsgreep op de 1500 meter bij de EK allround in Rusland nog niet te vroeg juichen. Met een baanrecord (1:56,05) zette ze haar naaste belager Martina Sablikova uit Tsjechië (1:58,24) op ruim elf seconden voor de afsluitende 5000 meter.

"In principe moet deze voorsprong voldoende zijn voor de titel, maar ik moet hem eerst nog even rijden. Een beetje zenuwachtig blijf je altijd, dat hoort erbij", liet de 28-jarige Brabantse bij de NOS weten.

Wüst, die zaterdag voor haar doen een matige 3000 meter reed (tweede in 4:07,49), was dik tevreden over haar 1500 meter. "Deze race liep gelukkig weer goed. Ik wist dat ik tegen Sablikova een dondersgoede rit moest neerzetten. Daarom ben ik vanaf de start meteen in de aanval gegaan. Ik wilde niet dat Sablikova in de slotronde nog van mij zou kunnen profiteren. Dat is gelukt. Ik heb een strakke tijd gereden en met Sablikova op ruim twee seconden is dat alleen maar nog mooier."

Wolfsburg naar trainingkamp ondanks overlijden speler

De Duitse Bundesligaclub VfL Wolfsburg reist alsnog af naar Zuid-Afrika voor een trainingskamp, ondanks het overlijden van zijn Belgische speler Junior Malanda. De 20-jarige jeugdinternational kwam zaterdag om het leven door een verkeersongeval. Hij was op weg naar het vliegveld om samen met zijn ploeggenoten naar het trainingskamp te vliegen.

Wolfsburg annuleerde onmiddellijk de vlucht en de clubleiding overwoog zelfs de hele stage af te zeggen, maar zondag nam Wolfsburg het besluit om toch te gaan. De selectie, met onder anderen de Nederlander Bas Dost, vliegt nu zondagavond.

"Het was geen makkelijk besluit, maar absoluut het juiste", zei directeur Klaus Allofs. "De spelers zijn er allemaal kapot van en we denken dat een andere omgeving kan helpen in het verwerken van het verdriet. Junior zou dit ook gewild hebben."

Zeldzame NES-game verschenen op eBay

Soms kom je dingen tegen, die eigenlijk best wel tof zijn. Zeker in de wereld van games, waar veel verzamelaars actief zijn, is er van alles mogelijk. Zo blijkt ook uit een nieuwe veiling op eBay, waar Stadium Events in de verkoop is gezet.

Stadium Events is een sportgame voor de Nintendo Entertainment System en is erg zeldzaam. In totaal waren er voor Noord-Amerika slechts tweeduizend geproduceerd, waarvan er slechts tweehonderd in de vrije verkoop belandden. Vandaag de dag zijn er nog ongeveer twintig stuks bekend en het zeer kleine aantal van twee is nog aanwezig in de originele verpakking. Hier is er nu dus één van op eBay verschenen en is in het bezit van een voormalig Nintendo-medewerker.

Het huidige bod staat op bijna honderdduizend dollar en gaat ongetwijfeld nog omhoog. Het item op eBay is hier te bekijken.

Iran begint Azië Cup met een overwinning op Bahrain

Iran is de Azië Cup in Australië begonnen met een 2-0 overwinning op Bahrain. De doelpunten werden gemaakt door Ehsan Hajsafi en Masoud Shojaei. N.E.C.-speler Alireza Jahanbakhsh mocht de laatste tien minuten meedoen.

Ook de Verenigde Arabische Emiraten (V.A.E.) begon het toernooi met een overwinning. Qatar werd in Canberra met 4-1 verslagen. Khalfan Ibrahim zette de organisator van het WK in 2022 nog op voorsprong. Ahmed Khalil zorgde nog voor rust voor de gelijkmaker. Khalil was ook goed voor de 2-1. Ali Mabkhout, speler van Al Jazira, nam de andere twee doelpunten voor zijn rekening. Over vier dagen kan groep C al beslist zijn als de V.A.E. het op neemt tegen Bahrain en Iran speelt tegen Qatar. De nummers één en twee in de groep plaatsen zich voor de kwartfinale. 

Maandag zijn de eerste wedstrijden in groep D. Japan opent haar toernooi met een wedstrijd tegen Palestina. Jordanië begint met een wedstrijd tegen Irak.

Shepard van Mass Effect was vrouw

Het eerste ontwerp voor Commander Shepard van Mass Effect was een vrouw. De bedoeling was dat de speler in de uiteindelijke game kon kiezen welk geslacht hij of zij wilde spelen.

Ontwerper Jonathan Cooper heeft ons een kijkje gegeven in Mass Effect’s Hof van Eden via Twitter. Voordat Cooper aan Mass Effect ging werken, was hij animator voor de rpg Jade Empire van BioWare. De basis van de animaties voor de personages komt dan ook daar vandaan.

Opmerkelijk is dat in Mass Effect 13% van de spelers niets verandert aan de ‘standaard Shepard’. De overige 87% past iets aan in het uiterlijk, klasse of geslacht. Volgens The Final Hours heeft 18% van de gamers voor een vrouwelijke Shepard gekozen.

 

Noor Sundby wint opnieuw Tour de Ski

Langlaufer Martin Johnsrud Sundby heeft opnieuw de Tour de Ski gewonnen. De 30-jarige Noor kwam bij de afsluitende etappe van de negende editie, een monsterlijke klim naar Alpe Cermis, als eerste over de finish. De snelste tijd werd neergezet door de Italiaan Roland Clara, die daarmee van de negende plaats opschoof naar plek zes in het eindklassement.

Petter Northug vertrok als leider in het klassement als eerste, drie seconden voor zijn landgenoot Sundby. Ze werden op ongeveer een halve minuut gevolgd door de Zweed Calle Halfvarsson en de Rus Evgeniy Belov. Vooraf werd niet verwacht dat de zware Northug op de klim bij zijn veel lichtere landgenoot in de buurt kon blijven en dat bleek al snel. Na zes vlakke kilometers begon de slotklim van ruim drie kilometer en daarom moest Northug al snel lossen.

Sundby kon zijn voorsprong gestaag uitbouwen en kwam uiteindelijk ruim een halve minuut voor Northug over de streep. Belov liet halverwege de klim zijn kompaan Halfvarsson achter zich en opende de jacht op Northug, maar de Noor wist hem toch nog vijftien seconden voor te blijven. Met zijn tweede plek in het eindklassement zorgde Northug wel voor een bijzondere prestatie: Vanaf de eerste editie in 2007 haalde hij altijd de finish, met een achtste plek als slechtste resultaat. Verder werd hij twee keer vierde, twee keer derde en nu vier keer tweede. De enige andere langlaufer die alle edities tot nu toe af wist te sluiten is de Italiaan Giorgio di Centa, die zondag 34e werd. 

Koning begint het nieuwe jaar met recepties

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima houden komende week twee nieuwjaarsontvangsten in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Het is hun eerste publieke optreden sinds het kerstreces. Net als vorig jaar laat de koning de media niet toe bij de recepties. Wel stelt de Rijksvoorlichtingsdienst 'ruw beeldmateriaal' beschikbaar waaruit kan worden geput om een indruk te krijgen van de ontvangst dinsdag voor Nederlandse genodigden.

Vorig jaar bewerkte de RVD het materiaal nog zelf en plaatste een eigen filmpje op Youtube. Dat leidde tot veel kritiek en een veroordeling door het Genootschap van Hoofdredacteuren. De aanpak van de RVD paste niet in een open democratische samenleving, aldus de hoofdredacteuren. Bij RTL werd gesproken over 'Noord-Koreaanse nieuwsvoorziening' terwijl de NOS pleitte voor tenminste één cameraman voor alle omroepen zodat er eigen beeld zou zijn. Ten tijde van koningin Beatrix waren er overigens helemaal geen opnamen beschikbaar.

Naast honderden vaste gasten, zoals de parlementsvoorzitters en vertegenwoordigers van maatschappelijke instellingen, zijn er bij de nieuwjaarsontvangst in het Koninklijk Paleis in Amsterdam ook elk jaar genodigden uit een specifieke doelgroep. Dit jaar zijn dat vertegenwoordigers van organisaties die Nederlanders op een of andere manier aan werk helpen. Dat sluit aan bij werkbezoeken die koning Willem-Alexander en koningin Máxima in 2014 hebben afgelegd, waarbij onder andere een kijkje werd genomen bij het UWV in Groningen en de sociale werkvoorzieningsorganisatie Breed in Nijmegen.

Op woensdag is er een tweede nieuwjaarsontvangst in het paleis, waarvoor onder meer het corps diplomatique is uitgenodigd. Bij beide recepties zijn behalve het koningspaar ook prinses Beatrix, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven van de partij.

'Gijzelnemer supermarkt had banden met IS'

De Franse terrorist die afgelopen week een politieagente en vier gijzelaars doodde in Parijs had banden met terreurbeweging Islamitische Staat. Dat claimt hij in een zondag opgedoken video. De tape is volgens The SITE Intelligence Group authentiek.

In de video toont de vrijdag gedode Amedy Coulibaly wapens en verdedigt hij de aanval op de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo, politieagenten en een joodse winkel. "Wat wij deden is volledig gerechtvaardigd", aldus Coulibaly. Volgens hem had het blad een vergeldingsactie kunnen verwachten. Aan het einde van de video roept hij anderen op om soortgelijke aanvallen op te zetten. Het is niet duidelijk wanneer de tape precies is opgenomen.

Coulibaly eiste vrijdag voordat hij werd uitgeschakeld door de politie dat de daders van de schietpartij bij Charlie Hebdo een vrijgeleide zouden krijgen. Zij hielden zich op dat moment schuil in een drukkerij in Dammartin-en-Goële.

 

Wielrenner Haussler grijpt Australische titel

Wielrenner Heinrich Haussler heeft zondag de Australische titel op de weg veroverd. De 30-jarige renner van IAM Cycling won na een wedstrijd over 183,6 kilometer in en rond Buninyong de sprint van een kopgroep. Caleb Ewan eindigde als tweede, Neil van der Ploeg werd derde.

Haussler moest lossen op de slotklim vlak voor de finish, maar hij slaagde erin om net op tijd weer aan te haken, waarna hij vol aanging voor de spurt. "Het melkzuur kwam uit mijn oren, maar het is me gelukt", zei Haussler aan de finish. Hij vergeleek de titel met zijn etappezege in de Tour de France in 2009.

Haase geeft op in Auckland

Robin Haase heeft zondag opgegeven in het tennistoernooi van Auckland in Nieuw-Zeeland. De Haagse prof staakte de strijd in de tweede ronde van het kwalificatietoernooi, waarin hij aantrad tegen de Fransman Jules Marie. Haase had de eerste set in de tiebreak verloren en stond in het tweede bedrijf met 5-1 achter, toen hij ziek opgaf.

In Auckland wilde Haase zich voorbereiden op de Australian Open. De nummer tachtig van de wereldranglijst is rechtstreeks geplaatst voor het hoofdtoernooi.

'Steun voor Griekse schuldverlichting groeit'

Binnen de Europese Unie gaan steeds meer stemmen op om Griekenland tegemoet te komen met een verlaging van zijn schuldenlast. Dat meldt de Duitse krant Die Welt op basis van ingewijden in Brussel.

"Een herstructurering van de Griekse schulden is onvermijdelijk, omdat het land zijn schuld anders niet kan dragen", zei een hooggeplaatste EU-functionaris tegen Die Welt. Over het moment waarop tot schuldverlichting kan worden besloten, zouden de meningen echter uiteenlopen.

Sommigen denken dat al dit jaar stappen moeten worden gezet. Anderen wachten liever langer, om te voorkomen dat ook andere landen met hoge schulden gaan speculeren op hulp.

Wüst neemt voorschot op Europese allroundtitel

Ireen Wüst heeft op de tweede dag van de Europese kampioenschappen allroundschaatsen goede zaken gedaan door met overmacht de 1.500 meter te winnen. In de slotrit tegen Martina Sábliková reed Wüst een tijd van 1:56.05. Deze tijd is goed voor een nieuw baanrecord. Haar Tsjechische tegenstander werd met 1:58.24 derde. Het zilver op de schaatsmijl meter was voor de Noorse Ida Njåtun (1:58.09).

Wüst heeft op de 5000 meter een een voorsprong van ruim 11 seconden op Sábliková. Deze marge lijkt voldoende voor de Europese titel. 

Linda de Vries werd met 1:58.33 op de 1500 meter en bleef daarmee derde in het algemeen klassement. Jorien Voorhuis eindigde als zesde op de schaatsmijl (1:59.01) en staat in het tussenklassement vijfde.

Uitslag 1500 meter

# Naam Land Tijd
1 Ireen Wüst Ned 1:56.05
2 Ida Njåtun Noo 1:58.09
3 Martina Sábliková Tsj 1:58.24
4 Linda de Vries Ned 1:58.33
5 Olga Graf Rus 1:58.60
6 Jorien Voorhuis Ned 1:59.01
7 Yuliya Skokova Rus 1:59.27
8 Natalya Voronina Rus 2:01.69
9 Isabell Ost Dui 2:02.04
10 Katarzyna Wozniak Pol 2:03.29

 Klassement na 1500 meter

# Naam Land Punten Verschil op 5000m
1 Ireen Wüst Ned 119.171  
2 Martina Sábliková Tsj 120.344 +11.73
3 Linda de Vries Ned 120.743 +15.72
4 Ida Njåtun Noo 120.911 +17.40
5 Jorien Voorhuis Ned 121.603 +24.32
6 Olga Graf Rus 121.621 +24.50
7 Yuliya Skokova Rus 121.646 +24.75
8 Natalya Voronina Rus 123.469 +42.98

Politiekogel doodde slachtoffer cafégijzeling

De vrouw die overleed tijdens de bestorming van het café in Sydney waarin zij werd gegijzeld, is geraakt door een kogel van een agent. Dat blijkt volgens Australische media uit onderzoek naar de afloop van de gijzeling halverwege december vorig jaar.

Het gijzelingsdrama in de grootste stad van Australië kostte drie mensen het leven. Manager Tori Johnson werd door gijzelnemer Man Haron Monis geëxecuteerd. Direct daarop viel de politie binnen en schoot Monis dood. Naar nu blijkt heeft de politie toen ook Katrina Dawson dodelijk geraakt. Volgens sommige Australische media zou ze niet direct zijn geraakt, maar werd een afgeketste kogel haar fataal.

Drie anderen hadden schotwonden, maar overleefden het drama. In totaal werden zeventien mensen gegijzeld in het Lindt Cafe.

Politiekogel doodde slachtoffer cafégijzeling
Politiekogel doodde slachtoffer cafégijzeling (Foto: ANP)

Onrustige nacht in het uitgaansleven

Politie en hulpdiensten hebben het weer druk gehad in de uitgaansnacht van zaterdag op zondag. Een 25-jarige Rotterdammer is zaterdagavond in Leeuwarden door acht mannen in elkaar geslagen. Een van hen is later in Sneek opgepakt. De Rotterdammer was na een akkefietje met de mannen een voortuin ingevlucht. De bewoonster van het huis schoot te hulp maar werd door de daders vervolgens geslagen met haar eigen tuinmeubels.

In Waalre is een 26-jarige Amsterdammer gearresteerd die op straat zijn vriendin in elkaar sloeg. Een portier van een café in Leeuwarden werd aangevallen door een 22-jarige man uit Het Bildt. Die kneep de keel van het slachtoffer dicht. De man zit nog vast. Een 21-jarige inwoner van Dokkum belandde in het ziekenhuis nadat een 20-jarige man hem in zijn gezicht had geschopt. De man raakte even bewusteloos. Ook deze verdachte zit in de cel.

De politie onderzoekt een steekpartij in Groningen nadat een hevig bloedende man (37 jaar) een cafetaria was binnengelopen. Hij ligt in het ziekenhuis en zijn toestand is stabiel. Een bloedspoor liep naar een straat in de buurt. De politie zoekt de dader en getuigen.

In het Gelderse Lichtenvoorde zijn drie mensen (19 en 20 jaar) aangehouden omdat ze niet naar de politie luisterden en agenten beledigden.

Onrustige nacht in het uitgaansleven
Onrustige nacht in het uitgaansleven (Foto: ANP)

Transfervrije Schaken naar Azerbeidzjan

Amper een week na zijn vertrek bij Feyenoord heeft Ruben Schaken een nieuwe club gevonden. De 32-jarige aanvaller gaat in Azerbeidzjan aan de slag bij Inter Bakoe, de club van technisch directeur Roland Vroomans. Schaken liet begin deze week zijn contract bij Feyenoord ontbinden, omdat hij in Rotterdam nauwelijks uitzicht meer had op speeltijd.

"Ik voel me nog hartstikke fit en hoop op een mooie, nieuwe uitdaging", zei de zevenvoudig international maandag bij zijn vertrek uit De Kuip. Een paar dagen later heeft Schaken die uitdaging gevonden in Azerbeidzjan. De aanvaller sluit aan bij zijn nieuwe ploeggenoten in het trainingskamp in Antalya. Inter Bakoe eindigde vorig seizoen als tweede in de nationale competitie.

Knicks dieper in de put in NBA

New York Knicks is zaterdag nog dieper in de put gezonken. De roemruchte basketbalclub uit de NBA verloor in de eigen Madison Square Garden met 110-82 van Charlotte Hornets en leed al zijn 35e nederlaag in de competitie. Daar staan dit seizoen slechts vijf overwinningen tegenover, waardoor de club helemaal onderaan bungelt in de stand. De nederlaag tegen de Hornets was alweer de vijftiende op rij. Kemba Walker wat topschutter bij de Hornets met 28 punten.

Chicago Bulls won met 95-87 van Milwaukee Bucks. Pau Gasol onderscheidde zich met 46 punten en 18 rebounds. Titelverdediger San Antonio Spurs bezorgde Minnesota Timberwolves de vijftiende nederlaag op rij: 108-93. Austin Daye nam de Spurs bij de hand met 22 punten en 10 rebounds.

Overige uitslagen

Thuisteam Uitteam Uitslag
LA Clippers Dallas Mavericks 120-100
Detroit Pistons Brooklyn Nets 98-93
Philadelphia 76ers Indiana Pacers 93-92
Toronto Raptors Boston Celtics 109-96
Houston Rockets Utah Jazz 97-82
Portland Trail Blazers Orlando Magic 103-92

'Bony voor 35 miljoen naar Manchester City'

Wilfried Bony heeft zijn gewenste toptransfer te pakken. De Ivoriaanse spits vertrekt volgens diverse media naar Manchester City, dat zaterdag een akkoord zou hebben bereikt met Swansea City over een transfersom van zo'n 35 miljoen euro. De 26-jarige Bony moet zelf nog wel een akkoord bereiken met de Engelse kampioen. De Ivoriaan is momenteel met de nationale ploeg op pad voor het toernooi om de Afrika Cup.

Bony maakte dit seizoen negen doelpunten in de Premier League. Vorig seizoen, tijdens zijn eerste jaar in de Engelse topcompetitie, kwam de spits tot zestien treffers. Swansea City betaalde in 2013 zo'n veertien miljoen euro om Bony over te nemen van Vitesse. De club uit Arnhem bedong toen een doorverkooppercentage en kan dus, als de transfer naar City is afgerond, wederom een flink bedrag tegemoet zien.

Hollywood maakt zich op voor Golden Globes

Hollywood is klaar voor de uitreiking van de Golden Globes, de filmprijzen die jaarlijks door de buitenlandse critici in Los Angeles worden uitgereikt. De 25 beeldjes voor de beste films en tv-series van het jaar worden zondagavond toegekend.

De grote favoriet lijkt de tragikomedie Birdman te zijn, die zeven nominaties in de wacht sleepte. De film van regisseur Alejandro Gonzalez Inarritu vertelt over een Hollywoodster die voor het eerst de hoofdrol speelt in een serieus toneelstuk. De film maakt kans op de prijs voor beste komedie en hoofdrolspelers Michael Keaton, Emma Stone en Edward Norton zijn genomineerd als beste acteurs in hoofd- en bijrollen.

Een andere grote favoriet is The Imitation Game, over het leven van het miskende wiskundige genie Alan Turing. Deze film maakt kans op de prijs voor beste dramafilm. Daarnaast zijn hoofdrolspelers Benedict Cumberbatch en Keira Knightley genomineerd.

Ook het coming of age-epos Boyhood is vijf maal genomineerd. De film, die door vrijwel alle critici werd geprezen als beste titel van het jaar, maakt tevens kans op de acteursprijzen, voor hoofdrolspelers Ethan Hawke en Patricia Arquette. In de strijd om de tv-prijzen zijn True Detective en Fargo de favorieten.

De organisatie van de Golden Globes werd zaterdag even in verlegenheid gebracht doordat op de site een paar minuten al de twee winnaars in de categorieën beste film te zien zouden zijn: het drama Selma, over het leven van Martin Luther King, en de musicalfilm Into the Woods. Maar de organisatie stelde dat deze titels voor een test willekeurig ingevuld waren. De winnaars zouden tot de uitreiking alleen bij de notaris bekend zijn.

De uitreiking werd in het verleden in Nederland door HBO uitgezonden, maar is dit jaar in ons land niet live te volgen. De Golden Globes worden door sommigen gezien als één van de graadmeters voor de Oscars, de belangrijkste filmprijzen ter wereld.

Hogenkamp in hoofdtoernooi Hobart, opgave Haase

Tennisster Richel Hogenkamp is zondag doorgedrongen tot het hoofdschema van het WTA-toernooi in het Australische Hobart. De Doetinchemse versloeg in de laatste ronde van het kwalificatietoernooi de Chinese Zhu Lin. Ze won in twee sets: 6-4 en 6-3. In de eerste ronde van het hoofdtoernooi treft Hogenkamp de Slowaakse Daniela Hantuchova.

Robin Haase wist zich in Auckland niet te plaatsen voor het hoofdtoernooi. In de tweede ronde van de kwalificaties moest hij tegen de Fransman Jules Marie (nummer 272 van de wereld) door ziekte bij een 6-7 (5) en 1-5 stand opgeven. 

[Update] Batman V Superman: twee films?

Omtrent de film Batman V Superman: Dawn of Justice wordt al enkele tijd heftig gediscussieerd. Kan Ben Affleck de rol wel aan? Worden er niet erg veel nieuwe karakters geïntroduceerd? Immers, met Aquaman, Wonder Woman, Lex Luthor en een nieuwe Batman klinkt de film wel erg vol. Maar mogelijk hoeven we ons daar niet langer zorgen om te maken.

De eerste trailer komt mogelijk volgende maand uit. Bij een vertoning ervan heeft iemand met een mobiel snel een foto gemaakt, waarbij te zien is dat de trailer twee films aankondigt. Er wordt gesproken over Part I: Enter the Knight en Part II: Dawn of Justice. Het eerste deel zou dan nog dit jaar uit moeten komen, namelijk op 23 oktober.

Op het eerste zicht klinkt dit allemaal onaannemelijk. Maar als je er over na gaat denken zou dit helemaal geen slecht idee hoeven te zijn. Immers, als er zoveel DC-karakters worden geïntroduceerd geeft dit juist meer adem. Het moet ook mogelijk zijn om nog dit jaar (6 maanden eerder dan de originele releasedatum) een deel van de film uit te brengen. De opnames zijn namelijk al geruime tijd terug begonnen. De titel suggereert een film die zich op de nieuwe Batman richt. Of Batman en Superman echter al met elkaar op de vuist zullen gaan blijft voorlopdig nog echter de vraag.

Dit alles is tot zover nog allemaal maar een gerucht. Mogelijk laat Warner Bros. komende week meer hier over los. De trailer is er in ieder geval over een paar weken, tot dat is het nog gissen wat DC Comics van plan is met hun helden.

Update: Inmiddels heeft Henry Cavill (de Man of Steel himself) dit gerucht ontkracht.

Batman V Superman trailer screen

Brand bij Duitse krant die cartoons publiceerde

Op de redactie van een Duitse krant in Hamburg die deze week een aantal cartoons van Charlie Hebdo publiceerde is zaterdagnacht brand gesticht. Twee jonge mannen die in de buurt van het gebouw waren zijn opgepakt, meldt de politie.

Het brandje heeft voor lichte schade gezorgd. Niemand raakte gewond. Over de identiteit van de verdachten wil de politie niets zeggen. Het onderzoek naar de brandstichting is nog bezig.

De Hamburger Morgenpost publiceerde donderdag, een dag na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs, een aantal cartoons van het satirische blad. Ook diverse andere nationale en lokale Duitse kranten drukten de Franse spotprenten af. De redacties worden nu door de politie extra in het oog gehouden.

Vijf verdachten aanslag Parijs vrijgelaten

De politie in Parijs heeft zondag vijf verdachten die werden opgepakt in verband met de schietpartij op de redactie van Charlie Hebdo vrijgelaten. Dat heeft een woordvoerder van de aanklager in Parijs zondag gezegd.

De vijf werden woensdag na de aanslag, waarbij twaalf mensen de dood vonden, opgepakt. Na een klopjacht van twee dagen werden de daders vrijdag doodgeschoten. Een derde betrokkene werd eveneens vrijdag door de politie uitgeschakeld nadat hij vier gijzelaars had gedood in een winkel in Parijs.

De Franse politie is nog op zoek naar de vriendin van een van de schutters. Ze is waarschijnlijk enkele dagen voor de aanslag in Turkije geweest en van daaruit doorgereisd naar Syrië.

Aanslag Parijs verandert weinig in peiling

In de politieke voorkeur van Nederlanders zijn de afgelopen weken weinig verschuivingen te bemerken. Ook de gebeurtenissen in Parijs zorgen niet voor grote veranderingen in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Gevraagd naar de aanslag en de gevolgen geeft 71 procent aan te geloven dat de Nederlandse regering maatregelen kan nemen om het risico op dit soort terreurdaden te verminderen.

Het verlies van het Nederlanderschap voor wie meedoet aan de strijd van jihadisten vindt 88 procent een goede maatregel. Iets minder (81 procent) is voor vervolging en lange gevangenisstraf bij terugkeer.

De PVV staat - als er nu verkiezingen zouden zijn - op 31 zetels, eentje meer dan vorige week. De VVD heeft er zeventien (een omlaag) en de PvdA elf (plus een). Het CDA daalt er een, naar 23.

De winst van zestien zetels sinds de verkiezingen voor de PVV komt vooral van VVD en PvdA. De PVV staat nu zeven zetels voor op nummer twee en dat is D66.

Veel doden bij botsing bus en tankwagen Pakistan

Bij een frontale botsing tussen een bus en een tankwagen in Pakistan zijn zondag zeker 57 mensen omgekomen. Beide voertuigen vlogen na de klap in brand waardoor veel slachtoffers waarschijnlijk moeilijk te identificeren zijn.

Het ongeluk gebeurde volgens het ministerie van transport zondagochtend vroeg in de buurt van Karachi in het zuiden van Pakistan. De precieze oorzaak is nog niet bekend.

In Pakistan gebeuren vaker zware verkeersongevallen vanwege roekeloze en onervaren chauffeurs en de slechte staat van het wegdek.

Nietmijnislam blijft groeien

De populariteit van de Facebookpagina Nietmijnislam blijft groeien. Zondagochtend was de pagina door meer dan 14.000 mensen geliked.

De Facebookpagina is woensdag geopend. De beheerders ervan zijn moslims die genoeg hebben van extremisten "die ons, moslims en niet-moslims, bedreigen en kwetsen omdat wij niet willen leven zoals zij".

"Wij zijn de meerderheid. Die meerderheid waar vaak over gesproken wordt, maar nooit met", zo staat op de pagina.

Na deze introductie laten de oprichters weten dat ze niet geassocieerd willen worden met extremistische, gewelddadige moslims. "We hebben genoeg van diegenen die onze religie van vrede hebben gekaapt. Zij die onze religie van harmonie verminken met hun extreme ideeën en interpretaties. Tegen hen roepen wij: 'Dit is niet mijn islam'."

Nietmijnislam blijft groeien
Nietmijnislam blijft groeien (Foto: ANP)

Grootste containerschip arriveert in Rotterdam

Het grootste containerschip ter wereld is zondagochtend aangekomen in de haven van Rotterdam. De CSCL Globe arriveerde om 05.30 uur, vertelde een woordvoerder van het Havenbedrijf Rotterdam.

Het schip is vierhonderd meter lang, ruim 58 meter breed en kan in totaal negentienduizend containers vervoeren. Het is het eerst gebouwde schip in een serie van vijf grootste containerschepen ter wereld. De CSCL Globe was nog nooit eerder in Rotterdam.

De aankomst werd zaterdag nog verhinderd door de harde wind.

Weer koperdiefstal op het spoor

Tussen Nijmegen en Den Bosch rijden zondagochtend minder treinen na een koperdiefstal. De NS waarschuwt reizigers rekening te houden met extra reistijd van een halfuur. De NS verwacht dat de problemen rond 11.00 uur zijn opgelost.

Koperdieven zorgen de laatste tijd vaker voor problemen op het spoor. Zo had in december het treinverkeer tussen Breda, Tilburg en Den Bosch er bijna een etmaal last van. In november reden er door koperdiefstal een ochtend geen treinen op de trajecten Utrecht - Den Bosch en Geldermalsen - Dordrecht.

Vooral aan de kust zware windstoten

Vooral aan de kust kunnen er zondag zware windstoten voorkomen, meldt het KNMI. Later op de dag kan dat ook verder landinwaarts het geval zijn.

Het weerbureau heeft een code geel afgegeven voor Zeeland, Zuid- en Noord-Holland, Flevoland, Friesland, Groningen, Drenthe en het Waddengebied. Er kunnen windvlagen van zo'n 80 tot 90 kilometer per uur voorkomen.

In de nacht van zondag op maandag gaat de wind een beetje liggen maar maandag overdag kunnen de windstoten weer terugkeren.

Herdenking slachtoffers aardbeving Haïti

De Haïtiaanse Vereniging in Nederland herdenkt zondag in de Geertekerk in Utrecht de slachtoffers van de aardbeving vijf jaar geleden in Haïti. Dat doet de vereniging samen met onder anderen de burgemeester van Utrecht Jan van Zanen en Farah Karimi, actievoorzitter van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) voor Haïti.

Door de natuurramp op 12 januari 2010 vonden meer dan 217 duizend mensen de dood. Honderdduizenden mensen raakten dakloos. Door de catastrofe kwam er een grote internationale hulpactie op gang. Vanuit Nederland werd in totaal 111 miljoen euro ingezameld en in het land uitgegeven aan noodhulp en wederopbouw.

De dienst begint zondag om 19.30 uur. Naast muziek en zang zullen er verschillende mensen spreken, zoals Karimi en Van Zanen.

The Double Dragon Trilogy komt naar pc

Voor velen zijn het jeugdhelden: Billy en Jimmy Lee, de hoofdrolspelers van de klassieke beat-em-ups Double Dragon. De remakes van Double Dragon, Double Dragon 2: The Revenge en Double Dragon 3: The Rosetta Stone komen volgende week naar pc in de vorm van The Double Dragon Trilogy.

Gamers krijgen de keuze om de game te spelen in de oude stijl, of de verbeterde versie met betere graphics en geluid. Tevens zijn er twee speelmodi, arcade en story, met drie moeilijkheidsgraden. Tenslotte is er multiplayer aanwezig, zowel lokaal als online.

Zin in wat nostalgie? Bekijk het eerste level van het originele Double Dragon hieronder.

Weer veel kijkers voor journaal

Net als voorgaande dagen heeft het achtuurjournaal op NPO1 ook zaterdag een kleine drie miljoen kijkers getrokken. Verder is het EK allround schaatsen goed bekeken. Dat blijkt zondag uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

All You Need is Love eindigde op de tweede plek, met 1,7 miljoen kijkers. Ik Vertrek deed het ook weer goed. Daar keken 1,6 miljoen mensen naar.

Bijna 1,4 miljoen mensen keken bij het schaatsen naar de 5 kilometer heren. Bijna 1,1 miljoen zagen de 3 kilometer dames.

Weer wangedrag van Chinezen in vliegtuig

Twee Chinese passagiers waren zo boos dat hun vliegtuig vertraagd was, dat ze tijdens het taxiën op de landingsbaan bij Chengdu de nooddeuren openden. Dat meldden Chinese media zondag.

In plaats van een reis naar Peking, leverde dat het duo een tripje naar de cel op. Door het openen van de deuren werden namelijk de passagiers in gevaar gebracht. De motoren draaiden al. Nog eens 23 andere mensen uit het reisgezelschap werden verhoord en zagen daardoor de vlucht zonder hen vertrekken.

Het is bepaald niet de eerste keer dat Chinese passagiers in de cel belanden, nadat ze zich misdragen hadden in een vliegtuig. In minder dan een maand tijd haalden zeker zes incidenten met Chinese passagiers het nieuws.

Weer wangedrag van Chinezen in vliegtuig
Weer wangedrag van Chinezen in vliegtuig (Foto: ANP)

Dragon Ball Xenoverse uitgesteld

Dragon Ball Xenoverse is het nieuwste deel in de langlopende Dragon Ball-serie waar menig gamer naar uitkijkt. Helaas voor deze gamers moeten zij iets langer op de game wachten dan gehoopt: de game is uitgesteld van 17 naar 27 februari.

De reden is dat ontwikkelaar Bandai Namco iets meer tijd nodig heeft om een zo soepel mogelijke gameplay-ervaring te kunnen bieden. Gelukkig valt het uitstel dus nog mee.

In Dragon Ball Xenoverse zijn er problemen in de tijdlijn, waardoor sommige evenementen niet goed verlopen en de wereld in gevaar brengen. Het is aan jou en jouw persoonlijke avatar om deze problemen op te lossen en de gebeurtenissen goed te laten verlopen. De game is in de maak voor PlayStation 3, PlayStation 4, windows, Xbox 360 en Xbox One.

'Broers Kouachi hadden contact in Nederland'

De broers Saïd en Chérif Kouachi hadden contacten in Nederland. Dat meldde de Duitse krant Bild zondag op basis van Amerikaanse onderzoeksbronnen. De broers waren verantwoordelijk voor de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs van afgelopen woensdag.

Na een dagenlange klopjacht werden zij vrijdag gedood door de Franse politie. Volgens Bild denken verschillende westerse inlichtingendiensten dat zij deel uitmaken van een groter terreurnetwerk.

De Amerikaanse generaal Michael Flynn waarschuwt in de Duitse krant voor meer geweld. "Deze aanslagen zouden ons niet moeten verrassen. We gaan meer van dit soort geweld zien."

'Broers Kouachi hadden contact in Nederland'
'Broers Kouachi hadden contact in Nederland' (Foto: ANP)

Merkel: geen nieuwe top over Oekraïne

Er komt geen nieuwe top over de situatie in Oost-Oekraïne zolang er weinig terechtkomt van de afspraken die zijn gemaakt in Minsk in september. Dat zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel zaterdag in een telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin.

De Oekraïense president Petro Porosjenko had de leiders van Frankrijk, Duitsland en Rusland uitgenodigd om 15 januari bij elkaar te komen in Astana, de hoofdstad van Kazachstan. Volgens Merkel moet Poetin meer invloed uitoefenen op de separatisten in Oekraïne. Frankrijk liet eerder al weten te twijfelen over of de bijeenkomst door zou gaan.

Merkel: geen nieuwe top over Oekraïne
Merkel: geen nieuwe top over Oekraïne (Foto: ANP)

'Geen sprake van censuur in The Interview'

De omstreden komedie The Interview is niet gecensureerd nadat bioscoopketens waren teruggedeinsd voor het vertonen van de film. Dat zeggen twee filmmonteurs die werkten aan de montage van de film over een moordcomplot tegen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in een interview met CineMontage.

Er gingen geruchten dat de makers scènes hadden geschrapt om te zorgen dat de film toch uit zou komen. Hackers hadden eerder dreigementen geuit tegen bioscopen die de film zouden vertonen, waarna Sony besloot de film niet uit te brengen. Ook de Nederlandse distributeur Universal haalde de titel, met hoofdrollen voor Seth Rogen en James Franco, aanvankelijk van de releaselijst.

Om de ophef over de film iets te temperen zou onder meer de slotscène, waarin het gezicht van Kim Jong-un wegsmelt, zijn aangepast. Hoewel de filmmonteurs toegeven dat de sterfscène van Noord-Koreaanse leider inderdaad is gewijzigd, was er volgens hen geen sprake van censuur. "Er is absoluut geen sprake geweest van censuur in de montage. We wisten dat er altijd controverse zou zijn over de film. Maar er is ons nooit gezegd dat we iets moest worden afgezwakt, er een grap uitgeknipt moest worden of dat iets te beledigend was."

Sony bracht The Interview uiteindelijk toch uit, eerst op internet en vanaf eerste kerstdag was de film ook in Amerikaanse bioscopen te zien. The Interview is waarschijnlijk vanaf 29 januari ook in Nederland te zien, maar dat is nog niet officieel bevestigd door Universal.

Tienduizenden protesteren in Duitsland tegen Pegida

Tienduizend mensen zijn zaterdag in Dresden de straat opgegaan om te demonstreren tegen racisme en voor een open samenleving. Het protest is een reactie op wekelijkse tegen de islam gerichte demonstraties die al maanden in de Oost-Duitse stad worden gehouden.

De wekelijkse anti-islambetogingen worden georganiseerd door de Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland (Pegida). De marsen trekken inmiddels zo'n achttienduizend mensen. Aan de tegendemonstratie van zaterdag namen tweemaal zoveel mensen deel.

Persbureau dpa meldde dat burgemeester Helma Orosz de demonstranten toesprak met de woorden dat hun stad 'niet gespleten zal worden door haat'. Bondskanselier Angela Merkel riep eerder al op niet deel te nemen aan de Pegida-betogingen.

Moeder en zus Coulibaly veroordelen aanslagen

De moeder en zus van Amedy Coulibaly hebben zijn daden in Parijs en Montrouge scherp veroordeeld. Hij schoot donderdag een agente dood in Montrouge en doodde vrijdag vier gijzelaars in een supermarkt elders in Parijs. De moeder en zus hebben hun "welgemeende condoleances" overgebracht aan de families van de slachtoffers, lieten ze in een door persbureau AFP onder Franse media verspreid perscommuniqué weten.

"Wij veroordelen deze daden. Wij delen deze extreme ideeën absoluut niet. We hopen niet dat er een verband gelegd wordt tussen deze verschrikkelijke daden en de islam", aldus de vrouwen.

Moeder en zus Coulibaly veroordelen aanslagen
Moeder en zus Coulibaly veroordelen aanslagen (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.