FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 8 augustus 2014

IS(IS) gijzelt vrouwelijke yazidi's

Honderden Iraakse vrouwelijke yazidi's zijn gevangen genomen door de soennitische terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Dat heeft een woordvoerder van het Iraakse ministerie voor mensenrechten vrijdag gezegd. Eerder deze week sloegen tienduizenden yazidi's op de vlucht toen IS hun dorpen veroverde.

"Wij denken dat de terroristen hen als slaven beschouwen en wrede plannen met hen hebben", aldus de woordvoerder. "Wij denken dat deze vrouwen op mensonterende manieren misbruikt gaan worden door de terroristen om hun dierlijke behoeften te bevredigen op een manier die in strijd is met alle menselijke en islamitische waarden."

Volgens de woordvoerder zijn de vrouwen jonger dan 35 en worden sommigen van hen vastgehouden in scholen in Mosul, de op een na grootste stad van Irak. De regering baseert zich op informatie die zij van de families van de gevangen yazidi's hebben gekregen. De Verenigde Staten hebben bevestigd dat de vrouwen zijn gegijzeld om verkocht te worden of om te trouwen met extremistische strijders.

Volgens de Verenigde Naties zitten ongeveer vijftigduizend yazidi's momenteel vast op een berg. Zij vluchtten daar heen nadat zij door IS met de dood waren bedreigd. De vluchtelingen hebben weinig eten en water. Donderdagavond voerde de Amerikaanse luchtmacht voedseldroppings uit boven het gebergte.

Yazidi's zijn een Koerdisch sprekende religieuze minderheid. De volksreligie is verwant aan het zoroastrisme en combineert elementen uit onder meer het christendom, de islam en heidense geloven. IS beschouwt de yazidi's als ketters. In Irak wonen ongeveer een half miljoen yazidi's.

Tom Dumoulin wint Mijl van Mares

Tom Dumoulin heeft vrijdag de Mijl van Mares op zijn naam geschreven. De 23-jarige Limburger van Giant-Shimano bleef Belkin-renner Steven Kruijswijk en zijn eigen teamgenoot Roy Curvers voor in het criterium in het Brabantse Maarheze. Sebastian Langeveld (Garmin-Sharp) en Kenny van Hummel (Androni-Giocattoli) zorgden voor een volledig Nederlandse top vijf.

Bij de vrouwen werd de koers gewonnen door Anna van der Breggen (Rabobank-Liv). Bij de beloften was Dylan Groenewegen (Cyclingteam De Rijke) de beste.

VS voeren tweede serie luchtaanvallen op Irak uit

De Amerikaanse luchtmacht heeft vrijdag een tweede serie luchtaanvallen op IS(IS)-strijders uitgevoerd in Noord-Irak. Dat hebben bronnen bij de Amerikaanse regering gezegd. De bombardementen vonden plaats in de buurt van Irbil, de hoofdstad van de semiautonome Koerdische regio.

Bij de luchtaanvallen werden gevechtsvliegtuigen en drones ingezet. Een onbemand vliegtuig raakte een mortier van de soennitische terreurbeweging. Vier F/A-18-straaljagers wisten een IS-konvooi van zeven voertuigen te vernietigen. De toestellen stegen op vanaf het vliegdekschip USS George H.W. Bush, dat in de Perzische Golf ligt.

De bombardementen volgden op een eerdere luchtaanval die vrijdagochtend plaatsvond. Hierbij werd artillerie van IS bestookt.

[JL] Roda verslaat RKC in slotminuut, Volendam wint in Oss

Roda JC heeft de eerste zege in de Jupiler League op zak. De Limburgers waren vrijdag in Kerkrade te sterk voor RKC Waalwijk (3-2). Almere City en FC Volendam haalden uit.

Roda JC en RKC Waalwijk daalden vorig seizoen af uit de Eredivisie. Op de eerste speeldag van de Jupiler League stonden beide degradanten tegenover elkaar in het Parkstad Limburg-stadion. Roda JC trok aan het langste eind. Na een half uur spelen leek het duel al beslist. Marc Höcher en Wiljan Pluim scoorden voor de ploeg van trainer René Trost.

Kort voor het tweede doelpunt kreeg Roda JC-verdediger Guy Ramos een rode kaart voor een handsbal in de zestien. De penalty werd gemist door Sander Duits. Uit de counteraanval scoorde Pluim. Malcom Esajas en Sandro Calabro (strafschop) leken RKC in de tweede helft aan een punt te helpen tegen tien spelers van Roda JC, maar Nayib Lagouireh bepaalde de eindstand in de slotfase op 3-2.

De opening van het nieuwe voetbalseizoen heeft FC Volendam drie punten opgeleverd. In Oss won de ploeg van trainer Hans de Koning met 0-4 van de plaatselijke FC door vier doelpunten van Robert Mühren. Oss kreeg in de eerste helft de beste kansen. Al na zestig seconden raakte Kevin van Veen de paal. Na een kwartier voorkwam keeper Erik Heijblok een treffer van Jorzolino Falkensteijn. 

Ook na de In de rust waren de beste mogelijkheden voor de Brabanders. Ze kwamen alleen niet tot scoren. Tien minuten voor tijd ging Mühren in de zestien neer en legde scheidsrechter Siemen Mulder de bal op de stip. De topscorer van vorig seizoen schoot onberispelijk raak en bezorgde Volendam daarmee de voorsprong. Oss ging daarop nog wel op zoek naar de gelijkmaker en met het nodige geluk bleef Volendam op de been. In de 85e minuut maakte Mühren met zijn tweede treffer van de avond aan alle onzekerheid een einde. FC Oss stortte in en Mühren profiteerde daar optimaal van. Met nog twee doelpunten bezorgde hij Volendam een royaal uitgevallen zege. 

Almere City boekte een grote overwinning op MVV Maastricht. De formatie van coach Fred Grim was met liefst 5-0 te sterk voor de Limburgers. Vincent Janssen, Fabian Serrarens (2), Norair Mamedov en Enzo Boldewijn maakten de doelpunten voor Almere City.

Overige uitslagen
FC Emmen - De Graafschap 1-1
Helmond Sport - Fortuna Sittard 0-1
VVV Venlo - Jong Twente 1-0

Uitslag PEC Zwolle - FC Utrecht

Om 20.00 uur werd in Zwolle het nieuwe Eredivisieseizoen van start geschoten. Thuisclub PEC Zwolle nam het in het eerste duel van het seizoen op tegen FC Utrecht. De thuisploeg won met 2-0 door doelpunten van Drost en Moro, waarbij de laatste vanaf 60 meter wist te scoren. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

PEC Zwolle

2 - 0

FC Utrecht

 75' Drost
 90+3' Moro
   
 
 Gele kaart: Ioannidis (PEC Zwolle) Janssen, Kali (FC Utrecht)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12.050
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Boer
v. Polen
Sainsbury (v.d. Werff/29)
Broerse
V. Hintum
Rienstra
Saymak
Drost 
Lukoki (Moro/83)
Nijland (Ioannidis/64)
Thomas
  Ruiter
v.d. Maarel
Leeuwin
Heerings
Kum (Cortie/30)
Janssen
Kali
Toornstra
Diemers (Sarota/76)
De Kogel (Markiet/59)
Barazite

Lukoki (r) en Kum in duel om de bal. (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)

Blamage volleybalsters tegen Puerto Rico

De Nederlandse volleybalsters hebben vrijdag hun eerste nederlaag in de World Grand Prix geleden. In Doetinchem namen ze een 2-0 voorsprong tegen Puerto Rico, maar ging de wedstrijd uiteindelijk naar de Caribische ploeg: 25-23, 25-20, 21-25, 22-25, 13-15. De Oranjevrouwen waren al voor de wedstrijd zeker van plaatsing voor de tussenronde.

Nederland speelde moeizaam in de openingsset, maar won die wel nipt. In het tweede bedrijf ging Puerto Rico in het begin aan de leiding. Oranje was echter bij de les en sleepte ook die set uit het vuur. De derde set leek overtuigender naar Nederland te gaan, maar Puerto Rico draaide een vroege achterstand om en bleef in de wedstrijd. De ploeg won daarna ook de vierde set en trok de stand gelijk.

In de beslissende vijfde set ging het tot 11-11 gelijk op. Daarna scoorde Nederland twee keer en met een 13-11 voorsprong mocht het eigenlijk niet meer mis gaan. Oranje scoorde daarna echter niet meer en liep dus toch tegen een nederlaag aan.

Cocu: "We zijn nog niet op het niveau"

Phillip Cocu hoopt dat PSV er zondag staat tegen Willem II. De Eindhovenaren wisten donderdag met de nodige moeite door te bekeren in de Europa League. PSV worstelde zich langs de Oostenrijkse tweedeklasser Sankt Pölten (2-3).

In Eindhoven won de ploeg van trainer Cocu vorige week nipt (1-0). "We zijn nog niet op het niveau waar we kunnen en moeten zijn", zei de oud-international op de clubsite van PSV. "We moeten nog stappen maken. Vooral omdat de groep niet compleet is."

"Dat gaat de komende weken gebeuren, maar het lijkt me duidelijk dat we zondag goed aan de competitie willen beginnen. De jongens die er nu staan zijn fit en klaar voor de seizoensstart", aldu Cocu, die zondag tegen Willem II waarschijnlijk basisplaatsen inruimt voor Santiago Arias, Memphis Depay en Georginio Wijnaldum.

"De WK-gangers zijn er zondag bij, maar of ze spelen laat ik eerst aan de spelersgroep weten. Ze zijn in fit. Ook met het herstel van Jetro Willems gaat het goed. Zondag is misschien een beetje vroeg, maar hij komt er aan. Tegen NAC verwacht ik hem er weer bij", verklaart de Eindhovenaar.

Cocu en PSV nemen het in de play-offs in de Europa League op tegen Shakhtyor Soligorsk. "Hoewel de naam niet spectaculair klinkt is het een tegenstander met kwaliteiten. Dat zie je aan de uitslag tegen Zulte Waregem. Het is een typische counterploeg dus we zullen moeten waken voor de omschakeling. We zullen hen snel in kaart brengen en ons goed voorbereiden."

Serena Williams knokt zich langs Wozniacki

Serena Williams heeft zich vrijdag als eerste geplaatst voor de halve finale van het WTA-toernooi in Montreal. De als eerste geplaatste Amerikaanse tennisster won met 4-6, 7-5 en 7-5 van de Deense (11). De partij op het Canadese hardcourt duurde 2:41 uren. In de halve eindstrijd treft Williams haar zus Venus of de Spaanse Carla Suarez Navarro.

Lang leek het er op dat Serena zou sneuvelen in de kwartfinale. Wozniacki veroverde de eerste set en nam ook in de tweede een break voorsprong. Williams boog de achterstand echter tijdig weer om en sleepte een derde set uit het vuur. Daarin zette ze de Deense vlot op achterstand. Nu was het aan Wozniacki om veerkracht te tonen en dat deed ze. Op 6-5 achter, toen de Deense serveerde om in de wedstrijd te blijven, forceerde Williams echter een nieuwe servicedoorbraak.

De leukste sporttweets van week 32

Na een onderbreking van een aantal weken zijn we vanaf vandaag weer terug met onze wekelijkse rubriek van de leukste sporttweets. Vanaf deze week zal de rubriek elke vrijdag in plaats van zondags verschijnen. Verder blijft alles bij het oude en zetten we de allerleukste sporttweets weer voor jullie op een rijtje.

Voor de mensen die nog trek hebben op dit tijdstip hebben we een maaltijdtip:

Raul Meireles heeft zijn zoon gevonden!

Mark Tuitert had een leuk weekend:

Kleine jongetjes worden groot:

Robert Gesink snapt ineens waarom de Lotto de schaats- en wielerploeg samen heeft gebracht:

Trakteren op het werk doe je zo, pizza voor het hele team:

Een lekkere Twitter-fittie tussen Lynsey Sharp (zilver op de Commonwealth Games 800 meter en regerend Europees kampioene) en Andy Vernon, die, nou ja, die ook meedeed. Andy vindt dat Sharp te vaak zegt dat ze een medaille heeft gewonnen:

Zo ziet speerwerpen er vanaf een bijzonder camerapunt uit:

Zoals Djokovic nu speelt krijgt hij meer van zulke rustmomenten:

Voor de liefhebbers van de Elfstedentocht hebben we een handige tip. Dit Twitteraccount houdt elke dag bij of de tocht der tochten verreden gaat worden. Een korte samenvatting van deze week:

Zo vader zo zoon:

Topsport is pijnlijk, vooral als je polsstok breekt:

En we sluiten af met een biertje. Bram Tankink hoeft die alcoholvrije biertjes van Laurens ten Dam niet:

Etappewinnaar Hofland moet strijd staken in Utah

Moreno Hofland heeft tijdens de vijfde etappe van de Tour of Utah op moeten geven. De renner van Belkin zou ziek zijn, hoewel dit door de ploeg nog niet bevestigd is. 

De 22-jarige Hofland maakte in Utah zijn rentree, nadat hij bijna drie maanden eerder hard ten val was gekomen tijdens de Tour of California. De comeback verliep uitstekend, want hij won in Utah al de eerste en de derde etappe. Voor zijn val in Californië won hij al een etappe in Parijs-Nice, zijn eerste World Tour-zege.

Onverslaanbare sprinter Gatlin tegen Martina in Amsterdam

De snelste sprinter van dit jaar komt op 22 augustus in actie tijdens de Flame Games in Amsterdam. Atleet Justin Gatlin is door de organisatie vastgelegd en zal in actie komen tegen onder meer Churandy Martina.

Gatlin is dit seizoen nog onverslaanbaar op de 100 meter. De Amerikaan heeft tot nu toe op deze afstand elf wedstrijden gelopen in 2014 en kwam maar liefst zeven keer tot een tijd onder de tien seconden. In Eugene kwam hij tot 9,76 seconden, maar stond er teveel wind mee. Met legale wind kwam hij in Lausanne al tot 9,80. In eveneens legale wind liet hij ook al 9,82, 9,86 en 9,87 noteren. 

In 2013 liep Martina naar een stadionrecord van 10,04 seconden. Gatlin haalde dit jaar slechts in drie van de elf races die tijd niet. De sprinter is niet de enige wereldtopper die in Amsterdam in actie komt, want ook Jesse Williams zal ten tonele verschijnen. De landgenoot van Gatlin werd in 2011 wereldkampioen hoogspringen en neemt het in Amsterdam op tegen onder meer Douwe Amels.

Phelps sneller dan tijdens gouden race Londen 2012

Michael Phelps heeft in de heats van het Amerikaans kampioenschap op de 100 meter vlinderslag een absolute toptijd neergezet. Phelps, die dit jaar zijn rentree maakt, won zijn heat in een tijd van 51,17 seconden. In 2012 won hij in Londen met 51,21 zijn derde olympische titel op rij op de afstand.

Vorig jaar was wereldwijd alleen Chad le Clos sneller dan de tijd van Phelps in de heats in Irvine. De Zuid-Afrikaan pakte in Barcelona de wereldtitel in 51,06 seconden. 

Phelps lijkt met zijn tijd hard op weg om wraak te nemen voor de mislukte 100 meter vrije slag in Irvine. Daarop werd hij donderdag slechts zevende. De finale van de 100 meter vlinderslag wordt vrijdagavond gezwommen. De beste twee zijn verzekerd van een plek op de Pan-Pacifische kampioenschappen in Australië, later deze maand.

Zaterdag en zondag komt Phelps ook nog in actie. Op zaterdag zwemt hij de 100 meter rugslag, een dag later gevolgd door de 200 meter wisselslag. Op beide afstanden, net als op de 100 meter vlinderslag, komt hij zijn grootste concurrent tegen, Ryan Lochte.

Boaro mag nu wel juichen in Denemarken

Emanuele Boaro heeft vrijdag de derde etappe in de Ronde van Denemarken gewonnen. De Italiaan van Tinkoff-Saxo kwam solo over de streep in Vejle. Ploeggenoot Matti Breschel werd op twaalf tellen tweede voor de 20-jarige Belg Tiesj Benoot (Lotto-Belisol). Boaro is nu ook de nieuwe leider in het klassement.

Boaro nam met de dubbelslag revanche op zichzelf. Donderdag was hij nog de schlemiel van de dag toen hij bij de voorlaatste passage van de finishlijn juichend over de streep kwam.

Zaterdag moeten de renners in Denemarken twee keer aan de bak. Om 12.00 uur beginnen ze aan een 100 kilometer lange etappe van Nyborg naar Odense. Zes uur later start de eerste renner in een vijftien kilometer lange tijdrit in Middelfart. Zondag is de slotetappe.

Bosz hoopt op mooi resultaat in ArenA

Vitesse opent het seizoen 2014/2015 aanstaande zondag met de kraker tegen landskampioen Ajax. Trainer Peter Bosz heeft in elk geval vertrouwen in een goede afloop, getuige de zeges in Amsterdam in de afgelopen twee seizoenen.

"Het zou gaaf zijn om weer een mooi resultaat te boeken in Amsterdam", aldus Bosz op de officiële website van Vitesse. De oefenmeester zal de speelwijze van de Arnhemmers ten opzichte van vorig seizoen nauwelijks wijzigen. "We hebben zes weken gesleuteld aan een manier van spelen die het beste bij deze groep past. Het belangrijkste is dat we met die speelwijze wedstrijden kunnen winnen. Ik vind daarbij dat we ook voor de supporters voetballen."

Bosz realiseert zich wel dat de twee zeges uit het verleden geen garantie zijn op een mooie start van het nieuwe seizoen. "Het zou gaaf zijn om eenzelfde resultaat te kunnen boeken, maar het is een nieuw seizoen met nieuwe gezichten en Ajax - Vitesse wordt nu in de eerste speelronde afgewerkt."

"Het is voor elke ploeg aftasten hoe iedereen er precies voor staat. Kijkend naar de afgelopen weken heb ik echter wel een stijgende lijn gezien. Iedereen weet wat hem wordt verwacht. Zondag gaat het om de uitvoering."

PSV wil contract Depay verlengen

Memphis Depay wordt sinds zijn optreden tijdens het WK voetbal in Brazilië voortdurend in verband gebracht met andere ploegen. PSV hoopt de aanvaller echter nog een seizoen te behouden en wil hem zelfs een nieuw contract aanbieden.

Op dit moment heeft Depay een overeenkomst, die hem tot medio 2017 aan PSV verbind. Mocht de flankspeler ervoor kiezen om zijn krabbel onder een nieuwe verbintenis te zetten, dan wordt hij meteen één van de bestbetaalde PSV-spelers.

Ook de andere WK-ganger van PSV, Georginio Wijnaldum, lijkt zijn huidige contract met PSV op korte termijn te verlengen. Mocht hij tekenen, dan ligt de voetballer tot medio 2018 vast.

FIFPro steunt Suárez bij hoger beroep

De internationale spelersvakbond (FIFPro) heeft vandaag laten weten achter het hoger beroep van Luis Suárez te staan. De Uruguayaan kreeg van de wereldvoetbalbond (FIFA) een schorsing opgelegd naar aanleiding van een bijtincident tijdens het WK voetbal in Brazilië.

Suárez, die onlangs door FC Barcelona werd gecontracteerd, mag zich van de FIFA vier maanden lang niet bezig houden met voetbalgerelateerde activiteiten. Daarnaast zit hij een schorsing uit van negen interlands.

"Een sanctie is op zijn plaats. De vraag is echter of de combinatie van sancties die de FIFA aan Suárez heeft gegeven de juiste manier is om hiermee om te gaan", liet FIFPro in een officiële reactie weten. "De straffen zijn buitenproportioneel. Vooral de schorsing van vier maanden, waardoor hij niet op clubniveau mag spelen. Maar ook die van negen wedstrijden is te zwaar, omdat het neerkomt op een uitsluiting van twee jaar."

Het hof van arbitrage zal uiterlijk volgende week een uitspraak doen in de zaak rondom Suárez. Dan zal duidelijk worden of de straf wordt gehandhaafd of wat er wordt gewijzigd.

Volleybalster Flier naar China

Volleybalster Manon Flier speelt het komend half jaar in China. Daar gaat ze voor Zhengrong Fujian spelen, de huidige nummer negen van de Chinese volleybalcompetitie.

In de afgelopen twee seizoen was Flier actief in Azerbeidzjann. Daarvoor speelde ze ook nog een jaar in de Japanse competitie.

Flier begon haar carrière als volleybalster bij Flash Nieuwleusen. In Nederland kwam de 30-jarige sportvrouw vervolgnes uit voor Volco Ommen, VV Pollux, VC Weert en Martinus.

Atlético haalt verdediger Gamez van Malaga

Atlético Madrid heeft een verdediger aan de selectie toegevoegd. Rechtsback Jesus Gamez komt over van Malaga en moet de concurrentie met Juanfran Torres aangaan. De 29-jarige Spanjaard was sinds 2005 een vaste waarde in de hoofdmacht van Malaga.

Atlético Madrid opent de jacht op titelprolongatie op 25 augustus tegen Rayo Vallecano. Daarvoor staan nog twee wedstrijden om de Spaanse supercup tegen stadgenoot Real Madrid op het programma.

Aangifte Teeven door weduwe vermoorde kroegbaas

De weduwe van de in 2006 in Amsterdam vermoorde kroegbaas Thomas van der Bijl heeft aangifte gedaan tegen staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) wegens meineed. Teeven zou als officier van justitie hebben gelogen over het dreigingsgevaar voor de anonieme getuige Van der Bijl. Dat meldt Vrij Nederland vrijdag.

De vrouw heeft bovendien de Nederlandse staat voor de rechter gedaagd en eist een schadevergoeding. De staat zou haar man niet voldoende hebben beschermd, terwijl wel bekend was dat Van der Bijl ernstig werd bedreigd.

In deze zaak is Teeven in april gehoord. De weduwe en haar advocaat, Jop Fellinger, beweren dat Teeven in dit verhoor aantoonbaar heeft gelogen. Zo zou Teeven zich nu niets meer herinneren van een briefje met daarop de namen van de vermeende bedreigers dat hij als officier van justitie onder ogen heeft gekregen.

Kroegbaas Thomas van der Bijl werd in april 2006 in zijn café in Amsterdam-West doodgeschoten toen hij de zaak aan het stofzuigen was. Op dat moment was hij anonieme getuige in de strafzaak tegen Willem Holleeder.

Majka wint weer bergrit in Polen

Rafal Majka heeft vrijdag de macht gegrepen in de Ronde van Polen. De Pool van Tinkoff-Saxo won de koninginnenrit door op de laatste van negen klimmetjes bij al zijn concurrenten weg te demarreren. Majka boekte daarmee voldoende tijdwinst om de leiderstrui over te nemen van Petr Vakoc (Omega Pharma-Quick-Step).

Wout Poels (Omega Pharma-Quick-Step) en Robert Gesink (Belkin) lieten zich vrijdag goed van voren zien. Poels kwam als zesde over de streep en klom in het klassement naar de twaalfde stek. Gesink was de nummer acht van de etappe. In het klassement staat hij zesde.

Zaterdag wordt de laatste rit in de Ronde van Polen verreden. In een 25 kilometer lange tijdrit rondom Krakau moet Majka zijn voorsprong verdedigen.

Feyenoord extra alert op situatie in Oekraine

Feyenoord houdt de komende weken de berichtgeving over de ontwikkelingen in Oekraïne nauwlettend in de gaten. De Rotterdammers werden vrijdag bij de loting voor de laatste voorronde van de Europa League gekoppeld aan de club Zarja uit Loehansk, in het onrustige oosten van Oekraïne.

Feyenoord zegt contact te gaan onderhouden met het ministerie van Buitenlandse Zaken, de tegenstander, de KNVB en de UEFA over de situatie. Volgens algemeen directeur Eric Gudde is waakzaamheid geboden. "We monitoren de situatie van dag tot dag, want de situatie van gisteren is niet die van vandaag en zegt al helemaal niets over hoe het er over ruim twee weken zal zijn."

Loehansk ligt in het oosten van Oekraïne, waar pro-Russische separatisten tegen het Oekraïense regeringsleger vechten en waar vlucht MH17 werd neergehaald. De kans dat in Loehansk gespeeld gaat worden, is overigens miniem. Zarja week voor de vorige Europese thuiswedstrijden al uit naar Kiev.

Brand in Limburgse stal met vijfduizend eenden

In een stal in Stramproy met vijfduizend eenden heeft vrijdagochtend brand gewoed. Een baal stro die op een aanhangwagen in de stal stond, was in brand gevlogen. De brandweer heeft de kar naar buiten gehaald en geblust.

Alle eenden hebben de brand overleefd. De brandweer houdt er rekening mee dat asbest is vrijgekomen.

De melding binnen van de brand aan de Dreiersstraat kwam rond 07.45 uur binnen. Omdat de zeshonderd vierkante meter grote stal in een buitengebied ligt, werd direct opgeschaald naar een zeer grote brand. De ernst van de situatie bleek echter mee te vallen.

De brandweer was met twee voertuigen aanwezig om het vuur te bestrijden. Omstreeks 09.00 uur werd het sein brand meester gegeven.

Sleeping Dogs definitief aangekondigd

Het barstte al van de geruchten en te vroege releasepagina's op verschillende verkoopsites, maar nu is het een feit: Sleeping Dogs komt naar pc, PlayStation 4 en Xbox One middels een Definitive Edition.

Deze Definitive Edition is inclusief 24 DLC-packs, 1080p resolutie, verbeterde gameplay en verbeterde graphics en audio. In Sleeping Dogs infiltreer je als undercoveragent Wei Shen in de Chinese Triade om zo de maffiapraktijken van deze criminele organisatie te ontregelen. Je begint onderaan de ladder van de Triade, waardoor hij het vuile werk voor de criminelen moet opknappen en zich zo omhoog moet vechten.

Sleeping Dogs: Definitive Edition komt in de toch al drukke oktobermaand voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Zie de verschillen in Metro Redux

Deep Silver en 4A Games hebben een trailer online gezet waarin we de vernieuwingen van Metro Redux in beeld en geluid kunnen ontdekken. In de trailer zien we de pc

Verbeterde graphics, nieuwe spelmodi en aanvullende content en features zijn er in Metro Redux gestopt om fans en nieuwkomers een nieuwe ervaring te geven. Pc-gamers krijgen nog extra grafische verbeteringen, zoals bijvoorbeeld een 4K-resolutie. 

Metro 2033 Redux en Metro: Last Light Redux zijn vanaf 29 augustus elk als digitale download beschikbaar voor een adviesverkoopprijs van €19.99 per game, of het Metro Redux double pack dat dus €39.98 gaat kosten. Wat nu bundelprijs?

Sierra komt terug

De wat oudere gamer kent de uitgever vast nog. En bij het horen van Sierra denk je meteen aan Police Quest, Space Quest, Kings Quest, Leisure Suit Larry en zoveel andere adventures. Nou, er is goed nieuws: Sierra is coming back.

Activision heeft de rechten van de de naam en bezittingen gekocht tijdens de Vivendi-overname in 2008, maar heeft er nog niets mee gedaan. Blijkbaar wordt er nu nieuw leven geblazen in die aankoop. Sierra had, naast alle adventures, ook de rechten van Crash Bandicoot and Spyro. Deze zijn nu ook in het bezit van Activision.

Onderstaande video teaset een overduidelijke comeback. Op de officiële site zien we daarna de woorden 'gamescom 2014' verschijnen. Nog een weekje wachten en we weten wat er gaat gebeuren.

Judobond niet van plan WK te boycotten

De Nederlandse judobond (JBN) is voorlopig niet van plan het WK in het Russische Chelyabinsk te boycotten. De judoka's zullen alleen niet naar de Oeral vertrekken als de veiligheid van hen in het geding komt. 

De JBN denkt nog na over hoe de sporters zullen reageren mocht Vladimir Putin opduiken. De leider van Rusland is een groot liefhebber van de judosport. Hij zit regelmatig op de eerste rij bij grote kampioenschappen, dus de kans op zijn aanwezigheid tijdens een medailleceremonie is groot.

"Een ceremonie is een officiële gebeurtenis", zegt directeur topsport Ben Sonnemans van JBN. "We overleggen nog of het passend is dat mogelijke medaillewinnaars Poetin een hand geven. We leven erg mee met de nabestaanden van slachtoffers." Sonnemans heeft begrip voor mensen die zich afvragen of Nederlandse judoka's het WK niet moeten overslaan vanwege de vermeende Russische betrokkenheid bij de ramp met MH17.

"Natuurlijk vinden ook wij het verschrikkelijk dat er een commercieel toestel uit de lucht wordt geschoten. Dat is gewoon niet te bevatten. Maar we volgen het ministerie van VWS en de sportkoepel NOC*NSF. We mengen ons niet in politieke discussies. Er is geen negatief reisadvies voor Chelyabinsk. We blijven de situatie nauwlettend volgen. De veiligheid mag niet in het geding komen", aldus Sonnemans.

Van de tien Nederlandse deelnemers heeft Kim Polling de grootste kans op de wereldtitel. Zij is grote favoriet voor de titel in de klasse tot 70 kilogram. "Er zijn mensen die roepen dat ik Poetin geen hand moet geven als ik win", vertelt ze. "Dat is makkelijk roepen, maar dat doe je niet zo maar even. Ik denk dat het weinig nut heeft als alleen Nederland het WK boycot. Dan kan de internationale judobond het WK beter aan een ander land geven. Dat maakt meer indruk."

Ook Henk Grol reageert op de situatie. "Natuurlijk is het verschrikkelijk wat er gebeurd is", zegt de drievoudig winnaar van mondiaal zilver. "Ik vind het vreselijk. Ik zou ook snappen als nabestaanden van slachtoffers uit emotie dingen gaan roepen over een boycot. Maar dit is ook ons werk. Wij hebben het hele jaar keihard getraind. Op het WK staan er straks ook judoka's uit Oekraïne en Rusland tegenover elkaar op de mat."


Oudste paling (155) overleden

De voor zover bekend oudste paling ter wereld is overleden. De vis, die in een waterput in het Zuid-Zweedse Brantevik leefde, was volgens de overlevering zeker 155 jaar oud, zo meldde de Zweedse radio. Een jongen had het dier in 1859 in de put gegooid.

Volgens Spakenburg Paling BV aan de Haringweg in Spakenburg was de oudste in Nederland gevangen paling 85 jaar. Wetenschappers kunnen de leeftijd van een paling vaststellen door het gehoorbeentje door te zagen en de ringen onder een microscoop tellen als bij een boom. De in Zweden bezweken paling wordt onderzocht om te checken of zijn leeftijd overeenkomt met de overlevering.

'Oudste paling (155) ter wereld' overleden
'Oudste paling (155) ter wereld' overleden (Foto: ANP)

Bosniër overspoeld door pech

Het zit de Bosnische Besim Tutnjic niet mee. In mei werd zijn huis in het dorpje Zeljezno Polje meegesleurd door een overstroming. Tutnjic liet het er niet bij zitten en begon onmiddellijk een nieuwe woning te bouwen op de plek waar zijn oude huis had gestaan. Nu is zijn deels afgebouwde nieuwe stekje afgelopen week opnieuw weggespoeld door het wassende water.

Al die tijd woonde Tutnjic in een eenvoudige tent terwijl hij dag in, dag uit bouwde aan een nieuw thuis. Toen zijn tent in juli door een kleinere overstroming werd weggespoeld, kocht hij gewoon een nieuwe. Maar hiermee was zijn pech nog niet voorbij.

Het verwoestende water keerde woensdag terug naar Zeljezno Polje en sleurde alles wat hij had opgebouwd met zich mee. Zevenhonderd meter verder kwamen de bouwmaterialen tot rust. Ook zijn tweede tent viel ten prooi aan de vloed.

"Nu heb ik alleen nog een paraplu", zegt een ongelukkige Tutnjic, die met honderden dorpsgenoten is gaan protesteren. Zij hopen de aandacht van de Bosnische regering te trekken, zodat die iets aan hun erbarmelijke situatie doet. Wellicht kan het tij dan keren voor Tutnjic en andere getroffenen.

De overstromingen verdreven in mei bijna een kwart van de vier miljoen Bosniërs van huis en haard. De infrastructuur en landbouw raakten zwaar beschadigd. Meer dan tweeduizend aardverschuivingen verwoestten vaak hele dorpen.

CAS wil eind volgende week uitspraak over Suárez

Luis Suárez krijgt naar alle waarschijnlijkheid voor het eind van volgende week uitspraak in zijn beroepszaak bij het CAS. Dat meldt het international sporttribunaal vrijdag. Suárez hoopt dat zijn schorsing van vier maanden wegens het bijten van Giorgio Chiellini op het WK wordt ingekort. Vrijdag was de hoorzitting.

Volgens het CAS gaf Suárez in de rechtbank een verklaring. De hoorzitting duurde in totaal zes uur. Bij aankomst en vertrek van het gebouw in Lausanne weigerde Suárez ieder commentaar, net zoals de advocaten van de FIFA. De wereldvoetbalbond wees eerder een beroep van Suárez af. Het CAS is voor de aanwinst van Barcelona zijn laatste redmiddel.

Suárez werd onlangs door Barcelona overgenomen van Liverpool. De spits mag zich tijdens zijn schorsing niet in een stadion vertonen en mag ook niet trainen met zijn teamgenoten. Op 25 oktober loopt Suárez' straf af.

Drogba zet punt achter interlandloopbaan

Didier Droba heeft zijn interlandcarrière beëindigd. Dat maakte de 36-jarige Ivoriaanse spits vrijdag in een verklaring bekend. Drogba speelde 105 interlands en was daarin 65 keer doeltreffend.

Drogba was twaalf jaar betrokken bij het nationale team van Ivoorkust. "Ik ben er trots op acht jaar aanvoerder van dit team te zijn geweest en bij hebben kunnen dragen aan de plaatsing voor drie WK's en bereiken van twee finales van de Afrika Cup."

De aanvaller keerde deze zomer na twee jaar terug bij Chelsea. Drogba krijgt een rol als pinchhitter bij de club waar hij tussen 2004 en 2012 furore maakte. Door zijn beslissing kan Drogba zich volledig richten op zijn club.

De FOK!Voetbalmanager 2014/2015 is van start

De FOK! Voetbalmanager is terug. Na een spannend vorig voetbalseizoen staan de clubs nu aan de vooravond van wat weer een fraai seizoen belooft te worden. FOK! is er bij met de Voetbalmanager 2014/2015, waar jij kunt laten zien dat je het managen van een team beter kunt dan de coaches van de Eredivisie-teams.

Het spelconcept is hetzelfde als vorig jaar: je stelt een team samen van elf spelers, die punten halen voor uitslagen uit de werkelijkheid in de Eredivisie. Eén ronde in de FOK! Voetbalmanager staat gelijk aan twee KNVB-speelronden in de Eredivisie. Voor dit seizoen zijn de sluittijden van de manager iets verlaat, zodat je iets meer tijd hebt om aan jouw team te sleutelen.

Vanaf vrijdag 8 augustus 2014 gaat de eerste speelronde in de Eredivisie 2014/2015 van start. Tot eind augustus is de transfermarkt nog volop in beweging, dan kan er nog van alles gebeuren. Dat belet ons echter niet om alvast van start te gaan: de spelers die zijn vertrokken uit de Eredivisie zullen op inactief worden gezet (een rood kleurtje in Teammanagement) en ook zullen nieuwe spelers toegevoegd worden.

Als je de vertrokken spelers in je team hebt, halen ze geen punten meer maar je team wordt ook niet ongeldig. Je kunt ze gewoon verkopen tegen de waarde die de speler dan heeft, minus enkele transferkosten. Deze bedragen 8%. Tot de eerste ronde vastgezet wordt, op vrijdag 8 augustus 2014 om 18:59 uur, worden geen transferkosten berekend.

Nieuw dit jaar is dat de prijzen van de spelers meer en iets heftiger zullen schommelen dan in de afgelopen jaren. Om het iets makkelijker te maken is het budget voor het team verhoogd naar 9.000.000 euro. Er staat echter wel tegenover dat het geld per behaald punt iets zakt naar 6.250 euro.

Kijk verder bij de Speluitleg wat de regels zijn, en bij de Puntentelling kun je vinden wat je spelers opleveren voor iedere actie in het echt. Er worden per managerronde twee KNVB-speelronden aangehouden, dat betekent grofweg twee weekenden.

Ook dit jaar zijn er voor de beste managers weer toffe prijzen te winnen. Deze zullen in een later stadium in een apart bericht bekend worden gemaakt.

Kan je niet wachten om aan de FOK! Voetbalmanager deel te nemen? Schrijf je dan snel in! Je moet wel geregistreerd zijn op FOK!

Let op! De eerste ronde begint dus op vrijdag 8 augustus om 18:59 uur, diezelfde avond wordt de eerste wedstrijd gespeeld in de Eredivisie. Na die tijd kun je geen team meer opslaan totdat de eerste ronde voorbij is. De manager zal weer opengaan voor Speelronde 3/4 in de nacht van zondag 17 op maandag 18 augustus om 0.00 uur. Aanmelden kan altijd, zolang de Voetbalmanager duurt.

Tot slot willen we je komend seizoen veel succes wensen. En uiteraard ook veel plezier met de nieuwe Voetbalmanager 2014/2015 van FOK!

Mochten er nog spelersnamen niet goed zijn, of heb je transfernieuws voor ons, dan kun je ons zo bereiken:
via PM aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), via mail fokmanagers[at]fok.nl (zonder uitroepteken), of via een bericht in het speciale Voetbalmanager 2014/2015-topic in het VBL-forum.

Bontes sneert naar Timmermans over VS aanval op IS

Ex-PVV'er Louis Bontes vindt het 'geweldig' dat de VS de aanval hebben geopend op de terroristen van IS. "Daar hebben de yazidi's meer aan dan de grondrechten van Timmermans", sneert hij op Twitter. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) schreef enige tijd geleden aan de Tweede Kamer dat minderheden in Irak grondwettelijk worden beschermd.

Ook regeringspartij VVD steunt de aanval van twee Amerikaanse gevechtsvliegtuigen op de troepen van de Islamitische Staat (IS) in Irak. Dat laat buitenlandwoordvoerder Han ten Broeke vrijdagmiddag weten. Het Kamerlid schrijft op Twitter dat hij het ingrijpen van de VS steunt om een dreigende genocide af te wenden en om de burgers van de VS in en rondom de stad Irbil te beschermen. De PvdA, de andere regeringspartij, was niet meteen bereikbaar voor een reactie.

De Amerikaanse president Barack Obama kondigde het militaire ingrijpen donderdagavond aan. De aanvallen zijn bedoeld om een dreigende genocide te voorkomen en ter bescherming van Amerikanen in de regio. Duizenden inwoners die behoren tot een religieuze minderheid zijn in Irak door IS in het nauw gedreven. Volgens Obama gedragen de terroristen van IS zich 'barbaars'.

Albert Heijn beperkt verkoop babymelkpoeder

Albert Heijn verkoopt in heel Nederland nog maar twee pakken babymelkpoeder per klant. Dat heeft een woordvoerder van het supermarktconcern vrijdag bevestigd. De maatregel geldt ook in filialen van Etos, eveneens een Ahold-dochter. De vraag naar babymelkpoeder is de afgelopen maanden toegenomen.

"We willen ervoor zorgen dat al onze klanten het product kunnen blijven kopen", zegt een woordvoerder van Albert Heijn. "Deze limiet hebben we een maand gleden ingesteld vanwege de verhoogde vraag naar babymelkpoeder." Het gaat om ruim 850 supermarkten en bijna 540 drogisterijen.

Oorzaak lijkt opnieuw de grote vraag uit China te zijn. Vorig jaar raakten Nederlandse fabrikanten van babyvoeding nog door hun voorraden doordat Chinezen de schappen in de supermarkten massaal opkochten.

"De laatste twee maanden hebben we de vraag enorm zien toenemen", zegt een woordvoerder van Hero Baby, fabrikant van babymelkpoeder. "Dat is opvallend, want in de maanden daarvoor was de vraag constant."

Eerder deze week liet Nutricia, producent van melkpoeder Nutrilon, al weten dat de vraag naar babymelkpoeder de afgelopen weken flink is toegenomen. Hoewel het product in veel supermarkten en drogisten niet meer te krijgen is, verzekerde het bedrijf dat het nog genoeg melkpoeder op voorraad heeft. Ouders wordt geadviseerd het melkpoeder via webshops te kopen.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel zegt nog altijd geen signalen te hebben gekregen van een landelijk tekort. De belangenbehartiger van de supermarktbranche is wel op de hoogte van de schommelingen in de vraag naar het product.

Afgelopen jaar ontstond schaarste op de Nederlandse markt door de enorme vraag uit China. Door een schandaal vertrouwden de Chinezen het poeder uit eigen land niet meer. Door het Chinese poeder kregen baby's in sommige gevallen nierproblemen.

Experts kunnen 176 lichamen identificeren

De experts die in de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum werken aan de identificatie van de slachtoffers van vlucht MH17 denken op dit moment 176 lichamen te kunnen identificeren. Dat heeft Arie de Bruijn, hoofd van het Landelijk Team Forensische Opsporing, vrijdag gezegd tijdens een persconferentie. Tot nu toe zijn 23 lichamen officieel geïdentificeerd.

"We hebben 176 dossiers die feitelijk een min of meer compleet lichaam beschrijven", aldus De Bruijn. "We kunnen heel voorzichtig concluderen dat we in Hilversum 176 lichamen kunnen identificeren."

Van de 23 slachtoffers die op dit moment officieel zijn geïdentificeerd, konden 21 slachtoffers op basis van hun gebit worden geïdentificeerd. Twee slachtoffers kregen hun naam terug op basis van een vingerafdruk.

Op basis van de 267 rouwkisten die de afgelopen twee weken zijn binnengekomen in de kazerne, konden de experts in totaal 703 zogenoemde post-mortemdossiers maken. Daarvan beschrijven 527 dossiers 'een of meerdere lichaamsdelen'. Op basis van onder meer dna-onderzoek moeten deze worden toegeschreven aan een slachtoffer.

De Bruijn zei verder dat het internationale team van experts inmiddels van alle 298 slachtoffers die om het leven kwamen een dossier in het systeem heeft. "Op basis van deze gegevens kunnen we de matching uitvoeren." Hoewel De Bruijn zei te hopen alle slachtoffers te identificeren, benadrukte hij dat het heel goed mogelijk is dat dit niet gaat lukken.

Inmiddels is het team in Hilversum ook begonnen met het sorteren van de persoonlijke bezittingen die in het rampgebied in Oekraïne zijn geborgen. Het team gaat in eerste instantie op zoek naar paspoorten en documenten die kunnen bijdragen aan de identificatie van de slachtoffers. Andere spullen die kunnen worden gerelateerd aan een slachtoffer worden zo snel mogelijk teruggegeven aan de nabestaanden.

Ook UEFA gaat verdwijnspray inzetten

De verdwijnspray die op het WK in Brazilië - voor het Europese publiek - zijn intrede deed, wordt komend seizoen ook door de UEFA in enkele wedstrijden ingezet. Het op scheerschuim lijkende goedje wordt dinsdag in de Europese Super Cup van Sevilla tegen Real Madrid gebruikt en later ook bij de play-offs van de Champions League, de EK-kwalificatie en groepswedstrijden van de Europa League in september. Dat heeft de UEFA vrijdag gemeld.

"Zoals we allemaal hebben kunnen zien op het WK is deze spray zeer nuttig in het helpen van de scheidsrechter bij vrije trappen", zei UEFA-voorzitter Michel Platini.

Het schuim werd tijdens het afgelopen WK voor het eerst buiten de grote Zuid-Amerikaanse competities gebruikt. Scheidsrechters kunnen dan een lijn trekken waarachter een muur moet plaatsnemen bij een vrije trap. Ook kan rond de bal een halve cirkel worden getrokken. De spray lost na enige tijd op zonder sporen achter te laten.

De KNVB was al eerder over en gaat de verdwijnspray dit seizoen in alle wedstrijden van het Nederlandse betaald voetbal inzetten. Ook in Engeland, België en Frankrijk wordt het spul gebruikt.

Speciale Gold Edition van Lara

Crystal Dynamics onthult vandaag een releasedatum en een speciale editie van Lara Croft and the Temple of Osiris. Lara Croft and the Temple of Osiris is vanaf 9 december 2014 beschikbaar voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Tevens zal vanaf 9 december 2014 bij een aantal winkels een “Gold Edition” van Lara Croft and the Temple of Osiris verkrijgbaar zijn. De Gold Edition bevat meerdere exclusieve items zoals een figurine van Lara (ongeveer 7,5cm hoog), een artbook met concept art, een uitvouwbare kaart van de Overworld en de Season Pass.

De Season Pass is ook afzonderlijk verkrijgbaar en bevat alle toekomstige downloadbare content inclusief de Icy Death en Twisted Gears-pakketten. De komende DLC-pakketten bieden 6 extra outfits en dagen Lara, Carter, Horus en Isis uit om meerdere tombes te verkennen en unieke schatten zoals ringen, amuletten en wapens te veroveren. De Season Pass bevat geen pre-order packs.

Lara Croft and the Temple of Osiris speelt zich diep in de woestijn van Egypte af. In haar nieuwe avontuur moet Lara samenwerken met de rivaliserende schattenjager Carter Bell en de gevangen goden Horus en Isis om de boosaardige god Seth te verslaan. Lara en haar reisgezellen vechten tegen de natuurelementen op de zandvlakten en in oude tombes en moeten het opnemen tegen legendarische godheden en mythische wezens. Nu het lot van de wereld op het spel staat, moet Lara de fragmenten van Osiris terugvinden om te voorkomen dat Seth de hele mensheid tot slaaf maakt.

Lara Croft and the Temple of Osiris

PEC content met Sparta Praag

PEC Zwolle is tevreden met Sparta Praag als tegenstander in het eerste Europese avontuur uit de clubgeschiedenis. "Sparta Praag is een mooie tegenstander, die ik ongeveer een jaar geleden nog heb zien voetballen", vertelt technisch directeur Gerard Nijkamp. "Ook is onze seniorscout Ben Hendriks goed geïnformeerd over de Tsjechische landskampioen."

Niet alleen in sportief opzicht is Nijkamp te spreken. Ook spreekt hij van een 'gunstige loting' voor supporters en sponsoren. "Praag is vanaf Zwolle te bereizen en tevens een prachtige stad om in te vertoeven. In alle opzichten is dit dus een positieve loting." Zwolle begint op 21 augustus met een thuiswedstrijd, een week later is de return.

Sparta Praag pakte vorig seizoen na drie opeenvolgende tweede plaatsen weer eens een landstitel. Daarmee werd een ticket voor de voorronde van de Champions League verdiend. Malmö FF bleek daarin te sterk. Sparta Praag schakelde twee seizoenen geleden nog Feyenoord uit in de laatste voorronde van de Europa League.

Prijzen groente en fruit zakken in

De marktprijzen van groente en fruit zijn vrijdag nog zwaarder onder druk komen te staan door het wegvallen van Rusland als afzetmarkt.

Niet alleen de prijzen van producten die vanuit Nederland naar Rusland gaan, zoals tomaten en paprika's, zakken in. Ook de prijzen van andere producten dalen op de Nederlandse markt doordat andere Europese landen ze in Rusland niet kwijt kunnen en het aanbod dus groter wordt dan de vraag. Dat geldt bijvoorbeeld voor bloemkool, zegt secretaris Ad Klaassen van DPA, de Nederlandse branchevereniging van groente- en fruitveilingen. "Maar ook spinazie, sla en andijvie worden in de malaise meegetrokken."

De sterkste prijsdalingen doen zich volgens hem voor bij tomaten, paprika's en ook komkommers. Zo brengt een kilo tomaten momenteel 0 tot 10 cent op, waar 50 tot 60 cent normaal zou zijn. Paprika's doen op de handelsmarkt 20 tot 30 cent per kilo op, terwijl een 'normale' prijs ongeveer 80 cent is.

Partijen die onverkocht blijven, worden volgens Klaassen vastgehouden in de koelcel. "Maar ik heb ook al gehoord dat partijen naar de afvalverwerking gaan. Dat betreft vooral tomaten."

"De telers hadden al een slecht jaar, en dit kunnen ze er absoluut niet bij gebruiken", zegt Klaassen. DPA pleit in navolging van boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland voor het inzetten van Europese steunmaatregelen om de sector op de been te houden.

Ebola-controle voor reizigers naar Schiphol

Reizigers die vanuit Nigeria naar Nederland vliegen, worden voor vertrek gecontroleerd op ebola-besmetting. De lichaamstemperatuur wordt gemeten en ze krijgen een aantal vragen voorgelegd over hun tijd in het Afrikaanse land. Dat heeft een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag laten weten.

Wie vanaf Schiphol naar Nigeria vliegt, krijgt op de luchthaven via flyers informatie over de dodelijke ziekte.

Eerder vrijdag werd bekend dat de luchthaven in het Duitse Frankfurt alle passagiers op vluchten uit Nigeria controleert op ebola-besmetting. Lufthansa vliegt dagelijks op de steden Lagos en Abuja.

Deel stationsplein Amsterdam afgezet om koffer

Het tram- en busverkeer van en naar de oostzijde van Amsterdam Centraal is vrijdagmiddag korte tijd stilgelegd vanwege de vondst van een onbeheerde koffer. Dat laat de politie weten. Al snel bleek dat er niets bijzonders in zat.

De koffer stond kort voor 14.30 uur onbeheerd bij een tramhalte op het stationsplein, waarop het gebied eromheen uit voorzorg werd afgezet met lint. Omstanders werden op afstand gehouden. Het station werd niet ontruimd.

[Upd] Luchtaanvallen VS in Irak

De Verenigde Staten zullen religieuze minderheden in Irak luchtsteun bieden. Daarnaast zullen de Amerikanen waar nodig luchtaanvallen uitvoeren tegen opstandelingen van de Islamitische Staat in het land. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama vrijdagochtend gezegd. De eerste aanvallen vonden donderdagavond al plaats.

Duizenden leden van religieuze minderheden zijn in Irak door islamitische opstandelingen in het nauw gedreven. "Deze terroristen gedragen zich met name barbaars tegen religieuze minderheden", zei Obama in het Witte Huis.

Deze minderheden, christenen en yezidi's - volgers van een eeuwenoude religie met aanknopingspunten met het zoroastrisme, zullen vanuit de lucht hulpgoederen ontvangen, waaronder water en voedsel.

"Als opperste bevelhebber zal ik niet toestaan dat de Verenigde Staten worden meegesleurd in een nieuwe oorlog in Irak", zei Obama. Hij sloot de inzet van grondtroepen uit. Omdat de strijders van IS in hun opmars in Noord-Irak ook de stad Irbil naderen is besloten tot luchtaanvallen, voerde hij aan. In Irbil bevindt zich een Amerikaans consulaat en is een contingent Amerikaanse militairen gestationeerd.

Update 15:11
De Amerikaanse luchtmacht heeft in Irak een luchtaanval uitgevoerd op troepen van de Islamitische Staat. Doelwit was artillerie dat zou zijn gebruikt tegen Koerdische troepen die de stad Irbil verdedigen. Dat heeft het Pentagon vrijdag gezegd.

Magath rekent op vertrek Stekelenburg bij Fulham

Het verblijf van Maarten Stekelenburg bij Fulham lijkt al na een seizoen te eindigen. Trainer Felix Magath zei vrijdag op een persconferentie dat de 31-jarige Nederlandse doelman zijn vertrekwens heeft geuit. De Duitser voegde daaraan toe dat hij verwacht dat Stekelenburg ook gaat vertrekken.

Stekelenburg kwam vorig jaar zomer over van AS Roma en verdedigde negentienmaal het doel van Fulham in de Premier League. In maart raakte hij onder de een aantal weken eerder aangestelde Magath zijn basisplaats kwijt. Fulham degradeerde uiteindelijk uit de Premier League. Stekelenburg speelde eerder 191 competitieduels in de hoofdmacht van Ajax.

WK-gangers Ajax keren terug in wedstrijdselectie

Jasper Cillessen, Daley Blind en Joël Veltman zijn klaar om hun rentree bij Ajax te maken. De drie WK-gangers zijn opgenomen in de wedstrijdselectie voor het eerste competitieduel tegen Vitesse van zondag, zo meldde Ajax vrijdag.

Cillessen en Veltman begonnen maandag aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen, Blind meldde zich vorige week vrijdag al op de Toekomst. Het drietal stroomde later in vanwege hun deelname aan het WK voetbal. Ze misten vorige week het tegen PEC Zwolle verloren duel om de Johan Cruijff Schaal.

Nick Viergever zit ook bij de wedstrijdselectie. De van AZ overgenomen linkspoot moest zondag tegen PEC met een vleeswond vervangen worden, maar is gewoon fit, vertelde coach Frank de Boer op een persconferentie. Ajax moet het wel stellen zonder Ricardo van Rhijn (hamstring), Robert Muric (enkel) en Viktor Fischer (hamstring).

De coach bevestigde dat hij tevergeefs een lijntje bij Rafael van der Vaart voor een terugkeer heeft uitgegooid. "Ik heb Van der Vaart gebeld, maar hij wil zich dit seizoen focussen op HSV."

'Pistorius handelde uit oerinstinct'

Oscar Pistorius vuurde vier kogels af op een gesloten toiletdeur, omdat hij bang was. Daardoor maakte een 'oerinstinct' zich meester van de Zuid-Afrikaanse atleet. Dat betoogde zijn advocaat, Barry Roux, vrijdag in zijn slotpleidooi.

Doordat Pistorius vanwege zijn handicap niet kan vluchten, is hij gewend om gevaren het hoofd te bieden. Ook zou de paralympiër door zijn handicap en achtergrond een hoge reactiesnelheid hebben bij vermoedens van gevaar. Roux zei verder dat de rechters er niet omheen kunnen dat de politie bewijsmateriaal in het huis van Pistorius heeft verplaatst.

Pistorius schoot in februari 2013 zijn vriendin Reeva Steenkamp dood. De 'Blade Runner', zo genoemd omdat hij op protheses rent, dacht dat hij op een inbreker vuurde, maar het bleek dat Steenkamp zich in het toilet bevond.

'Pistorius handelde uit oerinstinct'
'Pistorius handelde uit oerinstinct' (Foto: ANP)

Kort geding rond festival Appelsap van de baan

Het kort geding rond festival Appelsap gaat niet door. Dat schrijft de actiegroep die naar de rechter stapte om het hiphopfestival te laten verbieden vrijdag op Facebook. De groep vond het niet kunnen dat het Amsterdamse Oosterpark een hele week grotendeels werd afgesloten voor de opbouw van Appelsap. Ook zou het park veel te lijden hebben van het festival.

"De organisatoren van Appelsap hebben onze actiegroep er zojuist van kunnen overtuigen dat zij, in tegenstelling tot veel andere mega-evenementen, er voor dit jaar alles aan hebben gedaan om milieu en natuur te sparen in het Oosterpark", aldus de groep, die zich Omsingeling Oosterpark noemt.

In een gezamenlijke verklaring zeggen Appelsap en de actiegroep de aandacht te willen vestigen op Verdubbeling Oosterpark, een project waarbij het park zich uitbreidt. "Omsingeling Oosterpark heeft Appelsap aangegrepen om aandacht te vragen voor het project verdubbeling Oosterpark en de daarmee gepaard gaande bomenkap. De gezamenlijke verklaring is voldoende aanleiding voor de actiegroep om het kort geding tegen de gemeente in te trekken."

Appelsap wordt zaterdag gehouden. Het kort geding zou vrijdag dienen.

Sinéad O'Connor probeert niet meer normaal te zijn

Het maakt Sinéad O'Connor niets uit als mensen haar raar vinden. "Ik heb een aantal pogingen gedaan om een 'normale' vrouw te zijn", zegt de Ierse zangeres, die niet alleen bekendstaat om haar stem maar ook om haar soms controversiële gedrag, in Billboard.

"Vanaf het moment dat je geboren bent is er druk om normaal te zijn, dus ik moest het proberen", aldus O'Connor, die in 1992 bij Saturday Night Live een foto van de paus in stukjes scheurde. "Maar ik ben nou eenmaal niet normaal. Ik doe niet langer m'n best om niet abnormaal te zijn."

De actie bij Saturday Night Live noemt de 47-jarige O'Connor haar 'meest trotse nacht ooit'. "Het was een artistiek gebaar, gemaakt door een Ierse, katholieke vrouw die als kind werd mishandeld en dat overleefde." Met het verscheuren van de foto protesteerde de zangeres tegen het misbruik van kinderen binnen de katholieke kerk.

Uitgeverij verdedigt 'enge' omslag boek Roald Dahl

Penguin vindt het nieuwe omslag van Sjakie en de Chocoladefabriek prima kunnen. Daarop prijkt een starend meisje dat doet denken aan een porseleinen pop. Eng, misleidend en 'lijkt op een omslag van Lolita', luidde de kritiek op de Britse uitgave. "Het ontwerp is een erkenning van de uitzonderlijke culturele impact van het boek", laat de uitgeverij weten, meldt de BBC vrijdag.

"Dit beeld van Sjakie en de Chocoladefabriek kijkt naar de kinderen om wie het verhaal draait en onderstreept de manier waarop Roald Dahls stijl zowel de duistere als de lichtere kanten van het leven omarmde", aldus de uitgeverij. Het boek wordt opnieuw uitgegeven in de serie Penguin Modern Classics series. Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat het boek, in het origineel Charlie and the Chocolate Factory geheten, uitkwam.

Schrijfster Joanne Harris was een van de mensen die ageerden tegen de omslag van het boek over de arme jongen Sjakie, die met een handjevol kinderen een rondleiding krijgt in de geheimzinnige snoepjesfabriek van Willy Wonka. "Serieus, Penguin Books. Waarom vragen jullie Rolf Harris niet voor de volgende uitgave", twitterde ze, daarbij verwijzend naar de oud-BBC-presentator die de cel in moet voor kindermisbruik.

Ook andere auteurs spraken hun ongerief uit. Zo liet kinderboekenschrijver Giles Paley-Phillips weten het meer een cover te vinden voor Lolita van Vladimir Nabokov, waarin de seksuele relatie tussen een oude man en een puber centraal staat.

Luchtmacht Israël bombardeert Gaza

De Israëlische luchtmacht heeft vrijdag gereageerd op Palestijnse raketbeschietingen vanuit de Gazastrook. Doelwitten in het noorden en oosten van het Palestijnse gebied werden met artilleriegeschut bestookt, meldt de Israëlische krant Haaretz op gezag van Palestijnse bronnen.

Vanuit Gaza zouden vrijdagochtend zo'n twintig raketten op Israël zijn afgevuurd. Het driedaags bestand tussen Israël en Hamas verstreek vrijdag zonder dat beide partijen in onderhandelingen nader tot elkaar waren gekomen.

Eén Palestijnse raket werd door het Israëlische raketschild Iron Dome boven de stad Ashkelon onderschept.

[EL] Gunstige loting PSV en Twente, Feyenoord naar Oekraïne

PSV en FC Twente hebben relatief gunstig geloot voor de laatste voorronde van de Europa League. De Eindhovenaren werden vrijdag bij de loting in Nyon gekoppeld aan het Wit-Russische Shakhtyor Soligorsk, terwijl Twente FK Qarabag uit Azerbeidzjan treft.

Bekerwinnaar PEC Zwolle werd gekoppeld aan het Tsjechische Sparta Praag. Feyenoord werd aan een club uit Oekraine geloot. Opponent is Zorya Luhansk. De wedstrijden worden gespeeld op donderdag 21 en 28 augustus. De winnaars plaatsen zich voor de poulefase

Vooral de ontmoeting van Feyenoord is pikant. Luhansk ligt in Oost-Oekraïne, waar pro-Russische separatisten tegen het Oekraïense regeringsleger vechten en vlucht MH17 werd neergeschoten. Het laatste Europese thuisduel tegen Molde speelde Zorya in Kiev.

Sparta Praag werd afgelopen seizoen kampioen in Tsjechië en schakelde twee jaar geleden nog Feyenoord uit. Sparta verloor in de voorronde van de Champions League van Malmö FF en zoekt daardoor zijn heil in de Europa League.

Shakhtyor Soligorsk werd de afgelopen vier seizoenen tweede in Wit-Rusland en elimineerde in de vorige voorrronde verrassend het Belgische Zulte Waregem. Qarabag is de regerend kampioen van Azerbeidzjan. De club was in het kampioenenbal niet opgewassen tegen Red Bull Salzburg.

Luiten tevreden met sterke start op PGA Championship

Joost Luiten heeft een goede start gemaakt op het PGA Championship, het vierde major van het jaar. De Nederlandse golfer volbracht de openingsronde op de Valhalla Golf Club in Louisville in 68 slagen, drie onder het baangemiddelde. Luiten staat daarmee gedeeld elfde. Hij heeft drie slagen achterstand op leiders Lee Westwood, Ryan Palmer en Kevin Chappel.

"Ik ben hier erg blij mee", zei Luiten tegen de website golf.nl. "Zo wil je graag een major beginnen. Ik speelde over het geheel gezien goed. Dat is hier ook de sleutel: niet te veel in de problemen geraken. Dit geeft vertrouwen voor de komende dagen."

MH17-nabestaanden krijgen 37 duizend euro

Voor elk slachtoffer dat bij vlucht MH17 van Malaysia Airlines om het leven kwam keert de luchtvaartmaatschappij nabestaanden een aanvullend voorschot van vijftigduizend dollar (37,3 duizend euro) uit. Dat gaat Malaysia Airlines vrijdag bekendmaken, laat advocaat Sander de Lang van SAP Advocaten weten.

Luchtvaartmaatschappijen zijn volgens Europese regels verplicht een aanvullend voorschot uit te keren van minimaal twintigduizend euro, zegt de raadsman. "Dat moet binnen vijftien dagen nadat een slachtoffer is geïdentificeerd worden uitgekeerd."

Een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij bevestigt dat later op de dag meer bekend wordt gemaakt over de standaardschadevergoeding die het bedrijf betaalt. De uitkering staat los van de schuldvraag en van de onkostenvergoeding van vijfduizend dollar die al eerder is uitbetaald.

Naast de uitkering die Malaysia Airlines volgens Europese regels verplicht is te betalen, heeft de luchtvaartmaatschappij zich aan nog een internationaal verdrag te houden. Op basis van het verdrag van Montreal hebben nabestaanden recht op bijna 130 duizend euro. Als de uiteindelijk schadebedragen lager uitvallen hoeven de nabestaanden het verschil niet terug te betalen.

Malaysia Airlines maakte woensdag al bekend een deel van deze schadevergoeding uit te keren. Het bedrag moet hoe dan ook worden betaald, ook als onderzoek uitwijst dat de luchtvaartmaatschappij niets valt te verwijten.

23 slachtoffers vliegramp geïdentificeerd

De afgelopen week zijn 21 slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 geïdentificeerd. Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag. Het totaal aantal geïdentificeerde slachtoffers komt daarmee op 23.

Onder de 21 nieuw geïdentificeerde slachtoffers bevinden zich zestien Nederlanders, van wie een met een dubbele nationaliteit. Die persoon heeft zowel een Brits als een Nederlands paspoort.

Verder komen twee slachtoffers uit Maleisië, een uit Duitsland, een uit Canada en een uit Groot-Brittannië. De nabestaanden zijn geïnformeerd.

In de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum werkt een internationaal team van specialisten aan de identificatie van de slachtoffers. Het kan maanden duren voordat ieder slachtoffer is geïndentificeerd.

In Hilversum staan momenteel 227 kisten met stoffelijke resten. Ook ligt in de kazerne dna-materiaal van de slachtoffers opgeslagen. Bij de vliegramp in het oosten van Oekraïne zijn in totaal 298 mensen om het leven gekomen, onder wie 196 Nederlanders.

Papoea-vlag blijft verboden tijdens defilé

Het blijft verboden om tijdens het defilé op Veteranendag de Morgenster te dragen. Dat schrijft althans minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) vrijdag in antwoord op Kamervragen van de ex-PVV'ers Louis Bontes en Joram van Klaveren.

Beide Kamerleden hadden de bewindsvrouw verzocht om er gezien de 'grote commotie' onder veteranen en de Papoea-gemeenschap bij het Comité Nederlandse Veteranendag voor te pleiten de vlag toe te staan, maar Hennis is dat niet van plan. "Nee, tijdens het defilé worden alleen officiële regimentsvlaggen toegestaan." Dit versterkt het formele karakter van het defilé.

De vlag is overigens niet helemaal verboden tijdens Veteranendag. "Op het Malieveld staat het veteranen vrij om deze vlag of andere uitingen te dragen." Hennis wijst er verder op dat het comité dat de Veteranendag organiseert onafhankelijk is.

De zogeheten Morgenstervlag van West-Papoea was dit jaar tijdens het defilé op 28 juni niet te zien. Veteranen mochten de vlag niet voeren om Indonesië niet voor het hoofd te stoten. De vlag wordt door het land gezien als een symbool van het verzet tegen de Indonesische heerschappij over het gebied. Tijdens het defilé zou een persoon zijn gearresteerd wegens het tonen van de vlag.

Speedbootbestuurder Vinkeveen blijft vastzitten

De 49-jarige man uit Oosterbeek die wordt verdacht van betrokkenheid bij de fatale aanvaring op de Vinkeveense Plassen mag nog zeker twee weken worden vastgehouden. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Utrecht vrijdag bepaald. Bij het bootongeval kwamen twee mannen om het leven.

De Oosterbeker wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van doodslag. De rechter-commissaris zag daar woensdag echter onvoldoende aanwijzingen voor. Een verzoek van het OM om de man langer vast te houden, werd verworpen. Het OM ging vervolgens tegen die beslissing in beroep.

Na de afwijzing heeft de officier van justitie stukken aan het dossier van de zaak toegevoegd. Zo is uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut gebleken dat de man in de uren voor het ongeluk flink wat had gedronken. Eerder was al gebleken dat hij met hoge snelheid door het pikkedonker raasde en waarschijnlijk geen verlichting voerde.

Omdat de man bekend is in de omgeving, was hij bovendien op de hoogte van de aanwezigheid van eilandjes waar mensen in bootjes varen en zwemmen, stelde de raadkamer. Op basis daarvan oordeelden de rechters vrijdag dat er 'voldoende ernstige bezwaren' zijn om de bestuurder vast te houden.

Het incident op de Vinkeveense Plassen vond zaterdag plaats. Bij het ongeluk voer een speedboot in op een sloep met daarin vier mannen. Zij gingen alleen overboord. Twee van hen kwamen om het leven. De bestuurder van de speedboot ging er na de aanvaring vandoor. De politie wist hem en vier andere verdachten echter snel op te sporen. De andere vier zijn inmiddels vrijgelaten.

Amelander niet vervolgd voor ronselpraktijken

Een inwoner van het Amelandse Hollum wordt niet vervolgd voor het ronselen van stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart. De zaak is geseponeerd omdat er onvoldoende bewijs is, laat het Openbaar Ministerie vrijdag weten.

De burgemeester van het Waddeneiland deed op 19 maart aangifte tegen de eilandbewoner omdat er signalen waren dat de man in aanloop naar de verkiezingen stemmen zou hebben geronseld. De burgemeester en de Hollummer zijn nu op de hoogte gebracht van de beslissing van de officier van justitie om geen vervolging in te stellen.

Rond de gemeenteraadsverkiezingen deden meerdere burgemeesters aangifte van ronselpraktijken in hun gemeente. Een deel van die zaken is inmiddels geseponeerd. Zo wordt een wethouder in het Brabantse Laarbeek niet vervolgd vanwege onvoldoende bewijs. Uit onderzoek ook niet gebleken dat PvdA-lijsttrekker Osman Suna in Soest stemmen heeft geronseld. Ook in Heusden was volgens het OM geen sprake van ronselpraktijken door kandidaat-raadsleden.

'Valve lanceert stiekem Source 2-engine'

Gisteren lanceerde Valve de alfa-versie van de Workshop Tools voor Dota 2. Hiermee kunnen gamers hun eigen mappen en gamemodi maken voor de game. RoyAwesome op Reddit heeft nu ontdekt dat dit eigenlijk een geheel nieuwe engine is: de Source 2-engine. Valve heeft het nog niet bevestigd.

Verschillende assets en bestanden hebben een nieuwe naam gekregen. Zo is 'engine.dll' nu 'engine2.dll', en hetzelfde geldt voor 'vconsole2.exe' en 'vphysics2.dll'. Het lijkt erop dat de assets van Dota 2 zelf ook geport zijn naar de Source 2-engine.

Daarnaast verloopt het renderen van verschillende assets anders. Het is nu mogelijk om meerdere .dlls te gebruiken om verschillende assets te laden. Dit zat eerst in de engine zelf ingebouwd. Het lijkt erop dat Valve veel werk heeft verricht om dit uit de engine te halen, om er vervolgens losse libraries (dlls) van te maken.

Verder is de interface van de Valve Hammer Editor compleet omgegooid. Ook zie je in de editor dat de bestanden in een source2-folder zitten. Verder kun je met de editor nu 'oude' Source 1.0-mappen openen, of een nieuwe '.vmap' maken.

Er gaan nu al veel geruchten rond dat Half-Life 3 deze engine zal gebruiken.

Valve Source 2

Valve Source 2

Voedselbanken weten wel raad met overschot groente

Als tuinders en boeren door de Russische boycot een overschot hebben aan groente en fruit, willen de voedselbanken dat wel gedoneerd krijgen. Dat heeft bestuurslid van Voedselbanken Nederland Monny Querido vrijdag gezegd op BNR.

"Eten is om op te eten en niet om weg te gooien", aldus de voormalige topman van Super de Boer. Volgens hem zijn donaties makkelijk te regelen zijn met de 150 voedselbankfilialen. "Ze zijn ontzettend blij als daar een telefoontje komt, want er is gewoon ontzettend veel behoefte aan goed voedsel. En groente en fruit ís goed voedsel natuurlijk."

De suggestie van de voedselbanken is geen oplossing voor de financiële strop die de boycot de sector bezorgt. De voedselbanken geven namelijk geen vergoeding voor gedoneerd voedsel.

Brancheorganisaties voor de tuin- en landbouw en transport pleiten voor een steunfonds. Staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA), verantwoordelijk voor landbouw, doet momenteel onderzoek naar de impact van de schade. Daarna wordt gekeken hoe de schade eventueel kan worden gecompenseerd.

'Barcelona en Arsenal akkoord over Vermaelen'

Barcelona en Arsenal hebben een akkoord bereikt over een transfer van Thomas Vermaelen. Dat meldt de BBC vrijdag. Volgens de Britse omroep bedroeg het Catalaanse bod zo'n negentien miljoen euro. De 28-jarige Belg moet zelf nog wel tot overeenstemming komen met Barcelona.

Vermaelen stond ook in de belangstelling van Manchester United, maar de club van Louis van Gaal haakte naar verluidt af toen Arsenal duidelijk maakte behalve geld ook een speler in de deal te willen betrekken. Vermaelen doorliep de jeugdopleiding van Ajax en vertrok in 2009, na vier volledige seizoenen in de hoofdmacht, naar Arsenal.

PS4-beelden van NBA 2K15

Kevin Durant, NBA Most Valuable Player en ook coveratleet van NBA 2K15, heeft de eerste gameplaybeelden van NBA 2K15 op zijn Instagram gepost.

De PlayStation 4-graphics zijn voorzien van nieuwe animaties en het publiek krijgt een facelift om nog meer de sfeer van een echte basketbalgame te ervaren.

NBA 2K15 komt 7 oktober uit op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

Timmermans ziet Rusland als bedreiging voor Europa

De manier waarop de EU Rusland een deel van Oekraïne heeft 'ingepikt' en 'stookt' in het oosten van dat land, vormt een bedreiging voor de Europese en internationale veiligheid. Dat schrijft minister van Een lach en een traan Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vrijdag op Facebook.

Hij vreest dat de strategie die Europa de Russische president Vladimir Poetin in Oekraïne hanteert bij nieuwe meningsverschillen mogelijk ook elders in Europa wordt toegepast. Timmermans vindt het dan ook van het grootste belang om de EU Poetin ervan te overtuigen dat 'deze aanpak in niemands belang is en voor iedereen een gevaar vormt'.

"Ook voor Rusland", waarschuwt de minister. Vooralsnog lijkt de Russische president echter vast te houden aan zijn plan van aanpak. "Hij doet er zelfs een schepje bovenop", concludeert Timmermans. De bewindsman stelt dat Rusland hoopt dat de gewapende strijd leidt tot chaos en verzwakking.

"Dan kunnen de EU, de VS en de westerse wereld niet anders dan maatregelen treffen, al zal Ruslands reactie daarop ook ons raken", verwijst de politicus naar de Russische boycot op het importeren van voedsel en landbouwproducten uit het Westen.

Volgens Timmermans kan Rusland alleen met eensgezindheid en standvastigheid op een andere koers worden gebracht. "Een koers die uitgaat van het internationaal erkende principe dat landen zelf hun toekomst mogen bepalen en dat andere landen niet het recht hebben te proberen hun wil op te leggen door landjepik of onrust stoken."

Destiny Ghost Edition voor duizend dollar

De Ghost Edition van Destiny is niet aan te slepen. Helaas zijn er te weinig Ghost Editions en winkels zijn dan ook genoodzaakt om een groot aantal pre-orders te annuleren. Veel niet-geannuleerde pre-orders hebben hun weg gevonden naar eBay. Eentje is al voor meer dan duizend dollar verkocht, terwijl de verkoper de game nog niet eens in huis heeft. 

De Destiny Ghost Edition kost normaal 150 dollar. De duizend dollar lijkt een uitschieter te zijn, aangezien de meeste biedingen eindigen rond de 300 dollar. Dit is wat er allemaal in zit:

  • Limited Edition SteelBook™ Case and Game Disc
  • Ghost Replica: This is your motion-sensing Ghost, featuring lights and audio from the game. May it lead you through the Darkness.
  • Letter of Introduction: These worlds were once ours. If you accept your destiny, you will be asked to do the impossible.
  • Golden Age Relics, which include a Patch, Sticker, and two Chrome slides of the Traveler
  • Guardian Folio, containing:
  • “Arms and Armament” Field Guide: Many believe the weapons and armor featured in this record are a myth. -You will learn the truth.
  • Postcards from the Golden Age: Our worlds have been claimed by our enemies. Now, it’s time to take them back.
  • Antique Star Chart: Explore the wild frontiers of our solar system. Discover all that we have lost.
  • Collector’s Edition Digital Content: The City has also provided you with a cache of items to start you on your journey, including:
  • A Unique Ghost Casing
  • An Exclusive Player Emblem
  • An Exclusive Player Ship Skin
  • Includes the Destiny Expansion Pass*

Destiny Ghost Edition

Aanklacht tegen Sony: PS4-game is niet 1080p

Wanneer je voor het eerst je PlayStation 4 opstart en het schijfje van Killzone: Shadow Fall erin propt, raak je misschien getraumatiseerd van het feit dat de game in multiplayer niet op native 1080p draait. Dit overkwam Douglas Ladore, die vijf miljoen dollar van Sony eist middels een groepsvordering.

Guerrilla Games legde eerder uit dat de game tijdens de multiplayer-modus 'temporal reprojection' gebruikt. Hiermee worden pixels uit voorgaande frames gebruikt om een volledig 1080p-beeld op het scherm te toveren. In Killzone: Shadow Fall wordt de helft van de pixels 'hergebruikt'. Zo kunnen de frames sneller gerenderd worden.

Volgens Guerrilla is de output van de game in singleplayer en multiplayer 1080p met 60 frames-per-seconde. Tijdens de multiplayer wordt deze output aangepast zodat de game op 60 fps blijft, maar nu is het niet meer 'native'. Het aantal pixels wat gerenderd moet worden is gehalveerd, waardoor er meer rekenkracht overblijft voor de rest. Multiplayer games zijn vaak een stuk hectischer dan de singleplayer-modus en eisen ook meer van de console.

Veel gamers vinden de vijf miljoen dollar belachelijk. Anderen vinden het prima, zij zijn namelijk van mening dat Sony keihard heeft gelogen over de 1080p-output. Wat vinden jullie?

De hele aanklacht is hieronder te lezen.

Reina tekent voor drie jaar bij Bayern

Doelman Pepe Reina staat op het punt een driejarige verbintenis bij Bayern München te ondertekenen. Dat meldt de Duitse landskampioen vrijdag. Reina doorstond donderdag al succesvol de medische keuring. De 31-jarige Spanjaard wordt in München ploeggenoot van Arjen Robben en zal de tweede doelman worden achter Manuel Neuer.

Reina verruilde in 2005 Villarreal voor Liverpool. Na acht seizoenen als eerste keeper bij de Reds werd hij afgelopen jaar uitgeleend aan Napoli. Nu zal hij dus voor drie jaar bij de Beierse club gaan tekenen. Reina doorliep de jeugdopleiding van Barcelona.

De 33-voudig international is dolgelukkig. "Ik ben erg blij om voor een van de grootste clubs ter wereld te gaan spelen." Ook Bayern is te spreken, vertelt voorzitter Karl-Heinz Rummenigge. "Het is niet eenvoudig om een man met deze ervaring en kwaliteit te vinden, die bereid is als tweede doelman te fungeren."

[CL] Besiktas treft Arsenal en Napoli loot Bilbao

Op het hoofdkantoor van de UEFA is geloot voor de play-offs van de Champions League. Er zijn twee routes. De kampioenenroute en de niet-kampioenenroute. De tien winnaars van de play-offs plaatsen zich voor de groepsfase van de Champions League. 

Celtic mocht op het laatste moment toch meedoen aan de loting omdat het Poolse Legia Warschau in de return een speler invallen die niet speelgerechtigd was. Bartosz Bereszynski maakte vier minuten voor tijd zijn opwachting terwijl hij nog een schorsing van het vorige seizoen open had staan. De Schotse kampioen treft NK Maribor uit Slovenië. 

Beşiktaş, dat Feyenoord uitschakelde, treft in de play-offs Arsenal. Standard de Liège is gekoppeld aan FC Zenit en FC Porto mag op bezoek bij Lille. De wedstrijden worden gespeeld op 19/20 en 26/27 augustus. 

Loting kampioenenroute

Thuis Uit
NK Maribor (Slv) Celtic FC (Sch) 
FC Salzburg (Oos) Malmö FF (Zwe) 
Aalborg BK (Den) Apoel FC (Cyp) 
FC Steaua Bucureşti (Roe) PFC Ludogorets Razgrad (Bul)
ŠK Slovan Bratislava (Slw) FC BATE Borisov (WRu) 


Loting niet-kampioenenroute

Thuis Uit
Beşiktaş JK (Tur)  Arsenal FC (Eng) 
R. Standard de Liège (Bel)  FC Zenit (Rus) 
FC København (Den)  Bayer 04 Leverkusen (Dui) 
LOSC Lille (Fra)  FC Porto (Por) 
Napoli (Ita)  Athletic Club Bilbao (Spa) 

Tropico 5 te controversieel voor Thailand

De dictator-sim Tropico 5 mag niet meer verkocht worden in Thailand. De junta vreest dat de game de orde en vrede in het land zou kunnen aantasten. In de game speel je als een dictator en kun je alles in het land naar jouw hand zetten, inclusief de media. Deel 3 en 4 werden wel zonder problemen verkocht.

Kalypso Media is teleurgesteld. New Era, de Thaise distributeur van Tropico 5, gaat echter niet tegen de beslissing in. "Het verhaallijn in de game heeft zich verder ontwikkeld, waardoor de game niet meer geschikt is voor de huidige situatie hier," zegt de distributeur. Hiermee bedoelen ze waarschijnlijk de coup in mei, waarin de junta de macht overnam in Thailand.

"Onze distributeur was hard aan het werk om de game goedgekeurd te krijgen, maar de Raad van Film en Video Censuur vond bepaalde aspecten te controversieel," schrijft Stefan Marcinek, een topman van Kalypso Media Group. "De uitspraak klinkt wel een beetje als iets wat uit de mond van onze El Presidente had kunnen komen."

Grappig detail: de eerste uitbreiding voor Tropico 4 was Junta. Spelers moeten hierin een militaire dictatuur installeren op een eiland. 

[Upd] Ebola: Europa is redelijk veilig

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de uitbraak van ebola in West-Afrika bestempeld tot internationale gezondheidscrisis. Er is een buitengewone krachtsinspanning vereist om verdere verspreiding tegen te gaan, stelde de WHO vrijdag.

De huidige ebola-epidemie - de grootste en langstdurende in de geschiedenis - is ernstig genoeg om op internationaal niveau tot crisis te worden uitgeroepen, aldus de organisatie. Dat gebeurde eerder bij de uitbraak van varkensgriep in 2009 en een polio-uitbraak in mei. Deskundigen bespreken deze week de hevigheid van de voortdurende epidemie in West-Afrika.

WHO-chef Margaret Chan sprak van een 'duidelijke oproep tot internationale solidariteit'. "Landen die getroffen zijn hebben niet de capaciteit om te gaan met een uitbraak van deze omvang en complexiteit", zei ze. "Ik verzoek de internationale gemeenschap zo spoedig mogelijk hulp te bieden."

Wat de beslissing van de WHO in de praktijk betekent, is onduidelijk. Het besluit over polio eerder dit jaar heeft nog niet geleid tot indamming van de verspreiding van de ziekte. Landen bleken de aanbevelingen die in mei werden gedaan niet volledig te hebben uitgevoerd. In landen als Pakistan en Kameroen is de polio-uitbraak zelfs verhevigd.

"Ik weet niet wat het voordeel is van het uitroepen van een internationale noodtoestand", zei David Heymann, die de reactie van de WHO op de uitbraak van SARS coördineerde en tegenwoordig als hoogleraar verbonden is aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine.

De Verenigde Staten ontraden hun ingezetenen naar West-Afrika te reizen. Nederlanders in West-Afrika worden vanwege de snelle verspreiding van het ebolavirus opgeroepen zich te registreren bij de ambassade. Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet donderdag weten dat ambassades vanwege de nijpende situatie contact willen houden met alle Nederlanders in het gebied.

De huidige uitbraak begon in maart in Guinee en verspreidde zich nadien naar Sierra Leone en Liberia. Ook Nigeria is getroffen. Er bestaat geen vaccin of medicijn tegen de virusziekte, die zich via lichaamssappen verspreidt. De huidige uitbraak heeft al bijna duizend levens geëist.

Update 12.11 uur
Het risico van ebola voor de Europese Unie is extreem laag. Dat stelde de Europees Commissie in Brussel vrijdag.

Relatief weinig mensen die naar de EU reizen, zijn waarschijnlijk besmet met het virus, aldus Europees Commissaris Tonio Borg (Gezondheid) in een verklaring. Ook wijst hij op de manier waarop het virus zich verspreidt, namelijk alleen door direct contact met lichaamsvloeistoffen van de patiënt.

Daarnaast heeft de EU zeer hoge normen bij de gezondheids- en preventieve zorg, stelt de commissaris. Op het ,,onwaarschijnlijke geval'' dat ebola de EU bereikt, zou de unie zijn voorbereid.

[Eredivisie] Preview speelronde 1

Vandaag start, na een door het WK opgevulde zomer, een nieuw seizoen van de Eredivisie. De eerste negen wedstrijden staan op het programma; met vanavond de wedstrijd van beker- en Johan Cruijff schaal winnaar PEC Zwolle tegen FC Utrecht.

Drie gepromoveerde clubs

Voor het eerst sinds het seizoen 2002/2003 wordt de competitie gestart met drie gepromoveerde clubs. Naast Jupiler League-kampioen Willem II wisten ook Excelsior en FC Dordrecht promotie af te dwingen naar de hoogste klasse in het vaderlandse voetbal. De clubs staan dit seizoen voor de lastige taak om rechtstreekse degradatie te voorkomen.

FC Dordrecht lijkt op papier de zwaarste taak te hebben. De Dortenaren hebben de laagste begoting van de Eredivisie en technisch directeur Marco Boogers probeert overal vandaan spelers te halen om een Eredivisiewaardige selectie op de been te krijgen. De resultaten in de voorbereiding waren niet veelbelovend voor de Schapenkoppen, die het ergste moeten vrezen.

FC Dordrecht mag dan op papier de gedoodverfde degradant zijn, bij de wedkantoren staat Excelsior op de eerste plaats. De ploeg kende wel een betere voorbereiding en heeft meer spelers met Eredivisie-ervaring. Zo werden onder andere  Daan Bovenberg en Ninos Gouriye binnengehaald door de Kralingers. 

Willem II had misschien wel de opmerkelijkste transfer tijdens de afgelopen periode. Het haalde Ben Sahar, die transfervrij overkwam van Hertha BSC. Met de Israeliër hopen de Tilburgers niet weer na één jaar Eredivisie te degraderen, wat twee seizoenen geleden wel gebeurde. De ploeg kende een zware voorbereiding met onder andere wedstrijden tegen Olympique Marseille (0-5) en Saint Etinne (2-5), maar gaat toch vol vertrouwen de Eredivisie in.

Willem II werd afgelopen seizoen nog kampioen in de Jupiler League, nu moet het waarschijnlijk strijden tegen degradatie. (PRO SHOTS/Toin Damen)

De drie promovendi mogen er in het eerste duel direct tegenaan. FC Dordrecht mag zaterdag gelijk aan de bak in de zware uitwedstrijd tegen sc Heerenveen, terwijl Excelsior diezelfde avond een lastig 'avondje NAC' wacht. Op zondag krijgt Willem II gelijk een onvervalste derby voorgeschoteld. Het treft in eigen huis de buren van PSV, die donderdag nog in actie kwamen in de voorronde van de Europa League. Al met al direct een zwaar programma voor de clubs.

Overige duels

Ajax en Feyenoord krijgen het in de eerste wedstrijd ook gelijk voor de kiezen. De Rotterdammers, die woensdag werden uitgeschakeld in de Champions League, mogen zondag om 12.30 uur aan de bak tegen ADO Den Haag. Ajax treft zondag in eigen huis Vitesse, waarvan de laatste twee thuisduels werden verloren.

FC Twente mag zaterdag op bezoek bij SC Cambuur, terwijl AZ diezelfde avond afreist naar Almelo voor een wedstrijd tegen Heracles. Zondag staat dan ook nog Go Ahead Eagles -  FC Groningen op het programma. De Groningers werden eerder in dit prille seizoen nog uitgeschakeld in de tweede voorronde van de Europa League. 

Welke wedstrijd/programma wordt waar en wanneer uitgezonden?

Aanvang Wedstrijd/Programma Zender
8 aug om 20.00 uur PEC Zwolle - FC Utrecht FOX Sports 1
8 aug om 22.45 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 2
9 aug om 18.30 uur SC Heerenveen - FC Dordrecht FOX Sports 1
9 aug om 19.45 uur SC Cambuur - FC Twente FOX Sports 3
9 aug om 19.45 uur NAC Breda - Excelsior FOX Sports 5
9 aug om 20.45 uur Heracles Almelo - AZ FOX Sports 1
9 aug om 22.30 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 1
10 aug om 01.40 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 3
10 aug om 12.30 uur ADO Den Haag - Feyenoord FOX Sports 1
10 aug om 14.30 uur Go Ahead Eagles - FC Groningen FOX Sports 3
10 aug om 14.30 uur Ajax - Vitesse FOX Sports 5
10 aug om 16.45 uur Willem II - PSV FOX Sports 1
10 aug om 19.00 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 1
10 aug om 20.00 uur 90 Minutes FOX Sports 1
10 aug om 22.15 uur NOS Studio Voetbal Nederland 1

NVWA: pas op met Franse kaas

Diverse rauwmelkse kazen van een Franse producent die hier ook verkocht worden, bevatten een bacterie die ernstige voedselvergiftigingen kan veroorzaken. Het gaat om de bacterie Escherichia coli O26 H11, die maagdarminfecties, bloederige diarree en koorts kan veroorzaken. In zeer ernstige gevallen kunnen nierstoornissen optreden bij jonge kinderen.

In een veiligheidswaarschuwing raadt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) het eten van de kazen af. Voor zover bij de NVWA bekend is nog niemand in Nederland ziek geworden.

De kazen van producent Etoile du Vercors worden hier verkocht in verschillende groothandels, bij kleine kaashandelaars, horecabedrijven en supermarkten maar waarschijnlijk niet in hele grote hoeveelheden.

NVWA: pas op met sommige Franse kaas
NVWA: pas op met sommige Franse kaas (Foto: ANP)

Nieuwe huurdeal PSV'er Rekik aanstaande

Karim Rekik speelt komend seizoen waarschijnlijk weer op huurbasis voor PSV. De Eindhovenaren zijn dicht bij een akkoord met werkgever Manchester City, meldt Voetbal International vrijdag. PSV zou Rekik volgende week al op trainingscomplex de Herdgang verwachten. De 19-jarige verdediger kwam vorig jaar tot 25 competitieduels.

De tweevoudig international kreeg in de voorbereiding van City veel speeltijd. De Engelse landskampioen heeft Rekik laten weten potentie in hem te zien, maar hem nog niet klaar voor het grote werk te achten. Een nieuwe huurperiode bij PSV kwam vervolgens weer in beeld. Rekik maakte vorig seizoen vooral in zijn beginperiode veel indruk.

Xbox One krijgt aparte tv-tuner in Europa

Microsoft heeft laten weten dat Xbox One in Europa een aparte tv-tuner krijgt. In Amerika kunnen Xbox One-eigenaren hun set-top box via een HDMI-kabel direct aansluiten op de console, maar blijkbaar ligt dat in Europa net even iets anders.

De reden hierachter is mogelijk dat niet iedere Europese set-top box ondersteunt zal kunnen worden. De tv-tuner gaat € 29,99 kosten en zal in oktober als eerste uitkomen in Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. De tuner zal DVB-T1, DVB-T2 en DVB-C ondersteunen, maar hoe de tuner in combinatie met een smartcard moet gaan werken is nog onduidelijk.

Hieronder kun je alvast de mogelijkheden bekijken.

  • Watch HD TV on Xbox One: With the Xbox One Digital TV Tuner, you can watch free-to-air DVB-T, DVB-T2 and DVB-C television channels without changing TV inputs. You can receive game invitations and notifications while watching TV and even watch TV while you wait for a multiplayer match to start.
  • TV Viewing in Snap Mode: You can watch TV using the Snap mode, watching TV on the side and leaving the main screen for games, Skype, or other applications.
  • Pause Live TV: Pause your favorite show when you get up to take a break.
  • TV Listings in the OneGuide: TV listings will be available in the OneGuide. From anywhere, say “Xbox show guide, what’s on BBC One?” to quickly navigate directly to that channel’s listings*.
  • Favorite Channels in the OneGuide: Create your own personal Favorites in the OneGuide so you can easily choose what you want to watch.
  • Channel Tuning by Voice: The OneGuide allows you to call out your favorite TV channel by name and start watching it instantly*. The OneGuide on Xbox SmartGlass: Now you have access to the full OneGuide on the new Xbox SmartGlass app with the ability to tune channels on your TV.
  • TV On Demand: TV listings in the OneGuide will indicate which shows are available on demand from video apps.

Xbox One tv tuner

Wietplantage opgerold in chique PC Hooftstraat

De politie heeft donderdagnacht in de PC Hooftstraat in Amsterdam een hennepplantage ontdekt. Op de derde verdieping van een pand in de chique winkelstraat stonden 775 hennepplanten. De 38-jarige bewoner is aangehouden, meldt de politie vrijdag.

De agenten die de plantage aantroffen gingen rond middernacht af op een melding van wateroverlast. De bewoner van het huis waar het water vandaan kwam gaf aan dat hij een kraan open had laten staan in de badkamer.

Toen agenten de woning binnengingen zagen ze direct dat er dikke stroomkabels uit de meterkast kwamen. De man gaf meteen toe dat er een wietkwekerij in zijn huis zat. De stroom voor de plantage werd afgetapt.

[Upd] Celtic in voorronde Champions League door fout Legia

Celtic mag wellicht toch hopen op een nieuw avontuur in de Champions League. Dat komt door een administratieve fout van Legia Warschau.

Celtic werd in de voorrondes van het miljoenenbal met 4-1 en 2-0 verslagen door Legia Warschau. De Poolse club liet deze week in de return echter een speler invallen die niet speelgerechtigd was. Bartosz Bereszynski maakte vier minuten voor tijd zijn opwachting.

De speler had nog een schorsing van drie duels openstaan, die hij vorig seizoen kreeg na een rode kaart in de Europa League. Bij Legia Warschau dachten ze dat de schorsing voorbij was, aangezien Bereszynski in de vorige ronde tegen St. Patrick's Athletic en in de heenwedstrijd tegen Celtic niet speelde.

Volgens de regels van de UEFA zit een speler pas een schorsing uit, als hij daadwerkelijk is ingeschreven. Bereszynski stond tegen St. Patrick's Athletic niet op de spelerslijst, omdat hij toch niet mocht meedoen.

Op de officiële website maakte Legia Warschau bekend dat de UEFA een onderzoek heeft ingesteld en dat de club een verklaring opstuurt naar de Europese bond. Mogelijk worden de Polen gediskwalificeerd en mag Celtic dus toch naar de volgende ronde.

Update 11.15 uur

De UEFA heeft bevestigd dat Celtic inderdaad mee mag doen aan de voorronde van de Champions League. Dat meldt onder meer de BBC vrijdagochtend.

Battlefield 4 een week gratis

Altijd al Battlefield 4 willen proberen? Dan kan dat nu. Het is namelijk een week gratis te downloaden als het via Origin download. En als je toch besluit het spel te kopen heeft Battlefield 4 nu ook 50% korting.

Wanneer je het spel hebt gedownload gaat de week gratis gametime pas in op het moment dat je het voor het eerst start. Klik hier om naar de downloadpagina te gaan. Het spel is gratis te downloaden tot 14 augustus. 

Mokotjo verbindt zich voor vier jaar aan FC Twente

FC Twente heeft zich verzekerd van de diensten van Kamohelo Mokotjo. De Zuid-Afrikaanse middenvelder heeft in de Grolsch Veste een contract voor vier seizoenen getekend, meldt Twente vrijdag. Mokotjo komt over van PEC Zwolle, waarmee hij zondag ten koste van Ajax de Johan Cruijff Schaal veroverde.

Mokotjo verruilde vorig jaar zomer Feyenoord voor PEC en speelde zich sindsdien in de kijker. De 23-jarige voetballer won met PEC de KNVB-beker en kon op veel belangstelling rekenen. Ook Ajax toonde interesse. Twente had zich na de verkoop van Quincy Promes aan Spartak Moskou, voor naar verluidt vijftien miljoen euro, financiële speelruimte verschaft.

Volgens trainer Alfred Schreuder stond Mokotjo al lange tijd op het lijstje van Twente. "Zijn kwaliteiten spreken voor zich. Hij is een ontzettend goede speler in balbezit en een slimme voetballer bij balverlies. Wij willen in ons spel veelal de bal hebben en daarin kan hij ons dus helpen. Het is aan Kamohelo te laten zien dat hij een meerwaarde is voor ons middenveld, maar daar heb ik alle vertrouwen in als ik hem zie spelen bij PEC Zwolle."

Mokotjo belandde in 2009 in Nederland. Hij werd door Feyenoord gestald bij Excelsior. Een jaar later keerde hij terug bij Feyenoord, waarvoor hij uiteindelijk 38 duels speelde. Mokotjo kwam tot twee interlands voor Zuid-Afrika.

Advocaat Pistorius: politie verplaatste bewijs

De advocaat van de Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius heeft vrijdag in zijn slotbetoog met de beschuldigende vinger naar de politie gewezen. Volgens de advocaat verplaatsten agenten mogelijk bewijsmateriaal in de slaapkamer waar Pistorius zat toen hij zijn vriendin doodschoot.

De advocaat had het onder meer over ventilatoren, een deken en een verlengkabel. De openbaar aanklager denkt dat Pistorius zijn vriendin Reeva Steenkamp bewust doodschoot en heeft gelogen over de minuten voor Steenkamps dood. De voorwerpen maken deel uit van zijn betoog.

Pistorius ontkent niet dat hij zijn vriendin door de badkamerdeur heeft doodgeschoten, maar zegt dat het een tragisch ongeluk was. Hij dacht naar eigen zeggen dat er een inbreker in zijn huis zat.

Venus Williams langs Kerber in Montreal

Angelique Kerber is in de derde ronde van het tennistoernooi in Montreal uitgeschakeld. De als zesde geplaatste Duitse moest haar meerdere erkennen in Venus Williams. De ongeplaatste Amerikaanse zegevierde in drie sets: 6-3, 3-6 en 6-4. Als Venus de kwartfinale tegen Carla Suárez Navarro (14) wint, wacht mogelijk een treffen met zus Serena.

Een andere Duitse vond eveneens haar waterloo op het Canadese hardcourt. Sabine Lisicki moest haar meerdere erkennen in Agnieszka Radwanska. De als derde geplaatste Poolse had eveneens drie sets nodig: 6-1, 3-6 en 6-3. Radwanska treft nu Victoria Azarenka (8).

Van der Wiel kan bijtekenen bij PSG

Volgens zaakwaarnemer Minno Raiola kan Gregory van der Wiel zijn contract bij Paris Saint-Germain verlengen. De rechtsback speelt sinds de zomer van 2012 in Parijs en heeft na een wat stroef eerste seizoen zijn draai gevonden. Inmiddels is Van der WIel de vaste rechtsback van de miljoenenploeg en is men in Parijs zeer content.

"PSG is uitermate tevreden. En Gregory voelt zich gewaardeerd", legt zaakwaarnemer Mino Raiola uit aan De Telegraaf. "Hij heeft het in Parijs heel erg naar zijn zin. We voeren gesprekken om met elkaar door te gaan. Na de transferperiode zullen er knopen worden doorgehakt."

De regerend Frans landskampioen liet deze zomer Cristoph Jallet, een concurrent van Van der Wiel, vertrekken. Echter haalde de club daar met Serge Aurier wel een nieuwe rechtsback voor terug.

Van der Wiel heeft bij PSG nog een contract tot de zomer van 2016, maar de Oranje-international kan deze verbintenis dus verlengen. De 26-jarige Amsterdammer kwam in de afgelopen twee seizoenen tot 47 competitieduels namens de Parijzenaars en scoorde daarin eenmaal.

KNMI waarschuwt weer eens

Het KNMI waarschuwt vrijdag voor gevaarlijk weer vanwege onweersbuien die op de loer liggen. In het hele land is vrijdagmiddag en -avond code geel van kracht. De buien trekken in de loop van de middag vanuit het zuidwesten het land binnen.

De buien gaan mogelijk gepaard met onweer en lokaal ook windstoten. In de loop van de nacht verlaten ze het land via het noordoosten.

De komende dagen verlopen wisselvallig met vooral zondag en maandag veel neerslag. De middagtemperaturen dalen na het weekeinde tot een graad of 19, wat fris is voor de tijd van het jaar.

[EL] PSV mogelijk naar Turkije, Azerbeidzjan of Wit-Rusland

Vanmiddag om één uur wordt er geloot voor de play-offs van de Europa League. De voorloting is geweest en daardoor weten PSV, Feyenoord, FC Twente en PEC Zwolle hun mogelijke tegenstanders. 

Bij de loting waren FC Twente, PSV en Feyenoord geplaatst en kregen op papier een makkelijkere tegenstander. De geplaatste clubs hebben de grootste kans om een club uit Oost en Zuid-Europa te treffen. Iets na 13.00 uur weten de clubs naar welke stad ze de vliegtickets moeten boeken.  


PEC Zwolle: Lokomotiv Moskou (Rus), Borussia Mönchengladbach (Dui), Sparta Praag (Tsj), Villarreal (Spa) en Young Boys (Zwi).

FC Twente: FK Qarabag (Aze), Petrolul Ploiesti (Roe), Zimbru Chisinau (Mol), HJK Helsinki (Fin) of FK Rostov (Rus).

PSV: Neftçi Baku (Aze), Ruch Chorzow (Pol), Karabükspor (Tur), IF Elfsborg (Zwe) of Shaktyor Sologorsk (Wru).

Feyenoord Stjarnan (IJs), FC Midtjylland (Den), HNK Rijeka (Kro), Grashoppers (Zwi), FC Krasnodar (Rus) of Zorya Lugansk (Oek).

Sagan alsnog naar Tinkoff-Saxo

Na een hoop (gespeeld?) drama is het dan eindelijk rond; Peter Sagan rijdt de komende drie jaar voor Tinkoff-Saxo. De 24-jarige Slowaak, die onder meer de afgelopen drie jaar de groene trui won in de Tour de France, maakt de overstap van Cannondale naar de ploeg van Bjarne Riis.

Teambaas Riis is in zijn nopjes met de komst van Sagan. “Peter is zonder twijfel een van de grootste talenten in de wielersport. Hij heeft een winnaarsmentaliteit en is zichtbaar en actief in finales. Hij zal ons ongetwijfeld overwinningen gaan bezorgen."

Sagan was een van de meest gewilde renners op de transfermarkt. De veelwinnaar, behalve dan in de afgelopen Tour, kon naar verluidt ook nog kiezen uit aanbiedingen van onder meer Astana en de nieuwe ploeg van Fernando Alonso.

Federer moeizaam verder, Berdych sneuvelt

Roger Federer heeft met veel moeite de derde ronde van het masterstoernooi in Toronto overleefd. De als tweede geplaatste Zwitser klopte in drie sets de Kroaat Marin Cilic: 7-6 (5), 6-7 (3) en 6-4. De wedstrijd nam in totaal twee uur en veertig minuten in beslag. Federer is na de uitschakeling van Novak Djokovic de hoogst ingeschaalde speler in het toernooi.

Voor Tomas Berdych viel het doek. De als vierde geplaatste Tsjech moest zijn meerdere erkennen in de Spanjaard Feliciano Lopez: 6-3, 3-6 en 4-6. Milos Raonic bevestigde zijn goede vorm door een ronde verder te gaan. De Canadees (6), zondag nog winnaar in Washington, klopte Julien Benneteau. Ook dit duel nam drie sets in beslag: 6-3, 4-6 en 6-4.

Anoniem wifi in Rusland verboden

Anoniem internetten via wifi is er in Russische restaurants, de metro, parken en andere plaatsen niet meer bij. Premier Dmitri Medvedev heeft een decreet ondertekend waarmee dergelijke praktijken verboden zijn, maakte de regering op haar website bekend.

Willen mensen op internet, dan moeten ze zich met hun volledige naam registreren ondersteund door een legitimatiebewijs. Providers zijn volgens de nieuwe regels verantwoordelijk voor de identificatie van wifi-gebruikers. Ook de gebruikte hardware moet worden geregistreerd, aldus het Russische persbureau Itar-Tass op vrijdag.

'Politie gelinkt aan spionagesoftware'

De Nederlandse politie lijkt spionagesoftware af te nemen van Gamma International. Dat hebben hackers ontdekt toen zij inbraken bij het Duits-Britse bedrijf dat geheime software aan overheden en opsporingsautoriteiten verkoopt. Het zou gaan om het omstreden programma FinFisher, schrijft de Volkskrant vrijdag.

Met FinFisher kunnen computers worden geïnfecteerd om op afstand bestanden te kopiëren, screenshots te maken en toetsaanslagen te registreren. Het programma werd onder meer door de overheid van Bahrein gebruikt om de computers van dissidenten te bespioneren gedurende de Arabische Lente. Daar was destijds veel ophef over.

Maar ook de Nederlandse politie lijkt volgens de Volkskrant dus gebruik te maken van de software. In de gehackte klantenbestanden van Gamma International is een versleutelingscode gevonden van een lid van de landelijke politie in Driebergen. De match werd gevonden door de Nederlandse hacker Jurre van Bergen, schrijft de krant.

In Nederland is het op afstand hacken en overnemen van verdachte computers door de politie niet toegestaan. Er is echter een wet in de maak die dat moet veranderen. Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie stelt tegenover de Volkskrant dat het gebruik van spyware onder voorwaarden nu al is toegestaan.

Microsoft kondigt Breath of Life aan

Microsoft heeft Breath of Life aangekondigd, een firstperson puzzelgame voor Xbox One. Het is een ID@Xbox-titel van
Deco Digital & Bevel Studios gemaakt met Unreal Engine 4.

Jij, als de god Pneuma moet vooral nadenken om verder te geraken in deze game. Door goed op te letten in je omgeving moet je uitvinden hoe je bepaalde puzzels kunt oplossen. Bruggen omhoog doen, platformen roteren en enorme deuren openen door te kijken, te analyseren en na te denken, het gaat dus niet om je vaardigheden met de controller.

Breath of Life komt in januari 2015 uit voor Xbox One.

Serena Williams rekent in twee sets af met Safarova

Serena Williams is doorgedrongen tot de kwartfinale van het WTA-toernooi in Montreal. De titelverdedigster versloeg de Tsjechische Lucie Safarova met 7-5 en 6-4. In de kwartfinale treft Williams de Deense Caroline Wozniacki.

De Amerikaanse nummer een van de wereld won het toernooi in Canada al drie keer. Na haar eerste eindzege in 2001 volgden overwinningen in 2011 en 2013.

Twente bevestigt vertrek Promes naar Moskou

Quincy Promes verlaat FC Twente en gaat voetballen voor Spartak Moskou. De 22-jarige aanvaller tekent een vierjarig contract in de Russische hoofdstad, meldt Twente.

Geruchten over de transfer deden al dagenlang de ronde. Welk bedrag Twente voor Promes ontvangt is niet bekendgemaakt. Zijn contract in Enschede liep nog drie jaar door.

Promes is na Dusan Tadic de tweede belangrijke speler die Twente deze zomer verlaat. Daartegenover staat de op handen zijnde komst van PEC Zwolle-middenvelder Kamohelo Mokotjo.

Promes brak vorig seizoen door bij Twente met elf goals in 31 duels. Een jaar eerder werd hij nog verhuurd aan Go Ahead Eagles. De geboren Amsterdammer debuteerde in maart in het Nederlands elftal in een oefeninterland tegen Frankrijk. Hij werd uiteindelijk niet opgenomen in de WK-selectie.

Ferrer en Dimitrov moeizaam door in Toronto

David Ferrer heeft met de nodige moeite de kwartfinale bereikt van het ATP-toernooi in Toronto. De als vijfde geplaatste Spanjaard won donderdag in drie sets van de Kroaat Ivan Dodig: 1-6, 6-3 en 6-3.

Tommy Robredo (17) maakte het Grigor DImitrov (7) lastig. De Bulgaar moest drie sets lang vechten voor wat hij waard was, maar won wel van de Spanjaard: 5-7, 7-5 en 6-4.

Kevin Anderson, die Stanislas Wawrinka eerder op de dag uitschakelde, is de volgende opponent van Dimitrov. Ferrer neemt het op tegen Roger Federer (2) of Marin Cilic (15).

Casey Hudson verlaat BioWare

Gameontwikkelaar BioWare moet verder zonder een belangrijke kracht. Casey Hudson, project director van onder meer de Mass Effect-serie en Star Wars: Knight of the Old Republic, heeft besloten de studio te verlaten. Dat meldt BioWare op haar website.

In een blogpost meldt Hudson dat hij toe is aan een adempauze en dat hij op zoek gaat naar een nieuw doel in zijn leven. Wat hij in de toekomst gaat doen is nog onbekend.

"After what already feels like a lifetime of extraordinary experiences, I have decided to hit the reset button and move on from BioWare. I’ll take a much needed break, get perspective on what I really want to do with the next phase of my life, and eventually, take on a new set of challenges."

"Though there’s never an easy time to make a change like this, I believe this is the best time for it. The foundation of our new IP in Edmonton is complete, and the team is ready to move forward into pre-production on a title that I think will redefine interactive entertainment. Development for the next Mass Effect game is well underway, with stunning assets and playable builds that prove the team is ready to deliver the best Mass Effect experience to date. And the Dragon Age: Inquisition team is putting the final touches on a truly ambitious title with some of the most beautiful visuals I’ve seen in a game."

"But while I feel that the time has come, this is without a doubt the most difficult decision of my career. BioWare is as magical a place today as it was when I started. The projects we are working on are some of the most exciting and prestigious in the world. The talent in our teams is second to none. And the people here are some of my closest friends. I’ve spent more time with many of you than my own family, and I have enjoyed every day of it.”

Hudson was bij BioWare bezig met een nieuw IP. Op de afgelopen E3 in Los Angeles was hij nog degene die gamers een blik schonk van deze game.


Casey Hudson (bron: BioWare)

Eerste experts komen terug in Nederland

De eerste 135 politiemensen en militairen die actief waren in het gebied van de vliegramp in het oosten van Oekraïne, keren vrijdag terug in Nederland. De Nederlandse, Australische en Maleisische forensisch experts en marechaussees landen rond 15.00 uur op vliegbasis Eindhoven.

Twee vliegtuigen, een Nederlandse C-130 Hercules en een Australische C-17 Globemaster, brengen de leden van de repatriëringsmissie over van Charkov naar Nederland. Ze worden daar welkom geheten door de Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp, korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie en Steve Lancaster van de Australische politie.

De experts werkten de afgelopen dagen vanuit een uitvalsbasis in Soledar. Maar omdat het op en rond de crashsite te onveilig voor hen is, is woensdag besloten om het zoeken naar menselijke resten en bezittingen van de slachtoffers van de vliegramp voorlopig te staken. In het rampgebied wordt gevochten tussen pro-Russische rebellen en het Oekraïense leger.

Eerste experts komen terug in Nederland
Eerste experts komen terug in Nederland (Foto: ANP)

Sony legt het bijltje erbij neer

Sony gaat nog even verder met het teasen van wat sneeuw, ijs en een hakbijl. Hoogstwaarschijnlijk gaat het om de horrorgame Until Dawn, waar we na de aankondiging van twee jaar geleden niets meer gezien hebben.

In het spel ben je met wat vrienden een weekendje weg naar een berghut in de sneeuw en gebeuren er andere dingen dan dat er normaal op een vakantie gebeuren. Dus geen onfatsoenlijke Russen, luidruchtige dronken Britten, maar meer de Blair Witch Project-achtige zaken.

We moeten nog even wachten tot dinsdag voordat we het honderd procent zeker weten, want 's avonds is de persconferentie van Sony in Keulen.

Om het geheugen wat op te frissen:

Al 300 vrachtwagens retour door sancties

De Russische sancties op landbouwgoederen laten zich direct voelen. Ongeveer 300 vrachtwagens met goederen die onder de sancties vallen mochten omkeren bij de Russische grens vertelde Gert Mulder, directeur van branchevereniging het GroentenFruit Huis tegen de NOS. De importbeperkingen duren een jaar.

Een aantal vrachtwagens zal met de geweigerde lading naar Nederland terugkeren. Er zijn ook handelaren die proberen de lading onderweg ergens te slijten. Dit zal dan niet de beoogde prijzen opleveren maar veel minder. Gert zegt verder dat de sancties niet binnen het normale ondernemersrisico vallen en het verlies daarom gedeeld moet worden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt nu nog geen mededelingen te doen over een sanctieverliescompensatie voor de ondernemers. De Nederlandse regering wil de gevolgen van de sancties eerst in Europees verband bespreken. Hiervoor wordt na het weekend een Europese werkgroep opgezet. Daarna wordt besloten wanneer er een extra vergadering komt om een Europees antwoord te formuleren op de Russische sancties.

Eurocommissaris van handel Karel De Gucht zegt dat Brussel een fonds van 400 miljoen euro heeft om de gedupeerde agrarische sector te compenseren. Volgens de eurocommissaris is Rusland twintig jaar na de val van het communisme nog steeds niet in staat om zelf de broek op te houden en zal het zelf ook te lijden hebben onder de sancties.

Gebruik je reet in Borderlands: The Pre-Sequel

2K Australië en Gearbox vertellen ons meer in dit tweede deel van 'The Making of' Borderlands: The Presequel. Het verhaal, nieuwe wapens, Vault Hunters en de buttstomp komen langs in onderstaande video.

Omdat de zwaartekracht een nieuwe dimensie geeft in de gameplay was de studio bang dat men maar zou blijven rondzweven. Om dat tegen te gaan is er een krachtige vaardigheid geintroduceerd op de maan van Pandora: buttstomp. Van grote hoogte kwak je neer en krijgen tegenstanders in de straal schade. Er zijn zelfs extra bonussen om bijvoorbeeld vuur of electriciteit te genreren als je neerkomt. Samen met bijvoorbeeld de nieuwe wapens zoals de laser- en cryowapens zorgt dat voor nieuwe mogelijkheden om je tegenstanders in te maken.

Borderlands: The Pre-Sequel komt 14 oktober uit op pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

Pest Poetin: ideeën voor actie tegen boycot

Onder het motto Pest Poetin inventariseren de regionale kranten van De Persdienst wat Nederlanders kunnen doen om een statement te maken tegen de Russische boycot van Europese producten.

In een artikel dat vrijdag verschijnt, worden alvast wat suggesties gedaan: geen wodka meer kopen, 'patriottisch consumeren', dus veel tomaten van eigen bodem inslaan, veel taarten en cakes bakken en tosti's eten om van de boter- en kaasberg af te komen, en niet meer naar wedstrijden van Vitesse gaan (de club is eigendom van de Russische multimiljardair Alexander Tsjigirinski).

De verwarming een graadje lager zetten heeft weinig zin: maar 6 procent van het in Nederland gebruikte gas komt uit Rusland, aldus de kranten. Ook het mijden van de tankstations van Lukoil heeft een keerzijde. De pompstations worden beheerd door Nederlanders die er hun boterham mee verdienen.

De boycot van Europese voedselproducten gaat volgens de Russische premier Dmitri Medvedev zeker een jaar duren.

Pest Poetin: ideeën voor actie tegen boycot
Pest Poetin: ideeën voor actie tegen boycot (Foto: ANP)

Sopraan Cristina Deutekom (82) overleden

Cristina Deutekom, een van Nederlands grootste opera-zangeressen, is donderdag na een kort ziekbed overleden in het VU-ziekenhuis in haar geboorteplaats Amsterdam. Dat heeft haar voormalig manager bekendgemaakt. De wereldberoemde sopraan is 82 jaar geworden.

Deutekom maakte zaterdag een ongelukkige val, raakte in een coma en overleed afgelopen avond in het ziekenhuis. Volgens haar oud-manager Pieter Alferink was ze tot het einde van haar leven "geestelijk goed bij".

Deutekom kreeg internationale bekendheid met een optreden in de Staatsopera van München in 1966. Drie jaar later was ze als Koningin van de Nacht te horen in de Metropolitan in New York, met een lovende recensie van The New York Times na afloop.

Critici prezen haar om haar grote bereik en soepele stem, maar ze stond ook bekend om haar passie en overgave tijdens het zingen.

Gedurende haar loopbaan werkte ze met beroemde dirigenten en zangers als Riccardo Muti, Renato Bruson, Nicolai Gedda, Placido Domingo, Ruggero Raimondi, Luciano Pavarotti, Alfredo Kraus, Elisabeth Schwarzkopf en José Carreras.

Na een zangcarrière van bijna 25 jaar zette ze op de laatste dag van 1986 abrupt een punt achter haar loopbaan. Ze had problemen met haar gezondheid.

In oktober 2011 kreeg 'La Deutekom' met een galaconcert een eerbetoon in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.

Sopraan Cristina Deutekom (82) overleden
Sopraan Cristina Deutekom (82) overleden (Foto: ANP)

'Hamas executeert voormalige woordvoerder'

Hamas heeft de voormalige woordvoerder van de beweging Ayman Taha laten executeren. Volgens Palestijnse mediaberichten is hij wegens spionage en corruptie veroordeeld. Hij werd in februari dit jaar gearresteerd op beschuldiging van corruptie.

Het lichaam van Taha is volgens het Palestijnse persbureau Maan donderdag binnengebracht in het al-Shifa ziekenhuis in Gazastad. Volgens de krant al-Quds werd hij drie dagen eerder door een Hamasmoordcommando doodgeschoten. Hij zou ter dood veroordeeld zijn wegens corruptie en"spionage voor een Arabisch land".

Ayman Taha was zoon van een van de medeoprichters van Hamas, Mohammed Taha. Hij werkte als geldkoerier voor de beweging en trad later op als woordvoerder. Hij maakte geregeld deel uit van onderhandelingsdelegaties, hij gold ook als verbindingsman met de Egyptische geheime dienst.

Link

Zal ik het doen? vroeg hij zich af. Er liep een zweetdruppeltje vanaf zijn voorhoofd langs zijn slaap. Snel klikte hij onder in beeld naar een andere toepassing: een site over recepten. Morgen ging hij iets doen met de snijbonen die nog in de groentelade van de koelkast lagen. Voorzichtig keek hij achter zich. Zijn vrouw was televisie aan het kijken. Met haar benen omhoog liggend op de bank had ze het zich comfortabel gemaakt. Ze zat met haar rug naar hem toe. Op het grote scherm zag hij beelden van een glooiend landschap vol bonte landerijen. Een zoveelste rustieke Britse detectiveserie, wist hij. Hij draaide zich weer naar de computer en schakelde terug naar de mail.

Mogelijk sabotage kerncentrale van Doel

De Belgische energieproducent Electrabel vermoedt kwade opzet bij een defect in een kernreactor in Doel, aan de Schelde bij Antwerpen. Het bedrijf onderzoekt met de bevoegde autoriteiten welke verdere stappen te ondernemen. Dat heeft Electrabel laten weten via Twitter.

De kerncentrale viel dinsdag stil door een technisch defect. Door een lek in een leiding van smeerolie was in het niet-nucleaire gedeelte van de centrale een stoomturbine oververhit geraakt. Electrabel heeft aanwijzingen dat hieraan een 'bewuste manuele handeling' vooraf is gegaan.

Electrabel onderzoekt hoe groot de schade is alvorens te beslissen wanneer reactor nummer 4 in Doel weer kan opstarten.

Een andere reactor van de centrale, Doel 3, is al in maart stilgelegd, samen met Tihange 2 in Wallonië. Die drie reactoren samen zijn goed voor een derde van de stroomproductie in België, schrijft de Vlaamse omroep VRT.

Suárez Navarro roept Sharapova halt toe in Montreal

Maria Sharapova is in de derde ronde van het WTA-toernooi in Montreal uitgeschakeld. De winnares van Roland Garros werd donderdag gevloerd door de als veertiende geplaatste Carla Suárez Navarro: 6-2, 4-6 en 6-2.

Sharapova (4) heeft na haar zege in Parijs nog niet veel potten kunnen breken. Op Wimbledon moest de Russin al na vier rondes naar huis na een nederlaag tegen Angelique Kerber. De Spaanse Suárez Navarro treft de Duitse, mocht zij Venus Williams verslaan, in de kwartfinale.

Petra Kvitova (2) was de tweede hooggeplaatste speler die eruit vloog. De Tsjechische moest buigen voor Ekaterina Makarova. De Russin was met 6-4, 1-6 en 6-2 te sterk voor de Wimbledon-winnares.

Caroline Wozniacki (11) wist gemakkelijk de volgende ronde te halen in Montreal. De Deense versloeg de Amerikaanse qualifier Shelby Rogers, die vorige maand nog de finale bereikte in Bad Gastein. Het werd 6-1 en 6-0. Serena Williams (1) of Lucie Safarova (15) is Wozniacki's opponente in de kwartfinale.

Danielson soleert naar zege in Utah

Tom Danielson heeft op fraaie wijze de vierde etappe van de Ronde van Utah gewonnen. De Amerikaan van Garmin-Sharp liet Chris Horner op de Powder Mountain achter zich en soleerde naar de zege. Danielson nam de gele leiderstrui over van de Sloveen Jure Kocjan.

De Belg Ben Hermans wist in de pittige slotklim bij Horner te geraken en kwam vlak voor de Amerikaan over de eindstreep, op een kleine minuut van Danielson. Belkin-renner Wilco Kelderman werd zesde.

Hermans en Horner volgen Danielson ook in het klassement op een kleine minuut. Kelderman heeft op de zesde plek ruim twee minuten achterstand. Oud-tourwinaar Cadel Evans staat negende.

De Ronde van Utah duurt tot en met zondag.

Batman v Superman wordt waarschijnlijk anti-Superman

De nieuwe DC-film Batman v Superman: Dawn of Justice kon wel eens een anti-Superman film gaan worden. Dit hebben anonieme bronnen laten weten.

"Er zal zich in de film naar alle waarschijnlijkheid een groot protest oprichten richting een nog onbekend feit. Bruce Wayne offert zich vervolgens op om de mensheid te redden van een grote ramp. Wanneer Clark Kent weigert dit (ook) te doen, richt het protest zich op Superman."

Wanneer dit waar blijkt te zijn, zou het misschien wel eens tot de Justice League-film kunnen gaan duren voordat Kent zijn naam weer kan zuiveren. Voor deze film staat nog geen releasejaar.

Gisteren werd bekendgemaakt dat de film verplaatst wordt om een eventueel conflict met de Marvel-film, Captain America 3, te voorkomen. De nieuwe releasedatum is 25 maart 2016.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.