FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 16 april 2012

Tegel voor voicemailreportage Eenvandaag

Eenvandaag heeft maandagavond De Tegel in de categorie Nieuws gewonnen. Het actualiteitenprogramma kreeg de journalistenprijs voor de reportage over de eenvoudige manier waarop voicemails van politici konden worden afgeluisterd.

De reportage werd gemaakt door Sander 't Sas en Jan Born. Hoofdredacteur Jan Kriek reageert verheugd. "Het winnen van de Tegel zie ik als een kroon op het werk. Natuurlijk in eerste instantie voor Jan en Sander, maar ik zie het ook als een teken van waardering voor de hele redactie en de journalistieke groei van het programma", zegt hij in een reactie.

De Tegels werden maandag uitgereikt tijdens het Feest voor de Journalistiek in het Lucent Danstheater in Den Haag. De prijzen worden sinds 2007 uitgereikt.

Brabantse ontuchtpleger aangehouden

Met de aanhouding een 27-jarige ontuchtpleger uit Schijndel denkt de politie minstens vijftien zaken te hebben opgelost. De man viel sinds oktober 2010 meisjes lastig in Schijndel en Sint Oedenrode. Dat meldt de politie.

De Brabander wordt verdacht van poging tot aanranding, het verrichten van onzedelijke handelingen en het doen van onzedelijke voorstellen aan minderjarigen. De meeste slachtoffers waren scholieren van tussen de 13 en 20 jaar oud. Meestal zaten ze op de fiets als de man toesloeg. De verdachte zit vast.

Zwangerschap Barbie verloopt voorspoedig

De zwangerschap van Barbie verloopt zeer voorspoedig. De pasgetrouwde realityster, die eigenlijk Samantha de Jong heet, maakte eind vorig jaar bekend in verwachting te zijn van haar eerste kindje.

"Ik heb nergens last meer van, niet meer misselijk", zei ze maandagavond in RTL Boulevard. "Ik heb vlak voor vertrek nog een echo gehad: alles zit erop en eraan, dus het groeit gewoon heel erg goed."

Barbie trouwde op 1 april met haar Michael, wat was te zien in de reallifesoap Barbie's Bruiloft. De twee zijn net teruggekeerd van een tiendaagse huwelijksreis in Mexico.

Dode vrouw gevonden in woning Den Haag

De politie heeft zondag het lichaam van een dode vrouw gevonden in een woning in Den Haag. Het 72-jarige slachtoffer is vermoedelijk door geweld om het leven gebracht, meldt de politie maandagavond.

Een bekende van de vrouw waarschuwde zondag de politie omdat ze geen contact met haar vriendin kreeg. Agenten troffen de al overleden vrouw in haar huis aan de Loosduinseweg aan.

De politie heeft daarna een onderzoek ingesteld. Hoe de vrouw is omgekomen is nog niet duidelijk. Naar verwachting vindt woensdag sectie op het lichaam van het slachtoffer plaats. Ook is nog niet duidelijk wanneer de vrouw is overleden. De politie is op zoek naar getuigen.

Nederlander opgepakt in internationale drugszaak

Een 42-jarige Nederlander is opgepakt voor grote internationale drugshandel via internet en het witwassen van geld. In verschillende andere landen werden nog eens veertien andere verdachten opgepakt, melden de autoriteiten in de Verenigde Staten.

De Nederlander wordt gezien als de leider. Hij werd maandag in zijn huis opgepakt. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie kon dat niet direct bevestigen.

De bende verkocht via een website verschillende soorten drugs, waaronder marihuana, lsd en xtc. Tussen 2007 en 2009 kregen de makers meer dan vijfduizend orders met een totale waarde van meer dan een miljoen dollar binnen uit 34 verschillende landen.

Pulitzer-prijzen toegekend

In de Verenigde Staten zijn maandag de winnaars van de Pulitzer-prijzen bekendgemaakt. De prijs voor fictie werd voor het eerst in 35 jaar aan niemand toegekend.

The pale king van David Foster Wallace, Swamplandia van Karen Russell en Train dreams van Denis Johnson behoorden tot de finalisten, maar kregen uiteindelijk geen van alle een meerderheid van stemmen, zei Sig Gissler, administrator van de prijzen. "Er speelden meerdere factoren meer in deze beslissingen en wij treden niet in detail over waarom een prijs wel of niet wordt toegekend." Het is volgens Gissler wel tien keer eerder voorgekomen dat geen prijs voor fictie werd toegekend, voor het laatst in 1977.

Quiara Alegria Hudes kreeg de dramaprijs voor haar toneelstuk Water by the spoonful, over een militair die terugkeert uit de oorlog in Irak.

Tracy K. Smith won de poëzieprijs voor Life on Mars, de prijs voor non-fictie ging naar The Swerve: How the world became modern van Stephen Greenblatt. John Lewis Gaddis werd onderscheiden voor zijn biografie van George F. Kennan en de prijs voor geschiedenis ging postuum naar Manning Marable, die Malcolm X: A life of reinvention schreef.

De Pulitzer-prijs voor muziek werd toegekend aan Kevin Puts met Silent Night: Opera in two acts.

Plagiaatbeschuldiging bij journalistenprijzen

De uitreiking van De Tegel, een vakprijs voor journalistieke producties, is maandag aan het eind van de avond verstoord door oorlogsverslaggever Arnold Karskens. Hij beschuldigde vanuit het publiek luidkeels Volkskrantverslaggeefster Natalie Righton van plagiaat. Zij was net het podium opgekomen om een prijs in de categorie onderzoeksjournalistiek in ontvangst te nemen.

Karskens lichtte na de uitreiking zijn beschuldiging toe. Volgens hem vertoont een verhaal van Righton, over de kosten van het opleiden van Afghaanse politieagenten door Nederlandse trainers, grote overeenkomsten met een verhaal dat hij maanden eerder schreef. De kop boven het verhaal in de Volkskrant, in november vorig jaar, was 'Kunduz: half miljoen per agent'. Karskens schreef in januari, maanden eerder, een soortgelijk verhaal. "Ik had exact dezelfde berekening gemaakt, onder exact dezelfde kop", aldus de journalist.

Plagiaatbeschuldiging bij journalistenprijzen
Plagiaatbeschuldiging bij journalistenprijzen (Foto: ANP)

Lotus: "Steeds net niet"

Het Lotus F1 Team is met gemengde gevoelens uit China vertrokken. Romain Grosjean behaalde weliswaar een mooie zesde plaats, maar zijn teamgenoot Kimi Räikkönen zag een tweede plaats in rook opgaan. De reden was dat de banden van de Fin versleten waren.

"Het begint steeds frustrerender voor ons te worden. Het is duidelijk dat we zeer dicht bij het behalen van een erg goed resultaat zijn, maar het komt er steeds net niet uit. Twaalf ronden voor het einde van de race hadden we een auto op de tweede plek en een wagen op de vijfde plaats, en hadden we geen pitstops meer te gaan. Maar we bleken helaas iets te agressief te zijn geweest met onze strategie," zei teambaas Eric Boullier.

"Toen we zagen dat een paar coureurs voor een driestopper gingen, dachten we voor een plek op het podium te kunnen gaan, maar we hadden niet verwacht dat de bandenslijtage aan het einde van de race zo'n groot probleem zou zijn. Bij Romain werkte de strategie wel goed, maar bij Kimi niet."

"Het positieve aan dit weekend is dat we zowel in de kwalificatie als in de race een erg goed tempo hadden en dat we met Kimi voor een podiumplek konden gaan. Ook was het erg goed dat Romain zijn eerste volledige race had. Door een langzame pitstop en een foutje tijdens zijn gevecht met Webber verloor hij twee posities, maar hij herstelde zich goed van deze momenten. Zijn snelheid was erg constant."

Afellay keert terug bij Barça tegen Chelsea

Ibrahim Afellay keert voor het eerst sinds zijn zware knieblessure terug in de wedstrijdselectie van FC Barcelona. De aanvallende middenvelder is door trainer Pep Guardiola geselecteerd voor de Champions Leaguewedstrijd van woensdag tegen Chelsea.

Afellay scheurde in september de banden in zijn linkerknie en staat sindsdien aan de kant. Vorige maand kon de international van het Nederlands elftal de groepstraining hervatten. Woensdag werd hij door de medische staf van de Catalanen volledig fit verklaard.


Afellay keert terug bij Barça tegen Chelsea (Foto: Novum)

Doutzen agressief door ongewenste intimiteiten

Doutzen Kroes zou handtastelijke mannen het liefst een klap verkopen. Het 27-jarige model heeft in het verleden wel eens ongewenste intimiteiten ervaren en werd daar erg agressief van.

"Dan heb ik echt zin om ze echt te slaan", biecht ze op voor de camera van Novum Nieuws. "Maar dat gebeurt niet zoveel meer. Nu is het in mijn situatie een beetje anders, omdat ik vaak wel iemand bij me heb, maar het is me wel overkomen dat mensen gewoon aan je kont zitten."

Volgens Kroes kunnen niet alleen mannen soms moeilijk hun handen thuis houden. "Ook vrouwen bij mannen en dat is soms ook zo moeilijk voor mannen, vind ik", zegt ze. "Vrouwen zijn soms ook heel erg brutaal. Wat doe je dan als man? Je kan niet gaan slaan."

Kroes sprak maandag over seksuele voorlichting met de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Ben Knapen. Het model, ambassadeur van Dance4life, overhandigde hem de resultaten van een onderzoek naar de invloed van innovatieve seksuele voorlichting op jongeren.

PSV verwacht deze week antwoord Labyad

PSV krijgt deze week uitsluitsel over de toekomstplannen van Zakaria Labyad, althans zo verwacht de topclub. De middenvelder staat al maanden in de belangstelling van Sporting Lissabon. Labyad zou volgens geruchten al langere tijd mondeling akkoord zijn met Sporting.

De middenvelder wilde echter niets kwijt over de situatie en gaf aan in gesprek te gaan met technisch manager Marcel Brands van PSV. De Eindhovenaren verwachten dat hij snel duidelijkheid verschaft over waar zijn hart ligt. De Marokkaan zou een lucratief aanbod van Sporting op zak hebben. De Portugezen mailden PSV dat zij hem als transfervrij beschouwen, maar vorig jaar werd de optie in zijn contract in Eindhoven nog gelicht. Om alsnog een transfervrije status te bereiken, kan Labyad zijn contract aanvechten bij de arbitragecommissie van de KNVB.

Labyad brak dit seizoen door in de hoofdmacht van PSV. Hij speelde 28 competitieduels en trof vijf keer doel. Twee seizoenen geleden maakte hij zijn debuut in het eerste elftal.

Yong Kim nieuwe president Wereldbank

De Amerikaan Jim Yong Kim is maandag gekozen tot nieuwe president van de Wereldbank. Met de verkiezing van Kim, die door de Amerikaanse president Barack Obama was voorgedragen, blijft de leiding over het instituut in Amerikaanse handen.

Kim werd door de 25 leden van de raad van bestuur gekozen als nieuwe president. De keuze is opvallend. Kim is president van de particuliere universiteit Dartmouth College, terwijl zijn voorgangers figuren uit de politiek, juridische of economische wereld waren. Kim volgt Robert Zoellick op. Die treedt af nu zijn termijn van vijf jaar erop zit.

De Wereldbank zamelt geld in bij de 187 lidstaten en leent geld van investeerders om leningen te verstrekken aan ontwikkelingslanden met een lage rente.


Jim Yong Kim nieuwe president Wereldbank (Foto: Novum)

Nuttige review

Ik kom gewoon uit de jaren dat het nog stoer was om met een halfopengeknoopt shirt -waardoor je weelderige dos borsthaar wappert in de wind- over straat te wandelen, onder begeleiding van een muzikaal toppertje van de Beegees. Dus ik voel mij vrij zelfbewust als ik eens in de zoveel tijd het scheermes tevoorschijn haal, zodat ik mij toch nog enigszins een jeugdig onderdeel van deze maatschappij kan voelen. Nu kun je ook een crème gebruiken, maar als ik zo deze review lees, houd ik het nog maar even bij het mes.

Boonen blijft leider in UCI WorldTour

Tom Boonen heeft nog steeds de leidende positie in de UCI WorldTour. De Belg van Omega Pharma-Quick Step komt voorlopig niet in actie na zijn sterke voorjaar, maar heeft op dit moment een voorsprong van 137 punten op Peter Sagan (366 om 229 punten).

Samuel Sanchez staat inmiddels derde, vlak voor Simon Gerrens. Lieuwe Westra is nog steeds de beste Nederlander op de 14e plaats met 92 punten. Niki Terpstra staat één plaats lager met 90 punten.

Bij de ploegen waren er weinig verschuivingen. Omega Pharma-Quick Step staat eerste, voor de nieuwe nummer twee Liquigas. Katusha staat op de derde plaats. Vacansoleil-DCM is de beste Nederlandse ploeg op de tiende plaats, terwijl Rabobank elfde is met twee puntjes minder.

Zomergasten zonder Brandt Corstius

Jelle Brandt Corstius gaat dit jaar niet opnieuw Zomergasten presenteren. Dat heeft hij maandag bekendgemaakt. Hij wenst zijn opvolger of opvolgster veel succes toe. Of de VPRO al een nieuwe presentator of presentatrice heeft gevonden, wil een woordvoerder van de omroep niet zeggen.

De Ruslandkenner en reisjournalist heeft het zomerprogramma, waarin elke aflevering een gast een diepte-interview ondergaat, twee jaar gepresenteerd. Freek de Jonge, Adriaan van Dis, Joost Zwagerman, Connie Palmen en Joris Luyendijk waren enkele van de presentatoren die Brandt Corstius voorgingen.

Van Persie genomineerd voor beste speler

Robin van Persie is in de race voor de prijs van beste speler in de Premier League. De aanvaller van Arsenal is door de Britse spelersvakbond PFA net als Sergio Agüero, Joe Hart, David Silva (Manchester City), Scott Parker (Tottenham) en Wayne Rooney (Manchester United) genomineerd.

Van Persie, met 27 treffers topscorer van de Premier League, kan de derde Nederlander worden die de prijs ontvangt. Ruud van Nistelrooy (2002) en Dennis Bergkamp (1998) gingen hem voor. De award wordt zondag in Londen uitgereikt.

Sony en Microsoft maken E3-persconferentiedata bekend

Microsoft en Sony hebben beide hun data bekendgemaakt wanneer ze hun E3-persconferentie gaan houden. Microsoft zal starten op de maandag, Sony volgt dinsdagnacht en Nintendo komt dinsdagavond aan de beurt.

  • 4 juni - Microsoft - 19.00 uur
  • 5 juni - Ubisoft - 0.00 uur
  • 5 juni - Sony - 03.00 uur
  • 5 juni - Nintendo - 18.00 uur

FOK!games zal dit jaar met twee man aanwezig zijn tijdens de beursdagen in Los Angeles. Naast verslag van de beursvloer kun je een hoop nieuws verwachten op de site en natuurlijk de jaarlijkse Live Blogs tijdens de persconferenties. Wil je op de hoogte blijven van al het E3-nieuws de komende tijd op FOK!games, bekijk dan deze pagina. Wil je discussiëren over de E3, neem dan een kijkje in dit forumtopic.

Super Mario Kart met je hometrainer

De ultieme oplossing voor gamers die fit willen worden is gemaakt. In onderstaand filmpje zien we hoe een hometrainer is aangepast om op je SNES-console te werken met Super Mario Kart.

Het is de bedoeling om een bepaalde snelheid aan te houden op de hometrainer om gas te blijven geven in het spel. Op het stuur zijn speciale knopjes gemaakt voor de speciale aanvallen in het spel. Alleen de fiets is aangepast, de SNES-console en het spel zijn origineel.

Anarchy Reigns online-mode trailer

De nieuwe Japanse Anarchy Reigns-trailer showt de online multiplayermodi. Er is keuze uit de standaard Death-Match, Cage-Match en Battle-Royal. De meeste modi zijn tot vier spelers met uitzondering van de Battle-Royal waarin je met zestien spelers het veld onveilig kunt maken.

Anarchy Reigns komt uit op PlayStation 3 en Xbox 360. De releasedatum voor beide platforms staat gepland op 6 juli dit jaar.

Altijd je Battlefield 3-stats op zak

iOS krijgt een app om je Battlefield 3-stats bij te houden. De EA Battlelog is de officiële app gemaakt door EA. Deze app geeft je toegang tot jouw eigen stats en die van je vrienden net als je Unlocks, Leaderboards, Battlefeed en Com Center.

Bij de Unlocks kun je zien wat je allemaal hebt vrijgespeeld voor elke klasse en wat het volgende dat je gaat vrijspelen. De Leaderboards kun je, net als in Battlelog zelf, sorteren op vrienden en iedereen die het spel ook speelt. Battlefeed laat je zien wat jij en je vrienden allemaal uitspoken. De Com Center is de chat waar je live met je Battlefield 3-vrienden kunt chatten om de volgende multiplayer match te plannen.

De EA Battlelog App is vanaf nu gratis te downloaden in de App Store.

BattleLog

Microsoft gaat meer geld verdienen aan Xbox Live-abonnees

Microsoft gaat gaat aan het eind van 2012 een nieuwe strategie implementeren om 'meer geld te verdienen' aan abonnees op Xbox Live. Dit blijkt uit een online cv via het sociale netwerk LinkedIn van een medewerker van het bedrijf.

Praveen Rutnam, group product planner bij Microsoft, heeft op zijn LinkedIn-cv aangegeven dat hij 'een strategie heeft ontwikkeld om meer geld te verdienen aan de Xbox Live-abonnees'. De strategie zou in 2012 met de feestdagen van kracht moeten zijn.

Wat de strategie verder precies gaat inhouden is tot op heden nog onbekend. Wel is eerder al bekend geworden dat Microsoft af wil stappen van het systeem met Microsoft Points. Dit zijn punten die je kunt kopen, waarmee je vervolgens spellen en updates in de Xbox Live Marketplace kunt aanschaffen. Microsoft zou dit willen gaan vervangen door aankopen in de online winkel met normale valuta, een systeem dat concurrent Sony al gebruikt in haar PlayStation Store.

Een andere, meer basale strategie zou zijn dat Microsoft de prijzen in de Xbox Live Marketplace gaat verhogen. Gezien het feit dat veel spellen zowel voor Xbox 360 als PlayStation 3 uitkomen lijkt dit een onlogische stap.

Er valt op dit moment niet veel meer te doen dan te speculeren en verder af te wachten tot Microsoft met mededelingen komt over de blijkbaar aanstaande nieuwe strategie.

Episch Mario Lego-project van start

Zachary Pollock houdt van LEGO en van Mario. Deze twee wil hij combineren in een episch kunstwerk van de loodgieter en hij heeft daar 21.000 dollar voor nodig om alle LEGO-stenen aan te schaffen.

Pollock heeft daarom een Kickstarter-project opgezet en legt uit wat hij wil maken. Hij wil namelijk het volledige eerste level van Mario in LEGO namaken in panelen aan de muur. Op onderstaande foto is het eerste paneel al te zien maar er moeten er nog 59 van bijkomen. Hij hoopt over een maand genoeg geld te hebben voor alle LEGO-stenen en op tijd klaar te zijn voor een LEGO-conventie komende oktober. Na de conventie wil Pollock zijn werk meenemen en tentoonstellen op andere beurzen.

Meer informatie over het project kan je hier bekijken.

Mario

Udinese ontfermt zich over gehandicapte zus Morosini

Udinese gaat zich ontfermen over de gehandicapte zus van Piermario Morosini, die afgelopen weekend tijdens de competitiewedstrijd tegen Pescara (Serie B) om het leven kwam. Dit heeft aanvoerder Antonio di Natale vandaag bekend gemaakt.

Morosini heeft in zijn korte leven veel tegenslagen gekend. Zo verloor hij zijn ouders al op jonge leeftijd. Zijn jongere broertje pleegde daarop zelfmoord, waarna hij met zijn gehandicapte zus overbleef.

"We kennen de situatie rond de zus van Piermario. Het team, de club en Udinese for life beseffen dat ze dringend hulp nodig heeft. Financieel en emotioneel. Ze heeft ons nodig en we willen haar graag helpen. Dat doen we voor haar én voor Mario", liet Di Natale in een reactie weten.

Ook de voorzitter van Livorno, Aldo Spinelli, heeft inmiddels laten weten de zus van Morosini te willen steunen. De 25-jarige voetballer speelde dit seizoen op huurbasis voor de club uit Toscaanse havenstad. Daarnaast maakte de ploeg eerder vandaag ook bekend rugnummer 25 nooit meer te gebruiken.

Hamstringblessure voor Boilesen

Het zit Nicolai Boilesen dit seizoen zeker niet mee. De Deense verdediger van Ajax, die dit seizoen slechts vier competitiewedstrijden speelde, is geveld door een blessure aan zijn hamstring.

Boilesen was nog maar net hersteld van een spierblessure, dus men kan stellen dat dit een enorme streep door de rekening van de Deen is. Het was de bedoeling dat de jonge verdediger volgende week maandag zijn rentree bij Jong Ajax zou maken, maar dit gaat nu dus niet door.

Het is nog onduidelijk hoelang Boilesen ditmaal aan de kant staat. "De ware aard van de blessure moet nog blijken", liet trainer Frank de Boer in een korte reactie weten. "Maar dit is heel erg triest voor Nicolai."

Ook het EK voetbal lijkt voor Boilesen in het gedrang te komen. In het afgelopen jaar speelde de verdediger zijn eerste wedstrijden voor Denemarken en streed samen met Simon Poulsen van AZ voor de positie van linksback. Door de nieuwe tegenvaller is het nog onzeker of de jonge voetballer in Polen en Oekraïne kan gaan schitteren.

[Upd] 'Ajax wil Moisander, Narsingh en Schöne aantrekken'

De strijd om de titel in de Eredivisie is nog niet gestreden, maar Ajax is al volop bezig met het samenstellen van de selectie voor volgend seizoen. Volgens De Telegraaf heeft de koploper drie versterkingen op het oog: Niklas Moisander, Luciano Narsingh en Lasse Schöne.

AZ'er Moisander zou Jan Vertonghen, die aast op een transfer naar het buitenland, moeten opvolgen. Narsingh van sc Heerenveen was afgelopen winter al in beeld bij de Amsterdammers en is dat nog steeds. Schöne kan rekenen op de interesse van Feyenoord, FC Twente en Schalke 04, maar zou het liefst naar Ajax vertrekken. De transfervrije N.E.C.'er moet de selectie van de hoofdstedelingen breder maken, zodat trainer Frank de Boer tijdens een blessuregolf als die van dit seizoen, niet direct hoeft terug te vallen op onervaren jeugdspelers.

Met een versterkt Ajax wil De Boer een gooi doen naar het bereiken van de knock out-fase in de Champions League, mocht het kampioenschap worden binnengesleept. Daar lijkt gezien de voorsprong van zes punten op nummers twee AZ en Feyenoord, nauwelijks twijfel over te bestaan.

Update:

De berichten dat Ajax interesse zou hebben in Niklas Moisander lijken uit de lucht gegrepen. De Amsterdammers hebben laten weten geen interesse te hebben in de verdediger van AZ. Luciano Narsingh kan daarentegen wel op de interesse rekenen van Ajax. Ook Lasse Schöne staat in de belangstelling, maar de Deense middenvelder komt alleen in beeld als Nicolai Lodeiro of Ismail Aissati aan het eind van dit seizoen zal vertrekken.

Ajax pikt talent op uit Heerenveen

Robert van Koesveld speelt per 1 juli 2012 in het tenue van Ajax. De 17-jarige verdediger komt over van sc Heerenveen. Het talent tekent in Amsterdam een verbintenis tot medio 2015. Hij groeide in Heerenveen al uit tot jeugdinternational. Voordat hij naar Friesland trok, speelde de jongeling voor Quick in zijn geboortestad Den Haag.

"Wij zien in hem een speler die zeer interessant is voor Ajax", zegt hoofd opleidingen Wim Jonk op de officiële website van Ajax. "In verdedigend en opbouwend opzicht is het een speler voor de toekomst. Deze jongen verdient veel aandacht. Wij hebben specialisten in huis die hem naar een hoger niveau kunnen brengen. Als hij het goed doet, komt hij volgend seizoen in de A1."

Van Koesveld toonde zich eveneens content met de overstap. "Dit is heel mooi," sprak Van Koesveld na de ondertekening. "Dit is voor mij een stap hogerop. Ik heb er niet lang over nagedacht, wel heb ik met veel mensen gesproken over mijn keuze. Bij Ajax kan ik mij nog verder ontwikkelen." 

[UPD] 'EA ontslaat 500 tot 1000 man personeel'

[Update 19:35 uur] Joystiq heeft een verklaring van EA gekregen waarin aangegeven wordt dat er geen ontslagen gepland zijn. Volgens het bedrijf zijn ze nog op zoek naar honderden nieuwe werknemers. EA verwacht aan het einde van het jaar nog meer personeel in dienst te hebben.

"EA is growing and looking to hire hundreds of people for our digital, console, mobile and social games. Like all game companies, we make occasional adjustments to resize teams as projects are completed and new priorities are established. Overall, we expect that headcount will be up at the end of this year."

[Originele bericht] Verschillende bronnen binnen Electronic Arts hebben bij Derek Andersen van Startup Grind aangegeven dat er binnenkort 500-1000 mensen ontslagen zullen gaan vallen. Deze ontslagronde stond gepland voor vorige week maar is uitgesteld naar binnenkort.

Het gaat hier om zo'n vijf tot elf procent van het volledige personeelsbestand van EA. De exacte reden voor de mogelijke ontslagen is niet bekendgemaakt maar EA heeft een niet al te best jaar achter de rug, financieel gezien. Zo heeft de gehele campagne na de launch van Battlefield 3 meer dan $30 miljoen gekost en lijken het aantal abonnementen die nodig zijn om Star Wars: The Old Republic draaiende te houden te dalen. Daarnaast is er veel geld gespendeerd aan de overname van Popcap en is er een hoge pief van EA opgestapt vorig jaar.

Wanneer en of de ontslagronde echt gaat komen is nog even afwachten.

15.000 Tomahawk-kills in Black Ops

Je hebt mensen die houden ervan om hun vijanden te vernederen. Zo ook Machinima-medewerker 'Trix' die het gelukt is om 15.000 kills te maken met de Tomahawk in Call of Duty: Black Ops.

Hieronder kun je een filmpje bekijken met de activiteiten van Trix van afgelopen week. Ze is niet alleen goed met een handbijl maar ook met haar mes zoals je kunt zien. Nummer 15.000 kun je in het filmpje hieronder bekijken rond de 3:56.

Nooit meer nummer 25 voor Livorno

Bij Serie B-club Livorno zal nooit meer een voetballer met nummer 25 spelen. Dat meldt zij maandag. De Italiaanse club heeft die beslissing genomen als eerbetoon aan Piermario Morosini. De zaterdag tijdens het duel met Pescara aan een hartaanval overleden middenvelder had dat cijfer als rugnummer.

Udinese, de club die Morosini aan Livorno verhuurde, maakt ondertussen bekend Morosini's zus de rest van haar leven financieel te ondersteunen. De gehandicapte vrouw is alleen overgebleven na de dood van haar broer. Eerder verloor zij al haar ouders en pleegde een andere broer zelfmoord.

'Dost naar München voor transfergesprek'

Bas Dost staat volgens de Leeuwarder Courant in de belangstelling van een club uit de Bundesliga. De krant schrijft maandag dat Dost zondag met zaakwaarnemer Henk Nienhuis naar München is gegaan om te praten met een onbekende club. Volgens Voetbal International gaat het om VfL Wolfsburg.

Eerder toonde VfB Stuttgart al interesse in de 22-jarige spits. Bas Dost verruilde in 2010 Heracles Almelo voor sc Heerenveen. Al na een half jaar toonde Ajax interesse, maar een transfer ketste uiteindelijk net af. Dost kwam in zijn eerste seizoen bij de Friezen tot dertien goals, maar deze jaargang staat de teller al op 28.

In Heerenveen heeft Dost nog een contract tot medio 2015. Naast Stuttgart werd onlangs ook het Engelse Aston Villa genoemd als belangstellende club. Daar is Arthur Numan tegenwoordig scout.

Vermiste zeezeiler weer terecht

De Nederlandse zeezeiler die sinds zaterdag vermist was op de Indische Oceaan voor de oostkust van Afrika is weer terecht. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken maandagavond gezegd.

Wat er precies is gebeurd, is niet duidelijk. Een vliegtuig van de Europese anti-piratenmissie in Djibouti ontdekte de Nederlander en zijn zes buitenlandse medeopvarenden maandag. De groep was met een Zuid-Afrikaans zeilschip onderweg van het eiland Mayotte naar de havenplaats Pemba in het noorden van Mozambique. Daar komen ze naar verwachting later maandag alsnog aan.

Thuistenue Oranje op EK volledig oranje

Het Nederlands elftal voetbalt de 'thuiswedstrijden' op het Europees kampioenschap in een volledig oranje tenue. Dat heeft shirtsponsor Nike maandag bekendgemaakt. Het sportmerk presenteerde eerder al het zwarte uittenue van het Nederlands elftal voor de eindronde in Polen en Oekraïne.

Het oranje tenue van de formatie van bondscoach Bert van Marwijk is milieuvriendelijk en bevat gemiddeld 13 gerecyclede plastic flessen. Het oranje shirt is opgesierd met donkeroranje prints aan de linker bovenkant en rechter onderkant. Dat refereert aan de sjerp op het eerste shirt van het Nederlands elftal uit 1904.

VS willen geld van Nederland voor Afghanistan

De Verenigde Staten willen dat Nederland en andere NAVO-lidstaten ook na 2014 blijven betalen voor de Afghaanse strijdkrachten en politieagenten, en het liefst meer dan nu. De Amerikanen zullen hun bondgenoten komende woensdag en donderdag tijdens NAVO-beraad in Brussel onder druk zetten om over de brug te komen.

De VS-ambassadeur bij de NAVO, Ivo Daalder, benadrukt dat zijn land momenteel minstens 90 procent van de kosten voor de opbouw van de Afghaanse veiligheidstroepen draagt. Het gaat dit jaar om 12,6 miljard dollar. Dat kunnen we niet eenzijdig blijven doen, aldus de topdiplomaat van Nederlandse komaf.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, en haar landgenoot op Defensie, Leon Panetta, zullen de kwestie aankaarten op de zogenoemde jumboraad met hun collega's uit de overige 27 NAVO-lidstaten. Voor Nederland zijn Uri Rosenthal en Hans Hillen aanwezig.

Afghanistan is een van de belangrijkste onderwerpen op de agenda in Brussel. Op de NAVO-top volgende maand in Chicago moeten de knopen worden doorgehakt over de internationale inspanningen na 2014.

Het is de bedoeling dat eind 2014 het vertrek van de buitenlandse troepen uit Afghanistan is afgerond, waarna de Afghanen zelf voor hun veiligheid moeten zorgen. De VS verwachten van alle partners een financiële inspanning om de toekomst van leger en politie vanaf 2015 te verzekeren. De Afghaanse president Hamid Karzai schatte onlangs dat jaarlijks 4,1 miljard dollar nodig is.

Dragon's Dogma-demo komt volgende week

Capcom heeft vandaag bekendgemaakt dat volgende week dinsdag de demo van Dragon's Dogma op Xbox Live beschikbaar is. De dag daarna komt de demo naar PlayStation 3. In de demo kunnen we aan de slag met twee personages.

Het zal mogelijk zijn om je eigen personage te maken en drie pawns te gebruiken die met je meereizen. In één van de twee avonturen van de demo zal de speler een melee-vechter zijn die ondergrondse tunnels en kamers moet doorkruisen en een Chimera moet bevechten. Dit deel van de demo is een proloog en zal zich afspelen voor het grote verhaal in de volledige game.

In het andere deel van de demo zal de speler de Strider mogen uitproberen in de vlaktes van Gransys. Striders zijn bekwaam met de boog en met messen. Deze zal je ook nodig hebben als je het opneemt tegen een Griffin. Dragon's Dogma komt 25 mei uit voor PS3 en Xbox 360.

[OKT] Waterpolodames spelen gelijk tegen Canada

De Nederlandse waterpolovrouwen hebben hun tweede duel bij het olympisch kwalificatietoernooi in Triëst niet in winst om kunnen zetten. De regerend olympisch kampioen speelde met 11-11 gelijk tegen Canada.

Na twee periodes stonden de vrouwen van Mauro Maugeri nog 4-6 achter, maar vlak voor tijd werd die achterstand omgebogen in een 11-10 voorsprong. Vijf seconden voor tijd wisten de Noord-Amerikaansen toch nog gelijk te maken.

Het eerste duel werd door de vrouwen met grote cijfers gewonnen van Brazilië, waardoor een plek bij de eerste vier in de groep al zeker lijkt. De nummers één tot en met vier van beide poules plaatsen zich voor de kwartfinales, waarvan de winnaars naar de Spelen in Londen gaan.

Google krijgt boete van 25.000 dollar

De Amerikaanse telecomwaakhond, de Federal Communications Commission (FCC), heeft technologiebedrijf Google een boete van 25.000 dollar opgelegd. Google hinderde volgens de FCC een onderzoek naar de manier waarop het bedrijf data verzamelde terwijl het foto's maakte voor Google Streetview.

Google heeft volgens de FCC moedwillig het onderzoek gefrustreerd en vertraagd. Zo reageerde Google niet op verzoeken om informatie en documenten.

Een technicus van Google die de software ontwierp om de data te verzamelen en op te slaan is gedagvaard. Met een beroep op zijn zwijgrecht weigerde hij te getuigen tegen Google.

In een verklaring zei Google het niet eens te zijn met de beschrijving die de FCC van de samenwerking heeft gegeven. Google zei een antwoord te hebben ingediend.

Relatie Bridget Maasland ten einde

Bridget Maasland is weer vrijgezel. De presentatrice heeft afgelopen weekeinde een punt gezet achter haar relatie met de jurist Pieter van Schaik, met wie ze sinds vorig jaar samen was.

"Het is heel triest", maakte Bridget de breuk maandagavond zelf bekend in RTL Boulevard. De relatie van de twee was toe aan een volgende stap, maar 'die volgende stap die voel ik even niet', legde de presentatrice uit.

De 37-jarige Bridget heeft een zoon uit een eerdere relatie, de 3-jarige Mees. Voorheen had ze iets met onder anderen Johnny de Mol.

Afsluitend gesprek Opstelten en politiebonden

De politievakbonden en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) bekijken dinsdag of zij de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de politie weer oppakken. De twee partijen voeren dan een afrondend gesprek over het conflict dat in februari ontstond, meldt politievakbond ACP maandag.

De onderhandelaars van de bonden willen dinsdag van Opstelten duidelijkheid krijgen op vragen over de financiële uitwerking van bepaalde zaken. Waar dat precies over gaat, willen de bonden nog niet kwijt.

De minister en de bonden praten sinds vorige week informeel met elkaar over het oplossen van het conflict. Sinds de onderhandelingen vastliepen, voeren politiemedewerkers actie. Zo werd de start van de Amstel Gold Race zondag aangegrepen om de aandacht te vestigen op de vastgelopen onderhandelingen.


Afsluitend gesprek Opstelten en politiebonden (Foto: Novum)

Butter zevende op marathon Boston

Michel Butter is maandag zevende geworden tijdens de marathon van Boston. Hij zette een tijd van 2:16.38 neer. De zege ging naar Wesley Korir uit Kenia die 2:12.40 nodig had voor de 42,195 kilometer. Korir liep in de laatste kilometers 26 seconden weg bij zijn landgenoot Levy Matebo. Zeven tellen daar weer achter zorgde Bernard Kipyego voor een volledig Keniaans podium.

Bij de vrouwen gingen de ereplaatsen ook naar de Kenianen. Sharon Cherop was in 2:31.50 de snelste en bleef daarmee Jemima Jelagat Sumgong slechts twee tellen voor. Georgina Rono was in 2:33.09 de nummer drie.

Arrestaties na wilde achtervolging

De politie heeft maandagmiddag twee mannen aangehouden na een achtervolging op hoge snelheid over de A2 en A10. Waarom de twee zo'n haast hadden, is nog niet duidelijk. Wel reed de bestuurder zonder rijbewijs, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

Een motoragent wilde de auto van de twee controleren bij een tankstation aan de A2 vlakbij Breukelen. De mannen gingen er echter met hoge snelheid vandoor. Met snelheden tot 190 kilometer per uur raasde de auto richting Amsterdam, waarbij het verkeer enkele keren over de vluchtstrook werd ingehaald.

Op de A10 aangekomen verlieten zij de snelweg ter hoogte van de Vrije Universiteit, waarna de mannen hun weg vervolgden over onder meer fietspaden en trottoirs. Op de Amstelveenseweg kon een van de achtervolgende politieauto's de auto klemzetten tegen een verkeerslicht.

De bestuurder nam daarna de benen en verstopte zich in de bosjes. Daar werd hij even later gearresteerd. De andere inzittende kon in de auto worden gepakt. De twee blijven voorlopig vastzitten.

VN-panel tikt Denen op vingers om racisme

Een panel van de Verenigde Naties heeft kritiek geleverd op Denemarken, dat geen behoorlijk onderzoek heeft gedaan naar een incident in 2004 waarin twee leden van een Iraaks vluchtelingengezin door 35 jongeren racistisch bejegend en mishandeld werden.

Vier aanvallers werden veroordeeld wegens geweldpleging, vandalisme en verboden wapenbezit, maar volgens de VN-Commissie voor de Eliminering van Rassendiscriminatie liet de Deense politie na het racistische karakter van de aanval te onderzoeken. Het gezin moest na het geweld hun huis in de oostelijke stad Soro ontvluchten. Volgens het panel hebben de Deense autoriteiten het gezin onvoldoende bescherming geboden en komt het gezin schadevergoeding toe.

Het panel in Genève monitort de naleving van de Internationale Conventie voor de Eliminering van Alle Vormen van Rassendiscriminatie. Een publieke terechtwijzing als die van maandag krijgt Denemarken zelden.

Beste Yu-Gi-Oh!-speler bekend

Zondagavond, eerste Paasdag heeft Peter Groß de Yu-Gi-Oh! Championship Series (YCS) gewonnen dat georganiseerd was door Konami. Hij heeft onder andere een Notebook, een speciale Yu-Gi-Oh!-kaart en toegang tot de kwalificaties in 2012 gewonnen voor het volgende toernooi.

Groß laat hiermee 430 deelnemers achter zich. Groß heeft gewonnen door het Chaos Dragons-deck aan te passen naar zijn eigen smaak. De nummer twee van het kampioenschap vocht met het Dino Rabbit-deck maar dat mocht niet baten want de 'Lightpulsar Dragon' van Groß beëindigde het gevecht en daarmee het toernooi.

Van 6 tot en met 8 juli zal in Milaan het Europese kampioenschap beslist worden, misschien zien we deze vier onderstaande, oh zo gelukkige prijswinnaars, wel weer terug.

Yu-Gi-Oh!De gelukkige prijswinnaars met helemaal rechts Peter Groß (FOTO: Konami)

Ook Tilburg op de bres voor illegale stagiair

Na de gemeente Amsterdam moet ook Tilburg illegale jongeren stage kunnen laten lopen. Dat staat in een motie van linkse partijen die maandag wordt ingediend. Het verzoek aan het gemeentebestuur is ondertekend door PvdA, GroenLinks, D66 en de SP. Samen vormen die partijen met 23 van de 45 zetels een nipte meerderheid.

De indieners vinden dat stages bij het onderwijs horen waar illegale kinderen recht op hebben. Tilburg moet het 'goede voorbeeld' geven en ervoor zorgen dat 'iedereen in Tilburg de mogelijkheid krijgt om zijn of haar opleiding via de reguliere weg af te ronden', stellen zij.

Amsterdam kwam enkele weken geleden hard in aanvaring met minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) over het aannemen van illegale stagiaires. Volgens Kamp overtreedt de gemeente daarmee de wet en hij heeft de inspectie de opdracht gegeven streng te controleren. Kamp ziet het lopen van een stage als werken, en dat mogen illegalen niet.

Opnieuw problemen bij Vodafone

Klanten van Vodafone ondervinden nog steeds hinder van de storing die begin deze maand ontstond. Maandag melden klanten dat ze niet kunnen bellen, wildvreemde mensen aan de lijn krijgen en dat sms'jes niet aankomen. Vodafone kent het probleem en werkt aan een oplossing, zo laat het bedrijf weten. De omvang van de storing is niet bekend.

Vorige week liet Vodafone weten dat klanten volgende maand vier dagen gratis mogen bellen en sms'en binnen Nederland. Klanten met een data-abonnement voor tablets krijgen tien procent korting op hun abonnement in de maand mei.

De storing, waarvan honderdduizenden mensen last hebben gehad, was het gevolg van een brand in een centrale in Rotterdam op 4 april. Het herstel van het netwerk vorderde zeer traag, waardoor het netwerk pas een week na de brand weer naar behoren functioneerde. Klaarblijkelijk zijn nog niet alle problemen opgelost.

Enquête over geschikte huisdieren

De overheid gaat een lijst opstellen van zoogdieren die geschikt zijn om als huisdier te worden gehouden. Om er achter te komen welke dieren daarvoor in aanmerking komen, start staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) een enquête, maakte zijn ministerie maandag bekend.

Houders van zoogdieren, experts, opvangcentra en dierenliefhebbers wordt gevraagd om de vragenlijst in te vullen. Deze informatie wordt gebruikt door onderzoekers van de Universiteit Wageningen, die betrokken is bij het samenstellen van de lijst. Of dieren op de lijst worden geplaatst, hangt af van de vraag of hun gezondheid wordt geschaad.

Het betreffende dier moet zijn 'natuurlijke gedragsbehoeftes' kunnen uitoefenen en er mogen geen 'ongewenste welzijns- en gezondheidsproblemen' ontstaan, aldus de bewindsman. Het is bedoeling dat de lijst per 1 januari in werking treedt.

Gebrselassie stopt na FBK-Games

Haile Gebrselassie zal tijdens de FBK-Games in Hengelo eind mei zijn loopbaan beëindigen. Hij zal daar aan de tien kilometer deelnemen.

De 38-jarige Ethiopiër heeft een imposante loopbaan achter de rug. Hij werd op de tien kilometer tweemaal olympisch en viermaal wereldkampioen. De laatste jaren richtte hij zich op de Marathon, maar wist zich niet te plaatsen voor de Olympische Spelen.

Fabrice Muamba verlaat ziekenhuis

Bolton Wanderers-middenvelder Fabrice Muamba is maandag uit het ziekenhuis ontslagen. Dat meldt zijn club. De in Zaïre geboren Engelsman werd half maart tijdens de kwartfinale van de FA Cup die zijn ploeg tegen Tottenham Hotspur speelde getroffen door een hartaanval. Sindsdien lag hij in een Londens ziekenhuis.

Muamba stelt 'uiteraard erg blij' te zijn om naar huis te mogen en bedankt al het personeel van het Londen Chest Hospital. "Nu ik uit het ziekenhuis ben, kijk ik er naar uit om verder aan mijn herstel te werken en tijd met mijn familie door te brengen."

Bolton-manager Owen Coyle noemt de nieuwe stap in het herstel van Muamba 'fantastisch nieuws'. "Iedereen op de club is dolgelukkig."

Het ontslag van Muamba komt twee dagen nadat in Italië Piermario Morosini aan een hartaanval bezweek tijdens een wedstrijd van zijn club Livorno. Die situatie deed sterk denken aan die van Muamba.


Fabrice Muamba verlaat ziekenhuis (Foto: Novum)

Kleinsma en Kooijman maken filmdebuut

Simone Kleinsma en Jan Kooijman hebben rollen bemachtigd in de Nederlandse speelfilm Verliefd op Ibiza. Beiden maken met deze film hun debuut op het witte doek. Dat laat producent A-Film maandag weten.

De 53-jarige Kleinsma is vooral bekend als zangeres en musicalster en was onder meer te zien in de musicals Les Misérables, Mamma Mia! en Sunset Boulevard en de komedieserie Kees & Co. De 31-jarige Kooijman is vooral bekend van zijn rol als Danny de Jong in de soap Goede Tijden, Slechte Tijden en is sinds 2009 vast jurylid in het populaire dansprogramma So You Think You Can Dance.

De film wordt een ensemblefilm met tien bekende acteurs. Vorig jaar werd al bekend dat dj Armin van Buuren ook in de film gaat spelen en gaat coproduceren. De opnames gaan in mei van start.

In Verliefd op Ibiza jagen verschillende Nederlandse stellen hun geluk na op het bekende Spaanse vakantie-eiland. De film staat onder regie van Johan Nijenhuis, die ook coproduceert. Het scenario is van Annelou Verboon en Maarten Lebens.


Kleinsma en Kooijman maken filmdebuut (Foto: Novum)

Amsterdam vreest rellen bij bezoek Turkse president

Amsterdam heeft extra veiligheidsmaatregelen genomen rond het staatsbezoek van de Turkse president Abdullah Gül. De stad hoopt dat een confrontatie tussen Amsterdamse Koerden en Turken zo uitblijft, meldt de gemeente maandag.

Voor alle negen locaties die Gül later deze week bezoekt heeft burgemeester Eberhard van der Laan een noodverordening afgekondigd. De politie mag daardoor preventief fouilleren. Vorig najaar kwam het herhaaldelijk tot rellen tussen Turken en Koerden, onder meer in Amsterdam.

Koningin Beatrix ontvangt Gül dinsdag in het Koninklijk Paleis op de Dam. Bij het monument op de Dam wordt later een krans gelegd in gezelschap van premier Mark Rutte (VVD) en burgemeester Van der Laan. Het bezoek van Gül duurt tot donderdag.

Rockband Status Quo begint filmcarrière

De mannen van de Britse rockband Status Quo gaan hun speelfilmdebuut maken met een actiefilm. De opnames van het negentig minuten durende Bula Quo! starten deze zomer in Fiji. De film bevat twaalf liedjes van de band, schrijft de Britse krant The Daily Telegraph.

"Toen ik hoorde dat we ergens gaan filmen waar het warm is, was ik meteen van de partij", zegt de 63-jarige Rick Parfitt, die samen met de 62-jarige Francis Rossi al 47 jaar de kern van de band vormt. "Dit is een fantastische kans voor ons om iets nieuws te gaan doen en we vinden het ontzettend spannend."

De vijfmansformatie, met hits als Caroline en Down Down op hun naam, speelt zichzelf. Jon Lovitz, bekend van The Wedding Singer, is ook in de film te zien evenals Craig Fairbass, bekend van de Britse soap Eastenders.

De film wordt geregisseerd door Stuart St Paul, die ook het scenario voor zijn rekening neemt. Hij heeft in de Britse filmindustrie zowat alles gedaan, waaronder stunts, productie, regie en acteren. Hij werkte ook mee aan de clip Wild Boys van Duran Duran.

St Paul werkte in Hollywood als stuntman aan onder meer Aliens uit 1986 en Batman uit 1989. De bandleden kennen St Paul al van toen ze in 2005 zichzelf speelden in een aflevering van de Britse soap Coronation Street, waar St Paul ook aan meewerkte.

"We hebben al eens geacteerd in Coronation Street, een van de grootste shows op aarde, dus deze film wordt voor ons een peulenschil, aldus ons management", zegt de 62-jarige frontman Francis Rossi gekscherend.

Bolu Quo!, vernoemd naar een traditionele Fijiaanse begroeting, moet volgend jaar in de Britse bioscoop verschijnen. Of de film ook in Nederland verschijnt, is nog onbekend.


Rockband Status Quo begint filmcarrière (Foto: Novum)

Geschorst SP-deelraadslid vertrekt uit politiek

Het geschorste deelraadslid voor de SP in Amsterdam-West Pascal Smit keert niet meer terug in de politiek. Dat heeft hij tegen een verslaggever van de website Geenstijl gezegd. Smit werd vrijdag door zijn partij gestraft voor zijn uitlatingen via Facebook over Jort Kelder en premier Mark Rutte.

Verschillende partijgenoten onder wie partijleider Emile Roemer namen al publiekelijk afstand van de uitspraken van Smit. Zaterdag zei Smit al op zijn Facebook-pagina dat zijn doodswensen niet gemeend waren.

Smit geeft tegenover Geenstijl toe dat hij 'iets heel doms had gedaan'. Dit kwam omdat hij naar eigen zeggen 'een slechte dag had'. Hij bood zijn excuses aan aan Rutte en Kelder en zei dat hij nooit meer terug zal keren in de politiek.

OM wil 9,4 miljoen terug van Vestia-manager

Het Openbaar Ministerie claimt 9,4 miljoen euro terug van de aangehouden Vestia-topman Marcel de V.. Hij wordt verdacht van fraude. Een betrouwbare bron heeft dat maandag bevestigd.

De V. was bij de woningstichting verantwoordelijk voor het kopen van risicovolle derivaten, financiële producten die Vestia moesten verzekeren tegen rentestijgingen op grote leningen. Doordat de rente daalde, moest Vestia geld bijstorten. De woningstichting kwam daardoor in grote financiële problemen.

Een woordvoerder van het bedrijf sprak maandag tegen dat het bedrijf op omvallen zou staan.

OM wil 9,4 miljoen terug van Vestia-manager
OM wil 9,4 miljoen terug van Vestia-manager (Foto: ANP)

VVD steunt schrappen verbod op godslastering niet

De VVD steunt het wetsvoorstel om het verbod op godslastering uit het wetboek van strafrecht te halen niet langer. Het wetsvoorstel om het verbod te schrappen wordt nu nog slechts ingediend door D66 en de SP.

D66, VVD en de SP dienden het wetsvoorstel aanvankelijk samen in. Doordat Fred Teeven namens de VVD toetrad tot het kabinet verviel zijn handtekening.

De VVD liet lange tijd in het midden of het nieuwe Kamerlid dat het onderwerp vrijheid van meningsuiting in zijn portefeuille heeft zijn handtekening zou gaan zetten. D66-Kamerlid Boris van der Ham heeft maandag de Kamervoorzitter laten weten dat de VVD geen vervanger voor Teeven aanwijst.

Volgens een woordvoerder van de VVD moet het voorstel eerst met de fractie worden besproken voordat er een oordeel over kan worden geveld. "Die afweging is nu nog niet gemaakt." Volgens de zegsvrouw is er 'op dit moment geen inhoudelijke lijn'.

De D66'er denkt dat de VVD het voorstel niet langer steunt vanwege de vermeende afspraken die het kabinet heeft met de SGP. "Eerder al trok de VVD haar steun aan het wetsvoorstel om koopzondagen vrij te laten aan gemeenten in. Ook keurde de VVD goed dat trouwambtenaren huwelijken mogen blijven weigeren aan homoseksuele en lesbische paren. Waar trekt Rutte de liberale grens?", vraagt Van der Ham zich af.

De discussie over het verbod op godslastering speelt al geruime tijd. Na de moord op Theo van Gogh in 2004 wilde toenmalig minister van Justitie Piet Hein Donner (CDA) het slapende artikel uit het wetboek van strafrecht dat godslastering verbiedt nieuw leven inblazen. Dit leidde tot een golf van verontwaardiging, voornamelijk uit de hoek van de seculiere partijen.

Met het nieuwe wetsvoorstel wilden de VVD, D66 en SP de vrijheid van meningsuiting juist verruimen, maar de steun van de VVD lijkt nu dus van de baan.

Lindsay Lohan slaat advies rechter in de wind

Lindsay Lohan heeft het advies van haar rechter genegeerd en is afgelopen weekend toch gaan feesten op het Amerikaanse muziekfestival Coachella. Dat schrijft entertainmentsite TMZ.

Rechter Stephanie Sautner had de actrice, die sinds eind vorige maand van haar proeftijd af is, op het hart gedrukt clubs te vermijden en niet te gaan feesten. Volgens een ingewijde vindt Lohan echter dat een muziekfestival geen club is en dat ze het advies daarom dus niet in de wind slaat.

De 25-jarige Lohan ging in eerdere jaren ook naar het festival in Californië en snapt daarom de ophef niet. Ook zegt de actrice dat ze geen alcohol heeft gedronken: ze kan zich naar eigen zeggen beheersen, ook op plekken waar de verleidingen groot zijn.

Eerder deze maand kwam het feestgedrag van Lohan ook in het nieuws, omdat een vrouw beweerde door de actrice te zijn aangevlogen tijdens het stappen. Lindsay zegt echter dat ze die avond thuis televisie zat te kijken. De politie onderzoekt momenteel wat er precies is gebeurd.

Tiener bedreigt kinderen met balletjespistool

Een 12-jarige jongen heeft zondagmiddag in Zaltbommel een groepje kinderen bedreigd met een balletjespistool. De tiener is verhoord, laat de politie weten.

Het groepje kinderen van tussen de 8 en 12 jaar waren aan het eind van de middag aan het spelen in een speeltuin in de Auke Mollemastraat. De tiener, een bekende van de spelende kinderen, kwam op ze af en bedreigde hen met het balletjespistool.

Toen agenten bij de jongen op bezoek gingen om het neppistool in beslag te nemen zei hij het ding te hebben weggegooid. De politie zegt alle slachtoffers en getuigen nog voor een tweede keer te gaan horen.

Huta Galung door in Challenger Rome

Jesse Huta Galung heeft maandag de tweede ronde van het challengertoernooi in Rome bereikt. Op het Italiaanse gravel was de tennisser uit het Limburgse Heel met 6-2 en 6-2 te sterk voor Vincenzo Santopadre uit Italië. In de volgende ronde ontmoet Huta Galung de Fransman Adrian Mannarino (6) of Filip Krajinovic uit Servië.

In Rome doen ook Igor Sijsling en Thomas Schoorel mee. Sijsling is als vierde geplaatst en neemt het in de eerste ronde op tegen de Italiaan Simone Vagnozzi. Schoorel is als achtste ingeschaald. De Amsterdammer, die vorige week in het Turkse Mersin nog tot de halve finale reikte, heeft Florent Serra uit Frankrijk als opponent.

Wegverbreding deel A12 eerder klaar

De verbreding van de A12 tussen Utrecht Lunetten en Veenendaal is naar verwachting een halfjaar eerder klaar dan gepland, al na de zomer. Dat heeft minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) maandag gezegd bij de viering van het 75-jarig bestaan van de snelweg.

Met de nieuwe rijstroken en spitsstroken kan er anderhalf tot twee keer zoveel verkeer over dit deel van de A12. Volgens de minister levert dat in de spits een tijdwinst van tien tot vijftien minuten op.

In het afgelopen jaar daalde de filedruk op de A12 al met vijftien procent. Op het traject Utrecht-Den Haag nam de filedruk zelfs met meer dan de helft af.

Schultz van Haegen stond maandag met Rijkswaterstaat, Bouwend Nederland en de ANWB stil bij de verjaardag van de snelweg. Zondag was het precies 75 jaar geleden dat de weg tussen Voorburg en Zoetermeer openging. De weg bestond toen uit betonplaten, de vluchtstroken waren bedekt met klinkers.

"De A12 is de oude dame van onze wegen", zei Schultz. "Zij is tevens het symbool van voor hoe wij ons wegennet in de toekomst bereikbaar willen houden."

'Kurt Cobain werkte vlak voor dood aan soloplaat'

Kurt Cobain was kort voor zijn dood bezig met een soloalbum. "Hij werkte samen met verschillende mensen aan een soloplaat", vertelt voormalig Hole-gitarist Eric Erlandson aan de Amerikaanse muziekzender Fuse.

Erlandson kende Cobain via diens vrouw Courtney Love, met wie hij Hole had opgericht. Onlangs bracht Erlandson het boek Letters to Kurt uit over Cobain. "Ik was heel erg enthousiast over de nieuwe nummers die hij aan het maken was", vertelt Erlandson.

De gitarist was erg onder de indruk toen hij Cobain de nieuwe liedjes zag spelen. "Daarom was ik ook heel erg verdrietig toen hij overleed. Ik dacht, er is niet alleen een leven weg, maar ook een boodschap aan de wereld", vertelt de muzikant. "Wie weet wat er met de muziek was gebeurd als hij was blijven leven."

Erlandson heeft de hoop dat het materiaal van Cobain, die in 1994 op 27-jarige leeftijd zelfmoord pleegde, alsnog wordt uitgebracht. Hij heeft vernomen dat daarover wordt gesproken. "Ik hoop dat het ooit wordt uitgebracht voor de fans."


'Kurt Cobain werkte vlak voor dood aan soloplaat' (Foto: Novum)

Agent die voetballer doodschoot niet vervolgd

Het OM heeft besloten de politieman die vorig jaar in mei de 31-jarige amateurvoetballer Michael Koomen doodschoot, niet te vervolgen. De agent zou namelijk in benarde positie een waarschuwingsschot hebben willen lossen.

De hondengeleider had leden van amateurvoetbalclub RKAVIC wegens wangedrag staande gehouden, terwijl ze in Amsterdam hun kampioenschap vierden. Er volgde een confrontatie waarbij de agent viermaal schoot. Het eerste schot was volgens Justitie een waarschuwingsschot en die raakte Koomen dodelijk. Daarna schoot de agent nog driemaal uit noodweer. De broer van Koomen werd hierbij in zijn been geraakt en een andere ploeggenoot in de buik. Koomen wilde de ontstane ruzie sussen, erkent het OM.

Koomens familie legt zich niet bij de beslissing neer en start een artikel 12-procedure om het OM via de rechter te dwingen alsnog tot vervolging over te gaan. "De familie heeft altijd gewild dat rechters zouden oordelen over deze zaak en niet de officier van justitie", aldus hun raadsman.

De agent in kwestie zou overigens geen smetteloos blazoen hebben. Hij heeft de bijnaam Fred Verzet en zou regelmatig hardhandig tegen arrestanten hebben opgetreden. Zijn betrouwbaarheid staat in een andere rechtszaak ter discussie omdat hij met een proces-verbaal zou hebben gerommeld. Dit speelt echter geen rol bij de beoordeling van het OM.

Grote cocaïnevondst in zeecontainer Doetinchem

Bij een transportbedrijf in Doetinchem is maandagochtend 120 kilo drugs aangetroffen in een afgeleverde zeecontainer. Het gaat vermoedelijk om cocaïne. Er is nog niemand aangehouden, laat de politie weten.

Hoe de drugs in de container terecht zijn gekomen is nog onduidelijk. De drugs zijn in beslag genomen en vernietigd. De politie gaat verder met onderzoek.

De politie vond in januari ook al bijna 120 kilo cocaïne in een container in Gaanderen, dat onder de gemeente Doetinchem valt. Toen werd een 49-jarige man aangehouden, hij is inmiddels weer op vrije voeten. De politie kan vanwege nog lopend onderzoek niet zeggen of hij nog verdachte is.

Sprinter Galimzyanov betrapt op epo

Wielrenner Denis Galimzyanov is betrapt op het gebruik van epo. De 25-jarige Russische sprinter van Katusha is voorlopig geschorst, meldt de internationale wielerunie UCI maandag. Galimzyanov blijft geschorst totdat een anti-dopingtribunaal van de Russische wielerbond zijn zaak heeft beoordeeld.

Galimzyanov werd tijdens een controle buiten competitie betrapt. Op 22 maart leverde hij zijn positieve plas in. Galimzyanov, die begin april een rit in het Circuit van de Sarthe won, hangt een schorsing van twee jaar boven het hoofd.

Journalist: "Massa verspilling van brandstof"

Ferrari-coureur Felipe Massa werd gisteren dertiende in de Grand Prix van China. De Braziliaan sprak zelf over een verbetering ten opzichte van de eerste twee races, maar Stefano Mancini, journalist van de Italiaanse krant La Stampa, is heel wat minder mild gestemd.

"Ferrari wil graag een derde auto inschrijven terwijl ze momenteel maar één coureur hebben. De aanwezigheid van Massa is compleet overbodig. Hij scoort geen punten en is puur een verspilling van brandstof," schreef Mancini.

Hij wil echter wel dat de Braziliaan het seizoen afmaakt, want Sauber-coureur Sergio Perez acht nog niet klaar om de vice-wereldkampioen van 2008 op te volgen. "Perez is te jong en te onervaren om de situatie van Ferrari te verbeteren. Het is beter om hem pas aan het einde van dit jaar van Sauber over te nemen."

Real komt in München oude bekende tegen

Real Madrid staat morgen in de Allianz Arena in München tegenover een team dat wordt gecoacht door oude bekende Jupp Heynckes. De Duitser leidde Madrid in 1998 naar hun zevende titel in de Champions League/Europa Cup I. Opmerkelijk feit hierbij is dat Madrid, dat vóór die finale al houder van het record van meeste titels in dat toernooi was, maar liefst 32 jaar op die zevende overwinning moest wachten.

De winst van de Champions League kon echter niet voorkomen dat Real Heynckes ontsloeg. Men had hem gehaald omdat hij als een echte Duitser werd gezien, met een rechtlijnige visie en een streng geloof in de kracht van hiërarchie en discipline. In werkelijkheid was hij zeer vatbaar voor de wensen van de spelersgroep, waarin ondere Panucci, Roberto Carlos en Seedorf de dienst uitmaakten,en veranderde hij naar hun suggesties trainingen en tijdschema's.

De toenmalige president van Real Madrid, Lorenzo Zans, merkte op dat Heynckes niet verder kon gaan met de groep omdat 'de spelersgroep vol zat met sterren die zojuist de Liga hadden gewonnen, en hij niet de nodige discipline aan hen op kon leggen.' Heynckes zelf denkt echter tot op de dag van vandaag dat men hem bij Real niet respecteerde omdat hij niet beroemd genoeg was voor de standaarden van Madrid.

Het duurde een jaar voordat hij weer aan de slag ging als trainer, en na allerlei omzwervingen kwam hij in 2011 uiteindelijk bij Bayern München terecht, alwaar hij een verdeelde spelersgroep tegenkwam na het vertrek van Van Gaal.

In dat team van Bayern, wat erg veel leek op het Madrid van ’97-’98, is Heynckes plotsklaps weer veel volgzamer dan bij voorgaande clubs die hij coachte, zoals Leverkusen en Möchengladbach. 'Om de spelers te pushen is er al Facebook, Twitter en de pers,' zegt hij. 'Ik moet druk van ze af nemen.'

Of deze opvatting zijn vruchten af gaat werpen moet dit seizoen nog blijken; met nog drie wedstrijden te gaan in de Bundesliga staat Bayern op acht punten afstand van koploper Borussia Dortmund. Wél staat het team van Heynckes in de finale van de Duitse beker, en mag het morgen dus aantreden tegen Real Madrid. Heynckes kan dan een begin maken om een tiende Champions League-titel van Madrid in de weg staan.

Jupp Heynckes
Jupp Heynckes (Foto:ANP)

'Nieuwe Mario op E3'

De Spaanse krant El Mundo heeft een interview geplaatst met Miyamoto. Hierin geeft de ontwikkelaar aan dat Ninteno komende E3 een nieuwe Mario-game zal tonen voor de Wii U. De game maakt gebruik van het televisiescherm en het scherm op de controller.

In het interview heeft Miyamoto het ook over andere dingen zoals Nintendo die zich moet klaar gaan maken op zijn pensioen. Miyamoto geeft aan zelf al nieuw, jong talent aangenomen te hebben en die klaar te stomen voor zijn eigen vertrek. Het jonge personeel heeft bijvoorbeeld al verschillende verantwoordelijken die ze delen met Miyamoto.

Miyamoto geeft aan aan verschillende projecten te werken maar zich vooral te focussen op Pikmin 3 en Luigi's Mansion 2. Daarnaast wilt de ontwikkelaar graag nog iets gaan doen met Wii Music waarvan hij weet dat het niet al te best verkocht is.

Seizoen voorbij voor PSV-back Pieters

PSV moet het de rest van het seizoen stellen zonder Erik Pieters. De 23-jarige linkervleugelverdediger onderging maandag een onderzoek in het ziekenhuis. Daaruit bleek dat zijn voet de komende drie weken in het gips moet. Daarna wordt zijn blessure opnieuw bekeken. Of de EK-deelname van Pieter in gevaar komt, is nog niet duidelijk.

Pieters viel vorige week tegen RKC Waalwijk uit met een blessure aan zijn voet. Inmiddels is duidelijk dat hij een haarscheurtje in zijn bot heeft op de plek waar hij eerder een stressfractuur had. Door de blessure miste Pieters de met 3-2 gewonnen competitietopper tegen AZ. Tegen de Alkmaarders werd hij verdienstelijk vervangen door Jetro Willems.

De international stond dit seizoen al enkele maanden aan de kant met een gebroken middenvoetsbeentje in dezelfde voet. Ook toen verving Willems hem.

Crysis 3 is officieel en komt in 2013

EA heeft vandaag bekendgemaakt dat Crysis 3 in de lente van 2013 uit zal komen voor PS3, Xbox 360 en Windows. De game wordt een spannende mix tussen sandbox-gameplay, geavanceerde gevechten en hi-tech wapens voor de mensen en aliens.

Crysis 3 zal in 2047 afspelen in de stad New York en we zien Prophet uit deel twee terugkomen. New York is ingesloten in een Nanodome van de Cell Corporation. Met deze Nanodome en andere wil Cell Corporation de wereld overnemen. Spelers zullen het opnemen tegen Seph en mensen.

EA heeft al bekendgemaakt dat er een speciale 'Hunter'-editie uit zal komen voor pre-orders. In deze versie krijgen spelers eerder toegang tot een nieuwe boog, de 'Hunter'-nanomodule, drie exclusieve dogtags, een skin voor je boog en een voorsprong op je XP in de multiplayer.

Daarnaast zijn er voor specifieke winkels ook specifieke contentpacks, deze bevatten extra's naast de Hunter dingen en de normale game:

  • Stalker-pack: vroege toegang tot een dodelijke shotgun in de multiplayer, inclusief silencer, een skin en twee dogtags.
  • Overkill-pack: vroege toegang tot Typhoon Assault Weapon. een skin en twee dogtags.
  • Predator-pack: vroege toegang tot de Feline Submachine gun en een exclusieve camouflage.

Bekijk de eerste screenshots en de officiële boxart hieronder.

Crysis 3

Crysis 3

Crysis 3

Crysis 3

Crysis 3

Crysis 3

Crysis 3

China wil invloed op Noordpool uitbreiden

China heeft de steun verkregen van Zweden voor het verwerven van de status van permanente waarnemer bij de uit acht lidstaten bestaande Arctische Raad. Dat heeft Beijing maandag bekendgemaakt. Het land hoopt via de raad meer invloed te krijgen in het Noordpoolgebied.

China heeft economische en wetenschappelijke interesse in het gebied, zei de Chinese onderminister van buitenlandse zaken Song Tao. De Volksrepubliek wil in het Noordpoolgebied geothermische bronnen benutten en het noorderlicht onderzoeken. Volgens analisten is het land ook geïnteresseerd in het openen van nieuwe vaarwegen.

Onlangs besloot Denemarken zijn economische betrekkingen met China een hoge prioriteit te geven. Hiervan kan Beijing nu profiteren door zijn aanwezigheid in het gebied uit te breiden. China hoopt binnenkort een overeenkomst te sluiten met Zweden over energiebeheer en milieubescherming. Het aanhalen van de economische banden met IJsland staat ook op de planning.

Tien jaar cel geëist voor bezwangeren dochter

Justitie eist tien jaar cel tegen een vader die zijn eigen dochter bezwangerde. Dat bleek maandag voor de rechtbank in Groningen. Het meisje uit Groningen beviel in maart vorig jaar tijdens een schoolreisje. Een DNA-test wees uit dat de vader het kind heeft verwekt.

Volgens het Openbaar Ministerie misbruikte de man zijn dochter in 2010. Hij staat terecht voor het seksueel misbruiken van persoon jonger dan 12 jaar. De maximale straf daarvoor is twaalf jaar. Zijn dochter was 11 jaar oud ten tijde van het misbruik. Het duurde lang voordat de zaak behandeld kon worden, omdat de verdachte weigerde mee te werken aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum.

De man werd in 1995 ook al eens veroordeeld voor seksueel misbruik. Toen vergreep hij zich aan een andere dochter, die destijds 12 was.

Deense komedie Klovn krijgt Amerikaanse remake

Acteur en scenarist Danny McBride werkt aan een Amerikaanse remake van de Deense film en komedieserie Klovn. Het is nog niet bekend wie Clown gaat regisseren, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. De 35-jarige McBride was vorig jaar te zien in de komedie Your Highness waarvoor hij ook het scenario schreef.

De Deense film gaat over twee vrienden die een feestweekend organiseren waarin ze zo veel mogelijk seks willen hebben met verschillende vrouwen. Als een van de mannen ontdekt dat zijn vriendin zwanger is, probeert hij haar te overtuigen een abortus te laten plegen. Als ultiem bewijs dat hij een rampzalige vader denkt te zijn, neemt hij haar 11-jarige zoontje mee naar het wilde weekend.

In de remake is het jongetje een 13 jaar oud. Over de rest van de plot van de Hollywoodfilm is nog niets bekend. McBride is bezig met het scenario. De Deense komedieserie Klovn liep van 2005 tot 2009. In 2010 kwam de speelfilm uit, die door veel recensenten werd vergeleken met The Hangover.


Deense komedie Klovn krijgt Amerikaanse remake (Foto: Novum)

BREIN gedaagd door Piratenpartij

De Piratenpartij Nederland heeft Stichting BREIN gedagvaard in een zogenaamd executiegeschil. Ze is van mening dat BREIN het ex parte vonnis op oneigenlijke wijze heeft verkregen en daarom zou de executie van het vonnis onmiddellijk opgeschort moeten worden. Ook zou BREIN het vonnis misbruiken om extra eisen te stellen die geen draagkracht kennen.

Ze vindt dat de rechtbank buitenproportioneel heeft gehandeld door de Piratenpartij niet te horen, ondanks uitdrukkelijk verzoek hiertoe. Ook het feit dat de maximale boete die ze zouden moeten betalen vier keer zo hoog ligt als voor de bedrijven XS4ALL en Ziggo stuit op weerzin bij de Piratenpartij. Zoals de partij op haar blog schrijft: "Het effect van het besluit van de rechtbank is een keuze tussen de politieke boodschap uitdragen en een faillissement."

De Piratenpartij verzet zich verder tegen de aanvullende eisen die BREIN stelt op grond van het eerder verkregen vonnis. Ze zal de rechter verzoeken deze te vernietigen. Op het moment dat er een definitieve datum en tijd bekend is van de hoorzitting zal deze bekendgemaakt worden op de website. De Piratenpartij is vol vertrouwen dat ze in haar recht staat.

FOK!filmtips van de dag: Cop vs Killer

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Zo. Het schip van gisteren ligt op de oceaanbodem en wij kunnen ons weer richten op de films die vandaag worden uitgezonden. Op maandag is het aanbod aan films op televisie niet altijd om over naar huis te schrijven, maar vandaag zitten er toch twee juweeltjes van films tussen. De eerste is meteen de FOK!filmtip van de dag: Cop vs Killer. Deze telefilm wordt vanavond om 20:25 uitgezonden op Nederland 3 en gaat over rechercheur Frank Spinola die al geruime tijd samen met zijn team probeert om de topcrimineel Mirko Narain op te pakken. Helaas is Narain hem steeds te snel af. Als Spinola ernstig geprovoceerd wordt door Narain komt zijn eigen gezin in gevaar. De boel escaleert als Spinola ontdekt dat Narain óók een zwakke plek heeft: zijn dochter.

Voor de nachtbrakers is er om 23:55 op TV5 nog de Franse film Je suis le seigneur du château. Deze film speelt in het Bretagne van de jaren zestig en gaat over de tienjarige Thomas die net zijn moeder heeft verloren. Zijn vader neemt daarom een gouvernante aan die een zoon heeft, Charles. Charles' vader wordt vermist in Indochina. De ontmoeting tussen beide ouders is beleeft, die van beide kinderen een regelrechte schok.

Veel plezier!

Bonje Samsom en Jinek om 'hoge middeninkomens'

In het televisieprogramma Jinek op Zondag is presentatrice Eva Jinek in aanvaring gekomen met PvdA-leider Diederik Samsom over de definitie van hoger middeninkomen. Samsom stelt de grens op 50 á 60.000 euro, Jinek doet daar een kleine ton bij.

De presentatrice stelde dat de Partij van de Arbeid de hogere middeninkomens extra hard aan wil pakken, waarop Samsom vroeg waar ze dat vandaan haalde. "Nou, als je vanaf 150.000 euro per jaar verdient ga je zestig procent belasting betalen", antwoorde de voormalige Journaal-lezeres. De PvdA-voorman wierp vervolgens tegen dat dat geen hoger middeninkomen is. "150.000 euro is gewoon een heel hoog salaris", aldus Samsom.

Jinek ging vervolgens door met haar vragenlijst, en stelde dat de hogere middeninkomens voor veel welvaart zorgen in Nederland. Ze vroeg zich af of Samsom niet bang is dat deze mensen afknappen op een hoogste belastingschijf van zestig procent en naar elders verkassen. Samsom verweet de presentatrice daarop dat ze een karikatuur maakt van de PvdA-plannen. "Een hoger middeninkomen is ongeveer vijftig- tot zestigduizend euro. Voor hen verandert er in onze plannen niets", aldus de nieuwbakken leider van de sociaal-democraten.


Fragment met de oneinigheid tussen Jinek en Samsom

DiCaprio weer in harde misdaadfilm in Boston

Leonardo DiCaprio gaat een hoofdrol spelen in de verfilming van het boek Live By Night van de Amerikaanse schrijver Dennis Lehane. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Lehane is vooral bekend van zijn harde misdaadromans die zich afspelen in Boston.

Eerder werden al Lehanes boeken Mystic River, Gone Baby Gone en Shutter Island verfilmd. In de laatste film, geregisseerd door Martin Scorsese, speelde DiCaprio ook de hoofdrol. De onderwereld van Boston is geen onbekend terrein voor de acteur, die ook al te zien was in The Departed, ook van Scorsese.

Het boek, dat dit najaar verschijnt, is het vervolg op The Given Day uit 2008. Dat ging onder meer over de opkomst van vakbonden na de Eerste Wereldoorlog. Naar verluidt gaat Live By Night over de Amerikaanse drooglegging van 1919 tot 1933.

Lehane gaf bij het verschijnen van The Given Day al aan dat het boek minstens twee vervolgen zou krijgen. DiCaprio gaat Live By Night ook coproduceren. Wanneer de film in de bioscoop moet verschijnen is nog onbekend.


DiCaprio weer in harde misdaadfilm in Boston (Foto: Novum)

Scarlett Johansson onder indruk van Anthony Hopkins

Scarlett Johansson heeft veel zin om Anthony Hopkins de rol van Alfred Hitchcock te zien spelen. "Het wordt helemaal geweldig," vertelt de blonde actrice aan het Amerikaanse entertainmentprogramma Access Hollywood. "Ik kan niet wachten."

De 27-jarige Johansson speelt in het drama Alfred Hitchcock and the Making of Psycho de actrice Janet Leigh. Hopkins kruipt in de huid van de regisseur van de klassieker Psycho uit 1960. "Ik heb onlangs een aantal make-uptesten gezien en alleen het zien van Anthony als Hitchcock is al gedenkwaardig."

Johansson moet voor haar rol als Leigh in de douche kruipen voor de legendarische moordscène uit Psycho. "We nemen niet de hele douchescène opnieuw op," laat Johansson weten. De horrorfilm werd een van de bekendste films uit het oeuvre van Hitchcock. De productie van de film ging moeizaam omdat de Britse regisseur lange tijd de financiering niet rond kreeg.

Helen Mirren is in de film te zien als Alma Reville, de vrouw van Hitchcock. Ook Jessica Biel, Toni Colette en Anthony Perkins spelen in de film.De opnamen van Hitchcock and the Making of Psycho beginnen over een paar weken. De film moet volgend jaar in de bioscopen draaien.


Scarlett Johansson onder indruk van Anthony Hopkins (Foto: Novum)

Iron Man 3 krijgt Chinees tintje

Iron Man 3 wordt medegefinancierd door een Chinese filmmaatschappij. DMG Entertainment, een productiemaatschappij in Beijing, liet maandag weten in samenwerking met Disney en diens dochtermaatschappij Marvel de superheldenfilm te gaan produceren. De Chinese producent gaat ook meedenken over het verhaal.

Dit lijkt een volgende stap in het openbreken van de snel groeiende Chinese filmmarkt. Nog altijd wordt het aantal buitenlandse films dat in Chinese bioscopen mag worden vertoond stevig beperkt door de Chinese overheid. DMG Entertainment heeft sterke banden met de Chinese staat, waardoor het quotum kan worden omzeild.

"Onze samenwerking met Disney en Marvel is een mijlpaal in de internationale entertainmentindustrie", zegt Dan Mintz, topman van DMG Entertainment. "Deze film is de eerste samenwerking van China en Hollywood aan een filmreeks die internationaal vele miljarden waard is."

Met hoeveel geld DMG Entertainment in de productie stapt, is niet bekend. Wel moet door inbreng van de Chinese producent het verhaal interessant worden gemaakt voor het Chinese filmpubliek. In het verleden bleken de typisch Amerikaanse verhalen van Hollywoodfilms niet altijd aan te slaan bij Chinese bioscoopgangers.

"We weten dat het Chinese publiek wegloopt met Iron Man", zei Stanley Cheung, topman van Disney in China, op een persconferentie. "We zullen dus een Chinese verhaallijn en andere Chinese elementen toevoegen aan Iron Man 3."

De samenwerking met DMG Entertainment kan een belangrijke stap zijn voor Disney, dat met enorme flops als The Green Lantern vorig jaar en John Carter dit jaar geen beste cijfers kan laten zien. Waar de bioscoopopbrengsten in de Verenigde Staten al twee jaar dalen, is de kaartverkoop in China het afgelopen jaar met een derde gegroeid.

De opnames van Iron Man 3 gaan later dit jaar van start. De film verschijnt volgend jaar in de bioscoop. Iron Man is eerst nog te zien in het superheldenepos The Avengers, dat volgende week woensdag in de Nederlandse bioscopen gaat draaien.


Iron Man 3 krijgt Chinees tintje (Foto: Novum)

Nico Dijkshoorn krijgt Johnny van Doornprijs

Nico Dijkshoorn krijgt de tiende Johnny van Doornprijs voor de Gesproken Letteren. Hij wordt onderscheiden voor de manier waarop hij het voordragen tot onderdeel van zijn schrijverschap heeft gemaakt, maakte Literair Productiehuis Wintertuin maandag bekend.

De jury noemt Dijkshoorn maandag een 'eigentijdse voordrachtskunstenaar pur sang'. "Een dichter en schrijver met een scherpe pen, die de kleine alledaagse werkelijkheid vanuit een verrassende invalshoek weet te beschrijven." Andere winnaars van de prijs waren Simon Vinkenoog, Jules Deelder, Spinvis, Bart Chabot en Tom Lanoye.

Dijkshoorn zegt een groot bewonderaar te zijn van Johnny van Doorn, de in 1991 overleden Arnhemse dichter naar wie de prijs is genoemd. De 51-jarige huisdichter en -voordrager van De Wereld Draait Door neemt de prijs op 2 juni in ontvangst op het festival De Geest Moet Waaien in Arnhem.


Nico Dijkshoorn krijgt Johnny van Doornprijs (Foto: Novum)

Strijd tussen Sudan en Zuid-Sudan escaleert

Gevechten tussen Sudanese en Zuid-Sudanese troepen breiden zich uit langs de grens tussen de twee landen. Dat hebben functionarissen uit beide landen maandag gezegd. In de afgelopen twee weken is er haast onophoudelijk gevochten langs de grens.

Philip Aguer, een woordvoerder van het Zuid-Sudanese leger, zei dat er sprake is van een 'vreselijke escalatie' van het conflict, dat al woedde voordat Zuid-Sudan zich vorig jaar van Sudan afscheidde. Sudan beweerde maandag het stadje Mugum, een bolwerk van Zuid-Sudanese troepen in de Sudanese deelstaat Blauwe Nijl, zondag te hebben ingenomen.

Aguer zei dat er bij luchtaanvallen van Sudan op het betwiste stadje Heglig, nabij de grens met Zuid-Sudan, vijf burgers zijn omgekomen. Voorts raakten negen mensen ernstig gewond en werden olievelden getroffen. Troepen uit Zuid-Sudan veroverden Heglig, gelegen in de Sudanese deelstaat Zuid-Kordofan, woensdag.

Naast de strijd bij Heglig en Mugum werden er volgens Aguer onder meer luchtaanvallen uitgevoerd op Bentiu, een stadje in de Zuid-Sudanese deelstaat Unity. Het geweld heeft zich ook naar andere Zuid-Sudanese deelstaten verspreid, zei Aguer. "Er worden voortdurend bombardementen uitgevoerd door de Sudanese krijgsmacht", zei hij. "Onze troepen verkeren in de opperste staat van paraatheid."

Een woordvoerder van de Sudanese regering sloot vredesonderhandelingen met het zuiden uit. Als Sudan Heglig niet met geweld herovert zou dat een klap zijn voor de nationale eer van het land, zei hij. Sudan trok zich eerder deze maand terug uit geplande gesprekken met het zuiden. "Onze mensen zijn boos", aldus de woordvoerder. "Dit is niet de tijd voor diplomatie. Dit is de tijd om ze (Zuid-Sudan, red.) onder druk te zetten en ze te laten zien dat ze zich onverantwoordelijk gedragen. Dit is oorlog. En onze troepen willen hen een lesje leren."

Criminele jongeren hebben vaker laag IQ

Laagbegaafde jongeren komen aanzienlijk vaker in contact met justitie dan leeftijdsgenoten met een hoger IQ. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschapper Marigo Teeuwen van de Universiteit van Amsterdam in het maandag verschenen rapport Verraderlijk gewoon.

De onderzoekster bekeek 120 dossiers van delinquente jongeren en sprak onder meer met reclasseringswerkers, politie, officieren van justitie en kinderrechters. Zij schatten dat het percentage zwakbegaafde jongeren dat betrokken is bij criminaliteit op dertig tot vijftig procent. Sommigen schatten dit percentage nog hoger in. Exacte gegevens ontbreken.

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg laat maandag weten dat zij de kwestie in de Tweede Kamer aan de orde gaat stellen.

In 2009 vroeg burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb al aandacht voor de vele jonge criminelen met een laag IQ. Met name Antilliaanse en Marokkaanse jongeren die de fout ingingen bleken vaak laagbegaafd te zijn.

FC Twente contracteert Breukers

FC Twente heeft zich voor volgend seizoen versterkt met Tim Breukers. De 24-jarige verdediger komt transfervrij over van Heracles Almelo en tekent voor drie seizoenen met een optie voor nog een jaar.

Op de website van FC Twente zegt Breukers: "Met deze nieuwe stop ga ik een hele mooie uitdaging aan". Maar voor het zover is wil hij eerst met Heracles de play-offs behalen.

Twente coach Steve McLaren is tevreden met deze transfer: "Breukers heeft afgelopen seizoenen een goede ontwikkeling doorgemaakt bij Heracles Almelo. Wij bieden hem bij FC Twente graag de kans zich als voetballer verder te ontwikkelen".

Breukers speelde vijf seizoenen in Almelo en wordt gezien als opvolger van de mogelijk vertrekkende vleugelback Roberto Rosales.

Van Grunsven komt niet voor tiende plaats

Anky van Grunsven maakte afgelopen weekend bekend dat ze met haar paard Salinero toch wil deelnemen aan de Olympische Spelen van 2012 in Londen. De amazone wil graag het olympisch goud met het Nederlands team winnen, want dat is de enige plak die voor haar nog ontbreekt.

"Ik kijk hoever ik kom en hoe fit mijn paard blijft. Nu ziet het er goed uit. Maar ik ga niet naar Londen voor plek tien," zei Van Grunsven die weet dat Salinero al achttien jaar oud is, maar toch op topniveau nog mee kan. "Bovendien hebben we er allebei nog veel plezier in. Toch is alles anders dan vier jaar geleden. Destijds was ik de grote favoriet. Als er nu drie andere Nederlanders beter zijn ga ik niet. Zo simpel ligt het. Als ze me niet nodig hebben ben ik weg."

Ze hoopt dat ze in de olympische selectie van haar man en bondscoach Sjef Janssen kan komen, maar niet ten koste van alles. "Dat is inderdaad heel goed mogelijk. Als in aanloop naar Londen echter blijkt dat het misschien te veel wordt voor Salinero dan houdt het op. Vier jaar geleden was hij veertien. Het moest gebeuren. Ik besef heel goed dat ik nu met een paard van achttien op stap ga. Mijn motivatie is anders."

Van Grunsven won goud in Sydney (2000), Athene (2004) en Beijing (2008). Nu staat ze er anders voor. "Ik heb alles gewonnen. Aan de andere kant weet ik ook dat als het er van komt ik opnieuw het uiterste van mezelf ga vragen. Ik ben heel gedreven. Zo zit ik nu eenmaal in elkaar. Ik ben sinds Hongkong veel bezig met andere dingen. Vooral ook trainen en coachen. Toch kan ik nog niet echt afstand nemen van de wedstrijdsport. Ik blijf super-fanatiek. Maar het echte 'moeten' is er niet meer."

Toch zit ze nog vol ambities. "Ik wil nog steeds grenzen verleggen. Olympisch goud met het team is een van de weinige dingen die ontbreekt op mijn erelijst. Wie weet. Bang om te verliezen ben ik niet. Als ik dat wel was had ik in mijn loopbaan nooit zo veel bereikt. Er zijn altijd wel weer uitdagingen te vinden."

'Cameratoezicht stopt criminelen niet'

Cameratoezicht houdt criminelen maar in beperkte mate af van crimineel gedrag en het veroorzaken van overlast. Dat blijkt uit onderzoek van het onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap van de Politieacademie. Vooral ervaren criminelen zijn goed op de hoogte en kennen de beperkingen van cameratoezicht.

"Daders leren van hun ervaringen met cameratoezicht, wat de effectiviteit op termijn verkleint", staat in het onderzoek, waarvoor 42 criminelen en risicojongeren zijn geïnterviewd. Zij bleken bekend met de locaties van camera's, de technische mogelijkheden, de tijden waarop wordt uitgekeken, de kwaliteit van de beelden en de bruikbaarheid ervan.

Toch is cameratoezicht niet zinloos, melden de onderzoekers. Naast preventie moeten camera's dreigende situaties tijdig signaleren en helpen bij het verzamelen van daderinformatie die de opsporing kan verbeteren. "Door die functies van cameratoezicht te verbinden met het type dader dat in een bepaald gebied voor problemen zorgt, kunnen gerichter keuzes gemaakt worden voor de manier waarop camera's worden ingezet."

Vriend Pippa Middleton richt pistool op paparazzo

Een vriend van Pippa Middleton heeft in Parijs een pistool op een fotograaf gericht. De zus van de Britse prinses Kate zat naast hem in de auto toen hij het vuurwapen tevoorschijn haalde, dat is te zien op foto's die de Britse boulevardkrant The Sun van het incident plaatste.

Pippa zat met drie mannen in een cabriolet en werd achtervolgd door de paparazzi. Een van de mannen besloot om de fotografen te waarschuwen en richtte een pistool op de lens. "Een wapen rondzwaaien in het openbaar is niet alleen illegaal, het is ook heel dom", zegt een beveiligingsexpert desgevraagd.

Het is niet duidelijk of het gaat om een echt pistool, maar ook als het gaat om een nepwapen kan er naar verluidt een straf van maximaal twee jaar boven het hoofd van de man hangen. De fotograaf zou nu aan het overwegen zijn of hij aangifte gaat doen.

Ook Pippa kan door het incident in de problemen komen. "Als ze erbij betrokken was, wordt ze vervolgd. Zeker als je weet dat iemand naast je een wapen gebruikt om mensen te waarschuwen, maak je kans om gearresteerd te worden."

Treinverkeer Ede - Driebergen gestremd

Tussen Ede en Driebergen is voorlopig geen treinverkeer mogelijk. Het treinverkeer werd maandagochtend stilgelegd nadat een zware werktrein door een defect keien tussen de rails meesleepte en liet opspatten. Een deel van deze stenenregen kwam terecht op de A12 waar diverse auto's getroffen werden.

Naast de getroffen auto's werden ook een aantal seinen vernield. Voorlopig is het baanvak buiten gebruik tot het onderzoek is afgerond. Treinverkeer zal pas weer mogelijk zijn als de defecte trein is verwijderd en de seinen zijn gerepareerd. Het is niet duidelijk hoe lang het oponthoud zal duren.

Bij het incident raakte niemand gewond, hoewel de getroffen automobilisten de schrik goed te pakken te hebben. De spoorwegpolitie wil weten hoe het defect aan de trein is veroorzaakt.

DVD: Lijn 32

Naast de opkomst van de Nederlandse kwaliteit komen er ook steeds meer goede Nederlandse dramaseries, zoals A'dam en E.V.A. en Overspel. Veel dramaseries in Nederland zorgen er met gemak voor dat een miljoen kijkers aan de buis gekluisterd zitten. De eerste aflevering van de dramaserie Lijn 32 haalde 1,1 miljoen kijkers, maar dit zakte al snel en de laatste aflevering haalde 'slechts' 614.000 kijkers. 

FA herhaalt pleidooi voor camera's op doellijn

De Engelse voetbalbond FA heeft zich nogmaals uitgesproken voor het invoeren van technische hulpmiddelen, zoals camera's op de doellijn. De bond kan er echter niet zelf over beslissen, meldt de FA maandag in een verklaring.

Een besluit moet worden genomen door de spelregelcommissie IFAB, die de kwestie komende zomer bespreekt. "We wachten de uitkomst af van de volgende vergadering van de IFAB op 2 juli", laat de FA weten.

De discussie over het toestaan van camera's op de doellijn is opgelaaid nadat in het FA Cupduel tussen Chelsea en Tottenham Hotspur een doelpunt onterecht werd goedgekeurd. Een schot van Chelsea-speler Juan Mata werd voor de lijn gekeerd, maar scheidsrechter Martin Atkinson kende een doelpunt toe.

Met GoalRef en Hawkeye zijn er inmiddels twee goedgekeurde systemen beschikbaar. De Premier League hoopt volgend seizoen de doellijntechnologie in te voeren.

De International Football Association Board (IFAB) bestaat naast officials van de FIFA ook uit de voetbalbonden van Engeland, Noord-Ierland, Schotland en Wales.


FA herhaalt pleidooi voor camera's op doellijn (Foto: Novum)

Wachtend op kennis

Zuchtend op een treinperron, kreunen slakend in de supermarktfile en vloekend op het rode stoplicht dat de overtocht over een lege kruising belemmert. De moderne mens is het wachten verleerd. Zo ook mijn vriendin. Afgelopen week sprak ik met haar af om een lezing te bezoeken. We spraken af omstreeks 14.30. Tenminste, dat ´omstreeks´ is de interpretatie die ik graag gebruik voor informele afspraken. Voor haar was ik met mijn aankomsttijd van 14.38 ´rijkelijk laat´. 

Paris Hilton en Afrojack zoenend gespot

Paris Hilton en Afrojack zijn dit weekend zoenend op de gevoelige plaat vastgelegd tijdens het Amerikaanse muziekfestival Coachella. Hoewel de twee nog niet hebben bevestigd dat ze een relatie hebben, blijkt uit kiekjes die de Britse krant The Daily Mail plaatste, dat ze het samen erg gezellig hebben.

Op een foto kust Hilton, gehuld in een hippie-outfit, de kin van Afrojack. Op een ander kiekje zoent Afrojack, die eigenlijk Nick van de Wall heet, een lachende Paris op haar wang.

Van de Wall trad ook op tijdens het festival in Californië. "Gekkenhuis in de tent bij mijn favoriete dj Afrojack", twitterde de 31-jarige blondine over zijn show. Ook de 24-jarige Afrojack genoot van het festival. "Coachella en alle feesten eromheen zijn waanzinnig."

De geruchten dat de twee een relatie hebben, gaan al langer. Hilton en Van de Wall worden regelmatig samen gespot. Eerder had Afrojack een relatie met Gouden Kooi-deelneemster Amanda Balk, die vorige maand beviel van hun dochtertje Vegas.

'Huis Robert M. onterecht doorzocht'

De politie had het huis van Robert M., hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, niet mogen doorzoeken.

Daaraan voorafgaand zijn namelijk niet de juiste regels gevolgd en hiervoor had dus geen toestemming mogen worden verleend. Het gevolg is dan ook dat de toen gevonden gegevensdragers met de door M. gemaakte kinderporno niet als bewijs mogen worden gebruikt.

Dat betoogde M.'s advocaat Tjalling van der Goot maandag voor de rechtbank in Amsterdam. De door M. gemaakte beelden vormen een van de belangrijkste bewijsmiddelen in het proces tegen hem.

'Huis Robert M. onterecht doorzocht'
'Huis Robert M. onterecht doorzocht' (Foto: ANP)

Einde koude lucht in zicht

Aan de poel met koude lucht waar Nederland mee te maken heeft, komt vanaf dinsdag een eind. De temperaturen keren daarmee terug naar normale waarden voor de tijd van het jaar, meldt WeerOnline maandag. Eind deze week stijgt de middagtemperatuur naar vijftien graden. Dinsdag is het met elf graden nog wel fris voor de tijd van het jaar.

De aanvoer van zachtere lucht wordt de komende dagen op gang gebracht door lagedrukgebieden boven de Britse eilanden. Hierdoor komt een zuid- tot zuidwestelijke stroming op gang, waarin zachtere lucht wordt meegenomen. Keerzijde is dat de depressies veel bewolking en regenbuien veroorzaken.

Richting Koninginnedag is er kans op warm en zonnig weer. "Maar dit is met een halve maand vooruit nog zeer onzeker", aldus het weerbedrijf.

De maand april lijkt voor het eerst sinds 1997 kouder te worden dan gemiddeld. De afgelopen jaren was april juist warmer dan normaal. Vorig jaar was de gemiddelde temperatuur ruim 13 graden.

Bleker verdedigt plannen in Zeeland

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) gaat maandagmiddag naar Zeeland om zijn plannen om de Hedwigepolder deels onder water te zetten toe te lichten. De bijeenkomst vindt plaats in het provinciehuis in Middelburg waar alle betrokkenen, voor- en tegenstanders, zijn uitgenodigd, meldt een woordvoerder maandag.

De bewindsman maakte vrijdag bekend dat hij de Hedwigepolder voor een derde onder water wil zetten. Ook drie andere polders worden onder water gezet, om zo de natuur te compenseren die verloren is gegaan bij het uitdiepen van de Westerschelde. Bleker wilde de Hedwigepolder eigenlijk niet onder water zetten, maar dat plan stuitte op verzet bij de Europese Commissie in Brussel.

Het compromis is echter ook al meteen omstreden. De Zeeuwse commissaris van de koningin Karla Peijs (CDA) reageerde kritisch en in de Tweede Kamer bestaat nog geen meerderheid voor de plannen. Gedoogpartij PVV vindt het ontpolderen van de Hedwigepolder onacceptabel. Stichting Red de Polder onderzoekt hoe het plan juridisch kan worden aangevochten en de Vogelbescherming kondigde al een gang naar de rechter aan.


Bleker verdedigt plannen in Zeeland (Foto: Novum)

Regisseur Bill Condon maakt extra opnamen Twilight

Bill Condon gaat in Vancouver extra opnamen maken voor The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2. Dat heeft de regisseur aangekondigd via Facebook. De film gaat in november in première.

"Over een paar weken gaan we terug naar het noorden voor de laatste missende puzzelstukjes", schrijft Condon. Volgens de regisseur worden geen nieuwe scènes of dialogen opgenomen en gaat het vooral om technisch werk met stuntmannen en sommige castleden. Hoofdrolspelers Kristen Stewart en Robert Pattinson zijn ook van de partij.

The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 1 was eind vorig jaar te zien in de Nederlandse bioscopen. Het tweede deel, dat waarschijnlijk het laatste deel is van de Twilight-reeks, brengt het totale aantal Twilight-films op vijf.

Titanic brengt meer dan twee miljard op

De 3D-versie van Titanic heeft ervoor gezorgd dat de romantische film uit 1997 nu in totaal meer dan twee miljard dollar heeft opgeleverd. Alleen de film Avatar heeft ook de grens van twee miljard overschreden. De films zijn allebei geregisseerd door James Cameron.

De sciencefictionfilm Avatar leverde in totaal 2,8 miljard dollar op wereldwijd. Titanic staat nu op 2,03 miljard dollar. Titanic 3D draait sinds 5 april in de Nederlandse bioscopen en ging vorige week in China in première. Daar staat de film bovenaan de bioscooplijsten met een opbrengst van 58 miljoen dollar.

Titanic bracht in 1997 al een recordbedrag van 1,84 miljard dollar op. De film over de liefde tussen de rijke Rose, gespeeld door Kate Winslet, en de gewone Jack, een rol van Leonardo DiCaprio op het zinkende schip Titanic werd beloond met elf Oscars, onder meer voor beste film.


Titanic brengt meer dan twee miljard op (Foto: Novum)

In 2014 meer teams op WK Twenty20 cricket

Het aantal deelnemers aan het WK Twenty20 cricket stijgt in 2014 naar zestien. Dat zijn er vier meer dan bij de mondiale titelstrijd die later dit jaar in Sri Lanka wordt gehouden. De internationale cricketbond ICC besloot tot de uitbreiding na kritiek van de zogeheten associate members. Die kleinere landen, zoals bijvoorbeeld Nederland, Ierland, Canada en Afghanistan, maken nu weinig kans op deelname.

De tien testlanden zijn bij het WK Twenty20 sowieso zeker van deelname, de kleinere landen streden tot voor kort om twee plaatsen. Oranje greep eerder dit jaar naast een ticket voor het WK. Teammanager Ed van Nierop van het Nederlands elftal is daarom blij met de uitbreiding. "Het is prachtig nieuws dat het WK Twenty20 nu bijna een zekerheid voor ons is."

Tegelijkertijd houdt Van Nierop een nare bijsmaak over aan de vergadering van de ICC. Het aantal landen dat aan het gewone WK mee mag doen, gaat na het WK van 2015 omlaag van veertien naar tien landen. "Waarschijnlijk betekent dit dat de testlanden het WK spelen. Wij zijn de nummer elf van de wereld", beseft Van Nierop dat de situatie lastig wordt.

De associate members proberen hun stem gehoord te krijgen, maar de grote landen onder aanvoering van India houden dat tegen. "Daar wordt het meeste geld opgehaald en daaruit worden wij betaald", weet Van Nierop. "Het is alleen wel een vreemde situatie dat je een sport wilt globaliseren, maar het tegelijkertijd vrijwel onmogelijk maakt om het WK te bereiken."

[Premier League] Uitslagen speelronde 34

Afgelopen weekend werd in de Engelse Premier League een inhaalronde afgewerkt. Hieronder vind je een overzicht met uitslagen van de gespeelde wedstrjiden, de stand, de topscorers en het programma voor komend weekend.

Uitslagen speelronde 34:

Thuis Uit Uitslag
Norwich City Manchester City 1-6
Sunderland Wolverhampton Wanderers 0-0
Swansea City Blackburn Rovers 3-0
West Bromwich Albion Queens Park Rangers 1-0
Manchester United Aston Villa 4-0
Arsenal Wigan Athletic ma 16 apr, 21:00 uur


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Manchester United 34 26 4 4 82 82-28
2 Manchester City 34 24 5 5 77 85-27
3 Arsenal 33 20 4 9 64 66-41
4 Tottenham Hotspur 33 17 8 8 59 57-38
5 Newcastle United 33 17 8 8 59 50-42
6 Chelsea 33 16 9 8 57 56-38
7 Everton 33 13 8 12 47 38-34
8 Liverpool 33 12 10 11 46 40-36
9 Sunderland 34 11 10 13 43 42-41
10 Fulham 33 11 10 12 43 43-43
11 Norwich City 34 11 10 13 43 47-58
12 Swansea City 34 11 9 14 42 38-44
13 West Bromwich Albion 34 12 6 16 42 40-47
14 Stoke City 33 11 9 13 42 32-45
15 Aston Villa 33 7 14 12 35 35-48
16 Queens Park Rangers 34 8 7 19 31 38-57
17 Wigan Athletic 33 7 10 16 31 31-57
18 Bolton Wanderers 32 9 2 21 29 36-65
19 Blackburn Rovers 34 7 7 20 28 45-73
20 Wolverhampton Wanderers 34 5 8 21 23 34-73


Topscorers:

# Naam speler Club Aantal doelpunten
1 Robin van Persie Arsenal 27
2 Wayne Rooney Manchester United 24
3 Sergio Agüero Manchester City 21
4 Yakubu Aiyegbeni Everton 16
= Demba Ba Newcastle United 16
= Clint Dempsey Fulham 16
7 Mario Balotelli Manchester City 13
= Edin D¸eko Manchester City 13
= Emmanuel Adebayor Manchester City 13
= Grant Holt Norwich City 13


Programma komende week:

Datum Thuis Uit
za 21 apr, 13:45 uur Arsenal Chelsea
za 21 apr, 16:00 uur Aston Villa Sunderland
za 21 apr, 16:00 uur Blackburn Rovers Norwich City
za 21 apr, 16:00 uur Bolton Wanderers Swansea City
za 21 apr, 16:00 uur Fulham Wigan Athletic
za 21 apr, 16:00 uur Newcastle United Stoke City
za 21 apr, 18:30 uur Queens Park Rangers Tottenham Hotspur
zo 22 apr, 13:30 uur Manchester United Everton
zo 22 apr, 17:00 uur Liverpool West Bromwich Albion
zo 22 apr, 17:00 uur Wolverhampton Wanderers Manchester City

'Kilometervergoeding nu al veel te laag'

Werknemers krijgen al jaren een te lage vergoeding voor de kilometers die zij rijden. Dat meldt vakcentrale MHP maandag. Volgens de berekeningen van de vakcentrale zou de vergoeding vijf cent hoger moeten liggen. In het Catshuis wordt gesproken over een verlaging van de maximaal onbelaste kilometervergoeding van 19 eurocent.

In 2004 is de kilometervergoeding van 28 naar 18 eurocent verlaagd. Dat gebeurde met het argument dat alleen nog de variabele onkosten (benzine, onderhoudskosten) vergoed zouden worden. Sinds die tijd is de maximaal onbelaste kilometervergoeding alleen in 2006 verhoogd naar 19 eurocent. Sinds die tijd is benzine duurder geworden maar is de vergoeding niet gestegen.

Als rekening wordt gehouden met de gestegen brandstofkosten, zou de vergoeding inmiddels 24 cent moeten bedragen, rekent MHP voor. Een werknemer legt dus 5 eurocent per kilometer toe. Een gemiddelde werknemer legt ruim 350 euro per jaar bij, berekent de vakcentrale. In totaal gaat het in Nederland om een bedrag van 120 miljoen euro.

Cruijff wil Ajax laten doorlichten door experts

Johan Cruijff komt in zijn column in De Telegraaf met het idee om Ajax eens goed door te laten lichten door buitenlandse experts. "Dan kom je bij experts uit Amerika, Engeland of Duitsland die weten hoe het in de internationale top werkt", zegt Cruijff.

"Die kunnen de situatie bij Ajax vergelijken met die van bijvoorbeeld Manchester United, wat een bedrijf is, met die van Barcelona, wat een vereniging is, of die van Bayern München wat een soort mix van Manchester en Barcelona is."

Cruijff stapte vrijdag net als Marjan Olfers en Edgar Davids op uit de Raad van Commissarissen van Ajax. Steven ten Have en Paul Römer deden dat eerder al. "Deze RvC was het schoolvoorbeeld van hoe het in een sportorganisatie niet moet." Een toekomstige rol in een RvC ziet Cruijff niet zitten. "Ik heb daar bijna een jaar in gezeten en het zal duidelijk zijn dat ik in dit soort instanties niet thuishoor."

KWF Kankerbestrijding sterkste goede doel

KWF Kankerbestrijding heeft het beste imago van alle goede doelen. Ook is de stichting het bekendste goede doel in Nederland, blijkt maandag uit onderzoek door Hendrik Beerda Brand Consultancy.

CliniClowns en het Rode Kruis staan op plaats twee en drie. Het Wereld Natuur Fonds is favoriet onder jongeren. "Met kanker hebben jongeren wat minder te maken dan volwassenen, daarom staat het KWF daar niet op de eerste plaats", licht onderzoeker Hendrik Beerda toe.

KWF kwam twee jaar geleden, toen voor het laatst onderzoek naar het imago van goede doelen werd gedaan, ook al als eerste uit de bus. "De stichting staat op nummer één omdat men bang is voor kanker, het komt veel voor en iedereen kan het krijgen." De grootste stijgers zijn Red een kind, het Nationaal MS Fonds en dierenorganisatie IFAW. Het imago van het merendeel van de goede doelen is sinds 2010 sterker geworden.

Keurmerken voor goede doelen zoals het CBF-keurmerk zijn onder een meerderheid van de Nederlanders vrijwel onbekend. Keurmerken voor consumentenproducten genieten meer bekendheid, Max Havelaar heeft daarvan het beste imago.

NAC wil lening in aandelen omzetten

De toekomst van NAC Breda in het betaald voetbal is nog allerminst verzekerd. De club kampt met een negatief eigen vermogen van elf miljoen euro, waarvan acht miljoen bij externe geldschieters, en daarom wil algemeen directeur Ed Busselaar de leningen omzetten in aandelen.

"Maar dan moet je eerst aantonen dat je exploitatie klopt. Als je dat aantoont, en dat gaan we nu voor eerste jaar doen, dan hoop ik dat het vertrouwen oplevert richting de financiers", zei Busselaar die hoopt dat de financiers instemmen met het plan. Anders vreest hij dat de proflicentie van de club in de toekomst in gevaar komt.

Haase levert vier plaatsen in op ranglijst

De vroege uitschakeling van Robin Haase bij het graveltoernooi in Casablanca heeft de tennisser vier plaatsen op de ranglijst gekost. De Nederlander zakte deze week van de 51e naar de 55e plaats.

Igor Sijsling blijft op plaats 120 staan, terwijl Thomas Schoorel vijftien plaatsen inleverde en nu 145e staat. Jesse Huta Galung klom van de 220e naar de 210e plaats en Thiemo de Bakker verruilde de 254e voor de 253e plaats. Novak Djokovic blijft bovenaan staan, voor Rafael Nadal, Roger Federer en Andy Murray.

Bij de vrouwen veranderde er op de ranglijst weinig. Victoria Azarenka leidt de dans voor Maria Sharapova, Petra Kvitova en Agnieszka Radwanska. Michaëlla Krajicek blijft 68e staan en Arantxa Rus 95e.

Nederlandse zeiler vermist bij Afrika

Een Nederlandse zeezeiler en zes buitenlandse medeopvarenden worden vermist op de Indische Oceaan voor de oostkust van Afrika. De zeilers waren met een Zuid-Afrikaans zeilschip onderweg van het eiland Mayotte naar de havenplaats Pemba in het noorden van Mozambique. Dat heeft de eigenaar van het schip verklaard tegenover de Zuid-Afrikaanse krant Beeld.

Autoriteiten van de betrokken landen overleggen over zoekactiviteiten, zo heeft de Amerikaanse ambassade in Zuid-Afrika verklaard in een reactie. Buitenlandse Zaken in Den Haag kon het bericht nog niet bevestigen. In elk geval zoekt een vliegtuig van de Europese anti-piratenmissie in Djibouti sinds zaterdag naar de vermisten. Europese marineschepen in de omgeving is verteld extra waakzaam te zijn voor zeerovers.

De Nederlandse opvarende, Jasper van Straaten, woont in het Mozambikaanse Pemba. Volgens Beeld werkt hij in de zeilindustrie. Aan boord van het vermiste schip zijn verder twee Zuid-Afrikanen (onder wie de schipper), een Française, een Brit, een Amerikaanse en haar Duitse echtgenoot.

Van Straaten meldde vorige week dinsdagochtend op Facebook dat de zeiltocht vertraagd was wegens technische problemen en het uitblijven van wind. Nadat de groep alsnog was uitgevaren, meldde de schipper dinsdag rond 18.00 uur lokale tijd aan de havenautoriteiten dat open zee bereikt was. Sindsdien is niets van het schip vernomen. De circa 550 kilometer lange tocht naar Pemba had afgelopen vrijdag afgerond moeten zijn.

Sleeping Dogs krijgt verschillende Limited Editions

Vorige week is bekendgemaakt dat de pre-orders van Sleeping Dogs verschillende content-packs krijgen. Nu zal Engeland een Limited Edition Pack krijgen met twee van die content-packs en Australië/Nieuw-Zeeland alle drie de content-packs als je de game pre-ordert.

De Engelse editie zal de GSP- en Police Protection-content krijgen en de mensen Down Under krijgen daarnaast ook de Martial Arts-content er bij en de releasedag is een dag eerder. Welke content er beschikbaar is voor de Nederlandse winkels is nog niet bekendgemaakt, hopelijk horen we daar spoedig meer over. Sleeping Dogs komt 17 augustus uit in Europa voor PS3, Xbox 360 en Windows.

Recordaantal Olivier Awards voor musical Matilda

De Britse musical Matilda, gebaseerd op het boek van Roald Dahl, heeft zeven Laurence Olivier Awards in de wacht gesleept. Een van de prijzen, voor beste actrice, was een gezamenlijke voor de vier meisjes die de titelrol vertolken.

Niet eerder in de 36-jarige geschiedenis van de Laurence Olivier theaterprijzen werd een stuk zo veelvuldig bekroond. De show, die is gebaseerd op Dahls verhaal over een bijzonder meisje uit een moeilijk gezin, won onder meer de prijs voor beste nieuwe musical, beste mannelijke acteur en beste regisseur.

Het stuk werd geschreven door toneelschrijver Dennis Kelly en geregisseerd door Matthew Warchus. De muziek en songteksten zijn van de hand van de Australische cabaretier Tim Minchin. Theaterproducent Royal Shakespeare Company wil de musical gaan opvoeren op Broadway in New York.

Bekende Nederlanders sluiten zich op voor goed doel

Verschillende bekende Nederlanders laten zich opsluiten voor het goede doel. Onder anderen Kim Kötter en Jörgen Raymann verblijven twaalf uur in een kleine ruimte om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor Stop Kindermisbruik.

Ook Vivian Reijs en Manuela Kemp gaan twaalf uur achter slot en grendel zitten. De BN'ers gaan twaalf uur in een ruimte zitten van twee bij twee meter en leven op water en rijst. Ook Arjan Erkel, die zelf in 2002 werd ontvoerd in de Russische deelrepubliek Dagestan, neemt plaats in een hokje.

De ruimte is een met ramen gesloten 'etalage' van een restaurant in Amsterdam-Zuid. Twee hokjes staan van 25 mei tot 3 juni in de hoofdstad, waar steeds twee bekende Nederlanders een periode van twaalf uur doorbrengen. Ze mogen alleen contact hebben met de buitenwereld via een mobiele telefoon.

Met de actie wordt aandacht gevraagd voor de duizenden meisjes die in India, China, Bangladesh, Thailand en Cambodja slachtoffer zijn van kinderprostitutie. Stop Kindermisbruik is in 2008 door Arjan Erkel en Yolanthe Sneijder-Cabau opgericht om kinderhandel en kinderprostitutie te stoppen.

Miscommunicatie vertraagt pleidooi Mikelsons

De rechtszaak tegen Robert M., de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, is maandagochtend vertraagd doordat M. en medeverdachte Richard van O. niet in de rechtszaal verschenen. Door miscommunicatie was uitgegaan van een later aanvangstijdstip, waardoor de verdachten nog in de cel zaten. De advocaten van M. houden maandag hun pleidooi.

Advocaat Wim Anker reageert gepikeerd op de vertraging, waardoor de zitting mogelijk tot in de avonduren duurt. "Mijn kantoorgenoot Van der Goot en ikzelf waren klaar om een pleidooi te houden. Ik voel me een langzaam leeglopende fietsband." Ook voor zijn cliënt M. noemt hij het oponthoud vervelend. Toch maakt Anker het OM, dat eindverantwoordelijk is, geen harde verwijten. Het OM bood de rechtbank zijn excuses aan.

De zitting had om 09.30 uur moeten beginnen. Als door een misverstand echter niet tijdig vervoer wordt georganiseerd, duurt het enige tijd voordat hierin kan worden voorzien. M. zit in voorarrest in Vught, terwijl de rechtszaak in Amsterdam plaatsvindt. Inmiddels wordt ervan uitgegaan dat de zitting pas tegen het middaguur van start kan gaan.

De advocaten van M., Anker en Tjalling van der Goot, vertellen tijdens hun pleidooi wat ze vinden van de strafeis van twintig jaar en tbs met dwangverpleging die hun cliënt door het Openbaar Ministerie tegen zich hoorde eisen.

In een interview in NRC Handelsblad vertelden de raadslieden dat een aantal ten laste gelegde feiten niet bewezen willen laten verklaren, ondanks de bekentenis van M. Een bekennende verklaring alleen is volgens hen niet voldoende bewijs om iemand te veroordelen.

De 28-jarige M. staat terecht voor het misbruik van 67 zeer jonge kinderen op kinderdagverblijven, op oppasadressen en in de eigen woning in Amsterdam. Hij heeft bekend meer dan tachtig kinderen te hebben misbruikt. Van meer dan dertig kinderen maakte hij ook beeldmateriaal.

KPN heroverweegt positie België

Telecombedrijf KPN heroverweegt zijn positie op de Belgische markt voor mobiele telefonie, waar het actief is met zijn dochteronderneming BASE. Dat laat het bedrijf maandag weten in een persbericht, waar het verder geen toelichting op wil geven.

KPN zegt kennis genomen te hebben van 'recente marktgeruchten over mogelijke wijziging in de samenstelling van de bedrijfsonderdelen binnen KPN'. Daarom is het een onderzoek gestart naar de strategische mogelijkheden van zijn mobiele activiteiten in België. KPN wil niet zeggen of een eventuele verkoop van BASE onderdeel is van het onderzoek.

Vrijdag meldde persbureau Bloomberg al dat KPN BASE voor ongeveer 1,8 miljard euro zou willen verkopen. Onder meer investeringsfonds Apax zou geïnteresseerd zijn.

KPN haalt slechts zes procent van zijn omzet uit België, maar zijn activiteiten groeien er in tegenstelling tot in Nederland wel, en zijn winstgevend. Vorig jaar boekte KPN met BASE een omzetgroei van bijna zeven procent, terwijl de omzet van de Nederlandse telecomactiviteiten juist met twee procent daalde.

Het telecombedrijf is van plan dit jaar flink te investeren in Nederland, onder meer in de aanleg van glasvezelnetwerken. Om die te kunnen financieren, zou het de opbrengst uit een eventuele verkoop van BASE goed kunnen gebruiken. De markt lijkt een transactie wel te zien zitten. Het aandeel KPN steeg dinsdagochtend met 3,5 procent, terwijl de AEX-index vrijwel vlak noteerde.

Spark Unlimited bezig met andere game

Spark Unlimited zoekt nieuwe mensen voor een nieuwe game die in ontwikkeling is naast Lost Planet 3. De game waar ze aan werken zal een '3rd Person Action/Slasher' gaan worden.

De game wordt ontwikkeld voor de Xbox 360 en de PS3 en zal gebruik maken van de Unreal 3-engine en zal in het 'horror'-genre vallen. Volgens de advertenties zal de game zwaardgevechten, martial arts en andere wapens gebruiken. Multiplayer en co-op zullen ook een mogelijkheid van de game zijn want daar zoeken ze ook nog mensen voor.

Het raadsel van Trials HD is opgelost

Drie jaar geleden kwam Trials HD uit. De motorcross-game bevatte bijzondere aanwijzingen naar een raadsel. Drie jaar lang wordt er al over gespeculeerd en niemand had de oplossing. Nu heeft de ontwikkelaar met een van de gebruikers de oplossing bekendgemaakt.

Gebruiker FatShady had zich verdiept in het raadsel en de ontwikkelaar heeft de gebruiker geholpen het op te lossen. FatShady heeft daarna een video gemaakt met alle aanwijzingen en de betekenissen daarvan. De ontwikkelaar van Trials HD heeft nu die video online gezet en je kan hem hieronder bekijken.

Gers Pardoel snapt niet dat mensen hem haten

Gers Pardoel snapt niets van de doodsbedreigingen die hij krijgt. "Ik trek me er maar niets van aan", zegt hij maandag in het AD. "Hoe kan je mij nou haten?"

Zo kreeg de rapper via Twitter te horen dat hij 'afgeschoten' moest worden. "Als je mij zou kennen zou je een pilsje met me drinken." In het begin werd Pardoel in een dronken bui kwaad omdat iemand hem 'een kankernerd' noemde. "Maar die persoon maakte een schermafbeelding van mijn boze reactie en zette dat weer op Twitter."

De 30-jarige rapper, die momenteel in Rotterdam woont, droomt al van een gezin. "Ik wil naar Brabant verhuizen. Dichter bij mijn pa in de buurt, lekker rustig", vertelt hij. "Ik wil wel graag een gezinnetje. Een mens bestaat om zich voort te planten."

Of Pardoel al iemand op het oog heeft om een gezin mee te stichten, laat hij in het midden. Wel heeft hij het voorlopig te druk voor een kind. "Stel je voor dat ik nu een baby zou hebben, daar zou ik helemaal niet voor kunnen zorgen."

PostNL zegt postbezorging te verbeteren

PostNL gaat extra maatregelen nemen om de postbezorging te verbeteren. Een woordvoerder heeft dat maandag gezegd naar aanleiding van een bericht in het AD dat de bezorging door een reorganisatie nog veel te wensen overlaat.

De woordvoerder erkent dat er 'opstartproblemen’ zijn in de regio’s Utrecht en Den Bosch, waar een nieuw bezorgsysteem wordt ingevoerd en kleinere kantoren zijn gesloten. "We werken er met man en macht aan en het gaat de goede kant op.", aldus de woordvoerder.

PostNL is overigens niet van plan de problematische reorganisatie, die ook elders in het land wordt doorgevoerd, op te schorten, zoals de ondernemingsraad had gevraagd.

PostNL gaat postbezorging verbeteren
PostNL gaat postbezorging verbeteren (Foto: ANP)

Opleiding journalistiek Windesheim mag door

De opleiding journalistiek van Hogeschool Windesheim hoeft niet te sluiten. De Nederlands-Vlaamse Accrediteringsorganisatie (NVAO) is tevreden over het door Windesheim ingediende herstelplan en heeft de accreditatie van de opleiding verlengd tot eind 2013.

De onderwijsinstelling moest met een verbeterplan komen toen eind vorig jaar bleek dat meerdere studenten onterecht een diploma hadden gekregen en de kwaliteit van onderwijs ondermaats was. Toen de eindwerkstukken van de 360 studenten die sinds september 2009 zijn afgestudeerd werden herbeoordeeld, bleek dat 86 studenten geen diploma hadden mogen krijgen.

De NVAO noemt het herstelplan 'ingrijpend en grondig', zo heeft het de hogeschool laten weten. Het biedt 'voldoende vertrouwen dat de beoogde doelstellingen kunnen worden gehaald'. Bestuurvoorzitter Albert Cornelissen is blij dat de accreditatie is verlengd. "Er is door de medewerkers van journalistiek enorm hard gewerkt de afgelopen maanden. Een groot deel van het herstelplan is al in werking getreden en werpt zijn vruchten af."

De NVAO blijft de opleiding de komende tijd wel intensief volgen. Zo geven onafhankelijke deskundigen dit najaar een oordeel over het niveau van afgestudeerden.

[NBA] Gasol bezorgt Lakers winst tegen Dallas

De basketballers van Los Angeles Lakers hebben zondag in de NBA titelverdediger Dallas Mavericks de 27e seizoensnederlaag toegebracht. Na over-time werd het 112-108 voor de ploeg uit Californië. Pau Gasol was met twee driepunters in de extra speeltijd doorslaggevend voor de vierde winstpartij op rij van de Lakers.

Dallas maakt een tot nu toe een moeizaam seizoen door. Desondanks lijken de Texanen zich wel te plaatsten voor de play-offs. De Mavericks staan op een zesde plaats in de Western Conference.

New York Knicks wist ondanks 42 punten van Carmelo Anthony niet te stunten tegen Miami Heat. De Floridianen waren in de Madison Square Garden met 93-85 te sterk voor de Knicks. Lebron James en Dwyane Wade maakten respectievelijk 29 en 28 punten voor de nummer twee uit de oostelijke divisie.

Chicago Bulls, de koploper in de Eastern Conference, won met 100-94 het uitduel met de Detroit Pistons. Ondanks enkele hechtingen in zijn neus, scoorde sterspeler Derrick Rose 24 punten voor de Bulls. Joakim Noah telde daar nog eens twintig punten bij op.

Overige uitslagen NBA
Charlotte Bobcats - Boston Celtics 82-94
Atlanta Hawks - Toronto Raptors 86-102
Cleveland Cavaliers - Orlando Magic 84-100
Sacramento Kings - Portland Trail Blazers 104-103
New Orleans Hornets - Memphis Grizzlies 88-75
Denver Nuggets - Houston Rockets 101-86


Gasol bezorgt Lakers winst tegen Dallas (Foto: Novum)

[Upd] Proces Anders Breivik begint

De Noor Anders Behring Breivik staat maandag voor de rechter voor het begin van zijn proces. Hij pleegde vorig jaar juli twee aanslagen in de Noorse hoofdstad Oslo en op het eiland Utøya, die 77 mensen het leven kostten.

Breivik heeft al bekend verantwoordelijk te zijn voor de dood van 77 mensen. Hij noemde zijn daad "verschrikkelijk maar noodzakelijk". Vrijdag lieten zijn advocaten weten maandag om vrijspraak te vragen, omdat Breivik uit noodweer zou hebben gehandeld.

De Noor werd vorig jaar na een eerste psychologisch onderzoek ontoerekeningsvatbaar verklaard. Dat zou hem veroordelen tot langdurige behandeling in een gesloten kliniek, maar niet tot detentie in een gevangenis. Veel Noren drongen daarom aan op een nieuw onderzoek.

Vorige week werd Breivik na nieuw onderzoek wel als toerekeningsvatbaar bestempeld. Hij liet via zijn advocaat weten daarover "tevreden" te zijn. De Noor stuurde eerder deze maand een brief naar een krant, waarin hij liet weten psychiatrische behandeling de "ultieme vernedering" te vinden.

Update 09.45 uur
De Noor Anders Behring Breivik heeft maandag bij het begin van zijn proces bij de rechtbank in Oslo een extreem-rechts gebaar gemaakt. Zodra zijn handboeien afgingen, maakte hij een saluutgebaar met zijn vuist op de borst en dan naar voren.

De Noor Breivik arriveerde bij de zwaarbeveiligde rechtbank in een politiewagen met een escorte van motoragenten. Het konvooi ging direct een ondergrondse parkeergarage van de rechtbank binnen.


Proces Anders Breivik begint
Proces Anders Breivik begint (Foto: ANP)

'Bos verdient een lintje'

De kritiek op het functioneren van minister van Financiën Wouter Bos tijdens de financiële crisis van 2008 is onterecht. Dat zei voormalig president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) maandag op Radio 1.

"Bos verdient eerder een lintje dan deze aanpak", zei Wellink over de kritiek op de voormalig minister naar aanleiding van het rapport van de parlementaire onderzoekscommissie De Wit. "Ik vind dat hij een fantastische job heeft gedaan."

Wellink gaf toe dat er in 2008 fouten zijn gemaakt bij het bepalen van de prijs die Nederland betaalde bij de nationalisatie van ABN Amro. Hij wees daarbij echter ook naar de Amerikaanse zakenbank Lazard, die de Staat moest adviseren. "Zij komen te gemakkelijk weg."

'Bos verdient een lintje'
'Bos verdient een lintje' (Foto: ANP)

Boerrigter: "Die smile krijgen ze er niet af"

Derk Boerrigter keerde zondag tegen De Graafschap terug in de basisformatie van Ajax en scoorde direct twee keer. "Dit was echt genieten", keek de aanvaller tegen Voetbal International terug op de 3-1 zege op de Doetinchemmers.

"Om hier thuis te mogen spelen en dan direct twee keer te scoren. Die smile krijgen ze niet meer van mijn gezicht." Ajax heeft nu een voorsprong van zes punten op achtervolger AZ. Met nog vier wedstrijden te gaan steven de Amsterdammers af op de titel. "Dit mogen we niet meer weggeven. Ik wil zeker kampioen worden. De kriebels krijg ik al."

De laatste maanden was Boerrigter niet betrokken bij de wedstrijden van het eerste elftal vanwege een slepende rugblessure. "Heel frustrerend om steeds maar toe te moeten kijken. Juist daarom heb ik diep respect voor de andere jongens die het zo goed hebben gedaan. Want nogmaals: ik wil kampioen worden." 

Boerrigter viert zijn eerste goal (Foto: Pro Shots)

Chop de chopper in Prototype 2-trailer

Er is een nieuwe trailer voor Prototype 2 online verschenen en hierin zien we Heller spelen met zijn grote mes en klauwen. Heller heeft namelijk niet eens geweren of andere explosieve maatregelen nodig om bijvoorbeeld een helikopter uit te schakelen.

Prototype 2 komt volgende week uit voor Xbox 360 en PS3. De Windows-versie van het spel komt pas op 30 juli uit, bekijk de trailer hieronder.

Handsfree bellen net zo onveilig

Handsfree bellen is niet minder gevaarlijk voor automobilisten dan telefoneren met de mobiel in de hand. Dat zegt de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) maandag in een rapport over afleiding in het verkeer.

Het risico voor automobilisten wordt vooral veroorzaakt door de verminderde aandacht op de weg. Het vasthouden van een mobieltje heeft daar nauwelijks invloed op. Voor fietsers gaat dat niet op, omdat die met één hand aan het stuur minder in balans zijn.

Bijna een op de drie automobilisten is tijdens het rijden met iets anders bezig. Naast bellen zorgen ook passagiers voor veel afleiding. Bij 5 tot 25 procent van de auto-ongelukken speelt afleiding een rol. Voor ongelukken met vrachtwagens geldt dat zelfs in zeventig procent van de gevallen.

CD: Yukon Blonde - Tiger Talk

Het Canadese Kelowna is een stad in British Columbia aan de rand van de Rockies met glooiende groene heuvels in de lente, gelegen aan Okanagan Lake. Een idyllische locatie voor een zonnige picknick. Mocht je met je mand en deken neerstrijken neem dan ook even de muziek van Yukon Blonde mee, het lokale driekoppige bandje dat met Tiger Talk een zomerplaatje aflevert.  Het is inmiddels de vierde plaat in vier jaar onder de naam Yukon Blonde. De leden produceerden daarvoor nog twee albums onder de noemer Alphababy. Een productief groepje muzikanten dus, maar het kan ook betekenen dat het te snel gaat. 

EA past banbeleid van Origin aan

Electronic Arts heeft blijkbaar op 8 maart hun beleid al aangepast met betrekking tot het bannen van gamers. Normaal had een speler met een ban geen toegang meer tot hun singleplayer-content. Nu blijkt dat dit weer wel het geval is.

Het enige wat spelers hoeven te doen is Origin in offline-mode draaien, inloggen en gaan met die banaan. Origin-gamers klaagden omdat ze gebanned werden vanwege online-praktijken, hierdoor hadden ze ook direct geen toegang meer tot hun offline-content.

Offensief tegen tekort aan technici

Het kabinet begint samen met onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven een campagne om meer jongeren te stimuleren voor een carrière in de techniek te kiezen. De partijen willen de oplopende personeelstekorten in de techniek zo een halt toeroepen.

Volgens het kabinet kiezen te weinig jongeren voor een technische opleiding. De komende jaren gaat bovendien een grote groep technici met pensioen, waardoor er als er niets gebeurt in 2016 een tekort ontstaat van 170 duizend technici als dakdekkers, bankwerkers en storingsmonteurs.

Onder meer voorlichting moet ervoor zorgen dat meer jongeren enthousiast worden over het vak. Zo worden de komende jaren zo'n 3500 basisschoolklassen bezocht door technici die kinderen vertellen over hun vak.

Volgens minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) heeft techniek vaak onterecht een slecht imago. "We gaan nu kinderen in gesprek brengen met enthousiaste technici en nemen ze mee op excursies naar bedrijven", legt de bewindsvrouw uit. "Zo kunnen ze zelf zien en horen wat een carrière in de techniek werkelijk inhoudt."

Verder wordt het technische onderwijs aantrekkelijker gemaakt. Zo krijgen leerlingen op de mavo en havo de kans om praktijkvakken te volgen en komt er in het mbo meer ruimte voor techniekopleidingen.

Scorpitron duikt op in Wasteland 2 Concept Art

Het Kickstarter-project voor Wasteland 2 heeft nog zo'n 29 uur te gaan en staat al op 2,6 miljoen dollar. Brian Fargo heeft een update geplaatst inclusief concept art van Scorpitron, de 2.0-versie.

Naast de concept art is er ook een update geweest voor wat je krijgt als je het project steunt. Zo krijgen mensen die $30 of meer doneren een extra download van het spel die je kan weggeven aan een vriend als je dat wilt. Brian Fargo zal later vandaag een linkje twitteren waar mensen live mee kunnen kijken naar het feestje dat gegeven wordt vanwege het slagen van het project. Bekijk de volledige update hier en de concept art hieronder.

Wasteland 2

[Bundesliga] Uitslagen speelronde 31

In de Bundesliga werd afgelopen weekend de 31e speelronde gespeeld. Hieronder vind je alle uitslagen en andere statistieken.

Uitslagen:

Datum Thuis Uit Uitslag
vr 13 apr, 20:30 VFB Stuttgart Werder Bremen 4-1
za 14 apr, 15:30 Bayer Leverkusen Hertha BSC 3-3
za 14 apr, 15:30 Hamburger SV Hannover 96 1-0
za 14 apr, 15:30 FC Kaiserslautern 1.FC Nürnberg 0-2
za 14 apr, 15:30 VFL Wolfsburg FC Augsburg 1-2
za 14 apr, 15:30 FC Schalke 04 Borussia Dortmund 1-2
za 14 apr, 18:30 Bayern München FSV Mainz 05 0-0
zo 15 apr, 15:30 Borussia Mönchengladbach 1.FC Köln 3-0
zo 15 apr, 17:30 SC Freiburg 1899 Hoffenheim 0-0

Stand:

# Club Wed. w g v p v - t
1 Borussia Dortmund 31 22 6 3 72 69-23
2 Bayern München 31 20 4 7 64 69-20
3 FC Schalke 04 31 18 3 10 57 66-41
4 Borussia Mönchengladbach 31 16 8 7 56 46-22
5 VFB Stuttgart 31 14 7 10 49 59-41
6 Bayer Leverkusen 31 12 9 10 45 46-43
7 Hannover 96 31 11 11 9 44 39-43
8 Werder Bremen 31 11 9 11 42 45-50
9 1899 Hoffenheim 31 10 11 10 41 38-40
10 VFL Wolfsburg 31 12 4 15 40 42-56
11 1.FC Nürnberg 31 11 5 15 38 33-42
12 FSV Mainz 05 31 9 10 12 37 47-48
13 SC Freiburg 31 9 9 13 36 41-56
14 Hamburger SV 31 8 10 13 34 34-55
15 FC Augsburg 31 7 12 12 33 34-48
16 1.FC Köln 31 8 5 18 29 36-66
17 Hertha BSC 31 6 10 15 28 34-57
18 FC Kaiserslautern 31 3 11 17 20 19-46

topscorers:

# speler club goals
1 Gomez Bayern München 25
2 Huntelaar Schalke 04 24
3 Robert Lewandowski Borussia Dortmund 20
4 Podolski 1. FC Köln 17

Programma volgende speelronde:

Datum Thuis Uit
vr 20 apr, 20:30 FSV Mainz 05 VFL Wolfsburg
za 21 apr, 15:30 Werder Bremen Bayern München
za 21 apr, 15:30 1.FC Nürnberg Hamburger SV
za 21 apr, 15:30 1899 Hoffenheim Bayer Leverkusen
za 21 apr, 15:30 1.FC Köln VFB Stuttgart
za 21 apr, 15:30 Hertha BSC FC Kaiserslautern
za 21 apr, 18:30 Borussia Dortmund Borussia Mönchengladbach
zo 22 apr, 15:30 FC Augsburg FC Schalke 04
zo 22 apr, 17:30 Hannover 96 SC Freiburg

PlayStation Network krijgt grote beurt

Op het officiële PlayStation blog is vandaag bekend gemaakt dat de PlayStation Network dienst voor dertien uur offline gaat voor onderhoud. Vanmiddag om 15:00 uur lokale tijd gaat de service offline om om 4:00 uur in de ochtend weer online te komen. Een reden van deze lange downtime is niet bekend gemaakt.

Waar in een regulier onderhoud alleen de authenticatie service offline wordt gebracht zodat er niet meer ingelogd kan worden, gaat vandaag ook de PlayStation Store, PlayStation Home en Account Management offline. Gebruikers kunnen niet meer inloggen op de PlayStation websites en commentaar posten. Voor actueel nieuws kan het beste de officiële twitter van PlayStation in de gaten worden houden.

Extra controles op kleine bouwplaatsen

De Inspectie SZW gaat de komende weken extra controleren op kleine bouwlocaties. De inspecteurs letten daarbij vooral op het gebruik van ladders en steigers. Jaarlijks komen op bouwplaatsen vijf mensen om het leven en raken er tientallen gewond door een val van een ladder of steiger.

Bij kleine bouwprojecten gebeuren volgens de inspectie relatief vaak ongelukken. Door gemakzucht, slordigheid of een slechte voorbereiding wordt bijvoorbeeld vaak met te korte ladders of instabiele steigers gewerkt.

De inspectieronde duurt zo'n drie weken. Door het hele land worden bouwlocaties van nieuwbouwprojecten en van verbouw- en reparatiewerkzaamheden bezocht, ook bij particulieren. Bij overtredingen volgt een waarschuwing of een boete. Ook kunnen de werkzaamheden door de inspectie worden stilgelegd.

'Kroonprinselijk paar koopt Griekse villa'

Kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima hebben een villa gekocht in het Zuid-Griekse Kranidi. Het paar kocht het luxe verblijf voor 4,5 miljoen euro van de Duitse reclamefotograaf Manfred Rieker, schrijft de Volkskrant maandag.

De koop van de villa met zwembad, privéhaven en een privéstrand is begin dit jaar rondgekomen. Ook acteur Sean Connery en de onlangs tot president gekozen Russische premier Vladimir Poetin hebben zomerhuizen in de buurt.

De Rijksvoorlichtingsdienst wil volgens de krant geen mededelingen doen over de aankoop omdat dit een 'privéaangelegenheid' is. Volgens de dienst is premier Mark Rutte volledig op de hoogte van de aankoop.

Het kroonprinselijk paar verkocht in januari nog een vakantiehuis in Mozambique. Het paar stapte in 2007 in het bouwproject, maar besloot in 2009 het luxueuze optrekje aan zee te verkopen zodra het af was na kritiek vanuit de Tweede Kamer.

'Farmville 2 is in de maak'

Het lijkt erop dat gameontwikkelaar Zynga een opvolger aan het maken is voor hun succesvolle social game Farmville. Via het Twitter-account van Superannuation wordt melding gemaakt van een cv van iemand die aangeeft als copywriter te hebben gewerkt aan Farmville 2.

Zynga is al een tijdje bezig met het uitbrengen van opvolgers van haar populairste spellen. Vanuit die strategie is het dan ook niet onverwacht dat Farmville 2 eraan zit te komen. Farmville is één van Zynga's eerste social games en is één van de vlaggeschepen geworden van de ontwikkelaar.

Farmville staat momenteel op de vijfde plaats van meest gespeelde spellen via Facebook met maandelijks gemiddeld 27,4 miljoen spelers.

Peuter vijf dagen alleen bij dode moeder

Een 2-jarig meisje uit Australië heeft vijf dagen doorgebracht met alleen haar overleden moeder in huis. Vermoedelijk overleefde ze door chocolade paaseieren te eten, zeiden lokale autoriteiten maandag (lokale tijd).

Het meisje werd vrijdag gevonden in Wagga Wagga, een plaats 400 kilometer ten zuidwesten van Sydney.

Het meisje had uitdrogingsverschijnselen, maar maakte het verder goed. Het is nog niet duidelijk hoe de moeder van het meisje is overleden.

'PostNL bezorgt slecht'

Grote bedrijven slaan alarm over de slechte bezorging door PostNL. Daarmee opent het AD maandag. Volgens de krant komt steeds meer post niet of te laat aan, met name in de provincies Noord-Brabant en Utrecht.

In die provincies stapte het bedrijf als eerste over op een nieuw bezorgsysteem. De ondernemingsraad van PostNL eist dat de reorganisatie tijdelijk wordt stopgezet.

'PostNL bezorgt slecht'
'PostNL bezorgt slecht' (Foto: ANP)

Tilburgs SP-raadslid levert zetel in om afdracht

De fractievoorzitter van de SP in Tilburg Veerle Slegers levert haar raadszetel in vanwege een conflict dat ze met het landelijk bestuur van de partij heeft over de verplichte afdracht van een deel van de raadsvergoeding. Ze weigert sinds 2009 75 procent van haar vergoeding af te staan aan de SP.

SP-raadsleden in steden met minder dan 250 duizend inwoners moeten driekwart van hun vergoeding afdragen aan de partij. Selegers weigert dat, omdat ze zonder dat geld als kostwinner geen redelijk gezinsinkomen kan verwerven, schrijft ze op haar weblog. Een partijcommissie bepaalde eerder deze maand al dat ze daarom haar zetel moest inleveren.

De commissie bepaalde ook dat ze de raadsvergoedingen die ze sinds 2009 heeft gekregen moet terugbetalen. Slegers wil daarover nog met de partij in gesprek om tot een 'voor beide partijen aanvaardbare regeling' te komen.

Shadowrun Returns-kickstarter staat op 1,1 miljoen

Het Kickstarter-project voor Shadowrun Returns heeft tot op heden ruim 1,1 miljoen dollar opgehaald. Dit betekent dat Harebrained Schemes een compleet nieuwe stad zal toevoegen aann het spel. Ook zullen zij een versie voor Linux gaan maken.

In een video om te vieren dat het project over de grens van één miljoen dollar heen is gegaan leggen de makers uit dat zij geen nieuwe features in het spel gaan stoppen. Wel gaan zij, omdat zij ruimschoots over het gestelde doel van 400.000 dollar heen zijn gegaan, meer diepgang en meer verhaallijn in Shadowrun Returns stoppen.

In de video belooft de ontwikkelaar ook een speciaal kadootje als het project de grens van 1,5 miljoen dollar bereikt. Bij dat bedrag zullen zij een speciale missie in het spel ontwikkelen, exclusief voor mensen die het project hebben gesteund. Deze missie moet de plots van de oorspronkelijke Super Nintendo- en SEGA Mega Drive-versies van Shadowrun gaan samenbrengen.

Shadowrun Returns wordt ontwikkeld voor pc en iOS. Het Kickstarter-project loopt nog dertien dagen.

Moordloze dag in El Salvador is bijzonderheid

Er is zaterdag niemand vermoord in El Salvador. En dat is nieuws, want bijna drie jaar lang werd er iedere dag minstens een moord gepleegd. Dat zei president Mauricio Funes zondag in een verklaring.

Het Midden-Amerikaanse land wordt geteisterd door geweld van drugscriminelen. Rivaliserende bendes zorgen voor gemiddeld 18 moorden per dag. Vorige maand kondigden de twee belangrijkste bendes een wapenstilstand af.

Volgens de Verenigde Naties worden er in El Salvador per 100.000 inwoners 66 vermoord. Ter vergelijk: in Nederland is dat aantal 1,1.

Moordloze dag in El Salvador is bijzonderheid
Moordloze dag in El Salvador is bijzonderheid (Foto: ANP)

Paus wordt 85

Paus Benedictus XVI viert maandag zijn 85e verjaardag. Daarmee behoort hij tot de oudste pausen in de 2000 jaar oude geschiedenis van de Rooms-Katholieke Kerk. Benedictus rust nog uit van de vermoeienissen van de Goede Week en Pasen en de reis kort daarvoor naar Mexico en Cuba.

Joseph Ratzinger aanschouwde op 16 april 1927 het levenslicht in het dorp Marktl am Inn in het zuiden van Duitsland. De toen befaamde theoloog werd in 1977 benoemd tot aartsbisschop van München en Freising. Datzelfde jaar benoemde paus Paulus VI hem tot kardinaal. 5 jaar later werd Ratzinger prefect van de Vaticaanse Congregatie voor de Geloofsleer, die waakt over de zuiverheid van het rooms-katholieke geloof.

Na de dood van paus Johannes Paulus II op 2 april 2005 gold Ratzinger als de grootste favoriet voor diens opvolging. Inderdaad werd hij 3 dagen na zijn 78e verjaardag door de kardinalen gekozen. Als paus heeft Benedictus zich doen kennen als een conservatief leider, die streng vasthoudt aan de kerkelijke leer. Zijn pontificaat is overschaduwd door de talrijke schandalen over seksueel misbruik in de kerk, onder meer in Nederland.

Paus wordt 85
Paus wordt 85 (Foto: ANP)

Japanse trailer voor The Amazing Spider-Man

Er is een eerste trailer verschenen voor The Amazing Spider-Man. Met de reboot probeert Marvel het verhaal rondom Peter Parker opnieuw op de kaart te zetten.

In de geschiedenis van superhelden films zijn de Spider-Man films zeer lucratief gebleken. Spider-Man heeft ook meer aantrekkingskracht op vrouwelijke bioscoopgangers dan andere superhelden. In The Amazing Spider-Man heeft Andrew Garfield het superhelden pak overgenomen van Toby Maguire.

In de door Marc Webb geregisseerde film zien we ook Emma Stone, Rhys Ifans, Denis Leary, Campbell Scott, Irrfan Khan, Martin Sheen en Sally Field in de belangrijkste rollen. De film zal worden uitgebracht in 2D, 3D, Imax 2D, Imax 3D en zelfs Smell-O-Vision!

Kijk hieronder voor de Japanse trailer van The Amazing Spider-Man, waarin we onder meer teruggaan in de geschiedenis van Peter Parker. The Amazing Spider-Man draait vanaf 4 juli in de Nederlandse bioscopen.


Japanse trailer voor The Amazing Spider-Man.

Eerste knallende foto uit The Expendables 2

In 2010 was The Expendables één van de meest opvallende actiefilms van het jaar. Dat is ook niet zo vreemd als je megasterren, als Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone en Bruce Willis, samen in een film laat spelen. De drie film iconen waren zelfs even samen in beeld te zien.

Waar het in het eerste deel niet veel verder kwam dan elkaar wat afkatten, kunnen we in het tweede deel wel wat meer actie verwachten, van de drie voormalige eigenaars van het Planet Holluwood-keten. Via DesdeHollywood.com verscheen vandaag een eerste afbeelding uit de nieuwe film waarop we de drie heren in een behoorlijk vuurgevecht zien.

Voor The Expendables 2 stond Sylvester Stallone de regiestoel af aan Simon West, die eerder naam maakte met onder meer Con Air en The Mechanic. Naast eerder genoemde drie acteurs zien we ook Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Randy Couture en Terry Crews terugkeren in The Expendables 2. Daarnaast zien we nieuwkomers Liam Hemsworth (The Hunger Games) en Scott Adkins (X-Men Origins: Wolverine) en, niet te vergeten, de Hollywood legendes Jean Claude Van Damme en Chuck Norris. The Expendables 2 draait vanaf 16 augustus in de Nederlandse bioscopen.

Expendables-2
The Terminator, John Rambo en John McClane, in hun element. (foto: DesdeHollywood.com)

Webb leidt halve finale Bayern - Real Madrid

De Engelse scheidsrechter Howard Webb heeft dinsdag de leiding bij de eerste confrontatie tussen Bayern München en Real Madrid in de halve finale van de Champions League. Dat maakte de Europese voetbalbond UEFA bekend.

De 40-jarige Webb floot in 2010 de finale van het WK tussen het Nederlands elftal en Spanje. Enkele weken daarvoor had hij de finale van de Champions League tussen Bayern München en Internazionale geleid. Bayern ontvangt Real Madrid dinsdag in de Allianz Arena. 

Vijf gitaren van Tom Petty gestolen

Dieven hebben vijf gitaren ontvreemd van Tom Petty and the Heartbreakers. De instrumenten werden gestolen uit de oefenruimte van de Amerikaanse rockband in The Culver Studios in Californië.

De bandleden loven een beloning uit van 7500 dollar voor de gouden tip die leidt tot het terughalen van de gitaren, zo schrijven ze op hun website. Daarbij worden 'geen vragen gesteld'.

Tom Petty and the Heartbreakers bereiden zich momenteel voor op een wereldtournee. De band, bekend van nummers als Mary Jane's Last Dance en Into the Great Wide Open, komt in juni ook naar Nederland.

Van Veldhoven: "Verzorgd spel kan beter"

Harm van Veldhoven toonde zich uiterst tevreden met de 0-1 zege van Roda JC op FC Groningen. Toch ziet de oefenmeester nog een paar verbeterpuntjes. 

"Ik denk dat we op het goede moment voor kwamen te staan, waardoor de angst in het team van Groningen sloop. Daarna moet je het duel eigenlijk beter uitspelen om de tegenstander de genadeslag te geven, dat hebben we verzaakt", zo meldt Van Veldhoven na afloop van het duel tegenover Eredivisie Live.

"We hebben het als team goed neergezet, maar het verzorgd spel moet toch wat beter. Wij hebben wel de kwaliteiten en die hebben we te weinig getoond. We moeten daar absoluut aan werken om het onszelf niet te moeilijk te maken", zo vervolgde de coach van de Kerkraders. De oefenmeester van de Kerkraders is doorgaans echter zeer tevreden over de resultaten van zijn ploeg. "We hebben onze beperkingen, maar als ik ons budget zie en onze kwaliteiten zie dan moet ik het team een compliment geven dat ze het toch weer hebben afgedwongen", aldus Van Veldhoven.

Räikkönen baalt van bandenstrategie

Kimi Räikkönen leek gisteren in de Grand Prix van China onderweg naar een zekere podiumplaats, tot tien ronden voor het einde zijn banden het begaven en de ene na de andere rijder de Lotus-coureur om zijn oren reed. De Fin eindigde uiteindelijk als veertiende.

Räikkönen reed na zijn tweede stop lange tijd achter de Ferrari van Felipe Massa en had een trein van coureurs achter zich aan. Ook toen Massa weg was bleef dit het geval, maar op tien ronden van de meet wist Sebastian Vettel hem te passeren voor plaats twee. De Lotus-coureur kwam even buiten de ideale lijn en was daarna het tempo kwijt. In twee ronden tijd viel hij buiten de punten.

"We hebben geprobeerd om met twee pitstops de race uit te rijden omdat dit de snelste strategie leek. Tot tien ronden voor het einde bleek dit ook zo te zijn, daarna waren de banden gewoon op en viel ik terug," zei Räikkönen na afloop van de race. "Ik zat lange tijd vast achter Felipe Massa en kon hem niet inhalen omdat de wagen niet snel genoeg was op de punten waar je op dit circuit snel moet zijn."

"Zelfs als ik hem voorbij kon gaan denk ik niet dat dit een groot verschil had gemaakt voor het resultaat wat we nu behaald hebben. We hadden een goede racesnelheid, probeerden een andere strategie maar dat pakte niet goed uit, die simpele conclusie kunnen we wel trekken."

GroenLinks zet in op duurzame doorbraak

Geen subsidie meer op fossiele brandstoffen, minder belasting op arbeid en stoppen met bezuinigen op natuur, cultuur en ontwikkelingssamenwerking. Met deze hervormingen wil GroenLinks de overheidsfinanciën op orde brengen en tegelijkertijd een doorbraak realiseren naar een duurzame economie.

Dat staat in 'Hart van de toekomst', het alternatieve plan van GroenLinks voor de bezuinigingsplannen waar het kabinet samen met gedoogpartner PVV op broedt in het Catshuis. Fractieleider Jolande Sap bracht haar plannen zondagavond naar buiten.

Doorgaan met het eenzijdig hanteren van het bezuinigingsmes "helpt geen zier", vindt GroenLinks. Een echte doorbraak is nodig om het land toekomstbestendig te maken.

Daarvoor moet er een belasting komen op kolen, kerosine, olie en diesel. Grote auto's worden verder belast en groene auto's bevoordeeld. Automobilisten moeten gaan betalen per kilometer en de partij ziet een spitsheffing ook wel zitten. Nieuwe wegen zijn uit den boze; investeren in het openbaar vervoer is het devies.

Het geld dat wordt verdiend met deze maatregelen, wil GroenLinks besteden aan een verlaging van de belasting op arbeid. Dat kan het voor werkgevers aantrekkelijk maken om mensen aan te nemen, bijvoorbeeld conciërges of klassenassistenten. Ook wil de partij investeren in kinderopvang, meer rechten voor flexwerkers en in de eigen regie van mensen in de zorg.

Vettel: "Vijfde is niet verkeerd"

Wereldkampioen Sebastian Vettel werd gisteren in de Grand Prix van China vijde. De coureur van Red Bull leek in de slotfase van de wedstrijd even aan te sturen op een tweede stek, maar moest door versleten banden nog de McLarens en teamgenoot Mark Webber voorbij laten.

Toch overheerste na afloop een zekere mate van tevredenheid bij de Duitser, omdat hij als elfde moest starten. "Natuurlijk is vijfde worden niet verkeerd, zeker niet als je bij de start terugvalt naar de vijftiende plek. Maar als je eenmaal aan het podium hebt mogen ruiken, is het teleurstellend als je er buiten valt," zei Vettel die zichzelf de schuld gaf van de mindere start. "Normaal gesproken reageer ik altijd als een van de eersten als je lichten doven. Dit keer was ik gewoon te traag. Ik had moeite de goede toeren te vinden, waardoor ik wat verward raakte."

Red Bull haalde Vettel tot twee keer toe vroeg binnen voor een pitsstop wat hem met nog enkele ronden te gaan op plaats twee bracht. "De laatste vijf rondjes waren zwaar. Mensen kwamen me voorbij alsof ik stilstond. Ik heb geprobeerd weer wat leven in de banden te krijgen, maar wat ik ook probeerde met de rembalans of het differentieel, mijn banden waren dood."

De Duitser had onderweg nog meer problemen gehad. "Op de rechte stukken kwamen we gewoon snelheid te kort. Dat kost veel tijd en maakt het moeilijk om in te halen. Maar goed, ik heb enkele belangrijke punten gescoord en dat is positief."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.