FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 15 juli 2010

Voetbalgekke pastoor geschorst

Pastoor Paul Vlaar van Obdam is door het bisdom Haarlem-Amsterdam tijdelijk van zijn priesterlijke taken ontheven omdat hij zondag in een oranje gewaad de eucharistie heeft gevierd. Hij deed dit vanwege de finale van het wereldkampioenschap voetbal.

Het bisdom legde Vlaar een 'bezinningsperiode' op omdat hij 'de heilige eucharistie heeft vermengd met profane evenementen'. Naast het dragen van het oranje kazuifel zou Vlaar van Obdam ook 'in teksten en vormen onvoldoende recht hebben gedaan aan de heiligheid van de eucharistie'. De beelden hiervan gingen de hele wereld over en zouden in binnen- en buitenland bij gelovigen verontwaardiging hebben gewekt, meldt het bisdom.

Parlementen wereldwijd kritisch op Israël

De Inter-Parlementaire Unie heeft Israël en twintig andere landen bekritiseerd voor de wijze waarop deze landen hun parlementariërs behandelen. De IPU vertegenwoordigt parlementen wereldwijd.

De IPU drong er donderdag bij Israël op aan de Palestijnse parlementariërs Mohammed Abu Teir, Mohammed Totah en Ahmed Abu Atoun niet te deporteren. De drie zouden banden onderhouden met Hamas, maar Rosario Green van de IPU zegt dat uitzetting schending van hun mensenrechten zou betekenen.

Assassin's Creed-comic speelt zich mogelijk af in Rusland

Eerder was al bekend dat er een stripboek gebaseerd op Assassin's Creed zou worden gemaakt en nu is er wat meer informatie over de mogelijke locatie waar deze comic zich dan afspeelt. De teaser suggereert dat men met de comic het Italië van de vijftiende eeuw verlaat. Het lijkt er op dat de driedelige miniserie zich in het keizerrijk van Rusland zal afspelen en dat de Toenqoeska explosie, een geheimzinnige gebeurtenis waar verschillende theorieën over bestaan, er iets mee te maken heeft. Volgende week tijdens Comic-Con wordt er meer duidelijk over de strip die gemaakt zal worden door Cameron Stewart, bekend van Batman & Robin, en Karl Kerschl, bekend van The Flash.

De serie komt van UbiWorkshop, die entertainment van Ubisoft buiten games zal afhandelen, zoals nu dus de Assassin's Creed comic. Eerder artwork had in plaats van Rusland, Egypte als locatie. Misschien dat daarover ook nog een keer iets wordt uitgebracht, de miniserie bestaat immers uit drie delen. Wellicht is er meer informatie na het "Assassin's Creed: Behind and Beyond the Brotherhood" panel 22 juli op Comic-Con.

Te zware Tillema en Piqué terug naar beloften ADO

ADO Den Haag is zonder Joël Tillema en Mitchell Piqué op trainingskamp gegaan naar Garderen. Het tweetal is te zwaar en trainer John van den Brom heeft beide spelers teruggezet naar het beloftenteam, meldt Voetbal International.

Ook Serhat Koksal kwam met iets te veel kilo's terug van vakantie, maar hij mocht vanwege recent blessureleed wel mee op trainingskamp. Vooral voor Piqué komt de terugzetting naar de beloften slecht uit. De 30-jarige verdediger maakte al vaker fouten en hij speelde vorig seizoen maar twee duels.

Joël Tillema is een 20-jarige verdediger die nog nauwelijks in actie kwam in de hoofdmacht van ADO Den Haag. Hij doorliep de jeugd van Ajax en ADO en maakte bij laatstgenoemde club zijn profdebuut in oktober 2008. Tot nu toe speelde hij slechts een handvol wedstrijden.

ADO Den Haag eindigde vorig seizoen net boven de degradatiestreep. Gedurende het seizoen was er veel onenigheid tussen de spelersgroep en trainer Raymond Atteveld. Sinds deze zomer wordt het eerste elftal geleid door John van den Brom, die overkwam van AGOVV.

Lucius aan de slag bij oude liefde Den Bosch

Theo Lucius draagt komend seizoen het shirt van FC Den Bosch. Ook wil hij zijn eerste trainersdiploma gaan halen en gaat hij diverse jeugdteams van Den Bosch assisteren. Lucius leek in de winterstop al terug te keren bij de club waar hij zijn carrière begon, maar hij ging een jaar bij FC Groningen voetballen.

Dat avontuur eindigde abrupt toen hij op een training zijn been brak. "Dit is een mooie tijd om terug te keren. Ik heb een hoop aan Den Bosch te danken", zegt Lucius tegenover het Brabants Dagblad. De 33-jarige verdediger kon ook op interesse van een Eredivisieclub rekenen. Lucius koos echter voor een terugkeer op het oude nest, waar hij de eerste twee jaar van zijn loopbaan doorbracht. De routinier zal in Den Bosch eerst zijn conditie opbouwen, voordat hij weer wedstrijden gaat spelen.

Theo Lucius speelde in zijn carrière bijna driehonderd wedstrijden. Hij is drievoudig international en debuteerde op 4 juni 2005 tegen Roemenië. Lucius droeg zeven jaar het shirt van PSV en drie jaar dat van Feyenoord. In 1999 speelde hij een jaartje bij FC Utrecht.

[Tour] Petacchi troeft jonkies af voor groen

Alessandro Petacchi nam donderdag de groene trui over van Thor Hushovd. De Italiaan werd in Bourg-lès-Valence tweede achter Mark Cavendish en passeerde zijn Noorse rivaal in het sprintersklassement. Voor Petacchi een reden om trots te zijn. "Ik ben 36 jaar en jongens als Cavendish en Farrar zijn veel jonger. Ze rijden heel hard, maar ik wil ze dit nog wel eens zien doen als ze net zo oud zijn als ik."

Toch had Petacchi zijn groene trui niet aan toen hij de pers te woord stond. "Vanwege de warmte", verklaarde de sprinter van Lampre. "Het was weer erg warm vandaag. Daarom was het een zware rit." Het peloton in de Tour zucht al dagen onder de hoge temperaturen. Het kwik in de Alpen komt geregeld boven de 35 graden uit.

Over de diskwalificatie van HTC-Columbia-renner Mark Renshaw had Petacchi niet echt een mening. "Ik heb het nog niet op televisie teruggezien. Maar het is jammer dat er iemand gediskwalificeerd is."

De la Red traint mee bij Real Madrid

Rubén de la Red was donderdag één van de verrassende aanwezigen op de eerste training van Real Madrid. De middenvelder kwam al bijna twee jaar niet in actie. De la Red verloor eind 2008 het bewustzijn in een bekerwedstrijd van de Madrileense club.

Niemand kon erachter komen wat de Spanjaard mankeerde en tot op de dag van vandaag is dat nog steeds niet bekend. De la Red probeert zijn carrière nu weer te herstarten.

Real trainde donderdag voor het eerst onder José Mourinho. Naast De la Red waren ook Royston Drenthe en Karim Benzema aanwezig op de training. Guti en Raúl waren echter absent, aangezien zij bij de club mogen vertrekken. Raúl zou serieus overwegen om naar Schalke 04 te gaan, terwijl Guti wordt gelinkt aan het Turkse Besiktas.

Onder leiding van Mourinho hoopt Real Madrid de tweede plek van vorig seizoen te verbeteren. Barcelona behaalde drie punten meer en werd dus kampioen. In de Champions League werd de Koninklijke al in de achtste finales uitgeschakeld door Olympique Lyon.

Oud-NEC'er Eagles wil niet naar Rangers

Chris Eagles heeft 'nee' gezegd tegen het aanbod om bij Glasgow Rangers te gaan voetballen. Dat schrijft The Daily Mirror donderdag. De vleugelspeler van Burnley kreeg woensdag een rondleiding op Ibrox Park en het trainingscentrum van de Schotse kampioen. Beide clubs hadden al een akkoord bereikt voor een transfersom, maar de 24-jarige Engelsman heeft geen trek aan een verhuizing naar Glasgow.

Eagles droeg in het najaar van 2006 het shirt van NEC, dat hem toen huurde van Manchester United. De aanvallende speler scoorde drie keer in zeventien officiële wedstrijden en ging daarna weer terug naar Manchester. In de zomer van 2008 tekende Eagles een driejarig contract bij Burnley. Met die club promoveerde hij na één seizoen naar de Premier League, maar het verblijf op het hoogste niveau duurde slechts één jaar. Eagles is komende jaargang dus weer actief in het Championship.

Gedwongen rust voor zwemster Dekker

Zwemster Inge Dekker moet gedwongen rust houden. De 24-jarige Friezin heeft al enige tijd last van een hardnekkige schouderblessure en een MRI-scan wees deze week uit dat rust het beste medicijn voor genezing is.

Dekker heeft al enige tijd last van de blessure en vorige maand begon ze weer met trainen in de hoop dat het beter zou gaan. Nu is er een terugslag en heeft Dekker zich af moeten melden voor het EK in augustus in Boedapest. "Net een injectie gehad en nu zes weken niet zwemmen. Sinds mijn zevende heb ik nooit zo lang niet gezwommen," zei Dekker op haar Twitter.

Ravage op A1 na ongeluk

Op de A1 bij Hengelo is donderdagavond een ravage ontstaan na een verkeersongeval. Een auto klapte achterop een auto met aanhanger, die over de kop sloeg. Brokstukken lagen verspreid over de weg, waarna de weg afgesloten moest worden, meldt de VerkeersInformatieDienst (VID).

Het ongeluk gebeurde op de A1 richting Osnabrück ter hoogte van Hengelo-Noord. Rond 21.15 uur stond er zo'n drie kilometer file. De weg is inmiddels weer vrijgegeven.

Door een ongeval met drie auto's en een vrachtwagen op de A4 werd eerder op de avond de rechtertunnelbuis van de Beneluxtunnel afgesloten. Naar verwachting gaat deze rond 22.15 uur weer open. Tussen het knooppunt Kethelplein en de Beneluxtunnel staat rond 22:00 uur twee kilometer file.

Robbie Williams terug bij Take That

Robbie Williams sluit zich weer aan bij de Britse jongensgroep Take That. In het diepste geheim heeft de band een album opgenomen dat in november wordt uitgebracht. Dat maakte Take That donderdag bekend.

Take That was begin jaren negentig een van de grootste popgroepen ter wereld. De band had in Nederland hits met nummers als Everything Changes, Babe, Back for Good en How Deep Is Your Love. In 1995 stapte Robbie Williams uit de band. Hij was de enige van de vijf leden die een succesvolle solocarrière wist op te bouwen. Het jaar na het vertrek van Williams viel de band uit elkaar. Op 13 februari 1996 hield Take That een afscheidsoptreden in Amsterdam.

In 2005 maakten de vier resterende leden, zonder Robbie Williams, een comeback. Succes is tot nu toe echter uitgebleven.

Dead Rising 2 Zombrex Edition beschermt tegen zombie-infecties

Hoewel wij Europeanen een cool zombie-figuurtje krijgen bij de special edition van Dead Rising 2, krijgt men in Noord-Amerika toch iets handigers. Want wat heb je aan een poppetje als je geïnfecteerd raakt? In de zogenaamde Dead Rising 2 Zombrex Edition, deze herfst beschikbaar op PS3 en Xbox 360 in Noord-Amerika, krijg je namelijk een naald met Zombrex medicijn, een informatiekaartje, een brochure en een 25 bladzijden tellend kladblok.

In de steelbook case krijg je nog een artbook en een making of DVD. De Xbox 360-versie zal nog de Dead Rising film meekrijgen, de PS3 versie geeft je in plaats van de film nog een leuk thema. De Amerikaanse Zombrex Edition komt tegelijk met de normale versie op 28 september uit, voor $79,99.


Tegen een zombie-infectie zal je iets beters moeten hebben dan een pen vermomd als naald.

Gouden serveersters verfrissen reizigers

Wachten op de tram in Amsterdam was donderdag geen straf. De tramhalte aan het Leidseplein was omgetoverd tot een prachtig gouden terras, inclusief gouden serveersters. Reizigers werden verfrist met een ijskoud drankje, geserveerd door oogverblindend goud gebodypainte dames.

De actie is de symbolische aftrap van de zomerse campagne van Rivella. De make-over van de drukbezochte abri aan het Leidseplein ging in elk geval niet onopgemerkt voorbij en veel voorbijgangers zochten verkoeling bij de verleidelijke serveersters. De frisdrankfabrikant deelt deze zomer in Nederland nog een kwart miljoen flessen uit.

Gouden serveersters delen drankjes uit

 

Gouden serveersters delen drankjes uit
Gouden serveersters delen drankjes uit (Foto's © Photo Republic)

'Maldini verdacht van belastingontduiking'

Paolo Maldini en echtgenote Adriana Fossa staat naar alle waarschijnlijkheid een hoge straf te wachten. Het echtpaar wordt verdacht van belastingontduiking en de rechter in Milaan heeft een onderzoek naar het duo ingesteld, dit meldt La Gazzetta dello Sport.

Maldini, die vorig jaar stopte met profvoetbal, zou werknemers van de belastingdienst smeergeld hebben betaald om zo controles te omzeilen. Mede hierdoor werd eind juni een inspecteur van de belasting ontslagen. Maldini wordt op basis van afgeluisterde telefoongesprekken beschuldigd. Zelf ontkent hij alle beschuldigingen.

Uitslagen oefenduels 15 juli

Alle profclubs zijn volop bezig met de voorbereiding. Ook oefenduels horen daarbij. FOK!sport zet elke dag de uitslagen voor je op een rijtje.

 

Thuis Uit Uitslagen
Groot Woensdrecht Vitesse
De Ruiter (2x), Riedel (2x), Büttner (2x), Nilsson (2x), Sprockel, Pluim, Snijders, Stevanovic, eigen doelpunt
1-13
Tholense Boys NAC Breda
Idabdelhay (2x), Gorter (2x), Boukhari (2x), Serrarens (2x), Fehér, Gudelj
0-10
FC Horst Ajax
De Jong (7x), Sulejmani (2x), Ozbiliz (2x), Donald (2x), Suk (2x), Eriksen, Enoh, Emanuelson, Alderweireld, Sarpong, Aissati
1-21

Zwemparadijs Tropicana sluit de deuren

Het bekende zwemparadijs Tropicana in Rotterdam sluit de deuren. Dat meldt het zwembad op de website. De attractie gaat op 29 augustus dicht.

Eind augustus start vervolgens een ingrijpende verbouwing, waarna het zwemparadijs een tweede leven moet krijgen als 'trendy en superveilig evenementencentrum'. De verbouwing duurt tot medio december. Tot die tijd is het gebouw gesloten.

Het recreatieoord aan de Maasboulevard werd in 1988 in opdracht van Center Parcs gebouwd. Mensen moesten er zonder overnachtingskosten een dagje kunnen genieten van een subtropisch zwemparadijs.

Na de overname van Center Parcs door een Schotse brouwerij werd het afgestoten en kwam in handen van een particuliere horeca-ondernemer, die verschillende wijzigingen in het oorspronkelijke concept doorvoerde.

Drie jaar geleden kwam het zwemparadijs in opspraak omdat het volgens de provincie Zuid-Holland en de Koninklijke Nederlandse Zwembond niet voldeed aan verschillende eisen. De eigenaar kreeg een dwangsom van tachtigduizend euro opgelegd, die hij moest betalen als de gebreken niet werden hersteld.

[EL] Uitslag FC Utrecht - KF Tirana

FC Utrecht heeft in de tweede voorronde van de Europa League goede zaken gedaan door KF Tirana in de Galgenwaard met 4-0 te kloppen. Mede dankzij twee goals van Ricky van Wolfswinkel hebben de Domstedelingen een riante voorsprong voor de return van volgende week.

Utrecht moest zonder international Michel Vorm aantreden tegen de nummer drie van Albanië KF Tirana. De vervanger van de goalie, Khalid Sinouh, zou een rustige avond beleven, want de Domstedelingen bestookten veelvuldig het doel van de tegenstander.

Na acht minuten werkte de Albanese doelman Lika de bal knullig weg waarna deze via de rug van Van Wolfswinkel in het net belandde. Twintig minuten later konden de toeschouwers weer juichen toen een voorzet van Asare via Van Wolfswinkel langs twee Albanezen het doel in verdween. Direct daarna was het de beurt aan Asare die na de bal met de hand aangenomen te hebben een fraaie 3-0 aantekende.

Ook in de rest van de wedstrijd was het Utrecht dat de klok sloeg. De ploeg wist alleen nog via Dries Mertens het net te vinden. Tirana kwam in de slotfase nog met tien man te spelen nadat doelman Lika voor een handsbal zijn tweede gele kaart had gekregen, maar gescoord werd er niet meer.

FC Utrecht

4 - 0

KF Tirana

 8' Van Wolfswinkel
 26' Van Wolfswinkel
 30' Asare
 75' Mertens
 
 
 Gele kaart: Pashaj, (KF Tirana)
 Rode kaart: Lika (85/2xg) (KF Tirana)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 15.000
Arbiter: Trifonos (Cyp)
 
Opstelling:   Opstelling:
Sinouh
Cornelisse
Schut (Van der Maarel/77)
Wuytens
Nesu
Maguire
Lensky
Mertens (Oar/89)
Asare
Mulenga (Loval/80)
Van Wolfswinkel
  Lika
Sina
Osmani
Pashaj
Ahmataj
Lilaj
Lila
Karabeci (B. Nallbani/87)
Hisa (Malindi/69)
Pejic
Plaku

Celstraf voor aanvallers huis Zweedse kunstenaar

Een Zweeds hof heeft twee broers donderdag tot twee en drie jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat zij het huis van Lars Vilks hadden aangevallen, de Zweedse kunstenaar die onder meer door Al-Qaida is bedreigd om zijn tekeningen van de profeet Mohammed. De broers, van 19 en 21 jaar, werden schuldig bevonden aan brandstichting.

Vilks was niet thuis toen op 14 mei in zijn huis brand werd gesticht. Voorbijgangers zagen de kapotgeslagen ruiten en de brandschade. Later trof de politie buiten het huis plastic flessen aan die gevuld waren met benzine.

Mogelijk slachtoffer Spaans beleg Alkmaar gevonden

Archeologen hebben tijdens opgravingen in Alkmaar mogelijk een slachtoffer van het Spaanse beleg van de kaasstad in 1573 gevonden. Tijdens de opgraving werden meerdere skeletten aangetroffen. Een van de skeletten had nog een musketkogel in het hoofd, meldt de gemeente donderdag.

De gemeente denkt dat de stoffelijke resten mogelijk van een zogenoemde aardedrager zijn. Aardedragers herstelden op 14 september onder Spaans geweervuur een gat in de stadswal. Een andere mogelijkheid is dat het slachtoffer in het hoofd werd getroffen door een Spaanse schildwacht toen hij over de borstwering keek.

Op de Paardenmarkt vinden momenteel opgravingen plaats wegens bouwplannen in het gebied. De opgraving op het plein duurt naar verwachting tot eind augustus. Een deel van de huidige Paardenmarkt huisvestte vroeger een begraafplaats van een klooster.

Alkmaar werd in 1573 van 21 augustus tot 8 oktober tijdens de Tachtigjarige Oorlog belegerd door de Spanjaarden. Het beleg eindigde in een ontzet. De Spanjaarden moesten opgeven toen Willem van Oranje opdracht gaf de dijken rond Alkmaar door te steken.

Activisten ingerekend op bouwplaats

Op een bouwterrein in de Kroatische hoofdstad Zagreb zijn donderdag meer dan honderd activisten ingerekend. De demonstranten protesteerden tegen de sloop van oude gebouwen. Die moeten plaatsmaken voor een modern woon- en winkelgebied.

De activisten, onder wie een gemeenteraadslid, een actrice en een journalist, werden door de politie van het terrein verwijderd en in politiebusjes opgesloten. Sommige demonstranten waren voor vrachtwagens gaan liggen, anderen klampten zich aan de banden van de voertuigen vast. Plaatselijke mensenrechtengroepen eisten dat de politie de activisten direct loslieten.

Volgens de demonstranten ruïneert het bouwproject de historische binnenstad van Zagreb. Ze houden zich al maanden op het bouwterrein op en wisten op die manier te voorkomen dat de bouw van start kon gaan. Donderdag weerhielden ze bouwvakkers van het omhakken van bomen.

De activisten beweren dat de investeerder op illegale wijze aan bouwvergunningen is gekomen. Aanklagers onderzoeken de zaak.

Thijs Römer in nieuwe Dik Trom-film

Thijs Römer gaat een rol vertolken in een film over Dik Trom. De acteur kruipt in de huid van Dolf, die een sportschool runt in het dorp van de bekende dikkerd. Marcel Musters en Eva van der Gucht spelen vader en moeder Trom.

De rol van Dik Trom zelf wordt vertolkt door de 12-jarige Michael Nierse. Hij werd gecast via een online auditie. Producent Eyeworks riep jongens en meisjes in de leeftijd van 12 tot en met 15 jaar op om zich via internet aan te melden voor een rol in de film. Nierse speelde eerder in de kinderfilm 'De Indiaan'.

De opnames van 'Dik Trom' beginnen deze zomer. In december moet de film in de bioscopen draaien. De regie is in handen van Arne Toonen, die eerder enkele afleveringen van de serie 'Het Schnitzelparadijs' regisseerde.

Thijs Römer in nieuwe Dik Trom-film
Thijs Römer in nieuwe Dik Trom-film (Foto: Novum)

Bosje bloemen voor drie dagen onterechte cel

De politie heeft een 32-jarige man uit Doetinchem een bosje bloemen aangeboden, omdat hij drie dagen onterecht heeft vastgezeten in een cel op een politiebureau in Arnhem. De politie is daarnaast een intern onderzoek gestart naar het voorval om erachter te komen waar het fout is gegaan, meldt de politie donderdag.

De man was maandag in Duiven opgepakt op verdenking van rijden onder invloed, nadat op de A12 bij Duiven een auto van de weg was geraakt. De bestuurder was ervandoor gegaan. Even later zagen agenten in de Gelderse plaats een man lopen die vermoedelijk dronken was en die zij ervan verdachten te hebben gereden.

Hij weigerde echter mee te werken aan een blaastest. Bij een fouillering kwamen autosleutels tevoorschijn die op de betreffende auto bleken te passen. De man werd meegenomen naar het politiebureau, waar hij in de cel werd gezet.

De man had eigenlijk nadat hij was gehoord weer op vrije voeten moeten worden gesteld, maar dat is niet gebeurd. De politie zegt de gang van zaken te betreuren, 'hoewel het voor de betrokkene natuurlijk het vervelendst is'. De man is overigens wel 'volgens de standaards van het korps op correcte wijze verzorgd', aldus de politie.

Kapper verbrandt hoofdhuid Mariah Carey

Mariah Carey heeft haar hang naar perfectie moeten bekopen met een wond. Haar persoonlijk hairstylist was bezig met het kapsel van de diva, toen haar nieuwste nummer werd opgezet. Het spontane dansje van de kapper resulteerde in een brandwond op Careys hoofd.

"Mijn hairstylist (ik noem geen namen) heeft me mishandeld met een krultang. Hij probeerde mijn haar te krullen, terwijl hij aan het dansen was op mijn nieuwe nummer", twittert Carey. "Ik zoek naar aloë vera of zoiets, dit ziet er niet goed uit. Het is een brandwond. Het leven van een diva is zwaar."

"Hij smeert er tandpasta op en beweert dat het een oud trucje is", zegt een opvallend vrolijke Carey even later. Gelukkig voor de kapper doet de zangeres haar reputatie als diva geen eer aan. Ze belooft dat de geschrokken dader niet ontslagen wordt.

Kapper verbrandt hoofdhuid Mariah Carey
Kapper verbrandt hoofdhuid Mariah Carey (Foto: Novum)

OPEC verwacht groeiende vraag naar olie

De vraag naar olie neemt volgend jaar geleidelijk toe door een groeiende wereldeconomie. Dat heeft OPEC, het kartel van olie-exporterende landen, donderdag voorspeld. Volgens de twaalf leden van OPEC neemt de vraag naar ruwe olie volgend jaar toe met een miljoen vaten per dag.

Vooral in China, India, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika zal de oliedorst groeien. In de Verenigde Staten -de grootste olieconsument ter wereld- keert de vraag naar olie terug naar 'een normale groei'. De in Wenen gevestigde organisatie waarschuwt wel dat er nog 'grote onzekerheid' is over de snelheid van de groei.

Stroomstoring in de Achterhoek

Door een brand in een transformatorhuis in het Gelderse Vierakker hebben enkele duizenden huishoudens in de Achterhoek donderdagavond enkele uren zonder stroom gezeten. Onder meer Vorden, Wichmond, Zutphen en Hengelo werden getroffen door de storing.

De brand brak rond 19.30 uur door nog onbekende oorzaak uit. Het vuur is onder controle. Rond 21.00 uur had netwerkbedrijf Alliander er met noodaggregaten voor gezorgd dat er op de meeste plaatsen weer stroom was. Alleen in Vierakker zijn er nog zo'n honderd huishoudens die geen stroom hebben.

Hulp aan Haïti wel degelijk op gang

De hulp aan Haïti is in volle gang. Dit meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in een reactie op berichten die donderdag in de media verschenen waarin werd gemeld dat landen de beloofde hulp aan het land niet overmaken. Nog maar twee procent van de acht miljard euro die landen hadden toegezegd zou zijn overgemaakt, meldt de Verenigde Naties.

Volgens het ministerie heeft dit betrekking op steun van landen aan een wederopbouwfonds voor het land dat begin dit jaar zwaar werd getroffen door een aardbeving. Aan dat fonds van de Wereldbank draagt Nederland niet bij.

De 111,4 miljoen euro die in Nederland door de publieksactie van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) bijeen is gebracht, waarbij de centrale overheid 41,7 miljoen bijdroeg, komt ten goede aan noodhulp en wederopbouw. Het duurt volgens het ministerie nog jaren voor het land volledig hersteld is van de verwoestende aardbeving, waarbij meer dan tweehonderdduizend mensen om het leven kwamen.

Duitsland wil extra heffing op vliegtickets

Duitsland wil een nieuwe heffing van maximaal 26 euro op vliegtickets invoeren. De heffing is onderdeel van een plan om milieuvriendelijk gedrag te stimuleren en de inkomsten van de regering te vergroten. Een wetsvoorstel voor de heffing kwam donderdag in handen van Associated Press.

Het plan is om voor vluchten tot 2500 kilometer een heffing van 13 euro in te voeren, voor vluchten verder weg moet dat 26 euro worden. Passagiers die in Duitsland alleen een tussenstop maken worden van de heffing uitgesloten.

De regering verwacht dat de belastingmaatregel jaarlijks een miljard euro extra oplevert.

'Buitenlanders mogen geweerd uit coffeeshops'

De gemeente Maastricht mag buitenlanders de toegang tot coffeeshops verbieden. Dat concludeert de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie. Het hof buigt zich nog over de zaak, maar vaak wordt het oordeel van de advocaat-generaal gevolgd.

De gemeente Maastricht besloot eerder dat alleen Nederlandse ingezetenen een voet over de drempel van coffeeshops mogen zetten. De gemeente hoopt hiermee het hoofd te kunnen bieden aan de problemen die de steeds groter wordende stroom drugstoeristen veroorzaken.

Volgens de advocaat-generaal is de maatregel noodzakelijk om de openbare orde te beschermen tegen de hinder die door drugstoerisme wordt veroorzaakt. Daarbij draagt het bij aan de strijd tegen illegale drugshandel in de Europese Unie.

Het Europese Hof buigt zich op verzoek van de Raad van State over de kwestie. Deze Nederlandse rechtsinstantie vroeg zich af of de Maastrichtse maatregel niet strijdig is met Europese regels. De raad wilde dit weten om tot een goed oordeel te komen in een zaak die is aangespannen door een uitbater van een coffeeshop in Maastricht.

De burgemeester van Maastricht had besloten de zaak van de uitbater tijdelijk te sluiten nadat tijdens twee politiecontroles bleek dat er zich buitenlanders in de tent bevonden. De eigenaar van de coffeeshop was het hier niet mee eens en ging in beroep. De zaak ligt momenteel nog onder de hamer bij de Raad van State.

Volgens de advocaat-generaal worden met de maatregel de regels op het gebied van vrij verkeer niet geschonden, aangezien de handel in verdovende middelen, waaronder cannabis, verboden is. Ook de vrijheid van het verrichten van diensten wordt niet aangetast, stelt de adviseur van het hof. De verkoop van softdrugs is in alle lidstaten verboden, hoewel het in coffeeshops wordt gedoogd. Klanten zijn echter niet verplicht de cannabis in de coffeeshops te gebruiken, waardoor het risico van illegale in- en uitvoer van verdovende middelen ontstaat.

Arnautovic: "Ik ben nog niet in topvorm"

Marko Arnautovic is bij Werder Bremen aardig begonnen aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De Oostenrijker was trefzeker in een oefenwedstrijd en gaf ook een assist. "Ik kan tevreden zijn met een doelpunt en een assist, maar ik ben nog niet in topvorm", reageert Arnautovic tegenover Kicker.

De oud-speler van FC Twente zegt dat de trainingen in Bremen heel anders verlopen dan bij Inter. Arnautovic is dan ook vooral fysiek gezien nog niet de oude. "Marko heeft in Milaan nauwelijks gespeeld. Het is dus heel belangrijk dat we hem zo snel mogelijk wedstrijdfit krijgen", vindt trainer Thomas Schaaf. "Hij heeft heel veel kwaliteiten en dat hebben we in de oefenwedstrijd al kunnen zien. Maar Marko kan nog beter."

Ook manager Klaus Allofs is tot nu toe tevreden met Arnautovic. "We moeten ervoor zorgen dat hij vijftig wedstrijden per seizoen kan spelen. Als je ziet wat hij allemaal kan, dan kun je wel nagaan dat ie alleen maar beter kan worden", aldus Allofs.

Tyfoon Conson verlaat Filipijnen

Tyfoon Conson heeft donderdag de Filipijnen verlaten. Ten minste 37 mensen kwamen door het natuurgeweld om het leven, er worden nog 26 vissers vermist en de stroom viel op grote delen van het noordelijke eiland Luzon uit. In totaal werden meer dan tienduizend huizen verwoest en werden 9500 mensen overgebracht naar opvangcentra.

Reddingswerkers hebben inmiddels de elektriciteitsvoorziening in Manilla en de omliggende provincies hersteld en het dagelijks leven werd weer hervat. Scholen openden hun deuren donderdag en vliegtuigen konden weer opstijgen en landen.

Conson kwam dinsdag aan land en bereikte windsnelheden tot 120 kilometer per uur. De tyfoon raasde woensdag over de provincie Quezon, gelegen op het eiland Luzon. Donderdag zwakte Conson af tot een tropische storm en boog af richting de Zuid-Chinese Zee. De verwachting is dat de tyfoon dit weekeinde ten westen van Macau het Chinese vasteland bereikt.

De nieuwgekozen president Benigno Auquino III was woedend op het nationale meteorologische instituut. Het instituut slaagde er niet in te voorspellen dat de tyfoon Manilla zou bereiken, waardoor de regering niet voorbereid was op het natuurgeweld.

Man overleden bij verkeersongeval Drenthe

Een 61-jarige man uit Zuidwolde is donderdag om het leven gekomen bij een verkeersongeval bij het Drentse Veeningen. Bij het ongeluk waren geen andere weggebruikers betrokken. Dat meldt de politie.

De man raakte van de weg, waarschijnlijk nadat hij onwel was geworden, en botste tegen een boom. Daarna belandde zijn auto in de sloot. Hij werd ter plaatse gereanimeerd en vervolgens naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij aan het begin van de avond.

Fàbregas schaamt zich voor grap met Barça-shirt

Francesc Fàbregas was niet echt blij met de grap van Carles Puyol en Piqué, die bij de huldiging van de Spaanse nationale ploeg een shirt van Barcelona over zijn hoofd trokken. De aanvoerder van Arsenal wil niet over Barcelona praten.

Fàbregas was donderdag in Tordera, een klein plaatsje net buiten Barcelona, voor een jeugdtraining. "Hoe minder er over Barcelona wordt gesproken, hoe beter", zei de 23-jarige middenvelder na afloop. Cesc heeft in Londen een contract tot medio 2015, maar hij wordt al weken gelinkt aan Barça.

De jonge sterspeler werd maandag in verlegenheid gebracht door Puyol en Piqué. Bij de huldiging van Spanje, ter gelegenheid van de behaalde wereldtitel, trok het tweetal van Barcelona een shirt van de Spaanse kampioen over het hoofd van Fàbregas. "Ik schaamde me heel erg, maar ik ga ervan uit dat Arsenal begrip heeft voor de situatie."

Cesc Fàbregas is bij Arsenal de belangrijkste speler, maar bij het nationale team in Zuid-Afrika was er voor hem nauwelijks plek. Toch was de middenvelder belangrijk tijdens zijn invalbeurt in de finale tegen Oranje. Fàbregas gaf de assist bij het winnende doelpunt van Iniesta.

Octopus Paul mogelijk naar Madrid

De dierentuin van Madrid heeft een bod uitgebracht op octopus Paul, het orakel dat tijdens het WK-voetbal de winnaars van alle wedstrijden van Duitsland plus de finale juist wist te voorspellen. Een woordvoerster zei woensdag dat er een niet nader bekendgemaakt bedrag is geboden op Paul, die een held is in Spanje sinds dat land de finale van het WK won.

De dierentuin zei sinds de finale, afgelopen zondag, diverse verzoeken van Spanjaarden te hebben ontvangen voor een 'transfer' van Paul van het zee-aquarium in Oberhausen waar hij momenteel zijn kunsten vertoond naar de Spaanse hoofdstad.

Binnen enkele dagen hoopt de dierentuin een reactie van het Duitse aquarium te ontvangen.

Semenya wint bij rentree

Caster Semenya heeft haar rentree op de atletiekbaan in de Finse stad Lappeenranta meteen opgeluisterd met een zege. De 19-jarige Zuid-Afrikaanse kwam op de 800 meter tot een tijd van 2:04,22 en bleef hiermee ruim boven haar toptijd die ze vorig jaar bij het WK liep.

De terugkeer van Semenya is niet onomstreden. Vorig jaar won ze met overmacht bij het WK in Berlijn de 800 meter, maar direct na afloop van de race werd er aan haar geslacht getwijfeld. Hiervoor heeft ze een seksetest moeten ondergaan en pas deze week ging de internationale atletiekfederatie IAAF akkoord met de resultaten van het medische team dat haar onderzocht heeft. Hierdoor mag ze weer wedstrijden lopen.

[Tour] Gesink verwacht vrijdag spektakel

Robert Gesink is vandaag weer de dag goed doorgekomen. De nummer zeven van het klassement voorziet voor morgen alvast spektakel en verwacht dat enkele klassementsrenners in de aanval zullen gaan.

"Het is een mogelijkheid voor Alberto Contador om iets te doen," zei Gesink tegen de NOS. "Het is een aankomst bergop, dus ik voorzie een spektakel. Ik bereid me op de best mogelijke manier voor. Ik heb er nog nooit gereden, maar ik heb gehoord dat het steil en kort is. Van mij had de klim iets langer mogen zijn."

Er wordt morgen gefinisht in Mende, na een klim van de tweede categorie van 3 kilometer lang à 10 procent.

 

Boksicoon Wim van Klaveren overleden

Boksicoon Wim van Klaveren is vanavond overleden. De broer van Bep The Dutch Windmill van Klaveren is 79 jaar oud geworden. Van Klaveren was lid van de technische raad van de Nederlandse boksbond (NBB) en was tevens actief als bokstrainer.

Wim van Klaveren begon, net als zijn andere broers, ook als bokser. Zo stond hij in de hoogtijdagen van het Nederlandse boksen in de finale van het Nederlands kampioenschap tegenover zijn tweelingbroer Piet. De laatste jaren werkte hij nog met regelmaat in boksschool Crooswijk trainingen af met The Dutch Windmill Club, een gezelschap Rotterdamse boksers van ouder dan 50 jaar.

[Tour] Uitslag en standen na elfde etappe

Vandaag werd de elfde etappe verreden in de Tour de France. Elke avond na de etappe om 20:30 uur de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

 


Uitslag elfde etappe

# Naam ploeg tijd
1 Mark Cavendish  (GB) HTC Columbia 4.42,29
2 Alessandro Petacchi (Ita) Lampre z.t.
3 Tyler Farrar (VS)
Garmin z.t.
4 Jose Joaq. Rojas (Spa) Caisse d'Epargne z.t.
5 Robbie McEwen (Aus) Katusha z.t.
6 Yukiya Arashiro (Jpn) Bouygues z.t.
7 Thor Hushovd (Noo) Cervélo z.t.
8 LIoyd Mondory (Fra)
AG2R z.t.
9 Jurgen Roelandts (Bel) Omega Pharma-Lotto z.t.
10 Gerald Ciolek (Dui) Milram z.t
37 Maarten Tjallingii Rabobank z.t.
42 Robert Gesink Rabobank z.t.
50 Bram Tankink Rabobank z.t.
91 Koos Moerenhout Rabobank z.t.
116 Lars Boom Rabobank + 0,29
120 Martijn Maaskant Garmin + 0,59
161 Karsten Kroon BMC Racing Team + 7,41

Klassement na de elfde etappe

# Naam ploeg tijd
1 Andy Schleck (Lux)
Saxo Bank 53.43,25
2 Alberto Contador (Spa)
Astana + 0,41
3 Samuel Sánchez (Spa) Euskaltel + 2,45
4 Denis Menchov (Rus) Rabobank + 2,58
5 Jurgen v.d. Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto + 3,31
6 Levi Leipheimer (VS) RadioShack + 3,59
7 Robert Gesink Rabobank + 4,22
8 Luis León Sánchez (Spa) Caisse d'Epargne + 4,41
9 Joaquim Rodríguez (Spa) Katusha + 5,08
10 Ivan Basso (Ita) Liquigas + 5,09
36 Bram Tankink Rabobank + 21,58


Klassement Groene trui

# Renner Ploeg Punten
1 Alessandro Petacchi (Ita) Lampre 161
2 Thor Hushovd (Noo)
Cervélo 157
3 Robbie McEwen (Aus) Katusha 138
4 Mark Cavendish (GB) HTC Columbia 132
5 Jose Joaq. Rojas (Spa)
Caisse d'Epargne 122


Klassement Bolletjestrui

# Renner Ploeg Punten
1 Jérôme Pineau (Fra) Quick-Step 92
2 Anthony Charteau Bouygues 90
3 Christophe Moreau (Fra)
Caisse d'Epargne 62
4 Mario Aerts (Bel) Omega Pharma-Lotto 58
5 Damiano Cunego (Ita) Lampre 56


Klassement Witte trui

# Renner Ploeg Tijd
1 Andy Schleck (Lux) Saxo Bank 53.43,25
2 Robert Gesink Rabobank + 4,22
3 Roman Kreuziger (Tsj)
Liquigas + 5,11
4 Cyril Gautier (Fra) Bouygues + 30,18
5 Julien el Fares (Fra) Cofidis + 30,29


Ploegenklassement

# Ploeg Tijd
1 Caisse d'Epargne 161.14,29
 
2 RadioShack + 0,31
3 Astana + 14,54
4 Rabobank + 15,38
5 AG2R + 16,52
6 Omega Pharma-Lotto + 19.37

Acht doodvonnissen voor coupplan Gambia

Een rechtbank in Gambia heeft donderdag acht mensen ter dood veroordeeld voor het beramen van een staatsgreep in het West-Afrikaanse land.

Onder de terdoodveroordeelden zijn zes militairen en twee zakenlieden. Zij zouden vorig jaar wapens en huurlingen Gambia hebben binnengesmokkeld om het bewind van president Yahya Jammeh omver te werpen, die in 1994 zelf door een staatsgreep aan de macht was gekomen.

Het achttal heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan. Onder hen zijn voormalig legerleider Langtombong Tamba en de voormalige baas van de geheime diensten Lamin Badjie.

In Gambia is in 1981 voor het laatst iemand geëxecuteerd.

Scheepsromp op Ground Zero blootgelegd

Arbeiders op Ground Zero, de plek waar op 11 september 2001 twee vliegtuigen zich in de torens van het World Trade Center in New York boorden, zijn bezig met het uitgraven van een tien meter lange scheepsromp. Klaarblijkelijk is het in de achttiende eeuw gebruikt als vulmateriaal bij de uitbreiding van Lower Manhattan.

De hoop is dat de romp donderdag volledig omhoog kan worden gehaald, zei archeologe Molly McDonald. Ze zei ten minste een aantal planken te willen redden. Of grote delen uit de grond kunnen worden gehaald is vooralsnog onduidelijk. "We leggen de romp grotendeels met de hand bloot, omdat het nogal breekbaar is", zei McDonald. Later kunnen er mogelijk machines worden gebruikt.

De scheepsromp werd dinsdagmorgen ontdekt door twee archeologen van AKRF, een bedrijf dat op Ground Zero gevonden voorwerpen moet veiligstellen. "We zagen gebogen planken en al snel vonden we een spant. We gingen door met het vrijmaken en legden de afgelopen twee dagen de romp bloot", aldus de archeologe.

De AKRF noemde de vondst belangrijk, maar zei dat er meer onderzoek nodig is om de leeftijd van het schip te bepalen. De archeologen gaan houtmonsters opsturen naar een laboratorium dat dendrochronologie toepast. Door het bestuderen van de jaarringen in het hout wordt een idee gekregen over het tijdstip waarop de boot is gebouwd.

De archeologen haasten zich om het schip vast te leggen en te onderzoeken, omdat het delicate hout -nu het blootgesteld is aan de lucht- snel begint te rotten.

Servië in beroep tegen schorsing Antic

De Servische voetbalbond legt zich niet neer bij de schorsing voor bondscoach Radomir Antic. Die werd tijdens het WK door de FIFA voor vier wedstrijden geschorst vanwege 'niet passend gedrag' na afloop van het pouleduel tussen Servië en Australië. Antic zou kritiek op de scheidsrechter hebben geuit.

Dat leverde hem naast een schorsing ook een geldboete van tienduizend euro op. Tegen die straf is vandaag beroep aangetekend. Dat meldt de Servische voetbalbond.

Servië kwam op het WK niet verder dan de eerste ronde. Van Ghana (0-1) en Australië (1-2) werd verloren. Tegen Duitsland won de ploeg verrassend met 1-0.

Cavendish: "Zelfverdediging van Renshaw"

Wielrenner Mark Cavendish heeft na zijn overwinning vandaag zijn zelfvertrouwen weer helemaal teruggevonden. "Ik moest van zo ver aangaan, het leek wel een kleine ontsnapping", zegt de snelle Brit.

"Het was lastig om de sprint georganiseerd te krijgen. Julian (Dean) en Mark (Renshaw) waren wat aan het vechten. Ik denk dat Mark de deur open wilde houden voor mij. Kopstoten? Ik ken Mark als een fantastische kerel", zegt Cavendish.

De kleine sprinter ging meteen verhaal halen bij de jury toen hij te horen kreeg dat zijn teammaat uit de tour werd gegooid. "Het was zelfverdediging. Dean zet een elleboog. Waarom zijn wij het ook altijd die geviseerd worden?"

Dead Rising 2 film komt gratis naar XBLA

Keji Inafune, producer van de Dead Rising-games dacht ook te kunnen regisseren en heeft een film gemaakt genaamd Zombrex Dead Rising Sun. Nu is bekendgemaakt dat de film in acht afleveringen gesplitst wordt en gratis te downloaden is via XBLA en deadrisingsun.com. De eerste aflevering is beschikbaar op vier augustus op XBLA in Europa en Amerika.

De afleveringen zullen als eerste beschikbaar zijn op XBLA en iets later via de website. Op vier augustus zullen de eerste drie afleveringen te downloaden zijn, check hieronder het hele schema.

XBLA

  • 4 augustus: aflevering 1-3
  • 11 augustus: aflevering 4-5
  • 18 augustus: aflevering 6-7
  • 25 augustus: aflevering 8

Deadrisingsun.com

  • 11 augustus: aflevering 1-3
  • 18 augustus: aflevering 4-5
  • 25 augustus: aflevering 6-7
  • 1 september: aflevering 8

Sommige van de afleveringen zullen ook delen van een interview met Inafune bevatten over het maken van de film. Bekijk hieronder de trailer.

[Tour] Columbia verbijsterd over straf Renshaw

Team HTC-Columbia heeft aan de elfde etappe in de Tour de France gemengde gevoelens overgehouden. De Amerikaanse ploeg won met Mark Cavendish weliswaar de rit, maar raakte tegelijkertijd Mark Renshaw kwijt. De Australiër deelde in volle finale enkele kopstoten uit en werd daarop door de Tourdirectie onmiddellijk uit koers genomen.

Ploegleider Allan Peiper snapte niets van de beslissing. "Dit is slecht voor de wielersport", mopperde hij. "Hij reageert alleen op de actie van de Garmin-renners. Dit slaat echt helemaal nergens op. Ik heb nog niet kunnen overleggen of we stappen gaan ondernemen, want ik hoor dit nieuws net pas."

Renshaw, de belangrijkste man in het sprinttreintje van Cavendish, gebruikte zijn hoofd om in de laatste honderd meter Julian Dean, knecht van spurter Tyler Farrar, weg te duwen. "Ik moest dat wel doen om in evenwicht te blijven", verweerde de ongelukkige Australiër zich. "Als hij me nog meer naar links had geduwd, was ik in de hekken beland."

Peiper is extra verbaasd omdat Carlos Barredo (Quick Step), die na afloop van de zesde etappe zijn collega Rui Costa met een wiel te lijf ging, slechts werd bestraft met een geldboete. "Dat mogen ze me wel eens uitleggen. Voor onze strijd voor de groene trui heeft dit rampzalige gevolgen, vooral omdat we eerder Adam Hansen al kwijtraakten."

F. Schleck: "Tour-organisatie speelt met levens"

De onfortuinlijke Fränk Schleck heeft vandaag flink uitgehaald naar de Tour-organisatie. De Luxemburger van Saxo Bank, die vorige week uit de Tour moest stappen vanwege een gebroken sleutelbeen, vindt dat het etappeschema veel te veel gevaren kende.

"De mensen die de Tour plannen, hebben niet het recht met de levens van de renners te spelen," aldus Schleck in de Deense krant Ekstra Bladet. "Ze zetten hun zinnen alleen maar op een spectaculaire rit. Vallen hoort bij wielrennen, maar het is geen entertainment. Sommige wielrenners staan nooit meer op en worden invalide voor het leven."

Schleck, de oudere broer van geletruidrager Andy Schleck, is benieuwd wat de winst in de Tour waard is als concurrenten door een val moeten opgeven. "Niemand zou blij zijn met de eindzege als die voortkomt uit een val van bijvoorbeeld Andy Schleck of Alberto Contador."

Van Gaal wil internationals snel terug

Bayern München-trainer Louis van Gaal is niet blij met de voorbereiding die zijn team tot nu toe heeft op het nieuwe voetbalseizoen. De trainer van de Duitse ploeg mist door het WK voetbal dertien spelers, waardoor de landskampioen niet optimaal aan de start van de nieuwe competitie kan verschijnen.

"Dat is een groot probleem. Ik kan zo geen goede voorbereiding draaien," zei Van Gaal die op 7 augustus een wedstrijd om de Duitse Supercup speelt tegen Schalke 04. "Die wedstrijd wil ik graag winnen, maar dat is bijna niet mogelijk." Op 20 augustus opent Bayern tegen VfL Wolfsburg de competitie. Vier dagen eerder speelt het team al in de DFB Pokal tegen de amateurs van Germania Windeck.

De Argentijn Martin Demichelis en de van een blessure herstellende Fransman Franck Ribéry melden zich al op 26 juli, terwijl Arjen Robben, Mark van Bommel, Edson Braafheid en de Duitse internationals op 2 augustus zich in München moeten melden. Momenteel staan er slechts tien spelers en twee keepers op het veld. Daarom heeft hij spelers van het tweede er bij gehaald. "Dat is toch lachwekkend."

Toch is de wedstrijd van 7 augustus niet de wedstrijd waar Van Gaal zich echt kwaad over maakt, want op 11 augustus speelt het Duitse elftal een oefenwedstrijd tegen Denemarken, waardoor Bayern haar internationals weer enkele dagen kwijt is. "Dat is toch ongelofelijk. Als de FIFA een beetje verstandig is, schrappen ze die wedstrijd," zei de oefenmeester die hoopt dat zijn internationals massaal af gaan zeggen.

De Duitse bond wil er echter niet aan. "Het cancellen van die wedstrijd is niet aan de orde. De interland is voor niemand ideaal, maar het staat nu eenmaal op de internationale kalender. De wedstrijd is voor bondscoach Joachim Löw bovendien de enige mogelijkheid om de ploeg te testen voor de EK-kwalificatie," zei secretaris Wolfgang Niersbach.

Collen naar Excelsior Maassluis

Verdediger Pieter Collen zet zijn loopbaan voort in de zaterdaghoofdklasse. De Belgische ex-prof, tegenwoordig woonachtig in Barendrecht, gaat voor promovendus Excelsior Maassluis spelen. Na René van Dieren (nu op proef bij Sparta Rotterdam) en Kevin Vink (speelt wel nog mee met Team VVCS) is hij de derde aanwinst uit het betaald voetbal voor de Tricolores.

De dertigjarige Belg gaat ook de trainerscursus volgen en gaat daarvoor stage lopen bij de jeugdteams van Excelsior Maassluis. In Nederland speelde Collen ruim honderd duels als prof voor NEC, Feyenoord, NAC Breda en SC Cambuur. Zijn laatste club was Brisbane Roar in Australië.

Toernooiselectie Team VVCS bekend

Aankomend weekend staat in Rijnsburg het jaarlijkse FIFPro toernooi weer op het programma. Op dit toernooi strijden acht teams van werkloze profs uit verschillende landen om de winst, maar meer nog om een contract te verdienen. Het zal op sportpark Middelmors vermoedelijk vol zijn met scouts uit alle windstreken.

De Nederlandse inbreng komt van Team VVCS. Dit team speelde al enkele oefenduels. Het verloor van ADO Den Haag, Almere City FC en Telstar, terwijl het Olympisch elftal van Qatar werd verslagen. De trainers Edward Metgod en Jacques Storm selecteerden de volgende spelers, waarbij tussen haakjes hun laatste club staat vermeld:

Doel: Cor Varkevisser (Sparta Rotterdam), Bas van Wegen (FC Emmen)
Verdediging: Cerezo Fung A Wing (De Graafschap, al rond met IJsselmeervogels), Regilio Jacobs (FC Oss, traint mee bij AGOVV Apeldoorn), Niek Ripson (FC Emmen), Jeffrey Sam-Sin (Haarlem, al rond met FC Chabab), Revelinho de Vlugt (DOTO)
Middenveld: Lesley Nahrwold (RBC Roosendaal), Giel Neervoort (Haarlem, al rond met De Treffers), Barry Tjeertes (Monza)
Aanval: Jhon van Beukering (De Graafschap), Abid El Idrissi (FC Den Bosch), Reginald Faria (FC Omniworld), Eldridge Rojer (FC Zwolle, onderhandelt met FC Emmen), Regilio Seedorf (Atromitos Yeroskipou, traint mee met FC Oss), Rocky Siberie (Hercules), Sendley Sidney Bito (Zakkarpattya Uzhgorod), Kevin Vijgen (FC Oss), Kevin Vink (RKC Waalwijk, al rond met Excelsior Maassluis)

Het Nederlandse team neemt het op tegen Italië, Spanje en Portugal. Die drie duels van twee keer 25 minuten worden zaterdag gespeeld. Op zondag zijn de finalewedstrijden, die twee keer dertig minuten in beslag nemen. In de andere poule spelen Frankrijk, Denemarken, Zwitserland en Slovenië.

Scuderia Toro Rosso bevestigt coureurs 2011

Sebastien Buemi en Jaime Alguersuari zullen ook volgend jaar het rijderskoppel zijn van Scuderia Toro Rosso. Dit heeft teambaas Franz Tost bevestigd. Vorig jaar maakten de beide coureurs hun Formule 1-debuut bij het team uit Faenza.

Buemi is nu bezig aan zijn tweede volledige seizoen, Alguersuari reed in het vorige seizoen alleen de laatste acht races. Hij was toen de vervanger van de ontslagen Sébastien Bourdais. Dit jaar behaalden zij samen tien punten. "Beide coureurs zijn bevestigd voor volgend jaar. Ik denk dat ze allebei erg goed voorbereid zullen zijn op het volgende seizoen."

Buemi en Alguersuari komen beiden uit het Red Bull Junior-programma, waar nieuwe coureurs kans krijgen op een Formule 1-stoeltje.

Hockeyvrouwen verliezen van Argentinië

De Nederlandse hockeysters zijn donderdag op de Champions Trophy tegen hun eerste nederlaag aangelopen. Argentinië was met 4-2 te sterk. Nederland had de eerste drie wedstrijden wel gewonnen en blijft eerste in de poule. Zaterdag staat het laatste pouleduel tegen Duitsland op het programma.

Tegen Argentinië kwam Oranje al na zes minuten op achterstand toen Noel Barrionuevo een strafcorner achter de Nederlandse doelvrouw Floortje Engels werkte. Drie minuten later nam Marilyn Agliotti alweer wraak en nog voor rust was er een voorsprong voor Nederland. Maartje Paumen zorgde uit een strafcorner voor de 2-1.

Op slag van rust sloegen de Argentijnen opnieuw toe. Delfia Merino maakte de gelijkmaker waarna de Zuid-Amerikaanse vrouwen het karwei in de tweede helft afmaakten. Carla Rebecchi en Rosario Luchetti bezorgden de titelhouder de zege.

Rooney wint rechtszaak tegen voormalig management

Wayne Rooney hoeft geen miljoenenbedrag te betalen aan Proactive, het voormalige managementbureau van de Engelse aanvaller. Het bureau eiste een schadevergoeding van 4,75 miljoen euro.

De rechtbank in Manchester bepaalde echter dat Rooney 'slechts' een ton moet afstaan aan Proactive, dat sinds 2002 de belangen van de superspits behartigde. Eigenaar en oprichter Paul Stretford verliet het bedrijf in 2008 om een nieuw agentschap te beginnen.

Rooney en zijn vrouw sloten zich bij de nieuwe firma aan en de voetballer tekende vervolgens lucratieve contracten bij onder meer Nike en Coca-Cola. Proactive eiste 20 procent van de inkomsten uit die sponsordeals die Rooney sinds 2008 afsloot.

"Ik ben heel blij dat we deze zaak hebben gewonnen", liet de aanvaller van Manchester United weten. "De claims van Proactive waren een lachertje. Het was een poging om van ons te profiteren. Gelukkig heeft de rechter deze zwaar opgeblazen eisen afgewezen."

ICC-rechters bevelen vrijlating Lubanga

Rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) hebben donderdag de vrijlating gelast van Thomas Lubanga uit de Democratische Republiek Congo. Hij is de verdachte in het eerste proces voor het ICC in Den Haag.

De rechters hadden de zaak al onderbroken, omdat de aanklagers weigeren gehoor te geven aan een bevel van de rechters om informatie te verstrekken aan de verdediging. Daardoor is Lubanga's recht op een eerlijk proces in het geding.

Lubanga is aangeklaagd wegens het ronselen en inzetten van kindsoldaten.

Sumatraanse tijger verscheurt cacaoboer

Een zeldzame Sumatraanse tijger heeft in de Indonesische provincie Atjeh een cacaoboer verscheurd. Dat hebben ooggetuigen donderdag gezegd. Het verminkte lichaam van de man werd woensdag aangetroffen op twintig kilometer van zijn plantage in het dorp Pucok. In dit gebied leven nog ongeveer honderdvijftig Sumatraanse tijgers.

De 48-jarige Hasan verdween maandag terwijl hij aan het werk was op de plantage. Sindsdien waren dorpelingen naar de man op zoek, aldus dorpshoofd Muhammad Sabi Basyah. "We vonden zijn lichaam in een erg slechte toestand", zei Basyah. Hij voegde daaraan toe dat de tijger had geknaagd op delen van de dij, het hoofd en de maag van het slachtoffer.

Sinds november zijn in de provincies Atjeh, Jambi en Riau ongeveer tien mensen gedood door tijgers en olifanten. De stijging in het aantal confrontaties tussen mens en dier wordt veroorzaakt door de snel verdwijnende leefomgeving van een aantal diersoorten die met uitsterven bedreigd worden. Veel dieren zwerven daarom door dorpjes of plantages op zoek naar voedsel.

Asbest vrijgekomen na storm in Susteren

In het Limburgse Susteren is woensdag een nog onbekende hoeveelheid asbest vrijgekomen. Een hevige storm rukte dakplaten, waaronder golfplaten met asbest, los op een bedrijventerrein. De politie heeft donderdag het gebied afgesloten. De brandweer is bezig met het opruimen van het materiaal.

Mensen die werkzaam waren op het bedrijventerrein aan de Handelsweg zijn niet geëvacueerd. De voertuigen en de mensen worden door de brandweer ontsmet als ze het gebied verlaten. Er is geen gevaar voor de volksgezondheid, meldt een woordvoerder van de brandweer.

Omstreeks 16.30 uur zegt de brandweer nog enkele uren nodig te hebben voor het opruimen van de asbest.

Slinkse Eindhovense pooier opgepakt

Een 32-jarige man uit Eindhoven is dinsdagochtend opgepakt op verdenking van het in de prostitutie dwingen van vrouwen. De man zou sinds maart 2007 actief zijn, meldt de politie donderdag.

De man werd dinsdag opgepakt in zijn woning in het stadsdeel Stratum. Hij ging op heel slinkse wijze te werk. De Eindhovenaar zou de vrouwen afhankelijk van hem hebben gemaakt door ze inwoning te geven en voor ze te zorgen. Vervolgens nodigde hij ze uit samen met hem drugs te gebruiken.

De vrouwen raakten daardoor binnen korte tijd verslaafd aan de drugs. De man, zelf ook verslaafd aan drugs, zou de vrouwen vervolgens voor zich hebben laten werken, aangezien hij ook geld nodig had. De vrouwen werkten vanuit zijn woning, tippelzones, parkeerplaatsen langs de snelweg of industrieterreinen. Ze moesten hun verdiensten inleveren bij de man.

Bij de politie zijn inmiddels vier slachtoffers bekend. De vrouwen woonden overigens niet allemaal tegelijk bij de Eindhovenaar. De man zit vast voor nader onderzoek.

Man bedreigt tandarts met dood

Een 21-jarige man uit Nijkerk heeft zijn tandarts met de dood bedreigd. De behandeling beviel de man niet, waarna een woordenwisseling ontstond. Die liep uit de hand, en de man dreigde de tandarts om te brengen. Hierna verliet hij de praktijk.

De tandarts waarschuwde de politie, waarna agenten naar de behandelruimte kwamen. Daar keerde ook de agressieve patiënt terug, die direct in de boeien werd geslagen. Hij zit vast.

Verloren gewaande Chaplinfilm op filmfestival VS

Een korte stomme film die jaren verloren werd gewaand bevat een grote verrassing voor filmliefhebbers en -historici. In de film verschijnt plots een man in een politie-uniform met een wel heel bekende snor: Charlie Chaplin.

De film 'A Thief Catcher' ('Een boevenvanger') uit 1914 was al zo lang vermist, dat iedereen was vergeten dat Charlie Chaplin een kort gastoptreden in de film had als een clowneske agent.

De film kwam vorig jaar boven water tijdens een antiekveiling in Michigan. Filmhistoricus Paul Gierucki dacht dat hij slechts een comedy van de Keystone Studios had gekocht en liet de zestien millimeterfilm maanden liggen. Toen hij de film in maart bekeek, realiseerde hij zich dat hij een van de eerste films van Chaplin in zijn bezit had.

De film wordt zaterdag vertoond tijdens een filmfestival in Arlington, in de Amerikaanse staat Virginia. Mogelijk is het de eerste keer sinds 1914 dat de film weer voor een publiek vertoond wordt.

[Tour] Renshaw uit koers gezet

De jury van de Tour de France heeft wielrenner Mark Renshaw na de elfde etappe uit de koers gezet. De Australiër deelde in de aanloop naar de massasprint in Bourg-lès-Valence kopstoten uit aan Julian Dean om zo ruimte te maken voor Mark Cavendish.

Renshaw is de vaste sprintaantrekker voor Cavendish bij HTC Columbia, maar de Britse sprinter zal het nu moeten stellen zonder de diensten van de Australiër. Direct na de sprint werd door verschillende renners al schande gesproken over het gedrag van Renshaw. De renner zelf deed de kopstoten af als ruimte maken voor zichzelf omdat hij al bijna in de hekken reed en daar door Dean naar toe gedreven werd. De jury van de Tour was evenwel duidelijk: diskwalificatie en vertrek uit de koers.

Kinderen massaal high door digitale drugs

Amerikaanse pubers hebben iets nieuws gevonden om hun ouders de kast op te krijgen. Ze luisteren met hun MP3-speler naar een langdurige bromtoon. Volgens de makers van deze 'muziek' zou het effect hiervan hetzelfde zijn als het gebruiken van verdovende middelen.

Een regionale tv-zender uit de staat Kansas waarschuwt voor de gevolgen van dit zogeheten i-dosing. Door een hoofdtelefoon te gebruiken, sluit je je af voor de buitenwereld. Door middel van een continue dreun word je gegarandeerd high volgens de makers.

"Kinderen bezoeken massaal de websites waarop deze muziek te vinden is uit nieuwsgierigheid, maar dat kan hen naar andere oorden leiden", waarschuwt een woordvoerder van een drugsadviesbureau in Oklahoma. Je kunt de tonen bestellen in de 'smaken' marihuana, cocaïne, peyote en opium.

Een school in Kansas neemt het fenomeen erg serieus. De school heeft alle ouders een brief gestuurd waarin ze worden gewaarschuwd voor de gevaren van i-dosing. Daarnaast heeft de school alle MP3-spelers verboden.


'Help, muziek leidt tot verslaving!
Voor een voorbeeld van i-dosing en de effecten hiervan op een tienermeisje, klik hier

Jomanda in november weer voor de rechter

'Genezend medium' Jomanda moet in november samen met twee alternatieve artsen in hoger beroep terechtstaan in de zaak rond de dood van actrice Sylvia Millecam. Het gerechtshof in Amsterdam verwierp vrijdag een verweer van de advocaten van de drie verdachten, waarmee zij het proces in hoger beroep in de kiem hadden willen smoren.

De raadslieden hebben onlangs betoogd dat het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk moet worden verklaard, omdat het zich niet aan de regels zou hebben gehouden bij het indienen van de toelichting bij het instellen van hoger beroep. Volgens het hof was er hooguit sprake van "misschien een ongelukkige gang van zaken", maar niet van een zodanig vormverzuim dat het stranden van de zaak zou rechtvaardigen.

De rechtbank sprak Jomanda ruim een jaar geleden met de nodige kanttekeningen vrij.

ANPID199020
'Jomanda in november weer voor de rechter' (Foto: ANP)

Justin Bieber neemt het op tegen Shaquille O'Neal

Justin Bieber gaat een potje basketballen tegen legende Shaquille O'Neal. O'Neal doet op zijn beurt mee aan een danswedstrijd met de 16-jarige zanger. De uitdagingen worden aangegaan voor het nieuwe seizoen van het televisieprogramma 'Shaq Vs.'.

De boomlange basketballer gaat de culinaire strijd aan met televisiekok en presentatrice Rachael Ray. Ook waagt hij zich aan een hotdog-eetwedstrijd met recordhouder Joey Chestnut. Verder verdiept O'Neal zich onder meer in racen, boksen en illusionisme.

O'Neal wil laten zien dat hij meer kwaliteiten bezit dan een sterk lichaam. "Ik ben klaar om te bewijzen dat ik ook de strijd aan kan op andere gebieden dan sport", vertelt de 38-jarige basketballer. "Er bestaat geen grotere uitdaging voor mij."

[Tour de France] Uitslag elfde etappe

De elfde etappe in de Tour de France, van Sisteron naar Bourg-lès-Valence over 184,5 kilometer, is gewonnen door Marc Cavendish. De sprinter van Columbia was de snelste in de massasprint.

Direct nadat het startsein was gegeven, sprongen Geslin, Augé en Benitez weg. Na tien kilometer koersen hadden ze al bijna vier minuten voorsprong. Op de top van de Col de Cabre, een klim van de derde categorie, was de voorsprong teruggelopen naar ruim drie minuten. Uit het peloton ontsnapte een aantal renners waaronder bolletjesdrager Pineau. Hierdoor liep de voorsprong van de koplopers rap terug. In de afdaling was het peloton op de drie koplopers na weer compleet.

Net als gisteren gingen de renners ook vandaag niet voluit. Zo'n vijftig kilometer voor de streep lagen ze een kwartier achter op het langzaamste schema. Zo'n 40 kilometer voor de streep was de voorsprong van de koplopers nog een minuut. 23 kilometer voor de finish was het peloton weer compleet. Door de wind en het harde rijden van Saxo Bank brak het peloton in twee stukken.

Chavanel en Popvych probeerden ondanks het moordende tempo zeven kilometer voor de finish weg te rijden uit het peloton. Ze wisten echter niet weg te blijven. Inmiddels was het Columbia dat het tempo bepaalde en ook de andere sprintertreintjes kwamen naar voren. In de eindsprint werd Petacchi gehinderd door zijn eigen mannen en werd daardoor niet goed afgezet. Cavendish ging al vrij vroeg aan kop en liet die plek ook niet meer gaan. Voor de Brit is het zijn dertiende zege in de Tour de France en zijn derde van deze Tour.

[Tour] En dat is drie voor Cavendish

De elfde etappe in de Tour de France, van Sisteron naar Bourg-lès-Valence over 184,5 kilometer, is gewonnen door Marc Cavendish. De sprinter van Columbia was de snelste in de massasprint.

Direct nadat het startsein was gegeven, sprongen Geslin, Augé en Benitez weg. Na tien kilometer koersen hadden ze al bijna vier minuten voorsprong. Op de top van de Col de Cabre, een klim van de derde categorie, was de voorsprong teruggelopen naar ruim drie minuten. Uit het peloton ontsnapte een aantal renners waaronder bolletjesdrager Pineau. Hierdoor liep de voorsprong van de koplopers rap terug. In de afdaling was het peloton op de drie koplopers na weer compleet.

Net als gisteren gingen de renners ook vandaag niet voluit. Zo'n vijftig kilometer voor de streep lagen ze een kwartier achter op het langzaamste schema. Zo'n 40 kilometer voor de streep was de voorsprong van de koplopers nog een minuut. 23 kilometer voor de finish was het peloton weer compleet. Door de wind en het harde rijden van Saxo Bank brak het peloton in twee stukken.

Chavanel en Popovych probeerden ondanks het moordende tempo zeven kilometer voor de finish weg te rijden uit het peloton. Ze wisten echter niet weg te blijven. Inmiddels was het Columbia dat het tempo bepaalde en ook de andere sprintertreintjes kwamen naar voren. In de eindsprint werd Petacchi gehinderd door zijn eigen mannen en werd daardoor niet goed afgezet. Cavendish ging al vrij vroeg aan kop en liet die plek ook niet meer gaan. Voor de Brit is het zijn dertiende zege in de Tour de France en zijn derde van deze Tour.

Wilders gaat internationaal

PVV-leider Geert Wilders werkt aan een internationale anti-islambeweging. De nieuwe organisatie moet eind dit jaar van start gaan in vijf landen. Dat heeft Wilders donderdag gezegd.

Wilders zet zijn 'vrijheidsalliantie' om te beginnen op in de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. Wilders wil de nieuwe organisatie gaan gebruiken om zijn boodschap dat de islam een gevaar is, verder uit te dragen in de westerse wereld.

De PVV-leider richt zich al langer op het buitenland. Zo heeft hij zijn anti-koranfilm 'Fitna' de afgelopen jaren vertoond in onder meer de VS, Groot-Brittannië en Israël. Van de film bestaat zowel een Nederlandstalige als een Engelstalige versie.

Adria toegevoegd aan DTM-kalender

De Adria International Raceway is voor dit seizoen weer toegevoegd aan de DTM-kalender. De coureurs zullen op 31 oktober nabij Venetië hun ronden gaan rijden. Hiermee telt de kalender elf races, waarbij Shanghai op 28 november de laatste is.

Het is niet de eerste maal dat de DTM op Adria racet. In 2003 was Christijan Albers de beste en een jaar later zegevierde Mattias Ekström. Het in 2002 geopende circuit is 2,7 kilometer lang en telt enkele goede punten voor het inhalen. Zo zijn er enkele rechte stukken, krappe chicanes en enkele hairpins.

Henry zet punt achter interlandcarrière

Thierry Henry stopt als international. Dat maakte de 32-jarige Fransman bekend op de dag dat hij bij zijn nieuwe club New York Red Bulls werd gepresenteerd. Henry, die vorig seizoen nog speelde voor FC Barcelona, kwam sinds zijn debuut in 1997 tegen Zuid-Afrika tot 123 interlands. Daarin was de spits 51 keer trefzeker.

Henry werd met Frankrijk in 1998 wereldkampioen en voegde daar twee jaar later de Europese titel aan toe. Bijna kwam er nog een tweede wereldtitel, maar in 2006 was Italië in de finale na strafschoppen te sterk. Op het voor Frankrijk totaal mislukte WK in Zuid-Afrika kwam Henry niet verder dan twee invalbeurten.

Calvin Klein billboard

Toffe reclame van Calvin Klein. Mocht je het niet snappen het is een QR code, voor de meeste smartphones is er een programma beschikbaar om die te lezen.

Kwestie van op het plaatje richten (of als je in New York woont op het billboard richten) en dan gaat de rest vanzelf.

Erg leuke manier om moderne techniek te gebruiken in een ouderwetse reclamevorm.

Mocht je geen mogelijkheid hebben om een QR code te lezen dan kun je via deze link het filmpje ook bekijken.

Aristidis, tabaksrook, ouzo, hart & pijn

Het is slechts uitstel van executie. Aristidis' tijd is verstreken, het aardse bestaan opgesoupeerd. Geen dorpsdokter zal met de hand op zijn hart durven verklaren dat de grijsaard nog de toekomst heeft van een jonge Griekse god. Herder blijven wordt een onbegaanbare weg. De einder van werk dreigt. Het levenslicht zal dan ook volledig doven. Aristidus tracht op de foto zijn fraaie eega opnieuw te onderscheiden en de gedachte aan hun weerzien tovert een berustende glimlach op zijn verweerde gelaat. De vraagt dringt zich op: "Wie neemt deze Griekse grijsaard bij de hand, richting eeuwigheid?"

 

 

Hitzfeld over twee jaar met pensioen

De Duitse voetbaltrainer Ottmar Hitzfeld gaat over twee jaar met pensioen. Dat kondigde de 61-jarige bondscoach van Zwitserland vandaag aan in de krant TZ. Hij hoopt af te kunnen sluiten met deelname aan het Europees kampioenschap van 2012 in Polen en Oekraïne.

Hitzfeld won met Zwitserland op het WK in de groepsfase verrassend van de latere wereldkampioen Spanje. Toch moesten de Zwitsers al na drie wedstrijden naar huis, omdat ze verloren van Chili en gelijkspeelden tegen Honduras. Hitzfeld wil zich met Zwitserland kwalificeren voor het EK, maar moet in de kwalificatiegroep dan wel afrekenen met onder meer Engeland en Bulgarije.

De Duitser won twee keer de Champions League, in 1997 met Borussia Dortmund en vier jaar later met Bayern München.

Autoroof blijkt pijpbeurt achter stuur

De politie van Vineland, in de Amerikaanse staat New Jersey, heeft zaterdag een 23-jarige inwoonster van die plaats opgepakt wegens liegen tegen de politie. Ze beweerde op brute wijze te zijn beroofd van haar auto. In werkelijkheid gaf ze de bestuurder een pijpbeurt in de auto, waarna de auto tegen een boom knalde en in brand vloog.

Sara C. Blasse werd zaterdagochtend in het ziekenhuis behandeld voor een gebroken arm. Ze vertelde de politie dat ze gewond was geraakt toen een man onder bedreiging van een pistool de auto van haar vader stal. De man gooide haar op de grond en ging er vervolgens met de auto vandoor.

De politie vond het echter een verdacht verhaal. Ze belde eerst een vriend om haar elders op te pikken. Vervolgens wilde ze pas de politie bellen, maar bleek net de accu van haar gsm leeg te zijn.

De politie trof de auto later uitgebrand en wel aan tegen een boom. Hierop besloot men bij Blasse een DNA-test af te nemen, om te zien of dit overeenkwam met het DNA van enkele haren op de kapotte voorruit. Dit bleek inderdaad het geval, dus de jonge vrouw was tijdens de crash in het voertuig aanwezig.

Ontkennen had geen zin meer. Blasse bekende de bestuurder tijdens de autorit oraal te hebben bevredigd. Wie de gelukkige is, wilde ze niet zeggen. De jonge vrouw wordt nu het doen van een valse aangifte ten laste gelegd.

Twee zeldzame wrattenzwijnen geboren in Blijdorp

In Diergaarde Blijdorp zijn twee zeldzame wrattenzwijntjes geboren. Het gaat om Visaya-wrattenzwijntjes, die ernstig in hun voortbestaan worden bedreigd op de Filippijnen.

Blijdorp importeerde zes jaar geleden acht Visaya-wrattenzwijnen nadat met de Filippijnse regering een overeenkomst was gesloten om het voortbestaan van de zeldzame dieren te garanderen. De Rotterdamse dierentuin coördineert sindsdien het Europese fokprogramma van de zwijnen. Inmiddels lopen er meer dan veertig van deze dieren rond in tien Europese dierentuinen, die overigens eigendom van de Filippijnse regering blijven.

Twee zeldzame wrattenzwijnen geboren in Blijdorp
Twee zeldzame wrattenzwijnen geboren in Blijdorp (Foto: Novum)

Galliani: "Ronaldinho speelt volgend seizoen bij Milan"

Berichten in de Italiaanse media meldden dat Ronaldinho akkoord zou zijn met het Braziliaanse Flamengo. Bij AC Milan weten ze echter niets van een vertrek van Dinho.

De berichten meldden dat Ronaldinho deze zomer, of anders in januari naar Flamengo zou gaan. "Maar niemand heeft contact met ons gezocht", zegt vicepreses Adriano Galliani. "Wij gaan er vanuit dat Ronaldinho volgend seizoen gewoon voor Milan speelt."

Ronaldinho is momenteel nog met vakantie. Hij meldt zich binnen enkele dagen in Milaan om zich voor te bereiden op het nieuwe seizoen. "Hij komt met zijn broer (tevens zaakwaarnemer, red). We hebben vanuit hun kamp nog geen transferverzoek gehad en er is ook geen club die een concreet bod op hem heeft gedaan."

Ronaldinho kwam twee jaar geleden naar AC Milan. Bij FC Barcelona was hij overbodig geworden. In zijn eerste seizoen in het San Siro kon hij maar moeilijk zijn draai vinden. Afgelopen seizoen was Ronaldinho uitstekend in vorm. Veel Brazilianen wilden hem graag mee naar het WK hebben, behalve bondscoach Dunga.

 

Ex-verdachte valkuilen krijgt vergoeding

De Heldenaar die in 2008 was aangemerkt als verdachte van het graven van valkuilen met ijzeren pinnen krijgt een schadevergoeding van 22.500 euro. Dat heeft de rechtbank van Roermond woensdag bepaald.

De man zat honderd dagen vast en eiste een schadevergoeding van een ton, onder meer omdat zijn identiteit kort na zijn aanhouding bij de Heldense gemeenschap bekend was geworden. Justitie wilde niet meer geven dan een standaardvergoeding van negenduizend euro.

De rechtbank vond dat te weinig, onder meer omdat de man in zijn goede naam was aangetast door burgemeester van Helden Mat Vestjens (VVD). Die had meteen na zijn aanhouding gezegd dat niet alleen de dader van de valkuilen, maar ook de dader van enkele brandstichtingen was aangehouden. De verdachte was echter alleen voor de valkuilen aangehouden.

De rechtbank houdt er ook rekening mee dat de man door sommigen in Helden nog steeds wordt gezien als de valkuilengraver of brandstichter. Zo wordt hij via internet bedreigd, is zijn auto bekrast, is zijn woning met eieren bekogeld en zou hij met de nek worden aangekeken.

Voor het graven van de kuilen is nooit iemand veroordeeld. Wel werd Ferry B. uit Maastricht in 2008 veroordeeld tot twee jaar cel voor het leveren van de pinnen.

Akon geeft kopiëren Nederlands nummer toe

Maurice Huismans is een aardige smak geld rijker. De Nederlandse dj heeft zijn plagiaatzaak tegen Akon geschikt. Welk bedrag met het akkoord gemoeid is, wordt niet bekendgemaakt.

Akon, bekend van nummers als 'Lonely' en 'The Sweet Escape', kopieerde dj Maurice's nummer 'Summerlove'. Met 'Right Now (Na Na Na)' scoorde Akon wereldwijd een hit. Anderhalf jaar geleden klaagde Huismans de Amerikaanse zanger aan wegens plagiaat, vorig jaar juli oordeelde Buma Stemra dat Akon het nummer van de Nederlander inderdaad kopieerde. Nu hebben ook de Amerikanen het plagiaat toegegeven.

"Ik ben erg blij met de uitspraak", reageert dj Maurice. "Vooral omdat veel mensen ons in het begin uitlachten en het aandachttrekkerij vonden." Hoe diep Akon in de buidel heeft moeten tasten voor de schikking laat Huismans in het midden. "'Right Now' is een grote hit in verschillende landen geweest en is in Amerika alleen al meer dan een miljoen keer gedownload." Wel verklapt de Nederlander dat 'alle partijen tevreden zijn met de uitkomst'.

Ondertussen heeft de volgende internationale artiest zich al gemeld bij dj Maurice. Pitbull, die hits scoorde als 'I Know You Want Me' en 'Hotel Room', gaat een nummer van Huismans van vocalen voorzien. 'Carnaval de Paris' zal te horen zijn op Pitbulls nieuwe plaat.

Akon geeft kopiëren Nederlands nummer toe
Akon geeft kopiëren Nederlands nummer toe (Foto: Novum)

Schade noodweer tussen 50 tot 75 miljoen euro

Het noodweer dat de afgelopen dagen delen van Nederland teisterde, heeft voor een bedrag van ongeveer 50 tot 75 miljoen euro schade aangericht. Dat schatte het Verbond van Verzekeraars donderdag.

Agrariërs, particulieren en bedrijven in Brabant en Gelderland werden woensdag opnieuw getroffen door noodweer. Glastuinders in Brabant hadden veel schade als gevolg van hevige hagelbuien. In Neerkant en Helenaveen viel de stroom voor enkele uren uit en kassen in de omgeving liepen grote schade op.

In Gelderland kwamen veel meldingen binnen van omgewaaide bomen op auto's en gebouwen. Bij een Achterhoekse camping werden twintig caravans weggeblazen. Er viel een dode. Vier mensen raakten zwaar gewond.

Davydenko direct onderuit in Stuttgart

Het tennistoernooi van Stuttgart is al in de tweede ronde beroofd van Nikolay Davydenko. De als eerste geplaatste Rus, die in de openingsronde een bye had gekregen, moest zijn meerdere erkennen in de Spanjaard Daniel Gimeno-Traver: 6-7 (7), 6-2, 1-6. Voor Davydenko was het voor het eerst sinds oktober 2006 dat hij al in zijn openingspartij op een toernooi onderuitging.

Gimeno beleefde met zijn overwinning op de nummer zes van de wereld een primeur. De 24-jarige Spanjaard, die in de volgende ronde Bjorn Phau of Marco Chiudinelli tegenover zich krijgt, won nooit eerder van een speler uit de top tien.

Van Vollenhoven adviseur Europese denktank

Pieter van Vollenhoven is de nieuwe voorzitter van de raad van advies van de Europese Beweging Nederland (EBN). Hij is per 1 juli benoemd, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst donderdag.

De EBN telt ongeveer duizend leden en heeft als belangrijkste taak het aanjagen van het politieke en maatschappelijke debat over Europa in Nederland. De organisatie bestaat sinds 1947 en is aangesloten bij de internationale Europese beweging, het European Movement International.

Van Vollenhoven, de man van prinses Margriet, is vooral bekend als voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Van Vollenhoven adviseur Europese denktank
Van Vollenhoven adviseur Europese denktank (Foto: Novum)

Vaticaan vaardigt nieuwe richtlijnen misbruik uit

Het Vaticaan heeft donderdag een nieuw pakket richtlijnen uitgegeven als antwoord op het wereldwijde misbruikschandaal door geestelijken. De verjaringstermijn van misbruik door geestelijken is verhoogd van tien naar twintig jaar en voor het eerst wordt ook het bezit of het verspreiden van kinderporno door geestelijken gezien als een canonieke misdaad.

In het document staat echter niets over de noodzaak voor priesters om misbruik te melden aan de politie. Ook bevat het geen passage over direct ontslag als er toch misbruik wordt gepleegd; een wens van veel groepen die slachtoffers vertegenwoordigen.

Er is in het document tevens een richtlijn opgenomen voor het wijden van vrouwen als bisschop. Dit wordt gezien als een 'zware misdaad' die moet worden behandeld door de Vaticaanse Congregatie voor Geloofsleer, net als seksueel misbruik. Door zowel misbruik als de wijding van vrouwen als overtreding van de richtlijnen op te nemen, worden beide in gelijke mate gecriminaliseerd, klaagden critici.

De richtlijnen van de congregatie vormen het eerste belangrijke document dat door het Vaticaan is uitgegeven sinds het misbruikschandaal de kop opstak. Eerder dit jaar kwamen honderden zaken aan het licht van priesters die kinderen misbruikten, bisschoppen die de zaken in de doofpot stopten en medewerkers van het Vaticaan die tientallen jaren hebben weggekeken.

Het interne juridische systeem van de kerk dat misbruikzaken behandelt, kwam onder vuur te liggen door claims van slachtoffers die zeiden dat hun beschuldigingen lange tijd door bisschoppen werden genegeerd. De bisschoppen zouden meer bezig zijn met het beschermen van de kerk en congregatie.

Het document is grotendeels slechts een codificering van eerdere ad hoc ingestelde normen voor het omgaan met pedofiele priesters. Met het publiceren van de richtlijnen worden ze permanent en juridisch bindend.

VfB Stuttgart ontkent transfer Khedira naar Real Madrid

Sami Khedira gaat vooralsnog niet naar Real Madrid. Dat heeft zijn huidige club VfB Stuttgart vandaag bekendgemaakt.

Volgens het Spaanse medium Marca zou de transfer binnen enkele uren beklonken zijn. "Er is nog altijd geen contact tussen Real Madrid en VfB Stuttgart", zegt Oliver Schraft, woordvoerder van VfB Stuttgart, tegenover de Deutsche Presseagentur. "Dat de transfer binnen een paar uur rond gaat komen kunnen wij uitsluiten."

Schraft reageerde met zijn uitspraken op het bericht van Marca. Khedira zou op korte termijn een contract tekenen bij Real Madrid en Stuttgart zou een bedrag van tien miljoen euro ontvangen als compensatie.

Joerg Neblung, zaakwaarnemer van Khedira, ontkent de transfer ook. "Er zal de komende twee, drie weken geen groot nieuws zijn rondom Khedira. Hij is namelijk de komende weken op vakantie."

Khedira (23) maakte indruk op het WK in Zuid-Afrika. In het shirt van Duitsland kreeg hij een basisplaats van bondscoach Joachim Löw. Sindsdien wil Real Madrid de Duitser graag naar Madrid halen.

 

Steven Seagal niet meer vervolgd

De aanklacht tegen Steven Seagal wegens aanranding is ingetrokken. Een voormalig assistente van de 59-jarige acteur eiste in april nog een miljoen dollar omdat ze onzedelijk betast zou zijn. Ook zou Seagal in vrouwen hebben gehandeld. Er is geen reden bekendgemaakt voor de intrekking. Dit schrijft de BBC.

Seagal heeft de aantijgingen altijd ontkend, en ging zelfs zover dat hij de advocaat van zijn voormalig assistente betichtte van ophitsing van zijn cliënte. Noch Seagal, noch de assistente hebben een reactie gegeven.

De acteur moest de opnames van zijn realityshow 'Steven Seagal: Lawman' vanwege de rechtszaak opschorten. Het is niet duidelijk wanneer deze worden hervat.

Steven Seagal niet meer vervolgd
Steven Seagal niet meer vervolgd (Foto: Novum)

Villeneuve Racing schrijft zich in voor 2011

Jacques Villeneuve is momenteel alles aan het doen om volgend seizoen weer aanwezig te zijn op de startgrid. Naar verluidt is de Canadees op dit moment zelfs bezig met een eigen renstal. Auto Motor und Sport meldt dat er nog drie kandidaten meedingen om de positie van dertiende renstal en dat een van die drie het team van Villeneuve is.

Hoewel er niets over bekend is gaat het Duitse medium er uiteraard vanuit dat de man achter de renstal Villeneuve zelf is. Deze is al een geruime tijd bezig om terug te keren in de autosport en het lijkt erop dat hij het met een eigen team gaat proberen omdat hij het wachten beu is.

Afgelopen winter was de voormalig wereldkampioen heel dichtbij een comeback maar op het laatste moment stak de FIA daar een stokje voor door het Servische Stefan GP, de renstal waar Villeneuve een deal mee had, geen startbewijs te geven.

Eind juli zal de FIA bekendmaken welk team zich volgend jaar bij de Formule 1 mag toevoegen. Op dit moment krijgt Villeneuve Racing concurrentie van de Amerikaanse Cypher Group en van óf Epsilon uit Spanje óf het Italiaanse Durango.

Vlammende Sackboy in Marvel Costume Pack 2

Twee weken geleden kon je in LittleBigPlanet al aan de slag met Iron Man, The Thing, Mystique, Daredevil en Doctor Octopus in het eerste Marvel Costume Pack en binnenkort is het tijd voor de tweede lading costumes voor je Sackboy.

 Marvel stelt vandaag al twee van de (hoogstwaarschijnlijk) vijf nieuwe personages voor. De eerste is de alom bekende Spider-man met zijn iconische rood-blauwe superheldenpak. Nummer twee is Johnny Storm, beter bekend als "The Human Torch", wiens pakje je Sackboy letterlijk in vuur en vlam zet. Marvel Costume Pack 2 staat vanaf 16 juli op de Playstation Store.

Marvel LittleBigPlanet Costume Pack 2

Rossi doorstaat medische keuring

Na vandaag staat rijder Valentino Rossi niets meer in de weg om komend weekend zijn rentree te maken tijdens de grand prix van Duitsland. Een maand geleden brak The Doctor zijn been bij een zware crash op het circuit van Mugello.

De regerend wereldkampioen werd door arts Huber Fischer in zijn geheel fit genoeg bevonden om aan de start te mogen verschijnen. In totaal heeft de Italiaan door zijn beenbreuk vier races moeten missen en is hierdoor afgezakt naar de zevende plaats in de strijd om de titel.

Bourdais niet aan de start op Zolder

Coureur Sebastien Bourdais zal niet aan de start van de Superleague Formule-races in Zolder verschijnen. Het team van Olympique Lyonnais heeft zich teruggetrokken wegens gebrek aan snelheid.

Het eerste weekend op Silverstone leverde de Fransman nog een overwinning op, maar sindsdien zijn er veel problemen met de auto. De Franse club bezet momenteel de zeventiende en voorlaatste plaats in het kampioenschap. Eerst wil het team zich gaan concentreren op de problemen voordat zij weer aan de start verschijnen. De kans dat Bourdais terugkeert in de auto is overigens klein, hij liet zich kritisch uit over het team en voornamelijk over het feit dat er geen verbeteringen zichtbaar zijn.

Dudek nog een jaar bij Real Madrid

Jerzy Dudek is ook komend seizoen reservekeeper van Real Madrid. De Spaanse voetbalclub meldde vandaag op de website dat het contract met de Poolse doelman met een seizoen is verlengd.

Dudek (37) moet Iker Casillas voor zich dulden. De sluitpost van wereldkampioen Spanje werd onlangs verkozen tot beste doelman van het WK in Zuid-Afrika. Dudek was tussen 1996 en 2001 een vaste waarde onder de lat bij Feyenoord. Daarna speelde hij zes jaar in Engeland voor Liverpool.

Man overleden bij bedrijfsongeval

Bij een bedrijfsongeval in Arnhem is donderdagmiddag een man om het leven gekomen. De identiteit van de man is nog onbekend.

De man was rond 14.00 uur bezig met sloopwerkzaamheden aan de Kortestraat. Tijdens werkzaamheden aan een betonnen trap brak deze plotseling in tweeën, waarna hij onder de trap terechtkwam. De man overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

bedrijfsongeval

bedrijfsongeval
Man overleden bij bedrijfsongeval (Foto's: NatteBever)

Amerikaanse Move-bundels bekend

Op de Playstation Blog is een overzicht verschenen met de verschillende soorten bundels die je kunt aanschaffen voor de Playstation Move. Aan de hand van welke hardware je al hebt kan je kiezen wat voor jou de beste keuze is. Bekijk hieronder de verschillende pakketten en wat erin zit voor de Amerikaanse prijs.

Ik heb nog geen Playstation 3

Dan is de beste keuze de Playstation 3 Sports Champion Move Bundel. Deze bundel bevat een PS3 met controller, Playstation move controller, Playstation Eye Camera, Sports Champion-game en een demodisk voor $399

Bundel

Ik heb al een Playstation 3 maar verder niets

Dan is voor jou de beste keuze de Playstation Move Bundel. Deze bundel bevat de Playstation Move controller, Playstation Eye Camera, Sports Champion-game en een demodisk voor $99

Bundel


Ik heb al een Playstation 3 en een Playstation Eye Camera

Dan is voor jou de beste keuze een losse Playstation Move Controller voor $49.99

Move

De add-on van de Playstation Move Controller, de Navigation Controller zal te koop zijn voor $29.99. Voor sommige move games heb je maar één controller nodig, voor andere games waar je met meerdere personen tegelijk wat doet zul je er meerdere nodig hebben. Er is ook nog een uitzondering, voor de opkomende game The Fight: Lights Out wordt geadviseerd twee motion controllers te gebruiken, één voor elke arm want dit zou accurater zijn.

Playstation Move komt vanaf 19 september uit.

Move

Heskey stopt als Engels international

Emile Heskey heeft zijn laatste wedstrijd voor Engeland gespeeld. De aanvaller van Aston Villa beëindigde vandaag zijn interlandloopbaan. Heskey droeg 62 keer het shirt van Engeland en maakte daarin zeven doelpunten.

"Ik heb van elk moment in het shirt genoten. Ik droeg het met trots", aldus Heskey (32) in een verklaring. Hij begon aan het afgelopen WK als basisspeler in de ploeg van bondscoach Fabio Capello. Tijdens het toernooi raakte hij zijn plek kwijt aan Jermain Defoe. Engeland werd in de achtste finale uitgeschakeld door Duitsland.

Politie rukt uit voor borstvoedende vrouw

De politie van de Vlaamse stad Aalst was gisteren massaal op de been om een jonge moeder op haar gedrag aan te spreken. De vrouw gaf in een ziekenhuis aldaar haar baby van zo'n vijftien weken de borst. En dat is verboden bij onze zuiderburen.

Astrid Janssens kwam gistermiddag terecht op de eerste hulp van het ziekenhuis. Janssens, nota bene voorzitster van een belangenvereniging voor borstvoeding, wilde haar hongerige baby op de gang voeden. Ze moest hier onmiddellijk mee ophouden en verdergaan in een aparte ruimte. Het beleid in het ziekenhuis staat borstvoeding op de gang niet toe.

Hierop ontstond ruzie tussen de echtgenoot van de vrouw en een arts. De laatste belde de politie, die vier man sterk kwam opdraven. "Omdat het zogezegd openbare zedenschennis was", vertelt de vrouw. "En die agent zei ook dat ik de wet moest kennen, dat borstvoeding in het openbaar in België verboden is."

De directie van het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis in Aalst, dat bezig is aangemerkt te worden als 'kindvriendelijk ziekenhuis', betreurt het incident. "Niemand twijfelt aan het belang van borstvoeding. Het beleid van het ziekenhuis is juist gericht op het actief ondersteunen van borstvoeding. Geen enkel intern document verbiedt borstvoeding. Het betreft een individueel initiatief dat het ziekenhuis niet ondersteunt. We verontschuldigen ons bij alle moeders die voor hun kind enkel het beste willen."

Zoon bekent doden moeder

Een 35-jarige man heeft bekend zijn 62-jarige moeder in Krimpen aan de Lek om het leven te hebben gebracht. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag donderdag. Waarom de man zijn moeder vermoordde, is nog onduidelijk.

De man werd zondag opgepakt, nadat bij de politie rond 22.15 uur een melding was binnengekomen van een mogelijk misdrijf in een woning aan de Rederij van Holststraat. In de woning werd het levenloze lichaam van de 62-jarige bewoonster gevonden. Buiten de woning troffen agenten de 35-jarige man aan. Hij bleek gewond te zijn.

De man is donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris, die hem voor veertien dagen in bewaring heeft laten stellen.

'Noodweer voorlopig ten einde'

Nederland krijgt de komende week geen last meer van noodweer, zoals dat de afgelopen dagen het land teisterde. In het oosten kan zeker vrijdag en zaterdag nog wel een pittige onweersbui opduiken, maar de buien zullen niet kunnen tippen aan het noodweer van de afgelopen dagen. Dat meldt WeerOnline donderdag.

Het weer is naar verwachting de komende dagen een stuk rustiger. De afgelopen dagen kreeg Nederland tot drie keer toe te maken met noodweer.

Hoewel zware onweersbuien wel vaker voorkomen in de zomer, is het volgens een woordvoerder van WeerOnline uitzonderlijk dat het drie keer achter elkaar gebeurt. "Warme lucht uit het zuiden en koele lucht uit het westen zorgden tot drie keer toe voor spectaculair weer. Dat is vrij bijzonder."

Of de zomer nu geheel vrij van noodweer blijft, is volgens de woordvoerder nog niet te zeggen. "De zomer is nog niet voorbij. Het is niet uit te sluiten dat het weer gebeurt, maar de komende week is het in ieder geval betrekkelijk rustig."

Het Verbond van Verzekeraars schatte donderdag de schade in heel Nederland van de meest recente storm woensdag op 25 miljoen euro. Een persoon kwam in de Gelderse buurtschap Vethuizen om het leven bij een windhoos op een minicamping. Acht mensen raakten gewond. Tot woensdag had het onstuimige weer van de afgelopen dagen al voor dertig tot vijftig miljoen euro schade veroorzaakt.

Testregels in F1 wederom aangescherpt

De Formule 1-teams zijn overeengekomen om de testregels wederom aan te scherpen. Aanleiding hiervoor is het gebruik van filmdagen door Ferrari om nieuwe onderdelen te testen. Dit is voortaan verboden.

Ferrari gebruikte een filmdag op het circuit van Fiorano om de nieuwe motorkap en de geblazen diffuser uit te proberen. Deze onderdelen werden een week later op het circuit van Valencia ingezet. Eerder dit jaar deed Mercedes Grand Prix hetzelfde met het testen van de nieuwe revolutionaire motorkap.

Tijdens de grand prix van Groot-Brittannië zijn naar verluidt de teams bijeen gekomen om een nieuw document op te stellen en te ondertekenen. Voortaan mag er op filmdagen alleen gereden worden met auto's en onderdelen waarmee al geracet is.

Inter wil niets weten van verkoop Maicon

Internazionale is niet van plan om Maicon te laten vertrekken. De Braziliaanse rechtsback staat boven aan het lijstje van Real Madrid, maar voor technisch directeur Marco Branco is een verkoop onbespreekbaar. "Maicon mag niet weg. Als er aanbiedingen zijn, zullen we er beleefd naar kijken, maar hij is niet te koop."

Hetzelfde geldt volgens Branco voor Mario Balotelli, die in de belangstelling staat van Chelsea, Manchester United en Manchester City. "Wat we voor Balotelli moeten hebben? Hij is onbetaalbaar", zegt hij over de aanvaller, die vorig seizoen regelmatig in de clinch lag met de inmiddels naar Real Madrid vertrokken José Mourinho.

Ook Wesley Sneijder heeft over interesse van andere clubs niet te klagen. De middenvelder liet echter al tijdens het WK weten gewoon bij Inter te willen blijven.

Doelpuntloos gelijkspel doet Been niet veel

Feyenoord speelde woensdag teleurstellend gelijk tegen de Zeeuwse selectie. De ploeg van trainer Mario Been wist geen doelpunt te maken. De doelpuntloze remise zegt Been niet veel.

"Het is teleurstellend en natuurlijk moeten we er gewoon een paar inschieten", zegt Been op de clubwebsite van Feyenoord. "Maar verder zegt dit gelijkspel me niet zo veel. We zitten middenin een zware trainingsweek en zijn hier maar met een kleine groep. De jongens hebben 's ochtends nog zwaar getraind en dat was terug te zien op het veld."

Ondanks de 0-0 viel er toch nog wat te juichen in Rotterdam. De Russische spits Fedor Smolov komt op huurbasis naar Feyenoord voor het komende seizoen. "Zijn komst is heel positief. Hij heeft tijdens zijn kennismakingsperiode laten zien als nummer tien goed uit de voeten te kunnen, maar hij is zeker nu ook een serieuze optie als diepe spits. Met Smolov hebben we er een heel goede speler bij."

Nu Giovanni van Bronckhorst is gestopt met voetballen moest Been een nieuwe aanvoerder aanwijzen. De keuze is gevallen op Ron Vlaar. "Ron was hier aan toe en heeft het zelf afgedwongen. Hij vervult een goede rol in de kleedkamer en ik denk dat het aanvoerderschap belangrijk is voor zijn ontwikkeling."

Werkt Kinect ook terwijl je ligt?

We hadden het hier al gehad over de vraag of de Kinect ook zal werken als je erbij zit, maar werkt de Kinect ook terwijl je ligt? Het antwoord is "mwah".

Op de Develop Conference in Brighton, Engeland is deze vraag beantwoord met betrekking tot een fitness-game genaamd The Biggest Loser: Ultimate Workout. Andrew Oliver van Blitz Games zei dat zijn team met deze vraag te maken kreeg toen ze voor deze game oefeningen wilden ontwikkelen die door de Kinect geregistreerd moesten kunnen worden. Deze oefeningen behelzen onder andere push-ups en bepaalde yoga-poses waarbij op de grond gelegen moet worden.

Deze oefeningen in de game verwerken, vormde een nieuwe uitdaging voor Microsofts motion sensing hardware en kennelijk is deze uitdaing een maatje te groot voor de Kinect. Oliver meldde dat het 3D-skelet van iemand die op de grond ligt door de camera en techniek van de Kinect fundamenteel opgebroken wordt. "We moesten ons afvragen of skeletal tracking ooit praktisch in staat zou zijn een speler te begrijpen die op de grond ligt. We hebben het gevraagd - reken maar dat we het gevraagd hebben - en ons werd verteld dat dat gewoon niet zou gebeuren", aldus Oliver.

Dit betekende echter niet einde oefening voor de liggende Kinect-speler. Oliver zei dat na wat aanpassingen het Blitz-team een manier vond waardoor de Kinect alsnog erin kon slagen om een push-up te registreren, simpelweg door de camera de omtrek van de speler te laten observeren. Hoewel deze oplossing extra coderingswerk vereiste voor de programmeurs, zegt Oliver dat wat zijn team bedacht heeft, aantoont hoe veelzijdig de hardware van de Kinect kan zijn in de handen van een vindingrijke ontwikkelaar. "Je hoeft niet op het systeem te vertrouwen. Je kunt je eigen detection routine verzinnen als je weet wat je nodig hebt", zegt Oliver.

Wat betreft het dilemma tussen staan en zitten voor de Kinect, bevestigt Oliver dat het systeem van Kinect ook goed zittend werkt en dat het afhankelijk is van wat een ontwikkelaar met een game wil doen of je er beter bij kunt staan of kunt gaan zitten.

Gamen terwijl je ligt. De toekomst is nu, mensen.

Kinect

'Benitez gaat werk maken van hereniging met Kuyt'

Dirk Kuyt wordt mogelijk de nieuwste aankoop van Internazionale. Rafael Benítez wil hem graag kopen, meldt De Telegraaf. De Spaanse oefenmeester is onlangs begonnen aan zijn werkzaamheden als trainer van de Italiaanse grootmacht, die vorig seizoen de treble won. Benítez was voorheen de trainer van Liverpool FC.

Daar werkte hij samen met Kuyt, die afgelopen WK vooral als linksbuiten van het Nederlands elftal acteerde. Javier Mascherano, een andere speler van Liverpool, zou ook op het verlanglijstje van Benítez staan. Mocht Kuyt daadwerkelijk naar Inter gaan, dan moet Inter een flinke afkoopsom betalen. De international heeft namelijk nog een contract tot 2012. Bij Inter kan Kuyt ploeggenoot van Wesley Sneijder worden.

[IndyCar] Dallara levert nieuw chassis

Op een persconferentie in Indianapolis heeft de organisatie van de IndyCar Series bekendgemaakt dat Dallara voor het jaar 2012 het nieuwe chassis en de nieuwe monocoque voor de raceklasse mag gaan leveren. Andere fabrikanten mogen zelf het aerodynamiche pakket gaan ontwerpen als ze willen.

Voor het bouwen van het chassis zal Dallara vlak bij de Indianapolis Motor Speedway een fabriek gaan openen. Daar rolt alleen een basisauto van de band. Deze zal voor de teams voor ongeveer 350.000 dollar te koop zijn. Daarnaast moet een team voor maximaal 70.000 dollar een pakket met vleugels afnemen bij een fabrikant.

Deze moet een pakket met vleugels voor zowel ovals als gewone circuits ontwikkelen dat voor ieder team beschikbaar is. Zo wordt voorkomen dat de grote teams alleen onderdelen voor zichzelf ontwikkelen. Mocht een pakket niet bevallen, dan bestaat er per jaar één mogelijkheid om een ander pakket vleugels aan te schaffen.

De nieuwe IndyCar zal veiliger zijn dan de huidige, omdat er beter zicht en betere bescherming voor hoofd, benen en rug zal zijn. Ook kunnen auto's, als ze elkaar raken, niet zomaar gelanceerd worden. Hiermee wordt een crash zoals Mike Conway die in de Indy500 had, voorkomen.

De auto zal met 625 kilogram bijna 90 kilo lichter zijn dan de huidige en zal aangedreven worden door een 2,4 liter V6 Turbomotor. Deze zal naar verwachting 550 tot 700 pk hebben. Door dit concept moet het push-to-pass-systeem beter tot zijn recht komen.

FC Twente wil door met Tiendalli

Dwight Tiendalli kan een nieuw contract tekenen bij FC Twente. De back heeft vorig seizoen een goede indruk achtergelaten op de regerend landskampioen.

Tiendalli kwam maar niet aan de bak bij Feyenoord. Daar werd zijn contract vorig jaar augustus ontbonden. FC Twente wilde Tiendalli wel een kans geven en deze greep hij met beide handen aan. Hij mocht meetrainen met de ploeg van trainer Steve McClaren en na tien dagen wisten de Tukkers genoeg.

Tiendalli kreeg een contract voor één seizoen met de optie voor nog een seizoen. Deze optie werd aan het einde van vorig seizoen gebruikt.

Twente heeft Tiendalli nu een langdurig contract aangeboden. De oud-speler van Ajax, FC Utrecht en Sparta heeft het voorstel momenteel in beraad.

Vervolg op Hotel Dusk: Room 215 komt toch

Na het faillisement van developer Cing leek het onwaarschijnlijk dat het vervolg op Hotel Dusk: Room 215 ooit nog uit zou komen. Gelukkig voor liefhebbers van film noir en detectiveromans komt Nintendo vandaag met het nieuws dat het spel Last Window: The Secret of Cape West op 17 september in de winkels zal liggen. 

Kyle Hyde, de hoofdpersoon van Hotel Dusk: Room 215, moet opnieuw een mysterie ontrafelen, ditmaal rond de moord op zijn vader. Het spel kent verschillende eindes, die getriggerd worden door beslissingen die je in de loop van het spel maakt. Een bijzonderheid is, dat elk hoofdstuk dat je uitspeelt als tekst beschikbaar komt zodat je het nog eens rustig door kunt lezen alsof het een boek is. Je hoeft overigens Hotel Dusk: Room 215 niet te hebben gespeeld om het verhaal te kunnen begrijpen.

 

Nieuwe Nintendo-game is interactieve detectiveroman
Screenshot van Hotel Dusk

Belg zakt 62 keer voor rijexamen

Een Belg is inmiddels 62 keer gezakt voor zijn theoretisch rijexamen. Marc Martain (43) uit het West-Vlaamse Zillebeke ondernam zes jaar geleden zijn eerste poging.

"Ze zouden iets minder streng moeten zijn", aldus Martain donderdag in de krant Het Laatste Nieuws. Hij volgde extra lessen en deed zelfs een zogenoemd vertraagd examen waarbij ze de vragen voorlezen. Martain is vastberaden door te gaan tot hij eindelijk slaagt.

Bij de overkoepelende organisatie voor examencentra spreken ze over een uitzondering. Bijna 60 procent van de kandidaten slaagt meteen de eerste keer, de rest doorgaans bij de tweede poging.

Voor het praktisch examen heeft Martain minder angst: "Dat zal vlotter gaan. Ik kán met de wagen rijden." Toen hij dat een keer stiekem deed, werd hij door de politie betrapt.

Rookverbod beter nageleefd na uitspraak

Het aantal cafés en discotheken waarin niet wordt gerookt is toegenomen. In bijna driekwart van de bezochte kroegen en disco's werd niet gerookt, meldt de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) donderdag.

In het voorjaar bleek nog dat steeds minder cafés en discotheken zich aan het rookverbod hielden. Toen waren in 41 procent van de cafés en discotheken mensen aan het roken. Afgelopen winter zagen VWA-controleurs nog in 32 procent van de cafés en discotheken rokers.

De VWA vermoedt dat gerechtelijke uitspraken de oorzaak zijn van de wisselende naleving van het verbod. Medio juni veroordeelde het gerechtshof in Arnhem twee eigenaren van kleine cafés zonder personeel tot het betalen van een boete van 1200 euro.

Eerder werden ze vrijgesproken, waarna de Hoge Raad bepaalde dat er toch grond is voor een rookverbod in kleine cafés zonder personeel. Het hof moest zich van de Hoge Raad opnieuw over de zaak buigen. Die besloot vervolgens het rookverbod toch in stand te laten.

De kroegbazen hoopten met het proces het hele rookverbod in kleine kroegen onderuit te halen. Zij bepleitten voor het hof dat het naleven van het rookverbod voor hen ondoenlijk is.

Agenten niet vervolgd voor doodschieten man

De twee agenten die in februari in Spijkenisse een 46-jarige man doodschoten, worden niet vervolgd. Ze hebben volgens de regels gehandeld, zo meldt het Openbaar Ministerie in Rotterdam donderdag.

De agenten openden op 5 februari op de Hoeklaan het vuur op de man toen hij op een vrouw in een auto begon te schieten. De politiemannen waren ter plaatse gekomen na een melding dat een man met een vuurwapen een vrouw belaagde. De man bleek naast de auto van de 39-jarige vrouw te staan.

De politiemannen sommeerden de man meerdere keren zijn wapen op de grond te leggen, maar hij reageerde niet. Ook dat de agenten hun politiewapen trokken, leek hem niets te doen.

Toen de man op de vrouw begon te schieten, schoten de beide agenten in totaal acht keer gericht op hem. Een van de agenten schoot eerst op het onderlichaam, maar ook daar reageerde de man niet op. Daarop werd hoger geschoten. De man overleed ter plaatse. De vrouw raakte gewond door vier door de 46-jarige man afgevuurde kogels.

Na het incident stelde de Rijksrecherche zoals gebruikelijk bij dit soort incidenten een onderzoek in. Op basis van dit onderzoek concludeert het OM dat de agenten volgens de zogenoemde ambtsinstructie hebben gehandeld. "Redelijkerwijs waren er geen andere manieren meer om de man onder controle te krijgen, zonder gevaar voor hun eigen leven en dat van de vrouw", stelt het OM.

Sneijder enige Nederlander in All-Star Team

Wesley Sneijder is de enige Nederlander die een plek heeft gekregen in het All-Star Team van het WK voetbal. Dat elftal is samengesteld door bezoekers van de website van wereldvoetbalbond FIFA. Wereldkampioen Spanje is met liefst zes spelers vertegenwoordigd. De Spaanse bondscoach Vicente Del Bosque werd verkozen tot trainer van het All-Star Team.

Sneijder werd met overtuigende cijfers opgenomen in het 'sterrenteam'. De topscorer van het Nederlands elftal in Zuid-Afrika met vijf doelpunten kreeg ruim 60 procent van de stemmen voor de positie van aanvallende middenvelder. Alleen de Spaanse spits David Villa verdiende op nog overtuigender wijze een plek in het elftal. Uiteraard maakt ook de Uruguayaan Diego Forlan, winnaar van de Gouden Bal als beste speler van het toernooi, deel uit van de ploeg. Andrés Iniesta, die de finale tegen Oranje besliste, staat net als Sneijder op het middenveld.

Het All-Star team van het WK 2010:

Cavani zorgt met overstap naar Napoli voor verrassing

Edison Cavani maakt de verrassende overstap van Palermo naar Napoli. De international van Uruguay tekent een meerjarige verbintenis. Napoli maakte de transfer op de clubsite wereldkundig en vermeldde dat Cavani op 2 augustus wordt verwacht. Op die datum zal hij zijn nieuwe contract signeren.

De transfer is opvallend, aangezien Cavani graag een stap hogerop wilde. De aanvaller speelde vorig seizoen voor Palermo, waarmee hij vijfde werd in de Serie A. Napoli eindigde als zesde in diezelfde competitie, maar toch heeft Cavani besloten om voor Napoli te kiezen. Clubs als Internazionale, Tottenham Hotspur en VfL Wolfsburg tasten zodoende mis.

Allereerst zal Cavani een jaar op huurbasis bij Napoli spelen, waarna Napoli de spits definitief voor zestien miljoen euro overneemt. De club heeft derhalve nog tot volgend jaar de tijd om dat bedrag bij elkaar te sprokkelen.

Webber: "We hebben alles uitgesproken"

Volgens Mark Webber is alles weer goed tussen de rijder en zijn werkgever Red Bull. Na de race in Engeland had de Australiër zware kritiek op het team, omdat de voorvleugel van zijn auto gedemonteerd werd en op de auto van teamgenoot Sebastian Vettel gemonteerd.

"We hebben in de fabriek nagepraat over het raceweekend en alles is uitgesproken", aldus Webber. "Het is nu duidelijk dat, mocht er zich ooit weer zo'n situatie voordoen, het team altijd in het voordeel beslist van de coureur die de meeste punten heeft in het kampioenschap." Tijdens de uitloopronde van de Britse Grand Prix vroeg Webber over de boordradio aan zijn team of ze hem niet langer meer wilden behandelen als tweede coureur.

Over die opmerking zegt hij nu: "In het heetst van de strijd worden er wel eens dingen gezegd die je achteraf beter niet had kunnen zeggen. In de Formule 1 is de concurrentie zo ontzettend hevig, dat de emoties soms hoog kunnen oplopen. Mijn opmerking over de boordradio was gewoon Australisch sarcasme."

In het kampioenschap is Webber Vettel inmiddels gepasseerd.

Galliani: "Verkoop Huntelaar financieel aantrekkelijk"

Klaas-Jan Huntelaar is uit de gratie geraakt bij AC Milan. De aanvaller moet plaats maken voor de komst van een nieuwe spits. Zlatan Ibrahimovic en Luis Fabiano werden al genoemd als potentiële kandidaten en aan dat lijstje namen is nu ook Lukas Podolski van 1. FC Köln toegevoegd. Voor de financiering van een dergelijke transfer moet Huntelaar verkocht worden.

De Achterhoeker wil na zijn vakantie graag duidelijkheid van Milan, dat weinig financiële armslag heeft om aankopen te kunnen doen. Vice-voorzitter Adriano Galliani liet weten dat Huntelaar inderdaad de dupe kan worden als Milan een speler wil kopen.

"Podolski kan komen op één voorwaarde. De verkoop van Huntelaar naar de Premier League opent in financieel opzicht verschillende scenario's", aldus Galliani, die doelde op de interesse van Tottenham Hotspur voor Huntelaar. Ook Aston Villa zou achter hem aan zitten. Huntelaar moet naar verluidt vijftien miljoen euro opleveren.

Swalmentunnel dicht door storing

De Swalmentunnel is donderdag opnieuw in beide richtingen afgesloten door technische problemen. Hoelang de tunnel in de A73 tussen Maasbracht en Nijmegen blijft afgesloten, is volgens de VerkeersInformatieDienst niet bekend.

De Swalmentunnel en de Roertunnel kampten sinds de oplevering voortdurend met technische storingen. Het grootste deel van vorig jaar was slechts één rijstrook beschikbaar en mocht er maar 70 km/u worden gereden. Uiteindelijk ging de tunnel een paar maanden dicht om er een nieuw veiligheidssysteem in te bouwen.

3JS volgend jaar naar Eurovisiesongfestival

De Volendamse band 3JS vertegenwoordigt Nederland volgend jaar op het Eurovisiesongfestival. Dit maakte Daniël Dekker donderdag bekend in het TROS-programma Gouden Uren op Radio 2.

"De TROS heeft ons gevraagd om mee te doen. Voorwaarde voor ons was dat we dan wel met ons eigen nummer meedoen en dat vonden ze goed", motiveert zanger Jan Dulles de beslissing om mee te doen aan het songfestival.

De TROS zendt volgend jaar opnieuw een Nederlandstalig lied in. Begin maart volgend jaar moet bij de EBU, die het songfestival organiseert, bekend zijn welk nummer 3JS gaat zingen op het Europese liedjesfestijn. De band, bestaande uit Jan Dulles, Jaap Kwakman en Jaap de Witte, gaat vijf nummers schrijven en het Nederlandse publiek en een vakjury zullen tijdens de nationale voorronde begin volgend jaar de favoriet kiezen.

Dit jaar stuurde de omroep zangeres Sieneke met het liedje Ik ben verliefd (Sha-la-lie) dat was geschreven door Pierre Kartner. Ze haalde de finale in Oslo echter niet. Het 56e Eurovisiesongfestival wordt komend jaar in Duitsland gehouden, omdat de 19-jarige Duitse Lena Meyer-Landrut uit Hannover in mei het Europese liedjesfestijn won met haar nummer Satellite. De halve finales zijn op 10 en 12 mei, de finale is op 14 mei.

Steekpartij Kooistra was verzinsel

De eind juni overleden horeacamagnaat Sjoerd Kooistra was niet neergestoken op Ibiza. Kooistra belandde begin mei in het ziekenhuis en zei in het Dagblad van het Noorden dat hij was neergestoken, maar dat verhaal klopt niet. Zijn advocaat en goede vriend Oscar Hammerstein bevestigt tegenover Quote dat Kooistra een blindedarmontsteking had.

"Dat verhaal over die steekpartij was in de wereld gekomen, hij had geen zin om dat recht te zetten", verklaart Hammerstein tegenover het maandblad. "Hij zei: 'laat het maar zo'." De uitspraak is opmerkelijk omdat Kooistra zelf over de steekpartij naar buiten was getreden.

Ook bevestigde Kooistra het verhaal later tegenover Quote, dat navraag bij de politie op Ibiza had gedaan. "Ja hoor, ik ben wel neergestoken. Dat jullie niks konden vinden is omdat het in Spanje anders gaat met aangiftes."

De verklaring bleek te rammelen omdat een horeca-ondernemer verklaarde dat Kooistra op de dag van zijn opname op de intensive care onderhandelde over de verkoop van cafés. "Hoe kun je nou op de intensive care liggen en ondertussen met Jan en alleman telefoneren?"

Hammerstein is donderdagmiddag niet direct beschikbaar voor een reactie.

Kooistra werd eind juni dood aangetroffen in zijn villa in Beek-Ubbergen. Hij bleek door zelfmoord om het leven te zijn gekomen. De zakenman en eigenaar van tientallen horecagelegenheden in Groningen en Amsterdam had forse schulden hij bierbrouwer Heineken. Volgens Hammerstein zag hij geen uitweg meer.

Hamilton lyrisch over huidige McLaren-bolide

Coureur Lewis Hamilton is momenteel bezig met een goede serie. De Brit won van de afgelopen vier races er twee en eindigde de overige twee keer op de zilveren positie. Hierdoor staat Hamilton eerste in de strijd om de titel en is uitermate tevreden hierover.

"Ik heb die goede resultaten alleen kunnen behalen, doordat mijn wagen zo fantastisch is om mee te rijden", liet Hamilton weten op zijn site. "In 2008 had ik een geweldige wagen, maar ondanks dat we momenteel nog niet zo snel zijn als de jongens van Red Bull, is de auto waarmee we dit jaar rijden de beste Formule 1-wagen die ik ooit heb bestuurd. Ik kan er alles mee doen wat ik wil, vooral in de snelle stukken, en ik heb enorm veel vertrouwen in deze auto. Ik hoef mij geen moment zorgen te maken over de wagen en kan mij volledig concentreren op het racen."

Hamilton scoorde in de afgelopen vier races 86 punten.

Boetes voor NPO en SBS voor te veel reclame

Het Commissariaat voor de Media heeft boetes opgelegd aan de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en SBS Broadcasting omdat ze te veel reclame hebben uitgezonden. Beiden moeten hierdoor 117.500 euro betalen, maakte het commissariaat donderdag bekend.

Uit een steekproef in 2009 blijkt dat beide omroepen meerdere malen het maximum van twaalf minuten per uur hebben overschreden. Soms met wel vijf of zes minuten, constateerde het commissariaat. Volgens commissaris Madeleine de Cock Buning is het voor omroepen in de praktijk soms lastig zich aan de maxima te houden wanneer live-programma's uitlopen, waardoor ook de reclameminuten doorschuiven. "Zo kan er in het daaropvolgende uur een overvloed aan reclameminuten ontstaan."

De Cock Buning liet weten dat de betreffende omroepen voorzieningen treffen om in de toekomst te kunnen voldoen aan de Europese reclamemaxima. Ze kunnen nog bezwaar aantekenen tegen de boete van het commissariaat.

Boetes voor NPO en SBS voor teveel reclame (Foto: ANP)

Brand stremt treinverkeer Apeldoorn-Amersfoort

Het treinverkeer tussen Apeldoorn en Amersfoort is donderdagochtend stilgelegd door een brand op een goederentrein met auto's. De brand brak even voor 11.00 uur uit, maar was volgens een brandweerwoordvoerder al snel onder controle. De trein staat op het spoor ter hoogte van Terschuur.

Door de rook van de trein is op de A1 langs het spoor in beide richtingen een file ontstaan. De rechterrijstrook van Amsterdam naar Apeldoorn is bij Barneveld afgesloten. Weggebruikers gaan volgens de VerkeersInformatieDienst langzamer rijden om te zien wat er aan de hand is.

Nieuw techno-evenement in Rotterdam

UDC Events komt met een nieuw grootschalig techno-event in Ahoy Rotterdam. Het evenement, dat op zaterdag 30 oktober wordt gehouden, is bedoeld voor 12.000 mensen. Dat heeft UDC Events donderdag bekendgemaakt.

Onder de naam Concept moet dit evenement aansluiten bij grotere festivals zoals Awakenings in Spaarnwoude. Daar komen gemiddeld meer dan 25.000 bezoekers op af. Volgens de organisatie is techno een van de meest constante en meest innoverende stromingen binnen de dance. "Ongevoelig voor hypes en trends weet techno zichzelf telkens weer te vernieuwen", aldus de organisatie.

UDC wil pas later bekendmaken welke artiest live gaat optreden. Het concept bestaat in ieder geval uit twee ruimtes. In de zogeheten Area 1 staat techno, tech house en tribal techno centraal. In Area 2 is een combinatie van oldschool techno en tribal techno te horen. De kaartverkoop start dinsdag 20 juli.

Boschker en Kuiper missen JC-schaal

FC Twente treedt over twee weken in de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen Ajax aan zonder Sander Boschker en Nicky Kuiper. De doelman krijgt twee weken rust na maandag met het Nederlands elftal te zijn teruggekeerd uit Zuid-Afrika. De verdediger kampt met een knieblessure en is vier tot zes weken uit de roulatie.

Boschker meldde zich gisteren weer bij Twente en kreeg daar van de nieuwe trainer Michel Preud'homme te horen dat hij twee weken vakantie mag vieren. "Natuurlijk had ik graag om de Johan Cruijff-Schaal willen spelen, maar mijn lichaam voelt aan dat het rust nodig heeft", vertelde de derde doelman van Oranje aan RTV Oost. "Ik ben de afgelopen dertien maanden alleen maar met voetbal bezig geweest."

Kuiper mist niet alleen de Johan Cruijff-Schaal, maar ook het begin van de competitie. De linksback werd in april geopereerd aan zijn rechterknie, maar tijdens de voorbereiding begonnen de klachten opnieuw op te spelen. Deze week moest de verdediger, die vorig seizoen zestien wedstrijden speelde voor de landskampioen, daarom opnieuw onder het mes.

Online Pass geen bezwaar voor winkelketen

Winkelketen Game Mania heeft geen moeite met de introductie van een speciale code, waardoor de aanschaf van tweedehands games minder aantrekkelijk wordt. Dat zegt een woordvoerder van de winkelketen woensdag tegen Novum Nieuws. Dit is opmerkelijk omdat er bij de winkelketen doorgaans meer geld wordt verdiend aan de verkoop van tweedehands spellen dan aan nieuwe.

Als antwoord op de groeiende markt voor tweedehands games introduceerde Electronic Arts de Online Pass. Alleen door een speciale code te kopen, kunnen gamers online gamen met een tweedehands spel. Verschillende uitgevers, waaronder Ubisoft, THQ en Sega, hebben al interesse getoond in een soortgelijk systeem, maar kijken nog even de kat uit de boom.

Verschillende game-uitgevers hebben al initiatieven gelanceerd om de aanschaf van tweedehands games te ontmoedigen. Tot de introductie van de Online Pass in mei door Electronic Arts verdienden uitgevers geen geld aan de verkoop van tweedehands games, terwijl winkels juist meer verdienen met de verkoop van gebruikte spellen.

Toch vindt Game Mania de Online Pass 'geen verkeerd idee'. De winkelketen werkt veelvuldig samen met uitgevers om te zoeken naar een ideale oplossing voor beide partijen. De winkelketen overweegt zijn prijzen te verlagen om de consument te compenseren.

Zusterbedrijf Free Record Shop is begin deze maand gestart met een internetpagina om games via digitale distributie aan te bieden. Game Mania wilde niet reageren op mogelijke vergelijkbare initiatieven.

Online Pass geen bezwaar voor winkelketen
Online Pass geen bezwaar voor winkelketen

Tim Schafer: Kotick is een eikel

Gamedesigner Tim Schafer heeft Activision-voorzitter Bobby Kotick eens even flink de waarheid gezegd. In een interview met de Britse website Eurogamer zegt Schafer dat Kotick zich in zijn werk niet hoeft te gedragen als een eikel. Kotick zou slechts uit zijn op winst en zich niet druk maken om de ontwikkeling van de game-industrie.

Tim Schafer en Activision hebben samen een verleden. Toen uitgevers Activision en Vivendi in 2007 fuseerden, stootte Activision enkele games van Vivendi af waaronder de actiegame Brütal Legend (2009) van Tim Schafer. Toen zijn gamestudio Double Fine eindelijk in Electronic Arts (EA) een nieuwe uitgever had gevonden voor het spel, kwam Activision tussenbeide. Activision eiste geld en wilde voorkomen dat 'Brütal Legend' via concurrent EA op de markt zou worden gebracht.

Schafer koestert nog altijd wrok. "Ik hoop dat Kotick snel weggaat naar een andere industrie. Hij zou naar een industrie kunnen waar nog meer geld wordt verdiend. Iets dat beter bij zijn passie past. Misschien de wapenindustrie?"

Tim Shafer: Kotick is een eikel
Tim Schafer: Kotick is een eikel (Foto: Novum)

Virtueel jongetje krijgt vorm door gamers

Het virtuele jongetje Milo ontwikkelt zijn eigen karakter dankzij duizenden gamers. Het spel wordt geladen van een centrale server, waarop ook alle data van alle spelers ter wereld wordt opgeslagen. Het magazine Wired schrijft dinsdag op zijn website dat gamevisionair Peter Molyneux dit vertelde tijdens een conferentie in Oxford.

Hoewel Milo's kennis op een centrale computer opgeslagen wordt, beleeft elke speler zijn eigen avonturen met Milo. De keuzes die tijdens de avonturen met Milo gemaakt worden, hebben invloed op het virtuele jongetje. Iedereen zal een persoonlijke Milo hebben, klonken de veelbelovende woorden van Molyneux.

Milo & Kate is een interactief verhaal over het kleine jongetje Milo en zijn hond Kate. Milo is met zijn ouders naar het platteland verhuisd. Wie het spel speelt, is zijn eerste vriend. Alles in 'Milo & Kate' werkt via de bewegingsgevoelige Kinect-camera. Via deze speciale camera is het mogelijk om games met lichaamsbewegingen en stemcommando's te spelen.

Milo kan reageren op handelingen van de gamer, maar het jongetje kan ook emoties tonen. Zo twijfelt hij wanneer de speler hem uitdaagt een slak te pletten, en is het mogelijk om Milo te troosten wanneer hij verdrietig is. Dankzij de interactie met spelers leert Milo steeds meer en ontwikkelt hij zich als persoon.

Het is niet bekend wanneer Milo & Kate voor de Xbox 360 verschijnt. De speciale Kinect-camera wordt dit najaar verwacht.

Virtueel jongetje krijgt vorm door gamers
Virtueel jongetje krijgt vorm door gamers (Foto: Novum)

Rockstar ontslaat makers Red Dead Redemption

Uitgever Rockstar heeft veertig werknemers van de studio in San Diego ontslagen. Het inkrimpen van het personeel komt vlak na het uitgeven van de laatste game van de studio, Red Dead Redemption. Dat schrijft de website Kotaku.

De sanering is volgens de uitgever een normale procedure bij de ontwikkeling van games. Het personeelsbestand wordt na elke release aangepast op de lopende projecten om zo efficiënt mogelijk te kunnen werken.

De ontwikkeling van Red Dead Redemption verliep niet bepaald vlekkeloos. Zo klaagden meerdere werknemers anoniem in de media over extreme werkdruk en onmenselijke werktijden. De uitgever ontkende later deze klachten.

Het resultaat van Red Dead Redemption had weinig te lijden onder de slechte publiciteit. Van de western-game zijn wereldwijd meer dan vijf miljoen exemplaren verkocht.

Rockstar ontslaat makers 'Red Dead Redemption'
Rockstar ontslaat makers Red Dead Redemption

FC Groningen strandt in Frankfurt door noodweer

FC Groningen is door het noodweer dat Nederland en Duitsland woensdagavond teisterde vast komen te zitten op weg naar Portugal. De selectie van de noorderlingen was per vliegtuig onderweg van Bremen naar Frankfurt, toen het onweer onheilspellend tekeer ging. Het vliegtuig schudde door de turbulentie flink, waarna de piloot besloot om uit te wijken naar Leipzig.

Groningen wilde via Frankfurt uiteindelijk naar Porto reizen, maar dat zat er niet in. De spelersgroep kon 's nachts rond 01.00 uur wel naar Frankfurt vliegen. Daar strandde de FC, zo meldt RTV Noord.

Rond 04.00 uur lagen de spelers op bed in één van de hotels in Frankfurt. Waarschijnlijk zet Groningen donderdag de reis naar Porto voort, waar het twee keer oefent: tegen Vitoria Guimaraes en Benfica.

Button: "Verder werken aan geblazen diffuser"

Jenson Button hoopt dat zijn team McLaren de geblazen diffuser werkend krijgt voor de grand prix van Duitsland, over twee weken op Hockenheim. Het Britse team had de diffuser mee naar Silverstone genomen, maar hier werd besloten deze alsnog niet te gebruiken.

"Als je naar het resultaat kijkt, was dat een goede beslissing", zei Button, die als vierde eindigde in de Britse grand prix. "We gaan er tegenwoordig vanuit dat een update automatisch voor een stap voorwaarts zorgt, maar zo simpel is dat natuurlijk niet. Op Silverstone hadden we de extra moeilijkheid dat we over een nieuwe lay-out reden. Dat maakte het finetunen van de set-up niet gemakkelijker. Ik had tijdens de vrijdagtrainingen erg veel moeite om een goed gevoel in de auto te krijgen en Lewis had dat probleem ook. Daarom besloten we er niet verder mee te rijden."

In Duitsland tijdens de vrije trainingen zal er worden getest met lage uitlaten, die voor meer downforce aan de achterkant moeten zorgen. "We hebben op Silverstone gezien dat het introduceren van een update meer is dan alleen een nieuw onderdeel op de auto zetten. Daar komt wel even iets meer bij kijken. De komende races zullen verschillende teams verder werken aan het finetunen van hun updates. Wij hebben goede hoop dat we op vrijdag in Hockenheim weer met de geblazen diffuser kunnen rijden. Hopelijk krijgen we deze wel goed werkend voor de Duitse grand prix."

Anelka: "Frankrijk was tijdbom op WK"

Nicolas Anelka heeft zich in de Franse krant France-Soir voor het eerst uitgelaten over de wanorde tijdens het WK voetbal in het kamp van de Haantjes.

De spits van Chelsea noemde de situatie binnen de selectie "een tijdbom die vanzelf zou exploderen". Anelka werd na de tweede groepswedstrijd naar huis gestuurd omdat hij bondscoach Raymond Domenech had beledigd.

De verliezend finalist van het WK 2006 strandde in Zuid-Afrika al in de groepsfase. Na het wegsturen van Anelka weigerden de spelers uit protest een dag te trainen. Van chemie tussen de voetballers en Domenech leek al voor het WK totaal geen sprake meer. "Als het niet om mij was geweest dat de boel explodeerde, dan was het wel om een ander geweest. Het was net een tijdbom", aldus Anelka.

De weggestuurde aanvaller beweerde in de krant dat de spelers onderling wel goed met elkaar konden opschieten. "Wij waren één. Als er een speler was die op dat moment toch had willen trainen, moet hij dat nu zeggen. Maar ik ben er honderd procent van overtuigd dat niemand dat wilde." De kans is klein dat Anelka onder de nieuwe bondscoach Laurent Blanc nog wordt opgeroepen voor de nationale ploeg.

FOK!games Tofste baas - dag 9

Het gevecht van gisteren was bloedstollend spannend. Uiteindelijk heeft Shao Kahn met één stem gewonnen van King DeDeDe.

Vandaag hebben we natuurlijk weer drie kandidaten voor jullie. Pas op! De beschrijvingen kunnen SPOILERS bevatten!

Janken the Great (Alex Kidd)
Janken the Great is de vijand van Alex Kidd in Alex Kidd in Miracle World. Janken heeft inwoners van de stad Radactian in steen veranderd en heeft de troonopvolger van de koning ontvoerd. Janken is daarnaast heel erg goed in Schaar, Papier en Steen.

Sephiroth (Final Fantasy)
Waarschijnlijk de beruchtste schurk uit de Final Fantasy-serie. Sephiroth is het resultaat van een experiment van de Shinra-corporatie, hij is gecreëerd met de cellen van de buitenaardse levensvorm Jenova. Als hij erachter komt dat hij een experiment is, draait hij door en besluit een god te worden. Dit doel wil hij bereiken door de wereld ernstig te beschadigen, met behulp van een reusachtige meteoriet, om zo de energie die de planeet gebruikt om zichzelf te herstellen op te slokken. Sephiroth heeft niet alleen grootheidswaanzin, hij is ook harteloos. Dit blijkt het meest uit wellicht één van de schokkendste game-scènes aller tijden, waarin Sephiroth in koelen bloede één van de hoofdrolspelers vermoordt.

Nyx Avatar (Persona)
De personificatie van de dertiende kaart in het Tarotspel: de dood. Is het wel mogelijk om de dood te verslaan? Een ding is zeker, Nyx gaat je enorm veel tijd kosten om te verslaan. Hij heeft namelijk dertien verschillende vormen die allemaal eigen sterktes hebben. Is het daarbij wel de moeite waard om Nyx te bevechten? Of kies je liever om het laatste oordeel uit te stellen?

JankenSephirothNyx

Wie van bovenstaande deelnemers vinden jullie het tofst? Laat het weten in dit topic. Deze poll loopt tot morgenmiddag 12:00 uur waarna we de uitslag bekendmaken op FOK!games en dan zal het volgende gevecht gaan plaatsvinden.

Boonen geopereerd aan knie

Tom Boonen heeft vandaag een operatie aan zijn linkerknie ondergaan. De wielrenner van Quick Step bleef na valpartijen in de Ronde van Zwitserland en in Californië last houden van het gewricht, waardoor een operatie noodzakelijk bleek.

"Toen ik vorige week trainde, leek de pijn minder te worden. Maar maandag wilde ik 100 km trainen en de pijn werd opnieuw erger. Na overleg met de medische staf hebben we besloten om mijn knie te laten opereren," zei Boonen die door de blessure de Tour de France moest laten schieten. "Ik moet de fiets nu een tijdje laten staan. Het is de eerste keer dat ik zo'n blessure meemaak, maar ik ben klaar voor de revalidatie. Ik blijf rustig en heb er vertrouwen in," zei de Belg die de komende vier weken rust moet houden.

Haug: "Schumacher verdient steun"

Norbert Haug heeft verontwaardigd gereageerd op de kritiek op de terugkeer van Michael Schumacher in de Formule 1. Eddie Jordan noemde de terugkeer van Schumi in de autosport een grote persoonlijke fout.

"Om tegen coureurs te rijden die twintig jaar jonger zijn is vragen om problemen. Het gaat tegen de wetten van de natuur in en was een grote fout van Schumacher", aldus Jordan tegenover Bild.

De directeur van Mercedes Haug reageerde fel:  "Schumacher verdient onze hulp, hij past perfect in ons team en heeft nog steeds de snelheid. Wij geloven in hem en als we naar de tribunes kijken kunnen we hetzelfde over zijn fans zeggen.

Schumacher zelf is "happy met zichzelf." Verder zei de Duitser het volgende erover: "We hebben een paar fouten gemaakt en er zijn nog enkele dingen die we kunnen verbeteren. Maar al met al... ik denk niet dat er veel rijders na drie jaar afwezigheid nog kunnen terugkeren op dit niveau."

Feillu-broers willen weg bij Vacansoleil

Brice en Romain Feillu willen weg bij Vacansoleil. Tegenover L'Équipe zeggen de Franse broers dat ze erg teleurgesteld zijn dat de Nederlandse ploeg dit jaar geen grote ronde rijdt. Vorig jaar won Brice Feillu de bergrit naar Arcalis in de Tour de France. De broers zouden naar de nieuwe Luxemburgse ploeg van de Schleck-broers kunnen.

Daan Luijkx, manager van Vacansoleil, zegt in een reactie dat hij verrast is. "Ik word hiermee overvallen. Ik weet niet of ik er open voor sta om hen te laten gaan. Ze hebben nog een doorlopend contract tot en met 2011."

Airbus A380 geland op Schiphol

Het grootste passagiersvliegtuig ter wereld, de Airbus A380, is donderdag geland op Schiphol. Het is voor het eerst dat het megatoestel op Nederlandse bodem is geland. Het vliegtuig landde om ongeveer 9.45 uur op de Polderbaan onder grote belangstelling van vele vliegtuigspotters.

Het gaat om een proefbezoek waarbij de operationele afhandeling van de ontvangst van het grootste toestel ter wereld wordt getest. De Airbus kwam vanuit Toulouse en vertrekt donderdag weer.

Airbus A380 geland op Schiphol (Foto: ANP)

Jose Maria Lopez wil racen in 2011

Jose Maria Lopez tekende vorige jaar een contract bij US F1, hij zou dan in 2010 debuteren in de Formule 1. Het liep echter totaal anders, het Amerikaanse Formule 1-team viel uit elkaar en Lopez bleef achter met lege handen.

De Argentijn wil zich nu op het volgende seizoen concentreren. Lopez en zijn manager Victor Rosso liepen afgelopen weekend door het paddock. De krant El Diario Hoy meldt dat het duo met verschillende teams heeft gepraat over een stoeltje. Ze hadden een gesprek met Renault, Williams, Hispania Racing, Lotus F1, Virgin Racing en BMW Sauber.

Verstappen: "Ik was op Vettels vleugel gaan staan"

De voorvleugel die van de auto van Webber naar die van Vettel verkaste maakt bij heel wat mensen wat los. Ook Jos Verstappen was verrast door de beslissing van Red Bull Racing.

Voor de start van de Grand Prix op Silverstone hadden beide Red Bull-coureurs een nieuwe voorvleugel gekregen. De vleugel van Vettel ging in de laatste vrije training stuk en er was geen reserve-exemplaar. De teamleiding besloot toen om de vleugel van Webber op de bolide van Vettel te monteren. Webber was woedend, maar wist de race wel te winnen.

In zijn column in De Telegraaf stelt Verstappen weinig respect te hebben voor het handelen van Red Bull. Hij snapt de woede van Webber. Verstappen: "Ik weet eerlijk gezegd niet hoe ik gereageerd zou hebben als ik in de schoenen van Webber had gestaan. Ik denk dat ik op de vleugel van Vettel was gaan staan. Als ik er niet mee mag rijden, dan hij ook niet. Wat dat betreft zouden ze een kwaaie aan mij gehad hebben."

De oud Formule 1-coureur kan zich de woede van Webber goed indenken. Daarnaast vindt hij de sneer die Webber gaf aan het team van Red Bull niet netjes, maar wel terecht en geeft duidelijk aan dat er een grens overschreden is. "Het is niet netjes, maar tegelijk geef je duidelijk aan dat hier een grens is gepasseerd. Bovendien weet hij natuurlijk donders goed dat zo'n opmerking op dat moment veel meer impact heeft dan wanneer hij het alleen intern aan de kaak had gesteld."

Bomaanslag in Pakistaanse Swatvallei

Een bomaanslag op een busstation in de Swatvallei, in het noordwesten van Pakistan, heeft donderdag aan zeker twee mensen het leven gekost. Minstens 35 mensen raakten gewond bij de aanslag, die vermoedelijk het werk was van moslimextremistische strijders.

Doelwit van de aanslag was een busstation in Mingora, de grootste stad in wat ooit een toeristische trekpleister was, maar in 2007 door de Taliban onder de voet werd gelopen.

Het Pakistaanse leger voerde in 2009 een groot offensief tegen de Taliban in Swat. Het offensief werd ingezet nadat pogingen om tot een compromis met de extremisten te komen op niets waren uitgelopen. Het leger zegt het gebied nu onder controle te hebben. Niettemin blijven Taliban-strijders er actief.

[Upd] BP begint met testen nieuwe kap olielek

Oliemaatschappij BP is begonnen met het testen van de nieuwe kap over het olielek in de Golf van Mexico. Dat hebben BP en de Amerikaanse kustwacht in de nacht van woensdag op donderdag laten weten.

Maandagavond plaatste BP met behulp van een onderwaterrobot een nieuwe kap over het olielek. De oliemaatschappij denkt met de nieuwe koepel veel meer olie te kunnen opvangen dan met de kap die eerder over het lek was geplaatst.

De test moet duidelijk maken of de lekkende oliebron met de nieuwe kap volledig kan worden afgesloten. BP-directielid Kent Wells zei dat de oliemaatschappij de drie kleppen van de kap geleidelijk zal sluiten. Door de druk in het oog te houden kan het olieconcern bepalen of het sluiten van de kap een risico op nieuwe lekken in de oliebron met zich meebrengt.

Als de oliedruk tijdens de test hoog blijft, zou dat kunnen betekenen dat er geen olie wegloopt. Een lage druk zou een aanwijzing zijn dat elders olie lekt.

De Amerikaanse kustwachtadmiraal Thad Allen, die namens de overheid het bestrijden van de olieramp coördineert, zei dat de test maximaal 48 uur duurt. De test zou aanvankelijk dinsdag al worden uitgevoerd, maar op last van de Amerikaanse autoriteiten stelde BP de proef uit. De autoriteiten wilden eerst nog wat extra analyses uitvoeren.


Update 10.38 uur:

BP heeft inmiddels ook deze poging om het lek te repareren moeten staken. Het is namelijk gebleken dat de koepel die werd gebruikt nu ook lekt. Om verder te kunnen gaan met het testen van de koepel, zal deze dus eerst moeten worden gerepareerd. Op welke termijn de reparatie plaats kan vinden is nog niet bekend.

Nieuwe aanhoudingen voor dode in uitgebrande flat

De politie heeft dinsdag twee mensen aangehouden voor betrokkenheid bij de dood van een man die in december in een uitgebrande flat in Amsterdam Zuidoost werd gevonden. Het 37-jarige slachtoffer bleek niet door het vuur, maar door geweld om het leven te zijn gekomen. Er waren eerder al drie mensen aangehouden in de zaak.

Het slachtoffer werd op dinsdag 8 december gevonden in zijn woning aan het Millingenhof. Wat zich in de flat heeft afgespeeld is onduidelijk. De man had een dag voor hij dood werd gevonden nog contact gehad met zijn vrouw.

Volgens de politie is het motief van de moord op de bewoner van de flat nog altijd onduidelijk. Getuigen of mensen die meer informatie hebben, met name over de laatste anderhalve dag van de man, worden verzocht contact op te nemen met de politie.

De dinsdag aangehouden verdachten zijn een man van 22 en een vrouw van 25. In februari werden al twee jonge vrouwen van 17 en 19 jaar aangehouden en in april een man van 27 uit Amsterdam Zuidoost.

Naast de twee nieuwe verdachten zitten het meisje van 17 en de man van 27 nog vast. De vrijgelaten 18-jarige vrouw wordt ook nog gezien als verdachte.

Ereburgerschap Meerssen voor Van Marwijk

Bert van Marwijk wordt na zijn benoeming tot ridder in de Orde van Oranje Nassau ook nog ereburger van Meerssen. De bondscoach van het Nederlands elftal is een inwoner van de Limburgse plaats en krijgt donderdagavond de onderscheiding. Dit vanwege de prestaties op het WK met Oranje, waarmee Van Marwijk tweede werd.

Nederland won de finale niet, maar Van Marwijk krijgt toch het ereburgerschap. Meerssen maakte dat al voor de eindstrijd bekend. "Het is voor de inwoners van Meerssen een moment waarop de bondscoach met trots kan worden toegejuicht."

'Khedira en Özil op radar van Real Madrid'

Sami Khedira staat evenals zijn Duitse ploeggenoot Mesut Özil in de belangstelling van Real Madrid. Spaanse media melden dat de twee Duitse internationals nadrukkelijk door Real worden gevolgd. De Koninklijke zou ook Ashely Cole al bijna binnen hebben. De linksback van Chelsea moet na Angel Di Maria de volgende aankoop zijn.

Jorge Valdano, technisch directeur van Real, zal zich daarna storten op de transfers van Khedira en Özil. Laatstgenoemde speelt bij Werder Bremen en heeft laten weten zijn contract uit te willen dienen.

Khedira speelt op het middenveld bij VfB Stuttgart en was één van de betere spelers van Duitsland op het afgelopen WK. Bastian Schweinsteiger manifesteerde zich ook, maar Bayern München wil de middenvelder niet laten gaan.

Irokese sportploeg mag Engeland niet in

Een sportploeg bestaande uit Amerikaanse Iroquoi-indianen mag Engeland niet in omdat de Irokezen geen geldige paspoorten kunnen overleggen. De Irokezen willen naar Manchester om er deel te nemen aan het WK-lacrosse.

De Iroquois, woonachtig in de Verenigde Staten en Canada, hebben geen Amerikaanse of Canadese paspoorten. Zij gebruiken hun eigen, door de Iroquois Confederacy uitgegeven identiteitspapieren en zijn niet van zins andere documenten aan te vragen. Dat beschouwen zij als een aantasting van hun identiteit. Een woordvoerster zei dat de Irokezen hopen dat de Britse autoriteiten van gedachten veranderen en de eigen Irokese papieren willen erkennen.

Anders doet de ploeg niet mee aan het WK, zei de woordvoerster. De sport Lacrosse is ooit mede door de Iroquois bedacht.

Irokese sportploeg mag Engeland niet in
Irokese sportploeg mag Engeland niet in

Amputaties zonder verdoving in N-Korea

De gezondheidszorg in Noord-Korea is een ramp. Het regime blijkt niet in staat zelfs maar basiszorg aan de bevolking te bieden. Zo worden amputaties zonder verdoving uitgevoerd en vinden operaties bij gebrek aan elektriciteit vaak bij kaarslicht plaats.

Ook is er in de ziekenhuizen geen verwarming en zijn veel medicijnen doodeenvoudig niet beschikbaar. Dat staat in een rapport van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

Hoogste sterftecijfer bij ziekenhuis in Roosendaal

Het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal heeft het hoogste sterftecijfer van de ziekenhuizen in Nederland. Van alle opgenomen patiënten overlijdt 2,73 procent. Wel gaat het hier nog om ruwe cijfers, benadrukt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) donderdag.

Op basis van de cijfers is nog niet te zeggen of een ziekenhuis daadwerkelijk slechter is. Een ziekenhuis waar vooral jongeren komen voor een kleine ingreep heeft bijvoorbeeld al snel een lager sterftecijfer dan een ziekenhuis waar vooral ouderen komen voor complexe operaties.

Alleen de cijfers van de ziekenhuizen die zijn aangesloten bij de NVZ en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) zijn openbaar gemaakt. De brancheverenigingen willen zo tegemoet komen aan de 'maatschappelijke en politieke' vraag naar gegevens over sterfte in ziekenhuizen.

Volgend jaar hopen de verenigingen de gecorrigeerde sterftecijfers bekend te kunnen maken. Met een methode uit Engeland worden de cijfers dan zo aangepast dat de ziekenhuizen wel met elkaar zijn te vergelijken.

Na het Franciscus Ziekenhuis hebben het Atrium Medisch Centrum Parkstad in Heerlen en het Orbis Medisch Centrum in Sittard-Geleen samen het hoogste sterftecijfer, namelijk 2,72 procent.

Het Sint Lucas Andreasziekenhuis in Amsterdam heeft met 1,44 procent het laagste sterftecijfer. Het ziekenhuis wordt gevolgd door het Martini Ziekenhuis in Groningen, dat 1,51 procent scoort. Het Talma Sionsberg in Dokkum heeft een sterftecijfer van 1,55 procent.

[Tour] De etappe van vandaag

Tussen alle bergritten en overgangsritten door is er vandaag wellicht een kans voor de sprinters in de Tour de France. De etappe tussen Sisteron en Bourg-lès-Valance is niet lastig te noemen en biedt daarom de sprinters de kans te strijden om de ritzege, mits ze daar zin in hebben.

Sisteron
Sisteron is een stadje van amper 8.000 inwoners dat gelegen is tussen de Alpen en Zuid-Frankrijk. Eén van de trekpleisters van de stad is de citadel die boven de stad uittorent. Deze werd gebruikt ter verdediging tegen de troepen van Napoleon. Ook zijn de torens van de oude stadsmuur die het stadje ooit omringde, nog goeddeels bewaard gebleven.

Sisteron was nooit eerder de gastheer van een etappe in de Tour de France.

Bourg-lès-Valance
Ook voor Bourg-lès-Valance is het de eerste keer dat de Tour op bezoek komt. Wel was het onder andere vorig jaar gastheer van een etappe in de Dauphiné Libéré. De stad kent een kleine 19.000 inwoners en ligt in het centrum van de Rhône.

Etappebeschrijving
Zoals al eerder gememoreerd is de etappe van vandaag geen lastige rit. Na 56 kilometer doemt een klim van de derde categorie op, maar daarna gaat het vrijwel de gehele tijd licht bergaf. Het is te verwachten dat er na 184,5 kilometer door de grote sprintkanonnen wordt gesprint in Bourg-lès-Valance.

Profiel

Algemeen klassement na de tiende etappe

# Naam ploeg tijd
1 Andy Schleck (Lux)
Saxo Bank 49.00,56
2 Alberto Contador (Spa)
Astana + 0,41
3 Samuel Sánchez (Spa) Euskaltel + 2,45
4 Denis Menchov (Rus) Rabobank + 2,58
5 Jurgen v.d. Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto + 3,31
6 Levi Leipheimer (VS) RadioShack + 3,59
7 Robert Gesink Rabobank + 4,22
8 Luis León Sánchez (Spa) Caisse d'Epargne + 4,41
9 Joaquim Rodríguez (Spa) Katusha + 5,08
10 Ivan Basso (Ita) Liquigas + 5,09
36 Bram Tankink Rabobank + 21,58


FOK!sport favorieten voor de etappe
***** Cavendish
**** Petacchi
*** Farrar, McEwen
** Ciolek, Rojas
* Freire, Hushovd

Minder Detective Vision in Arkham Asylum 2

Een van de meer opvallende eigenschappen van Arkham Asylum was de "Detective Vision", een soort röntgen-zicht waarmee onder andere de locaties en zwakke punten van vijanden direct te zien waren en waarmee open te breken muren direct zichtbaar waren.  Dit bleek echter zo handig dat sommige spelers het hele spel doorliepen zonder de Detective Vision ooit uit te zetten. Als het aan art director David Hego ligt, wordt dat in de sequel anders.

Tijdens een interview tijdens een conferentie in Engeland grapte David Hego dat hij altijd een beetje moest huilen als hij weer eens hoorde hoe spelers de Detective Vision nooit uitzetten. De feature gaf Batman een enorm voordeel op zijn tegenstanders, maar het drukte ook de nauwkeurig ontwikkelde vormgeving en in-game art weg, volgens Hego. "Het was een beslissing op het gebied van gameplay om Detective Vision zo sterk te maken, maar die fout maken we niet nog een keer", aldus Hego. Hego zei verder dat Rocksteady in de sequel Detective Vision meer zou laten werken als augmented reality.

Arkham Asylum 2 was al aangekondigd in 2009, maar tot nu toe zijn er maar weinig details van bekendgemaakt. De game wordt verwacht in de tweede helft van 2011.

Arkham Asylum detective vision

'Braafheid heeft te hoog salaris voor Ajax'

Edson Braafheid zou bij de transfer van Gregory van der Wiel als ruilobject moeten dienen, maar waarschijnlijk gaat het feestje niet door. Bayern München en Ajax zijn volgens De Telegraaf in onderhandeling over een transfer van Van der Wiel. Braafheid zou de omgekeerde weg moeten bewandelen, ware het niet dat hij een veel te hoog salaris heeft voor Ajax.

Naar verluidt willen Bayern en Ajax aan het einde van de week graag een akkoord over de overgang. Bayern wil een bedrag van vijftien miljoen euro neertellen, dat kan oplopen tot twintig miljoen euro.

Van der Wiel heeft een gelimiteerde transfersom van twintig miljoen euro in zijn contract staan. Diverse bonussen maken mogelijk dat Ajax uiteindelijk twintig miljoen euro kan ontvangen van de Beierse formatie. Van der Wiel is momenteel met vakantie, waardoor de transfer volgende week pas definitief kan worden afgerond.

Haunted House krijgt nieuw deel

Het klassieke Atari 2600 spel Haunted House krijgt een nieuwe game in zijn langlopende serie, die uitkomt op de Wii, PC en Xbox Live Arcade. Dit heeft Atari donderdag bekendgemaakt.

Het wordt geen port of een simpele upgrade, maar een 3D titel die het origineel eert en eigenlijk een eerbetoon is voor de jaren '80 klassieker. Het wordt min of meer een vervolg, daar spelers in de huid kruipen van de kleinkinderen van de personages waar 25 jaar geleden mee gespeeld werd.

In september moet het spel uitkomen.

Van der Star beëindigt schaatsloopbaan

Sanne van der Star heeft een punt gezet achter haar schaatsloopbaan. Dit meldt ze op haar eigen website. Na veel blessureleed mist ze de motivatie om haar loopbaan voort te zetten.

In januari 2008 brak Van der Star haar scheen- en kuitbeen. Door verschillende complicaties duurde het herstel lang. Afgelopen seizoen was ze terug op de schaatsbaan maar ze haalde nooit meer het niveau van voor haar blessures.

Eén van haar hoogtepunten was haar deelname aan de Olympische Spelen van 2006 in Turijn. Van der Star werd toen veertiende op de 500 meter.

Breukink: "Nuyens bracht niet wat we hadden verwacht"

Nick Nuyens mag binnenkort waarschijnlijk uitkijken naar een nieuwe ploeg. Technisch directeur Erik Breukink heeft zich tegenover de Belgische media kritisch uitgelaten over de 30-jarige renner. "We gaan de zaken pas na de Tour definitief evalueren, maar zoals het er nu voorstaat, ligt er geen nieuw contractvoorstel klaar", aldus Breukink.

"Wij vinden dat Nick in het voorjaar als klassieke kopman niet gebracht heeft wat wij ervan hadden verwacht. Hij zal dat zelf ook wel beseffen", zei Breukink aan Gazet van Antwerpen en Het Laatste Nieuws. "Maar toch. Hij won pas nog een rit in de Ronde van Oostenrijk en daar waren wij zéér blij mee. En hij kan natuurlijk ook nog een sterk najaar rijden."

Quick Step bezorgd om knieblessure Boonen

Het gaat slecht met Tom Boonen. Zijn knieblessure, die hem al uit de Belgische kampioenschappen en de Tour de France hield, geneest zeer langzaam. "Hij is bezorgd, en wij zijn dat ook", gaf manager Patrick Lefevere gisteren in Chambéry toe bij de Belgische krant Het Nieuwsblad.

"Intussen zijn we al zeventien rust- en behandeldagen verder voor Tom, maar het einde van de miserie lijkt nog niet achter de rug. In principe zou hij op 1 augustus starten in de Ronde van Polen, maar die streefdatum kunnen we nu al vergeten. Tom wordt er behoorlijk nerveus van en houdt intussen ook rekening met een chirurgische ingreep."

Op dit moment willen de artsen de blessure via de natuurlijke weg genezen, al kreeg Boonen gisteren wel een injectie in het gewricht die de pijn zou moeten verminderen. "Maar het is de vraag of het zo wel tijdig geneest. De blessure is vergelijkbaar met die van Frederik Willems, die wél onder het mes moest. Ik hoop dat hij met die injectie pijnvrij kan trainen", aldus Lefevere.

Been: "Komst Smolov is heel positief"

Feyenoord speelde gisteren doelpuntloos gelijk tegen het Zeeuws elftal, maar er viel ook heugelijk nieuws te melden. De Rotterdammers hebben aankomend seizoen de beschikking over Fedor Smolov, die van Dinamo Moskou wordt gehuurd.

"Zijn komst is heel positief. Hij heeft tijdens zijn kennismakingsperiode laten zien als nummer tien goed uit de voeten te kunnen, maar hij is zeker nu ook een serieuze optie als diepe spits. Met Smolov hebben we er een heel goede speler bij", geeft trainer Mario Been te kennen op het digitale thuis van Feyenoord.

Ruben Schaken speelde gisteren namens de Stadionclub een goede partij in Zeeuws-Vlaanderen. Hij startte als rechtsbuiten van zijn nieuwe club. "Ruben was heel dreigend. Hij gaf een aantal uitstekende voorzetten die er door een echte spits zeker ingekopt waren", aldus de trainer.

Tot slot werd er bericht over het feit dat Ron Vlaar de nieuwe aanvoerder van Feyenoord is. "Ron was hier aan toe en heeft het zelf afgedwongen. Hij vervult een goede rol in de kleedkamer en ik denk dat het aanvoerderschap belangrijk is voor zijn ontwikkeling", besluit de oefenmeester.

Wellicht nieuwe ambtstermijn bij NAC voor Boukhari

NAC Breda gaat mogelijk een nieuwe verbintenis aan met Nourdin Boukhari. De aanvallende middenvelder houdt zijn conditie op peil bij de de club uit Breda.

Vorig jaar vertrok Boukhari naar Kasimpasaspor uit Turkije. Daar wist hij niet te overtuigen. Boukhari mag derhalve nu alweer vertrekken. Vervolgens kwam hij bij NAC terecht, waar hij momenteel zijn conditie op peil houdt, meldt BN/De Stem.

De 30-jarige speler kan mogelijk de nieuwste aanwinst van NAC worden, aangezien de club nog één speler kan toevoegen aan de selectie. Trainer Robert Maaskant lijkt zijn beslissing reeds te hebben genomen.

"Nourdin is creatief, kan scoren en is een jongen die goed in de groep ligt. We hebben hem er heel graag bij", aldus Maaskant. Boukhari staat na een trainerswissel bij Kasimpasa open voor een vertrek. Inmiddels zijn NAC en Kasimpasa overeengekomen dat Boukhari twee weken mag meetrainen in Breda.

Marokkanengemeenten willen niet aan afspraken

Gemeenten die subsidie krijgen om de criminaliteit, werkloosheid en schooluitval onder Marokkanen terug te dringen weigeren concrete doelen op papier te zetten. Dat schrijft Trouw donderdag.

Demissionair minister voor Wonen, Wijken en Integratie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) neemt nu genoegen met de vage toezegging dat de gemeenten zorgen voor een 'dalende trend in de oververtegenwoordiging van Marokkaans-Nederlandse jongeren bij schooluitval, werkloosheid en criminaliteit'.

PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem noemt het in de krant onacceptabel dat de gemeenten wel geld krijgen en geen doelen hoeven op te stellen. Volgens hem is zo niet te beoordelen of de extra inspanning zin heeft gehad.

Bij elkaar is voor 22 gemeenten zeven miljoen euro vrijgemaakt om problemen met Marokkaanse jongeren aan te pakken. Veertien gemeenten weigeren duidelijke prestatieafspraken te maken. De helft van de gemeenten heeft volgens de krant ondanks het extra geld geen specifiek beleid voor de Marokkanen.

Het geld werd vrijgemaakt nadat het Rijk en de gemeenten vorig jaar juni een intentieverklaring tekenden. Daarin staat dat ze samenwerken bij het aanpakken van de problemen. In januari moesten de gemeenten hun plannen voor de komende jaren indienen en in april zouden prestatieafspraken worden gemaakt.

Maar 'ervaringen met eerdere subsidies en experimenten hebben geleerd dat men te vaak te ambitieuze verwachtingen heeft die in de praktijk niet worden gehaald', schrijft het ministerie voor Wonen, Wijken en Integratie in een rapport dat naar de Kamer is gestuurd.

Greenpeace-actie in Israël

De Israëlische politie heeft zes activisten van de milieuorganisatie Greenpeace gearresteerd die actie voerden bij de kolenenergiecentrale in het Noord-Israëlische Hadera. De zes waren vanuit een actieschip op zee met opblaasbare rubberbootjes naar een dok gevaren waar kolen voor de centrale liggen opgeslagen. Vervolgens klommen zij op een grote kraan en ontvouwden een spandoek.

Eerder deze maand werden drie Greenpeace-activisten gearresteerd die op open zee aan boord van een schip met een voor Israël bestemde lading steenkool waren geklommen. Ook die actie was bedoeld als protest tegen het gebruik van kolenenergie en tegen het Israëlische plan om een nieuwe kolenenergiecentrale te bouwen.

Israël heeft momenteel één kolenenergiecentrale, in Hadera. Het plan is om een tweede in het zuiden van het land te bouwen.

Gent laat Rosales niet gaan

Roberto Rosales staat in de belangstelling van Ajax en FC Twente, maar beide clubs kunnen waarschijnlijk fluiten naar de speler. AA Gent, de club van Rosales, wil haar speler niet voor een spotprijs de deur uitdoen. De 21-jarige Rosales heeft al drie jaar bij Gent gespeeld en was afgelopen seizoen één van de revelaties van het elftal.

De zaakwaarnemer van Rosales belooft dat er deze week meer duidelijkheid komt, terwijl Gent-manager Michel Louwagie nog weinig weet van interesse van de twee Nederlands clubs, Benifica en een niet bij naam genoemde Duitse club. "Officieel heb ik nog niets gehoord. We willen Rosales ook niet verkopen en hebben zijn optie tot 2012 gelicht", aldus Louwagie tegen Sporza.

"Ik heb hier ook mijn rol in te spelen. Het moet maar eens gedaan zijn met onze spelers in België tegen een spotprijs te verkopen. Die Nederlanders komen met belachelijke prijzen. Ruiz hebben we ook te goedkoop verkocht, hé. Het kleine Gent bestaat niet meer", meent de manager.

Oranjeploeg bedankt supporters

In een paginagrote advertentie in De Telegraaf bedanken de spelers en de staf van Oranje 'de beste supporters van de wereld'. Onder de kop 'Bedankt Nederland!' staan onder meer foto's van het bezoek van de ploeg aan koningin Beatrix en de huldiging in Amsterdam.

Onder de foto's staat dat het 'onvergetelijk' was. De rondvaart door de Amsterdamse grachten trok ongeveer een half miljoen bezoekers. Nog eens anderhalf miljoen mensen zagen de huldiging live op televisie.

Download hier de advertentie in PDF-formaat (26,5 MB).

Oranjeploeg bedankt supporters
Oranjeploeg bedankt supporters (Foto: Novum)

Standard plukt zoontje Wamberto weg bij Ajax

Danilo Sousa Campos verruilt Ajax voor Standard Luik. De zoon van ex-ajacied Wamberto zal een tweejarig contract bij de Belgen gaan ondertekenen. De jeugdspeler krijgt daarbij de optie voor nog twee jaar.

De middenvelder was transfervrij. De Amsterdammers krijgen een opleidingsvergoeding voor de Braziliaan, die vanaf de C-junioren op De Toekomst aanwezig was. Het talent kreeg echter nooit de kans door te stromen naar de hoofdmacht.

Maradona mag bondscoach Argentinië blijven

Ondanks dat Diego Maradona een teleurstellend WK met Argentinië heeft afgesloten wil de voetbalbond toch door met hem. De 49-jarige ex-verslaafde kan bijtekenen tot en met het WK van 2014 in Brazilië. De coach won al zijn groepswedstrijden in Zuid-Afrika, maar werd door Duitsland vernederd met een 4-0 nederlaag.

Na de nederlaag liet de zwaarlijvige trainer zich niet uit over zijn toekomst. Op het vliegveld in Buenos Aires riepen de supporters hem aan om aan te blijven. Ook de presidente, Christina Fernandez de Kirchner, drong daar op aan. "Geen Argentijn heeft ons meer plezier op het voetbalveld gegeven dan Maradona", verklaarde ze.

De voetbalbond AFA liet weten dat het nu aan Maradona is om een beslissing te nemen. "Als hij wil, mag hij doorgaan als bondscoach", zo zei een woordvoerder van de AFA. De voormalig topvoetballer heeft volgende week een gesprek met bondsvoorzitter Julio Grondona.

Honderden koffers gestrand door storing

Door een storing in het bagagesysteem op Schiphol hebben de afgelopen week honderden vakantiegangers hun koffer moeten missen bij aankomst op de plek van de bestemming. Veel bagage bereikte door de problemen in de software niet op tijd het vliegtuig. Met name passagiers van Transavia raakten gedupeerd, liet een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij donderdag weten naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.

Op ongeveer 150 koffers na is alle bagage inmiddels weer terecht bij de eigenaar, aldus de zegsvrouw. "De meesten zijn dezelfde dag nog naar de bestemming gevlogen." Op plekken waar de luchtvaartmaatschappij slechts wekelijks vliegt, is de bagage naar het dichtstbijzijnde vliegveld gebracht. "Naar de Griekse eilanden, waar we een keer per week op vliegen, zijn de koffers zelfs per boot vervoerd. We doen er alles aan om de reizigers zo snel mogelijk van hun bagage te voorzien."

Williams is nog niet bezig met zijn afscheid

Het feit dat Frank Williams is afgetreden is volgens hem geen stap in de richting van een definitief afscheid. "Dat is absoluut niet mijn intentie."

In een vraaggesprek heeft hij eens gezegd dat hij het zou aanvoelen als het moment om een stap terug te doen daar was. Hoewel Adam Parr bijna heel zijn takenpakket overneemt, blijft Williams aan als teambaas.

"Geen sprake van", antwoordt Williams op de vraag van GrandPrix.com of dit wellicht een eerste teken van zijn afscheid is. "Het enige dat ik graag nog wil doen is grands prix bezoeken als onderdeel van ons bedrijf. Ik geniet daar enorm van."

Wat de 68-jarige Williams betreft mogen de volgers van de Formule 1 gedachten over zijn pensioen direct uit hun hoofd zetten. "Ik denk er écht nog niet aan. Het klinkt wellicht gek, dat weet ik, maar ik voel me nog steeds jong. Daarom wil ik nogmaals benadrukken dat ik nog geen afscheid neem."

"Ik houd van Formule 1, ben nog steeds zeer nauw betrokken bij Williams, ga iedere dag naar mijn werk en nog niet de geringste intentie om met pensioen te gaan is in mijn hoofd opgekomen. Ik heb er voorlopig nog helemaal geen zin in om te stoppen."

Williams zal niet meer bij de races buiten Europa aanwezig zijn. De teambaas vindt het verre reizen oncomfortabel en legt nogmaals uit dat de benoeming van Parr een teken is van de evolutie binnen het team van Williams.

"Adam werkt al langere tijd voor ons en langzaam is het moment aanstaande dat Patrick Head en ik stoppen heel erg actief te zijn voor Williams. We hebben nog enkele jaren, maar vooruitdenken is regeren. En Adam is de meest geschikte persoon die we konden vinden voor deze taak."

'Keller behoedt Utrecht voor blunder in Europa'

De Telegraaf meldt dat FC Utrecht bijna een pijnlijke blunder heeft begaan, maar net op tijd is gealarmeerd. De Domstedelingen spelen donderdagavond in de voorronde van de Europa League tegen FK Tirana en hadden naar verluidt Sander Keller willen opstellen. Desbetreffende speler loopt echter nog met een schorsing rond.

De centrumverdediger is geschorst voor het duel met Tirana, aangezien hij in 2007 tegen een rode kaart aanliep. Destijds was dat in de wedstrijd om de Intertoto Cup met het Zweedse Hammarby IF.

Pas daags voor de wedstrijd tegen Tirana ging er een belletje rinkelen bij Keller, die Utrecht zo behoedde voor een levensgrote blunder. Uitsluiting had mogelijk gevolgd als Keller was opgesteld door Utrecht.

PSN update 14 juli: Ron Gilberts laatste telg is eindelijk uit

Beter laat dan nooit, hier is de update van PlayStation Network van 14 juli. Deze week valt vooral DeathSpank op, bedacht door Ron Gilbert, de man achter Monkey Island 1 en 2 en ook Maniac Mansion. Het spel wordt een kruising tussen Diablo en Monkey Island genoemd, dus als je eens wilt lachen in de hel is deze game misschien iets voor jou!

PlayStation Store (via PS3, PSP en Media Go)

Speciale aanbiedingen (Beschikbaar tot 21 juli)
After Burner Climax (van €9.99 voor €4.99)
Lead and Gold: Gangs of the Wild West (van €14.99 voor €6.99)
Worms (van €9.99 voor €6.49)
LittleBigPlanet - Monsters Level Kit (van €3.99 voor €1.99)
LittleBigPlanet - Monsters Costume Kit (van €2.99 voor €1.49)
Half Minute Hero (PSP) (van €19.99 voor €14.99)
Buzz! Quiz World (PSP) (van €29.99 voor €14.99)
LittleBigPlanet - The Wilderness Level Kit (PSP) (van €2.99 voor €1.49)
LittleBigPlanet - The temples Level Kit (PSP) (van €2.99 voor €1.49)
Tarzan (PSone) (van €4.99 voor €3.99)
NormalTanks (mini) (van €3.99 voor €1.99)

Blijvend in prijs verlaagd
TV Show King (van €6.99 voor €4.99)
Xyanide: Resurrection (PSP) (van €9.99 voor €4.99)

Downloadable Games (PS3)
DeathSpank (€12.99)

Downloadable Games (PSP)
Armored Core: Last Raven (€14.99)
Pro Cycling 2010: Tour de France (€39.99)

PSP Essentials
Burnout Legends (€9.99)
Monster Hunter Freedom Unite (€9.99)
Mega Man Maverick Hunter X (€9.99)
Darkstalkers Chronicle: The Chaos Tower (€9.99)
World of Pool (€7.99)
WWII: Battle Over The Pacific (€7.99)
Breath of Fire 3 (€9.99)
Capcom Classics Collection Reloaded (€9.99)
Power Stone Collection (€9.99)
Stateshift (€7.99)
Capcom Puzzle World (€9.99)

minis (PS3/PSP)
Piyotama (€3.99)
Archibald's Adventures (€2.99)
Pallurikio (€3.99)
Star Hammer Tactics (€2.99)

Demos (PS3)
Blur (Multiplayer Demo)

Add-On Game Content (PS3)
Trine - New Level Pack ‘Path to New Dawn' (€0.99)
Death Track: Resurrection - Hari 108 (€0.99)
Rock Band
   ‘Perfect Future Tense' by Sweet Billy Pilgrim (€1.49)
   ‘Get Out' by The Vines (€1.49)
   ‘He's A Rocker' by The Vines (€1.49)
   ‘Orange Amber' by The Vines (€1.49)
   ‘Outtathaway' by The Vines (€1.49)
   ‘Ride' by The Vines (/€1.49)
Rock Band Network
   ‘Dogs Can Grow Beards All Over' by Devil Wears Prada (€1.49)
   ‘The Girl At The Video Game Store' by Parry Gripp (€0.79)
   ‘Top Back' by Alias Unknown (€0.79)
   ‘Trippolette' by Andrew Buch (€1.49)
   ‘You All Everybody' by Drive Shaft (€0.79)
Guitar Hero 5
   Avenged Sevenfold Track Pack (€5.49) ( of per stuk: )
   Afterlife (€1.99)
   Almost Easy (€1.99)
   Scream (€1.99)

Add-On Game Content (PSP)
Toy Story 3 - Alien Escapades (€1.99)
SOCOM: Fireteam Bravo 3
Australian SASR Pack (gratis)
Kommando Spezialkrafte KSK Pack (gratis)
Special Air Services SAS Pack (gratis)
Korean 707 SMB Pack (gratis)

Videos (PSP)
Obscure the Aftermath Trailer

Avatars (PS3)
Crash Commando - (€0.25 per stuk)
Army Chick Avatar
Colonel Chaos Avatar
Gangsta Rapper Avatar
Grunt Avatar
EyePet - (€0.25 per stuk)
Food Bowl Avatar
Pet Lying on Beach Avatar
Angel Pet Avatar
Bowling Pet Avatar
Pet with Paws Up Avatar

Blacklight: Tango Down 2 al in ontwikkeling

Vorige week kwam Blacklight: Tango Down uit voor de PC, gister voor de Xbox 360 en waarschijnlijk over zes weken voor het Playstation Network. Ontwikkelaar Zombie Studios heeft al aangegeven dat ze bezig zijn met het vervolg op de game die gepland staat voor een release in de zomer van 2011.

Het vervolg zal grotere kaarten bevatten dan het origineel en er zullen mech-achtige voertuigen komen die je als speler kunt besturen. Zombie Studios heeft aangegeven dat er voor het origineel geen DLC zal komen en er alleen maar patches zullen komen om bugs te verhelpen.

Blacklight: Tango Down is een downloadbare multiplayer shooter die zich afspeelt in de nabije toekomst. Spelers krijgen XP door tegenstanders te doden en kunnen dan daarna weer als ze omhoog levellen hun wapens aanpassen en verbeteren. Blacklight: Tango Down is voor 14,99 te downloaden via Steam of voor 1200 MSP via Xbox Live.

Libisch hulpschip in Egyptische haven aangekomen

Het Libische schip met hulpgoederen dat Israëls blokkade van de Gazastrook wilde breken is onverrichter zake aangekomen in de Egyptische havenplaats El-Arish. Israëlische oorlogsbodems wisten het schip op zijn weg naar de Gazastrook tegen te houden, waarna het uiteindelijk koers zette naar El-Arish. De activisten aan boord van de Almathea besloten een regelrechte confrontatie met de Israëlische marine uit de weg te gaan.

Het schip, dat door een charitatieve instelling onder leiding van de zoon van de Libische leider Moammar Kadhafi is gecharterd, vertrok zaterdag vanuit Griekenland. Aan boord heeft het schip tweeduizend ton voedsel en medicijnen. Israël bood de activisten eerder aan de goederen in de Israëlische havenplaats Ashdod aan wal te brengen om ze vervolgens door te sturen naar Gaza. Dit weigerde de groep echter.

De hulpgoederen zullen nu in El-Arish worden uitgeladen en vervolgens door de Rode Halvemaan naar Gaza worden gebracht.

Een Israëlische commandoraid op een door een Turkse organisatie gecharterde vloot met hulpgoederen voor de Gazastrook kostte anderhalve maand geleden aan negen Turkse activisten het leven.

Jongen (12) doodgeschoten in Breda

Een 12-jarige jongen is woensdagavond het slachtoffer geworden van een schietpartij bij een woonwagenkamp aan de Rijnauwenstraat in Breda. Dat meldde de politie donderdag.

Het slachtoffer zat in een woonwagen waarop vermoedelijk door meerdere personen is geschoten. Het schietincident gebeurde rond kwart over elf woensdagavond.

De jongen raakte zwaargewond en overleed later in een ziekenhuis. De politie is een grootschalig onderzoek gestart.

Auto's richten slachting aan onder kudde schapen

Bij een ongeluk tussen Oud-Beijerland en Zuid-Beijerland in Zuid-Holland hebben twee auto's donderdagochtend een slachting aangericht onder een kudde losgebroken schapen. Doordat het nog donker was hadden de bestuurders de schapen niet gezien, meldt de politie.

Rond 04.30 uur reed de eerste bestuurder op de Langeweg in op de kudde. Zijn auto raakte daarbij beschadigd. Al snel volgde een tweede auto, die raakte door de botsing zo zwaar beschadigd dat hij getakeld moest worden. De bestuurders bleven ongedeerd.

Sommige schapen waren er na de aanrijding zo slecht aan toe dat een dierenarts ze heeft laten inslapen. Bij elkaar kostte het ongeluk vijftien schapen het leven.

Op de Langeweg mag tachtig kilometer per uur worden gereden. De politie onderzoekt nog wat er precies is gebeurd, maar het ziet er nu nog niet naar uit dat iemand verdere maatregelen kan verwachten. "Als automobilist verwacht je geen kudde schapen midden op de weg. En als de eigenaar van de schapen al wat te verwijten valt, is hij al zwaar gestraft doordat hij de helft van zijn kudde kwijt is."

Nog zes in ziekenhuis na windhoos op camping

Van de acht mensen die woensdagavond door een windhoos in het Gelderse buurtschap Vethuizen gewond raakten liggen er nog zes in een ziekenhuis. Drie van hen liggen op de intensive care, maar niemand verkeert in levensgevaar. Dat zei de burgemeester van Montferland, Frank Wissink, donderdagochtend op Radio 1.

Minicamping Kempersplas aan de Hoge Veldweg in het dorp werd woensdag rond 18.30 uur zwaar getroffen door een windhoos. Een 62-jarige vrouw uit Nieuwegein kwam daardoor om. Tien caravans werden in en over de Kemperplas geblazen.

De gemeente heeft de dertig campinggasten opgevangen. Elf van hen hebben de nacht in een door de gemeente geregeld hotel doorgebracht, de rest heeft zelf elders onderdak geregeld.

Hulpdiensten hadden moeite ter plaatse te komen omdat omgewaaide bomen en een hoogspanningsmast op de weg lagen. De brandweer heeft die van de weg gehaald. In de regio zijn volgens de burgemeester bij elkaar zes grote elektriciteitsmasten omgewaaid, waarvan drie in de gemeente Montferland. Overal lagen volgens hem bomen op de weg. "We zijn bijzonder zwaar getroffen."

Vertrouweling Berlusconi stapt op

De Italiaanse staatssecretaris van Financiën en vertrouweling van premier Berlusconi, Nicolà Cosentino, heeft zijn functie per direct neergelegd. Tegen de staatssecretaris lag een motie van wantrouwen klaar vanwege het vermoeden dat hij banden heeft met de Italiaanse maffia. Na een overleg met Berlusconi heeft hij besloten af te treden.

In zijn aftredingsverklaring heeft Cosentino alle beschuldigingen ontkend en claimt hij dat hij een slachtoffer is geworden van de oppositie en de tweede man binnen zijn partij, parelementsvoorzitter Fini.

Cosentino is al de derde minister in zeer korte tijd die vertrokken is na het in gang brengen van een onderzoek door justitie.

Henry: "Ik ben hier niet om vakantie te vieren"

Thierry Henry ziet zijn overgang naar New York Red Bulls niet als een vakantietrip. "Deze keer ben ik hier niet om vakantie te vieren."

Henry tekende gisteren een meerjarig contract bij New York Red Bulls. De 32-jarige Fransman genoot al wel eens van een welverdiende vakantie in de Amerikaanse miljoenenstad. Maar met zijn komst naar de Major League Soccer (MLS) wil hij alles behalve toegeven aan het afbouwen van zijn indrukwekkende loopbaan.

"Deze keer ben ik hier niet om vakantie te vieren", verklaart Henry in zijn eerste interview met zijn nieuwe werkgever. "Ik ben wat dat betreft te fanatiek. Ik kan niet tegen mijn verlies. Ik zeg niet dat we elke wedstijd gaan winnen. Maar ik zal in ieder geval elke wedstrijd en elke training alles geven voor de winst."

"Mijn uitdagingen zijn niet veel anders dan toen ik als een jongetje van zes jaar begon met voetballen. Ik ben altijd kritisch op mijn eigen spel geweest. Het verwachtingspatroon is hoog. Mensen verwachten dat je als aanvaller assists geeft en scoort. Daarvoor ga ik natuurlijk ook alles geven", besluit de ervaren Henry.

2 procent toegezegd geld bereikt Haïti

Van de bijna 8 miljard euro aan hulp die de internationale gemeenschap heeft toegezegd voor de wederopbouw van Haïti is tot dusver minder dan 2 procent in het Caraïbische land terechtgekomen. Dat heeft Leslie Voltaire, de speciale gezant van Haïti bij de Verenigde Naties, woensdag gezegd.

Onder de landen die wel met geld over de brug zijn gekomen, zijn Brazillië en Noorwegen. De Haïtiaanse gezant van de VN klaagde dat de wederopbouw van Haïti door het gebrek aan geld niet echt van de grond komt. Voltaire stelde dat circa 1,5 miljoen mensen nog altijd in tentenkampen leven. De Amerikaanse oud-president Bill Clinton, de speciale VN-gezant voor Haïti, zei dat hij regeringen onder druk gaat zetten de beloften aan Haïti na te komen.

Haïti werd 12 januari getroffen door een allesverwoestende aardbeving. Daardoor kwamen naar schatting 230.000 mensen om het leven.

Smolov op huurbasis naar Feyenoord

Feyenoord heeft met Dinamo Moskou een deal bereikt over een huurovereenkomst van de 20-jarige spits Fedor Smolov.

Feyenoord meldt op de officiële website dat Smolov voor één seizoen wordt gehuurd van de Russische club. Dinamo Moskou heeft de mogelijkheid om de jonge Russische huurling in de winterstop weer op te eisen.

Het voordeel voor de Rotterdammers daarvan is dat er geen enkele kosten zijn gemoeid met de komst van Smolov. De Moskovieten betalen het salaris van de speler, die in vier seizoenen slechts een keer tot scoren kwam.

Smolov wacht nog op zijn werkvergunning, maar zal direct bij de selectie van trainer Mario Been aansluiten als de papieren in orde zijn. De aanvaller trainde al mee bij Feyenoord en scoorde twee keer in een oefenduel met Voorschoten’97.

Owen: "Webb verdient compliment"

Michael Owen steunt zijn landgenoot en scheidsrechter Howard Webb. De Engelsman vond Webb goed fluiten tijdens de WK-finale.

De Engelse arbiter kreeg na afloop veel kritiek vanuit met name het kamp van Oranje. Webb strooide met kaarten en stuurde John Heitinga met tweemaal geel van het veld. Manchester United-aanvaller Michael Owen steunt zijn landgenoot en vond Webb goed optreden tijdens de finale tussen Nederland en Spanje.

"Ik vind dat hij het uitstekend heeft gedaan. Sommige wedstrijden zijn gewoon zo moeilijk om te leiden. Dit was er duidelijk één van. Hij heeft in mijn ogen weinig verkeerd gedaan", aldus Owen tegen Sky Sports. Webb werd vooral bekritiseerd over het niet toekennen van een corner voor Oranje na een vrije trap van Wesley Sneijder.

"Het lijkt me duidelijk dat veel mensen kritiek hebben op die beslissing. Het was natuurlijk gewoon een corner. Maar dat was zijn enige fout van de wedstrijd. Webb verdient juist een compliment", besloot Owen. "Op het veld is het tien keer zo moeilijk om over situaties te oordelen als wanneer je televisie kijkt of op de tribune zit."

EU wil tijdelijk verbod op nieuwe diepzeeboringen

Eurocommissaris voor energie Günther Oettinger heeft woensdag een tijdelijk verbod op nieuwe boringen naar olie en gas in de Noordzee, de Zwarte Zee en de Middellandse Zee voorgesteld. Het verbod moet van kracht blijven totdat de veiligheidsrisico's van de boringen in kaart zijn gebracht.

Oettinger zei dit na een gesprek met oliemaatschappijen. Hij kondigde tevens aan dat de veiligheidsregels omtrent de boringen worden herzien en dat boorvergunningen alleen worden toegekend aan bedrijven die kunnen bewijzen dat ze de kosten van een mogelijke olieramp kunnen betalen.

De EU kan geen verbod op het boren uitvaardigen; dit kan alleen worden gedaan door de regeringen van de EU-lidstaten. Oettinger wil elke EU-lidstaat gaan verzoeken een tijdelijk verbod in te stellen.

Volgens Oettinger is een time-out ook goed voor de economische belangen van oliemaatschappijen, omdat nieuwe regels en betere technische standaarden helpen het vertrouwen in de oliebedrijven terug te winnen. "Misschien zijn nieuwe boringen belangrijk voor de toekomst en de markt, maar ze zijn dit jaar niet dringend nodig", zo zei de eurocommissaris. "De industrie moet haar manier van werken, de trainingsprogramma's en de gebruikte technologie driedubbel controleren. De bedrijven moeten vervolgens bewijzen dat ze hun veiligheidsprogramma hebben gecontroleerd en verbeterd."

Michael Engell-Jensen van de Internationale Associatie voor Olie- en Gasproducenten zei dat energiebedrijven tegen een verbod zijn, voordat duidelijk is wat de oorzaak is van de olieramp in de Golf van Mexico. "We hebben geen zwakheden kunnen vinden waardoor we genoodzaakt zijn de boringen te staken", zei hij.

De Verenigde Staten hebben al een tijdelijk verbod op boringen ingesteld naar aanleiding van de olieramp in de Golf van Mexico.

Vijf doden bij religieus geweld Nigeria

Bij nieuw religieus geweld in Wukari, in het oosten van Nigeria, zijn dinsdag ten minste vijf personen om het leven gekomen. Dat heeft de Nigeriaanse politie woensdag gezegd. Er raakten ten minste vijftien personen gewond.

Het geweld ontstond dinsdagmorgen. Christenen die boos waren over een moskee in hun wijk staken het gebedshuis in brand. Na de brandstichting ontstonden gevechten tussen christelijke en islamitische jongeren, waarbij vijf doden vielen. Nadat er aan het geweld een einde was gekomen bleek een aantal kerken en moskeeën afgebrand.

Woensdagmorgen brachten veiligheidstroepen de rust in het dorp terug. Er werd een avondklok ingesteld in de hoop vergeldingsacties te voorkomen.

Nigeria, een land met honderdvijftig miljoen inwoners, is verdeeld in een door christenen gedomineerd zuidelijk deel en een islamitisch noordelijk deel. Sinds in 1999 de democratie in het land werd ingevoerd zijn bij religieus geweld tussen de twee geloven duizenden doden gevallen.

15 juli, wat gebeurde er zoal vandaag?

Vanaf heden, iedere dag een opsomming wat er die dag zoal in de historie is gebeurd, aangevuld met felicitaties!

Ten eerste willen we vanaf hier Samson en Gert feliciteren! Het is vandaag exact 21 jaar geleden dat de Studio 100-baas en zijn hond voor het eerst op de buis te zien waren. Ook Nederland 2 viert een bescheiden feestje. De publieke zender zond 45 jaar geleden voor het eerst uit.

Als je vandaag margarine op je boterham smeert, is het misschien wel grappig om te weten dat het vandaag 141 jaar geleden is dat hiervoor octrooi werd verleend. In Eindhoven zal vandaag de Herculesramp worden herdacht, het is nu veertien jaar geleden dat het vliegtuig aan 34 mensen het leven kostte.

Jarigen zijn er vandaag ook. Zo wordt gitarist Joe Satriani vandaag al weer 54 en moet acteur Forest Whitaker nog een jaartje wachten voor hij Abraham wordt.

'Ajax zet in op terugkeer Grygera'

Ajax ziet in Zdenek Grygera een opvolger van Gregory van der Wiel. De Oranje-international vertrekt mogelijk deze zomer. De 30-jarige Grygera is geen onbekende in Amsterdam. De Tsjechische verdediger speelde al vier seizoenen voor Ajax, waarin hij tot 78 competitieduels kwam. Het Algemeen Dagblad meldt dat zijn huidige werkgever Juventus twijfelt over het behoud van Grygera. De Oude Dame wil de mandekker mogelijk verhuren.

Grygera komt pas in beeld bij Ajax als Van der Wiel vertrekt uit Amsterdam. De jonge rechtsback kende een uitstekend WK met Oranje en speelde zich in de kijker bij diverse Europese topclubs. Onder meer Bayern München zou Van der Wiel graag over willen nemen. Grygera zou gewenst zijn vanwege zijn ervaring.

De huidige formatie van Martin Jol is een gemiddeld jong elftal zonder routiniers. Naast Grygera zou Ajax ook zijn oog hebben laten vallen op Ronnie Stam (FC Twente) en Roberto Rosales (AA Gent). Beide vleugelverdedigers zijn in aanvallend opzicht vergelijkbaar met Van der Wiel. Grygera is meer defensief ingesteld.

Gewilde Lukaku ziet af van Chelsea

Romelu Lukaku blijft ook komend seizoen bij Anderlecht. De Belgische topclub wil de talentvolle spits laten rijpen in Brussel. De 17-jarige aanvaller liet in het afgelopen seizoen een goede indruk achter in de Belgische competitie en de Europa League. Bovendien liet Dick Advocaat het grote talent debuteren bij de Rode Duivels. Met zijn stormachtige ontwikkeling speelde Lukaku zich in de kijker bij diverse Europese topclubs, waaronder Chelsea.

De Engelse kampioen wilde Lukaku deze zomer overnemen van Anderlecht. Maar de Belgische clubleiding vindt een vertrek van de jongeling nog te vroeg. "We hebben een goede relatie met Romelu's vader. Hij is het met ons eens dat zijn zoon eerst zijn school afmaakt in België", aldus Anderlecht-bestuurder Herman van Holsbeech.

"Romelu heeft nog één jaar te gaan. Dat is ook een van de redenen waarom we hem deze zomer nog niet laten vertrekken. Alle partijen zijn het erover eens dat hij beter nog een jaar bij Anderlecht kan blijven", aldus Van Holsbeech tegen de Daily Mail. Lukaku geldt als een van de grootste talenten van Europa op dit moment.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.