FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 11 november 2003

Kinderen beroofd van Sint Maartensnoep

Net als vorig jaar zijn vanavond opnieuw kinderen beroofd van hun snoepgoed voor Sint Maarten. In Amsterdam zouden zich in verschillende wijken meerdere incidenten hebben voorgedaan. De politie spreekt van "grepen uit een snoepzak tot het daadwerkelijk intimideren van kleine kinderen". Vanmiddag meldden we al dat vele kinderen op 11 november met lampionnen langs de deuren gaan en al zingend hopen op geld, snoep of fruit.

Vorig jaar wist de Amsterdamse politie een 'snoeproof' te voorkomen. Hiervoor werden zes jongens van dertien tot achttien jaar opgepakt. Voorzover bekend zouden vanavond in Amsterdam geen aanhoudingen zijn verricht.

In Flevoland werden vanavond extra agenten de straat op gestuurd om kinderen te beschermen. Ook hiervoor waren incidenten van voorgaand jaar de aanleiding. Pubers hadden kinderen van hun snoep beroofd.

Sony komt met nieuwe cd-beveiliging

Glacier had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Platenlabel Sony Music brengt binnenkort een nieuwe kopieerbeveiliging op de markt in Duitsland. Het systeem voorkomt dat gebruikers de muziek via programma's als KaZaa kunnen delen, maar staat kopieren voor thuisgebruik toe.

Platenlabels geven peer-to-peer-netwerken als KaZaa de schuld van de dalende verkopen in de industrie. Vorig jaar kwamen grote bedrijven dan ook met een beveiliging waarmee een cd niet op een computer kan worden afgespeeld. Dit viel echter niet in goede aarde bij de kopers van de schijfjes.

De cd van de band Naturally Seven's is als eerste van de nieuwe techniek voorzien. Het bevat ook een gecomprimeerde versie van de muziek die snel naar een computer kan worden gekopieerd. Daarvandaan kan de muziek naar muziekspelers van Sony worden gekopieerd, maar het bedrijf zegt echter ook aan plug-ins te werken waarmee de muziek in muziekprogramma's als Microsoft's Windows Media kan worden afgespeeld.

Sony laat de introductie van het systeem in andere landen afhangen van de reactie op de beveiliging in Duitsland.

Trouwen in Rolls Royce van zoon Hoessein

Iraakse agenten kunnen tijdens hun bruiloft van een wel heel bijzondere auto gebruik maken. De plaatsvervangend minister van Binnenlandse Zaken Ahmad heeft besloten de Rolls Royce van Uday Hoessein, één van de zonen van de verdreven Iraakse dictator Saddam Hoessein, voor deze gelegenheden beschikbaar te stellen. De minister wil hiermee zijn blijk van waardering voor het werk van politieofficieren en -functionarissen uiten.

De roze metallic Rolls Royce uit 2000 was de favoriete auto van Uday Hoessein, die op 22 juli tijdens een Amerikaanse aanval op zijn schuilplaats om het leven kwam. Hij was een groot liefhebber van auto's: naast deze Rolls Roys bezat hij nog honderden auto's.

De auto dook een paar dagen geleden op toen een bende deze probeerde te verkopen. De overige auto's van de familie Hoessein worden geveild.

Verdachten moord Duitse toeristen in Turkije bekennen

De twee mannen die door de Turkse politie verdacht werden van betrokkenheid bij de moord op twee Duitse toeristen en een Turkse man, hebben schuld bekend. Vandaag maakte een woordvoerder van de paramilitaire politie dat bekend.

Gisteren werden de twee mannen opgepakt. Ze werden verdacht van betrokkenheid met de moord op de 43-jarige Sebine Bader en de 34-jarige Anja Höfken. Beide stoffelijke overschotten werden afgelopen vrijdag opgegraven in Tasagil, wat ongeveer honderd kilometer van de plaats Kemer ligt. In Kemer waren de vrouwen op vakantie. De politie trof tijdens het opgraven ook het lijk van een Turkse man aan, die met beide vrouwen was gezien.

De twee verdachten zijn werkzaam bij het autoverhuurbedrijf, waar de vrouwen kort voor hun verdwijning op 17 oktober een auto hadden gehuurd. De om het leven gebrachte man zou de twee vrouwen begeleid hebben. Ondertussen attendeerde hij de twee werknemers van het autoverhuurbedrijf op het vele geld dat de vrouwen bij zich hadden. Met de creditcards van de vrouwen is na hun dood ongeveer 4.500 euro opgenomen, aldus de politie.

Dode en gewonde bij schietpartij in Rotterdam

Bij een schietpartij in de Jagerslaan in Rotterdam is dinsdagavond een man doodgeschoten. Een straat verder werd een gewonde man aangetroffen. Deze is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd.

Rond 19.20 uur kreeg de politie een melding dat in een woning schoten waren gehoord. Even later hebben omstanders een gewonde man naar buiten zien rennen, die vervolgens om de hoek in elkaar zakte.

De politie heeft de zaak in onderzoek.

NS en bonden bereiken akkoord over Hoorn-Enkhuizen

De NS erkent de lijn Hoorn-Enkhuizen niet als officiële agressielijn. Wel neemt de NS maatregelen om het geweld op dit traject de kop in te drukken. Zo komt er een extra controleploeg en wordt de lijn na vieren dubbel bemensd. Na 18.00 uur hoeft het personeel de rit nog maar éénmaal te maken.

De NS en de bonden probeerden al een tijdlang een akkoord te bereiken over de aanpak van de agressie op de lijn, maar overleg mislukte tot nu toe steeds. Maandag zullen de bonden het akkoord voorleggen aan hun leden.

Het traject Hoorn-Enkhuizen kwam het afgelopen jaar geregeld in het nieuws in verband met ongeregeldheden. Op het traject veroorzaken met name jongeren overlast. Onlangs nog kreeg een conductrice een tegel tegen haar hoofd.

Kredietbanken luiden de noodklok

De economische mindere tijden hebben ook voor de kredietbanken consequenties. Zo luiden de kredietbanken, die mensen die in de schulden zitten begeleiden, de noodklok.

"Het aantal mensen met financiële problemen en om hulp vraagt bij de kredietbanken is de laatste jaren zo sterk toegenomen, dat de instanties de aanvragen niet meer bij kunnen benen". Dat zei Harry Dilg, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Volkskrediet (NVVK), dinsdag in Netwerk.

Het aantal mensen dat in de schulden terechtkomt, neemt al jaren toe. Zo nam vorig jaar het aantal personen met een schuld maar liefst twintig procent toe. Momenteel zitten zeker 36.000 huishoudens in de problemen. Dit komt neer op ongeveer 80.000 mensen.

Met namen de huishoudens met lage inkomens zitten in de penarie. Toch komen middenstanders en jongeren steeds vaker in moeilijkheden. Het NVVK vermoedt dat dit slechts het topje van de ijsberg is en dat de cijfers in werkelijkheid veel hoger liggen.

Te weinig vitamine B1 in dodelijke babyvoeding

Een tekort aan vitamine B1 in de Duitse kosjere babyvoeding Super Soya I heeft in Israël tot de dood van drie baby's geleid. Vitamine B1, ook wel thiamine genoemd, is noodzakelijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel. De hoeveelheid B1 bedraagt nog geen tiende van wat er op de verpakking staat vermeld. De Duitse fabrikant van de babyvoeding, Humana Milchunion uit Herford, heeft dinsdag erkend dat het hun fout is.

Humana ontwikkelde het product begin dit jaar met het Israëlische Remedia. "We spreken over een unieke combinatie van ongelukkige omstandigheden", aldus Humana. Het Israëlische ministerie van volksgezondheid meldt dat ruim twintig baby's door de foute voeding lijden aan een stoornis, drie kinderen zijn overleden. Israël heeft de Mossad ingezet om de raadsels rond het babyvoedsel te achterhalen.

Vrouw Simon Wiesenthal overleden

Afgelopen maandag is Cyla Wiesenthal, de vrouw van nazi-jager Simon Wiesenthal, overleden. Ze is 95 jaar oud geworden. De Weense rabbi Paul Eisenberg heeft dat vandaag bekendgemaakt.

Cyla en Simon werden gedurende de Tweede Wereldoorlog door de nazi's gescheiden. Gedurende de oorlog waren ze beiden in de vooronderstelling dat de ander de oorlog niet zou hebben overleefd, maar in 1945 vonden ze elkaar toch weer.

Simon Wiesental heeft zestig jaar besteed aan de jacht op voor de Holocaust verantwoordelijke nazi's. Hij werd vooral bekend doordat hij de hoofdverantwoordelijke van de Endlösung, Adolf Eichman, wist te localiseren. De Endlösung is de beslissing van de Nazi's om tijdens de Tweede Wereldoorlog alle Europese joden naar vernietigingskampen te brengen en daar te vermoorden. Eichman kreeg in 1961 in Israël de doodstraf.

Cyla Wiesenthal wordt morgen in Wenen begraven.

Situatie prostituées verbetert niet

Ondanks de opheffing van het bordeelverbod is nagenoeg de hele Tweede Kamer van mening dat er weinig is verbeterd. Zo is er is nog altijd veel illegale prostitutie en de vrouwen krijgen nog steeds moeilijk een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een hypotheek. Daarnaast is de veiligheid van de vrouwen niet echt verbeterd.

Het bordeelverbod werd in oktober 2000 opgeheven. Minister Donner zei in de Tweede Kamer dat een evaluatie na drie jaar nogal snel is voor een dergelijk oud beroep.

Daarnaast zei Donner dat het prostitutiebeleid nu meer een zaak van de gemeenten is en dat hij daardoor weinig invloed heeft. Zijn partij, het CDA, is van mening dat gemeenten in de regio met elkaar afspraken moeten kunnen maken over wie een bordeel zal toelaten. Daarnaast denkt het CDA dat het mogelijk moet zijn om op basis van het karakter van de gemeente, de omvang en de openbare orde eventueel een bordeel te weigeren.

CU/SGP willen onderzoek Palestijnse giften

Naar aanleiding van een uitzending van de BBC hebben CU-kamerlid Huizinga en haar SGP-collega Van der Staaij gevraagd om een onderzoek naar donaties van de Palestijnse Autoriteit aan de al-Aqsa Martelaren Brigades. In de documentaire onthulde de oud-minister voor Sport en Jeugd in het kabinet-Abbas, Abdel Fattah Hamayel, dat hij iedere maand 50.000 dollar moest overmaken aan de al-Aqsa Martelaren Brigades. Arafat wist hiervan maar stemde er toch mee in. In de documentaire werden ook de nauwe banden tussen Arafats Fatah-beweging en de al-Aqsa Martelaren Brigades uitvoerig beschreven.

Elk jaar geeft Nederland bijna 12 miljoen euro aan hulp voor de Palestijnse gebieden. Huizinga en Van der Staaij willen nu graag van de ministers De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken en Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking weten welke politieke consequenties Nederland verbindt aan deze informatie.

Kamer: minister moet meeste verdienen op ministerie

funmaster had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat een minister het meeste verdient op een ministerie. Regeringspartijen CDA en VVD stemden tegen de motie van de LPF. De Tweede Kamer wil dat de motie van de LPF gaat gelden als richtlijn voor toekomstige salarisonderhandelingen. De huidige lonen zijn niet meer aan te passen.

Het is nu soms zo dat salarissen van topambtenaren hoger zijn dan het ministerssalaris van 120.000 euro. De LPF verwees naar het jaarloon van inspecteur-generaal Kingma van het ministerie van Volksgezondheid, die 320.000 euro zou verdienen. Een woordvoerder van VWS liet weten dat Kingma 'slechts' 150.000 euro verdient, maar ook dit ligt boven het salaris van 'zijn' minister Hoogervorst.

Salarissen zijn nu nog niet openbaar, maar daarin gaat het kabinet verandering brengen.

Martijn Krabbé wil radio gaan maken

Martijn Krabbé heeft succes op de televisie maar wil toch weer graag radio gaan maken. En als het dan even kan in de ochtend. Dat heeft hij tegen het Veronica Magazine gezegd. "Mij kan op dit moment niets gebeuren. Het is dus weer tijd om de chaos in te gaan! Hoe? Ik ben in gesprek met een radiostation om weer radio te gaan maken. Stel je voor dat ik in januari een ochtendshow zou gaan maken, dan staat alles weer op z'n kop. Dan voel ik me weer jong!"

Hij zou dan het liefst een ochtendshow gaan maken. "Ik vind dat Edwin Evers meer concurrentie verdient. Het is echt aan het jeuken."

Opnieuw explosies in Bagdad

Irak Vanochtend meldden we jullie al dat er een aanslag was gepleegd in Irak. Zo vond vanmorgen vroeg een bomexplosie op een weg in de Zuid-Iraakse stad Basra plaats. Zeker vier Irakezen zijn om het leven gekomen en drie anderen raakten gewond, aldus de Iraakse politie.

Zojuist is bekend geworden dat er op de Groene Zone in Bagdad mortieraanvallen zijn gepleegd. De Groene Zone is het gebied in Bagdad dat onder het Amerikaanse gezag valt. Het hoofdkwartier van het Amerikaanse leger in Irak bevindt zich in de zone, alsmede die van de Iraakse interimregering.

Zeker drie of vier mortieren kwam in de Groene Zone terecht. Er waren meerder explosies hoorbaar en er steek rook op uit het gebied. Verder is er nog niets bekend over eventuele slachtoffers of schade.

Stimuleringsfonds wil subsidieaanvragen onderzoeken

Het Stimuleringsfonds Culturele Omroepproducties (Stifo) wil dat het het Commissariaat voor de Media gaat onderzoeken of subsidieaanvragen van de publieke omroepen afgelopen jaren volgens de regels zijn gegaan. Het Stifo krijgt zijn geld van het ministerie van OC&W en deelt subsidies uit aan culturele radio- en televisieproducties, die door de publieke omroepen worden uitgezonden.

Het Stifo stelt onder andere als voorwaarde dat een omroep zelf een deel van de productiekosten moet betalen. Volgens het fonds zijn producenten en scenarioschrijvers de afgelopen jaren meerdere malen door omroepen onder druk gezet om deze subsidievoorwaarde te ontduiken.

Kinderen 'schaatsen voor water' in Thialf

Kinderen van 56 Friese basisscholen zullen deze week op schaatsbaan Thialf in Heerenveen 'schaatsen voor water'. Zo'n 3300 kinderen doen mee aan de actie. Daarvan zullen er 2800 rondjes schaatsen, zo'n 500 anderen zullen rondjes lopen op de bovenste ring van de tribunes.

De actie is een initiatief van Plan Nederland (voorheen Foster Parents Plan). Kinderen kunnen zich per rondje laten sponsoren door familie, vrienden en bekenden. De opbrengst zal dit jaar gaan naar een drinkwaterproject in Kenia. Landelijk doen er 10.000 kinderen mee aan de tweejaarlijkse actie 'Schaatsen en zwemmen voor water'.

Kamer: stad mag asielzoekers weren

Er moeten geen of minder asielzoekers naar de grote steden. Dat is de mening van een meerderheid van de Tweede Kamer, zo meldt RTL Nieuws. De Kamer reageert hiermee op het plan van de gemeente Rotterdam om geen asielzoekers meer op te nemen.

Het is de eerste keer dat de Tweede Kamer voor een dergelijk spreidingsbeleid kiest. Nu nemen de grote steden nog de meeste asielzoekers op, maar tegelijkertijd kampen ze met grote integratieproblemen. CDA, VVD, LPF en PvdA willen nu kijken hoe ze een betere spreiding kunnen krijgen.

Rotterdam kwam vandaag met het plan omdat de stad vindt dat er genoeg asielzoekers zijn opgenomen. Het gaat om mensen met een verblijfsstatus, die nu nog zelf hun woonplaats mogen kiezen. De vluchtelingen gaan vervolgens meestal naar een grote stad. Vorig jaar kregen 4000 mensen een dergelijke status.

Prijzenoorlog supers: discounters slaan terug

detulp050 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ook de goedkopere supermarkten als de Lidl en Aldi mengen zich in de prijzenoorlog. Zo hebben de discounters de afgelopen dagen veel geadverteerd. Ook zij gaan de prijzen verlagen van melk, brood, groente en fruit, aldus het onderzoeksbureau GfK. De afgelopen weken liep het marktaandeel van de discounters snel terug, maar nu lijkt het tij weer te keren.

Met name in het begin waren het de duurdere servicesupers, die meer klanten kregen door de lagere prijzen. Echter sinds vorige week groeide het marktaandeel van discounters als Aldi en Lidl van 19,4 procent naar 20,5 procent. Dat concludeert GfK-onderzoeker J. Holla. Daarnaast mengen ze zich in de strijd met het "verssegment". Dit is volgens Holla niet eerder gebeurd.

Ook Albert Heijn (AH), dat als eerste supermarktconcern op 20 oktober met de prijzenslag begon, ziet het aantal klanten toenemen. De AH-winkels hebben vorige week evenveel mensen over de vloer gekregen als voor de ophef over het salaris van Ahold-topman Moberg, namelijk ongeveer 2,5 miljoen. De klanten keerden AH de rug toe, nadat bekend werd dat Moberg een enorm salaris zou ontvangen.

_
De prijzenoorlog tot nu toe:

ronde 1: AH verlaagt de prijzen van ruim duizend producten. Anderen volgen.
ronde 2: AH verlaagt de prijzen van 300 artikelen, anderen volgen weer.
ronde 3: Super de Boer en Konmar verlagen de prijzen van 250 producten
ronde 4: Edah zet de vierde ronde in, door opnieuw vele artikelen te verlagen in prijs.
ronde 5: AH verlaagt de prijs van 300 producten

Hoewel de consument profiteert van de prijzenoorlog, geldt dit lang niet voor iedereen. De prijzenslag heeft negatieve gevolgen voor de discounters zoals Aldi en Lidl, maar ook de kleine zelfstandige ondernemer.

Twee jaar schorsing na missen strafschop

De 22-jarige Vietnamese voetballer Nguyen Nhu Thanh is door de Vietnamese voetbalbond (FFV) voor twee jaar geschorst, vanwege het 'verkopen' van een wedstrijd. Dit zou gebeurd zijn in de halve finale van de JVC Cup.

De tuchtcommissie acht de aanvoerder en middenvelder van het nationale voetbalelftal schuldig aan het bewust missen van een penalty. Ook zou hij de aanwijzingen van zijn coach in de wind te hebben geslagen.

Goksyndicaten proberen vaak de resultaten van voetbalwedstrijden te beïnvloeden. Het ene corruptieschandaal na het andere duikt op. Eerder dit jaar werden al drie andere Vietnamezen ontslagen door de club Asia Bank, nadat deze ook werden verdacht van omkopingen.

Speler twee jaar geschorst na missen strafschop

Arnoud - Sportone.nl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 22-jarige Vietnamese voetballer Nguyen Nhu Thanh is door de Vietnamese voetbalbond (FFV) voor twee jaar geschorst, vanwege het 'verkopen' van een wedstrijd. Dit zou gebeurd zijn in de halve finale van de JVC Cup.

De tuchtcommissie acht de aanvoerder en middenvelder van het nationale voetbalelftal schuldig aan het bewust missen van een penalty. Ook zou hij de aanwijzingen van zijn coach in de wind te hebben geslagen.

Goksyndicaten proberen vaak de resultaten van voetbalwedstrijden te beïnvloeden. Het ene corruptieschandaal na het andere duikt op. Eerder dit jaar werden al drie andere Vietnamezen ontslagen door de club Asia Bank, nadat deze ook werden verdacht van omkopingen.

Meer (opmerkelijk) voetbalnieuws vind je op de FOK! Voetbalmanager. Discussieer ook mee in het Voetbalforum!

Volkskrant en Telegraaf geweerd door Britten

Zestien buitenlandse kranten, waaronder de Volkskrant en De Telegraaf, zijn afgelopen zaterdag in Engeland in de ban gedaan door de distributeurs.

De kranten berichtten in hun zaterdagedities over een seksuele escapade van kroonprins Charles. Een Britse rechter had Britse bladen verboden om over de aantijgingen te publiceren. Uit vrees voor juridische stappen zouden de distributeurs daarom de buitenlandse kranten hebben vernietigd.

Recordboek pakt eigen record

Het Guinness World Records book viert feest. Van het boek, dat vol staat met allerlei records, zijn tot vandaag wereldwijd maarliefst 100 miljoen exemplaren verkocht. Daarmee pakt het boek zelf ook een record in handen. Nog nooit werd er van een boek waar copyrights op zitten zoveel verkocht.

"Iedereen heeft de droom de beste ter wereld te zijn in bepaalde dingen en het publiek heeft een ongelooflijke verbeelding," aldus redacteur Claire Folkard. "Daardoor zijn we doorgegaan."

Op het feestje in Londen waren diverse recordhouders aanwezig. Zo ook Elaine Davidson, die inmiddels 1.903 piercings, pennen en ringen in haar getatoeëerde lichaam heeft. De Braziliaanse die in Edinburgh leeft heeft al het werk zelf gedaan. Ooit heeft ze zelfs in twee uur tijd 85 piercings in haar middel gezet. Ze begon vier jaar geleden met het oog op een vermelding in het wereldberoemde boek.

Ook de langste Britse man was op het feestje aanwezig, uittorend over de overige gasten. De man is met 2.32 meter in 1969 opgenomen in het boek, maar is nog steeds 19 centimeter kleiner dan de langste vrouw.

Italië en Polen voetballen tegen elkaar voor paus

Paus Johannes Paulus II is een enorme voetbalfan. Het is al een aantal maal voorgekomen dat hij op zijn wekelijkse audiënties complete voetbalelftallen heeft ontvangen en toegesproken. Vanwege het 25-jarig jubileum van de paus wil de voetbalwereld nu wat terugdoen.

Morgen zullen de elftallen van Italië en Polen in Warschau een vriendschappelijke voetbalwedstrijd tegen elkaar spelen. Vandaag zal de paus een delegatie van Italiaanse en Poolse voetballers ontvangen. Het is overigens niet bekend of de paus de wedstrijd op televisie zal bekijken.

Brussel investeert 62 miljard euro in economie EU

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Om de Europese economie weer aan te zwengelen wil de Europese Commissie in de komende jaren grote investeringen doen. Zo zouden vijftig grote projecten op het gebied van verkeer, energie en rechnologie versneld op gang moeten worden gebracht. In totaal is hiermee tot 2010 een bedrag van ongeveer 62 miljard euro gemoeid. Zestig procent hiervan zou voor rekening van de Europese lidstaten moeten komen. De voorstellen daartoe moeten volgende maand door de Europese regeringsleiders in hun drie-maandelijkse topontmoeting worden goedgekeurd.

Onder de vijftig versneld uitgevoerde projecten zouden vooralsnog geen Nederlandse projecten zijn. Met name de nieuwe EU-lidstaten en de zuidelijke lidstaten zullen ervan profiteren. Het gaat onder andere om grensoverschrijdende spoorwegen en snelwegen tussen Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal. Ook komt de aanleg van een tunnel onder de Brennerpas tussen Italië en Oostenrijk voor versnelde uitvoering in aanmerking.

Teneinde Europa op het gebied van technologische ontwikkeling concurrerend te houden het budget hiervoor sterk moeten worden verhoogd. Op dit moment bedraagt het budget 1,9 procent van de EU-begroting. Volgens Europees commissaris Busquin (onderzoek en ontwikkeling) moet dit in 2010 3 procent zijn. Ook vindt hij dat de uitgaven voor onderzoek voor ruimtevaart, waaronder satelliettechnologie, flink moeten toenemen.

Button denkt aan overwinning

BAR-Coureur Jenson Button verwijt de geen podium plek in 2003 aan het gebrek van geluk, Maar in 2004 verwacht hij op het podium te eindigen en wel op de hoogste trede

"Misschien zal ik één van die coureurs worden die de gelijk als eerste eindigen als ze voor het eerst op het podium komen. Maar we zullen moeten wachten en zien hoe alles zal gaan lopen".

"Als ik dan op het podium sta zal dat heel speciaal voor me zijn. Maar ik wil het niet bij één podium houden, het is belangrijk dat we constant blijven presteren. Als je kijkt naar 2003 zie je dat dat ons grootste probleem was, in 2004 is dat een doel om te verbeteren".

Het vertrek van Jacques Villeneuve bij het team vind Button jammer. "Ik was een beetje teleurgesteld in Suzuka over het vertrek van Jacques. Ik denk dat we een goed jaar hadden en we waren goede teamgenoten voor elkaar. Hij is een groot coureur en het is jammer om hem uit de Formule 1 te zien gaan. Het probleem is dat hij voor teams wil rijden die geen stoeltje vrij hebben".

Jenson Button zal volgend seizoen zijn vijfde seizoen uit zijn loopbaan ingaan en zal samen met Takuma Sato uit komen voor BAR. Voor Button zal het zijn tweede jaar worden voor het Britse team.

Opkomst mobieltje ten koste van vaste lijn

Het aantal huishoudens dat geen vaste aansluiting meer heeft, neemt snel toe. In deze huishoudens wordt alleen nog met een mobiele telefoon gebeld. De bestuursvoorzitter van KPN, Ad Scheepbouwer, voorspelt: "Deze ontwikkeling gaat door".

Het aantal huishoudens zonder vaste lijn ligt op dit moment op ongeveer 560 duizend, hetgeen acht procent van het totaal aantal huishoudens is. Amper een jaar geleden was dat nog vier procent. Omdat bellen van 'vast naar mobiel' vaak duurder is dan van 'mobiel naar mobiel' kiezen veel mensen ervoor om hun vaste aansluiting de deur uit te doen.

Voor KPN, dat 17,79 euro per maand rekent voor de meeste gangbare vaste aansluiting, betekent dit derving van inkomsten. Hoewel KPN Nederlands grootste mobiele aanbieder is, gaat een gedeelte van de verloren omzet toch naar concurrerende aanbieders.

Scheepbouwer vertelt dat de trend in Nederland nog 'gematigd' te noemen is. De ontwikkeling in Groot-Brittannië is vergelijkbaar met die in Nederland, maar in Spanje en Oostenrijk gaat de overschakeling van vast naar mobiel veel sneller.

De daling van de omzet van het vaste net weet KPN te compenseren met de succesvolle adsl-internetverbindingen. Naast het normale internetgebruik worden deze aansluitingen steeds meer gebruikt om te bellen via internet, waardoor de omzet uit gesprekken via het vaste net nog meer zal afnemen.

Vanzelfsprekend heeft de omzetafname ook gevolgen voor de werkgelegenheid binnen deze sector. Volgens een KPN-manager zouden 2.500 werknemers door de afname overbodig worden. Scheepbouwer erkent dat de werkgelegenheid onder druk staat, maar bevestigt het aantal van 2.500 niet.

Omdat in sommige gedeelten van het land nog geen alternatieven als kabel of adsl leverbaar zijn, zijn deze mensen nog steeds op het vaste net aangewezen.

Nederlanders hebben geen moeite met satire

Nederland is het oneens met premier Balkenende wat betreft diens ideeën over de monarchie. Dat blijkt uit een enquete van onderzoeksbureau Intomart in opdracht van RTL Nieuws.

Balkenende zei vrijdag dat hij zich stoort aan bepaalde satire over het koningshuis. Vooral het BNN-programma Egoland en het toneelstuk 'Beatrix spreekt' kunnen de premier niet bekoren. Hij vreest dat de grappen de monarchie schaden.

De Nederlanders vinden die mening onzin. 95 procent van de ondervraagde mensen is door dergelijke satire helemaal niet negatiever gaan denken over het koningshuis. Slechts twintig procent wil een einde aan de grappen over de koningin en haar familie.

Uit de enquete, die op de website van RTL Nieuws te lezen is, blijkt dat 44 procent van de Nederlanders vindt dat de Oranjes door de affaires rondom Margarita en Mabel 'er zelf om vragen'

Carnavalsseizoen officieel geopend

Vandaag is het de elfde van de elfde en dat betekent traditioneel de opening van het nieuwe carnavalsseizoen. In diverse steden in Nederland werd om precies 11.11 uur het startsein gegeven.

In Maastricht vond op het Onze Lieve Vrouweplein een aantal optredens van diverse artiesten plaats. Zo'n duizend 'vasteloavend'-vierders woonden het feest bij. Onder hen niet alleen 'Sjengen' (Maastrichtenaren), maar mensen en artiesten uit heel Limburg. De laatste vier jaar is Maastricht het toneel van de opening van het Limburgse carnavalsseizoen. Carnaval start traditioneel in de Zoepkoel (de Zuipkuil) in Venlo, maar dat duurt nog tot 22 februari 2004.

Ook elders in het zuiden van Nederland werd de opening van het carnavalsseizoen gevierd. In Den Bosch - tijdens carnaval omgedoopt tot 'Oeteldonk' - wordt dit jaar het 121-jarige jubileum van de Oeteldonkse Club van 1882 gevierd. Zij bestaat dus 11 keer 11 jaar oftewel 121 jaar.

Ter ere van dit jubileum wordt een volksopera, genaamd La Madeira, opgevoerd. Het is een mix van Italiaanse muziek en Bossche carnavalsklanken. Inmiddels zijn al tienduizend kaarten verkocht voor de voorstelling in het Palazzo in Den Bosch.


Start Carnavalsseizoen in Maastricht

Zimbabwaanse journalist eerste gast Vrijplaats Tilburg

Wilf Mbanga, een Zimbabwaanse journalist, is de eerste gast van Vrijplaats Tilburg. De inmiddels overleden burgemeester Johan Stekelenburg riep in augustus 2002 Tilburg uit tot Vrijplaats. Een bedreigde schrijver of journalist kan zo in Tilburg een jaar lang rustig publiceren.

Wilf Mbanga is de oprichter van The Daily News in Zimbabwe. Hij werd door de Zimbabwaanse politie in de gaten gehouden sinds de oprichting van de krant in 1999. In oktober 2001 werd Mbanga aangehouden wegens fraude. Deze beschuldiging bleek achteraf vals te zijn. Een maand geleden besliste president Mugabe dat de krant niet meer mag verschijnen. Afgelopen zaterdag was de krant weer te koop. Enkele uren na de start van de verkoop werd het kantoor gesloten en werden de 18 medewerkers ingesloten.

Na Amsterdam is Tilburg de tweede stad van Nederland die een bedreigde schrijver of journalist onderdak verleent. Eén van de initiatiefnemers van Vrijplaats Tilburg is de bekende rechtsgeleerde en filosoof Ashfin Ellian die als vluchteling uit Iran kwam en studeerde en promoveerde aan de universiteit in Tilburg.

Ouder echtpaar rijdt opzettelijk het water in

Arno had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Maandagmorgen is een ouder Voorburgs echtpaar doelbewust met hun auto de Vliet in gereden. Met de woorden 'We zijn ziekelijk, laat u ons maar' werden mensen die het water in waren gesprongen en tweetal probeerden te redden weggewuifd. Vervolgens verdween de auto onder water.

Een ooggetuige, die de auto had zien staan op de Elzenlaan, verklaarde emotioneel: "Ik had geen idee waar de bestuurder op stond te wachten, maar opeens gaf hij een dot gas en reed zo de Vliet in. Een end hoor, want de auto dreef zowat aan de overkant."

Reddingspogingen van verschillende mensen, waaronder een wegwerker, mislukten. "Ze wilden niet gered worden. Dat was voor iedereen wel duidelijk. De tijd en de mogelijkheden waren er wel, want de auto heeft nog best een poosje gedreven", aldus een collega van de wegwerker.

Een automobilist moest vol in de remmen door de actie. De auto van het echtpaar schoot zo plotseling de weg op dat het niet veel scheelde of hij had de andere auto geschept.

Tien minuten nadat de auto het ruime sop had gekozen slaagden duikers er in de 77-jarige man en zijn 76-jarige vrouw, die beide nog in leven waren, uit de auto te bevrijden. De politie laat weten dat het echtpaar in het ziekenhuis ligt, en wordt beademd. De toestand van het tweetal is kritiek.

Veel mensen die het voorval zagen kunnen nog maar nauwelijks geloven wat er gebeurde.
Voorburger René van Stoltz, woonachtig aan de Watertorenlaan, pal aan de Vliet, op circa tien meter van de plek waar de auto naar de donkere diepte zakte, zag het ongeluk vanaf zijn kamer gebeuren: "Toen een zwemmende man de wagen naderde, stak de bestuurder opeens zijn arm uit het raam en maakte een afwerend gebaar. Zo van: laat mij maar met rust. Ik kon hem heel goed zien want de auto was een kwart slag gedraaid. Wat me nog het meest opviel waren de ruitenwissers achter op de auto. Die gingen maar heen en weer. Dat was heel luguber. Oh, en natuurlijk de open raampjes, al wist ik toen nog niets van hun plannen."

Denemarken wil Europese neonazizender aanpakken

Denemarken wil het enige radiostation van Europa voor neonazi’s, radio Oase, aanpakken. Het radiostation, dat wordt gesubsidieerd door het ministerie van Cultuur, zendt al sinds februari 1996 uit vanuit Greve, ongeveer 20 kilometer ten zuiden van Kopenhagen.

Het is de minister van Cultuur een doorn in het oog dat het station kan profiteren van de automatisch stroom subsidies voor lokale radio- en televisiezenders. De overheid heeft al een bedrag van 10.500 euro toegezegd. De minister wil nu per geval gaan bekijken of er een subsidie op zijn plaats is. Bij de afwijzing van de subsidie-aanvraag zal de zender moeten sluiten.

Volgens Oase zelf luisteren elke week 150.000 personen naar de 61 uur zendtijd vol propaganda en muziek.

Game Review: JavaMania 1

Als er één markt hard in opkomst is, dan is het wel de markt voor mobiele games. Er komen steeds meer draagbare spelmachines en ook de mogelijkheden van mobiele telefoons (met Symbian en Java platformen) worden alsmaar uitgebreider. Daarmee worden ook de mogelijkheden tot het spelen van games groter.

FOK! test een CD-ROM van Denda Multimedia, waarop een aantal Java games staat. Een kleine 20 games zelfs, voor de prijs van ¤ 14,95. Aangezien een beetje mobiele game tegenwoordig al snel 4 euro kost lijkt me dat reden genoeg om deze CD-ROM eens nader te bekijken.

Grote enquête OV Groningen

Ko-Ko had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Stap je morgen in Groningen of Drente de bus in, dan is de kans groot dat je van een student een enquête ontvangt. De vervoersmaatschappijen Arriva en Noordned houden namelijk de komende weken een enquête over het reisgedrag. De uitkomsten worden gebruikt om de dienstverlening te verbeteren.

Morgen gaan de ruim 200 studenten formulieren uitdelen in de streekbussen in Noord- en Oost-Groningen. In de loop van de week zijn de andere lijnen in het bus- en treinvervoer aan de beurt.

Beschonken man slaat om met paard en wagen

Hond_in_de_Goot had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 50-jarige man uit Hilversum is afgelopen zondagavond met paard en wagen over de kop geslagen nadat hij met een promillage van 1,3 op de wagen was gestapt. Tegen de man is proces verbaal opgemaakt.

Het paard maakte vermoedelijk een misstap, waarna de wagen begon te stuiteren en over de kop sloeg. De man raakte niet gewond, evenals zijn drie passagiers: twee 16-jarigen en één 14-jarig kind. Ook het paard kwam er zonder verwondingen vanaf.

Toyota's doel voor 2004

Het seizoen is nog maar net afgelopen of er wordt alweer vooruitgekeken door de teams.

Toyota heeft zichzelf een doel gesteld voor het seizoen 2004. Namelijk de 5e plaats behalen in het constructeurskampioenschap.

"Het afgelopen seizoen waren we al dichtbij, dus in 2004 zou dit naar mijn mening binnen ons bereik moeten zijn", zegt Toyota teamchef Ove Andersson. Hoewel Toyota nog niet zoveel ervaring heeft als de teams die al langer in de Formule 1 zijn wil Toyota zich richten betere kwalificaties.

Gezien het budget van Toyota en de vooruitgang die te zien zijn moet dit een realistisch doel zijn. Afgelopen seizoen zorgde Toyota al voor een paar verrassingen. Zo reed Toyota nog aan kop tijdens de Grand Prix van Engeland op Silverstone. Verder waren er ook goede resultaten tijdens een aantal vrije trainingen. Er is absoluut potentiëel, maar alleen moet het nog in de praktijk worden gebracht.

Schadevergoeding voor buren AZC

Een gezin uit Leiderdorp krijgt een schadevergoeding van de gemeente, omdat het twee jaar naast een asielzoekerscentrum heeft moeten wonen. De gemeente probeert het geld nu weer bij het COA te claimen.

Het gezin vond het onacceptabel dat ze machteloos de ellende van de asielzoekers moest aanzien. De woning van het gezin daalde tevens sterk in waarde en bleek onverkoopbaar.

Op advies van de commissie beroep- en bezwaarschriften keert de gemeente nu zo'n 4000 euro uit aan het gezin. Een jaar geleden legde de gemeenteraad het advies van de commissie nog naast zich neer.

Kinderen in New York spelen met raketwerper

Hond_in_de_Goot herschreef voor ons het volgende bericht, waarvoor dank!

In New York is een aantal kinderen door een nog onbekende voetganger betrapt toen ze aan het spelen waren met een raketwerper voor anti-tank-raketten. De man nam het voorwerp mee en bracht het naar een politiebureau.

De explosieven opruimingsdienst van New York is opgeroepen om de raket te onderzoeken. Het bleek om een lege lanceerbuis te gaan, waarmee een raket vanaf iemands schouder kan worden afgevuurd. Een dergelijke buis is eenmaal gebruikt niet meer te herladen, dus het geval vormde geen gevaar voor de kinderen en de omgeving.

Onderzoekers zeggen dat de buis afkomstig is uit Irak en door een Amerikaanse soldaat is meegenomen als souvenir voor een vriend. Deze vriend heeft het voorwerp vervolgens bij het afval gezet, waar spelende kinderen het hebben gevonden.

GVB laat personeel undercover onderzoeken

Het GVB, het bedrijf dat het openbaar vervoer binnen de gemeente Amsterdam en enkele buurgemeenten verzorgd, heeft undercoveronderzoeken laten uitvoeren naar de integriteit van het eigen personeel. Naar aanleiding van dit onderzoek zijn inmiddels al zes GVB-medewerkers ontslagen.

Het GVB heeft beveiligingsbedrijf Interseco in de arm genomen. Medewerkers van dit bedrijf vermommen zich onder meer als toeristen, om zo trambestuurders en kaartverkopers op fraude te betrappen bij het verkopen van vervoersbewijzen.

Onder het personeel van het GVB is onrust ontstaan. Vakbond ABGP is niet blij met de werkwijze van het GVB en spreekt van uitlokking van het GVB-personeel. De vakbond zal de werkwijze van Interseco dan ook aanvechten bij de rechter.

Bush grapt over drank-verleden

President Bush is meestal bloedserieus als hij praat over het verleden, waarin hij veel dronk. Dat het ook anders kan liet hij gisteren zien. Bush was maandag op bezoek bij een BMW auto-fabriek in South Carolina met fabrieksarbeiders en bevoorraders.

Spartanburg Steel Products-directeur Stephen Thies vertelde Bush dat zijn bedrijf een afdeling had die de enige producent van biervaten in Amerika was.

"Ik stopte met drinken in 1986, maar ik durf te wedden dat sommigen hier het product nog steeds gebruiken," aldus Bush. "Ik ga niet aanwijzen wie". Thies reageerde daarop scherp: "We hebben destijds wel een dip gehad in de vraag. Maar daar zal wel geen relatie tussen zitten." Bush moest vervolgens zichtbaar lachen: "Wat een oplettend kereltje, is het niet?"

Verderop tijdens de bijeenkomst kwam ook BMW-medewerker Archie Gist aan het woord, die een anekdote vertelde over zijn trip naar Duitsland. Hij vertelde Bush: "We leerden een hoop over glockenspiel en lederhosen, en bier.. Duits bier. En ik kan je vertellen, als je dacht dat dingen groot waren in Texas, zou je eens het bier in Duitsland moeten zien"

Rotterdam wil geen asielzoekers meer opnemen

Rotterdam wil geen asielzoekers meer opvangen. De stad heeft al genoeg buitenlanders opgevangen, zo liet wethouder Van der Tak in het Journaal weten. Het college van wethouders zal het plan met het kabinet bespreken.

Het college, waarin Leefbaar Rotterdam, het CDA en de VVD zitting hebben, wil allochtonen beter spreiden. Later deze maand komen de partijen met een plan hiervoor. Ook de PvdA in de stad steunt het idee. Die partij kwam vandaag met een plan om kansarmen beter te spreiden. Zo zouden asielzoekers die een verblijfsstatus hebben gekregen geen woonruimte meer in grote steden moeten krijgen.

Minder aangiftes winkeldiefstal Rotterdam

Uit cijfers van de Rotterdamse politie blijkt dat het aantal aangiftes van diefstallen in Rotterdam-centrum het afgelopen jaar bijna is gehalveerd.

De daling van zo'n 47% is volgens winkeliers vooral te danken aan een goede samenwerking tussen gemeente, winkeliers, politie en justitie. Agenten halen de dieven sneller op en controleren strenger. Ook het bedelverbod in het centrum zou mee hebben geholpen aan de daling.

Proef: gratis bus Den Haag - Leiden

In een poging om het aantal files omlaag te brengen zal de provincie Zuid-Holland het busvervoer tussen Den Haag en Leiden gratis maken. Dat heeft gedeputeerde Marnix Norder in het Radio 1 Journaal gezegd.

Het aantal passagiers op het traject zou met 40 procent gaan stijgen, zo heeft de provincie becijferd. Daarvan reist twintig procent dagelijks met de auto, een afname van circa driehonderd auto's per dag op de weg.

De provincie steekt twee miljoen euro in het plan. Automobilisten kunnen hun auto parkeren in een transferium. Vanaf januari kunnen de gratis ritten worden gemaakt.

Nederlandse jeugd genuanceerd over oorlog Irak

De Nederlandse jeugd heeft met meer nuance dan hun Duitse leeftijdsgenoten gekeken naar de oorlog in Irak. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeker Peter Nikken van het Expertisecentrum Jeugd & Media naar de reacties die de kinderen op diverse discussiewebsites achterlieten.

Nikken bekeek voor het onderzoek 1.200 Nederlandse en 2.000 Duitse reacties. De Duitse jeugd keurde de oorlog massaal af. Ook veel Nederlandse kinderen waren negatief, maar een substantieel deel bleek toch voor een oorlog te zijn of schreef zowel over de voors als tegens van militair ingrijpen.

Daarnaast was het palet aan argumenten bij de Nederlandse kinderen groter. De Duitse jeugd wees de oorlog vaak om emotionele redenen af. "Oorlog is stom," viel er veel te lezen.

Het verschil in reactie zit hem volgens Nikken in de manier waarop kinderprogramma's over het nieuws berichtten. In Duitsland was dat vooral negatief, in Nederland was men goedkeurend of werden er voor- en tegenargumenten benoemd.

Het onderzoek, getiteld 'NO WAR!', is na te lezen op de website van het expertisecentrum.

"Cameron Diaz en Justin Timberlake trouwen"

Nealz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Cameron Diaz en Justin Timberlake gaan trouwen. Het stel zal komend jaar op Valentijnsdag in het huwelijksbootje stappen. Dat melden Engelse kranten.

Het paar heeft al sinds juni een relatie. Justin, ex-vriend van popster Britney Spears, zou Diaz tijdens een romantisch dineetje thuis om haar hand hebben gevraagd. "Het was onlangs tijdens een van hun gezamenlijke avondjes dat hij dit deed. Het aanzoek was spontaan, hij had niet eens een ring klaar, dus hij improviseerde en gaf haar een ring die hij van kinds af aan al had - een simpele gouden ring met zijn initialen," aldus de bron.

Hawaii, het lievelingseiland van het verliefde stel, zou mogelijk de trouwlocatie kunnen worden.

Iran stopt met verrijken uranium

Iran heeft per brief aan het Internationaal Atoom Energie Agentschap toestemming gegeven voor de strengere en onaangekonigde inspecties van het nucleaire programma. Ook herhaalde Teheran de eerder gedane toezegging voorlopig te stoppen met het verrijken van uranium. Iran komt hiermee de afspraken na die werden gemaakt na bemiddeling van Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk.

Op 20 november begint een IAEA-commissie met vertegenwoordigers uit 35 landen de bespreking van het rapport. Dan wordt ook besloten of Iran officieel wordt beschuldigd van het schenden van het Nucleaire Nonproliferatie Verdrag. Als Teheran zich hier niet aan heeft gehouden, kan de VN-Veiligheidsraad het land sancties opleggen.

De Verenigde Staten willen graag dat de commissie verklaart dat de activiteiten van Iran strijdig zijn met het verdrag en dat de zaak wordt doorgespeeld aan de Veiligheidsraad. Waarschijnlijk sluiten niet veel landen zich aan bij dit standpunt van Amerika.

Profboksen wordt mogelijk verboden

De regels rondom het profboksen moeten worden verscherpt, anders zou de sport verboden moeten worden. Dat heeft de Gezondheidsraad geadviseerd aan staatssecretaris Ross van Volksgezondheid.

Er moet een strengere keuring en betere scholing komen om het aantal letsels in de bokssport naar beneden te brengen. Als dit niet gebeurt of de regels te weinig effect hebben wil de raad de sport verbieden. Naast dit plan pleit de raad ook voor een kenniscentrum over hersenletsel in de sport. Alle gevallen van letsel zouden daar onder andere geregisteerd moeten worden.


Zit een wedstrijd tegen Mike Tyson er binnenkort niet meer in?

Restaurant aangeklaagd na condoom in soep

Een Amerikaanse vrouw heeft een restaurant aangeklaagd nadat ze in februari een opgerolde condoom uit haar soep oplepelde.

De vrouw at de soep in het McCormick & Schmick's Seafood Restaurant in Irvine, Californië. Ze was lekker aan het eten toen ze in een stuk rubber beet. Nadat ze het had uitgespuugd bleek het te gaan om een condoom.

De 48-jarige vrouw is sinds het etentje onder behandeling geweest van een psychiater en heeft medicatie voor depressies en angststoornissen gehad. Ze heeft het restaurant aangeklaagd wegens nalatigheid en het met opzet toebrengen van emotioneel leed.

McCormick & Schmick's heeft zelf het bedrijf aangeklaagd waarvan men de schelpdieren die in de soep zaten had betrokken. De rechter heeft die klacht echter verworpen. Volgens het restaurant zelf is het bedrijf niet de bron van de condoom. "Of het kwam van de vier vrouwen zelf of het is als grap door een andere bezoeker in de soep geworpen," aldus de advocaat van het restaurant. Volgens hem was de condoom ongebruikt. De vrouwen hebben zich echter wel laten testen op HIV, maar hebben de ziekte niet.

Canal America filmt UFO's m.b.v. medium

Het team van het Canal America 2 "Informe Central" programma in Argentinië zag en filmde onlangs verscheidene UFO's nabij Maimara. Alfonso Bidondo, die het team naar de plek had gebracht, waar de waarneming plaats vond, beweert telepatisch contact te kunnen legen met aliens, die deze objecten besturen, aldus UFO Plaza.

"De mensen van Canal America vroegen mij om telepatisch contact met deze voertuigen te maken, om ze te kunnen filmen en vast te stellen of het (UFO)onderwerp echt is. We bevonden ons op deze plek, terwijl ze me interviewden. Toen vertelden de objecten mij, dat ze achter me zouden verschijnen. We draaiden ons om en een van de voertuigen bevond zich boven mij. Het team was zeer ontsteld en slaagden erin om het op te nemen," aldus Bidondo.

Bidondo beschreef het object als een "erg groot licht, dat ons langzaam bovenhoofds passeerde, en toen na 15 seconden verdween. Toen verschenen er andere lichten, waarna de lucht bewolkt raakte." De gefilmde beelden werden getoond in La Quebrada. "Jujuy," legde Bidondo uit, "is een van de meest belangrijke plaatsen op de planeet aangaande het UFO fenomeen, omdat we ons in een magnetische 'buis' bevinden, waardoor het voertuig doorvaart ... de atmosfeer en het electromagnetische veld, waarin Noord-Argentinie is ondergedompeld, is ook van grote invloed." "Ondanks dit," voegt hij toe, "is het UFO onderwerp taboe in Jujuy."

Op 1 november werd er om 18:32 's avonds een intens helder licht in de hoofdstad waargenomen. De UFO zweefde "langzaam langs de maan" voor ongeveer 10 minuten. De videocamera, die gebruikt werd, was een Sony 360x. Klik hier voor screenshots van de beelden.

Einde Eerste Wereldoorlog herdacht

85 jaar geleden kwam er een eind aan de Eerste Wereldoorlog tussen Duitsland en de geallieerden. Op 11 november 1918 werd in een treincoupé in het Franse Compiègne de wapenstilstand getekend. Het einde van die oorlog is vandaag in Frankrijk herdacht.

De Franse president Jacques Chirac heeft bij het graf van de onbekende soldaat in Parijs een krans gelegd. Bij de plechtigheid was ook de 108-jarige Claude-Marie Boucaud aanwezig. De oud-strijder is één van de 36 voormalig militairen die nog in leven zijn. Allen zijn zij tussen de 101 en 108 jaar oud.

Kinderen noorden lopen weer Sint Maarten

Een Sint Maarten-lampionIn voornamelijk de Noordelijke provincies zullen de komende uren weer vele kinderen langs de deuren gaan met lampionnen. Dit in het kader van de eeuwenoude Sint Maarten-traditie.

De traditie, die voor buitenstaanders misschien wel een beetje lijkt op Halloween, begon ooit als feest voor arme kinderen. Op de sterfdag van Sint Maarten, een groot weldoener uit de vierde eeuw, liepen kinderen langs de deuren om op deze manier wat extra eten te krijgen. Het feest is later uitgegroeid tot feest voor alle kinderen.

Vandaag de dag loopt ieder kind in de deelnemende provincies op 11 november met een (veelal zelfgemaakte) lampion langs de deuren. Nadat ze een Sint Maarten-liedje hebben gezongen krijgen ze een kleinigheidje, zoals geld, snoep of fruit.

Computer helpt raadsel Shakespeare oplossen

GhostArmor had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Hoeveel van het werk dat aan William Shakespeare wordt toegescheven is ook daadwerkelijk door de beste man geschreven? Dat is de vraag die wetenschappers al erg lang bezighoudt. Om het mysterie te ontrafelen heeft men nu de hulp van de computer ingeschakeld.

Australische en Amerikaanse onderzoekers hebben een programma gemaakt dat de meest voorkomende en de meest zeldzame woorden uit het werk van Shakespeare opspoort. Zo hoopt men te ontdekken welke werken hij alleen schreef en welke hij samen met anderen op het papier zette. Mogelijk kan men met behulp van het programma zelfs zien welke boeken Shakespeare schreef op het moment dat hij de inkt liet vloeien.

Politie Hanoi zet paintballwapen in

Misdadigers die de Vietnamese hoofdstad Hanoi onveilig maken kunnen maar beter op hun tellen letten. De politie in de stad zet namelijk een heel speciaal wapen in: het paintballwapen.

De politie gaat overvallers en illegale motorracers met de gekleurde verf aanpakken om hen in het drukke verkeer beter te kunnen achtervolgen. Nu heeft de stad niet zoveel overvallen, maar illegale straatraces komen steeds meer in. Eenmaal beschoten met de rode, gele en groene kleuren zal een verdachte niet gemakkelijk meer wegkomen.

Al-Qaeda eist verantwoordelijkheid aanslag op

Al-Qaeda heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag op een wooncomplex van buitenlanders in de Saudische hoofdstad Riyad. Bij de aanslag werden zeker zeventien mensen gedood. Het terreurnetwerk waarschuwt vandaag in een Saudisch weekblad voor nieuwe aanslagen in de Golfstaatjes, Irak en de Verenigde Staten.

Maandagavond kondigde de Saudische koning Fahd 'keiharde vergelding' aan. Zijn regering zal "met een ijzeren vuist reageren tegen hen die de veiligheid van het land, zijn burgers en alle anderen die er wonen bedreigen." In Riyad en de heilige stad Mekka zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen.

Beveiliging van Nokia N-Gage gekraakt

MavRick had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Spellen voor de Nokia N-Gage spellentelefoon zijn nu ook op andere telefoons te spelen. Hackers zijn erin geslaagd de beveiliging van de spellen te kraken. Het is de hackers al gelukt om de spellen op de Siemens SX1 te spelen.

Het spellenaanbod van Nokia is erg hoog omdat het bedrijf hoog in heeft gezet op de N-Gage. Het bedrijf ontwikkelt spellen samen met Electronic Arts, Sega, THQ en Ubi Soft. Nokia heeft nog niet gereageerd op het kraken van de beveiliging.

Britse vrouwen geven condoom snel op

Modafinil had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit een onderzoek van Company Magazine blijkt dat een kwart van de Britse vrouwen vanaf de vierde week van de relatie geen condoom meer gebruikt. Aan het onderzoek werkten duizend Britse vrouwen mee.

Maar liefst 87 procent van de vrouwen zei geen seks met een man te hebben zonder condooms, ook al zou er sprake zijn van een vaste relatie. Toch geeft 25 procent van de ondervraagden aan te stoppen met condoomgebruik, als de relatie een maand duurt.

Het merendeel van de ondervraagden zegt open te zijn over hun vorige seksuele relaties en dat ook van hun bedpartner te verwachten. 25 Procent van de vrouwen vindt een test naar seksuele overdraagbare ziekten zeer gewenst.

Volgens één van de onderzoekers schuilt er gevaar in het seksuele gedrag van de veelal jonge vrouwen. Sam Baker, redacteur van Company Magazine noemt het condoomgebruik van de vrouwen risicovol. "Wanneer een relatie verder gaat dan een one-night stand, lijkt zijn verleden er niet meer toe te doen. Zij ziet geen risico meer in de man met wie ze het bed deelt."

Baby uit flat: dader verminderd toerekeningsvatbaar

De 27-jarige man die in april van dit jaar een baby van een flat in Sittard gooide, moet volgens het Pieter Baan Centrum tbs en dwangverpleging opgelegd krijgen.

De man van Somalische afkomst zou tijdens het incident verminderd toerekeningsvatbaar zijn geweest. Het Pieter Baan Centrum concludeert dat de man geregeld psychotische aanvallen heeft en stemmen in z'n hoofd hoort.

Onderzocht wordt nog of de man de tbs met dwangverpleging in Canada, waar hij familie zou hebben wonen, kan uitzitten. Volgens de rechtbank zou dat de kans op een succesvolle terugkeer in de samenleving vergroten.

In april gooide de Somaliër een baby vanaf de vijfde verdieping van een flatgebouw in Sittard naar beneden. Het kindje, van wie de man de oom was, was op slag dood.

Sony Playstation zet honden in als reclamemedium

marco had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Sony Playstation zet honden in als reclamemedium. Op deze manier wil de spelletjesfabrikant het nieuwe Playstation-spel Dog's Life onder de aandacht brengen. Playstation is de eerste opdrachtgever die gebruikmaakt van honden als reclamemedium.

Er zijn plannen om, in samenwerking met de dierenasiels, het hondenbillboard-netwerk landelijk uit te bouwen. Reclamebureau Down Under The Creative Tribe stelt dat de honden op deze manier buiten komen en dat het asiel aan de reclame-inkomsten kan verdienen.

Duitsers kopen massaal blikjes drank in Nederland

SunChaser en Reya hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Duitse consumenten uit de grensstreek met Nederland kopen massaal blikjes drank in bij Nederlandse supermarkten. Dit is het gevolg van het feit dat Duitsland een statiegeldheffing voor blikjes drank heeft ingevoerd.

Veel supermarkten in de grensstreek hebben nu aparte ruimte voor de verkoop van blikjes ingericht. Duitsers drinken traditioneel meer uit blik dan de Nederlander. Een supermarkt in het Overijsselse Ter Huurne (bij Haaksbergen) verkocht normaal zo'n 30 blikjes in de week, nu zijn het er 100.000, een flinke meevaller. Aan de Limburg-Duitse grens neemt de verkoop overigens een minder spectaculaire vlucht, zonder aanwijsbare reden.

Duitse prijsvechters als Aldi en Lidl willen niet de rompslomp van de statiegeldheffing en verkopen derhalve helemaal geen drank uit blik meer. De Duitse fabrikanten dumpen hun voorraden derhalve nu tegen lage prijzen in Nederland. Supermarkteigenaar Vos beaamt dat de kortingen bij de fabrikant wel 25 tot 50% bedragen.

De Duitse consument kan echter niet tot op de bodem profiteren. Het statiegeld van 25 tot 50 eurocent kan niet in de Duitse supermarkt worden geïnd. De winkels hebben hun maatregelen getroffen en eigen systemen voor de inzameling van de blikjes bedacht.

Men vraagt zich in Duitsland af of het statiegeldsysteem gehandhaafd moet blijven, zowel de consument als fabrikant is er niet over te spreken.

Publieke Omroep scoort goed op internet

Omroep.nl heeft in oktober 2003 een derde meer bezoekers getrokken als in dezelfde maand van 2002. Het portaal van de Publieke Omroep kreeg in oktober 2003 8,7 miljoen sitebezoeken met 41,9 miljoen pageviews. De stijging is niet toe te wijzen aan een omroep of site in het bijzonder, maar geldt voor de volle breedte van het portaal.

Teletekst blijft nog altijd de best bezochte site en ook de nieuwssite van de NOS scoort erg goed.

TROS Radar is het best bezochte programma met 2,1 miljoen pageviews per maand. De Tros staat met drie programmasites in de top tien: Radar, De Wereld is Mooi en 1 tegen 100.

Een verklaring voor de algemene verkeersgroei op de omroepsites geeft de Publieke Omroep niet. Een mogelijke oorzaak is de sitevernieuwing die op Omroep.nl begin 2003 werd doorgevoerd. Het portaal beoogt de inhoud van de omroepsites duidelijker over te brengen deelde de onderwerpen in naar themakanalen, in plaats van naar omroep.

Balkenende sprak op persoonlijke titel

Vanochtend lieten we jullie al weten dat van Aartsen (VVD) constateerde dat de situatie rond de satire nu zelf een hype dreigt te worden. Hij verwacht dat het kwaad van de satire zichzelf uiteindelijk zal straffen omdat de burger een geoefend mediaconsument is. Ondertussen zwelt de kritiek op Balkenende aan.

Deze middag was er een debat over zijn uitlatingen in de Tweede Kamer. Momenteel staat alleen Balkenende's eigen partij, het CDA, achter de openlijke kritiek van Balkenende op de oranjesatires. Tijdens het debat omtrent de uitspraken van Balkenende en Donner, is naar voren gekomen dat de premier niet namens het kabinet sprak.

Dit bleek uit de antwoorden op vragen van SP-Kamerlid Vergeer. Balkenende gaf aan dat hij sprak vanuit zijn ministeriële verantwoordelijkheid voor het koninklijk huis en het normen- en waardendebat.

"Er is geen sprake van beleid", zei de minister-president tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. "Ik heb alleen de vraag voorgelegd aan programmamakers om nog eens na te denken over hun verantwoordelijkheid."

Ook minister Donner van Justitie beklemtoonde dat hij niet heeft aan de vrijheid van meningsuiting wil tornen, toen hij Balkenende in de media bijviel. "Een minister past geen oordeel over kunst, ik heb gesproken als mens", zei hij in antwoord op de vragen van de SP.

Oostenrijker zet aan tot zelfmoord

In Oostenrijk is een man opgepakt die via internet mensen zou hebben aangezet tot zelfmoord. De man zou dit doen voor zijn eigen seksuele genoegens. De man zou volgens de politie geen dodelijke slachtoffers hebben gemaakt.

Via internet zou de man een vrouw geprobeerd hebben over te halen tot seks met hem, waarna ze zichzelf zou moeten doden. Wanneer ze niet in staat zou zijn zichzelf te doden, zou de man haar wurgen en de keel doorsnijden. Ook gaf de man tips over zelfmoord en drong hij er op aan bij zelfdoding aanwezig te zijn.

De man werd door de politie gearresteerd toen hij achter zijn pc zat. Zijn motief: hij zei te willen kijken hoe ver hij kon gaan.

Alcoholgebruik op het werk neemt toe

Uit een onderzoek van het Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen & Verslaving (IVO) blijkt dat het alcoholgebruik op het werk toeneemt.

Volgens het onderzoek is zo'n 5% van de werkenden probleemdrinker. 4% van de werknemers drinkt vlak voor of tijdens het werk, 38% neemt een drankje aansluitend aan werk.

De kans op ongelukken op het werk neemt door alcoholgebruik zo'n twee tot vier keer toe. Grootste boosdoener zijn bedrijfskantines. In maarliefst 30% van de kantines is drank verkrijgbaar.

Het Nationaal instituut voor gezondheidsbevordering en ziektepreventie pleit voor maatregelen.

Tilburger bezit 590 kilo vuurwerk

Vanmiddag is in een garagebox aan de Robbert Fruinstraat in Tilburg 590 kilogram professioneel vuurwerk aangetroffen. De 55-jarige eigenaar van de garage is door de Tilburgse politie aangehouden.

In de nabije omgeving van de garagebox bevinden zich woningen. Toen politieagenten bij een surveillance verpakkingsmateriaal van het vuurwerk in de tuin van de garage-eigenaar zagen liggen roken ze onraad.

Gebruik kalmeringsmiddelen kost miljoenen

Uit het promotie-onderzoek van de Nijmeegse arts Oude Voshaar blijkt dat het overvloedige gebruik van kalmeringsmiddelen de Nederlandse samenleving jaarlijks bijna 100 miljoen euro kost. Hierbij zijn de kosten van ongelukken als gevolg van het gebruik nog niet mee gerekend.

Volgens Oude Voshaar slikken zo'n 500.000 mensen te lang een kalmeringsmiddel. Een dergelijk middel kan beter kortdurig gebruikt worden. Na enige tijd neemt namelijk de werking af en neemt de kans op verslaving toe.

Het is volgens de arts derhalve goed mogelijk om op deze kosten te besparen. Stoppen met het slikken van de middelen is volgens hem makkelijker dan wordt gedacht.

Cruijff verliest kort geding over omstreden boek

De rechter in Utrecht heeft Johan Cruijff in het ongelijk gesteld in het kort geding dat hij had aangespannen tegen een uitgeverij die een boek over hem wilde uitbrengen. Cruijff vond dat met de foto's in het boek, gemaakt door Guus de Jong, zijn portret- en merkrecht werd geschonden.

De Baarnse uitgeverij mag het boek overigens toch niet meer in de handel brengen. De supportersvereniging van Ajax eiste namelijk ook een verbod, omdat er foto's gebruikt zijn waarvan het auteursrecht bij de supportersvereniging ligt. De voorzieningenrechter stelde die partij wel in het gelijk.

De 3000 exemplaren van het boek die al in de winkels liggen, hoeven niet te worden teruggehaald. Voor elk boek dat extra wordt uitgeleverd staat een dwangsom van 50.000 euro per overtreding.

Teamgenoot moet sneller

Jaguar-Coureur Mark Webber zou graag een betere teamgenoot naast zich krijgen volgend jaar, niet voor meer concurentie maar om als team meer punten te kunnen scoren

"Dat is geen goede zaak voor het team. Ik denk dat we BAR hadden kunnen verslaan als beide wagens regelmatig in de punten hadden gereden," aldus Webber. "Ik weet niet wie volgend jaar mijn teamgenoot zal zijn, het team praat met een aantal jongens, maar we moeten echt wel meer punten scoren."

Afgelopen seizoen wist Jaguar 18 punten te scoren waarvan 17 dankzij Webber, daarmee konden zij Toyota achter zich houden. En dat terwijl de Japanners toch over een veel groter budget beschikten.

"Dat is leuk voor ons, maar het zal ook geen legende van ons maken. Toyota is nog steeds aan het groeien en heeft nog een lange weg af te leggen."


Politie pakt 18-jarige afperser bij geldaflevering

kyoko8483 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie heeft vanochtend in Breda een 18-jarige afperser aangehouden. De 18-jarige jongen zit voorlopig vast en heeft inmiddels bekend. Voor zover de politie weet, bestond er geen enkel geschil of zakelijk contact tussen de makelaar en de verdachte en ging het om een willekeurig gekozen slachtoffer.

De jongen had in drie dreigbrieven aan een makelaar in Breda geld geëist. In de laatste brief stond dat de makelaar zou worden gedood als hij niet op tijd betaalde. De zakenman schakelde de politie in, die de afperser kon arresteren toen deze het geld op de afgesproken plek kwam ophalen.

Kasparov speelt VR schaak tegen Fritz

The Bisschop had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gary KasparovSchaker Garry Kasparov zal vandaag in in New York weer de strijd aanbinden tegen een computer. Ditmaal zal Fritz zijn tegenstander zijn. In het kader van de reeks 'Mens tegen Machine' zullen Kasparov en Fritz vier onderlinge partijen spelen.

Kasparov speelt ditmaal niet op een bord met stukken. Hij zet een speciale bril op, waarmee hij een driedimensionaal beeld ziet van de partij. De eerste proeven met de bril zijn de Rus goed bevallen.

Eerder dit jaar speelde Kasparov, eveneens in New York, nog ouderwets achter een bord zes partijen tegen Deep Junior. Dat duel eindigde in 3-3.

Fritz doet het de komende dagen met vier processors, Kasparov geldt nog altijd onbetwist als de sterkste schaker. Hij is inmiddels veertig jaar en heeft geen wereldkampioenstitel meer op zak, maar op de ranglijst is hij de onbereikbare nummer één.

Edit: Kasparov ontvangt 150.000 amerikaanse dollar voor zijn deelname, plus nog eens 25.000 voor elke remise of 50.000 voor een overwinning.


De eerste wedstrijd begint om 19:00 uur Nederlandse tijd en zal dan hier live te volgen zijn.

Proces tegen notoire Friese zwartrijder uitgesteld

Duckbas had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gisteren maakten we op FOK! melding van de eerste rechtzaak die voortvloeit uit een gezamenlijk project van vervoersbedrijven Noordned en de Nederlandse Spoorwegen (NS) tegen onverbeterlijke en agressieve zwartrijders. De rechtzaak, die in Leeuwarden had moeten dienen, is echter afgeblazen. Justitie had namelijk geen vervoer voor de verdachte geregeld, waardoor deze niet bij de zitting aanwezig kon zijn.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden zou een faxbericht naar de vervoersorganisatie van justitie hebben gestuurd met het verzoek de verdachte van de gevangenis naar de rechtbank te laten vervoeren. Uit intern onderzoek blijkt dat de vervoersorganisatie deze fax nooit te heeft ontvangen.

Het proces tegen de zwartrijder is uitgesteld. Er moet nog een nieuwe datum worden vastgesteld.

Winkelketens dreigen met boycot 100 euro-biljet

Een aantal grote winkelketens dreigt geen biljetten van 100 euro meer te accepteren. Volgens directeur Kok van de Raad Nederlandse Detailhandel wil men zo de politie en justitie aansporen om harder op te treden tegen vervalsingen. Volgens Kok hebben gesprekken tussen de winkels, justitie en De Nederlandsche Bank over de toename van het aantal falsificaties tot op heden niets opgeleverd.

Winkels krijgen steeds vaker nagemaakte biljetten die niet van echt te onderscheiden zijn, zo meent Kok. Kok spreekt van een maatschappelijk probleem, waarvan de winkeliers bijna per definitie de dupe zijn.

"Radio 1 vanuit één studio voor goede nieuwsvoorziening"

De beste oplossing voor een adequate nieuwsvoorziening op Radio 1 is het uitzenden vanuit één centrale studio. Dat is de conclusie van werkgroep Breaking News Radio 1, bestaande uit diverse prominente omroepmedewerkers. De werkgroep nam de afgelopen maanden de toekomst van Radio 1 onder de loep.

Het is overigens maar de vraag of er inderdaad een centrale studio zal komen. Door uit eigen studio's uit te zenden zou de identiteit van een omroep beter voor het voetlicht komen, zo menen verschillende omroepen. Ook moet eerst nog worden uitgezocht wat de financiële consequenties zijn.

Verpleegkundige verleent hulp via televisie

moonflower343 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vanaf 18 november kunnen mensen in de Achterhoek een verpleegkundige raadplegen via hun eigen televisietoestel. Op die datum start thuiszorgorganisatie Sensire het CamCare-project. Dit project wordt mede-gefinancierd door zorgverzekeraar Amicon.

Met CamCare kunnen mensen met een simpele druk op de knop direct contact leggen met een verpleegkundige. Via een ISDN-verbinding komt de hulpbehoevende live in contact met een verpleegkundige. "Het project is uniek in Europa", aldus woordvoerster P. Bouman van Sensire.

Verwacht wordt dat met name ouderen en chronisch zieken veel gebruik zullen gaan maken van CamCare. "Het televisie-consult heeft grote voordelen. Het is veilig en een uitstekende manier om zorgvragen beantwoord te krijgen zonder te reizen", aldus de woordvoerster.

Groot deel treinen al rookvrij

Misanthroopia had ons via de newssubmit het volgende te melden:

NS: No SmokingInmiddels mag al in 70% van de NS-treinen niet meer gerookt worden. Eind november zal roken in vrijwel alle coupés niet meer toegestaan zijn. Begin dit jaar begon de NS met het dichtnagelen van asbakken in treinen.

In het kader van de Tabakswet weert de NS voortaan het roken in treinen. Vanaf 1 januari 2004 zal ook op alle overkapte stations een rookverbod gelden. De NS zal proberen op al deze stations rokersruimtes te creëren.

Sinds vorige week zijn op alle NS-stations in Nederland omroepberichten te horen waarin reizigers op de nieuwe maatregelen worden geattendeerd.

Fok!ker bezoekt heuvel zonder zwaartekracht

In Frontier magazine heeft enige tijd geleden een artikel gestaan over een mysterieuze heuvel in Duitsland. Op die heuvel zou de zwaartekracht omgedraaid zijn. Een 20-jarige Fok!ker (rongvk) en drie vrienden zijn daar heengereden, en er bleek inderdaad iets vreemds aan de hand te zijn.

"Ik dus met 3 andere jongens daar heen gereden (we hadden niks beters te doen) en toen we daar aankwamen kwamen we er dus achter dat wat in het artikel stond (we hadden allemaal ernstige twijfels na het gelezen te hebben), wanneer je auto halverwege de heuvel stilzet dan rolt ie naar boven, als je een balletje van de heuvel afrolt dan stopt die na een tijdje en dan rolt ie weer terug naar boven! Erg vreemd allemaal.", aldus Ron Geurts van Kessel uit Schaijk.

Ron, die Stads- en Streekontwikkeling studeert aan de HAS Den Bosch, zegt: "Ten tweede hadden we wel wat spullen meegenomen, ballen, knikkers dat soort zooi een fles water en een waterpas.. ook een videocamera, maar de accu had nog voor een paar minuten stroom kwamen we achter toen we daar waren. Ons eerste uitgangspunt was dat het een optische illusie was, daar gingen we van uit.. maar de weg liep gewoon naar beneden. Heel makkelijk, punt uit, dat was gewoon zo!"

De heuvel bevindt zich bij Bad Neuheim en zo kun je er komen: Autosnelweg Dortmund - Frankfurt, verder rijden richting Butzbach. Vlak voor Butzbach links en na nog geen kilometer weer rechts. Die weg zou de heuvels in moeten lopen. Weinig huizen en de weg loopt omhoog, dan een recht stuk weg van 500 meter dat naar beneden loopt, 8 km van Bad Neuheim.

Bom ontploft voor VN-kantoor Afghanistan

Voor een kantoor van de Verenigde Naties in Kandahar is een VN-medewerker gewond geraakt toen een autobom ontplofte. Dit meldt een VN-woordvoerder.

De bom ontplofte rond half één Nederlandse tijd. Het kantoor is een onderdeel van de UNAMA, de assistentiemissie van de VN in Afghanistan.

Afghaanse ooggetuigen melden dat bij de explosie één dode viel en twee gewonden. Onder deze slachtoffers zouden zich geen VN-medewerkers bevinden.

Gerards ontslagen bij Iraklis

In Griekenland is weer een Nederlandse trainer ontslagen, ditmaal is Gène Gerards de klos. Iraklis Saloniki ontsloeg hem.

Iraklis doet het niet goed momenteel, afgelopen weekend werd thuis met 1-3 van Olympiakos verloren. De club staat tiende met eveneens tien punten. Ook was de relatie van Gerards met de voorzitter niet goed. Het ontslag kwam daarmee niet als een verrassing.

Gerards was sinds december 2002 in dienst van de Griekse clubs. Hij trainde eerder OFI kreta, AEK Athene en Hapoel Nicosia.

Bij Iraklis zijn onder meer nog wel Nikos Machlas en Melvin Holwijn actief.

Laatste seizoen Mark Wotte

Het contract van trainer Mark Wotte van Willem II wordt na goed overleg niet verlengd.

Wotte coacht daarmee zijn laatste jaar bij de Tilburgers. Wotte kwam in de zomer van 2002 naar de club. Zijn relatie met technisch directeur Barry Hulshoff was echter niet optimaal. Willem II bevindt zich momenteel op de tiende plaats van de eredivisie, in de middenmoot.

Ook de assistent-trainer André Wetzel vertrekt na dit seizoen. Willem II bouwt al een nieuw elftal voor volgend jaar en besloot vroeg duidelijkheid te verschaffen.

Groene stroom niet langer aantrekkelijk

mvt had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Groene stroom is het slachtoffer geworden van haar eigen succes. Aanbieders Shell en Energiestunter besloten de prijzen te verhogen vanwege de hogere inkoopprijzen.

Door een ondercapaciteit bij de opwekking van groene stroom in Nederland moeten energiebedrijven de stroom importeren uit Duitsland en Scandinavië. In combinatie met de versobering van de subsidiemaatregelen voor groene stroom stijgt de prijs aanzienlijk.

Voor huishoudens wordt het op deze manier steeds onaantrekkelijker om groene stroom af te nemen. Eerder werd het belastingvoordeel voor huishoudens die groene stroom verbuikten al afgeschaft.

Marokko pakt illegalen hard aan

speedfreaxs en Jezus hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken krijgt er twee instanties bij om de mensenhandel tegen te gaan. Dat heeft koning Mohammed VI maandagavond laten weten. De instanties gaan de illegale emigratie van Afrikanen naar Europa aanpakken.

De koning noemde mensenhandel een 'fundamentele inbreuk op de menselijke waardigheid en mensenrechten'. Volgens hem is het op geen enkele manier goed te praten dat bendes misbruik maken van mensen die in Europa een beter leven zoeken.

De nieuwe bureaus, die in zeven steden die er om bekend staan dat veel mensen vanuit die steden naar Europa komen, zullen gaan proberen de bendes het leven zuur te maken en de grenzen beter te bewaken.

Jaarlijks proberen duizenden mensen uit Marokko en andere Afrikaanse landen de Middellandse Zee over te steken om in Europa hun heil te zoeken. Heel veel daarvan overleven de oversteek in veel te kleine bootjes niet, of worden gearresteerd.

Beveiligers willen taken politie overnemen

Nederlandse beveiligingsbedrijven willen nauwer gaan samenwerken met de overheid, om op die manier beveiligingstaken van de politie over te nemen. Om hier over te praten met de overheid hebben ze dinsdag in Utrecht een koepelorganisatie opgericht.

Volgens die nieuwe koepelorganisatie, het Verbond van Beveiligings-ondernemingen (VvBO), zal de overheid zich de komende jaren steeds meer op de opsporing, aanhouding en berechting van verdachten gaan richten. Hierdoor is er minder aandacht voor criminaliteitspreventie. De beveiligingsbedrijven willen het gat dat zo ontstaat graag opvullen.

Commissaris van de koningin in de provincie Utrecht, B. Staal, riep de overheid op de beveiligingsbranche te zien als een serieuze partner: "De overheid is eindverantwoordelijke op het gebied van veiligheid en dat moet ook zo blijven. Maar dan zou je juist verwachten dat de overheid bij uitstek kijkt naar samenwerking tussen de publieke en private sector om die veiligheid te garanderen."

Oud-president Zimbabwe Banana overleden

Comrade Canaan Sodino BananaZimbabwe's eerste zwarte president, Canaan Sodino Banana, is overleden aan kanker. Banana was van 1980 tot 1987 president van Zimbabwe.

Omdat Banana homoseksuele contacten zou hebben gehad met regeringsmedewerkers, werd hij in 1998 veroordeeld tot een celstraf van tien jaar, waarvan negen voorwaardelijk. Banana zelf heeft de aantijgingen altijd ontkend. Volgens hem was de reden voor de aanklacht puur politiek.

De dood van Canaan Banana werd op de Zimbabwaanse staatstelevisie gemeld door president Mugabe: "Beste Zimbabwanen, met veel smart en droefenis moet ik u mededelen dat Comrade Canaan Sodino Banana, de eerste president van onze onafhankelijke natie, is overleden." In zijn rede eerde Mugabe de oud-president: "Hij is een van de vormers van onze staat".

Banana, die in zijn loopbaan ook professor theologie en diplomaat was, is 67 jaar geworden.

Britse soldaat vindt geluk en verliest baan

detulp050 vertaalde voor ons het volgende bericht, waarvoor dank!

Joanne, 42 jaar, die ooit in het leger begonnen is als Joseph Rushton, heeft verklaard nog nooit zo gelukkig te zijn geweest als nu, ondanks dat ze een rechtzaak tegen haar vorige werkgever heeft verloren.

Ze neemt nu in overweging om in hoger beroep te gaan bij een rechtbank in Bristol, die haar claim dat ze promotie was misgelopen en gepest werd door andere soldaten, afwees. Joanne, die als man maar liefst vier keer getrouwd is geweest, werd in mei ontslagen uit het leger, nadat ze zich in een 5 uur durende operatie had laten veranderen van man naar vrouw.

"Ik was opgelucht dat ik eindelijk ook lichamelijk een vrouw ben", zei Joanne in een interview met Closer Magazine, "Ik zal nooit meer vergeten hoe het was toen ik voor het eerst mijn vrouwelijke genitalien zag. Het voelde alsof ik thuis was gekomen. Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest. Jaren lang heb ik de echte 'ik' vermomd, maar nu ik vrouw ben geworden kan ik het geluk echt vinden. Nu kan ik leven als de echte 'ik'."

Joanne Rushton
Joanne Rushton, voor en na de operatie

Franse ministers overtreden eigen wetten

detulp050 vertaalde voor ons het volgende bericht, waarvoor dank!

De twee Franse ministers De Robien en Sarkozy zijn vorige maand net buiten Parijs betrapt op te hard rijden. Op zich geen nieuws, zij het dat zij beiden op weg waren naar de officiële onthulling van de eerste flitscamera's om de Parijse snelheidsduivels een halt toe te roepen.

De ministers werden betrapt door journalisten van het Franse autotijdschrift 'Autoplus' die met handradars de snelheid van 100 km/uur registreerden terwijl slechts 65 kilometer per uur was toegestaan. Een woordvoerder van De Robien erkende de snelheidsovertreding en voegde daar aan toe dat, ondanks het feit dat de minister een politie-escorte had, niemand boven de wet staat.

De zegsman van minister Sarkozy erkende tevens de overtreding maar legde de schuld bij de motoragenten die verantwoordelijk waren voor de gereden snelheid.

Chelsea voorlopig uitgekocht

Trainer Claudio Raineiri van Chelsea heeft verklaard dat hij genoeg spelers heeft en tevreden is.

Chelsea wordt elke week in verband gebracht met mogelijke aankopen in diverse landen. De eigenaar van de club Abramovitsj haalde dit jaar al vele spelers naar de Londense club. Rainieri is echter tevreden over zijn selectie en de prestaties. Van hem hoeft Chelsea daarom voorlopig geen spelers meer te kopen.

Politie pakt telefoon af

De politie van Breda heeft zondagavond van een man uit Breda zijn telefoon afgepakt. De man had enkele tientallen malen het landelijke politienummer 0900-TUIG (0900-8844) gebeld.

De man ging ondanks verscheidene waarschuwingen van de politie en een eerder optreden van de politie door met bellen. Hij belde zondagmiddag- en avond tientallen malen met de politie zonder directe aanleiding.

De politie zag uiteindelijk geen andere oplossing dan de man zijn vaste telefoontoestel af te nemen.

Radiopiraat stoort traumahelikopter

Een radiopiraat uit Klazienaveen heeft afgelopen zaterdag het communicatiekanaal van de traumahelikopter van het Academisch Ziekenhuis Groningen ernstig gestoord. Op de frequentie die door de traumahelikopter word gebruikt zat zo'n grote storing dat als de traumahelikopter ingezet moest worden, deze uit zou moeten wijken naar een noodfrequentie om te communiceren met de grond.

Het Agentschap Telecom van het ministerie van Economische Zaken heeft de illegale zender uit de lucht gehaald. Volgens de dienstdoende ambtenaar was de zender zich van geen kwaad bewust. De apparatuur is nu in beslag genomen en de eigenaar is een boete opgelegd.

Brundle vreest voor toekomst Firman

Oud Formule 1 coureur Martin Brundle vreest voor de toekomst van zijn landgenoot Ralph Firman

"Het zou vreselijk zonde zijn wanneer Ralph zijn stoeltje zou verliezen", zegt Brundle. "Hij heeft een zwaar jaar achter de rug en bovendien heeft zijn zware crash niet in zijn voordeel gewerkt", refereert Brundle aan Firmans zware klapper waardoor hij de Grand Prix' van Hongarije op de Hungaroring en de Grand Prix van Italie op Monza aan zich voorbij moest laten gaan. "Om in de Formule 1 te komen is moeilijk, maar om erin te blijven is nog veel moeilijker. De situatie voor hem is nu moeilijker dan ooit."

Ook Justin Wilson heeft volgens Brundle niet veel kans op een voortzetting van zijn Formule 1-loopbaan: "Hij zal veel geld mee moeten nemen om zijn stoeltje te behouden. Ook hij is een coureur die niet de kans gekregen heeft om zijn volledige potentieel te laten zien."

Renault maakte de goede keuze

Volgens Renault-Teambaas Briatore was het de goede keuze om aan de vrijdag ochtend sessie deel te nemen

De top teams Ferrari, McLaren en Williams hadden ongelijk om dit jaar niet deel te nemen aan de vrijdag ochtend sessie. Volgens Renault-teambaas Briatore was de keuze van testen op vrijdag ochtend een hele goede keuze voor het verloop van het seizoen en hij is blij dat het team dat heeft kunnen bewijzen.

"De hele paddock reageerde nogal sarcastisch toen we er voor kozen op vrijdag te testen, maar onze podiumplaatsen en zege was het beste antwoord dat we hen konden geven. We hebben echt getoond dat we een team zijn om rekening mee te houden in de toekomst," aldus Briatore.

"We hebben bovendien onze eigen ideeën. We vinden dat we niet zomaar dezelfde dingen moeten doen als Ferrari, Williams of McLaren. Waarom niet? Nou gewoon omdat we hen willen verslaan."

Broers botsen tegen elkaar bij achtervolging

Scubby had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Twee broers uit Emmen zijn maandagmiddag met hun auto's tegen elkaar gebotst. Hun poging om een 34-jarige Emmenaar te grazen te nemen zagen ze op deze manier mislukken.

Toen beide broers - in twee auto's - de Emmenaar op de Spoorstraat in Emmen wilden klemrijden, knalden beide voertuigen met hoge snelheid tegen elkaar.

De Emmenaar zou al lang tijd overlast veroorzaken in de coffeeshop waar één van de broers werkt. Daarom wilde het tweetal hem een lesje leren.

Getuigen hebben verklaard dat de broers met grote snelheid het busemplacement aan de Spoorstraat zijn opgereden. Daardoor schakelden ze elkaar uit. De politie heeft beide broers aangehouden.

Italiaans voetbal tussen hoop en vrees

De clubs in de Italiaanse competitie kijken met vreze naar de uitkomst van de EU-vergadering vandaag. Euro-commissaris Monti heeft voorgesteld om de Italiaanse wet 'Red het voetbal' te schrappen.

Vandaag werd bekend dat AS Roma, bij wie onder meer Cristian Chivu actief is, vorig seizoen een verlies van 115,4 miljoen euro heeft gedraaid. In het eerste trimester van dit seizoen zou daar weer 26,9 miljoen bij zijn gekomen.

Vrijwel alle Italiaanse clubs hebben dergelijke grote financiële problemen. De wet 'Red het voetbal' werd door premier Silvio Berlusconi in februari bekrachtigd opdat de Serie A overeind zou blijven. De wet zorgt ervoor dat de waardevermindering van spelers niet direct, maar met uitstel fiscaal verrekend wordt. Commissaris Monti ziet hierin echter een vorm van ongeoorloofde staatssteun.

Column: Steek 'em op

Kennen jullie de beelden van een gemiddeld feestje uit de jaren 70? Een met oranje en bruine accenten beklede kamer die gevuld is met bier en borrel wegslurpende mensen, getooid met kapsels die alleen op Huis ten Bosch nog modern zijn. Wat op de, met glazen en nootjes volgepakte, tafel ook nooit ontbrak was een glaasje met daarin sigaretten van het merk dat de gasten rookten. Deze tijden zijn nu echt ver achter ons. Durft u nog een glaasje sigaretten aan te bieden? De kans is groot dat u voor asociaal aangezien wordt.

Tennis: Uitslag WTA Masters

Kim Clijsters is winnares geworden van het WTA Masters toernooi in Los Angeles. In de finale versloeg ze Amélie Mauresmo (Fra) eenvoudig met 6-2 en 6-0. Mauresmo was in de halve finale nog te sterk geweest voor Justine Henin-Hardenne, die het tennisjaar met dat resultaat als eerste op de wereldranglijst afsluit.

De zege betekent voor Clijsters prolongatie van de titel, ook vorig jaar won ze de titel van het slottoernooi. De Belgische verdiende 870.000 euro met haar zege. Met de titel bekroont ze het jaar waarin ze negen toernooien wist te winnen -waaronder dat van Rosmalen- en enkele weken als eerste op de wereldranglijst stond. Het lukte haar echter niet om een eerste Grand Slam-titel te winnen.

Clijsters speelde in New York tevens de dubbelfinale met Aï Sugiyama (Jap). Die prijs ging echter met 6-4, 3-6 en 6-3 naar Virginia Ruano-Pascal (Spa) en Paola Suarez (Arg).

Fenerbahçe krijgt een tweede kans

Pierre van Hooijdonk mag met Fenerbahçe op herhaling tegen Çaykur Rizespor.

Twee dagen na de teleurstellende 1-1 werd de uitslag van het duel door de Turkse bond ongedaan gemaakt. Scheidsrechter Ali Aydin had twee maal geel gegeven aan de Colombiaan Gustavo Victoria, maar hem niet uit het veld gestuurd.

Aydýn erkende na afloop zijn fout: "Ik zag in mijn boekje door de regen het rugnummer veertien aan voor vier." Victoria kreeg in de 41ste en de 86ste minuut de gele kaart.

Onderzoek naar dood 18-jarige Zwollenaar

richsli had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie begint een onderzoek naar de doodsoorzaak van een 18-jarige Zwollenaar. De jongen werd afgelopen zondag door zijn ouders dood in zijn bed aangetroffen. Uit sectie is bij de jongen hersenletsel geconstateerd dat mogelijk tot de dood heeft geleid. De politie IJsselland heeft dit maandagavond bekendgemaakt.

Er is een onderzoek ingesteld dat zich onder andere richt op een bezoek van de jongen aan discotheek Zaal Dijk in Lemele. Hij zou in nacht van zaterdag 1 op zondag 2 november enkele klappen tegen zijn hoofd hebben gekregen en daarna bewusteloos zijn geraakt. Met een oproep aan getuigen om zich te melden hoopt de politie hierover meer informatie te verkrijgen.

Terras Grand Café Dino's Maastricht afgebrand

Maurice Stassen aka NokiaFreak had ons via de newssubmit het volgende herschreven bericht te melden:

Omstreeks 03.00 uur vannacht is het terras van Grand Café Dino's, gelegen aan het Vrijthof te Maastricht, volledig afgebrand. Het vuur sloeg heel snel om zich heen waardoor het terras volledig verloren ging.

Door kordaat optreden van het personeel van de naast gelegen discotheek Celebration kon worden voorkomen dat het vuur oversloeg op terrassen van omliggende café's. Deze liepen daardoor niet al teveel schade op.

Het zou ongeveer 35 minuten hebben geduurd voordat brandweer of politie ter plaatse waren. Vijftien minuten daarna was het vuur geblust. Omdat het erop lijkt dat de brand is aangestoken, heeft de politie ook omliggende terrassen geïnspecteerd. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Spoeddebat Kamer over soloactie Balkenende

Vanochtend lieten we jullie al weten dat van Aartsen (VVD) constateerde dat de situatie rond de satire nu zelf een hype dreigt te worden. Hij verwacht dat het kwaad van de satire zichzelf uiteindelijk zal straffen omdat de burger een geoefend mediaconsument is. Ondertussen zwelt de kritiek op Balkenende aan.

Vanmiddag zal er een spoeddebat zijn in de Tweede Kamer. Momenteel staat alleen Balkenende's eigen partij, het CDA, achter de openlijke kritiek van Balkenende op de oranjesatires. Alle overige Kamerfracties zetten vraagtekens bij het optreden van de premier.

Van de oppositiepartijen krijgt Balkenende veel kritiek. In de Tweede Kamer is weinig begrip voor zijn uitspraken. PvdA-leider Bos snapt niet "waar Balkenende het vandaan haalt" dat kijkers van het BNN-programma Egoland en het VARA-programma Kopspijkers het verschil niet zien tussen fictie en werkelijkheid.

GroenLinks heeft verbijsterd gereageerd op de "bruuskering" van VVD en D66. Waarnemend fractieleidster Vos van GroenLinks vindt dat Balkenende "gewoon zijn eigen gang is gegaan, hoewel hij wist dat er geen kabinetsopvatting bestond".

Ook de de SP wil de kritiek van premier Balkenende en minister Donner op de satire over het koninklijk huis aan de orde stellen in de Tweede Kamer. De partij vindt dat kabinetsleden zich niet met de inhoud van programma's of toneelstukken moeten bemoeien.

Herdenking slachtoffers treinbrand Kaprun

In het Oostenrijkse bergdorp Kaprun (Salzburgerland) worden vandaag de 155 mensen herdacht die precies drie jaar geleden omkwamen bij de treinbrand op de populaire gletsjer Kitzsteinhorn.

Bij het voorlopige gedenkmonument zal een herdenkingsuur worden gehouden, gevolgd door een oecumenische kerkdienst. Daarna zal de symbolische eerste steen worden gelegd voor het echte herdenkingsmonument. Het huidige monument bestaat uit een houten kruis op de parkeerplaats bij de berg, waar nabestaanden onder andere foto's en brieven achtergelaten hebben. De nieuwe gedenkplaats zal gesitueerd worden rond de vroegere wachthal van de tandradbaan.

Op 11 november 2000 ontstond brand in de skitrein die skiërs en snowboarders naar de gletsjer vervoert, volgens de laatste rapporten door een defecte straalkachel. Aangezien de treindeuren van binnenuit moeilijk te openen waren en de trein juist de bergtunnel ingereden was, lukte het bijna niemand te ontsnappen. De 12 mensen die het ongeval overleefden hebben dit te danken aan het feit dat ze naar beneden zijn gelopen, in plaats van naar boven. De mensen die naar boven vluchtten, weg van de brand, zijn door rookverstikking om het leven gekomen. Onder de slachtoffers waren ook vele kinderen.

De trein brandde geheel uit De trein brandde geheel uit. Bron: www.br-online.de

Man houdt met tanden inbreker vast

Een Duitse man, die bij thuiskomst ontdekte dat zijn voordeur van binnenuit met een ketting op slot zat, brak in in zijn eigen appartement en trof daar twee inbrekers aan. Eén van hen ontsnapte door een openstaand raam, de ander stompte de bewoner in zijn gezicht.

Daarop beet de man in de duim van de inbreker en liet hem niet meer los om te voorkomen dat de man zou ontsnappen. Vervolgens sleepte hij hem mee naar de bovenliggende verdieping, om aan de bovenbuurman te vragen de politie te bellen. Dat kon hij immers zelf niet, met de duim van de inbreker nog steeds stevig tussen zijn tanden.

De politie arresteerde de achttienjarige inbreker alsmede vier mannen die in de omgeving naar de man aan het zoeken waren. Zowel de bewoner als de inbreker moesten in het ziekenhuis aan hun verwondingen behandeld worden.

Rijschoolhouders hebben kritiek op examen

De uitslag van een rijexamen is teveel afhankelijk van de examinator. Driekwart van de rijschoolhouders is dan ook van mening dat er een concurrent moet komen voor het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). De rijschoolhouders vinden dat de monopoliepositie van die instantie doorbroken moet worden. Dit zijn de resultaten van een nog niet verschenen onderzoek dat de BOVAG deed onder meer dan driehonderd rijschoolhouders. Als cijfer geven zij het CBR gemiddeld toch een voldoende: een 6,6.

Een woordvoerder van de BOVAG erkent deze uitkomsten maar benadrukt dat "het onderzoek nog goed bestudeerd moet worden. De uitslag is nog niet volledig," aldus R. Boon van de BOVAG. In de loop van dit jaar zullen onderzoekers het rapport afronden en tot een definitieve conclusie komen. Volgens Boon heeft de BOVAG vorige week wel de uitkomsten besproken met de directie van het CBR. De branchevereniging wil het onderzoek later opnieuw aankaarten en gezamenlijk de situatie verbeteren.

Veel rijschoolhouders geven aan dat ze merken dat een kandidaat bij de ene examinator sneller slaagt dan bij de andere. "Kennelijk is dat het gevoel van de rijschoolhouders, maar dat wil nog niet zeggen dat het in werkelijkheid ook zo is," legt Boon uit.

Commissaris: 'seks voor de arrestatie mag'

artofxaos had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Of ze geluk hebben of niet valt te betwisten. Het is wel zeker dat het uniek is voor agenten. Zo mogen agenten in burger in Hongkong seks hebben met prostituees, mocht dat nodig zijn voor het onderzoek naar een eventuele arrestatie. Het lichamelijk contact moet wel beperkt blijven tot "masturbatie-diensten", zegt de commissaris van de Chinese metropool vandaag in The South China Morning Post.

Een agent zegt dat de betrokken collegae deze taakopvatting "niet fijn vinden". Hij zegt: "Als je de collega's vraagt zullen deze omschrijving niet gebruiken. Het is eerder weerzinwekkend."

De uitlatingen van de commissaris zijn een directe reactie op klachten van hoertjes over politiegeweld. Een deel van de klachten betrof agenten die voor de arrestaties onbetaalde seks hadden met hun 'doelwitten'. De meeste prostituees in Hongkong zijn afkomstig van het Chinese vasteland. Er zijn dit jaar in totaal al meer dan 7000 hoertjes gearresteerd in Hongkong.

Maxima voor vitaminen & mineralen in voeding

Binnen Europa komen er normen voor de hoeveelheden vitaminen en mineralen die in een bepaald voedingsproduct mogen zitten. Europees Commissaris Byrne van Volksgezondheid heeft een lijst opgesteld van 45 soorten voedingssuplementen waarvan de dagelijkse consumptie niet hoger mag zijn dan een bepaalde hoeveelheid.

Op de lijst staan alleen producten die in heel Europa toegestaan zijn. Producten die in bepaalde EU-lidstaten nog omstreden zijn, staan er niet op. "Er bestaat al een vrije circulatie van deze producten binnen de hele EU," zo meldde een woordvoerder van de Europese Commissie.

Het is bekend dat een te grote inname van vitaminen en mineralen gevaarlijk kan zijn. Ter bescherming van de volksgezondheid wil Byrne daarom maxima opstellen voor bepaalde voedingssuplementen. Dat soort supplementen is onder andere toegevoegd aan ontbijtgranen en energierepen.

Voetbal: Seedorf terug bij Oranje

Bondscoach Dick Advocaat heeft Clarence Seedorf weer opgenomen in de selectie van het Nederlands elftal. PSV"ers Arjen Robben en Mark van Bommel zijn afgevallen.


De volledige selectie:

Doel: Edwin van der Sar (Fulham) en Ronald Waterreus (PSV)

Verdediging: Frank de Boer (Galatasaray), Giovanni van Bronckhorst en Michael Reiziger (beide FC Barcelona), André Ooijer (PSV), Boudewijn Zenden (Middlesbrough) en Jaap Stam (Lazio Roma)

Middenveld: Phillip Cocu (FC Barcelona), Edgar Davids (Juventus), Paul Bosvelt (Manchester City), Clarence Seedorf (AC Milan), Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart (beide Ajax)

Aanval: Pierre van Hooijdonk (Fenerbahçe), Roy Makaay (Bayern München), Andy van der Meyde (Internazionale), Ruud van Nistelrooy (Manchester United), Patrick Kluivert en Marc Overmars (beide FC Barcelona).

Voor meer nieuws, zie de FOK!Competitiemanager! Discussier ook mee in het Voetbalforum!

Nieuwe 'partij-tabloid' in China

Vanaf vandaag kunnen de inwoners van de Chinese hoofdstad Peking een nieuwe tabloid kopen. Het blad Jingbao, dat later ook in andere Chinese steden verkrijgbaar zal zijn, is het product van een samenwerking tussen de regerende communistische partij en een particulier geleid dagblad.

Volgens The Straits Times heeft zo'n samenwerking nog nooit eerder plaatsgevonden. Aan de introductie van een dergelijk blad is te zien dat de communistische staatsleiders op zoek zijn naar nieuwe, commerciële manieren om de propagandaboodschap over te brengen naar de mensen in het snel moderniserende land.

Er verschijnen ongeveer 2100 kranten in de volksrepubliek China. De meeste partijpublikaties zijn echter saai en onleesbaar. Tot voor kort waren overheids- en onderwijsinstanties verplicht om bepaalde abonnementen te nemen.

CDA en VVD "niet op één lijn"

Gisteren meldden we al dat coalitiepartijen VVD en D66 het niet eens zijn met de kritiek die premier Balkenende en minister Donner leverden op satire over het koningshuis. VVD-fractievoorzitter Van Aartsen doet er nu nog een schepje bovenop.

Volgens de fractievoorzitter zitten CDA en VVD niet op één lijn in het debat over de al dan niet schadelijke uitwerking die de satirische programma's hebben op het koningshuis. "We zijn als VVD niet zo bezorgd omdat wij vinden dat het Koninklijk Huis staat als een huis," legt Van Aartsen uit. Hij vindt dat premier Balkenende "het niet zo hoog op had moeten spelen".

Van Aartsen constateert dat de situatie rond de satire nu zelf een hype dreigt te worden. Hij verwacht dat het kwaad van de satire zichzelf uiteindelijk zal straffen omdat de burger een geoefend mediaconsument is. Tenslotte gaf Van Aartsen aan van mening te zijn dat de premier andere vraagstukken prioriteit zou moeten geven.

Kopspijkers gaat in 2004 definitief door

Weet_ik_veel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Jack Spijkerman wil niet stoppen met zijn populaire programma Kopspijkers. Hij heeft er sterk over getwijfeld, maar VARA-programmamaker Jack Spijkerman gaat ook in het nieuwe jaar door met het televisieprogramma Kopspijkers . Dat vertelde hij maandagavond in Amsterdam bij de presentatie van zowel een boek als een dvd over het zeer populaire Nederland 3-programma. Bij de presentatie was ook Frank de Grave, in het programma door Owen Schumacher geïmiteerd, aanwezig.

Eerder dit jaar waren er ook al geruchten dat het populaire programma van de buis zou verdwijnen. Ook toen ontkende Spijkerman dat. Volgens hem waren zijn woorden destijds verkeerd geïnterpreteerd door de journalist van het blad 'Opzij'. Hij liet toen weten dat het programma doorgaat zolang de makers nog plezier hebben in het maken van het programma en de kijkers het nog waarderen.

Turkse vader die dochter doodde voor rechter

De Turk Ozkan G., die op 12 augustus zijn dochter Zarife met een jachtgeweer doodschoot, zal zich vandaag moeten verantwoorden voor de rechtbank in Ankara.De man, die met zijn gezin in Almelo woonde, zou van mening zijn geweest dat Zarife de familie ten schande maakte.

Vader en dochter hadden al lange tijd ruzie over de traditionele opvoeding. Zarife zou door haar gedrag de familie te schande hebben gemaakt, zo vond haar vader. De gemoederen liepen eerder dit jaar al zo hoog op dat Zarife naar een blijf-van-mijn-lijfhuis vluchtte. Later herstelde de relatie weer waardoor ze toch mee op vakantie ging.

De wrede dood van de 18-jarige Zarife leidde tot verhitte discussies en vele emotionele reacties. Van de school in Almelo waar het meisje zat tot de Turkse ambassadeur in Nederland en het Openbaar Ministerie in Turkije, iedereen reageerde geschokt. Het Turkse OM maakte eind september bekend levenslang te eisen tegen Ozkan G. Bovendien kan de man niet rekenen op verzachtende omstandigheden. Deze zijn in juni uit het Turkse wetboek van strafrecht gehaald.

PvdA Rotterdam wil geen asielzoekers

kyoko8483 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit het Twaalfpuntenplan van de PvdA tegen de problemen van de oude stadswijken in Rotterdam blijkt dat de plaatselijke afdeling een harde koers wil gaan varen. Zo luidt één van de punten: géén asielzoekers meer in Rotterdam. Verder wil de partij importhuwelijken ontmoedigen.

De PvdA wil bijvoorbeeld dat mensen met een vluchtelingenstatus niet zomaar overal kunnen gaan wonen waar ze willen. Het Rijk moet daarom de regels aanpassen, vindt de PvdA.

De partij zegt dat het nu nog zo is, dat asielzoekers bewust naar de grotere steden trekken, zoals Rotterdam. Ze slaan vaak de aangeboden woningen in kleinere gemeenten af.

Dit is volgens een woordvoerder 'geen goede zaak', want in wijken als Bloemhof 'komen nu al veel te veel problemen samen'.

Irak: doden door bomexplosie in Basra

Irak Opnieuw een aanslag in Irak. Vanmorgen vroeg vond er een bomexplosie op een weg in de Zuid-Iraakse stad Basra plaats. Zeker vier Irakezen zijn om het leven gekomen en drie anderen raakten gewond, aldus de Iraakse politie. Ook raakte een auto total-loss door de kracht van de explosie.

Afgelopen zondag vond er, naar nu blijkt, een incident plaats. Zo is de 'burgemeester' van de sjiitische wijk van Bagdad, Sadr City, door Amerikaanse troepen doodgeschoten. Hij werd neergeschoten door de militairen, omdat hij geen gehoor wilde geven aan instructies van soldaten ter plaatse, aldus de website van het Centrale Commando. De bestuurder stond bekend als pro-Amerikaans.

Een groeiend aantal Amerikanen twijfelt aan het nut van de oorlog in Irak. Dat bleek uit een gisteren verschenen peiling. Zo vindt negenenveertig procent de oorlog verspeelde moeite, aldus het onderzoek van het Annenberg Public Policy Center. Een maandag geleden was nog 52 procent voor de oorlog en 43 procent tegen. De laatste peiling was vorige week gehouden.

"Arafat gebruikt Palestijns budget verkeerd"

De Israëlische krant Haaretz beweert dat de Palestijnse leider Arafat over ongeveer 8% van de totale jaarbegroting van de Palestijnse Autoriteit beschikt. Het gaat dan om een bedrag van ongeveer 65 miljoen euro. Haaretz baseert dit op een onderzoek van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Het IMF stelde vast dat Arafat de helft van het geld uitgeeft aan betalingen van "organisaties en individuen", waarvan een deel de achterban van de president is. De ontvangers van het geld zijn overigens niet bekend bij het IMF.

Volgens het IMF moet hier een einde aan komen. Het geld is bestemd voor de personele kosten van zijn staf en voor zijn kantoor. De andere financiële overdrachten moeten via de ministeries gaan, niet via Arafat.

Volgens het IMF zijn er in totaal 56.129 medewerkers van de veiligheidsdiensten. Dat zijn er bijna 20.000 meer dan het aantal dat staat vermeld in de Oslo Akkoorden uit 1993, die de komst van de Palestijnse Autoriteit regelden. Een deel van deze diensten vallen onder Arafat en worden ook door hem alleen betaald.

Tijdelijke evacuatie Cheney door vliegtuigje

Maandag is de Amerikaanse vice-president Cheney tijdelijk geëvacueerd omdat er een vliegtuigje in de buurt van het Witte Huis vloog. President Bush was op dat moment elders. Dat heeft een woordvoerder van de "Secret Service", die zorg draagt voor de beveiliging van de (vice-)president, bekend gemaakt.

Het kleine privé-vliegtuig werd door gevechtsvliegtuigen onderschept toen het in de buurt van de denkbeeldige grens in de lucht kwam, die sinds de aanslagen van 11 september 2001 is ingesteld. Vervolgens is het privé-vliegtuigje begeleid naar een nabijgelegen vliegveld.

Bedevaartsoord Mekka beter beveiligd

Sinan / saban had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De autoriteiten in Riyad sturen zeker 5000 militairen en politieagenten als versterking naar de Saudische bedevaartsplaatsen Mekka en Medina. Hoeveel mensen er dan in totaal waken over de veiligheid in de streek waar naar schatting 2,5 miljoen pelgrims verblijven, is niet gemeld.

De maatregel van de Saudische autoriteiten is volgens een anonieme veiligheidsofficier geen direct gevolg van de bloedige bomaanslag zaterdag in de hoofdstad Riyad, maar van de ontmanteling van terroristische cel die een aanslag beraamde in Mekka.

Deze week is ook de Amerikaanse ambassade in de Sudanese hoofdstad Khartum voor een week gesloten. De sluiting is een gevolg “van geloofwaardige dreigingen tegen Amerikaanse belangen in het land”, aldus een woordvoerder van de ambassade maandag.

"Met prins Friso gaat het goed"

Sinan / saban had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Prins Johan Friso is maandagmiddag voor het eerst in het openbaar verschenen sinds de affaire rond zijn verloofde Mabel Wisse Smit. In Noordwijk opende hij het derde Physics on Stage-festival, een evenement waarop docenten natuurkunde uit de hele wereld ervaringen en lesmaterialen uitwisselen.

Het was de eerste keer dat de prins zich publiekelijk vertoonde nadat bekend was geworden dat er geen toestemming voor zijn huwelijk met Mabel Wisse Smit zal worden gevraagd. De media waren dan ook massaal toegestroomd. Op vragen van journalisten vertelde hij niet meer dan "dat het goed gaat". Daar moesten de verslaggevers het mee doen.

Friso neemt vrijwel nooit publieke taken op zich. De prins zal dat na zijn huwelijk met Mabel helemaal niet meer hoeven doen, hij verdwijnt dan uit de lijn van troonopvolging en zal geen lid meer zijn van het Koninklijk Huis. Hij is nu nog derde in de lijn, na de baby van Willem-Alexander en Máxima, die over vijf à zes weken ter wereld zal komen. Volgens verscheidene bronnen is de prins van plan zijn huwelijk in april gewoon door te zetten.

Nederlanders zien Nederlandse taal verloederen

Een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking is van mening dat de eigen taal verloedert. Uit een onderzoek, van NFO Trendbox onder 500 Nederlanders van 16 jaar en ouder, blijkt dat de meeste Nederlanders geen foutloze brief meer kunnen schrijven. Ook stelt tweederde dat emails en faxen vaak vol zitten met taalfouten. Iets minder dan de helft vindt dat het taalonderwijs Nederlands steeds slechter wordt.

Minder eensgezind zijn we volgens het onderzoek over de opname van Engelse woorden in de Nederlandse taal. Jongeren hebben meestal niet veel moeite met het gebruik van leenwoorden, terwijl ouderen zich hier vaker aan storen.
De ouderen staan echter wel positief tegenover de "Vlaamse methode". Engelse woorden worden vaak letterlijk vertaald of ze krijgen een Nederlands tintje mee.

Jongeren lopen hier weer minder warm voor. Het overgrote deel (80 procent) van de ondervraagden vindt overigens wel van zichzelf dat zij de Nederlandse taal goed beheersen. Ongeveer eenderde van de ondervraagden denkt wel dat de taal over 50 jaar zo zal zijn veranderd, dat mensen die nu leven het nauwelijks nog zullen kunnen verstaan.

VS: democraten eisen vertrek Rumsfeld

Zesentwintig Democratische leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben president Bush verzocht de minister van Defensie Donald Rumsfeld te ontslaan. Rumsfeld is een partijgenoot van Bush. Middels een resolutie maakten de parlementariërs hun verzoek bekend.

"De resolutie stelt vast wat veel leden van het Congres al langer vinden: dat de militairen in Irak en de buitenlandse politiek van de VS een grote dienst wordt bewezen als Rumsfeld vertrekt", zei de Democraat Charles Rangel.

Hoogstwaarschijnlijk haalt de resolutie het niet. Dit vanwege het feit dat de Republikeinen een meerderheid in het Huis hebben. De voornaamste onvrede over Rumsfeld bestaat uit de kwestie of hij het leger naar Irak hebben gestuurd zonder goede uitrusting en planning.

Politie pakt bungalowparkrover

Foxx2k3 en fielmich hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie heeft een 30-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats opgepakt, die wordt verdacht van 23 inbraken en 3 autodiefstallen op bungalowparken. De man stal eerst de huissleutels van de bungalows waarna hij zijn slag sloeg in de woning. De man stal onder andere sieraden, geld, kleding en computers uit de woningen. Hij verplaatste zich met auto’s die hij eveneens op het bungalowpark had gestolen.

Sinds augustus kreeg de politie Limburg-Noord veel meldingen van beroofde vakantiegangers binnen. De man sloeg onder meer toe op bungalowparken in Heijen, America en Westerhoven. In ten minste zeventien gevallen nam hij sleutelbossen mee, waarna hij uit de verlaten woningen onder andere sieraden, geld, kleding en computers meenam.

De man liep tegen de lamp toen hij uit een bungalow in Heijen de sleutels van een gezin uit Scherpenzeel roofde. Het gezin waarschuwde de buren, die enkele dagen later een man rond het huisje zagen lopen. De man vertelde de buren dat hij de sleutels kwam terugbrengen. De buurvrouw vertrouwde het zaakje niet helemaal noteerde het kenteken van zijn auto, waarna bleek dat die auto gestolen was bij een recreatiepark in Westerhoven. Twee dagen later zag bewakingspersoneel van een bungalowpark in America de gestolen auto staan. Bewakers hielden de man aan toen hij bij de auto kwam.

Kerstpakket komt ten koste van PC-privé

Om het kerstpakket onbelast terug te laten keren, is er volgens het kabinet een potje van 57 miljoen euro nodig. Hiervoor dient er op andere zaken bezuinigd te worden. Één van de zaken waarop gekort zal worden, is de populaire pc-privéregeling. Vanaf volgend jaar zal deze regeling in een afgeslankte vorm terugkeren. Snoeien in de pc-privéregeling levert 35 miljoen op.

Op dit moment bedraagt de fiscale vrijstelling voor de aanschaf van computers 2269 euro. Het kabinet wil dit fors verminderen door het te verlagen naar 1485 euro. Dit hebben de coalitiepartijen CDA, VVD en D66 gisteren voorgesteld tijdens het eerste debat over de veranderingen in het belastingstelsel in 2004.

CDA-staatssecretaris Wijn van Financiën is een voorstander van het voorstel van de regeringspartijen om het kerstpakket te laten terugkeren. Naast de 35 miljoen euro die wordt gekort op de PC-privéregeling, denken de coalitiepartijen de overige 22 miljoen te vinden door werkgevers vijftien procent belasting over het kerstpakket van 35 euro te laten betalen.

De regeringspartijen vinden de bezuiniginen op de pc-privéregeling verdedigbaar omdat de prijzen van computers de laatste jaren sterk zijn gedaald. Het maximumbedrag kan volgens de indiener van het voorstel, VVD-Kamerlid Dezentjé, "zonder problemen verlaagd worden."

'Eindhoven biedt extreem-rechts vrijplaats'

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

"De gemeente Eindhoven geeft gelegenheid voor rechts-extremistische activiteiten en anti-semitisme". Dat is de mening van directeur Ronny Naftaniël van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) in Den Haag."'Dat is een zware beschuldiging", erkent hij, "maar het is bizar en onaanvaardbaar dat de gemeente op gekraakt overheidsterrein een dergelijke vrijplaats toestaat."

Afegelopen zaterdagavond was Naftaniël met andere actievoerders, onder wie enkele Eindhovense gemeenteraadsleden, bij het voormalige kazerneterrein aan de Achtseweg Zuid.

De kazerne wordt al tijden gekraakt door een extreem-rechtse groep. Afgelopen zomer protesteerde de Anti-Fascistische Actie (AFA) al tegen het pand, dat volgens hen een bron van geweld vormt. Het was nu ook de AFA die de politiek attendeerde op het extreem-rechtse gehalte van het concert. Het concert verliep verder rustig.

Afgelopen week ontstond er pas voor het eerst echt brede weerstand tegen de praktijken op de kazerne in Eindhoven. Raadsfracties verzochten de burgemeester een verbod in te lassen van het concert, maar daar wilde burgemeester A. Sakkers niet aan.

De weerstand hield verband met de komst van twee beruchte bands, waaronder de Duitse fascistische band 'Oidoxie' en de nationaal socialistische rock 'n roll band 'Rassenhass' op.

"Ik sta hier als directeur van het CIDI, maar ook persoonlijk, als zoon van een jood die na de Kristallnacht uit Duitsland vluchtte, doet dit me wat", zei Naftaniël. "Iemand mag in eigen huis bijvoorbeeld anti-semitische leuzen hangen en muziek draaien, maar het is hypocriet dat de gemeente Eindhoven zich daar achter verschuilt. Het betreft hier trouwens geen eigen huis. Het is gekraakt eigendom van de overheid en die is er als eigenaar verantwoordelijk voor dat er geen illegale praktijken plaatsvinden."

De aanwezige gemeenteraadsleden als H. Janssen (PvdA) en A. van Alphen de Veer (VVD) kwamen niet in contact met de 'poortwachters' van de kazerne. Ook de pers moest het ontgeleden. Wanneer concertbezoekers werden aangesproken voor een reactie kregen ze vanachter de hekken toegebeten dat ze moesten 'zwijgen'. Er kwamen ongeveer 150 bezoekers op het evenement af. Het waren met name Belgische auto's die de poorten van het terrein passeerden.

Omstreden muur verkleint grondgebied Palestijnen

Sinan / saban had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit uitgelekte plannen van Israël blijkt dat naar alle waarschijnlijkheid de Palestijnen opnieuw land kwijtraken. Zo zullen aanzienlijke stukken Palestijnse grond en ook enkele Palestijnse plaatsen binnen de grenzen van Israël gaan vallen, wanneer het nieuwste stuk te bouwen muur werkelijkheid wordt.

Het ministerie van Defensie heeft inmiddels de afscheiding op kaarten 'ingetekend' voor de regio ten oosten van Jeruzalem. Dat meldde de Israëlische krant Haaretz gisteren.

De muur is zeer omstreden. De afscheiding, deels muur deels hekwerk, op de Westelijke Jordaanoever is volgens de Israëliërs bedoeld om Palestijnse plegers van aanslagen buiten de deur te houden. Een fors deel van de veiligheidsmuur is al gebouwd. Op verscheidene plaatsen hebben de Palestijnen door de aanleg al terrein verloren, waardoor bijvoorbeeld Palestijnse boeren niet meer bij hun grond kunnen komen.

Op 21 oktober werd door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie aangenomen, waarin werd geëist dat Israël stopt met het bouwen van een muur langs Palestijnse gebieden. Deze resolutie werd niet opgevolgd door Israël. Dat liet vice-premier Ehud Olmert destijds weten. Volgens hem wordt de aanleg van de versperring voortgezet om Israël te beschermen tegen Palestijnse zelfmoordaanslagen.

De resolutie werd aangenomen met 144 stemmen vóór en 12 onthoudingen. Vier landen stemden tegen: de Verenigde Staten, Israël, Micronesia en de Marshall-Eilanden.

Hof VS onderzoekt legitimiteit Guantanamo Bay

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft gisteren besloten om de legitimiteit van het gevangenschap van verdachte Taliban-strijders in Guantanamo Bay op Cuba te onderzoeken. Een aantal gevangenen heeft bij het hof beroep aangetekend tegen de uitspraak van lagere rechters dat de Amerikaanse rechtbanken niet mogen oordelen over de rechtmatigheid van hun gevangenschap.

Voor de eerste keer zal het Amerikaanse Hooggerechtshof zich buigen over het anti-terrorismebeleid van de Amerikaanse president Bush.

Een aantal gevangenen vocht hun detentie aan bij lagere rechters in Amerika. De gevangenschap zou ontrechtmatig zijn omdat de gevangenen voor onbepaalde tijd worden vastgezet zonder dat er een aanklacht wordt geformuleerd. Ook mogen de gevangenen geen advocaat spreken en geen contact met hun familie onderhouden. Onlangs diende een ex-gevange een schadeclaim van tien miljoen dollar in, wegens de slechte behandeling.

Het hooggerechtshof maakte duidelijk slechts een beperkt oordeel te kunnen vellen. Zo kan het hof alleen bepalen of de lagere rechtbanken terecht hebben geweigerd een inhoudelijk oordeel te doen. De behandeling van het beroep zal volgend jaar beginnen. Voor de zomer wordt er een uitspraak verwacht.

Momenteel zitten zeker zeshonderd mensen uit 42 landen zitten in Guantanamo gevangen, omdat ze banden zouden hebben met de Taliban, al-Qaeda of andere terroristische organisaties. De Amerikaanse regering weigert hen de status oorlogsgevangen te geven, omdat ze dan beschermd zouden moeten conform door de Conventies van Genève.

Het Internationale Rode Kruis constateerde eerder al dat een groot deel van de gevangenen in Guantanamo lijdt aan depressies omdat ze in volkomen onzekerheid verkeren over hun toekomst.

Uitgeleverde XTC-verdachte bekent

De 41-jarige taxichauffeur Paul Dietz uit Amsterdam,die in de VS vastzit op verdenking van XTC-smokkel, heeft schuld bekend. Hij hoopt zo op een korte straf die hij in Nederland mag uitzitten.

Dietz heeft bekend dat hij samen met anderen van plan was om de drugs in de Verenigde Staten binnen te smokkelen. Daarnaast zou hij zeker 105.000 XTC-pillen hebben gedistribueerd. Voor deze delicten kan hij in de staat Virginia, waar Dietz vastzit en berecht wordt, een maximumstraf van twintig jaar en een geldboete van een miljoen dollar krijgen.

De rechter zal de zogenoemde 'plea agreement' in januari beoordelen. Het zal dan ook duidelijk worden welke straf Dietz mag verwachten. Advocaten denken de hij tussen zeven en negen jaar celstraf zal krijgen. De Amsterdammer heeft tot nu toe volgehouden dat hij onschuldig was en dat hij zelfs nog nooit in de Verenigde Staten was geweest.

Moordproces tegen jonge sluipschutter VS

Sinan / saban had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gisteren is het proces begonnen tegen de sluipschutter van Washington begonnen. De jongste van de twee verdachten, Lee Boyd Malvo (18) ontkent alle aantijgingen. Malvo verklaarde tot drie keer toe onschuldig te zijn. Malvo staat terecht voor terrorisme, moord en onwettig wapengebruik. Het duo schoot tien mensen dood en verwondde er vier.

De sluipschuttersmoorden hielden het oosten van de Verenigde staten wekenlang in de ban. Het duurde meer dan drie weken voor de Malvo en zijn 42-jarige maat John Muhammed konden worden opgepakt. Ze hadden speciaal voor hun sluipmoorden een auto verbouwd van waaruit ze van grote afstand op onschuldige mensen schoten.

Tegen Malvo zijn twee aanklachten wegens moord ten laste gelegd en overtreding van de wapenwet. Elders in Virginia loopt sinds 14 oktober het proces tegen Muhammed. Beiden kunnen de doodstraf krijgen.

Artsen Irak: Lynch is niet misbruikt

Irak De 19-jarige soldaat eerste klas Jessica Lynch, die in Irak op 23 maart vermist werd, blijkt niet seksueel misbruikt te zijn. Dat ontkennen de Iraakse artsen die de gewonde Amerikaanse soldaat in de lente hebben behandeld. Ze noemen de beschuldiging, die staat in een gisteren verschenen boek over Lynch' wederwaardigheden, kwetsend.

Tijdens de oorlog werd Lynch zwaargewond gevangengenomen. Commando's bevrijdden haar kort daarop uit een Iraaks ziekenhuis. Uiteindelijk bleek het om een grote propagandastunt te gaan.

Lynch zei onlangs in een interview zich niets te kunnen herinneren van seksueel misbruik. Uitgeverij Knopf kreeg haar verhaal voor een miljoen dollar.

CDA: gemeenten mogen bordeel weren

Wanneer gemeenten dat willen, kunnen ze voortaan bordelen weren binnen hun gemeentegrenzen. Dit plan wordt realiteit, als het aan het CDA ligt. Dit zogeheten nuloptie voorstel zal vandaag door Donner in overleg worden gebracht.

Het CDA is van mening dat gemeenten in de regio met elkaar afspraken moeten kunnen maken over wie een bordeel zal toelaten. Daarnaast denkt het CDA dat het mogelijk moet zijn om op basis van het karakter van de gemeente, de omvang en de openbare orde eventueel een bordeel te weigeren.

In de praktijk worden bordelen nu ook geweerd, maar dan worden argumenten op het gebied van ruimtelijke ordening aangevoerd.

Geen bewijs voor kernwapens in Iran

Sinan / saban had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Internationaal Atoom Energie Agentschap heeft geen bewijs gevonden dat Iran kernwapens ontwikkelt. Toch is niet zeker dat het kernprogramma van Teheran geheel vreedzaam is, aldus diplomaten die uit een vertrouwelijk rapport citeren.

Volgens de diplomaten die anoniem willen blijven, wordt in het rapport kritiek geleverd op de herhaaldelijke pogingen van Iran om de nucleaire activiteiten te verbergen. Hierdoor laadde het land de verdenking op zich dat het kernwapens produceert.

Wel meldt het document, geschreven door directeur van het IAEA ElBaradei, dat Iran vanaf september meewerkt met de inspecties van het agentschap. In die maand liep de deadline af voor Iran om inzicht te geven in het kernprogramma. Verder staat in het rapport dat het nog wel even zal duren voordat zeker is dat het Iraanse kernprogramma uitsluitend voor vreedzame doeleinden wordt aangewend.

Ruzie over batterijen in ruimtestation ISS

Slushpuppy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Russen en Amerikanen hebben ruzie over vier eenvoudige batterijen. De Russen namen deze mee naar het ruimtestation ISS zonder dat ze uitgebreid getest waren. De Amerikaanse collega's van ruimtevaartorganisatie NASA is nu furieus.

De batterijen werden al tijden in het ruimtestation gebruikt. Maar de uiterst voorzichtige Amerikanen wilden toch dat de nieuwe batterijen getest zouden worden. Ze konden giftig zijn en er bestond een kans dat ze zouden exploderen. De Russen hielden zich doof en namen de batterijen toch mee. Er gebeurde niets met de batterijen.

Het mentaliteitsverschil op ruimtevaartgebied is daarmee duidelijk naar voren gekomen. "De filosofie verschilt", legt het voormalig hoofd van het veiligheidspanel van NASA Shirley McCarthy uit. "In het Amerikaanse ruimtevaartprogramma moet je bewijzen dat zaken veilig zijn. Bij de Russen moet je daarentegen aantonen dat iets onveilig is."

En daar komt voor de Amerikanen nog het ongeluk met het ruimteveer Columbia in februari dit jaar bij. De NASA scherpte de veiligheidsvoorschriften nog verder aan. Dit tot grote ergernis van de Russen, die al jaren geen dodelijke ruimte-ongelukken meer hebben meegemaakt.

En een nieuw conflict dient zich alweer aan. Beide ruimtevaartlanden discussiëren er nu over of de momenteel in het ISS verblijvende astronaut Michael Foale en kosmonaut Aleksandr Kaleri toestemming moeten krijgen om een ruimtewandeling te maken. De Amerikanen willen ruimtewandelingen alleen toestaan als er een derde persoon in het station blijft om de boel in de gaten te houden. Voor de Russen is een ruimtewandeling met een tweemansbezetting van het ISS daarentegen geen enkel probleem. Op het ruimtestation Mir werden dergelijke operaties wel vaker uitgevoerd.

Een positief effect van de batterijen-affaire is dat klachten over het volgen van de veiligheidsvoorschriften veel sneller bij de leiding van de beide agentschappen terecht komen. Daarbij wordt er nu beter gezocht naar manieren om beter samen te werken door uitwisselingsprojecten.

Fans bedreigen winkeliers en raadsleden

AirRaid had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Sittard is grote opschudding ontstaan. Aanhangers van eerste-divisieclub Fortuna Sittard intimideren politici en winkeliers, omdat ze eisen dat rond het stadion van Fortuna een nieuw winkelcentrum wordt gevestigd.

Fortuna Sittard zit in financiële problemen. De komst van een winkelcentrum zou deze kunnen verlichten. Echter winkeliers verzetten zich tegen dit plan. Daarom roepen fans via hun website op om ramen van winkeliers in de binnenstad van Geleen en Sittard in te gooien. Verder zouden sommige raadsleden zijn bedreigd; zij zouden beter kunnen onderduiken. Burgemeester Dijkstra van de gemeente Sittard-Geleen heeft om een justitieel onderzoek gevraagd.

Limburgse tv-zender L1 ook via satelliet

Vanaf december is de Limburgse tv-zender L1 ook via de satelliet te ontvangen. Daardoor kunnen ook mensen buiten het huidige ontvangstgebied van L1 de uitzendingen bekijken.

De proef, die twee maanden gaat duren, is een samenwerking tussen L1 en satellietbedrijf Astra. L1 is de eerste regionale omroep die in heel Europa via de satelliet is te ontvangen. Dit is mogelijk na een aanpassing van de Mediawet.

Later zullen de exacte startdatum en frequentie worden bekendgemaakt.

Helikopter neergestort bij Hank (Noord-Brabant)

Maandagmiddag rond kwart over drie is bij het Noordbrabantse Hank een helikopter met twee inzittenden neergestort. Hierbij raakte alleen de 41-jarige medepassagier gewond.

Toen omwonenden de crash zagen gebeuren, werden hulpdiensten onmiddellijk gealarmeerd. De piloot en medepassagier konden op eigen kracht uit het vernielde toestel klimmen.

De helikopter werd ingezet om gasleiding vanuit de lucht te controleren. Toen op lage hoogte de motor stopte, viel de helikopter naar beneden.

Lekker 2004: Parkheuvel beste restaurant

Gisteren is door de restaurantgids Lekker 2004 de top-100 van beste restaurants in Nederland bekendgemaakt. De winnaar is het Rotterdamse Parkheuvel van chef-kok Cees Helder, het enige Nederlandse restaurant met drie Michelin-sterren.

De nummer twee van dit jaar, De Librije in Zwolle, voerde de afgelopen vier jaar de lijst aan. De derde plaats wordt bezet door De Bokkedoorns in Overveen.

Cees Helder (Parkheuvel) is vanzelfsprekend tevreden met de eerste plaats: "Alles voldoet bij ons aan de eisen. We zitten in het hartje van Rotterdam en hebben een mooi uitzicht over de Maas."

Als gevolg van de economische teruggang hebben de prijzen van de exclusieve restaurants pas op de plaats gemaakt. Een gevolg hiervan is dat in de gerechten minder exclusieve ingrediënten zijn gebruikt.

Lekker 2004 merkt verder op dat chef-koks goed zijn in het kopiëren van collega's. Ook wordt gewezen op de sinterklaaskeuken, waarbij gerechten met speculaaskruiden worden bereid. Tenslotte zou vanille vaak in veel te sterke mate als smaakmaker worden gebruikt.

Drie medewerkers gewond bij lekkage DSM

Bij een lekkage van de stof ammoniumnitraat in een kunstmestfabriek van DSM Agro in Geleen zijn maandagmorgen drie medewerkers gewond geraakt. Met brandwonden aan gezicht en handen zijn ze naar het ziekenhuis vervoerd.

Er werd een lekkage aan een afsluiter ontdekt toen men een deel van de fabriek in gebruik wilde nemen. Toen werd de druk van de leiding gehaald en werd de afsluiter gespoeld. Ondanks deze maatregelen kwam toch het warme, vloeibare ammoniumnitraat vrij, waarbij drie medewerkers gewond raakten.

De arbeidsinspectie, politie en DSM zelf stellen allen een onderzoek in naar de oorzaak van het incident.

Albanese (123) overleden

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Afgelopen zaterdag is in Albanië Hava Rexha op 123-jarige leeftijd overleden. Zij is daarmee de oudste vrouw van Albanië. Een neef van haar heeft dit vandaag bekendgemaakt.

Rexha werd op 14 augustus 1880 geboren en woonde in het Zuidalbanese bergdorp Shushice. Ze rookte en dronk veel koffie, maar at ook veel groenten. Toen ze twee jaar geleden een groot deel van haar gezichtsvermogen verloor, moest ze voor het eerst naar de dokter.

De vrouw kreeg pas in 1946 een officieel geboortebewijs, waardoor het voor Guinness World Records lastig is om haar te erkennen als oudste vrouw ooit. Die titel staat nog steeds op naam van de Française Jeanne Calment, die in 1997 overleed. Zij was toen 122 jaar oud.

Half oktober overleed op het Caribische eiland Dominica een vrouw van 128 jaar oud. Omdat hier de bewijzen te vaag werden geacht, werd ook zij niet als oudste vrouw ter wereld erkend.

Rechtszaak Fons Spooren uitgesteld

De rechtszaak tegen oud-PSV-directeur Fons Spooren is uitgesteld voor nader getuigenverhoor. Justitie wil nog niet zeggen om welk verhoor het gaat. Spooren zou eigenlijk op 19 november moeten voorkomen.

De verlopige hechtenis van oud-PSV-directeur werd op 27 augustus geschorst. Hij is een van de verdachten in een geruchtmakende ontuchtzaak die zich in het Anne Frankplantsoen in Eindhoven zou hebben afgespeeld. Homoseksuelen zouden tegen betaling seks hebben gehad met minderjarige jongens. Spooren heeft schuld erkend.

Naast het uitstel van de rechtszaak tegen Spooren heeft Justitie een zaak tegen een 18-jarige Eindhovenaar is ook uitgesteld. Hij kan niet tegelijk met de andere verdachten voorkomen omdat hij verdachte én slachtoffer is. Zes andere verdachten in de Eindhovense ontuchtzaak komen volgende week wél voor.

Situatie in Uganda "erger dan in Irak"

UgandaDe humanitaire situatie in het noorden van Uganda is erger dan die in Irak of ergens anders ter wereld. Dat zegt Jan Egeland, Ondersecretaris-Generaal voor Humanitaire Zaken van de Verenigde Naties (VN), na een bezoek aan het gebied dat gebukt gaat onder achttien jaar burgeroorlog. "Het is een morele schande" dat de rest van de wereld zo weinig doet voor de oorlogsslachtoffers, aldus Egeland.

Bij gevechten in het noorden van Uganda zijn duizenden burgers gedood. Daarnaast zijn meer dan een miljoen mensen vermist. Volgens humanitaire organisaties zijn in de afgelopen vijf jaar ongeveer twintigduizend kinderen door de rebellen van de Lord's Resistance Army ontvoerd en meegenomen naar bases in het zuiden van Sudan. De jongens werden daar getraind als kindersoldaten en de meisjes werden gedwongen tot seks.

Duizenden kinderen verlaten hun huizen in het noorden van het land om te slapen in grote steden, waar ze zich beter beschermd voelen tegen ontvoering door de LRA. Het LRA, onder leiding van Joseph Kony, wil Uganda besturen volgens de Tien Geboden uit de bijbel. LRA-rebellen mishandelen hun slachtoffers vaak door het afsnijden van hun lippen, neus of oren.

"VN moeten een grote rol spelen bij het tegengaan van geweld"

Egeland zei tegen de BBC dat hij "geen ander deel van de wereld weet waar een ramp plaatsvindt op dezelfde schaal als in Uganda, dat zo weinig internationale aandacht krijgt." Religieuze leiders uit het getroffen gebied vragen de Verenigde Naties om in te grijpen in het conflict. "De Verenigde Naties moeten een grote rol spelen bij het tegengaan van geweld door mensen in de conflictgebieden te plaatsen om de vrede te bewaren," aldus een uitspraak van de Acholi Religious Leaders Peace Initiative na een ontmoeting met Jan Egeland.

Volgens autoriteiten zijn vorige week in het noordoosten van de stad Lira ongeveer 40 mensen gedood door schutters van de LRA. Ongeveer drieduizend mensen zijn gevlucht naar andere delen van de stad. Een woordvoerder van het leger legt uit dat die aanvallen een wraakactie lijken te zijn naar aanleiding van de moord op rebellenleider Charles Tabuley vorige maand. Volgens Sabbat Ayele, een katholieke missionaris, hebben de rebellen sommige van hun slachtoffers onthoofd en een aantal van gras gemaakte hutten in brand gestoken.

Pijpbommen in brievenbussen in Californië

In Suisun City, een stadje ten noordoosten van San Francisco (Verenigde Staten), zijn deze maand acht pijpbommen in brievenbussen geplaatst. Vijf van de acht bommen zijn ontploft. Dat heeft de politie van Suisun City gisteren bekendgemaakt.

De bommen zijn niet ingesteld om te ontploffen als iemand zijn brievenbus openmaakt. Mede daardoor zijn bij het ontploffen van de vijf brievenbussen, die daarbij volledig zijn verwoest, geen gewonden gevallen. Er wordt gesproken over 'krachtige ontploffingen'.

In de zaak, die sterk lijkt op incidenten vorig jaar in de staat Minnesota, heeft de politie inmiddels twee verdachten op het oog. Men verwacht later deze week de mogelijke daders aan te houden.

Mavo ziet af van verplicht Turks

Blackbird en Useroid hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er komen geen verplichte lessen Turks op de St. Gerardus Majella Mavo in Utrecht. De school schrapt de verplichting voor het volgende jaar uit financiële overwegingen, zo liet directeur Van Vught maandagavond in Nova weten. De taal kan nu in de brugklas worden gekozen uit drie moderne vreemde talen. Daarvan moet de leerling er twee opnemen in zijn pakket.

Het afgelopen weekend werd er veel kritiek geuit op het plan van de school om Turks in de brugklas het eerste leerjaar verplicht te stellen. De politiek reageerde afwijzend op het plan. Maandag liet Minister van Onderwijs Van der Hoeven echter nog weten dat scholen het vak Turks verplicht mogen stellen.

Matrix heeft beste openingsweekend ooit

Het laatste deel uit de Matrix-trilogie, The Matrix Revolutions, heeft in zijn openingsweekend wereldwijd 204 miljoen dollar opgebracht. De film, die woensdag gelijktijdig op 18.000 schermen in 100 landen in première ging, komt daarmee aan kop van de lijst van beste openingsweekenden.

Volgens Warner Bros heeft de film met zijn opbrengst het tweede deel uit de Lord of the Rings-trilogie verslagen. Die wist eind 2002 in zijn openingsweekend 188 miljoen dollar binnen te halen.

In de Verenigde Staten viel de belangstelling van het derde deel uit de serie tegen. Daar bracht de film ruim 50 miljoen dollar op, 45 procent minder dan bij het tweede deel het geval was. Niettemin was de film in de VS wel de best bezochte film van het afgelopen weekend.Lees ook onze review van de Matrix Revolutions!

Dikke toeschouwer redt trapezewerker

Een Chileense trapezewerker heeft een dramatische val overleefd door een dikke toeschouwer. Het lichaamsvet van deze man brak na een mislukte act de val van de artiest.

De 27-jarige Mauricio Alberto Yovanovich deed zijn show zonder valnet en viel nadat hij de uitgestrekte armen van zijn partner miste. Hij maakte zijn landing op de 51-jarige Georgina del Carmen Riffo, die op de eerste rij naar de show zat te kijken. Riffo was een stuk groter dan de artiest en brak daarmee diens val.

Na het ongeluk is Yovanovich naar een ziekenhuis overgebracht. Daar constateerde men verwondingen aan zijn onderlichaam. Hij mocht al snel weer naar huis. De ongelukkige toeschouwer hield aan zijn 'heldendaad' enkele kleine kneuzingen over.

China bouwt fabriek voor voedsel panda's

Reuzenpanda's die in China in gevangenschap leven kunnen likkebaardend naar de toekomst kijken. Het land heeft namelijk een speciale fabriek gebouwd waar alleen maar koekjes voor de dieren worden gemaakt. De dieren moeten hierdoor gevarieerder eten.

De pandakoekjes zien eruit als bamboe, het lievelingseten van de dieren, maar bevatten extra vezels en vitamines. De voeding is het resultaat van een zoektocht van het Reuzenpanda Voortplantings- en Onderzoekscentrum in Chengdu naar de beste voeding voor reuzenpanda's in gevangenschap.

Het is de vraag of de dieren zich met de koekjes als voedsel in gevangenschap wel voortplanten. Momenteel krijgen reuzenpanda's in gevangenschap slechts zelden een jong. De reuzenpanda behoort tot de meest bedreigde diersoorten in de wereld. Er leven nog ongeveer duizend reuzenpanda's in China, voornamelijk in bamboebossen.
Laatste reviews en specials
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
©FOK.nl e.a.